Keresés

Részletes keresés

eolga Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4381

Fénykép alapján ti is kisgyerekkel voltatok. :-) És gondolom nyáron vagy legalábbis meleg időben. Így képről egy kicsit barátságosabbnak tűnik a hegy, mint amikor mi voltunk.

 

beszámoló folyt.

 

Taormina: nekünk is nagyon tetszett és valszeg ehhez a kiránduláshoz új illetve túl sok infot nem fogod tudni hozzáírni. Mi a babakocsi kontra lépcső helyzet miatt csak egy kis töredékét tudtuk megnézni. Tetszett a hangulata és szívesen csavarogtunk volna a lépcsős utcácskákon le-fel, de így maradtunk a főuton. Szembe tünő volt érkezésünkor, hogy tisztább, mint általában az olasz fő utcák és elegánsabb. Ez az üzletek áraiból is rögtön lejött.

Mi Mazarró-ban parkoltunk és a siklóval mentünk fel. A sikló oda-vissza 3,5€/fő volt, kb 5 perc alatt fel ér. A sikló állomásánál ki van alakítva parkoló. A jegypénztárnál bemondás alapján veszed a parkolójegyet. Van három órás, ami 4,5€ és egész napos, ami 8€. Mi a három órásat választottuk és nem értünk vissza időre, de nem volt gond. Nemtom, hogy nem ellenőrzik, bíznak a bemondásban, vagy csak mákunk volt. A sikló Taormina belvárosától 3 perc sétára tesz ki, kényelmes volt így megközelíteni.

Házinénik javasolt, hogy semmiképp ne vasárnap menjük ide. Ha tehetitek, ti si fogadjátok meg, mert vasárnap voltunk arra, és a sikló parkolója dugig tömve volt, holott két nappal előtte a főbejárat mellett találtunk simán parkolóhelyet.

 

Az olaszok foci imádata itt is jól látszik. Szinte a lakóépületeknek nincs hely a meredek helyoldalban, de foci pálya (és milyen profi) az igen!

 

 

 A sikló alatt Taormina országútja                         Kilátás a siklóból észek felé, Lettojani felé

Előzmény: mihok_mihok (4375)
tavasz21 Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4380

.

Félős vagyok, az a helyzet. Nem tudok futni ha kitör.

Előzmény: Catella (4378)
oleandro Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4379

Ne neeee!  még ha akarnál se tudnál kitöréstől veszélyeztetett területre kerülni

Előzmény: tavasz21 (4377)
Catella Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4378

Nem neked tettem be, mondtad, hogy nem érdekel:)

Engem sem vonzott, mást meg igen.

Előzmény: tavasz21 (4377)
tavasz21 Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4377

.

1 nap múlva meg már 75%-os lesz, mert közeleg a kitörés. Betettem egy linket, a link szerint kitörés készül. Én be nem fizetek ilyenre. Majd nézem messziről.

Előzmény: Catella (4376)
Catella Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4376

Most találtam: még 1 napig vásárolható neten 50%-os áron Etna-túra, júni 16-ig használható fel.

mihok_mihok Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4375

jó olvasni a beszámolódat, még akkor is, ha a számotokra negatív élményeket is leírod!

 

mi 2008-ban voltunk és elôtte több mint 2 évre visszamenôleg elolvastuk a fórumot, így nem értek meglepetések

:)

 

a háttérben a buszos útitársaink...

 

 

amikor mi mentünk épp nem üzemelt a felvonó így végig buszoztunk, nyáron nem volt döcögôs az út

a kötelezô idegenvezetô megkérdezte, ki milyen nemzetiségû...

a többiek Franciák és Olaszok voltak így ezen a 2 nyelven mesélt el mindent

miután végzett megkérdeztük, hogy esetleg angolul nem ismételné e meg, mert mi az elôzô 2 elôadást nem értettük :)

nagyon kedvesen megismételte angolul is, de a végén viccesen hozzátette, hogy ô meg ezt a nyelvet nem ismeri

Előzmény: eolga (4366)
eolga Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4374

De, egész héten. A gyerekes fényképet azért is tettem fel, mert a háttérben lehet látni a pirosasabb színnel a tűzet.

Előzmény: tavasz21 (4371)
tavasz21 Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4373
oleandro Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4372
Előzmény: eolga (4370)
tavasz21 Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4371

nem füstölt mikor ott voltatok?

 

"Saturday, May 05, 2012Etna volcano: new paroxysm of New SE crater seems under waySince about 2 hours ago, tremor from Etna has started to rise steeply, suggesting that the next (26th) paroxysm of the New SE crater is probably imminent. At the moment, visible observations are difficult due to cloud cover, but it could be expected that there is some strombolian activity right now from the crater. ...more Follow the eruption live: webcams.volcanodiscovery.com [less][read all]"

eolga Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4370

Visszaolvastam tizenöt oldalt, azaz 750 hozzászólást. De nem rémlik, hogy a hidegen és árán kívül mást olvastam volna az Etna túráról. Erről a közeli Silvestri kráterről meg különösen nem. Vagy elkerülte a figyelmemet, de igyekeztem figyelni és jegyzeteltem, mert én sem szeretem, ha az újak megkérdezik mindig ugyanazt.

Előzmény: oleandro (4368)
oleandro Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4369

Ez kissé elhamarkodott következtetés. Az Ezna hatalmas élmény,  már csak a méretei miatt is lenyűgöző.

össze nem hasonlítható pld a Vezuvval, ami hozzá képest csak egy kis domb. (még inkább, mint a Vezuvhoz képest a Vulcano)

Nincs ott semmi turista lehúzás. Illetve van, de abszolút elkerülhető, ha az ember egy kicsit informálódik.

Előzmény: tavasz21 (4367)
oleandro Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4368

Mondjuk ha kicsit előre  tájékozódsz az laternítívákról, , vagy legalább ezen a fórumon visszaolvastál volna,  akkor nem ért volna csalódás és nem ért volna csalódás, és a nemcsak pénzzel, de élménnyel is gazdagabb maradtál volna. majd legközelebb....:)

 

Előzmény: eolga (4366)
tavasz21 Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4367

Tedd el a fotót a gyerekről és mutasd meg majd neki ha nagy lesz. Nem sok baba jár ilyen helyen.

Végleg meggyőztél, hogy ne menjek a vulkán közelébe se. Turistalehúzásnak nevezik az ilyet. Mint Caprin a kék barlangban.

Voltam már pár vulkánon, Fuji, Vezúv, Teide, elég lesz nekem az ablakomból lesni az Etnát.

Várom a további írásaidat.

Előzmény: eolga (4366)
eolga Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4366

Folytatom a kirándulásokkal.

 

Etna: biztos nem leszek népszerű a véleményemmel, de nekünk nagyon nem jött be ez a kirándulás és utólag nagyon bántuk azt a sok pénzt érte. De menjünk sorjában.

Bérelt kocsinkkal elindultunk a tengerparttól az Etnára felfelé. Persze itt is többször eltévedtünk, szóval újra írom, hogy GPS VAGY JÓ TÉRKÉP! Végül a déli irányból egy órát kanyarodtunk, mire felértünk. Nagyon szép kilátás volt a tengerre, a környékre, de a végére már úgy éreztem, hogy még egy kanyar és inkább visszafordulok. Feljebb már eltűnt a növényzet, egyre több hófoltot láttunk, ami vicces volt 23 fokos kinti hőmérséklet mellett. A kanyargós út végén rögtön belebotlottunk egy kisebb parkolóban néhány turista busszal, egy kisbolttal és étteremmel, (ennek még lesz jelentősége később), de mi a lanovkához igyekeztünk és ez látszott, hogy ehhez célszerű még beljebb menni 300-400 métert a parkolóban. Előszezon előnye, hogy kevés kocsi volt, nekünk sikerült közvetlenül Funivia épülete mellett parkolni. 23 fok tűző napsütés fogadott, kicsit bántam, hogy a téli ruházat mellé nem hoztunk naptejet. Itt minden vizes-sáros volt, mert erősen olvadt a hó és kis patakokban jött le a hegyről.

A Funivia, a lanovka szerű felvonó, síelőknek 'tojás': semmi extra. Mivel egyre feljebb mész, egyre szebb a kilátás. Úgy rémlik, hogy a parkoló kb 1.900 méteren van, a Funivia meg kb 2.500 méter magasra visz. A Funivia jegyablakánál nagy betűkkel szerepelnek az árak. 22€ a felvonó, 20€ a dzsip, 9€ a kötelező hegyi vezető. Nem kötelező lent megvenni a dzsipet is. Mi például elsőre csak a Funivia-ra vettünk jegyet, mondván, hogy elég lesz ez nekünk.

Tehát felmentünk a felvonóval, még ott is nagyon jó idő volt. Égetett a nap, duplán bántam, hogy nincs nálunk semmi a nap ellen. Fent túl sok minden nincs. A felvonó épületében egy kis büfé, ahol két dvd lejátszóból üvölt az Etna kitöréseit bemutató kisfilm. Az emeletén egy erről szóló kiállítás és egy napozó terasz. A személyzetnél bérelhető meleg kabát és bakancs. Talán 2€ volt az ára, de erre nem esküszöm meg.

Valahogy azt gondoltuk, hogy fent tudunk sétálni egy kicsit, körbe nézni. Hamar rájöttünk, hogy abszolút nem így működik. Minden csupa hó. Ahol letakarították, ott a korom fekete apró kavicsos talaj, tele víz átmosásokkal a hóolvadás miatt. Vagy a hóban sétáltál vagy a sárban a kietlen tájon. Hamar rájöttünk, hogy itt nincs semmi a kilátáson kívül és úgy döntöttünk, hogy ha már itt vagyunk, menjünk tovább a dzsipekkel, ezt ott fent is meg lehetett venni ugyan olyan áron.

Ezekkel a speciálisan kisbuszokkal elindultunk felfelé. Ez eleinte élményszámba ment. A hófalban épp annyi hely volt kikotorva, hogy egy busz elfért, ha a felmenő és a lejövő találkozott, akkor ment a sakkozás, de aztán olasz vezetés módjára mindig megoldották. A víz átmosások miatt iszonyú göröngyös volt az út, néha maga a sofőr is úgy tűnt, hogy nem tudja, hogy biztos ki tud-e jönni egy-két kátyúból. kb 20 perc szétrázkódás után megérkeztünk a felső, járművel megközelíthető pontra, kb 2800 méterre. Na itt már nem volt jó idő! Megcsapott az az élesen sivító hideg szél és ugyan fel voltunk öltözve, vittünk magunkkal meleg ruhát, de azaz igazi csípős hideg volt kemény széllel. A hegyi vezető összeterelte az utasokat, közvélemény kutatást tartott, hogy ki milyen nyelvű és el kezdett magyarázni. Úgy rémlik, hogy onnan kb 20 perc séta lett volna egy kráterhez, de mi a visszafordulás mellett döntöttünk. Csináltunk egy-két fényképet  és még ugyanazzal a kisbusszal vissza is jöttünk. Nem tudom megmondani, ha nem kisgyerekkel megyünk, akkor neki vágunk-e ott fent a túrának. Talán igen, de akkor is inkább azért, hogy ha már ennyi pénzt kifizettünk és itt vagyunk, akkor csináljuk.

Szóval visszazötyögtünk a terepjáró-busszal és vissza lanovkáztunk. Lefelé ereszkedve a felvonóból láttuk, hogy egészen közel a parkolóhoz van egy kráter, amit simán körbesétálható. Hazafelé indulva, elhagyva a főparkolót, de még a fenti sík részen járva láttuk a tájékoztató táblát, ami abból az irányból, ahonnan mi érkeztünk, nem volt kihelyezve, hogy a néhány évvel ezelőtti kitörés krátere. Tehát ezért parkolt itt néhány autóbusz, amikor megérkeztünk és ezért volt ott az ajándékbolt és egy étterem a semmi közepén!  Már nem volt energiánk megállni, de úgy tűnt, hogy itt nem is kell fizetni semmit. Megállsz, körbe sétálod, fényképezel és még gyönyörű panorámád is van a tengerre.

 

Ha valaki nem vulkán kutató, vulkán őrült vagy nem szeretne 60€/főt fizetni, akkor szerintem ez a kráter tökéletesen megteszi. Mi nagyon bántuk, hogy erről nem tudtunk!!! Itthon rákerestem és ezt találtam: http://www.craterisilvestri.eu/

 

Néhány fényképet.

 

Funivia                                                                                           Etna terepjáró-kisbusz

 

Az terepjárók útja                                                                    Háttérben egy működő kráter

 

blaze73 Creative Commons License 2012.05.08 0 0 4365

Jók a képek ! :)


A Blue Bar tényleg szuper - ezért is ajánlottam.

De mennék már vissza :)   De még 1 hónap... :()   Indulás 0610 :)

 

Előzmény: eolga (4363)
alexmark Creative Commons License 2012.05.08 0 0 4364

Kedves eolga!

 

nagyon jó olvasni a soraidat és főképp nagyon jó, hogy nem csak addig jársz ide a fórumra, amíg segítséget, hasznos tanácsokat kapsz, hanem miután saját magad is tapasztaltál, megosztod ezt másokkal.

habzsolom soraid, tényleg nagyon élvezetesek a beszámolók, így szinte még jobban várom már, hogy induljunk.

már csak nem egész három hét...

Előzmény: eolga (4363)
eolga Creative Commons License 2012.05.07 0 0 4363

(beszámoló folytatása)

 

Stazzo: echte kis szicíliai halászfalu. Teljesen turista puccoktól mentes hely, pont ez adta a varázsát. Van három utcácska (kis túlzással), ebből egy a tengerparti sétány, egy a fő út a legfontosabb üzletekkel, a harmadik a házak. Van egy főtér az elmaradhatatlan templommal háttérben az Etnával és a kikötő. Olyan pékség, ahol a pék közvetlenül a kemencéből veszi ki a pékárut és péklapáttal, lisztes kötényben szolgál ki! Olyan hentes, aminek a boltja gyönyörű csempedíszekkel van kitéve és olyan húsok, hogy rögtön kedvet kapsz egy kis otthon főzőcskéhez. Két élelmiszerbolt isteni finom olívabogyóval, sonkával, sajttal. Minden nagyon szicíliai! Az emberek bűbájúak. A tengerpartja fekete sziklás, ennek is van egy varázsa. A kikötőnél apró kavicsos, de a fekete színe miatt nem túl napozásra-fürdőzésre hívogató. Meleg szívvel ajánlom annak, aki szeretne turista sallangoktól mentesen lenni, pihenni, átvenni kicsit az Szicíliai életét. Viszont hosszú, fehér homokos tengerpartért ez nagyon rossz választás.

Elengedhetetlenen, hogy megemlítsem a falu központját, a Blue Bart. Ha csak leülsz itt egy félnapot, már sok mindent láttál Szicíliából. Ha ráadásul ez vasárnapra esik, akkor még inkább. Egy esettanulmány a hely, de ki ne hagyjátok! Minden 1,5€, isteniek a kávék, a sütik, a kapható egyszerűbb kaják. A tipikus szicíliai reggeli a GRANITA: különböző ízű jégkása  brióssal. A jégkásába tunkolják a brióst. Vagy a félbe vágott briósba kenik bele a jégkását! Megkóstoltuk. Hát izé bigyó, nekem nem ment a fagyi az édes péksütivel. De itt kóstoltuk meg az ARANCINi-T. Ez rizses húsos sajtos paradicsomos egyveleg körtére formázva és kisütve. Melegen ízletes volt, az olvadt sajttal finom volt. Vagy a IMPANATA, ami tészta töltve spenóttal, vagy sajttal, vagy sonkával, vagy gombával vagy darált hússal. Ezeket minden helyi helyen árulják.

Szintén nagyon helyi a FORNO Pizzéria. Kicsit szocreál hely, de finom pizzával, olcsó árakkal.

A szomszéd falu határában volt egy nagy bevásárlóközpont, CONFORAMA, amin belül az élelmiszerlánc neve IPER FAMILY. Nem volt túl puccos, de árulták kész salátákat, kész kajákat is és persze mindent baráti áron. 

Egy negatívumot írnék: az autópálya nem volt túl közel, 15 perc volt az Acireale-i lehajtó. Ezért mi többször használtuk az országutat, de az meg minden falu főterén áthaladt, iszonyú lassan lehetett haladni.

 

Főtér, a háttérben a havas Etna                                                kicsit messzebbről a Főtér

 

 

A mólóval védett belső öböl                                                          A fekete köves strand

 

 

 

Fekete sziklás part                                                                                   A móló

 

A híres Blue Bar leárnyékolt terasza

 

 (folyt a köv a kirándulásokkal)

 

Otto64 Creative Commons License 2012.05.04 0 0 4362

Sziasztok! Tudja valaki honnan a legkedvezőbb repülni Trapani-ba? Köszi a választ.

Üdv

Ottó

blaze73 Creative Commons License 2012.05.04 0 0 4361

Mi is nagyon jónak találjuk a szállást, idén is oda megyünk vissza.

Adriana pedig tényleg egy kincs - írtó rendes :)

 

A felújítás gáz, tényleg.  Tavaly is volt pár házzal arrébb egy, de az nem zavart - nem volt zajos.

 

Mi a garázst nem használtuk a 10 nap alatt, a ház elé parkoltam minden esetben, a kerítéshez...

 

...voltatok a faluban enni, fagyizni, pékségben, kávé stb ?    Az utcában levő FORNO pizzéria bomba jó sztem és olcsó, igaz csak vacsora van - ott jártatok ? :)  

Előzmény: eolga (4360)
eolga Creative Commons License 2012.05.03 0 0 4360

Szállás: itteni ajánlásra jutottunk el az apartmanba, ami Stazzo-ban,  Acireale közigazgatásához tartozó kis halász faluban található.A reptér 40 percre volt, az autópálya felhajtó 10-15 percre. A faluban minden volt, de erről majd később.

 

A szállásunk honlapja: www.adrianacasavacanze.it  A honlapon lévő fényképek reálisak.

Nekünk is irtóra tetszett, kényelmes, jó felszerelt, élhető apartman volt egy kis kellemetlenséggel. Tartozott hozzá garázs, ami nagy kincsnek számított! Egy konyha-étkező-nappali, egy hálószoba kényelmes nagy ággyal és egy fotelágy lehetőséggel, egy fürdő wc-vel és egy kisebb tároló helységből állt. A felszereltsége szuper volt, pl. kotyogó, hajszárító, mosógép, stb... Tudom, ki az a hülye, aki mos a nyaralása alatt, de nekünk a gyerek fagyis akciói miatt igen jól jött. Külön kiemelem a két teraszát. Az egyik, a kisebb egy magas kőfallal volt körül véve és cserepes növényekkel díszítve, kellemes intimitást adva. A nagyobb, ami az apartman bejáratánál volt, az inkább egy mediterrán udvarnak mondanám. Napozóággyal, kőkerítéssel, kőkúttal, cserepes citromfával, kiskapuval. Gyakorlatilag itt éltünk és nagy könnyebbséget jelentett, hogy a gyerek itt ki be mászkálhatott. Sokkal kényelmesebb volt és jobb életteret jelentett, mint egy hotel szoba.

A tulajdonoshölgy, Adriana nagyon figyelmes vendéglátó volt. Az első olyan vendéglátó az utazásaink óta, aki bekészített az érkezésünk napjára üdítőt, ásványvizet, gyereknek kekszet, pörkölt kávét, házi tojást, házi citromot, kisüveg olivaolajat, hogy az első nap ne kelljen rögtön a boltba mennünk. A környék látnivalóinak a prospektusa szintén várt minket, néhány térképpel.

Első nap irtóra fáztunk, másnap kértünk is egy elektromos fűtőtestet. Valszeg ennek az apartmannak nagy előnye nyáron, hogy hűvös. Ez most nem volt annyira jó, főleg, hogy minden kőburkolat volt. Így mi a légkondival is inkább fűtöttünk. De ez gondolom csak az előszezon miatt volt így. Az egyedüli dolog, ami kényelmetlenséget okozott, hogy figyelni kellett a melegvíz használatra, mert egy tusolás alatt egy ember könnyen kifogyasztotta.

 

A kellemetlenség, amit említettem az a szomszéd apartman generál felújítása volt, ennek minden zajával és porával. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy csak két napot dolgoztak, mert több szünnap és a hosszú hétvége is egybe esett. De amikor konstatáltuk, hogy bizony itt komoly munka folyik, hogy a közös udvarban flexelnek, csempét csiszolnak, stb... akkor csak azért nem pakoltunk össze, mert amúgy minden egyéb tekintetben tetszett az apartman, a falu illetve a vendéglátónk bizonygatta, hogy másnaptól nem lesznek. Így többször felmostam inkább az udvart és közben kipufogtam maga. A felújítási info tábla szerint már márciusban elkezdték a munkákat, gondolom már rég be kellett volna fejezniük. Szóval a nyári utazóknak nem hiszem, hogy tartaniuk kell ettől, de azért kérdezzetek rá. Ettől függetlenül én is meleg szívvel ajánlom az apartmant: jó áru, szép, modern, jól felszerelet kellemes terekkel és első osztályú teraszokkal!

 

Már régebben írtam, hogy elég nehezen találtam szállást. Így utólag már értem, hogy pont az utazásunk hete ott gyakorlatilag szünet volt. Április 25-e ünnepnap, május 1-e ünnepnap, közte hétvége.

 

Egy saját kép a bejáratról:

 

(folyt köv)

Arentiro Creative Commons License 2012.05.03 0 0 4359

Nagyon jó olvasni a beszámolódat, szinte újra ott érzem magam :)

Ez a szicíliai közlekedési "rend" nekem is nagyon tetszett, pontosan ugyanezeket tapasztaltuk mi is. Külön kiemelném a lényeget: figyelnek egymásra!!!! Ez mindennél fontosabb. Itthon sokan vakon rábízzák magukat a szabályokra, aztán néha meghalnak amikor valami mégsem az előírások és szabályok szerint alakul. Igaz, hogy Szicíliában mindennapos a koccanás, de szerintem a súlyos balesetek sokkal ritkábbak lehetnek (bár statisztikát nem láttam). Folyamatosan a forgalmat és a többi közlekedőt figyelik vezetés közben, nem tartanak be másoknak, de élnek a lehetőséggekkel.

 

Előzmény: eolga (4358)
eolga Creative Commons License 2012.05.03 0 0 4358

Közlekedés: őrületek, ahogy vezetnek, de nekünk bejött és hamar beleszoksz, de fel kell venni a ritmusukat. Nincs index, nincs udvariaskodás, a piros lámpát nem igen tartják, a féket nem szeretik használni, viszont van duda szó. Nem az a budapesti, erőszakos, durva, anyázós, hanem az a finom jelzés értékű. Dudálnak, ha fordulnál ki és ő jön, dudál, ha előz, dudál, ha be akar jönni, dudál, ha parkolnál ki de ő jön, stb... Dinamikusan vezetnek. A kresz, mint olyan ott felesleges. Ha zebra miatt piros a lámpa, de már átért a gyalogos, a pirost figyelmen kívül hagyva elindulnak. Ha kisebb kereszteződésben piros a lámpa, kifordul/elindul, ha úgy gondolja. Záróvonalon előz; az egy sávos útból lazán kettőt csinálnak; két sávból kanyarodnak ki a főútra; ott ha udvariasan vársz, hogy valaki kiengedjen, akkor soha nem jutsz ki. Viszont figyelnek egymásra, legalábbis úgy vettük észre, hogy ha dinamikusan szeretnél kifordulni/besorolni, akkor annyira fékez, hogy pont beférjél. De azért nem fog megállni, hogy te szépen elinduljál, majd kiforduljál/besoroljál. Szóval őrültek, de jól vezetnek és nem láttunk balesetet.

 

Egy konkrét piros lámpás példa: Május 1-én iszonyú tömeg indult el a tenger felé. Kb mint nálunk egy péntek délután a Balaton felé az M7-es kivezetőjén. Azzal a különbséggel, hogy ez a tömeg a két sávos országúton tette mind ezt. Rendőrök segítették a lámpás kereszteződéseket. Mi egy ilyen kereszteződés alutcáról szerettünk volna a főútra kanyarodni. Messziről látszott, hogy piros volt a lámpa, nekünk ez álljt jelent. Ott állt a rendőr, aki szintén intett, hogy állj. Ezért a férjem lassan csorgott előre várva a zöld jelzést. Mire a rendőr elénk ugrott és több határozott mozdulattal jelezte, hogy ez most tényleg piros, nem csak annak tűnik ez most tényleg állj! Mi először nem értettük, miért aggódik ennyire, hiszen látjuk, hogy piros, de aztán leesett, hogy egy olasz ilyen helyzetben rendőr nélkül kikanyarodott volna.

 

Nem derült ki számomra, hogy a kocsi rendszámán látszik-e, hogy bérautó. De ha lassúak is voltunk, akkor sem volt anyázás, egyszerűen kikerültek/megelőztek minket záróvonalon.

Általában kis autókkal közlekednek. Nagyobb limuzin jellegű autót, terepjárót ha ötöt láttunk, azt is a pályán. Az utcák, utak még a főutak is iszonyú keskenyek és itt még általában parkolnak is. Nem volt meglepő, hogy szinte az összes kocsi törött volt.

 

A felvillanó fényszóró azt jelenti, hogy vigyázz jövök!!! Pont ellentéte az itthon használtnak.

 

Az autópálya Catania körül ingyenes. Cataniatól északra fizetős, a kapuknál fizetsz. Cataniatól délre viszont nem kellett fizetnünk, ezt nem tudom, miért van így. Legalábbis Siracusaig nem volt kapu.

 

Vigyetek magatokkal gps-t vagy részletes térképet!

Mi ezt nem tettük és állandóan eltévedtünk. Nem volt túl sok időnk előkészülni, jól tájékozódunk, arra számítottunk, hogy úgy is minden ki van táblázva. Hát nem volt. Az autópályát elszámítva iszonyú trehányan vannak az útjelző táblák, mi állandóan eltévedtünk. Ennek megvolt azaz előnye, hogy olyan óvárosi helyere, eldugodt falvakba is eljutottunk, ahová nem is gondoltuk és Szicília igazi arcát is láttuk. De a végére már kocsi undorunk lett, annyit araszoltunk kis utakon, kanyarodtunk utcácskákban.

 

Parkolás: a parkoló hely az olyan, mint luxus. Ha van egy kis rés, oda az olasz beparkol. Ennek fényében az összes kocsi kicsit törve volt, a visszapillantó tükrők álltalában sérültek. Nekünk szerencsénk volt, az előszezoni utazásnak előnye, hogy mindig találtunk parkolóhelyet, még az óvárosokban is. Mázlink volt, egyszer sem kellett fizetnünk, mert vagy hétvége volt vagy ünnepnap. De úgy láttam, hogy itthonihoz képest reálisabbak az utcán a díjak: 0,8€ egy óra. Egyedül Taormina volt, ahol beálltunk a sikló parkolójába.

 

(folyt köv)

blaze73 Creative Commons License 2012.05.03 0 0 4357

ok, szuper.

Közben láttam a második poszt-ot.

Nekünk idén HERTZ lesz, egy ismerős felhívta Őket a reptéren és azt mondták 300 EUR a deposit, van rá biztosítás, önrész az árban amit kértünk.  10 napja 217,99 EUR volt.  (Fiat Panda) 

Előzmény: eolga (4356)
eolga Creative Commons License 2012.05.03 0 0 4356

A spanyolt azért, mert annyira hasonló a két nyelv. :-) Ha én, aki tanult spanyolt beszélek két nap alatt megtanultam az ő alapszavaikat, gondoltam ők, akik anyanyelvűek könnyebben megy legalább a megértés. De nem, így inkább én próbáltam a spanyolból olaszt kreálni. :-)

 

Renault Clio vagy similar volt a kiválasztott, és Lancia Ypsilon lett belőle.

 

Írok még részletesen, csak most mennem kell.

Előzmény: blaze73 (4354)
eolga Creative Commons License 2012.05.03 0 0 4355

Autobérlés: az autoeurope.com oldalról foglaltunk kocsit az itt olvasottak alapján, ami egy Europcar kocsi lett végül. Alacsonyabb önrésszel kértük, biztonsági játékosok vagyunk, így hét napra 175€ volt. Egy fehér Lancia Ypsilont kaptunk, amiben 3000 kilométer volt. Először igen csalodottak voltunk, de amikor befértek a böröndjeink, majd a túráink során rájöttünk milyen nagy kincs egy kicsi kocsi, meg is kedveltük. Kényelmes volt, jól működött, sebesség rekordot nem döntöttünk meg vele.

Az autós cégek irodái a reptér épületén kívül vannak, valamennyire ki van táblázva az irány. Nincs nagyon közel, ha sok böröndötök van, akkor érdemes tolókocsit használni, még ha díja is van. Jó pont, hogy a járdák végig akadálymentesítve voltak, így könnyen lehetett vinni a gurulós böröndőket. Egy épületben van az összes cég, szűk helye sok ember. Nekünk hamar kijött a böröndünk, így hamar értünk oda a kölcsönzőhöz, de utána sokan érkeztek, nagy sor lett. Érdemes esetleg egy valakinek előre menni és intézni a bérlést. Nem tudtuk, hogy melyik pulthoz kell mennünk: az Autoeurope vagy Europcarhoz, így beálltunk minkettőhöz és az Europcaros bolintott.  Az Europcar pultnál beszéltek angolul, de erős olasz tájszolással.

Az épület mögött parkolnak a cégek lógoi alatt a kocsik, te veszed át, csak nagyon extrém esetben segítenek. Egy cégember van kint a parkolóban kb. 50 kocsira.

 

Önrészt 395€ vontak le, még nem néztem, hogy jóváírták-e.

 

Visszavitel: még nem volt nyitva az Europcar iroda, így be kellett állni a parkolóba és a szerződéssel együtt bedobni a kocsikulcsot az Europcar ládába. Visszaadás előtt körbe fényképeztük a kocsit, nehogy utólag gond legyen. Tele tankkal kellett visszaadni. Ezzel kicsit gondba voltunk, nem tudtuk hol van a legközelebbi benzinkút. Végül nem mertünk kockáztatni, így az autópályán, a reptérhez vezető szakaszon, egy Q7-es kúton tankoltunk. 20 centtel volt drágább itt a benzin, mint máshol, érdemes itt csak feltölteni a visszaadásra.

 

Bérelt kis kocsink:

 

(folyt köv)

blaze73 Creative Commons License 2012.05.03 0 0 4354

Welcome Home.

Spanyolt nem beszélik ?  Miért is kéne nekik ? :) :)


Nekünk tavaly nem volt szemetes júniusban, nem volt vészes sehol.  

Szállás, falucska bejött ?  Merre jártatok a 700KM alatt ?  Acireale-ban voltatok ?

Mi tetszett a legjobban ?  Autókölcsönzés hogy ment, kinél is voltatok - Europcar ????  Mennyi volt a deposit, és Renault Clio végül ?

 

Előzmény: eolga (4353)
eolga Creative Commons License 2012.05.03 0 0 4353

Újra itthon, jelentkezem az egy hetes utunk után. Az a faramuci helyzet állt elő, hogy az elmúlt egy hétben itthon melegebb volt, mint Szicíliában. Kint napközben 23-24 fok, este azért hűvösebb. Mi nem bántuk, mert nem vagyunk nagy meleg imádok, de azért ezt nem gondoltam volna. Kellemes, rövid ujjú, rövid nadrág, papucsos időnk volt végig. 700 kilométer autóztunk, de mi nem túráztunk sokat, inkább egy két rövidebb kirándulást csináltunk. Jól éreztük magunkat, kikapcsolódtunk, de azért kisbetűvel leírom, hogy az első néhány napban szoknunk kellett, hogy iszonyú szemetes a sziget és egy kicsit lepukkant. Erre még ráerősített, hogy az Etna miatt az utcán, a parkokban apró fekete sóder csikorog a cipőd alatt; a tengerparton sok felé a sziklák feketék. De iszonyú kedvesek az emberek!!! Idegen nyelvet nem igazán beszélnek, még a spanyolt se igazán értik.

 

Ha nem bánjátok, akkor így szezon előtt kicsit részletesebben is írok.

Utazás: a Wizzairrel repültünk egy szerdai napon Cataniaba. A hajnali indulásunk kicsit húzós volt (06h) és azt hittem senki nem lesz a reptéren. Ehhez képest az I-es terminálon nagy tömeg volt, mert szinte egy időben indult három járat is. A becsekkoláskor nagyon figyeltek a kézi poggyászokra, mindenkivel felmutattatták és ha nagyobbnak tűnt, tettették be a fémrácsba. Úgy tűnt, hogy ezt szigorúan kezelik, mert a benti terminálból egy fiatal párt kiküldtek feladatni a nagyobb méretű sporttáskájukat. A biztonsági ellenőrzésnél nem volt jelentős sor. Nekünk a babakocsit be kellett tenni a szkennerbe illetve bele inni a gyerek cumisüvegébe. A terminálon bent iszonyú tömeg volt! A boltok csak 05hkor nyitottak, ülő hely alig, erősen hering filing volt. Már 05.10hkor hívták a cataniai utasokat beszállásra. Autóbusszal vittek a repülőhöz és a két busz megvárta egymást. Így gyakorlatilag mindegy volt, hogy a kint a buszon várakozol vagy a sorban. A gép olyan kb 75% telt volt, a hátsó sorokban lehetett egymás mellé helyeket találni. Az út alatt a stuvik folyamatosan jöttek valamiért: vagy a büfé kocsival, vagy Wizzair szuvenírrel, vagy reklámanyaggal, vagy szemétért, vagy a kapitány beszélt. Sok nyugalmat nem hagytak a hajnali utasoknak. A székek között távolság minimális, mi még pont elfértünk (168 és 180 cm magasak vagyunk).

Visszaút: szintén szerdai nap, már barátibb időpontban volt (08.40h). A csekkolás lassú volt, mert az olasz utasok elég hanyagul kezelték a poggyász méret limitet és lassú volt a pótdíj ügyintézés illetve a vitatkozás, hogy a női táska már egy poggyásznak számít, hogy miért ez miért az,stb... A biztonsági ellenőrzésnél hosszú sor és egy vicc volt: nekünk fél liter víz, fél liter cumisüveg tea, három poharas joghurt volt a táskánkban és még csak meg sem kérdezték, hogy a gyereknek? Kavarodás volt az ellenőrzéskor és nem a poggyászunkkal együtt mentünk át a kapun, szóval nem tudhatták, hogy gyerekesé a cucc. A cataniai reptéren alig volt légkondi, melegre készüljetek. Az üzletek elég felejtősek. Itt csőhöz áll a Wizzair és gyakorlatilag a leszállás pillanatában elkezdik tölteni a csőbe a vissza repülő utasokat. Akik utána ott állnak vagy fél órát a csőben, amit tűz a nap... A Wizzair nem tudta tartani a félórás fordulóidőt. Amit nem is csodálok, hiszen manuálisan pakolták ki, majd be a gép hasába a bőröndöket. Plusz a tankolás plusz az utasok beszállítása. Mi bő húsz perccel indultunk később, bár ezt utána a kapitány bőven behozta.

Tanács Wizzaires utasoknak: kisgyerekesek, idős vagy nem olyan stramm utasoknak megérheti az ülésfoglalás, még ha feláras is. Mind Budapesten, mind Cataniában többször kellett több félórákat várakozni ülőhely nélkül, melegben és tömegben. Magas utasoknak az xxl ülések díja, mert a sortávolság minimális. Ráadásul olyasmi reklámot nyomtak, hogy az xxl ülések mellé jár az elsőbbségi beszállás.

andiH Creative Commons License 2012.04.25 0 0 4352

Szerintem egész Szicília izgalmas :) Minden részén lehet találni valamit, amiért érdemes oda elzarándokolni.

Előzmény: Bucc40 (4346)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!