Keresés

Részletes keresés

PETYUS Creative Commons License 2006.02.14 0 0 189
> miért nem érvényesítette a garanciát, ... Hehe! Az egy külön kabaréműsor volt. A forgalmazó nem tudta megmondani, hogy ki a hely szerint illetékes garanciális szerviz, aztán megneveztek egy olyan céget, ahol mechanikai, gépészeti szakember egy darab sincs.
Előzmény: pányi (188)
pányi Creative Commons License 2006.02.14 0 0 188

Szia Drehás! Úgy gondolom, hogy nincs min csodálkoznod, több okból kifolyólag.

- Egy felnőtt ember nem csodálkozik semmin (pláne, ha nem nő)!

- Petyus hozzászólása kimondottan általásnos volt, így arra csak általánosságban lehet válaszolni.

- Ez egy vélemény fórum és itt mindenki elolvassa a másik (talán eltérő) véleményét és nem csodálkozik rajta, hiszen ettől kerek a világ, hogy vannak másként vélekedők.

- Az általam vásárol gép jól működik és nincs vele semmi problémám. Felszólíásodra, egy kicsit jobban utána néztem a dolgoknak és kikérdeztem néhány ismerősömet.

 

Konkrétan Petyus hozzászólásához! Mégegyszer elolvastam, hogy mégis valami konkrétumot tudjak mondani. Amikor vettem a gépe, az ALBY KFT-nél kaptam egy garancia jegyet, amin 2 év garanciát adnak a gépre. Ha Petyus gépe ilyen rossz, miért nem érvényesítette a garanciát, vagy kérte vissza a pénzét, miért bküzd vele, ha rossz? Az ismerőseim, akik éppen azért vették ezt a gépet, mert a "kommutáto-ros " üzlettársamnál látták azok mind meg vannak elégedve vele és ilyen hibákat nem észleltek. Eddig csak egy valakinak volt gondja, Ő a motort nyúvsztotta ki (szerintünk és szerinte is az Ő hibájából), de azt az ALBY azonnal lecserélte újra.

Erről a gépről tudjuk, hogy nem professzionális gép, az ára az összes felllehető kis eszterga közül a leg barátságosabb. A "kommutátoros kollegám azt véllelmezte, hogy a Petyus gépe nincs rögzíve és, mivel könnyű (vékonyabbak a keresztmetsze-tek) gép, az erők hatására kimozdúlhat. Valóban ezeknél fontos a sík asztal és a rendes rögzítés. A lakattal kapcsolatban annyi, hogy azt mindenhol úgy gyártják, hogy félbevágnak egy idom acélt és belevágják a menetet, ettől lesz az körkörös furatu.

A következtetésem az üggyel kapcsolatban az, hogy valamire azt mondani, hogy rossz mindig könyebb, mint bizonyítani, hogy jó. Az, hogy Petyus gépe nem jó és gondjai vannak vele, készséggel elhiszem, mert különben miért mondaná, de az, hogy nekünk jól működik az is bisztos és nem lenne korrekt ezt elhalgatni.

 

 

Előzmény: drehás (186)
PETYUS Creative Commons License 2006.02.14 0 0 187
Az általam leírt hibák az új gépen jelentkeztek, azóta sincs elhasználódva, összesen ketten használjuk a gépet, jómagam nem értek hozzá, de a másik kollega szakképzett mechanikai műszerész, és jól kivallattam hogy mire kell vigyázni mielőtt elkezdtem ismerkedni az esztergálással.
Előzmény: pányi (185)
drehás Creative Commons License 2006.02.12 0 0 186

Szia!

Megmondom öszintén,nagyon csodálkoztam a hozzászolásodon.Petyus ,hozzászólásában a szobanforgó géppel kapcsolatban felsorolt egy csomó hibát.Te általánosságban reagáltál rá,hogy a gépet az ismeretségi körödben mióta használják,és hogy milyen szuper,de egy szóban sem tértél ki a felvetett hibákra.Amennyiben ilyen nagy tapasztalatod és ismereted van a géppel kapcsolatba,jo lenne ,ha a felvetett problémákra tudnál válaszolni,mindnyájunk okulására.

A felhozott gépkocsi-használat példáddal kapcsolatban azért lenne egy megjegyzésem.Mivel gépmühelyröl van szó,nyilván nem tésztakészitő szakmunkások dolgoznak a szóbanforgo esztergán,tehát értenek hozzá.Igaz,hogy gépkocsit csak jogositvánnyal lehet vezetni,de a jogositvány birtoklása nem jelenti azt,hogy az illető

szakszerüen,hozzáértéssel vezeti a kocsit.Gondolom,erre mindnyájan tudnánk példákat mondani.

 

Előzmény: pányi (185)
pányi Creative Commons License 2006.02.11 0 0 185

Petyus! Nagyon sajnálom a kanosszádat, de nekem nagyon pozítív a véleményem a FERM kisesztergákkal kapcsolatban. Ven egy üzletfelem, aki kb 4,5 évvel ezelőtt vett egy MD-500-as kisesztergát. Nála láttam először ezt a gépet. Ő ipari célra használja. naponta 3-4 órát dolgozik vele, a villanymotorok kommutátorait szabályozza fel vele. az általad említett hibák egyikével sem találkoztunk. Én több mint 2 éve vettem egy MD-350-est (igaz csak hoby célra), de minden gond nékül használom. már több barákom látta és vettekn ilyen gépet, de eddig csak egy gond volt vele. ez egyik üzlettársam leégette a motort (szerinten üzemeltetési hiba miatt), de az ALBY KFT-nél minden gond nélkül lecserélték. Amikor én vettem, sok más gépet is megnéztem és a szolgáltatások és az ár összehasonlításban ez volt a legjobb. A mostani árat a www.alby.hu -n meg lehet nézni. Visszatérve Petyusra, valóstinüleg neki igaza van, mert a legjobb autó is, ha ahoz mindenki hozzáfér és mindenki használhatja mint a (kulcsos aútót). előbb, vagy utóbb a legrosszabb autó lesz.

 

ak_ Creative Commons License 2006.02.11 0 0 184
Köszönöm. Akkor nem tudtam győzedelmeskedni a piac "ha elromlik dobd el és vegyél újat" szemléletével szemben.
Előzmény: optikus (183)
optikus Creative Commons License 2006.02.11 0 0 183

Na megkerdeztem. Aszongya, hogy a legtobb B&D korfuresznek ez a baja ezert bontott fureszbol sem lehet kiszedni mert azokon is le van daralva a vege. Raadasul cserelni kene az ellenfogaskereket mert az is megserul es az uj tengelyt hamar megeszi. Egyebkent valahol sashalmon van a szerviz, de a B&D-nel csak komplett motort cserelnek ami tobbe lesz mint egy uj gep.

A sarokcsiszolokon viszont cserelheto ez a tengelyke...

 

Előzmény: ak_ (171)
Soká Creative Commons License 2006.02.10 0 0 182
Hát igen... nem nehéz elhinni, hogy így van. Sajnos. Ha egy nagyobb esztergapadra szánnám el magamat, mindenképpen körbejárnám a használtpiacot is. Valami jó kis békebeli, felújítható...
Előzmény: PETYUS (181)
PETYUS Creative Commons License 2006.02.10 0 0 181
Nálunk a céges műhelyben van egy MD-500. Hát... elég igénytelen kivitelezésű. Aki ilyet vesz, az számíthat arra, hogy neki kell befejeznie a gyártást, és utána sem lesz valami jó. A fogaskerék-áttételes részben az egyik tengely eleve görbe volt. A gépi előtolást végző csavarorsóhoz illeszkedő alkatrész (ami egy félbevágott csavaranyára hasonlít) geometriája rossz, a gépi előtolás bekapcsolásakor meghajlik a főorsó, és nem viszi végig a szánt, hanem kiugrik a menetből. A szánszerkezet gyenge, nagyok a hézagok, a késtartó be tud bólintani, amitől valami eltörik. A szegnyereg morse-kúpja tökéletlen kialakítású, megszorul, nem lehet kinyomni.
Előzmény: tibschi (172)
Soká Creative Commons License 2006.02.10 0 0 180
Tapasztalatom sajnos nincs, de nagyon köszönöm az ismertetőt!
Amit tudok: létezik (a technológia vlsz. hasonló)) egy ezüstgyurma nevű "izéke", ami gyurmaként viselkedik, tehát szépen formálható, majd kiégetve hagyományos ezüstfémként viselkedik. Elég hihetetlen volt számomra amikor először hallottam róla. A baj csak az, hogy nagyon drága.

Látatlanban tehát azt mondom, furatkitöltésre alkalmas lehet, de azért azt ne várd, hogy teljesen nyomtalanul eltűnjön.

Kérdés, hogy milyen fémről van szó, nem elég ha saját anyagából egyszerűen megstifteled? (netán a stifted beforrasztod – ha a furattól elgyöngült az anyag)
Előzmény: petike23 (178)
petike23 Creative Commons License 2006.02.10 0 0 179

Erre gondoltam:

 

 

LOCTITE ST 1 Metall-Set (folyékony fém): Széles alkamazási lehetõségekkel rendelkezõ, kenhetõ, pasztaszerû, általános acéljavító termék (pl. sérült öntvények javítása) amely acélporral kevert epoxigyantából és keményítõbõl áll. A két összetevõt 1:1 arányban kell keverni. Legfontosabb elõnyei: gyors kötés, jó tapadóképesség, nagy szilárdság, kikeményedés után mechanikusan megmunkálható, lakkozható. A pasztaforma lehetõvé teszi a függõleges felületre történõ felhordást.
Felhasználási terület: Széles körû felhasználási lehetõség a gyártásban, és karbantartásban a legkülönbözõbb alkatrészek javítására.

LOCTITE ST 2 Metall-Set (folyékony fém): Megegyezik az ST 1-el, csak folyékony, önthetõ fémjavító. Legfontosabb elõnyei, kiválóan tapad fémfelületeken, kerámián és üvegen. Folyékony halmazállapotánál fogva egészen finom repedéseket is kitölt. Jó leképezési pontosságot biztosít.
Felhasználási terület: Acél alkatrészek és öntvények javítása, kiöntött formák elõállítása.

LOCTITE ST 4 Metall-Set (folyékony fém): Nagy kopásállósággal és önkenõ tulajdonságokkal rendelkezõ javító paszta. Legfontosabb elõnyei, jó tapadóképesség, nagy szilárdság, kopásállóság, grafittartalma miatt önkenõ. A pasztaforma lehetõvé teszi a függõleges felületre történõ felhordást.
Felhasználási terület: Acél alkatrészek és öntvények javítása, nagy kopásnak kitett felületek javítása (tengelyek, csúszóvezetékek)

LOCTITE AL 1 Metall-Set (folyékony fém): Aluminium és aluminium ötvözetek nagyszilárdságú javításához használható paszta. Legfontosabb elõnyei, jó tapadóképesség, nagy szilárdság, kikeményedés után mechanikusan megmunkálható, lakkozható. A termék pasztaszerû állapota lehetõvé teszi a függõleges felületre történõ felhordást.
Felhasználási terület: Aluminium és aluminium ötvözetekbõl készült alkatrészek javítása.

LOCTITE 3450 ikerfecskendõ (folyékony fém): A praktikus ikerfecskendõ garantálja a fémtöltésû paszta helyes keverési arányát. Legfontosabb elõnyei, jó tapadóképesség, nagy szilárdság, gyors kötés, kikeményedés után mechanikusan megmunkálható, lakkozható. Mindig kéznél van kisebb javításokra.
Felhasználási terület: Acél alkatrészek és öntvények javítása.

 

 

Előzmény: petike23 (178)
petike23 Creative Commons License 2006.02.10 0 0 178

Még egy kérdés: a "fémpaszták"-kal, tehát fémtárgyakon hiánypótlásra használható képlékeny, majd megszilárduló fémpótlókkal vannak tapasztalataitok ?

 

Egy fülöslegesen fúrt furatot szeretnék kitölteni vele.

 

Üdv: Péter

petike23 Creative Commons License 2006.02.10 0 0 177

Szervusztok,

 

a HM jelzésű (wolframkarbid) marók nem tiszta wolramkarbidból készülnek,

hanem -mint a Vídia- kötőanyag (kobalt) fogja össze (porkohászati úton) a wolframkarbid szemcséket, ugye ?

 

Üdv: Péter

Soká Creative Commons License 2006.02.09 0 0 176
Az oldalon, amit te is linkeltél, két esztergagép látható, az egyik 180, a másik 164e+Áfa, de ez mindkettő 500-as csúcstávolságú. Hol van a 350-es? - én nem találtam.
Előzmény: drehás (175)
drehás Creative Commons License 2006.02.09 0 0 175

     

 

      Valoban nincs kép a 350-es röl.Ami felkeltette az érdeklödésemet,az a keresztirányu elótolás.Lehet,hogy ez nincs a 350-nél.Biztos,hogy a csucstávolságon kivül más különbségnek is kell lennie.Különben az 5cm.sokszor nagyon tud hiányozni.

Azt nem értettem,hogy szerinted mit irtak el?hiszen a kettöt összehasonlitani nem lehet,mert a kicsiröl nincs adat a honlapon.

Előzmény: Soká (174)
Soká Creative Commons License 2006.02.09 0 0 174
Ugye jól látom, hogy a drehás által linkelt oldalon elírták, mert a kisebbiknél is 500mm csúcstáv szerepel (350-est én nem is látok a honlapon)?
A valóságban ez 350mm, ami éppen csak öt centivel nagyobb, mint a kis asztali műszerészesztergák (általában).

Micsoda véletlen, hogy ez itt téma éppen. Reggel hívtam a forgalmazót (egészen más ügyben) de beszélgetni kezdtünk és megemlítette, hogy a kisebbik gépből van egy kiállítási darabjuk, amit most 130+Áfaért ingyen házhoz szállítanak (Bp-en).
Ez azért elég jó alkalmi vételnek tűnik. Ha lenne helyem megvenném, de két gép már egy kicsit luxus...

A két gép csak csúcstávolságban különbözik vagy a nagyobb erősebb konstrukció is? Mert ha nem, akkor talán a kisebb méret nem olyan nagy gond.
Előzmény: tibschi (172)
drehás Creative Commons License 2006.02.09 0 0 173

http://www.alby.hu/product_2.php?prodtype=sale&szam=20&tol=1&SID

 

 Szia:Ezen a cimen találtam meg a gépet.Olvasva a müszaki jellemzőit,nagyon jónak tünik.Amennyiben vásárolsz,javaslom,hogy feltétlenül az 500-ast vedd meg,a nagyobb csucstávolság miatt.

Előzmény: tibschi (172)
tibschi Creative Commons License 2006.02.09 0 0 172
Sziasztok!
FERM MD500-at, vagy kistestvérét MD350-et érdemes venni?
Ne kérdezzétek, hogy mire, mert nem egy konkrét feladatra kéne, hanem úgy általában hobby esztergálásra.
;-)
Üdv,
tibschi
ak_ Creative Commons License 2006.02.07 0 0 171
Black&Decker DN59 1020W
Köszönöm.
Előzmény: optikus (170)
optikus Creative Commons License 2006.02.06 0 0 170
Sztem is eleg eselytelen ezeket osszedolgozni. Meg tudnad irni a gep pontos markajat es tipusat? Van egy ismerosom aki ilyeneknek a javitasaval foglalkozott rakerdezek nala.
Előzmény: ak_ (168)
drehás Creative Commons License 2006.02.05 0 0 169

 

    Szia.

 Megnézve a képeket,véleményem szerint a ledarált csonkhoz,mivel nem marad anyag,nem tudod a másikrol esetleg levágott darabot hozzáerösiten,mert ha hegesztenéd,szinte biztos,hogy nem lenne központban.A hegesztésnél keletkező hő

esetleg tönkretenné a a motor tekercseit.A fényképekből nem derül ki,hogy az  ép tengely csereszabados e a régivel/fogaskerék meghajtás,csapágyméretek,hossz...stb./Ugy gondolom,hogy jobban jársz,ha ezzel

nem kisérletezel,és veszel egy uj forgorészt,vagy gépet.

Előzmény: ak_ (168)
ak_ Creative Commons License 2006.02.05 0 0 168
Forgórész
Előzmény: ak_ (167)
ak_ Creative Commons License 2006.02.04 0 0 167
ok. holnap
Előzmény: drehás (166)
drehás Creative Commons License 2006.02.04 0 0 166

 

 

    szia.

  Ez látatlanban nem ilyen egyszerü.Jó lenne,ha feltudnál rakni fotot /fotokat/a

problémárol.Akkor talán jobban hozzá lehetne szolni az esetleges megoldáshoz.

Előzmény: ak_ (164)
ak_ Creative Commons License 2006.02.04 0 0 165
hogy egy csak legyen = hogy egy csap legyen
Előzmény: ak_ (164)
ak_ Creative Commons License 2006.02.04 0 0 164
Üdv
Egy olyan problémám van, hogy a kézi körfűrészem fűrészlapja megszorult, de a motor tovább forgatta a meghajtó tengelyt és ennek következtében a forgórész tengelyvégéről ledarálódott a meghajtó spirál menet. Egy új forgórész olyan horror árú, hogy azért már új körfűrészt lehet venni (nem is rosszat). Viszont van nekem egy másik forgórészem ami eléggé hasonlatos ehhez és arra gondoltam, hogy valahogy át kellene varázsolni az ép spirálú tengelyvéget a régi forgórész tengelyvég helyére.
Van valakinek erre valami használható ötlete (levágni a végeket és ellenálláshegesztés vagy lesztergálni a sérült részt, hogy egy csak legyen a jót pedig kifúrni és ráhúzni) vagy pedig teljesen reménytelen a dolog?
Soká Creative Commons License 2006.02.04 0 0 163
Továbbra sem tiszta számomra, hogy mekkora méretekről, milyen ívekről lenne szó.
Azt hiszem, hogy magad számára mindenképpen tisztázni kellene a tól-ig méreteket, rádiuszokat. Ez szabja meg a leendő gép alapvető paramétereit.
Mondom, amit én láttam az úgy hajlítgatott, mintha csőtésztát gyártana :-) de az nem 400.00 Ft-os kategória volt.
Nem tudok sajnos jobb megoldást, mint végigjárni a hazai illetékes forgalmazókat (ha van ilyen) és felmérni a házilagos megoldás lehetőségeit.

Én vagy 10 éve foglalkoztam ezzel a korracélcső hajlítgatással, akkor több céggel is próbálkoztam, de sajnos nem tudom hol vannak a címeim.
Annyit tudok, hogy cső esetében jó kereső-szó lehet a csilivili terepjárók orrán látható (jaj, nem jut eszembe a neve) gallytörő "izékéknek" a gyártása. Terepjárós topikokban (ha van ilyen) biztosan tudnak segíteni.

Ez a zártszelvény hajlítás egyébként azért elég macerás, mert a zártszelvény maga éppen a hajlás elkerülésére "született".

Optikus, amint írtad ezekben a csőhajlítókban valami olyan betét van a csövőn belül, mint a jellegzetes golyós "WC-lánc", talán érted mire gondolok.
Előzmény: Kenesevas (160)
optikus Creative Commons License 2006.02.04 0 0 162

Mondjuk ezek kor kersztmetszetueket hajlitgatnak, zartszelveny nem tom mennyire birja gyanus hogy megroppan. Esetleg gazlangal melegitve hajlitani? Igaz az nem annyira szep...

Nincs idehaza vallakozo aki ilyen geppel hajlitgat, lehet, hogy egyszerubb lenne.

Előzmény: optikus (161)
optikus Creative Commons License 2006.02.04 0 0 161
En sem ertek hozza csak amennyit a tv-ben lattam... Valami 3 gorgo a lenyeg (cserelehtoek) es a kozepsot belefeszitik az anyagba. Ha van anyagod meg szerszamod hozza (meg helyed) akkor lehet, hogy erdemes epitgetni ilyesmit.
Előzmény: Kenesevas (160)
Kenesevas Creative Commons License 2006.02.03 0 0 160
Üdv!

Igazad van,nem voltam elég világos.
Sajna hiába készítek kovácsoltvas bútorokat,zártszelvényeket,csöveket,és vastagabb laposvasakat nem tudok szabályosan ívre hajtani.
Láttam külföldi oldalakon "egyszerű" gépeket,azért bátorkodtam itt érdeklődni,hátha valaki már készített ilyen szerkezetet.
Ja és hidegen hajlítja.
Láttam egy hirdető oldalon egy ilyesmi gépet,de 400.000ft -ot kér érte,és kisipari.
Kicsit sok,ez nekem.

Előzmény: Soká (159)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!