Lehet így keménykedni, hogy rászervezel erre, rászervezel arra, meg 18 órával a rajt előtt elhalasztod a túrát, csak kérdés hogy a célközönség ezt mennyire fogja tolerálni. Azért nem kéne fordítva ülni a lovon bicklin, ha szervezel valamit, akkor te vagy a bringásokért, és nem ők érted.
Csak úgy magunk közt, az ilyen szöveg kicsapja nálam a biztosítékot: "A túra útvonaláról a szervezők a túra helyszínén adnak felvilágosítást."
Tudtommal egy TT-t jó előre egyeztetni kell az erdészettel (és talán még néhány szervvel). Akkor már ki is írhatnák. Mindegy, szombatra rendeld a jó időt. :)
Ezek az íkúhuszárok nem akarják észrevenni, hogy a maratonok meg egyebek nevezési díja 1, de van, ahol 2 nagyságrenddel különbözik a Gázlóétól, és azokat megélhetési rendezők rendezik, és ennek megfelelően kell és lehet velük szemben követelményeket támasztani. Míg nekem van rendes polgári állásom, és én a Gázlót, mint általában a teljesítménytúrákat szokás, aki jön - aki nem alapon rendezem, és ezen a nyáron ezen a két hétvégén érek rá ilyesmire, többször nem.
Illetve, egy hétvégén még ráértem volna: a Bakonybél teljesítménytúrát éppen arra a hétvégére hirdették meg, amit leginkább szerettem volna. A rendező néhány nappal előtte lemondta a rendezvényt, az indokai ismeretlenek. Az időjárás pedig ideális lett volna. De ez volt az utolsó húzása, a jövőben nem fog érdekeleni, mikor akar tt-t szervezni, ha utamban lesz, gondolkodás nélkül rászervezek.
Úgyhogy Urak és Hölgyek, jövő szombaton: aki jön - aki nem, Gázló lesz.
Sziasztok. Kis segítséget, tanácsot kérnék tőletek. Beadta a kulcsot a pulzusmérőm. Olyat szeretnék vásárolni ami egyben computer is, hogy több helyem legyen a kormányon. 2 tipusig szűkítettem a kört, és ebben kérném a véleményeket:
Polar CS100 vagy VDO HC12.6.
Tudom, hogy nem egy árkategória, de hajlandó vagyok töbet áldozni rá, ha megéri.
Ér-e annyit a polar egyedi pulzusmérő, egyéni zóna mérő szabadalma (jó-e egyáltalán), amennyivel többe kerül.
Rosszul szóltál volna? Én nem vettem észre. Egyébként a tegnapi Gázlóm volt az első, ami után nem köpködött rám senki. Lehet hogy fontolóra kéne venni a nulla rendezést?
Az irónia meg csak irónia. Valójában az az 5 méter eltérés is számít:
A Gázló őskorában az itiner úgy készült, hogy egy diktafonnal végigjártam az útvonalat, és a nevezetes helyeken bemondtam a távadatot. A mérés pontosságát rögtön cáfolták többen is. Az eltérés viszont nem 1, hanem több kilométer volt. Máig nem sikerült rekonstruálni, miből származik az eltérés: Más íveken mentek a kanyaroknál? Vagy ennyire rosszul volt beállítva a kerékkerületem, netán az övüké? Ki tudja már?
Én már nem húzom fel magamat, ha valamit nem sikerül pontosan lemérni. Előfordult már, hogy nem tettem fel túra előtt a pulzusmérő jeladóját, és eszembe sem jutott, hogy emiatt visszaforduljak. Nos, nagyjából ennyire érdekel az is, hogy 72 vagy 73 kilométert mentem-e a túrán.
Nem tudtok valami jó "vegyes felhasználású" gumit? Valamit ami terepen is elmegy, jó ballonios és az aszfalton se kopik el 200km. alat? Most Rocket Ron van..jónak jó..csak gyorsan kopik..nagyon gyorsan..
Vettem egy kulacsot. Arra gondoltam, legyen minél nagyobb, hogy ne legyen gond nagy melegben. 1 literes Isostar-t vettem. Van itthon egy nagyon régi tartó.
Kiderült, hogy nem megy bele (túl nagy az átmérője a kulacsnak, a tartó alul pedig szűk). Hajlítgatva kicsit a drót tartót belemegy, de akkor meg felül nem fogja, szóval nem jó.
A kérdés, hogy ez a 75mm-es átmérő kulacsnál valami extra, bevásároltam megint egy szart? :)
Haveromat megkértem mérje le az ő kulacsát és az csak 71mm.
Szóval, új kulacs után nézzek, vagy új tartót kapok ehhez a litereshez ami jó lesz?
Eszembe nem jutott, hogy ebből gond lehet, azt hittem inden kulacs egyforma átmérőjű...
Kezdem azt hinni, hogy Pilisszentkereszt pikkel rám. Ezen a nyáron már másodszor áztatott péppé. Milyen zuhi volt!!!
Egy ideig mosolyogva néztem, hogy mögöttem itt is, ott is esik. Aztán Szentkeresztnél kezdtem újra tervezni az útvonalat és Dobogókő helyett már megelégedtem volna Két-Bükkfával is. Aztán a Kakas-hegyi elágazásnál összezárt az eső előttem és mögöttem.
Tegnap mostam le a bringáról az elmúlt hét esőzéseinek nyomait:-(.
Francokat estünk egymásnak :-) Hoztuk az érveket, leírtuk, kifejtettük teljesen kulturáltan a véleményünket, és kiderült, hogy tényleg ugyanarra gondolunk, ugyanaz a véleményünk - az, hogy picit jogászkodunk, az szerintem nem baj, csak tisztábban látszik, hogy szabályozás tekintetében mi a helyzet - a TTT-részéről szerintem egyértelmű a fogadókészség, meglátjuk, a témát felvető olvtárs jár-e még erre, és ha igen, mit lép az itt leírtakra.
Az Szjt. szerzőről, alkotóról szól, a jog keletkeztetésében nem tesz különbséget természetes személy és jogi személy vonatkozásában. Itt egyébként a tv. releváns része a XI/A. Fejezet, ami az "Adatbázisok előállítóinak védelme" címet kapta. Ha elolvasod a 84/A. §(6) bekezdést, akkor látható, hogy a TTT, mint jogi személy az adatbázis előállítója, és megilletik elsősorban a nyilvánosságra hozatallal, többszörözéssel és terjesztéssel kapcsolatos jogok, illetve ezek fölötti rendelkezés joga.
És ahogy írtad is, a jóhiszeműség fontos - meg az is, hogy az Szjt. 12. § (1) szerint a szerző (Itt: TTT) neve feltüntetésre kerüljön, mint az adatok forrása. Ezt egyébként webes környezetben szokásjog alapján a forrást megnevező, oda mutató hivatkozással célszerű megoldani. (Az Szjt.-t a Jogi fórum oldalán találtam meg.)
Senkinek nem célja a fölösleges jogászkodás, azonban az sem lehet cél, hogy bárki, bármit tehessen a TTT-által összegyűjtött és karbantartott adatokkal.
Nos, ez valami egészen más. Ha valaki mondjuk a TTT weboldaláról megtudja, hogy a Gázló július 30-án lesz, és azt közzéteszi a saját honlapján is, az nem a TTT weboldalának, mint eredeti műnek az átdolgozása, hanem egy egyébként köztudomásúnak minősülő információ újbóli közzététele, amit - többek között - a TTT is közzétett. Az azonos vagy közel azonos webtartalom közzététele már egyértelműen átdolgozás, de ezt a részét a dolognak kicsit sem vitatom.
Közben megjelent a 188601 számú hozzászólásod is, amivel teljesen egyetértek. Gyakorlatilag olyanért estünk egymásnak, amiről ugyanazt gondoljuk. Aranyosak vagyunk, nem? :-)
Közben efemm is előkerült, aki szintén hasonlóan látja a helyzetet. Annyit mindenképpen hozzáfűznék a 188602-höz, hogy az Szjt. 6. §-a egyértelművé teszi, hogy szerzői jogok megilletik a nem természetes személyeket is.
Az SZJT szerintem itt nem játszik, mert az természetes személyek jogairól szól, a TTT pedig jogi személy. Az egész dolgot amúgy sem jogi oldalról célszerű megközelíteni, mivel civil szervezetek által megadott, közcélú adatokról, információról van szó, a rendezőknek pedig az az érdekük, hogy a kiírásaik minél nagyobb körhöz eljussanak.
Sokkal fontosabb a jóhiszeműség, illetve az az alapelv, hogy az adatok felhasználása ne terjedjen túl az eredeti felhasználás körén. Vagyis címlista gyűjtésre, reklámozásra, stb. nem használhatók. A túra rendezőitől az alábbi feltétellek kérjük a kiírásokat: "A túrakiírások és a rendezői adatok a TTT nyomtatott kiadványában és honlapján illetve külső honlapokon, hírforrásokban is megjelenhetnek."
Aki jelzi, hogy szeretne átvenni tartalmat a TTT teljesítménytúra naptárából, azt felveszem a TTT honlap linkek / Túranaptár partnerek szekcióba.
Ha nem jelzi, akkor sem fogjuk jogi útra terelni a dolgokat, mert erre -civil szervezetként- sem időnk, sem energiánk nincs. (Én sem vagyok jogász, hogy az informatikával kapcsolatos jogok kiforratlan területén osszam az észt.)
Ha kiteszi, hogy "Küllönyolcas túra 2011.11.12 13:14:15-kor Velocipó-Brinyófalva között", és ez egy link a túranaptár adott oldalára, akor az hivatkozás. Ha a naptár adatait lemásolva kirakja az útvonalat, a távot-szintet-nevezési díjat, és odaírja, hogy az adatok forrása a ttt-s túranaptár (ami linkként az adott oldalra visz), akkor az teljesen jogszerű idézet.
Ha viszont a kerékpáros túrákat legyűjti, akár úgy is, hogy a saját keresője kéri le a ttt-s túranaptárból az adatokat, akár úgy,hogy saját adatbázist épít belőle, az már átdolgozás, származékos mű, aminek az elkészítésére jogot kell szereznie az eredeti tulajdonostól.
Mondom, ha tényleg komolyan gondolja, akkor nem hiszem, hogy bármilyen akadálya lenne a dolognak - maximum annyi, hogy a TTT-ben jelenleg nyári szünet van bár leveleket szerintem azért olvasnak :-))
Végülis nem neked, hanem a 10hsz-os Doamcsek olvtársnak kéne utánaolvasnia, mielőtt vagy újra feltalálja a túranaptárt, vagy elkezdi másolni kérdés nélkül az adatokat (ha jól tudom, volt már rá példa, és egy ideig nem is volt elérhető a teljes túranaptár, csak az előttünk álló néhány hét adatai...)
Akkor most legyél kedves néven nevezni az Szjt. vonatkozó szakaszait, mert én ilyet nem találtam. Illetve azt is mutasd meg nekem, hol van leírva, hogy a használat ugyanaz, mint a hivatkozás.