Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95104

...bizonyam...

Előzmény: Csimpolya (95102)
Boszorka Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95103

Állandóan emberek közt voltam, miután dolgoztam, eszközökön utaztam munkába stb. Mindig voltak az irodában tüsszögö köhögők, nálam max. egy nátha néhány napig. Ősidőben viszont úgy kaptam igazi ázsiai influenzát, hogy nyár volt és senki nem volt beteg a környezetemben. Akkoriban még nem oltottak.

Előzmény: nagypapi51 (95101)
Csimpolya Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95102

Ezt nehéz eldönteni. A védőoltást nem csak azért javallott beadatni, hogy én ne fertőződjek meg, hanem azért is, hogy más ne kapja el. Ha tejet iszom, akkor csak magamnak ártok.

Előzmény: GPF (95093)
nagypapi51 Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95101

...Eddig nekem bejött...

Mivel nem voltál önmagad kontrolcsoportja, nem tudni, hogy oltás nélkül mi lett volna.

Lehet, hogy ugyanez.

Tej: gyerekkoromban a szomszédból hoztuk/tam a frissen fejt tejet, azt anyám felforralta.

A bóti pasztőrözött tejet csak hidegen iszom, forralva kizárt, max ha további anyagok kerülnek bele (kakó, kávé)

Előzmény: Boszorka (95100)
Boszorka Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95100

Szerintem a kisgyerkeket kötelezően kellene oltani, mert a ronda kórságok szeretik ujra felütni a fejüket. Pl. kanyaró, gyerekbénulást stb. Influenza már nem olyan, felnőtt ember nagyjából talán már meg tudja itélni mi a jó vagy rossz. Mióta létezik influenza oltás mindig be vagyok oltva. Svájcban munkahelyen ingyen oltottak és angyjából elvárás volt, hogy mindenki beoltassa magát. Eddig nekem bejött.

Előzmény: öreg_néne_b (95094)
Boszorka Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95099

Hát..... volt egy tehénszakértő barátom, szerinte olyan soha nem volt és nem is lesz, hogy teljesen tbc mentes legyen az állomány. Igaz ezt néhány éve mondtam, most meg már nem él, de neki hiszek és nem a stasztitikának. Ugyis csak tartós tejet használok, ami már bőven kezelve van, így nekem mindegy.

Szintén tőle származott a mondás, hogy annyi szürke marha nincs is az országban, amennyit a piacokon árulnak. Ma mintha már levonult volna a szürke marha divat.

Előzmény: öreg_néne_b (95092)
ZsuR Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95098

Pl.  A serteshust, ha sajat sertesbol van (disznovagas ismeretlen foglalatossag) csak fagyasztas utan szabad fogyasztani... vonatkozik a marhara is...

Előzmény: Bubo.Bubo. (95096)
ZsuR Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95097

...vagy az erdoben szedett gomba fogyasztasat... :))

Előzmény: GPF (95093)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95096

és azt is dönthesse el mindenki, hogy szigeteletlen kábellel vezeti be az áramot a házába, vagy szivárgó csövön a gázt, és gyalog közlekedik az M3-ason... (vannak jól ismert veszélyforrások, nem árt, ha erre van törvényi szabályozás, hogy ne haljon meg senki kivédhető banális dolog miatt)

Előzmény: GPF (95093)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95095

utánanéztem, a kullancs-féle encephalitis, ami vírus, terjedhet nyers kecske-vagy tehéntejjel (egy internetes cikk szerint 2007-ben Zalában 26-an fertőződtek meg így)

Előzmény: Bubo.Bubo. (95091)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95094

És pl. a védőoltást is mindenki maga döntse el?

Néhány kivétellel igen. Én pl. nem oltatom be magam influenza ellen.

Előzmény: GPF (95093)
GPF Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95093

És pl. a védőoltást is mindenki maga döntse el?

Vagy a kergemarha kór idején a marhahús termesztést fogyasztást?

Vagy fagyi készítését kacsatojásból?

Vagy hol az a határ, amikor már jogos az állami beavatkozás?

Előzmény: Csimpolya (95089)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95092

Az Unió tehénállománya gyakorlatilag tbc mentes.

 

 

Előzmény: Boszorka (95090)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95091

meg encephalitis baktériumot kaphatunk el tőlük (volt rá példa, kecsketejnél, jó pár éve)

Előzmény: Boszorka (95090)
Boszorka Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95090

Nyers tejet azért nem iszunk, mert a tehenek közt elég sok a TBC-s. Szóval az óvatosság ebbe az irányba értelemes.

Csimpolya Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95089

Az óvatosság nem árthat. Utoljára ötéves koromban ittam nyers tejet, mert nagyanyám tehenet tartott, és én mindig kunyerbáltam tőle. Igaz, nem nagyon kellett megerőltetnem magam.

Persze, fura dolgok vannak. Két évvel ezelőtt szafaládét vettem, és megsütve, feltétnek használtam a főzelékre. Utána egész nap szörnyen viszketett a csuklóm, amikor nem vakargattam, akkor kenegettem. Viszont a kettőt nem hoztam összefüggésbe, egészen addig, amíg két nap múlva ugyanolyan szafaládét reggelizem, és ugyanaz következett be. Ha így megy tovább, lisát kell vezetnem arról, mit ehetek és mit nem.

Egyben viszont igazat adok a képviselőnek: mindenki maga döntse el, iszik+e tejet és milyet.

Előzmény: nagypapi51 (95087)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95088

Valószínűleg évtizedek óta nem ittak semmilyen tejet, nem is tudták, hogy laktóz-intoleranciájuk van.

Én jó párszor ittam nyers tejet és semmi bajom se lett tőle.

(A kispesti Kossuth téren a pékségben állt évekig a pléhtehén, pasztőrözetlen teljes tejet lehetett belőle venni.)

Előzmény: nagypapi51 (95087)
nagypapi51 Creative Commons License 2016.03.11 0 0 95087
Előzmény: tutuuka (95086)
tutuuka Creative Commons License 2016.03.05 0 0 95086

A Kölöknek tetszik a palacsinta, nejem profi palacsintát süt rizslisztből.

Tényleg jó.

Előzmény: joy (95082)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2016.03.05 0 0 95085

legnagyobb kihívás pedig az volt, amikor süteményt kellett volna vinni munkahelyi összejövetelre - a gárdában volt:

 

- diabeteszes

- tojás-allergiás

- tejmentes diétát tartó

 

(nem jött össze olyan, amit mindenki ehet, de akkor még nem tombolt a paleo-őrület, most már simán bevállalnám)

Előzmény: öreg_néne_b (95084)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.05 0 0 95084

A legsószegényebb meg a mogyorós csoki. ;)

Előzmény: Bubo.Bubo. (95083)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2016.03.05 0 0 95083

ja, és a leginkább szénhidrátszegény étel a szalonnás rántotta :)

Előzmény: joy (95082)
joy Creative Commons License 2016.03.05 0 0 95082

Ezért kell marha-birka-malac pörköltöt enni főttrumlival.
Ja, és a csülök-pacal-örömpörköltben sincs lisz-laktóz, de laktató.
:o)

Előzmény: tutuuka (95081)
tutuuka Creative Commons License 2016.03.05 0 0 95081

Hagyd el, a lányom "csak" lisztérzékeny, az asszony mindenből intolerancia szinten rozzant, na ezzel az a baj, hogy ő naponta szezonban kilószám ette a gyümölcsöt, ha elkapja a lendület, 20 deka gyümölcstől görcsei vannak...:{{{

Én papíron laktózos vagyok, de sima tejet nem iszom, joghurt meg mehet.

 

Hááát...

 

Remélem az unokám ebből a sok baromságból nem örökölt, bár kis esélye van..:{

Előzmény: joy (95080)
joy Creative Commons License 2016.03.05 0 0 95080

Látom megint előkerült pár napja az érzékenység.
Egy ismerős családban egyikük tej, másikuk lisztérzékeny, és sok zöldséget enne az asszony, de a gyerekeknek nam akar bemenni.
Nejem kitalálta (megálmodta:o): próbáljuk ki egy zöldséges rétes/burek féleséget. 
Vettem réteslapot /van benne, de kevés liszt/, fagyasztott kelbimbót, karfiolt, brokkolit, mexikói zöldségkeveréket, friss répát.
A zöldségeket előfőztem.
Bechamel-szerű töltőanyagot készíttem: Liga margarin, kukoricaliszt és szűrt húslevessel.
A zöldségeket összekevertük, megtöltöttük párban a réteslapokat, és kisütöttük.
Egészen jó lett.

A maradék zöldségből másnap magamnak bureket sütöttem -csak ki kellett pótolni sonkával-baconnal.
Így már sokkal finomabb volt. :o)

ZsuR Creative Commons License 2016.03.04 0 0 95079

:)) Nem veletlen... Jacques Pepin... :))

 

Azt hiszem ez lesz.  Ha nem ezen a hetvegen, akkor a jovo hetvegen...

Előzmény: macózug (95078)
macózug Creative Commons License 2016.03.04 0 0 95078

A harmadik, a fokhagymás mustáros- szerintem az érdekes is és finom is. A fiam szokott ilyet,csak ő feldarabolt csirke mellből,bőr és csont nélkül:)

 

Sőt: néha, ja olyan a kedve, még egy kis tejfölt is tesz rá a vége felé.Igazán finom és ízletes :)- ezt mondom, csirkemellből.

Előzmény: ZsuR (95077)
ZsuR Creative Commons License 2016.03.04 0 0 95077

Keresek egy egyszeru de finom sult csirke receptet.  Valoszinu nem egesz csirket fogok sutni, hanem combokat... talan egy mellet Papus miatt.

 

Valami ami erdekesse teszi...

Ez tetszik - meg soha nem foztem tole - lehet benne bizni?

 

http://cooking.nytimes.com/68861692/2310780-the-20-most-popular-nigella-lawson-recipes-on-cooking?utm_source=Facebook_WCA_Paid&utm_medium=CPC&utm_content=Recipe&utm_campaign=General_Retargeting

 

Ez lenne a masik...

http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/perfect-roast-chicken-recipe.html

 

Es a harmadik...

http://www.foodandwine.com/recipes/quick-roasted-chicken-mustard-and-garlic

Törölt nick Creative Commons License 2016.03.03 0 0 95076

Európában elvileg nem fordulhat elő ilyesmi, mivel a parmezán védett és csak Párma környékéről származó sajtok illethetők ezzel a névvel.

Előzmény: H_G (95055)
Csimpolya Creative Commons License 2016.03.03 0 1 95075

No igen, a babgulyásnál előny, ha tényleg bab fő benne. No meg egy kis füstölthús.

Előzmény: islamorada (95069)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!