Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2023.08.29 -16 0 22124

akkor bocs

Előzmény: CBNora (22123)
CBNora Creative Commons License 2023.08.29 0 0 22123

H is van és ch is.

Előzmény: van_Persil (22122)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.29 -16 0 22122

a lengyelben nincs se "v", se "h", csak "w" meg "ch", cserébe van nekik "sz" meg "ś", "cz" meg "ć", ill. "ż" meg "ź"

Előzmény: laca5 (22121)
laca5 Creative Commons License 2023.08.29 0 0 22121

Igen, ez ugyan az. Nézd meg a linkeket. A lengyel mindent W-vel ír, pl. Kowács. ;-)

Előzmény: beetee (22120)
beetee Creative Commons License 2023.08.29 0 0 22120
Előzmény: laca5 (22118)
Maci_P Creative Commons License 2023.08.29 0 0 22119

Neked is, másnak is mondom, korlátozott számban, bizonyos időpontokban (amikor szüret van, akkor arra kell koncentráljak) el lehet hozzám jönni, megnézni, megkóstolni a fajtákat na meg akár borokat is. A tapasztalatokat meg el tudom mondani szépen, szóban...

Előzmény: acerola (22117)
laca5 Creative Commons License 2023.08.29 0 0 22118

Biztos nem erre voltál kiváncsi, de 

http://semenaopt.com/en/Grapes/Veronica/44100/

https://procvetok.com/ru/plants/fruit-plants-veronika/

https://sad-arhipova.ru/catalog/plodovo_yagodnye/vinograd/vinograd_veronika_ss1/

Виноград Вероника

 

Ennyit lehet róla tudni. De az, hogy nincs senkinek ilyen azért lehet, mert ha csak ezen az egy katalógus oldalon megnézed mi van, akkor belátható, hogy képtelenség ezeket mind birtokolni bárkinek is. Mivel Pavlovszkíj, előbb utóbb majd lesz valakinek.   

Előzmény: beetee (22087)
acerola Creative Commons License 2023.08.29 0 2 22117

Szőlőszem, szervezkedő. Szerintem hagyjuk abba. Szervezkedőnek vannak nagyon jó meglátásai a csemegeszőlő közösségről. Nem akarok az a tipikus influencer lenni, akikre haragszik, mégha néha pont úgy is viselkedtem. Próbálok kínosan ügyelni arra, hogy ne osszam az észt olyan témákba, amikről épp egy hete hallottam. El is hallgattam, inkább visszatértem oldalt fejleszteni.

Egy platformot csinálok, ahol jó lenne, ha virágozna minden virág, tehát megjelennének más vélemények is, olyanok is amik eltérnek a leghangosabb szószólókétól (például nagyon kíváncsi vagyok Maci_P tapasztalataira). Nem hosszú távú célom a tartalom generálás. Nagyon remélem, hogy a felhasználók átveszik ezt a szerepet és akkor jobban csak a fejlesztéssel tudok foglalkozni. Nem akarok semmit sem árulni (a pólok kivételek, nagyon élveztem azt a pár hetet, amíg ezzel foglakoztam, ha másnak is tetszik vesz belőle, ha nem nem). Tehát nem fogok greenwayt és más klaszter szerkezetbe rendezett csodaszert árulni, nincs semmi üzleti célom az oldallal. Nem hiszem, hogy lehetne ilyen kis közönségre reális üzleti tervet csinálni Magyarországon, ami akár csak visszahozná az eddig befektetett időt.
Viszont van ez a réteg, ami most rajong a szőlő fajtákért. Szerintem még nem csengett le ez a dolog. Hátha ez az oldal hasznos lesz számukra. Az új becsatlakozóknak szeretném minél több információval megkönnyíteni a helyzetét. És igen én is látom, hogy a sok fajta ukrajnából egyfajta átverés is, de ez ellen is a minél több információval és tapasztalattal lehet küzdeni, amihez a szoloink hu egy platform lehet.

Előzmény: szervezkedő (22116)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.29 -2 1 22116

Tiszelt Szőlőszem!

Az hogy megcsináltad a kis oldaladat, ami egyfajta magyar nyelven elérhető regiszter, részemről tisztelendő. Ha szeretném hogy olyan fajtaleírás legyen benne, amiről tapasztalattal rendelkezem,.hidd el megosztanám veled. 

 

A legőszintébben mondom, részemről nem piszkalas volt a célom, de azt hiszem ezzel kezdtem. Az olvtárs semmit nem tett eddig, csak az oldalát reklamozza. Még nem árul semmit, csak pólókat, de ha reklámoz, úgy tegye, ahogy illik. Nem értem részéről sem az ilyen szintű felháborodást. Ha fajtajellemzéseket szeretne gazdagítani, a te oldaladat kellene segítenie, úgy gondolom.

 

Nem szeretnélek megsérteni, de magam részéről nem emlékszem hogy bármikor termésátlag, hektáronkénti bevétel vagy bármi olyat írtam volna, ami miatt "mellényt" illene rám raknod. Emlékszem a szezon elején írtam a növényvédelem "logikáról". 

Csináltam videót a hidrofúrós módszerről. Felajanlottam telepítés utan megmaradt dolgokat. Pl saját magam vittem 60-80km távolságra cuccokat. Dunántúlon jófejségből a telepitestol a tamrendszerig, oltvanYig mindent megcsináltam, mert teljesen lámák voltak a szőlészkedéshez.

 

Hidd el, sokan vannak, akik itt csak olvasnak, de nem írnak.

 

Aki szőlőt termel, azt szőlőtermesztőnek hívjuk. Ne haragudj meg rám, de szerintem nem létezik "igazi csemegeszőlős ember". Van technológia különbség, de alapvetően szőlőtermesztőlről kell beszélnünk. A persil által belinkelt rendezvény eloadásai között is van olyan ami inkább csemegeszőlős szemmel lehet érdekes, de ehhez látni kell az összefüggéseket.

 

Az elmúlt években, úgy gondolom, a közösségi média hatására létrejött egy "csegemegeszőlős közösség". Ennek a közösségnek javarészt a magáért a növényért rajongó emberek a tagjai, szőlőtermesztő csak nagyon kicsi számban van. Rajongni valamiért, ha az senkit nem bánt, nem bűn.

!De!

Valamihez nem érteni, tapasztalat nélkül osztani a tanácsokat, a közösség többi tagjának a becsapását jelenti!!!!! Ez csúnya dolog! 

A közösségnek vannak teljes szereptévesztésben lévő hangos tagjai is, akik után a többi tart. Mert hallják, látják ez+az így csinálja, a harmadik amúgy csinálja. Alapvető technológia szabályok nincsenek betartva, de a "hangos tagok" az irány.

 

Hogy reflektáljak a rendezvényekre.

Munkahely mellett a szabadidő, szabadság alatti egyik hobbim a szőlészkedés. A magam módján rajongok én is a szőlőért, de emellett még egy halom más dologért, vagy élményért, családért, stb. Azt gondolom, egészséges értékrendem van, amiben valahová el van téve a szőlészkedés is. 

A rendezvények ideje alatt vagy nem is tartózkodtam még az országban sem, mert a szőlőn kívül is jópár dolog érdekelt, vagy időm nem volt rá.

Van olyan rendezvény helyszín, ami előtt képzeld el, naponta kettőször megyek el, bármikor bemehetnék.

Másik rendezvény kapcsán személyesen ismerem azt aki szervezte, de vagyok annyira intelligens, hogy többet nem írok erről.

 

Szerintem a mezőgazdaság rengeteg alázatot igényel, mire az ember valami tapasztalatot szerez. Ezt könnyíti, ha valaki a szülőktől, nagyszülőktől is kap már valami útravalót. A "szőlős közösség" tagjai azért vannak hátrányban, mert teljesen nulláról indulnak, de a célokat magasabbra teszik önmaguknak, mint amit egy átlag szőlőtermesztő el tudna kényelmesen érni.

 

Az én ültetvényeim az érvényben lévő magyar szabályoknak megfelelően lettek kialakitva. Tudasom, tapasztalatom és szabadidőm szabta határokon belül gazdálkodok rajta.

 

Nem szeretnék senkivel számháborúzni, sem hektár, sem fajta darabszám, sem termésmennyiség tekintetében. Hidd el, néhány nagyon ritka fajtától eltekintve, bármilyen fajtám lehetne.

Ami kis kertünk (kb 2500m2) a nejem birodalma, ott szó se lehet szőlőről, egy üzemi ültetvény létrehozásának pedig kötött  szabályai vannak.

 

Jó egészséget kívánok neked, tisztelettel!

Előzmény: szölőszem (22110)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.29 -17 1 22115

Amúgy ki számít csemegeszölösnek? Az, akinek van 20 db, 4-5 fajtából 3 éve, vagy az, akinek van 200 db 30-35 fajtából 20-30 éve (a családnak meg 80 éve), a fajtákat tulajdonságaik/hasznosságuk alapján rendszeresen szelektálva és új fajtákkal pótolva?

Előzmény: szölőszem (22113)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.29 -16 0 22114

Tévedés, vannak csemegeszölök is, nem is egy.

Előzmény: szölőszem (22113)
szölőszem Creative Commons License 2023.08.29 -1 5 22113

Ez a borszőlőről szól, ott a helyed. Csemegeszőlő és borszőlő közt óriási a különbség.

Előzmény: van_Persil (22111)
Maci_P Creative Commons License 2023.08.29 0 0 22112

A Néró nálam nem szokott repedni. Bár az is igaz, hogy minden év más...
És sajnos nem tudtam leszedni, pedig be volt tervezve.... De néha az ember megcsúszik, főleg ha van neki munkája, ahol időnként ilik meggjelenni ;-)

Előzmény: szervezkedő (22109)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.29 -17 0 22111

MEGHÍVÓ

 

 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa, a MATE Tangazdaság Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány meghívja Önt és Munkatársait a

 

2023. szeptember 8-án 10:00 órától tartandó

Szőlőfajta bemutató Szőlészeti – Borászati Szakmai Nap

című rendezvényünkre!

 

 

Helyszín: MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti telepe

Cserszegtomaj, Porkoláb u. 39., GPS koordináta: 46.795283 17.260051

https://goo.gl/maps/C8LED6pUytHijTZo9

 

Program:

10:00 Köszöntők

  • Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet, igazgató
  • Sáringer-Kenyeres Marcell, Keszthely Város Önkormányzat képviselő
  • Dr. Brazsil József, Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymester
  • Dr. Szabó Péter, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus, általános campus főigazgató-helyettes

 

10:15-12:00 Szakmai előadások

10:15 Dr. Mikóczy Nárcisz: Gyakorlati tapasztalatok a szőlő öntözésében

10:30 Makra Máté, szaktanácsadó YARA: A szőlő tápanyag utánpótlási tapasztalatai 2023-ban

10:45 Dr. Bodor-Pesti Péter, egyetemi docens, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet: Precíziós technológiai lehetőségek a szőlőtermesztésben

11:00 Vaszily Zsolt, Huminisz Kft.: Növénykondícionálás és lombtrágyázás szerepe a mustminőség javításában

11:15 Mag Zoltán, Tarján Acél Kft.: A fém támrendszer előnyei (Salgó-fém szőlőtámrendszer)

 

11:30 Dr. Varga Zsuzsanna, egyetemi docens, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet: Gyakorlati szőlőfajta bemutató

 

12:15 AXIÁL Kft. GREGOIRE szőlőkombájn bemutató

 

13:00 Dr. Szőke Barna, állomásvezető, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet, valamint Szládovics László, telepvezető, MATE Tangazdaság Nonprofit Kft: Borbemutató az egyetem saját nemesítésű fajtáiból

 

A részvétel ingyenes, de regisztráció köteles.

 

Regisztráció: https://forms.gle/nVFPUirXie3p4wdt6

Facebook esemény: https://fb.me/e/11v1EPj3h

Előzmény: szölőszem (22110)
szölőszem Creative Commons License 2023.08.29 -1 6 22110

Nem tudjátok kiállni, hogy ne piszkáljátok Acerolát. Neked például mennyi csemegeszőlő fajtád van? Szerintem a kezemen meg tudnám számolni. És ezekből mennyi az újabb fajta? Szerintem egy sem. Úgy gondolom nincs jogod kritizálni azt az embert, aki tesz is valamit a közösség érdekében, még ha elméletben is.

Azt nem értem, hogy ti mint borszőlősök nagy mellénnyel mit kerestek ebben a fórumban. Úgy tudom, van szőlő fórum is. Ebből a fórumból el lettek üldözve az igazán csemegeszőlős emberek, akiktől lehetett tanulni, én is csak nagy ritkán nézek bele, mert a dicsekvésen és a kioktatáson kívül mást nem igazán látok.

Ebben az évben (de az előző évben is) 3-4 olyan csemegeszőlős összejövetel kiállítás, találkozó volt, mely valamilyen újat adott, aki kíváncsi volt rá. Te vajon mért nem voltál kíváncsi egyike sem?

 

Előzmény: szervezkedő (22072)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.29 0 0 22109

Néró,.maga szőlő nekem nagyon ízlik. 

...de aki a mostani eső előtt nem szedte le, azoknak nagy eséllyel be fog durranni, ha újra kisüt a nap. Ez más fajtára is igaz úgy gondolom, általánosan. Ha a bogyóhéj nem tud mit kezdeni a hirtelen leesett nagy csapadékkal, megreped és kezdődik a baj.

 

(Tegnap megtartottuk a tervezett szőlős topic találkozót. Majd ha eljutok hozzád, viszont meghívlak és kóstolgatunk!)

:-)))

Előzmény: Maci_P (22108)
Maci_P Creative Commons License 2023.08.28 0 0 22108

Képet nem fogok tudni feltenni, mert a böngészőmben nem engedi a fórummotor, mással meg most nem fogok játszani. Aki szeretne, megkeres, megnézi más helyeken a képeimet.
Na ez már itt az off. lesz, így bocs attól, akit nem érdekel.

A Néró (is) már csak ilyen, nem mindenki szereti a borát (de az is lehet, hogy csak azt a stílust nem szereted, amit kóstoltál belőle - szóval csak el kéne hozzám egyszer jutnod...).
A Kékfrankosból is több a nem jól sikerült bor, mint a finom, jól iható, de ha jó, azt én is szeretem...
De az olasz, rajnai, chardonnay, sav.blanc (folytathatnánk a sort hosszan) is ilyen, mármint sok semmire se való (vékony, se illata, se íze... stb, most ezt itt nem fejteném ki hosszan) darab készül el, a jó darabok ritkák....

Előzmény: szervezkedő (22107)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.28 0 0 22107

Én legközelebb csak olyan fajtát telepítek, aminek latom a tőkéjét, látom a fürtöket szedés előtt, ha borszőlő, akkor kóstolom a borát. 

 

A pl Nerot én is csak az elmondások, vélemények alapján raktam le. Igaz még hozzád nem értem oda, megkóstolni a tiedet, de nem jön be a bora.

Bornál van egy általános,. egyszerű falusi véleményem, ami persze támadható, hogy varialunk, róbálkozunk, újítgatunk, de egy fasza Kékfrankos az mindig Kékfrankos.

:-)))

Előzmény: Maci_P (22106)
Maci_P Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22106

Amikor elkezdtem, alig néhányan csinálták, nem volt tapasztalat, így valahonnan össze kellett szedni. Most jól meg lehetne osztani ezeket a tapasztalatokat az új csemegézőkkel, de mivel nagyon máshogy állnak hozzá, sokra nem lenne jó (10+kg/tőke, hatalmas térállás, folyamatos locsolás, tápolás, bármilyen területre való ültetés - fagyveszélyes, párás, akármi...).
És igen, újra eltenném őket, mert a kiváncsiság hajt. Hozzá kell tegyem, sokszor úgy alakult, hogy kértem 1-2 fajtát, aztán kaptam 10-20 db-ot, amikről akkor még nem is hallottam.
De a Nérót is úgy tettem el, hogy nem volt nagyon, aki normális bort készített volna belőle (egy).
Más borszőlő fajtákat nem is tudtam kóstolni, csak olvastam róluk, úgy kerültek be hozzám.
Szóval nálam ez kicsit ilyen extrém sport ;-)
És persze nem egyszerű a kezelésük, ezért tartom őket kissé ridegen ;-)

Előzmény: szervezkedő (22099)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22105

Kb 3szegednyi ember, ebbe már én is bele vagyok számolva és  2,5x Pest megye területe.

 

A pici országnak gigantikus méretű egybefüggő szőlőbirtoka van. Valahonnan az maradt meg, 1000ha, de mintha nemrég valahol ennek a dupláját olvastam volna. Szabályos, egybefüggő, négyzet alakú, sík terület, körbe hegyekkel.

Amikor szál le a repülő (a menetrendszerinti járat) efölött tesz egy kört, süllyed és kanyarodik rá a leszálló pályára. 

 

Egységnyi területre vetítve, van egy koltséghatekony, kész technológia amit szerettem volna ha sikerül legalább egy szezont alkalmazni kint, de nem valósult meg eddig. Ha esetleg jövőre összejön, megígérem csinálunk egy kis videót. 

(Addig mindenki tanuljon szerbül, hogy megértsétek miről van szó!)

:-D))))

Előzmény: van_Persil (22102)
iknalap Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22104

Sok különböző kultúra találkozásához talán nem is olyan kicsi, de nem vagyok szakértője a dolognak, tőlem kicsi is lehet :-) Azért ezzel a repülős permetezéssel megfogtál, ez nekem eddig valahogy kimaradt (hát még az átszálás) :-D

Előzmény: van_Persil (22102)
laca5 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22103

Pontosan így látom én is. Ott van a soraid között, de leírom én is, hogy lehet és kell is velük foglalkozni, hiszen a Szuvenír is Ukrán (nem tudom akkor mi volt, azt sem, hogy 10 év múlva mi lesz) de csak azért, hogy új, Ukrán (mert az orosz csak azért szokott ott lenni mert anno a SzU része volt) nem kell felcsatolni a térdvédőt és feltétel nélkül hinni benne. 

Kis óvatosság nem árt.

Előzmény: Maci_P (22096)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.27 -16 0 22102

Azért nagynak nem mondanám, annyian laknak ott, mint a budapesti I-IX. kerületekben összesen, a területe meg mint Vas, Zala és Somogy megye területe együtt...

Annyi elönye van az ottani szölészkedésnek, (mint azt ezen fórumot olvasva megtudhattuk) hogy ott elöbb jön a lisztharmat, meg az ember repülövel mehet permetezni, (csak közben át kell szállni)... ;)

Előzmény: iknalap (22100)
iknalap Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22101

A sok fajta szerinetm kiskertben sem szerencsé sokszor. Idén volt olyan gondom, hogy a fajták virágzási ideje nagyon nem egyezett, a permetezések ideje így csak keveseknek volt ideális. A vége az lesz, hogy lesz egy "kisérletezős" részem, ahol majd el lehet szórakozni, a tőkék nagy részén viszont néhány fajta fog futni, ahol tényleg lesz szőlő. De tulajdonképpen, amikor ennek nekikezdtem, ez is volt a cél...

Előzmény: szervezkedő (22099)
iknalap Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22100

Montenegró? Éppen elég nagy olvasztótégely, miért is ne kellene magyaroknak is lennie ott? Remélem, lesz hozzá szerencsém. Kívánom, hogy érezd jól magad ott!

Előzmény: szervezkedő (22098)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22099

Ennyi idő távlatában, a "mostani" eszeddel ugyanígy elültetnél ilyen számban ismeretlen fajtát?

 

Nekem egy fajtán belül is van hogy napok telnek el a permetezéssel. Ez pont a virágzás körül nem szerencsés. Minél inkább több a fajta, annál inkább nehezíti az ember saját maga számára az életet. A birtoklás vágyának kielégítését mint indok elfogadom, de minden józan szakmai érv ellene szól. Saját magamon ezt tapasztalom.

Előzmény: Maci_P (22096)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22098

Off:

Csakhogy a feladványon ne gondolkozz tovább.

Én csak folytattam honfoglaló őseink útját, akik Ópusztaszernél gyakorlatilag feladták a csavargast. Addig mentem egyenesen délre, megmászva hatalmas hegyeket, amíg a nagy kékség elállta az utunkat Crna Gora partjánál és egy darabot földet békés módon elfoglaltunk.

Előzmény: iknalap (22097)
iknalap Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22097

Jelen országok közül három van, ami szóba jöhet, kettő mindenki által elismert, a harmadik vitatott. Ha nem Montenegro, akkor Szlovénia, vagy Olaszország. Előbbiben jártam már, utóbbiban előbb-utóbb fogok és elmondások alapján remélem, Montenegróhoz is lesz szerencsém. Szóval, Olaszország, vagy Szlovénia? Azért néha elcsodálkozok azon, mit is adott nekünk az európai szabad mozgás és az internet. Néha kissé felfoghatatlan annak, aki látott mást is.

Előzmény: laca5 (22095)
Maci_P Creative Commons License 2023.08.27 0 1 22096

Ha már így sok dolog bejött ide, kicsit írok tapasztalatokat, hogy legyen valami konkrétum is (párszor már írtam ilyet, vagy egy részét).

Van úgy 150 fajtám, nagyjából 7-8-9 éve. Ennek nagyrésze "új". Van pár v.vinifera borszőlőm, pár magyar rezi csemege és borszőlőm.
Nincs locsolás, nincs műtrágyázás, bio növényvédelmmel dolgozom, úgy 0,9x2-es térállással. Az egyik kritikus/problémás dolog számomra a virágzás/kötés. A régi borszőlők minden évben jól működnek, de a rezi magyar csemegék (Palatina, Eszter, Teréz) és a Néró is, ami nálam borszőlő. Az "új" fajtáknál már előfordulnak problémák, madárkásság, nem megtermékenyült részek, amik kihullanak, és a fürtök nem néznek ki jól. Jópár fajta napégésre hajlamos, mások repednek. Megint mások érzékenyek lisztharmatra (fürt). Aztán másik csoport szép hatalmas fürt és bogyó, aztán az őszi csapadékos időben nyomják egymást, kirepednek, és nem győz vele az ember dolgozni, hogy kitisztítsa a fürtöt.

 

Tudom, hogy sokmindent lehetne ezek ellen tenni: orrba-szájjba nyomni a növényvédelmet (de ahol egy hagyományos v.viniferat meg tudok védeni, egy magyar rezit meg tudok védeni, ott nem fogok többet tolni másokra). Lehetne locsolni - de ha egyszer nyáron kihagynám, a fent lévő gyökérzet miatt a tőke ki is menne, mert nálam a felső rétegek rendesen kiszáradnak, löszre meg locsolni sok értelme nincs... Lehetne sapkát tenni a fürtökre, mint a japánok...
Ezt 5-10 tőkével, sok szabadidővel persze meg lehet csinálni. De ha sok van, ilyenekre nincs idő, mert minden évben van valami, ami miatt az ember megcsúszik, és csak lohol, hogy beérje magát...
Ja, és nálam az Attila, a régi, magyar, vagy a Souvenir, Hamburgi Muskotály is jól működik, szép fürtöket hoz.
És igen, az idei évben is rendben vagyok, lemosó, aztán virágzás előtt Polyversum, mert a Nérót így tudom csak védeni (és akkor már minden ezt kapta). És a Nérónak még virágzás után adtam egy réz-kén combót, azóta köszöni, jól van (csak kellett neki az itt már tárgyalt 500g/10l keserűső 3x neki, hogy ne legyen fürtkocsánybénulás).  A többire virágzás után ment 4 kör réz-kén (egyes rezi borszőlőimre talán 1x, Solarist meg nem szoktam lemosón kivül semmivel se kezelni).
Na visszatérve a csemegékre: ez a kezelési mennyiség elég egyébként mindenre, még idén is, szóval nem kell ezt túlgondolni (persze nem folyóparton, vagy egy állandóan párás mélyedésben kell nekiállni szőlőt termeszteni ;-) - na jó, nekem van egy kis előnyöm: az esők sokszor elkerülnek).
Lassan el is felejtettem, miért kezdtem írni ezt a hozzászólást ;-)
Szóval: a régi, kipróbált fajták (Néró, Eszter, Palatina, Zalagyöngye (na jó, idén van benne egy rakat apró zöld szem, de fél kg feletti fürtökben, és bornak így is jó lesz...), Attila...) minden évben szépen, egyenletes bogyómérettel, normálisan fejlődnek. Ez nem minden esetben mondható el az "ukrán" fajtákról: az én területemen, az én termesztési módszereimmel. Ettől függetlenül nagyon változatos ízvilágot tudnak produkálni, szóval érdemes velük játszani.
Majd mindjárt keresek pár friss képet.

laca5 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22095

Adria, nem volt a Magyar Királyság része (remélem :-) ) és nem Albánia. Nem olyan sok hely van...

Előzmény: iknalap (22092)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!