Sziasztok, nem vagyok tul otthonos a gombakban es most latok ilyet eloszor, ugyhogy segitseget szeretnek kerni:
- Ezt milyen szerrel kezeljem?
- Kifujjam vagy beontozessel?
- Mivel jelenleg nagyon meleg van milyen napszakban?
(nem tudom, hogy ez meg az 1-2 hettel ezelotti nagy esok miatt van-e mert azota csak 2 naponta reggelente megy az ontozo + frissito 2 perc minden delutan, de ugy latszik igfy is gombas lett)
Szerintem a Stompot hanyagold! Azt írja, hogy főleg egyszikű magokra hat és ezek a csírázásgátló szerek több hónapig képesek megőrizni a hatásukat a talajban. Jobb a békesség!
Fűmagban szerintem jönni fog ezerrel a Toscanara tett voks. Az itteni tapasztalatok szerint ezzel van a legkevesebb probléma.
Segítséget / tanácsot szeretnék kérni fűmag választással kapcsolatban. Elég régóta követem a fórumot, rengeteg ötletet / tanácsot kaptam innen, amit ezúton is köszönök! :)
Szóval: adott egy balatoni apartmanház, amiben szeretnék szép füvet, hogy a vendégek minél kellemesebb környezetben tudjanak pihenni. Ez azt jelenti, hogy nyáron kb. 2-3 hónapon keresztül bírnia kell a szalonnasütést, bográcsozást, ping-pongozást, napozóágyat, ráterített (=rajta felejtett) plédet, rohangáló kisgyereket a játszótóróny körül, stb.
Két éve lett elvetve landscaper pro finesse maggal, de sajnos nem tudott kibontakozni: tavasszal az előkészületekkel (öntözőrendszer telepítés) elcsúsztunk, így nem tudott szezon előtt megerősödni, ritkás lett, emiatt megtelepedtek idegen fajok/gyomok. Nem kifejezetten csúnya, de nem az igazi. Inkább 'fű', mint 'pázsit'...
Az utcát idén tavasszal füvesítettem: ősszel totális gyomirtás volt, tavasszal talajmunka és vetés, jól indult, de sajnos rettenetesen gyomos lett, mert itt előtte 'őspázsit volt', tele szunnyadó gyommaggal (sose volt előtte karbantartva).
Ezért az a terv, hogy ősszel nekiesem újra, sokat olvastam arról, hogy az őszi vetésnél nem lesz gyomos, és így legalább nyárra is megfelelően meg tud erősödni, felkészülni.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen fűmagot javasoltok? A finesse gyönyörű (ismerősnél, ahol nem kap ilyen terhelést), megpróbálhatom-e ismét (mert hivatalosan elég jó taposástűrő), ill. itt sokat hallottam a Toscana-ról (az mennyire bírja az igénybevételt?), vagy inkább a Superme vagy Performance lenne a jó választás?
Az utcai rész nincsen öntözőzve, fűnyírás után szoktam öntüzni, ide Barenbrug Water Saver került, a gyomosodás miatt ez is újravetős. Ide esetleg van jobb választás?
Az őszi vetéssel kapcsolatban -ha jól raktam össze a fórumon leírtakat- a következő az ideális eljárásrend:
1. totális gyomirtás augusztusban
2. kelesztő öntözés a lappangó gyommagvaknak
3. következő gyomirtás
4. talajmunka
5. vetés
A gyomirtással kapcsolatban lenne kérdésem, hogy a Glialka az aktuálisan kibújt gyomokat pusztítja el, viszont van Stomp gyomírtóm is, ami tudtommal a talajban lévő gyommagvakat nyírja ki. A kettőt lehet kombinálva használni? Ha mehet a Stomp, akkor mennyit kell várni a kezelés után a füvesítéssel, hogy a fűmagot már ne tegye tönkre?
Köszönöm, sajnos a csomóba hordott magok is kikeltek, így azt már nem tudom érdemben szétszórni. A tervem az volt, hogy a hasonló méretű, de már öreg füves területet ennek a képére, a Toscana másik felével újravetem ősszel, így sajnos azt buktam, az odaszánt magot ide kell majd elszórnom. Szeptemberben, a felülvetés előtt már elbírja majd a gyomstop jellegű fűre szórható gyomirtót ez a vetés?
Tudna-e valaki tanáccsal szolgálni: a kertben a füves terület nagy részét cserélnem kellene, mert vastagnak tűnnek a fűszálak (nem gondolnám muharnak, nem terül szét annyira, csak vastag), nem egységes az összkép, de van két diófa , két fenyő is, lehet-e glialkázni ősszel, hogy a fáknak ne legyen semmi bajuk? .. vagy csak ássam fel, vessem felül, vagy hogy csináljam? előre is köszi a választ....
A csomóba mosott fűmagot fel kellene söpörni és újra szétszórni a foltokon a környzetében , kevés homokkal takarni vagy csillagkapával bemunkálni. Az a baj hoyg a nádképű később csirázik az angolp meg kijött. Remélem még nem száradt ki nagyon a fűmagod és életképes. Ha csomóban marad akkor csomósan kel ki és magát is ritkítja, meg csúnya is lesz, mert ahonnan elmosta ott ritkás lesz nagyon a gyep, de jön majd a muhar ilyenkor egyébként is. Ősszel pótlásra számíthatsz.
Nem sok kedvem van nyáron filozofálni, de legyen; átnézem az írásbafoglalt gondolataidat.
Én nem vagyok szaki, de mikor permeteztem, akkor én reggel csináltam és utána indítottam az öntözöt.
Mindazonáltal leírom újra (még ha sokan butaságnak is tartják), hogy tudomásom szerint 2 iskola van ezen a téren:
1. A füszálak legyenek mindig tökéletesek (mint a paradicsomok a Lidl-ben): ennek receptje a megfelelö öntözés, nyírás és szellöztetés mellett a mütrágya és a gombaölö megfelelö mennyiségü és ritmusú használata.
Nálam a gyep akkor lesz pázsit ha pázsitnak nyírják. A fenntartás, ha csak nyírják akkor extenzív, ha tápanyagozzák is akkor félintenzív, ha öntözik is és növényvédelmet iskap akkor intenzív, és ha mindezen kívül még spéci, a fenntartási célnak elvárt talajkeveréket is alkalmaznak, akkor szuper intenzív.
2. A gyep maradjon a természet része, nem egy müvileg fenntartott zöld szönyeg: öntözés, nyírás, szellöztetés ugyanaz, viszont a tápanyag ellátás természetes(ebb) és a kémiai fegyverek bevetése ellenjavallt.
Azt talán el lehet fogadni, hogy legyen a kerti pázsit természetközeli, és minél természetesebb anyagokat használok a fenntartásában, de a fű gombásodása ott is megjelenik, ahol nincs elég nitrogén, és más növények települnek be jelezve a körülményeket. pl vadvirágos gyep telepítésnél. Tipikus példa azonban a művelt kert gyomosodása után kialakuló, természetes növényzet nyírása és ami ott kialakul azt kezelem pázsitként csak nyírással a többit a természetre hagyva.
Az 1. megoldás gyakorlatilag az "élö szövet a ...vázon", ugyanis a talaj mikroéletének nagy része elpusztul, marad fizikai közeg gyanánt, ami a gravitáció ellenében tartja a füvet és a rálépöket (tápoldaton növö paradicsom és saláta esete, ahol ugyanezt a szerepet egy tál(ca) tölti be).
No ez azért nem ilyen egyszrű, hogy finom legyek. Annyi vegyszer és más sosem megy ki amennyitől ( most nem akarok belemenni az agrártudomnyokba.) a talaj élet totál kipusztulna. A nitrogéntől pl a szervesnyag bontó élőlények felszaporodnak és képesek elvonni a fűtől a nitrogént ha nincs elég, pl ettől is sárgul a füved.
A 2. megoldás szinte biztosan nem eredményez tökéletes gyepet, márcsak azért sem, mert a természetes trágyák nem tartalmaznak akkora mennyiségü nitrogént, mint mü társaik, de azért szép lesz és természetesebb (azért nem írtam természetest, mert egy monokultúra sosem lesz természetes).
Az hogy mennyi nitrogén megy ki egy területre attól függ hogy a hordozó anyagból mennyit adok ki. Azt sem lehet össze-vissza csinálni. Nézd meg, ha érdekel, a nitrát érzékeny területek tápanyag ellátás törvényi szabályozását. Az a jó pázsit ami megnyugtat ha ott vagy.
Egyesek szerint a gombásodás fö oka nem az, hogy a gyep a sürüsége miatt befülled, hanem az, hogy alatta a talaj vízháztartása nem megfelelö. Ott éldegélnek az általunk gyülölt gombák, mert megfelelö számukra a környezet és néha aljas módon kibújnak a mi féltve szeretett zöld szönyegünkre. Furcsa módon a gömbaölö permetezés utáni belocsolása nem hoz végleges megoldást, viszont a müanyagok hatására a talaj szerkezete egyre kedvezöbb lesz a gombák számára. Állítólag! - mivel én nem vagyok se biológus, se kertész. Ha nagy marhaságot írtam, akkor a hozzáértök remélem kijavítanak, mert akkor megint tanulok valamit.
Nincs itt semmilyen befülledésről szó! Van egy fű a mi érzékeny bizonyos gombákra, van a gomba ami ott van a fű mellett, és egyszer megjön az a kedvező környezeti feltétel ami mellet a gomba megtámadja az élő füvet amit eddig nem tett. A fertőzés jöhet talajból, levegőből, egyaránt, de erjeszteheti a fűnyírás és kiválthatja az öntözés is, az egyes fűfajták érzéknységéről nem is beszélve. No és minden évszaknak vagy akár hónapnak, megvan a maga fűkárosító gombája. Végleges megoldást nem hoz a növényvédelem, mert a vegyszerek hatása tartama elég rövid és azt is lenyírod ami a fűben van. A beöntözés csak arra jó, ami talajból is felszívódik vagy ott is hat, hogy már a gyökerétől védje a füvet, mert godolom ismered, hoyg a hatóanyag a növényben csak a csúcs felé áramlik, alul nem véd semmit ahol nem permetezted.
Sajnálom, hogy Samubá nem szólt hozzá, mert ö ismeri a gomba fajtákat is. De akár várhatsz is. Nálam is gombás egy kicsit itt ott már 1-2 hete (gondoltam is, hogy felteszek egy képet "kicsit foltos, kicsit gombás, de a miénk" felirattal a Tanú után szabadon :-)). Reggelente, meg fünyíráskor meg szoktam nézni, hogyan, mennyire változik és egyelöre nem permeteztem semmit. Dithane van a fiókban és ha úgy ítélem, lefújok majd pár durvább foltot, de inkább dolgozom a talaj javításán, alacsonyan tartom a fü magasságát és talán meg is fésülöm majd rugós gyepszellöztetövel, hátha a jobb szellözés is segít egy kicsit.
Nos, ha már megszólítottál, akkor részemről ez a tényszerű vélemény. A gomba terjedése az időjárástól is változik, nem mindegyik irtja ki a füvet csak a levelét. Amíg nincs gmba nem kell velefoglalkozni, de ha egyszer megjelent akkor vissza fog térni amikor eljön az ideje. Egy meleg zivatar pl beindíthatja a píthumot, ami sec perc alatt kiviszi az angolperjét mindenestől mire védekeznél.
A fű sűrűség és magasság nem akadály. A gyep ritkulását elérheted úgy is ha össze vissza nyírogatod időben, megritkul az magától is, most legfelejebb a muhar fog megjeleni ha rövidítesz és ritkítasz.
Remélem nagyon nem hagytam ki semmit. További sikereket
A két hónapos vetés az kb 6 hetes kelés lehet. Próbálkozhatsz muhar ellen a Puma permetezésével . Más nem viszi ki de az sem elég már ha idősebb a muhar, viszont ha a fű nem elég idős akkor azt is megkaphatja. Ápold, várd meg a tavaszt, addigra a muhar elpusztul és késes szellőztetővek ki tudod szedni, bár a fiatal vetést az első évben nem szoktuk késezni. A következő évben a sűrű gyepben nem jön ki a muhar, tehát főleg a nyírásra kellmejd figyelni.
Jó estét, a tavaszi nagy kertalakítás eljutott oda, hogy a kert egyik eddig nem hasznosított sarkába (kb. 140nm) füvesítettünk egyet. Minőségi csepeli homok a talaj, ezt mintegy 350 zsák(!!) gombakomposzttal sikerült egész jól feljavítani. A második gyomirtás után (június vége) olvastam itt a fórumon, hogy ha jót akarok, akkor biza már lecsúsztam a fűről, vessünk inkább Ősszel... No sajnos elkövettem azt a hibát, hogy erről megkérdeztem a főnökasszonyt is, aki hallani nem akart a dologról, instant get, instant gyep, füvesítünk, pont. Oké, múlt vasárnap scotts kézi szóróval kitoltam a kb. szükséges 4kg Toscana-t, hozzá new grass tápot, a talajt előtte gereblyével felkapirgáltam, majd a vetés után hengerrel adtam nyomatékot neki. A végeredmény tetszetős lett, automata beállít, napi 4x fél óra öntözés, egy percig nem volt száraz (sem vizes) terület sehol, vártuk a csodát. A csoda sajnos egy nappal korábban jött, a vasárnapi vetést a most csütörtöki özönvíz elmosta. A sors fintora, hogy pénteken megjelentek az első fűszálak, ma pedig már egészen kis területek kivételével már zöldell mindenhol. Igen ám, de nem jön ki a matek, mert az eső több nagy pocsolyát hozott létre, melyek az özönvíz vége után 5 perccel már el is tűntek, ellenben nem kevés, marékkal mérhető fűmagot otthagytak egy csomóban. Hirtelen felindulásból úgy vélem, hogy a gyorsan kelő fűfajta megúszta, míg a később gyökeret verő társai egy csomóban végezték a pocsolya közepén. Ez így Toscana light, tuti nem azt fogom kapni, amire számítottam. A jövő hét elejére tervezett hidegfront miatt most nem biztos, hogy rá kéne tolni másik 4kg fűmagot, de az is felmerült, hogy a mostani állapotot gyomirtó általi halálra ítélem, és megvárom a szeptembert. A szakértő urak véleményét szeretném kérni, mit kezdenének ezzel a faramuci helyzettel? Előre is köszi!
Azért az a 20 % különbség nagyon sok tud lenni. Amit utána írsz azzal abszolút egyetértek, jól leírtad.
Amit írtam, az 2 tapasztalt, megyeszékhelyen és környékén dolgozó kertészmérnök kertépítő ismerősöm tapasztalata. Ők tavasszal és nyáron már évek óta az Agromaster-t szórják az ügyfeleknél. Nagyságrendileg több tíz hektárról van szó, amit így kezelnek évi szinten, tehát releváns tapasztalatról beszélhetünk.
Egy 25 kilós zsák belőle mondjuk 10-12 ezer ft, míg egy 15 kilós Stress Control/Maintenance mondjuk 15-16 ezer ft. Mindkettőt ugyanúgy 2 havonta szórjuk, vagy esetleg az Agromaster-t 1-2 héttel korábban. Persze értem én, az egyik csak szántóföldi alap műtrágya, a másik meg egy profi gyeptrágya, de ez olyan szintű árkülönbség, ami borzastóan irreális, ezáltal nem lehet racionális választás. Nyilván utóbbinál meg kell fizetni a brutál marketinget is, meg azt az életérzést, hogy én Landscaper-t használok. :)
Különbség csak a télre vonatkozóan van, ott már nem mész messzire az Agromaster használatával, ott jól jön a 4-5 hónapos Pre-Winter.
A ICL New Grass gyepstarter 16-25-12 füvesítéskor hogy érdemes használni? Megfelelő, ha majd a füvesítés előtt 1 nappal kiszórom és belocsolom alaposan? (Füvesítést követően azért nem szeretném, mert eléggé kötött a talajom és amennyi vizet a műtrágya szerintem igényelne, a fűmagnak már ártana...).
Illetve még egy kérdés. Új fű esetén elegendő az útmutatóban lévő mennyiség, vagy érdemes kicsit jobban megszórni?
Nekem everris uniform van. Eléggé nagyon drága volt. Olyan értelemben nem vagyok oda érte, hogy messze nem uniform, sőt. DE!! Ellenálló mint a fene, amit írtak is az összetevőkél, hogy mind ellenálló nemesítés. Semmi vegyszert nem fújok rá, nem gombás, nem beteg, vagy ha igen, akkor nem látszik rajta és kiheveri. Most is olyan sűrű, mint a kefe (pedig tavaly brutális pajortámadás volt és tavasszal sem tudtam foglalkozni vele, május elején kezdtem hozzá, 1 hónap alatt kefe lett). Ez persze a műtrágya miatt van, szóval az kell neki
Valószínűleg (biztos) nem ilyet vennék ha megint kellene, de tuti, hogy olyan prémiumot (everris, barenbrug, stb), amihez kifejezetten írják, hogy ellenálló fajták.
- Igen, kutam van. Öntöző rendszerem nincs, nem is szeretnék. Kézileg locsolom a füvem.
- A talaj amit elvetnék az vagy 40 évig volt trágyázva főleg tyúktrágyával. A többi helyen is jó a talaj, tehát a jelenlegi fű ami vetve van (nem tudom milyen fajta), teljesen jól bírja.
- Anyagilag nem szeretnék sokat rászánni, max évente 20 ezer forint.
- Értem, persze. Van sok fa, szoktam permetezni, akkor erre figyelek, köszönöm.
- Igen, ezt is megfogadom. Van egy nagy kb 500-1000 liter közötti kézileg épített kisméretű téglával falazott komposztáló gödröm, ebbe szoktam a füvet is bele burítani illetve tegnap volt az első gyepszellőztetésem, azt is beöntöttem.
Május elején füvesítettem 120 nm-en, tudom hiba volt. Eleinte gyommentes volt, azonban mostanra brutálisan elterjedt a talpas muhar. Kézi gyomlálás már lehetetlen. Arra gondoltam, hogy szeptemberig hagyom a francba, majd akkor gyepszellőztetővel kiszedem a nagyját és felülvetem, a fűmagokat termőföldel fedném be. Egyébként Agro-Largo stadion sport fűmaggal vetettem, gondolom a felülvetést is ezzel kellene csinálni. (vagy nem?)
Minden tanácsot szívesen fogadok, tavaszra szép gyepet szeretnék:)
- Mennyit szánsz rá évente? (20 ezerből már annyi műtrágyát vehetsz, hogy nem győzöd nyírni!)
- A "minőségi" fűmag nem feltétlenül azért drága mert kényes. A Barenbrug Watersaver, vagy a Toscana rengeteg vizet spórol meg neked.
- A permetezés itt túl van misztifikálva. Ha van rózsád, tujád, gyümölcsfád, akkor azokat kell permetezned. A maradék szert meg kifújod a füvön azokra a helyekre, ahol pl. jelentkezhet a gomba.
- Mulcsozós fűnyírót ésszel használva, plusz a nyesedéket komposztálva sok műtrágyát tudsz spórolni.
A gyep nem a legszebb nálunk, kopottas itt-ott, gazos, de a talaj se egyenletes.
Szóval bőven van baj.
A kert el lesz füvesítve, viszont itt merül fel bennem a kérdés hogy most mit érdemes számomra?
Szeretnék szép gyepet, gondoznám is, de nem vagyok hajlandó vegyszerekkel permetezni a füvet és trágyázni is maximum csak vetéskor, vagy évente 1-2 alkalommal, maximum.
A telek 850m2, ebből 150-200m2 a kert, amit elvetnék fűmaggal.
A füves részem kb. 600m2.
Itt az érdekes része a dolognak, hogy érdemes-e jó minőségű magot vennem?
Hogyha nem fogok használni vegyszereket meg gyomirtót, akkor a minőségi fűmagnak mi értelme volna?
Remélem érthető a kérdés, nem azzal van a bajom hogy egyszer meg kell fizetnem a jó fűmagot, hanem ahogy olvasgatom a topik-ot, azért a szép gyepnek fenntartási ára is van.
Mindenféle trágya, gyomirtóval fújni többször is, nem tudom mik az árak pontosan, de gondolom hogy évente nem 20 ezer forint megy rá a szép gyepre, esetemben a füves rész legalább 600m2.
Gyepszellőztető gépet vásároltam már, annak látom értelmét hogy jót tesz a fűnek.
Viszont megköszönném ha valaki leírná hogy a vegyszerek nélküli fűhöz van-e értelme mondjuk Barenbrug vagy hasonló magokat vásárolni.
Köszönöm, az már nagyjából dereng akkor, hogy mikor és mit kell tennem.
Már csak a fűmag a kérdés, hogy kétféle Toscana létezik, mi a kül. és melyik jobb, illetve hogy milyen, esetlegesen olcsóbb alternatíva lenne rá (akár Barenburg, akár ICL). 600 m2 felületre, vannak gyümölcsfák, árnyékos részek és agyagos talaj (amit most feljavítok kicsit). Nem szeretnék gomba ellen permetezni, és ezt a kritériumot az eddigi Kite Presto fűmag is teljesítette, jó ellenálló képességű kell legyen.
Szia, én ugyanezt csináltam végig tavaly ősszel, aug elején totálissal lefújtam utána rotakapával lazítottam és hengereltem többször, így szept 9. tudtam vetni. Elég sok gyom jött ki a kelesztő öntözésnek köszönhetően, amivel tavaszig szemeztem és végül a műtrágya, nyírás, térdelés kombó tüntette el májusra. Nekem 180 nm van, 600 négyzetméteren a kézi gyomlálást nem csinálnám. :)
Ha újra akarnék füvesíteni, akkor az első totális írtás és a talaj tisztítása, elegyengetése után kb. két hétig kelesztő öntözést csinálnék és ami kikelt gyom azt újra fújnám totálissal. Elhalt növényektől megtisztítanám és ezután vetnék meg nyomnék starter műtrágyát, így valószínű drasztikusan lecsökkentheted a fűvel kelő gyomok számát.
Köszönöm, minden véleményt szívesen meghallgatok. Leszedni nem szívesen szedném le a tetejét, mivel nagyon gödrös, göröngyös, ezért a rotálás után el tudnám egyengetni újra, megkeverve komposzttal és homokkal. Ezért is inkább gyomirtóznám, a legkisebb fokozaton történő vágással utána meg a száradó fűnyesedéket eltávolítanám. Viszont ezek szerint nem célszerű csak egyszer lefújni, érdemes megvárni míg újra kikelnek a gazok.
Az idővel az a gondom, hogy asszony megöl, ha a gyerekek nyáron nem tudnak kimenni az udvarra. Szeptembertől meg ovi, úgy már nem lenne akkora érvágás... csak hát az időjárás kérdéses, van, hogy szeptemberben még 30 fokok vannak, meg persze lehet 15 fok is... ki tudja...
Magánvéleményemet írnám le, nem vagyok kertészmérnök. Telepítettem újra régebben én is gyepet. Én nem rotáltam, hanem leszedtem a régi gyepet ásólapáttal, igaz csak 250 négyzetméterről. Egy Bobcat nagyon hamar le tud szedni pár centit. Én ezt augusztus elején tenném, aztán öntözném 1-2 hetet és gyomírtóznám. Szeptemberben vetés.
Ha mégis rotálnád, akkor tedd minél hamarabb, aztán öntözd és a kijövő gyomok ellen használj gyomírtót. Ezt érdemes kétszer is elkövetni. Szeptember elején pedig lehet vetni.
Ősszel úgy terveztem, hogy mivel az egész udvarom baromi gödrös lett (4 éve építkeztünk, utána feltöltéskor 20-50 cm ment rá, agyagos talaj, aztán felástam az eresz esővíz elvezetés miatt, majd öntözőrendszer miatt), újra csinálom a füvesítést (600 m2 felületen). A tervem az, hogy gyomírtó, várok kicsit, levágom nagyon rövidre, majd ha kiszáradt, akkor át rotálom, homokkal és komposzttal átforgatom, elegyengetem, henger, gereblyézés, magvetés starter műtrágyával, megint hengerezés, öntözés.
Kérdés az, hogy ez így megfelel kb, ahogy leírtam?
Másik: úgy döntöttem, Toscana-t vetnék, viszont azon túl hogy baromi drága lett és szerintem kéne 3db 10 kg-s zsák, feltűnt egy dolog: először is, egyre kevesebb helyen kapni, és megváltozott az összetétele is, mintha új termékként megjelent volna a Proselect Toscana, aminek az egyik összetevője a "Festuca arundinacea Avanger 40%" helyett "Festuca arundinacea ?Gazelle 2? 40%" lett. Ami feltűnt még, hogy lassabb növekedést ír a ritkább fűnyírás reményében.
Kérdés az: gazdaboltban van még elvileg a "régiből", szerezzem be most, mert az a tuti, vagy majd jó lesz az "újabb" is és ráérek?
Másik: mikor álljak neki az egész folyamatnak? Úgy terveztem aug. végén elég lepermeteznem, szept. közepén pedig jöhet a földmunka, 1-2 hét múlva szept. végén pedig vetés.
Nálam is kezdődik a foltosodás. Gomba lesz ez is? Mitől ez a sok gombásodás mostanában, nálunk a régi kertben és a szülőknél, meg máshol sem hallottunk nagyon ilyesmi problémáról, vagy a mostani sok eső az aránylag friss vetéssel együtt, vagy mi lehet e mögött?
Kapirgálom, nyírom, gondozom :) , de én sem permetezném, ha nem muszáj. Vagy mit mond Samubá, én is kíváncsi lennék?!
( élőben más képet mutat, valahogy ezek a mostani telefonok tényleg szép képeket csinálnak, kicsit túl jók a színek, persze jó az igazi is, de valahogy fotón kevésbé jönnek ki a hibák, gyomok, foltok, stb... :) )
A szerek leírásának megfelelően keverd ki a koktélt és permetezd ki. A Ridomil gold kontakt hatóanyaga ugyanaz, mint a Dithane hatóanyaga. Szerintem ez a kép alapján rizoktónia, de az életemet azért nem tenném rá.
Valójában meg is válaszoltad a hözzászólásodban, hogy miért nem bírja a ritkább öntözést a füved. Valószínűsíthetően sekélyen gyökerezik (legalábbis az MP rotátoros részen) a gyakori, de kevés víz miatt. Nem csoda, hogy kiszárad, hiszen arra lett kondicionálva, hogy folyamatosan jön a víz.
Én nem vagyok szaki, de mikor permeteztem, akkor én reggel csináltam és utána indítottam az öntözöt.
Mindazonáltal leírom újra (még ha sokan butaságnak is tartják), hogy tudomásom szerint 2 iskola van ezen a téren:
1. A füszálak legyenek mindig tökéletesek (mint a paradicsomok a Lidl-ben): ennek receptje a megfelelö öntözés, nyírás és szellöztetés mellett a mütrágya és a gombaölö megfelelö mennyiségü és ritmusú használata.
2. A gyep maradjon a természet része, nem egy müvileg fenntartott zöld szönyeg: öntözés, nyírás, szellöztetés ugyanaz, viszont a tápanyag ellátás természetes(ebb) és a kémiai fegyverek bevetése ellenjavallt.
Az 1. megoldás gyakorlatilag az "élö szövet a ...vázon", ugyanis a talaj mikroéletének nagy része elpusztul, marad fizikai közeg gyanánt, ami a gravitáció ellenében tartja a füvet és a rálépöket (tápoldaton növö paradicsom és saláta esete, ahol ugyanezt a szerepet egy tál(ca) tölti be).
A 2. megoldás szinte biztosan nem eredményez tökéletes gyepet, márcsak azért sem, mert a természetes trágyák nem tartalmaznak akkora mennyiségü nitrogént, mint mü társaik, de azért szép lesz és természetesebb (azért nem írtam természetest, mert egy monokultúra sosem lesz természetes).
Egyesek szerint a gombásodás fö oka nem az, hogy a gyep a sürüsége miatt befülled, hanem az, hogy alatta a talaj vízháztartása nem megfelelö. Ott éldegélnek az általunk gyülölt gombák, mert megfelelö számukra a környezet és néha aljas módon kibújnak a mi féltve szeretett zöld szönyegünkre. Furcsa módon a gömbaölö permetezés utáni belocsolása nem hoz végleges megoldást, viszont a müanyagok hatására a talaj szerkezete egyre kedvezöbb lesz a gombák számára. Állítólag! - mivel én nem vagyok se biológus, se kertész. Ha nagy marhaságot írtam, akkor a hozzáértök remélem kijavítanak, mert akkor megint tanulok valamit.
Szóval a kérdésedröl a testépítö körökben kezdöktöl elhangzó "Mit szúrjak be, hogy úgy nézzek ki, mint a Mr. Olympia" kérdés jutott eszembe. De a helyzet nem ilyen egyszerü. Lefújhatod az említett szerekkel, söt lehet, hogy szükséges is, hisz tényleg van olyan gomba fajta, ami rövid idö alatt nagy pusztítást tud végezni. Sajnálom, hogy Samubá nem szólt hozzá, mert ö ismeri a gomba fajtákat is. De akár várhatsz is. Nálam is gombás egy kicsit itt ott már 1-2 hete (gondoltam is, hogy felteszek egy képet "kicsit foltos, kicsit gombás, de a miénk" felirattal a Tanú után szabadon :-)). Reggelente, meg fünyíráskor meg szoktam nézni, hogyan, mennyire változik és egyelöre nem permeteztem semmit. Dithane van a fiókban és ha úgy ítélem, lefújok majd pár durvább foltot, de inkább dolgozom a talaj javításán, alacsonyan tartom a fü magasságát és talán meg is fésülöm majd rugós gyepszellöztetövel, hátha a jobb szellözés is segít egy kicsit.
Jól emlékszel a homok nem tartja a vizet, de homok és homok között is van különbség. Úgy csináld ahogy a füvednek a legjobb és neked is tetszik az eredmény.
Akkor szeptember elején lesz a felülvetés. Érdemes a csillagkapás bedolgozás után pluszban még virágfölddel vagy kvarchomokkal fedni plusz valami tápanyag, pl. biomassa?
Nem fog elütni, hogy eredetileg a vetett fű angol perje túlsúlyú volt, S Toscana meg nem az...
Nemcsak az én tapasztalatom, hanem a régi elődök/kertészek is ezt javasolták, amikor a talaj szerkezetét vették alapul az öntözéshez. Természetesen a helyi gyakorlat mutatja meg mit érdemes és lehet csinálni. Járt utat a járatlanért el ne hagyd, szól a mondás.
Az öntözés gyakoriságát tavasszal kell belőni, évközben már megsínyli a fű. Én az figyelem, hoyg milyen mélyre megy a gyökér. A gyakori öntözéstől sekély lesz a begyökeresedés, a ritkán sok víztől pedig mélyre megy a gyökere amint keresi a vizet. Minél kötöttebb a talaj annál ritkább öntözés egyre több vízzel és fordítva...
Tavaly a tuja alatti részek "kikoptak" és a garázs mellett is, ott felül vetettem Toscánával, ami láthatóan elüt a többitől. Érdekes, hogy ezek a részek egészségesek.
Érdekes, de biztató hogy miden OK lesz.
Jó ötlet e késő ősszel alapos szellőztetés után felülvetni az egész területet Tosccanával, hogy jövőre egységesebb legyen? Vagy ezt nem jó ötlet?
Jó is meg nem is.
A felülvetés jó ötlet.
A késő őszi felülvetés nem jó ötlet.
A vetés, felülvetés optimális időpontja nyárvégén, ősz elején van. Próbáld meg szeptember első hetére időzíteni a felülvetést, ja és a szellőztetést csináld késessel, hogy a mag könnyen bejusson a kés által vágott barázdákba. Én ilyenkor is csillagkapával szoktam bedolgoznia fűmagot úgy biztosabb a kelés.
Tegnap este lefújtam Bofix-szel mindent, amit akartam: főleg apró szulákot. Remélem nem volt korai, kb virágzás előtt 2-3 nappal van.
Viszont elfelejtettem belekeverni levéltrágyát, lehet utólag? Direkt levéltrágya kell, vagy jó az is, amit a talajra kell kiszórni, de feloldom vízben és azt permetezem rá?
A hőséget hogy érted? Forró napokat, vagy hogy ne nappal permezettek? Este fújtam ki, és akkoriban nem volt forróság sem.
Közben azért dolgozik a Gyomstop a cickafarkon. Most már erősen sárgák a növények, és kezdenek elszáradni. Csak furcsa volt, hogy 1 nap alatt megcsavarodott, de utána látszólag napokig nem történt semmi. Ezek szerint mégis történik. :)
Szia Samubá, én úgy tudtam hogy a homokos talaj nem igazán tartja a vizet. Nekem is ilyen, és nyaron inkább igényli 2 naponta a vizet. Most hogy sok eső volt full sűrű és zöld.
A déli frissítő öntözés azt jelenti hogy néhány milliméternyi vizet kapjon minden nap a normál öntözésen felül? Probléma-e ha körbe a tujákat is éri víz ilyenkor?
Elfogadom, hogy a tapasztalatod alapján - általában - az a jó öntözés, amit leírtál.
Nálam nem vált be a 2-3 naponkénti, négyet meg sem próbáltam. Szomszédom minden nap este 9 körül indítja az öntözést, 30 fok feletti kánikulában dél körül plusz 4-5 perceset is. Nála mindig irigylésre méltóan gyönyörű a gyep. Éppen ezért 23-24 foknál melegebb időben én is naponta öntözök, 18-20 percet az MP rotátoros körökben, 13-14 percet a spray-s körben. 14 év alatt ez vált be.
Ha nádképűtúlsúlyos akkor gondolom van benne angolp és réti perje is. Most a két napi öntözéstől nincsenek még elég méylen begyökerezve, de lassan átálhatsz a 3 naposra, de figyeld nehogy a Ncs kiszárítsa a másik két gyepalkotót, mert sokkal erősebb a gyökere. Homokos talajon később (jövőre és már ősszel) elég a 4 naponkénti öntözés. Átlagos időben a fű párologtat 3-4 mm vizet ez 12 mm öntözésnél kb 3-4 napig elég. A hőség napokon (300C )emelni kell a vízadagot 20-25 mm ig. A déli frissító maradjon.
Köszönöm szépen a válaszokat, tanácsokat, pont holnap nyírok, ezért a legjobbkor.
Heti kétszer 10 mm-t szoktam öntözni az kb. 1 óra 10 perc.
18 percre állítottam be 2 órával a nyírás előtt (15 órától) a frissítő öntözést, az kb. 2 mm. Remélem ez jó lesz.
Figyelek arra, hogy kevesebbet nyírjak egyszerre a nyíróval, a pengét megéleztem.
Tavaly a tuja alatti részek "kikoptak" és a garázs mellett is, ott felül vetettem Toscánával, ami láthatóan elüt a többitől. Érdekes, hogy ezek a részek egészségesek.
Jó ötlet e késő ősszel alapos szellőztetés után felülvetni az egész területet Tosccanával, hogy jövőre egységesebb legyen? Vagy ezt nem jó ötlet?
Es vann arra barmi szabaly, hogy kb mennyi vizzel? Ha mondjuk bekapcsolom az ontozot akkor menjen 1-2 percet vagy rendesen aztassam be mondjuk egy 20 perces ontozessel?
5 perc legalább kell de a teljes adag sem árt. A lényeg, hogy a gyökéren át is vegye fel a fű a szert és akontakt a fű tövénél is már a taljon hasson.
Mehet a délutáni frissítő öntözés a nyírás előtt pár órával.
Ilyenkor mennyi mm-t öntözzek és kb. mennyivel előtte?
- Annyi víz kell amitől éppen nedves lesz a levél, nem kell annyi mint a déli frissítő öntözésnél. Amíg fel ne szárad a víz a levélről ne nyírj, ez a felszárdás viszont függ a hőmérséklettől és a széltől, változó, de kb egy óra elég szokott lenn. Belemész a fűbe az öntözés után látod a lábadon mennyire vizes, belemész a nyírás előtt és ott már nem vagy alig lesz vizes, de jól esik rajta levegőt ven közben, mert jobb lett a mikroklímája is a pázsitnak.
Milyen keveréket vetettél, van még adatod?
Az előző tulaj vetette 1998-ban, angol perje főként és van benne némi réti is, még a tasakja is meg van:D
Remélem nem gond, hogy Toscánával vetettem felül.
- Ez jó mert angolperje van a Toscanaban is, de attól nem fog besűrűsödni, mert az egy bokros fű amolyan védő növény. A régi réti perje be fog indulni, de amire igazán számthatsz az a Toscana terjedőtövű nádképű csenkesz fajtája, ami viszont be tudja nőni a sérülést egy idő után. Remélem őszre meglesz, mert ilyenkor nyáron a fű sem nő ahogy szokták mondani, és tényleg lelassul vagy akár le is tud állni ha nincs elég műtrágya és víz, de nálad ez nem játszik.
ha megbízhetó eredményt akarsz akkor felejtős.
Akkor valami más Kálium túlsúlyost veszek majd, ami jó most is és ősszel. Remélem a pre-winter jó erre.
A Biomasst következő nyíráskor 10 dkg adaggal kiszórom, 20 kg van belőle.
- Most jó terved. jövőre javasolnék egy programot, ami nekem már bevállt.
All Round (4-5 hónapos) műtrágya 4 havonta, azaz évi kétszer; március végén, és a következő adag július elején és zárónak a Pre Winter október végén vagy nov elején, mert később már nem elég hatékony a felkészítő hatása. A PW kitart márciusig és március közepétől indul a fű növekedése általban és kezdheted elölről, viszont a füved egész télen zöld lesz, ha a gomba el nem viszi, de a nádképűt nem nagyon viszi semmi, kivéve a kísérőit.
Ha nádképű túlsúlyos a keverék, szerintem gyakori már a 2 naponta öntözés. Szép lassan nyújtsad az öntözési szüneteket. Ha jól emlékszem, akinek NKCS túlsúlyos füve van, az hetente egyszer öntöz.
Harmadik kérdésem pedig, hogy a 30+ fokos nyári melegekben idei tavaszi vetésnél a 2 naponkénti locsolást , homokos talajban, nádképű túlsúlyos fűmagkeveréknél kb milyen mennyiségben próbálgassam? 12-14mm/alkalom? 12-14:00 között szokott menni pár perces frissítő öntözés.
Es vann arra barmi szabaly, hogy kb mennyi vizzel? Ha mondjuk bekapcsolom az ontozot akkor menjen 1-2 percet vagy rendesen aztassam be mondjuk egy 20 perces ontozessel?
Még nem veszélyes. A gond hogy a fű nem esett még át a gyökérváltáson és nem bokrosodik eléggé, a gyomirtószer árthat neki. Nem is egyenletes a kelése a területen, ezért eltérő a füvek fejlettségi állapota is. Figyelj az ápolásra és nem lesz gnd.
Megnyírod, lepermetezed és utánna közvetlenül beöntözöd hgy lemenjen a hatóanyag a gyökérnyakhoz, mert a kipermetezett szer a növényben lefelé nem megy (persze van kivétel, de nem itt) Igy hosszabb a hatástartam és jobb a védelem hatása is.
Mehet a délutáni frissítő öntözés a nyírás előtt pár órával, úgy hogy ne maradjon nedves a fű mire nyírod.
A lyukakat be tudja nőni a gyep ha elég réti perje van benne. Miyen keveréket vetettél, van még adatod?
Az Aldis műtrágyát nem ismerem, de tartósnak írják visszont kevésnek tűnik benne a nitrogéntartalom és lehet hogy előbb kifakul a fű mint ahogy elvárod tőle mert elfogyasztja a fű. Próba szerencse, vagy ha megbízhetó eredményt akarsz akkor felejtős.
A kén nem árt a fűnek, de lehet hogy kénsavas káli és magnézium szulfát van benne ami a ként majd leadja a talajban.Ettől savasít.
Az Agromaster burkolata e-max tipusú ami egyrétegű és így egyszerűbb lebomlású ezért olcsóbb előállítani, viszont nagyobb szemű ami a fűben sérülékenyebbé és egyenetlen elosztásúvá teheti. Szántóföldi bedolgozásra ajánlják, mint minden Agro- elnevezésű terméküket.
A Proturf burkolata Poli-S tipusú kétrétegű az átjárhatósághoz mikrobiális tevekenység is kell. Drágább előállítású technológia , apróbb szemű, egyenletesebb kiszórhatóságú, kevébé sérülékeny. Elsősorban Sportpályákra és golfpálya fairwayre ajánlják.
Az eddigi tapasztalataim alapján a célterületen való használat mindig megbízhatóbb eredményt ad ezekenél a gyártmányoknál, még ha az árában a többletet meg is kell fizetni.
Én is tudok minden nemű műtrágyával ereményesen gyepet kezelni, de itt a fórumon, az amatőröknél, olyan terméket ajánlani amit még nem próbáltál és nincs összehassonlítási tapasztalat, kissé kockázatos. Ilyenkor jön a fenntartás és a várható kockázatok elemzése a fórumon. Majd a termék magáért beszél, ha lesznek az előnyökről vagy a hátrányokról, jó vagy rossz vélemények már itt kipróbálva is.
Lehet mar korabban elhangzott, de a beontozest hogyan kell csinalni? Bevallom nem teljesen tudom, hogy mi ez es hogy kellene csinalni?
En eddig siman a leirasnak megfeleloen kipermeteztem az Amistart, de ez alapjan most be kellene ontozni. Mindossze 80nm gyeprol van szo, de szeretnem most megfeleloen gomba ellen kezelni, mert hasonlo foltok jelentek meg a rengeteg csapadek utan.
Amit írsz jellemzően igaz, de nem erről volt most szó. Ha ráérsz hasonlítsd össze a fenti két műtrágyát légyszíves. Én arra gondolok, hogy bizonyos termékeknél nincs éles határ szántóföldi és kertészeti-gyepápolási felhasználás között. Adott termék esetén egyszerűen értelmezni kell tudni, amit a gyártó ír tápanyagról, hatásról és akkor nem fut bele az ember meglepetésekbe. A fenti két műtrágya között az árán kívül nem sok különbség van...
ès jól gondoltam az AGROmaster termékekben ami kettő vagy három hónapos burkoló anyagok csak a nitrogén bizonyos százaléka burkolt Csak . Azaz a kálium ezekben az anyagokban nem burkolt. Van az Agro Masternek is kálium burkolat anyaga de azok már hat hónaposak és persze drágábbak is. A fűre kiadott profi Icl anyagok npk burjoktak - ezért is drágább - viszont sokkal jobb is mert nyáron sokat öntözünk és a kálium nagyon hamar kimosódik ha nem burkolt.
A fűnyíró (Agrimotor FM 3310) magasságállítás fokozatai: 30-45-60 mm, nálam 45 mm-re van beállítva, de mivel sűrű a gyep - és a kerekek nem a talajon gurulnak, hanem a gyepen - a vágott fű 50-53 mm magas nyírás után lemérve. Ennek tükrében is alacsony?
A 30 mm-re csak a gyepszellőztetés előtt szoktam nyírni.
Nagyon érik, hogy új fűnyírót vegyek egyébként, de max 35 e Ft-ot áldoznék rá, hiszen 70-80 négyzetméter csupán a terület. Benzines kizárt, hiszen a szomszédok így is mindig feljelentést tesznek, ha nyírom a gyepet, holott nem nem hangos és nem is "tiltott" időzónában teszem, kedves szomszédok :D
Az a baj a gyeppel, hogy nem nagyon lehet félig-meddig csinálni, vagyis megvenni a jó magot, meg szellöztetni, de nem trágyázni, nem öntözni. Vagyis lehet, csak nem lesz szép. A mag gyakorlatilag egyszeri beruházás, tehát mindenképpen megéri a megfelelöt választani, de azért ne az ár alapján tedd.
Az is baj, hogy még ha szárazságtürö magot veszel, az se lesz szép víz nélkül (igaz, nem tudom mire gondoltál odafigyelés alatt).
Ahogy az okosok itt többször leírták (és azóta én is böszen mondom másoknak :-)), a gyep a kert legdrágább és legmunkásabb része. Ha nagy a kert, akkor csökkenteni kell a fü felületet úgy, hogy nagyobb részt ültetsz be cserjékkel, bokrokkal, fákkal (többen raktak már itt fel képet saját kertröl mintaként). Mindazonáltal szerintem az 500 m2 azért nem annyira sok.
Ha szellőztetsz nem kell minden esetben felülvetni. Akkor szokták, ha amúgy is ritka és sok helyen nincs egyáltalán fű. Igen megéri drágább fűmagot venni.
Ha nem trágyázol akkor hiába figyelsz oda jobban, sosem lesz az igazi.
Valóban a trágya is drága, a fűmag is drága, meg a terület is nagy, szóval vagy lemondassz a szép fűről, vagy áldozol rá némi pénzt. Ha már vettél gyepszellőztetőt akkor gondolom van hajlandóság.
Azzal szerintem mindenki egyetért, hogy egy szebb füvet fenntartani szimplán odafigyeléssel nem lehet, csak idő és pénz ráfordítással.
Nekem is 450+ m2 füvem van, tehát nem lehetetlen olyan pázsitot fenntartani amit mindenki megdicsér, csak szeretni kell csinálni és ádozni kell rá ;)
Abban, amit írsz igazad van általánosságban, csak én azt gondolom, hogy bizonyos műtrágyák esetében nem ilyen éles a határ, hogy az szántóföldre, vagy kifejezetten fűre fejlesztett termék-e?!
A gyártók sem abban érdekeltek, hogy kizárólagos területeket fedjenek le, így nyilván van bizonyos esetekben átmenet a területek között.
Konkrétan agromaster 19-5-20 műtrágyától indult az eszmecsere és érdekelne a véleményed, hogy az említett
Köszönöm a válaszaid, tanácsaid, hasznos számomra és meg is fogadom azokat.
Eszembe jutott még valami...
Mivel szerdán csak délután tudom csak nyírni a füvet (munka miatt)érdemes előtte mondjuk 2 órával fél órát öntözni?
Tehát 15.00-16.00 öntözöm, 17 óra körül nyírnám.
A képen látható részeket kézi gyepszllőztetővel illetve gereblyével kiszedtem, viszont lettek így a fűben lyukak, ezeket a foltokat vessem felül, vagy majd besűrűsödik?
Az Aldiban találtam műtrágyát, jó lehet ez nyárra is a pre-winter elfogyott.
Kicsit visszamentem időben. Látom felkaptad a vizet.
Agrármérnök végzettségem van, nem értelmeztem félre semmit. Pontosan tudom, hogy mit ígér az agromaster, nem véletlen 2-3 hónap hatástartamot írtak rá. Most kiderül, hogy milyen lesz a gyakorlatban. A tápanyag, meg tápanyag, tökmindegy, hogy egy marketing gépezet milyen fantázianevet talál ki rá.
Nem akarom lecsapni a magas labdát , hogy nem csak a zsákszínében van a különbség hanem a tartalmában is. Nem hatékony marketng.
Amiről itt vitatkozunk az a hagyomásnyos műtrágya és a spéci burkolt, műtrágyák közti különbség.
Itt megtalálod ha nem ismernéd hogy mi a különbség a burkolatok tápanyag szabályzó hatása között.
Szóval csak látszólag mindegy mit adsz ki, mindegyik ott a leghatékonyabb amire előállították, amellett hogy bárhol hatni fog mert a műtrágya az műtrágya , vagy ahogy írod a tápanyag az tápanyag.
Szeritem hervadt a füved, ze valsz tápanyag hiántól, főleg a káliu ment el azért hervadt, ez a tipikus tünet, így a nitrogén sem hasznosul rendesen ezér sárgás. Adj neki Sportsmaster Hi K műtrágyát 30 g / m2 adagban.
Évente szoktam egyszer gyomstop+ -ozni foltszerűen. Idén még nem fújtam szulákra, csak cickafarkfűre, amit néhol kivitt, de a legtöbb helyen csak megcsavarodott a növény és sárgulgat. 1 liter vízhez 10 ml szert szoktam keverni.
Ez egy hormon bázisú, hatású szer és ez a csavarodás a hatékony hatás jele. Lassan öli meg a növényt. Ott ahol már hatást látsz az attól van hogy leégette a szer töménysége a növényt, és várhatóan újra ki fog hajtnai, mert nem tudta felvenni a cickafark a leégetett leveleivel a szert. Hőségben ne kezeld mert nem hat csak éget.
Nagyon szépen sikerült a vetésed. Ez serintem nem különösebben gyomos. Most még egyébként is korai lenne gyomirtózni, de ilyen 20 fok feletti hőmérsékletnél nem is ajánlom, mert füvet is megégeheti. Ezeket az egyéves gyomokat jövőre már nem engedi kikelni a füved, nem kell aggódni nem tudnak elszaporodni.
Műtrágya. A new grass kevés káliumot tartalmaz, ezért két hét múlva mehet rá valami kálium túlsúlyos, akár a Sportsmaster HiK vagy, akár a pre winter most és okt végén nov elején ismét.
Múlt héten szerdán szórtam ki 2 kg pre.wintert a 70 négyzetméteres területre. (Van itthon Biomass azt is szórjak ki?). Előtte április végén volt Biomass 35 dkg/ négymetméter dózisban.
Mehet biomass is 10 deka; egyébként nyáron ezek jobban hatnak, mivel elég meleg van a mikroorganzmusok élettevékenységéhez.
Egy Agrimotor FM 3310-em van, két kés is van hozzá, amelyeket havi szinten éleztetem is. Lehet le kéne valóban cserélnem a fűnyírót, mert megfogja a sűrű gyep, ilyenkor nagyon lassan haladva nyírom, ez jó megoldás? ( ennyi a gyepterület, amit a képen látsz)
Magasnak nem hinném, hogy magas, amikor nyírom, hiszen mindig szerdán délután, munka után (5 óra körül) és szombaton délelőtt nyírom.
Amikor lefogja a fűnyírót a jó minőségű, sűrű gyep, akkor nem lassabban kell menni, hanem kevesebbet kell vele fogatni, vagyis fele szélességben vághatod, hogy ne fogja meg a gépet a forgásában fű. Megoldás egy erősebb gép is. Ebben a Tsunami tud esetleg segíteni ha akarod.
Érdekes a vágás ideje is mert a délutáni nyírásnál már hervadtabb lehet a fű akkor is ha nem látod még a lankadást, és ilyenkor is tépi a gép mert rángatni tudja a füvet, míg reggel a friss fű még erősen áll és szebben dolgozik a fűnyíró is, persze ne legyen harmatos azért a gyep, hacsaknem JD fűnyírót használsz.
Te lekezelnéd gombaölővel, vagy kiheveri "magától"?
Én a megelőző permetezés híve vagyok, így lekezelném, hogy biztos legyen a hatás. Most hogy nálad az AEX-t a eső bemosta védett, de az új hajtásokban nem lesz elég hatóanyag és ezeket ismét fertőzheti valami aktuális gomba. Most érdemes valami Amistar félét Proplanttal (20mg) keverve a hőség és a nyári píthium miatt, no és persze a permetezés után beöntözve, hogy a talajon és a gyep gyökérnyakánál is hasson már. A fiamnál a múltkor sportmasteres (26-5-11) augsberger eredetű gyepen adtam Amistar top -ot és két nap múlva kérdezte, hogy mit csináltam vele mert nagyon zöld lett. Ezt csak ezért írom, mert az amistar félék nemcsak védenek, ölik a gombát, hanem stimulálják is a füvet, javítják az életképességet és az ellenállást a gombákkal szemben.
további sikereket, jó a füved és majd összeszoktok.
6 hetes új telepítésű Toscana a hozzá való Newgrassal együtt vetve szépen alakul, de természetesen a gyomok is fejlődnek rendesen, nem is csodálkozom rajta 😃
Lehet, szabad, érdemes most (már) gyomstoppal próbálkozni? Vagy fogadjam el így ezen a nyáron? Nem fog nagyon elszaporodni?
Érdemes ebben a melegben még felülvetni? Nálam is megtette a hatását az esős idő, sok helyen a gomba lerendezte a füvet, permet megvolt ellene kedden, gondolkozom, hogy megint fűmag, enyhe takarás valami általános virágfölddel, esetleg megszórnám 15-15-15 műtrágyával.
Akkor lehet, hogy megküldöm 2,5-szeres adag Gyomstop+ -szal. Már elég szépen nő a szulák, de azon a részen még nem virágzik. Lehet, hogy kivárom.
Viszont találtam Bofixet is a dobozok között. Eddig nem is emlékeztem rá, sőt hiányzik is belőle, nem tudom hogy mire használtam. Viszont 2015-ös gyártású, 3 évet ír szavatosságnak. Lehet, hogy még használható?
A kertnek vannak egyéb szulákfertőzött részei, azon kipróbálom, hogy mit tud.
Az apró szulákkal én is küzdök, idén remélem sikerül pontot tenni az ügy végére. Abban egybevágnak az itteni tanácsok, hogy egyszeri permetezés az apró szulák ellen nem elég, amikor az alvórügyekről kihajt, ismét permetezni szükséges. A legjobb időpont az első permetezésre, amikor virágzik.
Elvileg mindkét szer hatásos a célpont likvidálására. A Bofix garden (Colombus EC) adatlapja írja is hogy hatékony apró szulák ellen.
A Gyomstop plusznál nem találtam ajánlást, viszont kicsit mélyebbre ásva, a Bayer (ami az egyik legnagyobb növény védőszer gyártó a világon) 2,4 D és dikamba hatóanyagú gyomirtóját javasolja használni apró szulák ellen, ami hatóanyagok megtalálhatóak a Gyomstop pluszban. Viszont, ha megnézzük a hatóanyag koncentrációt, akkor az jön ki a matek végén (ha nem számoltam el magam), hogy 10 liter permetlébe 200-250 ml Gyomstop pluszt kell rakni, hogy a Bayer ajánlásába szereplő szer hatóanyag tartalmát elérd, mivel az a szer (Dicophur Top 464 SL) az előbb említett hatóanyagok ötszörösét tartalmazza.
Apró szulák ellen keresek megoldást. Glialka nem jó, mert mást is kiírt, ráadásul az itteni tapasztalatok, és egyéb cikkek alapján nem valami hatásos ellene.
Megjegyzésként: mi a szőlők körül megkapáljuk, nem maradt semmi, de a nagy esők után most kijött a szulák. Virágzásban sikerült lefújnom (ráadásul nem az előírt 1-1,5%-os töménységben, hanem 4%-osan), a zöld részek el is száradtak. Kíváncsi leszek, hogy kiviszi-e teljesen.
Ami nálunk van fű, az nem nevezném gyepnek, inkább szálasfűnek, ami ilyen az maradhat, olyan, amilyen. :) Sosem locsolom, most ebben a 2,5 hónapos aszályban nem nyírtam egyszer sem. A nagy esőtől, most beindult, de hirtelen akkora lett, hogy a fűnyíró nem vinné, ezért úgy döntöttem, hogy magot nevelek belőle. Ez ezekre a hosszú szárakra futott fel a szulák, nem gondoltam, hogy ennyi van.
Évente szoktam egyszer gyomstop+ -ozni foltszerűen. Idén még nem fújtam szulákra, csak cickafarkfűre, amit néhol kivitt, de a legtöbb helyen csak megcsavarodott a növény és sárgulgat. 1 liter vízhez 10 ml szert szoktam keverni.
Ötlet?
Annyi tippet már láttam itt, hogy műtrágyát kell a vízhez adni. Ez kimondottan levéltrágya legyen, vagy jó a földre szórós granulátum is feloldva? Másik tipp amit láttam az a Bofix Garden, másnéven Columbus?
Kérdés:ABD/ABR esetén ha a bekevert szert locsolóval juttatom ki az elvileg a legjobb,mert kap a felület is illetve lemegy a talaj felszínére is.Jól gondolom?
Múlt héten szerdán szórtam ki 2 kg pre.wintert a 70 négyzetméteres területre. (Van itthon Biomass azt is szórjak ki?). Előtte április végén volt Biomass 35 dkg/ négymetméter dózisban.
fűnyíró is tépné
Egy Agrimotor FM 3310-em van, két kés is van hozzá, amelyeket havi szinten éleztetem is. Lehet le kéne valóban cserélnem a fűnyírót, mert megfogja a sűrű gyep, ilyenkor nagyon lassan haladva nyírom, ez jó megoldás? ( ennyi a gyepterület, amit a képen látsz)
Magasnak nem hinném, hogy magas, amikor nyírom, hiszen mindig szerdán délután, munka után (5 óra körül) és szombaton délelőtt nyírom.
Update:
Tegnap munka után, este a száraz részeket kézi szellőztetővel és gereblyével kiszedtem, kipucoltam. Nagyon sűrű egyébként a gyep, láthatóan szebb lett mint volt.
Ha nem szükséges nem vegyszereznék, a gombásodás ellen kezelve lett Amistar Xtrával 12 napja, de utána sok eső volt, főként éjjel, magas páratartalommal.
A sárga foltok a szomszéd szerint ez éjjel átjáró macska vizelete és nyest miatt is lehet, és valóban, a kamera rögzíti is őket, ahogy ott vannak :D
A fentiek tükrében miket tanácsolsz, mit csináltam rosszul?
Ha szükséges még tápanyag mit szórjak ki?
Vegyek más fűnyírót?
Te lekezelnéd gombaölővel, vagy kiheveri "magától"?
Minden tanácsot, észrevételt szívesen fogadok, nagyon szép gyepet szeretné erre a kis területre.
Nekem úgy tűnik, mintha tápanyag is kellene már és a fűnyíró is tépné a gyepet, mert vagy magas volt, vagy hervadt amikor nyírtad a füvet. Az sem kizárt, hogy erős a gyep a fűnyírónak és le-lefogja a forgását. Rendbe lehet hozni.
Az első kép egy ártalmatlan gomba, de a második olyan mintha ott lassabban forgott volna a fűnyíró kése. Ott állt le, vagy indatottad el, esetleg lefogt a fű nyírás közben.
Tudományos megállapítást közöltem, nem velem vitatkozol, hanem az agrártudomány jelenlegi egyik alaptézisével. Tolják a nitrogént, aztán meg tolják a kemikáliát, jó kis körforgás
Látszólag igaz a megállapítás de ha ez a szabály akkor van kivétel is.
A fű alaptrágyája a nitrogén, ettől lesz zöld és ha kifakul, akkor mehet a következő adag műtrágya, ettől lesz sűrű és ha nem sűrű akkor jön a muhar, ha nincs elég nitrogén a talajban akkor jön a fehér here meg a méhek. Ráadásnak pedig a nitrogén hiánynak is megvannak a maga gombás betegségei. A tünete a világoszöld gyep barna vagy rózsaszín pusztuló gyepfoltokkal. Ja és mindezt nem az agrár végzettségeim alapján tudom, hanem a gyakorlati tapasztalataimból.
Vagyunk itt egy páran a fórumon akik már évek óta a saját tapsztalataik alapján akarnak segíteni azoknak akik maguk akarják szebbé tenni a gyepjüket. stb.
yaraban 20%al van több nitrogén mint agromasterben, nem ezen fog múlni, hogy vki túltolja e a nitrogént. Inkább az a gond, a legtöbb ember szerinted kiméri tényleg azt a 20-30g-ot? Én úgy képzelném a hszek alapján a legtöbb tanácsot kérő embert, hogy inkább kicsit magasabbra állítom a szórókocsin az adagot, nehogy kevés legyen, aztán 3 hét után már alig várja szórhassa a köv. adagot, kipróbálhassa az újonnan beszerzett trágyát, mert itt a fórumon olvasta, hogy az agromastertől zöldebb lett a fű. Az öntözésnél is hasonlóan képzelem el, tehát a legtöbb ember a túlbuzgóságának köszönhetően tolja túl tápanyaggal és teszi tönkre a gyepet, nem a 20+ N-es trágyával.
Persze végeredményben abban igazad van, hogy emiatt a hozzá nem értő többség jobban jár nyártól az alacsony N tartalmúval, mert azt kisebb eséllyel tudja túladagolni.
Én ennek ellenére senkit sem biztatok erre, az elmélet és a gyakorlat is azt mutatja, hogy semmilyen növénynek nincs szüksége ilyen szinten nitrogéndús műtrágyára folyamatosan. Egyébként is nettó környezetszennyezés a kimosódás által is a pétisó és a cropcare nitrogénes. Minden amellett van, hogy az ilyen akciókat érdemes kerülni.
Tudományos megállapítást közöltem, nem velem vitatkozol, hanem az agrártudomány jelenlegi egyik alaptézisével. Tolják a nitrogént, aztán meg tolják a kemikáliát, jó kis körforgás.
Egyébként nem sokáig lehet tolni a 23-as Cropcare-t, ugyanis az utóbbi néhány évben kizárólag Magyarországra gyártotta a Yara, és a gyártás is csak múlt időben értendő, az utolsó zsákok vannak a készleteken az országban.
Könnyen lehet - finoman gereblyezd meg - vagy finoman rugós szelloztetvel szedd ki az elhalt szálakat - mehet neki utána tapanyag és víz - ha lesz kopasz folt akkor egy kis fumag is
más is írta már a pre-wintert nyárra, de erre ezt írják: Alacsony hőmérsékleten szinte egyáltalán nem adagol nitrogént, ugyanakkor tavasszal a felmelegedés hatására a nitrogén fokozatosan a fejlődésnek induló fű rendelkezésére áll.
Na de nyáron duplája a hőmérséklet, még éjjel is 15 fok felett, akkor nem többszörös sebességgel oldódik?
Azért jobb, mert nem nitrogéndús műtrágya. Semmilyen növénynek, így a fűnek sincs szüksége ekkora nitrogéntúlsúlyra, főleg nyáron. Kockázatos nagyon. A sok nitrogén fellazítja a szövetállományt, amelybe megfelelő környezeti feltételek mellett (lásd elmúlt hetek nedves időjárása) könnyebben behatolnak a különböző gombás betegségek kórokozói.
Egy enhye nitrogéndús műtrágya jó lehet tavasszal, de júniustól minimum kiegyenlített vagy inkább kálium túlsúlyú nitrogén-foszfor-kálium arány a jó. Ezért jó az Agromaster 19-5-20, a Cropcare 11-11-21, Sportsmaster 18-0-17 vagy 16-6-25 és a Landscaper Pro Stress Control vagy Pre-Winter.
Nem fű ugyan, de van most valami aktuális örökzöld vész? Két tujám elszáradt, a szomszédnál vagy 10 4-5 méteres teljesen rozsdabarna. Ami jobban aggaszt, hogy van egy 5 éves Normann fenyőm, ami eddig gyönyörű volt, most is 20-40 centis hajtások vannak rajta, viszont a törzse mellett elszáradtak a levelei, és lehullottak. A törzstől kifelé olyan 20-40 centin.
Még nem vészes, és a friss hajtások is szépek, csak aggódom, nehogy eszkalálódjon a helyzet.
Dithane -t érdemes ebben a bizonytalan esős időszakban kijuttatni? Nálam is felütötte a fejét a gomba, de hol esik hol süt a nap, permetezés után ha jön az eső az nagy gond?
Illetve ha a kezelés sikerrel jár, a fű helyreáll vagy érdemes felülvetni? Nyáron nem tudom mekkora sikere lenne.
egyedul a dithane kiszerelése poralakú. A másik kettő kis ampullákban volt (2.5mL illetve 10mL).
Szerencsére a maradékokat nem dobtam ki, de vajon elállnak ezek így levágott tetejű fiolákban?
És ez a megismétlés feltétlen szükséges, mintha olyasmit láttam volna ráírva hogy megvan évente max hányszor lehet. Vagy az az élelmezési dolgok miatt?
nem baj, ha most amúgy is nagyon nedves, külön ne öntözd, 1-2hét múlva ismételd meg a kezelést és akkor öntözés előttre időzítsd(ilyenkor mehet este is az öntözés) A dithane kontakt szer, de ha megnézed a leírását pl. saláta és egyéb zöldségeknél is javasolt a beöntözés palántadőlés ellen, mert a gomba a talajból fertőz.
Ezt most fotóztam,szerintem giliszta,de iszonyatosan sok ès minden nap újak jönnek amikor esik vagy öntözünk.Ezeket letapossuk,s lesz olyant lyuk,fűmentes rész,mint a korábbi fotòn látható.Több száz már,több ezer inkább,alkalmanként 100 új.
Ha 30m2-re kell csak, akkor a 10l nagyon sok, ha még sose permeteztél először próbáld ki sima vízzel, ekkora terület pár perc alatt megvan és akkor pontosan látni fogod mennyi víz kell. Mivel kis terület, ezt a mennyiséget érdemes megdupláznod és akkor két körben tudod lekezelni, így sokkal egyenletesebb lesz a kijuttatás.
Tehát ha a próba permetezésnél 1liter víz fogy el, akkor kezdésnek 1liter vizet öntesz a tartályba, utána 3-5ml amistart elkeversz egy kis vízben (mivel 10ml az ajánlott 100m2re) ugyan így a többit, ahogy írtad is és a végén felöntöd, hogy 2liter legyen a permetlé.
(Ha 1,5 liter fogyna el akkor 3liter lesz a végleges oldat, de a szerekből akkor is uannyit teszel.)
Ha hektárra van írva a mennyiség, azt oszd el 300-al, nem baj ha kicsit több megy. Tehát ha pl 3kg/ha van írva, akkor 10g-ot teszel bele.
igen egyben, de érdemes törzsoldatot csinálni. Kiszámolod mennyi kell a területre, ha 10litert keversz be, akkor 5literig megtöltöd a permetezőt, egy külön edénybe 1 literbe bekevered az amistart és úgy öntöd a permetezőbe, majd megkevergeted, aztán ugyan így a többit és a végén felöntöd 10literig, keverés, vagy finoman összerázás.
Ha a végén marad még permetlé, akkor újra járd végig a területet, lényeg hogy az ajánlott dózis ki legyen juttatva.
Bumper helyett mehet topas, ridomil gold mz (a gold plus nem jó) helyett meg dithane. Egy nap is számít, főleg ilyen időben, kezeld le azzal amit be tudsz szerezni, aztán holnap a többivel.
Segítséget kérnék, a kertben rohamos gyorsasággal elszaporodott a sárgával bekarikázott növény, főleg a csapadékos időjárás után.
Jelenleg a gyerekkel nem lehet mezítláb kint lenni mert annyira szúr, ez hétről hétre egyre rosszabb, az üde zöld szín átváltott sárgás színbe, foltos mindenhol.
Kérdésem, hogy mivel lehetne kiirtani? Előre is köszönöm.
Azért kérdezem, mert amistart akár most is tudnék venni (nagyobb áruházakban találtam), de úgy látom ridomilt nem árulnak, és ez ennek a bumpernek meg visszavonták az engedélyét a hatóanyag károssága miatt.
szóval van értelme most csak amistarral kezelni, aztán hétköznap megnézem mit árulnak a gazdaboltban...
Nem vagyok szaki, de ez még nem tűnik olyan vészesnek, jó eséllyel 1-2 hét alatt kinövi, ha sikerül megállítanod a gombát! szerintem mielőbb fújd le gombaölő kombóval: ABR (Amistar Bumper Ridomil Gold MZ) lehetőleg még eső előtt és akkor a beöntözés (hogy a talajba és gyökerekhez is lejusson) is meg van oldva!
Kérdésem, a kertész, amióta lerakta a gyepet, volt-e ott, látta-e bármikor is azóta? Én, ahol lerakom a gyepet, annak első nyirását én végzem, az ár tartalmazza. Ilyenkor ellenőrzöm a fű állapotát, nem beteg-e pl. Ha gond van, orvosolom. Az első fűnyirásra ugyanis nem csak fűnyirót viszek magammal, hanem permetezőt is, gombaölő szerekkel.
Nálad is ez történt, megtámadta a gombabetegség, mert csapadékos idő volt, éjjeli esőkkel és tartósan magas páratartalommal. A gyep nagyon sűrű volt, továbbá el volt vágva az összes gyökere, ami gyengiti a betegségekkel szemben. Ennek eredményét a fotókon láthatjuk.
Nem véletlenül irtam, hogy május első hete rég volt. Ha azóta nem volt ott a kertész, nem volt semmilyen további vállalása, nem valószinű, hogy hajlandó lesz bármit is garanciában tenni érte. Nekem volt régebben ilyen esetem, de akkor a fű a betegség miatt részben tönkrement még az első nyirás előtt, ezért kicseréltem.
május első hetében ház előtti részen kertész telepített árnyéktűrő gyepszőnyeget. Korábbi talajt felrotálták, és elhordtak róla egy jelentősebb vastagságú réteget, majd új földdel kialakították a szükséges felületet.
Erre jött a nagyon jó minőségű gyepszőnyeg (gyártót nem írok, Gyál környékén vannak), és a szükséges starter trágya. Öntözőrendszer beépítve. Az öntözésre odafigyeltem, de az utóbbi 1-2 hétben annyi csapadék esett, hogy egyszer sem kellett locsolni (ezt is csapadékmérővel mértem, ne csak szemre ítéljek).
A kiinduló állapot: gyönyörű sötétzöld, sűrű fű.
Mostanra pedig ilyen lett:
Sokkal világosabb színű az egész fű, illetve foltokban sárgul, a képen ezek elég jól látszanak.
Rohamosan romlik az állapota a 6 héttel ezelőttihez képest.
Még az is hozzátartozik, hogy kb 3 hete itt-ott kis kupac morzsalékos földkupac jelent meg a fűben...vöröshangyák. Beszórtam a kupacot behordós, fűre ártalmatlan méreggel. Lett máshol kis kupac.
A kertben előtte sosem tapasztaltam vöröshangyákat. Nem akarom rájuk fogni, lehet tévedés volna erre következtetni, de tény hogy megjelentek.
Szerintem ha így folytatja, nem éri meg a 2-3 hónapos kort...
Van ötletek mi ez, és menthető-e?
Illetve: ilyen esetben a kivitelező kertész mondhatja azt, hogy "ez van, ilyen az élet", vagy szoktak ilyesmiért garit vállalni?
Köszönöm. Yarat tudok itt venni helyben, Az Agromaster rendelős és nem nagyon vagyok otthon. Szerintem veszek Yarat+ kálium tuning. A gombát majd fujogatom ABD- vel meg csak reggeli öntözés lesz.
Agrármérnök végzettségem van, nem értelmeztem félre semmit. Pontosan tudom, hogy mit ígér az agromaster, nem véletlen 2-3 hónap hatástartamot írtak rá. Most kiderül, hogy milyen lesz a gyakorlatban. A tápanyag, meg tápanyag, tökmindegy, hogy egy marketing gépezet milyen fantázianevet talál ki rá.
A rossz hír, hogy most semmivel, és nem is ehető, a jó hír hogy a gyepet nem viszi ki. Az elhalt fű gyökerek lebontásában ténykedik. Az amistaros permetezés (kb 20ml/100 m2 ) beöntözve meg tudja állítani pár hét alatt. A megelőzésre tavasztól ajánlott.
Most hadd ne foglaljak állást, hogy melyik a jobb. Ki erre ki arra esküszik. Minden műtrágya hatásos a gyepen, de mindig csak azt várjuk el tőle amit tud majd nyújtani, és ami a legfontosabb, ott várjuk el tőle amire ajánlják a gyártók vagyis gyártották a terméket.
Tény azonban az is hogy a rossz minőségű, elhanyagolt gyepen a magas minőségű műtrágyától se várjunk csodát.
Szia, csak a számokat néztem ez az Agromaster jobbnak tűnik.Nem vagyok még nagy szaki, 1 éve füvezem 😁, Ezek szerint a Yara mégiscsak jobb lenne? Igen, homokos a talaj, ezért is szorom 2 hetente sajnos.
Ha a 23-7-7 yarara gondolsz, akkor az burkolatlan cucc, 3-4 hét alatt kimosódik. Gyorsan nő tőle a fű, de kevés a kálium benne, nyárra az agromaster 19-5-20 jobbnak tűnik.
Most akkor mi van?!!!
Az Agromasterben van 30% körüli burkolt nitrogén és burkolatlan foszfor és kálium a yaraban meg semmi nem burkolt, kérdem én, akkor mi a különbség a kimosódásban. Semmi !!! Ehez add hozzá hogy a Dokiki homokos talajon pázsitgyepezik, amiből köztudomású, hog gyorsan ki tud mosódni a kálium.
Valamit nagyon félre értelmeztél.
Amire te gondolsz a burkoltnál hatástartamra az a NPK 100% ban burkolt ICL termékekre vonatkozik.
Minek akarsz szántóföldi műtrágyát a pázsitra, ha jobb is van. Nem hiszem hogy a talajba való bedolgozás nélkül hozni fogja a megadott hatástartamot, mert a szemcsék előbb szétmennek.
Itt megnézheted a műleírást és ahasználati utasítást hozzá a gyártó cég ICL honlapján
Én csak permetezek vele. Egy hektár 400 liter víz 1.5l amalgerol 10 kg keserűsó és 2-3l plantafosz (ezt már nem lehet kapni de be van spájzolva) helyette valami foszfit formulájú lombtrágya. Ezt kb 3-4-szer egy kultúrában,fűnél ha csinálnám akkor kb hatszor.
robotfűnyíró esetén van valakinek tapasztalata a locsolás/nyírás optimális beállítására?
Nálam homokos a talaj, így gyakorlatilag normális időjárás esetén 2naponta megy a locsoló hajnal 3-4 között, a robot 10-22 között dolgozik naponta a terület nagysága miatt.
A gondom, hogy kb 2 naponta takarítani kellene a robotot, hogy ne csomókban hullatja a fűnyesedéket......
Ebben az időjárásban ez hatványozottan igaz, hiszen nyíráskor gyakorlatilag mindig magas a napi esőzések miatt a fű nedvességtartalma..
Igaz, nincsen benne a fűmagos zsákban, mégis sok pázsitban gyepalkotó :D
Eljött az ő ideje, az idén kissé megkésve, de megérkezett. Nem marad sokáig, szeptemberben már elhalálozik, igaz, addig nyulakat megszégyenitve szaporodik.
sziasztok! friss telepítésnél (tegnap vetettem, a legtöbb részen felülvetés) mennyi vizet kell kijuttatni naponta ilyen szeles 25 fokokban, ami most van? 5 mm? 1 cm? Volt olyan rész, ahol csak kannával tudtam öntözni, ott 1 m2-re kiöntöttem 10 litert, ami ugye 1 cm-nek felel meg. Nagyjából ennyi mehetett a kert többi részre is, slaggal. Azt terveztem, hogy ezt naponta egyszer elvégzem mondjuk 10 napig, aztán utána csak minden másnap locsolok (persze az időtől is függ). 1 cm-nél a 150 m2-es kertre kimegy naponta 1,5 m2 víz, ez nagyon nem lesz olcsó. :(
Ha a 23-7-7 yarara gondolsz, akkor az burkolatlan cucc, 3-4 hét alatt kimosódik. Gyorsan nő tőle a fű, de kevés a kálium benne, nyárra az agromaster 19-5-20 jobbnak tűnik.
Akácfa levélnek van gátló hatása a fű növekedésére? Május elején nagyon szépen beindul a felülvetés, sűrű volt, most vettem észre, hogy mintha gyérülne a fű, sok sárga lehullott akáclevelet látok a fű között, úgyhogy erre gyanakszom, esetleg a túl sok eső és napsütés nélküli időszak lehet az oka?
Amalgerol-keserűsó nagyon jó párosítás.Ha még dobsz hozzá egy kis fosfitex formulát (mondjuk ilyesmi) akkor elég jó ellenálló képesség növekedést lehet elérni.Kertészetben működik minden növénynél akkor a fű sem kivétel.
Van itthon magnézium, amit az örökzöldeknek szoktam permetezni/beöntözni. Viszont jó lehet a fűnek is? Szerves cuccal (prohumin, amalgerol) együtt gondoltam kijuttatni. Ha jönnek a melegek, gondoltam jól jöhet a gyepnek is.
Sorry, én 2 - 3 éve vettem náluk kimérve, mondtam akkor nekik, hogy sokan keresik, ajánlhatom - e, megköszönték. Nem tudom mi és hogy változott közben, mert nem jártam ott azóta.
Bocsi akkor, már nem fogom ajánlani, de Bécsben, vagyis Ausztriában adnak polcról.
2 hete ment ki ABD rozsda ellen (mázli hogy volt maradék Bumperem) viszont ebben a remek trópusi időben támad újra, nyírni sem tudom az állandó víz miatt. Mehet ismét Amistar? Illetve Bumper helyet mit ajánlotok, mert ugye megszűnt és sehol nem kapok. Próbáltam már korábban Switchet magában, de nem volt eredménye.
Oda-vissza egyszer csíkokban úgy, hogy kb. egyenletes legyen a tekerés és a séta üteme is, meg figyelve, hogy oldal irányba meddig szórt. Aztán ha maradt benne az adott területegységre szánt mennyiségböl, akkor azt keresztben, vagy átlóban, esetleg csak középen menve, de nagy fordulatszámmal pörgetve szórom ki.
Egyszer felosztottam fejben 5 részre a kertet, amiböl 1-re elég egy kübli anyag.
Agromastert szórtam egy hete, bár némi gombásodás felütötte a fejét a mindennapi esti özönvíznek köszönhetően, de már most is látom milyen mélyzöld kezd lenni. (szomszédnak is Toscana van és tesztelgetjük mitől lesz szebb) :)
A szemcsemérete nagyobb, mint a korábban használt yarának, de szórás másnapján végigtoltam a hengerkésest, ami mögött van egy simítóhenger és az tökéletesen eltüntette a nagyobb műtrágya szemeket.
én talán 1 hete szórtam ki, nem is figyeltem annyira, de szerintem a legnagyobb szemek nem burkoltak mert fűnyíráskor szoktam nézni látszik e műtrágya de nem tűnt fel. Eddig tetszik nagyon szép mélyzöld lett a fű, de lehet ez a sok eső és lehűlésnek is köszönhető.
Maximálisan eggyet értek minden szavaddal - főleg az utolsó mondattal - de azért a 4mm szemcse méret azért az sok szeritnem - mondom ugy hogy nem fogtam nem próbáltam - de én e miatt nem ezt választottam.
barkit kérdeztem mindenkinek csak ismerőse használta - :-) de amugy tényleg eggyet értek veled
2 kertépítő ismerősöm van, ők az Agromaster-t használják gyepek fenntartására, teljesen meg vannak vele elégedve, azt mondják hogy gyönyörű a fű tőle. :) 4 egység Magnézium, nincs agyontolva nitrogénnel (hogy aztán mehessenek a csoda kémiai kombók a kórokozók miatt)
Akárki akármit mond, nevetségesen túl vannak árazva a Landscaper cuccok. Persze ha valaki szereti kihajigálni a pénzt... akkor szóljon és az ablaka alá állok. :)
Ha akarsz tudok mutatni képet toscana zsombékrol - kiperhez fumag a szegélyko között meg hasonló helyeken ott hagytam ... brutal csomók lettek - kézzel ramarkolni és majd kihuzom story felejtos
én a Loctite-bol élek ezt ismerem - de sokszor hallottam már a piacon hogy - ez ugyanaz mint Loktájt csak olcsóbb... na jo meg nem pirosba van csomagolva... :-) Majd hívnak, hogy mégegyszer meg kell ragasztani és mondjam már meg a Loctite számot :-) :-)
ilyesmit érzek ebben a Toscana ügyben
ui; Toscana magyar forgalma Tuti megugrott mert csak nálam is több ismerősöm is ezt választotta és szeritnem a fórumokon is ment a híre ezerrel...
persze a hiányrol Biztos a virus is tehet.... de szerintem miattunk adtak el mindent :-) :-)
ui: van különbség a landscaper , sport..., agromaster termékek közt :
pl az agromaster 2-4mm-es szemcsék a mezőgazdaságban teljesen ok raadasul ott a földbe forgatva használják / egy beállt sűrű füben ha lemegy a földig hasonló védelmet kap a golyo burkolat de egy 4mm-s golyó a sűrű fűben sehova nem megy- most a Yara Kaliumost is slaggal csapattam a be öntözés előtt :-) :-) pedig ezek sem túl nagyok.
A mezei NKCS-vel van tapasztalatom. Az hatalmas, 20-30 cm átmérőjű zsombékokat tud képezni. A nemesített fajták az intenzív ápolás hatására ezt valószínűleg nem teszik. Réti perjével nincs tapasztalatom, de hasonló tulajdonságáról eddig még nem hallottam.
amúgy ettől függetlenül egy érdekes kérdés eszembe jutott még, nem vitaként, hanem tényleg kíváncsi lennék, hogy van, a réti perje magjának a súlya tizede az nkcs-nak ez oké, de vajon a kifejlett növény mérete mennyiben tér el? Tehát ha elültetünk azonos számú nkcs-t és rétiperjét, akkor ugyanakkora fűcsomó lesz mindegyikből, vagy a réti perje arányos kisebb?
Van néhány kertépítő ismerősöm, megpróbálok szerezni tőlük fotókat Thermal Force-os gyepekről, kíváncsi vagyok. Azért ez a 30 ezer ft feletti Toscana ár egy kicsit túl van tolva. Kb. annyira, mint az hogy 18 ezer ft egy zsák 15 kilós Landscaper Pro. Elképesztő... Pedig ugyanazt tudja egy ugyanannyiba kerülő 25 kilós Sportsmaster, vagy ott a 19-5-20+4Mg 25 kilós Agromaster 10e ft körül, ezeket mégsem ismerik az emberek, csak az 1000-1100 Ft/kg áron mozgó Landscaper-t. Pedig nem tud többet, csak meg kell fizetni a hatalmas marketing gépezetet...
de haragszom :) mert ha elolvastad volna amit írtam, samubá a strongot ajánlotta, amiben szintén 10% rétiperje van, plusz még angolperje is, tehát - ha csak kicsivel is - de ott még alacsonyabb az nkcs aránya mint a thermal-ban.
Bőszen mondogatjátok, hogy ez is 90 % meg az is 90 %. De ez a dolog, mint már egyszer korábban leírtam és Samubá is utalt rá többször is, nem ilyen egyszerű. Ugyanis a maradék 10% faj összetétele nagyon, de nagyon nem mindegy a csíracsemeték számát tekintve. Ugyanis a százalékok tömegarányban vannak feltüntetve, nem mag darabszám arányban!
A Toscana-ban megtalálható NKCS és angol perje magtömege nagyságrendileg egyenlő, így a keverékben található tömegarányukban számíthatsz csíracsemetére is. Tehát 100 csírából 80 NKCS-t és 20 angolperjét fogsz számolni nagy átlagban.
A ThermalForce 90 % NKCA és 10 % réti perje keveréke. Azonban a réti perje magtömege 10%-a az NKCS-nek. Tehát tömegarányosan nagyságrendileg ugyanannyi darab mag található egy zsákban mind a két fűfaj képviseletében.
Azért az nagyon nem mindegy, hogy 8 NKCS mag mellett van 2 angolperje, vagy 10 NKCS-re jt 10 réti perje!
ICL Thermal Force 90% nádképű csenkesz, nekem öntözős boltban mondták, hogy ez a Toscana utódja és kb. ugyanaz.
Még van Toscana tehát nncs utódja, egyébként nem ugyanaz, csak hasonlít és ez az árában is látszik. Egyébként jó lenne tudni mitől van az árkülönbség. Az a baj, hogy sok idő, egy két év is eltelik, mire elekezd valaki anyázni.
Nem reklámozom ( csak úgy teszek mintha) egyébként csak megjegyeztem, hoyg van Toscana az eladóknál, mert mndig az jön be hogy nem lehet kapni.
Egyébként volt javaslat előttem BB-re is és azért írtam, hogy az STR a másik ICL is hasonló mint THF, viszont egyik sem olyan a csíraszám növényarányban mint a Tsc.
Amúgy meg nem hiszem hogy az itt ajánlgatott fűmagok forgalmából lenne nagy profitja bármelyik cégnek is.
Azt meg nem értem, higy miért nem teszel fel képet arról, hogy milyen a többi keverék gyepje, miért csak a Tsc elégedettségi fotója jelenik meg mindig.
Ha pl. a milyen fűnyírót vegyek topikban vki keresne honda fűnyírót és belinkelnéd amit te árulsz, azzal semmi gond nincs, de ha úgy állítanád be mintha csak a tied lenne a jó az már nem annyira. Ő itt egy hozzáértő, akinek adnak a véleményére. Ettől még persze megteheti, azt linkel amit akar, csak elmondtam a véleményem, hogy szerintem ez nem túl korrekt dolog.
Korábban pl így érvelt a thermal force "ellen":
"Most akkor úgy gondolod hogy 10% angolperje a keverékben egyenlő 10% réti perjével?
Mennyi lesz a vetés után a nádképű csenkesz növény arány egyiknél és a másiknál?
Szerintem nagy a különbség."
De most meg a strongot ajánlotta, amiben szintén uannyi réti perje van és még angolperje is az nkcs rovására, tehát az elmélet szerint ebben még alacsonyabb lesz az nkcs arány :)
Viszont mivel náluk kapható jó drágán, ez már ajánlott..
már ne haragudj, mindig a prenort reklámozod, de ahogy előtted is írták van a thermal force 10ezer forinttal olcsóbban, szintén 90% nkcs-val, csak ez nem kapható a prenornál, gondolom azért nem ajánlod :)
Mivel ahogy nézem igen komoly hiány van a Toscana fűmagból ezért a hozzáértőktől megkérdezném, hogy más márkából tudtok-e olyat, ami tudja (vagy közelítőleg) azt amit a Toscana?
Sziasztok! A korábban itt olvasott ABR kombót használtam gomba ellen, de tegnap azt a hírt közölték a gazdaboltban, hogy a bumper megszűnt. Van helyette javaslatotok vagy elég a AR? (Switch-et ajánlották)
Új telepítésű füvet kelés után mennyi idővel lehet Colombus-szal és Pumával lefújni, hogy ne legyen baja a fűnek? Valakinek van-e valamilyen tapasztalata?
Indító gyeptrágyának legyen magas a nitrogén és a foszfor tartalma. Erre tökéletes a Landscaper Pro New Grass, vagy olcsóbb de legalább ilyen jó megoldás a Sportsmaster Renovator. Nyilván ez nagyobb területre elég, de egy esetleges későbbi felülvetéshez jól is jöhet ha kimarad valamennyi.
Fűmagnak a Thermal Force nevűt ajánlanám. Vannak nála szebbek (Landscaper Pro Spiel&Sport, Performance), de az egyre mostohább magyar körülmények mellé ezt mondanám, nagyon bírja a szárazságot. Főleg nyári vetéskor jön jól ez a tulajdonság.
Most szórtam ki ment egy rövidet a locsoló kb200m2 kezeltem ez lessz a kisérleti alany várom most az esőt hátha be is locsolódik 16l be tettem 2dl lötyit és permeteztem kiváncsi leszek
Azt hiszem igen, de mivel nem én iszom....a fene tudja, mi használ :)
Én úgy 2-3 havonta használom egy éve már. Amit észrevettem, hogy a feketerigóknak több dolga akad (több a girnyó), ami lehet jó is, meg rossz is egyszerre: a talajéletnek jót tesz, viszont csalétek a vakondnak.
Nem tudom az összefüggést egyértelműen, de az biztos, hogy tavaly sokkal kevesebbet permeteztem gomba ellen és nem akarok semmit elkiabálni, de idén még egyáltalán. (Persze csak most pörög majd fel a gombaszezon). Az látható, hogy van valami azonnali hatása is. Valahogy erősebbnek tűnnek "kezelés" után a fűszálak. Én nem mondom, hogy esküszöm rá, de valamitől jobb vele, mint nélküle :)
Attól függ, mennyire zavar, hogy beragad a fünyíróba. Ha rövidebb a fü, hamarabb felszárad, ha hosszabb, akkor késöbb (ma igazán nagy okosságokat tudok írni :-)). Próbáld ki, aztán ha a beragadás nyügének mértéke átlépi az ingerküszöbödet, akkor várj még egy kicsit.
ezektől a műfüvezősöktől (plusz, murva- és térkőrajongóktól) sírva tudnék fakadni. Ha nem akar a fűvel bíbelődni, ültessen oda két fát vagy bokrokat, azzal nincs macera. És akkor nem kellene légkondi sem az amúgy korszerű és remekül szigetelt téglaházaikra
Ez kb. olyan, mint ha megkérdezel valakit, hogy a foghagyma evése használ-e az egészségnek. Biztosan van jó hatása az egészségre, de elég nehéz pontosan nyomon követni, mert általában jó hosszú idö kell hozzá és ezer más tényezö is befolyásolja az egészséget. Ráadásul mindenkinek más az alap (a szervezete), amire elfogyasztja. Magyarán még hosszú idö múltán sem lesz egyértelmü az eredmény, vagyis hogy mi köszönhetö a fokhagymának, vagy mi nem.
ON
A talaj is mindenhol más egy kicsit, ráadásul még ezer tényezötöl függ, hogy szép lesz-e gyep, amikhez az amalgerolnak semmi köze. Ez nem olyan, mint az ABD, hogy kipermetezed és minden gombát megöl, kész.
Vannak, akik bíznak a hosszútávú hatásában - én is ilyen vagyok, mivel valamivel muszáj feljavítanom az agyagos feltöltést. 3. éve permetezem, tavaly óta humuszol-t is, próbálok több természetes tápanyagot és kevesebb müanyagot használni (Samubá szerint lehet, hogy ennek köszönhettem a lótetveket) és hacsak lehet, elkerülni a gombaölözést, hogy rendben legyen a talajszerkezet és élövilág. Gyomirtót is csak egyszer használtam eddig. Szerintem az amalgerolnak csak ilyesmi módon van értelme. Ha amúgy kémiailag oldasz meg mindent, akkor viszont felesleges lesz, mint masszív alkoholistának a májvédö tea.
Nagyobb az esélye a gombásodásnak nyáron, de a ritkás fiatal fű, még jól szellőzik. A palántadőlés valóban képes kipusztítani a friss füvet, de ez szerencsére igen ritka szcenárió, még nyáron is.(ha már elkezdett kelni a mag, nem kell egész nap locsolni)
Nyilván egy profi nem engedheti meg ezt a kockázatot, meg amúgy is biznisz visszajárni folyamatosan karbantartani.
A fű néha begombásodik, de idővel meg is gyógyul. Feltéve, hogy megvan az alap egyensúly a talajban. ha masszívan gombaölőzöd, főleg az itt reklámozott mindent visz szuper kombókkal, akkor nem nagyon lesz parazita gomba sem a talajban, amik normál esetben idővel helyrebillenti az egyensúlyt.
Mehet az egyik hónapban gombaölő a másikban biokészítmények permetezése vég nélkül.
Várom a innen a beszámolókat, akinek egy-két ABx kezelés után szép lett a füve és nem kell rendeszeresen fújni, csak szép zöld marad.
Természetesen a folyamatos permetezés is egy opció, és lehet egész évben a méregzöld gyep, ha valakinek ez a fontos, akkor nyilván ezt az árat be kell vállalni.
Vagy a kezdetektől nincs gombaölőzés és néha sárgásabb a fű kisebb nagyobb része.
ui.: 3. utas megoldásként Ürömön láttam egy új ikerházat, ahol az egész oldalkertet kb 150nm leműfüvezett, azzal végkép nincs gond, nem sárgul és permetezni sem kell :-) ezért érdemes lehetett kiköltözni a városból
Én 1 dl/10l/100nm arányban szoktam permetezni, vagy kilocsolni. Kilocsoláskor csinálok egy literes törzsoldatot, és abból fél decinként, tehát 20x10l-es kannával locsolom ki. Kijuttatás után locsold be!
Szégyellem magam.. igazából nem viszem túlzásba a gondozást.. Késes szellőztetés után kapott N-es műtrágyát. Azóta csak vizet.
Sajnos tavaszi vetés volt, rengeteget küzdöttem a muharral, meg mindenféle gyommal. Rengeteget kihúzgáltam, aztán ott maradt a nagy folt. Próbáltam azokat a részeket felülvetni, nem lett sikeres. Aztán, hogy e miatt-e, nem tudom, de elég csomós lett. Tehát nem egyenletes a felület, hanem fűcsomós.
Ott ahol a szomszéd tujája magasodik, egész délelőtt árnyék van, ez kb. 10 nm, ott szép, legalábbis egyenletes, csomómentes a fű.
Szóval nagyon mostohán bánok vele. (nem is értem miért várok sokat tőle)
No, meg a talaj.: jó feete termőföld van errefelé, viszont tereprendezés miatt emelnem kellett 20 cm-t. Így bányából hozattam termőföldet. Sajnos ez nem fekete föld lett, hanem barna a színe. Mikor át van mozgatva, meg leborították, jó porhanyós volt, aztán az idővel egész jól betömörödött, főleg mikor kimarad 1-2 locsolás... De eső után puha még. Szerintem ez a talaj sem ideális.
Ez egy természetes folyamat. Nyár elején szeretne termést hozni, hogy szaporodni tudjon. De jön a galád ember és mindenféle szerkezettel levágja a termését. A fű meg válaszul ott hagyja a magszárat, ami nem túl esztétikus. Lassan véget ér a virágzása és a magszárak is eltűnnek majd.
Elég ritkának tűnik, helyenként mintha a talaj is látszódna. Hogyan gondozod?
Ilyen melegben a palántadőlés az utolsó szálig elviszi a kelő füvet, ha nem véded meg gombaölővel a csíracsemetéket. Nem lesz mit fényképezni az emeleti ablakból! :)
A későbbiekben pedig lutri a dolog. Ha szerencséd van akkor nem lesz gombád, ha peched, akkor meg évente többször is. Ez sajnos nem elhatározás kérdése! :(
elivileg a cél az hogy az elszarasodott rész ne látszódjon - azaz a friss fű takarja -
mezt úgy ered el hogy eggyel kisebbre nyirod mint ahogy szoktad - és a friss fű vissza nő a csonk meg lent marad mert az nem fejlődik - igen nagyon csúnya lesz először de pár nap alatt - nitrogennel és vízzel takarni fog és szép lesz megint - na jo lehet kell neki 1-2 hét is
Olvasgatva itt a fórumot, sajnos nem a szép kertek, pázsitok megosztásáról szól.. :( De azért vannak kivételek.
Szóval nekem is gondom, illetve kérdésem lenne.
Tavasszal megejtettem a késes szellőztetést, majd kapott műtrágyát is.
Öntözőrendszerem van, igaz még manuális indítású, de azért hetente kb. 2x öntöztem.
Szóval a fű elkezdett magvas hajtásokat hozni, ami elég vastag szárú. Érdekes, hogy maga a fű nem nőtt, inkább ezek a hajtások bújtak ki 20 cm magasra.
Fotón, ha látható, azok a vastagabb szárú hajtások. Itt épp fűnyírás után.
Nem értek a füvekhez, ez tán valami Wolf mag, 2 éves. Szóval ez mi lehet, maga a fű?
A másik, meg a sok elszáradt rész.. mitől lehet, alacsonyra vágom?
Én beletörődtem, hogy ilyen, öntözöm, nyírom, gyerekek elszaladgálnak rajta.. Messziről jól (jobban) mutat :)
Ez a fű április végi vetés, ugyanaz a fűmag:
Látszik, hogy az aljától szép.. hogy tud így elfajulni 2 év alatt?
180 nm-es területet szeretnénk befüvesíteni két-három hét múlva. A terület elő van készítve.
A kérdéseim:
1) Mi most az aktuálisan ajánlott fűmag általános igényekre? :). Jó nedvességtartó talajra (20-30 cm-es mélységben termőföld) lenne vetve északi oldal kivételével a ház körül 4-5 méteres sávban, mindenhol kapna napfényt és árnyékot egyaránt a nap folyamán. Mivel alapvetően hálózati vízről lenne megoldva az öntözés, ezért fontos, hogy a lehető legkevesebb vízből szép minőséget tudjon. Gyerek és kisebb kutya is lesz a háznál, akik használni is fogják a füvet.
Jól gondolom, hogy még mindig az Everris Toscana erre a tuti tipp? Vagy lenne esetleg a Toscana-tól kicsit finomabb szálú, de terhelhető más fűmagkeverék is hasonló tulajdonságokkal?
2) Milyen indító gyeptrágyázást ajánlanátok? Mivel kicsi a terület, inkább minőségibb terméket választanék, még ha picit zsebbe nyúlósabb is, ha a hatás lényegesen jobb.
Régen jártam erre, és pár gyors tanácsra lenne szükségem: Egy barátom akar füvesíteni, 400nm körül, és olyan füvet akar, ami nem dísz, hanem használható, Nem sport, hanem napi átlagos használat. A kert napos udvar, öntöző telepítve. - Milyen keveréket javasoltok, ami jó minőségű? én annak idején Everis/Scott-ot vetettem, ez nekem nagyon bejött, de nem tudom mik vannak mostanában megbízhatók.
- Egy glialkázás még meg lenne ejtve előtte, mennyit kell várni utána?
A gombaölőt az elején kell elfelejteni, amikor még nem késő. Utána már tényleg nagyon nehezen lehet leállni.
Nálam sose volt gombaölözve. Itt ott néha sárgult, tavaszra egész nagy felületen. Néha pókhálós is reggel, de idővel mindig elmúlik.Nyilván nem az a top kateóriás így, de szerintem nem éri meg a macerát.
így néz ki éppen, ahogy az emeleti ablakból látszik, most semmi ellenfény, egyéb trükk, ennél sokkal szebb képet is fotózhatnék. Nyilván egy profi kertben mások az igények, de szerintem azért vállalható így is.
Elötte belefér még 2 gyomirtás azzal együtt, hogy megvárod, hogy kinöjenek a gyomok.
Júliusban szerintem nem fogod tudni nedvesen tartani a felszínt a csírázáshoz, hiába vagy otthon. Legyél türelemmel, olvasgasd kicsit ezt a fórumot, aztán kezdd az alapozó munkálatokat. Legalábbis ha füvet szeretnél. Ha csak az a cél, hogy kizöldüljön, akkor mehet. A gazok árnyékában megmaradhat néhány szál fű mutatóba, aztán idövel akár kedvezö irányba is változhat ez az arány egy kis szerencsével.
A képen zeller látható,rászórva 2 tonna/hektár granulált csirke trágya.Jól látható,hogy egyáltalán nem éget és lassan oldódik-hosszú a hatástartam. Bio minősítésű,csak egy hátránya van a szaga.
Ez meg a "füvem" szép lassan alakul át vegyes állománnyá kis irányítással.
Harmadik nyírás az idén,legmagasabbra amit a fűnyíró tud.Ma kapott először egy kis tápanyag utánpótlást minimál tápanyag szintet tartok.Igazából a bokrok-fák-borostyán kedvéért kapott tápanyagot.
Mielőtt füvesítesz, vegyél egy permetezőt és sok-sok gombaölőt! Hogy is mondjam..., nem a legszerencsésebb most füvesíteni, ha füvet is szeretnél a végére! ;)
Én az elején vettem egyet (igaz nem a kerekeset) és végigküzdöttem vele a füvet. Elég hosszú és komoly küzdősport múlttal a hátam mögött is azt mondtam, hogy soha többet! :D
Igen ezeket láttam. Azt hittem az áláhúzott szövegnél volt valami, de ezekszerint tévedtem, azért nem mutatott semmit. .
Talán egy villás lazítás javíthat a heyzeten. Jobb ötletem egyelőre nincs. Még egy Amalgerolos beöntözés is segthetne talán, mert az jó talajszerkezetet képes csinálni egy idő után.
A nyírási magasság sok vagyis az egyharmados szabály szerint ha 4 cm magas gyepet akarsz tartani akkor 6cm magasságnál le kell vágni akkor marad leveles a szára a nyírás után. amikor ti levágjátok 8-10 cm ről 3-4 centire, akkor látszanak az elszáradt alsó levelek is amitől csűnya lesz a pázsit.
Javaslom a nyáron vágjátok 5 centire max 8 cm magasságnál., majd szeptembertől 6 centiról 4 centire. Amikor a magas füvet rövidre vágom akkor a vágás után nem zöldebb a fű, hanem a fényhiánytól sárgás alját látom.
Vegyétek azt is figyelembe , hogy tavasszal erősebben és gyorsabban nő a fű, mert magot akar hozni ez viszont június környékén elmúlik és nyáron csökken a növekedés üteme így ritkábban kell nyírni is, viszont szptembertől ismét fokozódik a fű növekedése, mert az áttelelő hajtásait neveli ki, ezért megint gyakrabban kell nyírni, azt a fejlődési gyorsaságot azonban az őszi lehülés lelassítja majd 10 0C léghőmérséklet-után le is áll a fű növeledése. Szóval ez a fű növekedési üteméhez igazított nyírás módszer.
Gondolom a pázsitban lévő kemény földkupac félékről tettél fel képet, de nem tudom megnyitni.
Láttam ilyet már én is amit leírtál, de ott vakondháló volt, és a vakond nem bírta kinyomni a földet a hálótól, csak egy kemény féltenyérnyi fűmentes talaj folt jelezte a mukáját. Ezt is csak feltételeztem mert nem bontottam ki a felszínt, hoyg van e alatta valami üreg. A vakond szereti a gilisztát és a nedves füldet ezért ha be tud jönni akkor elkinlódik a háló alatt is.
Az hogy mi célt szolgált a hengerezés tőlük kellett volna megkérdezni.
Egyébként a nyírás után a hengerezéssel a mintát készítik, vagyis hosszában és keresztben is be lehet sávozni, mint a foci pályát. Általában ez már rajta van a fűnyírón, de a roboton nem hiszem hogy lenne még, mert az ehez kicsi.
Én az egyenetlenségek miatt csináltattam tavaly, mert pont az utcában dolgoztak ezzel a géppel, de nem ért nagyon sokat. Igaz vibrálva nem lett, mert annyira nem akartam, hogy megtömörödjön a talaj.
Hello,full homok,semmi extra sajnos,beállt fű.Műtrágyát ,sima obis vödrös, 10 kg 15-5-5, 2-3 hetente.Egész nap süti a nap, csak délutántól kezd árnyékosodni minimálisan.
Minap voltam egy autómosónál ahol az épület mögötti területen robotok nyírtak majd erre merőlegesen ahol már nyírás kész volt egy fazon kézi hengerrel ment végig a területen. Ez a "kézi" henger olyan gép mint amivel a kátyúkat betömve mennek végig rajta. Mi célt szolgált ez a hengerezés?
Egyszer már nyirtam az új fű egy részét 4 hetesen az új géppel, gond nélkül vitte. Most nagyon megindult és van plusz terület, ami mostanra lett 4 hetes, délután nyírás....lehet kell majd plusz akku....
Melyik fűkaszát vetted? 181? 189?
Nekem van egy benzines mccullogh, de túl nagy, le szeretném cserelni, illetve elrakom tartaléknak...
Értelemszerűen átfedésben nyírtam le végül, de ettől még egy két bukkanónál így is meg-meg akadt. Ez persze a terep hibája is.
A lényeg a lényeg: jó gép, de azért azért megvan a maga korlátja.
Fűkaszából már kijöttek egy erősebb motoros verzióval, tehát ez a 2x18Vos aksi egyértleműen tud nagyobb teljesítményt is etetni, talán majd lesz fűnyíróból is erősebb.
Köszönöm,hogy reagáltál,ez már nekem fél siker :-))!
Hetente nyírunk,van,hogy még gyakrabban,mert magas lett,de akkor az lehet,hogy túl alacsonyra?Nincs fa,sehol,direktbe tűzi a Nap,lehet,hogy rövidre nyírjuk?Vagy/és keveset megy ehhez a mérethez az öntöző?
8-10 cm.-ről vágjuk kb.3 -4 cm.-re.A műtrágyára tippeltem,azt adtunk neki múlt héten,de ezek a fűhiányok,amiket lyuknak nevezek,ezek micsodák?Nem állat szerintem.Megismerem a gilisztajáratot,az ürülékét is...ezek úgy néztek ki,mintha egy földgombócot ledobnál a fűbe,az szétterül,s ottmarad egy kis halom. És nagyon nagyon kemények ezek a földkupackák.Na ezekből ebből nagyon, nagyon sok.Kevés giliszta ürülékes kupac volt,fogalmam nincs mit lehet akkor,és,hogy hova tűnt onnan a fű,nem száradt el,nincs kitépve,...
Szia, szintén földid :) Bőségeset - igaz most sok eső esett és a talaj rendesen át lett itatva.
Nálam a Rotatorok 45 - 50 percet mennek. De a múltévi tapasztalat az, hogy az is kevés volt. Megjelentek a szárazságfoltok.
DE AMI FONTOS - milyen az állomány. Friss vagy beállt. Van e a homok felett valami termőföld. Milyen a fekvése. Menyi napot kap, organikus vagy műtrágyázod.... stb stb.
Lenne néhány kérdésem. Milyen gyakran vágod a füvet és miylen magas amikor vágod? Úgy tűnik mintha ritkán nyírnál sokat és ezért a fűszál tövénél lévő levelek közben bebarnulnak azt látod a fű között. Nyírás után a levágott száron kellene maradni 2-3 levélnek is nemcsak a torzsának.
Milyen műtrágyát adtál, mert a hagyományos műtrágyák hatása kb egy hónap. Mehet egy következő adag mert amikor kezd a fű sárguni az már a nitrogén hiány jele általában.
A giliszta nem teszi tönkre a gyepet, legfeljebb amikor az ürüléke megszárad az lesz olyan mint a kavics amikor meg még lágy akkor szétlapul a fűben, de az öntözés általában megoldja.
Probaltad ugy, hogy az uj sort csak a funyiro kozepehez veszed? Igy tulajdonkeppen csak fele mennyiseget kell nyirnia.
(nekem is akkus Makita van es ez segit ha nagy a fu bar maga a vagott fu teteje tovabbra sem tokeletes hanem kisse tepett, de ez elotte a rendes elektromosnal is megvolt pedig elezem a kest amint ugy erzem szukseges)
Eljött a meleg, csúcsra jár a fű növekedése, amint az előre is jelztem, ez az igazi próba
Nem sokkal a hozzászólás előtt kiszórásra került a WeedControll gyeptrágya. Ez ugye úgy néz ki, hogy kicsit hagyni kell nőni nyírás után. És persze szórás után meg hatni kell. Ez nálam azt jelentette, hogy pénteken nyírás, kedden egy kis locsolás után a még éppen nedves fűre került kiszórásra. EZt követően következő hétfőn lett újra nyírva. tehát összesn 10 napig nőhetett a fű.
Előtte 3as fokozaton vágtam, utána 4esen. Nem könnyen de ez még ment. Két nappal később próbáltam 3as fokozatra nyírni újra, ez már igazi szenvedés volt, igaz ez részben annak is köszönhető, hogy nem elég sík a talaj a fű alatt. Emiatt amint egy kis döccenő van, hamar belefullad a mélyebb fűbe a gép, és akkor tépi a füvet. Nem tudtam egy menetben lenyírni a füvet, másfél töltés ment rá.
5 nap után újranyírás ismét 3as fokozaton ugyan ez a probléma, szóval most azért nem bánnám, ha kicsit több kraft lenne benne.
A gyomírtós műtrágya N túlsúlyos, és viszonylat gyors hatású, tehát tényleg megtolja a füvet. Igazi tömör puha szőnyeg lett most, de most nem könnyű nyírni ezzel a géppel.
Vizes füvet is lehet nyírni, csak kicsit kellemetlen. Nem hiszem, hogy angliában várnának, ha eljött a vágás ideje, csak épp nedves a fű, mert akkor csak kaszálnának :-)
Én biztos legmagasabbra állítva letolnám. Aztán lejjebb állítva másnap megint, végül jöhet a megszokott hossz
Abban kérem a segítségeteket, hogy elvileg hetente kétszer kellene nyírni a füvet, de most már másfél hete esik nálunk, már lassan kaszálni lehetne, de állandóan vizes.
Hát igen, 7-8 centisek lehettek. Undorító állatok. Direkt vettem fel gumírozott kesztyüt, de még így sem volt gusztusom megfogni öket, mikor kimásztak. Szerencsére aztán nem is volt rá szükség, annyira rosszul érintette öket a kémiai fegyver.
Biosolt mostanában nem alkalmaztam, de úgy tudom ez a Bactofil utóda, az meg meglehetősne trágyalé szagú volt az emlékeim szerint. A trágyalészag meg hívogató csalétek nekik még akkor is ha már mi nem érezzük.
Volt ilyen tapasztalatom, hogy amikor egy focipálya közelében lerakott fűnyesedék halom eltakarítása után a pályát a tizenhatosig szétzabálták a lótetvek, de addig nem volt semmi jelük.
Biosol fortét szórtam tavasszal, ill. kiürítettem a komposztálót (mármint nyilván nem a fűre, csak kilapátoltam és elhordtam, mert sajnos inkább rohadt, mint komposztálódott a nagy része). Mintha tavaly mondtátok volna, hogy azt is szeretik és ha megszűnik az élettér, akkor kicsit odébb költöznek. De nem emlékszem, hogy akkor találkoztam volna eggyel is.
Egyébként saját tapasztalatból jött a dolog, mert valamikor gyerek koromban, anyám kérésére, a tárcsás mosógépból hordtam ki a mosószeres vizet a derítőbe és közben a lépcsőn sikerült felborítanom egy vödörnyit. Ennek hatására a lépcső mellet, ahová a lé befolyt, feljöttek a bogarak és el is pusztultak a mostani szememmel gazos gyepnek pedig semmi baja nem lett tőle.
Valószínűleg kifogtál egy selejt példányt. Egyébként elég összehasonlítani az engedélyokiratát is a kettőnek. A Tribu esetében sokkal magasabb a szárazanyag- és a szerves anyag tartalom. Sokkal jobban is oldódik. A Marha-jó esetében egyéb szennyeződéses problémák is voltak az elmúlt években. Árban szerintem ugyanaz a kettő, de a fentiek miatt nem is kérdés melyik a jobb.
2 nagyobb túrást feltárva ez fogadott (ami tegnap még nem volt ott):
Aztán jött a Jar-os víz, meg a lakó
Ez a mai vadászat eredménye:
Remélem sikerült megelözni a tömeges elszaporodást. Azért nyitott szemmel járok. Megdöbbentett, hogy fizikai behatás nélkül, pusztán a mosogatószeres víztöl kimúltak.
Van némi gond a füvemmel,nagyon várom az ötleteiteket,mi tévő legyek!
A fűnyíró kése most lett élezve,mégis ilyen a vágás,tragikus.
A fű töve,vastagabb szálai barnák,sárgák.
Tele lett lyukakkal,ezek egy részét be tudtam azonosítani,giliszta nyomok,nagyon sok,az összeset nem tudom,mert lehet,hogy mind az volt,csak a gyerekek letaposták,mire odaértem.
A föld egy része agyagos,de nem csak ott vannak a foltok,hanem mindenhol.Öntözőrendszer van,próbálunk ritkán öntözni,mert azt gondoltam,hogy a sok giliszta amiatt van,hogy sok a víz...próbálkozunk,de nem lesz jobb a helyzet. Az általunk füvesített részen(4 éves) egészen szép volt,az "örökölt" részen sem ilyen,mint most,ott a gazokkal küzdöttem csak korábban,most ott is a lyukakkal (is.).
Márciusban gyepszellőztettünk,de már akkor látszott,valahogy nem lett a várt eredmény,pedig minden irányból szellőztettünk,viszont iszonyat kemény volt a föld,porzott.Szórtam magas nitrogéntartalmú tápot,talán attól lett szép...no de most???Ez a lyukas tünet nagyjából áprilisban jelentkezett,eleinte kevesebb lyuk,mostanra nagyon-nagyon sok,s a sárgulás is akkortájt indult el.
Mi lehet a gond?
Mit kellene másként?
Nagyon várom az ötleteket! Előre is köszönöm! Anita
Sziasztok. Nagy problémám a következő . Bedöglött a szivattyúm, locsolás 1 hónapja nem megy a fűre. Füvem több mint fele kiszáradt. Van e arra esély ha újból elkezdem a locsolást és megfelelő tápot kap akkor kizöldül? Ha igen milyen tápot ajánlotok? Köszi
Lótetű! Szerintem én vagyok aki behozta ide a mosógatószeres know-how-t.
Technika: Feltárod a járatokat és megkeresed azt a részt ahol elkezd lefelé menni cső. Locsolóba teszel egy spriccentésnyi szert és lassan öntöd a lyukba. 50% eséllyel kijön belőle egy szép kövér példány. Visszataposod a felázott gyepet. A fűnek nem lesz baja a szertől.
Kezd halványulni a füvem, de elfogyott a yarám:( Itt nem is igen lehet kapni sehol. Én általában N túlsúlyost szoktam őszig nyomni, de lehet, hogy K-s kéne?
Ajánljatok valami jó cuccot légyszi, de ne a csillagos ég a határ kategóriát.
Lehet hogy nem jó topikban járok de remélem tudtok nekem segíteni.
Füvesíteni szeretnék majd, viszont előtte tereprendezést kell végeznem, meg egy két akadályt el kell távolítanom. Volt a telken 19db szilfa, melyeket kivágtunk, a gyökereit kifordítottuk, viszont maradt még a földben a szilfa gyökeréből, mert kb a főgyökértől 15 méterre is találtunk gyökereket, melyek 5-8cm vastagok voltak. A kérdésem az lenne hogy hogyan tudnám eltávolítani az összes gyökerét? Sajnos az egész kertet, ami 600m2, nem áshatom fel, de gondoltam arra hogy egy traktoros ismerőssel felszántatni, és ugy kiszedni belőle. Van valami ötletetek?
Az orvosokat a gyógyszeripar, a gyártókat és a szakmai fórumba irogatókat pedig a vegyipar pénzeli.
Sajnos, a mai konkurrenciától szoros világban, csak az érvényesül, aki nagyobbat, szebbet, zöldebbet, pirosabbat tud kinálni eladásra. A virágtermesztő feltuningolja a növényt, gyakorlatilag tápoldatban él. Te megveszed, nem folytatod a tápozást, a növény elsorvad. A gyeptermesztő, hogy biztosra menjen, vergyszerez. Nyomja őt a konkurrencia harc, ő akar eladni, mert élni akar. Vékony a jég, amin táncolnak. Raktam már le gyepszőnyeget, ami gombás volt (utólag derült ki). Mivel felszedéskor elvágták a gyökereit, újakat kellett növesztenie lerakás után. A betegségtől legyengülve ez nem jött össze neki... Csere lett a vége. Ezért mondom, hogy vékony penge, mikor kell permetezni, és mikor sok már....
Hasonló gondolat volt a háttérben nálam is. Egy kicsit azért nehéz ez a helyzet mert nem egzakt. Irigylem ilyenkor az autószerelőket, burkolókat, gipszkartonosokat vagy bárki mást.
Ott azért viszonylag fekete fehér a szakma, vannak szabályok, vannak minőségi osztályok, besorolások...Nem úgy mint a kertészetben.(persze itt is vannak de egy kissé tág meghatározások alapján)
Lásd Fuvaros általi "fekete"föld-- köbméterenként hány tégláig, sörös üvegig tekinthetjük ennek illetve a RAL színskála mely számozásától fekete.. :D "szép" növény fogalma a kertészetekben - alig van egy két sárga levele majd őszre észhez tér
gyommentes terület van akinek 500m2/ 1 pitypang totál gyomos terület
"szép" fű fogalma az ügyfeleknél..
nyilván lehetne sorolni.
De ami miatt írtam hogy egy kicsit olyan mintha kettős kommunikáció lenne. Gyártók, szakmai fórumok is megelőzést sulykolnak de az érme másik oldala hogy ha a teljesen lesterilizáljuk a felületet akkor a hasznos organizmusok is repülnek...Akár csak az embernél az antibiotikum.
Most leirok valamit, amiben csak a paraszt eszem vezérel. Mondjuk más nem is vezérelhet, hiszen sosem tanultam a szakmát :)
A fűnek is van immunrendszere. Valamennyire képes ellenállni a betegségeknek. Sok helyen látom, hogy amig nem jönnek be a 30 fok feletti nappali, 20 fok feletti éjjeli hőmérsékletek megspékelve az éjjeli zivatarokkal, csodás a fű. Ezután romlik el, és vergődik nyár végéig. Amikor újra lehűlik az idő, ismét megjavul. Szezon végéig már nem lesz újra olyan, mint tavasszal volt, de jobb, mint nyáron. Következő tavasszal megint csodás, és ez igy megy évről-évre. Ez a fű természetes ellenálló képessége.
Nagyon gazdag, nagyon nagy hatalmú emberek, akik a spanyolviaszt sz.rták, és pechünkre füvük is van, azt szeretnék, hogy nyáron is olyan legyen, mint tavasszal. Itt jönnek a gondok, az útkeresés, mennyi vegyszert alkalmazzunk, hogy ne tegyük taccsra az immunrendszert. Meg kell találni az egyensúlyt. (Vagy egy másik kuncsaftot:D)
Véleményem szerint a rendszeres vegyszer használat tönkre teszi a fű immunrendszerét. Az ilyen "megelőző" permetezésekre gondolok. Tudom, ez teljesen ellentétes egy korábbi állitásommal, de ahhoz, hogy az ember hülyén haljon meg, élete végéig tanulnia kell. Ekkor jönnek azok a dolgok, hogy "már harmadszor fújtam ABD-vel, de nincsen hatás".
Fentiekre nem vállalok garanciát, csak a véleményem volt.
Scotts Edgeguard Deluxe beállítással kapcsolatban szeretnék kérdezni. Szeretnék vele ICL Proturf 12-5-20 gyeptrágyát kiszórni a maximális dózisban ami 35gramm/nm, illetve Landscaper Pro Sun & Shade fűmagot 25-30gramm/nm , ehhez tudtok segítséget nyújtani milyen beállításokkal kell használni a szórót? 🙂 Köszönöm szépen a segítséget!
A:Ő hamarabb vált ki rezisztenciát mint pl egy dithane
B:Környezetvéldemi korlátozás
C:Cgyik sem
AMúgy valaki csinált már olyan korrekt összehasonlítást hogy egy beteg gyepnek csak az egyik felét kezelte úgy ahogy kell ? Én kezdem azt hinni hogy ha valahol egy gyep meggyógyul nem feltétlen attól történik amire a "gazda" gondol. Sokszor csak jön egy szárazabb időszak és az amúgy le ABD-zett gyep ettől függetlenül is helyrejönne.
És igen az lett a megoldás hogy akkor menjen csak amikor van mit vágnia. (heti 2-3 alkalom)
Illetve tovább javítja a helyzete amikor locsolás vagy eső után éppen felszárad a fű, mert akkor még úgymond "zsenge" azaz nagyobb viztartalom van a szálakban. Részben össze lehet hangolni az öntözőrendszerrel a nyírást.
Szia Nekem a Bosch gyári élezés nagyon csúnyán tépte a füvet - majd el vittem egy szakemberhez és egyből szép lett a vágáskép.
- de egyből rendeltem is a neten (külföldi fórumon javasolt "Arnold" pengéket ) - amugy ott van néhány bevállalos emberke és különböző pengéket (szike pengéket és tűzhely kaparó pengéket) fogatnak fel a gépre - tökéletes a vágás de könnyen törik és utána az a penge valahol ott van a fűben.... majd mágneseket kötnek a gép aljára ami össze szedi - örült egy brigád az biztos. - viszont ez az Arnold penge elég jó - ma kaptam meg hétvégén rakom is fel...
Köszi a választ! Igen, pont nálad láttam h tépte a füvet rendesen! Ez lett a megoldás h nem megy annyit?
Nekem egy Gardena Silenom van és bármit csinálok tépi.. Le fogom cserélni és azért néztem a Robomow okat mert abba nem ilyen fity fasznyi penge van mint ezekben...
A Honda Miimo nak brutális a teljesítménye papíron, duplája bármelyik Husqvarnánál de nagyon húzós az ára....
Esetleg tudnál betenni egy képet h milyen nálad a gyep? Ha lehet ne olyat amikor tűzi a nap mert akkor nem látni annyira a vágásképet. Köszi
Nekem pont ilyen gépem van. Szerintem jó gép, nagy előnye, hogy a viszonylag magas füvet is szépen viszi.
Az algoritmus is jó, szinte sosem látok olyan részt amit kihagyott volna. A vágáskép szerintem egyik robotfűnyírónál sem olyan mint egy benzines fűnyírónál. Én azzal javítom a vágásképet, hogy ne napi szinten vágatom vele, mert akkor csak a felső 1 mm-t karcolja meg vagy vágja le, hanem 2-3 naponta inkább többet vágjon, mert simán bírja és akkor szebb a vágás.
Szegélyeket is szépen viszi ha jól van kicentizve a határoló kábel. Ugye ez az egyik egyedülállósága ennek a típusnak, hogy nem pontosan középen van a kés így a szegélyt is jobban le tudja nyírni.
Sziasztok, kérdezni szeretném hogy ez az átok madársóska ez egész évben virágzik, magot szór..stb? Mert megkapta a gyomstopot szépen ki is vitte a fűből de ugyanott még a környékén már hozza a levelet az újabb adag. Egyelőre kis zöld levelek, de formára olyan mint a madársóska, gondolom később lilul be a levele.
Másik kérdés, a moha ellen a vasgálicot milyen arányban kell keverni? Mert a dobozán csak a lombtrágya felhasználás keverési javaslata van leírva, 1-2% os arányt ír. Pl 10 liter vízhez hány gramm kellene belőle ha moha ellen szeretném bevetni?
Olyan problémám van, hogy sok a sárga szál és a hengeres fűszálak, amiknek a külső köpenye sárga/száraz és ez egy igen csúnya összképet eredményez. Nem zöld, hanem halványzöldes sárgás a gyep. Valószínűleg el lett baltázva, és magasra lett hagyva és a "torzsásodás" tulságosan magasra lett engedve, és onnan kezdett el levelesedni. Ilyen esetben az jó megoldás lehet hogy legyalulom a leglacsonyabb fokozaton és aztán utána eggyel nagyobbra engedem? és akkor lentebbről indulna meg a levelesedés. Mert igy mindig ha levágom akkor ez a sárga torzsa mutatkozik. Pétisót csomót kiszórtam de az sem segít. Mikramidban gondolkodtam még.. nem tudom mi lenne célravezető. Öntözés + nyírás 3 naponta! Egészen elképesztő mennyit kinlódok a gyeppel. Ki mit ajánl?
Hajnalban szeretném öntözni, viszont a munkabeosztásom nem teszi lehetővé.
Jó ötlet venni kerti csapra szerelhető időzítőt és egy négyszög esőztetőt?
Ha igen melyik típus ajánlott, illetve kb. mennyi időre kéne időzíteni, hogy megkapja a szükséges mennyiségű vizet a gyep? Gondolom heti 2 alkalommal 15 mm jó lenne.
Sziasztok! Vadiúj vagyok itt a forumon, ma akadtam csak rá. Ősszel tervezem füvesíteni a ház körüli részt, kalocsa, tehát alföld, csatorna parti városzéli rész, melletünk sok mezőgazdasági művelt és kevésbé művelt gazos földterület. összesen kb. 9.000 nm lenne. Tehát fontos az árérték arány. locsoló rendszer egyelőre nincsen, bár csatornából megoldható lenne az öntözés, vagy akár öntöző csapról is, csak nem tudomn kell-e feltétlenül. A telken csak kevés fa van, teljesen sík terület, automata fűnyíró fogja nírni. melyik fűmagkeveréket javasoljátok és honnan lehet ekkora tételben jobb áron megvásárolni?
Én nem keverném, mert lehet hogy a két szer kémhatása, a pH, eltérő és ez fonots lehet a hatásnál. Olyan három hét különbséggel lehet hogy hatásosabb lenne, de ahogy gondolod.
Ennél a műtrágyás gyomirtónál az a lényeg, hogy a kiszórás után ráragadjon a növények levelére és ott fog felszívódni a hormonhatású 2,4D és a dicamba. A szórás után nem kell megötözni, mert lemosod a vegyszert. A fűre ezek a szerek nem hatnak csak a nem fűféle kétszikű gyomokra.
Szóval ha telepítéskor adtál neki tápnyagot, akkor már nem kellett volna most megint adni csak úgy kéthónapos korában a gyökérváltás után.
Azt írod elég sok fű és gyom volt elszáradva, ez pedig arra utal hogy a műtrágya megégette a csíra növényeket, mert ha gomba lenne akkor a gyom nemigen ment volna ki csak a fű.
Nyírjad tovább ahogy elkezdted, öntözd és ne csinálj mást, vagy adhatsz neki ridomil gold MZ ből egy adagot az esetleges palántavész ellen. Ha a foltokon nem jönne ki még a maradék magból a fű, akkor egy hét múlva vesd felül, most még nem érdemes mert a műtrágya sóhatása estleg azokat is kinyírja.
Amúgy most milyen műtrágyát és mennyit adtál neki?
Legutobb delutan szortam ki es belocsoltam rendesen.
Akkor most inkabb reggel szorjam ki? Belocsolni kell utana, vagy eleg a harmatos fu? Nem fog megegni a naptol, ha nincs belocsolva? Vagy hogyan kellene helyesen csinalni?
Heti 2x nyírom 5cmes magasságra, vetéskor kapott starter műtrágyát, azóta kb. 4hete kapott újra akkor volt 5 hetes a fű. Öntözni 2 naponta bőségesen öntözöm. Tegnap kicsit fellazítottam a foltos részt, elég sok elszáradt fű és gyom volt elfeküdve a földre. Remélem nem ártottam neki, ma gondoltam veszek valamilyen tápot neki, csak nem tudom mi a megfelelő ilyenkor.
Azt tervezem, hogy havonta kapna a gyep egyszerre mindkettőt felváltva: egyszer a talaj kapná beöntözve, máskor pedig a fű (természetesen öntzözés nélkül).
Szia, köszi! Champion akkor felejtős, amit javasoltal azt beontozom + lehet 1 hét múlva lefujom ugyanezzel beontozes nélkül, ha ez nem károsítja a füvet így .
Mikor és milyen anyaggal műtrágyáztál, hogyan, mivel milyen gyakorisággal öntözöd, menyi időnként és milyen magasra nyírod, volt e valamilyen növényvédelem?
Ezek szerint kipermetezés után azonnal be kell locsolni, nem pedig másnap reggel? Ugyanez igaz lehet a Humuszolra (vagy bármilyen humin készítményre) is?
Amikor növényt akarsz kezelni az amalgerollal akkor a permetezés után nem öntözöd a gyepet, ha pedig a talajt akarod javítani a gyep alatt akkor a permetezés után beöntözöd sok vízzel mielőtt rászáradna a permet a fűre. Persze mehet kannával is, de az nagyobb munka többlet hazson nélkül egyenetlen kijuttatással.
Valószínűleg gombás fertőzés van a gyepen (az elmúlt hetek esőzései és a kötött talaj miatt szerintem) , ezért a hétvégén kapott ABR-t.
Vásároltam Amalgerolt, DCM Antagont és Humuszolt (eddig még sosem használtam egyiket sem), mert a kötött agyagos talajjal nem tudok mit kezdeni.
A kérdésem az lenne, hogy mennyi időt várjak az ABR után?
Melyik menjen először? Az Amalgerol és Humuszol mehet egyszerre (keverhető)?
Illetve lassan időszerű lenne a műtrágya is. Azzal várnom kellene még (április elején kapott utoljára).
Ha jól tudom, be kell öntözni (mivel a talajt szeretném javítani), ezért gondolom várni kellene a következő csapadékot, vagy amikor már öntöznöm kell, mert nem akarom még jobban ázttani a talajt (tegnap még esett kb 2-3 mm).
az amalgerolt a leérás szerint permetezéssel vagy beöntözéssel lehet kijuttatni.
Ez utóbbi konkrétan mit jelent? Bekeverem, és egy locsolókannával elkezdem kijuttatni? Mert ha igen, úgy összehasonlíthatatlanul több vízzel mennek ki, mint permettel. Vagy valamit rosszul gondolok?
A fű vágásánál a egyszerű alapszabály az, hogy a fűszálakat minden nyírásánál kb. felével, két harmadával rövidítjük
Ez így kicsit diszleksziás megfogalmazás.
A kérharnmada marad a nyírás után és az egyharmadát vagy kevesebbet vágunk.
Hosszabb vágásnál nem marad elég levél és ha megnyílik a gyep akkor jön a muhar meg a puma keresteteik. Ez a vágás vállalkozók javaslata balek megbízóknak.
Jobb ha megy a ridomil, a fű ki fogja bírni a taposást csak ne legyen sáros és ne süllyedjen amikor ráléptek. Utána öntözzetek, hoyg a magok szintjéig lemenjen a mancozeb hatóanyag a másikat majd a csiranövény felszívja amikor növekedni kezd.
A fű nagyon gyorsan nő. 2 nap alatt kb 6-8centire a 4.8 cm magasról.
A kisebb magasságon tartás esetén nem lenne sürűbb? ha pl a 3.8 amin tartanám és 5 - 6 centinél vágnám?Vagy az alacsony?
Elvileg mind két magasság jó és az egyharmados szabályt is tartja. A gyep a nyírástól sűrűsödik. A nyírás után maradjon 2-3 levél a száron és akkor lesz energiája új hajtásokkal pótolni a levágott részeket gyökérről. Még vagy 15 napig gyorsan nő a fű aztán le fog lassulni a nyári időszakban.
Tavaszal szoktuk rövidebbre vágni és a nyárra felengedjük 5 cm körüli magasságra, most már ne rövidítsd.
Most viszont tele van sárgás foltokkal,sok helyen alig nő a fű,az is nagyon vékony szálú és tele van olyan csomókkal amiknek a töve,alsó fele sárgás és száraznak tűnik.
Sok minden okozhat sárgulást a fűnél, de itt szerintem az egyik helmintosporium akciózik. A permetezés valsz megfogta a fertőzést, de közben kinőtte a fű és már az alján az új növedéket gyötri mert a szer a permetezés után lefelé nem megy csak fölfelé a növényben ill kontakt és ahová nem ment ott nem is hat. Ez akeverék amúgy sem hat csak két hétig, kivéve ha beöntözéssel kombinálod. Próbálj meg még egy permetezést hátha megállítja, mert ezután jöhet egy szétmállási, rothadási fázis ami kiviheti a füved ami fertőzött.
Nem vagyok szaki. Minden évben valamit tanít nekem a fű, mindig azon a határon vagyok, hogy már meg an mikor jön a kertész, de addigra rendbe jön :)
Nekem is ez van. Idén valahogyan nem akar összeállni, én már arra is gondoltam, hogy túlöntöztem, minden nap majd ment 20 percet mindegyik zóna.(Amikor eső volt nem) 7 éves a gyep. Meg az első év, hogy fel van ennyire "magozva". Fújtam rá ABD-t, 1 hete. Most szerintem holnap levágom, és meghúzom a szellőztető gereblyével,főleg a gyengébben növő részeket és beszórom, Substral 2in1-al 8 hete utoljára. Aztán kiderül...
segítséget kérnék.Tavaly viszonylag szép füvet tudtam fenntartani,dús és zöld volt:
Most viszont tele van sárgás foltokkal,sok helyen alig nő a fű,az is nagyon vékony szálú és tele van olyan csomókkal amiknek a töve,alsó fele sárgás és száraznak tűnik.Máshol viszont foltokban dús és vastag szárú.Eső volt az elmúlt héten bőven (Nyíregyháza), kapott rendszeresen műtrágyát+pétisót az elmúlt hónapokban,2 hete pedig 15-5-5-öt.Szellőztetve is volt tavasszal,igaz,csak rugóssal,de szedett ki bőven szárazat. ABD volt 2 hete.
vedd meg a legolcsóbbat(pl. fozát) és kérjél hozzá tapadásfokozót, a leírásban szereplő legmagasabb dózist használd (de ne többet) aztán fújd le reggel, vagy este, amikor nem tűz a nap.
Ami nekünk jó idő, az a fűnek nem annyira, a 30fok nem ideális a füvesítéshez, persze lehet, de jönnek majd a gyomok, főként a muhar is a fűvel együtt A gyomirtó mellé dithane-ból (ha nem sajnálsz pár ezer ft plusz kiadást, vagy kis terület és elég az ampullás akkor inkább proplant) is vásárolj be és kezeld le a talajt magvetéskor, ha nem akarod, hogy elvigye az egészet a palántavész.
azért letaposni az épp kelő füvet nem biztos hogy használ :) meg feleslegesen kiírtani a mikroorganizmusokat se, a kérdés, hogy ilyen hűvösebb időben egyáltalán tud fertőzni a palántadőlés? Ráadásul előtte elég száraz volt a talaj, eső nem sok volt.
Alapvetően nem változott a véleményem.Rendszeres nyírásnál nincs gond. Nagyobb fűben érződik a gyengesége, de tavasszal nem sokat kell vágni, és csak a bő 200nm tényleges (és öntözött) gyepet nyírom, még két csík marad az aksiban a 4ből. Most bejön majd a meleg, akkor többet dolgozik majd.
Továbbra is 2db 5Ahs aksink van csak, de közben bővül a géppark, lett dolmar (az is makita ugye) sövényvágóés éppen most egy fűkasza, valamint makita lombfúvó, porszívó, szegélyvágó .
Én mindig odafigyelek, hogy az aksit melegen ne tegyem töltőre, ill. töltés után is hagyom kihűlni, mielőtt nagyobb munkára fogom. Eddig még nem érzem, hogy csökkent volna a teljesítménye, de még azért fiatalok.
szomszéd most füvesített pár napja, szerintetek ilyen időben is érdemes ridomillal permetezni? Ha igen, akkor most? Most kezdenek majd kibújni a fűszálak összejárni se lenne jó gondolom, vagy most már várni míg van már pár centi és akkor?