Mi a véleményetek az alábbi típusokról? Esetleg tapasztalat, ha valaki ilyet használ! PILIS (bruttó 130.000) Supra M 58 (bruttó 180.000) Blanzek 600 (bruttó 152.000)
Vagy ha valaki tud olcsóbban? Köszi előre is a segítséget!!
Lakás felújítás előtt állok. Kandallót is szeretnék beépíteni az épületbe. A segítségetekre lenne szükségem a tűztér kiválasztásához. Legyen vizfűtéses, ne kormozza az üveget, tartós fűtésre szeretném használni, jó legyen a hatásfoka és legvégül ne legyen tűl drága. Lehet, hogy álomvilágban élek, de ahogy a fórumot olvastam sok hozzáértő és tapasztalt felhasználó van akik tudnának segíteni. Mi a véleményetek a pilisszentlászlói, a Kratki.pl és a szlovák jdmetal.sk termékekről?
a leendő kandallómmal kapcsolatban merült fel egy kérdés:
mivel ez az első emeleten lesz, kell külön statikai számítást végeztetni? A Kandalló kb 1 tonna lesz. A lakás meg egy jó régi műemlék házban van, kb 40-45 cm vastag födémrésszel a két szint között. Hogy lehet ennek utána nézni?
Van egy kis problémám: Vettem egy swt kamino 8kw-os kandallót, füstcső:120mm, kémény négytéglás (sima kocka, kis méretű), kb. 7méter magas. NEM tudok tőle aludni! Egy folytában búg, egyfolytában hallom a huzat miatti búgást. Ha kint fúj a szél, akkor elviselhetetlenül sivít a kályha. Teljes szélcsendben is búg. Ha teljesen elzárom a reteszt, akkor is búg. Olvastam, hogy az üvegajtós kandallónál van egy un. szekunder légrés az üveg mentén a huzat miatt. De ha az üveg ajtót bezárom és az egészet körbetömítem ronggyal, akkor is búg a kályha. Olyan mintha egy busz száguldozna a ház mellett. Ha fúj a szél, akkor aszerint változik a búgás erőssége és frekvenciája. Több kályhát láttam már működni, de ilyet még nem tapasztaltam. Tud valaki ötletet adni, mi lehet a baj? Köszi!
Nekem a "vízes" szimpatikusabb alapvetően. Ráadásul könnyen rásegít így a meglévő központi fűtésre valamint semmi extra kiépítést nem igényel ez a rendszer és a kályhát is bármilyen mester meg tudja csinálni, aki a hagyományos cserépkályha rakással foglalkozik. Sajnos az alsó füstelvezetés nem lehetséges, mert útban lenne, pedig valóban jól írtad, hogy ki lehetne használni a füst melegét is. Így "csak" a felső elvezetés marad, ami végülis szintén melegíthet. Végülis hogyan szokták leszigetelni a kályhát ha az oldalfala(jelen esetben kettő) az épület falával érintkezik? A könyvben esetleg van erről valami?
"Mitől lett extra kátrányos a kémény? Az ugyancsak fűrészporból készült fabrikettnél éppen az az egyik nagy előny, hogy jóval kevesebb hamut hagy, és jóval kevésbé füstöl mint a sima tüzifa."
Három okot látok, ami miatt kátrányosodott a kémény: 1. Nedves fűrészpor 2. Alacsony füsthőmérséklet 3. Tökéletlen égés.
A fűrészporból készített fabrikettnek nagy előnye, hogy száraz.
"Tehát arra kell gondolnom, hogy a barátod kályhamegoldása nem lehetett éppen kiváló tervezésű/hatásfokú."
Ezek szerint elég alaposan átnézted a fórumot. Örülök, hogy a tömegkályha gondolkodóba ejtett. Az az igazság, hogy jó lenne, ha minél többen használnának hasonlót, kevesebb fa bánná... Szívesen megmutatom élőben, én Máriahalmon lakom, csütörtöktől vasárnapig itthon szoktam lenni. A kalákát mostanában kezdem szervezni, az anyagokat is gyűjtöm apránként. Az a kályha is itt épülne. Decemberben látogattam meg azt az ismerősömet, aki sikeresen megépített egy kályhát házilag, és félelmei ellenére nagyon jól sikerült. Az anyagköltség két legjelentősebb tétele a samott tégla és a vasalat. Az előbbi kb 250 ezer, az utóbbi az igényektől és a pénztárcától függ. Látvány szempontjából a nagyobb, funkció szempontjából a kisebb tűztérajtó ajánlott, A küső burkolat anyaga szabadonválasztott, kb 10-15 cm falvastagság és megfelelő tömeg ( tégla, terméskő stb ) ajánlott. A kemence valóban hasznos, de szintén megdrágítja (+ vasalat, íves hőálló beton elem )
Csináltam a füstjáratról egy primitív vázlatot, nem biztos hogy segít, de hátha...
Mindenképpen légfűtő kályhában gondolkodjál, ott pedig körbe megy a kályha. a kályha köpenyfala egyébként is áétmelegszik, típustól függően jobban, kevésbé, illetve füstjárat fala is lehet, tehát egy rendszerként kell megépíteni, külön a falazattól. A légfűtő kályha lényege, hogy a tűztér és a kályha köpenyfala között a levegő átmelegszik, amit huzattal elvihetsz a környező légtérbe, akár szomszédos szobába is. itt kell alső beömlő nyílás, és felső levegő nyílás is, ahol a meleg levegő kijön a kályhából. ebből adódóan a lábazatnak áttörtnek kell lennie pár helyen, illetve jobb lábakra tervezni a kályhát a megfelelő huzathoz. ezeknek a kályháknak jobb a hatásfoka.
A 3-4 métert szinte vízszintesen is meg lehet oldani, ha jó a huzat. így lehet például melegített padkát kialakítani, hiszen a meleg füst előbb felszáll a kályha épített füstjáratában, fent egy átömlőn egy lemenő járatba kerül, ahonnan egy vízszintes járaton keresztül jut el a kéményedig. jó szakember, és alapos tervezés után szvsz ezt meg lehet csinálni.
hello Nem lehet rossz könyv a leírtak alapján. Nekem tulajdonképpen már összeállt a fejemben a kép. A lábazat homályos még, de majd kialakul. A kémény ill. füstcső bekötését kell idővel kideríteni, lehetséges-e 3-4m-ről is behúzni a meglévőbe. Ugy néz ki a vízes rendszerűvé való kiépítésre is találtam egy állítólag egyszerű és olcsóbb megoldást. Már csak az üvegajtó a kérdéses. Nem tudja valaki, hogy milyen áron is lehet beszerezni egy nagyobb méretűt? Eddig csak egy 45ezresől tudok, ami azért nem kevés. Illetőleg ha sarokba kerül egy kályha(a szoba közepe felé nézve) és abszolut a falhoz ér a két oldala( ide nem is kell csempe szerintem), akkor hogyan szokták szigetelni, hogy a meleget ne a falak vegyék fel?
Régebben ajánlották itt, hogy ne szűkítővel kössék be a 160-as füstcsövet a 140-es kéménybe, hanem úgy, hogy a 160-as stucnit és a becsatlakozó csövet is ovális formájúra nyomják össze, 140-es szélességűre. Így kiküszöbölhető a szűkítő huzatcsökkentő hatása.
1. ahhoz elég lenne a kéményed 2. olcsóbb 3. szebb (szerintem) 4. hatékonyabb a kandallónál 5. kályhát is lehet üveges ajtóval, ha a hangulat miatt kellene
Köszönöm a segítséget, még körbe kérdezősködöm még! De ha valaki tud még infókat, hogy mire figyeljek űztér vásárlásakor akkor az ne habozzon! íRJON! Köszi az eddigi hozzászólásokat is!