Ezek szerint akkor minden munkához papíros szaki kell ? Festéshez, burkoláshoz is ?Nem megoldható, hogy papíron én csinálom, a valóságban pedig egy szakember ?
1. Ha jól értettem akkor pl. a fűtés-vízszerelő mellett végezhet mint tulajdonos segédmunkát Ilyenkor hogyan kell ezt feltüntetni a naplóban? Bekattintom, hogy plusz egy segédmunkás és szövegesen beírom, hogy a tulajdonos saját maga?
2. Édesapám nyugdíjas hegesztő, lakatos. Ő csinálná a korlátunkat és a falápcső vázát. Nem vállalkozó, tehát nem tudok vele szerződés sem kötni?
Az ilyen (közvetlen hozzátartozó) munkát, hogyan kell naplózni? Ehhez is kell Felelős Műszaki Vezető?
Segítséget szeretnék kérni Tőletek, mert mi is az e-napló csodájával küzdünk.
Helyzetünk a következő:
Teljesen felújítunk egy elhanyagolt épületet. Építési engedélyünk megvan. Kell új koszorút készítenünk. Ezzel, meg így tetőcserével is meg kell várjuk a tavaszt. Szándékaink szerint akkor nyitunk e-naplót is. Viszont a bontási munkák már megvannak (pince + nyílászárók), plusz az aljzatbetonozás is készen van. Kőépületről van szó, de belül felhúztunk körbe ytong-falat (telekhatáron álló épület és a szomszéd miatt kívülről nem szigetelhetünk). A víz- és fűtéshálózat kész.
A kérdés, hogy van műszaki ellenőrünk (a félreértés elkerülése végett: nem a kivitelezőhöz tartozó ellenőrző emberke, hanem az építtető oldalán álló) és egy generálkivitelező azt mondta, hogy tulajdonképp mindent megcsinálhatunk mi (leszámítva a villanyt és a fűtést), feltéve, hogy az ellenőr aláírja, hogy igen, ez úgy készült, ahogy a tervben van.
Ez tényleg kivitelezhető így?
Előre is köszönöm a válaszotokat! (és bocsánat a terjedelemért :) )
Egy házhoz, aminek tulajdonosa vagyok, milyen módon lehetne beszerezni az építési naplóját? Pár dolgot nagyon nem értek a ház kapcsán (nem én építtettem) ..
feltételzem úgy, hogy kiderítem a műszaki kivitelező nevét, és elkérem tőle...más módon esetleg?
Szeretnénk elkezdeni egy vízjogi engedély köteles munkát (vízjogi már megvan), ami közterületen valósulna meg. Ez egy korábban elkészült lakópark víz-, illetve csatornaellátása lenne. A munkának már van nyitva általános építési napló, de szerintem ezt külön naplóban, mégpedig víziközmű naplóban kellene vezetni.
A naplózandó tevékenységekkel kapcsolatban teljes a káosz. Van aki csak az építési engedélyben szereplő főbb munkákat (szerkezet, tető, gépészet) naplózza, van aki mindent.
Utóbbiból mondjuk nem lehet baj.
Ami viszont nem építési engedély köteles tevékenység, ahhoz nem kell külön FEMÜ, elég ha szakmunkás bizonyítványa van a kivitelezőnek. (és természetesen az alább említett regisztrációja!)
Bádogozás, burkolás, hőszigetelés, festés stb.
Ebből az engedményből viszont indirekt az is következik, hogy naplózni kéne....
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy új építésű háznál (nem generál kivitelezés) a bádogos munkákat kell-e e-naplózni, ha igen, akkor kell-e felelős műszaki vezetőt jelölni?
Szia! Nagyon fontos, hogy a kivitelező rendelkezzen MKIK regisztrációval. De ez automatikusan megjelenik mikor NÜJ szám alapján meghívod a naplóban. Ha nem jelenik meg akkor a kivitelező valószínűleg nem adta meg mikor a kamarai adatokat kitöltötte. Az MKIK reg. szám itt csekkolható le: http://regisztracio.kivreg.hu/web/index.php?frame=Search
Újra egy kis segítséget kérnék! Most lesz az első napló zárásom és kicsit összezavarodtam itt a végén feltöltendő teljesítés igazolásokkal és műszaki átadás átvételi dolgokkal.
1. lépésben
"az építtető az eljárás meghatározott időpontjának, az építési engedély számának és az építés helyszínének az e-főnaplóba történő bejegyzésével értesíti az illetékes építésfelügyeleti hatóságot, a fővállalkozó kivitelezőt és egyéb érdekelteket" ezt mégis hol teszi meg? Mert menü pontot nem találok rá. Ilyen van ugye "eseti bejegyzés/ műszaki átadás átvétel eredményes befejezés napján az építési napló lezárása" de ez lesz gondolom a legutolsó bejegyzés.
2. a műszaki ellenőr "e- műszaki igazolása" és ha nem volt műszaki ellenőr akkor ki tölti ezt ki?
3. teljesítés igazolás, ezt a műszaki átadás előtt vagy után kell kiállítani és feltölteni, illetve részszámlázás esetén a részszámlákhoz is kell készíteni, vagy elég csak a munka elkészültekor 1-et az egészről?
A leírások alapján ezek a dokumentumok e formátumban is kitölthetők a naplóban de én erre nem találtam lehetőséget, mindenhol dokumentum feltöltést kér. Esetlegesen minta dokumentumokat tudnátok megosztani velem, mert a neten találhatóak mind különbözőek az egész egyszerűtől a nagyon bonyolultig és így nehéz kiigazodni hogy mi az amire valóban szükségem lenne.
1. Sunnyogd el a fenébe. Nem szerkezeti munka, ezért már nem fognak megbacni.
2. Ez jó kérdés. Bp körnéykén termékként kezelik az ablakokat, ennek megfelelően nem kell enaplózni. Más megyében viszont a beépités miatt szolgáltatás is tartozik hozzá, és megkövetelik az enaplózását.
Családi házat építünk és nincs generál kivitelezőnk, minden kivitelezővel (értem itt a kőművest, ácsot, villanyszerelőt, víz- és fűtésszerelőt, burkolót) külön szerződtünk le és mindenkinek megnyitjuk a naplót is, mely korrektül vezetve van.
Műszaki ellenőrünk van és minden kivitelezőnek van felelős műszaki vezetője is.
Ennek ellenére felmerült egy-két kérdés bennem.
1. A festést megcsinálhatom magamnak (nem vagyok festő) vagy mindenképp csak festő szakmunkás dolgozhat nálam? Van olyan ismerősöm, aki bírta a naplóba, hogy saját maga festett. Ez megtehető? Ha igen, akkor kell nyitni saját magamnak is egy főnaplót és kell felelős műszaki vezető is?
2. A nyílászárókat méretre gyártva hozzák a helyszínen egy nap alatt beépítik őket a helyükre és kész. Erre az egynapos tevékenységre is kell az ablakot szállító cégnek nyitnom egy főnaplót és kell hozzá rendelkezniük felelős műszaki vezetővel is? Nem abszurd ez egy kicsit?
Ha magam építem be a nyílászárókat, akkor azt hogyan lehet feltüntetni a naplóban?
Elég ha beírja a műszaki ellenőr, hogy a tulajdonos saját maga beépítette?
A következőben kérném a segítségeteket, kivitelező fővállalkozóként vagyunk jelen egy családi ház építésénél. Kőműves munkát mi csináljuk, az ács és villanyszerelő alvállalkozók ezzel nincs is eddig gond. Viszont a gazda testvére gépész, és ő vinni a gépészetet, az addig rendben van, hogy van rá lehetőség hogy családtagként végzet munkát bepipáljuk, de a kérdés hogy őt az építési naplóba hogyan vezessük fel? Mert ha új főnaplót nyit a gazda akkor kéne műszaki ellenőr, ami nincs. Alvállalkozóként meg elég érdekes lenne feltüntetni, hiszen nekünk semmi közünk hozzá, ingyen dolgozik tehát mi kerülne a számlákra meg stb...
Szeretném megtudni, hogy kinek kell feltölteni a Teljesítés Igazolási Naplóba a Teljesítés igazolásokat?
Alvállalkozó vagyok egy projektben. A szerződésemet a megrendelő vállalkozóm töltötte fel, amikor meghívott az alnaplóba szerepkörbe, és átadta a munkaterületet.
Viszont most fel kellene tölteni a Teljesítés igazolásokat közte és köztem. Ez kinek a feladata?
Érdeklődni szeretnék olyan helyzettel kapcsolatosan , hogy építés engedély köteles felújításnál ,én mint tulajdonos kivitelezhetem-e a víz és elektromos szerelési munkákat mivel meg van a kézügyességem ???
A segítségetekre van szükségem, mert nem vagyok jártas a témában, de a megrendelő generalkivitelező köti az ebet a karróhoz, hogy vezetnem kell e-naplot.
Alapszitu:
A cegünk (alkalmazott fagyok) szerszámkereskedelmi cég, semmi közünk az építőiprhoz.
Épül egy ipari létesítmény, amit a generál kivitelező a műhelykben levő szerszámgépekkel és azok telepítésével együtt vállalt.
Mi szállítanánk egy jópár gépet (fúrógép, eszterga gép, marró gép, festő kabin), amiket telepíteni kell, de ez azt jelenti, hogy bekötik a villamos hálózatba, és beálítják A gépeket. Kivéve a festőksbin, ami az epületen belül egy külonalló kamra panelekből történő összeállítása es gépészet rákötése, levegő ki-be vezetése.
Ez szerintem nem építőipari tevékenység, es nem szeretnék e-naplot vezetni. Nem értekhozzá, és az sem biztos, hogy boldogulnék vele.
Azt sem tudom, hogy milyen személyes felelőséggel , veszéllyel jár?
Ha van ügyfélkapus hozzáférése, akkor az első e-naplós bejelentkezésnél kap automatikusan egy NÜJ számot. Itt ki kell tölteni a cégadatokat, stb.
Ezt a NÜJ-számot fogja neked megadni, amikor meg kell hivnod a naplóba.
Olyan nincs, hogy egy vállalkozót az épitésvezetője helyettesit, mert az épitésvezető (feltételezem ez felelős műszaki vezető akar lenni) mindenképpen kell amúgy is.
Hacsak nem az épitésvezetőhöz van rendelve a cég az e-naplóban.