Bocsi.. nem tudom miért nem műkszik a linkem..:((
A másik az bejön..
Ja, és a veszélyeztetett állatoknál is van egy.. ott a TV-neteseknek is bejövős serverre linkeltem..
Hangaroa,
Köszi szépen :))
A képekért Cicának jár a köszönet, ő lelt rájuk..:))
Egyébként ami jár az jár..:) télleg jól fogalmazol.. :)
..és nagyon tetszett ám a nevelő célzatú röpke szösszeneted, melynek olvastán majd leestem a székről nevettemben..:))
Szeretem, ha valakinek van stílusa..:)))
Ami a tsatolmányt illeti, a szöveg a magyar állatgondozók számára készült, németből fordított könyvhöz készült. A könyv maga nem rossz, de mivel német állatgondozók számára készült, sokan legszivesebben jól átdolgoztuk volna a legtöbb fejezetet, min annak idején a "Magyar Brehm" esetében. Csakhogy erre - a jogtulajdonos kikötései miatt - nem volt lehetőség. Így hát néhány németes kollégám lefordította a könyvet (irdatlan erőfeszítések közepedte), és a lektorok pedig kijavították a hibás fajneveket, és ahol lehet, ki is egészítették.
Nohát, az elküldött fejezethez ezeket a kiegészítéseket hangaroa irta (az eredeti szöveget Robert Schulz-Pies-Hofen). A kiegészítésekben (ami lábjegyzet/index formájában készült) is van néhány melléütés, megy egy hiányzó számadat a bandikutnál, de ez azért maradt benne, mert az utolsó tisztázatot, korrektúrát már a kiadói gépen csinyáltam, úgyhogy az került bé a könyvbe.
Szóval ez a históriája! A többit meg magánban megírom, jól ;-))))
"ja, és az index-ekben még vesszőhiba senem volt... ugyi aztat írtad te?! :))" Túl jó vagy hozzám! :-)))
Köszönjük az új ismertetőt. Ez a saját erszénybe tojás ez valami. Megvallom, én eddig azt hittem, hogy tojást toj, majd miután kikel, rakja be a picit az erszénybe. (A költés mibenlétéről nem voltak konkrét elképzeléseim)
A link nekem nem működött, de megtaláltam a cikket.
Én is próbálok csinálni egyet:
Köszi a levelet Hangaroa!
Megkaptam, áttanulmányoztam a tsatolmányt :), és rögvest észrevettem, hogy picit eltérő infó volt az én forrásomban.. mivelhogy a hangyászsün sarkantyúját mérgesnek mondotta volt.. nos ezzel a hibával jelent meg pénteken a róla komponált írásom... Mivel nem tudományos, ezért tán nem olyan óriási baki, a hozzáértőktől pedig elnéző tekintetet kérek, ha olvassák.. :)
(Sajnos a tv-netesektől még kis türelmet kérek, amíg Cica felpakolja a legújabb cikkeket is a Silent-re..)
Egyébként ez az anyag, amit átküldtél, le lett adva már valahová? Mert találtam pár gépelési, meg stiláris hibucit (nem tartalmi!!! hogy jönnék én ahhoz), mielőtt pulikálnád, át kéne olvastatni valakivel, aki még nem olvasta - a saját írásaimban, fordításaimban mindig átsiklok a hibák felett, mert tudom miről szól, nem olvasom..
Rianna, aki icicpicit kötözködik csak..:)
PS: Nagyon köszönöm az irományt egyébként, ja, és az index-ekben még vesszőhiba senem volt... ugyi aztat írtad te?! :))
A Magyar Köztáraság demokratikus jogállam, amely tiszteletben tartja - egyebek mellett - az állampolgárok lelkiismereti és véleménnyilvánítási szabadságát is. Ennek szellemében természetesen Te is szabadon kinyilváníthatod véleményedet. Különösen itt, az indexen, ahol éppen az a lényeg, hogy megosszuk másokkal a véleményünket.
Meg kell azonban jegyeznem, hogy abban a kultúrkörben, amelyhez Magyarorszg is tartozik, a szabatos véleménnyilvánítás nem kategórikus kijelentéseket, hanem legalább valamilyen érvekkel alátámasztott véleményt jelent. Igaz ugyan, hogy ez a fajta igényesség nem jellemző az indexen fellelhető összes topicra (aminek elsősorban a gátlások névtelenség miatti csökkenése lehet az oka), erre a topikra viszont igen. Ha gondosan áttanulmányozod a topic korábbi hozzászólásait, egyrészt képet alkothatsz arról, hogy mit is jelent manapság az "állatkert" szó (mert gyanítom, hogy e téren némileg tévedésben vesztegelsz), másrészt megismerheted az értelmes emberek között mértékadónak tekinthető vitatkozási formát. Elárulhatom, nem mindenben szoktunk egyetérteni, de legalább igyekszünk megindokolni, hogy miért nem.
Személyes javaslatom, hogy - amennyiben életkori sajátosságaid, vagy egyéb más tényezők ebben meg nem akadályoznak - a továbbiakban Te is igyekezz megindokolni a véleményedet. Ennek a képességnek az elsajátítása ui. későbbi életedben is hasznos lehet.
Konkrét megállapításaiddal kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy a magam részéről ezt a gondolatmenetet értelmezhetetlennek tartom. Ha ugyanis az állatkertek amiatt méltók az utálatra, mert a Teremtő az állatokat nem azért teremtette, hogy nekünk tessenek, akkor vajon mit gondoljunk a burunduk házikedvencként való tartásáról? Ez a Teremtő szándékai szerint való cselekeet lenne? Nem világos továbbá az sem, hogy véleményed szerint mi a különbség az állatkertek, illetve a vadasparkok között.
Így elsőre, csupán ennyit tartottam fontosnak megjegyezni. Sapienti sat!
Rianna,
jöhetne még több "zsebes" jószág. Róluk olyan ritkán jelennek meg írások, pedig nagyon érdekes lények akadnak közöttük. (Az "akadnak" tkp. nem helytálló, mert _mindegyikük_ izgalmas.)
r_b.
Hallod! Az 576-en lehet hogy nem ez a szokás, de itt, ha már véleményt mondasz, legalább néhány hozzászólást olvass már el a topicból. Ezt az izét amit most használsz egyébként fórumnak hívják, nem chatnek.
Én ugyan nem itt szoktam chatelni(hanem az 576 konzolnál..), de annyit elmondhatok,hogy utálom az állatkertet is, meg a cirkuszt is, mert azokat a szerencsétlen állatokat nem azért teremtette a jóisten, hogy nekünk embereknek tessenek!!
sokkal jobban szeretem a vadasparkokat!
Rianna! Már most kiváncsivá tettél, mert az erszényesek köztudottan szívem tsütskét képezik! :-)
Most pedig, hadd idézzek magamtól:
Az EAZA-petíció Az Európai Állatkertek és Aquariumok Szövetsége (EAZA) által indított „Dzsungelhús-kampány” keretein belül egy petíció is megfogalmazásra került. A petíció egyrészt az érintett afrikai államok vezetőihez folyamodik, hogy:
- tartassák be a már meglévő vadvédelmi törvényeket, hogy azok valóban megóvják a veszélyeztetett fajokat;
- ismerjék fel az ésszerű vadgazdálkodás szükségességét Afrikában, és tegyenek ennek irányába komoly lépéseket;
A petíció egyúttal az Európai Unióhoz is folyamodik, hogy:
- bizonyosodjon meg arról, hogy semmilyen támogatás sem jut olyan szervezetekhez, amelyek támogatják az illegális „dzsungelhús” kereskedelmet;
- buzdítsa és támogassa az afrikai kormányokat ezen illegális kereskedelem visszaszorításában.
Európa szerte mintegy 180 állatkert vett részt az aláírásgyűjtésben, melynek során mintegy kétmillió aláírás gyűlt össze. Ez tehát azt jeleni, hogy az EAZA-petíció az Európai Unió történetének eddigi legnagyobb szabású ilyen vállalkozása.
Az Európa Parlament 2001. november 6-án félnapos meghallgatást tart az ügyben, amelyen az EAZA átadja az aláírt petíciókat, november 8-án pedig az Európa Parlament nyilatkozatban fogalmazza meg álláspontját, amely nyilatkozatot az európai fejlesztési minisztereknek is eljuttatja.
A kampány magyarországi eredményei A magyarországi kampány 2001 márciusában indult, és összesen nyolc hazai állatkert csatlakozott hozzá. A kampány során összesen 111 388 fő jelezte egyetértését a petíció aláírásával.
Az összegyűjtött aláírások száma a következőképpen alakul:
Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest: 45.334
Sóstói Állatpark, Nyíregyháza: 32.000
Szegedi Vadaspark: 13.000
Kittenberger Kálmán Állat- és Növénykert, Veszprém: 6907
Győri Xantus János Állatkert: 6075
Nagyerdei Kultúrpark, Debrecen: 5000
Miskolci Városi Vadaspark: 2479
Jászberény Város Állat- és Növénykertje: 1000
Összesen: 111 388 Természetesen a kampány eredményét nem csupán az összegyűjtött aláírások nagy száma jelenti, hanem az is, hogy széles tömegek ismerhették meg a dzsungelhús-válság tényeit. Emellett a hazai állatkertek, a már korábban létező természetvédelmi tevékenységek mellett újabb utat találtak arra, hogy konkrét lépésekkel is hozzájáruljanak az élővilág sokféleségének megőrzéséhez."
Örülök, hogy tetszett.. már megírtam ezenkívül még 4-et, szintén erszényesekről, de a Föld állatvilága szép nagy tárháza az érdekességeknek..
Szerencsére a diverzitás még létező fogalom..:) és hihetetlen kincseket rejt!
Vegetable, a fotókat Cicának köszönd, ő vadászta össze a cikkhez.. a könyveimben talált fotókat és sajna nem tudom scannelni, de net egy óriási képtár, és gondolom itt lelt rá Cica a csőr fényképére, ami tényleg különlegesség..:)
Applebaum, a cikksorozat gerincét adó könyvben még rengeteg állat van, akiket tollvégre szeretnék tűzni. Igyekszem viszonylag röviden, élvezetes és közvetlen stílusban írni, hogy az abszolút dilettánsoknak is érdekes legyen, de az szakemberebbeknek is adjon plusszt.
Hello, Nekem is tetszett a cikk. Aztán elkezdtem a lap alján lévő linkekre kattintgatni, de nem sokáig, mert nem olyan helyen dolgozom, ahol különösebben indokolt lenne szőrös marslakókat nézni a képernyőn.
Hány konkrét jelölted van még?
Szia! :o)
Jól sejtem, hogy az általam sose látott kacsacsőrü fotó a "csőrét" ábrázolja alulnézetből? Nagyon érdekes, mert bár sok filmet, cikket olvastam már róla, de ilyen képet még nem láttam... Elképzelni nehezebb a "kutatószervet", mint látni, és jó alaposan megnézni :o) A cikk is tetszik, felkelti az érdeklődést a faj iránt szerintem. Azt meg nem is tudtam, hogy a nagy magasságokban is van, eddig is tudtam, hogy sokfele megtalálható ott, de nem gondoltam, hogy ilyen helyeket is birja... :o)