Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2012.09.19 0 0 1776

És miért nem várod meg, amíg természetesen lesz fagyott? Még két hónapig érne...

Előzmény: borsika79 (1774)
borsika79 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 1775
Ha valaki Szolnok,Tószeg,Abony közelében lakik és kökény kell,annak tudok sok bokrot amiröl szedhet.
Előzmény: borsika79 (1774)
borsika79 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 1774
Szia. Én mindenképp főzök kökényböl. A hétvégén a sok bokor között felleltem néhány nagyobb termésűt,szedtem pár kilót és beraktam a fagyóba. Így imitálom a fagyot. Kivéve már nem fanyar. Ez a módszer nálam már a naspolyánál is bevált.
Előzmény: €tetete (1770)
#tetete Creative Commons License 2012.09.19 0 0 1773

Szerintem meg lesz fagy (80 km-re van Zabar)...

Előzmény: öreg_néne_b (1772)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.09.19 0 0 1772

(pénteken már fagy lesz reggel)...

Azért erre ne vegyél mérget.

#tetete Creative Commons License 2012.09.19 0 0 1771

Valami nem jött össze, én voltam...

€tetete Creative Commons License 2012.09.19 0 0 1770

Mi az, senkinek sincs kedve lekvárt főznI? Pedig most kezdődik a hétvégén a kökényszezon (pénteken már fagy lesz reggel)...

Előzmény: Kenyérsütés (1769)
Kenyérsütés Creative Commons License 2012.09.07 0 0 1769

Azért nálad is van mit olvasni (egyéb altesti tájékról)...

Előzmény: borsika79 (1767)
#tetete Creative Commons License 2012.09.07 0 0 1768

Nyilván más néven (Kenyérsütés) írtam, tekintettel arra, hogy nem az egész nacionálémat tárom fel ( gombásodás ügyben használta azt a nevet, házilag kellett kenyeret sütnöm).

Célszerű több nicknevet használni, mert sok oktondi nem nézi meg, hogy a név mögött az egész idő alatti hozzászólása elolvasható. Az internetem minden hozzászólás fennmarad, ,mindörökké...

Előzmény: öreg_néne_b (1766)
borsika79 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 1767
Sőtt még befőttnek is raktam el,az is finom lett.
Előzmény: #tetete (1762)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.09.06 0 0 1766

Szerintem ő írta "lánykori nevén". :)

Előzmény: BONNIE (1765)
BONNIE Creative Commons License 2012.09.06 0 0 1765

Itt a fórumon is előfordult már tavaly a gyalogbodza lekvár.

Előzmény: #tetete (1764)
#tetete Creative Commons License 2012.09.06 0 0 1764

A borzaglekvár nem bodzalekvár ( ég és föld a különbség). Már írtam róla  az interneten egyedül az én leításomat találtam meg róla Keresés: borzaglekvár index fórum

Előzmény: #tetete (1761)
borsika79 Creative Commons License 2012.09.05 0 0 1763
Nálunk is hívják így.
Előzmény: #tetete (1762)
#tetete Creative Commons License 2012.09.04 0 0 1762

Én is főztem sárga szilvából ( nálunk úgy hívják ezt a fajtát, hogy fosóka szilva, mert ha lepottyan rögtön megbarnul, élvezhetetlenné válik) lekvárt, csaknem olyan mint a sárgabarack lekvár lenne.

Előzmény: borsika79 (1758)
#tetete Creative Commons License 2012.09.04 0 0 1761

A köhögésre - ha már semmi nem segít - legjobb a borzaglekvár ( 3 éve nem köhögök soha, még influenza esetén sem).Minden évben betárolok jelentős mennyiséget, de nem önállóan, hanem már lekvárba belekeverve (úgy 1/3-ot). Így a finnyás emberek is megehetik (nem büdös).  Savanyú lekvárok "savanyúságát" elvesz, azok pedig a borzagnak a kissé keserűbb ízét.

Előzmény: Bees mami (1759)
Bees mami Creative Commons License 2012.08.27 0 0 1759

http://baranyszeg.webnode.hu/products/fenyo-szorp-es-lekvar    

Ez a link ahol találtam,én még nem csináltam de mindenképpen ki fogom próbálni

Fenyőmézet már ettem/kaptunk/ és annak nagyon jó köhögéscsillapító hatása van,tehát remélem ez is olyan jó lesz,ha lesz még az idén egy csapadékosabb meleg idő akkor szerintem ujra fog hajtani a fenyő,mert az éven csak tavasszal hajtott,tehát árgus szemekkel figyelem!!!!

Amúgy köhögésre én lándzsás utifűszirupot szoktam kotyfolni,jobb mint a gyógyszertári,sok év kísérletezgetés után lett olyan az íze mint a gyógyszertárinak,azóta ezt is 7 lakat alatt kell őriznem

Bodzaszörpbe főzöm /áztatom/ bele a kakukkfü-lándzsás utifű(fagyasztott! nem egyszerre van a szezonja!) -citromfű,menta keveréket,mindenből egy jó nagy összemaréknyit,kb 5 liter szörphöz.

Lehet külön leforrázni,és ugy álni hagyni kihülésig aztán  a kész bodzaszörpbe beleönteni,és ujraforralni,nagyon sok cukor!!!!!!!!kb 1 kiló 1 literbe!!!! Szirup legyen!!!!

Nem lehet megmondani a végeredményről,hogy az most,vett vagy csinált :)

és a hatása mesze olyan jó mint a boltinak.

Előzmény: borsika79 (1756)
borsika79 Creative Commons License 2012.08.26 0 0 1758
Ja igen,a sárga szílvalekvárt én sárga mirabolánbol főztem,de azért fincsi lett. A szomszéd utcában van bógyi szílva. Szép sárga húsú,lila hajú apró,olyan mint a mirabolán,ebböl gyönyörű rubinpiros lekvárt főztem(kb. mint ha málnalekvár lenne)
Előzmény: borsika79 (1757)
borsika79 Creative Commons License 2012.08.26 0 0 1757
Fenyőlekvár!!! Ez igen,elárulod hogy kell csinálni? Vagy ez titok? Szeretném kipróbálni. Kökényt szerencsémre rengeteget találtam,így még a befőttet is ki akarom próbálni belölle.
Előzmény: Bees mami (1754)
borsika79 Creative Commons License 2012.08.26 0 0 1756
Fenyőlekvár!!! Ez igen,elárulod hogy kell csinálni? Vagy ez titok? Szeretném kipróbálni.
Előzmény: Bees mami (1754)
Bees mami Creative Commons License 2012.08.26 0 0 1755

És még valami.

Nagyon szeretm a "paprikás klárcsit" Kalocsa környékiek talán még ismerik,ez egy piros őrölt paprikával töltött kelt tészta tekercs,olyasmi mint a mákos vagy diós beigli.

Na abba akarom most megpróbálni,hogy milyen íze lenne a paprikalekvárnak,amit Én ugy képezlek el,hogy a pirosra érett (kápia) vagy bármilyen? paprikát grillen vagy sütőben megsütöm,haja lehúz ledarál,egy lehelletnyi olajon megfuttat (a szine miatt,hogy jobban kioldódjon!?)és mehet bele nagyon pici só,az édessége miatt,(mert ugye a só jobban kihozza az édes ízt)  és a cukor  (egyenlőre gondolomforma mennyiség) lehet van rá recept is de Én most jusztis ezt akarom kipróbálni.......az eredménnyel majd jövök..valamikor

Bees mami Creative Commons License 2012.08.26 0 0 1754

Én is üdvözöllek :)

Sárga szilvalekvárt én is főztem régebben,amig bent laktunk a faluban,ott volt 2 fehér ringló szilvafánk,nagyon jó lekvárt tudtam főzni belőle,különösen nagy értéke volt,ha nem jó év volt a sárgabarackra. A szilvás bodzát még nem próbáltam,csak a sima bodzát azt is dzsemnek,joghurtba nagyon szeretjük azurammal :)   (van az udvaron meg a környéken bőven)

Az idén megpróbálom,a kökényt azt még nem néztem,remélem lesz....

Én a hecsedlivel is szívesen bajlódok,na azt 7 lakat alatt őrzöm,abból csak a karácsonyi csomagba kapnak a "kölkök" :)

Már szép a tavaj vetett magról kelt csemete állomány,mert itt az nagyon ritkán fordul elő,de majd lesz nekem saját nemsoká...

Sütőtököm kevés lett csak 7 darab bár elég nagyok,majd elcsípek belőle,próbának (csak a kölkök észre ne vegyék :) lenne cirkusz érte...

De most érik a sárgadinnye java,na abból készülök egy kis mézeset kreálni.

És majd jövőre, mert az éven már nem hiszem, hogy ujra hajt a fenyő,abból akarok fenyőlekvárt a "gethesenek"télére :)

Előzmény: borsika79 (1753)
borsika79 Creative Commons License 2012.08.26 0 0 1753
Üdv kedves mami. Hasonlóképpen én is a különlegességeket kedvelem. Idén készültek:feketeerdődzsem,sárga szílvalekvár(a színe is sárga),szílvás bodza dzsem,fahélyas lotyólekvár. Amit még tervezek idén:kökénylekvár(elég sokat felleltem),szöllődzsem,naspolyalekvár,körtedzsem feketeszöllővel,sütőtöklekvár és szintén a narancsos sárgarépalekvár. Tavaly csináltam citromfüves sárgabaracklekvárt mézzel. Én is szívesen fogadom az ötleteket.
Előzmény: Bees mami (1746)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.08.26 0 0 1752

Néha én is készítek tésztát, főleg raviolit vagy tortellinit. Anyukám készített szó szerint cérnavékony cérnametéltet.

Előzmény: Bees mami (1751)
Bees mami Creative Commons License 2012.08.26 0 0 1751

:) Köszönöm !

Hál Istennek nagy a család,gyerekek unokák,barátok dögivel,és nekem egyetlen "káros" szenvedélyem van!A konyha :) nézz át a házitésztás fórumba oda is "illesztettem" :) néhány képet :)

Előzmény: öreg_néne_b (1750)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.08.26 0 0 1750

Nem kispályás vagy. :)

Előzmény: Bees mami (1748)
Bees mami Creative Commons License 2012.08.26 0 0 1749

Nagyon szépen köszönöm! ezt kipróbálom :)

Előzmény: öreg_néne_b (1747)
Bees mami Creative Commons License 2012.08.26 0 0 1748

És pár kép ide is (mint a házitésztás fórumba),hogy ne csak a szám járjon :)

Sárgarépa naranccsal ,és felcimkézve

tavaji kép

és egy tavaj előtti. az utolsó adag szilva,előtte 2 tele üsttel főtt :)

És egy kis Csalamádé :)

és a végeredménye

öreg_néne_b Creative Commons License 2012.08.26 0 0 1747

Kevesebb cukorral nem keményedik megy, dzsem lesz belőle.

Előzmény: Bees mami (1746)
Bees mami Creative Commons License 2012.08.26 0 0 1746

Üdvözletem minden kedves fórumozónak,és lekvárkavargatónak!

Becses nevem Zsuzska,4 gyermek anyukája,és 2,5 gyerkőcke nagymamija vagyok.

Az Indexen nem,de itt új vagyok,és ősrégi lekvárfőző,aki korábban a mennyiségre,és minőségre,ma már inkább a különlegességekre pedáloz :) (kettecskén maradtunk azurammal :) a kölkök világgá mentek :) :(   lekvárért és miegymásért "Hál Istennek" hazajárnak :)

Olvasgattam visszafelé elég sokat,találtam pár jó ötletet,és pár olyan dolgot amit bizton ki fogok "próbázni" :) erdő tövén, mező szélén lakunk,sok mindenbe belebotlok,egy egy séta alkalmával,kertben terem szilva alma,birs,és körte,cseresznye,meggy,málna szamóca, erdőben szeder, csalitosban csipke,kökény(sajna kevés) szeretek kísérletezni,az idei évem nagy sikert (de nem osztatlant) arató lekvárja a narancsos sárgarépa lekvár,8 kiló répából készült(nincs belőle egy mákszemnyi sem )már készülnek a bodza szörpök lekvárok,árgus szemekkel figyelem a birsalmafát,szép termés ígérkezik,bár kicsit mintha el lenne késve....

Ehhez kapcsolódóan hagy osszam meg veletek,én hogyan készítem a birs sajtot lekvárt,nagyon egyszerűen,bár nem villanyszámla kímélő eljárással,de szerintem megéri,mert nincs vele sok mancs

szóval az almákat megsíkálom a rothadt részeket kivágom,annyi vízben emi ellepi puhára főzöm(semmi cukor) aztán ha már "fogható-villával vagy akár kézzel"egyenként tányérra szedem és kanállal levakarom róla a gyümölcshúst(én héjastól)a rosz részek kiválnak ,nem kell a kemény almával bírkozni, aztán gyümihusi lemér -1kilóhoz 80 dk cukor ősszekavar kicsit összetör-és jénaiba vele,és itt jön a "nem pénztárca kímélő rész" jénaival ami kb 2/3 ig van töltve cukros gyümivel 20 percre a mikróba,nagy fokozaton,aztán kivesz,megkavar,visszatesz még 20 perc,ismét kivesz kavar még 20 perc. NEM FRÖCSKÖL NEM KOSZOL!!!!! és mehet az üvegbe!!én szoktam tenni bele nátrium benzoátot (biztos ami biztos)

az üvegben is megkeményszik kanállal azért kezelhető,villával törhető,de kemény!! ha formába teszem (őzgerinc stb) akkor finom birssajt lesz belőle,én nem szoktam tenni bele diót egyebeket,csak ugy "ala nature" :)

az éven ha nem történik valami a birssel akkor ki fogom próbálni,hogy lehámozva a tiszta gyümölcsvelő hogy fog viselkedni,mert jó lenne belőle egy "lekvárosabb "(ez igy nekem túl kemény)állagú lekvárt kreálni

További jó kavargatást,és sok sok gyümölcsöt  kívánok mindenkinek Zsuzska

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!