Keresés

Részletes keresés

feketekavics Creative Commons License 2006.07.26 0 0 728

Nem jövök rá.

OFF

Ma este a lányommal Karib tenger kalózai

ON

ott megnézem milyen új sci-fi van műsoron.

Számomra Ű betűvel az Űrgolyhók kezdődik...

_FK

Előzmény: tillA (727)
tillA Creative Commons License 2006.07.26 0 0 727

:)

(Azt hiszem, annyira sejtelmesek voltunk, hogy mindenki tudja, miről van szó.)

Előzmény: motyo_1999 (726)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.07.26 0 0 726
Az Ü betűvel kezdődő című filmet még nem vettem át. Sajnos pont átlósan a város másik végében van, úgyhogy nehéz időt kiszakítani, de legkésőbb holnap elmegyek érte.
;)
Előzmény: tillA (725)
tillA Creative Commons License 2006.07.26 0 0 725

Motyó, lécci, tégy egy rövid utalást, sikerült-e közös kis tranzakciónkat eredményesen lezárni, vagy sem.

(Nem titok egyébként, úgyhogy akár itt a fórumon is nyugodtan "reklámozhatjuk", hogy Általad immár elérhető lesz pestiek számára egy... khm, de nem akarom idő előtt kikotyogni :)

Előzmény: motyo_1999 (724)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.07.26 0 0 724
Az utóbbi időben azért nem annyira titkolták ezeket a hibákat, hiszen több film- és könyvfeldolgozásban megjelentek már.

Mondjuk ezt a kapcsolósat még nem hallottam, de pl. a titokzatos szoftverhiba a leszállás utolsó perceiben már több feldolgozásban is megjelent (kiírta a gép, hogy error #441, vagy ilyesmi, a szoftveresek pedig rövid tanakodás után közölték, hogy ilyen hibakód nincs, nyilván szoftverhiba, úgyhogy nyugodtan folytassák a leszállást).

Egy másik ilyen szoftveres történet (ami valószínűleg inkább csak urban legend), hogy a kezdeti rengeteg sikertelen rakétaindítás oka egy elgépelés volt.
A kódban "A négyzet"-nek kellett szerepelnie, amit FORTRAN-ban úgy kell leírni, hogy A^2 . A kártyalyukasztó hölgy ehelyett azt gépelte: A2 . Könnyen elkövethető hiba. Viszont a FORTRAN-ban ez nem jelent hibát, ilyenkor automatikusab felveszi az A2-t, mint új változót 0 kezdőértékkel.
Hm, a régi szép, vad idők. Primítív számítógépek, primítív programozási nyelvek, a szoftverírás a kevesek ezoterikus tudománya, az élet pedig csupa veszély. :)

Előzmény: eolomea (720)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.07.26 0 0 723
"...hogy előrehaladott fázisban van az új holdprogram elnevezése."

:D Hát végülis ez is valami :)

Hm, tehát pár éven belül az "Orion" név egészen más jelentéstartalommal telítődik.

Eddig:

- Emlékszel az Orionra?
- Hm, rémlik valami, Jagelló hadnagy, ilyesmi ?
- :)

Ezután:

- Emlékszel az Orionra?
- Persze, az új Holdprogram
- :(


:))


De persze, hogy örömteli a hír.
Előzmény: feketekavics (721)
tillA Creative Commons License 2006.07.26 0 0 722

"Orion": ezt talán a topikunk tevékenységének elismeréseként is felfoghatjuk :)

Egyébként (komolyra fordítva a szót) fantasztikus hír, szerintem egyikünk sem álmodott ilyesmiről.

 

Aldrin és Armstrong: ciki a dolog picit, de mi nem lepődünk meg ilyen tudománytörténeti kunkorokon, ellenben ha netán a bulvárérdeklődés felkapja a témát, akkor lesz nemulass, megint röhöghet a jónép a tudományon meg az űrkutatáson, hogy na szép kis firmák ezeket, oszt csak költik a milliárdokat, ahelyett, hogy. Tudjátok, hogy megy ez. Ezért "szerettem" a 'nem is Gagarin volt ott' típusú baromkodásokat (még ha ad absurdum egyszer ki is derülne, hogy, izé).

Előzmény: feketekavics (721)
feketekavics Creative Commons License 2006.07.26 0 0 721

Lesz újabb holdraszállás.

Az űrhajó neve Orion.

http://www.urvilag.hu/article.php?id=1788

Azt hittem, a 40.évfordulóra (2009) időzítik, de ez túl szoros határidő lenne.

Persze ahol rengeteg pénz van, ott minden lehetséges...

_FK

 

eolomea Creative Commons License 2006.07.26 0 1 720
Egy megjegyzes a korabbi temahoz az urversenyrol; Eppen most olvastam, hogy "[a]z USA annyira meg akarta elozni a Szovejetuniot az emberes holdraszallasban, hogy az orszag fellotte a tortenelmi 1969 [Apollo 11] missziot mielott arra teljesen felkeszultek volna. Az akkori elnok, Richard Nixon meg egy beszedet is elokeszitett a nephez, amiben bejelentette volna Armstrong, Aldrin es Michael Collins halalat."

A cikk - egy majdani dokumentum-film elozetese - azt is elarulja, hogy Armstrongek a csodaval hataros modon tudtak hazajonni. Ugyanis az a kapcsolo, amivel beinditottak volna a hajtomuvet a LEM visszatero egysegen, letort. A helyzetet (+ a sajat eletuket, nem beszelve Amerika dicsosegerol) Aldrin mentette meg azzal, hogy egy golyostollat hasznalt a kapcsolo helyett. (Aldrint mindig is kulonbnek tartottam - akivel sikerult is par szot valtanom es kezet raznom -, mint a rideg Armsotrongot, es neki kellett volna az elsonek lenni... Bar a magam reszerol, a legjobb lett volna, ha Alexej Leonov lepett volna elsokent a Holdra :-)

Az egesz ugy eddig titokban volt. (Csak ennyit a propagandarol es felelotlensegrol, amit a jonep mindig is amolyan szocialista specialitasnak velt ... )

tillA Creative Commons License 2006.07.25 0 0 719
Torkos Attila a Szukits-kiadású sorozat szerkesztőjeként utal is rá előszavában, hogy Asimov mester bizony időként tévesztett is, láthatóan nem nézett utána, mit hogyan írt pár évtizeddel korábban. De ez csak egy-két apróság, irodalomtörténeti érdekesség. Amúgy nyilván egy alapos ember volt. Olyannak ismertük (képzeltük).
Előzmény: Grandsenior (718)
Grandsenior Creative Commons License 2006.07.25 0 0 718

Kicsit túl sok az összefüggés, túlbonyolította magát Asimov mester. Kíváncsi lennék, hogy fejből csinálta-e vagy néha azért beleolvasott a műveibe.

 

Ami az alapítvány megfilmesítését jelenti. Megnéztem a Will Smith-sel az Én a robot c. filmet. Hát halvány nyomokban lehetett valami Asimovit felfedezni. Igy kár volt megcsinálni.

 

A Gyűrűk Urával is pesszimista voltam, de az jó lett, bár aki nem olvasta még a film előtt a könyvet, annak nem igazán tetszett. Szóval az előbb említettekből kiindulva meg lehetne jól filmesíteni az alapítvány trilógiát és a késöbbieket is. Vagy legalább egy TV-s sci-fi sorozatot összehozni, minta a Star trek. Biztos, hogy lenne rajongó tábora!

Előzmény: tillA (717)
tillA Creative Commons License 2006.07.25 0 0 717
Így van: úgy szokás értelmezni a képet, hogy Asimov a nyolcvanas évek második felétől további regényeiben gyakorlatilag elkészítette az összekötő kapcsokat addigi "világai" között. A halhatatlanság halála egyértelműen "egy térben és időben" van a 'kánon' szerint az Alapítványokkal, meg még pár másik önálló sztori is; egyéb írásait pedig, mivel nincs direkt kizáró tényező, csak elhatározás kérdése szintén ugyanabba az asimovi univerzumban elhelyezni.
Előzmény: motyo_1999 (715)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.07.25 0 0 716
bocsánat "Eternity"
motyo_1999 Creative Commons License 2006.07.25 0 0 715
Ez nem csak a te spekulációd, ez a Mester feltett szándéka is volt (persze csak utólag....)

Valamelyik kései Alapítványban található egyértelmű utalás, miszerint valaha léteztek az "Örökkévalók", akik képesek voltak különböző valóságok között válogatni, és végül ezt választották (a "Halhatatlanság" az eredetiben "Enernity", azaz inkább Örökkévalóság - az egyik fordító nem figyelt a másikra - és a regény végén ugye megsemmisül a Halhatatlanság, a valóság a Maximális Valószínűség vonalára ugrik, ami űrutazáshoz, és ebből következően nyilván Galaktikus Birodalom kialakulásához vezet)

Sajnos nem tudom, hol van pontosan ez a bekezdés, ha akarod, megkeresem.
Előzmény: Grandsenior (713)
Grandsenior Creative Commons License 2006.07.25 0 0 714

Szerintem ez a topic nagyon alkalmas lenne Sci-Fi élmények tárgyalására, legyen az Asimov vagy Lem, vagy bárki más. Sajnos -lehet, hogy a nyár miatt - akadoznak, de csak leírják az emberek,hogy milyen élmény érte őket ezen a vonalon.

 

Most kezdem el olvasni a második alapítvány trilógiát. Lehet rajta érezni, hogy ezt már nem a mester írta. Hyperjáratok, Szimek, gépagyúak ( ami alacsony inteligenciájú robotot jelent [alantas munkára] ). Hát nem tudom, remélem, hogy elfogadható lesz a számomra.

 

Bennem, mindig hiányérzetet hagyott az Alapítvány és a Föld. Itt van 500 év, és most lesz II. Galaktikus Birodalom, vagy nem??? Galaxia számomra nem elfogadható, de meg sem valósítható csak sok ezer év alatt. Akkor mi lesz?

 

És ha a hypertérben tud az emberiség utazni, miért marad meg a saját galaxisában?

Előzmény: tillA (712)
Grandsenior Creative Commons License 2006.07.25 0 0 713

Sokat gondolkodtam az Robot -Birodalom univerzumon és most újra olvasva a könyveket a Halhatatlanság Halála is beilleszthető ezekbe.

 

Szerintem úgy, hogy  még ez a robotok kialakulása elött történt.

 

Mert az atomenergiát a könyv szerint a 30.- században fedezték fel, és a sorozatos valóságváltoztatások miatt csak a 15000-századvab lépett ki az emberiség az űrbe. De akkor más a lakható bolygók mind foglaltak voltak, mert más fajok benépesítették, az emberiség elsorvadt.

 

Na ezért kellett pusztulnia a hallhatatlanságban, ugye " ezen mi most 2006-ban már túl vagyunk" az atomenergiát a 20-század felfedezte és nyitott az út a csillagok felé. Van valami nálunk, amit akár űrkutatásnak is lehetne nevezni.

 

A Robot-Birodalom univerzumban a galaixist az emberi faj kizárólagosan népesíti be, tehát mint előzményt itt látom a beilleszthetőséget.

 

Szóljon, ha valaki nem ért velem egyet!

Előzmény: motyo_1999 (694)
tillA Creative Commons License 2006.07.24 0 0 712

Az elmúlt napokban innen-onnan szóba kerültek más topikok, hát, gondoltam, leírom, jelen téma - amely "otthonom" az Indexen - mellett még milyen fórumokat látogatok (azaz mely címek jelennek meg nekem itt, a baloldali menüben mint 'Kedvencek'). Hátha valakinek közületek ötletet, kedved ad. (Motyó tűnt fel például a minap váratlanul a 'Pirx'-ben.)

- a már említett Star Wars = Alapítványt (amelynek címe, nem győzöm hangsúlyozni, nem 'állítás', hanem játékos témafelvetés); elég gyéren halad mostanában, talán lassan el is hal. (Asimovos topik amúgy, látom, kettő is van az Indexen, de nem tudom, melyikbe volna érdemes bekapcsolódni, még egyikbe se néztem bele soha, az egyikben már kétezer felett van a hozzászólás, visszamenőleg el kéne olvasni, hát, majd nyugdíjas koromban...)

- az Orion űrhajót; az behalt, illetve, mondjuk azt, hogy jelen topik kiváltotta (lényegesen bővebb tematikával)

- a Pirx kapitányt és a Stanislaw Lemet; előbbi még csak-csak, utóbbi igen gyengén megy mostanában. Az író elhunyt, ugyebár, teretménye meg akkor lenne megint érdekes, ha a tévésorozat bemutatására volna esély. (De nincs.)

- Philip K. Dick; itt elsősorban a jeles szerzőhöz kapcsolódó friss olvasmányélményeikről számoltak be a népek, köszönhetően az Agave kiadó utóbbi évekbeli köteteinek, ám a közönség lehet, hogy közben szépen át is szokott a kiadó honlapjának saját fórumára.

(Ennyi a sci-fis topik, de  teljesség kedvéért ideírom a többit is, amiket látogatok - legalább ismerjetek meg teljeskörűen :) -, szóval: Solaris együttes; Louis de Funes; Kraftwerk; Monty Python; 24.)

tillA Creative Commons License 2006.07.24 0 0 711
Istenem, úgy megnézném ezeket a néhai magyar tévéjátékokat. Amire emlékszem (H.H.), azt is, amikre nem (vagy esetleg nem is láttam anno), azokat pláne. A Pirxet is olyan jó volt újra látni húsz év után. (Erős nosztalgia-faktorral.) Kéne valaki, akinek belső kapcsolatai vannak az MTV-nél...
tippancs Creative Commons License 2006.07.23 0 0 710
"... kivulrol a panelt egy nagy fekete ruhafolttal letakartak..."
Erre én is emléxem :)
Előzmény: motyo_1999 (709)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.07.23 0 0 709
Valoban volt egy magyar tevejatek-feldolgozasa, nem is volt rossz, es teljes mertekben hu volt a regenyhez.
Az megmaradt, hogy a vegen a kirobbant hazfalat ugy probaltak erzekeltetni, hogy kivulrol a panelt egy nagy fekete ruhafolttal letakartak... Hat istenem, tevejatek. :)
Előzmény: tippancs (708)
tippancs Creative Commons License 2006.07.23 0 0 708
Egymilliárd évvel a világvége elött, ezt láttam egyszer a tévében. Ha jól emléxem, egy magyar változat volt(?).
motyo_1999 Creative Commons License 2006.07.22 0 0 706
Nos, ebben az esetben nyugodt szívvel rád bízom a bonyolítást :)
Az, hogy felismerem a cirill betűket, még nem biztosítéka a sikeres rendelésnek. :)

Viszont mindenképp olvasd el a regényt....
Ha nem tudod megszerezni, akkor ebben a formában:
http://www.ujgalaxis.hu/ebooktar/halhat/nter1901.htm
(Bár gondolom könyvet te is könyvből szeretsz olvasni....)
Előzmény: eolomea (705)
eolomea Creative Commons License 2006.07.22 0 0 705
Ijjjj....... és te ugye nem tudsz semmit ennek a megszerezhetőségéről? :)

Dehogynem :-) Pl. itt is van (bar ennek megszerzeseben Dimitrij baratom segitsege kellene): http://video.lihoman.ru/order.php?type=genre&sub=ru_fiction&opt=1377&cat=coll&q=0-200

A "Konyec..." DVD-változatának létezésére egyedül egy orosz fansite utal, a szerző birtokolja is, bár azt nem tudni, hogy hivatalos kiadás, vagy tévéből vette fel...
http://www.sf.perm.ru/eng/solaris/films3.html


A szerzovel (Nagya) leveleztem is, szoval megkereshetem ujra. Egyebkent felkeltodott az ereklodesem a film irant (korabban megvehettem volna videon, de ugy gondoltam, hogy ehhez igazan kellene a tortenet ismerete - es nekem nincsen meg a regeny. Most ugy latom, annal a cegnel eltunt a video :-( Szoval az rendezte a filmet, aki a Hold szivarvany-t keszitette [ami csak olyan kozepes film - de azert igazi sci-fi), viszont a zeneszerzo nem mas, mint a Solaris/Stalker-es Edward Artemjev!

Pali, ha esetleg ismersz orosz online DVD-boltokat, akik külföldre is szállítanak.....

Persze, ismerek egy parat (kaptam is toluk filmeket), akik az USA-ban vannak (es egy kisebb Kanadaban). Most inkabb Dimitrij utjan szerzem meg a filmeket, mert igy sokkal olcsobb. Az eredeti aron az Ozon utjan is kaptam DVD-ket (ozon.ru), de azoknak megszunt az angol nyelvu oldaluk. Ha elboldogulsz az orosszal, akkor talan tudsz kezdeni valamit veluk. (Ok vegtere is az orosz Amazon).)

Viszont en talan jobban tudnek neked segiteni, mivel sok film hivatalosan nem kaphato + nem biztos, hogy a legjobb kiadast kapod meg (nem beszelve egyebekrol). Szoval en igy is ugy is kitaposom az utat, es legfeljebb en is motivalva vagyok (mint ebben as esetben).

Ha az elvta... urakat erekli, beszelhetunk Sztrugackij megfilmesitesekrol is. (Pl. meg tudnam szerezni az Egymilliard evvel a vilagvege elott c. filmet angol felirattal. (Amolyan Stalker-es adaptacio; nem nagyon hasonlit az eredeti regenyre, es elegge nehezkes.)
Előzmény: motyo_1999 (704)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.07.22 0 0 704
Ijjjj....... és te ugye nem tudsz semmit ennek a megszerezhetőségéről? :)

Az orosz lista valóban elképesztő mennyiségű filmet tartalmaz. Még hasznosabb lenne, ha a filmek elérhetőségéről is adna bármilyen infot :( (mint ahogy a könyvváltozatokról ad is)

A "Konyec..." DVD-változatának létezésére egyedül egy orosz fansite utal, a szerző birtokolja is, bár azt nem tudni, hogy hivatalos kiadás, vagy tévéből vette fel...
http://www.sf.perm.ru/eng/solaris/films3.html

Pali, ha esetleg ismersz orosz online DVD-boltokat, akik külföldre is szállítanak.....
Előzmény: eolomea (702)
eolomea Creative Commons License 2006.07.22 0 0 703
Meg annyit, hogy az egypolusu vilagunkban altalaban teljesen ismeretlen az a sci-fi, ami "keleten" lett elkovetve. Bizonyitvan, hogy milyen sok fantasztikus film keszult a Szovjetunioban, itt van egy lista (filmek + animaciok ... sajnos, csak oroszul - milyen jo lett volna annak idejen odafigyelni az orosz tanarra, ugye :-)

http://www-lat.fandom.ru/about_fan/kino/index2.htm
Előzmény: eolomea (702)
eolomea Creative Commons License 2006.07.22 0 0 702
Meg még az is, hogy a Halhatatlanság halálának tudtommal egyetlen megfilmesítése Rajnai András által történt a "Televíziós mesék ..." keretében.

A szovjetek is megfilmesitettek a regenyt, hasonlo cim alatt. http://us.imdb.com/title/tt0298960/
Előzmény: motyo_1999 (696)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.07.22 0 0 701
a jovo legszukebb eroforrasa az emberi figyelem lesz

Nagyon találó, fel is jegyeztem. Bár talán nem vadiúj gondolat, hiszen ez pusztán a fogyasztói oldala a 60-as években megjósolt "15 perc hírnév"-nek.

hogy amikor az informatikai technologia elterjed akkor elsorban szorakoztatasra hasznalodik

Pedig ez törvényszerű. "Elterjedni" annyit jelent, mint megnyílni a tömegek számára - vagyis nagyszámú nem szakember számára. Ők pedig mi másra használnák?

Szűk körű művészeti formák képviselői szoktak siránkozni, hogy mennyire tragédia, hogy nem jut el széles tömegekhez a művészetük. Azután ők maguk borzadnak el leginkább, hogy mi történik, amikor valamiért mégis a nagyközönség kezére kerül.

De nem kell ilyen messzire menni: a 80-as években mi magunk is keseregtünk, hogy miért nem közismertebb a sci-fi műfaj. Hát most közismert. Csak már mi nem ismerjük fel.
Ez persze nyugaton jóval korábban lezajlott, csak nálunk sokkal szigorúbb kezekben összpontosult a könyvkiadás. Ez teher, de mint látható, sok szempontból áldás is volt.
Előzmény: Törölt nick (700)
tippancs Creative Commons License 2006.07.21 0 0 698
Nekem az első sci-fi amit olvastam az a "Gyilkosság az űrvárosban"<-ez a magyar címe (The Caves Of Steel), a folytatása, "A mezítelen nap"(The Naked Sun).

Én azon kevesek közzé tartozom akik nem tudták elolvasni az Alapítványt. Bocs. Az elsőt még igen, de a többi egyszerűen nem ment.
motyo_1999 Creative Commons License 2006.07.21 0 0 697
Talán nem tévedek, ha kijelentem, hogy egyikünk fejében sem pont így jelentek meg a Halhatatlanság folyosói...

motyo_1999 Creative Commons License 2006.07.21 0 0 696
Meg még az is, hogy a Halhatatlanság halálának tudtommal egyetlen megfilmesítése Rajnai András által történt a "Televíziós mesék ..." keretében.
Egyetlen egyszer vetítették majd 25 éve, amiről sajnos lemaradtam, és ez érzékenyen érintett, mivel nagy kedvencem a regény.
Nemrégiben elcsíptem egy Rajnai-portréfilmet, amelyben egy nyúlfarknyi részletet elhelyeztek a műből. Harlan Technikus - Juhász Jácint :) Megindító volt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!