Szia.Amit Tamás javasolt/Psidium cattleianum/az a piros termésü.De van egy nagyobb gyümölcsü éretten sárga gyümölcsü is/Psidium littorale-lucidum/.A maga nemében mindkettő szép és finom/az első=édeskés,a másik=savanykás/.Magról mindkettő könnyen szaporitható./csak ilyenkor már mindenki gondolom megette/
Nem egy nagy dolog rendelni, kinézed a növényt, és angolul(vagy németül) megbeszéled Hans-Peter-rel emailben, hogy mikor milyen módon küldi(amikor kéred általában, de csak ha szállítható az időjárás miatt), és mennyiért. A fizetést lehet paypal-on teljesíteni, és DPD általában a szállítás. Szállítási ktg. növény számától méretétől függ. Egy növény kb 35 euró körül mozog. üdv
Ezt most nem nagyon értem hogyan kellene innen rendelni mert nagy valószínűséggel szeretnék rendelni az angolt valamennyire értem de nem tudom hogy mennyibe kerülne ha pl. Magyarországra hozatnám
Fantasztikus a vállasztékuk ügye?És köztünk legyen mondva ha jól emlékszem-24 Euro azért megéri.+ visszavonom a Jackfruitra mondottakat mert látom neki is van gyönyörü.Akkormeg nem volt jogos a szkepticismusom.
Tavasszal lehet hogy én is rendelek mangót, mert unom már hogy az oltások után mindig kipurcan egy év után. Ha még érdekel lehet együtt is rendelni, mert én már rendeltem tőlük, nagyon jó kis kertészet szép növényeket árulnak. De ez még függ a pénztárcám bőségétől, hogy rendelek e. üdv
A számitógépedben kell lennie egy forditó programnak vagy ha nincs le lehet tölten.Ha nem tudod akkor a legközelebbi inform.-kus felteszi neked az asztalra.Igy mindent megtudsz a vágyott növényről,hogy smint kell kezelni,teleltetni meg akármi mielött lerendeled.A mangóra határozottan emlékszem mert a kedvencek listáján is rajtavan.Ha a rendelés mellett döntesz akkor az is le van irva ott.A hálálkadók listáján még román is van meg egyébb országbeli.A közölt árak tartalmazzák az adót ehhez + a szállitás.
nézd meg a www.flora-toscana.de cimet.mérd fel a növény igényit a te lehetőségeid.Ha van affinitás akkor egyszerübb egy oltott növény beszerzése,a te igényeid és pénztárcádnak megfelelö méretben.
Lenne egy kérdésem felétek, most szertnék azzal megprópálkozni, hogy mangó magját elültetem, de úgy tudom, ahhoz be is kell oltani utána ha kicsírázik. Ezért szeretném tőletek megkérdezni, hogy valaki tudna-e nekem oltórügyet vagy valamit amit bele tudnék oltani ? Ha igen akkor az legyen szíves jelezzen már vissza előre is köszönöm!
Nálam a szamócaguava (sárga termésű) sokat virágzott és kötött is. Az érés október közepétől november közepéig tartott. Szinte az egészet egyszerre érlelte be. Az íze elég fura inkább fanyar volt. Állítólag a piros termésű finomabb. A barbadoszi cseresznyénél meg a locsolásra kell odafigyelni. 20 fok alatt teleltetésnél keveset kell öntözni. Az enyémet kb. 15 fokon tartom elég sok levelet ledobott de megint elkezdett hajtani és virágozni. Kíváncsi vagyok fog-e termést kötni. Bár így zárt helyen nem valószínű. A közönséges guava meg idén nagyon beindult közel 2 méter magasra nőtt és szépen kötött is. A termés íze engem savanyú körtére és szamócáéra emlékeztetett. Szerintem ha több meleget kapna sokkal finomabb lenne ez is. Kikeltek a longan magjaim is. A szakirodalom szerint könnyebben nevelhető mint a licsi. Kinek mi a tapasztalata? 1.-2.kép: Barbadoszi cseresznye virága és a növény a telelőben 3.-4.kép: Szamócaguava virág és éretlen gyümölcsök 5.-7.kép: Közönséges guava virága éretlen és érett termés 8.kép: Longan magoncok
Pelikán elvtárs nyomán én is ezt mondtam a hétvégén, amikor találtam egy beérett, leesett termést a szamóca guavánk alatt. Örültünk neki, megkóstoltuk. Így is érdekes volt, ízlett is, de nem volt átütő siker. Az volt a gondolatom, hogy több nap és nagyobb meleg után biztosan zamatosabbra érik. A kérdésem az, hogy normális-e, hogy ilyenkorra érett be, vagy a miénknek van elcsúszva az időbeosztása?
De az is eszembejutott,hogy az egyik öregebb növénynél volt olyan,hogy minden levelet ledobott csak egy csutak maradt a növényből aztán tavasszal mégis kihajtott,de a következő évben aztán már meghalt./erről ettem is gyümölcsöt/.
Hát ez-az.Elötte több menetben is melegen tartottam/ugy ahogy Lovas K. irta/és az lett amit irtam/Most Bene Laci barátom gyökereztetett 3 db.arasznyi ágat amit tavasszal megkaptam tőlle.nyáron szépen fejlődött de most sem nagyok csak szépek.Viszont 15 Celsius fokon/néha majd kevesebb/ a házonkkal közös Ny.-i falon fejmagas polcon ugy,hogy a cserépre egy oldalán kilyuggatott müanyag palackot boritok és a polc előtt egy viztiszta/átlátszó/perforált függöny van a legfelsö polcról lelogva.Gyönyörü zöld egy levelet sem dobott le sőt ugy látom a vegetációja sem állt még le.
A Szurinámi nekem a hidegházban van,alig birom már ki-be vonszolni tavasszal és összel akkora.azt nem mondom,hogy nem zilálja meg a leveleit de tavasszal visszanő,addig meg söprögetek utánna. amivel eddig megkonlodtam de most ugy látom rendben van az a Barbadoszcseresznye.Amit meg nem is értek az C.medica "digitata"ez mindig ledobja a levelet/összeset/akárhova teszem-viszem,akárhogy locsolom nem locsolom.Az összes Citrussal nem kinlódok annyit mint evvel,de nem is értem mi miért van vele.
Igen érdekes, úgy gondolná az ember, hogy trópusi -szubtrópusi növények télen sem viselnék a 20 C fok alatti hőmérsékletet.
Úgy gondolom részben igaz is, növénye válogatja éa a növény kora. Frangipani rózsáim tavaly kicsiben a lakásban telelt, most jelenleg a pincében 10 C fok körül, remélem szárazon ellesznek.
Szurinámi csresznyéből jelenleg a negyedik generációt nevelgetem, eddig melegben teleltek és szerintem ez okozta a pusztulásukat (volt köztük közel 3 éves).
A manilkara zapotáról is teleltetésként a következő leírást találtam:
Világos, 10 - 15Co hőmérséklet, csak amennyi vízzel locsolni, hogy a gyökérbojt ne teljesen száradjon ki. Amikor eléri az 1500 mm –t, 5Co-on lehet teleltetni. (felnőtt példány rövid ideig a fagyot is elviseli.)
Nekem most ment tönkre a lakásban, szerintem túl sok volt a meleg számára.
Pontosan úgy reagálnak a rossz teleltetésre, mint a citrusok. A trópusi citrusok kívételével, 10 c fok körüli téli hőmérséklet, locsolás alig. Citrusokból is tettem tönkre igen sokat, mert nem akartam hüvös helyre vinni.
Nagyon jó példa amit a rambutánra mondtál.Ez termőhelye szerint a már ájulós nagypáratartamu vidék jellegzetes növénye szerintem még jó melegházban is csak nagy anyagi ráforditással tartható meg ugy ,hogy életbe maradjon és hasonlitson is az eredeti növényhez.Ennél a licsi szerintem kevésbé macerás és ha sok ideje van valakinek és viszonylag kevés növényre oszlik meg a figyelme akkor ezt meg lehet nevelni.Hatalmas a különbség a két növény élőhelye között is.De nekem például a rágogumifa okozta a legnagyobb meglepetést.kiskorában sznte hetente láttam ugy odavan,mos meg simán elvan a hidegházban a Citrusok között kb.10fok körül.Igaz fény az van.
Szia Egyetértek, én is ezeket tapasztaltam, ugy néz ki hogy azért ebben az évben még nincs baja ugyan semminek de január közepétől nálam is elkezdődik a pusztulás. A rambutánra kíváncsi vagyok mert soha nem maradt meg sokáig, kis ideig szépen nőtt majd levélszáradás és visszaszáradás lett, licsihez hasonlóan nem maradt meg. üdv
Köszi, egyébként a nagy zapotán kívül, jól kicsírázott a kínai fahéj, longán, rambután és újból -de már szebben és erősebben- a szegfűszeg (clove).
Sajnos már jó ideje eljutottam ahhoz, hogy egy-egy ritka és különleges növény magja beszerzése és csíráztatása sem egyszerű sok esetben, de a növényke megtartása még nehezebb.
Körülbelül 4 kis kakaó és sok egyéb kis növénykém ment tönkre rövid idő alatt.
Majd mindegyik növénykénél a levél foltossággal (levél szél száradással kezdődött), majd teljes levél hullás és növény pusztulás következett.
Minden féle gombaölővel kezeltem, nem volt túlöntözve, de talán nem is volt a földjük kiszárítva.
Úgy vettem észre, a kakaó (kb. 10 kisebb-nagyobb növénykém pusztúlt el) nagyon nem szereti a túl öntözést és elegendő fény kell nekik. Ez igaz a legtöbbre.
Az is igaz lehet, hogy nem megfelelő fényviszonyok között tartott növénykéket, hamarosan valamilyen gombabetegség támadja meg.
Én is ilyen egzutikus növény tartó vagyok és azt szertném megkérdezni tőled, hogy milyen növény ez pontosan milyen az íze és azt hogy honnan szerezted ezt be.