Sziasztok. Keresek csepel 344- hez akkumulátor tartót, ill. az oldalsó( nagy) üzemanyag tartályhoz menő üzemanyag csöveket. Ha van valakinek eladó, ne titkolja. Köszi.
Segítséget kérek egy logo megfejtésében: melyik cég felirata látható a mellékelt képen? Próbáltam rákeresni, hogy milyen NDK-s üzemé lehet, de nem sikerült. Előre is köszönöm!
1961 Öt új Csepel-szervíz az országban Az idén 1200 új Csepel teherautó kapcsolódik az országos közlekedési hálózatba. Nagy érték ez. S hogy az új járművek mennyit futnak majd, az milliós haszon- különbségeket jelenthet. A legfontosabb a kocsik felülvizsgálási előírásainak betartása. Ezek elmulasztása, akár egy-kétezer kilométeres késlekedés, a Csepel élettartamát felére csökkent- heti. Gyakori kifogás azon ban. hogy az ország távol eső pontjairól a pesti szervizbe feljárni költséges sok az üresjárat. Ezek orvoslására a Csepel Autógyár szerződést köt az ország öt városának javítóüzemével. Ennek értelmében néhány hónap múlva Szombathelyen. Szegeden, Pécsett, Debrecenben és Miskolcon Csepel szervízfiók nyílik. A gyár új akciójával közel harminc millióra rúg a jótállásos szervizmunkák költsége. A haszon azonban százmilliókban mérhető az ország javára. Rövid számítással kiderül, hogy az üzembehelyezendő vidéki hálózat harminc-negyven százalékkal növeli a Csepelek élettartamát. Ez csak az idén forgalomba lépő kocsik hosszabb futási idejével 25 milliós megtakarítást jelent, szemben a kis szervizek üzemeltetésére fordított hétmillió forinttal. A Csepel Autógyár első ilyen jellegű lépéseit nemsokára újabb intézkedések követik. Ezek az erőfeszítések, s az új közlekedési rendelkezés, mely a szerviz munkák elmulasztásából eredő kárért anyagilag is felelőssé teszi az érdekelteket, százmilliókat takarítanak meg a megyében, s az egész országban.
Attól, hogy a sebességmérő felületén ez a kapcsolási rajz látható, bármelyik korabeli hazai gyártású teherautóban, vagy autóbuszban szerepelhetett. Szerintem ez a 700-asban látható is ugyanolyan.
Köszönöm mindenkinek a gyors választ! Nem könnyű kideríteni ezt a dolgot úgy látom, főleg ha még az a lehetőség is fennáll hogy ez egy busz műszere. :)
Egy kis segítséget szeretnék kérni, ugyanis megkoptak kissé az emlékeim. Az alábbi km óra egy honvédségi Csepelben volt anno (talán egy vegyi- és sugármentesítő járműben), de úgy emlékszem hogy sem a 344-es, sem a 346-os változatnak nem ilyen volt a sebességváltó kapcsolási sémája. Meg tudnátok mondani hogy ez a műszer melyik Csepel típushoz tartozik?
Azt olvastam itt a neten ,hogy a fekete alapon, fehér betű és számos rendszámok ( Lásd ,TEFU) az 1970.-es évek elején lettek bevezetve! Erre én beteszem ezt a kis képet ,Pajtás géppel lett készítve . Én állok a kép bal szélén,most vagyok 66 éves! Szerintetek hány éves lehettem? Már csak a dátum megcáfolására ,mert korábbra datálnám!! :-)1970.-ben már a szakmunkástanuló iskolát is elvégeztem ,itt meg általános iskolás voltam!
Cottbus, Németország, 2019-es Ikarus találkozó. Ikarus 601-es eredeti sebváltóval. Mely típusú Csepelekbe, egyéb járművekbe kerülhetett még ilyen váltó? Föllelhető-e hazánkban valakinél ilyen eladó sebváltó?
Kedves Csepeles barátaim! Szeretettel tudatom veletek ,hogy alig értünk haza az Autógyár alapításának 60. évfordulójára rendezett megemlékezésről és máris itt a nyakunkon a 70.!! 2019 Szeptember 08-án ismét ünneplésre,megemlékezésre hívnak bennünket. Jegyezzétek be a határidő naplótokba,nehogy elfelejtsétek! Ma értesített telefonon Szilágyi János Úr a Szigetmobil Kft ,tulajdonosa,akinek megígértem ,hogy egy kis toborzást végzek ,segítek neki!! Adjátok ti is tovább,hogy mindenki ott lehessen ,akinek ,egy kicsit is szívügye a volt CSEPEL AUTÓGYÁR!! Legyen az autó tulajdonos vagy csak amatőr érdeklődő, vagy akinek Csepel 2-4-6-hengeres motor van valami módon a tulajdonába!! (Traktor,Dömper,Busz,Hajó,Áramfejlesztő,Targonca,Mozdony,Teherautó,....stb) Szóljatok azoknak is akik ott dolgoztak,és még eltudnak jönni ,emlékeket felidézni ,elmesélni!! Gondolom addig
még több ,más módon is tájékoztatva lesz a nagyérdemű közönség -közösség!!
Ez ugy van nekem hogy van egy külső olaj tartály ,tehát ha egy kicsit túl van töltve az sem baj szerintem.Csak nemtudom milyen olajat tegyek bele ,de ha azt nézzük hogy a motorolaj körön volt akkor nem igazán kellene neki komolyabb olaj.Viszont csak az van otthon nekem.
Azt most nem tudom megmondani ,mert nem vagyok otthon és fejből nem akarok semmi,nem valóságnak megfelelő dolgot írni!! Már csak azért sem ,mert a motoron benne van az olajozó(kenő) rendszerbe! Nekem van olyan kompresszorom is ,ahol a valóságos olajnyomásos rendszerrel van kiépítve a kenés!
Én is arra tippeltem,köszönöm! Egyébként műhely kompresszor,és még valamit szeretnék kérdezni ,hogy milyen (5w-30-40 van itthon) és kb mennyi olajat tegyek bele ? Van neki karter lecsapató tartálya is !
Igazad lehet,tőlem még szűz a néni,de lehet a pálmaág.. Egyébként a visszapillantó tükör zavart be,nem láttam még 344-est ilyennel. És ezen annyira elbambultam hogy a lökhárítóra nem is nagyon lestem. Szóval bénáztam. :)
Közelebbről megnézve nem Csepelé ,mert ez a támcsapágy rész nem szimmetrikus! Ami a két vállat illeti!A külseje meg kicsi.A belső még fúrható lenne .Nem néztem a másik fórumon meg rendesen Lehet hogy selejt??
Hali a dutrancs néven ismert tag tol kérdezném hogy tuti dutra csapágy amire azt mondta mert megnézték csepelesek és aztüondják nem az külsö átmérö84,5belsö átm 72,5
Segítségért szeretnék hozzátok fordulni. Nemrég indítottam útjára egy klasszikus, könnyű terepjárókról szóló weboldalt, ahol az egyik menü (természetesen:) a Csepel D130 "Kecskéről" szól. (Célom, hogy ne vesszen a feledés homályába ez a típus, és a külföldi weboldal látogatók is tudjanak arról, hogy létezett ez a "csodagép".) A segítséget abban szeretném kérni tőletek, hogy ha valaki tudja a D130 motorjának pontos cm3 hengerűrtartalmát, azt nagyon megköszönném. Most csak annyi van fent, hogy 5,3 literes volt a motor. A másik: ha valakinek van hiteles adata arra, hogy ez az erőforrás mekkora nyomatékra volt képes (Nm) adott fordulat/percnél, azt is nagyon megköszönném! Egyéb adatok is persze érdekelnek.
Előre is köszönöm az infókat - nagy segítség lenne, ha ki tudnám egészíteni az eddigieket.
Ja igen, és ha valakinek van jogtiszta, ingyen hozzáférhető képe a típusról, szívesen feltölteném a weboldalra, jelezve a kép alatt természetesen, hogy kinek a felvétele.
Indulás előtt felhajtotta a szélvédő felőli részt, és a mentszél egy része az üvegre ment, ami a motor melegétől felmelegedett, így leolvaszthatta a havat és a jeget. Ha kidobták volna kővel az ablakot, akkor ott a hideg levegő is bejutott volna a fülkébe. Az ablak alul bukóra allítható volt, és nem kizárt, hogy ott is ki lehetett nyulni kézzel, vagy egy jelzőtárcsával.
Nyugati (Marx) tér a Nyugati pályaudvar előtt. Budapesti Közlekedési Napok, gépjárművek felvonulása a FKBT szervezésében, 1969, Urbán Tamás/89580fprtepan
Tudom nem múzeumi darab! "Egy kicsit ilyen, egy kicsit olyan," de nagyon jó amikor fával megpakolva maga után húz egy másik teherautót ! Tisztelettel: FEGGABI
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Tud valaki olyan 12V áttételes önindítót mondani, ami átalakítás nélkül felszerelhető egy Csepel 344-re? Pár kép, hogy létezik csak a típusát nem tudom.
A 346 alapvetően csak a plusz kihajtásban (generátor vagy szivattyú) különbözik a 344-től. Azt tudom, hogy a baloldali nem üzemanyag, hanem motorolaj meg ilyesmik, csak nem akartam bonyolítani. :-) A töltése volt a kérdés. Végülis logikus a redőny felhúz és tölt, azt hittem tömör a tárolók alja. A kannatöltéses képen - különösen a puhafedeles könyvben, ott jobb a kép - látszik is a töltője. Viszont az átküldött linken a hátulról készült képen úgyahogy látszik a jobb oldali tartály teteje, mintha a töltő közelebb lenne a széléhez, mint a puhafdedeles könyv 13. oldalán lévő képen.
Nem vagyok 346 tudós, én is csak most tanulom a 344-est,de a neten látható képeken ugyanaz a üzemanyagtartály van a tartálykocsin mint bármely másikon. Redőny felhúz és ott lehet tölteni. A boldizsár féle könyv szerint a bal oldali kenőanyag szállítására szolgált, nem üzemanyag tank.
Ha jól látom a kipufogó nem baloldalt hátul van, hanem elől a lökhárító alatt. Van valami infó arról (rajz, közeli fotó), hogy pontosan hogyan is "tekereg" előre az egész? :-)
2)
Két oldalt a 150 literes üzemanyagtartályok közvetlenül a felépítmény alatt vannak. Normál esetben a tartály tetején van a töltőnyílás, de itt erre látszólag nincs hely a felépítmény alatt. Hol van a töltőnyílás ezeknél?
Köszönöm szépen! El tudnád küldeni a képeket (mindkét hozzászólásét) eredetiben a gmail-es címemre? A múltkor küldtem arról is egy email-t, arra válaszként tudsz küldeni. Oda nagyobb méretű képek is jöhetnek.
Most mennyire férsz hozzá az autóhoz? Pl. a fülkéhez? Gondolom (remélem) még szabadon van, kéne pár méret. :-)
Igen. a pótkerék tartóra volt felhegesztve az a doboz amit málházásra használtak.Találtam még képet a plató alatti fadobozról is.Ill. a TIB. üzemanyag csövéről. Abban a csepelben nem volt meg a fűtőradiátor.
Sziasztok valaki tudna nekem küldeni egy kèpet arról, hogy a Csepel 344d- ben z anyósülèssel szemben milyen füttő berendezès volt? Mert èn csak a helyèt illetve gázolaj csövet találtm.
Elsősorban modellezés szempontból érdekel a dolog (1/43-as Atlas modelleket szeretnék átépíteni/feljavítani saját célra), de persze az eredeti is érdekel, a különböző változatok. A keményfedeles D-344 könyv már kb. egy éve megvan, de csak most szedtem elő a témát és kezdetem belemélyedni, eddig leginkább a könyvből. Két hete az autómakett börzén sikerült megvenni a két puhafedeles könyvet is, ez újabb lökést adott. A neten most kezdtem el keresgélni.
A kérdések jó része egy-egy részlet, ami a fotókon nem, vagy nem jól látszik. Van olyan is, amihez elég egy eredetit megnézni. Majd szeretnék kimenni Pest közeli találkozóra, ahol lesz(nek) Csepel(ek).
Ha itt nem tudják, akkor sehol.
Azért a Makettinfón is van a fórumok között olyan, ahol vannak jó képek, és konkrétan ott fórumozik a Csepel D-344/346 könyvek szerzője is. :-) (Még nem jutottam hozzá, hogy ott is kérdezzek.)
-----------------------
Akkor tőled egy gyors kérdés. Láttam, hogy vettél egy Csepelt, amit szét is kaptál rendesen. :-) Írtad, hogy 1967-es évjárat, rögtön látszik, hogy a plató nem az eredeti, meg is írták, hogy egy merev oldalfalú légvédelmi volt. Ez a plató az 1965-ös változat (bár a puhafedelűben 1963-as év szerepel), amikor a szegélylécet feljebb tették a ponyvatartók alá. Ehhez a platóhoz eredetileg fa szerszámosláda tartozik. A könyvek csak a tényt közlik, részletet nem.. A D-350/352-nél ez a láda egyterű. a plató teljes szélességében. A D-344-esről egy szem fotót találtam, ahol egy ilyen hátulról látszik, a keményfedelű könyv 26. oldalán a felső kép. Nekem itt úgy tűnik, hogy két láda van, középen látszik a háttér. (Oldalsó kép van, ahol jól látszik a fa láda.)
A tied is ilyen platós, de kis képet tettél be, nem tudom kivenni, hogy fa vagy fém láda van-e rajta? Gondolom körbe fotóztad, tudnál róla képet betenni?
Úgy globálisan érdekelnének mind a fa (a D-344-nél), mind a fém ládák méretei, mert a modellt át kell alakítani, és ilyen adatot vagy rajzot nem találtam.
A királyréti végállomástól visszafele, szóval nem kimondottan Makó felé. :-)
Nekem meg fogalmam sincs, ki az illető és hol lehet elérni meg milyen szakik vannak, de nem annyira lényeges a dolog. :-) Csak jól néz ki a fotón a szép piros Csepel. :-)
Viszont olyan szaki érdekelne, aki benne van a katonai D-344/346 témában, csak hát ugye nem ismerek senkit...
Az a kisebbik baj, hogy ronda az a fülke. De a formatervezőt kötelezném arra, hogy nyugdíjba-meneteléig naponta százszor másszon fel és le abba fülkébe /-ből. Ötvenszer a jobb és ötvenszer a bal oldalon.
Az ember az egyik lábát a lépcsőre helyezi, majd a másikat a csámpás v alakú résbe beigazítja közvetlenül a lépcsőn levő elé. A kezeivel fene tudja mibe kapaszkodik hanyattesést elkerülendő. Kifelé pedig a csámpás v alakú nyílásba állva, keresgélheti az egyik lábával a másik alatt levő lépcsőcskét.
Én Szigetszentmiklóson élek, (ha már Csepel Autógyár... ) de Kispesten melózok, és Csepelen , Pesterzsébeten, meg úgy általában BP. déli részein szoktam napközben előfordulni, meg Budaörsön néha...
Sziasztok valaki tudna nekem kèpet küldeni arról, hogy a csepel344- ben az anyós ülès elött milyen füttő test volt. Vagy álló füttès nem tudom a heje meg van meg az üzemanyagtartályból oda van álva .
Apám azt mondja, hogy a Cummins-ok előtti utolsó Rába motoros tüzoltók egyike lehet. Nyilván ezért van a túlméretes generátor, -amit kiszúrtál a képen...
Most került a kezembe egy borítéknyi korabeli színes, -reklámfotónak készült Csepel fénykép. Apám a Csepel Autógyár Egyedi gyáregységében dolgozott, és most adta ide ezeket.Vannak olyan fekete-fehér fotók is, amiken Ő van, ezek a helyi Fényszóró céges újságba jelentek meg...
Ahogy ráérek szeretném digitalizálni, és közzétenni, -hátha érdekel itt valakit. :)
A jobb oldali ajtót ha kinyitod az ülés alján van egy tábla felszegecselve (általában lefestették a felújításnál) azon van gyártási év beütve. Ha nincs tábla az alvázszámból is kiolvashatod ami a bal oldali fellépő mögött az alvázba van beütve 20mm-es számokkal.
Még valami. Nem véletlenül tettem zárójelbe az öregeket. Az olyanok már fiatalon is ostobák voltak.
Van itt is pár nem fiatal topiktárs, aki valóban ért hozzá és akiktől nyugodtan kérdezhetsz. Mint pl. Dutrancs, akinek elég sok minden a kisujjában van ezekkel kapcsolatban.
Na meg amit ők hajtottak az még a háború előtt készült. A MAZ-537-esben meg NÉGY T-34-es motor volt. :D
Ilyen baromságokat még olyan hivatásosok is mondtak, akik sok-sok évig vezették pedig.
Felejtsd el az "öregeket". Le se sz@rták min ülnek mikor katonák voltak, hülye pletykákra emlékeznek.
Szerezd be hozzá a szabályzatokat, azokban minden le van írva.
Kérdésedre válaszolva az összes D 344 és D 346 esetén a mellső diferenciálmű a terepváltóba lett beépítve.
Innét két kardán vezet a mellső tengelyben elhelyezett szöghajtásokhoz.
Nézz alá a kocsidnak. A hátsó difi mekkora nagy "gübecs"? Most ezt próbáld gondolatban elhelyezni a mellső tengelyre. Ugye nem fér el, csak ha a teljes elejét átvariálod? Na emiatt lett ez a ritka megoldás. Hozzâteszem hasonlót holland mérnökök már valamelyik DAF teherautón alkalmaztak korábban, tehát nem mi talâltuk fel a spanyolviaszt.
Sziasztok Vettem nem rég egy 344-est. Egy dolgot kérdeznék. Miért megy 2 kardán az elejébe? Csak azért furcsa mert ithon az öregek nem is emlékeznek ilyenre. amiket ők hajtottak az mind 1 kardános volt elöl.
A tegnapi napon kikerült a motor a a 452-ből! Érdeklődni szeretnék, hogy abban tudna-e esetleg valaki segíteni, hogy D-452-es motorhoz alkatrészeket hol lehet beszerezni!
Úgy mint tömítéseket, dugattyút, hüvelyt, hengerfejet!
Továbbá, ne talán tán oda jutunk, hogy menthetetlen a motor, rosszat-jóra hol lehet cserélni, beszámíttatni?
Ha van plusz aggregát, vagy szivattyú hajtás akkor 346. Ha csak a csörlő meghajtása van, akkor 344."
Maz topiktárs jól írta előzőleg, de azért kicsit bővebben:
A D346-ost a D344-esből fejlesztették ki.
A D344-es speciális változatainak kialakításának a típusszáma volt a D346-os.
A sorozat többsége tartálykocsiból állt, de a vegyi és sugármentesítő változat (346.07) és a különböző teljesítményű generátorokkal szerelt műhelykocsik is (más-más altípus számmal) ebbe a típusba tartoztak.
Eladásra kinálnánk csepel d344 esünket . müködöképes uj aksi korához képest jó állapotban megválnánk töle. csak tel vagyok elérhető 06 hetven 6ötvenkilenc 00 hatvanhat.
Gyakorlatilag lomtalanítás van, ami eladható eladjuk.
Nem ebből akarok meggazdagodni. Gondoltam ha valakit érdekel, akkor olcsón megkaphatja, hátha többet ér, mintha kidobnám.
Anno mikor az udvaron volt 30 q vas, felajánlottam, ha valaki talál benne számára használható dolgot, 100Ft/Kg áron viheti. Néhányan éltek is a lehetőséggel.
Sajnos megleptek a felvásárlók, "mennyit kérsz az egészért", "MÉH telepen 50 Ft a vas mit akarsz érte ennyi pénzt", így egy idő múltán, meg útban is volt, kihordtam a méh telepre.
De ha a fotók alapján valakit érdekel valami, és érte is jön, jelképes összegért megkaphatja.
Atyám, micsoda kavalkád...Az örökhagyó szorgos hangya lehetett, ha ennyi mindent hazahordott. Kétségtelen, van közöttük Csepel alkatrész is, de van ott Lada ablaktörlő, Ikarus generátor, Zsuk kikllncs, és még sok minden.
Pénzt ezért vagy úgy kapsz, ha letárolod és megvárod, mire megjönnek érte, vagy elviszed alkatrészbörzékre.
Valaki tudna nekem mondani olyan 12V-os áttételes önindítót, ami átalakítás nélkül passzol egy 4 hengeres csepel motorra? Ma láttam egyet, de sajnos a címkéről nem lehet leolvasni semmit és a gazdája se tudja, hogy milyen autóé lehet. Pár kép róla hátha valaki felismeri.
Szerintem nem. Más a dóm a tartányok tetején, de az arányok ugyanazok, ezért azt gondolom, a tartányok eredetiek. Halvány emlékeimben jelen van amúgy, ugyanígy, az első tengelyen külön sárvédővel.
Az Ete**-i TSz (Komárom megye) szerzett, vett,kapott (?) egy ilyen szerelvényt.
Persze nem tudtak vele mit kezdeni, mert nekik túl nagy volt.
Nekik elég lett volna a gépes rész.
Amúgy is egyesült a TSz nemsokára egy környékbeli másik TSz-szel.
Szóval neki álltak bérfuvarozni vele, ami az 1960-as évek elején még kuriózum vala, lévén a sok-sok TSz melléküzemág majd csak 6-7 év múlva alakul meg.
Egész jól jövedelmezett ez az egy szerelvény, aminek a hatása/következménye az lett, hogy két éven belül vagy tucatnyi hatósági vizsgálatot kaptak......................:-)))
Ez jól hangzik. Hova valósi vagy? Ha esetleg bp-i vagy az járható út, hogy keresünk a környékeden egy fénymásoló szalont és ott bescanneltetjük? Köszi előre is!
Infralámpa üveget vagy akár komplett lámpám van pluszban ha akarsz rá tenni. Ülésből is vannak használtak. A géptető eléggé kincs, mostanában nem láttam szép eladó darabot.
sziasztok uj vagyok itt. vettem egy 344 platost. Ahogy jon a joido megkezdem a felujjitast, most meg az alkatresz beszerzes fazisnal tartok:) meg szuksegem lenne egy ulesre illetve egy jobb motorhaztetore. koszi
Szegény billencseknek a lelkét is kihajtották! A maguk idejében is kellett sódert,homokot,földet....stb,ömlesztett árukat fuvarozni. Akkor is ismerték már a hajtást!!! Emlékszem nagybátyám is billenccsel járt,de a végén már úgy közlekedett vele,hogy (valamelyik sebességbe )tartani kellett a váltó kart ,meg nadrágszíjjal kötötte be a jobboldali ajtót!Pedig TEFUS gk volt. Egyszer elvitt magával ,egy Solt környéki sóder fuvarra. Eltört a kardánkereszt,ott hempergett(szerelt ) alatta,míg kicserélte,szerencse,hogy volt az üllés alatt egy tartalék!! Iskolából hazafelé menet vett fel,hogy mindjárt jövünk!!! 1965-öt írhattunk,otthon nem tudták elképzelni hova lettem!!( a mobiltelefonunkon meg egyikünknek sem volt térerő)!!! :-))))))
tudnátok esetleg tippet adni, hogy honnan lehetne letölteni jó minőségű, nagy felbontású Csepel teherautó képeket, vagy korabeli reklám fotókat, plakátokat? A3 méretben szeretném nyomtatni, dekorációként a lakásomba, de sajnos sehol nem találok.
Már rég nem írtam ide, de azért rendszeresen olvasom a fórumot! Bár sajnos azt utóbbi időben nem jellemző a nagy pörgés itt.
Szóval reménykedve benne, hogy azért még olvassátok a topicot többen, segítséget szeretnék kérni fix plató beszerzésében! Ha valakinek véletlenül lenne, vagy ismerősi körben tud eladót, megköszönném ha jelezne ide:
Kezdetben vala az, hogy a vasútállomásokon lehetett feladni a darabárut valamelyik másik vasútállomásra.
Ennek a szolgáltatásnak egy fejlesztett változata volt az, hogy a MÁV egyes településeken vállalta a háztól-házig fuvarozást. Nyilván csak a legnagyobbakon. Tehát feladható volt pl. Budapest Pittypalatty utca 99-ből Kocsola állomásra. Vagy Debrecen Aranypor utca 11-ből Pécs Homokhegyi tér 114-be. De Kocsola Iskola utca 2-ből Sárisáp Bánya dűlő 55-be nem.
A harmadik változatban az AKÖV-ök bevonásával kiterjesztették a háztól-házig fuvarozást az egész országra.
Negyedik lépcsőben a MÁV megszűntette a darabáru fuvarozását.
Ötödikben ugyanezt tették az AKÖV-ök is.
Ameddig az MÁV egyedül végezte, addig MÁV háztól-házig szolgáltatásnak hívták és a gumidaninak becézett barna teherautók végezték. Amikor az AKÖV-ök is bekapcsolódtak, akkortól MÁV-AKÖV háztól-házig volt a neve.
A darabárufuvarozáshoz használtak kisméretű konténereket is.
Ennek a szolgáltatásnak az volt a neve, hogy "MÁV háztól-házig". Az Aköv belső szlengjében ezt hívták darabárús fuvarnak.
Kiment a teherautó felvette a küldeményt (volt valami minimális méret elvárás), kivitte a vasúthoz, a vonat elvitte, és onnan teherautón kiszállították.
A hatvanas évek elején-közepén a BP gázpalackot is így kaptuk, mert a faluba kevesen használták, így nem volt cseretelep, és emlékeim szerint Szegedre kellett küldeni töltésre a palackot. Darabárúként jött-ment.
Vagy darabáruszállító. Gondolom én a rajta levő iránytábla alapján.
Fiatalabbaknak: Régebben volt a posta által szállított max 20 kg-nál nagyobb küldemények számára darabáruszállítási szolgátatás. Ez 50 kg-és talán 2 tonna közötti tömegű cuccokat mozgatott. Fel lehetett adni több egységből álló küldeményeket is egyben. Úgy rémlik, hogy a 2 tonna ilyen csoport felső határa volt. Ezt a szolgáltatást a vasúttársaságok és az AKÖV-ök végezték az idő folyamán változó szereposztásban. Végül aztán megszüntették az egészet.
Jogos! Aztán én is nézegettem még a képet miután feltettem. A terepes alváz,de ráadásul a puttony sem ilyen volt,de a szándék az 105%-os. A lavór meg a fazék meg mindenféle biz-baz amiben gyűjtöttük a szemetet legalább stimmel. :)
Annak idején volt aki ideiglenes képtárba rakta fel a beszkennelt dolgokat. Én pl. egy állandónak vélt, de azóta már megszűntbe. Csepeleseket emlékeim szerint senki sem tett fel.
Kb. 300 db (!) Szovjetunióban, Üzbegisztánba és Kazasztánban készült képet kapott tőlem.
Közzé tételre.
A,úgy kb. 30 képet közzé is tett a különböző fórumokon.
A kettő (nekem) cementszállítón ismeretlen felirat volt.
(oroszul)
A csoportból egyesek rizs szállítónak, mások köles/kása szállítónak fordították.
???
Egy gjmű telepen álltak*** indulásra készen a kapuhoz közel.
Nem a tárolótéren hátul.
Az üza szállító még színben is olyan volt mint a hazai ÁFOR kocsik. Piros-ezüst.
Ezért tünt fel.
Az üza szállító el is ment úgy 10 perc múlva.
A két gabona szállító is indulgatott, de arra felé az idő, időpont, nem tartozik a fontos fogalmak közé.
***= magyar szemmel a gjmű telephely borzalmasan nézett ki.
Tisztaság volt meg rend ezzel nem volt baj.
de !
Volt egy kb. 80 cm-es kerítése, aminek külső, járda felöli oldalán idős hölgyek és urak guggoltak, beszélgettek.
Unokáik, gyerekeik (??) meg a kerítésen belül, az éppen induló, érkező teherautók között fociztak.
..............:-(((
Volt portás és volt érkeztető-indító garázsmester is, de le se füttyentették, hogy a kis, kb. 6-8 éves fiúk ott fociznak az érkező és induló nagy teherautók között.
Másik fórumon levők kérésére, íme, a "Csutka". Ez a kocsi hazai magángyűjtőnél vár felújításra:
Sajnos nem 100% D.700, hanem csak a fülke. Alváz Ikarus 620, ill. 630 első és hátsó részéből összedolgozva, kerék sem az eredeti 22 collos, hanem a 620-630 buszok 20 collos kerekei, ahogy a lökhárító is e buszokból való. Valaha az Andor u-i Volán garázsban szolgált, mint vontató.
Az alábbi két járművet bringázás során lőttem és laikusként nem tudom eldönteni, hogy D442 FUG-ok vagy D944 PszH-k láthatók a képen. Elsőre PSzH-ra tippeltem a lövegtornyok miatt viszont PSzH-ból nem találtam olyan képet amin lennének a has alatt található mankó/segédkerekek (bocs a szakbarbarizmusomért nem tudom mi a szakmai kifejezés rájuk). Ellenben a FUG-gal, de ott meg a lövegtornyok bizonytalanítanak el. Szóval biztos van itt olyan haditechnikai szaki aki meg tudja mondani a megoldást. :)
Az más dolog, hogy szocialista vívmánynak tartom azt a szokást, hogy a meglévő eszközt alakítgatták át más feladatra, ahelyett, hogy az arravaló eszközt használták volna. A szükséghelyzetet, vagy a nyomort leszámítva értelmetlennek találom egy baltának a fűrésszé alakítását, vagy a fejős tehénnek igásállatként való alkalmazását. Ugyanígy hülyeségnek tartom a segédmunkás igazgatói és a mérnök gépkocsivezetői munkakörben való foglalkoztatását.
Az emailcímem: diablanka@gmail.com, ha skennelni sikerül.
A címem: 3300 Eger Nagy Eged utca 35, postai utánvétellel is intézhetjük, akkor én fizetem a szállítási költségét, de azon felül is szívesen fizetek érte.