Keresés

Részletes keresés

vackor11 Creative Commons License 2006.12.01 0 0 1497
Kedves Ágibági!

Így látatlanba elég nehéz megmondani a tutit, de ha sima falazott kémény van,
nagyon figyelni kell, hogy száraz fát használjanak, és ne nagyon fojtsák le az égést, ugyanis előfordulhat, hogy a túl hideg ( kb 60 celsius alatti ) és túl nedves füst kátrány formájában beivódik a kémény téglába, esetleg a kéménybélés falába, ha a bélés nedvszívó (tehát nem mázas kerámia vagy fém). Ha az említett körülmények valamelyike fennál, javaslom, hogy néhány hétig lelkesen (nem nagyon lefojtva) száraz tüzelőanyaggal (legjobb a fabrikett) és égésjavító, koromtalanító adalékkal tüzeljenek, és normalizálódik a helyzet, ha akémény még nem túl csatakos belül. Ha ezután megfelelő anyaggal és módon tüzelnek, a fűtési szezon első pár napját kivéve nem lesz zavaró szag. A kátrány képződését azzal is nagymértékben lehet csökkenteni, ha a tüzet úgy rakjuk, hogy alulra tesszük a vastagabb fát, és felfelé egyre apróbbakat, majd a tetejére a gyújtóst,és felülről gyújtunk be. Nem kell megijedni, száraz fa esetén gyönyörűen be fog gyulladni, és az üveg is sokkal kevébé lesz kormos (arról nem beszélve, hogy sokkal kevesebb káros anyagot eresztünk ki a kéményen, és hatékonyabban égetjük el a tüzelőt.

Üdv:
V11
Előzmény: Ágibági (1495)
Ágibági Creative Commons License 2006.12.01 0 0 1495

Kedves Szakértő és Nagytapasztalatú Kollegák!

 

 

Mi tavaly építtettünk egy kandallót (HAJDUK, lengyel), akkor minden begyújtásnál éreztünk egy jellegzetes -elég erős- szagot, de ez mintha idénre kikopott volna.

 

Most viszont, ebben az új kandallós időszakban, HA NEM TÜZELÜNK BENNE, elkezdett elég erős füstszagot árasztani, a rendszeres és nagyon alapos (porszívós) kisalakolás ellenére is. Olyan, mintha kóbászt füstölnénk a lakásban.. :(

 

Ez tavaly nem volt, és ha begyújtunk most sem igazán érezzük. A kéményt ősszel, a szezon előtt is ellenőriztettük, azzal minden rendben.  Akkor mi lehet az ok??


Várom sürgős válaszotok, mert kicsit aggódom!

Ági(bági)

gaga1 Creative Commons License 2006.12.01 0 0 1494
no most már kb. két hete fűtök,de még mindíg nem jöttem rá teljesen hogyan vegyem el a levegőt folyamatosan hogy minél tovább nyomja a meleget a kis dög:)))
a roppant kicsi (13x23x50) tűztérrel rendelkező kiskályha eddig kb. 2/3-ig megrakva 4 órán át nyomta a meleget.utána már kezdett kihűlni.
szerintem ez nem is olyan rossz:)
na majd ha lesz normális fabrikóm a szalma helyett.
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1493
Én a vadiúj kandallómban sima fával tüzelek, igaz, sajna az október elején vett fa még nem elég száraz, így vannak nehézségek.
Előzmény: Törölt nick (1492)
TDI-DRAG Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1490

Urak! Ha már szén, vagy brikett...

Tudtok tanácsot adni, hogy hol, melyik fajta szenet érdemes megvenni az általam használatos kályhába? Fűtőérték-ár relációban értem a kérdést.

TDI-DRAG Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1489

Köszönöm!

 

Akkor ez vegyes tüzelésű. Alul van egy külön hamutál ajtaja, ott lehet kivenni a hamutepsit. Van rostély is dögivel!

Előzmény: Törölt nick (1484)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1488
Szevasz!

Egyelőre 1 napos üzemeltetési tapasztalatom van, az nem sok. :-)

A lenti problémára közben megvan a megoldás, beszéltem a Mullittal, azt mondja, h van egy kis kallantyú jobbra lent (talán a fotón is látszik), azt ell meghúzni és alul kinyílik egy levegőnyílás - így kap elég levegőt az égés.

Az Edilkamint abszolút nem ismerem - ez a Supra viszont 10 órás folytonégést ígér, és ez nagyon biztató. Az ára meg 180 rugó plusz ÁFA - nyilván van ennél olcsóbb tűztér is, de az messze nem tud ennyit.
Előzmény: piddy (1487)
piddy Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1487
Kedves Schaumari Gyüttment!

Kérlek oszdd majd meg az üzemeltetési tapasztalataidat, mert én is egy ilyen "folytonégő" tűztér beszerzésén gondolkodom. Nem igazán tudom eldönteni , hogy van-e valós előnye az EdilKamin tűztereihez képest...

Előre is köszönöm!
Előzmény: Schaumari Gyüttment (1472)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1486

Hát nem tudom, nekem volt egy régi SVT álló kályhám, amiben volt rostély is és hamudoboz is. De szenet nem lehetett benne égítni csak fát.

Már ha egyről beszélünk rostély ügyben. A leírása szerint mindenesetre az a rácsos kör alakú akármi egy rostély volt, amit egy kis biszbasz huzugatóval lehetett forgatni, hogy a hamu leszóródjon az alatta lévő hamudobozba.

Előzmény: Törölt nick (1484)
domi_nick Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1485

Na akkor erre köss csomót:

Easybox.Van rostélya, van hamugyűjtője, mégsem bírja a papírja szerint a szenet.

Bár lehet hogy a rács ami benne van nem rostély:)

Előzmény: Törölt nick (1484)
verponty Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1483

Hali,

 

vettem egy régi lakást (Budapest, IX. ker) és van benne 3 cserépkályha (2 sárgás+1 szürkésfehér). Januártól le lehet bontani és és el lehet vinni ingyen.

Kinek kellene? Fényképeket magánban tudok küldeni.

 

zahort kukac freemail pont hu

 

vp

 

 

 

 

TDI-DRAG Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1481

Nem annyira gagyi fajta, mint amiről Te beszélsz. Majd rakok fel képet, most sajnos nincs még róla. Az előző tulaj ausztriában vette, elég komolynak mondható a kategóriában a hozzáértők szerint.

A tűztér samott szerű anyaggal van kikenve. Honnan lehet tudni, hogy egy kályha alkalmas-e a szén tüzelésre? Milyen kárt okozhat, amennyiben a kályha nem erre való?

Előzmény: Törölt nick (1480)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1480

Ez egy ilyen "áruházi" kandallókályha?

Mert azokban úgy tudom, hogy szén nem tüzelhető el.

 

Egyébként kicsi a tűztér, így szvsz ebben 8-10óra folyamatos égés nehezen -vagy egyáltalán nem- valósítható meg. Max. ha nagyon megrakod, de akkor meg szétfősz amíg nincsenek kint minuszok.

Előzmény: TDI-DRAG (1476)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1479

Mellesleg senki ne nehezteljen rám, de fűtési célból bármelyik gyári kandallót elcserélném egy ilyenre...

 

Nekem kandallóm van, de tudod már én is. Bár a kandallómat is szeretem, de egyre jobban orientálódom a régi hagyományos megoldások felé. A te tömegkályhád is nagyon tetszik, de őszinteén megmondom, tartok az ostoba magyar hatóságoktól ezzel kapcsolatban. A szomszédot még egy sima kandallóval is szivatták a kéményesek, most akkor képzeld el ezt, amiről azt se tudják mi az. 

Ha majd sikerül eladni a jelenlegi házamat és összejön egyszer a rönkházunk, oda valami nagyon természetes fűtési megoldást szeretnék. Még a búboskemence is nagy kedvenc, bár inkább hangulatilag. Azt nem tudom, hogy fűtésként mennyire jó megoldás. A rönkházas topikban mondjuk dícséri akinek van...

Előzmény: vackor11 (1475)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1478

Őszintén megmondom neked, hogy a hangszigetelés most sem tökéletes a két szint között, de ez nálunk nem is cél. Az alsó szint szinte egy légtér, kivéve a fürdőt, a wc-t és a kamrát. Felülre pedig a lépcsőnél most is feljut a hang. De egyébként sem érzem ezt olyan nagyon lényegesnek, mert semmi olyan komolyabb hangzavart okozó tevékenységet nem végzünk, ami zavarná a család többi tagját -pl. TV-t nem is nézünk-, nomeg nem is célom hermetikusan lezárni magam a saját családomtól.:-) Mondjuk más egy társasház, vagy egy ikerház, esetleg ha két generáció van egybe, de nálunk a belső hangszigetelés nem egy komoly probléma.

 

De igazad van abban, hogy érdemes gondolni rá. Ezért vackor kolléga hangcsapda megoldása némileg javíthatna a dolgon. De akár egy olyan részmegoldást is el tudok képzelni, hogy valamilyen hangszigetelt dugóval szükség esetén lezárhatók lennének a lyukak, így azon ritka alkalmakkor, amikor netán tényleg szükséges lenne az extra hermetikus hangszigetelés, akkor ezeket lehetne használni. Ilyenkor gyakorlatilag visszaállna a jelenlegi állapot, nem jutna fel se meleg, se hang. Mondjuk 5db cső esetén egy ilyen ledugózás kb. 3percet vesz igénybe, és no problem.

Előzmény: Schaumari Gyüttment (1463)
TDI-DRAG Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1477

Tiszteletem az uraknak!

 

Úgy látom, itt mindenki jártas a fa-szén-brikett tüzelésben, így tanácsotokat szeretném kérni. Hétvégi vityillóban adott egy 6 kw teljesítményű fakályha. kb. 1,20 m magas, 70 cm széles és ugyanolyan mély. Cserép szerű csempével burkolt, valszeg valamennyi hőtároló képesség növelése céljából ( vagy csak designe? ). 40 nm-t fűtünk vele, faházban.

 

A kérdésem a következő: mi a helyes technika arra, hogy a felfűtés után a lehető legkisebb hőingadozással a lehető leghosszabb ideig tartó hőtartást érjen el az ember? Barnaszén brikett vált be a legjobban ( baumaxban kapható csomagolt 10kg-os), bár csak 3 nap össz tapasztalatom van még a témában.Először arra gondoltam, hogy este megrakom brikettel, majd elzárom a levegő rostélyokat majdnem teljesen. Azt hidtem, hogy így hosszan tartó, de nem túl nagy hőmérsékletű fűtőhatást érek el. De nem. Bedurrantott úgy, hogy ing-gatya szakadt:)

 

Másodszorra már tanultam az esetből, összesen 3 db brikettet dobtam rá éjjelre. Így rendben volt, de kb 4 órát bírt. Van valami megoldás erre, vagy ezzel a kályhával felejtsem el, hogy átaludhatok egy éjszakát?

 

Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét!

TDI-DRAG Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1476

Tiszteletem az uraknak!

 

Úgy látom, itt mindenki jártas a fa-szén-brikett tüzelésben, így tanácsotokat szeretném kérni. Hétvégi vityillóban adott egy 6 kw teljesítményű fakályha. kb. 1,20 m magas, 70 cm széles és ugyanolyan mély. Cserép szerű csempével burkolt, valszeg valamennyi hőtároló képesség növelése céljából ( vagy csak designe? ). 40 nm-t fűtünk vele, faházban.

 

A kérdésem a következő: mi a helyes technika arra, hogy a felfűtés után a lehető legkisebb hőingadozással a lehető leghosszabb ideig tartó hőtartást érjen el az ember? Barnaszén brikett vált be a legjobban ( baumaxban kapható csomagolt 10kg-os), bár csak 3 nap össz tapasztalatom van még a témában.Először arra gondoltam, hogy este megrakom brikettel, majd elzárom a levegő rostélyokat majdnem teljesen. Azt hidtem, hogy így hosszan tartó, de nem túl nagy hőmérsékletű fűtőhatást érek el. De nem. Bedurrantott úgy, hogy ing-gatya szakadt:)

 

Másodszorra már tanultam az esetből, összesen 3 db brikettet dobtam rá éjjelre. Így rendben volt, de kb 4 órát bírt. Van valami megoldás erre, vagy ezzel a kályhával felejtsem el, hogy átaludhatok egy éjszakát?

 

Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét!

vackor11 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1475
Gyönyörű darab!
Mellesleg senki ne nehezteljen rám, de fűtési célból bármelyik gyári kandallót elcserélném egy ilyenre...
Akinek volt mindkettő, tudja, miért mondom.
A vöröstéglás alap meg kifejezetten kedves.
Üdv:
V11
Előzmény: Törölt nick (1464)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1474
Köszi. Nekem is. :-)

Főleg, hogy szerintem abszolút jó bótot csináltam. Ahhoz képest, hogy totál fakezű vagyok, tehát 0 saját munkával tudtam hozzájárulni.
Előzmény: orca75 (1473)
orca75 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1473

Nekem tetszik!

:-)))

Előzmény: Schaumari Gyüttment (1472)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1472
És a mai este... a lent részletezett problémától eltekintve gyönyörű.

(Még egy apróság: a tűztér feletti áthidaló elmozdult, gondolom, a túl korai begyújtástól. Javíttatom.)

Előzmény: Schaumari Gyüttment (1471)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1471
A második nap vége. Helyén a tűztér, bekötve a kéménybe.

Előzmény: Schaumari Gyüttment (1470)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1470
No, itt már alakul... ez volt az első nap végén.
Előzmény: Schaumari Gyüttment (1469)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1469
Nos... akkor az első kép: a kiinduló helyzet. Jól látható, hogy nehéz dolga volt a kandallósnak, mert szűk a hely a két kéménypillér között, és jobbra könyvespolc, balra lépcsőfeljáró nehezítette a dolgát.

Előzmény: Schaumari Gyüttment (1468)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1468
Szárazfailag igazad van, de mit csináljak, tavasszal/nyáron egyszerűen nem volt miből fát venni. Az első adagot a szomszédtól kaptam (kb. 5 mázsa), ott figyel a rakás legalján, az már tuti száraz. A másodikat okt. elején vettem, akkori friss vágás (gondolom), de annak is volt ideje száradni, a harmadik most szombaton jött.
Előzmény: Schaumari Gyüttment (1467)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1467
Képek azonnal. :-)
Előzmény: Törölt nick (1466)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1465
Na, ma eljött a nagy nap: kész lett és üzemel a kandallónk. Kívánságra képeket is be tudok tenni, illetve egyéb infókkal szolgálni (kivitelezőről, stb.).

Per pillanat nekem inkább az okoz fejtörést, hogy a mester, miután végzett a melóval, begyújtott. Egész kicsit nyitva hagyta a tűztérajtót, mondván, kicsit nedves a fa (ez speciel igaz, nemrég vettük a tűzifát, de azóta fedett helyen száradt), ezért jobb kinyitni az ajtót, hadd kapjon több oxigént a tűz. És lőn, kicsit nyitott tűztérajtóval sokkal jobban ég.

Ez oké, de én úgy érzem, hogy a résnyire nyitott ajtó miatt visszafüstöl a lakásba a kandalló - tehát most bezártam az ajtót. A láng viszont emiatt szinte teljesen kialudt, és amiatt parázok, hogy a bent levő 3-4 hasáb fa emiatt nem is fog rendesen elégni (a fa "lepárlásáról" nem is beszélve). Nomármost, a tűztérajtón nincs szabályozható szellőzőnyílás, de elvileg így is elég égési levegőt kéne hogy kapjon - hisz akkor mitől zárt a tűztér, ha csak nyitva ég rendesen?

Mullit-féle Supra M58-as a tűztér egyébként, folytonégős.
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1463
Ha beledumálhatok: nagyon tetszetős megoldást javasolsz, első blikkre. Csak nekem az a nagy problémám vele, hogy miközben javítod a meleg levegő áramlását, tönkrevágod a ház hangszigetelését is. Hacsak nem egyedül laksz a házban, gondolj bele, mekkora gáz, ha te fent próbálsz aludni, miközben asszony lent tévézik a nappaliban...

Statikaliag sztem ekkora lyuk nem lehet gond, bár tényleg nem értek hozzá.
Előzmény: Törölt nick (1445)
vackor11 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1462
Milyen habfóliára gondolsz?
Előzmény: monyesz (1461)
monyesz Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1461
Én a csőbe próbálnék behúzni egy hangszigetelő habfóliát, mint a csőhéj csak a belülre. Az megakadályozná talán hogy a csőben jól terjedjen tovább a hang.
Előzmény: Törölt nick (1458)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!