Bíróság esetén jöhetne az MRASZ-tól vagy valahonnan (akár az NHH-tól) egy / több szakértői vélemény, mely megállapítja, hogy ehhez a típusú sport-hoz (most a sportba kapaszkodnék, és nem a hobbiba!) SZOKÁSOS VELEJÁRÓ a szóban forgó építmény.
Márpedig valakit saját sportjában korlátozni, az már az alapvető alkotmányos szabadságjogokat feszegeti, önkormányzati rendelet ide, szomszéd oda...
Hozzon a szomszéd olyan doksit, mely egyértelműen, tényszerűen, és tendenciózusan (mindhárom!) alátámasztja a meglévő építmény/tevékenység 1. egészségkárosító hatását, 2. hátrányos befolyását a szomszédos ingatlanok négyzetméterárára.
És ha én azt mondom, hogy a szomszéd pofája rontja az összképet? Lebonthatom egy plasztikai sebésszel, vagy egy fejszével?
Az ugató kutya nem sérti meg a alapvető pl. pihenéshez, csendhez való jogomat?
Száradó szarának pora, vizeletének gőze nem fertőzésveszély?
Szerencse, hogy nem én vagyok a szomszédja az illetőnek...
Ezekben igazad van. Ha viszont engedélyt kell rá kérnie, mert x méternél nagyobb, annak hihető indok kell. Pláne, ha ezt bíróságon kell kikényszerítenie. A miértre lehet az a válasz, hogy csak, de valósabb a dolog egy adóengedéllyel megtámogatva.
Csakhogy én már fel is hívtam a forgalmazó céget már vagy három éve - akkor akartak 200 kHUF összeget, nem is a legnagyobbért. Most mennyi lehet? Nem valami barátságos amatőr ár :-((
Nem, nem azt írtam, hogy rádióengedély nélkül hallgathat amatőr sávot, hanem, hogy műsorvételi céllal üzemeltethet antennát. Nem létezik olyan jogi követelmény, hogy a vételi frekin rezonánsnak kellene lennie az antennának, se olyan, hogy a rádióhallgatás értelmét indokolni kellene.
Un. "Flag Pole" antennákat több cég is gyárt, deszerintem házilag sem reménytelen.
Hát ha egedély van az antennára, és már húsz éve ott áll, nehogy leszereld már ilyen hirtelen. A "látvány" nem egy műszaki kategória, a látvány lehet kicsit látvány, nagyon látvány, kicsit csúnya, nagyon szép. Nekem pl. határozottan szép egy RH-antenna. Jogász kérdése csupán, azt hiszem. Az érvényes rádióamatőr vizsgádat meg egy piti önkormányzat nem szüntetheti meg, adóengedélyed sem az önkormányzat állította ki.
Esetleg mint érdekképviselet, a MRASZ is hozzászólhatna. Fellebbezni, ne hagyd magad, közben kérj segítséget a MRASZ-tól, meg hátha itt is van jogban járatos ember. Ha nem titok, részletesebben is megírhatnád a dolgokat. sch.
Az is bökkenő, hogy önkormányzatok gyakran hoznak olyan helyi rendeletet, ami esetleg más magasabb szintű törvényekbe ütközik. Pl. előírhatja, hogy vasárnap csak piros gatyába lehet a kútra menni vízért. Amíg ezt a törvényt az Alkotmánybíróság nem hatálytalanítja, addig érvényben van. S csak az hatálytalaníthatja. De addig és utána is ott kell lakni. Azt el lehet gondolni, ha egy ilyen (rossz) helyi rendeletet sikerül megszüntetni a hatalmasságoknak súlyos presztizsveszteséget okozva, milyen módokon fognak viszonyulni hozzánk.
Sajnos rádióamatőr berendezést még műsorvételi céllal sem üzemeltethetsz. Egy Sangean-nal meg kinek van kedve hallgatózni. Még azok a scannerek is cinkesek, amikben nincs műsorvevő sáv.
Vételi célból is lehet antennát használni, és rádiót üzemben tartani ... akár műsorvételi célra is, vagy SWL-ként. Leszerelni azért nem érdemes, mert ha a bizonyos "négyméteres" jogszabály előtt került építésre, akkor nincs is kötve engedélyhez a fenntartása. De ha újra létesíteni akarja, akkor - mivel az antenna mérete meghaladja a 4 métert - engedélyre lesz szükség, amibe már sokmindenki beleszólhat és fellebbezhető a szomszéd által is.
Ha megvan egy korábbi vizsga, tudtom szerint sosem évül el. Szabálytalanság miatt az engedélyt vonhatják be, és akkor esetleg 2 évig nem kaphat valaki rádióengedélyt, de utána kérelmezhető. Szerintem ha a kérelem mellé egy magánjellegű telefont is elenged hogy miért sürgős, az illetékes hatóság néhány napon (vagy órán?:-) belül is ki képes adni a rádióengedélyt, ugyanis az ügyintézési határidőnek nincs alsó limitje. Én még az után is érdeklődnék - magyar módra -, hogy az önkormányzatnál ki kicsodának a rokona vagy haverja, és milyen söröket szeret.
Ha muszáj lesz bontani, akkor nekem nagyon tetszik a "végső megoldás" is a zászlórúd antenna, tetején a magyar lobogóval, ugyanis zászlórúd állításához nem szükséges semmilyen engedély (ez tételesen említve van a jogszabályban), viszont kiváló 5-15 méteres körsugárzókat gyártanak ilyenre álcázva.
Ha ilyen jó szomszédod van, felkészülhetsz, hogy nem csak az önkorminál jelentgetnek fel. Ha nincs érvényes engedélyed jelenleg, esetleg más hatóságnál is felnyomnak. Csak óvatosan.
Ezt az "újból visszakapnám" dolgot nem értem. Ha volt érvényes engedélyed és hívójeled, akkor nem kell újravizsgázni. Kivéve, ha valamilyen durva szabálytalanság miatt bevonták. De akkor sokkal nehezebb a dolog. Mert amíg nincs engedélyed, amatőr berendezést sem üzemeltethetsz, kicsit nehezebb védeni az antennát.
De mire végigmegy a fellebbezés, a bíróság legalább első fokon ítéletet hoz, addig 5-ször újra tudsz vizsgázni.
Azért ez nem ilyen egyszerű. Mindenképp meg kell fellebezni ha az önkormi hozta a végzést ellened. Ha nem eredményes, akkor bíróság. Annak tagjai nem az önkormi alkalmazottjai. Ha a helyi építési rendeletek nem tiltják kategorikusan minden antenna létesítését, akkor is a szerzett jog alapján lehet esélyed. (Ha tényleg régen és engedéllyel épült és jogod van használni). De valamilyen szintű antennát tűrni kötelesek szerintem. Legfeljebb a magasságot korlátozhatják, de ezt is a bíróság kell hogy kimondja pro és kontra érvek alapján. Esetleg szakértőt is lehet behívni.
Az önkormik sokszor még alkotmányellenes helyi rendeletekkel is bepróbálkoznak, mondván úgysem mer senki fellépni ellenük.
De mindennek előfeltétele, hogy a jogi háttér nálad is rendben legyen.
Nem tud valaki valamit HA6W nevével kitáblázott bükki Kőrös-Bércen lévő rádiós objektumról?
Ma jártunk arra bicajjal, és elég komoly antennarendszerek vannak kiépítve a hegytetőn, irányított yagik csoportjai, ahogy elnéztem tuti, hogy amatőr céllal. Van egy ház is ott, annak az ablakába volt kiírva a hívójel, meg, hogy valami Feketesár HAM Klub.
Örömmel tudatom, hogy (az uj szomszédom jóvoltából) örökre le kell(!!!) szerelnem az RH antennát.Mire ujbol visszakapnám (ujboli vizsga után) az engedélyem, addigra szét kell szednem.Remélem a HIF legalább a befizetett öszeget visszafizeti.Hihetelen, hogy egy több mint husz éve(engedéllyel) álló antenna-csoprtra fél év alatt bontási engedélyt rendelnek el.Szerintük egy kertvárosban ez összeférhetetlen a "látvánnyal" (ennyi volt az indoklás)! Na nesze neked DX(és a HAM).
A WPM kiváló eszköz a modulációs- és az adatátviteli sebesség összemaszatolására... Sajnos csak erre :(
Egyébként is a szó nem öt betű, mint a PARIS, hanem két byte.
1 WPM ( word/min ) == 2 BPM ( byte/min ).
A duplaszó 2 szó.
1 DWPM ( double word/min ) == 2 WPM.
Így a 1 DWPM == 4 BPM.
És a bitekek még bele se' integráltam!
A duplaszó/perc mértékegységet akkor kell használni, ha a távírász a bal- és jobb fülével két, független táviratot vesz; illetve két kézzel ad. Vagy egyszerre vesz és ad egy-egy táviratot ( full duplex üzemmód ).
Ének-zenei. A reppelés ( ez valami zenei irányzat, ahol a felolvasást zenének nevezett zajjal súlyosbítják ) jellemzője. A WPM az a szószám, amit egy átagos általános-iskolai énektanár súlyos elmekárosodás nélkül kibír.