Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Tudom írtam hogy tig módban nincs semmi. Syrius 250 wg DC alul van öt mód állító, 2t 4t stb. Legalul pedig a bevont elektróda. Többi tig mód. Viszont nem tettem még rá az argont, mert csak próbáltama munkakábelt mert kicserélték rejte a vezérlő csatlakozót a syriusnál. Gáz hiány miatt blokkoljat az awi? Nem koppintós.
Sziasztok segítséget szeretnék kérni. Hozzájutottam egy Syrius wig 250 DC géphez 3 fázisos. Bekapcsolom megy minden a gépen, lehet állítani minden ok, de nem ad ívet tig módokban. Bevont elektródánál van áram a kábelben, igaz csak a tig kábellel próbáltam, hogy van e szikra, (áram) Nem hegesztettem vele. Mi lehet a probléma?
"Az amit te mértél meg inkább a 25mm2 de mint írtam ne lepődj meg ha nem annyi."
16mm2 lesz az.
Ha 5 mm átmérőt mért sodrott szálon akkor annak a kitöltési értéke attól függ mekkorák az elemi szálak átmérői. Könnyen belátható, hogy ha csak két db 2.5 mm átmérőjű szál van benne akkor azoknak a teljes felülete sokkal kisebb mint a teljes kör felülete (konkrétan pont a a fele azaz 50%) . 3 db 2mm -es szál esetén már nagyobb mint két szálnál de még mindig van köztük egy csomó levegő. És így tovább, minél több a szál annál kisebb a köztük lévő haszontalan terület. Nem tudom hány szálból áll a sodrata de simán el bírom képzelni, hogy 80% körüli a kitőltési értéke így az általa számolt 2 mm2 helyett a valós az kb 16mm2
A nagy kereszmetszet ritka dolog. Neked van új réz tesztcsioeszed. Egy rövid fefttel hegessz egy laposvasat a nagy átmérő oldalára,erre meget a csipesz. Ha van 80,vagy 100- as pillanatszoritód,ezt fogasd a nagyátmérőhöz....ugye ne folytassam. Vagy az új csipeszt csak dobd rá a vasvázra,tegyél ra egy két kilós kapapácsot,máris hegeszthetsz......
A mágneshez szükség van egyenes felületre. Egy festékes,vagy rozsdás csövön nehézkesen illeszkedik helyesen,még csiszolás után is......
Patentfogóm nekem is van pár db,szépek is ami a fotódon van,jó lehet kb 100A ig,de e fölött soványka az áramvezetése. Az esetemben még a 60- as pillanatszoritó is felmelegedett sok esetben..........tehát kevés volt a vezetőképesség......
A mágnesnek egy sarokcsiszolóval meg egy négertárcsával fél másodperc alatt csinálsz fémtiszta felületet. Festéket, mocskot, rozsdát, mindent lekap, csak a fémet nem bántja. Karosszériások használják. A szorító nem rossz ötlet, egy állítható C-fogón gondolkodtam még.
A kábel végét erősen osszesodortam, kb 5mm az átmérő. Ez igy 20mm2. Miért nem 16,és miért nem 25mm2?
Egyébként nem rég mma 3.2- es folyamatos munka,és 100A körüli hegesztőáram,és ez a kábel meglepő módon nem melegedett..........32 db volt az eldktróda,csak salakolás időre álltam le.......
Ha neméri átt a csipeszed,fogasd a szelvény,vagy csőoszlohoz szoritóval. Látom szép testvéged van. Én sok évig a 60- as szoritót használtam,de nemrég 80- asra cseréltem,ez igy 120- at fog meg,de a szoritót lehet hosszabra is hagyni. A mágneses csatlakozás csak új anyagon optimális,én nem szeretem,mert a vasport összeszedi. Megcsináltam hangszóró mágnesből,de csak disznek lóg a falon.A szoritó csavarjára gyorsacélt szoktam hegeszteni,megköszörülöm szivfúrónak. Ha erősebben meghúzom,a vastag rozsdát is áttvágja..........
Kidobtam a lemezcsipeszt, lett helyette rendes öntvény. Megjött a sisak is, 15 pénzért szerintem elég tisztességesen meg van csinálva (persze vékony mezei műanyag). A fejpánt felül és hátul is állítható, ill. a sisakon belüli pozíciója 3 állásban. Van hozzá egy egész jó huzat a gyösö kínálatában, puha filces a bele, hogy ne karcolódjon a plexi, és van elöl egy kenguruzseb a kesztyűknek.
Egy másik helyen is ugyanannyi volt a 250-es, mint a 350-es. 250-est vettem (RR + RC), azt talán könnyebb vezetni, és hülye helyekre is beférek vele. PD pozícióra is szükség lesz, és ott szerintem jobb a rövidebb.
Ha hozzáírsz egy nullát meg fizeted a postát, akkor csomagolom. 😀
A világ összes MIG welding basics videóját megnéztem már többször, szerintem menni fog.
Próbánál először persze csináltam egy fasza kráteres hernyót, meg szaggatott is. Aztán a faszi szólt, hogy tegyem már közelebb a pisztolyt. Úgy rögtön jó lett. Beidegződött, hogy a porbelest messzebbről kell.
Az újnak 3 méteres lenne mindene, de a testkábel meg van buherálva rövidebbre, ahogy írtam.
A kicsinek az elektródafogós 3 méter, a másik kettő 2 méter.
Kicsit sajnálni fogom, mert tök jó gép, de minek legyen kettő. Gombokért azért nem fogom odaadni, nem hiányzik az ára a családi kasszából.
Egyébként már be van készítve CO2-re. Ha végre kijutok hegeszteni, és még meglesz, akkor valószínűleg csinálok összehasonlító tesztet az új szerzeménnyel. Csak nehogy a kicsi szebbet produkáljon, mert agyfaszt kapok. :D
A mikrokapcsolós pisztoly már most hiányzik, bénáztam is ma az "új" gép próbája közben, hiányzott a megszokott határozott kattanás.
Az árát még megálmodom, most ugyebár 70e az új 2 év garival.
Akit esetleg érdekel, dobjon mailt, de jelezze itt is, mert ezt minden nap olvasom.
A még ki nem talált árban a próbán kívül az is benne van, hogy lesz rá min. 1 órám, hogy az alapokat megmutassam porbelessel, ha lesz rá igény.
---
A mai szerzeménnyel az lesz, hogy az elektródafogós kábelre átrakom a testcsipeszt, pálcázni úgyse nagyon fogok.
Tök normális fickó volt az eladó (hegesztő a munkája is), pár szót meséltem az eddigi dolgaimról, de ahányszor szóba került a cukiforce meg a Hyundai, annyiszor vagy többször hallgattam végig a "200 A alatt nem szabad gépet venni, otthonra sem..." kezdetű mondókát. Már kezdtem gyanút fogni. :DDD