Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Lúbaj Creative Commons License 2021.06.04 0 0 32205

Köszönöm az eddigi válaszaitokat. Esetünkben egy 14 éves gyermek jelenti a “problémát”. Ugyebár az oda-vissza utazás miatti teszt egyértelmű és érthető. Ugyanakkor igazából a fakultatív programok azok, amik esetükben igazán kérdésesek, mivel legalább kettőn szeretnénk részt venni, és hát a fene tudja, hogy lesznek időben azok elosztva. Érdekességképpen, tegnap hívtam az IBUSZ egyik irodáját és nagyon úgy nyilatkozott a kérdezett úr, hogy a fakultatív programokra NEM kérik az oltatlanok esetében a tesztet!

Tehát a kérdésem, a fakultatív programok kapcsán van-e már valami infó, esetleg tapasztalat?

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2021.06.04 -1 0 32204

miért lenne autóval más? hogy átmész két nem-eu országon? oda az eu-s igazolvány nem sokat ér majd.

Előzmény: Törölt nick (32200)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2021.06.04 0 0 32203

ilyen alapon fórumokból sem kell tájékozódni ;-) a te tapasztalatod nem mond ellent ennek, azokat szopatták, akik karanténba mentek.

Előzmény: Hortennttrotter (32201)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.06.03 0 0 32202

Valamit felreerthettel, kristalytisztak a szabalyok es kb valtozatlanok egy jo ideje. Haza fele kell a negativ pcr teszt, vagy oltasi igazolas, vagy uzleti utazas igazolasa. Semmi bizonytalansag nincs, teljesen egyszeru .

Előzmény: Törölt nick (32197)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.06.03 -1 0 32201

Ezert nem kell fb-os csoportokbol tajekozodni😂Tegnap erkeztem Athenbol Budapestre, a gep leszallasa utan 25 perccel mar a gyorsforgalmin voltunk. A repteri ellenorzes pontosan 3 perc volt. Azok, akik utazas elott nincsenek tisztaban a szabalyokkal es ugy erkeznek valahova, hogy nincs meg az a kb 3 dokumentum amit kernek, azoknak biztos tovabb tart. 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (32198)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.03 -1 0 32200

Ez a repulos verzio,az autoval utazas mas mert akarmelyik utat valasztja barki is ket orszagon kell atutazni.Itt az egyetlen megoldas szerintem az Eu-zoldkartya lesz ami egysegesen ervenyed mindenutt,digitalis forma ami megfogja konnyiteni az utazas barmely formajat.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (32198)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.03 -2 0 32199

Mai Kormányinfón elhangzott,hogy június 15-től a digitális védettségi igazolványon (gondolom,itt az applikációra gondolt a nagyeszű) minden adat rajta lesz az 2 oltás időpontja,és az oltás típusa is,így ezzel meg fognak felelni az EU-s digitális zöld kártya feltételeinek,így szabadon lehet majd utazni Európában. Aki esetleg lesz olyan bátor,hogy ezt meg is próbálja mindenféle egyéb dokumentum nélkül (kétnyelvű igazolás pl.) annak a tapasztalataira majd kíváncsi lennék:-)

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2021.06.03 -1 1 32198

Ezt írták az egyik fb-os csoportban, szóval van tapasztalat visszafeléről - igaz, ez repülős út volt:

"Mai friss tapasztalat a Krétáról Magyarországra repülővel való utazással kapcsolatban: Görögországon belül (Haniából Athénba) semmilyen papír nem kellett (a szokásos beszállókártya+útlevél v. személyi ig. kombón kívül). Athénből Budapestre kellett csak az oltási igazolás vagy a teszt, amit a beszállás előtt néztek meg, gyorsan ment. A hosszú rész Budapesten volt. Érkezés után mindenkit lecsipogtatnak a hőmérővel, utána sorbanállás következik: minden papírt elkérnek, attól függően, hogy megfelel-e valaki a karanténmentesség feltételeinek, vagy továbbengedik vagy ki kell tölteni a karanténos papírt. Utána újabb kör: le kell ülni az asztalokhoz, ahol rendőrök töltik ki a megfelelő nyomtatványokat. Minden papírt elkérnek, ami csak van. Ha megvan az oltása valakinek, akkor érdemes már előzőleg online leadni (kormányablakon keresztül) a magyar védettségi igazolványra az igénylést, akkor ugyanis nem kell karanténba menni. Az egész procedúra legalább félóra (ha minden papír rendben van)."

Szóval azért nem igaz, hogy nem tudja senki, mi lesz visszaútnál :-)

Előzmény: Törölt nick (32197)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.03 0 1 32197

Gorogorszagban nincs ingyenes teszt,van gyors teszt ami olcso de azt nem fogadjak el.Most neztem a star tv.gr hiradojat es meg senki nem tudja mi lesz a visszautnal.Valoszinuleg nem fog kelleni hazafele csinaltatni hanem mindenkit a visszaerkezeskor a sajat orszagaba vagy celorszagban  a hataron fognak tesztelni.De ez meg nem biztos,van egy olyan verzio is,hogy allitolag beszereznek egy szuper japan tesztelot amibe fujni kell,ugy mint az alkotesztbe es rogton kidobja az eredmenyt.Ha szigetekre megy vki hajoval akkir csak a jegy vasarlasnal kell bemutatni ha nem tolt 14 napnal hosszabb idot nem kell visszafele.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (32196)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2021.06.03 0 1 32196

Odafele, 5 év fölött kell 72 órás PCR teszt a reptéren/határon. Görögországban már nem kell sehol, cserébe maszk van, kivéve étteremben.

Visszafele a magyar határon, ha oltott vagy, akkor sima ügy, a veled utazó <18 éves gyerekeid ugyanúgy vannak kezelve, mint az oltott szülők. 

Ha nincs oltás, te is, meg a gyerekeid mennek 10 napos karanténba. A tranzitországokban meg kell nézni, hogy milyen szabályok vannak, de valszeg ugyanazok, mint odafele - kivéve ha mondjuk Görögországban eldurvul a helyzet, amíg ott vagytok. Egyébként indulás előtt is lehet PCR tesztelni Görögországban, és talán ingyenes, de erre ne vegyél mérget.

Előzmény: Lúbaj (32190)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.03 -2 0 32195

Itt hala egnek nincs vedettsegi kartya,mindenhova mehetsz szsbafon kiveve a tomegkozlekedest a repulo,vonat,tav.busz,hajo de a hazafele tesztelessel mi van erdeklodjetek meg a konzulatuson vagy a otthon a turisztikai hivatalokban.Szerintem.oriasi kaosz lesz az idei nyar ugy ahogy van.

Előzmény: Lúbaj (32190)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.03 -1 1 32194

Ez mar majus 15 ota miutan nyitottak igy van,minden tomegkozlekedesi jarmure mar hajo,repulo,vonat,tavolsagi busz kerik a vedettsegi igazolas barmely formaja.A lanyom majus 17-en repult Limnoszra egy szeminariumra es kertek az igazolast.Es a legfontosabb,maszkot mindenki hozzon mert kotelezo zart es szabad teren is egeszen szeptember kozepeig.Azonkivul a kijarasi korlatozas fel ejfel es reggel ot kozott maradt es a vendeglato helyeken tilos mindenfele zenei szolgaltatas. 

Előzmény: 1754 (32193)
1754 Creative Commons License 2021.06.03 -1 1 32193

hello

OK nagy a hajo, es kb 3.000.- !!  utas belefer. ha megfelezed is 1500.- utas lenne, tehat semmi izgalom, mindenkit elvisznek.

Viszont

ma reggel olvastam vegre a --THEMA-- Görög ujsagban, hogy minden szigetre valo behajozasnal IS kerik a testet, vagy oltasi igazolast stb.... 

Oda--vissza--- es pont erre vonatkozoan irja a lap, hogy idejeben csinaltassak meg az utasok a Testet,---a kikötökben--- mert a hajo nem var, es ha sokan lesznek varni kell a Test-re. 

Megint csak az oltasosok lesznek elönyben . . . .

Előzmény: BekeToni (32188)
buteo1 Creative Commons License 2021.06.03 0 1 32191

Nem értek egyet. Skiathosról nem tudok nyilatkozni, de Skopeloson mindenképp kell autó, óriási hiba lenne egy helyben ücsörögni. Ha csak strandolni akar valaki, akkor is legalább 10 olyan part van, amit érdemes megnézni.

Előzmény: Törölt nick (32189)
Lúbaj Creative Commons License 2021.06.03 -1 0 32190

Sziasztok!

Többen is kérdezték már mi a helyzet a 12-15 éves korosztály kiutazásával?

Odafelé a PCR teszt egyértelmű, de mi a helyzet azután....

Éttermek, fakultatív programok során megkövetelik a 72 órás mintaadást?

Hazafelé Macedonia, Szerbia mit ír elő?

Nagyon köszönöm a válaszaitokat!

Törölt nick Creative Commons License 2021.06.03 -2 0 32189

Ez igy van ahogy irod.En minden esetre javaslom,hogy mivel a kompok reggel indulnak erdemes elozo este vagy kora hajnalban a kikotobe erni.Mindket szigetre van kompjarat Voloszbol es Agiosz Konsztandinosrol ami az athenbol erkezok miatt van fenntartva de azt a kikotot iden kibovitik igy a helyi hiradas szerint nem lesz kompjarat az iden,igy Volosz terheltebb lesz.Valamint tudnivalo,hogy nem csak turistak hanem belfoldiek koreben is kozkedvelt mindket sziget es az iden varhatoan nagyobb lesz a forgalom ami valoban kiszamithatatlan.Vannak napok amikor uresben indulnak de van,hogy megtelik es nemcsak szemelyautokat szallit hanem a teherautokat is ez viszi at.Szerintem ha szallodazni,furdeni akarsz folosleges az autot atvinni,annyira paranyi mindket sziget sok latnivalo nincs,eleg egy furdoruci,naptely,jo konyvek es vaskos penztarca.

Előzmény: BekeToni (32188)
BekeToni Creative Commons License 2021.06.03 0 0 32188

Hiába nagy a hajó, ha  jelenleg az utaslétszámot 50%-ra maximálták!

(senki nem tudja mi lesz másfél hónap múlva...)

Előzmény: 1754 (32186)
1754 Creative Commons License 2021.06.03 -2 1 32187

Meg valami:

En inkabb Skopelosra mennek, egy hanygyanyival tavolabb van Skyatostol, kevesebb lesz a turista....

Skyatoson a kikötöböl  egyszerre indulnak a turistakat szallito hajok, több helyre kikötnek,  egyszerre erkeznek es kiöntik a turistakat. A vendeglösök mar felvannak ott keszülve a rohamra ,igy gyorsan kapod az ebedet. Mas programm nem igen van a szigeten. Szallodas turistaknak valo a sziget, esti setalgatassal, masra nem jo. 

a domb tetejeröl nezve ott a kisebb kikötö ( töle balra a nagy, ahonnan az orias hajok jönnek--mennek ) innen indulnak a sziget-kerölö kisebb hajok.

beszallas-----:))

ilyen isten hata mögötti helyre visza kishajo, max egy Ouzot iszol, vagy szendvicset, a feloras szünet alatt .

Keressetek a FOLIA kiskocsmat, Albanok vezetik ( 2-en ) a kaja minösege miatt !

Előzmény: 1754 (32186)
1754 Creative Commons License 2021.06.03 -3 0 32186

ez a hatalmas hajo megy Skyatosra es Skopelosra Volosbol indul, tőbb szaz autonak van benne hely, nem kell elöre jegyet venni, .

Akarhol felszallsz, a kikötöben vagy a varosi irodakban feloraval elötte is eleg ha veszel jegyet . . Nyugi.

Előzmény: kojonó (32181)
Assetudomhogyhivnak Creative Commons License 2021.06.03 0 1 32185

Igen ez engem is érdekelne, mert 3 14évessel megyek illetve jövök majd haza. Ilyenkor mi van?

Előzmény: maul75 (32183)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.02 0 0 32184

Mindenkepp foglaljatok helyet a kompra elore,naponta csak egy jarat van oda es vissza is es juli kozepen van forgalom rendesen.Megneztem az arat is ,a foglalaskor meg kell adni a szgk tipusat is,de annak .sak a hely szempontjabol van jelentosege,a szemelyauto ara ket felnottel 106-138Euro attol fugg melyik tarsasaggal akarsz menni,harom ceg kompja kozlekedik bnapi valtasban ezert az indulas idopontja is minden nap mas.Ha jol emlekszem egy nap indul csak delutan fel negy fele a tobbi delelott 11-12.45 kozott.

maul75 Creative Commons License 2021.06.02 0 1 32183

Sziasztok,

Autóval visszafele van egy tranzitszállásunk szerbiában.

A 14 éves lányomnak addigra már a pcr teszt lejár.

Ettől függetlenül megszállhatunk 1 éjszakára?

A szülők 2 oltása megvan.

Kösszi

buteo1 Creative Commons License 2021.06.02 0 0 32182

Szia! Mi Skopelosra megyünk július közepén és fogunk előre jegyet venni, szerintem nem érdemes kockáztatni, nincs túl sok kompjárat. Mondjuk azt hozzáteszem, hogy mi előtte 4 napot a Pelionon leszünk, így nem gond időben odaérni Volosba. Ha itthonról egyből a komphoz tervezitek az utat, akkor azért más a helyzet, előfordulhat, hogy sokat kell várni, ha biztosra akartok menni (mivel a határátlépések miatt, főleg most, nehéz jól megbecsülni az út időigényét). _Mi egyrészt ezért is terveztünk be pár napos pelioni tartózkodást, ill. azért is, mert érdemes ott is eltölteni pár napot, vagy akár több időt is.

kojonó Creative Commons License 2021.06.02 -1 0 32181

Sziasztok. Skiatosra megy valaki július közepén? Kompra érdemes jegyet foglalni, vagy ha oda kerülünk kocsival beférünk. Ha valaki volt autóval ha leírná hogyan csinálta.

Katana750 Creative Commons License 2021.06.02 -2 1 32180

Kicsit offolok. A vártnál(gondoltnál) sokkal egyszerűbben elintéztem a második oltást. Eredetileg 2 nappal az utazásunk előtt lett volna aktuális, de még csak magyarázatot sem kért az orvosom. A vegyes(angol-magyar) nyelvű sajtpapírt kinyomtattam, ma lerakom a rendelő portáján az oltási papírral együtt és pénteken ott lesz a portán kitöltve, lepecsételve. Kicsit epésen azért megjegyezte a dokinénim, hogy lassan a rendelő környéki fűnyírás is rájuk lesz bízva! Ellenben betyár szarul voltam a második dózistól és dupla ideig mint az elsőtől. 38,6-os láz, ízületfájás, tiszta mint egy influenza. Úgyhogy részemről egy kicsit több mint hónap és jöhet a görögországi nyaralás! 20,8°c ma a tenger Makrygialosnál, remélem lassan beüt a nyár és jöhet a paralia!

Törölt nick Creative Commons License 2021.06.01 -2 0 32179

Hala a Joistennek pereskedesrol szo sincs mivel van vegrendelet,sima atirasokrol szol a tortenet csak itt az evek soran sok minden valtozott ugye de ez nem tamasztana ala a retesteszta nyujtast.A dolog hattereben az ominozus szuper online rendszeruk all,ami abbol a szempobtbol jo,hogy nem kell 600 helyre rogangalni mindent regisztracio utan inteznek,csak epp a halozati rendszer annyira tulterhelt es a kozjegyzok meg tele vannak munkaval,a birosagok egyebek honapokig zarva voltak,szoval ilyenek miatt huzodik.Otthon ezek szerint olajozottabban mennek a dolgok.Amugy Argentinaban voltak meg hasonlo elnenyeink ok is pont ilyen lazak ugyhogy ez a patopalos mentalitas nem kifejezetten gorog tulajdonsag,de az teljesen mas vilag.

Előzmény: hennetraccs (32176)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.01 -4 2 32178

Varosban elek 72000 lakossal egyutt egyebkent a ferjem sxulofalujaban aminek 80 allando lakosa van is van internet es kifogastalanul mukodik .Nem az internet halozattal van gond hanem a burokraviaval.

Előzmény: Milan1972 (32177)
hennetraccs Creative Commons License 2021.06.01 0 0 32176

OFF

Hagyatéki nálunk kevesebb mint fél év volt, de ez változó, lehet több év is igen. 

A közjegyző csak akkor tűzi ki a tárgyalást, ha az ügy tárgyalásra alkalmassá válik, ha a tényállás tisztázásához szükséges minden adat rendelkezésre áll. Tekintettel arra, hogy a tárgyalás előkészítése során általában a közjegyzőnek több szervet is meg kell keresnie, amely több hónapot is igénybe vehet, ezért erre kifejezett törvényi határidő nincs. Ahogy van olyan per ami lemegy max 1 év alatt van ami meg 20 éve húzódik. 

Egyébként ha már ügyintézés, tegnap gyereknek személyi hosszabbítás. 15 perc volt a kormányablaknál, pikk-pakk kész volt, de volt aki gk átírás miatt volt ott, vagy útlevél miatt, senki nem várt 30 percnél többet. Én nem tapasztalok brutális belassulást pedig sok ügyet intézek. Még a tavalyi gyorshajtásom is kijött egy hét alatt :D

ON

Előzmény: Törölt nick (32171)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.06.01 0 1 32175

Igen, igy ertettem. Ugy nez ki, ha nem tortenik valami ujabb elore nem lathato katasztrofa, akkor az idei ev a gorogoke lesz turizmus szempontjabol. Csak Amerikabol tobb foglalas van, mint 2019-ben, pedig az rekord eg volt utasletszam szempontjabol. A turizmus elsokent padlozott le a jarvany miatt, de ugy nez ki, elsokent is fog talpra allni. ma engedelyezte az europai bizottsag a 800 millio euros tamogatast a turisztikai szektornak. Ez azt jelenti, hogy a legtobb szalloda es etterem ki fog nyitni, megmaradnak a legitarsasagok is...stb. Ezek eleg pozitiv dolgok igy szezon elott. 

Előzmény: Törölt nick (32174)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.01 -3 0 32174

Konkretan a gorog kormanyfo kezdemenyezesere jott letre ezert is lepett ervenybe itt a leghamarabb vagyis matol.Az unios utazast nagyban megkonnyiti es julius 1-to.a tobbi orszagban is bevezetik,ami egyseges lesz igy by by Orban fele vedettsegi kartya ami gondolom nem fog megszunni csak utazashoz az eu-s digitalis lesz ervenyben.Epp ezert ahogy irtad ez egyaltalan nem gorog ilyen ertelemben.

Előzmény: Hortennttrotter (32173)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.06.01 0 2 32173

Meg meg egy csomo orszagban!  Ez nem gorog egyaltalan. Ez egy unios kezdemenyezes, de valoban a gorogok lobbiztak erte erosen. 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210601/elkeszult-az-eu-s-covid-igazolvany-hatterrendszere-het-orszag-indul-el-vele-485942

Előzmény: Reitipeti. (32172)
Reitipeti. Creative Commons License 2021.06.01 -2 0 32172

Júni 1-től életbe lép az a covid certifikát a Görögöknél, amit az EU júli 1-től vezet be...

Annyira görög.

Törölt nick Creative Commons License 2021.06.01 -1 0 32171

Hogy mi volt 10 eve meg a tokeletes online rendszerrol csak annyit,hogy aposom 25 eve halt meg es akkor a hagyateki hercehurca 6 honap alatt elintezodott.Anyosom ket eve halt meg es a hagyateki eljarasnak meg mindig nincs vege sot maz alagut veget se latjuk mert a covid miatt allitolag alulmikodik minden,magyaran senki nem csinal semmit.Vagy a virus online is terjed?Koszonom,hogy megkimelsz a valasztol ez meddo vita targya,mindenki ugy latja dolgokat ahogy neki tettszik.Nem kritika,tisztelem a nezopontod meg azt hiszem ez az eszmecsere nem ebbe a forumba tartozik.

Előzmény: Milan1972 (32170)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.01 -1 0 32169

Most olvastam a Protothema cimu helyi lapban,hogy marol junius 1-tol ervenybe lepett az EU Digital Covid Certificat Gorogorszagban es tobb EU tagallamban.Ezenrul az utazashoz ez lesz az elfogadott,Gorogorszag szamara csak utazas szempontjabol van jelentosege,nem kerik sehol mashol.A letolteseknek mindenki nezzen utana,jo utat es jo nyaralast mindenkinek.

Törölt nick Creative Commons License 2021.06.01 -2 1 32168

Nem tudom mire alapozod a velemenyed,hidd el reszese vagyok a mindennapoknak az ugyintezeseknek,hivatali mizeriaknak,burokratikus rendszernek es ha te ezt tokeletesnek gondolod akkor gratulalok es iteld meg ugy ahogy akarod.Sajnalom nem ertunk egyet,mellesleg 1200 km tavolsagrol konntu velemenyt formalni olyasmirol amirol kozelrol lovesed sincs.

Előzmény: Milan1972 (32167)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.31 -1 0 32166

Koszonom az infot,nem szukseges szamomra mert a nap barmely szakaban kinyitom a tevet,radiot,internetet csak a covid es a rendeletek hallatszanak es lattszanak amik- ahogy latom jartas vagy-tudhatod,hogy egyik naprol a masikra varatlanul valtozhatnak.

Gorogorszag a lehetosegek orszaga,itt minden lehetseges,nem tudja a jobb kez mit csinal a bal igy minden nap ernek meglepetesek.

Előzmény: BekeToni (32161)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.31 -3 2 32165

Elnezest ,nem szandekom is senkit felrevezetni,egy hettel ezelott meg mas volt a helyzet azota valtozott par dolog amit nincs idom nyomon kovetni napi szinten az utobbi idoben.Igy megkovetlek alasan ,igazad van de a tobbi rendelet ervenyes.Amugy annak hiszel akinek akarsz ezeket az infokat segito szandekkal irtam ide mivel nem nyaralok hanem itt elek kozel 30 eve,ferjem tosgyokeres gorog,en  mar 16 eve nem tettem ki innen a labam,magyarokkal semmi kapcsolatom.Igy hidd el,hogy mindent tudok arrol,hogy mukodik ez az orszag.

Előzmény: pepetv (32159)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.31 -5 1 32164

Most nem az oskorrol kene anekdotalnod, 2021 van. Es igen, a konzuli oldalon percre aktualis minden. 

Előzmény: Katana750 (32163)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.31 -3 1 32163

Te nyugodtan tekintsd szentírásnak amit írnak! Tavaly azt írták, hogy csak Kulatánál lehet elhagyni GR.-ot. Mivel én az adott héten négyszer fordultam a Gevgelia-Evzoni határon és láttam, hogy hazafelé lehet menni (turistáknak is) felhívtam őket és tájékoztattam a jóembert a helyzetről. Becsületére legyen mondva, hogy nem nagyképűsködött hanem megígérte az utánajárást. Órákon belül módosították az infót. Sokszor nem naprakészek.

Előzmény: pepetv (32159)
BekeToni Creative Commons License 2021.05.31 -1 0 32162
Előzmény: Assetudomhogyhivnak (32160)
BekeToni Creative Commons License 2021.05.31 0 1 32161

Νέα Μέτρα προστασίας  στο σύνολο της χώρας

ΦΕΚ Β' 2233/29.05.2021

18. Μεταφορές

Μέχρι τρία (3) άτομα πλέον του οδηγού στα

Előzmény: Törölt nick (32158)
Assetudomhogyhivnak Creative Commons License 2021.05.31 0 0 32160

Arról tudtok hogy mi a helyzet a török vendégmunkás hullámmal? Évekkel ezelőtt volt egy naptár valahol ami mutatta hogy melyik napok nagyon sürüek a határoknákl?

pepetv Creative Commons License 2021.05.31 -1 0 32159

Miért kell terjeszteni valótlanságokat!?
Ugye nem baj,ha a konzuli szolgálat hivatalos oldalának jobban hiszek,mint neked?!

"Transzfer szolgáltatások, taxik, autókölcsönzés, saját autó használata

• A személygépjárművekben (7 ülésig) a sofőrön kívül 3 utas utazhat egy autóban. A taxik 3 utast szállíthatnak.
  • A turistabuszok 85%-os kapacitással közlekedhetnek.
  • Minibuszokban (8-9 személyes) a sofőrön kívül  4 személy utazhat.
  • A szülőkkel utazó kiskorú gyermekek esetén az utasok száma túlléphető."

Világosan le van írva,hogy saját autó,soför+HÁROM azaz 3 ember!

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag

Előzmény: Törölt nick (32158)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.31 0 3 32158

Nem tudom miket ir a konzuli szolgalat oldala,de Gorogorszagban ugyanaz vonatkozik turistakra mint a helyiekre mint jarvanyugyi eloirasok.Szemelyautoban soforon kivul meg ket utas utazhat vagy ket felnott ket gyerek,amennyiben csaladtagok nem kotelezo a maszk ha nem maszkot kell viselniuk.Jelenleg mindenutt kotelezo a maszk viselese kiveve a vendeglatohelyek teraszait, uzletekbe csak meghatarozott szamu ember tartozkodhat.Vedettsegi kartya nincs ,minden szabad bejaratu.A hataron senki se mutogassa mert nem erdekli oket, magyaran itt nem ervenyes,amit kernek az a magyar es angolnyelvu papir formatumu igazolas az akarmilyen vedettsegrol.Ez ervenyes jelenleg a digitalis forma meg nincs ervenyben mivel nem is letezik es szerintem nem is lesz,gondolok a,zold igazolvanyra.

imesc Creative Commons License 2021.05.30 -1 1 32157
Előzmény: Assetudomhogyhivnak (32155)
imesc Creative Commons License 2021.05.30 0 1 32156
Előzmény: Assetudomhogyhivnak (32155)
Assetudomhogyhivnak Creative Commons License 2021.05.30 -2 0 32155

Sziasztok

Tud valaki egy szerbia-makedonia teljes autopályadijat mondani sima személykocsira?

KÖszi

Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.29 -1 1 32154

Azokra se, csak a taxikra transferekre.Es  az egy haztartasban elok utazhatnak tobben is. Vicces is lenne az ellenkezoje. 

Előzmény: kerkyra (32153)
kerkyra Creative Commons License 2021.05.29 -3 1 32153

Ez   szerintem  csak a görögökre  vonatkozik.... 

Előzmény: pepetv (32152)
pepetv Creative Commons License 2021.05.28 0 1 32152

"A személygépjárművekben a sofőrön kívül kettő utas utazhat egy autóban"

Ezt már javították a konzuli oldalon!

Előzmény: Erdeipetymeg (32127)
Reitipeti. Creative Commons License 2021.05.27 -4 1 32151

Jó nekem a bilaterális a magyarról.

Előzmény: csortany (32148)
csortany Creative Commons License 2021.05.27 -3 1 32150

Erre varnod kell egy darabig itt, akik utaztak mostanaban, azok repulovel szoktak.

Előzmény: hennetraccs (32145)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.27 -4 1 32149

Csak kétszer a hónapban de az neked nem segítség:-(

Előzmény: hennetraccs (32145)
csortany Creative Commons License 2021.05.27 -4 1 32148

Marmint eus megallapodas eus igazolvanyrol. 

Előzmény: Reitipeti. (32147)
Reitipeti. Creative Commons License 2021.05.27 0 0 32147

Na jöhetne már az a görög megállapodás az igazolvanyrol, most is lehet menni, csak hátha benne lesz a 18 év alatti egyuttutazo, mert akkor 2 tesztet sporolnank.

csortany Creative Commons License 2021.05.27 -3 1 32146

Hat ugy latszik nem kivansagmusor. 

Előzmény: 409 (32144)
hennetraccs Creative Commons License 2021.05.27 0 0 32145

Van aki esetleg már megjárta Görögországot májusban autóval? Jó lenne tudni hogy tényleg mi a helyzet, mert olvasok ezt-azt, de konkrét utazó még nem írt (ha nem tévedek). Köszi!

409 Creative Commons License 2021.05.27 -1 0 32144

Az van, hogy sz@rul működik a letiltás. Hiába tiltasz le valakit, pár óra múlva megszűnik a tiltás, míg újra nem indítod a böngészőt/gépet.

Előzmény: kivi000 (32142)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.27 0 0 32143

Ennyi!

Előzmény: kivi000 (32142)
kivi000 Creative Commons License 2021.05.26 -5 0 32142

Nem tudlak letiltani

Előzmény: valamihosszúkellide (32141)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.26 0 2 32138

A PLF kitöltésével kapcsolatos a kérdésem. A nyomtatvány előírja, hogy CSALÁDONKÉNT EGY dokumentumot töltsek ki. Más fórumokon sokan írják, hogy az autó minden utasának külön kell (?), külön is lehet (?) bejelentkezni, mint tavaly. Egyik esetben, ha négyen utazunk, akkor négyszer kell elindítani a progit ugyanazzal a rendszámmal. Ha viszont egyet töltök ki, de nem egy család, hanem két pár vagy egy négytagú baráti társaság utazik, akkor sérül a valóság. Az információk szerint a határőr a PLF QR kódjára biztosan kíváncsi. Hány ilyen kódnak kell rendelkezésre állni egy 4 személyes autóban?

Teqqi Creative Commons License 2021.05.26 0 0 32136

Köszönöm !!

Előzmény: ballackkk (32122)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.26 -3 1 32135

Egyértelműen Bulgáriában. 2.05-2,10 bgn/liter. Az árfolyam 180ft/1bgn alatti manapság. 

Előzmény: maul75 (32134)
maul75 Creative Commons License 2021.05.26 -2 0 32134

Hi,

Ha bulgária fele megyek,hol olcsóbb a gázolaj?

Szerbia, vagy bulgáriában?

Kössz

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.25 -3 0 32132

Kedves barátom, bár azt már korábban megfigyeltem, hogy te mindent IS jobban tudsz mindenkinél, én jelen esetben mégis fenntartom a jogot arra, hogy a saját, személyes tapasztalataim esetében talán egy leheletnyivel mégis csak pontosabb információkkal rendelkezem, mind te. Vakmerőségemért persze elnézést kérek. Ezt egyébként azzal sem tudod cáfolni, hogy a PILLANATYI konzuli szolgálatos tájékoztatásban - Görögország tekintetében - nem találtál hibát.

Előzmény: Hortennttrotter (32131)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.25 -3 0 32131

Ez hulyeseg, megneztem a magyar konzulatus oldalat, teljesen naprakesz. 

Előzmény: valamihosszúkellide (32130)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.25 -4 0 32130

A magyar külügyminisztérium konzuli szolgálata azt sem tudja, merre van külföld. Rájuk nem sok van bízva, a múltkor szóltam nekik, hogy hibás az oldalukon lévő infó, erre közölték, hogy hamarosan javítják, csak nincs rá kapacitás.

csortany Creative Commons License 2021.05.25 -3 1 32129

Ez a taxira vonatkozik . A csaladokra nem. A szabadter pedig az utca, terek. Nem a tengerpart, ha napozol, vagy mondjuk uszol, strandlabdazol..stb. Olvasd el a kiveteleket is. Szabadteri sportolas..kerekpar, seta az erdoben, turazas, kb minden mehet maszk nelkul. 

balazsh Creative Commons License 2021.05.25 -2 0 32128

Ez családokra nem vonatkozik!

Vagy itthon nem egy helyen laktok? A barátnő nem alszik ott néha? ...

Erdeipetymeg Creative Commons License 2021.05.25 0 1 32127

Sajnos dede, ez van a konzuli oldalon..

Maszkviselés:

Görögországban jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.

SŐŐŐT, idézem:

"A személygépjárművekben a sofőrön kívül kettő utas utazhat egy autóban". - elvileg 2 nagykorú, de ha mind a kettő gyerek betöltötte a 18-at egy 4 tagú családban? 

Nekünk bonyolítja a helyzetet, hogy vinnénk a fiam barátnőjét, a két "nagy" 19, a mi saját "kicsink" 17. Szóval nem tudom, hogy megyünk így :(:(

Előzmény: csortany (32116)
solozo Creative Commons License 2021.05.25 0 1 32126

Legyen rajta aláírás meg pöcsét, oszt jónapot. :-)

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.25 -2 0 32125

Ne problémázz ezen, inkább gondolj bele, a határőr biztosan ezt fogja gondolni: ez a papír csakis eredeti lehet, mert hamisító ilyen szar munkát nem ad ki a kezéből. 

Előzmény: freepok (32120)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.25 -2 0 32124

Ismerősöm tegnap délután kiment a reptérre tesztet csináltatni, éjjel pedig már indult is Németországba.

Előzmény: Teqqi (32119)
kivi000 Creative Commons License 2021.05.25 0 0 32123

A háziorvos is ilyen fecnit ad, pont ilyet kaptam tőle a második adaggal.

Előzmény: freepok (32120)
ballackkk Creative Commons License 2021.05.25 -2 0 32122

Segítek. A megoldás a Whitelab. Ezek olyan bódék, amelyek Budapesten sok helyen el vannak szórva, általában bevásárlóközpontok parkolóiban. Foglalsz időpontot, odamész, leveszik a mintát és 10 órán belül küldik mailen a PCR-teszt eredményét. 

Nekem reggel nyolcra volt időpontom, levették a mintát és 16:26-kor már meg is érkezett az eredménye a mailemre.

Szóval már fél napot sem kell várni az eredményre és minden nap, még hétvégén is nyitva vannak.

spoter Creative Commons License 2021.05.25 0 0 32121

Szia,

Hasonló helyzetben vágyunk mi is.

A megoldás a hetvegi teszt, elvileg 24h belül kész.

freepok Creative Commons License 2021.05.25 -1 0 32120

Sziasztok.

Megkaptam ma reggel az oltást,és kaptam egy A4-es papirra szarul kétoldalasan nyomtatott fecnit ollóval kinyirbálva....amiröl ha a határör elhiszi hogy nem én csináltam krumplinyomdával....akkor én vagyok pom-pom....a kopasz fejemmel :) A két oldal véletlen se szimetrikusan nyomtatott kb 4-5 centi elcsuszással készült........ ugyhogy marad a pitizés a háziorvosnál....... De akkor is megyünk!!!!!

VÁR GÖRÖGORSZÁÁÁÁG :)

u.i.:Pozitivan....csak pozitivan :)

Teqqi Creative Commons License 2021.05.25 0 0 32119

Segítséget szeretnék kérni, ki hogy oldja meg, ha hétfői nappal kezdődik a nyaralása. 12 éves gyereknek, ugye csak 72 óránál nem régebbi PCR tesztel lehet csak belépni. Mivel hétfő éjszaka már le van foglalva a szállásunk, ezért vasárnap hajnalban indulnánk.  Pénteken elviszem egy sos tesztre aminek 24 órán belül meglesz az eredménye, de szombaton már nincs leletkiadás, csak pénteken 14.30-ig. ( synlab) hamarabb nem mehetünk mert nem lesz 72 órán belüli. Ki hogy oldja meg ????

Reitipeti. Creative Commons License 2021.05.24 -1 1 32118

Ez van a konzuli oldalon 

Nyilván nem életszerű, csak eljátszottam a gondolattal mennyire vicces lenne.

Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.24 -2 0 32117

Nincs ilyen szabaly:-))

Előzmény: Reitipeti. (32115)
csortany Creative Commons License 2021.05.23 -2 0 32116

Nem:-)) Ez valami fb-os vicc. Nem kell sehol maszk, ami szabadidos tevekenyseg, sportolas..stb. A tengerpart is ebbe a kategoriaba esik. 

Előzmény: Reitipeti. (32115)
Reitipeti. Creative Commons License 2021.05.23 -2 1 32115

Görögországban jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.

Napozáshoz maszk?

Legalább majd itthon rögtön látszik ki nyaralt a Görögöknél...

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.23 -1 0 32114

Logikai bukfenceim? biztosan értetted, amit írtam? GÖ-RÖG NAGY-KÖ-VET-SÉG.

Előzmény: 409 (32102)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.21 -1 1 32113

Akkor nem irtam erthetoen. Nem nekunk lesz kotelezo termeszetesen, hanem a tagallamoknak elfogadni ha van. Utazni lehet majd tovabbra is akar pcr teszttel is. 

Előzmény: BekeToni (32112)
BekeToni Creative Commons License 2021.05.21 -2 1 32112

Az EU-s védettségi igazolványt minden tagállam elfogadja, de

„az igazolvány birtoklása nem lesz feltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának” vagyis egyáltalán nem kötelező, vagyis bármilyen más tanúsítvány elfogadható…

Előzmény: Hortennttrotter (32111)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.21 -1 1 32111

Ahogy az utlevelekrol, szemelyikrol, stb. De valoszinuleg ez eddig csak egy ideiglenes megoldas volt, ezert lesz a kozos eus zold utlevel , az egyseges lesz , nem lesz nehez ellenorizni . es juli 1. tol kotelezo. 

Előzmény: BekeToni (32109)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.21 -1 1 32110

Lehet, hogy mar nincs is jelentosege, mert junius 1-tol indul a kozos eu applikacio, az osszes tagallam reszvetelevel. Az minden adatot tartalmazni fog es julius 1 tol kotelezo lesz az eun-belul az utazasokhoz. Erre celozhatott Gulyas Gergely is tegnap, hogy napokon belul elerheto lesz az applikacio. 

Előzmény: feketefelho (32108)
BekeToni Creative Commons License 2021.05.21 -1 1 32109

Csak viccből kérdem, most honnan tudja a görög hatóság, hogy a nyomtatvány hivatalos?

Előzmény: feketefelho (32108)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.21 0 1 32108

Új hír orvosi igazolás ügyben,

"Külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű oltásigazolást az oltottak részére, bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat"

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/1158-ketnyelvu-igazolas-sars-cov-2-elleni-vedooltasrol?fbclid=IwAR13kULuDWKDhBYv33pjp5hL0QvdfOMTd8WasWX0Npf35xbwbeC2YED_v9Y

a linre kattintva megnyíló PDF fájlt kétoldalú nyomtatóval kell kinyomtatni (vagy fordítva visszatenni és vagy sikerül vagy nem a két oldalas nyomtatás).

A felépítéséből látszik, hogy nem magán jellegű felhasználásra készült, ez az oltópontok számára lett kitalálva.

Rendelet viszont továbbra sem elérhető.

feketefelho Creative Commons License 2021.05.21 -3 0 32107

Így kellett volna kezdeni.

Kérdés, hogy az oltópont hatósági szervnek minősül-e?

Az NNK oltóközpontja az, a kórházak és a háziorvos viszont .... és ha nem, akkor mindegy mit állítanak ki, az nem lesz megfelelő a határátlépéshez.

Ezt a helyzetet központilag kellene helyretenni, pl. egy olyan nyomtatvány kibocsájtásával, amin szerepel egy nemzetközileg elfogadott magyar hatóság neve, címer, stb.

A neten terjedő angol fordítás emiatt sem tekinthető hiteles okmánynak, emiatt a görögök azt ugyanúgy papírfecniként kezelhetik, mint a korábbi magyar nyelvű oltási papírokat.

Előzmény: solozo (32106)
solozo Creative Commons License 2021.05.21 -1 0 32106

Tegnap kaptam a 2. oltást, vittem azt a nyomtatott angol oltásigazolást, de azt mondták az oltóponton, az nem kell, olyan igazolást adnak már ki, amelyiken magyarul és angolul is rajta vannak az adatok, és az utazáskompatibilis. És valóban olyat kaptam.

feketefelho Creative Commons License 2021.05.21 -1 1 32105

:-)))

Nem fogom szegényeket tovább zaklatni, mert így nem tudják elkészíteni a reklamált rendeletet ....

Számomra egy dolog kiderült, nincs ilyen utasítás vagy rendelet (jelenleg).

Előzmény: 409 (32104)
409 Creative Commons License 2021.05.20 -2 1 32104

Oszt megértetted?  :))

Előzmény: feketefelho (32103)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.20 0 1 32103

Mai NNK ...

409 Creative Commons License 2021.05.20 -1 1 32102

Dühös?? Nem vagyok dühös, se rád, se másra. Csak próbálom időnként a logikai bukfenceidet talpra állítani.  :))

Előzmény: valamihosszúkellide (32087)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.20 -1 0 32101

No, nekem még elég sok van hátra az indulásig, így ez a papír mizéria nem fog érinteni, annál inkább ennek az eredménye:

" ...

− zárta sajtótájékoztatóját Szijjártó Péter.

Újságírói kérdésekre elmondta, hogy Magyarország elkezdte a tárgyalásokat a magyar oltási igazolványok elfogadásáról Németországgal, Olaszországgal, Görögországgal, Ciprussal és a többi szomszédos országgal. 

"

Itt van a teljes cikk, de csak a fenti mondat érint bennünket.

Előzmény: Reitipeti. (32099)
Szabolcs Széll Creative Commons License 2021.05.20 -1 0 32100

Üdv!

Ma változtak az utazási lehetőségek, a kocsiban/buszban tartózkodó emberek számával kapcsolatban:

"Transzfer szolgáltatások, taxik, autókölcsönzés, saját autó használata

• A személygépjárművekben a sofőrön kívül kettő utas utazhat egy autóban. A taxik kettő utast szállíthatnak.
  • A turistabuszok 65%-os kapacitással közlekedhetnek.
  • Minibuszokban (8-9 személyes) a sofőrön kívül 3 személy utazhat.
  • A szülőkkel utazó kiskorú gyermekek esetén az utasok száma túlléphető."

Tudja valaki, hogy a regisztrációs adatlapot hogyan lehet módosítani, mivel a rendszám változott? 8-an mennénk 1 helyett 3 kocsival :(

Köszi előre is!

Reitipeti. Creative Commons License 2021.05.20 -2 0 32099

Na most mondta a nekem a tv, háziorvosoknál az angol papír, és ők töltik ki.

Mondom, hogy no para, hanem gyia.

Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.20 -1 1 32098

Akkor meg nem volt tajekozott az ugyben. Most meg megtehette, de egy het mulva mar nem teheti meg. 

Előzmény: Plesi75 (32096)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.20 -1 1 32097

Orulok, hogy oromet szerezhettem! :-)

Előzmény: valamihosszúkellide (32090)
Plesi75 Creative Commons License 2021.05.20 -1 0 32096

Sajnos igazad van, a mai napon többszöri nekifutásra találtam meg az oltó orvost, mert a oltó központról elküldtek, az oltó orvostol pedig azt a választ kaptam, szó szerint: rajta van minden a kék lóf@sz papirján, elfogadják! Amit szépen megköszöntem, és úgy döntöttem inkább  felejtősbe rakom ezt az egészet... (Békéscsaba)

Előzmény: feketefelho (32094)
freepok Creative Commons License 2021.05.20 0 3 32095

Tavaly bebuktam a nyaralást,kifizettem nem adtak vissza semmit. A sok rémhir miatt nem mertem elindulni két gyerekkel....most próbálom kizárni a sok huhogót. De már most ugy látom hogy simán menni fog ez a dolog ,határokon se lesz probléma. Bár sokan sajnos abban élik ki a frusztráltságukat hogy a többieket riogatják. Ha a napról napra változo (jó irányba) hozzáállást nézem több ország részéről.Nem is kell gondolkodni az elinduláson. Akkora a nyomás a politikusokon a szolgáltatók,a nyaralni vágyó tömegek felöl.Hogy itt lassan politikai öngyilkosság lessz ha nem nyitnak.Ugyan ugy lessz minden mint tavaly ,ahogy jött ugy megy a járvány nyárra . Aztán hogy mit találnak ki nekünk őszre amiatt fájjon a fejünk akkor. Ez a véleményem(lehet megkövezni) :) Jó nyaralást mindenkinek én elindulok juni19.-én aztán látjuk............. 

Előzmény: feketefelho (32094)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.20 -2 0 32094

Ez az egész magyar papír, angol nyelvű papír, oltóközpont majd kiállítja a sárga könyvet dolog vihar a biliben.

Sokan nem is most utaznak, csak 2-3 hét, vagy 1-2 hónap múlva, de be akarják biztosítani magukat, nehogy a görög határról fordítsák vissza őket.

Pedig tudjuk, mert tavaly már tapasztaltuk, hogy itt szinte naponta változnak a feltételek.

Agyrém ez az egész. Egyesek már ott tartanak, hogy előre kitöltve viszik az angol nyelvű papírt, csak a pecsétet nyomják rá nekik, de gyorsan.

Fő problémájuk, hogy milyen sorrendben írják rá az év.hó.nap-ot a papírra és hogy szerepeljen a nevük (first-last name). 

Mindeközben ez legalább annyira hiteltelen papír, mint a magyar nyelvű változat. 

Mellesleg jónéhány oltópontról elhajtják az angol nyelvű fecnit lobogtatókat, hogy "nem kaptuk meg a rendeleletet erről, így nem állítunk ki semmi ilyen igazolást, oltunk, mert az a dolgunk".

Ma reggel kértem az NNK-tól, hogy küldjék el ezt a rendeletet, amire hivatkozva bemehetek az oltópontra, vagy pisztolyt szegezhetek a háziorvosom fejéhez, hogy azonnal állítsa ki nekem az angol nyelvű igzolást. 

Még nem jött semmi válasz.

Előzmény: freepok (32092)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.20 -1 0 32093

Az a fél mondat nem rólad szólt, hanem azokról, akik május 15-én már a parton kóricáltak.

Nem véletlenül írtam a következő 1-2 hetet. 

OK, aki nem tud máskor menni, az induljon és érezze jól magát, bár nekem (annak ellenére, hogy közel 30 éve szinte minden nyáron voltam Görögországban) soha nem jutott eszembe, ennyire korán menni.

Számomra a nyaralás nem csak a strandot és a napfényt jelenti, hanem a gondtalan fürdést is a tengerben, ez pedig most igencsak "frissítő", hisz 19-20 fokos a tenger a görög partoknál.

Na, ezért nem megyek ilyenkor Görögországba.

Június már egy fokkal jobb, mert addigra melegszik a tenger (22-24 fok), de én igazán a július-augusztusi 26-27 fokos vizet szeretem (és ha éppen kellett, akkor is megtaláltam az olcsó szállásokat is).

Visszatérve az első fecskékre (a pécsi csoport, tele nyugdíjasokkal).

Sajnálom őket, mert azzal, hogy ennyire korán mentek, valószínűleg pénz akartak spórolni. Hát ez nem sikerült.

A "tuti ne legyen probléma a határon" mentalitás miatt egy plusz PCR tesztre kényszerítették őket, és ennek költsége az egész utat kb. harmadával drágította számukra (a legolcsóbb időszakban 60e/fő helyett 60+20e/főre jött ki), ez viszont már július elejei ár lenne az irodánál.

Utaztam én is irodával, vannak előnyei meg hátrányai is, mindenki döntse el neki mi felel meg jobban.

Én az autó mellett teszem le a voksom.

Előzmény: valamihosszúkellide (32076)
freepok Creative Commons License 2021.05.20 -2 3 32092

Tudjátok ez az egész találgatósdi igen nevetséges,rengeteg félrevezetéssel félinformácioval. Naponta járok Bécsbe dolgozni....elég régota nem teszteltem(több hete)A full unott határör aki belevan fásulva és kb ugyanugy unja az egészet mint mi,kb semmit nem néz.Ehez képest a Békésben élő rokonaim azt hiszik hogy hazudok mikor erröl beszélünk mert akkora az ellen propaganda a "dobozból". Tehát összefoglalva....és ez az én véleményem: Kb tökmindegy milyen papirral indulsz el,akkora a nyomás a határon hogy 99.99%- hogy átengednek. 00,01% hogy nem de akkor te vagy  Mr Bean....

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.20 -2 0 32091

"Sehol nincs meg szo se rola, hogy az ALTALA kiallitott igazolas alapjan. De ezt mar elmagyarazta Cecilia is. "

Bocs, de ezt nem magyarázni kell, hanem érteni. Ez egy magyar nyelven megírt mondat:

"az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos) állítja ki és hitelesíti"

Ha azt írták volna, amit te értesz alatta, akkor így nézne ki a szöveg:

"az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa), vagy a háziorvos állítja ki és hitelesíti"

Mecsoda különbség!

Előzmény: Hortennttrotter (32078)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.20 -2 0 32090

Nem nézek kormányinfókat, de most örülök, hogy mások nézik. Jó hír!

Előzmény: Hortennttrotter (32089)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.20 0 2 32089

Gulyas Gergely a mai kormanyinfon ujsagiroi kerdesre megerositette, hogy a mobil applikacioba 1-2 nap alatt fel lesz toltve minden adat. (pont a gorog beutazasrol kerdeztek) 

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.20 -1 0 32088
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.20 -3 0 32087

Léccilécci, ne rám rám légy dühös! A "görög diplomat" mondta, hogy az ő szabályozásuk szerint még az esem szabályos, amit az oltóorvos állít ki. (De azt ő sem tudta megmondani, hogy a határon honnan tudja szerencsétlen görög határőr, hogy melyik bélyegző a hatóság bélyegzője, és melyik csak egy mezei doktoré.)

Van ez így, amíg nem lesz egységes EU-s törvénykezés, addig lesznek ilyen furcsaságok. Ezért próbált megnyugtatni, hogy hamarosan megszületik a kétoldalú megállapodás.

Előzmény: 409 (32086)
409 Creative Commons License 2021.05.20 -1 1 32086

Akkor amit az oltóközpont utólag elküld, az is érvénytelen? Azt sem az oltóorvos, vagy az oltópont orvosa írja alá/pecsételi.

(vicces lenne minden igazoláshoz berendelni a központba az illetékes oltóorvost, miközben hitelesen on-line hozzáférnek minden adathoz)

Előzmény: valamihosszúkellide (32077)
409 Creative Commons License 2021.05.20 -1 0 32085

"...megígérem, hogy a jövőben háromszor fogok százig számolni, mielőtt reagálnék egy általam butának vagy ellenszenvesnek ítélt hozzászólásra."

Ez pont így működik mindenki másnál is.......   1000-nél tartottam. :P

Előzmény: valamihosszúkellide (32076)
levidalmi Creative Commons License 2021.05.20 -2 0 32084

Igazad van!

Előzmény: Reitipeti. (32082)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.20 0 0 32083

Ez akár szép is lenne, csak épp az oltópontokon ott állnak az időponttal rendelkezők oltásra várva, nem tudom, kinek lesz ott ideje azzal foglalkozni, hogy nyomtatványokat töltsön ki egy másik nyomtatvány alapján.

Előzmény: Reitipeti. (32082)
Reitipeti. Creative Commons License 2021.05.20 -1 1 32082

Na értem én, hogy fontos elindulásnál, hogy biztos legyél abban, hogy a dokumentumaiddal nem lesz gond a Görög határon. De ezen túltekintve, aki már többször lépett be hozzájuk Evzoninál, a békeidőben a kisablakból vagy a székén ülve/hatradőlve/fekve a magyar autókat már-már sürgetőleg továbbintő görög határőrt el tud képzelni, hogy majd egy oltási igazolást hosszasan böngész, és hümmögve bólogatva megállapítja annak megkérdőjelezhetetlen hitelességet! No para! 

Engem a munkahelyemen oltottak, és szintén ott ki is töltettem az angolt (a két adagot más-más adta be, a harmadik meg kitöltötte utólag). Én innen teljes nyugalommal fogok útnak indulni. Ezt ajánlom másnak is. Úgy gondolom a Görög előtt csak meg kell lóbálni valamit, azt gó.

Olttársak a védettségi igazolvány legyen veletek!

Chendo2 Creative Commons License 2021.05.20 -1 0 32081

Sziasztok! Nem tudtok véletlenül egy "Oltási igazolással Görögországba" topicot? Lenne néhány kérdésem? 

BekeToni Creative Commons License 2021.05.20 0 1 32080

A háziorvos az állami egészségügyi ellátórendszer részeként, meghatározott orvos-szakértői feladatokat is ellát. Tanúsítványt állíthat ki egészségi állapotról, pl. járművezető eü. alkalmasság, munkaképesség, oltottság – védettség, stb. (de ezen kívül még azt is megállapíthatja, hogy élsz e még vagy már meghaltál…)

A szóban forgó angol nyelvű oltásigazolás, mindenben megfelel görög hatóságok által előírt követelményeknek, mivel nincs más formai megkötés. Akit nyugtalanít a nyomtatvány eredete, az szerezzen (HWO) sárga könyvet.

Kérdés volt még, hogy mi van a fertőzésen átesettek igazolásával, erre a célra a WHO International Certificate of Vaccination or Prophylaxis (ICVP) megfelelő.

Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.20 0 1 32079

Nem is lehetne mashogy , mert az azt jelentene, hogy a haziorvos nem fogadja el a masik orvos, vagy oltokozpont igazolasat, magyarul az osszes ervenytelen. Kb olyan lenne, mintha a rendor igazoltatasnal csak a sajat maga altal kitoltott jogositvanyt fogadna el:-))))))))))))))

Előzmény: Hortennttrotter (32078)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.20 -1 0 32078

Pont, hogy nem jol ertelmezed. ,,az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolása alapján" Sehol nincs meg szo se rola, hogy az ALTALA kiallitott igazolas alapjan. De ezt mar elmagyarazta Cecilia is. 

Előzmény: valamihosszúkellide (32077)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.20 0 1 32077

Van, aki azt mondja, hogy a háziorvos is kiállíthatja az angol nyelvű dokumentumot. Ez igaz is, meg nem is. A háziorvos akkor teheti ezt meg, ha ő volt, aki a magyar nyelvűt is kiállította. A szabály így szól:

“Az angol nyelvű oltási igazolást – amely a személyes adatok mellett a vakcina típusát, sorszámát, és a két oltás dátumát is tartalmazza – az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos) állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolása alapján. Az angol igazolás megszerzésének külön költsége nincs, és az oltások beadása után, visszamenőleg is igényelhető a háziorvosnál, illetve az oltóközpontban”

Ezt fogalmazhatták volna a mondarészek sorrendjét felcserélve, mert akkor egyértelműbb lenne. Így ni:

...az oltóorvos állítja ki és hitelesíti (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos)

Ettől függetlenül nem vitatom, hogy akár egy BÁRKI által kiállított angol nyelvű papiros es elegendő lehet a határon.

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.20 0 0 32076

Nem vagyok biztos benne, hogy azért utazom június elején, mert ragaszkodom a "zavaros időszakhoz". Azért utazom előszezonban, mert történelmileg így alakult ki a szabadságolási rend, mert nagyon várom a tél utáni kiszabadulást, s mert ezt engedhetem meg magamnak. Tíz éve, amikor kezdtem a júniusi nyaralást, még nem volt pandémia, nem volt zavaros időszak, sőt: épp hogy elkerültük a határokon a zavaros helyzeteket. Gondold végig: vagyunk jó sokan, akik szeretnénk világot látni, de nincs pénzünk a főszezon félmilliós költségét megfizetni.

Amit viszont az ok nélküli odamondogatásokról írtál, egyetértek, és nem csak azért, mert tegnap épp én voltam a szenvedő alanya a tudálékos beszólogatásnak, hanem mert bizony magamon is tapasztaltam hasonlót, és mi tagadás: szinte kivétel nélkül, mindenkinek van olyan bejegyzése, amire a közösségnek aligha lett volna szüksége.

Én mindenesetre önkritikát gyakorlok, és megígérem, hogy a jövőben háromszor fogok százig számolni, mielőtt reagálnék egy általam butának vagy ellenszenvesnek ítélt hozzászólásra.

Előzmény: feketefelho (32071)
kivi000 Creative Commons License 2021.05.20 0 0 32075

Az is benne az Ákr-ben, hogy magyar a hivatalos nyelv, a QR kód pedig még nincs benne a magyar nyelvben.

Előzmény: valamihosszúkellide (32070)
Mr. Hadley Creative Commons License 2021.05.20 0 0 32074

A fehér angol nyelvű oltási lapocska a pdf tulajdonságai alapján Barkovics Veronika alkotása.

Ha minden igaz ő egy fotós.
Látta valaki ezt a nyomtatványt hivatalos helyről letölthetőként?

Előzmény: feketefelho (32073)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.20 -1 1 32073

Az online térben terjed ez a fehér, angol nyelvű oltási lapocska, amit állítólag kitöltenek az oltópontokon, vagy a háziorvos is megteszi (volt akinek már meg is tette).

Érdekes, hogy az NNK nyilatkozik erről, ennek ellenére az oltópontok és a háziorvosok nagy része nem tud semmit az egészről.

Korábban megkérdeztem a háziorvosomat, azt mondta, nem látott még ilyet, de mivel nem ő oltott forduljak az oltóponthoz.

Tegnap érdeklődtem az NNK-nál, hogy ilyen esetben mit kell tennem, ki állítja ki az igazolást.

Nem hiszitek el mit válaszoltak!

Azzal, aki nem tud semmit. 

A kérdésem azt a választ vártam, ami egyértelműen tisztázza a helyzetet, kinek, mikor, mit kell csinálnia.

Ami egy rendeletben, határozatban le van írva, amit az ilyen érdeklődésre be lehet másolni, .... de úgy látszik nincs ilyen.

Na mindegy, egyelőre nem érint a dolog, csupán próbáltam tisztázni, egy fehér foltot a térképen.

(Egyébként az aszisztens sejthet valamit arról, hogy lehet az oltópontról is elzavarnának, ha hozzájuk fordulnék ezzel a kéréssel, mert azt mondta, hogy:
"Mi nem állítottunk ki még ilyet és szerintem akinek nem ő (a doktornő) adta be annak nem is fog....
Keresse fel az oltópontot, de e
lőtte hívja fel őket!"

feketefelho Creative Commons License 2021.05.20 0 0 32072

Egyetértek ezzel, lásd lentebb.

Előzmény: valamihosszúkellide (32069)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.20 -2 3 32071

Lassan kezdünk egy fb '... Görögország ...' csoport szintjére süllyedni (jól beszólogatunk egymásnak).

Persze tudom, nagy a bizonytalanság, senki nem tud semmi biztosat mondani, még a hivatalos szervek sem.

A görögök mondtak valamit (PLF oldal), amit mi, magyarok nem tudunk megugrani (kártya mizéria).

Azért azt jó tudni, hogy ez a "magyar nyelvű oltási lap", "angol változat kitöltése", "kis, sárga oltási könyvecske", "oltási igazolvány" probléma azt az igen kisszámú közönséget érinti, aki a mövetkező egy, max 2 héten belül utazna. Ők, a pandémia óta mindig azok, akik megszívhatják, mert a zavaros időszakban akarnak utazni.

Kár előre egymás torkának esni, figyeljétek meg, rövidesen tisztulni fog a dolog.

Addig meg legfeljebb mérgelődhetünk a hivatalos adminisztráció töketlenségén.

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.20 -2 0 32070

Hogy nincs rajta a hatóság neve? Na, ezt most hallom először. Sok rosszat el lehet mondani erről az igazolványról, de ezt az egyet csak a legfelületesebb szemlélők állítják. A QR kód alatt ott a hatóság neve: Országos Kórházi Főigazgatóság. Ami egy hatóság.

Előzmény: kivi000 (32068)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.20 0 2 32069

Sajnálom, hogy nem sikerült azokat az információkat eljuttatni hozzátok, amelyek hozzám eljutottak a nagykövetséggel folytatott beszélgetés után, talán mert egy hosszú, nagyon hosszú beszélgetés lényegét próbáltam meg néhány mondatban leírni, miközben itt mindenkinek megvannak a saját külön koncepciói és szabályértelmezései.

Igen, mint azt Hottenntrotter olvtárs feltételezte, a görög nagykövetség munkatársa igyekezett arra ösztönözni, hogy olvassam el a görög szabályokat, és értelmezzem magam. De végül elfogadta, hogy a magyar viszonyok között igen nehéz értelmezni a görög szabályokat, ezért ő értelmezte azokat. Azt írtam le, hogy ebben nem volt túl nagy köszönet. De akinek megy a néma értő olvasás, azt is láthatja, hogy leírtam: a diplomata nem állítja és nem tagadja, hogy a határőrök lazábban értelmezik a szabályokat, továbbá elismerte, hogy a határnál nehéz megítélni, hogy a bemutatott idegennyelvű anyagon szereplő aláírás, bélyegző mennyire releváns, vagy esetleg egy vicces kedvű önkormányzati alkalmazott az adócsoport bélyegzőjét nyomta rá a papírra, ami bizonyos körülmények között hatóságinak számítanak - csak nem itt.

Azt próbáltam érzékeltetni, hogy a káosz nem lett kisebb az utóbbi napokban sem, és hogy a gyakorlat teljesen eltér az eléggé betarthatatlan jogszabályoktól: a diplomata például az ANTESZ-t jelölte meg, mint releváns hatóság, aminek az igazolása elfogadható lenne szerinte, de én az ÁNTSZ-t is megkérdeztem, és közölték, hogy ők nem adnak ki ilyet.

Továbbá a beszélgetés megosztásának a fő célja az volt, hogy a diplomata belengette, hogy hamar, nagyon hamar elkészül a kétoldalú megállapodás, hogy a zöldútlevél szempontjából átmeneti időszakban is biztonsággal nekivághassunk az útnak.

Csak ennyi, még mielőtt ti is a rossz hír hozóját végeznétek ki virtuálisa.

kivi000 Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32068

azt nyilvánvalóan hatóság állította ki

Viszont nincs rajta, hogy melyik, így nem felel meg a magyar formai követelményeknek se (Ákr 81. § (1)).

Előzmény: valamihosszúkellide (32060)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32067

Ennek semmi ertelme, a ,,gorog nagykovetseg munkatarsa" valoszinuleg diplomatikusan kozolte veled, hogy figyeld a hivatalos kozlemenyeket, mert ok is abbol tajekozodnak.

csortany Creative Commons License 2021.05.19 -1 0 32066

Igy van, egyesek tul bonyolitjak ..

Előzmény: 409 (32062)
csortany Creative Commons License 2021.05.19 -1 0 32065

Hat ebbol csak az derult ki, amit napok ota tudtunk:-)))

hunaqua Creative Commons License 2021.05.19 -1 0 32064

Nincs igazolás! Nincs Eu igazolás! Szerintem nem is lesz. Úgy fog működni ahogy a Törökökkel is lett kétoldalú megállapodás. Így lesz mással is. Az  EU pedig szokás szerint erre is alkalmatlan. Jön a szezon, pillanatok alatt lesz kétoldalú megállapodás a nagy "idegenforgalmi" országokkal.

Előzmény: valamihosszúkellide (32061)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.19 -1 3 32063

De azért az, ugye nem baj, hogy megosztottam veletek a görög követséggel folytatott negyvenperces beszélgetésem lényegét? (Köszi.)

Egyébként nem kell elárulnod semmit, elég közelről ismerem az orvosi pecséteket. A görög csákó pedig nem azt mondta, hogy mit fog csinálni a határőr, hanem hogy mi a szabály. De szerintem ez benne volt az előző hozzászólásomban is.

Előzmény: 409 (32062)
409 Creative Commons License 2021.05.19 0 4 32062

A görög határőröket majd tanfolyamokon felkészítik az ANTSZ, az oltópontok és háziorvosok pecsétje közötti különbségekre..... Maradjunk már a realitásoknál.

Elárulom, az oltópont orvosának pont ugyanolyan pecsétje van, mint a háziorvosnak. Sőt az ANTSZ-ben tevékenykedő orvosnak is.

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.19 -3 7 32061

Sajnos nem az EU, hanem a magyar hatóságok cseszték el a védettségi igazolványt azzal, hogy juszt se írták rá a két oltás dátumát vagy a vakcina nevét. Aki elfogadja a kínait, az akkor is elfogadta volna, ha rá van írva. Téged itthon szívatnak, nem az EU-ban. A cél, hogy menj a Balatonhoz, Pénztáros Lőrinc és Tiborcz szállodáiban elfogadják a védettségit csont nélkül.

Előzmény: hunaqua (32059)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.19 -2 1 32060

Na, két órával ezelőtt beszéltem a görög nagykövetség munkatársával. Azt mondta: a határőr viselkedéséről ő nem nyilatkozhat,  a határőr lehet engedékeny vagy szigorú, de a görög szabály betű szerint úgy szól, hogy MAGYAR HATÓSÁG ÁLTAL, a felsorolt nyelvek valamelyikén kiállított dokumentum az elvárás. Tehát nem a magyar nyelvű oltási papír szakfordítása, hanem a (például) angol nyelvű oltási dokumentum, méghozzá hatóság által kiállítva. Szerinte a háziorvos nem hatóság, kérjem inkább az ÁNTSZ-t, hogy adja ki a papírt. Azt végül elfogadta, hogy az oltópont viszont hatóság, hiszen az első, mi több, egyetlen hiteles szerv, amelyiknek pontos információi vannak az oltásról, mindenki más az ők adataiból dolgoznak. Ő viszont a magyar védettségi kártyát annak ellenére is fontosnak nevezte, hogy hivatalosan nem fogadja el a görög állam, mert, mint mondta, azt nyilvánvalóan hatóság állította ki. Túl sokra nem mentünk egymással, de a végén azt mondta: most elárul elárulja, hogy a magyar védettségi igazolvány már a görög külügyminisztérium asztalán van, és hamar, nagyon hamar, várhatóan még májusban hivatalosan is elfogadja majd Görögország. Remélem, nem kamuzott...

hunaqua Creative Commons License 2021.05.19 -2 1 32059

Ez az egész EU ilyen. Migránsok,oltások,igazolások. Amennyiben önállóan intézték volna a tagállamok,már mindenkinek lenne cucca. Az amerikai oltások engedélye 2 nap (!!!!) kínai meg az orosz még most sem. Egész egy gusztustalan pénzügyi játék,ami már komikussá is vált. Elfogadom az oroszt,mégse.Elfogadom a kínait,mégse,mégis. Minden tagállamnak van egészségügy hatósága,azok hozzanak döntéseket. Látom lelki szemeim előtt San Marino lakosságát akik a szputnyikkal ki sem mernek mozdulni otthonról,nem mernek menni az olasz piacra paradicsomért,hisz biztosan azonnal felnégyelik majd őket. :-)) Amennyiben elfogadnák ezeket hamar,akkor ez is megint egy ékes bizonyíték arra,hogy ez megint sz@rul sikerült ott Brüsszelben.

Előzmény: Törölt nick (32058)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.19 -1 0 32058

Ez egy nagyon jó ötlet, így is alig lehet elérni a háziorvost a járványhelyzetben,biztos nagyon örülnek neki,hogy mégi lyenekkel szórakoztatják őket.

Én mindenesetre még kivárok,csak augusztusban utazunk, addig még sok minden változhat.Ugyan már elég régóta pöcsölnek rajta az EU-ban, de addigra talán már valami közös szabályrendszert is kidolgozhatnak, mert azért ez így kicsit vicces,hogy ahány ország, annyi megoldás.

Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.19 0 1 32057

Ertem, akkor o menjen a sajat haziorvosahoz, de lehet, hogy a tied is megcsinalja neki, hiszen tok mindegy, mivel az oltasi igazolas szamit, ami alapjan kitolti. 

Előzmény: Justitio (32054)
Justitio Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32056

Köszi,így már világos minden...bocsi az értetlenkedésemért....sorry...:D

Előzmény: valamihosszúkellide (32055)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32055

Én is értetlenkedtem először, de mostanra egyértelművé vált, hogy az angol nyelvű papír kiállítója akkor sem követ el csalást, ha nem ő oltott, met a szabály megengedi, hogy a háziorvos az adatok ismeretének birtokában kiállítsa az angol nyelvű papírt.

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/fertozo-betegsegek/gorogorszag-is-angolul-keri-az-oltasi-igazolast-itt-letoltheti-a-nyomtatvanyt/nf19w4s?fbclid=IwAR2Fd6QpEHmuJvKVldFjN-TO4O50ppJKo4J9IjDQSz-hxyB_38WjIoF1E9k

Előzmény: Justitio (32054)
Justitio Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32054

Nem bonyolítom túl....nekem a háziorvos adta be,vele tölzezem ki ez oké.A párom oltóponton kapta és nem ugyanaz a háziorvosunk......Érted már mi a gondunk???

Előzmény: Hortennttrotter (32051)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32053

Van még egy megoldásra váró probléma. Aki átesett a betegségen, hogyan tudja igazolni a határon? Gondolom, a "védettségi igazolvány" erre sem elegendő, hiszen abban nincs benne, hogy miért állították ki, csupán a szabályokat ismerők tudják, hogy ha nincs rajra oltási dátum, de van lejárati ideje, akkor pozitivitás miatt adták, de ezt a görögök aligha tudják kilottózni. Erre vonatkozóan nincs véletlenül valahol formanyomtatvány? 

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32052

Igen, egészen biztosan, hiszen ez UGYANAZ a papír, mint amit ők adnak.

Előzmény: solozo (32044)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.19 0 1 32051

Semmi kaosz nincs kivetelesen, te bonyolitod tul. Szo szerint le van irva es mar sokan meg is csinaltak. Haziorvos kitolti es onnantol csk arra van szukseged, semmifele 2 pecset nincs. 

Előzmény: Justitio (32045)
409 Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32050

Anélkül szóba sem állnak vele.

Előzmény: Hortennttrotter (32049)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.19 0 1 32049

Igen, ha viszed az elso oltasrol is az igazolast. 

Justitio Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32048

Bocs,erre nem gondoltam,pedig logikus...köszi!

Előzmény: 409 (32046)
409 Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32047

Itt a lehetőség kipróbálni és kiderül.

409 Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32046

"Akkor viszont a két pecsét nem fog stimmelni...."

Húúú bakker, milyen két pecsét???   Viszed az angol nyelvűt, azon van egyfajta pecsét. Ennyi.  Persze ha szívatni akarod magad, akkor add oda a magyar nyelvűt is.....  :((

Előzmény: Justitio (32045)
Justitio Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32045

Lehet,rosszul látom,de iszonyatos a káosz az angol nyelfű igazolások körül...Tulajdonképpen kell-e egyáltalán,vagy elég a magyar? Vagy a háziorvos kiadja,függetlenül attól,hogy nem ő oltott? Akkor viszont a két pecsét nem fog stimmelni.....mondom...káosz...

Tud valaki egyszerű megoldást?

solozo Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32044

Én épp holnap megyek a második oltásra, akkor ha ezt a nyomtatványt viszem, akkor elvileg az oltóponton ki is töltik?

solozo Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32043

Köszi.

Előzmény: Hortennttrotter (32041)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32042

Kösz. Már letöltöttem korábban.

Előzmény: Hortennttrotter (32041)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32041
Előzmény: feketefelho (32032)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32040

Igen, de kellenek hozza az igazolasok amit az oltaskor kaptal. Es jo ha viszed a kinyomtatott formanyomtatvanyt, mert idot sporolsz meg a doktornak. Tegnap csinaltak meg ismeros csalad, mind a 3 an mashol kaptak az oltast, haziorvos 2 perc alatt megcsinalta . 

Előzmény: feketefelho (32032)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32039

Ez a konzulos dolog a Faces posztból (mert ezek ugye nem kimondotan a pontosságukról híresek) nem derült ki, a hozzászólást a név lehagyásával mellékeltem.

Valószínűleg a Konzuli szolgálatot hívták, aztán ott mondtak nekik valami érdekeset.

A képet elnézve csupa idős, nyugdíjas ember utazott.

És csináltattak velük PCR tesztet.

Ja persze, nem neki kell kifizetnie.

(Megj.: Szakmámból kifolyólag én is találkozok ilyen "érdekes", az adott helyzetben nem pontosan megválaszolható kérdéssel.

Ilyenkor ezt elmondom, de megkérem a telefonálót, hogy hívjon később, addig megpróbálok utánanézni.)

Itt meg folyik a jószándékú kibaszás, ugyanis a busz összes utasának megvolt a plasztik kártyája és az oltási igazolása (magyar) is.

DE, "Mivel maguk lesznek az első fecskék, a biztonság kedvéért csináltassanak PCR tesztet!" - szólt a hivatalos indoklás.

Előzmény: valamihosszúkellide (32036)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32038

PLF kitöltés ...

Gondoltam kipróbálom.

Júli 22-én érkezünk majd Görögországba.

Az űrlap kitöltés közben azonban kiderült, hogy (egyelőre) csak legfeljebb 1 héttel az érkezés előtt kitölthető az adatlap. Amikor ki akarod választani a belépés időpontját, ez a mellékelt kép fogad.

Nincs mese, jóval indulás előtt nem lehet kitölteni.

Ja, aki autóbusszal megy, jobb, ha az irodára bízza a kitöltést, mert meg kell adni pl. az autóbusz rendszámát is (vagy meg kell tudni azt az irodától ... és aztán jó eséllyel az lesz, de lehet, hogy egy másik).

És még egy érdekesség a végére:

Gondolom ezt javítani fogják, majd amikor ráérnek a programozók ....

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32037

Gondolom, ha az egyikkel kiröhög a határőr, gyorsan odaadod a másikat. Egy haverom útlevélképét nem akarta elfogadni a határőr, gondolhatod, hogy a vita és hazatérés helyett inkább átadta a személyi igazolványát.

Előzmény: 409 (32034)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.19 -1 0 32036

Az azért nem derül ki ebből, hogy milyen konzul javasolta (ilyen poszt tudtommal nem is létezik Magyarországon görög tekintetben). A magyar konzuli szolgálat például katasztrofális információhiányban szenved, nekem telefonban homlokegyenest az ellenkezőjét mondták, mint ami a honlapjukon van. És az ügyintéző hozzátette: biztos, ami zicher, inkább biztosítsam túl magam. Legyen nálam mindenféle irat, valamint azok hivatalos fordítása is. Épp azt nem mondta: ha át akarom lépni a határt, vigyek magammal egy gépesített lövész dandárt.

Előzmény: feketefelho (32035)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.19 0 0 32035

Arra, hogy mekkora a káosz, itt a bizonyíték:

"Szerző+1

Az irodának azt javasolta a konzul, hogy mivel első fecskék vagyunk, a biztonság kedvéért jobb, ha mindenkinek van PCR tesztje."

Egy utazási iroda vitte a nyugdíjasokat Paraliára, május 15-n ...., ők posztolták ezt a face-ra

409 Creative Commons License 2021.05.18 0 1 32034

"..ha rossz napja van a határőrnek és összeveti a két papirost,"

Aki odaadja mindkettőt, az meg is érdemli, hogy így járjon.

Előzmény: valamihosszúkellide (32022)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.18 -2 0 32033

Most veszekedtem kicsit valakivel a facen, hogy ne terjesszek hülyeséget, mert a görög határról volt már olyan utazó, akit visszafordítottak a magyar nyelvű orvosi papírja miatt, éppen tegnap, május 17-n.

Ti hallottatok ilyesmiről?

(Linket nem tudott adni arról, hogy ez megjelent-e valahol hírként, posztként, stb., csak a görög kapcsolataitól tudja ...)

Az ellenkezőjétől hangos inkább a net, hogy senkitől sem kérik ezt az angolra fordított papírt, hanem elég a magyar.

feketefelho Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32032

Ezek szerint simán bemehetek a háziorvosomhoz (nem ő oltott) és kérhetem, hogy állítson ki egy hiteles (angol, francia, német, spanyol, vagy épp orosz nyelvű) másolatot?

Előzmény: Hortennttrotter (32029)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32031

Szép munka.... 

Éreztem, hogy nagyon régen jártam már Athén felé (van már vagy 20 éve) .... mennyi alagutat csináltak azon a szakaszon.

A Katerini "alatt" lévőt viszont szégyellem, de elfelejtettem, pedig szinte minden évben ott nyaraltunk.

Előzmény: kivi000 (32027)
imesc Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32030

Macedóniában kifelé menet, Demir Kapija után a régi úton meg van még a Bifet Belov? Mindig készültem betérni, azután mire rászántam volna magam, akkorra elkerülte az új út.

Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.18 -1 0 32029

Dehogy is:-))) Ezt ertettek felre. Te elmesz a haziorvoshoz a 2 oltasi igazolassal, amit akar nala, akar oltokozpontban is kaphattal. Az alapjan allitja ki az angol nyelvu igazolast. Ennyi. 

Előzmény: feketefelho (32026)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32028

Most latom, meg mast is felreertettetek. A ,,The signature and doctor's stamp of the responsible doctor" Ez annak a doktornak az alairasa es pecstje, aki kiallitja a dokumentumot, nem aze , aki beadta az oltast, aki lehetett egy nover is. Azt is rosszul ertelmeztetek, hogy osszevetik a ket dokumentumot. Semmit nem vetnek ossze, mert csak az angol nyelvu kell az utazashoz, a masikat eldobhatod. 

kivi000 Creative Commons License 2021.05.18 -1 0 32027

Kicsit több, én 20 alagutat számoltam: itt vannak.

Előzmény: feketefelho (32018)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32026

Ezek alapján, amit irtál meg kellene keresnem az oltóponton azt a két orvost, aki eredetileg beoltott és velük kellene pecsételtetnem a fordítást, hogy hiteles legyen????

Na, ez lenne csak lehetelen küldetés, a sok orvosi átvezénylés, stb miatt.

Előzmény: feketefelho (32023)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.18 -1 0 32025

,, Ő még veled ellentétben nem tud ilyen utasításról''

Majd megtudja holnap. Olvass vissza kicsit, ott belinkeltuk tobben is. 

feketefelho Creative Commons License 2021.05.18 -2 0 32024

Lám, lám.

A végén még kiderül, hogy közokirat hamisításra próbáljuk rávenni a háziorvosokat?!

feketefelho Creative Commons License 2021.05.18 -1 1 32023

Egy dolgot azért nem értek.
Nem tudom, ki kezdte ezt a pánikkeltést az angolra fordítandó orvosi igazolásról, de olvasgatom a posztokat (a facebookon is) és látom, nagyon sokan azon problémáznak, hogy le KELL fordíttatni angolra a magyar nyelvű orvosi igazolást. 

Nézegetem a görög PLF oldalt (időnként érdemes ránézni, elolvasni a kiegészítéseket) és nagyon nem értem azokat, akik emiatt rettegnek az utazástól.

Van magyar oltási igazolványuk (plasztik), megkapták az orvostól a pecsétes papírt a két oltásról (név, 1.-2. oltás dátuma, típusa olvasható rajta MAGYARUL).

DE, NINCS LEFORDÍTVA ANGOLRA!!!!!!

Szerintem, nem is kell.

MIÉRT???

A PLF oldalon fel van sorolva HAT nyelv, amit "elfogadnak" a görög határon, persze a magyar nincs köztük (nem világnyelv, na, ez van).

Ezek közül miért is épp angolra kellene lefordítani a magyar orvosi papírt??? Miért nem franciára, vagy oroszra???

Ez az angol hiszti csak nálunk terjedt el, a görögök ilyet sehol sem írnak.

Egy dolgon gondolkozzatok el!

Minden görög határőr hat nyelven beszélő zseni?????

Meg tudja különböztetni például, hogy spanyolul , vagy portugálul íródott az igazolás??? (A spanyol ugye elfogadható, a másik nem.)

Higyjétek el, egy dolog érdekli őket (nyelvtől függetlenül), hogy a papírfecnin, amin rajta van az orvosi pecsét, megtalálható-e az oltás típusa és a két dátum.

A többi tökéletesen lényegtelen számára (hisz valószínűleg nem is érti).

Ezért fogadták el és fogják is a magyar nyelvű orvosi igazolásokat, mert ezeket az adatokat arról is el tudják olvasni. Ellenben ha látna egy arab, vagy épp kínai orvosi igazolást, azzal valószínűleg nem tudna semmit sem kezdeni, mivel ismeretlen jeleket látna csak. Ezért szerepel ott az a hat európai nyelv.

Ezért KELL a plasztik mellé vinni a (mindegy milyen, de a mienk) magyar nyelvű orvosi igazolást.

(Egyre több beszámoló jelenik meg azoktól, akik most mentek Görögországba és határozottan NEM érdekli a határőröket az angol nyelvű igazolás. A plasztik mellé kérik a magyar orvosi papírt meg a PLF-t és az ellenőrzés után jó utat kívánnak.)

Előzmény: COOP (32021)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32022

Most hívtam fel a háziorvos bátyámat. Ő még veled ellentétben nem tud ilyen utasításról. De azt mondta, szívesen kiállítja a dokumentumot bárkinek, aki viszi hozzá az oltási igazolást. Egy problémát említett: a biankó nyomtatványon ott az oltópont bélyegzőlenyomata, amit ő nem tud biztosítani, ráadásul az aláírás fölött ez szerepel: The signature and doctor's stamp of the responsible doctor. Márpedig ő nem az oltásért felelős orvos, és az orvosi pecsét is egészen más, mint az eredeti dokumentumon. Szerinte ha rossz napja van a határőrnek és összeveti a két papirost, ugyanolyan joggal dobhatja vissza, mintha nem is lenne.

Előzmény: Hortennttrotter (32019)
COOP Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32021

nekünk aláírta és lepecsételte ma :) pedig oltóponton adtak oltást.

szerintem napok kérdése és tudni fognak róla.

Előzmény: feketefelho (32017)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.18 -1 0 32020

Majd fog, napok kerdese, letoltheto lesz a gov.hu-n is. 

Előzmény: feketefelho (32017)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.18 -1 0 32019

Nem, semmi szivesseg. Mar kiadta Cecilia asszonysag az utasitast, hogy ki kell tolteniuk azoknak, akik kerik. Es nem kell az oltokozpontba menni, a ket oltast igazolo papirok alapjan koteles kitolteni a haziorvos is, akkor is, ha oltokozpontban kaptad az oltast. Nem irigylem szegeny haziorvosokat....ha valaha vege lesz ennek a jarvanynak, megerfemelnenek fel ev szabadsagot..

Előzmény: valamihosszúkellide (32016)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32018

Ezek szerint a BP-Athén útvonalon van 5 db alagút.

2 szerb, 2 macedón és 1 görög.

Elég érdekes dolgokat gyűjtünk itt össze.

Előzmény: zs_dtl (32015)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32017

Megkérdeztem a háziorvosom.

Mivel nem ő oltott, ezért az javasolta keressem fel az oltópontot és ott kérdezzek rá (ő még ilyen papírt nem is látott).

Előzmény: valamihosszúkellide (32016)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.18 -1 0 32016

Elvileg az oltópontodon a legegyszerűbb kérni az angol nyelvű papír kiállítása. De a háziorvosod - megint csak elvileg - tehet szívességet, és aláírhatja az angolt.

Előzmény: Justitio (32014)
zs_dtl Creative Commons License 2021.05.18 -1 0 32015

"Szerbiában az utoljára átadott szakaszon még csak egyszer mentem, de nem emlékszem, hogy ott lenne alagút (mások majd megerősítik, vagy ...)."

Predejane ~1,1 km, Manajle alagút ~1,8 km (Vladicin Han körül)

Előzmény: feketefelho (32010)
Justitio Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32014

És ha nem a háziorvos adta be,akkor ki állítja ki az angol nyelvű igazolást???

Előzmény: Reitipeti. (32006)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32013

Ó, igen. Na, azon csak 2019-ben mentem át először (és utoljára, tavaly ugye kimaradt az egész út), és az újdonság varázsa miatt már el is felejtettem.

Idén is szeretnék arra menni, de a Tempi-völgybe is jó lenne elmenni, azt meg az alagút éppen elkerüli (a régi országútnak az egyik legszebb szakasza szerintem).

Szóval ez az alagút kikerülhető (már ha éppen nem siet nagyon az ember).

Előzmény: dokeee (32012)
dokeee Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32012

Meg a Tempi-völgyben Platamonas után, az elég hosszú, 5-6 km lehet.

Előzmény: feketefelho (32010)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.18 -1 0 32011

Igen, 5 ev alatt nem kell.

Előzmény: solozo (32009)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.18 -1 0 32010

Macedóniában, Demir Kapija után van kettő.

Az első ITT, a második utána nem sokkal (kb. 4 km-re).

Mindkettő kb. 1 km hosszú (Google szerint), szinte csukott szemmel át tudsz raktuk menni (néha azért pislogj).

Szerbiában az utoljára átadott szakaszon még csak egyszer mentem, de nem emlékszem, hogy ott lenne alagút (mások majd megerősítik, vagy ...).

Előzmény: Nataschka (31998)
solozo Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32009

Bocs, ha már volt téma: 8 éves fiamnak van szüksége tesztre, bármilyen igazoló papírra?

Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32008
Előzmény: Hortennttrotter (32007)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.18 -1 0 32007

https://turizmus.com/

Innen le is toltheto, vidd magaddal. 

Előzmény: Reitipeti. (32006)
Reitipeti. Creative Commons License 2021.05.18 -1 0 32006

Na úgy is van időpontom jogsi újításra, megtámadom a körzetit ezzel is.

Előzmény: Hortennttrotter (32004)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32005

Mar van formanyomtatvany, amit hamarosan mindenki megkaphat. Gondja csak azoknak lesz, akik keleti vakcinat kaptak es olyan orszagba akarnak menni, ahol nem fogadjak el. Szerencsere Gorogorszag nincs kozottuk!

Előzmény: Reitipeti. (32002)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32004

Ez uj hir a temaban!

,,Az angol nyelvű formanyomtatványt a Nemzeti Népegészségügyi Központ kérésre eddig is elküldte, ezenkívül a dokumentum a legtöbb oltóközpontban elérhető, s rövidesen a koronavirus.gov.hu oldalról is letölthető lesz. Az angol nyelvű igazolást – amely tartalmaz minden szükséges adatot – az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos) állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolás alapján. Az angol igazolás ingyenes és az oltások beadása után, visszamenőleg is igényelhető a háziorvosnál, vagy az oltóközpontban."

szegeny orvosok, ha most megrohamozzak oket az emberek...

Előzmény: Justitio (32003)
Justitio Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32003

Na,most elég nagy a káosz...Szerbiában,Macedoniában és Görögországban elég a magyar oltási kártya,vagy a 2 oltást igazoló lapot le kell fordíttatni és hitelesíteni?

Reitipeti. Creative Commons License 2021.05.18 -1 0 32002

Elfogadják ez igaz, de vannak további feltételek:

Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak az angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: a beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és dátuma (1. és 2.). Az oltási igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az oltási igazolvány birtokosának útiokmányában szereplő névvel.

Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Előzmény: Hortennttrotter (32000)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.18 -1 0 32001

2+1,5€ jött hozzá a szokásos 1-1,5-1hez. Egy irányban.

Előzmény: Justitio (31999)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.18 0 0 32000

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/turizmus-heves-megyebol-is-egyre-tobben-vagynak-mar-kulfoldre-3633541/

Ebben azt irja, hogy Gorogorszagba eleg a magyar vedettsegi kartya. Ez eleg erdekes, mert nem volt 

semmi bejelentes..

Justitio Creative Commons License 2021.05.18 0 0 31999

Semmi gond....ha nem változtak a pályadíjak,nem érdekel,ismerem.Csak a + 2 Mavedont nem,de nem lehet egy vagyon,az sem...:D

Előzmény: Katana750 (31995)
Nataschka Creative Commons License 2021.05.18 0 0 31998

Bővebben? Hány db, milyen hosszú, merre található? Köszönöm 

Előzmény: dokeee (31997)
dokeee Creative Commons License 2021.05.18 0 0 31997

Van.

Előzmény: Nataschka (31996)
Nataschka Creative Commons License 2021.05.18 0 0 31996

Sziasztok! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy van-e alagút a Röszke-Evzoni között, illetve úgy általában Görögországban, pl a főváros környékén? (sajnos nem bírom őket, utazni viszont szeretnék ;)

Köszi

Katana750 Creative Commons License 2021.05.18 0 0 31995

Ok. Elnézést kérek, túlreagáltam az elmúlt idők rohadt topikrombolói miatt. Ha hivatalos infóként akarod látni az autópályadíjakat, "putevi srbije". Bejelölöd kezdésnek subotica végzésnek presevo és látod a személyautó kategória mellett az árakat. €-ban is. Makedónt megkaptad, Evzoni 1.80€ a többi meg a végcélodtól függ.

Előzmény: Justitio (31993)
Justitio Creative Commons License 2021.05.18 0 0 31994
Előzmény: valamihosszúkellide (31990)
Justitio Creative Commons License 2021.05.18 0 1 31993

Eltévesztettem,de ezért nem kéne így belémállnod....

Előzmény: Katana750 (31982)
Justitio Creative Commons License 2021.05.18 0 0 31992

Igazad van,de még Pesten be szoktam menni az Újköztemetőbe,Kecskemétre is a haverokhoz kicsit és Röszkén a Dobó-tanyára.....így kb.400 km.

Előzmény: Katana750 (31991)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.18 0 0 31991

Nem nagyon értem, hogy valaki évtizedek óta jön megy hazánk és GR. között, évente 2-3 alkalommal is de nem tudja mennyire van a határ otthonról! Egyébként 340 km. Lenin-Röszke. A trolljaink paranoiddá tettek úgy tűnik.

Előzmény: valamihosszúkellide (31990)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.17 -2 0 31990

Tiszaújvárosból 400 km? Számold újra át! 300 lesz az kb. Én Abádszalókról megyek, Tompa 200 km. Te 90 kilométerre vagy Abádszalóktól. Ha elindulsz este 6-kor, 10 körül már Szerbiában vagy.

Előzmény: Justitio (31979)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31989

Ha olvastál jó néhány rossz tapasztalatot is akkor megérted, hogy minden évben szóba kerül a téma? 

Előzmény: Bendegúz90727 (31987)
409 Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31988

Ezt biztosan nekem akartad?

Előzmény: Bendegúz90727 (31987)
Bendegúz90727 Creative Commons License 2021.05.17 0 1 31987

Igaz nem sokszor,de már 6x voltam autóval Görögországban az elmúlt 5 évben.Minden alkalommal minden autópályadíjat, tankolást mastercarddal fizettem Szerbiában és a Mac-ban is.Nem is váltok helyi pénzt. Soha semmi negatív tapasztalatom nem volt. Mindenhol elfogadták,nem okoskodtak.Persze lehet mákom volt ,mert olvastam jó néhány rossz tapasztalatot.

Előzmény: 409 (31943)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.17 -2 0 31986

Ja a határsorompók. Az meg kettő+kettő. Meg a görög fizetőkapu és igen! Meg is van a három:-) Vagy inkább öt.

Előzmény: 409 (31985)
409 Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31985

Eltévesztette, Pesevo-t akart írni.

(Amúgy, ha szigorúan (földrajzilag) vesszük, Gevgelija és Evzoni között van egy kapu, de ez már csak szőr hasogatás. :) )

Előzmény: Katana750 (31982)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.17 -2 0 31984

Most látom, hogy mások megtették. Akkor felejtős.

Béci 72 Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31983

Én sokat járok külföldre.Amikor pl.Ausztriában már 18 óra után kijárási tilalom volt,az nem jelentette azt,hogy pl.egy magyar,aki Németországba akar menni,ne mehetne át Ausztrián akár éjjel is .Szerintem ezért kicsivel keletebbre sem szólnak.

Előzmény: Justitio (31977)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.17 -2 0 31982

Atyagatya! Te aludni szoktál amikor évente 2x de van amikor 3x mész autóval Görögországba? Gelgevija nincs. Gevgelia és Evzoni között egy nem sok annyi fizetőkapu sincs. Gondold már át, hogy mit szeretnél tudni és esküszöm megpróbálok neked válaszolni! 

Előzmény: Justitio (31959)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31981

Inkább kettőt.

Előzmény: valamihosszúkellide (31966)
ballackkk Creative Commons License 2021.05.17 -2 0 31980

Hello!

Virulógusokkal beszélek napi szinten. Nem kell kivárni a három hónapot a fertőzés után, sőt! Két héttel utána már nyugodtan lehet oltakozni, mert még erősebb lesz az ellenanyag-termelődés, sokkal védettebbek lesztek. Én azt tanácsolnám, hogy oltassatok most, ahogy tudtok!

Előzmény: GERY_LACI (31937)
Justitio Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31979

Azért nekünk még Tiszaújvárosból el is kell jutni Röszkéig,vagy Tompáig,ami + kb.400 km....:D

Előzmény: valamihosszúkellide (31978)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.17 -2 0 31978

Miért ne sikerülne? Nem kell hozzá a relativitáselmélet. Este 10 körül érek Tompához. A szerb 580 kilométert 90 kilométeres átlaggal 6,5 óra, + 2x0,5 óra pihenő, így reggel 5 után érek a maci határhoz. Ha Szerbián nappal mész keresztül, akkor kitalálhatod, hogy átérsz-e 23 óráig (addig van nyitva Evzoni), vagy alszol egy nagyot Szerbiában, a kocsiban. Nálam ez nem opció. Nem nehéz kisakkozni.

Előzmény: Justitio (31977)
Justitio Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31977

Oké.köszi! Ha nincs a Szerbeknél kijárási tilalom,akkor csak ki kell matekozni,hogy jussak át Macedonián nyitvatartási időben...de mi van,ha mégsem sikerül? Beállhatok egy benzinkúthoz éjjelre???

Előzmény: valamihosszúkellide (31975)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31976

Feketefelhő olvtárs írta lentebb, egy fb bejegyzésre hivatkozva:

"Lehet írta már valaki, de én csak most láttam a friss autópálya díjakat.

(Forrás Anetttours - fészbúúúúk. Jut eszembe, utálom M.C.-t) 

Kinyitott Evzoni is 7-23 óra között

Autópályadíjak személyautóra múlt heti tapasztalat alapján Platamon - Budapest útvonalon:

Görögország: 2,10 + 1,20 + 1,80 €

Észak-Macedónia: 100 +80+60+80+60 dinár ( 2+1,5+1+1,5+1€)

Szerbia : 13 + 5,50 € "

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31975

Igen, ez egy útra vonatkozik. Hiszen ezt kérdezted :)

Előzmény: Justitio (31967)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31974

Jó kérdés... Nem tudom, de Röszke és Tompa 0-24-ig van nyitva a személyforgalom előtt is, ez számomra azt jelenti, hogy közlekedhetek éjjel az autópályán.

Előzmény: Justitio (31965)
levidalmi Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31973

igen

Előzmény: Justitio (31971)
levidalmi Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31972

A gevgelijai szállást nem kell lemondanod

Előzmény: feketefelho (31955)
Justitio Creative Commons License 2021.05.17 0 1 31971

Akkor a szerb díj oda-vissza 37 € ?

Előzmény: levidalmi (31968)
levidalmi Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31970

egyirányú

Előzmény: Justitio (31967)
Justitio Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31969

De jóóóóó...mennyiér lehet átmenni rajta?

Előzmény: valamihosszúkellide (31966)
levidalmi Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31968

A szerb  díj 18.50Eur. Szabadkától Presevoig + Mac.díj

Előzmény: Justitio (31960)
Justitio Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31967

Ez csak az odaút,vagy vissza is?

Előzmény: valamihosszúkellide (31963)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31966

A legutóbbi információk szerint a macik "fejlesztették az autópályát: nyitottak egy új fizetőkaput :D

Előzmény: Justitio (31959)
Justitio Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31965

A Szerbeknél nincs kijárási tilalom?

Előzmény: valamihosszúkellide (31964)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.17 -2 0 31964

Lentebb is írtam: tranzitra 3 óra van, és ezalatt semmi elvárás, papír, csak az úti okmány. Ott tartózkodásra pedig tegnaptól már jó a védettségi, ha van. Én tranzitálok, és elég a 3 óra, de ha szeretnék, a védettségimmel meg is szállhatnék. De korábban is csak átutaztam, általában 2 óra alatt.

Előzmény: levidalmi (31958)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31963

31 €-nak számolom, kb. 11 ezer forint.

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.17 -2 0 31962

Mivel én éjszaka utazom, nagyjából hajnalban/kora reggel érek a szerb-maci határra, 2 óra múlva pedig le is léptem onnan.

Justitio Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31961

Euróban....

Justitio Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31960

Szerbiába mennyi az össz.autópálya díj Evzoniig,Röszkétől?

Előzmény: levidalmi (31958)
Justitio Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31959

Gelgevija és Evzoni között nem csak 3 fizetős kapu van? 60-80-60 Mac.denárért?

Előzmény: balazsh (31957)
levidalmi Creative Commons License 2021.05.17 0 1 31958

Lehet.hogy az én szövegértelmezésemmel van a baj,de a 3ó időtáv szerintem csak azokra vonatkozik akik csak átutazára jogosultak Mac.-ban. Mi az oltási kártyánkkal idézem:"korlátozásmentesen"léphetünk be.

balazsh Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31957

Úgy látom beigazolódott, amiről 04.23-án beszéltünk.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158115623&t=9021260

Megvan a Macedón 5. kapu is...

Bár én a macedón autópályás oldalon még mindig nem látom.

Előzmény: feketefelho (31886)
_f.laci_ Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31956

"mert ha 24 óráig nem tudod elhagyni az országot"

Illetve 23 óráig, mert Evzoni addig van nyitva...jelenleg legalábbis...

feketefelho Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31955

"Macedóniát pedig 3 órán belül el kellett hagyni. Ez a szabály pedig most is él." igen ez így van most is június 30.ig.

Ez ugye azt is jelenti, hogy nem lehet egy éjszakéra megaludni valahol az országban. Legalábbis egyelőre.

(Érdekes helyzetet teremt az érvényben lévő kijárási tilalom (24:00 és 4:00 között), mert ha 24 óráig nem tudod elhagyni az országot, akkor muszáj ott aludni egy szálláson valahol és csak reggel folytathatod az utat.

A konzuli oldalon erre azt írják, hogy próbáljunk meg ezt az időszakot elkerülni.)

Foglaltam ott, Gevgelijában egy éjszakára szállást, de lehet ez így ugrik.

Előzmény: valamihosszúkellide (31952)
levidalmi Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31954

Lehet.hogy én vagyok figyelmetlen,de a kiskorúakra vonatkozó könnyítést én eddig nem vettem észre

Justitio Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31953

Akkor az oltási kártyán kívűl és a személyin kívűl kell még valami,ha csak átutazóba megyek??? És a Gr.belépésnél? Hiszen ott nyaralni szeretnénk.

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.17 -2 0 31952

Jó hír, csak semmi új nincs benne. Macedónia eddig sem gördített semmilyen akadályt az átutazás elé, a mostani megállapodás sem több egy kicsit sem, mint ami előtte volt, megállapodás nélkül. Nagyjából Szerbiával kapcsolatban is ugyanez a helyzet. Ha célként tekintesz az országra, az más, de átutazóként a lényeg csupán annyi volt korábban is, hogy belépéstől számítva Szerbiát 72, Macedóniát pedig 3 órán belül el kellett hagyni. Ez a szabály pedig most is él.

Előzmény: levidalmi (31947)
levidalmi Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31951

Konzuli szolgálat Szerb és É-Mac résznél.

Előzmény: Justitio (31948)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.17 -1 0 31950

Én elég régen használom a Wise kártyámat, főleg mert kp. felvételére is költségmentes külföldön, kb. 150 ezer forintig havonta - mint itthon. A vásárlásnál jó a sima mastercard kártya is, nekem még sosem tűnt fel, hogy annak költségei megközelítenék a pénzváltónál fizetett díjakat. Készpénz kevés van nálam, de bank- illetve hitelkártyából 3-4 mindig.

Előzmény: feketefelho (31946)
Justitio Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31949

Köszi!

Előzmény: Katana750 (31942)
Justitio Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31948

Ezt hol olvastad?

Előzmény: levidalmi (31947)
levidalmi Creative Commons License 2021.05.17 0 0 31947

Jó hír a családosoknak,hogy Szerbia és É-Mac. is azon országok közé tartozik,ahol a Magyar nagykorú,védettségi igazolvánnyal,

utazó kiskorúakat is védetnek tekintik!!!!Ez a hazautazásnál is fontos lehet számunkra.

A külügy tájékoztatása szerint megpróbálnak minden országgal hasonló megállapodást kötni.A legtöbben szerintem júl.-aug.-ban megyünk,és addig biztosan kiforrja magát a dolog.

A védettségi kártya GATE rendszerben fog működni,tehát az itt feltöltött(remélhetőleg minél hamarabb)adatokat Evzoninál a határőr le tudja olvasni a QR alapján.

Szerintem ha valaki csak a mobilapplikációra hagyatkozik az veszélyes lehet,mert nekem a telefonom 3 éve Görögországban megadta magát és csak szervízben tudták itthon megjavítani.Érdemes mindkettőt használni abból baj nem lehet

feketefelho Creative Commons License 2021.05.16 -1 1 31946

Ez így van, ki van írva mindenütt, végig az összes kapunál dínár - €, vagy denár - € összeg.

Ettől függetlenül €-val én még sosem fizettem (réges-régen váltottam valutát a határ átlépésekor, de mióta lehet kártyával is fizetni, mindig azt használom, még Görögországban is).

Idén kipróbálom a Transferwise (újabban csak Wise) kártyámat. Feltöltöm forinttal, amit átváltok az appban €-ra napi középárfolyamon. Vásárlásnál az applikáció kb 5 másodperc múlva már mutatja is a tranzakciót (már ahol ahol van net - SRB, MK felejtős ilyen szempontból, ott legfeljebb a free Wifi-s kutaknál jön meg az infó).

GERY_LACI Creative Commons License 2021.05.16 0 0 31945

Köszi.

Előzmény: Katana750 (31938)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 -2 0 31944

Ja, feketefelhő fórumtárs írta vagy idézte a lehúzós átváltást bocsi. Persze. Évek óta ki van írva €-ban is csak 50 centesnél kisebbet nem fogadnak el. Mondjuk továbbra sem értem miért lehúzós €-t MKD-ra váltani. Évek óta 0,5% az "árfolyamkilengés". A pályadíj €-s fizetése már inkább lehúzás csak annyira kevéssé, hogy elmegy akinél elmegy. 

409 Creative Commons License 2021.05.16 0 2 31943

Nagyon elkanyarodtál az eredeti kérdéstől. Az arról szólt, hogy lehet-e €-val fizetni az autópályadíjat Macedóniában. Ennyi. Lehet, ugyanúgy mint Szerbiában. Emlékeim szerint ki is van írva minden kapunál a díj €-ban is.

Előzmény: Katana750 (31924)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 -2 0 31942

Nagyon hamar akarod. Tavaly úgy emlékszem az utazás előtt talán 2 nappal csináltam meg! Nekem talán reggel 9 kor indult a gép Korfura a válasz mail meg éjjel 2 kor érkezett meg. Türelem! Van még időd. 

Előzmény: Justitio (31940)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 -3 0 31941

Nem én vagyok az érdekes mert én 5 forintért veszem a kollégáktól. Nézd meg, hogy kártyás fizetés után neked mennyivel terheli be a bank! De mondom, nem mi vagyunk a célközönsége annak amit írtam. A ritkán vagy először utazók akiket esetleg le akarnak húzni. Minden évben vannak új utazók. Ne legyenek megszívatva holmi balkáni lehúzással és jövőre HR.-ba menjenek mert átverték őket útközben! A kp. nálam alapszükséglet. A Voyvodina-Ormenio határ előtt tankolok 800 litert de az csak akkor 1.85 BGN ha van cash vagy működik a kártya. Ha nincs levám vagy dénárom(hova mi kell) vagy csak €-van mindjárt más a helyzet és ezen múlik, hogy jó pénzért dolgozok vagy azért, hogy ne legyek otthon. Én jobban szeretem az előbbit.

Előzmény: valamihosszúkellide (31939)
Justitio Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31940

Igen,de nekem nem engedi kitölteni...miért vajon?

Előzmény: Katana750 (31932)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31939

Jó vicc. És soha nem marad meg belőle "némi" apró? Persze te nem kétévente jársz, ez nálad akár ésszerű is lehet. Viszont azt az istennek sem fogom, hogy mennyivel jársz jobban tankoláskor, mint amikor én kártyával tankolok. Persze én forintot sem tartok a bevásárlókocsik százasainál nagyobb címletet magamnál, ki nem állhatom a készpénzt. Ez azonban egyéni szoc.promléma :P

Előzmény: Katana750 (31931)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 -2 1 31938

Ha visszalapozol alig szólt másról a fórum a héten. Találgatás, értelmezés stb. A végére van biztos válaszom nekem. A mac. útvonal eddig is járható volt. A probléma a határátlépés volt. Most már az sem csak nem 0-24-ben. Nyitva 7-23 között/pillanat a turistáknak.

Előzmény: GERY_LACI (31937)
GERY_LACI Creative Commons License 2021.05.16 -1 1 31937

Sziasztok!

A vírus előtti időkben kb 30 alkalommal voltam Görögországban de amióta ez van még nem sikerült. Hárman mennénk plusz egy kutyus de oltásunk nincsen csak védettségi igazolványunk mert nemrég átestünk ezen a szaron. Ellenanyagunk van , azt tanácsolják várjunk 3 hónapot az oltással... Nem tudjátok van erre valami rendelkezés a Görögöknél, hogy az ilyen helyzetben lévők mint mi is ki tudjunk menni? A mac. útvonal járható most?

Köszi ha válaszoltok!!

Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 -2 0 31936

Aki bármilyen okból Bulgária felől szándékozik belépni javaslom az ŐMV Csucsuligovo benzinkúton a tankolást! Kulata előtt. Itt még sosem próbálkoztak velem semmiféle okoskodással, kártyás fizetés mint itthon. Az árak: 95-ös 2.08 BGN/liter. 100-as 2.52. Gázolaj 2.08 LPG 1.09 Max motion gázolaj 2.49. A BGN-€ váltószáma állandó 1.995 BGN=1€. 1 BGN=182 forint környékén. A túloldali Aegean Promachonas árai: 95-ös 1.605€/liter. 98-as 1.755. Gázolaj 1.304. 

Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31935

Tavaly is ugyanigy volt, nem is valtozott a Plf semmit. Az volt a kulonbseg, hogy tavaly csak 48 belul lehetett kitolteni a belepeshez kepest es valamikor ejfel utan jott a QR kod, az utazas napjan. Ez megvaltozott valamikor a telen es kitoltheted barmennyivel elotte es azonnal jon a kod. 

Előzmény: Bendegúz90727 (31908)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.16 0 1 31934

Nem! Sot el is kell fogadni a felteteleknel, hogy csaladonkent egyet toltesz ki. ha nem pipalod ki, nem is enged tovabb. De egyebkent tok mindegy, az sem mbej, ha kulon toltod ki mindenkinek, csak sokkal macerasabb, mert ujra meg kell adnod minden adatot, amit egyszer is eleg lenne. 

Előzmény: Bendegúz90727 (31905)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 -2 0 31933

Aki nem gondolja feleslegesnek, a jelenlegi(heti) árak Okta Bogoroditsa: 95-ös 68.50 mkd/liter. Gázolaj 60, LPG 31, 98-as 70. A túloldali BP. Evzoni 95-ös 1.614€, Gázolaj 1.369€. A lentebb leírt árfolyamok alapján lehet eldönteni, hogy okosság vagy hülyeség mondjuk 100€ váltani a szerb-makedón határon és lehet e mit kezdeni a pályadíjak kifizetése után megmaradt "halott pénzzel". Alapjában véve semmi szükség nincs erre a rutinos utazóknak,(hiszen kártyázni a legolcsóbb) de itt vannak időnként ténylegesen frissen regisztrált kérdezők és őket esetleg be tudják húzni a benzinkúton az "internet problem" vagy a "kommunikacija problema" varázsszavakkal! Ilyenkor gondolván, hogy úgysincs makedón dénárja az utazónak, €-s fizetésre akarják rávenni az "áldozatot". Mint írtam majdnem 62 mkd 1 €, ők meg elszámolnák 50-el! Ezt kell megakadályozni! Minden évben van próbálkozás. 

Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 -2 0 31932

A plf-et kérdezed? Csak a Görögországba belépéskor kérik. 

Előzmény: Justitio (31930)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 -2 0 31931

Én szoktam váltani és olyan"haszontalan" dolgokra költöm mint tüzelőanyag az autóba.

Előzmény: valamihosszúkellide (31928)
Justitio Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31930

Értem,köszi!Csak befelé,vagy kifelé is kell?

Előzmény: Idi67 (31926)
Justitio Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31929

Köszi!

Előzmény: Katana750 (31927)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31928

Nem nagyon értem, mit mondasz. Én azt mondtam, hogy ha euróval fizetsz, akkor az mindegy, hogy kp vagy kártya, mert 1 euró az 1 euró. Abban igazad van, hogy a dinárban megváltott jegy olcsóbb, de - ami engem illet - marha lennék 380 macedón dínárért körberohangálni a pénzváltókat. Ha pedig többet vásárolok, szinte biztosan megmarad egy csomó, ami halott pénzzé válik, mire hazaérek. Jobb esetben a görög határ előtt elköltöm teljesen haszontalan dolgokra. Szóval ha a macedón autópálya 800 kilométer hosszú lenn, akkor érdemes lenne agyalni az ilyesmin, de - legalábbis én - ezt inkább lekerülném.

Előzmény: Katana750 (31924)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 -2 0 31927

Magyarul

Előzmény: Justitio (31925)
Idi67 Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31926

Igen.

Előzmény: Justitio (31923)
Justitio Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31925

Magyarul is beszélnek,vagy angolul?

Előzmény: Katana750 (31921)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31924

Tényleg nagyon kevés pénzről van szó de nem úgy van ahogy írod. 1€=61.7MKD. 1MKD=5,80HUF. Itthon 1-2 helyen lehet venni 6,60-6,80 ért tehát nem érdemes. Határon váltani lehet ha nagyon akar az utazó de a legjobb a bankkártyás fizetés. Természetesen nem oszt szoroz ekkora tételnél a különbség de én sem szoktam €-val fizetni. Tankolásnál már érezhetőbb az okoskodás. Általában 50 ben akarják számolni az €-t! Az már olyan arcátlan mint itthoni kutakon ahol lehet €-val fizetni. Jobb nem hozzászoktatni őket. 

Előzmény: valamihosszúkellide (31912)
Justitio Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31923

Mivel nem vagyunk házastársak,mindkettőnknek kell majd?

Előzmény: Idi67 (31922)
Idi67 Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31922

Nem érdemes még kitölteni ráérsz pár nappal indulás előtt.

Előzmény: Justitio (31918)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31921

Nem ma, hétfőn.

Előzmény: Katana750 (31920)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31920

Hivatalos információt szerintem a nagykövetség felhívásával kaphatsz. Saját tapasztalat: A szerb és makedón rendőrök "jól" megnézték a fényképeinket és bólintottak, a görögök csak intettek:-) Ez a szokásos ügyintézés. Mivel nálunk az "idegen" gyerek anyukája rendőr, azért írt és lefordíttatott egy beleegyező nyilatkozatot rendőrségi pecséttel mindenre felkészülve. Elővétel nélkül dobtuk ki a papírokat itthon. Na most ez a rohadt covid esetleg változtatott a hozzáálláson! Evzoninál minden belépésnél tesztelnek(kamionnal megyek) ami eddig csak esetleges volt. Én ma megkérdezném a görög nagykövetséget! 06 1 413 2600. 9 óra után próbáld!

Előzmény: Assetudomhogyhivnak (31919)
Assetudomhogyhivnak Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31919

Olyankor mi van ha az egyik gyerek nem saját, hanem a fiam barátjaként jön? Ilyen esetben mi kell a szülőktől, hogy átengedjenek a határon?

Justitio Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31918

A PFL okmányt mikor kell kitölteni? Aug.01.-én megyünk,ma nem engedi....Más.: Élettársak vagyunk,így kettőt kell kitölteni?

Justitio Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31917

Köszi! Milyen okmányok kellenek pluszban? Elég a magyar oltási? Mindketten be vagyunk 2x oltva Pfizerrel és Modernával.

Előzmény: valamihosszúkellide (31911)
Justitio Creative Commons License 2021.05.16 0 0 31916

Budapestről mennék....Evzoni a megszokott....

Előzmény: Katana750 (31914)
Bendegúz90727 Creative Commons License 2021.05.16 0 0 31915

Acceptable vaccines are: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Protocol for Arrivals in and Departures from Greece

Innen másokltam,ami szerint minden itthon kapott vakcinát elfogadnak

Előzmény: Hortennttrotter (31897)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31914

Attól függ melyik határos országból érkezel. Első kőrben, Ormenio, Promachonas, Evzoni. Remélhetően később a többi is kinyit a személyi forgalomra is!

Előzmény: Justitio (31907)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 0 0 31913

Végre eljutottál erre a pontra. Tudom, nekem is korábban kellett volna. x és nem látod mit hablatyol. De vigyázni! Turnoar, tekergo01, bunbano, anakin a sith és még számos néven "publikál".

Előzmény: valamihosszúkellide (31910)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.16 0 0 31912

Szerintem jól emlékszel. Meg van adva hivatalosan, hogy mennyi MKD, illetve mennyi € a díj, pont, mint Szerbiában. Ha kártyával fizetsz, akkor is annyi, meg ha kp, akkor is. És mivel az egész nem több 5-6 eurónál, én nem fogok görcsölni rajta, hogy megmentsek 30-40 centet.

Előzmény: 409 (31896)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31911

Evzoninál például, Észak-Macedónia felől. Így elkerülöd Bulgáriát, és mehetsz végig autópályán. A lényeg, hogy 7-23 óráig kell átjutnod.

Előzmény: Justitio (31907)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.16 -1 1 31910

Na, mielőtt a vasárnap délelőttömet anyázassal tölteném, szeretném közölni veled, hogy ez az utolsó kommunikációs próbálkozásom veled. Ennyire szerény intellektuális képességekhez társulva ennyire nagy arcot én még nem láttam. Legyen elég most utoljára: nincs igazad, kedves nagyarcú barátom. NEM KÉR A GÖRÖG KÜLÜGY hatóság által kiállított ANGOL nyelvű dokumentumot (egy sor nyelvet sorol fel, amit elfogad), ezt benézted. Beszéled az angolt, nézd át a travel.gov.gr oldalt, és kérj segítséget valahol az értelmezéséhez közeli rokonadtól, nem szégyen segítséget kérni.

De mi is van az Evzoni határzárral, ami szerinted egész nyáron megmarad? Ne, kérlek, ne válaszolj, csak magadban! Köszönöm, én ezzel lezárom, és teljes csődnek nyilvánítom a szellemi épülésedre irányuló kísérletet.

Előzmény: Hortennttrotter (31897)
Bendegúz90727 Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31909

Biztos ami biztos csináld meg személyenként

Előzmény: valamihosszúkellide (31906)
Bendegúz90727 Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31908

Nekünk személyenként kellett, igaz az tavaly volt

Előzmény: valamihosszúkellide (31906)
Justitio Creative Commons License 2021.05.16 0 0 31907

Melyik határátkelőn lehet gépkocsival bejutni Görögországba most?

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.16 0 0 31906

A görögök ezt másképpen tudják. A travel.gov.gr kezdő oldalán az első bekezdés utolsó mondata:

"One PLF should be submitted per family."

(Családonként egy PLF-et kell benyújtani.)

Viszont én is olvastam, hogy van, aki mindenkinek külön nyújtja be, mert azt sem tiltja semmi.

Előzmény: Bendegúz90727 (31905)
Bendegúz90727 Creative Commons License 2021.05.16 -1 1 31905

Személyenként kell

Előzmény: maul75 (31904)
maul75 Creative Commons License 2021.05.16 0 0 31904

A PLF mindenkinek kell?

Vagy családonként 1 db.? 

Köszi

Idi67 Creative Commons License 2021.05.16 0 1 31903

De igen érthető volt, nem vitatkozni akartam, amikor elkezdtem írni a hozzászólást a tiédet még nem láttam. Ebből is látszik, hogy fogalmuk sincs, hogy mit csinálnak. 

Előzmény: valamihosszúkellide (31893)
Judith00 Creative Commons License 2021.05.16 0 1 31902

Szerintetek az átesettség igazolásához szükséges papírokat (pozitív PCR, antitest) amiket mindenki csak PDF formátumban látott mert mail-en kapjuk vagy eeszt oldaláról letöltjük, utólag hogyan lehetne rá pecsétet aláírást szerezni főleg hónapokkal? :D hogy hivatalos legyen... főleg ha le is kell még fordíttatni angolra. Akkor azt sehogy nem fogják elfogadni pecsét nélkül a határon.

Az persze más, ha lesz green pass vagy bármilyen más nevű egységes úti okmány. De azt is megigényelni, megkapni pfff szezon végére lehet majd hozzájutni. 
A védettségi igazolványt is van aki hónapokig nem kapja meg. Én megkaptam 1 hónappal ezelőtt már akkor amikor még pozitív voltam, párom azóta sem....

kerkyra Creative Commons License 2021.05.16 -1 0 31901

https://travel.gov.gr/?fbclid=IwAR1u-CH1mCKl_g_zVQC6100y47tAqR2oxVWMxRiuklLU24oeXi5M3h1ro-Y#/   ez  alapján  elfogadják az anti teszt     teszt  eredményt  is   .akkor  megyünk  :)  

Katana750 Creative Commons License 2021.05.16 0 1 31900

Az 1/60 az rendben van.

Katana750 Creative Commons License 2021.05.15 -1 0 31899

Nem kell szó szerint átváltani az €-t mkd ra ahhoz, hogy lehúzzanak. Elég 2€-t fizetned 100 mkd ért, 1,5-öt 80 ért, stb. Szerintem erre gondolt aki leírta!

Előzmény: 409 (31896)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.15 -2 0 31898

Ez lemaradt,,Ha majd a zöld útlevél kell nekik, akkor majd azt (is) írják. (Tippelgethetsz, de a görögök nem fognak júliusig várni," 

Ujabb butasag, mivel senki nem beszel juliusrol, juni 1-tol fogadjak el a gorogok az europai igazolast. ezt mar egy hete bejelentettek. Tevedgetsz egy egy honapot, de azert az nem mindegy egy nyari szezonban, hiaba tart oktoberig Gorogorszagban..

Előzmény: valamihosszúkellide (31884)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.15 -3 0 31897

Megint butasagokat irsz es meg hivatkozol is ra:-) ,,És szerinted nem számít hivatalosnak egy hivatalos irat hivatásos fordítóiroda által lefordított és lebélyegzett változata? Ne marháskodj!"

Nem, mivel a gorog kormany a HATOSAG ALTAL ANGOL nyelven kiallitott igazolast ker. Nem a hatosag altal magyar nyelven kialitottat, megtoldva egy papirdarab forditasaval. Az euban minden orszag ilyet ad a masodik oltast is megkapottaknak. Nalunk nem adhatnak, mert egyelore a keleti vakcinat egyre tobb orszag nem fogadja el. ma Ausztria jelentette be. Gorogorszag meg nem jelentette be, ahogy Magyarorszag sem, hogy megszuletett vola a ketoldalu megallapodas. A jelen helyzetben magyar allampolgartol kerhetik a pcr tesztet barmelyik szarazfoldi hataron, ha betartjak a szabalyt. Repulotereken pedig 100%, annelkul fel sem engedik a gepre. Szijjarton es a gorogokon mulik, hogy ez valtozni fog e es mikor.

Előzmény: valamihosszúkellide (31884)
409 Creative Commons License 2021.05.15 0 1 31896

"mert elkerüljük a maci lehúzós denár-euro átváltást."

Rosszul emlékszem, hogy évek óta lehet ott is €-val fizetni?

Előzmény: feketefelho (31886)
Padre540 Creative Commons License 2021.05.15 0 1 31895

Valami legyen a topik témájában is. :):)

A Magyar határokon is változtatnak hamarosan remélem,mert a jelenlegi helyzet borzasztó.

hennetraccs Creative Commons License 2021.05.15 -1 0 31894

Egyetlen egy ország sem fog lemondani az EUR milliárdokról amiket a turisták visznek oda. Ahogy elindul az igazi szezon (most nem arra a pár emberre gondolok akik májusban utaznak mert féláron van a szállás de a tenger még olyan hideg hogy be nem mennek :) ) mindenki mehet ahova akar és erre a magyar igazolvány is teljesen jó lesz.

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.15 -2 0 31893

Talán nem voltam elég érthető: januárban kaptam meg az első oltást. A védettségi igazolványt két héttel a második oltás után adták ki március elején. De csak az első dátum van rajta. Viszont legalább nem csodálkozom ezen a dilettantizmuson.

Előzmény: Idi67 (31892)
Idi67 Creative Commons License 2021.05.15 -1 0 31892

Az hogy mi van a kártyádon attól függ mikor kaptad az oltást. Nálunk a családban mind két változat van, én januárban lettem oltva, a kártyán a második dátuma van, a lányom áprilisban, neki az első után megjött a kártyája az első dátummal.

Előzmény: valamihosszúkellide (31881)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.15 -1 1 31891

Sajnos nem. Én az első Pfizert még januárban kaptam, akkor még nem is volt védettségi igazolvány. Azt majd március közepén kaptuk meg az elsők között, de abban is az első oltás dátuma van. Ettől függetlenül én is hallottam, hogy van, akinek meg a második. De én ezen már nem csodálkozom. Azon csodálkoznék, ha valahol nem a dilettantizmus bukkanna elő legelőször egy ügyintézés során.

Előzmény: Idi67 (31889)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.15 -1 0 31890

Tökéletesen igazad van. EZ AZ AZ OKMÁNY, amit a görög jogszabály elvár - már ha a plasztikon nincs rajta a megfelelő infó. A szerbeknek is ilyen papírfecnijük van, ezt fogadják el tőlük is. És igen, nem véletlenül nem szerencsétlenkednek az angol fordítással, hiszen a NÉV az angolul is ugyanaz. A PFIZER-BIONTECH megint csak ugyanaz. A DÁTUM messziről látszik, hogy az egy DÁTUM.

Egyébként meg az EU belső határa az EU polgárainak SZABADON ÁTJÁRHATÓ. Vannak a covid miatt különleges szabályok, de az alap mégiscsak az, hogy az európai ember szabadon jöhet-mehet. Ha a görögök bekavarnának, és visszazavargatnák az EU-s polgárokat, abból komoly presztízsveszteség lenne.

Előzmény: Törölt nick (31885)
Idi67 Creative Commons License 2021.05.15 0 0 31889

Igen igaz. Szerintem aki a legelején (december, január) lett beoltva annak mindenkinek így van. Hogy mekkora a katyvasz azt az is mutatja, hogy ehhez képest az EESZT app az első oltás dátumot hozza be. 

Előzmény: feketefelho (31887)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.15 0 0 31888

Nem erted a lenyeget. A gorog hataror nem torvenyhozo, hanem egy alkalmazott, aki betartatja az aktualis beutazasi szabalyokat. Semmi koze ahhoz, hogy o megerti-e, vagy nem, meg az is lehet, hogy magyar szarmazasu es meg nalad is jobban beszel magyarul. Ha nekik az van kiadva, hogy magyar hatosag altal angol nyelven kiallitott ...bla,bla,bla., akkor azt fogja kerni. Hiaba fogsz neki kezzel labbal ungrishul halandzsazni, nem fog beengedni.

Előzmény: Törölt nick (31885)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.15 0 1 31887

Érdekes vita bontakozott ki a poszt alatt, mert volt, aki azt állította, hogy az ő igazolványában a második oltás dátuma szerepel.

Igaz lenne?

Mert akkor elég nagy katyvaszt csináltak a magyar fiiijjjuuuuk ...

Remélhetőleg mire beindul a tömeges utazás elkészül az uniós igazolvány és mi már azzal tudunk utazni (és abban már azok az adatok fognak szerepelni, amit kérnek az egyes országok).

(Az iroda tulajdonosa, Karcsai Anett, ettől függetlenül azt javasolta, hogy a magyar nyelvű orvosi igazolást is vigye magával mindenki.)

Előzmény: T-boy01 (31880)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.15 0 1 31886

Lehet írta már valaki, de én csak most láttam a friss autópálya díjakat.

(Forrás Anetttours - fészbúúúúk. Jut eszembe, utálom M.C.-t) 

Kinyitott Evzoni is 7-23 óra között

Autópályadíjak személyautóra múlt heti tapasztalat alapján Platamon - Budapest útvonalon:

Görögország: 2,10 + 1,20 + 1,80 €

Észak-Macedónia: 100 +80+60+80+60 dinár ( 2+1,5+1+1,5+1€)

Szerbia : 13 + 5,50 € 

Megj.: ezért is jobb kártyával fizetni, mert elkerüljük a maci lehúzós denár-euro átváltást.

Nem nagy összeg, de ne ők gazdagodjanak és ne rajtam.

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.15 0 1 31885

Láttál te már magyar oltási igazolást? Rajta van a neved, a 2 oltás időpontja, az orvos pecsétje, meg a vakcina típusa. Ezek közül mégis melyiket kellene lefordítani angolra, hogy a görög határőr is megértse? 

Előzmény: Hortennttrotter (31882)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.15 -1 2 31884

Próbáld már értelmezni, amit olvasol, kérlek! Ha majd a zöld útlevél kell nekik, akkor majd azt (is) írják. (Tippelgethetsz, de a görögök nem fognak júliusig várni, hogy beengedjék a vendégeiket :D ) A görögök, akik az EU országai közül legelőször jelentették be, hogy ők be fogják engedni a turistát, egyáltalán nem fogna arra utazni, hogy az 1000 kilométernél messzebbről érkező, náluk pénzt hagyni akaró turistákat visszazavarják. Ehhez is tartják magukat, SENKITŐL (érted a szót?) SENKITŐL nem kértek sem angol nyelvű dokumentumot, de tegnap még a hivatalosan megkövetelt oltási bizonyítványt sem, csak az elvileg nem elfogadott plasztikot. De ezt elvileg bármikor elkérhetik, viszont még az olyan ellendrukkereknek is meg kell érteniük, mint te vagy, hogy a görög határőr nem fog vacakolni, és az Európai Unió másik tagállamából érkezőket akadály nélkül fogja beengedni. És ha nincs sem igazolvány, sem teszt, akkor megcsináltatják a tesztet, és amíg nem jön meg az eredmény (két nap)m karanténba csukják a vendéget, de nem fordítják vissza. Már csak azért sem, mert az uniós nyaraló, akinek egyébként szabad mozgása alapjog, nem valami bűnöző, de még csak nem is bevándorló.

Úgy emlékszem, néhány napja még az Evzoni nyitást is ostobaságnak nevezted, és láss csodát... Ez a helyzet a mostani kinyiltakoztatásoddal és ostobázásdoddal is. Nevetségessé teszed magad vele.

Egyébként segítek, mert elég egyedien értelmezed a görög jogszabályt. Így szól a szabály:

A vaccination certificate issued by a certified authority.
- A certificate of recovery from the SARS-CoV-2 virus infection issued by a public authority or a certified laboratory.
- A certificate of a positive PCR molecular test result, confirming that the holder recovered from the SARS-CoV-2 virus infection, performed at least 2 months before arrival, and no later than 9 months before arrival.

Na, ebben minden benne van, amit írtam. Szerinted az oltási igazoláson nem ezek az információk szerepelnek? És szerinted nem számít hatóságnak a covid elleni védekezést szervező Operatív Törzs oltópontja? És szerinted nem számít hivatalosnak egy hivatalos irat hivatásos fordítóiroda által lefordított és lebélyegzett változata? Ne marháskodj!

Előzmény: Hortennttrotter (31882)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.15 0 0 31883

Persze. Ez addig megy, amig nem indulnak be a kozvetlen legijaratok, kb 2 het mostantol. Akkor fekete-feher szabalyok lesznek, most meg teljes kaosz van, foleg a szarazfoldi hatarokon, ahol lehet, hogy nem lattak embert egy eve:-))

Előzmény: valamihosszúkellide (31881)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.15 0 0 31882

Sajnos nem igy van, eddig atsiklottak igy termeszetesen sokan, mert a szarazfoldi hatarokon szolgalo helyi ero sincs tisztaban a helyzettel. Ez most, hogy megindult hivatalosan is a turizmus, teljesen meg fog valtozni. Csak ezen a hetvegen, csak Kretara 10 000 turista erkezik. A repulotereken nem ugy van, mint a szarazfoldi hatarokon, konkret dokumentumokat kernek, es nem az intezo hataror joindulatan mulik. Ez egyseges beutazasi szabaly, amit a szarazfoldi hataroroknek is kotelesseguk lesz betartani. 

Ezt te irtad. 

,,Elég egyértelmű: az oltási igazolást. Azt, amit oltás után kaptál. Pecséttel, aláírással. És ha teljesen szabálykövető akarsz lenni, akkor lefordíttatod egy fordítóirodával."

Na ez a butasag csak neked egyertelmu:-))  A gorog beutazasi szabaly egyertelmu, tobbszor bemasoltak ide is, olvass vissza kicsit. A lenyeg, ami benne van, az igazolas tartalmazza: 

nevet

oltas fajtajat, a beadas(ok) idopontjat

ANGOL nyelven

HATOSAG altal kiallitva. Kb, amilyen az eus kozos zold vakcinautlevel lesz. 

Remelem erted, hogy ennek nem felel meg a magyar kartya+ leforditott sajt cetli, amit barki tud csinalni maganak:-)) Hogy erthetobb legyek, nem azt kerik, hogy hogy a magyar hatosag altal kiadott okmany angol forditasat kerik, hanem a magyar hatosag ALTAL KIADOTT ANGOL nyelvu dokumentumot. Ha tovabbi segitsegre van szukseged, allok redelkezesedre. 

Előzmény: valamihosszúkellide (31878)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.15 0 2 31881

Csakhogy a magyar védettségi igazolványon NEM SZEREPEL a 2. oltás időpontja. Én a második után két héttel kaptam meg az igazolványt, de az enyémben is az ELSŐ szuri dátuma van csak benne. Tehát ebben az információ is sántít kicsit.

Előzmény: T-boy01 (31880)
T-boy01 Creative Commons License 2021.05.15 0 1 31880

Anett tours facebook ma:

"

❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗

5 perccel ezelőtt léptünk be vendégeinkkel együtt Görögországba.
Van aki negativ Pcr teszttel, van aki magyar védettségi igazolvánnyal érkezett.

❗A magyar védettségi igazolványt elfogadják minden egyéb igazolas nélkül.❗

Qr kódot leolvassák mind a plf dokumentumról és mind a védettsegi igazolványról , amelyen szerepel a 2. oltás időpontja , és ahhoz képest 14 napnak kell eltelnie.

Aki már átesett a betegségen, és ezért kapott védettségi igazolvanyt, ő minimum 2 és maximum 9 hónappal a betegség után léphet be Görögországba."

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.15 0 1 31879

Kérhetsz egy antigén tesztet, hivatalos, kétnyelvű okmánnyal. Az oltási igazolvány pedig persze, hogy nem útiokmány. Az útiokmány az útlevél meg a személyi igazolvány. Akinek van magyar nyelvű igazolása, azt célszerű lefordíttatni egy irodával.

Előzmény: Judith00 (31874)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.15 -1 1 31878

Te miért nem tudod, hogy a görög mit fogad el? Szerintem mindenki más tudja. Elég egyértelmű: az oltási igazolást. Azt, amit oltás után kaptál. Pecséttel, aláírással. És ha teljesen szabálykövető akarsz lenni, akkor lefordíttatod egy fordítóirodával. De eddig még elfogadták anélkül is, lévén, hogy nem túl bonyolult a nevet, két dátumot és egy oltásféle nevét azonosítani.

Előzmény: Hortennttrotter (31869)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.15 0 0 31877

A konzuli szolgálat anyagát én már kellő óvatossággal olvasom. A múltkor beszéltem velük telefonon. Mondom, a honlapon nem az van, amit most nekem szóban mondott. Mire ő: fogják javítani, de a rendszergazda kollégák még nem jutottak odáig. A Szolgálat honlapján ez is szerepel, de ez igen félrevezető információ:

"Védettségi igazolvány (akik átestek a COVID-19 betegségen): Egyelőre az ilyen típusú igazolásokat nem fogadják el Görögországban."

Előzmény: hennetraccs (31868)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.15 0 0 31876

Eddig is volt, oltasi igazolas( ami valoszinuleg meg nem lesz) , vagy 72 oran beluli pcr teszt 5 ev felett. 

Előzmény: Assetudomhogyhivnak (31875)
Assetudomhogyhivnak Creative Commons License 2021.05.15 0 0 31875

A gyermekekre van már szabály? 14évesek hogy mehetnek ki?

Judith00 Creative Commons License 2021.05.15 0 0 31874

Vajon mi lesz azokkal (nem én), akik átestek rajta, de nincs pozitív PCR tesztjük ezt igazolni, mert csak gyorsteszttel igazolták amikor tesztelték....antitest is jelen van, erről is van papír, de ezt nem említi a travel.gov.grvagyis két bekezdéssel lejjebb úgy szerepel, hogy az antitest tanúsítvány és vakcina igazolvány nem felel meg útlevélnek. 
Illetve akármilyen formában is van igazolás az átesettségről, az mind magyar nyelvű.
Reméljük ezt egyértelműsítik a nagyon közeljövőben :D 

Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.14 0 1 31873

A hatarok nyitasa magaban semmit nem jelent a magyaroknak, ha teljes zavar van a magyar oltasi igazolas elfogadasaval kapcsolatban. Egyelore a biztos a 72 oran beluli pcr teszt. 

Előzmény: Padre540 (31872)
Padre540 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 31872

Teljesen hivatalos,csak gugli fordítós.

A lényege ezen a fórumon,a határok nyitása.

Előzmény: Hortennttrotter (31865)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.14 0 0 31871

,, Ők csak az első fecskék voltak, amikor majd a tömeg megy, az lesz az igaz." 

Ez teljesen igy van es az autoval utazoknal azert egy kicsit mindig egyeni elbiralas kerdese.  Hogy eppen milyen kedve van az adott hatarornek es hogyan ertelmezi a zavaros szabalyokat, az szerencse kerdese. Ami nagyot fog segiteni a bizonytalansagok tisztazasaban, az a juniusban beindulo kozvetlen repulojaratok lesznek. Ott nem egyeni szovegertelmezes alapjan veszik fel az utasokat, hanem konkret dokumentumokat kernek. tehat ugy gondolom, hogy addigra tsztazniuk kell a helyzetet. 

Előzmény: feketefelho (31863)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.14 0 0 31870

,,Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma " 

Na ezt kell meg valahogy kidolgozniuk, ennek hianyaban marad a pcr teszt.

Előzmény: Hortennttrotter (31869)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.14 0 0 31869

Ez teljesen az, de ezt kb egy honapja tudjuk. A kerdes meg mindig az, ami napok (hetek) ota, hogy a Magyarorszagrol erkezo turistak mivel fogjak igazolni azt, hogy melyik vakcinat kaptak es mikor? Egyelore a gorogok meg nem jeleztek, hogy elfogadnak a magyar kartyat, mert az semmit nem tartalmaz az altaluk kert adatokbol. 

Előzmény: valamihosszúkellide (31866)
hennetraccs Creative Commons License 2021.05.14 0 0 31868
Előzmény: valamihosszúkellide (31866)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.14 0 0 31867

Igen, a sarti srácok filmjét én is láttam, de a lényeg az lesz, amikor nem egyedi esetekről, hanem a bevett gyakorlatról beszélhetünk. Az érdekes, hogy kell-e végül 7-8000 forintért hivatalos fordítást csinálni a "dátum", a "név" és a "Pfizer-Biontech" szavak angolra fordítása érdekében.

De szerencsére már a betegségből törtönt gyógyulás igazolását is elfogadják, de azt is jó lenne tudni, hogy ez az igazolás mit takar, mert hiteles labornak, vagy hatóságnak kell kiállítani a szöveg szerint. De vajon a kártyát kiállító magyar kormány vajon hatóságnak számít-e a görögök szerint?

Előzmény: feketefelho (31863)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.14 0 0 31866

És ez? Ez már elég hivatalos? https://travel.gov.gr/#/

- Május 14-től a Görögországba érkező utazóknak negatív PCR-tanúsítvánnyal kell rendelkezniük egy vizsgáló laboratóriumtól egy Covid-19-tesztre, amelyet legkésőbb 72 órával az érkezés előtt végeznek.
Ez a teszt minden turista számára kötelező (beleértve az 5 évnél idősebb gyermekeket is), függetlenül az indulási ország járványügyi helyzetétől.

- A negatív teszt igazolása azonban nem szükséges minden olyan utazó számára, aki befejezte az oltást (azaz 14 nap telt el az utolsó oltás óta, a szükséges dózisoktól függően), és rendelkezik oltási bizonyítvánnyal.

Elfogadható vakcinák: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

- A negatív teszt igazolása nem szükséges, ha az utas kilábalt a COVID-ből az elmúlt 9 hónapban. Ezt egy hatóság vagy egy tanúsított laboratórium által kiállított hasznosítási igazolással lehet igazolni. Egy másik lehetőség a pozitív PCR molekuláris teszt eredményének igazolása, amely megerősíti, hogy a jogosult felépült a SARS-CoV-2 vírusfertőzésből, amelyet legalább 2 hónappal az érkezés előtt, de legkésőbb 9 hónappal az érkezés előtt végeztek.

- Minden Görögországba érkező utazó, a birtokukban lévő igazolástól függetlenül, véletlenszerű egészségügyi átvilágításon eshet át. Ha kiválasztják, kérjük, ne feledje, hogy az átvilágítás kötelező. Elutasítás esetén a hatóságok fenntartják a jogot az országba való belépés megtagadására. A kiválasztás egy célzott „EVA” mintavételi rendszeren keresztül történik, amelyet szintén 2020 nyarán használtak.

Előzmény: Hortennttrotter (31865)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.14 0 0 31865

Azert ez eleg showbizes megfogalmazas:-)) Szerintem varjunk valami hivatalosabbat ennel. Pl. a PLF formatumot nem egy nappal elobb kell kitolteni, hanem legkesobb egy nappal az utazas elott, de lehet 2 hettel elobb  is. Ugyanigy covid -19 el nem oltanak senkit hala istennek, csak az ellene kifejlesztett vakcinakkal. 

Előzmény: Padre540 (31864)
Padre540 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 31864

feketefelho Creative Commons License 2021.05.14 0 1 31863

Páran mentek már ki, negatív PCR teszt, vagy helyette oltási igazolvány kellett (és elég volt a magyar nyelvű orvosi igazolás, mert csak a második oltás dátuma érdekli őket).

Aztán majd meglátjuk. Ők csak az első fecskék voltak, amikor majd a tömeg megy, az lesz az igaz.

Előzmény: valamihosszúkellide (31862)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.14 0 0 31862

Remélem, hamarosan megjelennek az első útibeszámolók. Különös tekintettel Evzonira és a valóban szükséges igazolványokra.

valamihosszúkellide Creative Commons License 2021.05.14 -1 2 31861

Reggel működött, bár semmi lényegi adatot nem tartalmazott. Azóta egyáltalán nem működik. Terheléses támadás. :D 

Elképzelem, hogy állok a frissen megnyílt, üres Evzoninál, és két napon keresztül próbálok információt kicsikarni az alkalmazásból. Szerintem nincs határőr Európában, aki már az autó rendszámát látva nem sajnál meg. Magyar vagyok...

Előzmény: Abádi Rév (31858)
Judith00 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 31860

Eh ez jó hír és várható volt igen. Viszont már látom, hogy milyen kevesen fognak időben hozzájutni ehhez a green passhoz. Tekintve, hogy a legtöbben a védettségi plasztik kártyát is hónapok után kapják meg. Rengetegen fogják elindítani az ügyintézést szinte egyszerre. Ha pedig teljesen online megy majd a menet, hát akkor az is érdekes lesz, mert majd lehet csatolni a scannelt papírokat és várakozni.

levidalmi Creative Commons License 2021.05.14 0 0 31859

A külügy közölte kb. 2 napja,hogy egyenlőre még nem töltenek fel semmilyen adatot,ezzel még várnak.Valamilyen megállapodást emlegettek,de ez már nem jutott el a tudatomig.

Előzmény: Abádi Rév (31858)
Abádi Rév Creative Commons License 2021.05.14 0 0 31858

Letöltöttem a mobilalkalmazást.

Nagy csalódás. Semmilyen információt nem tartalmaz, amit a plasztik ne tartalmazna (tehát semmi használhatót sem), sőt még annál is kevesebbet, mert a betegségből felépültek védettségéről semmi információ nincs benne. Majd adok neki a Play-en 1 csillagot...

Chendo2 Creative Commons License 2021.05.13 0 0 31856

Hurrá!! Ez baromi jó hír! 

Előzmény: spoter (31855)
spoter Creative Commons License 2021.05.13 0 0 31855

Holnaptól minden kinyit, a határok is.

Most beszéltem lenti rokonokkal. 

Remélem augusztusig így is marad.

Előzmény: Chendo2 (31853)
Padre540 Creative Commons License 2021.05.13 0 1 31854
Előzmény: Chendo2 (31853)
Chendo2 Creative Commons License 2021.05.13 0 0 31853

Ez valami poén? Vagy komoly? Nagy boldogság lenne. 

Előzmény: Padre540 (31852)
Padre540 Creative Commons License 2021.05.13 0 0 31852

Holnap nyílik Evzoni…

Ez is elég,de ha még Niki is nyitna,az hibátlan lenne.

Abádi Rév Creative Commons License 2021.05.13 0 0 31850

"megbetegedtek-e a koronavírusból legalább 20 nappal az érkezés előtt"

Én ezt a félmondatot tartom nagyon fontosnak, mert ebben a pillanatban még nem mehet a covidból felgyógyult, csakis teszttel.

Előzmény: 'szti (31845)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.13 0 0 31849

Szerintem nálunk is átveszi a plasztik kártya szerepét az az alkalmazás, amit állítólag pár napon belül le lehet tölteni (és úgy hírlik, hogy abban több adat szerepel az oltásokról is). 

Előzmény: bentoka (31846)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.13 0 0 31848

Semmi meglepő nincs benne, azon csodálkozom, hogy csak most szellőztették meg ezt az ötletet. Így még jobban össze tudják kapcsolni az iratokat, kisebb a határőrök tévedési lehetősége (műszak végefelé már lankad a figyelem és eltéveszthetnek bizonyos számokat), én a PLF ben nem csak az igazolvány számát szerepeltetném, hanem bekérném a második oltás dátumát is, ezzel is gyorsítva az ellenőrzést a határon.

Ettől függetlenül azért kíváncsi leszek a kivitelezésre is, mert mint tudjuk, "a puding próbája az evés". 

Abádi Rév Creative Commons License 2021.05.13 0 0 31847

És igeeeen! Ez már egy nagyon jó hír, még ha nem is hivatalos tájékoztatás, hanem csak egy újságcikk. De biztos vagyok benne, hogy a legfontosabb információkat nem értette félre az újságíró.

bentoka Creative Commons License 2021.05.13 0 0 31846

Szerbiában egyelőre csak A4-es papírlapon létezik oltási igazolás (amelyet a vakcina felvétele után azonnal kézhez kap az ügyfél, illetve a napokban már lehetett igényelni egy ún. védettségi zöld kártya nevű igazolást. Ez utóbbi nyomtatható illetve telefonra letölthető formátumban létezik és tartalmazza a védettség okát (oltás és az ezzel kapcsolatos részletes infók,  ill. betegségen átesett státusz).

Olyan mint a mo.-i kártya, egyelőre nem létezik.

Előzmény: levidalmi (31826)
'szti Creative Commons License 2021.05.13 0 0 31845

ezt láttátok már?

The government wants to integrate the so-called Green Pass possessed by visitors into the Passenger Locator Form (PLF) that prospective visitors fill 48 hours before arrival.

When filling the form, in addition to the airport they are departing from, their destination and duration of their stay, visitors will add the data from their Green Pass.

That is, whether they have been vaccinated, fallen ill of the coronavirus at least 20 days before arrival and whether they have tested negatively in a PCR or antigen test.

The Green Pass will come into effect from June 1 and Greek authorities want to streamline the pass inspection process to avoid congestion at airports and border crossings. Steps will also be taken to ensure their validity.

Visitors from the following countries currently take part in the Green Pass program: France, Malta, Iceland, the Netherlands, Sweden, Estonia, Latvia, Lithuania, Croatia, Bulgaria, Greece, Slovenia, Germany, the Czech Republic, Romania, Cyprus, Spain, Italy, Poland, Portugal, Denmark, Hungary, Luxembourg, Finland, Belgium, Ireland, Slovakia, Lichtenstein and Norway.

In addition to these countries, Greece will also accept visitors from China and Russia and those vaccinated with the Chinese and Russian vaccines, in addition to the four vaccines used in western countries: AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, and Pfizer.

Successfully managing the Green Pass is just one of the government’s goals as the country reopens its doors to tourism. As officials told Kathimerini, it is important that any activity that opens is not shut down again; that new coronavirus cases be detected as soon as possible; that crowding is avoided; that vaccinations accelerate still further and that the most vulnerable groups achieve herd immunity; and, through vaccinations, ensure that the islands, where the bulk of the tourists are headed and where there is a dearth of hospitals and primary care, become safe places.

https://www.greece-is.com/news/tourist-season-with-green-pass-nears/

Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.12 -2 0 31843

Ostobasagokat irsz:-) Semmi koze a repuloterhez, a hivatalos szabalyokrol beszeltunk. Nem tesz kulonbseget a gorog kormany a belepesi szabalyokon. Jo, hogy nem a Torokorszgbol gumicsonakon erkezo migransokra hivatkozol, tenyleg sok ezernek sikerult bejutni minden papir nelkul:-)

Előzmény: Katana750 (31842)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.12 -2 0 31842

Na megint hozod a formát! Ez melyik topik szerinted? Kit érdekel a reptér? Nem kell válaszolni. Most lettél x.

Előzmény: Hortennttrotter (31839)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.12 -1 0 31841

2004ben ismertem meg a srácot, mondjuk fele ekkora volt még, de a Hanna Haus meg a kalóztúra úgy látszik zsíros buli:-) Rutinos utazó de nem tudja Dimitrovgrád nevét, a görög belépés után mondja, hogy"megállunk tankolni valahol" Teslával? Na mindegy a lényeg a határátlépés.

Előzmény: feketefelho (31831)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.12 -3 1 31840

Imádlak, hogy ilyen okostóbiás vagy. Világosan leírtam, többször is, hogy július 7.-én kapnám a második adagot és 9.-én utaznék. Július kicsivel június után van. Nem értem miért kell megszakértened, ha valakitől kérdezek valamit vagy egyáltalán. Nem vagyok kíváncsi arra, hogy szerinted félre értettem e valamit.

Előzmény: Hortennttrotter (31808)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.12 0 0 31839

Elhiszem, meg lehet, hogy egy autos hataratkelon lazabban veszik, mint pl. egy repuloteren. Ott elegge szo szerint szoktak ragaszkodni a gov.gr szovegezesehez. 

Előzmény: feketefelho (31837)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.12 -1 0 31838

Mindegy. A lényeg, hogy be lehetett jelenteni.

Előzmény: hennetraccs (31834)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.12 -1 0 31837

Nem ők voltak az elsők. Április végén az Anetttours utasai hasonló módon lépték át a görög határt (oltási igazolvány + magyar nyelvű, 1-2. oltást igazoló lap).

Előzmény: Hortennttrotter (31836)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.12 0 0 31836

Lehet, hogy sikerult igy beutazni, de ez nem a hivatalos kovetelmeny, ugyhogy siman lehet, hogy ha szigoruan veszik maskor, akkor nem mukodik. 

kerkyra Creative Commons License 2021.05.12 -1 0 31835

3. Védettségi igazolás nem jó

Hogy  rohadnának  meg...   Hogy  fogok  én  akkor  kijutni  ?    :(  Megint  csináltassak  drága  pénzen pcr  tesztet   .Most  fizettem ki kettőnkre az antitest  tesztet a  plasztikkártyával   együtt..   28000 ft  volt, mert  ugye   ha  a  doki nem küld  covid  tesztre  ,utána  már csak  pénzért   van  kártya  is, meg   teszt  is  :(   

hennetraccs Creative Commons License 2021.05.12 -1 0 31834

Észak Macikhoz eddig sem kellett semmi. Se teszt, se regisztráció, se igazolvány, se karantén (csak afrikaiaknak).

Előzmény: feketefelho (31832)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.12 0 0 31833

Edessa - a város mindenféleképp megér egy látogatást. Hangulatos parkok, utcák és ugye ott van a vízesés. Mi egyszer, hazafelé jövet álltunk meg ott pár órára (kis pihi) és utána egyszuszra jöttünk Magyarországig.

Idén is szeretnék elmenni a városkába, éjszaka megalszunk Gevgelijában (olcsóbb és nem rosszabb, mint bármelyik görög apartman), utána reggel átkelünk a határon, megnézzük Edessát és kora délután megérkezünk Paraliára (kicuccolunk és már rohanunk is a partra . vagy fordítva...) B. nőm még soha nem látta a tengert, többnyire az Alpokban túráztak a családdal és abba már nem fért bele a tengerpart. Na, majd most.

feketefelho Creative Commons License 2021.05.12 -1 1 31832

Sz. Péter épp most jelentette be, hogy Észak-Macedónia is elfogadja a magyar oltási igazolványt.

(Alig hiányzik még pár ország és a végén világútlevél lesz belőle ...)

feketefelho Creative Commons License 2021.05.12 -1 0 31831

Így lehet most (kedd este) autóval belépni Görögországba a bolgár határon keresztül:

https://www.facebook.com/sarticlub/videos/970360927100948

Rövidített változat annak, aki nem nézi végig a 17 perces videót:

1. Oltási igazolvánnyal + a magyar nyelvű, a vakcinálás időpontját tartalmazó papírral (nem érdekli őket az angolra fordított változat)

2. PCR teszt, de ettől függetlenül letesztelték az autó utasai közül az egyiket (fültisztító pálcika szerű izé az orrba bedug, 5 perc múlva eredmény)

3. Védettségi igazolás nem jó.

Hét autó várakozott a határnál, ezt kb. fél óra alatt abszolválták a görögök ....

Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.12 0 0 31830

Ez nem teljesen igy van, mert a plasztikkartya qr kodjara barmikor barmi feltoltheto. Egyelore nem toltenek fel ra semmit, nehogy rosszabbul jarjanak a keleti vakcinaval oltottak. Szerintem ahogy elfogadja az eu a kinai es orosz vakcinat, ami csak ido kerdese, egybol feltoltik az adatokat.

Előzmény: Abádi Rév (31829)
Abádi Rév Creative Commons License 2021.05.12 -2 3 31829

Elkészült a védettségi igazolvány telefonos applikáció változata. Napokon belül letölthető, és élesben indul. Sikerült a kakit jól körbepofozni: Előbb megcsináltal 5 millió plasztikkártyát, nyilván több milliárdért, de nem töltötték fel információval, nehogy az EU-nak igaza legyen. Aztán beszólogattak az EU-nak, mert a nemzetközi zöldútlevél több infót vár majd el. Megkötötték az egyedi szerződésekkel néhány országgal, de abból kiderült, hogy Horvátország a külön szerződés ellenére is igencsak kevesli a magyar védettségi igazolvány adatait, és külön dokumentumokat is kér a határon. Végül elkészítik az EU-s igazolványnak mindenben megfelelő variánst, oltás típusával és mindkét dátum nyilvánosságra hozatalával, feltételezem, újabb sokmilliárd forintért. Nehogy ne járjon jól, akinek jól kell járnia.

dokeee Creative Commons License 2021.05.12 0 0 31828

Hmm. érdekes ez a link, szóval a Varosi Guesthouse-ra gondoltam.

Előzmény: dokeee (31827)
dokeee Creative Commons License 2021.05.12 -1 0 31827
levidalmi Creative Commons License 2021.05.12 0 0 31826

Ha jól emlékszem,van egy fórumtársunk a Vajdaságból,akitől(vagy bárki mástól aki tudja) azt szeretném kérdezni,hogy miben különbözik a Szerb és a Magyar oltási igazolvány?A Görögök már nevesítették a Szerbeket,akiket beengednek,ha van oltásuk.Lehet,hogy az ottani  igazolvány több adatot tartalmaz mint a mienk?

Másik kérdés: Edessában tervezek egy tranzitszállást,megér a város egy rövid látogatást?

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.11 -1 0 31825
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.11 0 1 31824

Hivatalos fordítást? Na ez megint lehúzás szagúnak tűnik.A vakcina fajtája minden nyelven ugyanaz, a dátumot talán tudja egy határőr értelmezni,az orvosi pecsétet meg gondolom nem fogják angolra fordítani...

Amúgy gondolom erre való lenne az európai vakcinaútlevél, ami talán nyárra elkészül...

Előzmény: Abádi Rév (31822)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.11 -1 0 31823

Az ut folyamatosan javul, mar majdnem vegig autopalya, de ha visszaolvasol sokan leirtak reszletesen. Az elorejelzesek szerint nagyon eros turizmusra keszulnek az angol es nemet irodak felmeresei szerint. Peldaul olvastam, hogy csak Hamburgbol heti 47 repulojarat lesz es az csak egy varos, igaz azok inkabb a delebbre levo szigetekre . Eszakon Szalonikibe lesz sok gep, de onnan a tobbseg Halkidiki fele veszi az iranyt. Nehez megjosolni, hogy eszakon az autos celpontokon mi lesz a helyzet, en mindenesetre augusztusra nem hagynam az utolso pillanatra a szallasfoglalast, nehogy kellemetlen meglepetes erjen! 

Előzmény: hennetraccs (31817)
Abádi Rév Creative Commons License 2021.05.11 0 0 31822

Macedónia sima liba, semmit nem kérnek, de mivel éjjel kijárási tilalom van, elvileg nem autózhatsz éjféltől reggel ötig. Szerbiába gond nélkül beengednek, ha viszont Bulgária felé kell menni, mindenképpen szükséges az oltáskor kapott papír igazolás, mert azon vannak a szükséges adatok (oltás fajtája, időpontja, darabszáma) Pillanatnyilag ez kell Görögországban is, legalábbis a konzuli szolgálat ezt mondta tegnap telefonos érdeklődésemre. És azt is mondták, hogy mivel et csak magyar nyelvű, készíttessek róla egy HIVATALOS fordítást az Országos fordító és Fordításhitelesítő Irodával. Ja, és azt is mondták, a honlapon is ez szerepel, hogy covidból felgyógyultak maradjanak a seggükön, ők nem utazhatnak, csak teszttel.

Előzmény: maul75 (31820)
hennetraccs Creative Commons License 2021.05.11 -1 0 31821

Szerbeknél (már elfogadják a magyar igazolványt) és Észak Macedonóknál nem kell teszt, bolgároknál igen. De ez nyilván változni fog nyárig. Illetve jelenleg nem lehet turistaként beutazni közúton Görögbe.

Előzmény: maul75 (31820)
maul75 Creative Commons License 2021.05.11 -1 0 31820

Sziasztok!

Kérdésem lenne, ha a két szülő be van oltva 2x,papírok rendben vannak, 

A 14 éves gyermeknek meg csináltatunk pcr-t.

Eljutunk görögországba oké. 

Viszont visszafele a gyermeknek Hol és hogyan csináltatunk pcr-t?

Mert gondolom a macik, szerbek vagy (bulgárok) belépéskor fogják kérni.

(Vagy esetleg ha nem térünk le a pályáról, akkor mehetünk az utunkon..? )

Majd az első Családos fecskék írjanak, hogy, hogyanis zajlott az egész oda és visszaút. 

Köszönöm! 

Katana750 Creative Commons License 2021.05.11 0 0 31819

Ez jó hïr, köszönöm. Ha hazaérek le is egyeztetem. Június 23.-án leszek 10 hetes és akkor július 9.-én már túl lennék  2 héttel a második oltáson.

Előzmény: Padre540 (31816)
solozo Creative Commons License 2021.05.11 -1 0 31818

Ahogy én tapasztalom, olvasom, a két-három évvel ezelőttinél még mindig kevesebben lesznek, sokan nem vállalják még a külföldi utat, de a tavalyi lézengős nyárinál meg biztosan többen. Nem hiszem, hogy gond lenne helyben szállást találni.

Előzmény: hennetraccs (31817)
hennetraccs Creative Commons License 2021.05.11 -1 0 31817

Remélem minden ok lesz. Törökországgal most állapodtak meg oda is lehet már menni.

Mi 3 éve voltunk utoljára kocsival. Változott azóta valami? Úgy értem épült autóút/autópálya? Gyorsabb lett a menetidő? Illetve mi ott foglaltunk szállást (Szártiban voltunk legutoljára) 1 óra alatt több apartmant is megnéztünk válogatni lehetett, szerintetek ez most is lehetséges lesz? Több vagy kevesebb lesz a nyaraló csúcsszezonban (augusztusban 2 hétre mennénk) mert ugye tavaly elég sok ember otthon maradt és most már menne ahogy mi is :)

Előzmény: Hortennttrotter (31814)
Padre540 Creative Commons License 2021.05.11 0 0 31816

Én is Astrát kaptam,júli7.-én mennénk és a 2.-at júli 12.-én kapnám. :)

Viszont megváltoztatták,már Astrával sem kell kivárni a 12 hetet.

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/fertozo-betegsegek/astrazeneca-vakcina-igy-veheti-fel-elobb-a-2-dozist/tdb6d8b

Előzmény: Katana750 (31794)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.10 -1 0 31815

Igen. A Johnson egy adagja utan is 2 het . 

Előzmény: Törölt nick (31812)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.10 0 1 31814

Csutortokon targyal a gorog es eszak macedon miniszterelnok a lehetseges nyitasokrol. Ez az autoval Gorogorszagba utazoknak hasznos lehet! 

balazsh Creative Commons License 2021.05.10 -1 0 31813

Itt: 

https://travel.gov.gr/#/

- If the traveller has completed his/her vaccination (i.e., 14 days have elapsed since the last vaccination, depending on the doses required) and holds a vaccination certificate, then proof of a negative test is not required.

Előzmény: Törölt nick (31812)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.10 0 0 31812

Az le van írva valahol, hogy a 2.oltástól még 2 hetet várni kell az utazással?

Előzmény: Chendo2 (31793)
balazsh Creative Commons License 2021.05.10 -1 0 31811

Volt hír, hogy kevés az érdeklődés az Aszrára, ezért a háziorvossal egyeztetve előrébb lehet hozni a 2. oltást. Csak jöjjön össze a megfelelő számú jelentkező.

Szerintem kérdezz rá. 

imesc Creative Commons License 2021.05.10 0 0 31810

Megegyeztünk a törökökkel is, oda vissza alapon mehetünk egymás országába a saját ország által kiadott igazolással. Nem tudom a szerbekkel megegyeztek-e már a törökök, mert ha igen, akkor ismét együtt utazhatunk (és állhatunk sorba) velük. :-)

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.10 -1 0 31809

Ezért írtam, hogy ha a görögök nem engednek a 2 oltásból (szerinted nem fognak), akkor nem lesz megállapodás, mivel a magyar igazolvány ezt nem igazolja. Szóval itt nagyjából az a kérdés, meg lehet-e győzni a görögöket.Mivel a tárgyalások elakadtak, úgy tűnik, egyelőre nem hajlandóak engedni.

Előzmény: Hortennttrotter (31807)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.09 -2 0 31808

Ezt felrertetted, uj szerzodest nem fognak kotni juniustol. Semmi koze az eddigi szerzodeshez.

Előzmény: Katana750 (31804)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.09 -2 0 31807

Nem kerultem egyaltalan, pont azt irtam, ha.. De ez olyan, mint ,,ha nagyanyamon drot volna, lift volna" Egyelore semmi ilyen kulon megegyezes nincs a gorogokkel, pedig mar 10 napja mondta Szijjarto, hogy targyalnak. Valahol elakadt egyelore ez a targyalas. Remeljuk nem vegleg.

Előzmény: Törölt nick (31803)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.09 -2 1 31806

Ez egy hónapokig elálló dolog? Tudom, hogy van amit fagyasztva kell tárolni de pont az A-Z esetében fogalmam nincs mi a helyzet. Rádióban, orvostól hallottam már olyat, hogy nem baj ha nem ugyanaz a második vakcina mint az első! Sőt! Jó a mix csak ha valami gebasz mellékhatás van mindkét gyár mossa kezeit mert ők a sajátjukkal írták elő a második dózist is. Egyébként egy jó barátom anyukáját pénteken vitte el a mentő mélyvénás trombózissal a sztárolt pf.-bio. vakcinás oltás után. Nem egyszerű ez az ügy. Most elköszönök! Megyek megint egy Balkán, Appennin karikát.

Előzmény: dokeee (31805)
dokeee Creative Commons License 2021.05.09 0 0 31805

Az félre van rakva, ne aggódj.

Előzmény: Katana750 (31804)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.09 -3 0 31804

Most olvastam máshol, hogy nem újít szerződést az EU. az A-Z vakcina gyártójával. Akkor, hogy lesz második dózis? Vagy az raktáron van? Eltartható egy ma beérkező vakcina addig?(az én esetemben július 7.-éig) Az első adag beszúrásakor csupa ismerősök voltak a rendelőben(pl. a testvérem, szomszédom,stb.) Szóval nem vagyok egyedül a helyzetben. Egyre érdekesebb lesz ez. 

Előzmény: Törölt nick (31803)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.09 0 0 31803

Igen,de azt is írtad, hogy reméljük, lesz kétoldalú megállapodás. De ha lesz, az azt jelenti, hogy a görögök elfogadják a magyar védettségi igazolást, ami viszont nem igazolja a 2 oltást.

Szóval kicsit önmagaddal is ellentmondásba kerültél.

Előzmény: Hortennttrotter (31801)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.09 0 0 31802

,,Certificate of vaccination requirements: Accepted language: English Issued by a public authority Full name of the passenger Type of vaccine Number of doses & inoculation dates"

Előzmény: Hortennttrotter (31801)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.09 0 0 31801

,,De ha ragaszkodnak a 2 oltáshoz" Ez mar nem kerdes, ragaszkodnak. Egyel alattad irtam.

Előzmény: Törölt nick (31800)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.09 -2 0 31800

A mostani helyzet szerint EU-n belül az európai vakcinaútlevéllel, más néven digitális zöld kártyával lehet majd utazni.A magyar védettségi igazolvány Görögorság felé jelenleg semmit nem ér.

Az európai vakcinaútlevél valószínűleg fogja tartalmazni a vakcina típusát,oltás dőpontját, hiszen máskülönben semmi értelme.

A másik lehetőség,ha lesz kétoldalú megállapodás a görögökkel, akkkor oda is jó lesz a védettségi igazolvány.De ha ragaszkodnak a 2 oltáshoz, akkor valószínúleg ilyen megálapodás nem lesz...

Előzmény: buteo1 (31797)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.09 -1 0 31799

Igen, ez egy problema egyelore. A gorogok elfogadjak az osszes vakcinat, de az igazolasnak tartalmaznia kell a vakcina fajtajat es a 2 dozis beadasanak idopontjat is. A Johnson vakcinanal a beadasi datum kell. Jelenleg ebbol semminek nem felel meg a magyar igazolas, remeljuk lesz ketoldalu megallapodas. 

Katana750 Creative Commons License 2021.05.09 -2 1 31798

Érdekes dolgok ezek. Most már jóval több mint 1 éve zajlik ez a járvány, jövök megyek háborítatlanul kamionnal, turistaként meg teljes a bizonytalanság. Na de szarok bele. Ha nem megy úgy majd megy így. Csináltatok én tesztet ha az kell ahhoz, hogy kivigyem a családot. A balcsin heringeskedni biztos nem fogok. HR. szintén zenész. Ha nagyon bonyolult lesz akkor megnézzük Budvát vagy Kotort. Szerbiával, Montenegróval már megvan az egyesség. De azért optimistán gondolok görög barátainkra.

buteo1 Creative Commons License 2021.05.09 0 0 31797

A második oltás igazolása egy érdekes dolog lesz, ha egyáltalán kell igazolni. Én már 9 napja megkaptam a másodikat is, de ez a védettségi kártyán nem jelenik meg, ill. a QR kódot beolvasva sem, hiába van fent az eeszt-n. Írtam ezzel kapcsolatban egy levelet az illetékeseknek, megkérdeztem, hogy egy külföldi út során hogyan fogom tudni iagzolni, hogy mikor kaptam meg a 2. oltást. Kitérő választ kaptam, konkrétan csak annyit írtak, hogy nézzem meg a rendeletben, mi vonatkozik a kártya érvényességére. Szóval vihetjük a kis kézzel kitöltött kártyát, amit az oltáskor kaptunk, de kérdés, hogy ezt el fogják-e fogadni, hiszen bárki saját maga is kitöltheti a 2. időpontot és mivel a QR kód beolvasása során semmilyen infó nem jön elő erről, akár meg is kérdőjelezhető. Persze én bizom a kétoldalú megállapodásban és abban, hogy ennyire nem fogják komolyan ellenőrizni, de azért még így is kétesélyes a dolog, pláne, ha neadjisten nem mérséklődik eléggé a fertőzöttek száma mielőtt indulunk (júli közepén megyünk).

Katana750 Creative Commons License 2021.05.09 -2 0 31796

Igen.

Előzmény: Chendo2 (31795)
Chendo2 Creative Commons License 2021.05.09 0 0 31795

Ezek szerint Astra-t kaptál?

Katana750 Creative Commons License 2021.05.09 -2 0 31794

Na, erről én el is feledkeztem. Július 7.-én kapnám a második adagot és 9.-én már ott kéne lenni! 

Előzmény: Chendo2 (31793)
Chendo2 Creative Commons License 2021.05.09 -1 0 31793

Na, akkor majdnem  mehetünk együtt, mert nekem június 7-től van. Bár még csak az első oltásom van meg, de addigra meglesz a második is. A két hét viszont nem lesz meg utána, úgyhogy muszály lesz csináltatnom egy PCR tesztet. 

Előzmény: Abádi Rév (31792)
Abádi Rév Creative Commons License 2021.05.09 0 2 31792

Kétségtelen, hogy nem kockázat mentes a nyaralástervezés ezekben a napokban. Mindenki maga dönti el, hogy bevállalja-e a kockázatot, én csak a magam nevében beszélhetek: van oltásom, és a velem utazók között van, aki "csak" átesett a betegségen.

Ami a 10 év alatti gyerekeket illeti, szerintem eddig nem volt ilyen, legfeljebb márciusban ezt tervezték, mint ahogy az idézetben is szerepel. A mostani szabályok már csak 5 napig lesznek érvényben, ezért ezek miatt nem érdemes háborogni, bár kétségtelen, hogy aki szeret a 19-20 fokos tengerben fürödni, annak megnehezítették a májusi nyaralását.

A Konzuli Szolgálat - talán nem függetlenül a minap feltett, és azóta megválaszolt kérdéseimtől - egy mondattal kiegészítette a PILLANATNYI állapotra vonatkozó szövegét: 

Védettségi igazolvány (akik átestek a COVID-19 betegségen): Egyelőre az ilyen típusú igazolásokat nem fogadják el Görögországban.

De (az "egyelőre" szó hangsúlyozása mellett) kicsit lentebb kiemeli, hogy a rendelkezések május 14-ig élnek.

Mivel az egységes európai zöld útlevelet épp a görögök szorgalmazták, és mivel ez nem készült el a görög szezon elejére, pont a görögök kezdték meg a kétoldalú megállapodások megkötését is, a szerbekkel például már rég megkötötték, és abban még a görög-macedón határnyitást is megemlítették, hogy megkönnyítsék a szerben görög költekezését.

Én nyugodt vagyok, persze megtehetem, mert nem holnaptól érvényes a szállásfoglalásom, hanem június 6-tól, és a tendenciákat látva teljesen bizonyos vagyok benne, hogy addigra megkönnyítik az utazást.

Előzmény: Ricsi1978 (31791)
Ricsi1978 Creative Commons License 2021.05.06 -2 1 31791

"Az országba azok léphetnek majd be, akiket már beoltottak a koronavírus ellen, akik ellenanyagteszttel bizonyítják, hogy átestek a betegségen, vagy akik negatív Covid-teszttel igazolják, hogy nem fertőznek. A tíz év alatti gyerekek esetében nincs szükség tesztre."

Felhívom a figyelmedet, hogy én - már csak munkaköri kötelességemből fakadóan is - legalább annyira tájékozott vagyok a világ dolgaiban, mint te, csak én képes vagyok rendszerben látni az információkat.

Igen!!

,,EZ volt eddig!Aztán ma látom,hogy a 10 éves korhatárt levitték 5 évre!Persze a gyerkőcök nálunk ,5,7,9 évesek.Mi beoltattuk magunkat a párommal,gyerekeket még nem oltanak.Naponta változik a helyzet!)PCR tesztelnek magánba 20 ezrekért!Ez ám a jó üzlet!!!Hülye Magyar,húzzuk le,ha menni akar!Mennyi is az egy családnak?60-80-100 E.Közúti határ Macedónoknál mellesleg még semmi hír.Tegnap előtt befizettem volna egy buszos útra,ma mi lenne?100 Ezerrel több a pcr miatt+ a rohangálás vele.!Előfoglalni most olyan,mint kosztpénzt feltenni a piros hetesre a ruletten!Autóval ugyanaz persze a kockázat!Hogy alakul?Ki tudja...Talán jövőre már nyugisabb lesz!

Abádi Rév Creative Commons License 2021.05.06 0 0 31790

Csak a pontosság miatt: Görögország létrehozta az oltási útlevelét már februárban, bőven a magyar előtt, és bár akkor még semmilyen jogosítványt nem rendelt mellé, ezzel üzent az EU-nak, hogy jó lenne lépni. Pontos információm a görög papírról nekem sem volt, de köszönöm, hogy beszóltál, mert így legalább utána néztem.

https://hu.euronews.com/2021/02/28/oltasi-utlevel-szamit-hogy-melyik-vakcinaval-oltottak

Előzmény: Hortennttrotter (31787)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.06 0 0 31789

Face-n találtam, érdekes dolgokat hallani 7:18 után. Ott mond érdekes dolgokat Karcsai Anett (az Anetttours tulajdonosa), nem hivatalos forrás, de precedens értékű (lehet):

https://www.facebook.com/karcsai.anett/videos/4551936488168082

Abádi Rév Creative Commons License 2021.05.06 -4 1 31788

Na figyelj, hottentotta!

Amit a görög vakcinaútlevélről írtam, valóban úgy érthető, hogy a görögök dokumentumáról szól, és tényleg nem "létrehozta", hanem elsőként javasolta, követelte, de logikusan nem is az ONNAN kirajzók útlevele a fontos számukra, hanem az ODA utazóké, ugye, ez világos. Ugyanakkor mi ketten hasonló dolgokat állítunk, csak én értem, amit mondok. Valamint (eddig) lényegesen kevesebb arroganciával mondtam, amit mondtam, bár - hidd el - tudok arrogáns lenni én is, az arrogancia nem áll távol tőlem, sőt az egyik védjegyem.

Görögország több lépcsőben nyit, első nagy akció áprilisban volt, ez van most érvényben: az EU országaiból (és Izraelből) mehet szabadon, aki igazolja a két oltást (+14 nap). A következő etap május 15-én kezdődik, ekkortól valószínűsítettem (és kicsit sem ok nélkül), hogy elfogadják a más országok által kiállított védettségi igazolványt, és jogszabállyal is érvényesítik a miniszter által MÉG MÁRCIUSBAN beharangozott könnyítést, miszerint: 

"Az országba azok léphetnek majd be, akiket már beoltottak a koronavírus ellen, akik ellenanyagteszttel bizonyítják, hogy átestek a betegségen, vagy akik negatív Covid-teszttel igazolják, hogy nem fertőznek. A tíz év alatti gyerekek esetében nincs szükség tesztre."

Felhívom a figyelmedet, hogy én - már csak munkaköri kötelességemből fakadóan is - legalább annyira tájékozott vagyok a világ dolgaiban, mint te, csak én képes vagyok rendszerben látni az információkat.

https://nepszava.hu/3113617_gorogorszag-aprilistol-fogadja-az-unios-orszagokbol-erkezo-turistakat

A szerb turisztikai miniszter már április közepén tudta: "Szerbia állampolgárai május 14-től utazhatnak Görögországba Észak-Macedónián keresztül, ám április közepétől már Bulgária felől is megközelíthetik az országot, a védőoltások felvételéről szóló igazolás felmutatásával, vagy érvényes antigén teszttel."

https://www.vajma.info/cikk/szerbia/29807/A-turisztikai-miniszter-ismertette-a-Gorogorszagba-utazas-felteteleit.html

Ami pedig az EU vakcinaútlevelét illeti, Görögország meglehetősen rossz néven veszi az EU-s tökölést, ezért közölte már márciusban, hogy egyoldalú könnyítéseket és kétoldalú (ország-ország) megállapodásokat fog megvalósítani. Ezek épp mostanában születnek meg.

Előzmény: Hortennttrotter (31786)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.05 -2 0 31787

,, Görögország, amely állam elsőként szorgalmazta és hozta létre a saját vakcinaútlevelét" 

Ezt a hulyeseget most lattam:-))) Gorogorszag a kozos eus vakcinautlavelet talalta ki es eroltette az euban. Jelenleg Gorogorszagban az elso oltast megkapottak semmi igazolast nem kapnak, a masodik utan 2 hettel fognak ugynevezett vedettsegi igazolast kapni, ami mar valoszinuleg a kozos eus formatum lesz... 

Előzmény: Abádi Rév (31785)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.05 -2 0 31786

A fust mar reg felszallt, amiket irtal, annak semmi ertelme. Vicces lenne, ha a majus 15-en nyito gorog turizmus akkor jelentene be a beutazasi felteteleket, ugye ezt te sem gondolod komolyan, amikor mar peldaul Hamburgbol heti 42 jarat fog indulni. Kb egy honapja bejelentettek, hogy elfogadjak az osszes vakcinat, vagy pcr tesztet. Ebben semmi nem fog valtozni. ,,Görögországgal olyan megállapodás, mint Montenegróval, Szerbiával és Horvátországgal, de lesz. Talán pont a 15-i dátumhoz kötődően jelentik majd be." Ezek meg azok a felesleges agyalasok, amire magad irtad:,, Sajnos nincs miért agyalni pro és kontra: ki kell várni" Mielott irsz egy ekkora katyvaszt, legalabb egyeztess magaddal, hogy ne ird le az ellenkezojet a vegen annak, amit az elejen irtal. Igen, en valoban a jelenleg ervenyes szabalyokat irtam le, ugyanis az a biztos most. 

Előzmény: Abádi Rév (31785)
Abádi Rév Creative Commons License 2021.05.05 -2 1 31785

Jó, hogy ezt megosztottad, csak nincs sok értelme. A Konzuli Szolgálat magyarul ugyanezt közli, csakhogy mindenki tudja, hogy május 15-én nem változHAT, hanem VÁLTOZIK. A magyar külügy ma írta alá Horvátországgal, hogy elfogadják egymás VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYÁT. Az pedig már a betegségen átesettekről és az antitest pozitívokról is rendelkezik. Ezt megelőzően Szerbiával és Montenegróval UGYANEZ a megállapodás született. Nem érdemes találgatni, de alig hiszem, hogy Görögország, amely állam elsőként szorgalmazta és hozta létre a saját vakcinaútlevelét, most szemen köpi magát. Tehát igen, igazad van, tudjuk is, hogy PILLANATNYILAG ez a helyzet, viszont azt is tudjuk, hogy NINCS Görögországgal olyan megállapodás, mint Montenegróval, Szerbiával és Horvátországgal, de lesz. Talán pont a 15-i dátumhoz kötődően jelentik majd be.

Egyébként ma kaptam meg a Konzuli Szolgálat ezzel kapcsolatos kérdésemre adott válaszát, amely "sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja", hogy erről (is) szólnak a tárgyalások, de jelezték, hogy a napokban várható a részletes megállapodás szövege.

Nekem van igazolványos, de nem oltott útitársam, de nem aggódom. Sajnos nincs miért agyalni pro és kontra: ki kell várni: biztos vagyok benne, hogy egy héten belül felszáll a füst.

Előzmény: Hortennttrotter (31784)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.05.05 0 0 31784

Egyelore ez az aktualis, majus 15 utan valtozhat. 

• Permanent residents of EU member states and the Schengen Agreement, the United Kingdom, the United States of America, the United Arab Emirates, Serbia, Israel, Australia, New Zealand, South Korea, Thailand, Rwanda & Singapore may enter Greece either :
    • By conducting a negative molecular test (PCR) for covid-19, performed by taking Oropharyngeal or nasopharyngeal smear, up to 72 hours before arrival,
      OR
    • By holding a certificate of vaccination, in English, issued by a Public authority, provided that the vaccination was completed at least 14 days before arrival to Greece. List of accepted vaccines can be found here.

Szo sincs a betegsegen mar atesettekrol, vagy antitest pozitiv emberekrol. 

Előzmény: Judith00 (31780)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.05 0 0 31783

Igen. 

Előzmény: Judith00 (31782)
Judith00 Creative Commons License 2021.05.05 0 0 31782

Neki is van antitest tanúsítványa és azzal szeretne belépni?

Előzmény: Katana750 (31781)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.05 0 0 31781

Mindenképpen meg fogom kérdezni még július 1 előtt mert az én nőm nem oltakozik és eddig az időpontig van ingyenes lemondásom. 

Előzmény: Judith00 (31780)
Judith00 Creative Commons License 2021.05.05 0 0 31780

Erről jut eszembe, szerinted érdemes megkérdezni majd a görög nagykövetséget afelől, hogy elfogadják-e az antitest tanúsítványt? Jelenleg még nem egyértelmű ami a https://travel.gov.gr/#/ oldalon olvasható. Mert ugyan nem szerepel a felsorolásban, hogy milyen igazolással léphetsz be az országba, de egy megjegyzésben mégis megemlítik, hogy az "oltási igazolvány és az antitest tanúsítvány nem minősül útlevélnek" tehát ezektől függetlenül igazoltatnak. 
Valamint korábban is erről írtak, hogy 4 hónapig elfogadják azt is. Szóval nem értem :/ 
Jó lenne egy hiteles forrás vagy legalábbis valami egyértelmű. 

Előzmény: Katana750 (31776)
Chendo2 Creative Commons License 2021.05.05 0 0 31779

És reméljük, hogy nem csak a szerb turistáknak. 

Előzmény: feketefelho (31777)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.05 0 0 31778

Ez már valami. Niki lehetne a másik határ! Lefkada, Parga, Korfu, stb. irányba logikusabb nyitni mint Doirani, bár az nagyon jó alternatív határ, ha Evzoni bedugul és közel van. 

Előzmény: feketefelho (31777)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.04 0 0 31777

Kicsit keresgélnem kellett, de meglett:

https://www.ekathimerini.com/news/1158101/tourism-minister-greece-will-accept-all-vaccination-certificates-issued-by-serbia/

Név szerint nincs említve, de eléggé egyértelmű, hogy Evzoni az egyik maci határátkelő, és emellett 3 bolgár átkelőt is említ a cikk. 

Előzmény: Chendo2 (31775)
Katana750 Creative Commons License 2021.05.04 0 0 31776

Gondolkodtam én is ezen a politikai(politikusi) gondolkodáson. Északi szomszéduk költségvetéséből kivettek egy csomó pénzt amit átraktak a bolgárokéba. A névváltoztatásos megegyezést még asszem a sziriza párti kormány csinálta meg és a mostani kormány(akkor ellenzék) ellenezte a megállapodást. A szerb turisták nem mehettek, gondolták a macik elmaradásával sokat nem vesztenek, a románok, magyarok, stb. úgyis jönnek Bulgária felől! Úgy okoskodom, hogy idén már biztos nem zárják ki a szerbeket és akkor már nagyon kontraproduktív lenne Bulgária felé kényszeríteni mindenkit! Esetleg Montenegró, Albánia vagy Bulgária(tengerpartja is) vinné el a turistákat. Az idén már biztosan többen kelünk útra! Kulata-Promachonas nem bírná. Ilinden-Excohi már csak Thasos-Samos felé reális, még keletebbre teljesen értelmetlen nyitni. Szóval szerintem minden érv oda szól, hogy nyitva legyenek az Észak Makedón-Görög határok és nem csak Evzoni. Nemsokára megint megkérdezem a görög nagykövetséget, hátha az index fórum "autóval Görögországba" topikra irányítanak!:-)) Mint tavaly valakit.

Előzmény: feketefelho (31774)
Chendo2 Creative Commons License 2021.05.04 0 0 31775

Honnan van az infód Evzoni megnyitásáról? 

Előzmény: feketefelho (31773)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.04 -1 0 31774

Én sem értettem, megoldható lett volna ott is az egészségügyi ellenőrzés ... (politika?)

Előzmény: dokeee (31770)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.04 -1 2 31773

Ez (a tavalyi össze-visszaságot látva) idén is így lesz. Most mondanak, ígérnek sokan sokmindent, aztán majd az adott helyzetben meglátjuk mi lesz belőle.

Reménykedjünk a legjobbakban, Evzoni megnyitásában (ez konkrétan szerepel a görög tervekben), és a nyugodt nyaralásban.

Őszintén remélem, hogy sokan tudnak majd utazni, de egyelőre elég sokan eresztik el még az idei nyarat is, így nem hiszem, hogy óriási (2020 előtti) tömegek lennének majd a strandokon.

Én egyelőre két (egy macedón és egy bolgár) tranzitszállást is foglaltam, amit ráérek indulás előtt pár nappal lemondani (július vége még messze van). Az útitervünk is rugalmas, ha Macedónia működik, akkor Edessába, majd onnan a szállásra megyünk, ha viszont csak a bulgáriai átkelőn lehet bejutni, akkor viszont Phillipi lesz az első látnivalónk. A többi változatlan.

(Reggel szeretnék átkelni a határon, de éjszaka már nem akarok vezetni, emiatt megalszunk valahol a határ közelében. Aztán másnap, egy kis kirándulást, nézelődést követően, délután megérkezünk a szállásra.)  

Előzmény: balazsh (31772)
balazsh Creative Commons License 2021.05.03 -1 0 31772

Tavalyi beszámoló itt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158115623&t=9021260

Amúgy május 15. lesz a fordulópont. Igazából attól a naptól várják a turistákat. Majd akkor reméljük kiderül, hogy melyik határok lesznek az autós lehetőségek.

Természetesen idővel még az is megváltozhat.

Előzmény: Chendo2 (31767)
Chendo2 Creative Commons License 2021.05.03 -1 0 31771

Harminc éve pontosan így jártam el ahogy leírtad. (akkor Asprovalta volt a cél, most Kefalónia lenne)

Csak hát ugye Evzoni!! A nagy kérdés. A görögök ezerrel nyomják, hogy mindenkit beengednek meg nagyon várnak minket, de az odajutást nemigazán akarják menedzselni.

Még februárban foglaltam június 7.-től egy hétre. Akkor még úgy tűnt, hogy mostanra minden csodás lesz. Háát..

Direkt nem akartam főszezonra foglalni, most meg van három napom hogy eldöntsem:menjünk vagy ne menjünk.

De azért megyünk!! :) 

Előzmény: feketefelho (31769)
dokeee Creative Commons License 2021.05.03 0 0 31770

Ezt az Evzoni lezárást már tavaly se értettem, ennyire csak nem lesznek idióták megint. Engem a nyár kevéssé izgat, ha megyünk, akkor ősszel.

Előzmény: feketefelho (31769)
feketefelho Creative Commons License 2021.05.03 0 0 31769

30 éve? No, akkor lesz pár újdonságban részed.

Kecskemétről Románia felé csak végső esetben mennék (vagyis ha pl. Szerbia le lenne zárva, ilyen utoljára a szerb háborús időben volt).

Szóval ülj rá szépen Kecskemétnél az M5-re (E75) és Görögországban térj le róla, ahol kell. Végig autópálya (néhol foltozzák majd szokás szerint, emiatt biztos lesznek terelések), de alapvetően elég gyorsan el lehet jutni már Görögországig.

Apró problémát jelenthetnek a zömében júliusban hazavándorló vendégmunkás tömegek (persze ebben a pandémiás helyzetben már ez sem a régi ...). Ettől függetlenül érdemes hétköznap (H-CS) utazni, akkor többnyire problémamentes.

Mindennek feltétele, hogy a görögök megnyissák Evzonit belépésre is. Ha ez nem jönne össze, akkor lehet alternatív útvonalakat keregélni (...-Belgrád-Nis-Szófia-Promachonasz-...)

Katana750 Creative Commons License 2021.05.03 -1 0 31768

A tavalyi tapasztalat, egy bolgár-görög határ turistáknak. Idén reméljük nem így lesz! 

Chendo2 Creative Commons License 2021.05.03 0 0 31767

Sziasztok!

Jól értelmezem a görög kormányzati tájékoztatót, hogy csak két bolgár-török határátkelő lesz nyitva? (ez nekem kicsit olyan mintha  mi csak Sopronnál, Rábafüzesnél meg Kőszegnél engednénk a személyforgalmat, Hegyeshalmot meg meghagynánk a teherautóknak.. mindegy)

Tavalyi tapasztalatok esetleg, akik arra jártak?

Merre érdemesebb menni? Szerbián keresztül Nis felé,vagy Románia felé? (Kecskemétről indulunk)

Utoljára 30 éve jártam Görögországban. :) 

Abádi Rév Creative Commons License 2021.05.03 0 0 31766

Hallottam én is érdekes dolgokat a maci határőrökről, nekem még nem volt gondom. Bár ott belassul a határellenőrzés, de ez azért is lehet, mert akkorra összeszaladnak a szerbek, a magyarok, a macedónok, a szlovákok, a románok, meg a fene tudja, kik. Nekem max. a csomagtartót nyittatták még ki, de csak olyan szokásos tessék-lássék módon.

Előzmény: Judith00 (31751)
Bendegúz90727 Creative Commons License 2021.05.02 0 0 31765

A macedun autópályadíj öszzesen kb.1000 ,nem lényeges kiadás

Előzmény: levidalmi (31757)
Katana750 Creative Commons License 2021.04.30 -1 0 31764

Sajnos Kugler Kábel fórumtárs is "törölt Nick"

Katana750 Creative Commons License 2021.04.30 0 0 31763

Nem nagyon vágom, hogy miért kellett töröltetni magadat a topikról. Itt ott de biztos van olyan topik ahol megbeszélhetted volna! 

Előzmény: Törölt nick (31762)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.30 -4 0 31762

És mi lesz a 12-13 évesekkel , stb?! Miért mehet az a gyerek aki oltott szülővel megy és nem az a gyerek,aki anélkül?

Ki vállalja a felelősséget a gyerek oltásokért (költő kérdés mert aláírom,hogy én)?

De, úgy látom tényleg nem értitek, miről is szól ez az egész.

Én kiléptem, egyszer s mindenkorra.

Jó utazást és szép élményeket. Jó egészséget kívánok mindenkinek.

Előzmény: kakula z. (31760)
409 Creative Commons License 2021.04.30 0 0 31761

Vagy azt tudják (sejtik), hogy Evzoni nem lesz nyitva, így a gáláns felajánlás ugyan szép gesztus, de nem kerül semmibe. Nem tudja ezt még senki sem.

Előzmény: levidalmi (31757)
kakula z. Creative Commons License 2021.04.30 -1 0 31760

Vakcinát választotok, időpontot kértek, és pár hét múlva mehet a kölök. Ha eddig kibírtátok, ez már bagatell.

Előzmény: Törölt nick (31758)
dokeee Creative Commons License 2021.04.30 -2 0 31759

Semmi, egy hónaponn belül beoltják, aztán mehet.

Előzmény: Törölt nick (31758)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.30 -4 0 31758

OFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF

Hogy egyeztethető ez össze az alábbival?!

A 16 éves fiam, ha moziba menne a társaival,akkor mi van?

Ne haragudjatok. Teljesen kiborultam az új kormányrendelet tervezettől.

A kormányrendeletben az áll:

"

A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
    Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
    A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyerekeket is magukkal vihetik.
    A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyerekeket is magukkal vihetik.
    A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
    Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
    A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
    A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
    A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata.
  Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egyéves bezárással is sújtható.   Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket.EGYELŐRE FENNMARADNAK A MAGÁN- ÉS CSALÁDI RENDEZVÉNYEKKEL KAPCSOLATBAN 2020 NOVEMBERÉBEN ELRENDELT KORLÁTOZÁSOK.   A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak –TOVÁBBRA IS KÖTELEZŐ A MASZKHASZNÁLAT, TOVÁBBÁ KERÜLENDŐ A CSOPORTOSULÁS ÉS A GYÜLEKEZÉS.Ez a még nem oltottak védelmét szolgálja.
5 millió beoltottnál ismét lehet majd lakodalmakat tartani
  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón a nyitás ütemét azzal indokolta:
Azért haladunk gyorsabban, mert az oltottak száma lényegesen magasabb, mint más uniós országban.
Magyarország oltási bajnok lett
"

Előzmény: kivi000 (31753)
levidalmi Creative Commons License 2021.04.30 0 1 31757

A Pannon rtv ápr.21-i(vajdaság) információi szerint a szerbek ingyenesen használhatják a Macedón autópályákat jún 15-aug.15 között,köszönetképen a kapott vakcinákért.Remélem a hír igaz,és ez minket azért érinthet,mert ez azt jelenti az én olvasatomban,hogy a Mecedónok már tudják,hogy Evzonit meg fogják nyitni.Javasolnám ,hogy mi is adjunk vakcinát a Macedónoknak.

Katana750 Creative Commons License 2021.04.29 0 0 31756

Az elejének örülök. Az ENP-vel az a baj, hogy pont az 1 órás dugónál nem ér semmit. Az ácsorgás 90%ban a 2 sávos részén van ahol nem segít a készülék.

Előzmény: imesc (31755)
imesc Creative Commons License 2021.04.29 -1 0 31755

"Azt írta: Nikola Selakovic szerb és Djordje Radulovic montenegrói külügyminiszterrel csütörtökön megállapodtak arról, hogy országaik oltási igazolványait kölcsönösen elismerik. Így a beoltottak péntektől szabadon utazhatnak Magyarország és Szerbia, valamint Magyarország és Montenegró között.

Minderről megkezdték az egyeztetéseket Görögországgal és Izraellel is – közölte Szijjártó Péter."

Ez jó hír, úgy gondolom.

Az ENP kütyüre visszatérve: valóban egyre inkább nem lesz jelentősége, bár kifelé Presevónál vagy haza felé Újvidéknél bele lehet szaladni egy fél-egy órás sorba. Akkor aki nem sajnálja és van is miből és már lenyomott egy fenékkel hajnal óta 1000-1300 km-t, annak esetleg megérheti.

feketefelho Creative Commons License 2021.04.29 0 0 31754
kivi000 Creative Commons License 2021.04.29 0 0 31753

Ezért nem csak oltásra hanem teszteredményre is "jár" majd.

Előzmény: Törölt nick (31752)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.29 -1 0 31752

Hát, erről ennyit:

https://vakcinautlevel.eu/?p=223

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0145_HU.pdf

Azért vicces benne ez a szövegrész, de nem nevettem.

"(26) Meg kell akadályozni az olyan személyekkel szembeni mindennemű (közvetlen vagy
közvetett) hátrányos megkülönböztetést, akiket például orvosi okok vagy amiatt nem
oltanak be, mert nem tagjai a jelenleg oltott célcsoportnak, akik még nem kaptak
lehetőséget az oltásra, vagy akik úgy döntöttek, hogy nem oltatják be magukat, vagy
akik számára – egyes korosztályokban, például a gyermekek esetében – még nem
érhető el az oltás. Ezért az oltási igazolvány vagy egy konkrét oltóanyagot feltüntető
oltási igazolvány birtoklása nem lehet előfeltétele a szabad mozgáshoz való jog
gyakorlásának, ▌továbbá nem lehet előfeltétele az EU-n belüli szabad mozgásnak és
a határokon átnyúló személyszállítási szolgáltatások, például légijáratok, vonatok,
távolsági buszok, kompok
vagy egyéb közlekedési eszközök igénybevételének "

Judith00 Creative Commons License 2021.04.29 0 0 31751

A fene hogy nem mentesít a (jó sok) antitest igazolás.....akkor eddig úgy néz ki lehet menni orrturira.
Egyébként kicsit aggódom a macik felé menni. 2-3 órát spórolnánk mi, de annyira nincs kedvem azon feszkozni, hogy épp mennyire kcsg a maci határőr....kihasználnak mindent amibe csak beleköthetnek és húzzák az időt nulla angollal, hogy fizess a bármiért. Majd most kitalálják pl hogy a negatív pcr-od nem rózsaszínű papírra van nyomtatva vagy nem macedonul szerepel rajta a negatív szó. 

409 Creative Commons License 2021.04.29 0 0 31750

Nem a topic volt hibás, hanem Te, illetve mi. Ki voltunk tiltva, azért nem tudtál belépni. Néhányan (Te is) 1napra, mások 1hétre. Ne kérdezd miért.

Előzmény: feketefelho (31724)
Katana750 Creative Commons License 2021.04.28 -1 0 31749

Így van, köszönöm!

Előzmény: andreas19 (31748)
andreas19 Creative Commons License 2021.04.28 0 1 31748

Zágrábból?

Előzmény: Katana750 (31747)
Katana750 Creative Commons License 2021.04.28 0 0 31747

A végére sikerült nekem is belezavarodnom. Tehát a rend kedvéért! Elektronska Naplata Putarine azaz ENP. Nem tudom az enc honnan jött.

Katana750 Creative Commons License 2021.04.28 0 0 31746

Úgy legyen!:-)

Előzmény: dokeee (31745)
dokeee Creative Commons License 2021.04.28 0 0 31745

Legyen EMP, oszt akkor fizetni se kell :)

Előzmény: Katana750 (31744)
Katana750 Creative Commons License 2021.04.28 0 0 31744

ENP téves. ENC.

Katana750 Creative Commons License 2021.04.28 0 2 31743

Semmi gond. Írtad, hogy a szemed öregszik. Tiszaszigetnél pedig senki ne akarjon Szerb ENC készüléket venni mert az a magyar határ! Magyarkanizsán az Euro Petrol kúton annál inkább! Oda kell figyelni, hogy az esetleges "autóval Görögországba" először utazók ne olvassanak olyan butaságokat, hogy Horgos-Szabadka 1 óra utazás, meg Tompa felől már Belgrád környékére lehet érni mire Tiszasziget felől felér az utazó a pályára. Még akkor sem, ha megáll az utazó ENP készüléket venni Magyarkanizsán!

Előzmény: Abádi Rév (31742)
Abádi Rév Creative Commons License 2021.04.28 0 0 31742

Bizonyára igazad van, nem is merek megszólalni mostantól, csak nagyon óvatosan: Bocsánat, de én eddig úgy olvastam, hogy Tiszaszigetnél van az átkelés és a kütyüvásárlás is. Jaj, ne...

Előzmény: Katana750 (31741)
Katana750 Creative Commons License 2021.04.28 0 0 31741

Inkább ne! Alapvető tévedésben vagy. Horgos-Szabadka kb. 25 perc nem egy óra. Az éjjeli menetettel egyetértek.

Előzmény: Abádi Rév (31740)
Abádi Rév Creative Commons License 2021.04.28 0 0 31740

Vagyok annyira jóindulatú, csak te gondoltál bele többet a (talán nem elég részletes) válaszomba, mint ami benne volt. Szabadkát azért említette, mert ÉN ott megyek fel. Akkor pontosítok: mire odaér, ahol én beléptem a pályára, én már Belgrád közelében leszek (én még azt sem feltételezem, hogy Topolyáig a 105-ösön araszol 60-80-as sebességgel, mert én inkább visszamennék Horgosra - ezért írtam, amit írtam). És akkor számoljunk. Ha Horgosnál felmegy a pályára, 1 óra múlva ér Szabadkáig. Ekkor én már Újvidéken vagyok. Lévén, hogy a kütyü vásárlása és aktiválása nem két perc a (más országból származó) tapasztalatom szerint. Ha erre még fél órát számolok, akkor szerinted? Egyébként én általában a foglalt szállás turnusához igazodva utazom, sokan nem tehetjük meg, hogy megválogatjuk az indulás napját. De legalább éjjel megyek, és ezzel is jelentősen csökkentem a hosszú sorok esélyét.

Előzmény: Katana750 (31739)
Katana750 Creative Commons License 2021.04.28 0 0 31739

Legyél már annyira jóindulatú a fórumtárssal, hogy nem feltételezed tiszaszigeti határátlépésnél a szabadkai felmenést a pályára! Szerintem még nagyon messze lesz Belgrád amikor ő Topolyánál felmegy az autópályára! Az egy nyaralásért egyébként szerintem is felesleges megvenni. Ha lehet, hétköznap kell menni!

Előzmény: Abádi Rév (31738)
Abádi Rév Creative Commons License 2021.04.28 0 1 31738

Értem, amit mondasz, ezért is írtam, hogy annak biztosan megéri, aki nem évente egyszer, nyaralni utazik. De ha csak ritka utazást nézünk: Te kimész Tiszaszigetnél, én Tompánál ugyanakkor. Te megveszed a készülékedet, és tovább indulsz. Mire eljutsz a szabadkai kapuig, ahol majd nem várakozol, én már Belgrád közelében autózom. Persze a második nyaralástól már más a helyzet, de az én szemem öregszik, már nem lát olyan messze. :D

Előzmény: imesc (31735)
feketefelho Creative Commons License 2021.04.25 -1 0 31737

Kösz. Érdekes anyag.

(Azért az albán tengerpart felé vezető pálya albán részére is kiváncsi lennék ...)

Előzmény: T-boy01 (31730)
feketefelho Creative Commons License 2021.04.25 0 0 31736

Azt azért ne feledjétek, hogy a nagy torlódást többnyire a török vendégmunkások okozták Nis-ig a kapuknál, amikor nem volt invázió, akkor torlódás se nagyon (legalábbis én nem találkoztam vendégmunkás mentes időszakban nagyobb torlódással). Így most Belgrád előtt lesz csak pár autó, meg a Macedón határ előt Presevónál (hétvégén lehetnek többen esetleg). Én szinte mindig hét közben utazok oda és vissza is.

(Megj.: egyszer mentünk szombaton, na akkor a görög határon, a macedónia felé vezető oldalon kilóméteres sor állt (azt hiszem ez az egyik váltás napja az utazási irodák apartmanjaiban.)

Előzmény: imesc (31735)
imesc Creative Commons License 2021.04.25 -1 0 31735

Régebben írta egy olvtárs, hogy mennyi az ára Ft-ban számolva, majd visszaolvasok. Arra emlékszem, hogy csak egyszer kell megvenni és a feltöltött egyenleg is sokáig felhasználható. Mivel a Nis-kapu már nincs (ami esetenként nagyon megfogta az áthaladást, de ezzel is csökkentve a határ előtti kapura nehezedő nyomást) így most vélhetőleg az utolsó kapunál lehet torlódás, ami adott esetben órahosszás nagyságrendű is lehet. Emlékeim szerint az utolsó kapu kifelé (új) nem túl izmos, legalább is a Belgrád utáni (kifelé) kapuhoz képest.

Előzmény: Abádi Rév (31734)
Abádi Rév Creative Commons License 2021.04.25 0 0 31734

Tudomásom szerint Szerbiában csupán két helyen kell fizetni: Belgrád előtt, és az észak-macedón határnál. Ehhez kerülni egyet, és sorba állni a készülékért, adminisztrálni... Nem egy oda-vissza útra találták ezt ki. Viszont aki rendszeresen jár ki, annak biztosan megéri pénzben és időben is.

Előzmény: imesc (31733)
imesc Creative Commons License 2021.04.24 0 1 31733

Én is úgy tudom. Mi Tiszaszigetnél mentünk az utóbbi időben és útba esik Magyarkanizsa, ott van Euro Petrol kút, ahol árulják és Bácska Topolyánál pedig fel tudok(nék) vele hajtani. Úgy nézem a forgalmazói térképen, hogy a Horgos utáni Mol kútnál is árulják, még a bilétahúzó kapu előtt. Illetve Vrbasnál is jelzi még a felhajtó előtt, meg Tompa felől, ha megyünk, ott is.

Előzmény: buteo1 (31732)
buteo1 Creative Commons License 2021.04.24 0 0 31732

Köszi az infót. Kár, hogy a kütyüt csak Szerbiában lehet megvenni, legalábbis ezt találtam az általad linkelt oldalon.

Előzmény: imesc (31720)
Katana750 Creative Commons License 2021.04.24 -1 0 31731

Nem esküszöm meg rá de rémlik, hogy a torlódás esetén a senki földjén erősen balra kell tartani és akkor gyorsabb a sor mert balra sok új sáv nyílik a bolgár ellenőrző pontok felé! 

Előzmény: feketefelho (31729)
T-boy01 Creative Commons License 2021.04.24 0 0 31730
Előzmény: feketefelho (31726)
feketefelho Creative Commons License 2021.04.23 0 0 31729

Igen, arra gondoltam. Kösz mindkettőtöknek.

Előzmény: Katana750 (31728)
Katana750 Creative Commons License 2021.04.23 0 1 31728

Ha a Nis-Kalotina(bolgár határ) útvonalra gondolsz az kész volt már tavaly is.

balazsh Creative Commons License 2021.04.23 -1 0 31727

A tavalyi beszámolom, részletesen az útról: https://thasos.hu/thassos/elmenybeszamolok/thassos-i-elmenybeszamolok/548-thassos-a-covid-alatt-balazsh-elmenybeszamoloja-2020

Ha a GR - MAC határt vesszük 0-nak, akkor a következő km-eknél volt kapu:

1. 14 - 100 Denár

2. 48 - ez épül

3. 82 - 60 Denár

4. 113 - 80 Denár

5. 153 - 60 Denár

Ha a 2. válaszod a Szerb szakaszról szólt, akkor ott a Bg határig már végig készen van az autópálya.

feketefelho Creative Commons License 2021.04.23 0 0 31726

2018-ban épülgetett már a Bulgária felé menő szakasz, azóta lehet már az is teljesen végig vezet a határig.

Na, majd idén megnézem mindkettőt, ha jól alakulnak a dolgok.

Előzmény: balazsh (31722)
feketefelho Creative Commons License 2021.04.23 -1 0 31725

Nézegetem a macedón autópályás oldalt és sehol sem találom, nehogy az 5-ik, de még a 4-ik kaput sem ...

http://www.roads.org.mk/414/toll-plazas-map

Lehet, hogy rossz oldalt nézek?

Előzmény: balazsh (31722)
feketefelho Creative Commons License 2021.04.23 0 0 31724

:-)

Lett egy kis lyuk a topic "memóriájában".

először azt hittem csak én nem tudok írni ("Önnek nincs jogosultsága ehhez a művelethez." üzenetet kaptam, akárhányszor próbálkoztam. 

Aztán írtam amodiknak, hogy van egy kis gond a topiccal, mert senki sem tud semmit sem írni.

Mára megjavult.

Előzmény: Katana750 (31718)
Katana750 Creative Commons License 2021.04.23 0 1 31723

Ahol a verebeket várják oda téged várnak! Mi kikapcsolódni, szórakozni, művelődni(én dolgozni is) pénzt költeni megyünk Görögországba.

Előzmény: 1754 (31721)
balazsh Creative Commons License 2021.04.23 0 0 31722

Akár Macedónia, akár Bulgária felé mész Szerbiában 2x kell bilétát húzni és 2x kell fizetni. Igen Belgrád a "váltópont".

Macedóniában építés alatt volt egy újabb kapu. Tavaly már 4 volt és épült az 5..

Előzmény: imesc (31714)
1754 Creative Commons License 2021.04.23 0 1 31721

https://www.n-tv.de/ratgeber/Corona-frei-als-Lockmittel-fuer-Urlauber-article22506458.html

Friss--mai--nyaralasi info, orszagrol - orszagra vetitve  ( hogy vegre ne a betegsegekröl irogassatok )

tehat aki nyaron utazni akar az  itt megtudhatja melyik orszagba , hogy varjak a verebeket . . . . .

imesc Creative Commons License 2021.04.23 -1 0 31720

Előre feltölthető az autópálya használati díja egy kütyüre. Ezzel ENP jelzésű kapun mehetsz át, jó esetben csak lassítani kell.

https://www.putevi-srbije.rs/index.php/en/etc-elektronic-toll-collection/instructions-for-installation-of-etc-device

A gyakorlatban így néz ki egy kapun áthaladás:

https://www.youtube.com/watch?v=qufIv3l8j40

Előzmény: buteo1 (31719)
buteo1 Creative Commons License 2021.04.23 0 0 31719

Mi az az "ENP kütyü"?

Előzmény: imesc (31716)
Katana750 Creative Commons License 2021.04.23 -2 0 31718

Ejha! A sorszámok kicsit megborultak!:-)

Katana750 Creative Commons License 2021.04.23 0 0 31717

Mi van? Kicsit oda voltam és azt hitted vége?

Előzmény: feketefelho (31713)
imesc Creative Commons License 2021.04.23 -1 0 31716

Oh, igen, csak azért kérdeztem, mert tavaly kimaradt a görögországi nyaralás, de eredetileg ENP kütyüvel próbálkoztam volna. Lehet, hogy még így is megéri azért.

Előzmény: kivi000 (31715)
kivi000 Creative Commons License 2021.04.23 0 0 31715

Közben azért van még egy határ. :) Nem Gevgelijánál hanem Presevonál kell fizetni a szerbeknek.

Előzmény: imesc (31714)
imesc Creative Commons License 2021.04.23 0 0 31714

De jó, éppen kérdezni akartam! Tavaly írta valaki itt, hogy Nisnél megszűnt a kapu Gevgelia felé. Akkor most Görögországba menet pl. Horgosnál belépek Szerbiába, kisvártatva húzok bilétát, majd Belgrád előtt fizetek. Belgrád után húzok bilétát és csak Gevgélia előtt van a következő kapu, ahol fizetni kell?

Előzmény: feketefelho (31713)
feketefelho Creative Commons License 2021.04.23 0 0 31713

Hoppá! Újra él a fórum.

Béci 72 Creative Commons License 2021.04.20 -2 0 31688

Hetente utazom...

A szerencsét nem a spórolásra értettem.

Előzmény: Hortennttrotter (31687)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.04.19 -2 0 31687

Attol fugg mennyit utazik valaki es milyen okbol.. Ha a 40 euros pcr teszt megsporolasa akkora siker, akkor valoban... 

Előzmény: Béci 72 (31686)
Béci 72 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 31686

Az élethez sok szerencse is kell...

Előzmény: Hortennttrotter (31685)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.04.19 -2 0 31685

Ez jo, csak szerencse kell ilyen hulyebe belefutni, kulonben mehetsz egy het karantenba. 

Előzmény: Béci 72 (31684)
Béci 72 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 31684

Csütörtökön a német határon kérték a friss covidtesztemet.

Tudtam,hogy már jó régi,ezért félbehajtva adtam oda.Közben eltereltem a figyelmét ,hogy már be vagyok oltva,és odaadtam a kártyámat is.Ezt kezdte el nézegetni,mondta,hogy rendben van,ilyet még nem látott,és jó utat kívánt.A lejárt covidot ki se nyitotta...

Előzmény: Boarhunter (31682)
Boarhunter Creative Commons License 2021.04.19 -2 0 31683

Dehogynem...

Előzmény: csortany (31679)
Boarhunter Creative Commons License 2021.04.19 -3 0 31682

Nekem elvileg két plasztikkártyám is lesz(egy már van). Oszt a hajamra kenhetem őket...a karikalábúak futkározására nem vagyok kíváncsi, másra meg nem való...

Előzmény: andreas19 (31681)
andreas19 Creative Commons License 2021.04.19 -2 2 31681

Van egy plasztik védettségi igazolványom, amelyet az első oltás dátumával állítottak ki,
és van egy ELISA tesztem a második oltást követő 13. napról, amely szerint nincsen védettségem.
Éppen most teszem őket egy közös keretbe, hogy ki tudjam akasztani a lakás legkisebb helyiségének falára.
:((

Előzmény: levidalmi (31667)
csortany Creative Commons License 2021.04.19 -2 0 31679

Nem talalt! 

Előzmény: Boarhunter (31676)
Boarhunter Creative Commons License 2021.04.19 -3 0 31676

Köszönjük Emese...

Előzmény: Hortennttrotter (31672)
Hortennttrotter Creative Commons License 2021.04.19 0 0 31672
Boarhunter Creative Commons License 2021.04.19 -2 0 31669

Ezt miért nekem mondod?

Én regisztráltam az elején. Aztán annak ellenére beadattam magamnak az oltást, hogy az állítólagos pozitív tesztemtől(tünetmentes voltam) nem három hónap hanem három hét telt el. Vettem (két) ellenanyag tesztet, félóra különbséggel megcsináltam és mindkettő negatív lett. Ezekután beszéltünk a háziorvossal és beoltott(nem Ő, egy egyetemista kislány). Pech, hogy az astra másodikját kitolták három hónapra így akkor kapom amikor már hazaértem volna ha kimegyek.

Előzmény: levidalmi (31667)
feketefelho Creative Commons License 2021.04.19 0 0 31666

Igen, mert ez az oldal egy tavalyi rendelet alapján működik, de most frissítették a belépési szabályokat. Lapozz lejjebb és láthatod, hogy április 19-re hivatkozik, ami ugye 2020 júliusa után csak a 2021-es lehet, emiatt nem írták oda.

Előzmény: Flower2000 (31662)
_f.laci_ Creative Commons License 2021.04.19 0 0 31665

Akkor az úgy már érdekesebb...

Akkor két gyerek két pcr kb 40e plusszban rájön a nyaralásra kapásból...

Ekkora gyereknek marha nagy élmény amúgy is egy pcr teszt...

Előzmény: feketefelho (31663)
_f.laci_ Creative Commons License 2021.04.19 0 0 31664

Nem magunkról beszélek, én át is estem rajta, és oltva is vagyok, feleségem átesett, hamarosan oltják, tehát nekünk lesz oltási igazolásunk, görögök részére is, és hazafele karanténmentességhez is.

A két gyerekemről beszélek, velük mi lesz.

8 évesen nem fogják beoltani ez nyilvánvaló, tehát marad a pcr és a vérvételből kimutatható védettség igazolás. Utóbbi olcsóbb is egyrészt, mint a pcr, és sztem "kellemesebb" is.

Elvileg a görögök is elfogadják, és hazafele is ez az egyetlen alternatíva a gyerekeknek a karanténmentességhez...

Előzmény: Boarhunter (31652)
feketefelho Creative Commons License 2021.04.19 0 0 31663

Azért ma már árnyaltabb lett a kép. Épp előbb linkeltem be a görög oldalt, ami alapján:

1. Minden belépőnek érvényes PCR teszttel kell rendelkeznie (5 évesnél idősebb gyermeknek IS).

2. felmentést ezalól csak azok kapnak, akik igazolni tudják, hogy megkapták a (dokumentumban felsorolt) oltások mindkét adagját és a második oltástól eltelt 14 nap.

..... stb.

És ... HOPPÁCSKA ... az már nem mentesít a teszt alól, hogy korábban átestél a fertőzésen!!!

Innen kezdve feldughatjuk a kis plasztikkártyánkat magunknak, mert az nem felel meg ezeknek a feltételeknek.

Vinni kell az oltás során kapott igazolást (pecsétes papírfecni), amin rajta van, mivel, mikor, hányszor és ki oltott. 

Előzmény: Boarhunter (31652)
Flower2000 Creative Commons License 2021.04.19 -2 0 31662

2020 julu 1-től irja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nem 2021

Előzmény: feketefelho (31661)
feketefelho Creative Commons License 2021.04.19 0 0 31661
feketefelho Creative Commons License 2021.04.19 0 0 31660

Ezért írtam, hogy már csak erre várunk, mert Szerbiába, Macedóniába és most már Görögországba is karanténmentesen léphetnek be a beoltottak, illetve a negatív PCR tesztesek.

Hazafelé viszont a szabad átjárhatóságban egyelőre van még egy aprócska probléma ... a magyar karantén.

Előzmény: Fekete ribizli (31659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!