Bár fáradtság alatt inkább fizikait értettem (előző napi terhelés), de az alváshiány sem kizárt. Szerintem ne akadj fenn ezen a pulzus dolgon, most, hogy csak egy órád van, többet nem fog zavarni a másik. :) Edzhetsz nyugodtan.
Most hogy olvasom a fáradt/pihent dolgot. tegnap elég fáradt voltam, (4-5 óra alvás után). Akkor egy lehetséges ok ez is lehet. Bár érdekes, a logika (nekem legalább is :D) azt diktálná, hogy ha fáradt vagyok akkor megy fel a pulzus magasabbra.
Elolvastam a tesztet, de oda csak országútiva llehet menni? A 28" cross bringámmal akkor nem is tudnám elvégezni a tesztet? :(
Mindkét órát nem tudom már feltenni, mert az előző sajnos megadta magát. Én a teszt után biztosan aszerint edzenék. Most is miden egyes tekerésre felteszem a pulzusmérőt, akkor legalább tudnám azt is, hogy mik a határaim illetve hogy milyen értékek közt tartsam a pulzusom ha tekerek.
Nem vet fel a pénz, de érdekelnének a saját zónáim, ha már úgyis órával edzek.
Nekem anno a Sportkoriban csináltak ilyet, később hallottam, hogy a TF –en is. Szerintem hasznos, de igazából akkor van értelme, ha komolyabban edzel és versenyeken is indulnál.
A tesztből megtudod melyik az a pulzustartomány ami aerob tartományba esik, és ehhez képest tudod az edzés intenzitását behatárolni. Érdemes a ébredési pulzust is figyelni, ez információ az edzettségről és az esetleges túledzésről.
Hát tedd fel mindkét órát és nézd meg úgy! Hátha nem zavarják egymást... Amúgy a pillanatnyi formából simán kijönnek ekkora eltérések, nekem is van, hogy nagyon könnyen felugrik (általában pihenten), illetve, hogy akármit csinálok, lent marad (általában fáradtan).
Terheléses tesztre akkor érdemes elmenni, ha utána aszerint edzel. Ezt elég kevesen teszik, általában csak versenyzők. Persze, ha egy 'újabb érdekes adatra' vágysz, akkor semmi akadálya, csak pénz kérdése az egész.
Tisztul A Visztula: Nem vagyok szíbeteg (valami billentyű bigyó van, de azt mondta doki hogy az nem betegség) és 30 éves vagyok.
b31: Ez az első próba volt, most tapasztalta melőször, mivel eddig csak az X-fact órám volt, nem is törődtem vele, gondoltam pontos az. Most elég sokat kihagytam, a két mérés között kb 1 hónap telt el.
J.K.F. : A csuklómon ellenőriztem tegnap a pulzust és pontosan annyi volt mint amit az óra írt. Akkor 128 volt amikor megálltam.(Én 30mp alatt 64-et számoltam)
A furcsa csak az volt a dologban, hogy eddig sokkal kisebb terhelésre is 140 felett mért a másik óra, most meg azért terheltem magam és így is 130-135 között voltam. Nehéz így leírni, de határozott különbség van a 2 óra között.
De valószínű hogy az X-fact mutatott irreális értékeket. Na majd tesztelgetem, és meglátjuk.
Hallottam ilyen teljesítménymérésről ahol belövik az ember cél zónáit. Érdemes ilyenre elmenni? Mennyibe fáj egy ilyen? Vagy csak tarsam magam 130 körüli pulzuson és kész?
Az aktuális pulzus rengeteg dologtól függ, pl.: túledzettség, kialvatlanság, időjárás, stb.
Önmagad megnyugtatására leellenőrizheted kézi méréssel a dolgot miközben a pulzusmérő adatait nézed (értelemszerűen nem bringán, tekerés közben, mert az kissé balesetveszélyes). A mérés módja, hogy a nyaki- vagy a csuklón kitapintható verőéren mérsz 15 vagy 30 másodpercig és ezt az értéket szorzod fel néggyel vagy kettővel, hogy megkapd a percre számított pulzusszámot:
(...bár én a hüvelykujjammal szoktam a csukló verőerén számolni a pulzust)
Szia! Ez egy próba volt, vagy többször tapasztaltad. Említteted az előző pulzusmérőd elromlott, mennyi idő telt el a két mérés között, közben edzettél?
Azt esetleg nézted mennyi a reggeli pulzusod ébredéskor. Másrészt nyugalomban amikor rajtad a pulzusmérő, próbáltad számolni nyaki ütőéren?
Sziasztok. Tegnap számomra érdekes dolog történt. Megvettem a VDO pulzusmérős órát, és elmentem tekerni. És ekkor jött a meglepi, amin azóta is töröm a fejem. Szinte végig alig akart 130-135 fölé menni a pulzusom. Az előző óránál (talán X-fact Hervis) pedig szinte mindíg 130 körül de inkább fölötte volt, kis terhelésre is 140-150-re ment fel. Tempo átlag 20km/h, totál edzetlennek vagyok mondható, bringa 28" cross. Most az előző órám (ami el is romlott most ezért vettem a VDO-t) csalt ennyit és valójában 120 körüli pulzussal tekertem akkor is?? Most csak akkor ment fel 145-ig ha dombon erőből, "tempósan" tekertem fel. Vélemény? (reménykedem benne hogy a VDO lesz jó ennyi pénzért)
Pontosan így van, ritka ugyanis az akkus világítás, pedig ha betű szerint nézzük a rendeletet, arra még a dinamós konfiguráció sem ad egzakt megoldást, hiszen a bringát sötétben kell kivilágítani a bötű szerint és nem pedig menet közben :)
Jómagam kezdetben dinamóval jártam, amit megtoldottam egy hátsó villogóval is. Persze ez még a kerék oldalához szorított dörzsdinamó volt, amely viszont ha le volt kopva akerék oldalán a rovátka, vagy egy kis eső esett, rögtön megadta magát, és ez egy esős éjszakán nem volt túl kellemes érzés, sem pedig bitztonságos megoldás.
Mivel ekkoriban agygenerátor még csak a Holdban volt, de az is araányárban , át is álltam első- hátsó villogókra, tölthető ceruzaaksikkal.
Azóta ezt az együtt kapcsolhatósági kérdést úgy ideologizálom meg, hogy én vagyok a kapcsoló, azaz ha kell , leveszem az első és hátsó vellogót a helyéről és akkor két kézzel ugyan, de már egyszerrre be tudom kapcsolni. Szerencsére ezt a valóban kétes elméleti alapokon álló mutatványt rendőrnek eddig még nem kellett bemutatnom... :o)))
És ha más autóját tolom, mondjuk segítek betolni, akkor is járművezetőnek számítok? Mert akkor legközelebb az ilyen kérést visszautasítom, mert nincs jogosítványom :)
A kérdést szabályozó rendelet (és ez nem a KRESZ néven elhíresült 1/1975 KPM_BM) más konkrétumok mellett úgy szabályoz, hogy a bringát sötétben ki kell világítani, valamint azt, hogy a vezetékezésnek olyannak kell lenni, hogy az első és hátsó világítás egy kapcsolóval kezelhető legyen .
A felvetésedre pedig :
Egyrészt ugye, ha tolod sötétben a bringát, akkor rajtad van ugye a kukásmellény is ..
Másrészt pedig ha tényleg dinamós a világítás, egyszerű a válasz: gyorsan kell tolni azt a fránya bicajt.. :)
Szvsz ilyen esetben hasznos lehet egy csiptetős villógó, amit hátulra a derekadra egyszerűen felcsippantasz és máris minden gond meg van oldva... persze egy vaksi sofőr ellen ez sem nyújt teljes körű védelmet...
Te nyugodtan tolhatod, mert a tiéd akkor is világít, mint a veszedelem - ráadásul együtt is kapcsolható az összes lámpád. Ja, hogy te nem szoktad tolni?:-)
Ez egy rugós teló? Nekünk két olyan rendszerű is volt és azoknál csodát tett a becsúszószár kenése. De lehet, hogy a mostaniak már nem szorulnak ilyesmire.
és vajon le van-e írva, hogy melyik oldalról kell tolnod? mert ha kívülről, akkor a belül kivilágított bringa megtévesztő és elcsapnak balról. ekkor pont hátrány lehet a kivilágítás.
fordítva lenne logikus, de ez nincs megemlítve, szóval nem egyértelmű ez.
a másik meg, hogy ugye az együtt kapcsolható világítással egyértelműen a dinamós világításra "utal" még a kresz. nos az tolás közben marha sokat világít. ezzel mi a helyzet? ;)
ÜDV, megint segíség kellene, a villával kapcsolatban vagyok tanácstalan.
Anno 20 éve amikor a teljesen merev, auvázas montival döngettem lefelé földúton, vágytam első telóra.
Most, hogy vettem egy első telós trekkinget (ill cross, merida tfs400d) eleinte burkolt úton tekertem 99%, most meg kb 60%.
A gondom az, hogy alig mozdul meg a teló. A csillapítást nullára véve, az előfeszítést középre állítva, csak a nagy beütéseknél mozdul.
Amennyire jól működik a feleségem parallel nyeregcsöve, ez annyira nem működik.
A kérdésem alapvetően az, hogy én várok el valamit, ami ebben az árkategóriában nem adatik meg, vagy ezzel a darabbal van valami gáz szerintetek ?
Az a lényeg, ha gurulok földúton, lehajolok és az ujjam oda teszem ahol a szár becsúszik a telóba, ez meg sem mozdul, csak a nagy gödröknél. Tempósan lefelé úgy rázza a karom, hogy lassítanom kell mert ha nem tudom éppen nagyon lazán fogni a kormányt és olyan a terep, szinte éget annyira ráz. Én azt várnám el, hogy ezeknél dolgozzon folyamatosan.
Olyan, mintha szorulna. Pedíg amikor felülök és "megpumpálom", nem érzem, hogy szorulna egyáltalán, de kicsit akkor is érzem, hogy "tapad". Amikor felülök kb. 10-20mm-t megy be.Persze érezni kellene gondolom, de így távba, mi a véleményetek ?
Talán az a logika, hogy ha tekersz, akkor is a jobb oldalon haladsz. Ha valamiért leszállsz és tolod, akkor ne kelljen átmenni a bal oldalra. És persze vissza, ha megint felülsz. Sztem az alapeset az, hogy csak úgy nem tologat az ember biciklit, inkább tekeri.
Ugyebár a kerékpár alapvetően jármű. Ezért a járművekre vonatkozó szabályok érvényesek rá. Ebben különbözik a cekkertől. Ha egyszer benne van a KRESZ-ben, hogy a kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani (benne van), akkor ahhoz kéne külön kivétel, hogy a magad mellett tolt kerékpárt ne kelljen. Lehet, hogy hülyén hangzik, de szerintem ez a logikus következtetés a hatályos KRESZ alapján (bár tényleg vitatható).
A kerékpár egyúttal különleges is a járművek között: csak ennek a tolásával válsz gyalogossá, egy explicit kivétel miatt. Ha a lerobbant autódat tolod, akkor ugyanúgy járművezető vagy.