Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e egyszerűbben, hogy excelen belül egymás alatt szereplő 750 szóról leszedni a rajtuk lévő linket egy másik oszlopba? Vagy kezdhetem a Ctrl + C Ctrl + V folyamatot egyesével?
Ez a probléma a Windows 10-el jött elő nálunk. A számlázó programunk a Windows alapértelmezett dátum formátumát használja és a Windows 10-ben minden pont után került egy szóköz is. Emiatt két sorba fért csak el a számlán a dátum.... Volt is egy kis fejvakarás az elején, de viszonylag hamar rájöttem a problémára....
A feladat kicsit hasonlít a jelenléti ív táblázatomra.
Ehhez van egy segédtábla, amiben le vannak tárolva az adott év extra pihenőnapjai és munkanapjai.
Gyakorlatilag én is úgy voltam mint te, meguntam a kézzel való vonalkázást a jelenléti íven, így digitalizáltam azt. De ezt még mindig lassúnak találtam, mert minden hónapban kézzel kellett módosítani a fix pihenőnapokat, hogy azok legyenek gyárilag is kihúzva.
Így makrósítottam az egészet. Ha tudok, akkor segítek a problémád megoldásában is.
Konkrét feladatleírás alapján esetleg lesz vállalkozó rá. De eddig még nem derült ki, hogy mit és hogyan kellene csinálni. Azaz milyen bemenő adatokból milyen kimenő állapotot kellene előállítani. Milyen kritériumok alapján kell pl. vonalazni....és mi a fenének(bocs)?
A címeket és távolságokat eleve fix segédtáblából vesszük, nem napi szintű km óra leolvasásból. Ez okozza a legkevesebb gondot.
A legtöbbet viszont az, hogy hónapról hónapra át kell alakítani a táblázat struktúráját és a dátumokhoz kapcsolódó keretezéseket.
Erre kérték a kollégák, hogy ezt nem tudná a gép magától csinálni?
(Ezzel az általam is sokszor tapasztalt területre tévedve, miszerint a szgép eleve dolgok automatizálására lett kitalálva, mégis sokszor csak manuális félmegoldásokat nyújt az IT ilyen vagy hasonló esetekre nézve...)
Útnyilvántartáshoz modernizálnám meglévő sémámat excelben, nem tudom hogyan volna ez lehetséges.
A cél: csak a piros kerettel jelölt mezőbe megadni a kezdő dátumot, s a többit a rekordokkal, keretezésekkel valamiképpen (persze helyesen) oldja meg a program.
Amint látszik, a hétvégék kihagyandóak és a pénteknél csak 2 sor szerepel mindig.
Habként a tortára, ha mondjuk ünnepnap van, vagy mondjuk bedolgozandó, hétvégére eső munkanap, azt valahogy még összehozni a legproblémamentesebben.
A sok manuális átszabást, toldozgatást és így a tévedés + újra javítgatás gyakori lehetőségét már eléggé unom, nem beszélve a kollégákról, akik épphogy értik mit hogy kéne a táblázatban kisakkozni.
1. Az alma nevű munkalapot helyezd át egy új munkafüzetbe és mentsd el valamilyen néven. Nem kell bezárni.
2. Az eredeti munkafüzetben az Adatok - Kapcsolatok - Hivatkozások menüpontban ott fogod találni a listában az előbb elmentett munkafüzetet. Válaszd a megszakítást és a megjelenő kérdésre erősítsd meg a megszakítást.
3. Az áthelyezett munkalapot a mentett munkafüzetből másold vissza az eredeti helyére. (Azért másolás, mert egy munkalapos füzetből nem lehet áthelyezni az egyetlen munkalapot.) Ezután törölheted a "segéd" munkafüzetet.
Táblázaton belül nem összefüggő tartományban elhelyezkedő, adott kifejezést tartalmazó képletek értékké alakításához szeretnék segítséget kérni. Pontosabban csak azon munkalapokra hivatkozott képleteket szeretném egy gombnyomással értékké alakítani, amelyek neve tartalmazza az „alma” kifejezést (=alma!E1).
Nálam például A:A tartományra van megadva a formázás, és ennek ellenére összeszemeteli a beszúrások hatására (ebben a táblázatban nem a végén van a bővítés, hanem a megfelelő helyre szúrok be sorokat).
Attól, hogy abszolút értékű címet mutat az érvényességi területre, még bővíti az Excel a formázást. Nézd meg a szabályok kezelés menüpontban, hogy milyen szabályt mutat a táblázat területére. Ha bővíted a táblázatot, automatikusan változik az érvényességi terület.
Egyébként szerintem pont elég lehet a táblázat neve is a terület megadására, a Munkalap!Táblázat kicsit érthetetlen számomra.
Először is, ebben az esetben elvesztem a táblázat könnyű bővíthetőségének az előnyét.
Másodszor ami nagyobb baj: minden beszúrásnál egy új formázási szabályt hoz lérte az exel így elveszek a sok feltételes formázási szabályban. Előbb kipróbáltam és pikk pakk 10 szabályom lett 1 helyett.
És mi van, ha nem alá írsz új sorokat, hanem beleveszed a táblázat alatti első üres sort a formázásba, és azelé szúrsz be új sorokat a bővítéskor? Én ha ilyet csinálok, egy szegélyvonallal is meg szoktam jelölni az üres sort, hogy lássam, meddig ér.
Feltételesen szeretnék formázni egy táblázatot (nem tartományt!!) úgy hogy a táblázat bővítésekor a feltételes formázás érvényességi területe is bővüljön. Mert most ha új sort veszek fel arra nem lesz érvényes a feltételes formázás.
Próbálkoztam az érvényességi területet beállítani így: " Munkalap!Táblázat " amit el is fogad elsőre de aztán rögtön átírja tartományra : " Munkalap!$A$3:$A$306 " és így már ha változik a táblázat területe a formázás nem változik vele.