a 99245-ös hozzászólásban leírtam, hogy hogyan lehet odajutni a malmokhoz (hozzászólást nem lehet belinkelni?). Megpróbálom a vonatkozó részt idemásolni. Ha kép nem jelenik meg beszúrás nélkül, csak simán ide-másolva, akkor az eredeti hozzászólásban megtaláljátok:
"Többen nem találták meg közületek a jajcai malmokat ezért segítségként lefényképeztem, hogy hol kell elkanyarodni feléjük. Jajcán belül Bihács felé kivezető útra kell kanyarodni, de rögtön a rendőrlámpánál rá kell fordulni a Pliva hídra. A Pliva híd túloldalán van balra a Hotel Turist. Előtte levő útra kell ráfordulni közvetlenül a híd után balra és az kivisz a malmokhoz.
A képen az autó előtt a Pliva híd és a Hotel Turist szemben balra a MAX áruház mellett."
Jó kérdés, hogy a bosnyákok minek hívják, de a Banja Luka - Mostar szakaszhoz képest nem is autópálya, hanem felszállópálya. Nem is beszélve a Bosanska Gradiska-tól induló szakaszra, ahol szinte végig 60-as tábla, egészen eddig a négysávos szakaszig.
Én nem erre az öbölre gondoltam, de ez is ugyanolyan szép hely. Ahol mi jártunk szemét sem volt, igaz emberek sem nagyon. Ha rajtunk kívül voltak még 5-6-an, akkor az már tömegnek számított... :)
Na, azért én hallottam néhány történetet 2 éve, már mielőtt kimentünk, a bosnyák rendőrök furfangjairól, amivel igyekeztek kivenni a részüket a turizmusból, ezért mocskosul betartottunk minden előírást, negatív csúcsot döntöttünk, mire leértünk (Peljesac). Visszafelé is hót szabályosak voltunk, Gradiska előtt nem sokkal, egy tisztességes éles és hosszú kanyarban (nagyív baloldalon, kisív jobboldalon), ahol egyébként sem lehet 40-nél többel menni, mi állítólag hetvenakárhánnyal mentünk. A lényeg, avagy a turpisság kivitelezése: a baloldali kanyarvonalon állt egy rendőr rádióval, "válogatta" az autósokat, a jobboldali takart részen (nem is tudott volna onnan mérni!) egy parkolóban állt a rendőrautó, amikor mi megláttuk, már hadonászott, hogy megállítson minket, kezében a mérőkütyü, rajta a bizonyíték a gyorshajtásunkról. Jó magas számlával és fenyegetéssel kezdte, végül megértette, hogy nincs pénzünk, már hazafelé tartunk, és megelégedett azzal a kb. 20 euro apróval, amit kávépénznek tettünk zsebre. Közben megszólalt a rádiója, erre nagyon gyorsan kitessékelt minket a parkolóból és ugyanazzal a lendülettel - semmit nem mérve, ugyanazzal a hetvenakárhányas "bizonyítékkal" - mér hadonászott és állította meg a következő autót. Nahát, az is magyar volt...
Ettől függetlenül, arra az útvonalra szavazok én is, lenyűgöző, megunhatatlan!
Osztom a véleményed. Nekem ezidáig Korcula tetszett legjobban a szigetek közül. Pár képem itt megnézhető,talán kedvet csinál. :) Az említett potrinai öblöcske az egyik kedvencem,mondjuk elszomorított a szemét a partján,de nincs nyüzsgés :),igaz szociális helységek sem :)
Szia! Sv. Nedjelja, Sv. Nicolas barlangtemplom, kereszt (csúcs), Luciste, Jagodna Lili kemping strandja, Pokonji Dol, Makicevica, Pokol szigetek érdekelnek fokozottabban, de minden Hvar szigeti infonak örülnék, az idén az az uticélunk (szállás Pokrivenik).
Tényleg, van bankautomata Hvar szigeten valahol?
Esetleg Makcievicán? (nem csuklik, vicc volt) :)))
Igen, jól. Útvonal: Siklós-Drávaszabolcs-Donji Miholjac-Nasice-Pletrenica-Luzanj (pálya) - Rijeka-Pazin-Batrina-Porec. Ez az irány 520 km.
Ha Porec-re megyünk, akkor általában éjjel, mondjuk pénetken munka után, visszafelé meg vasárnap este. Pályán lehet gyorsan menni. Persze egyéb utakon is. És nem, nem büntettek - még - meg horvát rendőrök gyorshajtás miatt.
Az érdekes egyébként, hogy egyik évben durván 5 óra alatt értünk haza, fateromék ránk egy hétre ugyanonnan 7 óra alatt. Őket megbüntették gyorshajtás miatt. :)
Nem fogjátok megbánni, gyönyörű az út, főleg Jajce és Banja Luka között. Bár nem tudom, hogy milyen napra tervezitek az utazást, mert mi úgy tapasztaltuk, hogy azért szombaton ott is nehézkesebb a haladás.
Mi visszafelé (!) jövünk majd arra, és úgy értettem, hogy majd Banja Luka után Horvátországba érve autópálya, csak nem akartam ilyen cirkalmasan fogalmazni :)
Köszi mindenkinek a tippeket a Bosznián keresztüli úthoz. Mivel mi valószínűleg hazafelé jövünk majd erre, ezért Banja Luka után majd a gyorsabb verziót választjuk: autópálya, Mohács, autópálya (köszi a leírást, térképen megnézve teljesen értelmezhető volt nekem minden verzió), mert arrafelé, ha jól értelmezem már nincs semmi "különleges" látnivaló. Az igazi szápségek Banja Luka-tól lefelé vannak, ugye?
Nem szeretem siettetni az időt, de most már nagyon várom a Braci nyaralást utána ezzel a szép kis kirándulással megfejelve :)
Off:
Rible, a fotóidat látva (amik nekem is nagyon bejönnek) szeretném megkérdezni, hogy Jajce mellett a tavakat és a régi malmokat hol kell keresni? Válaszolhatsz ezen a fórumon is, hogy ne zavarjuk itt a fórumot: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9124284.
Próbáld meg a Karbuni-i Villa Sarenko-t. Minden évben eddig megtalálható volt a terra katalógusban, így itthon is be lehetett rá fizetni (mi is így tettünk) nem bántuk meg. A honlapjuk is megtalálható a neten.
Viszont engem érdekelne, hogy esetleg tavaly volt e valakinek tapasztalata szennyezéssel dél Dalmáciában. Egyre többször hallani horvát fórumokon, egyszer én is linkeltem ide az albán mocsokról, ami északi áramlás esetén elárasztja az öblöket...
Pedig tényleg nem sietek Boszniában. (Horvát pályán annál inkább. Eddigi legjobb Siklós-Porec 4 óra 10 perc...) Mindenhol a megengedett sebességgel megyek, plusz 3-4 helyen megállás egy-egy szendvics erejéig.