Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.06.12 0 0 3918
Tuti nem :-))
A lenyeg viszont annyi hogy a fuvarozok egyezsegre jutnak a kormannyal.
Előzmény: AstroMAN (3917)
AstroMAN Creative Commons License 2008.06.11 0 0 3917
Teccik fordítani belőle néhány fontos gondolatot portugálul alig tudóknak? :D

Obrigado!
Előzmény: Törölt nick (3916)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.11 0 0 3916
Van remeny:
http://motores.sapo.pt/artigo.php?id=9256
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.11 0 0 3915
nekunk itthon van tej, de felek bevinni a melohelyre, nehogy elszipakoljak... mar ma reggel is kerdeztek hogy "Katalin, a tied az a tej a hutoben...?" tudod olyan szemekkel mint a zombik vagy legalabbis etiop ehezok... Tok fura erzes volt! Este meg bementem a Modeloba hogy vegyek almat meg tejszint a leveshez, erre a tejszinbol az utolsot hoztam el, a neger nok ott veszekedtek azon a par liter 3 eves gyerekeknek ajanlott Magro tejen ami a polcon volt, krumplit meg mar egyaltalan nem tudtam venni...

Valaki arulja mar el, tegnapelott volt meg 400+ doboz tejszin a polcokon... ma elhoztam az utolsot... mi a fenere hasznalnak a portugalok annyi tejszint??? :))) Vagy a hideg idokre zsirt akarnak felhalmozni? :D
Előzmény: quilla (3914)
quilla Creative Commons License 2008.06.11 0 0 3914

Ahogy neztem a hiradot arra lent delebbre roszabb a helyzet mint itt. Itt meg benzin is van a kutakon, es bar a nagyon kozel levo palyara nem mentem ki, hogy ott mi van, a varosban nyugi es egy fel blokadot sem lattam. Es a boltok is egyelore uzemelnek, persze ki tudja meddig, tuti ide is eler majd a nyavaja.

Kuldjek tejet? van idehaza 7 liter :oDD

Szoval erre eszakabbra meg kozel sem ilyen drasztikus a helyzet de ahogy lattam a hiradoban van ahol igen.

Előzmény: Törölt nick (3913)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.11 0 0 3913
Tenyleg igy van... :-( En mar tejet se kaptam a melohely mellett levo boltban, szoval oda a reggeli kavemnak egy darabig.
Előzmény: AstroMAN (3912)
AstroMAN Creative Commons License 2008.06.11 0 0 3912
Hali Mindenki!

Azt hallottam, odakint hosszú kocsisorok a benzinkutak előtt, némely áruházak bezártak áruhiány miatt, néhol meg a üresek a polcok.
Tényleg van ilyen ,vagy csak túl hevesen adták elő nekem a helyzetet? :)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.11 0 0 3911
Szuper, szerintem majd lesz kerdes itt idovel :) Most olyan csend van! Nem ertem miert, hiszen jon a nyar, es mindenki tervezgeti a nyaralast... :-)
Előzmény: szabo6 (3910)
szabo6 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 3910
Az utazni készülő fórumozókhoz szólnék, ha valakinek aktuális infóra lenne szüksége a következő témákban tudnék( a 05. 31-06.09. közötti saját szervezésű utazásom okán) talán segíteni:
Útvonal: Sintra - carcavelos -estoril- mafra- obidos- alcobaca- figueira da foz- coimbra- tomar- fatima-batalha-costa da caparica- lisszabon- évora
utazás módja: TAP+bérelt autó, lisboncar
szállások: Hotel riviera Carcavelos, Hotel Mercure Figueira da Foz, Hotel Caparica Costa da Caparica
Üdv
quilla Creative Commons License 2008.06.04 0 0 3909
Lattam mar itt ilyen furcsasagot :) Oke, nem minden sarkon de azert akad :) (plane ha becsusznak ikrek... jajaj, remalom :DD)
Előzmény: Törölt nick (3908)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.04 0 0 3908
Pedig a harmadikat meg kivarhattak volna, keves az esely arra hogy legyen negyedik is.. :)
Előzmény: quilla (3907)
quilla Creative Commons License 2008.06.03 0 0 3907

Hat a bolcsire en pont a bercariot meg a creschet ertettem, nalunk ugyanaz a szemelyzet van a kettoben, nagyon szimpik es szuperek. Mondjuk csaladias ovi, 4 honapostol a 4.-es gyerekig van mindenfele es tenyleg mindenki ismer mindenkit :)

Terhesgondozas.... hat mit kell azon extran gondozni? Vegulis ugyanazon dokihoz jarsz vissza ha panaszod van vagy ha nincs, nem? Mondjuk en meg haziorvosnal nem voltam, hogy beutaljon akarhova, megyek a sztk-ba ha kell, persze idopont igen, nos az kell. De pl az agydokimhoz (a pszichiater :DD) be tudok esni abszolut soronkivul is, gondolom akkor a nogyogyaszhoz is, no mar amennyiben eppen benn van. Naszoval en nem beutalozgatok sehova. Persze nem is allami ellatasban vagyok de nem is fizetek sulyos penzeket maganbiztositora, nalatok a melohelynek nincsen  ilyen jellegu biztositasa? Komolyan olcsobb itt a fogorvos mint kiskosoz elso hazankban :) Marmint ebben a verzioban ami nekem van.

Az mondjuk fura igy elsore, hogy aki a terhesgondozast vagy kiserest csinalja doki, nos nem o lesz a szulesnel hanem elotte atad az illetekes korhaznak es aki epen ugyeletes, no de sikerult kettot szulnom es azt mondom ez sem gaz tulkep, a masodiknal nekem is befigyelt az ugyeletes odahaza is, mert a magandokim elment hosszu hetvegere eppen akkor :)

Ember munkahelyen van aki kapott egy eves tthonletet, tudom, hogy nem altalanos, de onnan hallottam rola. Viszont van olyan ismerosom aki ide valo tosgyokeres, ferj is, a harmadik terhessegekor meg szarnyalt elfele mint a gyozelmi zaszlo es azota is HTB. De asszem az itteni noknek - ezt mondjuk az emberem velemidos hugan szurom le - semmi sokkolo nincs abban, hogy 4 vagy valaszthatoan 5 honapig vannak csak odahaza. Nekik ez normalis... nekem sem az amugy.

Előzmény: Törölt nick (3906)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.03 0 0 3906
a bolcsi az meg oke, de a csecsemogondozo ami nem tunik annyira szimpinek. Egyebkent en az egeszsegugyet arra ertettem, hogy pl. terhesgondozas, ha valami komplikacio van akkor hogy s mint..
Mondjuk itt legalabb nem divat a halapenz, viszont eleg sokba kerul elmenni az orvoshoz. Utalom azt hogy be kell jelentkezni elobb a hazidokinal, majd el is menni hozza, majd a beutaloval amit o ad elmenni a korhazba, ott is idopontot kerni... pl. az en munkahelyem nem engedi meg ezt a luxust.
Amugy itt ugy latom nem engedik meg az 1 eves otthon tartozkodast, mindenki visszajon 4 honap utan. Itt eleg sokan vannak akik szultek nemreg vagy szulni fognak, ez a munkahely biztonsagos es nem raknak ki terhesen, ezert a nok itt mernek gyereket, neadj'isten gyerekeket vallalni.
Előzmény: quilla (3905)
quilla Creative Commons License 2008.06.03 0 0 3905

Amugy en is ugye a gyedes-gyeses verziora szocializalodtam, mi tobb en ketto csajjal ki is elveztem, megiz azt mondom azert ez itt is kivitelezheto. Na persze kompromisszumokat kotve, ha a lehetosegek engedik... mondjuk kikerni fizetesnelkuli szabit a gyerko egy eves koraig kb... nem mindenhol adjak, de van ahol azert igen. Valamint nagyiora en sem biznam a gyereket... nem mert nem bizok benne ( asszem biznek, hisz az unokahugit es ocsit is o kommandirozta) de en sokkal inkabb bolcsi parti es gondozoparti vagyok. Nekik ez a szkmajuk es a tapasztalatom az, hogy maximalisan fullosan teljesitik, nalunk az oviban le a kalappal mindannyiuk elott. Es azt latom, hogy az aprokak, akik koran kerultek be oda egyreszt iszonyu kiegyensulyozott bebik es imadjak az ossze gondozot, masreszt asszem az elmult 4 ovis evben ha egyszer tapasztaltam reggel anyjaba csimpaszkodo, elvalni nem akaro bombolo gyereket. Itt nincs az a nagy siras/rivas tragedia es beszoktatasi hercehurca mint odahaza, es ez nekem (aki azt a verziot vegigcsinalta) igen szimpatikus.

Mondjuk nekem az egeszseguggyel sincsen komoly bajom. Mas nagyon, hogy mig odahaza egy kis hoemelkedessel es lazzal is kiraktak a nomet a kozossegbol es robogni kellett az orvoshoz es csak igazolassal mehetett megint, addig itt nem rangatjak haza anyukat a melohelyrol egy 37.3 miatt hanem urai a helyzetnek es nem is tiltjak ki a gyereket a kozossegbol csak egy hoemelkedes miatt... akinek beteg a gyereke az ugyis odahaza tartja, de pl gyogyszerbeadas otthon ki van csukva, itt minden tovabbi nelkul megoldjak.

Na szoval ha preferalhatok akkor en is az otthonit reszesitenem elonyben, de mivel nincsen preferalhatosagunk ugye, igy az ittenit is siman bevallalhatonak latom, mondom, bizonyos keretek kozott, mert egy 4 vagy 5 honapost en sem adnek be bolcsibe, viszont ha muszaj lenne akkor meg megis mert latom/tapasztalom, hogy itt erre fel vannak keszulve (otthoniak nincsenek).

Előzmény: Törölt nick (3904)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.03 0 0 3904
Oszinten? Nem akarok anya lenni ebben az orszagban... :-(
Nem ereznem a gyerekemet, sem magamat biztonsagban. Persze lehet hogy ez valtozik meg, de egyenlore ugy erzem hogy a 4-5 honapos gyes es az utana a szoptatas vegeig tolhato 2 oraval elobbi elmenetel a melohelyrol nem elegit ki es a majdani gyerekemet elvalasztja tolem. Az anyosomra sem biznam a gyerekemet, nem hogy a csecsemogondozobeli vadidegenekre... Nem beszelve az egeszsegugy bonyolult, szovevenyes es rossz minosegu rendszererol...
Ez nagyon nehez dolog. Foallasu anya pedig, ahogy mondod, lotto nelkul nem megy, mert a parom meg 2-t sem tud eltartani nem hogy 3-at. Es egy pici gyereknek nem mondhato hogy most nincs mert nincs penze az apunak...

Resumindo... Elfogadom hogy mashol mashogy van, nem is foglalok allast tortenelmi/teologiai szempontbol. Egyszeruen csak azt mondom hogy en, mint portugaliai dolgozo, a hetfot elso napnak tartom es ezzel valoszinuleg igy van meg 5-6 millio ember itt. :-)
Előzmény: quilla (3902)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2008.06.03 0 0 3903
Azért fura egyébként ez mert Európában csak Portugáliában van így a vasárnappal kapcsolatban. Azon kívül Észak-Amerika meg bizonyos görög-keleti országok csinálnak így. (A vasárnap amúgy nagyjából 1890 óta szabadnap Magyarországon.)

Mást már nem tudok ehhez hozzáfűzni :) Egyszer remélem én is elutazom Portugáliába.

Köszönöm az érdekes információkat.
Előzmény: Törölt nick (3901)
quilla Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3902

hat hacsak nem araboknal dolgozol ajd egyszer, akiknel ugye egy nap a hetvege, ami pentek :DDD a tobbi mind munkanap :)

(aaa, foallasu anya masodikkishazankban? ugye lottozol? :))

Előzmény: Törölt nick (3901)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3901
Igen, becsuszott... :-))
Regebben szombaton is volt iskola/munka, es a vasarnap ami abszolut pihenonap, soha senki nem dolgozik vasarnap. En csak ebbol a szempontbol kozelitem meg, mert ez eletszeru es nem tortenelemre ill. teologiara alapszik.
Szamomra akarmilyen nyelven is legyen, es amig dolgozom es nem vagyok mondjuk nyugdijas vagy foallasu anya, stb., addig a hetfo a het elso napja es vasarnap az utolso. Utana meg mar ugyis mindegy, osszefolynak a napok.
Előzmény: Dr. Benjamin Justice (3900)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3900
Végülis nekem az a véleményem, hogy csak annyit mondd ki az állítás, hogy a sabbat (szombat) a hét hetedik, egyben utolsó napja, mivel az Úr sabbatkor pihent meg, ezért a vasárnap nem lehet a hét utolsó napja.

Mármint, ez utóbbit igazándiból nem érinti, nem mondja pl. azt, hogy a teremtés első napja vasárnapra esett volna, stb.

Legalábbis szerintem :)
Előzmény: Törölt nick (3899)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3899
De, de ki mondja hogy egy szamsor mindig eggyel kell, hogy kezdodjon? :-) Tolem aztan kezdodhet kettovel is, vagy ervenyesek lehetnek ra mas szabalyok. Amennyiben az elotte levot nem nevezik egy-nek, akkor nem is az. A kerdes, az eredeti, az volt hogy vasarnappal kezodik-e a het. Szerintem nem, szerintem a het hetedik napja a vasarnap, es nem az elso. Az elso nap egyertelmuen a hetfo, amit "masodik nap"-nak neveznek. De "elso nap" nincs, szoval szamomra ez elfogadhatonak tunik. Ez a sorozat kettovel kezdodik es kesz. :D
Előzmény: quilla (3897)
quilla Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3898

Akkor megis hetfovel kezdodik

erre valo utalast nem lelek az idezeteim kozott :) na de vegulis tok mindegy. Mar belejottem, hogy el kell toljam a napokat, hogy ne keverjem ossze mikor mi is vanik :) Hozza lehet szokni :)

Előzmény: Törölt nick (3896)
quilla Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3897

Hat lehet... de az 5 napos munkahet sokkal ujabb talalmany mint a het napjainak elnevezese. Amugy ezek szerint nalad a ketto elott nem egyertelmuen az egy all? :o)))

Előzmény: Törölt nick (3896)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3896
Akkor megis hetfovel kezdodik... Nekem amugy nem egyertelmu hogy a vasarnap lenne az elso nap, nekem a hetfo az elso nap mert akkor megyek megint dolgozni egy jo kis hetvege utan. Szoval 5 nap munka utan nekem a het vege az 2 nap, szombat es vasarnap amit szabadon eltolthetek, es utana uj het kezdodik a segunda-feira-val es annak minden hatranyaval egyutt... hehe... :-)
Előzmény: quilla (3895)
quilla Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3895

Na ilyet leltem:

"A nálunk használatos hét a zsidó vallásból öröklõdött. Az ismert teremtéstörténet szerint az Úr hat nap alatt teremtette a világot, a hetedik napon pedig megpihent (sabbath héberül annyit tesz, pihenni), ezért e napot megszentelte és pihenõnapnak rendelte az emberek számára. "

szoval akkor ezert nem a vasarnap a hetedik nap :)

es meg:

"Az újlatin nyelvek közül a portugál sajátosan nevezi meg a napokat, mivel az egyházi latin folytatása él bennük tovább. Hétfõvel kezdõdve jelentésük “második nap”, “harmadik nap” stb. A feira szó eredetileg egyébként ünnepet jelent. A portugálban a szombatot és a vasárnapot nem sorszám alapján különböztetik meg a többi naptól, elnevezésül azonos a spanyol elnevezésekkel."

innen: http://www.nytud.hu/pp/bodnar2.html

Előzmény: Törölt nick (3893)
quilla Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3894
Hat szamomra total egyertelmu, hogy ha a hetfo a masodik nap akkor a vasarnap az elso :o))) Nem kell nekem (pedig nyelvtanarkent vegeztem ugye es imadom a nyelveszetet) ehez nyevleszeti magyarazat :o) Amugy gyanitom, hogy nem is ott van a kutya elasva hanem valoban vallasi dolog lehet mogotte...
Előzmény: Törölt nick (3893)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.01 0 0 3893
De miert lenne a vasarnap az elso hogyha azt nem nevezik primeira-feira-nak? :-)) Biztos van a neten valami lingvisztikai magyarazat erre.
Ketfele naptar van, nekem is van olyan naptaram ami hetfovel kezdodik, SZERENCSERE... mert marhara zavar hogyha elore teszik a vasarnapot.
Előzmény: quilla (3892)
quilla Creative Commons License 2008.06.01 0 0 3892
Hat ha azt nezzuk, hogy a hetfo portugal neve 'segunda feira' ami masodikat jelent, ebbol feltetelezheto, hogy a vasarnap az elso :) De tenyleg, az en portugal naptaraim hetfovel, vagyis a masodik nappal kezdodnek, nem vasarnappal, ezek szerint van ketfele verzio.
Előzmény: Dr. Benjamin Justice (3891)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2008.06.01 0 0 3891
Ja, ez volt a kérdés. (Nem jelenti azt hogy hétköznap lenne, csak azt hogy a sabbat a hetedik nap, amikor az Úr megpihent. Az Usában is így van.)
Előzmény: Törölt nick (3889)
quilla Creative Commons License 2008.06.01 0 0 3890
Hat az en naptaram bezony hetfovel kezdodik :)
Előzmény: Törölt nick (3889)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.01 0 0 3889
Nem. A naptarban viszont ugy kezdodik hogy vasarnap. De lelekben nagyon is hetvegenek szamoljuk! :D
Előzmény: Dr. Benjamin Justice (3888)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!