Bár -gondolom- csak a pecsenye mellért kérnek (kérhetnek) ennyit, nem?
Nagypapi (amellett, hogy örök hálám a csodálatos receptjeidért), most aztán "beolvasok Neked, de nagyon". Ma reggeli étkem -mint villás reggeli- a következő volt:
Természetesen ez a reci is fent lesz-részletes készítési útmutatóval és fázisképekkel együtt- a weblapomon...
Hozzávalók: 1 kg nyúl aprólék 2 szál (kb. 30 dkg) sárgarépa 1 szál (kb. 20 dkg) gyökér 1 nagy fej vöröshagyma 15 dkg zeller 10 dkg karalábé 1 dl tokaji szamorodni 1 tv paprika 2-3 káposztalevél 5-6 gerezd fokhagyma 5-6 szem szegfűszeg 1 evőkanál szemesbors 1 teáskanál mustármag 1 teáskanál koriander 1 csokor petrezselyem 1 kávéskanál kurkuma
Elkészítése: A nyúl aprólék alatt mi a combjától és gerinchúsától megszabadított nyulat értjük, de természetesen az előzőekkel is bővíthető a leves. A bordakosarat erőteljesen nyomkodjuk meg, hogy eltörjenek a csontok, és így a levesbe főhessen a finom csontlé is. Ugyanezen okból (no és azért, hogy a fazékba beleférjen) a nyúl gerincoszlopát legalább két részre vágjuk. A csontos húst annyi vízzel tegyük fel főni, amennyi éppen ellepi. Addig a zöldségeket tisztítsuk meg, a répát és a gyökeret szeljük fel, a hagymába dugdossuk bele a szegfűszeget, a paprikát vágjuk félbe és csumázzuk ki. Amikor a nyulat betakaró víz felforrt és habos lesz öntsük le (és ki) az egészet (a nyulat persze nem), majd töltsük fel a fazekat 4-5 liter vízzel. Ebbe tegyük a szeletelt sárgarépát és gyökeret, a tűzdelt vöröshagymát, a darabolt zellert és karalábét, a félbevágott paprikát, a fokhagymát, a szemesborst, a koriandert és a mustármagot. Az aprított petrezselymet is most tegyük bele (lehet csokorban is hagyni, így egyszerűbben eltávolítható - ám ekkor figyeljünk arra, hogy spárgával legyen a csokor megkötve, műanyagot sosem jó a levesbe főzni;))) Forrás után sózzuk (kezdjük 2 teáskanállal), majd gyöngyözve legalább 3 órán keresztül főzzük. Az idő letelte után tegyük bele a kurkumát, öntsük fel a szamorodnival, majd 10 perc lassú rotyogás után kóstoljuk, és most sózzuk ízlés szerint (mert ekkor már nem fog párologni a léből). További 5 perc gyöngyöző forrás után leszűrjük és forrón tálalhatjuk.
Tipp: a levesbe worcestershire szószt öntve gazdagíthatjuk.
Bocs az esetleges hosszadalmas fogalmazásért, de minden receptemet a webalpomra is felteszem, ott pedig az olvasók "megkövetelik" a részletesebb leírást;)
Ma nyúlhúsleves, zöldfűszeres-pikáns halszeletek olivás burgonyával, és arab kávétorta (ebből már csak egy kis részt ollóztam ki, mert nagyon nekiestünk;) :
Hozzávalók: 4 db kisebb cukkíni 60 dkg csirkemáj 2 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál világos szójaszósz 1 evőkanál rizsbor (elhagyható) 1 teáskanál gyömbér 1 teáskanál citromfű 1 teáskanál majoranna chili bors, só
Elkészítése: A cukkiník végeit levágjuk, kisujjnyi hasábokra szeljük, besózzuk és állni hagyjuk. A májakat falatnyi darabokra vágjuk, megszórjuk a citromfű felével, őrölt borssal, majd félretesszük. Felhevítjük a wokot, amikor forró beletesszük a félfőre vágott hagymát, szeletelt fokhagymát és megszórjuk a gyömbérrel. Alaposan átforgatjuk, majd 2-3 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a lecsöpögtetett cukkínit, elkeverjük és 2 percig együtt sütjük. Hozzáöntjük a szójaszószt és a rizsbort. 5 perc után az egészet kiöntjük egy tálba. A wokot visszatesszük a tűzre, újra forrósítjuk. Beleöntjük a májdarabokat, megszórjuk a majorannával és 2 perc alatt rózsaszínre pirítjuk. Ha kezdene letapadni kevés vizet (és NEM olajat) öntünk alá. Amikor rózsaszín (és az esetlegesen aláöntött víz is elpárolgott) hozzáborítjuk az imént kiszedett zöldségeket, meghintjük a maradék citromfűvel és ízlés szerint adagoljuk hozzá a chilit.
Tipp: tálalás után megpermetezhetjük kevés balzsamecettel vagy meglocsolhatjuk erősebb Tabascóval.
Dionüszosz saláta
Hozzávalók: paradicsom salátauborka görögdinnye kapor vagy lestyán citromlé salátaolaj konyak bors só
A megmosott, leszárított és a végeitől megszabadított uborkát, a paradicsomot, valamint a magjától megtisztított dinnyebelet kockázd fel. Add hozzá a kaprot (vagy a lestyánt), s öntsd le a citromléből, konyakból, salátaolajból sóval és borssal készült öntettel. Jól behűtve tálald.
De szerintem bármilyen összeállított gyümölcssalátába a végén óvatosan beleforgathatod és összeérik a többi ízzel.
Az állapotoddal ugyan most nem fér össze a "lékeld meg a dinnyét és itasd meg vodkával, majd kínáld aperitifnek"-féle Jamie Oliver ajánlat, de ebből is kiindulhatsz. Sok sikert:))
tudna vki adni egy jo cukkinis receptet? Van egy csomo cukkinim itthon de nemtom eldonteni mi legyen belole aztan meg elpusztul a vegen. Jol jonne egy bevalt recept. Koszi