Ez a hab is azon hőszigetelő anyagok körébe tartozik, amelyek a levegő hőszigetelő képességére épül.
A levegő hővezetése rendkívül alacsony: 0,024W/mK. De ez csak akkor igaz, ha nem hagyjuk áramlani, így épül a letöbb hőszigetelő anyag a légáramlás megakadályozására (vagy legalábbis nagyon-nagyon lelassítására).
Márpedig ha egy hőszigetelő anyag hővezetése a benne lévő levegőétől függ, az a hőszigetelő anyag nem lehet jobb 0,024-esnél, hiszen a fizika törvényei ezt nem teszik lehetővé. A 0,026-0,028 elméletileg hihető értékek, de amelyik anyag ennél sokkal jobbnak hirdeti magát,
- abban vagy nem levegő van, hanem speciális hőszigetelő gáz (argon, kripton, stb)
- vagy annyira sűrű szerkezetű, amelyben már a gáz molekulák sem képesek megmozdulni
Igen jól hangzik, köszönöm, de sajnos akkor megint ott vagyunk, hogy drága ennek a rendszernek a nm ára. 😟
Olcsóbb, de hasonló hatékonyságú megoldást keresek mint a 15 centis grafit rendszer! Nagy eséllyel purhabbol kiindulva! 😉
A másik rendszer amit te most optimalisnak írsz az meg alaphangon 25-30 centi... Rengeteg!🙂 Nincs ennyi helyem. (Így is rengeteg dilemmám van az itt olvasottak alapján is. Gázcső, ablakkávak, ereszdeszka, villany dobozok, stb.)
Kedves Elek! Nincs gáz! A fújt purhabba nincs hozzáadagolt speciális hőszigetelő gáz. Levegő max. amivel fújod.
Kiggyó: Azért jött az előtétfal ötlete, mert ( mivel a homlokzatra- egyenes falra - nem "divat" zártcellást fújni) nem ad egyenes, sima, csiszolható felületet. Ezért vakolni kellene?! Vagy máshogy kihozni a síkot, természetesen rentábilisan! 😉 Ezért gondoltam, hogy előtétfallal talán kevesebből kijön!?
(10 centi uveggyapot van a födémen ha tőlem akartad kérdezni. Igen kevés tudom, de egyszerre nem megy minden. Majd az is sorra kerül. Nincs a világon annyi pénz amit ne tudnék a házba beletenni. 😉 De talán a homlokzattal nyerek a legtöbbet!?)
Konklúzió: Akkor Csavarhúzós hozzászólásában lévő képletben kiegyezhetünk a megfelelősségi arányok tekintetében? 😁 Van ehhez kalkulátor a weben? Tehát ha én 15 ös grafitost gondolnék jónak, akkor 10 centi zárt cellást kell fujnom? 😉
Rajtad kivül állitja valaki, hogy a gáz elillan a habból? Légyszíves tanulmányt linkelj be akeditált laborból. Különben elhiszed, hogy az EPS vagy üveg/közetgyapot értékeit, hiszen az is csak marketing.
Viszont közben nézem, hogy van a doksiban olyan hogy Declared Thermal aged conductivity, azaz hővezetés mesterséges öregítés után, ott már 0,026-0,028-at ír. Az EPS-ek nem tudom mennyit romlanak idővel.
Az előtétfalként alkalmazott betonyp/CK/OSB lapok illeszkedési vonalainál hajszálvékonyan meg szokott repedni a külső festék/vakolat (másképpen rezeg, mint a mellette lévő lap). Ez ellen tudtommal úgy szokás védekezni, hogy az egész felületre kívülről ragasztanak 1-2 centi lágy (eps30, eps80) polisztirolt és azt hálózzák/vakolják a szokásos módon. Sajnos nem olcsó megoldás.
Úgy nézem ennél 0,021-0,022 a hővezetés, austrotherm AT-H80 0,039, ha a jobb értéket vesszük a PUR-nál, akkor kb. stimmel a 2x szorzó, valószínűleg jobban is zár mint az EPS. A grafit reflex 0,031, ahhoz képest viszont 2/3 vastagságot fel kell rakni a PUR-ból hogy ugyanott legyél.
...és a fórumokban nagyon sok becsapott ember foggal-körömmel védi az emlettt csalók hazugságait, hiszen a csalókat leleplezőket betámadni sokkal könnyebb, mint bevallani, hogy őt is simán be lehetett csapni...
"Annyira meredekek az állítások hogy ennek eldöntéséhez nem kell labor."
Aki tíz percél tovább tanul fizikát és az IQ-ja magasabb egy muskátlinál, az nagyon sok épület-energtikai átverést már messziről észrevesz, hiába lenget előtte egy csaló bármilyen szép pecsétes papírt. És sajnos nagyon sok ilyen átverés van.
Ez a marketing szöveg .) Ez a hőszigetelési érték csak addig igaz, amíg a hab fújásához használt speciális hőszigetelő gáz (néhány hónap/év múlva) el nem illan a habból, hogy helyet cseréljen ugyanazzal a levegővel, ami pl a mezei olcsó hőszigetelő habokban is van.
Gondolom a szaki a két legszélső értéket vette alapul a két anyagnál , csak az egyiknél EPS a legrosszabb , míg a PUR/PIR -nál meg a legjobbat . Jó lenne , ha annak a habnak az adatait mutatná meg , amit konkrétan nálad fog felragasztani .
Akivel én fogom csináltatni megadta az anyag tipusát, és megkerestem neten az adatlapját. Ő a sima hungarocellhez hasonlitotta, hogy kb 2 szer annyit tud ( zárt cellás) .
Annyira meredekek az állítások (hogy a fújt hab fele-harmada vastagságból hozza a grafitos EPS hőszigetelését), hogy ennek eldöntéséhez nem kell labor. Én nem állítok semmit, mert nem mértem, de mielőtt sok pénzt adnék érte, előtte megmérném. A gyártói honlapokon fizikai képtelenségek olvashatók, pl. zárt cellás ÉS páraáteresztő, ami elég gyanússá teszi ezeket a szememben. Saccra a reális a "harmada vastagság" helyett a "kétharmad vasatgság" a garfitoshoz képest. (mert ennyit tud a táblásan kapható változat: https://archivizio.hu/bejegyzes/hoszigetelesek ) Tehát kb. 12 cm EPS = 10 cm grafitos EPS = 6,5 cm zártcellás PUR-hab.
Azért te egy komoly cég vagy, hogy már több purhabos cég által fujt habnak, laborban le tudtad mérni a hőszigetelő képességét. Nálad nagyob hülye gyerekkel még nem találkoztam a fórumon. Mindenhol ott vagy, és nem a habot hanem a hülyeségeket fujod. Több kárt okozol, mint más 1000 ezermester.
Jocjoc123: igen te ezt láttad( én is) videón, én meg élőben is és valahogy úgy vagyok vele, hogy fából is építkeznek szia szépen tud égni, valamint a hungarocell is produkál hasonlókat.
Mekkelek: Nem, nem agitál semmi purhab szóró cég! 🙂 Tapasztaltam, láttam élőben. Természetesen vannak kételyeim, kérdéseim, mint egyszerű laikus felhasználó, de meggyőzőnek tűnt. Szakmai képzettségem nincs, méréseket sem végeztem. A szitu a következő: kb. 200 nm- kéne szigetelni amiben van bőven lábazati, terasz, pince, ablak stb. kihívás is. Mivel kb 15 centi grafitost kéne feltenni homlokzatra, a jelenlegi árakon 22-25k/nm között van ha jól tajekozodtam(munkadíjjal). Konkrét purhabos ajánlatok még nincsenek, egyelőre csak a fejben matek megy és a tájékozódás. Olvasom titeket is egy ideje, tudom hogy nem kedvelik sokan a purhabot, de a miérteket nem fejtik ki túlzottan. Például ( tényleg komolyan! 🙂) érdekelne olyan link amit írtál hogy nem felel meg 5-8 centi hab 15 centi grafitosnak, mert amiket én találtam kalkulátorok szerint igen.
Ha te azt mondod nem kell zárt cellás, akkor a nyitott cellásra gondoltál? Azzal az a bajom hogy 15-20 centit simán fel lehetne fújni ( mert ugye szigetelés szempontjából nem egyezik azonos vastagságú zárt cellással), nem vízzáró (!) plusz meg rámegy az előtétfal vastagsága is.
Kíváncsi lennék előtérfal megoldásra is, mert azzal kapcsolatban nem sok ötletem van... (Faanyag drága, téglából nem rakok) talán betonyp lap?? És természetesen az egész rendszernek "olcsóbban" kéne kijönni mint a grafitosnak. 😟
én még nem láttam olyan purhab szóró céget, amelyik nem hazudott volna óriásit a habja hőszigetelő képességéről. Házak ezereinek lesz meglepően magas fűtésszánlája, mert a naiv gazdi elhitte, hogy a helyben szórt hab hőszigetelési jósága megfelel tízszer vastagabb olcsó eps-ének :))))))
Szóva az az 5-8 centi legyen inkább 12-15 centi... és szerintem nem kell oda zárt cellás hab (viszont az előtét fal /burkolat legyen jó páraáteresztő).
Szívesen meghallgatnám a véleményeteket homlokzati hőszigetelés kapcsán. Felmerült egy olyan verzió is, hogy zárt cellás szórt purhab 5-8 centi kb. és ez elé "valamiféle" előtét fal (mivel a purhab fujas felülete nem egyenes.) B30 as fal mészkő poros vakolat az alap amire menne.
A vályog páraáteresztőbb, mint a tégla fal, ezért vályog falat csak jó páraáteresztésű hőszigetelő anyagokkal szabd hőszigetelni (pl gyapot, Baumit Open, stb). Ezek meglehetősen drága anyagok, ezért szoktam azt mondani viccesen, hogy vályog falú házat csak gazdag ember vásároljon magának :)
"vályogházat alaposan kell szigetelni, hogy ne vízesedjen!!!"
Vályogfalat KIEMELTEN fontos alulról vízszigetelni, mert vályogfalban a felfelé szivárgó víz nagyon durva dolgokra képes (összedőlhet a ház):
Nem találom a konkrét cikket, de szerintem a Komkel blogján olvastam, hogy ha nincs megfelelő vízszigetelés a vályognál akkor tilos bármiféle hőszigetelést rárakni, mert akkor a kőzetgyapot sem fog kiszellőzni. Ha jó a vízszigetelés, akkor kőzetgyapot elvileg mehet (megfelelően páraáteresztő vakolattal), EPS akkor sem. (Nem vagyok szakértő.)
Sokmindent átolvasva két dologra jutottam: vályogházat nem szabad szigetelni, hogy jól tudjon szellőzéni, valamint vályogházat alaposan kell szigetelni, hogy ne vízesedjen!!! Van olyan szakértő aki eligazítana?