Keresés

Részletes keresés

minerale Creative Commons License 2024.01.06 0 0 91142

Az hogy jelenleg ez a helyzet adott ,bárki eldöntheti hogy beruház ilyen körülmények között vagy nem. Hogyan gondolják elérni a kitűzött napelem célokat az új jelentkezőknél amikor kivonultatják az éves szaldó elszámolást? Az előző években telepített napelem kiserőművekre, minek alapján szüntetik meg 10 év üzemelés után az éves szaldót. Bele ugratják az embereket "fektess be megéri" majd segget csinálnak a szájukból és megszüntetik? Ha akkor 3, 5 ,10 évvel ezelőtt tudjuk hogy csak 10 évig lesz szaldó nagyon sokan más befektetésre költöttük volna pénzünket felvett kölcsönünket. Rosszul kalkulál az állam mert rengeteg adótól elesik az elmaradó telepítések miatt. Nem beszélve a 18 forintos áramdíj lecsökkentése 5 forintra akkor amikor az egész világon emelkedett az energia ára, nem is átlátszó.

Előzmény: Törölt nick (91141)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.05 -1 0 91141

A 2023.12.29-én megjelent Közlönyben több rendeletmódosítás szövegét is félreértették.
Köztük egyes online médiumok munkatársai is és elindult a hazai sajtóban egy pánikkeltés.

Megérkezett a hivatalos válasz a napelem szövetségbe, ami egyértelműen megerősíti,
hogy
a 2023. szeptember 7-e előtti igénybejelentéssel rendelkező felhasználók, akkor is jogosultak a szaldó elszámolásra, ha
- a feltáplálásra nem kaptak az igénybejelentés pillanatában engedélyt
vagy
- lejárt a kiadott MGT-jük

Az újságírói sugalmazásokkal szemben a feltáplálási tilalom és az elszámolás kérdése jogilag elkülönül egymástól.
A 2023. szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján megvalósuló HMKE
akkor is jogosult tíz éven át az éves szaldó elszámolásra, ha zárolt körzetben van.

Az átmeneti korlátozást 2024. január elsejével a hálózat 93 százalékán feloldották.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a rendeletmódosítás 16. §-a további kézzelfogható segítséget jelent a napelemes rendszert telepíteni tervezők számára.
A feltáplálási moratórium alatt a hálózati engedélyesek a feltáplálási szándékot jelző igénybejelentéseket elutasították.
Az új rendelkezés ezeket az igénybejelentőket olyan helyzetbe hozza, mintha igénybejelentésüket nem utasították volna el,
így a telepítendő HMKE-re is érvényes az éves szaldó elszámolás lehetősége a telepítéstől számított tíz évig.

Egyes kiadott műszaki és gazdasági tájékoztatók érvényessége hamarosan lejárhatna azoknál,
akik a bruttó elszámolás bevezetése miatt nem dolgoztak a HMKE megvalósításán.
Az ilyen MGT-k érvényessége a jogszabályi rendelkezés nyomán 2025 végéig tart,
azzal az általános feltétellel, hogy az éves szaldó jogosultság biztosításához
2026. január 1-ig meg kell történnie az üzembe helyezésnek.”

Köszönjük az Energiaügyi Minisztérium gyors válaszát!

Szilágyi László, alelnök, MNNSZ

koffeinmentes sör Creative Commons License 2024.01.05 0 0 91140

De gondolom ehhez fontos, hogy Hajdu bojler legyen, direktbe kötött bimetallal, mindenféle okos elektronika nélkül.

A háztartás fázisszerkezetét nem rontja el egy ilyen dimmer? Rádióra, hifire, TV-re, fénycsőre, számítógépre nincs zavaró hatása?

Előzmény: kiggyo (91139)
kiggyo Creative Commons License 2024.01.05 0 0 91139

Fázishasítás. Olcsó, egyszerű és működik.

Előzmény: koffeinmentes sör (91138)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2024.01.05 0 0 91138

Dimmerrel működik a bojler? Mit tesz a dimmer, transzformál, vagy fázist vagdos?

Előzmény: kiggyo (91137)
kiggyo Creative Commons License 2024.01.05 0 0 91137

Ha váltóáramról beszélünk (a 230V a konnektorban) akkor kell elé egy dimmer és kész. Van belőle buta, okos, bármi.

Egyenáramnál pedig PWM szabályozó a neve.

Előzmény: koffeinmentes sör (91136)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2024.01.05 0 0 91136

Üdv, Elvi kérdés, hogyan lehet egy ohmos fűtőszálat névlegesnél kisebb teljesítménnyel meghajtani? Ahhoz csökkenteni kell az effektív feszültséget, nem?

Előzmény: tfe_tng (91124)
kiggyo Creative Commons License 2024.01.04 -1 1 91135

Menekülni kell a bepalizott ügyfelek elől...

Örökszaldó, villanyfűtés, ingyen EV töltés, még a szaldónál is jobb bruttó, no meg a direkíva...

Jóreggelt!

Előzmény: erbe (91134)
erbe Creative Commons License 2024.01.04 -1 1 91134

Mindenesetre nagyon szorgalmas. Majdnem naponta hoz létre új nick-et. :-)

Előzmény: kiggyo (91133)
kiggyo Creative Commons License 2024.01.04 -1 2 91133

Ahogy tönkremehet egy gyártó is, nincs alkatrész, stb...

Mutass egy IT terméket amihez van 20 év után is support, nem sok van.

Te egyébként ki a fasz vagy, a napelemnepper? 

Előzmény: Törölt nick (91132)
kiggyo Creative Commons License 2024.01.04 0 0 91131

"Pl. egyedülálló háziasszony, vagy egy nem műszaki érzékű férfi. "

E kettő a Dömötör WC tartályhoz is szakit hív úgyhogy mindegy :-)

Egyrészt nem eladásra csináltam, másrészt amit igen azt is szupportálom 20+év múlva is. Az egyik mérőadatgyűjtő progit ami még winXP .NET 2.0-ra készült most portoltam át az ügyfélnek Win11 alá. 

Másrészt ha veszel a boltban valamit és beszarik a szakszervíz ígyis-úgyis dobd ki vegyèl újat módon javítja, ilyen világ van. 

Nem kell aggódni szerintem az egyedi cuccokon.

Előzmény: Garázs2021 (91129)
Atis57 Creative Commons License 2024.01.04 0 0 91130

Szia!

"Csak az a baj, hogyha hiba történik, találnál-e olyan szakembert az országban, aki megtalálná, és ki tudná javítani az egyedi készülékben lévő hibát."

Ez nem egyedi jelenség --még nyugaton sem.

Aki benzinkutakat javit,beengedhető-e egy vegyiüzembe ,malomba ,hajógéptérbe? stb..

Ma már a lakások nagyobb részébe sem  ,gondolj csak a kapu/garáznyitók, riasztók, tűzjelzők, + az épület/kert  automatika  témakörre.

Ezért is érdekes az autóvillamossági szerelő --elektromos autó témakör is.

Annyira kommersz cuccot meg nem lehet mindenhová 1000+ céllal beszerelni.

A madzagos távirányitók kora már 50 éve lefutott.

Előzmény: Garázs2021 (91129)
Garázs2021 Creative Commons License 2024.01.04 -1 0 91129

Kedves Kígyó! Én nagyon nagyra értékelem a fejlesztési tevékenységed. Minden elismerésem. 

Csak az a baj, hogyha hiba történik, találnál-e olyan szakembert az országban, aki megtalálná, és ki tudná javítani az egyedi készülékben lévő hibát. Pl. egyedülálló háziasszony, vagy egy nem műszaki érzékű férfi. 

Sejtem, hogy figyelő (pl. kínai) fejlesztők mozdulni fognak a problémára, és új termékkel jelentkeznek majd a piacon. Az új termék olyan lesz, amire nem kell odafigyelni, magától fogja csinálni a dolgát.

Szerviz lesz, legalább a jótállás időszakáig. 

Előzmény: kiggyo (91127)
Garázs2021 Creative Commons License 2024.01.04 -1 0 91128

A COP:1 fűtésnek, víz melegítésnek megvan a helye. Ne akarjátok már mindig átsegíteni a vak embert a túloldalra. 

Előzmény: trebront (91108)
kiggyo Creative Commons License 2024.01.04 0 0 91127

Átalakítottam egy sonoffD1-et, külső nagy triak, módosított HW (mert alapból nem megy le 1%-ig) és custom FW. A webszerverén be lehet állíani melyik fázist figyelje és mit csináljon, és önállóan kérdezi le a 3EM-et mp-enként. 
Lehet tovább lesz érdemes feljeszteni ha így alakulnak a dolgok...

Előzmény: MZ/Y (91117)
kiggyo Creative Commons License 2024.01.04 0 0 91126

Az előbb írtam le a metódust

Előzmény: pakli2005 (91125)
pakli2005 Creative Commons License 2024.01.04 0 0 91125

Kedves Kiggyó, azt honnan tudod biztosan, hogy fázisonként mér?

Előzmény: kiggyo (91100)
tfe_tng Creative Commons License 2024.01.04 0 0 91124

Van. Fronius Ohmpilot-ra keress ra, az pont ezt csinálja. Biztos van a többi gyártónak is hasonló, illetve lehet ezt reprodukálni olcsóbban is. 

Előzmény: MZ/Y (91112)
kiggyo Creative Commons License 2024.01.04 0 0 91123

Fényes, felhőmentes nappal lekapcsolsz minden fogyasztót ami a napelemes fázison van, csak ő maradjon. 

Egy másik fázison elindítasz valamit (hősugárzó, sütő, stb) és figyeled mindkét regiszter szaporodik-e. 

Előzmény: pakli2005 (91122)
pakli2005 Creative Commons License 2024.01.04 0 0 91122

Valakinek esetleg van ötlete, hogyan lehetne megmérni? Mármint azt, hogyan működik a villanyóra?

Előzmény: MZ/Y (91092)
MZ/Y Creative Commons License 2024.01.03 0 0 91121

Arra gondolok az alakul alatt, hogy - csak mondok valamit - 15 Ft-ot adnak 1 kWh-ért. Vagy legyen havi szaldó. Valami, ami ösztönöz, hogy ne kapcsold le. Akármennyire egy időben termelnek a napelemek (mínusz időjárás), a rengeteg akkugyár (és egyebek) miatt lesz igény a megtermelt energiára. Főleg, ha nem lesz Paks1 ÉS Paks2. Ezt próbáljuk elérni, de kérdéses, Paks2 engedélyéhez kellett a vállalás, hogy Paks1 bezár. Nyáron meg már Paks1 önmagában is sok tud lenni a Dunának.

Szóval én várok a mostaninál kedvezőbb bruttót.

Szomszédod esetleg a vezérelt felé léphet, ha mégsem lesz jobb (vagy elég jó) új elszámolás.

Előzmény: Törölt nick (91120)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.03 -1 0 91120

Ok, az más eset, ha egy meglévő rendszer mellé berakunk plusz ilyen lehetőségeket. Azzal kb. azt csinálsz amit akarsz.

A gond, hogy új építésnél rengeteg COP1-es fűtés készült ám, sok rábeszélés átverés által. Most épp a szomszédom küzd ezzel, olcsóbb felhúzták a könnyűszerkezetest, amiben lehet átverték, és a fűtése is a fűtőfólia, más nincs, még kémény se. és nagyon nincs egyedül. Napelem van, ugyan még csak 3 éves rendszer, így van kis ideje eldönteni mit csináljon. Persze lehet azt mondani, hogy lehet ilyen felelőtlenül építkezni, csak hát többen is helyileg próbáltuk rábeszélni, tekerje már betonba be azt a 400-4500 méter fűtéscsövet, minimál lesz több a költsége. De hát erősen hitt a reklámnak a legtakarékosabb infrafűtésnek meg a nem tudom milyen tervezőnek, aki már az alapnál elcseszte az egészet - úgy hogy műszaki középiskolát végzett :-(.

"Lehet (biztos) alakul még az elszámolás, pár év alatt lehet valami értelmes."

Az hogy milyen elszámolás lesz a jövőben persze nem tudjuk. De sok jel alapján úgy tűnik, hogy nem egytarifás rendszer lesz idővel, és kevésbé hihető az hogy hosszútávon lesz olyan lehetőség, hogy a nyári termelt energiát használd el télen. Vagy ha igen, akkor csak nagyon "értékcsökkent" módon. AZ elszámolás biztos alakul, de arra nem vennék mérget, hogy kedvezőbb lesz. Max többrétűen felhasználható akár eltérő fizikai helyen (pl ecar tankolás máshol)

De pl ha havi szaldó vagy akár napi szaldó lesz - sőt a várható irány a "real time szaldó" ha így tetszik - akkor sem lesz jól használható, mert pont amikor kellene igazán a fűtés, akkor lesz legkevesebb a napsütés. Télen eleve magasabb a fűtés nélküli villanyfogyasztásod is, elég nagy rendszert kell telepítened ahhoz, hogy a fűtés nélküli dolgokat megtermeld 1:1ben. Eléggé kérdéses mennyire tudnád eleve felhasználni ilyen értelemben, vagy ha fűtésre elhasználod, akkor meg másra fog kelleni villamos energia. Persze nyilván rendszerméret és használati szokás függő is egyben.

Természetesen azt a keveset is érdemes lesz optimalizálni, amennyire lehet. Csak ekkor nagyon kevés lesz az az energia ami akármilyen szaldós módon is rendelkezésre áll, korlátos mit lehet vele nyerni.

Előzmény: MZ/Y (91119)
MZ/Y Creative Commons License 2024.01.03 -1 0 91119

Én minimál userekre gondoltam, akik olcsó cop1 fűtést raktak be, nem olyan nagy pénzkidobás, ha már nem használja. Vagy a meglévő gáz mellé vettek villany radiátorokat - ha nincs bruttó, de alakul az elszámolás, cop1 elfűtés (ami amúgy sem túl gazdaságos) jöhet valami hasonlóan valamennyire megérős elszámolás.

Amit Te írsz, drágán kuépített cop1-es fűtés valóban lehet nagy szívás.

Előzmény: Törölt nick (91114)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.03 -1 0 91118

Pontosan ki örül neki?

Hol olvastál ilyet?

Szerintem inkább sokan szörnyülködnek, hogy átverték őket, akár ezt azt mondva és ígérettel átverve/rábeszélve - csak hát sajnos ezt meg előre lehetett tudni igazából. Én nem olvastam itt senkinek a kárörvendését.

Az olajszőkítést meg a fűtőolajat idehozni - végképp érthetetlen.

Előzmény: minerale (91115)
MZ/Y Creative Commons License 2024.01.03 0 0 91117

Akkor okosdimmerre gondoltam. :) Típust tudsz írni, hátha az is segítene a keresésnél.

Előzmény: kiggyo (91113)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.03 0 0 91116

Ez tök jó dolog, egy baja van - COP1 fűtést tudsz vele pl hasznosítani.

Nem tudom lesz-e a jövőben pl olyan hőszivattyú, ami annak fényében dolgozik, és annyi energiát használ fel csak, amennyi épp rendelkezésre áll, azaz összevissza munkaponttal. Azaz ha 2kW jön le akkor annyi, ha 1 akkor annyi, vagy esetleg felülírhatja egy termosztát, hogy tök mindegy mennyi, mert már a beállítotthoz képes 2 fokkal hidegebb van, most húzz bele.

Azaz lesz valami okosmérő (akár maga  villanyóra), lesz valami kimenete, akármilyen busz is, és arra rá lehet csatlakoztatni olyan intelligens eszközöket, ami annak megfelelően működik, amit a buszon kiolvas akár percről percre vagy real time.  Szerintem előbb utóbb az ilyen jellegű fogyasztók meg fognak jelenni.

Előzmény: kiggyo (91113)
minerale Creative Commons License 2024.01.03 0 0 91115

Egyet nem értek, meg még sok mindent. Többen itt a fórumon irigy módon örülnek hogy akiket bele vitt a kormány a ZÖLD napelemes beruházásba még támogatással is ösztönözve,majd ellehetetlenítik az egészet. Lehet örömködni mert megint sikerült egy tömeget felbőszíteni de mindenki sorra fog kerülni, pl. majd ha a H tarifa megszüntetése is téma lesz 500000 ft-os beruházás értelmét veszti. Annak idején kis hazánkban az olajszőkítők megúszták sőt , de akik fűtőolajjal fűtöttek kénytelenek voltak külföldről haza csempészni. Hány olyan ország van Európában ahol nincsen HTO? Agymenés!!!

Törölt nick Creative Commons License 2024.01.03 -1 0 91114

Az a fő probléma, hogy sokan kb mást nem építettek ki. Le és felraktak "infra"fóliát meg infrapanelt, és nincs más max egy valami vészkandalló (bár lehet kémény sincs), vagy egy olajradiátor. Meg napelem a tetőn, ahh az megtermeli nyáron amit télen fűtünk.

Na most ha hirtelen eltűnik számukra az éves szaldó akkor jöhet a gebasz. Hogy ez 1-4-8 év múlva történik az ilyen értelemben mindegy. Jön a pofáraesés.

Egyetlen egy esetben nincs így, ha tényleg minimalista energiájú a ház, mondjuk passzív ház vagy aközeli, és minimális a hőigénye. Akkor a "normál" tiszta fűtésszámlája sem lesz túl magas. Azaz ha ilyen házba lett berakva, akkor még megfelelhet/belefér kategória. De ha nem így van akkor el kell gondolkozni alaposan, hogyan tovább.

Vagy még idő előtt eladja a házat, és megveszi egy másik esetleg hozzánemértő, vagy ha hozzáértő, akkor csak komolyan értékcsökkenten. Mert ha utólag kell esetleg más fűtési rendszert kialakítani, akkor könnyen lehet, hogy szinte szét kell verni a házat hozzá, kompletten lehet felújítani az egészet. Persze be lehet tenni több klímát ide oda, csak hát az komfortosságban ég és föld pl egy felületfűtéshez képest..... És zakatol állandó jelleggel.

Mindezt akár úgy, hogy új építésnél padlófűtést lerakni olcsóbb lett volna (hőtermelő egység nélkül), mint fűtőfóliát.....

Előzmény: MZ/Y (91109)
kiggyo Creative Commons License 2024.01.03 0 0 91113

Én csináltam okosdimmert ami a főelosztóba rakott shelly 3em adatait olvassa ki, és az alapján szabályozza fázisonként a fűtőbetétet villanyfűtéshez.

Visszatáplálás elkerülése volt a cél, jól működik.

Lehet majd elő kell vennem a projektet màs célra is.

Előzmény: MZ/Y (91109)
MZ/Y Creative Commons License 2024.01.03 0 0 91112

Kösz!

Ilyen alapvető dolgokat sem tudok, hogy pl. egy 3f ev-töltő mit szól hozzá, ha nem egyformán etetné a 3 fázis. Illetve még visszább lépve, ahhoz mi kellene, hogy mondjuk termel a napelem 2 kW-tal, én meg nem 1 kávéfőzőt akarok bekapcsolni (ha belefér), hanem mondjuk egy villanybojlert, de csak az éppen felesleges teljesítménnyel. (ha azon a fázison nincs fogyasztás, menjen oda a 2 kW, de ha bekapcsol egy 1 kW-os fogyasztó, akkor se álljon le, csak 1 kW menjen a bojlerbe is. Gondolom, ehhez megint kellene egy eszköz (már ha van ilyen, de gondolom, van)

Előzmény: Jolida (91111)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!