Mi az hogy savas széklet? A világos, nyákos széklet lehet vastagbél vagy hasnyálmirigy más probléma is. Savas széklet olyan nincs. Neked is egy komplett kivizsgálás kéne , nem pedig orvosi tanács nélkül gyógyszerezni magad. Menj el egy gasztroshoz kéne nézni fruktóz, laktót, lactulose vizsgálat, vérvétel,hasnyálmirigy vizsgálat szóval sok minden. Lehet simán felszivódási zavar . A szívtájéki fájdalom ha nem magas a vérnyomásod az idegrendszeri szerintem. Akár egy savcsökkentő is okozhatja mivel azok is befolyásolják bizony az idegrendszert. Nem mellékesen rossz felszivódást okoz ami hozza magával a többi bajt.
Acidwell vénynélküli (pantoprazol) savcsökkentőről mi a véleményetek? A Ludea pár napos szedése után erős szívtájéki fájdalmaim lesznek, járt már így valaki?
Mert jött a savas székletem, arra elkezdtem szedni a savcsökkentőt, de most meg átváltott nagyon erős szívtájéki fájdalomra, köldök körüli szurkáló hasi fájdalomra.
Persze híg, nyákos világos székletem van és folyamatos puffadás.
Nagyon nagy fájdalmakat ( amik néha szűnnek) nektek szokott ez okozni?
Az ilyen vékonybél fekélyek mennyire szoktak fájni?
Mert már 100% hogy valami sérvem van, de időpont hónapok múlva, sürgősségin meg nem látnak el amíg nem négykézláb megyek be... :-(
Ěrtem, csak hogy az nagyon nem jó, ha megfeszíted például belégzéskor. Az csak tetézi a bajt. Belégzéskor el kell a gyomrot, hasat, hasfalat stb szinte ernyeszteni - hogy lejjebb mehessen és jobban vehess levegőt. Majd kifújáskor húd be és meg is feszítheted - méghozzá olyannyira, hogy szinte érezd, hogy minden megy a derekad felé. Így jobb lesz a bélmozgás is, ami lassan lassan lepuffaszthatja a nagy hasat - a belekben rengeteg lerakódás lehet. Van ott talán minden abban az 5 kilóban - vizenyős szövetek, zsírosak, meg rengeteg bélsár is lehet. A felülések nem segítenek, meg amúgy maga az ülés is nagyon nem jó (autóban, vonaton, buszon, melóban stb). A melóm olyan üléses a számgép mögött, de az idő nagyobbik részén úgy vagyok a dolgozófotelomban, hogy az inkább fekvésre hasonlít, mint ülésre - így jobb a bélmozgás és a légzés is. Ha van hely, akkor a vonatban is úgy helyezem magam kényelembe. Inkább az oldalsó izomzatot kéne erősítened. Nálad most már olyannyira sok cucc van ott, hogy nem nagyon tud lefelé menni annyi cucc, amennyinek lejjeb kellene mennie bizonyos időn belül - ezért felfelé is igyekszik. Tehát szerintem a lefelé utat kellene valahogy átjárhatóbba tenned. Belekre vannak tisztítókúrák is, beöntések stb - én egyiket se alkalmaztam. Változtattam étkezési, ivási, légzési, mozgási szokásaimon - ezek természetes módon segítettek.
Én sok mindent nem ehettem régebben, mert puffasztott, rosszul emésztődött, jöttek a savas gázok a torkomba. Már jó ideje mindent megehetek (zsírostól a cukrosig mindent), semmi se okoz problémát.
Persze, magánban is ugyanúgy vannak bénák, és államiban is profik, ez tény. Egy jó dokit kell találni, és ha van normális magánrendelése, az a legjobb kombó.
Egyszerűen államiban arra várni háromnegyed évet akár (az endokrinológián pl. szó szerint ennyit kellett, bár akkor már rég volt diagnózisom, csak papírért mentem), hogy csak megalázzanak... Én is hallgattam olyanokat, hogy a fülem kettéállt, komolyan nem hittem el sokszor. Párom mondta, hogy könyvet kéne kiadnom ezekből, annyira gáz. Ez a szilvalekváros is bicskanyitogató... Most olvasom a "Bocsáss meg és felejts!" c. könyvet, hasznos :) Túl kell ezeken lépni, nem hátranézni, csak menni előre :)
Én is Takátshoz járok de én az 1 sebészetre a klinikákon az ugye állami. Kicsit várnom kell de a magánorvosokkal is!! ellentétben őt bármikor felhívhatom és elérhetem telefonon is. Az Endomedix és a Professional magánklinikákon voltak két doktornéninél is ahol százezreket hagytam ott tavaly és még idén év elején. Kb 4 ultrahang , vagy 3 gyomortükrözés 1 vastagbél altatásban rengeteg vérvétel és kilégzéses tesztek. Ezek az intézmények abban jók hogy korszerűek és nem kell sokat várni de az orvosok, de ugyanúgy nem tudna semmit és a legtöbbje csak az alapköröket futja meg. tudjátok mennyit szenvedtem és szenvedek.. közel már 2 éve és idén májusban jöttek rá az orvosok (Takáts doki ) hogy fruktóz érzékeny vagyok és a hasnyálmirigyem is alulműködik. Persze ez hozta magával a többi bajt mert későn vették észre a savasságot a hasi panaszokat , refluxot. Ebben a két magánklinikán még meg sem említették hogy esetleg ennek az embernek nem pszhiés fájdalmai vannak hanem valami felszívódás probléma. Megtükröztek mindenhol és kész ,azt mondták semmit nem találtak pszhiés. És elfogytam közel 2 év alatt mint a ropi. Közben meg a hasnyálmirigyem nem termel elég enzimet és ezért később már fruktóz és cukorproblémáim lettek. Pl az Endomedixnél fel akartam hívni a dokinőt egy gyógyszerrel kapcsolatban hogy hogy kell szedni ,de nem lehetett vele beszélni csak ha bemegyek hozzá és fizetek a kontrolért. Azt hittem rosszul hallok! Ezeket az orvosokat nem is látogattam többet. Aki meg alulról tükrözött 90 ezerért altatásban este 8 kor volt vége mire felkeltem az altatásból ő haza ment!! Értitek ott álltam egy tükrözés után és a dokinő hazament és azt sem tudtam mi van. Akkor volt fekete ,véres székletem). Azt mondta az aszisztens aki ott maradt kis polip , majd 2 hét múlva érdeklődjek persze pénzért és a szövettan miatt. A mostani eset volt a legmulatságosabb és a legbosszantóbb is egyben Takáts doki elküldött az Endomedixbe hogy a cukorterhelést ott csináltassam meg mert ott az államiban nincs ilyen lehetőség most, délelőt 10 órára megvolt erre rá 2 órával az aszisztens még vett tőlem 14 ezerért egy helikobakter tesztet amit csak éhgyomorra lehet megcsinálni . Értitek ! előtte megittam 3 deci tömény cukoroldatot és utána csinálta meg a heliko tesztet!!! Másnap gondolkoztam ez így nem lesz jó az Endomedixben azt mondták semmi baj (a vizsgálat pozitiv lett) ,de felhívtam Takáts és egy másik dokit is azt mondták így nem lehet mert az teljesen éhgyomorra kell fújni. Utána még el kellett mennem 1 ujabb kilégzésre mert fars volt a végeredmény....persze hogy negatív volt. Sajnos a magánklinikákon is azok vannak akik az államiban csak délután még pluszban valahol dolgoznak. De nagyon kevés a jó doktor. Vadnai Mária akit olyan nagyra tartanak ,azt mondta nekem tavaly mikor 1 hétig véres volt a székletem (mosolyogva) hogy biztos szilvalekvárt ettem attól van. Akkor mentem utoljára hozzá. Takáts profi , kicsit lassú de ott van a szeren ,bár ezeket a problémákat amik nekünk is vannak sajnos általában mi magunk kell hogy meggyógyitsuk. Boccs a hosszú terjedelemért:)
Tényleg kicsi! :) Detto kerülöm az államit, max. csak receptért megyek oda. Elég volt, amiket előtte kaptam ott más bajom kapcsán, gasztrósból már meg sem néztem, hogy kihez tartoznék. Szomorú :( De Takáts tényleg jó!
Én nagyon megjártam 2 állami intézményben is gasztorenterológussal. Magán úton ide járok: https://gasztroenterologia-kozpontok.hu/diagnosztikai-kozpontok/gasztroenterologia-budapest A honvéd kórházban egy szövettani eredményem valamivel több mint 2 hónap alatt lett meg. Itt kb 2 hét alatt készen volt. Jók az orvosok - először Sebesi Juditnál, majd Takáts Alajonál voltam, mind a kettőjükkel meg voltam elégedve -, nem olcsó, de az állami intézményekben semmire sem jutottam, itt meg valamit azért tudtak segíteni. Nem egyszerű az én esetem sem, de javulgatok...
Juno, milyen kicsi a világ! :) Én is a Takács Alajoshoz járok! :) Már az állami intézményeket ha tehetem alapból kihagyom bármilyen eü probléma esetén. Nagyon megjártam az év elején két gasztorenterológussal is, akiknél nem magán úton voltam....
Nagyjából értem a panaszaidat, és átérzem. Amióta tönkre tette egy gyulladáscsökkentő a gyomrom, rettentően érzékeny minden stresszre, fáradságra, a kevesebb alvásra. Szinte állandóan "ideges", feszül, fáj, morog.... El kellett kezdnem nyugtatót (medazepám Q) szedni, ami sokat segít. Megnyugtatja a gyomrom, ezáltal csökkenti a savat. Mellette ha tehetem tornázok esténként. Maga a mozgás is nagyon jó a "feszült" gyomorra, levezeti a stresszt, oldja a feszültséget, jobbat alszok tőle, amit azonnal érzek a gyomromon, mert jobb tőle. A gyógyszerrel és a mozgással együtt tudok csak javulgatni...Önmagában a savcsökkentő ezek nélkül SEMMIT nem érne!
De egy jó edző pláne tud segíteni, akit ismertem, annak pont volt ilyen "kuncsaftja", vékony, csak kis poci-hurka ott volt (szintén inzulinrezisztencia miatt). Sokat alakult, láttam. Ettől függetlenül továbbra is tartom, hogy a has leadása önmagában nem fogja megoldani a refluxodat...
A felülés pont nem egy jó gyakorlat (amúgy sem) :) Én nem is nagyon csináltam hasgyakorlatokat, mert azt már végképp nem tudtam a reflux miatt, hátra sem tudtam feküdni, max. néha csináltam planket meg lábfelhúzást. Maga a nagyobb súlyos edzés az egész testet formálja, a pulzusod is száll, viszi le a zsírt (de közben ahol kell, amire gyúrsz, ott vastagodsz, nem fogysz el - soha olyan lábam-karom nem volt, mindig piszkafa voltam, alig várom, hogy újra tudjak járni).
Ha jó gasztrós kell, dr. Takáts Alajos pl. jó nagyon, hozzá jártam, nem az a nagyon parolázós, de szakmailag jó, és értelmes időn belül be is lehet jutni hozzá. Sajnos lassan mindennel ez van, ha jól akarsz lenni, magánba kell menni :(
Olyasmit képzelj el,hogy hanyatt fekszel és ráteszel a hasadra egy 2 kg-os lisztet és máris reakcióba lép a szervezeted,hogy megveszited a hasfalat. Ha nem feszited be is tudsz levegőt venni,csak úgy érzed nyomás alatt vannak a belső szerveid igy reflexszerűen reagálsz,hogy inkább behúzod a hasfalad. Nos nekem ez az érzés van ott azzal a felesleges 5 kilóval,de érdekesmód,csak felül a gyomorszájnál húzom be.
Pedig világ életemben egészséges voltam,soha nem volt gondom,meg sportoltam is,néha még most is focizok,futok..meg újabban gyógytornázok.. Az evésem nem a legegészségesebb,de nem fogok puffasztott rizsen élni..
Venter beszerezve. :) (szomszéd házban van patika). Amúgy kórházban voltam, Bp., de nem mondtak semmit. Ezek szerint reflux-szal kapcsolatban csak magán gasztroenterológus rendszer működik? Szép...
Köszönöm szépen. Volt tükrözés, hasi UH, Pantoprazolt írtak fel, 40mg 1x1, amiket említettél azokat háziorvos írja vagy el kell menni gasztroenterológushoz? Amúgy tegnap-ma elég sok fórumbejegyzést olvastam, nem semmin mentél keresztül, örülök, hogy jobban vagy, és minden tiszteletem, hogy így viseled ezt az egészet.
Oh szegény, nekem is epés reflux van, hát részvétem :( Az a baj, hogy kell ilyenkor általában a gyógyszer, mert kevésbé savas közegben kevésbé okoz nagy kárt az epe, ugyanakkor minél jobban leszorítják a savat, annál jobban jöhet fel az epe, és az ugyanúgy teljesen savas refluxos panaszokat okoz. Nekem is ez volt, nyomták-nyomták le a savat, és egy idő után csak rosszabb lett, megtükröztek, akkor derült ki, hogy azért, mert már epe van. Epés refluxra motilitásjavító is kellhet, meg Venter granulátum az epesavak megkötésére, meg pl. nálam próbálkozott a doki sima apo-famotidinnel (H2r-gátló, nem protonpumpainhibitor), jobban is voltam mellette, az nem lassítja be annyira a gyomrot.
Ja, és addig örülj, amíg csak kellemetlen nehézlégzést okoz ez, és nem is egész nap (persze tudom, hogy ez is elég). Komolyan :( Jobbulást!
Lehet változtatni ezen a testalkaton is, csak edző segítségét kell/érdemes kérni. Nagyobb súlyos edzésektől én szépen vastagodtam, a hasam meg laposodott. Egyébként tényleg nagyon sokszor vagy inzulinrezisztencia/anyagcsereprobléma áll az ilyen testalkat hátterében (nem tudja a szervezet jól tárolni a zsírt, a subcutan zsír szinte mindenhol kevés, kórosan kevés marad, csak a hasi zsírszövet tudja becuppantani a cukrot, így ott gyűlnek a hurkák), vagy valami emésztési probléma, amitől fel vannak puffadva a belek.
Belsőleg nem biztos, hogy tuti a refluxra a borsmenta. Nekem továbbra is sántít ez a teória, mármint bármennyire behúzod a hasad - "stresszelsz", akkor sem lenne szabad így feljönnie a savnak! A záróizom az, ami rossz ilyenkor. És/vagy sok a savad, ennek lehet érdemes utánamenni. Terheléses cukor és inzulinvizsgálaton voltál már? Inzulinrezisztenciával nemcsak a sok sav jellemző, hanem ez a furcsa, vékony-sovány testalkat+poci kombó is.
Hát lehet örökletes is, mert az ember hasonlít egy hozzá közelihez, de talán valahogy csökkenteni lehetne egy kis életmódváltozással, mozgással, légzéssel, mit mikor hogyan eszel stb. Az egyik kollégámnak is (aki fiatal korában élsportoló volt) hatalmas hasa van, pedig amúgy megfelelő az izomzata és a többi testrésze, már eltekintve attól, hogy szinte mindenre panaszkodik. Refluxa is van. Akkora a hasa, hogy talán egy 10 literes vödör elférne benne. Annyi éves kb, mint én (pár hónap difi), többször kérdezte már, hogy nekem miért nincs se pocakom, se refluxom (de volt sokáig). Mondtam neki pár dolgot, hogy kb miért és mit csinálhatna. De nem képes változtatni életstílusán, táplálkozási szokásain, ivószokásain, légzésén, mozogni se akar. Csak szedi továbbra is a bogyókat mindenfélére, az eredmény meg marad ugyanaz. A hasból valóban nehéz leadni, de lehet - nekem is volt egy kis pocakom 2003 előtt, rossz volt ránéznem. Tehát írod, hogy Neked gondot okoz a levegővétel - próbáltad valahogy javítani ezt, vagyis a légzésedet? Konkrétan milyen gondot okoz?
Sziasztok, epés refluxom van. Savval viszonylag kevesebb a gondom, nekem nehézlégzést okoz, ami nagyon kellemetlen. Reggel indul és korai délutánig tart. PPI kb. 2-3 hétig jól kezelte, de most hatványozottan tért vissza. Valakinek valami ötlet, tapasztalat, tipp, hogy mit lehetne ellene tenni? Köszönöm
Én sem reklámozom az orvos előtt, de nekem egy kupica házipálinka mindig jót tesz, nem csak a torkomban levő trutyi miatt, hanem sokszor a gyomorfájdalmat is megszünteti. Nem mondom, hogy követendő példa....
Gyomortükrözésen voltam csak úgy fél éve,ott a gyomromba semmi gond,csak a nyelőcsőbe volt ez a hyperamia.. Ilyen béltükrőzésre nem fogok elmenni,mert a székletem rendben,nem véres meg egyebek..az a hasmenés meg a refluxxal jár,bizonyos időnként a felesleges sav igy távozik a szervezetből..
A gyógyteákat se akarom örökké szedni,inni,de annyit megér,hogy kipróbáljam ezzel oldódik e a hasi feszülés.. Majd talán a frontin lehet a következő,de igazából azt se akarom beépiteni a szervezetbe..
Ha vékony alkat valaki,öröklöttségből,ott elsősorban a hasra megy a hízás.. Tesóm is ugyanilyen,de érdekesmód,neki nem okoz gondot a levegővétel.. Hiába csinálok felüléseket stb,a hasból nem nagyon lehet leadni.. Évekkel ezelőtt amikor 506-58 kg között voltam nem volt hasam,de úgy néztem ki mint egy etiop,a bordáim kilátszódtak stb.. ehhez képest most 70 körül vagyok és ebből 5 kg biztos a hasamon van..Hiába fogytam múltkor tudatosan vagy 5 kg-ot (az orvosok szerint ekkor helyrejövök),nem ment le csak minimális a hasamról,én meg nem akarok odáig fogyni,hogy újra gebe legyek..
szóval ez nem egy betegség,vagy puffadás miatt van,ez inkább öröklöttség.