A Difonanál 219 , a Mega-komnál 209 + 30 szállitási ktsg futárral, kb 7-10nap alatt (brutto árak). Mindkettő jó cég, én az előbbitől rendeltem, de pl. a 70cm-es keresztyagimat az angoloktól, mert máshol nem volt. Szóval lehet bátran a kinti cégektől rendelni.
Az árakat mindenhol meg kell nézni, mert folyton változnak, hol egyiknél, hol másiknál olcsóbb. Meg nem kell kihagyni a magyar cégeket sem.
A Wimo nagyon drága, onnan csak végszükségben rendelek.
A szelet birja, már több mint egy éve van fennt és több vihar volt.
Nekem van ilyen, helyszűke miatt használom. tapasztalatokat leirni mindet nem lehet, a lényeget talán: 3,5 megán csak a sáv elején az igazi, nagyon keskeny a sávja, 7 megán már vesz valamit, 14-től egész jó. A gyári specifikáciiót szó nélkül tudja, behangolás egyszerű. 28 megán én 28.500-ra állitottam, minden további nélkül hagyta magát. Kompromisszumos antenna természetesen.
Nincsen azzal a 30-as ütemmel semmi gond,ha elkezd vele dolgozni pár QSO alatt úgyis fokozódik-mint a kézírás,vagy a bicikli.
Én,ha meghívnak ilyen "sebességgel",minden további nélkül válaszolok.
Hogyan is mondhatnám el annak -az akkor 9 éves-Wales-i lánykának az örömét,hogy őt egyáltalán valaki meghallotta Magyarországról? Kb az említett ütemmel hívott.
Ma már többszörös családanya,de még mindig emlékszik a hívójelemre és nagyon szokott örülni a viszonthallásnak és ki tudja morzézni a szememet.
Sokkal rosszabb,ha valaki nem tanul meg adni.
Ezekből két fő tipus van:
-Az egyik az ún. "börtönmorze" ,akinél a pont és a vonás jóformán azonos hosszú.
(tehát tkp. csak ritmust döngöl,a tátitáti az nála tattatatta.)
-A másik aki nem hajlandó két betű közt egy hosszú szünetet hagyni,mondván majd a vételkor szétválogatják.
-Van egy harmadik,aki a kettőt képes kombinálni,de ez már szörnyeteg. : D
A triostar antennánál valóba rövidre van zárva a hideg és a meleg, vagy csak én látom rosszul. Ha igen, akkor ez nem veszélyes a rádióra nézve?
A másik kérdésem az X200 -as antennánával kapcsolatos. Úgy látom, hogy a talpontban lényegében egy soros rezgőkör van, amit nyílván be is kell hangolni. Gondolom nem mindegy hogy milyen a kondi ugye? (Nem a kapacitására gondolok)
Ettől, picit bonyolultabb. Az átvivendő spektrumot digitalizálja , de abban a tartományban ahol a füled érzékenyebb finomabban máshol kevésbé . Az így kapott digitális jelet egy coder tömöríti, titkosítja és ekkor a hálózati kapcsolatért felelős rétegek átküldik az IP protokolt használva ( ezért Voice Over IP ) a beszélgetőtársunknak.
Tudnátok-e segíteni a VOIP-telefon működésével kapcsolatban. Én úgy gondolom, hogy nagyvonalakban úgy müködik mint az amatör packet. Az emberi hangot bitekké alakítja, az 1-hez tartozik egy frekvencia, a 0-hoz egy másik. A vevő oldalon visszaállítja a modemmel. Mi a véleményetek? Köszönettel: Pista
Én ugyan nem rágom tovább ezt a témát...lehet homokba dugni a fejet, és ezzel meg van oldva minden.
Jól van ez úgy ahogy van, minthogy engem nem érint az amatőrtársadalom problémája MOST kiszállok ebből a témakörből, és ezt a szokásomat megpróbálom megtartani :)
Egyébként sok sikert a vizsgához, valószínű Neked sikerül majd kihasználni annak lehetőségeit.
Te figyu mán! Én nem keverem a pEtyát a pOtyával, de ő te vagy, vagy valami téged csesztető figura?
Most tényleg. :-D
Avatatlan szem beugorhat a csapdába, te képes vagy nokia450-ből pmr-t csinálni, és viszont, vagy kenyérpirítóra oprendszert telepíteni, másik delikvens, hát nem tudom.
Most komolyan, ti ismeritek egymást, vagy töklámpátok kivan egymással?
Ismerek olyan amcsi amatőrt, aki a világ 50 legmenőbb távírósa közé tartozik. Egy szállodában séf, vagy konyhafőnök, vagy hasonló.
De volt már etióp császár is az amatőrök közt. A Négus.
Csak azt nem értem, aki folyton fikázza, lesajnálja az amatőröket, miért itt tanyázik. Hiszen van tisztességes kalózrádiós topik is. Széles a frekvenciák birodalma.
Igazad van! És ez a tudás nem vész el annál, aki nem hagyja elveszni, aki keresi.
Ez a szakirodalom most is megvan, aki keresi, megtalálja!
(Aki akarja, járathatja a Rádiótecnhnikát, és megveheti az évkönyvet, a jó dolgok most is ott vannak ám, én is ezt teszem!)
A hobbi nem sekélyesedik el, maximum a "telefonpótlók" hagyják el a sávokat.
Hidd el, akik most adják erre a fejüket, azok lehet hogy nem fognak gdo-t építeni, de valamilyen más módon fogják feltenni a HA-t a térképre.
Továbbra sem hiszem, hogy a dolog sekélyes lenne. Gondold csak el! 89 előtt pl nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett commodore64-hez jutni, itthon a triál(jól emlékszem?) árulta KIT-ben talán a Primo "perszonál komputereket". Fantasztikus, volt mikroelektronikai hobby! Fenébe ezzel a sok kész PC-vel, meg kártyával, megölték a hobbit. :-D
Ma is lehet 8-16-32 bites cuccokból gépet építeni? Lehet hát! Van értelme? Ugye nem sok. Viszont ennek folyományaként, a PIC-ek beszivárogtak az elkey-ekbe, a beacon-ökbe, és még sok más, rádiós helyre. 8 bit, vagy soros I2C, de tök elég!
Ahogy látom a keresztmetszetét a dolognak, idősek ma az amatőrök, vagy nagyon fiatalok. A generációs különbség az ott lesz, sőt már ott is van! Eddig az volt a nyűg, hogy "nem mennek ezek a kölykök vizsgázni, lusták mint a dög". Most meg "nem kell morze, francba de hígul az egész".
Miközben az "OM"-ok 80%-a MixW-ből CW-zik... Jajj ne már.. ;-)
Egyetértek a hozzászólásod minden sorával, és elnézést kérek, ha az derült volna ki az előző levelemből, hogy azt gondoltam volna, hogy te egyet értesz azzal, hogy nem kell a morze. Ezt nem gondoltam! Ugyanakkor nagyon sajnálom azt, hogy ez a szép hobbi, hogy sekélyesedik el manapság. Ez lászik abból is, hogy a 50,60,70,80-as évekbeli Rádiótecnika ujságok milyen hatalmas méretű szakirodalmat tártak az olvasó elé. Mindenesetre én már ilyen öreg fejjel azt gondolom, meg azt is tapasztaltam, hogy csak azt tudja megbecsülni az ember amiért megdolgozott és megszenvedett. De lehet, hogy ezt csak a rádióamatőrség iránti szeretetem mondatja velem.
Engem érdekel :-) Az ezer kommunikációban több ezer másik ember melójára vagy ráutalva, itt egyedül Te vagy a főnök. Meg nem is kommunikálni akar az ember, a qso-nak nem az elsődleges célja, hanem a kapcsolat, a kontakt.
Mi ma az a freki, és az az antenna kombináció, amivel "beletrafálok" a Baleári szigetekbe?
Petyám! Pont Te, aki döntően saját készítésű rádiókkal rádiózol, pont Te mondod ezt, aki csuklóból tenné le a vizsgát. Nem értem miért habozol? ;-)))
Neked iiis? Valamit félreértettél, mert nekem nincs olyan véleményem, hogy a morse ne kellene. De az, hogy nem erőltetik (a ma morzézó amatőrök 70%-a is megnyomja a mixw-n az előre beállított gombot, ne aggódj..), és most úgy juthatsz ki RH-ra, hogy nem kell morsét tenned, ez óriási könnyítés. De nem degradáció!
Attól, hogy kiveszik a vizsgatematikából, mind a morse-t, mind a készüléképítést (mára nagyjából a blokkvázlatot kell ismerned), ezzel még közel sem degradálják le az amatőrizmust, az oda való bejutást, sőt, NEM is ez adja meg ma már a "rangját".
Emlegetik itt a "valaha mi voltunk a fejlesztők, stb.." dolgot..
Elmúlt. Ez van. Ma már computerek tervezik a következő saját generációjukat, paneleket, stb.
Nem kell attól pánikba esni, hogy ma már csak elvétve (mondjuk a Puskás diákok még bőven mást is) építenek két tranzsiztoros cw adót, rókát.
Eltolódtak az arányok, ma a készülék már gyári, yaesu, icom, stb, és valljuk be, ezeknél (egy egy sávra lehet), de összességében fél emberöltőnyi tapasztalattal lehetetlen egy magánembernek jobbat építenie. Lehet, hogy nem is ez a legfontosabb.
(ettől függetlenül egy 4-5 alkatrészes, pic-es beacon nem szabad, hogy kihívás legyen).
Van, akinek az Iota, (ha van pénze utazgatni), vagy Sotaa fontos, és nem akar foglalkozni a szűrő meredekségggel, meghogy Q=f°/b ... Megveszi, beteszi, gatya.
A rangját nem az adja majd meg, hogy milyen igazolványod, meg fokozatod van, vagy mekkora a végfokod, hanem az, hogy valóban küldesz e mindenkinek qsl lapot aki kér, valóban kivárod e a qso-ban míg rádkerül e a sor, valóban nem taposod le a sáv elejét és a qrp állomásokat 1 kW-al, stb stb.
Az amatőrizmus nem egészen az, mint amit pl manapság a Galyán hallhatsz.
Beszélünk erről úgy (mindjárt kapunk), hogy nem vagyunk még messze benne (bár nálam csak a postán múlik).
Eddig az volt a nyafi, hogy nem vizsgáznak, mert nehéz a morze, meg készüléket kell építeni, meg minek ez meg az az ismeret.
Mára már 2-5 szabad délután, és fel lehet készülni, tessék menni!
Bár, ha valaki mégis kérné tőlem mélyebben a műszakit, mint ahogy, ha valóban 30wpm lenne a min tempó, akkor most, (sok)munka, család, stb mellett, valószínüleg nem lennék amatőr, nem is gondolkoznék rajta, építsen készüléket akinek két anyja van, 10-12 órás munkanapok után.
Amíg az ember diák, fiatal, klubba jár, okés, vagy konkrétan villamosmérnök, de ezen kívül nehéz lenne.
Most, ezek a feltételek,a fenti életvitelt, tempót is figyelembevéve, "kikönnyítve" a vizsgakövetelményt - ideálisak.
Már csak böfögni / hígulni nem szabad majd a sávokban.