"Ez, hogy csendesebb lett, meg "kiselymesedik a járása" annyira szubjektív, hogy már hit katagória."
Pedig sok esetben tényleg hallható. Az öreg, viszkozitását és adalékját vesztett olaj helyett ha újat teszel, picit csendesebb lesz a motor. ( amíg megint el nem nyíródik, használódik az olaj) Leginkább használt autóról beszélek, nem újról.
Az más kérdés, hogy ugyanabban a "kategóriában" szinte minden olaj márkánál ez tapasztalható.
Már elég régóta szemezgettem a Motullal, de valahogy az észter alap miatt úgy gondoltam, hogy nem kell az én 21 éves Toyotámba ilyen.
De azt hiszem adok neki most egy esélyt. Néztem a tesztjét youtube-on, jól szerepelt az "olajmelegítős" és a "Friction" teszten is. Nem jobban, mint mondjuk a Liqui moly leichtlauf 5w40, de mivel most télire 0w40 olajat szeretnék beletenni, megpróbálom. Ha beválik marad.
A Mazda 6 fórumon az egyik fórumtárs az alábbi kérdést tette fel:
"Olajcsere előtt állok. Tudom, hogy ez nem egyszerű, de azért megkérdezem🙂
GH-s benzinesről van szó. Valaki meg tudná mondani, hogy miért jó a Castrol Edge C3 ebbe a motorba? A könyvébe szerepel több minősítés, de C3-t nem látok."
Én azt tanácsoltam (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145214685&t=9079007), hogy mivel a gyári gépkönyvében csak A3 és A5 szerepel, ezért benzinesbe ne használjon C-s olajat. Valamint rémlett, hogy itt nekem régen ezt tanácsolták ("A C2,C3 közepes/alacsony szulfáthamu tartalmú olajok egyes konstrukciókba nem ajánlottak. Az autód gyártásakor már létezett ilyen kategória, mégsem jelölte a gyártó ajánlott kategóriának. Hozzáteszem, nem állíthatom - nincs hozzá kompetenciám - hogy ártana/használna neki.")
Ennek ellenére többen azon a véleményen vannak, hogy nyugodtan mehet a fent említett olaj bele. Pl:" egymást követő specifikációk és a C3 nem kifejezetten DÍZEL SPECIFIKÁCIÓ a C3 túlteljesíti a3/b3 specifikációkat attól hogy C3-as egy olaj még ugyan úgy alkalmazható BENZINES ÉS DÍZEL motorkban is de ez fel is van rajuk tüntetve! Nyugodtan mehet a benzines motorkba a C3-as olaj"
Ugye a fórumtársnak azért kérdés, mert eddig ez az olaj volt benne, és ha jó bele, akkor továbbra is ezt használná.
Nem tudom mennyire hiteles infókat tartalmaz ez az oldal, de itt sajna azt olvasom hogy ez a QG18DE motor (Primera) sajátossága az olajfogyasztás... Akár 0,5 liter/1000 km. Ha ettől több, akkor keressen fel egy szervízt.. Pfff... Hát akkor nem sír a szám az 1,1 liter / 6000 km fogyástól..
Tudom, egyes Fordokba is ez az ajánlott, a kiszúrás az benne, hogy egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy ez a legjobb a motornak, csak a kibaszott hazug CO2 kibocsájtást, meg az ahhoz tartozó álomfogyasztást ezzel lehet elérni.
Csalóka dolgok ezek, amikor én kerestem olajat, szinte azonos paraméterekkel volt 5W-30, és 5W-40-es. Én is azt gondoltam, hogy biztos jobb a magasabb viszkozitású, de itt is, meg a forgalmazó is azt mondta, hogy tegyem az előírt 5W-30-at.
" ... Azt sem értem, hogy a Castrol forgalmazó miért nem perel ilyenkor hitelrontásért. .... "
Leginkább azért mert
A Castrolnak, mint gyártó cégnek nincs kinevezett forgalmazója Magyarországon (ha csak a lengyel Castrolt nem számítjuk). Az EU határain belül egyébként bárki bármit forgalmazhat vagyis a Castrolnak Magyarországon lehet akár több ezer forgalmazója is.
A flakonos (1 és 4 literes) Castrol termékeken zárófólia van, azokat szvsz nem éri meg hamisítani.