Köszönöm a válaszokat Niklaus és tűz-tér. Még egy probléma: a kandallóm jelenegi működésével nem vagyok megelégedve. Egy EDILKAMIN ECOSTAR plus készülékem van, amihez az építéskor sajnos a "mester" tanácsa alapján 14/14-es kéményt építtettem. A kéményben van egy elhúzás is, ami nem tesz kifejezetten jót a huzatnak. Jelenleg nem durván, de mégiscsak visszafüstöl ajtónyitáskor ha nem vigyázok. Sajnos hogy rendesem működjön most a pillangószelepet is ki kellett nyitnom állandóra. Kérdés: megoldás lehet-e hogy a jelenleg közvetlenül a tűztér után szűkített fütcsövet kicserélem vastagabbra (20-asra), ezáltal több füstöt tudna hirtelen elszívni kinyitáskor, legalább amíg a falcsatlakozáshoz ér addig 20-as keresztmetszetű legyen Ugye ez a csere a teljel harang (falazott ytong) eltávolításával járna, ezért jó lene tudni van-e értelme. Másik ötletem: defelktort tennék fel a kéményre. Van ezzel kapcsolatban tapasztalat? Tényleg javít 10-20%-ot? Gondolom annyi nekem pont elég lenne. Bárkinek a válaszát nagyon köszönöm.
Kandalló építésen töröm a fejem. Egy kazángyártó ismerősöm megcsinálna egy vízköpenyes tűzteret,de esztétikus ajtót nem gyárt ,csak olyan "iparit". Van valakinek ajánlása ezzel kapcsolatban?
Következő: Ha vízköpenyes lemez tűztér,érdemes e belüről samatbéleni?
Ha szakember kiépíti és leszabályozza,nem fogja főteni a kályhát,ha a gázkazán üzemel. Egyébként a pontos elnevezése kandallókazán,melyet beépítenek cserépkályhás kandallóba. Igen jó hatásfokkal működik,nagyon sokat lehet megtakarítani,csak egy kicsit drága. Úgy 300 e.körül van. Ez komplett tűztérrel egyűtt gyártott és forgalmazott termék.
Olvasom, hogy létezik"cirkófűtésre gyártott" betét.
Van két cserépkályhám is, az egyik éppen átépítésre vár. Gondoltam, beépítem a betétet és rákötöm a cirkófűtésre.
Elvileg mehet.
Mivel szivattyús kényszer áramlás van , a viz átmegy betéten, ha a kályha nem működik, fűti belülről a kályhát - a meleg előbb- útóbb kijön, ha meg fűtöm a kályhát, a hőcserélőn keresztül a radiátoros fűtésbe táplálom a hőt.
Kérdés : a kályhában hová kell építeni a hőcserélőt , illetve nem okoz- e károsodást a kéményben, ill. mivel praktikus fűteni :
Az egyik legjobb tűztér, amivel valaha találkoztam. A légmentes zárás abszolút szabályozhatóvá teszi, a helyiségtől független levegő ellátás pedig tökéletesen biztonságossá. A hatásfoka is nagyobb, az égésideje is hosszabb, mint a TERTIO-é. Érdemes huzathatárolóval szerelni (ez még kb. 30 e Ft), még így is jóval olcsóbb, mint bármelyik másik tűztér, amivel összevethető lenne.
Füstgáz hőcserélő a neve. Ilyen van previa696 kandallóján (1803 hsz.), de létezik még 2-3 típus. Csak akkor érdemes felszerelni, ha nagyon jó a kéményed, egyébként visszafüstölés, kátrányosodás lehet a következménye.
Én is ott ültem azon a konferencián, ahol az YTONG alkalmatlanságát ecsetelte egy konkurens szigetelőanyagot forgalmazó cég előadója. A rendkivül jól dokumentált, minden lehetséges helyen a szabványokra hivatkozó előadásból egyetlen konkrét adat hiányzott, annak az előírásnak a száma, amely Németországban tiltja a kályhákban-kandallókban való felhasználását.
Amik a tények:
Az YTONG nem tartalmaz semmiféle olyan anyagot, amiből egészségre káros gázok szabadulhatnának fel. Maximum az YTONG por lehet irritáló. 10 éves tapasztalatunk van YTONG süvegekkel (a saját kandallóink is ebből készültek), ez idő alatt egy sem repedt meg, egyen sem sárgult meg sem a festés, sem a nemesvakolat. Ha nincs glettelve a belső fele, akkor valóban válik le róla szemcse, ebből összejöhet 10 év alatt akár egy maroknyi por is. (Ennél jóval több keletkezik, amikor építés közben vágjuk, daraboljuk. Aki nagyon tart tőle, annak javaslom ilyenkor a maszk használatát. :-))
Úgy gondolom, hogy akinek YTONG-ból készült a kandallója, azért most nem kell azonnal szétbontania. Annál sokkal veszélyesebb a szigeteletlen, vagy rosszul szigetelt gipszkarton felépítmény, amire látok elég sok példát.
coredump12!
Ha tartasz tőle, akkor ragassz az YTONG belső felére 2 cm-es kalciumszilikát lapot. Kupolának a 4-5 cm-es lapok jók. A 4-t már könnyű falazni (tűzálló ragasztóval), és a hőszigetelő képessége is megfelelő. Hálózni kell, és glettelni flex.ragasztóval, utána bármilyen hagyományos technológiával rá lehet dolgozni (simitó vakolat, nemesvakolat, stb.).
Most hallottam valakitől, hogy a TEMPORIS nem sokkal drágább mint egy TERCIO 76, de véleménye szerint jobb hatásfokú...megéri szerinted? Interneten nem sok info van róla...
Korrekt, korszerű tűztér (folyamatos égés, tiszta üveg, pillangó szelep, nagy hamutartó), a feltolhatós ajtajú változatából sokat építettünk, semmi gond nem volt velük. Ha nem pont ebbe a designba szerettél bele, akkor érdemes megnézni egy ASTRA-t is, valamivel többet tud, jóval kedvezőbb áron.
TERTIO 67-76.
Gyönyörű lángkép, nagyon jó hatásfokú, tiszta égés. Akkor jó választás, ha több helyiségbe akarod elvezetni a meleget. Megfelelő kéményre nagyon érzékeny, nem szabad szűkíteni. Mindenképp min. 50 cm függőleges füstcsővel kell indítani, nem szabad rögtön a könyökkel kezdeni a bekötést.
Létezik kandallóbetét,amely cirkófűtésre gyártott, ám ha fűtésszerelő vagy akkor megtudod csinálni miután a kályhás beépitette, de ha nem akkor szakember azt megcsinálja. Komoly szakértelmet igényel.
igaz,srácok..... amugymeg kitaláltam,hogy csak azoknak fogok szívesen és maximálisan segíteni akik a nevemhez írnak a továbbiakban. Nyílván a többiek (akiknek maximális tiszteletem és is olvasni fogják,amiket írok) tőlük ezértelnézést kell ,hogy kérjek,de úgy vélem így a továbbiakban kitudom majd szűrni az estleges konfrontációkat melyet a felhasználók, és az építő esetleges véleménykülönbsége okozhatna. Sajna,d emuszáj ez a határvonal úgy vélem,hogy ezt a fórumot megkíméljük a kibontakzóban lévő köpködésektől.
Sziasztok. Szereték egy kis segítséget kérni: tud-e valaki korrekt megoldást az alapesteben nem víztérrel ellátott öntöttvas tűztér utólagos víztérrel kombinálására. Magyarul szeretném összekapcsolni a jelenlegi kandallót és a radiátotros fűtési rendszeremet. Létezik ilyen?
Köszönöm, megkaptam a szellőzők képeit, nagyon szépek !
Nem szeretnék vitatkozni se veled se a német szabványokkal (ehhez én kevés és hozzá nem értő vagyok) de azert szeretném ha ezt megnézné(tek)d az ytong-gal kapcsolatban !
Amikor irtad ,hogy "... olyan egészségre káros anyagog kerülhetnek be a légtérbe, amik később légzési problémákhoz vezethetnek" na akkor én rendesen beparáztam ugyanis én a tűztér melletti falat is ytongból csináltam ! (tegnap már el is kezdtem belülről is kivakolni :)
Igaz nálam van 20 cm az oldalfal és a tűztér között ! (sajnos csak igy lehetett megoldani + legalább van helye a levegőnek hűteni a tűzteret, amúgy is én főleg a meleg levegő áramlással szeretnék fűteni, nem kell ,hogy átmelegedjen a teljes falazat)
A kupolát én sem szeretném ytongból csinálni az itt olvasottak alapján erre a kálcium szilikát lap lesz a legalkalmasabb. (köszönöm az ezzel kapcsolatos irásokat !)
Csak azért irtam le ezeket hátha jár erre valaki aki ytong szakértő és megszakérti a dolgot ! (meg azért ,hogy magamat egy kicsit megnyugtassam legalább addig amig jön a hozzáértő és a válasza alapján már kezdhetem is bontani az oldalfalat :(((((( ) (nem szeretném, de ha tényleg káros .... )
Bár szerintem nem irnának le (nem csak ebben a doksiban máshol is láttam) olyan dolgokat büntetlenűl ,hogy "... Tekintettel arra, hogy az YTONG pórusbeton tisztán ásványi eredetû anyag, éghetõ komponenseket nem tartalmaz és a tûzzel való érintkezése során káros gázok nem szabadulnak fel ..." ha nem vizsgálták volna meg !
Még egyszer , nem vitatkozni vagy okoskodni szeretnék csupán én ezt találtam (még akkor amikor elkezdtem utánna olvasni a dolgoknak) az ytong-ról tűzvédelemmel kapcsolatban. (bár sajnos a gyakorlat gyakran rácáfol az elméletre)