Keresés

Részletes keresés

nortivan Creative Commons License 2019.01.26 0 1 24389

Köszönöm a választ, sokat segített! Legalább nem agyalok ezen is....

Előzmény: viktoria98 (24388)
viktoria98 Creative Commons License 2019.01.26 0 1 24388

Kedves nortivan!

Novemberben voltam felülvizsgálaton.

2 hét múlva kaptam meg a határozatot, változatlanul hagyva a C2 kategóriát.

Ezt követően kaptam egy levelet, hogy újra be kell mennem, mert aggályosnak találják az alkalmasságomat vezetéshez.

Bementem, megcsináltam hibátlanul a szimulátoros vizsgálatot.

Nem vették el a jogsimat, de korlátozták, és 3 évenként kell meghosszabbíttatnom a háziorvossal.

Ha a háziorvosod meghosszabbítja, nem foglalkoznak vele, max. a köv. felülvizsgálaton.

Remélem, tudtam segíteni :)

Előzmény: nortivan (24379)
mrkovács Creative Commons License 2019.01.25 0 1 24387

Ez  jól van így számolva most. Valószínűleg amit írtál az a 68 000 az már emelésekkel lett ennyi, ez csak akkor igaz ha a jövedelem a (2012) szintén a 105238 volt. Ennek a 60%-a (C2) csak 63142.

Amikor írtam én így kalkuláltam az emelkedést.

Előzmény: qzo (24386)
qzo Creative Commons License 2019.01.25 0 1 24386

Újraszámolták az összeget. Az mit jelent, hogy "az ellátás összegének megállapításánál figyelembe vehető havi átlagjövedelem 105238ft"? Ennek vették a 65%-át ami 68405ft, plussz a januári emelés 2,7% 1850ft, így összesen: 70255ft az ellátásom. Tehát emelkedett az összeg.

Előzmény: beteg62 (24383)
mrkovács Creative Commons License 2019.01.25 0 1 24385

Ha nem történik kategória változás akkor nem számít a százalék.

A " felülvizsgálata nem javasolt " (végleges)  - azt jelenti h soros felülvizsgálat nem lesz több.

Előzmény: betegrokkant (24377)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.25 0 1 24384

Köszönöm  szépen kedves szavaid rmlj! Rengeteg orvosi vizsgálat, műtét miatt nem tudtam ide látogatni sűrűbben. Én is remélem a legjobbakat. 

Közben találtam egy frisset Alkotmánybíróság oldalán rokkantság ügyében. (Lekövetve, már többször is tárgyalták, de döntés még nincs)

https://alkotmanybirosag.hu/testuleti_ules/az-alkotmanybirosag-2019-januar-29-i-teljes-ulese/

http://public.mkab.hu/dev/dontesek.nsf/0/AC94FCB189904389C125804F0058949C?OpenDocument

Előzmény: rmlj (24381)
beteg62 Creative Commons License 2019.01.25 0 0 24383

Ezek szerint nem emelkedett , hogy D kategóriás lettél és csak a januári 2.6 % emeléssel lett 70 ezer a pénzed. 

qzo Creative Commons License 2019.01.25 0 1 24382

Üdv mindenkinek! Korábban kérdeztem: "Állapot rosszabbodást állapítottak meg. Ezt a vizsgálat alkalmával mondta meg a doktornő. 70%-ot kaptam, ami D kategória. Nem is kellett mennem a másik két szakértőhöz. Eddig 52%-os voltam, C2 kategoriás, 68-eft rokkant ellátással. Ezután emelni fogják az ellátásom összegét?"

Megkaptam a határozatot, és emelkedett az ellátásom összege 70e párszáz forintra.

rmlj Creative Commons License 2019.01.25 0 1 24381

Kedves Emmerlon!

Jó, hogy írtál! Örülök kedvező tapasztalataidnak és drukkolok, hogy határozatoddal is elégedett legyél.

Előzmény: Törölt nick (24376)
beteg62 Creative Commons License 2019.01.25 0 0 24380

Üdv. betegrokkant !

Nekem egy hónapja volt felülvizsgálatom. 4 %-al javult az állapotom a 3 évvel előttihez képest . De még 50% egészségállapottal maradtam C2 rokkant ellátott. Januári új határozat szerint pénzem is maradt a régi ami eddig volt. Illetve még emelkedett is jan. 1-től 2.6 %-al. 3 év múlva kell majd mennem megint határozat szerint. Akkor februárba töltöm a 60 évet (ha megérem) . Ha 1-2 hónapot csúszna majd új behívó akkor már pont bele  esnék az 5 éves védett korba. Hát érdekes lesz ! Kíváncsian várom majd mi lesz. Lesz-e még új vizsgálat majd , vagy hagynak békén . Nem tudom. Ez még sok mindentől függ tudom , addig még sok idő és sok minden történhet. 

nortivan Creative Commons License 2019.01.25 0 1 24379

Sziasztok! Szép napot Mindenkinek!

Azt szeretném kérdezni, hogy a jogosítvány mennyire befolyásolja a "kihallgatást"(felülvizsgálat) és az értékelést?

C2 vagyok több infarktus után súlyos szívizomelhalásos szívelégtelenséggel. Semmiféle fizikai aktivitást nem tudok végezni, szívátültetésre várok. 2020-ig jó a "mandátumom". A háziorvos azt mondta ő megadja a jogositvány érvényességét, mert tudja, hogy más lehetőségem nincs hogy kimozduljak a lakásból, és azt is tudja, hogy az orvoshoz és a laborba járok, nem európai körútra.

Annyi lenne a kérdésem, mivel a legutóbbi felülvisgálaton is meg voltak húzatva a jogosítványos kérdésekkel, ha most érvényesíttetem, akkor mondhatják azt, hogy meggyógyultam és egy pizzafutári állás az pont ideális? Vagy nem látják a nyilvántartást?

Előre is köszönöm a válaszokat.

betegrokkant Creative Commons License 2019.01.25 0 0 24378

és ha végleges állapotot állapítanak meg az mit jelent ?

ki tudja ?

betegrokkant Creative Commons License 2019.01.25 0 0 24377

ha valakinek lecsípnek pár százalékot de marad a minősítés akkor a pénzét csökkenthetik ?

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.25 0 1 24376

Mai napon volt a fv-om Bpesten Thököly úton. Szerencsére megint egy aranyos, fiatalos doktornőt fogtam ki, aki türelmesen végig vizsgált és kérdezett. Tovább küldött Rehabosokhoz. Ott ketten voltak és szintén emberségesek, kedvesek voltak. Bizony emlékszem még azokra az időkre, ahol gorombán viselkedtek velem is, de szerencsére ennek már nyomát se látom. Sokkal jobban esik az embernek, ha így állnak hozzá, még ha esetleg lehet rossz besorolásba kerülnek. Ma nap meglepetése számomra az volt, hogy bottal jött egy beteg kísérővel liften és vizsgálat végeztével végig káromkodva, szitkozódva, de már bot nélkül rohant le az emeletről. Gondoltam, hogy minek itt színészkedni, ezek a szakértők nem hülyék, h ne vegyék észre ki próbál csalni. Ezek szerint még van aki bepróbálkozik, szánalmasok!

hagyma boly Creative Commons License 2019.01.25 -1 1 24375

takianyu !

Bocsánat , nem tudtam, hogy ez a rendelkezés 2019.01.01-től lépett életbe.Én is részesülök fogyatékossági támogatásban, annó mikor én  rokkantellátott lettem,akkor még ez nem volt a törvényben Sajnos én már 2013.08 hónaptól vagyok rokkant ,így nem tudom érvényesíteni az adó kedvezményt.

Előzmény: takianyu (24374)
takianyu Creative Commons License 2019.01.24 0 0 24374

Nem keverek semmit! A NAV utalja. A lányom is kapja 7 ezer valahány-száz forint. És igen fogyatékossági támogatás, a szakorvos ad igazolást és lehet havi ,vagy éves jóváírással kérni.

Előzmény: hagyma boly (24369)
Leopolds Creative Commons License 2019.01.24 -4 1 24373
Kevés jó tapasztalattal bíró fórumtársunk van. Ezt tapasztaltam. Te orvos vagy? Mert nagyon véded a mundér becsületét. A véglény megnevezése hevesen reagálsz . Viszont az általam említett törvénytelenségeket szó nélkül hagyod.

Előzmény: takianyu (24362)
csympy Creative Commons License 2019.01.24 0 2 24372

Igen, erre az esetre gondoltam, amikor nem jár ellátás, mert nincs meg hozzá a szükséges munkaidő.

Előzmény: marijancsi (24367)
lilei2 Creative Commons License 2019.01.24 0 0 24371

húúú....nagyon köszönöm!!!

Előzmény: csssss (24370)
csssss Creative Commons License 2019.01.24 0 0 24370
Előzmény: lilei2 (24364)
hagyma boly Creative Commons License 2019.01.24 -1 1 24369

takianyu !!

A fogyatékossági támogatás nem keveredő össze az adójóváírással !!!!

Előzmény: takianyu (24365)
hagyma boly Creative Commons License 2019.01.24 0 0 24368

Ki jogosult fogyatékossági támogatásra?

Fogyatékossági támogatásra az a 18. életévét betöltött súlyosan fogyatékos, az ellátás igénylésének időpontjában Magyarországon élő magyar állampolgár, letelepedett, valamint bevándorolt jogállású személy, továbbá a magyar hatóság által menekültként, illetve hontalanként elismert személy jogosult, akinek

- segédeszközzel vagy műtéti úton nem korrigálható módon látóképessége teljesen hiányzik vagy aliglátóként minimális látásmaradvánnyal rendelkezik és ezért kizárólag tapintó-halló életmód folytatására képes (látási fogyatékos),

- hallásvesztesége olyan mértékű, hogy a beszédnek hallás útján történő megértésére segédeszközzel sem képes, feltéve, hogy halláskárosodása 25. életévének betöltését megelőzően következett be, vagy halláskárosodása mellett a hangzó beszéd érthető ejtése elmarad (hallási fogyatékos),

- értelmi akadályozottsága genetikai, illetőleg magzati károsodás vagy szülési trauma következtében, továbbá tizennegyedik életévét megelőzően bekövetkező súlyos betegség miatt középsúlyos vagy annál nagyobb mértékű (értelmi fogyatékos),

- állapota a személyiség egészét érintő fejlődés átható zavara miatt, az autonómia-tesztek alapján súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető,

- a mozgásrendszer károsodása, illetőleg funkciózavara miatt helyváltoztatása a külön jogszabályban meghatározott segédeszköz állandó és szükségszerű használatát igényli, vagy a külön jogszabály szerinti mozgásszervi betegsége miatt állapota segédeszközzel eredményesen nem befolyásolható (mozgásszervi fogyatékos),

- a fent meghatározott súlyos fogyatékosságok közül legalább két fogyatékossága van (halmozottan fogyatékos),

- hallásvesztesége olyan mértékű, hogy a beszédnek hallás útján történő megértésére segédeszközzel sem képes és a fent megjelölt egyéb fogyatékossága is van (halmozottan fogyatékos),

- állapota kromoszóma-rendellenesség miatt súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető,

és állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, továbbá önálló életvitelre nem képes vagy mások állandó segítségére szorul.

A fogyatékossági támogatás iránti kérelem legkorábban abban a hónapban nyújtható be, amelyben a kérelmező a tizennyolcadik életévét betölti.

Mekkora a fogyatékossági támogatás összege?

A támogatás havi összege:

- 21.785,- Ft: ha az igénylő látási, hallási, értelmi, vagy mozgásszervi fogyatékos, illetve autista,

- 26.813,- Ft: ha az igénylő halmozottan fogyatékos személy, vagy ha az igénylő látási, értelmi, vagy mozgásszervi fogyatékos, vagy autista, feltéve, hogy az önkiszolgáló képessége teljesen hiányzik.

Ki nem jogosult fogyatékossági támogatásra?

A súlyosan fogyatékos személy nem jogosult fogyatékossági támogatásra ha

- vakok személyi járadékában részesül,

- magasabb összegű családi pótlékban részesül, vagy

- utána magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak.

Mely esetben szűnik meg a fogyatékossági támogatásra való jogosultság?

Megszűnik a jogosultság, ha

- a súlyosan fogyatékos állapot nem áll fenn;

- a fogyatékos személy a felülvizsgálaton nem jelenik meg és a távolmaradását nem igazolja.

Ha a vakok személyi járadékában részesülő látási fogyatékos személy fogyatékossági támogatásra tart igényt, a fogyatékossági támogatás összege, a vakok személyi járadékának megszűntetését követően

-     21.785,- Ft, ha nem kéri az önkiszolgálási képesség vizsgálatát,

-     26.813,- Ft akkor, ha önkiszolgálási képességének hiányát állapítják meg.

A fogyatékossági támogatás igénylési rendje:

Melyik szervhez kell benyújtani a fogyatékossági támogatás megállapítása iránti kérelmet?

A fogyatékossági támogatás iránti kérelmet formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon

- a megyei kormányhivatal kijelölt járási hivatalához (vagy kormányablakhoz

- pest megyei lakosok esetén a Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatalához, vagy a kormányablakhoz

- budapesti lakosok esetén a Budapest Főváros Kormányhivatala VIII. Kerületi Hivatalához, vagy a kormányablakhoz.

Milyen iratokat kell a kérelemhez mellékelni?

A támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a kérelmező háziorvosa, bentlakásos szociális intézményben élő kérelmező esetén az intézmény orvosa által kiállított orvosi beutalót, valamint a fogyatékosságot igazoló orvosi dokumentációt.

Ha a kérelmező súlyos fogyatékosságát a rehabilitációs szakértői szerv vagy jogelődjének hatályos határozata, szakhatósági állásfoglalása vagy szakvéleménye nem állapítja meg, a kormányhivatal a kérelmező által benyújtott orvosi dokumentáció alapján

- a súlyos fogyatékosság fennállása,

- az önkiszolgálási képesség,

- a súlyos fogyatékosság fennállása esetén felülvizsgálatának szükségessége,

- a felülvizsgálat szükségessége esetén annak időpontja megállapítása érdekében intézkedik.

Mit tartalmaz az orvosi beutaló?

Az orvosi beutalóban a háziorvos

-  nyilatkozik arról, hogy a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció a súlyosan fogyatékos állapot minősítésére alkalmas-e,

-  véleményt ad a kérelmező önálló életvitelre való képességének és önkiszolgálási képességének minősítéséhez,

-  nyilatkozik arról, hogy ha a kérelmező a rehabilitációs szakigazgatási szerv általi személyes vizsgálata szükséges, a vizsgálatot a kérelmező lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy a vizsgálatot végző szervnél indokolt-e elvégezni.

Amennyiben a kérelmező nem rendelkezik a minősítéséhez szükséges iratokkal, a súlyos fogyatékosság minősítésének előkészítése érdekében a háziorvos gondoskodik a megfelelő szakvizsgálatok elvégeztetéséről.

Személyesen meg kell jelenni a szakértői vizsgálaton?

A kérelmező a súlyos fogyatékosság minősítése céljából személyes megjelenésre kötelezhető. Ha a kérelmező a jogkövetkezményekről való tájékoztatást tartalmazó felhívás ellenére nem jelenik meg, a járási hivatal az eljárást megszüntetheti.

Ha a kérelmező személyes vizsgálata szükséges, a járási hivatal a vizsgálatot - a háziorvos javaslatától függően - a kérelmező lakóhelyén, tartózkodási helyén (bentlakásos szociális intézményben élő kérelmező esetén az intézményben) vagy a járási hivatal székhelyén, telephelyén végzi el.

Mely naptól jár a fogyatékossági támogatás?

A támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a fogyatékossági támogatást a havonta utólag, a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig folyósítja.

Milyen kedvezményre jogosult a fogyatékossági támogatásban részesülő személy?

A fogyatékossági támogatás megállapítása esetén

- a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet szerinti utazási kedvezmény igénybevétele és

- a jogszabályban maghatározott adókedvezmény megállapítása

céljából a fogyatékossági támogatást megállapító határozattal egyidejűleg hatósági igazolványt adnak ki. A hatósági igazolvány a felülvizsgálat időpontjáig, de legfeljebb 5 évig hatályos. Ha a fogyatékossági támogatásra jogosult személy állapota végleges, a hatósági igazolványt - további 5 éves időtartamra adják ki.

Utazási kedvezmények

Utazási kedvezmény igénybevételére jogosult:-   az a vak személy, aki vakok személyi járadékában részesül, az erről szóló igazolás alapján, vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványával rendelkezik;-   a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványával utazó hallássérült személy.Korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel, vagy kedvezményes bérlettel az a személy, aki, vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül. Korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel, vagy kedvezményes bérlettel a fogyatékossági támogatásban részesülő személy, valamint korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel a fenti személyekkel együtt utazó személy. A kedvezmény mértéke:Vasúti személyszállítás, HÉV, vagy helyköziautóbusz igénybevétele estén:- a jogosult részére a jegy- és bérletkedvezmény mértéke 90%-90%,- a kísérő 90%-os mértékű menetjegy kedvezményre jogosult, de bérletkedvezményt nem vehet igénybe. Helyi közúti és kötöttpályás közlekedés esetén a jogosult részére a bérletkedvezmény mértéke100%. a kísérő részére a bérletkedvezmény mértéke 100%.

2018. január

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Központi Ügyfélszolgálati Iroda

Budapest, V. Szalay u. 10-14.. Telefon: (06-1) 795-3168

www.emmiugyfelszolgalat.gov.hu

www.csaladitudakozo.kormany.hu

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Fogyatékossági támogatás

A fogyatékossági támogatás a súlyosan fogyatékos személy részére járó pénzbeli juttatás.

A támogatás célja, hogy - a súlyosan fogyatékos személy jövedelmétől függetlenül - anyagi segítséggel járuljon hozzá a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérsékléséhez.

1998. évi XXVI. törvény

támogatás  nem keverendő az adó jóváírással

Előzmény: takianyu (24365)
marijancsi Creative Commons License 2019.01.24 -1 1 24367

van olyan, hogy orvosilag megvan a jogosultsága a leszázalékolásra, dolgozni sem tud egyáltalán

de nincs meg a  munkában töltött ideje hozzá és akkor ellátást nem kap

a kérdés erre vonatkozhatott

Előzmény: takianyu (24366)
takianyu Creative Commons License 2019.01.23 -2 0 24366

Ha valakit "leszázalékolnak" akkor ellátást is megállapítanak és ebben az esetben nem kell fizetni egészségbiztosítási hozzájárulást.

Ez vonatkozik a nem rehabilitálható C2-D és E kategóriára.

Előzmény: csympy (24363)
takianyu Creative Commons License 2019.01.23 -1 0 24365

Most volt a TV-1-en, hogy visszamenőlegesen is jár a fogyatékossági támogatás. Utána kell járni.

Előzmény: lilei2 (24364)
lilei2 Creative Commons License 2019.01.23 0 0 24364

Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni (bár igazából sejtem a választ :-D ), hogy a 2019.január 01-től megadott új betegségek (pl.emlő rosszindulatú daganata) amire igénybe lehet venni az adójóváírást jár-e visszamenőlegesen is ha a betegség már 2018-ban kezdődött. Nyilván az orvosi igazolás kiállításának dátuma 2019, és igazából ezeket a kódú betegségeket január 01-től rakták be a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről című rendeletbe.

Elméletileg tudom, hogy nem jár, mert januártól él ez a rendelet módosítás....de hátha :-)

Köszönöm!

csympy Creative Commons License 2019.01.23 0 0 24363

Pénzbeli ellátáson kívül milyen kedvezmények, támogatások vehetők igénybe és ezeknek mi a feltétele, ki élhet vele?

Ha valakit leszázalékolnak, de nem kaphat ellátást, akkor a tb-t továbbra is fizetnie kell maga után?

takianyu Creative Commons License 2019.01.23 -3 2 24362

Remélem a korrektség nevében, hogy ugyanilyen hevülettel fogsz megemlékezni amikor a fórumozók (és ez van többségben) arról számolnak be, hogy korrekt vizsgálatban volt részük. Ja és remélem beteljesül a vágyad és kifogsz egy "véglényt"!

Szép napot mindenkinek.

Előzmény: Leopolds (24361)
Leopolds Creative Commons License 2019.01.21 -5 1 24361
Felháborító, amit írsz...ezek a mocskos " felülvizsgáló" "orvosok". Csöpög a rosszindúlat belőlük. Van pofájuk így beszélni a betegekkel. Holott a 2012 rokkant törvény átalakításában, a Kúria és az AB által jogellenes törvényalkotásban nyakig benne voltak. Magyarul: a kormánnyal együtt működve bűnőket követtek el. Az ember azt várná, h visszavegyenek a hatalmas arcukból...de nem. Bő 2 év múlva megyek én is egy ilyen véglényhez. Félek, h eljár a kezem, ha megélem..
.Apropó: a jog és törvényellenes intézkedések korrigálására 2019.03.31.-ig kaptak időt . Eddig semmi jele, h lenne hajlandóság bennük.
Előzmény: Szeszi50 (24360)
Szeszi50 Creative Commons License 2019.01.20 0 4 24360

Sziasztok.

Végre túl vagyok a felülvizsgálaton. Október 17 helyett december 20.

Nagyon rosszul indult az egész, előtte éjjel meghalt a testvérem, nem is akartam elmenni.

Mivel végig mellette voltunk pár papíromat otthon felejtettem.

Reggel fél nyolc, mindenki ott ül a rendelőben, kb 20-an. Szék bőven akár 40 embernek is. Főorvos kiáll az ajtóba és üvölt velünk, mit képzelünk hogy a székre pakoljuk a kabátokat, táskákat, kísérők ne üljenek le. Fogas nincs, amúgy kiírva értékeidre vigyázz ne hagyd kint.

Nézünk csak mivel bőven van üres szék.

Aki előttem bemegy mind felháborodva jön ki, minősíthetetlen modor bent dokitol. Sorra kerülök, egyből kiabál hol van több papírom, elmondom mi történt és, nem is akartam jönni. Ezen megjobban kiakad. megjegyzem neki igaz nincs itt minden egyes konzilium és kontroll papírja de, mindegyiken úgy kezdik: folyamatos kezelésben részesül, kontrollra jött, terápiát folytatjuk. Kioktató, lekezelő. Közli a fia ugyanezekben a betegségekben szenved és tolókocsiban ül már 42 évesen. Válaszom: akkor tudja mi ez, hiányos papírok nélkül is, illetve mire való a számítógépes nyilvántartás?

Úgy jövök ki készüljek a fellebbezésre. Ja, és mivel egészségügyis voltam még jobban kioktató. Volt kolléganőm jön utánam nyugtatni.

Pénteken megjött a határozat, maradt a C2 nem rehabilitálható.

Pár %-ot levett a hiányzó papírok miatt de vissza nem tudott minősíteni.

Felháborító volt az egész, amit ezek a pökhendi vén főorvosok megengednek maguknak.

Remélem, három év múlva más lesz. Sok sikert mindenkinek, BÚEK, nyavaja mentes 2019- et..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!