Én is így gondolom, csak azt nem értem, hogy ha egyszer a gyári kézikönyv nem hozza a benzinesnél az ajánlottak között a C-s olajakat, akkor azt egy gyártó (mert állítólag az említett Castrol ajánlja a Mazda 6 GH-s benzines motorokhoz a C3-as olaját), hogy ajánlhatja.
Részben egyetértünk. Amikor leengeded a használt olajat, és megkapja a motor az újat, akkor még viszonylag friss az audiális élmény.
De hogy a frissen betöltött "Kagyló" olaj motorhangja összehasonlítható lenne a 10 ezerrel korábban betöltött "ÁFOR" olajos motorhanggal, az már erősen megkérdőjelezhető.
"Ez, hogy csendesebb lett, meg "kiselymesedik a járása" annyira szubjektív, hogy már hit katagória."
Pedig sok esetben tényleg hallható. Az öreg, viszkozitását és adalékját vesztett olaj helyett ha újat teszel, picit csendesebb lesz a motor. ( amíg megint el nem nyíródik, használódik az olaj) Leginkább használt autóról beszélek, nem újról.
Az más kérdés, hogy ugyanabban a "kategóriában" szinte minden olaj márkánál ez tapasztalható.
Már elég régóta szemezgettem a Motullal, de valahogy az észter alap miatt úgy gondoltam, hogy nem kell az én 21 éves Toyotámba ilyen.
De azt hiszem adok neki most egy esélyt. Néztem a tesztjét youtube-on, jól szerepelt az "olajmelegítős" és a "Friction" teszten is. Nem jobban, mint mondjuk a Liqui moly leichtlauf 5w40, de mivel most télire 0w40 olajat szeretnék beletenni, megpróbálom. Ha beválik marad.
A Mazda 6 fórumon az egyik fórumtárs az alábbi kérdést tette fel:
"Olajcsere előtt állok. Tudom, hogy ez nem egyszerű, de azért megkérdezem🙂
GH-s benzinesről van szó. Valaki meg tudná mondani, hogy miért jó a Castrol Edge C3 ebbe a motorba? A könyvébe szerepel több minősítés, de C3-t nem látok."
Én azt tanácsoltam (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145214685&t=9079007), hogy mivel a gyári gépkönyvében csak A3 és A5 szerepel, ezért benzinesbe ne használjon C-s olajat. Valamint rémlett, hogy itt nekem régen ezt tanácsolták ("A C2,C3 közepes/alacsony szulfáthamu tartalmú olajok egyes konstrukciókba nem ajánlottak. Az autód gyártásakor már létezett ilyen kategória, mégsem jelölte a gyártó ajánlott kategóriának. Hozzáteszem, nem állíthatom - nincs hozzá kompetenciám - hogy ártana/használna neki.")
Ennek ellenére többen azon a véleményen vannak, hogy nyugodtan mehet a fent említett olaj bele. Pl:" egymást követő specifikációk és a C3 nem kifejezetten DÍZEL SPECIFIKÁCIÓ a C3 túlteljesíti a3/b3 specifikációkat attól hogy C3-as egy olaj még ugyan úgy alkalmazható BENZINES ÉS DÍZEL motorkban is de ez fel is van rajuk tüntetve! Nyugodtan mehet a benzines motorkba a C3-as olaj"
Ugye a fórumtársnak azért kérdés, mert eddig ez az olaj volt benne, és ha jó bele, akkor továbbra is ezt használná.
Nem tudom mennyire hiteles infókat tartalmaz ez az oldal, de itt sajna azt olvasom hogy ez a QG18DE motor (Primera) sajátossága az olajfogyasztás... Akár 0,5 liter/1000 km. Ha ettől több, akkor keressen fel egy szervízt.. Pfff... Hát akkor nem sír a szám az 1,1 liter / 6000 km fogyástól..
Tudom, egyes Fordokba is ez az ajánlott, a kiszúrás az benne, hogy egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy ez a legjobb a motornak, csak a kibaszott hazug CO2 kibocsájtást, meg az ahhoz tartozó álomfogyasztást ezzel lehet elérni.
Csalóka dolgok ezek, amikor én kerestem olajat, szinte azonos paraméterekkel volt 5W-30, és 5W-40-es. Én is azt gondoltam, hogy biztos jobb a magasabb viszkozitású, de itt is, meg a forgalmazó is azt mondta, hogy tegyem az előírt 5W-30-at.
" ... Azt sem értem, hogy a Castrol forgalmazó miért nem perel ilyenkor hitelrontásért. .... "
Leginkább azért mert
A Castrolnak, mint gyártó cégnek nincs kinevezett forgalmazója Magyarországon (ha csak a lengyel Castrolt nem számítjuk). Az EU határain belül egyébként bárki bármit forgalmazhat vagyis a Castrolnak Magyarországon lehet akár több ezer forgalmazója is.
A flakonos (1 és 4 literes) Castrol termékeken zárófólia van, azokat szvsz nem éri meg hamisítani.
Igen, ezért is írtam... Benzinesbe a javaslat eddig inkább A3/B4 volt, de régebben már a Totalcar olajdoki is az írta a magnatec 5w40 C3-ra is hogy nyugodtan használható a benzines Nissanba.
Ebben nekem az az érdekes, hogy néha felröppennek a hírek, hogy így hamis olaj, meg úgy, de olyat még nem olvastam, hogy a szervízben egy hiba után bevizsgálták volna, és egyértelműen kiderült volna, vagy egy gyanú esetén megnézték volna.
Merem remélni, hogy soxor csak álpletykák ezek.
Azt sem értem, ha kiderül, akkor miért nem írják meg, hogy X gyártó Y terméke, és köteles visszavenni, kártalanítani, stb. Vagy fél a hatóság is a pertől? Vagy akkor mégsem annyira hamis?
Azt bezzeg tudják, a hiradóban műsor van az olaj hamisításról, ás valamiért leginkább Castrol cimkék tünnek fel, persze konkrét megnevezés nélkül. Azt sem értem, hogy a Castrol forgalmazó miért nem perel ilyenkor hitelrontásért.
Régen a Metroban olcsón vett (nem metrogazdaságos, hanem márkás) olajakról hallottam, hogy hamisítvány. Még be is raktuk a mélyhűtőbe, hogy mit csinál -20C°-on
Milyen olajat ajánlanátok egy 2003-as Opel Corsa C 1.2 Z12XE gépkocsihoz (176 ezer km)? Én 5w40-es olajra gondoltam. pl: Total quartz ineo mc3 5w40 Szerintetek?
Passz. Annyit tudok, hogy éveken keresztül ugyanazt a fajta olajat használták, majd x-edjére más forrásból sikerült hozzájutniuk és elég hamar kiderült, hogy nem ugyanolyan olaj került bele, mert drasztikus módon fogyasztotta az olajat illetve hangosabban járt tőle a motor. Lecserélték idő előtt, panaszt is tettek írásban -is-, de nem tudom, hogy mi lett az ügy vége. Ez 2-3 évvel ezelőtt történt.
Én ebben nem hiszek. Ha más a viszkozitása, akkor igen, vagy azt is, hogy 10 ezer után nem mindegy talán a márka sem, de hogy frissen meghallani a más márkát...?
ebben érdekelne a szakabb értők véleménye is , lehet, hogy szar a fülem?
Kaptam ajánlást, választ a Fuchs olajszakitól. C3-as olajat ajánlott. Szép is ez az olajtéma... :)
"....A motort és a használat jellemzőit tekintve, nem sok a 6000 km alatt elfogyasztott motorolaj mennyiség. A motort nézve az 1.8-as űrtartalomhoz elég kevés a 2,7 2,9 literes motorolaj feltöltési mennyiség. Ebből nagyon gyorsan elfogyhat az az 1-1,1 liternyi olajmennyiség. Ehhez még hozzájön a jellemzően rövid használat, amely során a normálisnál több mennyiségű benzin kerül a motorolajba, amely csökkenti annak viszkozitását és lobbanáspontját. Ezekből az következik, hogy sokkal nagyobb mennyiségű motorolaj válik gáz halmazállapotúvá, amelyet a motor úgy eléget, hogy nem jelentkezik látható füst. Az olaj viszont fogy. Ez a használat módjából adódik leginkább. Jelen pillanatban nem a nem megfelelő motorolaj minőségben látom a problémát. Inkább a sok rövid távú használat és a motor konstrukció az, amely okozza a jelenlegi motorolaj fogyasztást. Erre azt tudom javasolni, hogy az előírt csereperiódusnál gyakrabban cserélje az olajat és így a motor élettartamát maximalizálhatja. Javasolt olajcsere intervallum 8000 km a 15.000 helyett. A termék amelyet javaslok Önnek az a Titan GT1 SAE 5W-40.
Köszönöm az ajánlást. Elfelejtettem mondani, hogy Castrol kivételével. A Castrolt nem merem megvenni, még itt Erdélyben sem.. Sajnos itt is belefutottak már ismerősök hamis olajba.
Szóval én inkább hanyagolom. Elhiszem, hogy jó olaj, de nem kockáztatok. Eneos a másik amit nem fogok beletenni. Volt annó benne 5W40 Sustina, de rossz tapasztalataim voltak vele.
"találok olyan 5w-50-et, amiből 4 liter olcsóbb mint a Motul 4 liter 5w-40"
Persze, én azonos márkán belül írtam, hogy drágább, de ott is lehet kivétel, nem néztem utána, csak általában így van.
Figyelmedbe ajánlom alább csgeri írását a nagyobb viszkozitás esetleges veszélyéről.
És nem csak a hűtés, de a kenés is romolhat, bár gondolom, az már nagyon határeset.
Különösen akkor lehet igaz ez, ha már a vékony olajfuratokban van egy kis lerakódás.
Én egyébként nem vagyok szaki, csak próbálok józan paraszti ésszel logikusan gondolkodni.
Olajfogyás: nem tudom a mai autókban mit írnak, de a 90-es években még az volt a leírésban, hogy 0,5 l/1000 km még "normális", persze biztos, hogy tipusfüggő is.
A Mobil1 New Life 0w40 olajat próbáltam tavaly télen. Kb 5ezer km-ig nem volt gond, addig semmivel nem evett többet belőle, mint az 5w40 olajból. Viszont 5ezer km után jobban elkezdte csipegetni, kicsit utána olvasva arra jutottam, hogy másnál is több esetben előfordult ez, mintha hamarabb "elfáradt" volna az olaj, mint kellett volna.
Amúgy én is 0W40-et készülök beletenni télire, szóval az ajánlás nekem is jól jönne.
Láttam, hogy van a Motulnak is ilyene (Motul 8100 Xmax néven fut) illetve van a Liqui Molynak is -de Mo-on nem forgalmazzák sajnos-, viszont az LM-nél nem vagyok benne, hogy full synt olaj, annak ellenére, hogy a 0w40 az kellene, hogy legyen.
Arra nincs számomra értelmes magyarázat, hogy a hidegoldali viszkozitást (0W-) csökkentve még csökken az olajfogyás. Ettől még igaz lehet, csak én nem értem.
Köszönöm a hozzászólásokat! Igen, lehet hogy a 0w-40 "teszt" lesz a befutó.. ..utána majd okosabb leszek. Úgyis jön a tél, és nincs garázs, szóval a 0w-s olaj csak nem árthat. November elején csinálok egy olajcserét, nem veszek már Motulból 1-litert utántölteni. Pár 0w-40-es olaj ajánlást tennének? Én a Mobil1 New life-ról hallottam jókat.
Én anno a megnövekedett város/ rövid táv miatt váltottam 5w-30 ról 0w-30 ra, pozitív mellékhatásként az addigi (egyébként elfogadhato 0.5-1l/ 10-15000km) olajfogyasztásom pedig majdhogynem teljesen megszűnt.
Itt a fórumon a szakavatott kollégák az 5w/0w közötti alapolaj különbséggel magyarázták. Lehet hogy érdemes lenne neked is a 0w-40 nel tenni egy kört inkább, hátha bejön a két légy egy csapásra.
Nekem is volt egy hasonló kérdésem pár héttel ezelőtt. Sőt, pont ugyanez volt a kérdés, hogy 5W40...ről...5W50-re..
Szerencsére a Toyota fórumon lebeszéltek erről, mondván, hogy az 5W50 olaj az 5W40-hez képest lassabb áramlási sebességgel rendelkezik, ami rosszabb hűtéssel is jár stb.
6ezer km-en +1 liter olaj egyáltalán nem sok. Szerintem. Nálam ennek majdnem a duplája van, de úgy döntöttem, hogy maradok az 5W40-nél és inkább utánatöltök addig ameddig nem tudom megszüntetni a problémát.
Szelepszár szimering csinálja a fesztivált, de igyekszem rövid időn belül megoldani a dolgot.
Igaz ami igaz, én is hol 5w-40-ről írtam más márkában aztán legyen inkább 5w-50... Szerintem az utóbbi talán szembetűnőbb változást hoz, mint hogy a Motul 5w-40 helyett beleteszek pl. Mobil 5w-40-et..
Simán találok olyan 5w-50-et, amiből 4 liter olcsóbb mint a Motul 4 liter 5w-40, de nem ez a lényeg.
Szűrőkapacitással 2,9 l olaj kell a kocsiba, ez marha kevés, ill. 1-2 dl olajfogyás "durvábbnak" hat a nívón lefelé, mint mondjuk egy olyan gépben amiben 4,5 l olaj van... Ott nem feltétlen zavarna egy ekkora olajfogyasztás, pedig ugyanannyit enne meg az is.
Szóval én elég sűrűn ellenőrizgetem, nehogy leszaladjon minimumra, vagy alá a szint.
Már a kérdésben is van félreérthetőség (kevesebbet enne, mint Motulból), de jól elbeszéltek egymás mellett. Egyik azt mondja, hogy a márka váltás nem segít, a másik, hogy de igen a viszkozitás váltás igen.
Egyébként meg én sem szaladnék szerelőhöz ha más gondja nincs, azt írta nem füstöl, szépen megy.
egy kollégám kűzd hasonlóval, a tizenéves Corollája is eszegeti az olajat, most az előírt 10W-40 helyett 10W-60-asat próbál (azt hiszem Eneos-hívő).
Mondtam is neki, most miért jobb neked, ha a drágább olajból kevesebbet eszik, pénzügyileg negatív az egyenleg, de hát van akinek így nyugszik meg a lelke. És a környezetvédelem!!
Szerintem teszek egy próbát egy normális 5w-50-nel, pár ezer km után eldől ez a dilemma.. (eszi nem eszi, kevésbé eszi) Utána még mindig ott a hozzáértő autószerelő verzió.. :(
" ... nem ez a szakszerű megoldás egy tömítetlenségi probléma megoldására. ... "
Tény és való, ugyanakkor szvsz nem tagadható és nem is cáfolható hogy egy nagyobb viszkozitási értékű olaj használatával csökkenthető a motor olajfogyasztása.
Sosem gondoltam, hogy egyszer mantec álláspontját fogom védeni, de nyilván azt igyekezett a maga markáns módján jelezni, hogy nem ez a szakszerű megoldás egy tömítetlenségi probléma megoldására.
Nyilván csodát nem várok, de ha az 1 litert 10.000 km alatt enné meg, az már úgy elmegy kategória.
Mindenesetre kiderülne, hogy az olajjal kapcsolatos állítások valóban működnek e a valóságban, legalábbis hogy kevesebbet enne e meg belőle, mint a Motul-ból.
Szeretnék tanácsot kérni... Jelenleg Motul 8100 x-cess 5w-40-es olaj van a kocsiban (Nissan Primera, 1.8 benzines, 2006-os, 153.000 km, motorkód QG18DE). Kb. 1-1,1 lier olajat kell utántöltögetni durván 6000 km alatt, szerintem ez kicsit sok...
Van valakinek olyan tapasztalata, hogy kb. ugyanolyan kategóriában maradva, más márkából kevesebbet "csipegetett"?
Nyilván nekem nem biztos hogy bejön, de kíváncsi lennék rá..
5W-30 a gyári ajánlás, de elvileg abból még többet enne. Gondoltam az 5w-50-re, emelve a melegoldali értéket, van ott pár szimpatikus olaj, pl. Mobil 1 Peak Life, de nem tudom jó ötlet e, okoznék e károsodást a motorban?
Amúgy se hidegen se melegen nem füstöl a kocsi, nagyon szép a motorhangja, nem esek neki szerelni egyből az tuti.
fuchs titan gt1 xtl 5w40 ről mik a tapasztalatok? jó olaj?Azon kivül hogy rendelkezik S2 fiat minősitéssel ami kell nekem .Most nem helyette kellene valami hanem konkrétan csak erről az olajról tapasztalatok.Grande T-jet be lenne. Leirás alapján marketingje "megfogott" .
A 2013. november 13 óta Mo-on forgalmazott terméket (467465) 2017. március 27-tól Németországban is forgalmazzák. A magyar MSDS-ben olajalapanyag - nem megjelölt-ként jelzett >=15 - <=20 %-ot a német adatlapon kenőolaj (petróleum) néven szerepel. És ez Németországban HC SYNTHESE.
" .... Én innen vettem/veszem a Castrol és Mobil olajokat, ők importőrtől kapják. Megkérdeztem az Importőröket. Áldásukat adták a cégre. .... "
Kit vagy melyik cégeket kérdezted meg Castrol és Mobil dolgában? Csak azért kérdem mert a Castrol Hungária Kft és a Mobil Oil Hungary Kft (mint valamikori importőrök) egyaránt megszűntek. A Mobilt Magyarországon legnagyobb mennyiségben a Lubexpert forgalmazza, a Castrol olajok pedig - többek közt - a lengyel Castrol közvetítésével érkeznek Magyarországra.
A jobb oldali lehet régebbi flakon, mert anno még ott is futottak ezzel a felirattal. Mostanában nem találkozom ilyennel ... persze ez nem zár ki semmit.
" .... Egy olaj nem lehet ajánlott egy 2013-as 2 literes tdci motorú fordhoz és egyidőben nem ajánlott részecskeszűröshöz, mivel abból a modellből nincs részecskeszűrő nélküli. .... "
Már pedig a Fordnál (és a Ford motoroknál) ez így működik. Néhány kenőanyaggyártó odabiggyeszti az ACEA A5/B5 (vagy A1/B1) mellé a C2 minősítést is.
Egy olaj nem lehet ajánlott egy 2013-as 2 literes tdci motorú fordhoz és egyidőben nem ajánlott részecskeszűröshöz, mivel abból a modellből nincs részecskeszűrő nélküli.
Nem tudom fejből megválaszolni, de mivel ennek nem olyan régen változott a minősítése (legalábbis arra emlékszem, hogy régebben csak A1/B1 volt, de talán a Ford jóváhagyás is más lett), valószínűleg a régire vonatkozhatott a figyelmeztetés, és csak félig-meddig frissítettük a termékinfót. Igyekszem utánajárni és javítani, köszönöm a jelzést.
Az autódhoz a gyártó előírása Ford WSS-M2C913-C (vagy WSS-M2C913-D) jóváhagyású olaj, az API-besorolásnak nincs jelentősége a megfelelőségben. Az eltérés egyébként onnan van, hogy a magyar oldalon régebbi termékfotó és termékadatok vannak, nem frissítették az adatokat. Jelenleg (jó régóta) csak ilyet szállít a Mannol, SN-nel a dobozon is.
A Ford WSS-M2C913-C-nek megfelel az olaj, használd nyugodtan. Van egy autókölcsönző partnerünk, aki csak Fordokkal dolgozik, a legkülönbözőbb emberek ütik-vágják a legkülönbözőbb autóikat - ők csak a Mannol 7707-et használják.
A Mannollal kapcsolatban a fórumon és a való életben általában előkerülő kérdésekre és kétségekre nagyrészt megtalálod a válaszokat itt: Mannol Blog
" ... nálunk rendszeresen jelenik meg a NAV és pakoltat ki több tízezer liter különböző kiszerelésű olajat, és számolja át az utolsó literig, hogy megvan-e minden. ... Majd legközelebb szólok nekik, hogy a matricákat is ellenőrizzék. ... "
Mindez roppant dicséretes de a mennyiségi ellenőrzés sikere és a matricák megléte a flakonok beltartalmáról egy gramm információt sem szolgáltat.
Nyilván nem, épp erről beszélek, de felmerült az az igény fagáz topiktársunk részéről (olvass vissza kicsit még), hogy esetleg mégis tegyük már ezt meg.
Mint tudjuk ez Magyarország, itt sajnos az a szomorú tapasztalat, hogy a másnak elvégzendő ellenőrzést/vagy nem ellenőrzést a végfelhasználó szophatja be. Az hogy a NAV kimegy kannákat számolni nem garancia a termékek eredetiségére. Csak arra, hogy egyezik a készlet papíron és valóságban.
"Egyébként nem a végfelhasználó dolga volna, hogy ellenőrizze a megvásárolt termék eredetiségét, hanem a gazdasági területen dolgozó hatóságoknak és hivataloknak."
Ebben igazad van, de motort sem akar senki felújíttatni/cserélni egy utólag kiderült mégis hamis termék miatt, ezért az emberek elővigyázatosak.
Viszont sok helyen bele is ültetik egymás fülébe a bogarat teljesen feleslegesen.
Az Unix saját "márkás" termékét senki nem hozta fel nem is öntöm a kocsimba meg sem veszem, Mannol jobb ettől elvben, de arra sincs garancia, hogy jobb a Unix "saját márkás" olajától.
Azt tudom, hogy pl a Castrol is hologram matricával látja el az olajait, a Mobil is.
A Lubexpertnél is rákérdeztem, hogy is van ez, az Ő állásuk szerint:
A hologramos matricákat azért vezettük be, hogy a különböző forrásokból beszivárgó Mobil olajak között segítsük eligazodni a felhasználókat. A lényege a matricázásnak, hogy amely terméken megjelenik a hologram, az igazoltan eredeti forrásból származik, és erre mint a Mobil kenőanyagok hivatalos hazai importőre - garanciát is vállalunk, ezzel szemben a jelöletlen flakonokról nem tudunk nyilatkozni. Természetesen a matrica nélküli termékek is származhatnak biztos forrásból, de ebben az esetben megmarad a mellényúlás veszélye is!
A hologramos matricáink természetesen minden kiszerelésen megjelennek, az 1L-es flakontól, a 208L-es hordóig, nincs kivétel.
Sajnos közvetlen közelemben tapasztalt szituáció, hogy adott autómárkára specializálódott kereskedő garantáltan gyári alkatrészt adott el, de a csomag kicsomagolása után kiderült, hogy egyáltalán nem gyári alkatrész. Ezt követően más kereskedéstől újra be kellett szerezni ugyanazt az alkatrészt és hologramos csomagolásos termék érkezett, de az már tényleg gyári volt.
Egyáltalán nem ez volt a lényeg, nem ezt kellett volna kiolvasni a hozzászólásomból - hanem azt, hogy az olaj eredetiségét nem az dönti el, hogy ki árulja és mit ragaszt rá, hanem hogy mi van a flakonban.
Egyébként nem a végfelhasználó dolga volna, hogy ellenőrizze a megvásárolt termék eredetiségét, hanem a gazdasági területen dolgozó hatóságoknak és hivataloknak. Ez véletlen egészen jól működik Magyarországon, ha olajjövedékis kereskedőtől vásárolsz, gyakorlatilag kizárt, hogy hamis terméket vegyél.
Nos igen, ennek az olajjövedéki rendszernek a rengeteg átka mellett ez az egyetlen haszna volna.
Nem szoktam a partnereinket kérdezgetni, hogy náluk mi a helyzet, ezért nem tudom, hogy általános gyakorlat-e vagy csak a konkurencia kitüntető biztatásának köszönhető, de nálunk rendszeresen jelenik meg a NAV és pakoltat ki több tízezer liter különböző kiszerelésű olajat, és számolja át az utolsó literig, hogy megvan-e minden.
Majd legközelebb szólok nekik, hogy a matricákat is ellenőrizzék.
Szerintem minden olyan információt megadtam, ami ahhoz szükséges, hogy helyén kezeld (és kezelje fagáz kolléga) a termékek matricázását.
Ennél részletesebb infókat egyetlen cég sem fog kiadni. Csöngess be egyszer az Unixhoz, hogy szeretnéd tudni, kitől vásárolják az A.Z. Mesterteilét, onnantól kicsit másképp használod majd a "ködösítés" szót! :)
hány éves vagy 5?! már ne haragudj de a pár éve közepes port kavart olajhamisítási ügy (ahol egy közismert olaj volt a hamisítás középpontjában)
egy nagy országosan ismert autóalkatrész forgalmazótól indult. nem írnám le a cégnevet/olajmárkát de az abc első 10%-ban van mindkét név kezdőbetűje.
egyébként ez pont az a szint, ahogy egy nagy multi áruházában akciósan lehetett lopott klímákat vásárolni. gondolom ez sem történhet meg a te álomvilágodban, de kisbandi azért szorult érte a biróságon......
Nekem is úgy tűnik sajnos. A Lubexpert azt mondta, hogy nem állnak kapcsolatban velük. A termékeken mindegyiken kell lennie hologram matricának.
A náluk kapható termékek közül 4L van hologram matrica, na az édeskevés. Pl. Unix-tól a 10W40 4L kanna Lubexpert matricával is el van látva, hologram matrica szintén rajta.
Ennyi erővel bárhonnan pl tőletek is lehet venni hamis olajat.
Egyébként Exxon Mobiltól kapják.. Te most járod lefele a Lubexpertet?
A Lubexpert Hungária Kft. az ExxonMobil Lubricants & Specialties üzletágának magyarországi importőre és a Mobil kenőanyagok kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazója, termékeink közvetlenül a gyártótól kerülnek beszerzésre.
A Lubexpert Hungária Kft., mint hivatalos Mobil kenőanyag forgalmazó a minőség garanciáját képviseli. Az általunk forgalmazott Mobil kenőanyagok közvetlenül az ExxonMobil-tól, mint gyártótól kerülnek beszerzésre, ezért termékeink garantáltan eredetiek, ellenőrizhetőek és minden esetben teljesítik a gyártó által megadott minőségi szintet.
Mondjuk azt, hogy nincs minden részlet kibontva, és a megszólalok (az előzményben is) javarészt a saját vélt igazukat hajtogatták.
A Lubexpert részéről jogos, bár elég gyenge megoldás, hogy felmatricázzák a kannáikat - de a felhasználó ezzel nem tud meg semmit az olajról, csak annyit, hogy az átment a Lubexpert kezén.
Ha veszel egy Mobilt valahol, és rajta van a matrica, jelentheti azt, hogy a Lubexperttől van, meg azt is, hogy más is tud ilyen matricát nyomtatni. Tehát az olaj valódiságával kapcsolatban nem hordoz információt.
Ha veszel egy olyat, amin nincs rajta, az jelentheti azt, hogy nem a Lubexperttől van, illetve azt is, hogy tőlük van, de a kereskedő, aki továbbadta (neked, vagy egy köztes szereplőnek) nem akarja, hogy tudd, honnan szerzi be az olajat.
Ha felhívod a Lubexpertet, és azt mondja, hogy akitől vetted/vennéd az olajat, nincs vele üzleti kapcsolatban, az jelentheti azt is, hogy egészen más forrásból szerzi be, és azt is, hogy nincsenek közvetlen kapcsolatban, egy (vagy több) köztes szereplő van a láncban.
Ha már odáig jutottál, hogy a fentiekből valamilyen módon leszűrted, hogy egy adott olaj a Lubexperttől van-e, az megint nem mond semmit az olaj eredetiségéről vagy hamisságáról. A "kizárólagos importőr", vagy hogy is hívták magukat, az nem jelenti azt, hogy ők a "kizárólagos importőrök". Csupán azt, hogy egy külföldi kereskedő nem ad el Magyarországon másnak a Mobilból, csak neki. De még azt sem tudod, hogy az a kereskedő vajon a gyártól veszi, vagy ő is csak egy nagykereskedő a sok közül.
Emellett azonban sok más külföldi kereskedő is szeret eladni, és ha valaki egy-két-öt-harminc raklap olajat tud egyben elpattintani egy magyar cégnek a Lubexpert kihagyásával, hát meg fogja tenni. Ez egy teljesen legális üzlet, eredeti, nem hamis olajakkal, bármely cég megteheti - az EU-n belül a termékek és szolgáltatások szabadon áramolhatnak, ez az EU négy alappillérének egyike. Egyébként EU-n kívülről sem tilos, csak néhány dolog megnehezíti (például a vám, ami miatt a legtöbb esetben máris elveszted a versenyképességedet, mert ANNYIVAL jobb árat nem fogsz kapni).
Nos, ezt szokták szürkeimportnak nevezni, pedig nem szürke ez, hanem tök fehér. Minden szempontból legális tranzakció, és pont az ügyfelek javát szolgálja, már ha elfogadjuk, hogy a piacgazdaság önszabályozása egy jó dolog. Ezzel együtt persze minden kereskedő igyekszik védeni a saját piacát és saját üzleti érdekeltségeit - ha szükséges, olyan eszközökkel is, hogy például nehezen megfogható kijelentéseket tesz mindenféle matricázással kapcsolatban.
"Mobil kenőanyagok kizárólagos hivatalos importőre és forgalmazója Magyarországon."
Ez nem jelenti azt, hogy a Mobil kenőanyagok kizárólagos importőre volna a Lubexpert.
"Lubexpert matricának kell lennie a csomagoláson?"
Ha ez egy kérdés, nem hiszem. A Lubexpert matrica nem része a termék csomagolásának.
"Az 1,4,5 literes kiszereléseken amit forgalmaztok, van hologramos matrica?"
Mint említettem, nem tudom fejből. Nagyjából 1.5 millió élő cikkszámunk van, ebből úgy 120.000 van közvetlen készleten a boltban. Nyilván nem ismerhet fejből mindet. Ha holnap (vagy bármikor, nyitva tartási időben) ráírsz a kollégáimra, szívesen megnézik neked. Csak arra kérlek, konkrét terméket kérdezz, ne kelljen végigfogdosniuk az összes Mobil terméket.
G 052 171 A2 gyári olaj, ez egy SAE 75W GL-4-es olaj. Febi, Swag pl. létezik ilyen, de ha nagyon hétköznapira akarod leváltani, 75W-90-es is megfelel, ha az GL-4 vagy GL-4+, és nem GL-5.
Ehhez a motorhoz szvsz az API SG vagy bármilyen API Sx minősítésű motorolaj (elvileg) nem elegendő, az olajfürdős kuplung miatt a JASO MA minősítés is követelmény. Nem csúszott a kuplungod?
Erre természetesen nem válaszolhatok. Az átlagosnál jóval nyitottabb, átláthatóbb cégnek gondolom magunkat, és általánosságokról szívesen beszélgetek, de ez olyan információ, ami nem nyilvános.
Legyen elég annyi, hogy hivatalos csatornán érkezik, követhetően, ÁFÁS számlával.
Azon kevés jövedékis kereskedők közé tartozunk egyébként, akiknél nincs külön nem jövedékis kiskereskedelem, a jövedékis viszonteladói raktárból értékesítünk kisker forgalomban is, ebből következően még ideiglenesen sem tud átmenni rajtunk olyan olaj, ami ne volna minden szempontból legális és eredeti.
" .... cseréljek-e olajat a mostani motoros szezon végén a motorkerékpáromban... tavasz óta kb. 1500km-t sikerült beletennem. Az előírt csereintervallum 12e km/1év. .... "
Célszerű lenne, ha nem is most de legkésőbb a következő szezon előtt mindenképp.
" ... A minimum olaj API SG. ... "
Milyen motor ez, száraz kuplungos?
" ... Egy kétéves API SM/SN olaj tudja az SG szintet?..... "
Még a három éves is tudja
" ... Ha igen, akkor is szükséges cserélni? .... "
Érdeklődöm, hogy cseréljek-e olajat a mostani motoros szezon végén a motorkerékpáromban, amiben jelenleg Motul 7100-as olaj van (API SM/SN) és tavasz óta kb. 1500km-t sikerült beletennem. Az előírt csereintervallum 12e km/1év. A minimum olaj API SG.
Egy kétéves API SM/SN olaj tudja az SG szintet? Ha igen, akkor is szükséges cserélni?
" ... hogyan kezdték el nyomni a magyar feliratos, utólag (jó szarul) felragasztott hologramot azzal, hogy amin nincs, az hamis ... "
Csak ismételni tudom magam: a Castrol Hungária Kft irodájában egy plakát emlékeztetett mindenkit arra hogy az EU tagállamokban a pérhuzamos kereskedés teljesen törvényes.
Szerintem régebben (ez alatt mondjuk 20-25 évet értek) messze nem volt ennyi jó olaj elérhető az országban, amivel mint manapság, össze lehetett volna hasonlítgatni a Castrolt..
Nem hiszem, hogy bárki, akire hallgatni is érdemes, szidná a Castrolt.
Az tény, hogy mostanában több kritikus hang hallható vele kapcsolatban, de ez minden más gyártóra is igaz, és leginkább annak köszönhető, hogy egyre több ember alkothat hangos véleményt, tekintet nélkül arra, hogy az adott területen mennyire megalapozottak az ismeretei.
A Castrol egy nagyon is komolyan vehető gyártó.
Az pedig, hogy egy adott autón olajcsere után a tulajdonos hangosabbnak hallja a motort, számtalan összetevő eredménye lehet. Ráadásul elég szubjektív, az OMH már évtizetek óta nem vállal tulajdonosfül-hitelesítést.
Nem akartam nevesíteni az importőrt, de mondjuk valóban könnyű ráismerni.
De akkor nekifuthatunk megint annak, hogy hogyan kezdték el nyomni a magyar feliratos, utólag (jó szarul) felragasztott hologramot azzal, hogy amin nincs, az hamis. Van rengeteg jó fotóm erről, szerepeltek már itt a topikban is. Ha nagyon megtúrom, még talán megtalálom a screenshotokat is a http://www.castrol.com/hu_hu - ról, ami szerint minden hamis, amin nem szerepel a magyar nyelvű, utólag felragasztott hologram. Márpedig az a "szürke" Castrolokon nem volt - tehát a CaHu azt sugallta, hogy azok nem eredetiek.
Egyszerűbb volna belátni, hogy az a kampány elhibázott volt, és minden piaci szereplőnek csak ártott.
" ... Az egész olajjövedéki rendszer annak köszönhető, hogy egy nagynevű márka haza importőre, amikor a bevételeit fenyegetni kezdte az (egyébként teljesen legális) EU-n belüli, nem rajtuk keresztülfolyó import, megpróbálta hamisként feltüntetni azokat az egyébként eredeti olajakat, amik más EU-n belüli országokból érkeztek a magyar piacra. .... "
Ha a Castrolra és a Castrol Hungária Kft-re célzol akkor csak annyit mondhatok: tévedsz (vagy egyszerűen hazudsz).
A Castrol Hungária Kft valamikori irodájában egy plakát is tudatosította mindenkiben hogy az EU-n belül mindenki szabadon kereskedhet (a Castrol termékeivel is). Nem egy esetben ott voltam a NAV vizsgálatainál, egyetlen alkalommal sem fordult elő hogy a NAV párhuzamos kereskedőket eljárás alá vont volna.
Olajjövedéki kereskedők vagyunk, a NAV nagyjából havonta jön hozzánk ellenőrizni, a legkomolyabb elmarasztalásunk eddig azért volt, mert a kollégáim összekevertek két Castrol-olajat a számolásnál.
Az összes olajunk nagykereskedőtől érkezik, legális forrásból, néhány márka esetén egyenesen a gyártótól.
1998 óta működünk a jelenlegi cégformában, nem volna érdemes hamis olajjal foglalkoznunk.
Magánvéleményem szerint a kannás olajhamisítás amúgy is túlfújt lufi Magyarországon. Az egész olajjövedéki rendszer annak köszönhető, hogy egy nagynevű márka haza importőre, amikor a bevételeit fenyegetni kezdte az (egyébként teljesen legális) EU-n belüli, nem rajtuk keresztülfolyó import, megpróbálta hamisként feltüntetni azokat az egyébként eredeti olajakat, amik más EU-n belüli országokból érkeztek a magyar piacra.
Nos, ez az importőr azóta befejezte tevékenységét, az olajjövedéki törvénnyel máig sokat szívunk mi is, más is, hamis kannás olajak pedig továbbra is elvétve bukkannak fel, kis tételben, nagy ritkán a keleti határ mentén. A határon kívülről továbbra is özönlik befelé a legális csatornákon az eredeti olaj, csak annyi változott, hogy a magyar kereskedők versenyképessége tovább romlott a szlovák határ mögül Magyarországra értékesítő cégekkel szemben.
Eközben bármelyik szervizben a lebukás veszélye nélkül megoldható, hogy az autód olajcseréjéhez 208 literes Mobilos hordóból ukrán Yuko olajat pumpáljanak ki 4000 Ft/liter áron.
Tényleg, egészen reális veszély, hogy valakinek megérje kannában hamisítani az olajat.
" ... Hamis olajak, honnan tudható kannás vagy literes esetén, hogy tuti nem eredeti? .... "
Nem egyszerű kérdés.... talán a legbiztosabb megoldás ha hőfóliás flakonba töltött olajat (például Castrol) veszel (a zárókupak alatt még egy fólia is lezárja a flakont, ez a hamisítóknak túl nagy macera megoldani).
Hamis olajak, honnan tudható kannás vagy literes esetén, hogy tuti nem eredeti? Pl. boltban vett olaj esetén ne a raktárból hozzák ki a kannét, és ne csak blokkot adjanak róla, vagy mi?
Mobil olajnál pl. hologram matrica kell legyen rajta, az 1 literes kiszerelésen is (a kis kiszereléseken eddig még nem láttam)?
Motul olaj csomagolásán mi a jellemző, hologram matrica szintén?
Ez a Liqui Moly Synthoil high tech 5w-40 szerintem megegyezik a Meguin Super Leichtlauf 5w-40 olajjal csak a Meguin olcsobb.A technikai adatlapjuk teljesen ugyanaz tizedesre pontosan.
Tudtommal az LM-nek a LIQUI MOLYSynthoil High Tech 5W40 olaja nem HC, hanem PAO vagyis Full Synt. (nem vagyok meggyőződve erről, de így tudom)
Egyébként jelenleg ezt az olajat használom a 96-os 1.3-as benzines Corollámba. Nagyon szépen jár vele, szép halk az alapjárat is, viszont kicsit csipegeti. Több, mint valószínű, hogy szelepszárszimering...
Gondolkoztam rajta a napokban, hogy a köv. cserénél megpróbálkozok az LM 5W50-es olajával.
Valakinek van esetleg tapasztalata/véleménye erről vagy más 5w50 olajról?
Azt látom, hogy elvileg jóval "vastagabb", mint egy 5W40 olaj, sőt úgy láttam, hogy a legtöbb 10W40nél is vastagabb talán...
Mivel hideg éghajlaton élek (Csíkszereda), nem szeretnék 10W-s olajra váltani, ezért gondolkodtam az 5W50 olajon.
Egyébként eddig úgy gondoltam, hogy a márkaszervizek legalább olajat cserélni tudnak, de ezek szerint azt sem. (tisztelet a kivételnek, van, ahol meg is tudják javítani az autót)
A Shellen kívül, még milyen típust ajánlanál, ami "prémium" kategória? Vagy maradjak ennél!
Egyébként fura, hogy C3-as olajat akartak több Hyundai szervizben is tölteni ebbe a motorba. Azt hinné az ember a szakszerviz tudja ezeket a dolgokat, hát nem.
10W60 olaj nagyjából a V10 M5 BMW-be, meg S2000-es Hondákba való, amik 8 ezer felé forognak, ÉS versenypályán nyelezik őket folyamatosan. Utcára még ezekbe is jobb egy 0W40..
Régebbi M-es BMW-k, néhány Audi R8, néhány Alfa Romeo, néhány Aston Martin...... az IFA követelménye legjobb tudomásom szerint nem 10W-60-as olajról szólt.
Mivel a 36996-os hozzászólás oLayos nick alatt volt olvasható, így talán méltányosabb lenne reagálásodban csak az a megszólítás ... már ha ragaszkodsz hozzá.
Nem emlékszem, hogy az itt és még több topikban is használt nicked bármikor is párosítottam volna bármi mással. Itt ezen a topikon, ezzel a nickkel próbálok tisztes kommunikációt lefolytatni az itt (is) publikáló olvtársakkal. Ha ezt tiszteletben tartod, azt méltányolnám.
Csak a magam nevében mondom: Ha egy Motul 8100 X-cess 5w-40 kaliberű (lehet más márka is) olaj van a kocsimban, ami besorolást/teljesítményszintet tekintve megfelel az adott motornak, minőségi olajszűrővel párosítva, 10.000 km után lecserélve, a kocsit rendeltetésszerűen használva (nem egyesben üveghangon húzatva félóráig.. . :D ) ...hát a lőtéri kutyát sem érdekli részemről hogy hidrokrakk... A motornak persze nyilván lehet majd egyszer előbb utóbb ilyen olyan problémája, de ezt botorság lenne ráfogni arra, hogy azért, mert a motorolaj HC-s volt..
Azon túl hogy igazad van, még az szúrt szemet hogy mennyi az ára... Hát Magyarországon jellemzően a 4 liter többe kerül. Nem baj, királyok vagyunk... :(
Kereskedő: "GM olajtól a Mannol jobb, de a Mannol annyi, hogy ár/érték arányban jó és abban ki is merül a jó tulajdonsága, vagyis természetesen használható. Mobil Motul rendben, ezek az olajok minőségben az élen járnak."
Ha jól láttam a Motul 8100 X-Max 0w-40-es olaja is HC, szóval nem hinném hogy ennek marha nagy jelentősége lenne, azért ez nem egy rossz olaj.. ;) Elkocogni a kocsival a Tesco-ba, gyerekekért oviba, ez is megteszi.. :D Ha már egy Nissan GT-R ajánlása van (gondolom nem kell külön komment ehhez a kocsihoz) akkor megkockáztatom hogy a nagy átlag magyar autóparkhoz lehet túlzás is..
PERFORMANCES STANDARDS ACEA A3 / B4 API SERVICES SN / CF APPROVALS BMW LL-01 FORD WSS M2C 937 A MB-Approval 229.5 Porsche A40 VW 502 00 505 00
"A MOTUL 8100 X-max egy újgenerációs, teljesen szintetikus korszerű motorolaj. Alacsony viszkozitása közepes SAPS technologiával párosul. Kimondottan azon legkorzserűbb nagyteljesítményű széria gépkocsikhoz lett kifejlesztve, amelyek verseny technológia szerint készülnek, és ahol a gyártó API SM/CF szabványú 0W-40-es viszkozitású kenőolajet ír elő.
Szabvány: API SN/CF ILSAC GF-4
Jóváhagyások: FORD WSS M2C 937-A (FORD FOCUS RS 2.5 Duratec)
Ajánlások: NISSAN GT-R, 370Z, 350Z, JAGUAR, LAND ROVER
A Motul 6100 Synergie+ 10w-40 eleve kiesik ebből a kérdéskörből, mert ez egy szintetikus alapanyagokkal erősített rész-szintetikus olaj, a Motulnál ez a kategória technoszintetikus elnevezéssel bír.
"... Miért merik ráírni hogy Full? ..." Különbözik a jogszabályi környezet.. A jogszabályalkotást Németországban az alapolaj határozza meg. Mo-on meg a MOL technikai képességei.
Viszont megspórolnám a posta/szállítási költséget. :)
Akár még helyi buszjárattal is elmehetnék, mert csupán négy buszmegállónyira van az a bolt.
Csak viccelek persze, teljesen jó volt az bolt. Rendeléstől számítva a második napon már hozta is a futár. 2 db 5 literes kannát, mert a másikból 3,8 liter majd megy hamarosan a fiam Fiestájába. Ami megmarad az meg majd jó lesz után töltésre.
Korrekt nagyon, tényleg minőséginek tűnik, jó áron. Szimpatikus hogy egy független európai (Holland) gyártó. Érdekességképpen írom csak, hogy minden olajmárka olajválasztója amit korábban nézegettem a Primerához 5w-30-as olajat dobott ki, egyedül az EUROL ajánlott 5w-40-et. (Super Lite 5w-40) Amúgy most is 5w-40 van benne, meg ezután is az lesz nagy valószínűséggel.
Értelek is meg nem is...... az tény hogy az általad "rücsköshöz" besorolt olaj jobb minőségű alapolajokból készül mint a "sima" ugyanakkor a régebbi, 10-15 éves autók motorjaihoz (és nem egy jelenleg gyártotthoz is) sokkal kedvezőbb az ACEA A3/B4-es "sima" semmint az ACEA C3-as "rücskös" olaj.
Hmmm, egész szimpatikus márka ez az EUROL, őszintén kb. semmit sem tudtam róla... A Super Lite 5w-40 speckója mondhatni megegyezik a Motul x-cess 5w-40-el, csak az EUROL messze olcsóbb.
"Az Eurol márkán túl, egyéb nemzetközileg is ismert márkának agy értékesítési hálózatnak gyárt termékeket. Ilyen például a Magyarországon jól ismert ENEOS motorolaj márka is amelynek több terméke is itt készül. Ügyfélkérésre, a Eurol a teljes folyamatot kínálhatja, a designtól a termelésig."
"...Nálam sok Castrol fogy - úgy Magnatec, mint EDGE - és nincs azokkal sem semmi baj. ..."
Gondolom azért, mert eredetiek. :) Egyébként sok ismerősöm használ Castrolt, abból is inkább a Magnatecet, de eddig még mindenki csak jókat mondott róla.
Kíváncsi leszek, hogy ez az Eurol olaj majd hogyan válik be.
Sokat gondolkoztam, hogy beírjam-e a következő történetet, de talán mégis csak érdemes.
Tavaszi a történet. Beszélgetek éppen a garázs szomszédommal a garázsok előtt, amikor odajön hozzánk a házból az egyik lakó, szintén autó tulajdonos és kezében egy 4 literes 10W40-es Tesco univerzális olajjal. (nő és kábé 40 éves lehet)
Szeretné ha segítenénk, mert nem tudja hol kell beönteni az olajat. Az autó egy Opel Meriva 1.6 benzines és 11 éves. Nosza rajta, menjünk segítsünk. Utántöltés előtt egy gyors olajszint ellenőrzés, hogy mégis mennyi olajat öntsünk utána, de az olajpálcán nem látszott semmi, hogy hol az olajszint. Újabb ellenőrzés, de megint semmi, mintha nem lenne benne már olaj vagy csak már éppen-éppen alig valami. Én még ilyennel nem is találkoztam. Rákérdeztünk, hogy mikor volt utoljára olaj csere vagy legalább utántöltés. A válasz:- három és fél éve vette az autót használtan az Opel Pente kereskedésben, de azóta csak benzint tankolt bele!!! Napi szinten használja az autót!
Rövidre fogva a történetet, rábeszéltük, hogy inkább elvontatjuk a közeli szervizbe, de indítsa be. Szerelő ismerősöm majd hanyatt esett amikor elmeséltem mi a helyzet. A motorba Mannol olaj lett öntve átmosásra (csak azért ez az olaj, mert igen olcsó de van Opel jóváhagyása!), majd motorbelső tisztító az olajba és utána lett leeresztve. Fekete trutyi folyt ki! Ez megismétel még egyszer, újra friss olaj plusz motorbelső tisztító, és csak utána ment bele a végleges Castrol Magnatec olaj és az új olaj szűrő.
Talán szerencse is kellett, hogy ennyi ideig (3 és fél éven át) nem történt komoly motorkárosodás, vagy az Opel tényleg nem kOpel, de a motor úgy tűnt, hogy nem károsodott. Szépen járt a friss olajjal.
Azóta a tulaj ment vele 9 ezer km-t, horvát tengerpart ...stb. Olajfogyás normális, ez alatt a maxról 3/4 szintig fogyott.
Eurol-- valami holland vagy belga emlékeim szerint?? Autósboltos is ajánlott nekem,de mivel nem annyira közismert itthon,maradtam a motulnál (x cess 8100 )
" ... csomagoltak/fejtettek át hamisított/feljavított fáradt olajat ... "
Szerinted megéri nekik a kormos, elhasznált fáradtolajjal pepcselni?
Inkább arra gondolhatnánk, hogy gyenge, rég lejárt szavatosságú nagyon alsó kategóriás olajat csomagolnak újra a piacon kelendő márka flakonjának másolatába.
... bár ez is inkább talán hordós tételnél érheti meg. Több hamisító vállalkozásnál inkább erről lehetett olvasni.
Ezzel nem cáfolni akarom állításod, csupán elmélkedem.:)
Nálam sok Castrol fogy - úgy Magnatec, mint EDGE - és nincs azokkal sem semmi baj.
Nem tudom mit értesz azon, hogy sima castrol olaj ...
A családban minden autóban Castrol Magnatecet használunk már évek óta, de sosem tapasztaltunk oda nem illő zajt vagy többlet olajfogyasztást. Tette a dolgát az olaj ahogy azt kell.
Viszont az lehet, hogy hamisított olaj amiről Te beszélsz. Azok tudnak "csodát" okozni. A Castrol olajat előszeretettel hamisítják, tavaly egy igen nagy olajhamisító "gyárat" foglaltak le/számoltak fel Lengyelországban, ami már évek óta működött, ahol Castrol és Total flakonokba és hordókba csomagoltak/fejtettek át hamisított/feljavított fáradt olajat. Bár a flakonok azok nagyon hasonlítottak az eredetikhez, de mégsem voltak teljesen ugyan azok.
Másfél hónapja lett az egyik autónkban (Ford S-Max 2.0 TDCi) olaj lecserélve. Évek óta csak Castrol Magnatec A5 olaj volt benne, de most ez helyett (szervizes barátunk tanácsára) Eurol olaj ment bele. Eddig kifogástalanul tette a dolgát ez az olaj, pedig már benne van két nagy út is, egy 10 napos erdélyi körút és egy Bodeni tavas egy hetes nyaralás is. Olajfogyasztás alig-alig, szinte semmi.
Ha egy olaj meg tud "égni" akkor az nagyon gagyi minőség vagy a motorban valami nagyon nem stimmel. Egy átlag "utcai" autó olajteknőjében a motorolaj üzemmelegen úgy 80-120 oC körül dolgozik, a tripla turbós benzintörpékben fölmehet 140 oC-ig, ezt egy normális motorolajnak szvsz röhögve, fél lábon ki kell bírnia.
Bár csak tudnánk mi az igazság. Mostanában divat azt mondani hogy azért sötét mert lebegésben tartja a szennyeződéseket, na de hogy kerül bele egy tiszta olajba??? Ennyi fémkopadék lenne olajcserénkként, ráadásul az nem barna hanem fémes csillogású, inkább a serpenyőteszt, vagy amikor kémcsövekben melegítve az ásványi vagy félszintetikus olaj sötétbarna, a szintetikus meg világosabb marad. Bár vannak értelmetlen tesztek amikor szénné égetik az olajat, de a lényeget meg lehet látni-érteni.
Mai olajoknál a haszálat alatt világosabbra szavaznék .
Ha az adott gépjármű motorja egyébként rendben van, üzemi hőmérsékleten üzemel, azonos üzemelési körülmények mellett azonos futásteljesítmény mellett a sötétebb olajat én jobb minőségűnek értékelném: több szennyeződést képes magában tartani, ez a szennyeződés egy világosabb olaj esetében valahol a motor belsejében van lerakódva.
Én a listából a másodiktól már többször is rendeltem, igaz nem ezt az olajat, de eddig mindig korrektek voltak és rendben megérkezett a megrendelt áru. Olaj, olajszűrő...stb.
Igen HC úgy tudom, bár most nem néztem utána. De szerintem kicsit túlspilázod ezt, vagy ha ennyire zavar akkor vedd meg a Mobil 1 New Life 0w-40-es olajat az nagyon rendben van, úgyis majd jönnek már a hidegek.. :)
Nem akarok itt reklámozni, de egy haverom innét szokott rendelni, állítólag minden flott, jók az árak, legutóbb gyári Ford olajat rendelt innét. Ezer pénz a házhozszállítás.
A szolnoki üzletben/raktáráruházban levették a polcról, rengeteg fajta olaj van készleten, ritkább, drágább olajok is. Akkor ha jól emlékszem 8850 ft volt a 4 liter. (Akkor is olcsóbb volt mint a webshopos ár, persze ugyanúgy számlás volt.)
Motul8100 X-cess 5W40 melyik megbízható helyről érdemes beszerezni, ha lehet nem 13000 -ért? Az rendben, hogy az Alza adja kb 8400-ért a 4 litert, de onnan olajat venni? Mellesleg akkor ez is HC?
Hát ja. Nekem régebben egy olajkereskedelemben régóta dolgozó pali azt mondta, hogy a lentebb általam is nagyjából felsorolt, élmenő, neves, piacvezető olajok közül is kettő emelkedik ki: a Motul és a Liqui Moly. (Lehet megköveznek de a Liqui Moly engem hidegen hagy.)
Én jelen állás szerint néhány hó múlva ha olajat cserélek, akkor vagy marad a Motul, ha nem akkor Valvoline vagy Mobil. Tuti hogy e 3 közül lesz valamelyik.
Biztosan van különbség közte, mint Q8 és Mobil is. Mint tudjuk nem szívesen cserél az ember lefelé, akkor inkább marad egy szinten, de ha lehet akkor felfelé inkább.
Nem ma kell olajat cserélni, addig alszokrá még többet, aztán vagy megpróbálom a Mannolt, vagy pl a Motult. Az interneten a forumokat is tudom addig böngészni.
Nem várom, hogy az olaj úgy nézzen ki mint kannában bpntás utáni állapotban, ezt félreérted. Azt láttam, hog egy Q8 sötétebb volt, mint egy X1 kb azonos futás km és idő után. Vezetési stílus sem változott, még az üzemanyag is azonos kúton van bele tankolva.
Váltóolaj papíron az enyémben sem volt cserélendő, de ez is szintén nagyjából 10 éves volt már, jobb az is ha ki van cserélve. :)
Ha valaki kételkedik benne hogy olaj és olaj között van különbség, ill. szerinte mindegyik ugyanolyan csak az ár más meg a flakon, akkor meg kell venni a legolcsóbbat. Ha meg ez nem így van, mert vannak jobb és kevésbé jó olajok, (yes) ill. az olajgyártásban sok évtizedet jelen lévő márkák, ott meg igen, van árkülönbség, van ami drágább, van ami olcsóbb. Ez ilyen.
Ezt mindenki le tudja írni, hogy pl. minőségi alapolaj, a legmodernebb adalékcsomaggal, kiemelkedő kopásvédelem, az olaj hidegen is hihetetlenül gyorsan eljut a kenési helyekre,.... bla, bla, bla...
A váltóban csak azért cseréltem le, mert így tudom hogy új.. :) Se a váltóval sem az olajszinttel nem volt gond, így is többen (szerelő is ) mondták, hogy mit foglalkozok vele, hagyjam már. A benne lévő 11 éves olajtól csak jobb egy új és belevaló Mannol is. Szerintem.
Van tapasztalat a Q8-cal, a Mobillal, most bármennyit írunk is erről, azt hogy ezekhez képest milyen a Mannol, hidd el csak úgy fogod meglátni, ha megveszed és belerakod a kocsiba. Az O.E.M. 7711-et ki lehetne próbálni egy jó szűrővel. Amúgy azt meg szvsz nem kell elvárni, hogy egy majd "olajcsereperiódusnyi" (7-8 ezer, 8-9 ezer) futás után az olaj szemre kb úgyanúgy nézzen ki, min amikor beletetted.
Castrolt nem dícsérik ezekhez a motorokhoz, esetleg a felső kategóriát.
Ezért is kérdeztem, mert nagyjából egy kategória. A Motul drágább mint Mobil, de ha az sincs jobb hatással, akkor minek költsek egy levegő és egy olajszűrő árát drágább olajra.
A váltómba gyári van, GM nem havonta vagy évente van cserélve nem spóroltam volna rajta. A Castrol talán ugyanott volt árban.
Visszatérve, a Q8 esetén volt hogy hidegen indításnál volt "kerepelés", nem naponta, de párszor előfordult és borzasztóan zavart, ez excel formula 5w40, papíron teljesen szintetikus. Amellett a Q8 7-8e km után hirtelen elkezdett sötétedni. Az X1 5w40 Mobillal nem vettem észre ezt a kerepelést, és 8-9 e után világosabbnak tűnik az olaj mint a Q8.
Sem azt nem szeretném, hogy a motor hangosabb legyen még időnként sem, azt sem hogy idő előtt legyen fekete az olaj, és ha hideg van akkor is jól kenjen. Az üzemanyag spórolás szöveg szerintem csak a marketing része. Viszont a Mannollal, hogy az adalékok nagyon minőségiek benne szemben más neves gyártókkal, mert állítólag ott is minőségi adalékok kerülnek bele. Akkor a Mannolnál nem jó az alapanyag, vagy miért annyival olcsóbb mint a nevesek elvileg ugyanazzal az esetleg prémium tulajdonságokkal/tudással.
Az a jó, hogy érdemi hozzászólást a tapasztalarokról alig lehet találni, a magyar oldalakon a kereskedők dícsérik és akik az ára miatt nagyon szimpatizálnak a mannol termékekkel.
Külföldi oldalon találtam az X1-ről, hogy csendesebb lett a motor stb.
Nekem amúgy a Nissanban Motul van, a váltójában meg Mannol MTF-4 Getriebeoel, szóval tényleg nem nézem le a Mannolt. Itt nem titkoltan számított az ár is, mivel nem 2000-3000 ft a többletköltség mint 4 liter motorolajnál, hanem 1 liter váltóolaj kb. 3x annyiba kerül pl. Castrolból. (Itt sem forintálisan van feltétlen problémám, hanem a fogalom, hogy többszörös az ár..)
A váltóval spúr voltam, :D de GL4, 75w-80-as a Mannol, köszi pont jó. :)
Csomó olaj kimaradt, írhattam volna Shell Helix Ultrát, Elf-et (ez is Total termék), Castrolt..
Amúgy a Total/Elf kicsi csúsztatással már majdnem Mannol árszint, a Shell Helix se drága, szóval ha belevaló minősítésűt veszel bármelyik jó lesz... Ki mire esküszik, a döntés/vélemény erősen szubjektív is lehet mivel egyforma vagy közel egyforma besorolású olajokról beszélünk.. (API SM vagy SN, ACEA A3/B4).
"..A felsoroltak előnyösebbek a Mobil olajtól?.."
Mobil, Valvoline, Total, Shell, stb, stb, mind régi motoros, én ezek közül választanék.
"....mert próbálgatni meg nem akarok, mert ha hidegben nem olyan jó, vagy többet kajál be belőle a kocsi, vagy megszólalnak a hidrotőkék (vagy akármi), akkor egyértelműen nem cserélek Mannolra...."
Hát ezekre a kérdésekre hogy választ kapj 100% biztonsággal, lehet hogy mégis próbálkozni kell... :)
A 3 MANNOL esetében a 7711-re szavaznék, API SN. Az 5w-30-at elengedném..
Nemrég itt volt amúgy egy beszélgetés arról, hogy kb. minden 5w-40-es HC... Csak a 0W-s olajok alapolaja PAO.. Na mindegy..
Én azért a Mobil super 3000 x1 mellett megnézném a Valvoline Synpower 5w-40-et, A Fuchs Supersyn-t, a Motul x-cess 5w-40-et, a Total Quartz 5w-40 9000-et, a teljesség igénye nélkül.... :)
Nem az kell, hogy verje, hanem hogy azt a szintet hozza mint a Mobil. Azt megértettem, hogy van Mobil super és Mobil 1, de a Mobil 1-et nem fogom kifizetni az tuti, mert az nem 2-3 e különbséget jelent. Viszont, ha nincs semmi hátránya a Mannol olajnak a Mobil X1-el szemben, akkor simán szóba jöhet, ha van hátrány, akkor nincs kérdés. A Q8 olajhoz képest a Mobilt jobbnak tartom, pedig a Q8 sem rossz, az a kérdés a Mannol hol van ahhoz képest, mert próbálgatni meg nem akarok, mert ha hidegben nem olyan jó, vagy többet kajál be belőle a kocsi, vagy megszólalnak a hidrotőkék (vagy akármi), akkor egyértelműen nem cserélek Mannolra.
Én nem tartom rossznak a Mannolt (nem is nézem le), de a 2 említett olajból ha választani kell, tuti a Mobil Super 3000 X1. Kb. 3000-3500 ft-tal drágább egy 4 literes kanna.... Az árelőnyön kívül nem tudnék érvet, hogy miért Mannol.... Azt nem merném mondani hogy olcsóbb is és jobb is mint a Mobil.. :) Ettől persze lehet jó, de NÁLAM nem veri a Mobilt. Direkt hangsúlyozom hogy nálam. Másnál lehet ez másképp van.
A következő olajcseréhez MANNOL OEM for DAEWOO GM 5W-40 vs Mobil Super 3000 X1 5W40, melyik érdemesebb? 2004 év eleji Nubira, vagy nevezhetjük Lacettinek.
Egy a neten is megtalálható Kenőanyagok vizsgálata-ból idézek:
A kenés minősége erősen függ a kenőanyag viszkozitásától. Ha a felületek közötti nyomóerő nagy, akkor nagyobb viszkozitású olajat kell használni, mert a kis viszkozitásút kinyomnák az alkatrészek maguk közül. Ellenben kis terhelésnél (pl. óra, műszerek, stb.) elegendő kis viszkozitású kenőolaj is. Természetesen igyekszünk a lehető legkisebb, de még elégséges viszkozitást választani, hiszen a nagyobb viszkozitású olajjal kent alkatrészek nehezebben mozdulnak el, nagyobb az energia veszteség. Ezért szokták a kis viszkozitású olajokat energia-takarékos olajoknak is nevezni.
Aztán később írja ezt is:
Nagyon finoman illesztett, kis felületi egyenetlenségeket tartalmazó felületekhez elég a kisebb viszkozitású olaj, míg a nagy egyenetlenségek elfedéséhez nagyobb viszkozitású olaj szükséges. Ezért elegendő a legújabb finoman megmunkált felületekkel, pontos illesztésekkel gyártott - autókba a kisebb viszkozitású olaj mint a régebben gyártottba és ezért javít az erősen kopott jármű üzemi tulajdonságain a nagyobb viszkozitású olaj használata.
Akkor itt álljunk meg egy szóra. A személygépjármű motorok fő kenési helyei a vezérműtengely(ek), a főtengely csapágyak és a hengerfal. Ne egy régi Ladát, Skodát vegyünk alapul, hanem egy 2000 év után gyártott nyugati gyártású autót. Vajon mennyit is változott a köszörülés, hónolás, illesztés minősége azóta?
Merthogy az szerintem- nem igazán Az anyagok hőtágulása sem változott, közúti járműbe meg szorosan illesztett motort hát Masztur Bálint beül a jéghideg autóba, indít aztán go. Ezt szoros illesztéssel nem tudod megtenni sokszor. No meg a gyártási költségekről nem is beszélve, amikor mindenhol a fillérhajhászás megy. Az általad a fórumon is említett F1 motorokhoz használt 0W-20 olajokhoz azért hozzátenném, hogy azok a motorok illesztése egészen szoros, meg kibírnak vagy 1.000 km-t
Néhány, nem az én kezem által pötyögött korábbi válaszokat belinkelnék:
... az 5w30 ad jobb kenést a hőségben, hiszen nagyobb az áramlása, vagy a 40-es jobb mert sűrűbb. ... "
A korszerű motorokban az alapolaj - amelynél a viszkozitás fogalma egyáltalán értelmezhető - dolga (az illesztési hézagok eltömítése és a hulladékhő elvezetése mellett) szvsz elsősorban annyi hogy a megfelelő adalékokat eljuttassa a megfelelő helyekre. Az már egy más kérdés hogy egy kopottabb motorban a viszkózusabb (ez esetben például az 5W-40-es) olaj jobban képes ellátni a tömítési funkciót.
" .... ezek a marha melegek mostanában, ilyen idoben bbiztosanjobb volna a sűrűbb olaj. ... "
Az tény hogy a nagyobb SAE jelzőszámokkal rendelkező motorolajok magasabb hőmérsékleten valamivel jobban képesek eltömíteni a kopottabb motorok megnövekedett illesztési hézagait, a hőtűrőképesség viszont alapvetően az alapolaj minőségétől (ásványi, hidrokrakk vagy teljesen szintetikus) függ.
" ... Fix 15 ezrenként cserélem az olajat VW TSI-ben ... hogy mivel teszek jobbat neki:
- ha a longlife 5w30-as VW 504.00 szabványt használom ... vagy ha az eggyel gyengébb VW szabványút (talán 503), de 0w40-et / 5W40-et? ... "
Ha az enyém lenne ez az autó és 15 ezer km-es szervizciklussal használnám akkor minden bizonnyal egy VW 502 00 jóváhagyású 0W-40-es motorolajat választanék.
.... Kia 2.0 Crdi (2008) motorba vennék olajat .... felmerült bennem, hogy nyári forróságban nem jobb-e az 5W-40. ... "
Szvsz előbb azt kellene tisztázni hogy van-e a jármű kipufogó rendszerében részecskeszűrő. Ez esetben az ACEA C3-as minősítésű olajok közül lehet válogatni ellenkező esetben pedig az ACEA B4-es minősítésű motorolaj lenne a befutó (2008-ban a 2.0 CRDi motorral felszerelt járgányokat még lehetett rendelni részecskeszűrővel és nélküle is).
Az, hogy a gyári 5w30 helyett 5w40et teszek bele, az nem lesz gond? Továbbá választásnál mit vegyek figyelembe leginkább? A viszkozitást vagy az előírást? Mármint, hogy 5w30 legyen vagy inkább, hogy 505.01?
A Volkswagen motoroknál a viszkozitás kevésbé fontos, mint a saját jóváhagyásának megfelelni (illetve sokszor a jóváhagyásból következik a viszkozitás is).
Az 507.00 olajok a részecskeszűrős és/vagy rugalmas szervizperiódusra beállított motorok olajai. Ezek mind 5W-30-asok.
Ha azonban fix periódusú az olajcseréd (15e km vagy egy év), ÉS a DPF már ki van iktatva, akkor használhatsz 505.01 vagy 506.01 olajokat is.
Míg 507.00 olajból nem találsz 0W-set, az 506.01-ből igen.
A 0W viszkozitás előnye, hogy hideg motornál gyorsabban eljut az olaj kenési pontokra, ezzel csökken a kopás.
Nem kell(ene) rögtön feladnod a meghosszabbított olajcsere lehetőségét: a legközelebbi olajcserénél kérjél VW 504 00 jóváhagyású 5W-30-as (Longlife III) motorolajat, ennek nagyobb a HTHS értéke mint az eddig általad használt 0W-30-as (Longlife II) motorolajnak, így az olajfogyasztásod (valamilyen mértékben) mindenképpen csökkenni fog. Ha ez a változtatás sem hoz (számodra megnyugtató) megoldást akkor valóban érdemes megbarátkozni esetleg egy 5W-40-es motorolajjal (és ezzel együtt a 15 ezres csereciklussal).
a Longlife III (a korábbi Longlife 0W-30-as olajoktól eltérően) SAE 5W-30-as, de az alapvető eltérés szvsz nem ez jelenti: egyrészt (a részecskeszűrőkre tekintettel)alaposan csökkent az olaj kén, foszfor és olajhamu tartalma másrészt a Longlife II "leheletnyi" 3 mPas HTHS értéke (ez a 150 C fokon mérhető viszkozitási érték) a Longlife III-nál 3.5 mPas (vagyis majdnem 20%-kal nagyobb) - ez jótékony hatással van az olajfogyasztásra (mármint annak a csökkentésére) vagyis összefoglalva mindenképpen a Longlife III olajat ajánlom (elsősorban).
"... ha melegoldali viszokzitás megegyezik akkor elméletileg a tömítőképességnek is meg kellene egyezni, ..."
(elvileg) így is van, de a történetben van egy csavar. A SAE besorolás a 40 és a 100 C fokon mérhető viszkozitási értékek alapján történik, az olajfogyasztás szempontjából viszont sokkal inkább a 150 C fokon mérhető ún HTHS viszkozitási érték a mérvadó. Konkrét példa: (az azonos melegoldali SAE besorolású) 0W-30-as Longlife II és az 5W-30-as Longlife III motorolajok HTHS értékei között kb 20% különbség van (az utóbbi javára).
" ... Az olajfogyást nem lehet az olaj viszkozitásának változtatásával megjavítani. ... "
Ezzel néhány autógyár nyilván nincs eléggé tisztában, valószínű csak így fordulhatott elő hogy a VW konszern a 2,9 mpas HTHS viszkozitású SAE 0W-30-as Longlife II olajat felváltotta a 3,5 mPas HTHS értékű SAE 5W-30-as Longlife III motorolajjal és a korábbi olajfogyasztási gondok jelentősen mérséklődtek.
csak meg tudom ismételni az előzőleg leírtakat: ha a gyártó az adott modellhez többféle SAE osztály használatát is lehetővé teszi akkor azokon belül "szabad a gazda".
Tudok egyébként olyan nagy Ford flottáról (a tetejükön lévő fényhdról és a beléjük szerelt szirénáról ismerhetőek) ahol az egyébként gyárilag kötött 5W-30--as olajról a garancia letelte után áttértek az 5W-40-es (és nem mellesleg magasabb HTHS értékű) olajokra. A motorknak nem lett semmi bajuk, az olajfogyasztás valamelyest csökkent....
" .. 30 ezer kilométert (egyes dízelmotoroknál 50 ezret) vagy 2 évet írnak: ... "
Amikor 2000-ben (a VW 503 00/506 00 jóváhagyású SAE 0W-30-as motorolajokkal) elindult az ún. Longlife szervizciklus a VW csoportnál akkor valóban ez volt a helyzet. A dízelmotorokat sokként érte a 2.9 mPas HTHS értékű olaj és az 50 ezres szervizciklus, így szvsz nem volt váratlan (és áldatlan) lépés az 50 ezer km csökkentése 30 ezer km-re és a HTHS érték felemelése 3.5 mPas-ra (VW 504 00/507 00).
Meglehetősen árnyalt kérdést (kérdéseket) tettél fel amire szvsz nehéz fekete/fehér választ adni.
Engedelmeddel nem is javasolok konkrét olajat, mindössze egy felvetésedre szeretnék kitérni.
" ... Azt olvastam, hogy a HTHS érték emelésével a meleg motor átolajozottságát tudom javítani a gazdaságosság rovására. (?).... "
Nekem erről egy kicsit eltérőek az ismereteim, én úgy tudom hogy a magasabb HTHS érték kisebb mértékű (csapágy)kopást és hosszabb motor élettartamot jelent, viszont (a belső súrlódás növelése miatt) rontja az üzemanyag-fogyasztást és csökkenti a leadott teljesítményt.
Ezek csak néhány példa, hirtelen keresés eredményei, de egyszerű emberként azt értem meg belőle, hogy Te is inkább a 15.000-es csereperiódust választanád, és kopottabb motorba a tömítési veszteség csökkentése lehetséges az 5W-30-as olaj helyett egy 5W-40-el. A magasabb HTHS kisebb mértékű (csapágy) kopást és élettartamot jelent. Számomra is.
Minőségben mi lehet a különbség? Hogyan állapítom meg? Milyen mutatók szerint következtetni?
Legjobb ismereteim szerint az 5W-40-es és az 5W-30-as motorolajok között hagyományos értelemben vett (100 % Gp IV, PAO bázisú alapolajból készült) teljesen szintetikus olaj nincsen.
Elvileg más kategóriát jelentenek a többnyire észterbázisú alapolajokból készített Motul olajok, az észter az API besorolása szerint a Gp V (egyéb alapolajok) kategóriába tartozik.
" ... ezek szerint létezik olyan, hogy egy 5W-40-es olaj ásványi bázisú? .... "
Ahogy vesszük..... ::)))
Az 5W-40-es motorolajok alapolajainak túlnyomó része úgynevezett hidrokrakk (HC) eljárással készül, az alapolaj ebben az esetben is ásványi olaj ami a hidrokrakk eljárás eredményeképp lényegesen kevesebb rövid láncú és hosszú láncú HxCy molekulát és kevesebb telítetlen szénhidrogént tartalmaz mint a "klassszikus" ásványi olajok. Ennek eredményeképp csökken az olaj dermedéspontja, mérsékelhető a párolgási veszteség és javul az öregedésállóság.
Ha egy képzeletbeli minőségi skála nulla pontjára a "klasszikus" ásványi olajokat, 10-as pontjára pedig a fullszint (PAO bázisú) olajokat helyezzük akkor nagyon sacc/kb alapon a HC olajok nagyjából a 70-es skála értékre helyezhetőek.
Mielőtt bárkit is komoly trauma érne: egy végtelenül macerás eljárás eredményeképp a teljesen szintetikus (PAO) alapolajok is ásványi bázisú olajból készülnek.
... egy 100-as skálán, ha a full szinti a 100, az ásványi a 0, akkor a jól nevelt részszintetikus olaj kb 70-80. Remélem jól emlékszem. ... Általánosságban írta, sem márka, sem semmilyen egyéb jellemzőkre nem tért ki, ha jól emlékszem. Pedig érdekelne. :) .... "
Szvsz ebben a "műfajban" nincsenek nagy trükkök: HC alapolajat az egész világon ha 3-4 cég gyárt (olyan mennyiségben hogy abból el is tud adni), az alapolaj pedig nagymértékben meghatározza a késztermék minőségét, tulajdonságait.
Az persze tény hogy az adalékok szerepe sem "piskóta", főleg mióta bejött a "low SAPS" és a "mid SAPS" kategória de a nagy mennyiségben alkalmazott 1W-40-es, 5W-40-es ACEA A3/B4-es olajoknál olyan egetverő különbségekre szvsz nem lehet számítani.
" .... mi alapján lehet nagy biztonsággal a minőségi különbségeket felismerni? .... "
Nem tudok ilyen módszerről, lehetőségről (a laborvizsgálatokat kivéve de azok eredményét általában nem hozzák nyilvánosságra).
" .... a HC szintetikus olajok között van minőségi különbség, vagy csak az adalék miatt valamely olaj jobb-rosszabb? .... "
A "klasszikus" HC alapolajok között szvsz nincsenek alapvető minőségi különbségek. A GTL (gas to liquid, földgázból készült) alapolajok a HC eljárással készült alapolajokhoz közeli minőséget képviselnek de valamivel kevesebb szennyeződést tartalmaznak.
" ... tudnátok nekem ajánlani olyan 504.00-ás olajat ami biztosan és teljesen szintetikus , nem pedig szintetikus technológiával készült, HC szintetikus és még ki tudja milyen ... "
Nem sűrűn tudlak biztatni..... a VW 504 00/507 00 jóváhagyás követelményeinek egy jólnevelt HC olaj nagy bizonyossággal megfelel, akkor pedig melyik kenőanyaggyártó költene egy fél centtel is többet holmi PAO olajokra?
Hamarosan jön a VW 508 00/509 00 jóváhagyású kellemesen 0W-20-as LL VI motorolaj, na az majd nagy valószínűséggel full szint lesz.
" ... ugyanaz a motor típus kopottságtól, állapottól, használat módjától ( város, sokszori indítás, vagy pálya, vagy pálya de nehéz lábbal. stb) is "szerethet" más olajat.... "
A Ford WSS-M2C913-C (vagy D?) jóváhagyású olajok paraméterei azért elég jól (közel 100 %-ig) kőbe vannak vésve.
" ... ha egy olaj - márkától függetlenül - tudja a gyártóművi előírást, esetünkben Ford WSS-M2C913-C vagy D-t, akkor közel 100%-ig ugyanazt kapjuk? ... "
Nagyjából igen: senki sem ad piros pontot azért ha egy gyártó vagy beszállító túlteljesíti egy gyári jóváhagyás követelményeit.
Szia S2k, huncut, ravasz a kérdés... Mondhatnám, hogy ne zavard össze tényekkel az érvelésemet, de ez ráadásul plágium is. Betűjel vagy bármi egyéb utalás nélkül én a viszkozitási index, a dermedéspont és a lobbanáspont alapján döntenék. A HTHS már egy érdekes kérdés, mivel egyes gyártók megadják ennek lehetséges értékét. Csak hogy kicsit én is összezavarjalak (mint Vágó István az áldozatait): SAE 5WW-30-as olajon nem gondolkodtál?
nem tudok és nem is akarok belemenni konkrét termékeket érintő "melyik a jobb" jellegű vitákba. Az alapolaj minőségére egyébként a (minél magasabb) lobbanáspont utal.
A viszkozitási indexről azt tudjuk, hogy minél nagyobb, annál jobb az alapolaj minősége.
Te is a magasabb VI, az alacsonyabb dermedéspont és a magasabb lobbanáspont alapján választanál. Fentebb azért meg lett említve a magasabb HTHS is. Az 5W30 és 5W40 olajok HC eljárással készülnek, egetverő, vagy alapvető minőségi különbségek az alapolajban így nincsenek.
Érdekességképp egy 5W30 Castrol Edge FST (504 00/507 00, stb ) VI=169, lobbanáspontja:202 C, meg mondjuk egy direkt szálkaként emlegetem, mert nem túl jó Eneos 5w40 hyper premium ( 505.01, stb ) lobbanáspontja: 226 C
Fentebb említetted, hogy pl a Ford szabványok kőbe vésettek, nagy különbség nem lehet. Aztán valahol szóba került a VW szabvány is, és ha az olaj a gyártóművi elvárásoknak megefelel, nagy különbség nem lehet, meg senki sem ad piros pontot azért ha egy gyártó vagy beszállító túlteljesíti egy gyári jóváhagyás követelményeit.
Egyéb minőségi jellemzők: Nem tudok ilyen módszerről, lehetőségről (a laborvizsgálatokat kivéve de azok eredményét általában nem hozzák nyilvánosságra
Felteszem a kérdést.
Ha most egyszerű userként meghallgatod Nagyszokolyait, elolvasod a Kis Gábor doktori disszertációja első 15 oldalát, nem kezdesz gyanakodni, hogy pont nem a motor érdeke az elsődleges, de még csak nem is másodlagos a fejlesztéseknél? Előszőr környezetvédelem, másodsorban kipufogáz utókezelő kompatibiltás. Aztán magyarázás, hogy az bizony jó a motornak.
Nosza, olvasgassunk a kávé szünetben máshol is. ( pl Valasek) Ahol a fentiek alapján (is) leszűrhető, hogy bizony a használt, kopottabb motorokba ajánlottabb az egyébként ( motor szempontjából) ugyanolyan minősítéssel ( feltehetően ugyanolyan minőségű HC olaj) rendelkező 5w40-es olaj, aminek ráadásul lehet még jobb is a viszkozitás indexe, lobbanáspontja, HTHS értéke, ( ami ugye nagyobb kopásvédelmet ad ). A dermedéspontja valamennyivel ugyan rosszabb, de 10W40-es olajjal is elmentek 600-700 ezer km-ket stb
Én ezen gondolatmenet alapján választom a motor élettartam tartósságát.
"Viszont, lehet magasztalni a 30-as olajok minőségét a 40-essel szemben, az 5w30-ból kb.0,6-0,7 litert kellett pótolni 15 000 km-alatt, az 5w40 ből kb. maximum 0,2 litert!"
"Azonos úton, azonos külső hőmérsékleten, nyáron 36-38 fok,a motor alja részben burkolt, az 5W40-es (A3) olaj rendre 88-92 fok olajhőmérséklet volt mérhető a teknő alján, (olajszűrő oldalán), 5W30 (A5) olajnál 77-80 fok, de 80 felett szinte soha."
Ok, elfogadom el a mérési eredményt.
A mérés a teknő alján történt. Tehát ha ott kisebb az olaj hőmérséklete, akkor vagy kevesebbet vitt oda az olaj, vagy kevesebb hő keletkezett ( kisebb súrlódás?) amit elszállíthatott az 5w30-as? Ennyivel? Ezt azért nem tartom életszerűnek.
Ami biztosan jó ( kipróbált) még az a Castrol Power1 Racing. Most milyen nem tudom, de anno nem színezett erősen és büdös, szúrós szagú.
Szintén kipróbált a Repsol moto competicion, de árban az Elf a nyerő...
Bármilyen ismertebb 2T márka jó ( motorosbolt, bár ott általában Repsolok vannak), a lényeg a dobozán legyen feltüntetve, hogy JASO FD és/vagy ISO-L-EGD. Ezekkel már nem nyúlsz mellé.
Ha a gép leírásában 1:25-ös keverési arányt ajánlanak, felejtsd el. A fenti ajánlottakból, vagy bármely JASO FD olajból 1:40-et keverj.
" .... az etilén glikol-víz különböző arányú keveréke különböző hővezetési tényezővel rendelkezik. A tömény fagyálló kinematikai viszkozitása magasabb hővezetési tényezője rosszabb a tiszta víznél. ... "
Ez a kérdés nem kérdés de az eredeti felvetés nem a hűtőfolyadékok hanem a különböző "vékonyságú" motorolajok hőátviteli képességéről szólt.
A fajhő nem a hő hordozási képességre utal inkább? Kj/KG*C
(A hővezetési tényező más, pl. az etilén glikol-víz különböző arányú keveréke különböző hővezetési tényezővel rendelkezik. A tömény fagyálló kinematikai viszkozitása magasabb hővezetési tényezője rosszabb a tiszta víznél.)
" .... a BP, ExxonMobil idén nyáron volt csak képes az európai piacra 0W-20-as motorolajat teríteni ... "
Amennyiben a Castrolt (szokásod szerint) a BP részének tekinted akkor jelzem: a Castrol Edge Professional H 0W-20 2016 januárja óta elérhető Magyarországon.
Nincs róla információm. Nem zárható ki az ilyen irányú fejlődés.
Mivel a BP, ExxonMobil idén nyáron volt csak képes az európai piacra 0W-20-as motorolajat teríteni, én legalább is felhasználás előtt bemennék egy Honda márkaképviselőhöz, mondjanak már valamit.
Nagyon finoman fogalmaztál Kedves Topiktárs... :-)
Majd eldöntöd, hogy logikus-é vagy sem, a magyarázatom.
Csak pár info:
(A olaj: Total quartz 9000 5w40 A3B4
B olaj: Ford Formula F 5w30 A5B5
Mérés: infra kézi hőmérő, mindig ugyan úgy, ugyan ott. Egy mérés nem mérés természetesen.
Én olyan perverz pasas vagyok, hogy még öltönyben is behasalok a kocsi alá, egy kartondarabon...)
A 4zz-Fe motor nem egy mai darab, tudtommal nincs olajhűtője, de még is meglepően stabil az olajhőfok tapasztalatom szerint. Én azt gondolom, az a hőmennyiség, amit az olaj kihoz a kenési helyekről, az olajtól független. Szerintem a híg(-abb) olaj könnyebben adja át a hőt a víztér felé, és az egyensúly alacsonyabb hőfokon áll be. Jó lenne kipróbálni 5W-20 olajjal, igazolja-e ezt, vagy sem, bár a motor nem tudom mit szólna...
Viszont, lehet magasztalni a 30-as olajok minőségét a 40-essel szemben, az 5w30-ból kb.0,6-0,7 litert kellett pótolni 15 000 km-alatt, az 5w40 ből kb. maximum 0,2 litert!
Tisztelem írásod, de nem ismerve a mérési körülményeket - soha nincs két egyforma körülmény - erre nem tudok mit reagálni. Ha van logikus magyarázatod, elolvasnám.:)
Most, hogy faelgázosítás??? olvtárs már megelőzött és betette a linket, tehát akkor " ... Érdemes megnézni, kétszer is leírom, hogy a gyári előírás "a szentírás" (dőlt betűsök a Te szavaid)
" ... Erre én azt írtam, hogy nem, ne használjon 40-es olajat, maradjon a gyári előírásnál. ... "
Most, hogy faelgázosítás??? olvtárs már megelőzött és betette a linket, tehát akkor " ... Érdemes megnézni, kétszer is leírom, hogy a gyári előírás "a szentírás" (dőlt betűsök a Te szavaid)
és még ezt is írtad: " az 5W-30-as olajok ugyanakkor gyakran jobb minőségű bázisolajra épülnek, mint a 40-esek. ... "
Ezt is vehetjük ugye készpénznek? Én egy jó minőségű 0W-40-est használnék.
Az meg hogy ki és mikor lát ellenálhatatlan kényszert egy postra reagálni, ... szíve joga.
... csak tudnám, egy gyári ajánlásnál miért is hivatkoznak az éghajlatra, külső hőmérsékleti tényezőkre? Természetesen már amelyik gyártó hivatkozik!
Motorolaj kérdésben volt anno hozzászólásom, látom a korábbi hozzászólás miatt kisebb vita alakult ki.
Érdekesség az akkori kérdéshez kötődően, amit akkor meg is válaszoltak: Lacetti készikönyv korábban (Műszaki adatok 8-5 / motorolaj) , másik kiadás (ugyanott), az utóbbi alapján mégis mehet bele az 5W40 is.
Ez csak saját tapasztalat, vagy van reális alapja, vagy nincs: A motor szívó, benzines.
Azonos úton, azonos külső hőmérsékleten, nyáron 36-38 fok,a motor alja részben burkolt, az 5W40-es (A3) olaj rendre 88-92 fok olajhőmérséklet volt mérhető a teknő alján, (olajszűrő oldalán), 5W30 (A5) olajnál 77-80 fok, de 80 felett szinte soha.
Hihetetlen, de a gyári előírás nem csak 5W-30 SAE viszkozitású olaj ajánlott használatát tartalmazza ... és érdekes megjegyzéssel utal is az alternetív választásra. Vagy ott akik meghatározzák kevésbé értenek hozzá, mint pl. Te?
Baromira nem emlékeztem, mi volt a téma 2015 (!) áprilisában.
Megnéztem.
A kolléga egy 1.6-os Lacettibe keresett kenőanyagot. Ezt írta:
Az autó gépkönyve szerint:
API SL fokozat
SAE 10W30 (-20; +30)
hideg vidéken: SAE 5w30 (-30; +30)
Majd megkérdezte, használjon-e 5W-40 olajat, mert nyáron sokszor van melegebb, mint a gépkönyvben számszerűsített +30 fok.
Erre én azt írtam, hogy nem, ne használjon 40-es olajat, maradjon a gyári előírásnál. Ha mindenképp "jobb" olajat akar használni, ne a viszkozitási értékeket tuningolja, hanem nézzen oda az olaj API-besorolására, és törekedjen magasabb besorolásút keresni.
Az eredeti kérdés ide kattintva olvasható el, a válasz és a rövidke szál közvetlenül efölött található.
Érdemes megnézni, kétszer is leírom, hogy a gyári előírás "a szentírás." Tehát éppen a fordítottja történt annak, amit a számba akarsz adni, mintha én bírálnám felül a gyári mérnökcsapatot.
A hőmérsékleti viszkozitási értékeket meg talán látod, így had' ne vegyem elenyésző, legkevésbé figyelembe veendő különbségek közé.
Nem, nem volt szó "hőmérsékleti viszkozitási értékről," a kérdező a "hőtűrés" szót említette. Én pedig azt válaszoltam, hogy hiába magasabb a külső, környezeti hőmérséklet a 30 fokos lélektani határnál, amit a Lacetti kézikönyve említ, emiatt nem kell a gyáritól eltérő melegoldali viszkozitású olajat használni. Merthogy "az 5W-40 és 5W-30 olajok között a legkevésbé a hőtűrés a különbség [a motorban az üzemi hőmérséklet mindenképp lényegesen magasabb, mint a külső levegő hőmérséklete] az 5W-30-as olajok ugyanakkor gyakran jobb minőségű bázisolajra épülnek, mint a 40-esek."
Ez egy nyilvános hozzászólás volt, pár poszttal feljebb SLX is, Mantec is előfordul, egyikőjük sem látta szükségét helyesbíteni. Akkor, 2015-ben.
" ... A gyári előírás szerinti 5W-30 viszkozitású olaj helyett ... "
Hihetetlen, de a gyári előírás nem csak 5W-30 SAE viszkozitású olaj ajánlott használatát tartalmazza ... és érdekes megjegyzéssel utal is az alternetív választásra. Vagy ott akik meghatározzák kevésbé értenek hozzá, mint pl. Te?
" ... A gyár által megkövetelt SAE viszkozitás az szentírás ... "
... ezzel utalsz annak maradéktalan betartására. Mit is írnak a választás eldöntéséhez. Ja, hogy szerinted az elhanyagolható külső tényezőt csak odaillesztette egy "hozzánemértő"?(képet csak szükség esetén illesztek)
A hőmérsékleti viszkozitási értékeket meg talán látod, így had' ne vegyem elenyésző, legkevésbé figyelembe veendő különbségek közé.
... mert nekem is, de majd az ominózus állítás szerzője él a tartalom megvédésének jogával. Vagy hallgat!
Nagyjából egy éve, hogy épp csak be szoktam nézegetni a fórumba. Konstatálom, hogy semmi nem változik. Különösebben nem is érzek ihletet, hogy bármit is írjak.
De ha már meg lettem szólítva: az idézet tipikusan a szövegkörnyezetből való kiemelés miatt néz ki sután.
Ahogy be is linkelted, látszik, hogy a két és fél évvel ezelőtti kérdező el akart térni az autójának gyárilag előírt olajtól. A gyári előírás szerinti 5W-30 viszkozitású olaj helyett 5W-40-et használt. Idézem "szokott +30 foknál magasabb hőmérséklet is előfordulni [ezért] 5W40-es olajat használok, ez talán jobban bírja a melegebbet mint a 30-as."
Erre én ezt a választ írtam:
"A gyár által megkövetelt SAE viszkozitás az szentírás, és bizony nem tanácsos tőle eltérni! [...] Az 5W-40 és 5W-30 olajok között a legkevésbé a hőtűrés a különbség: ha belegondolsz, az üzemi hőmérséklet egy csomó kenési ponton bőven 100 fok felett lehet, ebből a szempontból teljesen mindegy a külső hőmérséklet. Az autó hűtőrendszere úgy van méretezve, hogy egy esetleges rekord meleg időjárás se fogjon ki rajta, az üzemi hőmérséklet nagyjából konstansnak tekinthető. Az 5W-30-as olajok ugyanakkor gyakran jobb minőségű bázisolajra épülnek, mint a 40-esek."
Most, hogy visszahelyeztük az eredeti kontextusba, amit írtam, van ellene konkrét kifogás?
Ha igen, akkor mindenkinek tanulságos lenne egy részletes válasz, akár Olayos, akár SLX, vagy egye fene, Mantec részéről.
Talán Pisti jobban meg tudná válaszolni - a maga módján csupán - mivel ezeket az észosztásainak egyik gyöngyszemének a 3. részből ollózhatta az olvtárs. Talán azért is van idézőjelben!:)
" ... Az 5W-40 és 5W-30 olajok között a legkevésbé a hőtűrés a különbség ..... "
Mire alapozod ezt a megállapítást? A motorolajok SAE osztálya szvsz az olaj folyási képességét határozza meg, a hőtűrő képességgel köszönő viszonyban sincs.
"Az 5W-40 és 5W-30 olajok között a legkevésbé a hőtűrés a különbség: ha belegondolsz, az üzemi hőmérséklet egy csomó kenési ponton bőven 100 fok felett lehet, ebből a szempontból teljesen mindegy a külső hőmérséklet. Az autó hűtőrendszere úgy van méretezve, hogy egy esetleges rekord meleg időjárás se fogjon ki rajta, az üzemi hőmérséklet nagyjából konstansnak tekinthető. Az 5W-30-as olajok ugyanakkor gyakran jobb minőségű bázisolajra épülnek, mint a 40-esek.
Összegezve: akkor jár az autód motorja a legjobban, ha egy 5W-30-as olajat választasz, ami lehetőleg SN vagy SM API minősítésű. A márka nagyjából mindegy: olyat válassz, amiben megbízol. Az általad korábban említett összes márka rendben van. "
Jól össze tudják kavarni a gondolatokat.
Az 5w40 X1 Mobil full szintetikus, vagy az XE 5w30 Mobil? Az tény, hogy a GM vagy a Mannol 10W40 akár 5W40 olajaitól mindkettő jobb választás kell legyen , van szerviz amelyik szerint azt kell bele tölteni.
Az 5w30 és az 5w40 közötti valódi lényegi különbséget nem tudom sajnos.
De azt sem jól, semmi akadálya egy 5W-30-as olajnak, sőt, akár még egy 10W-40-esnek sem. A gyártó előírása egyébként elég megengedő, VW 500.00, 501.01 vagy 502.00 lehet, tehát BÁRMILYEN olaj, ami ezen jóváhagyásoknak megfelel, tökéletes lesz az autóhoz.
Hát jólvan. Lehet ez is lesz. Egyébként egy Opel Astra G-ről van szó, egy nagyon jó állapotú motorral (egyáltalán nem eszi az olajat, pedig ezek szokták), gyári GM 5W-30 olaj van most benne, ami olcsó is, de sokak szerint nem is jó. Akkor viszont lehet maradok ennél. Köszi!
Eléggé nem mindegy, milyen autóról van szó. Ha egy Fiat Brava 1.6 16V vagy hasonló szintű autó, akkor szinte teljesen mindegy, mit töltesz bele. Ami tudja az előírt minősítést, az mehet bele. Nem létezik olyan olaj, ami egy ilyen kategóriában bajt csinálna.
Ha komolyabb előírást ad a gyártó (jellemzően az európai gyártók), akkor is nagyjából hagyatkozhatsz a megfelelőségekre, azon belül pedig gyakorlatilag az dönt, hogy mennyit akarsz fizetni érte.
Olajat szeretnék választani az autómhoz. A szükséges minősítést, és viszkozitást tudom, de így is marad egy rakás, mindenféle gyártó, mindenféle termékei, mindenféle árakon (kb. 6500 Ft-tól 26e ft-ig /4L). A gyártókhoz nem értek, és nem is érdekelnek. A termék érdekel. Hogyan tovább? Nézzem át a lehetséges olajok adatlapjait? Ha igen, mit nézzek rajtuk? Van erről valami leírás? Vagy mi alapján lehet dönteni objektíven?
Sem az olajváltásnál, sem a drágább gyertya cseréjével - mint felhasználó - normál üzemmódú használat közben semmit sem fogsz észrevenni ... max. a sokat emlegetett placebo effekt következik be.
Gyertya esetében pl. az említett márka hagyományos gyertyája és a nemesebb elektródájú gyertyája között a csereintervallum tolódik ki kb. háromszorosára. Ha otthon cseréled ennek nincs jelentősége, csak többször lesz a kezed koszos. Ha fizetős ügyfél leszel, akkor már esetleg érdemesebb költeni a hosszabb élettartamúra, már a gyakoribb szervizköltség megspórolása okán.
Szűrőnél meg bagóért kapsz márkásat is ehhez a motorhoz.
... de amit érdemes figyelned, a gyertyafészeknél ha látsz olajnyomot, esetleg olajat, akkor cserélj szelepfedél tömítést. Meg a gyertyakábeleket érdemes 90 ezrenként cserélni ... már ha nincs hozzá megfelelő mérőeszközöd.
Ahogy olvaslak (máshol is) mintha olajat, szűrőt és gyertyát szeretnél cserélni behatárolt keretek között. Tégy úgy!
Számtalan Lacetti tulaj használja 10W-40-es olajjal, sokan 5W-40-es olajjal és a legkevesebb 5W-30-as olajjal. A 15W-40, 0W-40 kimaradt, bár ezek is lehetnek a palettán. Előbbiről tudok is!
Ha kifogástalan a jelenlegi 5W-40, használd és akkor sem kell 20 ezer fölé menned a költségekkel.
Márkákat szándékosan nem írok, az összehasonlításba belecsúszhat a szubjektum. Van ahol a nevet fizeted, van ahol a terméket. Természetesen én is tartózkodom rengeteg számomra ismeretlen "alsópolcos" márka használatától, de hanyatt sem dobom magam a nagy nevektől.
Gyertyánál ezeknél a Denso talán ami legjobban bevált, szűrőnél meg komolytalan - 800 forint körüli - még a Mann ára is. Ezekkel sem mennél 20 ezer fölé.
Az 5w-30 minőségben nem visszalépés, csak pl. az 5w-40 szélesebb viszkozitási skálát jelent, ennyi.
Nem ismerem gyakorlatban a Fuchs olajokat, de szerintem jó minőség. Az ismert márkák olajai ha a gyártói előírásokkal szinkronban vannak, mindegyik jó választás lehet.
Én maradnék a helyedben a Mobil-nál, de ha mindenáron mást szeretnél nézd meg a Fuchs supersyn-t, a Valvoline synpower-t, Motul X-cess-t, de ez már csak személyes preferenciám, lehetne itt sorolni az ismert márkás olajokat..
Mobil super az butított mobil 1? Legtöbb helyen úgy van nevezve mobil 1.
Inkább mobil super mint a fuchs termékek?
5w30 esetleg nem lenne még csendesebb, gyanítom az üa. Fogyasztást nem befolyásolja egyik sem.
Elvileg nem magas az elvárás, mert."csak" API SL és 5w30 vagy 10w30 van meghatározva, igaz sokan 5w40-el használják gondolom az ára miatt. Az 5w30 az visszafelé?
Tényleg csak a pontosság kedvéért... Van Mobil 1 és van Mobil Super termékcsalád/vonal, az X1 az nem Mobil 1 hanem a Mobil Super.
A lényeg: nem változtatnék azon, ami benne van főleg hogy nem is eszi. ....és mivel már 5w-40-nel megy, nem variálnám "visszafelé" 5w-30-ra, azt már elképzelhető hogy jobban csipegetné.
Itt nálam vannak tapasztaltabbak, de az én véleményem:
Ha benzines akkor Mobil Super 3000 X1 (ACEA A3/B3 B3/B4), ha dízel akkor a Fuchs Titan vagy a Mobil Super 3000 XE (ACEA C3).
Nem írtad hogy most mi van benne... Ha 5w-30-as és nem eszi, tuti nem tennék bele 10w-40-et, főleg hogy az 5w-30 az előírás is. (10w-30 szerintem nem jellemző, akkor inkább 10w-40-et használnak.)
Gépkönyv előírás alapján a kocsiba API SL, 5w30, 10w30 tölthető. Szerviz szerint mehet bele GM 10W40.
5w40 vagy 5w30 olajat szeretnék. Épp a Mobil X1 5W40 és a Fuchs Titan GT1 Pro Flex 5w30, vagy a Mobil 1 XE 5w30 a kiszemelt. Melyiket érdemesebb és miért?
Van benne egy ilyen: "...A járműgyártók a járműre vonatkozó műszaki adatok között megadják, hogy mekkora lehet a futásteljesítményre eső olajfogyasztás. A legtöbb motortípus esetében teljesen normális a 4-8 dl / 1000 km fogyasztás...."
Hát, nem is tudom.... Engem "kicsit" zavarna ha benyalna a gép 1 (1,5!) litykó olajat 2000 km-en... :D
" ... ha egy olaj - márkától függetlenül - tudja a gyártóművi előírást, esetünkben Ford WSS-M2C913-C vagy D-t, akkor közel 100%-ig ugyanazt kapjuk? ... "
Nagyjából igen: senki sem ad piros pontot azért ha egy gyártó vagy beszállító túlteljesíti egy gyári jóváhagyás követelményeit.
Tehát ha egy olaj - márkától függetlenül - tudja a gyártóművi előírást, esetünkben Ford WSS-M2C913-C vagy D-t, akkor közel 100%-ig ugyanazt kapjuk?
Mert ha igen, akkor célszerű a legolcsóbbat megvenni, hisz szinte ugyanaz a többivel. Ha meg mégsem, akkor meg mégsem közel 100%-ig ugyanaz. ( alapolaj honnan származik, mennyi volt kéntartalma volt, stb...)
Részemről szinte csak VW motorokkal, olajokkal találkoztam(om), régebben volt némi Opel is. A Ford olajok számomra nem használatosak, nem ismertek.
" ... ugyanaz a motor típus kopottságtól, állapottól, használat módjától ( város, sokszori indítás, vagy pálya, vagy pálya de nehéz lábbal. stb) is "szerethet" más olajat.... "
A Ford WSS-M2C913-C (vagy D?) jóváhagyású olajok paraméterei azért elég jól (közel 100 %-ig) kőbe vannak vésve.
Valóban nagyjából kétfelé csoportba lehet szedni az érdeklődőket. Az egyik amelyik nem tudja MÉG, a másik meg megerősítést vár a döntésére, hogy a legjobbat választotta.
Te jobban tudod nálam, hogy mennyire nem fekete vagy fehér az olajválasztás, de azért a placebo mellé még odatenném, hogy ugyanaz a motor típus kopottságtól, állapottól, használat módjától ( város, sokszori indítás, vagy pálya, vagy pálya de nehéz lábbal. stb) is "szerethet" más olajat. A gyakorlatban is előszőr más típusú, majd esetleg más viszkozitású olajjal "orvosolják" az olajfogyást. Ez tény.
A gyakorlatban nálam pl az Opel GM olaj nem jött be. Másnak meg igen.
" .... létezik, hogy ugyan abban autóban és nagyon hasonló körülmények között használva (napi 70 km út munkába) az egyik gyártó olaja az jobban fogy mint a másik?.... "
Éppen most írtad le, nekem pedig semmi okom kételkedni a szavaidban. A történelem mindenesetre az olajok esetében is ismeri a placebo hatást vagyis ha egy olajat valaki szépnek és jónak kíván látni akkor az az olaj előbb utóbb szép és jó lesz.
Bebizonyítottad, hogy nem értesz az olajokhoz és csak trollkodsz. Beleszólsz olyan dolgokba amihez nem értesz. Kb. olyan mintha gyümölcsfa nemesítéshez adnék tanácsot vagy elkezdenék balettozni (csak egy pár példa amihez úgy értek mint te az olajokhoz).
Én csak megkérdeztem minden hátsó szándék nélkül mi lehet a gond mert tudom, hogy változtatni szoktam az olajok típusát és sok marad a kocsiban a régi olajból olajcserekor.
Elvileg ő szakértő de most már látom, hogy nem ért az olajokhoz.
Az létezik, hogy ugyan abban autóban és nagyon hasonló körülmények között használva (napi 70 km út munkába) az egyik gyártó olaja az jobban fogy mint a másik?
Nem az én történetem, hanem egyik rokoné, de érdekel a kérdés. Az autó egy 2008-as Ford Focus 1.8 benzines. Évekig Valvoline Synpower FE olajjal ment az autó, és 5000 km-ént kábé a nívópálca feléig lefogyott az olaj, 4,5 dl-t kellett utána önteni, hogy újra a maximum szinten legyen. Idén tavasszal váltott olajat (szerelője javasolta) Mannolra. Ez a Mannol 5000 km után alig fogyott, a nívópálca 3/4 jelzése felett van picivel a szint. Ez 1-1,5 dl olajfogyást jelent. Természetesen mindkettő olaj megfelel a Ford WSS- szabványoknak és a Ford előírásainak.
hát én egyetértek az érveléseddel, moorgate mellett melóztam 4 évig, egyetlenegy alkalommal sem láttam arra eneos logót, céges kocsit vagy akármit, és nem is lehet angliában könnyen eneos olajat kapni, miközben még petronas és gulf is könnyen elérhető. a másik, hogy az eneost minőségre egy shell kategóriába helyezik, akkor meg minek szenvedni a beszerzéssel. shell-t kapni minden sarkon. persze ha ez érzelmi döntés, akkor tessék kajtatni az Eneos után, minőségi gond tuti nincs vele. (ha nem hamis ugye, de az meg nem márkafüggő)
"A döntés okai érdekelnének. Nem vitázni akarok, kíváncsi vagyok."
Teljesen szubjektív vélemény. Nekem az elejétől fogva furcsa valahogy az Eneos, mióta megjelent Magyarországon, és ez azóta sem változott.
Mutatok néhány furcsaságot:
- miért van az, hogy az Eneos európai corporate honlapján a "Where to buy?" szekcióban egyetlen komoly autózási kultúrával rendelkező országban (Olaszországban) van partner, de annak a honlapja is UNDER CONSTRUCTION?
- A Google szerint a Nippon Oil Europe Ltd régi címe 4 Moorgate, London EC2R 6DA, ahonnan már elköltöztek. Azon kívül, hogy van az aljában egy svájci banknak fiókja (HABIB BANK AG, ZÜRICH!!! - eleve milyen svájci
bank az, aminek lakossági fiókja van, meg ilyen neve?), állítólag ugyanezen a címen van bankcsoport, befektetői alap, nacchos-bár, étterem, biztonsági cég, egészség-management, stb... Ez alapján egyszerű székhelyszolgáltatónak tűnik az irodaház.
- Az aktuális címük 31 Bury St, London EC3A 5AR, ez is egy irodaház, igaz, jóval nagyobb - de még mindig egy olyan hely, ahol kisebb-nagyobb cégek szoktak irodát bérelni. Nem úgy néz ki, mint egy "teljes vertikumú energetikai cég" európai székháza. De még csak úgy sem, mint egy "finomítással és petrolkémiai termékek előállításával, gázkereskedelemmel, áram termeléssel, kereskedelemmel foglalkozó" cégé.
- Pedig ezt mondják róla :"JX Nippon Oil & Energy Europe Limited (NOEU) has started its operation in London in 1986. NOEU is 100% owned by JX Nippon Oil & Energy Company and covers all European countries, Turkey and Israel." Hát nagyon is látszik. Németországban pl, ami az EU egyik (ha nem a legnagyobb) darabszámú autós piaca, nincsenek jelen. Ha megnézed, az Amazonon és az Ebayen van találat egyáltalán az Eneos olajra .de domain alatt, lengyel kereskedőktől.
Ettől persze még lehet egy nagyon jó olaj, meg komoly a cég, de ha már lehet, inkább választok olajat egy olyan cégtől, aki a normális fogyasztóvédelmi keretek között is meg mer jelenni a termékeivel, nem csak Grúziában, Törkországban, Szerbiában és hasonlóan nagy motorizációs hagyományokkal rendelkező helyeken.
De mondom, ez egészen szubjektív vélemény, ezért is írtam, hogy ÉN így döntenék, nem pedig hogy másnak is ezt javaslom.
Tudom, hogy ez nem vészes és azt is, hogy számos oka lehet. De gondoltam egy próbát megér a váltás.
Igaz, hülyeséget írtam a 10w-ről, pedig utána olvastam. :) Marad az 5w40.
Úgy értettem, hogy a világban vannak drágább és olcsóbb dolgok és vannak, amik nem véletlenül drágábbak, vagy olcsóbbak, mert minőségben is van különbség. :)
Hű, nagoyn messziről kellen indulnunk, de inkább csak vázlatosan összefoglalom:
- A 0,8-1,2l olajfogyasztás 10-14.000 km-re az egy elég tág intervallum. Nem mindegy, hogy 1,2l 10.000-re, vagy 0,8l 14.000-re (ez kevesebb, mint a fele a másik értéknek), de egyik sem olyan, ami extrém magasnak mondható, ha már idős, kopott a motor. Egy új autónál persze más a helyzet, kivéve, ha az egy benzines Astra G :)
- Az olajfogyásnak számos oka lehet, ebből csak egy a túl híg állaga miatt "elfolyó" olaj, és egyáltalán nem ez a jellemző legfőbb ok.
- A 10W-40-es kifejezetten rossz ötlet télre, ha rövid utakat akarsz futni. OK, sűrűbb lesz hidegen, mint egy 5W-s, de éppen emiatt előfordulhat, hogy nem lesz megfelelő a kenésed hidegüzemben.
"Pedig az Eneos az drágább..." Na jó, erre most mit kellene mondanom? :)
A 10w40-en is gondolkodom, mert a 10 miatt a téli, szinte naponta esedékes 2-10 km-es hideg használat mellett talán jobb lenne a kenés, és megmaradna a magasabb hőmérsékleten való kenése is a motornak
(Bocs a vastag betűért nem tudom kibökni most mobilon. )
Bármilyen olaj jó lesz, ami ezek közül valamelyiknek megfelel, akár csak egyiknek is.
Köszi! Így már tiszta sor!
Viszkozitásban miért akarsz eltérni az 5W-30-tól?
Azért jött szóba, mert van némi olajfogyasztásom. Kb. 0,8-1,2 L/ 10 000-14 000 km. Tudom, ez nem tragédia, de gondoltam hátha kicsit csökkenne a fogyás. A 10w40-en is gondolkodom, mert a 10 miatt a téli, szinte naponta esedékes 2-10 km-es hideg használat mellett talán jobb lenne a kenés, és megmaradna a magasabb hőmérsékleten való kenése is a motornak. Kérlek, javíts ki, igazíts helyre, ha hülyeséget írtam!
A Total is tökéletes választás, ha az Eneos és a Total között kellene dönteni, én biztos a Total mellé tenném le a garast.
Pedig az Eneos az drágább, főleg, hogy a Sustinával szemezek most, vagy ez nem arányos jelen esetben a minőségbeli különbséggel? De igazából mindegy a márka, amennyiben megbízhatónak számít minőségileg és hamisítás ügyileg. :)
ATF olajokról szeretnék információt, mert a Net-en nincs annyi leírás mint mondjuk a motorolajokról. Az autómban kellene utántölteni a szervo olajat. A gyártói utasítás Dextron II ír elő. Érdekelne, hogy alkalmazható-e más gyártó ilyen teljesítményszintű olaja? A most benne lévő nem ismert (most lett véve az autó). Tudom cserélni kéne, de most nyaralunk és a min alá ment a szint. A nagyobb teljesítményszintű kompatibilis-e lefelé, mint mondjuk a fékfolyadéknál? Rakható bele Dextron III, esetleg IV? Esetleg egy oldal linkje ahol van részletes leírás az ATF-ekről. Előre is köszi!
Mennyivel egyszerűbb lett volna megmondani, ezek közül melyik jó a kérdezett autóhoz - de igaz, akkor nem lenne egyértelmű, mennyire alantas sötét pondró is a kérdező, és mennyivel felette, tisztán, fehéren és ragyogóan áll a válaszadó a szakmaiság csúcsán.
Például lehetett volna azt mondani, hogy:
Kedves Tomi!
A régi 1.3 Swift (már ha ezalatt a 89-2004 között gyártott, 1.3-as SF413-at érted, és abból nem a G13BA GTi-t, hanem a 8V G13B-t vagy a 16V G13BB-t) motorjának eredeti gyári ajánlása ACEA A2/B2, amit az európai piacon ACEA A3/B3-ra, később ACEA A3/B4-re változtattak. Viszkozitás tekintetében a magyar klimatikus viszonyokra elsősorban SAE 10W-40-es, másodsorban SAE 5W-40 vagy SAE 5W-30-as viszkozitást írnak elő.
A Rowe 5W-40-es olajai közül a Hightec Multi Formula SAE 5W-40, a Hightec Synt RS SAE 5W-40 HC-D, a Hightec Synth SAE 5W-40 és a Hightec Synt RSi SAE 5W-40 is megfelel az ACEA A3/B4 korabeli előírásainak, így ha kizárólag a gyári előírásokat vesszük figyelembe, bármelyik bőven teljesíti azokat.
Azt már csak én teszem hozzá, hiszen nem teljesen felel meg a gyári szentírásnak, hogy:
A gyakorlati tapasztalatok (és a gyártó eredeti javaslata) alapján azonban inkább érdemes egy 10W-40-es, szintén legalább a korabeli ACEA A3/B3-nak vagy ACEA A3/B4-nek megfelelő olaj használata. és egyúttal bőven elegendő is. A G13B motor (és a 16 szelepes verzió is) egy elég régi, kora nyolcvanas évekből származó konstrukció. Ennek van némi hátránya, de előnyeként felhozható, hogy egyáltalán nem kényes az olajra, borzasztóan tartós, nem igényel semmilyen különleges törődést a rendszeres, 15.000 km-kénti olaj- és szűrőcserétől (levegő 30.000-enként, üzaszűrő 45.000) eltekintve (jó, még 45.000 km-enként gyertya, de tényleg ennyi).
Szóval igen, használhatóak a kérdezett 5W-40-es olajak, de akár jóval kommerszebb és olcsóbb olajakkal is örökéletű lesz az autó.
Olajfogyasztás csökkenését a motorolaj változtatásától ne várd.
A motorolajnak sem ilyen feladata, sem ilyen képessége nincs.
Tévedsz :D
megindokolni majd akkor fogom ha te is megindoklod hogy két más viszkozítású Dexos2-es olajat ha összeöntök, amik a gépjármű specifikációjában is szerepelnek, miért megy tönkre a motor....
Gondolom válasz nem lesz erre se mint ahogy másra se...
Megkérdezem még egyszer: miért gond ha belekeversz 3 liter dexos2 olajba 2 dl más típusú dexos2 olajat, ha van oly gk. gyártó amelyik 1.4 litert is enged összekeverni 4 literrel. Ha kitágítanád az "ismerethorizontomat" azt megköszönném.
Azt még az autók kezelési könyvébe is beleírják, hogy ha utána kell tölteni olajat, és nincs a beletöltöttel azonos olajad, akkor mik azok a minimum paraméterek, aminek meg kell felelnie az olajnak.
És (jobb helyeken) azt is hozzáteszik, hogy ha az utántöltött olaj más viszkozitású, akkor az egész olaj úgy fog viselkedni, mint a leggyengébb összetevő.
Szvsz ha 0w40 olajhoz 5w30-at öntök, akkor az utána az 5w30 tulajdonságai szerint fogja tenni (vagy nem tenni) a dolgát.
Azt meg (bocs) nem hiszem, hogy egy gyárilag kialakított olajhűtőben cserekor több liter fáradt olaj maradjon...
Az akkor nincs szakszerűen kialakítva, vagy barkács.
Kicsit utánanéztem, az lehet a gond, hogy a 0W40 olaj PAO alapolajjal készül, míg az 5W30 HC (hidrokrakkolt). Szerintem ezt a nagy titkot nem akarja Mantec megosztani az egyszerű földi halandókkal. Ha még sem így van, akkor tévedtem (nem először).
Tehát benne marad 2 liter olaj (dexos2) a leeresztés után, majd 4 liter más viszkozitású, amit a kézikönyv enged) sőt akár más gyártmányú dexos2 olajat kap a motor. Természetesen az olajcsere úgy van elvégezve ahogy gyártó cég előírja Miért gond a keveredés? Egy két hátrányt ha sorolnál.
Nem vitatom el hogy lehet nagyobb a különbség... ..de én nem akarok ezen vitatkozni hogy egy 5w-30-as A3/B4 vagy C3-as, vagy pl. 2 A3/B4 de különböző viszkozitású olaj között van e nagyobb különbség. (A lényeg hogy van különbség.) Aki akarja keverni, töltögessen össze ilyet is, olyat is szíve joga, az Ő autója. Én nem keverem, az tuti. A kérdező sem volt ebben olyan biztos hogy jó ez, azért kérdezte..
Ha meg nem probléma az összeöntögetés, akkor ennek a motorolaj-témának, meg hogy "Hű milyen olaj mellett is döntsek..." annyira nem sok értelme van, ....finoman szólva is túl van akkor spilázva. :) ;)
" .... különböző viszkozitási osztályba tartozó olajakat nem keverünk össze... Miért nem? Mert az egyik ilyen, a másik meg olyan, vagyis egy 5w-30-as olaj MÁS mint egy 0w-40-es. .... "
Szvsz összességében (a motor szempontjából) nagyobb különbség lehet két 5W-30-as (pl. egy ACEA A3/B4-es és egy ACEA C3-as minősítésű) mint két ugyanazon (pl. ACEA A3/B4-es) minősítésű de eltérő (pl. 5w-30-as és 0W-40-es) SAE osztályú motorolaj közt.
Sok autónak olajhűtője van. Mikor olajcsere van akkor az olajhűtőben és a csövekben akár 2 liter olaj is marad( pl. Saab 9-5) Ezeknél a kocsiknál, hogy oldják meg a más viszkozitású olajra való váltást? A 6 literből MINDIG 4 liter cserélődik.
Van az 2-3 mm is, de ezen nem veszünk össze. Hosszabb útra (1000 km) készülök, és minimum közeli az olajszintem, nem akarom, hogy meglepetés érjen. Kicsit eszegeti is az olajat, 1-2 dl/1000km. Ha hazajövök, meg rövidesen lecserélem, ezért nem akartam venni egy liter 0W40 olajat, az 5W30 meg van itthon. Ja igen és a cserénél most 5W30 - ast akarok beletenni.
Attól, hogy egy 10W-40-es viszkozitású átlagos olajat lecserélsz másik hasonló viszkozitású olajra, az olajfogyasztásod csökkenésében ne várj csodát. Nem következik be.
... a megoldás nem egy 10W-60-as - bár az már minőségi váltás is lenne - olaj használata lenne, ami esetleg a gyakorlat szerint csökkenthené minimálisan az olajfogyást, hanem ahogy írtad is szelepszár szimeringek tuti biztos cseréje és ha szükséges egyéb javítások. A csak rágyűrűzés is esetenként már felesleges.
Akinek autója van és kopott a motor, annak ezeket el kell fogadni - vagy töltögeted az olajat.
Ezek a PUG motorok mint a faék, de a szimeringjei sok esetben kilométertől függetlenül 18-20 éves korukra már rendesen kemények, repedezettek.(bár korát és a futott kilométert nem tudom)
A himbasornál megálló olaj leszivárog a szelepszár mellett a hengerbe, motor járásakor meg a szíóütemkori vákum is besegít. Nagyobb része itt tűnik el, már ha egyéb külső folyást nem találni.
A szelepsor szimeringek cseréje nem egy veszett összeg egy alap 8 szelepes gépnél, de nem látok a zsebedbe. Akinek autója, motorja van, annak ezzel együtt kell élnie.
Ez már olyan mértékű olajfogyasztás, hogy ezzel valamit kezdeni kell. A motor paraméterei valószínűleg már köszönő viszonyban sincsenek a gyári értékekhez, szóval a gyári olajkövetelmények már kb semmit nem jelentenek. Ha egyenlőre nincs pénz generálra, akkor egy ilyet próbálnék a helyedben (csak ideig-óráig, és a telet hanyagolnám, legalábbis -10 alatt):
Oké, meg vagyok győzve. Igazából csak arra gondoltam, hogy a 3,5 litert nem tudja jelentősen lerontani az a 2 dl 0W30 és épp azt találtam itthon, de majd akkor veszek 0W40-est.
Nem akarok beleokoskodni, vannak itt nálam ebben a témában okosabbak, de az alap hogy különböző viszkozitási osztályba tartozó olajakat nem keverünk össze... Miért nem? Mert az egyik ilyen, a másik meg olyan, vagyis egy 5w-30-as olaj MÁS mint egy 0w-40-es.
Egyébként a flexibilis jelzés még soha nem engedett 30 ezerig elmenni, folyamatos országúti, autópályás, minimális városi használat mellett a legtöbb, amit engedett, az 27 ezer volt, de azt 7 hónap alatt tettem bele.
Mióta céges autóval (is) járok, azóta egy évnél jelez: az utolsó hónapban 25 ezerről hirtelen lement 1500-ra, majd 0-ra. És valójában mentem vele kb 4 ezret.
Ezek alapján akár meg is lehet bízni ebben a flexiben...
Minőségi olaj használatát minden motor meghálálja, a sűrűbb cserét meg pláne.
Azért nézz kicsit utána ezek a JTD1,3 származékok melyik márkánál okoznak több panaszt. Suzuki olajajánlása meg olyan amilyen, meg betartják, vagy nem. (szervizek általában a megszokott olajjal kényeztetik)
Nincs flexibilis intervallum, hanem van 15 ezres, vagy egy év ...
Ismerem annyira ezt a mototípust, hogy annyit le merjek írni: 30 ezer lehetősége is vicc! Főleg nem rövid utakon, esetleg városi használatnál.
150.000 km-t futott kocsihoz ajánlotta egyébként a SynPower-t a MaxLife helyett.... Lehet hogy ez a "kötelező", mivel a Valvoline termékpalettán a SynPower a MaxLife felett áll... Én amúgy végül MOTUL mellett döntöttem. (X-Cess 5W-40) :D ...de nem hiszem hogy rosszul jár az ember bármelyik fenti 2 Valvoline olajjal sem, jók. Nekem személy szerint szimpatikusabbak mint a Castrol, persze ez csak az én véleményem, gondolom találnék embereket ezrével akiknek meg a Castrol a favorit... :)
Ez érdekes.. És végül a Synpowert választottad, bevalt? Nekem 10w40 kellene a sok km miatt, illetve azért mert a 10w40es castrol magnatecet is eszegeti az autó.
Nekem volt nem is olyan régen egy levelezésem a Valvoline hivatalos mao-i forgalmazójával és a konkrét kérdésre, hogy a Valvoline olajok közül 5W-40-es viszkozitással a MaxLife-ot vagy a SynPower-t ajánlja e, a válasz az volt: "SynPower!!!"
Az én Opelemben rugalmas szerviz intervallum van. Épp ezért (is) nonszensz, hogy egy nem az autó motorjába való olajat tesznek a szervizben és azzal hárítják a hibájukat, hogy majd hamarabb cseréljem.
Egy rugalmas, használattól függő számítás határához képest mikor?
De hagyjuk..
Kérdezted, hogy éreztem-e különbséget. Természetesen akkor nem. De azóta is Mobil 1 0w40 olajjal járok és valamivel 200 ezer km futás előtt nem sokkal vezérműláncot és kerekeket cseréltettem. Ezen kívül a (rugalmas) olajcsere perióduson belül még nem kellett utána tölteni olajat. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy a motor meghálálta a gyári ajánlással és lényegesen jobb egyéb minőségi paraméterekkel rendelkező olaj használatát.
Ha végig 10w40 GM olajat tettem volna bele, valószínűleg már generálozásnál tartanék...
Ehhez nem is kell felhaszálóként hülyének lenni, segít a márkaképviselet is.
Apósom Golf VII -ese eléggé gyanúsan fix 30 ezres periódusnak néz ki, huzamosabb téli városozásos üzemben sem akar jobban fogyni az olajcseréig hátralévő táv a kijelzőn, mint ahogyan a megtett kilométerek szaporodnak. Személyesen voltam jelen amikor a szalonban, amikor a várható költségekről beszélgettek csak a 30 ezrenként várható tételt mondogatta, kérdésre hogy jójóó de külön 15 ezrenél egy olajcsere magában mibe kerül elég heves ellenállásba kezdett. Szinte a kérdéstől sértődötten bizonygatta, hogy márpedig ebben az autóban semmi szükség erre, 30 ezrenként kell olajat cserélni. (1.4 TSI, köszöni szépen 90 ezernél jár és egészséges, bár soron és szervízkönyvön kívül kap egy olajcserét két 30 ezres között :))
... no de Te is nagyon jól tudod, hogy a nem ebben a műszaki körben gondolkodó, megforduló, érdeklődő embereknél mi ég a tudatukba. Manual ... 30 ezer km ... esetleg 2 év ... és mi következik?
Ha évente csak 8 ezret autózik és honnan tudná, hogy a városi közlekedés árt az autónak, akkor simán tolja a vasnak a napi 2x2 kilométeren a forgalom ritmusának megfelelően minimum 2 évig, mert ugye fedkomp, no meg rugalmas intervallum nincs a választott autójában még opcióként sem. Üzemmeleg állapotról max. nyáron csúcsban, 35°C melegben beszélhetünk.(talán)
... és nem beszélek a csak hétvégén Tesco-ba anyuval úri huncutkodásokról. Ja és dízelt vesz, mert most az a trendi.
... és szétbonthatom a motort 60 ezernél - csak egy szám - mert minden eldugult a dzsuvától, ami hozza a maga nemkívánatos vonzatait, műszaki problémákat. Ehh, de asztalnál erről lazábban és többet lehetne beszélgetni, már csak kicsit "szakmázás" okán. Amúgy nem hiszem, hogy ez okozza a legnagyobb élvezetet bárkinek is ... bár már semmin nem csodálkozom. Nem ragozom, régi motoros vagy Te is!:)
Jópár éve volt jelen a piacon egy hamisított OPEL olaj. 2008-2010 tájékán úgy emlékszem. A 4 v 5L-ES FLAKONT OSZTOGATTÁK 2500-3000 fT-ÉRT. nA AVVAL VOLTAK GONDOK.
Bár sokan mentek vele csereperiódust gond nélkül. Autófüggő.
" ... Mentem vele 2 ezret és cseréltem valóban. ... "
... és észrevettél valami érdemi változást?
Itt a fórumon szerinted hány százaléka van jelen az opelos tábornak, és mennyi lehet aki hallot egyáltalán dexos2-ről?
... és aki nincs itt, az meg csak hajtja a vasat és éli hétköznapjait stresszelés nélkül.
Ez így volt. így van és amíg lesznek szofilis származékkal hajtott vasak, addig lesznek is. A továbbiakról meg ki tud érdemben mesélni.
Az Opelok is - csakúgy mint a többi - inkább a nem megfelelő, nem ideális használati körülmények áldozata és nem annyira a használt olajé. Most vonatkoztass el extrém esetektől.
Milyen már az az Opel reklám - ami rendszeresen minden évben előjön - hogy 4+ éves (tehát mondjuk 2013 előtt gyártott) Opelek olajcseréjét hirdetik 10w40 GM olajjal!
Tudom, van ilyen olaj (sajnos) forgalomban, de ennek semmilyen GM jóváhagyása nincs.
Nekem egyszer (mikor nem értem rá ott lenni az autóm mellett és nem én hoztam az olajat) betöltöttek ilyet a 2007-es autómba. Mikor rákérdeztem, hogy ezt meg hogyan gondolták, az volt a válasz, hogy jó ez is, majd legfeljebb hamarabb lecserélem...
" ... A baj a 30 000km-es olajcsere-periódus dízel motor esetén. Amit pár gyártó előír. .... "
Több gyártó is lehetővé teszi bizonyos modelleknél a 30 ezer km-es (vagy esetenként akár még hosszabb) olajcsere ciklust de senki sem írja elő, gyakrabban cserélni bármikor lehet. Az esetek többségében már rugalmas olajcsere ciklusról van szó aminek a felső határa 30 ezer km. Találkoztam olyan autóval ami így volt beállítva (VW, QG1-es kód), meg is kapta a megfelelő olajat de a fedkomp 8 ezer km-nél szólt hogy olajcsere. Az ügyfél reklamált, az olaj vizsgálatakor kiderült hogy valóban indokolt volt az olajcsere, az autót kizárólag rövid távokon, városban használták az pedig a motornak és az olajnak sem tesz jót.
"azt nem feltétlen folyadékként oldja fel, hanem lehetnek darabok is, amik olajjáratokat tömíthetnek el."
Hát nem tudom. Az én -bizonyára hiányos- ismereteim szerint az olaj, bármekkora darabok is vannak benne, először az olajszivattyúba megy egy előszűrőn (drótháló) keresztül megy, tehát a nagyobb darabok hoppon maradva maradnak a karter alján. Az olajszivattyú után -többnyire- az olajszűrőbe visz az út, amely tulajdonképpen -mint a neve is mutatja- megszűri az olajat. A megszűrt olaj tudomásom szerint kisebb részecskéket enged át -néhány mikron méretűeket- mint amekkora a motor -olaj által látogatott- alkatrészeinek a tűrése. Ebből következően bármekkora darabok is vannak az olajban, a kenésben gyakorlatilag csak az igen kis méretű részecskék vesznek részt, amelyek semmilyen olajjáratot nem képesek eltömíteni. Az olajjáratok eltömődése tulajdonképpen a nem megfelelő olaj használata miatt hosszabb távon bekövetkező jelenség. Olyan mint a vérrög. De ez megelőzhető megfelelő minőségű olaj használatával és rendszeres tisztító adalék használatával. Személy szerint én minden olajcsere alkalmával használok ilyen adalékot. Konkrétan ezt: Atomex Total Flush, vagy ezt: Xado motor mosó 250ml. Mikor melyiket.....
Azért gondoltam 10w40-re mert a magnatec ami most benne van, azt is csípi egész jól, ahogy olvastad is. Attól tartok, hogy ha le cserélem egy 5w40-re, még jobban enné. Vagy ez nem így van?
Láng autó oldalán a magnatecet nem találtam a VW502 listája alatt, illetve csak 5w40-es olajok vannak a listában, 10w40 nincs is VW502vel
Már ez is tudja, még a csomagolás szerint is, csakúgy mint akár a Shell Helix HX7 10W-40, vagy a Mannol Classic 10W-40, ... és egyre több a teljesség igénye nélkül.
" ... jobb lenne a "vastagsága" miatt ... "
Ezt így nem véleményezném, van aki erre esküszik, a gyártó szerint használható. Nem egy 5W-40-es olaj magasabb viszkozitású üzemmelegen ...
Olaj témában kérnék egy kis segítséget. Adott egy Seat Toledo II 1.6 16v bcb motor, 238 ezer km-rel. Közel kétezer km alatt a nívó recés részén durván 2-2,5 egység csökkenés látható. Jelenleg castrol magnatec 10w40 van benne ( előző tulaj) és ha jól tudom, ez nem tudja a VW502. Milyen olajat érdemes bele venni? Márka / viszkozitás.
Ahogy eddig olvastam, a 10w40 olaj jobb lenne a "vastagsága" miatt, viszont ebben a viszkozitásban nem találtam olajat ami tudna a vw502-t
" .... ha az 5w40es is full szintetikus akkor miért drágább az 5w30as? Mikor az 5W40es már a besorolásából is adódóan nagyobb hőmérsékleten tudja tartani viszkozitását... "
Milyen besorolásra gondolsz? A "viszkozitás tartása" (vagyis a viszkozitási stabilitás), egy adott hőmérsékleten mérhető viszkozitási érték valamint a motorolajok hőtűrő képessége szvsz három különböző fogalom (még ha akad is köztük némi összefüggés).
Tudomásom szerint az 5w-s olajok már teljesen szintetikusak is. Legalábbis én amit láttam 5w40est az full szintetikus. Namármost ha az 5w40es is full szintetikus akkor miért drágább az 5w30as? Mikor az 5W40es már a besorolásából is adódóan nagyobb hőmérsékleten tudja tartani viszkozitását...
" .... Kompresszorba milyen olajat szoktak önteni? ... "
Ki ezt, ki azt..... :) Dugattyús kompresszorokhoz ISO VG 68-as vagy 100-as viszkozitási osztályú DIN 51 506 VDL minősítésű olajjal nem nagyon fogsz mellé, például:
tehát egy elég kényes autóval ment, próbált több "menő" cég versenyolaját, de a főtengely kifejezte nemtetszését. aztán más tanácsára váltott liqui moly-ra és többé nem volt motorgondja. nyilván nem azt dicsérte, hogy 1 decivel kevesebbet evett a kocsi, vagy nem kellett cserélni csak 30 000 km után. itt a dicséret millió ft-ban kifejezhető volt számára
Valóban kevés az adat. Arra gondolok, hogy a leírásban feltünteti, hogy full synt.
Ha pl a Top Tec 5W40 olajat vesszük, ott nincs ez feltüntetve, az egy hidrokrakkolt olaj.
Azt hiszem, valamelyik youtube tesztben is -nyírásstabilitás teszt- is mondták, hogy ez már full synt.
Meg abból is gondolom még, hogy a Liqui Moly 0w40-es olajánál is pontosan ugyanezt írja az adatlap, pont így fogalmaz, míg az LM HC-s olajaira nincs ráírva, hogy full synt.
Erről a Liqui Moly olajról esetleg van valakinek tapasztalata?
Ha jól tudom Magyarországon ezt a típust nem forgalmazzák, ezért feltételezem, hogy nem sokunknak lehet tapasztalata vele, én most fogom kipróbálni a 96-os 1.3 benzines Corollámba.
Erről beszélek:
Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40 (nem HC-s, hanem full synt olaj)
Egy autószerelő - általában- csak úgy vállal motoröblítős takarítást, hogy utána olajteknő leszed és kitakarít. ( összegyűlik az alján rendesen a trutyi, nem mindig jön ki rendesen leengedéskor)
Abból a szempontból rizikó az olajmosó, hogy ha esetleg kevésbé jó és/vagy sokáig használt olajtól valahol lerakódás keletkezett, azt nem feltétlen folyadékként oldja fel, hanem lehetnek darabok is, amik olajjáratokat tömíthetnek el. Ez azért nem annyira mókás. Hasonló szokott lenni, amikor über szar olaj után valami jobbat tesznek bele, és az elkezdi leoldani a régi trutyit.
Én lusta voltam leszedni a teknőt, ezért plussz 4 liter olcsó ( akciós mannol) olajjal a mosós leengedés után ismét "átmostam" a motort. Nagyjából 10 perc járatás után leengedéskor pont ugyanúgy nézett ki, mint a 10.000 km-es olaj. Ezt persze csak egyszer csináltam meg, utána 10.000-ént olajcsere, akkor nem rakódik le semmi.
Én azért kérdeztem ezt a motor tisztítást, mert én az utolsó két olajcsere alkalmával már próbáltam hasonló módszert és volt eredménye. Gondolom az olaj szakik lila hajat kapnak ha elolvassák ezt, de ez az igazság.
Én, azaz a szervizben, az éves olajcserekor miután le lett engedve a fáradt olaj és ki lett véve a használt olajszűrő, egy elő-olajcserét alkalmaztam/találtam ki. A végleges olaj előtt egy olcsó, de az autóhoz való megfelelő minősítésű olajat tetettem bele teljes feltöltéssel (Mannol) és egy olcsó de megbízható árfekvésű olajszűrőt (Armafilt). Ezek után elmentem 40-50 km-t, nem többet, majd vissza a szervizbe és le lett engedve ez az olaj is és ki lett dobva az olajszűrő is. Hát bizony teljesen fekete volt/lett az olaj és a szűrő is, színre olyan volt mintha már cserére szorult volna az olaj.
Ezek után ment bele a végleges, minőségi olaj és olajszűrő, ami az újabb 1 évre kell az autómnak. Néztem gyakrabban az elején a friss olaj színét, és - ezzel a "motorbelső tisztítással" - nem feketedett be olyan hamar az új olaj, csak 3-400 km után kezdett sötétedni. Mégsem 50 km után! (dízel autóról beszélek) Tehát szerintem valamit biztosan számít a motornak és jó irányban.
Ezt kettős olajcserét szerettem volna elkerülni, mert így kissé macerás a dolog. Egy speciálisan motorbelső tisztításra kifejlesztett szerrel egyszerűbb meg gyorsabb lenne.
Itt köszönöm meg egyben Klaus-maxnak is (36751) a válaszát.
" ... az olajcseréket követően, a beöntött friss olaj színe már 50-100 Km megtétele után teljesen befeketedik. Olyan lett színe mint egy öreg fáradt olajnak, mintha már 20 ezer Km-t ment volna az olaj. ... "
Egy jó minőségű olajnál szvsz ez teljesen természetes jelenség, az olajban lévő detergens adalék elkezdi feloldani a motorban lévő szutykot (mivel az olajcsere után nem válik fémtisztává a motor).
" ... minden olajcsere előtt beleöntök egy fél flakonnal és alapjáraton járatom negyed órát mielőtt lecserélnénk az olajat. ... Amióta így teszek olajcserekor azóta azt veszem észre, hogy nem feketedik be az olaj olyan hamar, mint azelőtt, és csak néhány száz Km után kezd szépen sötétedni, az eredeti aranybarnás szín szépen egyre sötétebb barna lesz (nem fekete!) és úgy 1300-1500 Km után vált át a színe feketére, de akkor sem még olyan sötét feketére mint az első olajcserékkor amikor még nem használtam ezt a tisztítót. .... "
Engem az olajok színe a legkevésbé sem képes meghatni, szvsz egy olaj minőségi jellemzői közt a szín egy sokadrangú tényező.
" ... Gondolom talán ez azért lehet, mert tényleg tiszta motorba kerül az friss olaj és nem marad benne a régiből kosz. ... "
Hogy tűnik el az adalék hatására a gané a motorból? Szvsz sehogy sem!
" ... Egyébként olajfogyasztásban, motor teljesítményben nem veszek észre változást. ... "
Ha már költöttél rá pénzt akkor szvsz ez a legkevesebb hogy nem lesz rosszabb a motorod.
Bár nem volt szándékomban írni a fórumba, de a tapasztalatomat megosztom.
Én használok ilyen motorbelső tisztítót. Az autóm Ford S-Max 2.0 TDCi. Az első 3 év kötelező szervize után kezdtem el használni. Az első 3 évben azt vettem észre, hogy az olajcseréket követően, a beöntött friss olaj színe már 50-100 Km megtétele után teljesen befeketedik. Olyan lett színe mint egy öreg fáradt olajnak, mintha már 20 ezer Km-t ment volna az olaj. Szerviz szerint ez azért van, mert a dízel motorok ilyenek.
A harmadik év után, miután letelt a garancia idő, én minden olajcsere előtt beleöntök egy fél flakonnal és alapjáraton járatom negyed órát mielőtt lecserélnénk az olajat. (a 375 ml-es kiszerelés elég legalább 6 liter motorolajhoz, de én úgy gondolom, hogy ebből a fél flakon nekem elég olajcserékként)
Amióta így teszek olajcserekor azóta azt veszem észre, hogy nem feketedik be az olaj olyan hamar, mint azelőtt, és csak néhány száz Km után kezd szépen sötétedni, az eredeti aranybarnás szín szépen egyre sötétebb barna lesz (nem fekete!) és úgy 1300-1500 Km után vált át a színe feketére, de akkor sem még olyan sötét feketére mint az első olajcserékkor amikor még nem használtam ezt a tisztítót. Gondolom talán ez azért lehet, mert tényleg tiszta motorba kerül az friss olaj és nem marad benne a régiből kosz.
Szerintem - de én nem vagyok hozzáértő - a normál olajcsere után a beöntött friss olajban lévő tisztító adalékok azonnal elkezdik kifejteni a hatásukat a motorban, mert ez a feladatuk, és a maradék kevés koszt rögtön feloldják, így a friss olaj már rögtön valamennyire szennyezett lesz.
Egyébként olajfogyasztásban, motor teljesítményben nem veszek észre változást. Olajat előtte is alig-alig fogyasztotta, most sem fogyaszt többet vagy kevesebbet. Talán egy kicsit mintha finomabban járna a motor azóta. Persze dízel, így megvan az a jellegzetes kerregéses hang, az utastérből hallva azóta mintha szebben, simábban járna. Vagy csak a placebó hatás ez nálam.
Most mint írtam Fuchs titan gt1 evo 0w-20 van benne, de gyártanak c2 -es 5w-30 -as olajat is, ha már Fuchs. Nem vészes a Toyota ár sem, amit küldtél, kérdés itthon mennyiért mérik.
Igazából a 0w-20 az többek között, ami kételyekkel tölt el, mert az enyém 2006 -os, a manualjában 5w-30 szerepel, viszont a 2007 -es kézikönyvben tök ugyanahhoz a motorhoz (2sz-fe) már vígan szerepeltetik a 0w-20 -at is.
Látom már azt is, hogy nem csak ez számít, hanem a különféle jellemzők és besorolások is, rendesen bele lehet menni az erdőbe ebben a témában.
Mindkettő létezik még. A különbség annyi, hogy a FUTURE NFC-nek van WSS-M2C-913-C és WSS-M2C-913-D minősítése (az általad linkelt doksi régi, abban a -D még nem szerepel, de itt egy friss flakon, azon már rajta van) .
Ez nagyon ígéretesnek tűnik, rengeteg specifikációt átnéztem, de ilyen jó számokat nem láttam. Magas TBN, magas viszkozitás index, 40 foknál azért jóval alacsonyabb viszkozitású, mint az A3 5w30 ahol általában 70.
A Toyota 5w30 vonalon mozog a 2000-es évek eleje óta. A1/A5 a benzines, a dízel gépekbe eleinte B1/B5, majd 0w30 c2.
A 0w20 olajok megjelenése további üzemanyag megtakarítást hoztak az 5w-30 hoz képest a HTHS érték csökkentésével. (Mostanában minden ml. benzin számít...)
Ha betartod a gyártó javaslatát a viszkozitási osztályra és csereintervallumra, szerintem kevés gondod lesz a következő években.
A Toyota szerint 0w20 SN a javasolt viszkozitási osztály az "Optimal Drive" motorokba, de használható 5w-30 C2/SN is.
A gyári ajánlás 5w20/5w30, Acea A3 ez is csak összezavar.
Az 5w20 csábító, mert alacsonyabb hőfokon alacsonyabb viszkozitású, így jobb az olajnyomás, és a kenés. De abból A3 még véletlenül sem létezik, mert a hths=3.5-t nem lehet vele elérni.
Az 5w30 meg már sztem túl sűrű. Ahogy elnézem egy köztes megoldás lehetne, ha 5w30-ból A5-t választanék, ami alacsonyabb viszkozítású mint az A3 xW30, de magasabb mint az xW20.
Van aki Eneos A5-t rakott bele és nem volt vele gond.
Tudnátok segíteni? A TOTAL QUARTZ FUTURE 9000 5W-30 és a Total QUARTZ FUTURE 9000 NFC Fuel Economy 5W-30 olaj között mi a különbség? Két boltban is venni szerettem volna az utóbbiból egy 5 literes flakonnal, de mindkettő helyen azt mondták, hogy az NFC Fuel Economy megjelölésű olaj az a régebbi fajta és már kifutott, csak a másik, a TOTAL QUARTZ FUTURE 9000 5W-30-as olaj létezik már.
Jelenleg Fuchs 0w-20 van benne kb. 50.000 km -óta, nem eszi, de kezdek arra gondolni, hogy esetleg nem ez a legjobb választás... :D Mondjuk ezt minden olajcserekor eljátszom.....
De nekem mégis egy kevésbé modern, középkategóriás olajat kellene választanom, mert ott a tbn szám 10+? Érdekesnek tartom, hogy ahhoz képest, hogy elvileg a magas tbn szám jelenti azt, hogy jobb védelmet jelent az olaj(mert ugye a C3-ban is ugyanaz a HTHS, és viszkozitásban sem nagyon van eltérés) a C3 besorolásúakat sztárolják agyon, hogy mennyire véd, illetve, hogy elnyújtott csereperiódust tesz lehetővé, miközben az elvileg "jobb" A3-nál már nincsenek ennyire eleresztve.
Adott a 2007-es Kia ceed 1.4 benzin, amibe szeretnék egy jó minőségű motorolajat találni.
A gyártó A3 vagy jobb Acea szintet ír elő, amivel igazából többet vesz el, mint amit ad, mert mi az, hogy jobb, mikor ezek általában kizárják egymást.
Igazából azt vettem észre, hogy a gyártók hiperszuper, mindennek megfelelő csúcs olajai szinte kivétel nélkül mind a C3-ra vannak belőve. Az a3/b4 marad az alacsonyabb kategóriában.
tehát az API sl / A3-al általában mindig marad a középkategória, miközben a C3 nem kizárólagosan dízelhez való, mint azt sokan állítják.
Tehát adott egy C3 olaj, ami minden high tech szabványnak megfelel(Api SN, dexos2, ilsac gf-5, stb) és a gyártó is kifejezetten ajánlja benzines autókba is.
De nekem mégis egy kevésbé modern, középkategóriás olajat kellene választanom, mert ott a tbn szám 10+? Érdekesnek tartom, hogy ahhoz képest, hogy elvileg a magas tbn szám jelenti azt, hogy jobb védelmet jelent az olaj(mert ugye a C3-ban is ugyanaz a HTHS, és viszkozitásban sem nagyon van eltérés) a C3 besorolásúakat sztárolják agyon, hogy mennyire véd, illetve, hogy elnyújtott csereperiódust tesz lehetővé, miközben az elvileg "jobb" A3-nál már nincsenek ennyire eleresztve.
Tehát igazából, az nem lehetséges, hogy a C3 alacsonyabb tbn-el ugyanazt vagy jobb védelmet nyújtson mint egy középkategóriás A3 magasabbal?
Olyan gyártókra gondolok, mint : (liqui moly: ahol a 4000 szériában nincs kifejezetten A3, Eneos, Castrol Edge), jelenleg Magnatec stop-start A3/b4-et használok és nem vált be, szeretnék jobb besorolású motorolajra váltani, de eddig minden jelölt belefutott a C3 szabványba.
Akkor megvagyok, köszi. Nyilván tökmindegy hogy kombi vagy nem olaj szempontjából, csak azért írtam hogy érzékeltessem nem egy több száz lóerős sportgépet hajtok, (amibe nyilván megvenném a létező belevaló legjobb olajat) hanem egy lustácska kombit, a gyerekekkel még azt is csak ésszel. :) Talán egyszer forgott ki még 4000-ig, 3000-3500 :D ameddig általában max forgatva van. Ez a Motul bőven jó lesz évenkénti cserével, 10-12 ezer km lesz benne kb. annyi idő alatt.
Egyébként 5w-40-ben mit ajánlanál ami az átlagtól felfelé lóg ki és minőségben ettől a Motultól egy kategóriával jobb? (A háttérben egy 11 éves 1.8-as családi kombi van.)
No ezért írtam, hogy hasonló ... lehet, csak ... más.:)
Ennél is (0W-40) marad a feltételezés a nem publikus összetevők miatt. Amúgy "minden bizonnyal" szerintem is, de PAO összetevőket a linkelt 5W-40-es olaj is tartalmaz ... így ki tudja arról a tutit?
... és mint a másikra írtad az ismeretlenség homályában hagyott egyéb összetevőkről a negatív feltételezést, itt sem jelenthető ki bizonyítható határozottsággal a PAO alapolaj meghatározó dominanciája. Varad a "valószínű", és a "minden bizonnyal".:)
... no meg a gazdasági érdekeknek megfelelően átírják a recepturát is az évek haladtával. Ebbe most nem megyek bele, majd egyszer.
Minden bizonnyal teljesen szintetikus (PAO) alapolajból készült de mindeddig nem találtam róla olyan biztonsági adatlapot amelyen az összetevők nagyobb arányban ki lennének listázva.
Én is hitetlenkedve olvastam ezt, de időm semmi nem volt utánanézni hogy miként is van ez... Az általam említett/használt Motul-ra sem igaz szerintem hogy az alapolaja félszintetikus. Kifejezetten kiemelik hogy "teljesen szintetikus" https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/motul-production2/images/product_descriptions/technical_data_sheets/52/8100_X-cess_5W-40__28GB_29.pdf?1492016013 ill. ".. Teljesen szintetikus, korszerű személygépkocsik akár közvetlen befecskendezésű Ottó- és Diesel motorjaihoz is ajánlott olaj. Kiváló minősége különösen alkalmassá teszi többszelepes és turbófeltöltős High-Tech motorokhoz való felhasználásra. Már az indítási szakaszban is optimális kopás elleni védelmet nyújt. A nagyértékű szintetikus bázisolaj és a szokványostól eltérő adalékok együttese hosszú felhasználási időt garantálnak és megfelelő védelmet nyújtanak hosszú olajcsere időszakok esetén is. Extrém terhelés mellett is magas kenési biztonság jellemzi. Hihetetlenül rövid idő alatt minden kenési helyre eljut az olaj , ezáltal csökken a súrlódás és ezzel együtt a kopás, mindemellett hamar kialakul a szükséges olajnyomás. A kiemelkedően könnyű üzemeltetési tulajdonságok következtében érzékelhető az üzemanyag megtakarítás. Tiszta, lerakódásmentes égés, nincs olajsár, kiemelkedő korrózióvédelem, együtt tökéletesen tiszta motor...."
Persze szépeket írni mindenhol tudnak, de a Motul a nagy átlagból nem lefelé lóg ki..
Ugyanezt tettem én is Nissanba. Autónepper haver mondja: "Mi a f**zt foglalkozol ezzel...??" :D
Hát én szeretném néhány évig megtartani a kocsit ha minden jól megy, nekem ennyit megér hogy tudom, le van cserélve az olaj. Lehet hogy van ettől "nevesebb" olaj a piacon, de az előírásoknak megfelelő, olcsó, és nem hiszem hogy rosszat teszek a váltóval, ha a benne lévő 11 éves olajat lecserélem Mannol-ra. A szerelő szerint a leeresztő és feltöltő csavarokból ítélve, sosem volt még cserélve benne olaj.. Ha jól emlékszem nagyjából 3 liter körül ment bele.
Bocsánat, de nem hiszek az élettartam olajokban. Olyan szempontból el tudom fogadni a fogalmat, hogy ha a váltódban időszámításunk előtti az olaj, akkor az legyen szinti, vagy disznózsír, vagy csukamájolaj, nem tudja a húsz évvel ezelőtti állapotát hozni. Mert húsz év alatt állásban is megrottyan bármilyen kenőanyag. (pálinka kivételével, szerintem) Tehát ha az olaj megpusztul, akkor a váltó is rövid gyász után.
Olyan sok járműgyártó marketingje szól arról, hogy ne cserélj olajat a váltóban. De ugyan miért ne? Mert az autó meg sem éri a nagykorúságot? És ha mégis?..
Nos az én bébimercim bizony nagykorú. Ha meg sem kíséreltem volna az olajcserét. Urambocsá' még szintet sem nézek, akkor tegnap, vagy holnap besül a váltó. Ugyanis az 1,8 l töltetű váltóból pontosan 3 dl olajat engedtem le. Lehet találgatni, hogy melyik szimmering a sok közül, vagy csak 19 év párolgás. Ki tudja. Csillió km után egy bögre Latte jött le.
Viszont befért 1,8 l Mannol MTF-4. És lehet, hogy ez a legalja, de sok-sok G4, 75W-80 van a piacon, de kevésnek van MB 235.10 minősítése. Ennek meg van.
Remélem, hogy túléli a váltó az ínséges időket és a hányattatást. Nálam jobb sora van az autónak, mint előző gazdáinál. (Ha csak alánézek, nem derül ki semmi, mert szivárgás nyoma nem látszik.)
De miért írtam e sorokat? Mert ha ez a váltó ma nem kap olajcserét, akkor az élettartam-olaj elképzelés nagyon rövid úton kivégzi. Ha másra nem is jó egy ilyen csere, de legalább az olajszint ellenőrzésére és önmagunk megnyugtatására, hogy megmentettük a váltót.
" .... nyugodtan beleönthetem a 0w-40-et is, csak gyakorlati haszna az 5w-40-hez képest a mi éghajlatunkon az égvilágon semmi sincs.. ... "
Az 5W-40-es motorolajok nagy többsége hdrokrakk (félszintetikus) alapolajból, a 0W-40-es olajok pedig szinte kizárólag PAO (teljesen szintetikus) alapolajból készülnek. Ez az árnyalatnyi különbség minden éghajlaton érvényesül.
Persze nyugodtan beleönthetem a 0w-40-et is, csak gyakorlati haszna az 5w-40-hez képest a mi éghajlatunkon az égvilágon semmi sincs..
Nem is a viszkozitás volt a fő téma nálam, hanem a teljesítményszint/minősítések.. Pláne hogy 5w-30 a gyári előírás, így a 0W-40-et semmi sem indokolja.
Nem nagyon értek hozzá, de az itt olvasottak fényében nyugodt szívvel beleöntheted a motorba a 0w-40-es viszkozitású olajat, mert a második szám a meleg oldali ami megegyezik pl. a 10w-40-es olajéval is.
Vagy nem értelmeztem jól amiket itt olvasok? Aki ért hozzá, szúrjon le nyugodtan, hogy ne írjak bolondságokat :) !
Most nem keresem vissza, de aki érdemben hozzászólt a kérdésemhez lapar, oLayos, luki7... ....mármint hogy C3-as olajat nem igazán kellene erőltetni benzinmotorba.. (C2-t sem..)
Volt ajánlás pl. Elf, Mobil 1 New Life (jó olaj, de nem vitt rá a lélek hogy a 30 fokban 0w-s olajat tegyek bele, még akkor sem ha tudom hogy lesz tél is majd..)
Hogy miért tűnik jobbnak? ...írtam hogy miért, de még mennék vele pár ezer km-t mielőtt ezt tovább ragoznám.
Amúgy meg tényleg köszi a hozzászólást, de a téma már lefutott. ;)
Akkor vettem a kocsit és gyorsba megvolt az olajcsere, az Unix-on keresztül egy haver hozta a Castrolt Valeo szűrővel. Utána kezdtem el informálódni jobban olajtémában, pl. itt is mindenki azt írta hogy benzines motorba nem éppen a legjobb a C3-as olaj. Idegesített, :) ezért (is) cseréltem le, meg a Motul X-Cess 5w-40 az A3/B4-es API SN, 2000-2010 közti motorokhoz ajánlott. Ez valóban jobbnak tűnik, megerősítve egy w67/1-es Mann filterrel. ;)
Kb. 1,5 hónapja variáltam itt olaj témában... :) Nissan Primera 1.8 benzin, 2006-os, most 150.000 km-rel...
Végül MOTUL 8100 X-CESS 5w-40 lett a befutó. Egyelőre amit tapasztalok: 1. Hidegindításnál (is) nulla a füstölés. 2. Lehet hogy hülyeség, és nem ettől van, de sebességváltáskor szépen ejti a fordulatot a motor, nem pörög vissza kicsit mint korábban, "kellemesebb", komfortosabb vezetni.
Hogy eszi-nem eszi arról majd később tudok nyilatkozni.
az mitől lehet hogy egy nagyárúház által árult valvoline all climate olaj 5w40-ese tudja az autóm által kért olaj specifikációt(vw502.00) viszont a 10w40-ese már nem? mármint normális hogy 1 gyártó(valvoline) azonos tipusnevű(all climate) de más vizkozítású olaja más vw specifikációt tud?
nagy gond ha 5w40-est veszek? lesz e gond ha a mostani 10w40-es olajat 5w40-re cserélem??(term szűrőt is cserélem)
Ha épp utolérsz egy lámpánál álló sort amelyik indul, és a kettő már sok neki, akkor bizony vissza kell rakni egyes fokozatba.
De valójában a kettes fokozatba felkapcsoláskor is várni kellett picit...
A 75w 90 meg az API előírás kb semmit nem jelent, annyira tág lehetőségeket ad meg,,. A váltóolajak adatlapján meg szokták adni a dermedéspontot, a hideg és meleg kinematikai viszkozitást is. Még, ha valaki nem is érti mit jelentenek, akkor is beszédesek a számok...
Arra vigyázz, hogy lehetőleg szintetikus legyen. A félszintetikus olajaktól hidegen akadhat a váltó. Bar Mazdaba, de szintén 6 sebességes váltóba Castrol Syntrans-t tettem. A Motul félszintetikus olajától télen az egyes gyakorlatilag kapcsolhatatlan volt, ha gurult az autó.
" ... Van egy '98-as évjáratú W168 "A140" bébimercim. A gyári specifikációt nem ismerem, de olajválasztók mind API GL4 teljesítményszintű olajat javasolnak, vagy gyárit. ... "
Nem tudom 100 %-ra de nagy valószínűséggel MB 235.10 jóváhagyású olaj használatát írták el ami valóban az API GL-4 minősításen alapul.
" ... Nekem viszont egy másik (volt) autó miatt Shell spirax s6 axme 75w-90 van dögivel. Emlékeim szerint a viszkozitás szükséglete 75w-80 lenne. ... "
Ez a Shell olaj kiváló megoldás a differenciálművek túlnyomó többségéhez és nem egy más kézi kapcsolású váltóhoz de ehhez a Merci váltóhoz még véletlenül sem.
" .... Nem tudom, hogy mekkora óperenciás bajt okozok azzal, ha a melegoldali viszkozitásban egy lépcsővel feljebb megyek egy húszéves, csillió kilométeres autó váltójában. .... "
Autója válogatja..... miért gondolkodsz másféle SAE osztályú olajon?
" ... Illetve a gyári GL4 és a rendelkezésre álló GL5 között mennyire kell komolyan venni azt a különbséget, hogy az ötös a leíráspk szerint olyan agresszív adalékokat tartalmaz, ami a négyesre készült kéziváltó alkatrészeiben bajt okozhat (színesfémek korróziója). .... "
Néhány váltó (pl. a régebbi Toyoták) elviseli a GL-4-es és a GL-5-ös olajat is (a Subaru váltók többsége pedig kimondottan csak GL-5-ös olajjal használható) de a Merci esetében GL-5-ös olajokon még gondolkodni sem érdemes!
" ... Ugyanakkor nyírás-stabilitása és extrém terheléssel szembeni ellenállása fényévekkel jobb. .... "
A nyírási stabilitással kapcsolatos állításodra nem mernék komoly tétben fogadni.
" .... Na itt nehéz okosnak lenni, ha az ember nem mereven dogmatikus... "
Az, hogy 80-as helyett 90-es a melegoldal, az szerintem nem okozhat problémát, viszont ha tényleg gl-4 kell bele, akkor a gl-5-öt nem erőltetném. Kb 5-6000ft értékű olajjal nem hiszem, hogy spórolni érdemes.
Fagyállók (konkrétan G12+-okat nézek) minősége között van különbség? A hazai márkák, a Mannol valamint a BASF terméketet néztem. A legtöbb tanúsítással a Mannol rendelkezik, emellett az egyik legolcsóbb is. BASF-t szinte nem is lehet kapni nálunk, Mobil Antifreeze Advanced néven találtam, az volt a legdrágább. Krarusz régebben BASF-t csomagolt de leálltak mert mindenki az olcsóbbat akarta.
Vagy túlbonyolítom és mindegyik G12+ ugyanolyan jó?
Sajnos nem találtam hajtóműolajos topikot, ami működne. Had' tegyem fel itt a kérdésemet:
Van egy '98-as évjáratú W168 "A140" bébimercim. A gyári specifikációt nem ismerem, de olajválasztók mind API GL4 teljesítményszintű olajat javasolnak, vagy gyárit. Nekem viszont egy másik (volt) autó miatt Shell spirax s6 axme 75w-90 van dögivel. Emlékeim szerint a viszkozitás szükséglete 75w-80 lenne.
Nem tudom, hogy mekkora óperenciás bajt okozok azzal, ha a melegoldali viszkozitásban egy lépcsővel feljebb megyek egy húszéves, csillió kilométeres autó váltójában. Illetve a gyári GL4 és a rendelkezésre álló GL5 között mennyire kell komolyan venni azt a különbséget, hogy az ötös a leíráspk szerint olyan agresszív adalékokat tartalmaz, ami a négyesre készült kéziváltó alkatrészeiben bajt okozhat (színesfémek korróziója).
Ugyanakkor nyírás-stabilitása és extrém terheléssel szembeni ellenállása fényévekkel jobb.
Na itt nehéz okosnak lenni, ha az ember nem mereven dogmatikus...
"ott volt közte az itthon lenézett Mannol olaj is"
A sztárallűröktől mentes felhasználó, meg aki már próbálta és rendszeresen használja, ( mi körünkben 6-8 évesnél idősebb autókról van szó) az valószínűleg nincs közte, aki lenézné. Persze ők nem keresik a csomagoló céget...:)
Ami a tartalék 1 literes flakonom van/volt azt itthon vettem.
Viszont egy dolog nagyon meglepett, és az a szerviz hozzáállás. Itthon nem ehhez szoktam hozzá.
Röviden: - amikor időpontot kértem (telefonon) az olajcserére, rögtön azzal kezdték a munkafelvételnél, a szokásos adatokon kívül, hogy milyen autó, a pontos típusa, alvázszám ...stb, hogy jelenleg milyen viszkozitású, és azon belül melyik gyártótól lévő olaj van autóban? (Át is futott az agyamon, hogy ez itt biztos valami felmérés féle lehet)A következő kérdés, - Kívánom-e, hogy ugyan ezen gyártótól lévő olaj kerüljön bele az olajcserekor vagy kérek másikat? Hordósból kérem vagy kannás kiszerelésben? Amikor ilyeneket kérdezett a munkafelvételis, majdnem arra gondoltam, hogy valami átverés vagy hasonlóba futottam bele. Nem szoktam hozzá itthon az ilyen kérdésekhez. Maradtam ennél a Castrolnál és a kannásnál. (amikor a szervizben a kannából öntötték az olajat az autómba akkor láttam a színét, hogy pirosas ) De ami szintén meglepett, hogy egy órán belül átküldték a telefonomra is és az az email-emre is azokat az olajokat amikből választhattam volna ha közben meggondolom magam. Összesen hét fajta olajgyártótól választhattam volna, és meglepetésemre ott volt közte az itthon lenézett Mannol olaj is.
Az egyetemen az új kollégáim javasolták az Eurol olajat, többen is azt használják (prémium márkás autóikban, meg városi BMV vagy Mercedes terepjárókban) és nagyon dícsérték. Én akkor hallottam ezt a márkanevet először.