az E hang az E hang marad akárhol fogod, ezt a hangolód is fel fogja ismerni..
olyan hang meg nincs hogy "H", de ezt a vitát lerendeztük pár Héttel ezelőtt, visszaolvasHatod. :)
Sziasztok!
Nos az én 20 éve íródott könyvemben a B húrt H-nak írják. (Nem értek hozzá :).
Már csak azt nem tudom, hogy a hangolón az E hang a gitáron melyik E -nek felel meg. És akkor a másik E húr melyik hangnak.
Köszönöm a segítséget, kellemes ünnepeket!
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem:
Kaptam egy Yamaha YT-250 -es krómatikus hangolót, én naívan azt hittem könnyen betudom hangolni vele a klasszikus gitárom, de tévedtem, mert a kijelzőn a hangok sorakoznak (C,D,E,F,G,A,B és #), nekem pedig fogalmam sincs, hogy melyik hangot, melyik húrhoz párosítsam. Nagyon nem értek hozzá. Ha tudnátok segíteni, annak nagyon örülnék. Előre is köszönöm.
Üdv és kellemes ünnepeket!
Kislányomnak a "Jézuska" gitár hangolót hozott. A kalibrálásnál be lehet állítani, hogy ? Hz-en akarunk hangolni.
Légyszives segítsetek. Egy dobgitárt hány Hz-en kell hangolni. (a 440 Hz tűnik most a legjobbnak..., de 430-455 ig lehet állítani.)
VEGYÉL RÁ ÚJ HÚROKAT, hangold fel ezekkel, majd utána el lehet kezdeni ellenőrizni az alábbikat:
1.Pontos e a hangszer bundozása. Ha nem akkor nem szabad megvenni, vagy fogólapot kell rajta cserélni.
2.A húrláb be van e állítva(ha nincs akkor a nyakon felfelé haladva egyre hamisabb a hangszer). Ha fixen rögzített akkor szintén ne vedd meg, vagy vidd szervízbe
Ha állítható, akkor be kell állítani amihez szintén nem kell hangszerész csak egy pontos hangológép.
3. ha a friss húrokkal behangolva a nyak nincs meggörbülve akkor NEM KELL a nyakfeszítő pálcához nyúlni!
Ha kell akkor tényleg el kell vinni szakértőhöz, mert azzal bizony el lehet gyilkolni a nyakat.
Szóval aha a fenti problémák nincsenek akkor teljes SZÜKSÉGTELEN hangszerészhez vinni
A mesa boogie hanghoz venni kell egy mark IV-es fejet..:-)))) De viccet félretéve egy nagyon komoly stúdió minőségű preamp, minden erősítőn segít, ám van egy alapigazság: "A megszólalás minőségét a zenész által kialakított lánc leggyengébb eleme határozza meg." Ettől függetlenül ajánlom melegen minden gyengébb erősítővel, vagy jó minőségű, de tranyós cuccal rendelkező gitárnyűvőnek.
Hangfalak: Az akuszikát nem a méret, hanem a méret, a hangszórók száma,teljesítménye, elhelyezése, a láda anyaga, az esetleges speciális kialakítások (pl.:hangcsatornák, csillapítás, reflexnyílás...) egymásra hatása és az a tér alakítja ki ahol megszólal. Ez rengeteg féle lehet. Egy jó példa erre, hogy különféle stúdiókban többször megesett, hogy a nagy 4x12 ládám "befulladt". 2 napomba telt mire rájöttem , hogy az adott helyen a tér jellege miatt sokkkal jobban, erőteljesebben és dinamikusabban szól egy nyitott hátú combó... Kiderült, hogy mivel a nyitott doboz miatt hátrafele is szól az erősítő, a falról visszaverődött hangokkal kiegészülve az egész hangzás lényegesen meggyőzőbb volt.
Ez nem vicc, de jót röhögtem rajta, amikor egy new york-i hangszerboltban járván ezt láttam nagy beűkkel kiírva a gitároknál: NO STAIRWAY TO HEAVEN!!! :)))
Szerintem sem baj, ha látja egy szakértő szem, max. nem csinál vele semmit, hanem azt mondja, hogy hozzam el 1 év múlva, nem?
Akkor valami finomkezű szakember elérhetőségét adjátok meg légyszi. Egyébként megvan a gitár, nagy az öröm.. :)
Most januárig nem lesz net, de utána elolvasom és megfogadom a tanácsokat. Előre is (meg utólag is) kösz a segítséget.
Üdv.: Zoli
Rég volt az amikor új Cry Baby-t 20-25-ért lehetett kapni. Én tavaly az enyémet 32 ropiért vettem zsírújan. Bár lehet, hogy van olcsóbb széria is, az enyém asszem GB-akárhányas modell (sose tudom ezeket a sorozatszámokat megjegyezni).
Én viszont pont fordítva tudom. Az új gitárt érdemes rögtön beállíttatni, sőt eleinte lehetőleg minden újrahúrozásánál, hogy rendesen beálljon a nyaka, meg a fa is kevésbé százaz, tehát kisebb a törés esélye. Nem kell vadállat módjára tekerni a pálcát és akkor nem törik el a nyak.
Nekem aztat mondta egy szerelő, hogy új gityó nyakát nem szabad piszkálni 2-3 évig, mert még túl merev, és ha csavargatod a merevítőt eltörhet. Szerintem csak akkor érdemes elvinni szerelőhöz megnézetni ha használtan veszed, akkor viszont tényleg érdemes, lehetőleg fizetés előtt megnézetni, és kikérni a véleményét.
Hell!
1. szobai gyakorlásra elég egy 10w-os pici erősítő, tehát amit leírsz, hoigy 30x30-as, az kb teljesen jó.
2. egy effektpedállal tényleg jó sokat lehet játszani, ha teszik neki, és kijön zsozsiból, akkor érdemes, de ha engem kérdezel, inkéább nagyobb erősítő, valami 30-40w-os combo
3. hápogóból inkább minél jobb minőségűt vegyetek, olyan 20-25 körül lejhet kapni jim dunlop wah-pedált, érdemesebb azt venni újan, mint effektpedált, főleg, ha azt inkább szeretne. jó kis hendrix-támákat lehet vele!!!
És most egy kis más! (Amin remekül fogtok szórakozni)
Nem fogtam gitárt a kezembe még, úgyhogy eszerint jön a kérdés.
Egy ismerősöm fog karácsonyi ajándékképen e. gitárt kapni, szintén 0 hozzáértésű rokonától. Az ajándékozandó kb. 20 évvel ezelőttig viszonylag tisztességesen tudott akkusztikus g-n játszani, azóta egyáltalán nem gitározott. Elektromos gitár terén csak néhány vágyakozó bolti pengetgetésig jutott. Namost az anyagiak is eléggé behatároltak. Jöjjenek a kérdések:
1. 1 használt 20.000-Ftos erősitő lesz hozzá kb 30x30 cm-es lehet. Ez elég kis szobában mérsékelt hangerővel való gyakorláshoz lehet, hogy megfelel?
2. egy kb. 30.000 Ft-os használt effektpedál, vagy mi az isten is lenne hozzá. Legyen? Mert a boltban sokáig játszadozott vele, de nem tudjuk, hogy van-e rá szükség. Most úgy áll, hogy lesz.
3. Viszont általam nem ismert okból egy hápogóra vágyik (elejtett megjegyzések). Tudná egy teljesen kezdő azt használni?
4. Melyik a fontosabb (OK - tudom, hogy nem azonos kategória)
5. Ilyen effekt-izé helyett érdemesebb-e egy nagyobb erősitőt venni?
Hát ennyi a kérdés, és ennek holnap délig ki kell derülnie.
Ha segitenétek, nagyon hálás leszek, különben meg öngyilkos:)
Sziasztok,
megnéztem a két említett gitárt kicsit közelebbről. A Gibsonnak úgy zörgött a húrja a bundokon, hogy rossz volt hallani és még csavart sem láttam benne, amivel a nyakat állítani lehetne. A Fender(-szerűség) meg valahogy nem tetszett.. Viszont egy Ibanezt kinéztem, pontosan a PF100DENT típust. Ez elektroakkusztikus, 69ezerért. Első pendítésre tetszett, holnap még erősítőn is megnézem, ha rendben, akkor az lesz a nyertes. Ha erről a típusról tudtok valamit mondani, akkor köszi. Az aktív elektronikáról meg kérdeznék.. Mekkora az alapzaja, hallható? Mekkora terhelést bír el és mekkora teljesítményt ad le kb.? A vezetékek nem zörögnek játék közben? (én nem hallottam) Nem rontja-e az akusztikai minőséget, hogy belepakolták azt a néhány dolgot, a 9V-os elemmel együtt.
Egy utolsó dolog.. Új gitárt ajánlatos elvinni hangszerészhez, vagy gyárilag beállítják pl. a nyakat? Ha igen, akkor egy megbízható hangszerész név/cím/tel.szám-át is megköszönném..
...ha már ilyen ünnepi hangulat vette kezdetét, engedjétek meg, hogy én is kellemes ünnepeket és boldog újévet kivánjak mindannyiatoknak egy rövid kis karácsonyi song-al, szerzője és előadója topictársunk AORBandi, cime: Snowsong. Erre kontárkodtam fel egy gitárszólamot "hirtelen felindulásomból" :-) sorry AOR, letölthető innen:
"ftp://guitarplayer:1100ti@ftp.x3.hu/AORBandi - SnowSong (zw).mp3"
Akkor egy aranyos viccet ellövök én is, bocs, ha ismeritek...
A hangszerboltos kisfia intenzíven tekerget egy gitáron, kb 120 hang másodpercenként.
Bejön az üzletbe egy neves zenész, mire a hangszerboltos odaszól neki: "igaz, milyen tehetséges a srác, művész úr?!"
A zenész egy darabig nézi, aztán elkéri a hangszert, lepenget egyetlen egy hangot. Kicsit vár, aztán: "azt hiszem, idáig ezt a hangot kereste"
(ez egy kicsit a száraz tekerősök ellen szólt, akiknek szintén a feeling pedál hiánya miatt monoton a játékuk.)
Ja, és egy másik: Sertés barátom vicce:
Középkorú házaspárnak gondjai vannak egymással, a beszélgetésekkel, sex-szel, stb. Elmennek a kedvenc pszichiáterükhöz, és panaszolják neki, hogy az ég világon semmi kapcsolat nincs köztük. Az persze próbálkozik gyógyszerrel, dumával, stb, míg kb a 10 kezelésnél eszébe jut valami. Ülnek a rendelőben, a doki előkap egy basszusgitárt, elkezd szólózni rajta. Erre a két öreg egymásra néz, és elkezdenek diskurálni a régi jó kis koncertekről, összemelegedés, stb.
A doki meg idegesen. "Ez az, tudtam, hogy basszusszóló közben mindig pofáznak !!!"
Axem ez idevaló. Bár most más tollával ékeskedem, de ők ugy láccik túl szégyenlősek beírni. Két sztory Zakk Wylde-től, és a Blindmouse/Pyramyd párostól:
1) a próbaterembe az erős sznobpunk hajlamú úriember bevitte bemutatóra újdonsült gitárját,majd amikor a haverja kezébe került, és az elkezdte behangolni, az uriember kifakadt:
"Nemááá, elcseszed a gyári hangolást!"
2) egy hangszerboltban csávó próbálgatta a multieffektet, oszt amikor az eladó megunta rászólt:
"Ez nagyon jó, de most már tegyél bele egy kis feelinget is." mire a srác:
".őőő... az melyik pedál?"
szal ez két olyan sztory amelyek hallatán egyfelől lefordultam a székről, másfelől jól tükrözi a hazai zenei élet állapotát. Még jó hogy mi is itt vagyunk topictársak...