Keresés

Részletes keresés

sztyepp Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3186
Ez is igaz.
Előzmény: AORBandi (3185)
AORBandi Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3185
Hát nem tudom. Én pontosan a másik irányból közeledtem, előbb foglalkoztam könnyűzenével, utána ástam csak bele magam a klasszikusnak nevezett zenébe, és a végeredmény egy nagy közhely: nem létezik könnyű vagy klasszikus zene, csak ZENE van. Ugyanazok a törvényszerűségek élnek mindkét műfajban, és aki tisztában van a zeneelmélet alapjaival (ami néhány hónap odafigyeléssel elsajátítható), annak nem lesz különbség egy Mozart által írt vonósszekció felépítésében, vagy egy Jim Steinman által ugyanazokra a hangszerekre kitalált hangszerelésben.
A klasszikus zenét játszó emberek motiváltsága más. Nekik az az életcél, hogy bekerüljenek az Operaház zenekarába, és elfújhassák a Varázsfuvola első fuvoláját (pláne, ha hegedűsök, hehe), nekünk meg az, hogy írjunk egy dalt, ami nekünk (!) tetszik, és hurrá, ha egyszer mást is érdekel és szórakoztatni tudjuk vele. Ebből kifolyólag náluk a kreativitás, mint olyan nem szempont, sőt zavaró tényező, mert akkor már rögtön nem tudod elég "hűen" játszani az eléd tett kottát.
Előzmény: sztyepp (3184)
sztyepp Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3184
Azt hiszem inkább az utóbbi dolog a Ludas ebben. Akik túl sokat foglalkoznak klasszikus zenével, egyszerűen megrettennek ettől a komlex műfajtól, és már a könnyebb dolgokkal sem mernek foglalkozni.
Egyébként régen én is idegenkedtem a Kodály-módszertől, de mostanában jöttem rá, hogy ha az ember megérti a lényegét, akkor sokkal gyorsabban fogja fel a zenei összefüggéseket, mint egyébként. A probléma az, hogy sokszor rosszul magyarázzák el, és így sikerül megutáltatni a gyerekekkel, mert nem értik.
Előzmény: AORBandi (3182)
sztyepp Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3183
OK guy. No problem. We're all friends in music. :))
Előzmény: AORBandi (3181)
AORBandi Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3182
Hanem minek?!
Szerintem pontosan a kodály módszer eredményeképpen válnak azzá. Ha megnézed, hogy a könnyűzenei műfajok (értsd ide: rock, pop, blues, funky, soul, stb. stb.) zenészei hogyan válnak zenészekké, általában azt látod, hogy ez a módszer kimarad az életükből, míg a klasszikus zenét játszók szinte kizárólag ezen az úton válnak zenésszé. És a nagy többségükből kihal a kreativitás. Szerintem a párhuzam elég egyértelmű (bár abban igazat adok neked, hogy nem *kizárólag* a módszer, hanem a zenei műfaj komplexitása, és az ettől való elrettenés is belejátszik a zenei kreatív impotenciájukba).
Előzmény: sztyepp (3180)
AORBandi Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3181
Don't get too upste, it was just a JOKE, man!
Try to laugh at jokes the next time (without giving stupid political explanations to them) and it might make your day.
Előzmény: sztyepp (3179)
sztyepp Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3180
Ja, egyébként életemben nem vendéglátóztam és eszemben sincs. Természetesen játszottam és játszom is feldolgozásokat, olyan nótákat, amiket szeretek, mellette meg a sajátjaimat. Ennyit a Kodály módszerről. Csak azokból lehet kiölni a kreativitást, akikben nem is igen volt.
Egyébként a klasszikus zenészek tényleg ilyenek, mint ahogy leírtad. De ez nem a Kodály-módszernek köszönhető.
Előzmény: AORBandi (3170)
sztyepp Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3179
Kedves fAszORrBandi!
Mint említettem nem magyarkodó szövegről volt szó, bár tudom hogy mostanában a "magyar" szitokszó idehaza. Bár lehet, hogy ezt inkább a Politikában kéne kitárgyalnunk. Nem is értem minek írunk ide akkor magyarul. Let's continue it in English!

By,
puszta

Előzmény: AORBandi (3178)
AORBandi Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3178
Ezt most miért nekem mondod??? A sztyepp volt az, aki nacionalista alapon közelítette meg a H-B kérdést! Én nagy ívben szarok rá, mindek hívjátok, tudom, hogy melyik hangról beszéltek, és a dobon kívül az összes rockhangszeren megtalálom. Mi kell még?? :)
Tényleg, most hogy jobban belegondolok, lehet, hogy az a magyarkodó kodály módszeres beszólás után a sztyeppnek a nickjét illene "pusztá"-ra változtatni, nem?! Vagy ez még az Ural környéki őshazára utal?? :)))
Előzmény: StratoFan (3175)
StratoFan Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3177
Samick helyett vettem azt a borzalmas (bár nagyon olcsó) hangszert amivel most gyakorlok. Több helyről hallottam hogy ebben az árban az jobb ami nekem van, bár nem hasonlítgattam olyan nagyon össze a kettőt. Samicket nem akarok. Akkor inkább Epiphone vagy Fernandes vagy valami ilyesmi.
Előzmény: diesel()diablo (3176)
diesel()diablo Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3176
A Samick.et próbáltad már? az eldorádó nyomul benne, jó árban közepes másolatok...
Előzmény: StratoFan (3174)
StratoFan Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3175
A Kodály-módszer alapvetően nem a dórémifászolátidó? Hát én még ilyet külfölditől sosem hallottam. :)))) Igaz kb nyár óta járok zenét tanulni, szóval még hallhatok :)))). De nem kompetens a véleményem. De miért nem lehet pl. megbarátkozni azzal, hogy külföldön ugyan azt a hangot más néven/betűvel jelzik? Nem tökmindegy? A billentyűn is átkeverték az Y Z karakterekt. Na és??? Nem mindegy? Nekem teljesen. Azt azért nem értem miért kell zenei kérdésekből lelkiismereti/nemzeti kérdést kigörcsölni. Ha netán megtanulok valamit eljátszani közben sosem az jár a fejemben hogy "vajon ez most H vagy B hang". Ha tudom a dallamot fejből akkor lejátszom, ha elfelejetem vagy valami megzavar akkor kiesek. Vagy ez ennél sokkal bonyolultabb? :)))))
Előzmény: AORBandi (3170)
StratoFan Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3174
Olyat mint amivel P.Mobilék játszottak valamikor? Igen, és szeretnék én lenni Gidó jobbkeze a pannon rádióban :))))))))))) Akkoris Explorer rulez :))))
Előzmény: AORBandi (3166)
tzuiop Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3173
Ez volt a teszt!
:)))
Az első mondat szólt csak a Kodály móccerről!
;))))))))
Előzmény: AORBandi (3172)
AORBandi Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3172
Némi ellentmondást érzek az autódudában meg az akkordban... persze, ha egyszerre legalább 3 autó dudája szólt különböző hangmagasságokban, akkor visszavonom! Bár gyanítom, hogy az abszolút hallásnak nem sok köze van a kodály módszerhez... ühüm.
Gretschpik! Jó duma. Hogy ez nekem nem jutott ezsembe!
Előzmény: tzuiop (3171)
tzuiop Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3171
Kodály módszer Rules!

A tanárom, aki kitűnő jazzzongorista, a légypiszkot is leénekli a falról.egy másik lány meg olyan abszolut hallással rendelkezett, hogy az autódudákat, mag a rendőrautó szirénáját mondta meg milyen akkord. ;))))

A Muzzikon lesz 22.05-től(kb.) THE ROSENBERG TRIO!!!!! , aztán Mike Stern,majd Metheny,végül hajnalban Egberto Gismonti Guitar session!
:))
Tessék megnézni!!!!!!!!!!!!!4
KÖTELEZŐŐŐ!

AOR

Medgyesi-Greschpik "Transylvania 1919"
:))

AORBandi Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3170
Kodály módszer?!
Akkor tutira kiöltek belőled minden kreativitást, és utánozómajom lakodalmaszenészt neveltek belőled.
Ingyom-bingyom-táliber... arrrgggh!

Félretéve a tréfát. Volt egyszer egy nő, akihez hangképzésre jártam évekig (menő operaénekesnő, szenzációsan zongorázott). Egyszer kértem tőle, játsszon valamit, amit ő írt (talált ki). Válasz: ő még sosem írt semmit (30 éve "zenélt" már). Miért? Válasz: Még sosem jutott eszébe, hogy ő is írhatna valamit.

Az a hihetetlen alázat a "mesterek" iránt, amire a Kodály módszer nevel, meg az eszméletlen precíz visszaadás elvárása, sokakban olyan gátlásokat éleszt a zene(szerzés) iránt, hogy sosem lesznek képesek kiadni, ami bennük van, megmaradnak egy rettentő pontosan játszó wurlitzer szintjén... bocs, ha valakit megbántottam volna az eszmefuttatásommal, de 90-95%-ban ez a tapasztalatom az általános-középisk.(konzi)-fősuli(akadémia) utat végigjárt zenetanoncokkal.

Előzmény: sztyepp (3169)
sztyepp Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3169
Természetesen nyugati hangszereim vannak és sok amerikai zenét hallgatok. De magyarul gondolkodom (ez nem a afféle MIÉP-es öntudat, szal nem kell rögtön fújni). Mert magyarul tanultam zenét, többek között a világhírű Kodály-módszer szerint.
Előzmény: Blindmouse (3160)
AORBandi Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3168
Már tudom is a márkanevet!
Medgyesi-Gretsch "Transylvania 1919"
Előzmény: tzuiop (3167)
tzuiop Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3167
Hüje!
;-)))))))))
Előzmény: AORBandi (3166)
AORBandi Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3166
Ugye Te is olyan Magyarország alakút akarsz venni?!
Hé, ha nyer a MIÉP, lehet, hogy a Medgyesi újratervezheti azt a gitárt, kicsit nagyobb testtel! :))
Előzmény: StratoFan (3163)
StratoFan Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3165
Igen, az érdekelne, milyen fából vannak, milyen a hardver a nyak, hogyan szólnak, hangszedők, ilyesmi. Második nekifutásra nem akarok ráfaragni :).
Előzmény: BALáZS (3164)
BALáZS Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3164
StratoFan az általa készített, vagy az általa forgalmazott (crafstman) gitárok érdekelnek?
Előzmény: StratoFan (3163)
StratoFan Creative Commons License 2001.11.21 0 0 3163
Ha jól látom ez valamelyik superstrat lehet, netán URF-777 vagy 770FT? Nekem egyelőre a 6 húr is sok :))))). Nincs senki másnak Medgyesi féle gityója?
Előzmény: Blindmouse (3162)
Blindmouse Creative Commons License 2001.11.21 0 0 3162
Kellemesen csalódtam Pyramyd bácsi 7húrosában, pedig iszonyú háklis vagyok mindenre, bővebb tapasztalatokat ő tud mondani, keresd vissza ;)
Előzmény: StratoFan (3161)
StratoFan Creative Commons License 2001.11.21 0 0 3161
Naja, mondjon nekem valaki ha tud tapasztalotokat a Medgyesi féle gitárokról, kifejezetten érdekelne az UEX21-es és UEX220-as típusok, mindenféle szempontból, esetleg a superstrat másolatok. (nem azért mert marhára lojális lennék a magyar termékekhez, hanem azért mert erre van lóvé. Talán ez is egy magyarázat arra a korábbi kérdésre, miért nem akarunk magunknak Gibson meg Fender gitárokat meg márkás erősítőket. Nálam legálábbis ez a helyzet. Ha akármennyit költhetnék, a magam részéről Gibson Explorer Gothioc-ot vennék. Egyelrőe elég lesz egy másolat az illúzió kedvéért :)))).
SF
Előzmény: Blindmouse (3160)
Blindmouse Creative Commons License 2001.11.21 0 0 3160
"Legalább ebben ne majmoljuk már a nyugatot."
Kicsit sárga, kicsit savanyú de a miénk??
Ejnye ejnye Virág elvtárs ;)

Valószínűleg akkor "Zsiráf" húrokat használsz, Medgyesi féle gitárt, home made torzítót és erősítőt, és ossziján dalokat gyakorolsz.. merthogy ne majmold már a nyugatot azzal hogy külföldi cuccokat veszel..

Előzmény: sztyepp (3148)
Deepfreeze Creative Commons License 2001.11.21 0 0 3159
Ez így szép. Én bíznék benne. Meg mindig is teccett Satrianak az a csillogó gityója. :))
Előzmény: diesel()diablo (3158)
diesel()diablo Creative Commons License 2001.11.21 0 0 3158
"The best thing is the body...it's made from a strange material called Luthile...it isn't wood!!!...this thing is also in Satriani's Ibanez...it has a beautiful sustain and really sharp response when you want's to make big noise..."
"It's Ibanez...i read somewhere that this Luthile body is created to play live because of it's ressistance to the weather conditions...and it's fucking true!"
"Point of interest : Forget all about wood guitar !!! it's a composite made one ! a material called luthite which could make back freezes but it IS a really amazing material..."
"It seems luthite material give the opportunity to have very rich sounds. "
"It's a PLASTIC guitar, it's made with luthide, the same material as the Chrome boy. It looks like the Joe Satriani model"
"The innovative Luthide Body gives you a dynamic but very smooth tone in any climate where the traditional guitars have always been affected!"

na, ilyeneket írnak róla, de még ki kéne próbálni. lehet benne valami, nem is tudta, hogy a satraninak is ilyen luthide gityója van.

Előzmény: Deepfreeze (3147)
BALáZS Creative Commons License 2001.11.21 0 0 3157
AOR :-)))))))))))))))))

Ugye ugye a fogyasztói társadalom.. mindent megetetnek velünk:-)

Előzmény: AORBandi (3156)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!