A Shellyhez is kéne valamilyen otthon automatizáció .. pl. Home Assistant.
Nekem egy kiszuperált kisgépen (vékonykliens) Linux alatt fut.
Egyszerű beállításokkal használom, napelem, P1 port olvasó (Slimmelezer), Shelly 3EMPro, meg egy pár elszórt árammérős Wifi kapcsoló (pl. kávéfőző hajnali felfűtés), klímák.
Elvan, mint a befőtt, rengeteg integráció van hozzá, de azért nem árt egy kis informatikai véna.
Én - sokakkal ellentétben - elismerem, hogy nagyon kedvező (avagy támogatott) volt az éves szaldó, de most rögtön a másik végletbe estünk.
A villanyfűtés miatti nagy rendszer nem feltétlenül lesz rossz, legalábbis azoknak, akik nem elsőként (9-10 éve) tették fel a napelemet. Lehet (biztos) alakul még az elszámolás, pár év alatt lehet valami értelmes.
És mindig eszembe jut, az állam miért csinál úgy, mintha a külföldtől függés lenne a célja? Miért nem a hőszigetelést tolja, aminél jobb spórolás nincs?
Kicsit off, de talán itt - is - volt szó róla:
Mi is kellene a helyben felhasználás növeléséhez kezdésként? Shelly 3m, azzal lehetne vezérelni (vagy adatot szolgáltatni a vezérlő eszköznek), hogy 1-1 fázison éppen mennyi "felesleges" energia termelődik, mennyi menjen mondjuk hnv fűtésre? Van valakinek szájbarágós linkje? Van még 5 évem, de készülni kellene magamat ismerve. :)
Az az 5Ft egyébként nettó, ha magánszemélyként számlázol nekik akkor nettó vagy bruttót kapsz?
Hülye kérdés de még szerencsére sosem kellett.
Nyilván én is még átrendezem a fogyasztóimat, a téli HMV-t pl tuti hőszivattyúról oldom meg ezentúl. A H tarifa 23Ft (még) és korlátlan. Ha a régi hőszivattyú 2-es COP-al csinálja akkor is 12Ft/kWh, míg nem rezsicsökis árammal 70. A szaldó miatt kényelmesedtem bele :-)
Amúgy persze, szarul esik az embernek hogy vége a jó világnak, de itt látszik mekkora támogatás volt ez, és mennyire pazarlásra ösztönzött.
Nem tom a villanyfűtésesek megforgatták-e már a saját tökükben a kést....
én még nem adtam fel: balatoni nyaralóban, nincs gáz, nincs vezérelt áram, van 4 apartman,
kb. pont a villanybojler HMV-vel lépem túl a rezsilimitet.
ver1) szigetüzem, DC-DC HMV előállítás (Ohm-os). (mintha napkollektor volna, csak gépészet nélkül). = olcsó kiépíteni
ver2) bruttós elszámolás: nappal klíma, túltermelés esetén arányosan vezérelt HMV előállítás, osztott tájolással széthúzott panelekkel. (nyáron 60-70% saját felhasználás?)
mindkettőnél ősztől tavaszig: "ház temperálás" - amennyi energia épp van hozzá a napelemből (100% saját felhasználás?).
pályázat, aksi, stb. nélkül, részben saját kiépítésben.
így megérheti, zöld és nem terhelem szegény államot a többszörös ÁFA-befizetéssel :)
de ha kijön egy "vezért zöld" áramdíj fajta, amin csak akkor jön áram, ha PV túltermelés miatt "ingyen van", akkor lehet h ez sem éri meg. bár RHD akkor is lesz rajta.
vagy rendelek egy külön vezérelt mérőórát a HMV-nek a napelem helyett: az is megoldana mindent (de ahhoz korszerűsíteni kell a betáp+mérőszekrényt, mert "bővítés" és iszonyú régi az egész)-- ekkor viszont nem lettem "zöld"
Igazad van, azzal nem számoltam, ha most elkezded forgatni ezt a pénzt! Igen, az egy külön számtan! :R
És akkor nem történt meghibásodás, minden tökéletesen és flottul működött 17 évig stb. Én ezt csak magamra írom, másnál lehet jobb a számtan, de ez így felejtős. Mondtam is a feleségemnek, hogy nyugalom, nem biztos, hogy azonnal fejest kell mindenbe ugrani.
Nem tudom a támogatás mértékét, tehát hogy mibe kerül a telepítés / kWp.
A bruttót számolni elég nehéz, a jelenlegi fogyasztásod 30%-a tud kb helyben fogyasztás lenni, a többit mindenképpen megforgatod a hálózaton.
Azaz ha most volt 1000kWh éves fogyasztásod akkor egy 1000kWh éves termelésű rendszer esetén most lesz 700kWh fogyasztásod a hálózat felé, és 700kWh betermelésed.
Azaz 1000x37 = 37eFt helyett lesz 700*(37-5)=22.4eFt éves számlád.
Ezek adatok tetszőlegesen felszorozhatóak persze az éves fogyid függvényében.
Minél többet olvasok itt a fázisonkénti fogyasztás témaköréről ,annál jobban megy el a kedvem az új pályázattól is. Mi a véleményed a fogyasztásom és napelem kapcsolatában? Feleségem szeretné, én kevésbé. A megtérülés még támogatással együtt is 10-12 év minimum 1,5 milliós önrésszel.
Fogyasztásom 2020-ban, de azóta jelentősen nőtt a sima nappali. Van H-Tarifám is. A1: 186 kWh H: 1.863 kWh A1: 3.034 kWh
A meleg víz nálam kondi kazán, nyáron a klíma nagyon keveset üzemel. Télen viszont H-tarifán fűtöm a melléképületet. Egy felfújható jakuzzi fogyaszt még télen havi 150 kw-ot + a finn szauna pörget a 7,5 kw-os kályhával, de az is inkább a téli időszakban. Nagyon úgy fest, hogy jellemzően 25 Ft, 40 Ft -> 70 Ft*ért fogyasztunk, majd 5 Ft-ért eladjuk. Nyáron a felállított medencét Solar mattal megoldjuk, oda sem kell energia. Elektromos autó nincs.
Nem tudjuk a választ. Ha kiderül, fázisonként megy a bruttó vagy sem, akkor lehet válaszolni. Ha fázisonként, akkor érdemes (lehet), ha összegezve, akkor felesleges.
Írtam , hogy amennyiben az órád helyben összegez , akkor nem . Nálam ezt teszi , ezért mindegy , hogy melyik fázison mi lóg , csak legyen elméletileg egyenletesen terhelve minden fázis .
Sziasztok. Továbbra sem kaptam választ arra, hogy célszerű-e, át kell-e csoportosítani a nagy, vagy folyamatosan fogyasztókat arra a fázisra amelyiken az inverter van. Vagy rossz a kérdés?
Nálam sem voltak soha, 4 éve van a rendszer bentről olvasnak és rendben volt mindig EON dunántúl . Vagyis nem, egyszer küldtek egy havi 8600 -ft rendszer használati díjszámlát , de ez nem leolvasási hiba volt :)
Nálam 2021. március óta nem volt leolvasó és én sem küldtem semmilyen formában (fénykép meg pláne nem) óraállást. Az elszámoló számlák mégis rendben voltak (eddig ;-) ) Ez -volt- ELMŰ terület, Dunakeszi.
Ha reagálni szeretnél egy hozzászólásra, akkor ha a "balra kanyarodó" ikonra kattintasz, mindenkinek egyértelmű lesz, hogy mire hivatkozol, melyik hozzászólásra vársz választ.
On
Az elektronikus (ad-vesz) villanyóra által aggregált fogyasztás és betáplálás -jelenleg- összesített adatok alapján történik.
Maga az eszköz 10 másodpercenként méri az egyes fázisok jellemzőit (feszültség, áram irány -fogyasztás, termelés- szerint, stb.).
Ezekből az adatokból a GSM modullal ellátott verziók (egy kis antenna is van az óra mellett, erről lehet rögtön felismerni) 15 percenként küldenek a központi adatfeldolgozónak kötött formátumú jelentéseket.
A jelentések nemzetközi adatszabvány szerint ún. OBIS (OBject Identification System) kódokkal definiáltak, pontosan megadva, hogy az adott adat mit jelent.
Az, hogy a kódrendszerből mit implementálnak az adott ország mérőin (mit tárolnak), "magánügy", mint az is, hogy a szolgáltató ebből mit tesz hozzáférhetővé a fogyasztó számára.
Ez úgy történhet, hogy nyomkodod a mérő menüjének gombját és megpróbálod értelmezni az adatokat, jobb esetben le tudod magad is kérni az óra ún. P1 portján keresztül céleszközzel, vagy a szolgáltató (tudtommal jelenleg csak az EON) üzemeltet olyan honlapot, ahonnan a óra által beküldött adatok bizonyos része, bizonyos formában hozzáférhető.
Tudtommal jelenleg nincs lehetőség fázisonkénti teljesítményadatok lekérésére, csak a fázisok irányonkénti (fogyasztás, betermelés) összegzett adatai érhetők el.
Hacsak nem raksz fel a villanyóra utáni -saját tulajdonú- részre olyan eszközt, amivel fázisonként tudod mérni a lényeges adatokat (pl. feszültség, áram, teljesítmény), akkor nem fogod látni, hogy az adott pillanatban (vagy akár időintervallumban) hogyan alakul a fogyasztásod a különböző fázisokon.