Te kisfiam mi a különbség? :) Gyújtás-->előtöltés A benzinesnél is lehet többszörös időben eltolt mennyiségi szabályozás ami az üzemanyagot illeti, pl direkt befecskendezéses vezérlők, mostanában leporolták a réteges feltöltést. Ami plusz van az elő illetve utóbefecskendezés. De mondom ami nagyon nehéz fázishelyesen vezérelni nagy teljesítménnyel egy induktivitást vagy kapacitást ami pl a szelep...... Hagyományos kapcsolástechnikával is el lehet jutni bizonyos szintig de sosem lesz túl jó. Egyébként meg nem egyszerű, mert nekem 3 évembe telt és nem tegnap volt először forrasztópáka a kezemben. Amit én csináltam az 180W teljesítménnyel képes meghajtani induktív szabályozó szelepet lineáris szabályozással és kompenzálja az aktuátor/szelep mechanikus tehetetlenségét tehát fázishelyes lesz (pontos lesz a befecskendezés, nem kell mindenféle kompenzáló tábla az ECUba) Nézz meg oszcilloszkóppal működés közben egy CR szelep jelalakját érdekes dolgokat fogsz látni. Hosszútávon jobb egy saját vezérlő, mert nagyobb munka vagy lehetetlen visszafejteni egy gyárit. Egy meglévő gyári motor szabályzó jeleit be kéne loggolni egy fékpadon abból már nagyon sokmindenre lehet következtetni.
Az kb+15%,ami azért 250-260 lónál nem kevés. Nekünk is hasonló a tapasztalat , a kocsi kevesebb füstel , nagyobb teljesítménnyel halad és lehet neki nyálat csavarni. 12x 3,1el vígan halad vele fenn is(egyenlőre).
Ha van olyan benzines ECU amit össze lehet lőni a dízelmotorral akkor nyert ügy. Illetve a CR vezérlése mikrovezérlő oldalról egyszerű mint a faék azt szerintem bármelyik szabadúszó mérnöki vénával rendelkező valaki megcsinálja max 2 hét alatt.
Te Bácsi,énszerintem ha ez ilyen eccerű volna,akkor már rég megcsinálta volna valaki...
Benzines motorvezérlő durván 2 dolgot változtat érdemben:a gyújtás időpontját,ami ugye állandó időtartamú,de más időpillanatban történik,illetve a befecs időtartamát,ami ugyanabban az időpillanatban kezdődik,nagyjából...a dízelnél meg az időtartamot és az időpontot is kell egyszerre változtatni,ráadásul részterhelésen munkaütemenként többször is(padlógáz más tészta-nagy nyomás,egyszerre sok idő,megfelelő időpontban,nagy keresztmetszeten-és bent a sok kaja),így a kettő sehogyse passzol.
Mérnem próbál meg senki egy széria CR vezérlőt jól megírni,nagy csúcsokkal...legalább a hardver oldal/kaja megvan...vagy vannak dolgok,amit chippeléssel se lehet megoldani,azért kell épített vezérlő hozzá...világosítsatok már fel,mert buta vagyok.
Az 5*0,26-nál kb 5%-al nagyobb, de most teszteljük egy autóban és jók a tapasztalatok. Sokkal kevesebbet füstöl vele az autó, úgyhogy lehetett még elég jól kaját adni a füsthatárig. Csak nagyon drága, 90eft a 4 db...
A CR-nél a fúvóka gyors nyitásához és zárásához kell okosság a vezérlőelektronikai oldalról. Volt más témakörben egy hasonló fejlesztésem mindössze 3 év alatt sikerült megcsinálnom, semmi elérhető szakirodalom nem volt a témában. Tehát nekem megvan a CR fúvókához szükséges teljesítmény vezérlőelektronikám ami viszont előtte van a motormanagment az nincs. Ha van olyan benzines ECU amit össze lehet lőni a dízelmotorral akkor nyert ügy. Illetve a CR vezérlése mikrovezérlő oldalról egyszerű mint a faék azt szerintem bármelyik szabadúszó mérnöki vénával rendelkező valaki megcsinálja max 2 hét alatt.
szia tdi tomi!! segithetnél egy picit!én vettem meg tőled az 502 porlasztó csucsokat!!! hibátlan!!!nagyon megy a kocsim csak mögöttem ne jöjön senki mert azt hiszi megvakult!!!!:)mit tegyek hogy ne füstöljön ennyire?????
Előkamrás motorokhaoz is lehet venni nagy csúcsokat? Az az érzésem, hogy hiába adok több kaját, már nem tudja a dózist elég hamar bespriccelni, és elhúzódik az égés
A VEMS elméletileg képes lenne CR-t vezérelni, sőt az a cimbi aki padi tesztereket fejlesztett CR rendszerekhez az kapcsolatban is áll a VEMS-el csak meglehetősen csapongó(...).
Nekem több mint 3 évvel ezelőtt volt egy új(!!!) 320cdi motorom a Mercimhez, és több mint egy évet vártam az igéretekre, hogy lesz hozzá vezérlő.
Igéretes is volt abban az időben a fejlesztés, mert akkoriban gőzerővel ment a padi teszterek gyártása-fejlesztése.
Aztán leült az egész, és én elcseréltem egy 2,9-es 5 hengeres adagolós motorra a 320-ast. Aztán két év múlva lett volna lehetőségem egy V8-ra is , de még mindig nem jutott a VEMS és a CR dűlőre, igy az a projekt is el lett napolva, pár hónapja lemondtam a motort. A Bosch szabadonirható vezérlő ráadásul csak 6 hengert tud, a MOTEC-et meg még senki sem látta, de az árukról szóló pletykák szerint többe kerülnek mint egy jó tuning tdi G3-as...
VE adagolóval az a legnagyobb gond, hogy magas fordulathoz, vagy nagy teljesitményhez kicsik a mostani "Race" csúcsok.
5*0,26 inkább 11-es adagolóhoz való 5000 feletti fordulaton, és 220 lóhoz elegendő dózishoz. Felette már közel nem ideális.
Megfelelő méretű csúccsal elérhető lenne VE adagolóval is a 300 ló feletti teljesitmény és a közel 6000 körüli teljesitmény fordulat egy tdi-nél.
Maki aki tavaly tudott menni (igaz nagyon könnyű golf1-essel) 12 alatti időket, őnála valahol 5500 körül volt a max teljesitményhez tartozó fordulat.
A másik gond az emisszió. 120ló/liter fajlagos teljesitmény feletti tartományban már vagy nagyon komoly elektronika kellene, hogy elfogadható keretek között maradjon a füst, vagy nagyon sok idő a hangolásra, és így is sokat veszitene a motor a rugalmasságából.
De reálisan 300 ló feletti teljesitményt nem is lehet megcélozni a most elérhető geometriás turbókkal, max nitroval. Ha meg e feletti teljesitmény a cél akkor muszáj komoly leömlőt, és külső WG-es golyóscsapágyas turbót beszerezni, és meg kell barátkozni a rugalmatlansággal, és a füsttel, magyarul utcai használatra nem lenne alkalmas (hivatalosan...) az autó.
Ráadásul 5000 feletti fordulathoz már nagyon kéne nagyobb vezérműtengely, ami az általam gyártott második lépcsősnél is nagyobb.
Hogy az mekkora?
A széria 185/185 és 0,1mm körül nyit fhp-on 1mm szelepnyitáson mérve.
Az SDI az kb 210/195 és 0,3
nálam az első lépcsős az 210/204 és 0,3
a második lépcsős az 215/208/0,5
a harmadik lépcsős meg 220/214/1.0mm körüli.
Na harmadik lépcsős (vagy negyedik:225/220/1,3) tengellyel lehetne forogni vigan 6000-et , de akkora szelepzsebek kellenek már olyan kompresszio vesztést jelent, hogy télen nem "kellemes"(...) ilyennel autózni. Ezt még párositod egy WG-s nagy turbóval,tuti, hogy 3000 alatt nagyon nem fog menni a motor.
Ilyet utcán nem lehet ép ésszel használni, sőt még versenycélokhoz is igényelne egy "pakolós" váltót.
A CR-be fektetett pénz , és tudás meg korántsem biztos, hogy hasznos befektetés, mert ki tudja milyen világ jön itt.
Dunaújvárosban az idén be fog zárni a VW szalon és szerviz , de a Skoda, Peugeot, GM szalonok is hasonló gondokkal küzdenek.
Mint írtam szponzor kellene hozzá, akinek nem befektetés egy ekkora(vagy kétszerekkora) összeg, hanem megengedheti magának, hogy úgymond eljátsza...
Az autósport meg mindig is a pénzmosásról és egyéb pénzügyi kaszkadőr mutatványokról volt hires, válságos időkben meg erősen be fognak szűkülni ezek a lehetőségek...
Jólenne ha lenne kicsit olcsóbban. Boltban jóval a Te árad alá mentek , de inkább nálad hagynám a pénzem. Dobjál 1 sms-t ha van 2 garnitúra és árat.Köszi!!
Nagyon tetszik ez a 6000-es teljesítmény-fordulat.
Nemrég gondolkoztam, hogy pörgős motort kéne építeni. Tudom, hogy a hondás Dieselek nem a kedvenceid, de pl 350-400 Nm max, ami 2000-től kitartana pl 4500-5000-ig, az tetemes lóerőt produkálna, és azért 300 Nm feletti nyomatékkal nem is lenne lomha. Az más kérdés, hogy ilyen feltöltőt honnan kerítek, ami alul felül tud.
A nagy kérdés, hogy a VE adagolók mekkora fordulatig tudnak érdemi teljesítményt produkálni. Mert ugye CR az tudja magasan is, de a leírt számok Több millióra rugnak összesen.
Attól félek, hogy a VE adagolós rendszer 4000, max 4500-nál feljebb nem nagyon tud menni "teljesítmény-fordulatban".
Bocs a buta fogalmazásért. Ti biztos próbáltátok feszegetni a húrt, mik lettek az eredmények?
De aki először beleöli azt az ezer munkaórát és a 4-5 misit, az eléggé monopol helyzetben fogja magát érezni... Nem csak európában. Kiváncsi vagyok mikor lesz képes a VEMS-es brigád ilyenre, kérdés,hogy egyáltalán a dobozkájuk mechanikailag képes e rá, mert a többi csak idő és még egy kis idő kérdése. A software már csak "agymeló". Csak kapálózni kéne kicsit.
A 6l-es Cumminsokat a jenkik 1800ló körülre is tuningolják, de az 1200 ló az szinte kommersz , könnyen megvalósitható kategória, csak pénz kérdése.
Az 1800 ló az 2l-es motorra számitva 600ló, ami azért is kemény mert ezek a nagy motorok nem fognak. 4000 alatti fordulaton adják ezt a teljesitményt, de két lépcsőben töltenek 5 bar felett.És CR befecskendezéssel.
CR-el a tdinél megvalósitható lenne kaland nélkül a 6000-es teljesitmény fordulat, és akkor nem kéne nagyon nagy feltöltőnyomás. Jó turbóval, alacsony EMAP-al, 3 barral 6000-es fordulaton kaland nélkül meg lehetne csinálni minimum 400 lovat.
Csak a pénz:
golyóscsapágyas komoly turbó kb 3-4száz
CR irható doboz, plussz a tuning CR rendszer sacc 1,5mil
Komoly kovácsolt dugók, hajtókarok szelepek, vezértengely tőcsavarok alul felül, stb... vagy még egy misi, és akkor nincs benne se kuplung se kúler, se válttó stb és se a meló, se a mellékvágányok mire tudod mit kell irni a dobozba...
5 misi és legkevesebb 1000 szabad munkaóra kéne ahhoz, hogy érdemes legyen belevágni.
Ebből a pénzből meg nagyon sokat el lehet menni nyaralni, egész jó helyekre...
Írass 1 chipet , vagy ha nem PD-d van, bowdenes adagolót tegyél fel. Nem olcsó egyik sem de kidobott pénz minden amit ezekre költesz, mert előbb utóbb idejutsz Teis.
Jaja!Saválló 62 v 63mm! Sztem is a peremezéssel lesz a gond, mert nagyon csúszik a cső önmagában... A többi helyen is ilyen rendszerű bilincs van, csak a 450Ft-os fajtából, csak azt a fajtát nem tudtam már beszerezni, azért kellett vmi megoldás azonnal...
Szerintem érdemes lenne visszakövetelni az árát De amúgy nagyon jó :-) csak azt nem tudom minek az a 2 forrasztás bele azt is+lehetett volna spórolni :) De lehet attól megy jobban mai világban nem lehet tudni
Öcsém . . . ez jókomoly :-) még a 160 Ft os ellenállás sincs benne? Vaterán már rászaladtam énis ilyesmi okosságra, távcsövet vettem lencse nélkül. Mondjuk, nemírták oda ,hogy lencse az nincs benne:-(
Megszoktam már, hogy épp csak azért 200ló az 500 de inkább 600lóvas kocsija mert épp nem stimmel valami aproság rajta, na de majd a következő versenyen cimű slágert:D, csak mindig tesz bele valami új baromságot és.....:)
Ha csak 0.5 mm peremet varázsolsz neki akkor a 100 ft os bilincs is elég lesz. Ha jólemléxem neked saválló a csövezésed, a csatlakozásokra hegesztessél 1-1 varratot, hidd el jólesz. Voltatok a lurdynál? 30 percet nézelődtünk és hazacsattogtunk , nemvolt sok érdeklődő. Hívtam a Huskyt, dolgozott a Tominakmeg nemvolt kedve jönni.
Minden elismerésem a tiéd,ha ezt komolyan gondolod...egy autó,ami a 2107 lada műszerfalával,szamara gyújtáskapcsolóval és moszkvics generátorral rendelkezik,az alapból nem sok jót sejtet...gyanítom a többi alkatrészt is úgy lapátolták össze hozzá a raktárakból,hajtáslánc stb...ha véletlenül sikerül teljesítményt növelned,akkor összeszakad valami más...
Itt nem véletlenül tuningolnak vw/audit az emberek...ha van néhány év tapasztalatod márkafüggetlen autójavításból,akkor magad is tudod...
Ez 2.620.- Ft és asszem 66-72 mm-ig fog... A rugó nélkülit nem tudom, mert nem vettem most olyat... Nyugodtan hívd fel őket és kérdezd meg!Tök normális a nő, és vágja is h mivan! GBS (v Rugós GBS) bilincsnek hívják, csak találd ki h mekkorát fogjon, mert ez nem olyan mint az AWAB és társai h 50-70-ig hanem csak pár millimétert fog! Nagyobbra lehet nyitni (pl ameddig fölerőszakolod a helyére) de ez a "hasznos tartomány". Üdv.
4motion de csakk FWD (nincs bekötve) Kicsit le kell egyszerűsíteni még nem vagyok a sok vezeték híve gázolaj hűtő de inkább puffer célt szolgál de a hűtés sem elhanyagolható mert nagyon kicsi a tankom
Az egyik egy elektromágneses molekulapolarizátor ami egy irányba rendezi a molekulákat ezáltal tökéletesebb lessz az égés.
A másik egy spirális örvenykeltő ami null ponti eneriaáramból csatol ki plussz energiát, és ennek a segítségével szívja ki a gázt a kipufogócsőből.
Sőt van még olyan változata (természetesen tiltott találmány) ami önfentartó és üzemanyag nélkül is megy vele az autó.Ezt természetesen nem kapni hivatalosan sehol.
Viktor Schauberger német feltaláló már a második világháborúban már ezzel működtette a repülő csészealjait. Üzemagyag nem kellet bele "örökmózgó" volt a hajtóműve.
Én is fogok használni efféle trükköket az 500lóerős 2,0 8v PDTDI versenymotoromban ami most készül. :-)
Azért azóta már jól leamortizáltam a képek akkor készültek mikor összeraktam :) jó lenne mellé 1 másik autó is mert a mindennapi használat +a szerelgetés az nem megy együtt A számom : 06203455865
Na asszem az összes chip-es elbújhat ilyen árak mellett!! 20e Ft alatt van a tuning és akár (mint a népítéletből kiderült) 210LE-re is számíthatok!! :D Ha ezt az orrom előtt raknák bele a kocsiba és mérnék le padon előtte/utána, akkor sem raknám bele az autómba mert nem merném utána felnyitni a motorháztetőt h bárkinek megmutassam mert körberöhögne kb mindenki... nembeszélve a felcsavart hiltiszalagról (9.900.- akciósan!!) bele a szívóoldalba..pfff.. :D :D
Max vmi esztergomi elfogóban tudom elképzelni, a "Bocs de leelőztelek" táblával a hátsó ablakban :D
A múltkor belinkeltem egy szupertuningos audit,ezekről beszélt az emberünk:DD http://www.magnumtuning.hu/hu/alkategorialista/szivooldali_tuning-sportlegszuro/motorfeltolto_rezonatorok http://www.magnumtuning.hu/hu/alkategorialista/szivooldali_tuning-sportlegszuro/leggyorsitok-fogyasztascsokkentok
Rengeteget szívtam coolercsővel, h milyen bilincsel maradna ott a szilikoncső a helyén!Több tonna AWAB-bilincs elhasználása után ma rábukkantam erre a bilincsre (lehet h ez nem mindenkinek lesz új...):
A rugó (ami erőssebb mint egy szeleprugó) a bilincs szalagjának hőtágulását hivatott kompenzálni! Hivatalosan teherautó cooler csövekhez találták ki! Létezik rugó nélkül is, de ehhez ezt ajánlották! Hozzáteszem elég drága, de a "kell" nagy úr! :)
Régebben sokat (több évet) dolgoztam orosz "csúcstechnikával" (haditechnikával), és megtapasztaltam, hogy miként tudják elszarni a legjobb kontstrukciókat is a maguk oroszos gyártási minőségével...
Gazellája volt a sógoromnak anno(vagy 10 éve), de mivel folyamatosan minden(a kapcsolóktól a kilincsig) elromlott benne a silány anyagminőségek, és a trehány kivitelezés miatt, az autót érdemben nem lehetett használni. Rábeszélésemre időben túladott rajta.
Gond volt még a diagnosztika hiánya, az alkatrészek drága és nehéz beszerezhetősége, ami egy haszonjárműnél nem elfogadható.Rengeteget állt szervizben a kocsi, és többet használtak bérautót helyette , mint magát az autójukat... Nekem annyi közöm volt hozzá, hogy egyszer belenéztem a szelepfedél alá és akkor 10mp alatt világossá vált, hogy itt még a kontstrukció is agyhalott, ez (ismerve a ruszkikat) oroszosan kivitelezve halva született dolog.
Bosch rendszereket, vagy a VW motorokat meg nem érzelmi alapon választottam, hanem egyszerűen ezek a legjobbak, legolcsóbbak, legkönnyebben beszerezhetőek a céljaimhoz.
Nagyon tetszenek a Dodge 6000cm3-is Cummins dizelei, USA-ban 1500 ló fölé tuningolják őket, mindent lehet venni hozzájuk, de Mo-gon ennek nincs realitása, mert nem megfizethető... Hiába akarnék Cumminssal foglalkozni, és hiába az a szerelmem.
Egyébként a topic mindenre nyitott, és ha tudunk valamiben segiteni akkor szivesen! Már csak az érdekes tapasztalatok miatt is, mert minden tapasztalat segitség lehet ez nem feltétlen tipusfüggő.
Az elsö az egy sprinter cooler volt Szegeden csinálták, sikerült összetörni. Később Gyömrőn a Cool-R nevű cég rakott a régi zsebekbe új cooler testet, de a régi zsebek felrobbantak 2x is 2barnál, igy hirtelen megoldásként vettem egyet a Cooler Mikitöl, hibátlan azóta nincsen gondom...
Srácok ki hol csináltatta az intercooler-ét? Ismeri valaki az inter-cooler.com webcímű érdi céget? Mindenképpen olyan cég érdekelne aki egyedi méretben is gyárt!
A kúler már egy hónapja rajta van, -már csak a turbo-ba kellene beleverni a fejét a "kedves" felújító Mekkmesternek...
A "MÉH-telep" meg kicsit erős túlzás, mert annyira nem szar, 1996 óta ezeket árulom, javítom, és használom. (igaz, hogy 2004-óta a litván gyártmányút (lengyel m otorral ) áruljuk, nem az oroszt...)
Az meg, hogy "nem szabad ilyenekkel foglalkozni", a faterommal közös döntésünk, -választásunk, (-tehát senki sem erőltette ránk, hogy tuningoljuk meg a kocsinkat, mert különben csúnyán megjárjuk, -és a kúler is "polcon volt", -mivel az új 2.7-es CR motorosok gyárilag kúler-vízhűtő egységgel vannak szerelve...)
-és amennyire Te hiszel pl. a BOSCH, és egyéb technikában, mi annyira hiszünk a saját márkánkban. Téged sem lehetne valószínűleg lebeszélni a Te munkádról, -mert valószínű hogy szereted, és meg is élsz belőle...
- Nem fogok odaszarni ahonnan eszek, -ezért a saját "szaladgálós autónk" is egy 6 személyes Gaz Sobol, -amivel bármennyire is hihetetlen még kirándulni is el szoktunk járni...
Amíg 3 évig egy Golf 3 TDI-vel jártam, rendszeresen olvastam ezt a Topic-ot, -ezért most titkon pont a Te véleményedre voltam kíváncsi a Steyr-motorral kapcsolatban.
Azért kíváncsi volnék rá, hogy milyen szinten "volt szerencséd ilyen kacathoz", -mert hátha olyan dologra jöttél rá, amit én nem tudok, -elvégre én nem általában a dízelekhez értek, hanem csak a Gazokhoz.
Azért abban bízok, hogy mélyebben beleástad magad ebbe a Steyr-licensz motorba, - azért mondasz véleményt róla, -és föl is vagy szerelve hozzá való célszerszámokkal, technológiai leírásokkal, és beállítási adatokkal, valamint a hibakódokat is olvasod, kened-vágod.
De ha Téged nem érdekel a osztrák-orosz technika, attól függetlenül ha egy kicsi érdeklődést is látok másoktól a fórumon, rakok föl képeket a motorról kívülről-belülről, és a beállításról is egy két érdekesebb képet.
Azonban nem lepődnék meg rajta, ha kollektívan elzavarnának engem innen, -mert "-ha Krézi utálja ezt a ruszki szart, akkor kezdjük el mi is háromra utálni! Eeegy, keettő, hááá -rom! :) "
Remélem, itt nem csak Volkswagen-technikával szabad foglalkozni, -mert a topic címe nem TDI tuning... :(
Akkor hamarosan jönnek a fotók a motorról, -a hozzáértőktől meg várok okosakat...
A motor eredendően nem lenne rossz, de egy orosz robusztus kisteherautóba TELJESEN ALKALMATLAN.
A 3,5 tonna össztömegű Gazellákban főleg az összkerékhajtásúakban "vicces", -a hátsókerekes, 2 tonnánál :) nem többet szállító platósok még úgy-ahogy fürgén haladnak vele, -ha 3000 fölött tartják a fordulatot.
De igazából a 2,9 tonna össztömegű gyorshidas, szimpla hátsókerekes Sobol furgonon, és a Volgán kívül másba nem való.
Ezért találom kihívásnak a "tuningolását"...
Sajnos:
-Igényli a precíz beállításokat, jó gázolajat, a gyárilag előírt karbantartásokat, az általában brutálisan túlterhelt Gazellákban ("ruszki, -bírnia kő..." ), csak pörgetve teszi a dolgát, (mert kicsi, és rugalmatlan...) -a régi TRANSIT-oknál is keményebben, és hangosabban jár, ha elromlik benne valami, az általában nem orosz gyártású alkatrész, -ezért marha drága, nehéz a hibakeresése, és rajtunk kívül már csak kb. 1-2 helyen javítják.
Az orosz Gaz gyár valami 1 millió dollárért vette a licenszét, -amit a büdös életben nem hozott vissza nekik az eladás, -mivel helyben csak benzinesként vették a GAZ kisteherautókat, -nyugatra meg keveset vittek belőlük.
Ezért januárban le is álltak végleg a motor gyártásával.
Valóban egy STEYR M14-es motor licensze, és az osztrákok főleg hajóba rakják, (itt t öbb, mint 180 lóerőt is tudott anno. a legerősebb változata!) és tényleg Nyizsnyij-Novgorodban készült 2002-ben, GAZ 560-asra keresztelték át az ifjú-, és lelkes orosz mérnökök, de nem Volgát hanem Gazella kisteherautót hajtanak vele hazánkban...
A mienk egy igen ritka Gaz kisteherautó, amiből eleve kb. 10 darabot importáltak a sokezer Gazella mellett. Már csak 2 működőképesről tudok...
A neve GAZ SOBOL, (a "szobol" szibériai őshonos állatka, -magyarul "coboly", -azaz vadászgörény) :)
Hogy ne csak VW-technikáról essen szó, feldobok egy témát, amin mostanában ügyködök, és agyalok...
Nos, adott a Pumpe-Düse! rendszerű sornégyes, 2134 köbcentis, VDO-computer vezérlésű közvetlen befecskendezésű Euro2-es emissziójú turbodízel motorom. 3800-as fordulaton 70kw-ot tud.
-gyárilag intercooler nuku.
Szegény motor eredeti állapotában 2000-es fordulat alatt nagyon halott, -de inkább csak 2500-nál kezd menni...
Építettünk coolert neki, -de egyelőre még "nem jött meg az ereje", -egyéb okokból kifolyólag... (a felújított turbo csak 3000-től tölt!)
A rendszer vezérlése dióhéjban:
(a computer ezeket figyeli) E-gáz, fordulatszám-jel a vezérműtengelyről, beszívott levegő hőmérséklete a turbo-, és a légszűrőház között, szívócső nyomás-mérés MAP szenzorral , hűtővíz hőmérséklet, visszacsatolás a vezérlősín ( "fogasléc" ) tényleges ahelyzetéről.
Ezeket az adatokat működés közben le is tudom olvasni PC-vel...
Kérdezném:
-mivel a rendszer (sajnos?) nem mér turbo után levegőhőmérsékletet, -így számíthatok-e anélkül plussz teljesítményre, hogy a programjába valamilyen módon belenyúlna valamilyen chiptuningos faszi?!
(magyarul, ha csak simán "hidegebb" levegőt nyomtam be a szívócsőbe úgy, hogy pl. nem emeltem (eddig) turbo nyomást, képes-e "jobban menni" a járművem?
Az adagolóporlasztók teljesen mechanikusak, -semmi "drót" nincs rajtuk, egyszerűen a vezérműtengely "basztatja" egy-egy görgőshimbán keresztül.
Sajnos eddig csak BOSCH-hoz értő chip-essel akadtam össze, az én rendszeremhez annyira sem értettek, mint én...
a VDO vezérlőből van 4 darabom, - azon lehetne kisérletezni...
Végül egy találóskérdés:
-milyen motorról van szó, -ha még azt is megmondom, hogy monoblokkos, -azaz nincs levehető hengerfeje, -sőt, még az olajteknőt sem tudom leszedni?! :)
Nincs myvipem. Gyujtáson is megy. Nem tudom mi lesz a következö, eddig valami gyári auto gondolata volt, de már caddy(1es),vento,g2 faragás is eszembe jutott. Ha nem viszik marad a jetta aztán szétboritom télen, hogy tudjak legozni.
Nincs semmi különös az autóval pihen múltkor felnyílt a géptető 120nál (nem csuktam le) 2zsanér+1géptető a kár+pár apróság ütött kopott de megy :) Sokat kéne költeni rá de télen szerintem leviszem a pincébe és nekiesek csak el kell szánnom magam Ha kiváncsi vagy agolfra nézd+a myVIP-emen van néhány kép Gódor Attila (becenév)-> Öcsi Heves megye Boldog biztos+találod
Neked már gyújtáson is megy az AC-d? A relé számát+köszönném Látom eladó a jetta mi lesz utánna?
Mostanában sokat nem foglalkoztam vele múltkor nem csuktam le a gépház tetőt és felnyílt 120 környékén (lakott terület) a 6. érzékremre hgyatkozva gond nélkül sikerült+álni de 2motrtető zsanér bánta+motortető+ pár apróság :) (Mostanában motorozgatok) +próbálom összeszedni a cuccokat AC , relé stb Télen szerintem letámasztom a pincébe és jól szétborítom Nem tudom rászánni magam a fényezésre de nem is gáz mert így legalább nem féltem
Neked gyújtáson is megy az AC? A relé számát+köszönném
Amúgy van a myVIP-emen 1 csomó kép a vasról ha kiváncsi vagy A nevem Gódor Attila becenév Öcsi (Heves megye) Boldogon lakom biztos+találod.
Szeptember 2-ig vagyunk szabin, de Noszi elméletileg elérhető lesz ünnepnapok kivételével aug. 18-a után. De szerintem nem nagyon fogod tudni rábeszélni semmire, mert a saját kocsiját akarja egy kicsit rendberakni a szabadság alatt.
Biztos jó de az szerintem nagyon nagy ahhoz amit te akarsz! A nagy turbónak a hátránya, hogy magasabb fordulatszám kell ahhoz hogy felpörögjön a turbina! Ezáltal sokkal jobban kell pörgetned az autót ami gyorsulási versenyen annyira nem gáz de utcán?! Bár én nem vagyok szakértő csak ugatom a holdat! Van itt egy két nagyon tapasztalt öreg tuningos róka Ők majd megmondják a frankót!
Pd Gabi Kutasi Ricsi Pájer Gabi Paksi Gábor,és a battai csapat Tornai Peti STB.... Jó lenne ha minél többen lennétek kint,mert mindenkinek megvan az esélye a dobogóra!!!
Én is ott leszek, remélem jó pár tizedet javítva........egyenlőre még félig gyári motorral, de idénre ez jutott, majd jövőre lesz 13 alja...:D
Valami komolyabb féket szeretnék a bodémra a 15-os acél megtartása mellett.ET55-ök. Jól tudom ,hogy az audi 1,8T fékek jók rá?Valami javaslat ,ötlet ? (FGalaxy 1.9TDI 99-es AFN ültetve)
Én is most fogok turbót cserélni 1749-ről GT20-ra! Fareszati ajánlotta, hogyha még egy alul is jól induló nagyobb turbót akarok akkor GT20. Szóba jöhetne még a GTB1749 is de mivel azt írtad kevés átalakítást akarsz ez kilőve! Én is abban a cipőben járok mint Te szeretnék 160 Le körül (persze ha 180 lesz az sem baj!:-)) de nem pengeélen táncolva a kis turbóval! Az enyém 115 Le-s PD! Láttam ma új GT20-at a Racing-bazáron 95e-ért ha érdekel! A GTB 75e körül van de azzal sokkal több a szívás a felrakásnál a végére kb. ugyanannyiba kerül.
Pd Gabi Kutasi Ricsi Pájer Gabi Paksi Gábor,és a battai csapat Tornai Peti STB.... Jó lenne ha minél többen lennétek kint,mert mindenkinek megvan az esélye a dobogóra!!!
2009 09 04,05,06 KOE Drag lesz Kiskunlacházán - Dragracing 2009!
Elöször lesz azonban ebben a sorozatban a magyar rendezőség hatására külön diesel kategória. Háláljuk meg ezt nekik! Mindenképpen!
Szeretnék minden magyar diesel autót tuningoló és gyorsulás iránt érdeklődő versenyzőt aki street kategóriában szeretné kipróbálni magát jelezze részvételi szándékát itt ezen a fórumon!
Információkat a versenyt illetően : +36 30 943 09 57 Kohári Zoltán vagy az info@dragracing.hu-n mailban!
Milyen csigát ajánlotok 110lovas hosszmotorra! A cél 150-160ló! Most GT1749VA van rajta. Gt20,2260 vagy 1756 esetleg más? Kevés átalakítást igénylő előnyben.:-)
Srácok tanácsot szeretnék kérni! Milyen turbónyomásmérő órát ajánlotok? Most szeretnék venni egyet de a nagy kínálatból elég nehéz választani! Nem szeretnék egy vagyont költeni, de azért egy megbízható nem túl ronda óra kellene!
"és a lényeg a motor, jól húzott de én többet szerettem volna ezért vettem bele egy chiptuningot, aztán vmi motorfeltölő lezonátort, meg légspirált, sportlégszűrőt stb. és ezzel most kb 140ről 210Le-s lett a drága. XD"
A könnyités valoban érdekes volt:))) amugy ujra fog indulni szintén golf1 és ha jol tudom marad a bovdennél. Szoval biztos jok a cr illetve a pd motorok de kinek a pap kinek a papné. Láttam régen a négyesedet a az omw-nél, meggyözöen indult az is, evo6,9 DCS Alfa mögötted voltak.... na mindegy sok sikert.
Nagy folyamatos nyomáslengések vannak a szívócsőben, nem is gondolnád mekkora...:) . Azért van a szűkítő, hogy kisimítsa ezeket a lengéseket és ne ugráljon-zizegjen a műszer mutatója.
Husky Mester! Kösz az órát mégegyszer! Amit vettem órát annak a "T" elosztólyának az órához menő csöve egy réz betéttel le van szűkítve.Kb.olyan 60-as főfúvókának felel meg.Van ennek jelentősége? Rakjam be,mert most csak egy sima szélvédő spricni elágazó van bent?
Üdv. Ha van valakinek Audi 80, B4-esre gyári vonóhorogja eladó az dobjon nekem egy mailt árral, címmel ha kérhetném.... Köszi! ojpocok-kukac-gmail.com vagy sms: harminc-2761176
Szia ezt én is így látom,valóban csak dicsérni lehet a jóöreg 1z és társait :)) .... nekem és hál istennek az ismerőseim körében sem kellene sosem egy drótos diesel senkinek sem.....
A fogyasztásban a 3 hengeres győzött az gyári motorok közül.
Az 1 literre visszaszámolt fogyasztásban igazad van az adagolóssal és a hengerenként 2 szeleppel.
Viszont ez egy DIESEL TUNING forum ahol a megvalósítható lehetőségekről cserélünk eszmét akár fogyasztás tuning vagy performance tuning témában. Én nem szeretem a gyárból kijött Diesel motort.
Azon a bolhaugrásnyi távolságon nem derül ki ilyesmi. Adj egyet kölcsön a versenyautómba, az már megtenné minimális próbának. A cr piezóshoz van valami nagy csúcs?
GT20 ajánlotta Szivákot, ő pedig elég nagy autó user. Kipróbáltam, tovább ajánlottam. Klubos körökből is többen voltunk nála, utoljára innen a fórumról Zoli2008 is, és még mindenki vigyorogva jött el tőle.
Én ha mostani PD motoromat betenném abba már akkor is szabálytalanül lekönnyített 1-es golf bódéba akkor már most 10-es időt mennék.
Ez nem az ő és a régi szar motor érdeme. Csak azért mehetett mert nem óvták ki időben BOCS. következő évbe már nem is indult. A mostani szabályokkal örülne egy 12-nek is.
Az akkori szabályokkal most bárki megfutná azt az időt.
A régi motorok hibája a nagy fajlagos fogyasztás és korlátozott tuning potenciál.
Hőterhelést , nagy nyomatékot nem bírják. Mechanikai korlátai vannak és a befecskendező rendszer sincs a helyzet magaslatán(forgóelosztós axiál vagy radiáldugattyús adagolók bütyökfüggő vezérléssel főleg ha a villany is ki van dobva belőlük).
Én utcára egy 1000ccm-es 100 lovas két hengeres modern piezós cr dízelt tunék elképzelni egy kb 1100 kg-os autóba max 3 literes fogyasztással ami bőven megfelel. még a 3 henger is sok. 1400ccm-es 3 hengeresből bőven kijön a 200ló kompressziócsökkentés nélkül ha nagyon vagánykodni akarsz.
Így nem romlik le a hatásfok. Utcára csak szigorúan füstmentes autót engednék.
Gyorsulási versenyre pedig még a 400ló is kevés mert jövőre együtt megy a benyásokkal. 2literből kb 500-600 kell hogy labdába tudj rúgni. Na erre az régi adagolósok teljesen alkalmatlanok.
Akkor esetleg szánd rá az időt és a pénzt, Pistiék biztos nem mondják azt, hogy hess innen :) A koromcsapda is 5000 volt 2007-ben, amit nem mondanék egy elrugaszkodott árnak. Szerintem menj el hozzájuk, lehet találnak az autódon még finomítani valót ;-))
Mennyiért sikerült venned? Valószínűleg én is most fogok venni egyet az autómra 1.9 PD-re tuning céllal! Mennyit ment el nálad volt húzva az autó vagy minden gyári?
jah, lóg a tengely + a lapátok állítása megszorult, forog de túltölt. Vettem már közben egy újat, mert a kocsi meg kellett, csak gondoltam ha fel lehet újítani akkor talán eladható lenne, de ezek szerint nem :( Volvo S80-ba volt nekem amúgy.
Futómű felújítás, -csere előtt állok a 3-as golfomon. Van valakinek "Szivák féle" futómű 3-as golf alatt? Kiváncsi lennék, hogy mennyire kemény, stb mielőtt döntök, hogy az enyém milyen legyen. Szóval, ha valaki tudna ezügyben segíteni egy próbakörre, azt megköszönöm!
Én úgy tudom a geometriás turbókat nem szokták felújítani mert nem lesz tartós. Mi történt a turbóddal, hogy leesett? Azt hallottam, hogy a GT20 nagyon bírja a kiképzést!
Igen az ökövület erös.... Maki 1z-je ha jol emlékszem 11,6-ot ment, szoval lehet szarozni az 1z-t meg az öreg 8v dieselt, de azért inkább valamiféle dicséretet érdemelnek mind offolást. Na de mindegy valakinek a bovden valakinek a villany az élete............
Üdv. A súly sosem lesz súj ..................... honnan kéne tudnunk,hogy mekkora a helyed?! Az 1.9es motorok nem nagyok (kb 50 cm hosszú persze kuplungsz. nélkül,30cm széles a blokktömb és kb 65cm magas) és,ha rám hallgatsz akkor egyértelmüen TDI bowdenesen.....
Legyen igazad, csak annyira legyenek tartósak az új CR 2.0-esek, mint az 1.9-eseink. Akkor még 5 év múlva is élni fog a fórum. Amikor már megfizethetők lesznek :)
Azert jo erzes tolt el mikor "egyesek" 300Le-s tartos motorokrol irnak 2000ccm-bol, sot jonnek a nagy nyomatekos motorok gond nelkul jol mukodo valtokkal 1000 Nm!! Meg leirni is sok.
En meg azon aggodom h a 2,5os motort ha felhuzom mikor szakad majd a kettostomegu lendkerek v mikor keri a kevlarkuplungot az ugymond "oskovuletem"!
Azt gondolom minel ujabb egy fejlesztes annal rovidebb idore keszul, tehat nem tartossagra mennek a gyartok hanem eladasra es par ev utan valtanak!!
A regi 1z-s motorok tobb tiz eve mukodnek. Kivancsi leszek a PD v CR hol lesz 2030ra, mert akkor derul majd ki h tartos v nem!
3 bar-t meg gumiba kell fujni nem motorba, akkor tovabb tart majd a hengerfej!!! v fely?? mar nem is tudom.
En ma este mar 600 Le-s Audit akarok 1000Nm-rel. De mindig jon a reggel es felebredunk!!
Hát igazából nekem még szerencsém volt, mert csak egy GT25 esett le róla, de ahogy eladtam ismét letérdelt. És az nincs minden bokorban 65ért :) Ha nem cserélsz katergázszűrőt, szintén repül a turbó. Befostak a PDC szenzorok elöl-hátul, egyik a másik után, csipogot mint egy kanári, turbónyomásszabályzó szelep, a két termosztátból 1 mindig szar :), a xenon szintező jeladója, kiszerelhetetlen berothadt helyen, AC pumpa 60ezer volt jóáron, kipotyogtak a gombok a klímavezérlőből, a hátsó fékbetét 8000km-t bír és jó olcsó (mert azzal fogja meg a DSC a kipörgést, és 410Nm mindenhol kipörög...), váltógondok: AS390R típusú 390Nm-es GM váltó van rajta, na most gyárilag 410Nm... Egy chip és viszlát. (A 730d-n már rendes váltó van). A váltóra szintén jellemző, hogy két kört pörögsz, félrelöttyen az olaj a wandlerban és be is csomagolt. Kisnyomású pumpák, nagynyomású pumpák mindenkinek beszarnak elöbb-utóbb. Folyamatos kormány-, futóműgondok: M-es futóművet öli a magyar út, olyan kis fiaszfasz segédkarokat cseréltettem vagyonokért, amik normális autóban nincsenek is. 90%-uk pixelhibás 5 éves korára, véget nem érő sor... és minden mutatvány >100eFt.
A jótulajdonságairól legalább ennyit tudnék írni, sőt ha akkor nem vagyok faszari és manuál 540-et veszek, most jóeséllyel azt sem tudnám, hogy a fórum létezik. És aligha evett volna 700ezerrel többet 5 hónap alatt... dehát áá. Megundorodtam a preszítzsvasaktól jóidőre. Amit a 24 éves 2-esemtől elvárok, azt nyújta is...
Üdv. Mindenkinek! Azt szeretném megkérdezni ha a vákuumos szabályzású turbót hogy lehet megbízhatóan átalakítani hogy nyomásra működjön? Halottam olyat hogy szét kell szedni a labdát és megfordítani a rugót és a membrán. De akkor ellenkező irányba mozdul!? Vagy az egész druklabdát át kell szerelni az ellentétes irányba? Bocs ha hülyén fogalmaztam, és a válaszokat előre is köszönöm!
Ahha! És vajon minek a szeleprugója az? Igazából arra gondoltam (Husky ösztönzésére) h a vákuumosból csinálnék nyomásost, de nemannyira akarnám szétszedni még egyszer sem,mert qrva nehéz volt ezt is szétszednem ami rajta van, nemhogy többször!Ezért kéne vmi nagyon a jó közelében aztán lehet állítgatni!
Ja meg a membrán oda volt ragasztva az alsó részéhez a labdának, aztán nem akartam tönkretenni.. Mennyire merjem azt feszegetni v alákaparni v nemtom hogy "szokás"??
A 16v 2,0 pd motoron a hengerfely problémát már reg megoldották. 2005 év végétől.
Tuninggal még tartosabb hengerfelyet lehet építeni belőle. Szerintem tartósság szempontjából leveri a régi 8v pd-ket és felveszi a versenyt egy öreg szar AFN,1Z őskövülettel.
Tuning szempontjából fényévekkel jobb mint as összes 8 szelepes fostalicska régi VW motor.
Én nem vagyok szerelő de szerintem a CR-nél még tartósságról nem nagyon lehet beszélni tuning után mert nem igazán régi széria Tartósnak mondható a az 1z AFN 8V PD mert ezek már azért mutattak valamit a népnek +nem 1 autó van ami nem kis tuning után elment 50ezret vagy többet Mostanában nem tervezik túl a motorokat ! 2éves autók potyognak szét gyárin! Semmi tuning stb akkor mit akar az ember
a pd 16v hengerfejek hullanak a CR 16v bírja(még) v12 tdi-n padon tudja a 1200Nm-t.
a 3.0L cr -el nem volt váltógond ,ellenben a 4,2vel.Hajómotorokat eleve nagyobb teljesítményre méretezték és nagyon sok 4,2 került oda,persze itt nincs gond a hajtással sem.
Így már oké (pláne, hogy nem szól be a DPF), na de mi a tartós? Amiről legutóbb hallottam, annak pár hónappal később új hengerfej kellett. Ez "tartós"-nak számít már? :o)
a 16V hengerfejek száriában is porladnak, nem tudom, a tuningtól tartósabbak lesznek-e.
A 6.0 TDI 1000 Nm felett tud szériában is, de a váltó behatárolja a nyomatékot.
A 4.2 TDI is azért 650Nm, mert a váltó nem bírja. Ezért fura nekem pl a 832 Nm.
Anno mikor a 3.0 CR első gen kijött, az is váltógondok miatt volt 450Nm-re behatárolva. A konkurencia 500-520Nm-t tudott akkor is, de ott bírta(talán) a váltó.
De elég csak beelgondolni, itt a fórumon is sorra estek-esnek le sajnos a váltók.
Lenne 1 kérdésem , van egy 3as golfom (1Z ) kerültek bele 502es csúcsok meg 60as nyitott rendszer van rajt.Mennyit számítana a nyomóelem az adagolóban a 10es vagy a 11es ezen gondolkodom még lehet be kellene ruházni egy ilyenre is, meg hogy Krézi foglalkozik-e még ilyesmivel és milyen áron? Vagy lehet tudok szerezni egy 110le-s adagolót motorvezérlővel ha jól tudom ebben már 9es elem van mit lehetne ebből kihozni?
Most tud 250-260-at de még csak 1.9-es nyomással megy. Az üzemanyag ellátó rendszerben van még tartalék és 2.4bár a tervezett nyomás. Hétvégére meg lessz. Megkockáztatom a 300-at is.
Bocs lehet hogy igazad van a piezós kérdésben. Amire gondoltam az még mágnesszelepes.
Jövő hétvégén jön egy autó ilyen motoros passsat sármellékre a gyorsulási versenyre. GTB2260VK+csip+4 baros map. Kollár szabi csippeli. Megnézzük mit fog tudni 400m-en.
Az komoly. Akkor ehhez már megint csak egy váltót, meg hajtásrendszert kellene kitalálni, mert ahogy olvasgattam az R8 as Audiba is azért nem teszik bele a v12 TDI-t mert nincs benne akkora hely, mint mondjuk a Q7 es Audiban, és teljesen új hajtásrendszert kellene fejleszteni, ami meg nem érné meg , mert úgyse venné annyi ember ezt a típust, mint amennyit bele kellene feccolni. Bár lehet, hogy ez is csak egy ilyen szimpla mellébeszélés, és közbe meg csak valakinek érdeke, hogy ne csinálják meg, és ennyi.
Bár mondjuk kíváncsi lennék lennék mondjuk egy olyan 700 Le re felhúzott Q7- esre. Hátha egyszer valakinek sok pénze lesz itt kishazánkban, és mondjuk gyosulni épít egyet:):):)
Szerintem Max 600 ló csak csippel. Ha tovább húzod elkezd nagyon füstölni és leesnek a turbók. Turbó csere + csippel akár 1000 ló fölötti is könnyen elképzelhető.
Ha már úgyis szóbakerültek ezek az iszonyatos mértékű nyomatékok, meg teljesítmények, akkor kiváncsi lennék rá, hogy mennyit lehetne kihozni a v12 6.0l 500Le 1000Nm es gyári motorból? Mondjuk szériában csak csippel, esetleg turbócserével csippel, meg még amit lehet?
Bocs, hogy ilyen hülyeségekkel bombázok itt mindenki, csak érdekelne a dolog.
Azért ennyire nem jó az R5 ,viszont a 3.0L CR odabasz .gyári 650Nm kellemesen autózható 0- 260ig bárhol ,bármikor rugalamasan használható.csippezve meg egy iszonyat .4kerékhajtás és kipörgésgátló nélkül vezethetetlen 832Nm-el.
Egyik ismerősünk egy 20d-vel szív egy ideje (E39), gondol egyet akkor hidegindítóval kell beindítaniuk... Hőmérséklettől, üa mennyiségtől mindentől függetlenül hetekig pöccre megy, oszt egyszer csak semmi és lehet kínlódni. Az állófűtése sem megy, külön a dugattyús szivattyú műxik, a nyálat begyújtja de nem stimmel. Sem a webasto sem a BMW diagnosztikája nem kommunikál vele, annyit mondtak rá cserélgetni lehet vagy jó lesz vagy nem... Az öreg Passatban még nem kellett soha csalódnom, elfordítom a kulcsot és megyek.
A gyári vákumos rugója mellé egy szeleprugót szoktak betenni a legtöbben, esetleg be lehet tenni 2 szeleprugót kicsit-nagyot stb... van variáció bőven. (én spec a szomszéd faluban olyan rugót csináltatok amilyet akarok 3-400Ft-ért)
Szétperemeztem a labdát (ami rajta volt és meghalt) és a pálca végén az a nittelés volt kilazulva és ott falsot szívott... Összeütöttem és most hibátlan! Mindenesetre megtartom amit hoztál, mert nyomásosba lesz mit beszámíttatni ha már van..
Szia Nekem is 1.9 csonkon van olyan mint az 1,6. Pd Gabi csinálta a közdarabot felsö turbos és gyönyörüen elfér mindenhol, ha aktuális lesz neked csinálok képet.
Vagy van e valami más olyan adagoló, ami majdnem egy az egyben jó( tudom, hogy ami nem gyári, azzal soha nem lesz tökéletes, csak ha hozzá van állítva) a villanyadagoló kiváltására, de minden más maradna. Gyári csúcs, gyári turbú, gyári minden , csak ne lenne villanyos.
Szia!Megkaptam az emailod!Igen komoly motor van benne!És ez kb hány lovat tud? Amúgy sztem nem kérsz sokat érte mert szép meg rendbe van elég komoly motorral!Ha annyira megakarsz tőle válni sztem dobd fel a hasznaltautora biztos elviszik!
inkább csak a sok állástól összeállt az olaj a turbóban és nem birta megforgatni a motor, esetleg lehet hogy túl szűkre is volt húzva a geo, vidd el egy turboshoz kitakarítja faszán és jónak kell lennie.
van akinek évek óta megy gond nélkül az a fajta turbo, és nem kis nyomáson használja. nekem is áll a polcon egy kb fél éve, de aniyt még tuti ott fog állni.
Sziasztok! Van nekem egy 1.9 Td-m. Fel szeretnem újítani a motorját, mert lassan megadja magát. Mibe kerülne egy generál? Hova érdemes vinni? Tudtok valakit ajánlani?
Nekem gyerekkori álmom volt a 30d és végre mikor lett zsetonom meg is vettem a kb 3. legdrágábbat itthon. 5 milla, M-pakett, full, a képen látható fost. Magával az autóval sok bajom nem lett volna, leszámítva az autómata váltót, ami lassú volt és kiszámíthatatlan. Ha nincs az elektronika már nem élek, sávváltásnál 110-nél és elment keresztbe... No, de minden automata szar. Ami összetörte a szívemet, hogy 700eFT szervízköltségbe volt 5 hónap alatt és metróval jártam dolgozni. Én a fasza BMWs, aki nem gyalogolt 1998 óta 100 métert! Folyamatason mindig beszarik rajta valami. Vagy ha csak a kopó alkatrészeket nézed, 4 tárcsa jeladókkal 200eFt. A E39.hu-n fent van minden a 30d-kről. 100-ból 99 ugyan ilyen. Ja és 11.4-et kajál... Egy biztos soha többé nem ado 3 mFtnál többet autóért. És nem adom el a vésztartalék Golfot :)
És ha már itt tartunk milyen turbót ajánlottok egy köv konfighoz: 1Z, pd bél, 12es 3.1 ducato adagoló, jelenleg egy T4 tranyóban, ami 1500kg, a motor könnyedén forog 6000ig, csak a ducato adagoló miatt kb 4000től visszafogja a kaját, egy forgós motort szeretnék de elég ha csak 2000-2500tól indul, de onnan toljon végig...
Olvastam a fórumot, de nehéz használható infót kihámozni belőle... Előre is köszi
A következő poroblémám van, volt egy épített MK1-esem, 220le-vel, szétbontottam, és a motorját betettük egy T4-be, de a turbóm nem fért el, igy felraktunk egy 75 lovas kkk-t, és elakartam adni a szám szerint gt2260 (vmi 3.0 BMW-é volt elvileg), de nem tudtak nekem eladni, igy visszakerült hozzám, hogy majd megpróbálom felrakni, tényleg nem fért el, igy levágtam a csonkról (mert rá volt hegesztve :-) ) és forditottam egyet rajta, majd igy hegesztettük vissza. A geóján forditani kellet, de ugyanazokba a furatokba rögzitettem, hogy elférjen a drucklabda, igy összeraktam, és felraktam... (ja és csináltattam neki egy olaj nyomócsövet hidraulika csöböl, azszem 6-os belsővel) Elöször szépen beindult, de a gomba szerint nem volt olajnyomásom, az utólagos fk óra szerint tökéletes olajnyomás volt, de nem pörgött fel csak max 3000ig, ledadogott, mint egy rossz benzines, aztán egy pár inditás, alapjáraton járás után be sem indult, ujra le a turbó és pöcc-röff tökéletesen indult, és ami baromi furcsa volt, hogy a turbó kipuff oldala, az öntvényház tele volt olajsárral, ami a motorból jött, mert a hengerfej is tiszta mocsok volt, a hidegoldalnál semmi olaj.... Sok ember szerint a turbó halott, és felkapta a motorból az olajat... A poén, hogy a kisturbómat már el is adtam, ugyhogy most valszeg van egy szar nagy turbóm, egy üzemképtelen autóm, meg csomó idegesség! Szerintetek is a turbó kaka, mert akkor turbót keresek!!!!
A válaszokat előre is köszi, apropó van egy eladó 1.9td adagolóm (T4) és egy hibátlan ASD váltóm, vagy vmi nagy turbóra cserélhető....
Tudom hogy nem tuning kérdés, de pályán autózva klímával 128 fokig felmegy az olajhő. Ez normális érték? Ha kikapcsolom a klímát akkor visszamegy 110 körülire taposástól függően. Toledo 1.9 TDi 98-as AFN
Hát feeling az biztos. Csak sajnos a S6 30d olyan kurva nehéz, hogy 400 lovat ki kéne facsarni belőle, hogy úgy menjen, mint egy 300 lovas PDvel. Az meg ugye utópia... arról nem beszélve, hogy nyüstölve minden nap be fog rosálni benne valami. A hangja mondjuk zoral :) Ha lenne igazság a világon, újraindítanák a 1.9PD gyártását és 160-220-300 lóerős teljesítmény szinteken minden autóba azt szerelnének. Ferrariba mehet R5 TDi egye fene.
Itt az indexes E30 fórumon is elindult egy E30 30d projekt,nem tudom hol tart,régebben volt kép is feltéve,a motor már bent volt, "csak" :) éleszteni kellett!
Pedig egyszerűbb lenne, a nyilvántartásukat összevetni (minimális vagy veszteségesnek bevallott vállalkozások), telekkönyvi kivonatokkal (több tíz- vagy százmilliós ingatlanok), és a gépjármű adatbázisssal (nagyértékű gépjárművek) és akkor, ha akarnának még találhatnának is valamit! ;-)
Szerintem ott is csinálnak mérés nélküli vizsgát, csak akkor lehet hogy pont jó napjuk van, de ha véletlenül valaki ezt pontosabban tudja, hogy esetleg mi áll a dolgot hátterében, akkor javítson ki, de én ezt így látom.
Néhány szó a zk-ról...
Alapvetően aki a mérési folyamatot kitalálta,az nem volt normális.Egy dízel autót a leszabályzásig forgatni terhelés nélkül,egy baromság...minimális gázolajmennyiséggel el fogja érni a leszabályzást,ami meg sem közelíti egy valós helyzet(előzés,padlógáz)közben befecskendezett mennyiséget,tehát nem ad képet arról,hogy az autó az úton mennyire füstöl...turbónyomást pl.álló helyzetben nem is tudsz csinálni...mondjuk ami már ilyenkor is füstöl,az az úton is fog.
Másik dolog,hogy a saját autómat se forgatom szívesen szabályzásig...besétál az ügyfél mondjuk egy'84 1,6D E Kadettal,ami életébe se forgott többet 2500-nál,te meg elforgatod 5500-5600 közé(gyári adat!)...ott szakad össze,helyszínen.Aztán magyarázd meg,hogy"de ezt így kell..."
Csalásról annyit,hogy a mérési folyamat közben a gép folyamatosan méri a motorfordulatszámot,és alkalmanként a füstöt(legelején az olajhőfokot is).Ha ezek nincsenek meg,akkor meg se tudod csinálni a mérést...namost a gond ott van,hogy a zk gép eltárolja a fordulatszámváltozásokat egy diagramon.És ha a műhelynek olyan buta fordulatszámjelgenerátora van,ami pl.nem tud gyorsítási időt* változtatni,akkor messziről látszik,hogy az a mérés nem igazi**...
*Gyorsítási idő:az az időtartam,amíg az adott motor alapjáratról eléri a maximális fordulatszámot.Ez durván 0,8-2,0 s közé esik,minden motorra más és más érték(!).
Egy mérésen belül ennek egyformának,és az adott motorkódra jellemzőnek kell lennie(ergo,legalább egyszer le kell mérni egy autót,gyorsítási időt és leszabályzási fordszámot is,hogy ezt feljegyezve a következő hasonló autót már ne kelljen halálba forgatni),tehát csalni se olyan egyszerű...
Ebből következik,ha valakinek leszabályoztatják az autóját méréskor,akkor vagy nincs még adatuk ahhoz a motorkódhoz,vagy beszart a fordszámjelgenerátoruk,vagy csak nagyon hivatalosak akarnak lenni.
**Más kérdés,hogy ezzel nem foglalkozik a kutya se,zk ellenőr már annak is örül,ha a zk gép olajhőfokmérő pálcájának a vége olajos(használva van)...
Mindegyik ilyen évjáratú A6-ban leég sajnos, gyári izzóval is :( Bár lehet a gyári nem, én utángyártott lámpa helyére tettem utángyártottat de azt nagyon sokban
Keress malac Passat 1.8 benzin (sima 90 lovas) vagy 1.9 TD váltóról, annyi van belőle mint a szemét én már mindről eladtam az 5.-et mivel egyezik az ASD-vel Pl CAT, CEY, CHA...
Ez a generátor DF pont valószínűtlen jel című hibakód nekem is folyton bent van az évjárat meg a motorkód stimmel csak ez G3. Generátror felújítva és azután is csinálja. Igazán érdekelne mert miért van ez mert értelmes magyarázatot még nem hallottam senkitől.
Egy időben kijelezgette, hogy hibakódot tárolt el, de mostanság nem szokta. Ma olvastuk ki belőle, de nem nagyon vágjuk ezeket a bunkó hibakódokat.
ha szükséges: Passat '95, 1z
Illetve még egy kérdés: a fordulatszámkijelző, illetve a kompjúter fordulatszámának különbségét tudják mondjuk csippel álligatni, vagy ez nomális: mutató szerint 2000 1/min, de Vag-com mal meg 2800 1/min körül.
Hm igaz csak ott ez a motor csere teljesen legalis nem kell hozza semilyen engedelyes baromsagok mint itthon .Ott a motor egy alkatresz amit kicserelsz mint mondjuk egy valtot vagy fek stb.... nekem is inkabb kint van beregisztralva a kocsim a caddym is szerintem ott lesz szerintem mivel 1.9 pd menne bele egy 80egynehanyas kocsiba ami itthon lehetetlen legalbbis tudtommal megcsinalni
Az a baj h szaréhugyé lehet eladni, és egy dolog a lé, de a beleölt munkát senki sem fizeti meg.. :(
5h turbo benzin az tényleg mozi!! :) Két haverom is épít UR Quattrot nulláról szalonállapotra!! mondanom sem kell h naggyon komoly gépek már most, nemhogyha elkészülnek!!
5 sebességes "97 dizel audira rá lehett tenni valamelyik 6sebes váltót?Mennyibe lehet egy ilyen váltó?Mi kell még az átalakításhoz? Nem a váltógombra gondolok:D
Egyszer volt itt a fórumon egy link, valami külföldi cég talán, ahol ilyen csőidomokat, patentívet lehet kapni. De feladtam már a keresését, valaki, aki tudja, ne tartsa magában. Köszi
tegnap megvolt még, ma már én sem láttam a tanúsítványos témát... egyébként azon kívül hogy a legfrissebb holmik nincsenek benne pl nekem látszik belőle hogy az autómnál mikor volt óratekergetés, motorcsere meg stb... bár én mindenről tudtam eddig is szal nem érintett meg nagoyn...
sőt reggel volt egy időszak amikor munkatársam kocsiját akartuk megnézni hogy nem is ment abszolút az oldal...
Látod, ezért jó kisfaluban lakni, ahol vagy 3 helyen csinálnak még zöldkártyát, és ebből 2 helyen biztos a :" beviszem, csókolom/helló, péz ad, matrica kap. Semmi szétforgatás. Különben is, szerintem ez az 5200 ig elforgatjuk a diesel autót, ez most olyan , hogy legálisan így se menne át az atók elég nagy százaléka. Szóval ahol foglalkoznak azzal, hogy ténylegesen lemérik az ember autóját, ott szerintem csak unatkoznak, vagy gondolják, olyan jó halálra forgatni a csávó kocsiját, úgyse szól bele, mert akkor elküldjük a pi*sába, oszt mennyen máshova. Szerintem ott is csinálnak mérés nélküli vizsgát, csak akkor lehet hogy pont jó napjuk van, de ha véletlenül valaki ezt pontosabban tudja, hogy esetleg mi áll a dolgot hátterében, akkor javítson ki, de én ezt így látom.
Az a baj,hogy úgy a hivatalos:( Változtak(nak) a zöldkártya szabályok,de ha Pesten jársz(jártok) tudok olyan helyet ahol nem kell beálnod,csak az udvarra a látszat kedvéért:) A múltkor olvastam valamelyik fórumon egy ilyen zöldkártya "teszt"után ment az autó 4km-et,majd motorgenerál:(((
Az ember csínyán bán a gázpedállal, hidegben piánóban indul, azok meg 10 perc alatt széttforgatják... szellőztetés1... szellőztetés2... Komolyan mondom, hogy a szívem szakadt meg mikor ezt láttam...
Csinálom mindig,de ettöl még eladó. Nagyon tetszik meg meg minden de fö a változatosság. Régota bele vagyok bolondulva az 5h 20vt-ba, most pedig egyre jobban érik a gondolat hogy vegyek egyet.:) de ettöl függetlenül ha megmarad a jetta az sem baj:)
Egyik nap építed, másik nap eladod?? Vagy ez csak olyan "elegemvanebbőlaszarbólfelgyújtomaf@$2ba" elborulás? :) Egyszer már elakartad adni... Most akkor mivan?
Hali!Ez nagyon szép autó!Volt szerencsém élőbe is látni;) Milyen cuccok vannak a motorjába?és mennyit kérsz érte? Ilyen autóm lenne biztos nem adnám el :)
2.5-ből csak v6 van, vp adagolós.( 3.3-as is van, v8, CR.)
Amit én tudok gond: adagoló(krézi biztos tud róla mesélni) és a vezérműtengelyek rendellenes kopása.
futóműben elől 8 alu lengőkar, ez a4-nél ha mindet cserélni kell 100-200 eHUF, a8-nál lehet hogy olcsóbb.
A javítása igen drága, ha törik, mert tiszta alu mindene. Régebben olvastam, hogy nehezen lehet javítani úgy, hogy utánna ne induljon be elektrokémiai korrózió. Még egy utólagos antenna felrakása is művészet, ahogy olvasom.
Meg ugye egy tipikus utazóautó, km van benne rendesen.
Be tudná nekem linkelni azt az oldalt, ahol le van írva, hogy a garrett turbók számozásai után lévő betűk mit jelentenek. Eccer már megtaláltam, de azóta nem lelem. Remélem tud valaki segíteni ez ügyben.
Lehet hogy már ismeritek de azért belinkelem. Autóvásárláskor jól jöhet, vannak érdekes dolgok, ráadásul nyomtatható. A rendszámot kötőjel nélkül kell beírni. Annyi a bibi hogy csak kb. 2006 tól van nyilvántartva.
Az A8-ban volt sor5 2.5, vagy V6 volt mind? Azon kívül, milyen gyíkja van még annak a kocsinak? Lengőkarok? Ha manuális váltós? Van egy törött elejű A8 2.5 TDI igen olcsón (értsd mint egy C4 A6-os). Gondolkoztam rajta, mert jól állna az asszonynak :))
17-es is jól mutat és olcsóbb is a gumi rá, meg talán nem kell olyan gyakran görgőzni.
18-as meg még jobban fogja az utat.
Már alig várom, hogy lássam a SAS-t. Isemrősömnek is volt A6 2.5 TDI 140HP, elsőkerekes, de nagyon megfogott. olyan összerakott autóban még nem ültem. Bőr, digitklíma, 4 el ablak, abs, 6-os váltó, 5 henger hangja, mindez egy 90'-es évek eleje design kaszniban. Imádtam benne ülni. Csak jöttek neki a gyerekek, és vett egy sharant. De már egy ideje hallom, hogy az autó az AUDI:) Már nézegeti a 2.5 TDI A8-akat.
Üdv. Nálam a K24 2000-től éled, 1.9 kamráson, az adagoló nagyobb változtatása nélkül. Probléma az is, ha kis fordulatszámon is, a "nagy" emappal csak kis turbónyomást sikerül produkálni. Igaz, nagy a 3bár emap, de akkor is nagy ha pl. a 0,5 imaphoz is 1,5 bár van a túloldalon.
Meg alapból is szorult belém elég hülyeség, legalább is szüleim szerint.....
De arra jutottam a hozzászólások alapján, hogy a tapasztalat nem igazolja azt, hogy kicsi kipu és nagy szívó oldal jó tdi-re. de nem értem, miért.
Benzinesnél mindig ezt csinálják.(légfelelsleg?)
Ennyi erővel érdemesebb egy 3000-es diesel merci/audi/bmw vtg turbót felrakni és valami csak alakul. És még faragni se kell olyan sokat. WG is elmaradhat talán.
Az meg hogy nem indul 1200-tól lórugás szerűen, kímélheti a hajtást.
Sztem normális mert a hideg olaj fogja egy kicsit a turbo tengelyét és nem tud alapjáraton annyit tölteni h legalább 0 legyen a nyomás... én így gondolom..nekem is csinálja hidegen indítás után..
Megpróbálok a végére jutni: turbó felrak, olajcsere, futómű beállít és mehet a menet
Szerinted az normális dolog,hogy hideg indítás után a nyomásmérőm egy darabig inkább vákuum irányba mozdul ki alapjáraton? Kb.1mm amiről beszélek. Akkor szurkolok,hogy kész legyen a SAS,mert személyesen kérdeznék 1-2 dolgot;-)
Na ugye h nem okosság ebben a formában ez a turbó ?!? Fordítva sztem sokkal jobb lehet: kissebb az emap, hamarabb épül a nyomás, könnyebben forog a motor...
Ha ma meg hnap sikerül összedobni az autómat akkor pénteken sztem kimegyek a lurdyhoz!
Ez tdi vtg turbónál nem biztos hogy jól működik ám! A turbós embered valószinűleg benzinesből indult ki. Hibrid dolgokat érdemes csinálni ha van valami kitervelt elképzelésed
Olyan amilyet Zoli először csinált nekem. Legelsőre széria TDI adagolót kértem tőle bovdenesen. 120 LE-re mondta, de leégette a kuplungot mint a szart :) Erre gondoltam. Egy ilyen ráadásul nem is drága (legalábbis biztos olcsóbb mint sokat rohangálni egy croma adagolóval ide-oda ezért-azért)
Kicsi meleg és nagy hideg oldal a jó. Kicsi melegoldal azért kell, hogy lentről induljon.
Nagy hidegoldal azért kell, hogy sok levegőt nyomjon.
A füst meg egy utólagos WG-n kifér.
Turbós okosított ki engem is mert anno én sem értettem.
(Magánvéleményem, de én hibrid turbót nem csináltatnék. Ezer féle variációja van egy gyári turbónak is. Lehet válogatni. Csak talál az ember egy kedvére valót.)
Igaza van a Husky kolegának.Ha taknyolsz és kókányolsz sokkal többe fog kerülni az amúgyse ócsó mulaccság :-) Nekem is g3 asom van tavaly még 90 lovas volt. azóta 1 másik ótó ára benne van.
Ha már itt tartunk nézem ezt a varat a Depo-ban, és 17/20-as turbót ír..
Nem látni h milyen az összeállítás, de egy ismerősöm csináltatott ilyet egy turbóssal, és a 17-es meleg oldal, a 20-as hideg oldallal párosult!!
Ugye jól gondolom h ez így faszság???
A turbós ember (nemtomki) sem akarta lebeszélni erről, és nem beszéltem vele azóta, úgyh nemtom hogy viselkedik..
Én fordítva raknám össze (ha ilyenre vetemednék) mert így nem fér ki a füst ugyanúgy, hiába nagyobb a légtömeg...Sőt, a nagyobb comp oldal miatt talán még jobban visszafogja az EMAP-ot nem?
Igen az övé,de tegnapelött eladta. Wörtin meg lerobbant a gt17 róla,azért kellett húzni. Enyém is már coupe. Szombaton 7-8 óra körül este Sopronba leszek,megyek ki ausztriába
G3 TDI-t szeretnék 90-ről úgy 160 környékére hízlalni. Korábban próbálkoztam chippel, de nem vált be-mára csak az 502-esek maradtak a motorban. Milyen okosítást javasoltok? Elektromos v. mechanikus legyen az adagoló? Turbó? Egyéb?
Költséghatékony és megbízható módosítást akarok megvalósítani.
Én hinnék a kollégának. Ha visszaveszed, akkor leglább nem is lesz kedved nyomni(ugyse megy:), meg egy kicsit nő az előtöltés is. Így legalább túléli szeptemberig. Ha jól tudom akkor kezd Krézi.