Jan. 26-án Budapesten játszik Steve Hackett, a Genesis egykori gitárosa. A fickó egyaránt profi elektromos és akusztikus hangszeren. A mostani egy klasszikus gitárra hangszerelt koncert lesz. A turnénak 2 db állomása van: Tokio és Budapest.
Bővebben: www.stevehackett.com
=====================
BUDAPEST
Steve will be presenting an 'acoustic' set with John Hackett on flute and Roger King on keyboards.
Saturday 26th January at:
Petofi Hall (Petofi Csarnok)
Hungary - 1146. Budapest, Zichy Mihály str. 14.
Showtime 8 pm.
For booking information contact:
Phone: + 36 1 217 1121
Fax: + 36 1 218 01 66
email: booking@gramy.hu
Szeretnélek megkérni, hogy segíts nekem egy POD2-est összehozni, ha meg lesz rá a pénzem. Most ott tartok, hogy hírdetgetem kitartóan a Digitech RP7-esemet.
Pedig - nem azért, hogy dicsérjem a srácot... :) - ennél egyszerűbben és érthetőbben egy akkord felépítését nem lehet elmagyarázni.
Ha kihagyod belőle az első bekezdés sallangját a görög hangsorokról, és csak a dúr/moll/szűkített/bővített akkordokra vonatkozó részt nézed, azt hiszem, nagyon jól megfogta a dolog lényegét.
Ha végképp nem érted, javaslom, hogy tedd le egy percre a gitárodat, ülj oda egy zongorához, tedd a hüvelykujjadat a C hangra (majd a többit a megadottakra), és olvasd el újra, amit GG leírt! Rögtön meg fogod érteni! Ez nem vicc, annak idején százezer éve nekem is ilyen egyszerű trükkök és a zongora segítettek megérteni olyan dolgokat, amik abszolút kínainak tűntek papíron.
Szia Pele!
Te egy gondolatolvasó vagy (pedig elég messzire vagy tőlünk :-), szóval SF engem is belevitt ebbe az ebay-os licitálós okosságba és az az eddigi tapasztalat, hogy elég finnyásak az eladók a világkereskedelem folytatására, lehetne arról szó, hogy közvetíts esetleg? Most éppen egy olyan manusnál vagyok licitbe, aki európába is szállit, első is vagyok, de még több mint egy nap a hátralévő idő és lehet, hogy lenyomnak. Mindenesetre előre is kössz, a POD2 pedig naggyon okés!!! ajánlom mindenkinek, persze nem az itthoni csillagászati áron :-) zakk
"Nos epp most hataroztam el, hogy letesztelek gnx2-tot es akkor megkaphatod az osszhasonlitast."
Egy ilyen összehasonlítás szuper lenne! A vásárlásnál pedig tudok segíteni abban, ha valaki netán nem tudja használni az ebay-t vagy nem tudja eldönteni megbízhat-e az eladóban.
SF
nos en eleve a POD2-re gondoltam, hogy mindenki azt vesz! :))
Egyebkent, tudok segiteni a vasarlasokban.
Szivesen feldobok arakat, es ha kell valakinek akkor elkuldom a cuccokat.
Remelem teherautot nem rendeltek! :))
Nos epp most hataroztam el, hogy letesztelek gnx2-tot es akkor megkaphatod az osszhasonlitast.
Ebbe azt hiszem nagyon sokan bennelennének ha csak simán ennyi lenne az egész :)))
Azt azért mindeki helyében meggondolnám, hogy amcsiból rendeljen multieffektet az ebayból, mert pl. a pod 1/3 (vagy kevesebb) áron is itt lehet ha mázlista az illető mintha itt áhítozik az elérhetetlenre. A beringer pedig itthon is kapható, sőt tesztelik a novemberi zenészmagazinban.
Én meg szeretnék egy pod2/digitech gnx2 összehasonlítást :) márcsak a jövőre nézve :)
SF
Kiprobaltam a J-Station/t es a Beringert is!
Nos nem akarok hazaszolni, de a POD jobb volt!
A JStation es a Beringer kozott nincs sok kulonbseg a hangzas minosegeben.
Csak kepzeljetek el.
pl:
Mindenki vesz egy POD-ot.
A minap kikevertem egy jo hangszint es e mailben elkuldom mindenkinek. Es jo kis hangzas cserebere kezdodhetne, mivek ossze lehet kotni a PC-vel es rendkivul finom allitasi lehetosegek vannak a Monitoron.
fmsah2:
hát ez elkeserít. (mámint, hogy csak a durmoll akkordokat ismered.)
egyébként a ma használatos, középkori egyházi zenén alapuló zenei világunkban valóban a dúr és moll rendszer dominál, azonban a lent leírt görög skálákra vezethetők vissza ( az eol a moll, a ion pedig a dúr megfelelője.)
ahhoz, hogy a modern dur- moll rendszert megértsük, bele kell menni az akkordelméletbe. Egy akkor minimum három hangból áll, ( a két hang csak harmónia, s a hangközöket másra bízom, én feltételezem, h mindenki tudja mi a kbség a kis és nagyterc között, stb.)
Szal akkor DÚR (major) az akkord, ha felépítése:
ALAPHANG - N3 - T5 (azaz nagyterc, és tiszta kvint)
akkor MOLL (minor) az akkord, ha felépítése:
ALAPHANG - K3 - T5
akkor BŐVÍTETT (aughmented) az akkord, ha felépítése:
ALAPHANG - N3 - #5
akkor SZŰKÍTETT (diminished), ha felépítése:
ALAPHANG - K3 - b5
ezek a létező hármashangzatok.
A skálákra eccerűen kivetíthető, ha nagytercet tartalmaznak, akkor dúr- jellegű a skála (ilyenek a ion, a líd, és a mixolyd)
Moll- jellegű ha kistercet tartalmaz (hmmm. a fentiek kivételével a többi)
Nahaezt megtanultad, akkor rátérünk a 4-eshangzatokra, és akkor majd azt is elmondom, hogyan vezethető le a skálákból egy-egy akkord
Nacsőőő:
GG
Én 3 zoomot meghallgattam: 505, 505II (30e), GFX707 (50e). Nekem szubjektíve nem tetszettek. Az igaz, hogy olcsók. De biztosan nem az a kategória mint a digitech vagy a line6.
SF
Egy ilyet nekem is hozhatna a Mikulás!
De mi a helyzet a többi hasonló ketyerével, ami fele ennyibe sem kerül? Pl. ZOOM GM200, Johnson J-station, Behringer V-AMP. Mert régebben a J-stationt tartották a POD nagy vetélytársának, ma pedig feleannyiba sem kerül. A Behringer is kijön 80 eFt-ből lábkapcsolóval együtt. A ZOOM pedig 20 eFt alatt van a Musik-Produktivban. Próbáltátok már valamelyiket?
Najah, egy pod2, ami itthon minden ketyeréjével együtt 170e+80e ft (ha jól emlékszem?), az kint 220-250$ használtan de 70-75e ft-ból biztosan itt van pedállal együtt, 300$ felett (90e ft sincs) már a kutyának sem kell. Egy digitech gnx2 hasonló, talán egy picit drágább mint a pod, de a gnx1 meg olcsóbb (180$-ért már nem kell senkinek). Azért szeretném összehasonlítani ezt a három ketyerét, mert nekem úgy tűnik nagyjából egy szinten vannak, és mind a három erősítőket modellez! De biztos vannak különbségek! Van valakinek szubjektív tapasztalata? Végülis képzeljétek el, hogy itthon gyűjtögettek egy jobb zoom-ra :) vagy két rosszabbra :) ekkor kiderül, hogy ennyi pénzből már gnx-et vagy pod-ot is lehet venni :). Hogyan döntenétek a három effekt küzül???
SF
A hegeduhoz annyi: hogy ugy tudom ott negyed hangokat is jatszanak!!!! Ebbo adodoan erezheto, hogy fontrol le, vagy lentrol fel!
Mert hat ugye nem mindegy! Mer nem? DE ? Hat nem? DE! Naugye!
:))
Ja, már írtad hogy GNX1-ed van, meg erről már olvastam is! A GNX2-re voltam kíváncsi, mivel jobb, mivel több, egyáltalán milyen az egész, mert pl. ez már stompboxokat is modellez...
SF
Miután a zongora hangjait temperálták(asszem Bach volt, vagy az ő korában tették ezt)azóta a temperált hangszereken(zongi,gitár)az esz,disz(stb) ugyanaz a hang!
Nem játszottam soha hegedűn, de lehet, hogy azért érezzük néha hamisnak a játékukat, mert a temperált hangszerekkel kísért játékukat nem temperáltan játszák!?
:)
Biztos így van. :)
Bár, ha megnézed én az olyan őskövületekről beszéltem, akiknél még annak idején én is megfordultam. Nincs információm a mostaniakról. Nekem u.i. nincsen negyedéves zenetagozatos kisfiam... (még) sajnos.
Bár komolyra fordítva a szót: nem tudom, mekkora dicsőség kizárólag zeneelméleti sikereket elérni... Nekem ez olyasminek tűnik, hogy kívülről el tudod mondani a Káma-szútrát, de az életben nem dugtál még sosem. :)
Bocs, a duplázásért. Ezzel az egésszel csak azt akartam mondani, hogy nekem ez olyan lochness-i szörny dolognak tűnik: mindenki beszél róla, de senki sem látta (hallotta) még soha.
Vagy van itt valaki, aki *tényleg* különbséget tud tenni köztük?? Ha van, akkor mit keres itt és miért nem a cirkuszban van?? :)
Ne aggódj!
Ezek csak zeneELMÉLETI különbségek, a rendelkezésedre álló asszonytestű 6 (7?) húros kis hangszeren gyakorlatban SEMMI különbség nincs.
Valaki említette, hogy vannak hegedűsök, akik különbséget tudnak tenni a játékukban, hogy melyik hangból képzett keresztes vagy bés (bocs, nincs időm megkeresni a különleges karaktereket) hangról van szó. Hát dögöljek meg, ha én valaha felfedeztem ilyet bárkinek a játékában! Vagy ha valaha is képes lennék ilyesmit felfedezni...
Persze lehet, hogy bennem van a hiba, bár szívesen venném, ha egyszer valaki megmutatná, hogy "hoppá fijú, figyi csak, ebben a skálában ez itt egy Disz hang volt, mert D-ből képezte, a 4-gyel odébbit meg Esz, mert azt meg E-ből..."
Le is sz*pnám magam, asszem... :)