Mivel ingyen van a fenyőd, nincs min gondolkodni. Lehet, hogy tizenöt év helyett a tizennegyedikben kell átrakni a kályhát, de kb. ennyi lehet a különbség.
Fenyőfához! Volt,hogy az egyik fórumon,az én kérdésemre sem reagált senki.De te nem jártál úgy. Én pl nem alkalmazkodom ,és ragaszkodom fafajtához ,az a lényeg,hogy felfűtse a kályhát,persze legyen száraz.De voltak évek,amikor csak fűzfához,a másikban csak nyárfához tudtam olcsón hozzájutni.Persze a puhafa hamarabb telerakja pernyével,és egy ilyen év után pucolnom kellett a füstcsőbekötésnél. És OK.
Csak nem szétnyílt a kályhád? Nem fűtötted túl? Hogyan és mi módon kezdtél el tüzelni benne? Írj még pár információt, mert csak úgy lehet megfelelő választ találni a problémádra, ha rendelkezésre állnak a tájékoztatók. A fenyő témára: a fenyőben levő gyanta miatt nem tanácsolják a tüzelést vele. Hamarabb kell átrakni a kályhát illetve minden évben alaposaban kell kitisztítani. A csempének nem lesz semmi baja, a belsőség úgyis kidobásra kerül. Péter
Egy ismerösöm is járt így, őneki ajánlottak valamilyen anyagot amit fával kell eltüzelni, de nem konix volt az biztos! Hétfőn találkozom vele megkérdezem mi volt az!
Köszi botsman ha megkérdezed az öreget légyszi ird már meg mit mondott.Nálam a füstjáratoknál a fugáknál minden oldalon magasságilag a közepén 3-4 sornál jön a savanyu füst.kérdezd már meg azt is hogy ha kátrány van benne és szárazfával tüzelek nem ivódik bele a csempébe nem színileg hanem szagilag félek utána el kell dobni az egész csempét.előre is köszönöm
Pár kályhát már megépítettem én is ,a tévedés lehetősége mellett azért leírom a véleményem. A vizes fa okozhatja a savanyú(putri) szagot,láttam már fehér csempén átütött kormot,de hipp-hopp nem fog átütni,különböző rétegek vannak még előtte. Szerintem tüzeld aktívan száraz fával,és meglátod,hogy múlik-e a szag. Ha nem múlik,lehet hogy valahol ki tud szivárogni a füst,esetleg a tetején a takarásnál,a füstcsőbekötésnél,az ajtónál,stb. Jővő héten megyek egy idősebb szakihoz,megkérdezem őt is,hogy mit mond,hátha van valami népi szagtalanító.
Sziasztok mindenki!Még mindig a cserépkályha kátránnyal vagyok bajban, van valaki akinek ez a szakmája a huzat jo. Ha tüzelek benne nem veszi át a csempe a szagot? átrakás nélkül hogy lehet kitisztítani? Köszönöm akik eddig próbáltak segíteni.
Hali! Gondolkoztam, hogy jol ki kellene égetni csak félek hogy a kátrányszagot átveszi maga a csempe és utána átrakni sem lehet. A konix feloldja a kátrányt?
Szia! Nézd meg a kályha huzatát. Úgy tudod, hogy amennyiben van tüzelő és hamuajtó, akkor a tüzelőajtót zárd be, a hamuzóajtó elé tegyél egy vékony papírlapot, pl. írógéplapot. Ha megtartja illetve behúzza valamennyire, akkor jó a huzata a kályhának, egyébként pedig nem. Ha nem, akkor először kéményvizsgálat, ha ez sem segít, akkor szerintem átrakás. Péter
Sziasztotk! kb 2 hónapja rakattam cserépkályhát de már kátrányosodik amikor fűtök érezni a savanyú füst szagot.Szétszedés nélkül ki lehet takarítani?(vizes fával tüzeltem) Ha valaki tud segítsen köszi!
Én egy asztalos vagyok és így elég sok fa hulladékom keletkezik .És ezért gondoltam arra hogy rakatok egy cserépkályhát. de én főleg fenyőfával dolgozom. És azt hallottam , hogy fenyővel nem igazán jó tüzelni. Nem csak azért mert kicsi a kalória értéke hanem a korom vagy füst vagy valami ilyesmi tönkre vágja a kályhát. Igaz ez? Hallotatok erről? Vagy máshogy kell felrakni a kályhát ha főleg fenyővel szeretnék tüzelni? Tapasztalat? Vélemény?
Encs? megdobbant a kicsi szívem kicsit, arról jövök én is. Akarok én is szép kandallót, de a helyzet a következő:
van egy hosszú szobám, ami kettő, egy olyan boltívvel elválasztva, aminek az egyik szára kémény. Lévén földszinti a lakás, ebbe a kéménybe, itt megerősítést kapva, készíthetnék kandallót, ami funkcionál. Nagy tér nincs, kis pereme is lehet, de meg tudnád e csinálni, és mennyiért. ez a kérdés. persze tudom, meg kell tekinteni, és egyáltalán, de szívesen mutatom, várom a lehetőségek felvázolását. Itt valaki egyszer azt mondta, egy tűztér beépítése kőművesi munka, a kémény valaha funkcionált, gondolom ma is, kellene jobban mondva.
Ugyan már nem Encs, hanem VI ker, Budapest, még talán jobb is, közelebb van Érdhez.
képeim azok vannak dögivel, szinte téglánként fotóztam.
Végül is a tűztér mellett/mögött pár centivel egy sor samott van, a samott után és a felépítményben is kalcium-szilikát lap van.
Ami a sütést-főzést illeti szerintem bátran tervezgess, nekem is feltett szándékom hogy akár grillez, rablónyárs készítés vagy akár kenyérsütés céljára is fel fogom használni. Vagy bármi másra!
Üdv kályhás! Múlt hétvégén átmentem érden, az a te üzleted amelyik a főut mellett van és olyan kékes lilás szinű kivűlről? Mert akkor nem kell keresnem a következő alkalommal :)
Gratula ! Gyors vagy, én meg csak elhúzom mint a rétestésztát :( Vannak képeid a kürtő épitéséről is ? Belülről mível burkoltad el? Legujabb vad elképzelésem az,hogy a víztartály tisztitónyílásánál egy kis sütöt alakitsak ki,amit egy szellőzőrácsal takarnék el. Arra gondoltam ha ide egy vízes edényt tennék ez lenne a párásitó is, esetleg tea melegitő stb...
Kezdek irigykedni! Nekem még mindig csúszik a kandalló project. Bár elgondolkodtam egy asszimetrikusban, mivel egy lépcső alá kerülne. Bár még lesem az ötleteket hozzá. Van valakinek ilyenről képe?
NNa.... elkészült, bár van még pár aőró igazítanivaló rajta, de működik és igazán remek. Az előző hozzászólásaimban voltak 3D-s látványtervek hogy milyennek terveztem, össze lehet hasonlítani milyen lett. Hozzáteszem, ez is amolyan csináld-magad kandalló, bár nem én építettem hanem egy olyan igazi ezermester, aki talán csak gravitációt nem tud csinálni légüres térben, de amúgy minden mást igen.
Tapasztalatom az annyi lett hogy csak na. Remélem majd tudom kamatoztatni a leendő kandallóépítők megsegítésére.
:)) köszi. hát nem magad akarod megépíteni? amúgy Érden lakom,de az egész országban(meg azon kívül) is építek. pécs,solymár,halásztelek,encs,érd-januárban ezeket nyomtam pl.
mióta az autót feltalálták könnyebb egy kicsit.nem úgy mint tanuló koromban,vonaton cipeltem a mesterem szerszámait egy bazi nagy táskával:))
Huuuuuúúúúúú!!!! Akkor a te általad épített kályhát vettük meg. Valszeg. Mi egy Zalaegerszeg melletti faluban vettük, akik azt mondták hogy Sopronból hozták. Sopronban 3 évet fűtöttek vele, ő 5-6 évet. Kicsi a világ mi? Jó nagy utat járt be a kályhád! :) Amúgy te merre felé laksz? Merre felé űzöd az ipart? Kellene egy jó kályhás! :)
Köszi a tippet. Ami a zászlómintásból ismerösömnél áll, azt kb. öt év múlva kell majd átrakni. Persze benéztem mögé és úgy tűnt, hogy a háta is ép csempékből áll. (A látszat, persze csalhat.) Addigra remélem már én is neki tudok(merek) állni az átrakásnak.
Én voltam januárban, aki jelentkezett nálad, hogy szeretnék veled menni egy-egy alkalommal, mert gyakorolnom kell. A többit majd telefonon, hívlak.
Pénteken otthon vagyunk egész nap, de szombaton reggel megyünk le Balkányba majd onnan Debrecenbe. Szóval pénteken gyertek ha tudtok és akkor én is megkínállak benneteket.
Ja lemaradt az előbbi hozzászólásom végéről:
Ambrust nagyon jó szakembernek ismertem meg. Édesapám mindig a szememre hányta ha szerinte kóklerre bíztam egy adott munkafolyamatot. Nos, jelen esetben ő is megerősített abban hogy a megfelelő szakember építette a kupolát.
Örülök hogy megismertelek és ha tudtok jönni holnap szívesen látlak titeket.
dehogy gond! ellenkezőleg.nem vagyok oda a mindennapi standard építésekért(márványkandalló,rusztikuskandalló,csempekandall.....lyukas csokoládé,kerekcsokoládé) :)) ez legalább kihívásnak tűnik,valószínű élveznén:)
költőék csak 22,5x22,5 ös csempét forgalmaznak.ez amit mutattál ólommázas kerámia termék és a minta ritkasága miatt szerintem csak bontotkályhaként fogsz tudni hozzájutni.
adok egy számot 20/9113688
örg kályhás barátom miskolcon lakik,kérdezd meg őt.van vagy 30 garnitúra bontott kályhálya. ha neki nincs akkor senkinek:)) ha
Jó lett az általad készített kupola, köszönöm szépen.
Remélem a mézes megfelelően melegíti a belügyminisztériumodat.
Először magasnak találtam, de a fater mondta hogy a füstcsőtől való megfelelő távolságtartás miatt volt szükség erre. Nem baj az ha hozzáértő csinálja, mint a jelen eset is mutatja.
Adj neki drótkoroggal és ragyogni fog. Ha nem használod a továbbiakban fűtésre csak a lakás díszeként, akkor esetleg a palástot lelehetne fényezni. Én pl. hőálló mattfeketére fújnám.
Köszi a választ! Lehet, hogy Zalakerámiás, habár én zalai vagyok és még nem láttam ilyet (ami persze nem jelent semmit). Ez a kályha is Sopronból való. Lehet, hogy ha vinnék mintát magammal valaki megcsinálná, de akkor is érdekel, hogy mi lehet a mintázat neve. :) Rengeteg kerámiás oldalt megnéztem, de sehol sem találtam ilyet. Azért köszi!
Szerintem is szép lehetne. :) Beépítésen nem gondolkodtam, túlságosan nem akarok belebonyolódni. Viszont ha fel lehet újítani, és nem lenne túl költséges, annak örülnék. Csak fogalmam sincs, hogy kezdjek hozzá. :)) Nem vagyok műszaki analfabéta, de ebben a témában nem vagyok járatos.
Ez a vaskályha vasalat gyönyörű műremek. A felújítás lenne persze a szakszerű és szabályos, de elképzeltem egy téglakályha használati részeiként, illetve díszítő elemeiként. Kicsit nonfiguratív lenne, tudom, de egyedi.
Picit OFF, de hátha valaki tud segíteni. Tavaly kaptam ezt a kályhát, jelenleg is üzemel (műhelyben). Megfordult a fejemben, hogy ha szépen fel lehetne újítani,akár bent a nappaliban is jól mutatna, nem mellékesen még meleget is csinálna. A paláston van néhány lyuk, tehát azt ki kellene cserélni. Érdemes vele foglalkozni, vagy inkább fűtsem vele a műhelyt ezután is?
Nekem több mint egy éve húzódott a kandalló épitése,mert voltam a Costrumán meg a BNV-n ,de az ottani kandallós cégek kispisták ahhoz képest amilyen segitséget itt kaphatsz.Kérdéseimre különböző válaszokat adtak úgy,hogy a végén már nem mertünk belevágni.Itt meg akár konferenciát is tarthatsz több szakember közremüködésével akik akár közösen is találnak tuti megoldást.Én is innen vettem bátorságot elkezdeni és amig rajtam múlt haladt is.Ajánlom még a kémény forumot is ott pl. gépészmérnökök is segitenek.
Fűtenék,de még a kéménynél elakadtunk.Nem olyan egyszerű a dolog,mint ahogy elképzeltem.( kéményseprő) A tűztérig kész van.Igértél egy árlistát a szellőzőrácsokról,ha elküldted akkor nem jött át.Küldtem egy képet is az épitendő kandallóról,szerinted melyik megy hozzá? Nem sürgős,ki tudja mikor lesz a kéményből valami.
Én pont' tegnap láttam a keresett csempédet egy öreg zuglói cs.kályhában. Szerintem régi zalakerámiás minta lehet. Új csempeként nem hiszem, hogy ráakadsz.
Köszi a választ, igen, láttam hogy akadnak itt profik is, de bevallom, már jártam kandallós szakcégnél (nem az itt szereplő nikkek cégeinél), és ott főleg csak hümmögtek. Persze lehet, hogy rosszul választottam meg a céget. Remélem, kapok még itt választ, nem sietek sehova :-)
Nem Vagyok szakértő, de jó szigeteléssel szerintem megoldható.
A kandalló mögött leszigeteled a falat ezáltal nem tud felmelegedni a fal. (gondolom egyszerre nem fogod használni a kettőt!)
Az elrejtést úgy tudod megcsinálni, hogy a kupolába raksz egy középzárást amit jól leszigetelsz kőzetgyapottal, de rá kell tenni arra is valmi zárást, hogy a klíma ne fújja ki a közetgyapot port! a középzárás főlé teszel egy szellőzőt a klímának, alá pedig a kandallónak.
De ez csak egy kezdő véleménye! de talán segít valamiben, max csak az elképzelésben
Bár sok kérdés felmerül még! Mekkora kandalló lesz, a klímának a levegőbevezetése, hogy van ? stb.....
Ez csak az én véleményem, de egy jó kandallós szakembert tudok ajánlani.
A fórumon "a kályhás" nick -et viseli, ha rákattintasz megtudod az elérhetőségét is.
(Cserép)kályhát szeretnénk majd rakatni, ami két helyiséget fűt, egy 10 meg egy 20 négyzetméterest. Jó lenne, ha sparhert is lenne rajta. Nagyon fontos a jó hőtároló képesség, mert fő fűtőeszköz lesz, napközben dolgozunk. Kószó József cserépkályhás könyvében olvastam, hogy a vas tűztérbetétes kályhák (nem kandallók) jóval tovább bírják, és nagyobb hatásfokúak, mint a hagyományos falazott tűzterűek. Ugyanakkor az jött le, hogy ezek konvekciós fűtést alkotnak, nem sugárzót, mint a hagyományos kályhák. Ezeknek milyen a hőtároló képessége?
Mennyibe kerül egy ilyen tűztérbetét cserépkályhába vagy kemencébe? Nem kell gyönyörű ablakos ajtó, inkább a hatásfok és a tartósság fontos.
Beköthetők ezek hagyományos falazott kéménybe?
Jól sejtem, hogy ekkor a sparhert már külön rendszer lenne?
Olvasgattam a topikot, sok okos dolgot megtudtam, de kérdeznék még, illetve tanácsot szeretnék kérni. Van egy új lakásunk, gáz cirkós, padlófűtéses, kémény nincs benne. Utólagosan hozzáépített külső (vélhetőleg Schiedel) kéménnyel megoldva szeretnénk majd egy kandallót a nappaliba (ahol a járólap-burkolat és alatta a padlófűtés már megvan, de azzal kapcsolatban találtam is tanácsot). Alapvetően hangulati elemként szeretnénk a kandallót, főleg csak hétvégi estéken gyújtanánk be, a tűz látványa miatt. Az persze nem baj, ha ettől kicsit melegebb lesz :-)
Most jön a csavar. Mivel a kuckót lényegében már szerkezetkészen vettük, no meg az elrendezésből is adódóan csak egy fal jöhet szóba, abban pedig benne vannak a szokvány split légkondicionáló csövei, a szokott magasságban (kb. 2 méter magasan), és magasan a falon van a beltéri egység (2 méter fölött). Ezt persze szeretnénk "elrejteni", a kandalló kupoláját vizuálisan a mennyezetig meghosszabbítva, mert bután nézne ki egy (rusztikusnak tervezett) kandalló fölött a légkondi. Meg lehet ezt oldani valahogy? Hogy a légkondi (ha az megy) elöl fúj ki egy szabályozható rácsozaton, a kandalló meleg levegője pedig (amikor begyújtunk) oldalt két rácson, de a kandalló eközben nem süti meg a légkondit, se a beltérit, se a falban futó csöveket?
félreértettél, nagyon is becsülöm az ilyen embereket. én is amit csak lehet, magam csinálok, még ha 10x annyi időbe telik is, mint ha mestert fogadnék.
Légyszives ne basztasd a srácot. Voltam kint nála,én vittem neki szellőzőt is,és igenis nagy dolognak tartom,hogy nekiállt és megépített laikusként egy kandallót. Nem szégyellt kérdezni,és megfogadni sem restellt bizonyos tanácsokat. A kupola építése azzal a technológiával amit használok, még nekem is egy napot vesz igénybe. Ő belekezdett --megépítette--képeket is közölt róla (nyílvánosan)-és büszke erre a teljesítményre mint laikus. Igaz volt amiben építés közben hibát követett el(ezt telefonon megbeszéltük egyébként)de 85 százalékban teljesített.
Példát lehetne meriteni ebből a magatartásból szerintem....és még valami,(ez reményt csöpögtethet a nagy szívekbe) igenis bárki képes egy kis kézügyességgel megépíteni egy, akár koplex fűtőrendszert is, ha betartja az idevonatkozó szabályozásokat,előírásokat (amik nem véletlenül lettek kitalálva)és MER!!! kérdezni,mert nem szégyen ez a magatartás ha nem tudunk valamit.Végy példát a gyerekektől...
csőváz ati! nem,nyugodtan fűthetsz már ma is(bár szerintem dög meleg van februárhoz képest)....:)) ------------------------- Bocsi,hogy későn reagálok,de állandóan építek ,és igyekszem megfelelni a megrendelőim ugymond extrémebb igényeinek(néha...nem is kicsit, televan a ...némelyik türelmetlenebb megrendelő miatt,akik jól szétcseszik a lelkivilágomat)
de próbálok itt is lenni azért,és egy-pár tanáccsal szolgálni.
Csavarhúzós: Na, valami ilyesmi válaszra számítottam... :o) A képlet meggyőző! Régi cirkó, vagy vízmelegítő hőcserélőjét a füstcsőbe applikálni? Az bírja a meleget, és mégiscsak erre lett kitalálva... Na?
Csak processzor-hűtési tapasztalatokkal rendelkezem :-) De szerintem TEKERNI nem elég a rézcsövet, SZORÍTANI kell a füstcsőre. Az is cél, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek, és ne legyen levegő az érintkező felületek között (szilikonzsírral = hővezető paszta bekenni). Az érintkező felület meg esetleg vastagabb rézlemezből hajlított bordázattal növelhető. Nagy csodát azért ne várj tőle, mert ha a külső oldalon sikerül is tökéletessé tenni a hőátadást, és ezzel akár 60 fokra lehűteni a füstcsövet, a belső oldalon továbbra is csak egy füstgáz-füstcső átmenet van, kb. 4-6 W/nmK hőátadási tényezővel. Azaz ha 210 fokos a füstgáz, 60 fokos a cső akkor az átvihető teljesítmény 150*4= 600 W/nm. Ez 12-es csőnél és fél méteres hűtésnél csak 94W, azaz nem fűt annyira, mint egy 100-as égő.
Megtudja valaki mondani, hogy ennek a csempe mintának mi a neve? Illetve, hogy lehet-e ilyet valahol kapni? Sok helyen kerestem már de sehol sem találtam ilyet.
Nekibátorodva elkezdtem összerakni a kandallót, a samott kövekhez Rath Hungaria BR 1100-as tipusú habarcsot használok (remélem, jó lesz). A zsákon az áll, hogy végső kötés az első fűtésnél, a kandalló leírásában viszont az, hogy 4 hét száradás után szabad először fűteni. Szerinted tényleg kell várni 4 hetet?
szia. szerintem a pilis tüztér nem rossz . magam is építettem már be egy párat belőle. megbíztható jó a hatásfoka is csak a levegőellátása lehetne jobb is.
még nem is hallottam erről a cégről,bár attól még lehet,hogy jók:((
Új vagyok a fórumon, a tanácsotokat szeretném kérni.
Idén fogunk építkezni, vizes kandallót keresünk. Találtunk egy vállalkozót, aki elég jó áron vállalná, viszont nem tudom, hogy mennyire bízhatok meg a munkájában és a javasolt termékekben. El fogok menni olyan helyekre, ahova ő csinált (lehetőleg hasonló) kandallót, de hátha van valami tapasztalatotok, megkérdem itt is:
Sok érdekes dolgot olvastam már a topikban, Szeretnék segítséget kérni. Én is a csináld magad mozgalom tagja vagyok :-))).
Kicsit bátorságot vettem abból is hogy itt is sokan maguk építették meg a családi tűzhely melégét adó kandallójukat.
Sokat gondolkodtam bele merjek-e vágni de végül elhatároztam ( néhány könyv és a topik olvasgatása után) bele vágok. csak hogy szerény szakmia tudással bírok és kontrolálni szertném azt, hogy amit gondolok az jó is. A képeken látható tűzteret vásároltam. müködését tekintve az öntvény betéten kivül van egy fém lemez.
Kérdés a fémlemezen kívül mennyi helyre van szükség és mit kell mellé építeni, kell-e höszigetelni.
A csatolt képen látható a hely ahova kerülni fog az ajtó melletti bemélyedésbe
86 *54 cm a hely a kandalló betét pedig 70*46 cm es így elvileg a tűztér mellett mindenütt 8 cm van még. Kell-e ide samot téglát építeni vagy elég ha légüres tér marad, vagy le kell-e höszigetelni hőtükrös szigetelő anyaggal a mellette lévő falak és mögötte levő kéményt a hőtől való védelem miatt??
Második kérdés a körbe építésnél egy centis rés elég a hőmozgás miatti feszültségeknek vagy teljesen zártan körbe lehet építeni ???
hű de gáz, pedig már tűkön ülve várom a válaszod. Átküldöm, de ide is lekaparnám, mert néha sztrájkol a gépem.
Köszi a múltkori gyors és lényegretörő választ, a metszet alapján egyértelmű a dolog. Ha van még rám kapacitásod, lenne néhány kérdésem:
-tudsz-e esetleg Veresegyház környékén jó áron horganyzott lemezt?
-olvastam a fórumon, hogy nálad is lehet venni szellőzőrácsot, tudnál képet küldeni árral együtt?
-ha ráültetik a kéményt a kandallóra, akkor először meg kell építeni a tűztérig és utána küszködik rá a kéményt, vagy fordítva?
-küldök egy képet az építendő kandallóról (elemekből lehet összerakni). Jómagam elvégzem a betonozást+gipszkartonozást és nekirugaszkodnék az összerakásnak is, de az asszony nagyon szeretné, ha lenne itt egy szakember, aki segítene, meg aztán még nem csináltam ilyet. Lenne-e kedved+időd, s ha igen mennyiért? (Őrbottyán)
Egyértelmű hogy kell árajánlatot kérni. De ugye nem mindig az olcsóbb a jobb... A referenciák szintén sokat számíthatnak.
Általában a kályhások a bejáratott anyagaikkal dolgoznak. Válassztátok ki, hohgy a mesterek által használt anyagokból nektek mi lenne az elfogadható. A csempe legyen jó minőségű, mert az gyak örök éltű, többszöri átrakás után is használható, tehát ne vegyetek abból gagyit !
Ez a standard összekötési módszer (hőcserélő) ha fizikailag nem köthető össze a két fűtési hálózat a jellege miatt (nyitott összekötése egy zárttal). Nincs benne semmi egeydileg gyártott elem.
Így a kandalló által melegített kör vize anélkül adja át a padló-fal-radiátor fűtési körnek a meleget, hogy "megjárná" azt.
Sziasztok! Egy hülye kérdést engedjetek meg. Hogyan válasszam ki a megfelelő cserépkályha építőt? Van két jelőltünk, mindkettőről jót hallani, mindkettőnek láttunk egy-egy kályháját. Hívjuk ki mindkettőt a házhoz és kérjünk árajánlatot? Vagy pontos árat ugyis csak utólag tud mondani?
Nélküled nem sikerűlt volna! Köszi a sok infót! Jól körberagaztóztam! MAjd teszek fel róla képeket! A kupolát muszály drivitolni? CSak simán lemeszelem a kartont az úgy nem járható? Köszi!
(képet úgy tudsz feltenni, hogy ahol írod a hozzászólást, lent lehet betallózni képet, és utánna feltöltöd, majd megjelenik a kép lent és van mellette lesz egy beszúr gomb! És meg is jelenik!)
Sziasztok ! Nagyon rég olvaslak benneteket, sokat tanultam a fórumból ,köszönöm nektek.
Kedves Kályhás ! Ez a hőtárolós dolog nagyon érdekelne, lehetne róla bővebben? pl ,hogy ilyen samott-téglákat hol lehet venni ,elég-e ,ha csak a kandalló mellé van állítva ,vagy fel kel falazni,csak az oldalfalhoz lehet tenni ?
Jó lett a kupola rész ,királyul megcsináltad a középzárást is. A légrácsot remélem teljesen körbedolgoztad ragsztóval,hogy fix legyen.:)) ja,majd tegyél már fel képet légyszi a dryvit-olt és vakolt részről is.
Én is tennék fel ide képeket de nem tudom ,hogy kell. egyszerűbb lenne magyaráznom...
Köszönöm mindenkinek , aki hozzászólásával segített a legjobb megoldás kialakításához! Külön köszönet "a kályhás" nick tulajdonosának Ambrus Úrnak sokat segítettél!! remélem jol fektettem gyakorlatba az elméleti oktatásodat! néhány kép: Jelenleg itt áll a helyzet!
A kandallóstudió honlapján talált rendszerek mindegyike nyitott tágulási tartállyal működik. Ez azt jelenti, hogy zárt tágulási tartállyal nem is lehet üzemeltetni egy ilyen rendszert?! db2002, a te rendszered is nyitott?
A 14kW-os tűztérhez kevés a 140x140-es kémény! Az Ecostarnak 200/180-as füstcső csatlakozása van. Hogy kötötte be a mester a kéménybe? Szűkítőt tett fel? Hány fokos a füstcső becsatlakozása?
A füstcsövet hiába cseréled nagyobbra, ha a kéményed kapacitása kevés! Az a meghatározó! Esetleg az segíthet egy kicsit a dolgon, hogy nem szűkítővel oldod meg, hanem 180-as föstcsővel, amit a stucninál oválisra hajlítasz (természetesen a stucnit is), hogy pont beférjen a 140-es kéménybe. Ezáltal a szűkítő huzatfékező hatását ki tudod küszöbölni.
Egyébként minden betét visszafüstöl kinyitáskor, csak nem mindegy, hogy mennyire.
Sziasztok, megismétleném ezt a kérdést mert nem tudom továbbra sem hogy mit volna jó tenni. Szakember esteleg tudna véleményt mondani? Kályás megkérhetlek hogy mondj véleményt? " Még egy probléma: a kandallóm jelenegi működésével nem vagyok megelégedve. Egy EDILKAMIN ECOSTAR plus készülékem van, amihez az építéskor sajnos a "mester" tanácsa alapján 14/14-es kéményt építtettem. A kéményben van egy elhúzás is, ami nem tesz kifejezetten jót a huzatnak. Jelenleg nem durván, de mégiscsak visszafüstöl ajtónyitáskor ha nem vigyázok. Sajnos hogy rendesem működjön most a pillangószelepet is ki kellett nyitnom állandóra. Kérdés: megoldás lehet-e hogy a jelenleg közvetlenül a tűztér után szűkített fütcsövet kicserélem vastagabbra (20-asra), ezáltal több füstöt tudna hirtelen elszívni kinyitáskor, legalább amíg a falcsatlakozáshoz ér addig 20-as keresztmetszetű legyen Ugye ez a csere a teljel harang (falazott ytong) eltávolításával járna, ezért jó lene tudni van-e értelme. Másik ötletem: defelktort tennék fel a kéményre. Van ezzel kapcsolatban tapasztalat? Tényleg javít 10-20%-ot? Gondolom annyi nekem pont elég lenne."
- mi van akkor, ha padlófűtés esetén a teherhordó kövek alatt óvatosan felvésem az estrichet, kiszedem a hungarocellt és visszabetonozom, így terhelem rá a kandallót az alapra (amennyiben belefúrunk mi lesz a talajpára elleni szigeteléssel);
-könnyűszerkezetes háznál szükség van-e egy köztes mennyezetre a kupolában, vagy elegendő-e kicserélni az üveggyapotot kőzetgyapotra a födémben;
-mi a véleményed arról, ha a szerelt kéményt közvetlenül ráültetjük a kandallóra (még nincs megrendelve), mivel nem szeretnénk elcsúfítani a ház oldalát és a belső térből sem szeretnénk helyet elvenni;
-a födém fagerendáit körbe kell-e burkolni tűzálló gipszkartonnal (kb.30 cm-re lesz a kéménytől);
-a 0,8-as horganyzott lemezt hogyan rögzíted, popszegecsekkel?
Ennek a cégnek van pufferes rendszere, rajz is fennt van a neten róla! Nagyon jó állítólag a puffertartály, mert ha épp nincs időd rárakni, még a tartályból eldolgozik egy ideig!Kandalló stúdió
Ezen spekuláltam már hónapok óta. Igaz nekem nincs padlófűtésem, az én kályhám csak egy laminált padlóra menne. Nem ez a problém. Az én padlóm : 12 cm hőszigetelés, rajta OSB lapok, majd a laminált. Az OSB-t ugyan a párnafák tartják, de viszonylag ritka, így kályhánál kell valami erősítés.
„ 8 db 12 cm-es lyukat az aljzatba(lehetőleg kerüljük el a csöveket)majd ezekbe a lyukakba olyan szögvas keretet helyezünk amelyekre a furatokba beleülő tüskéket hegesztettünk oly módon,hogy a z aljzatbetonra felüljenek.”
Az nem véletlen csak 12 mm átmérő ???
Az én módszeremnél elég 10 – 12 mm –es furat le a betonig, 2x 3 db. ebbe csavarok, amik egy lapos acél keretben végzőnek. Erre jöhet akár egy tonnás kályha is – nem lapul össze.
Sziasztok! Cserépkályhát építtetek a közeli jövőben, és terveim szerint egy hőcserélővel rásegítene a meglévő radiátoros fűtési rendszerre is. Ezzel kapcsolatban kérném a tanácsotokat, milyen megoldással érdemes összekötni a két rendszert. Két megoldást hallottam, de nincs sok információm a döntéshez:
1. közvetlenül, mint egy kazán (egyszerűbb, olcsóbb) 2. puffer tárolóval
A fórumon ebben a témában nem találtam hozzászólást. Ha van tapasztalatotok, ötletetek , osszátok meg velem! Válaszokat előre is köszönöm!
sziasztok! bocsi,hogy nem voltam itt egy ideig de építeni is kell valakinek:)
most olvasom a beírásokat. eléggé húzós ,hogy padlófűtésre lehet- e építeni. Nos a multkor(elnézést is kérek érte kissé rövid volta,hattyas) lehet építeni a csempére kivéve ha padlófűtés megy alatta.
de nem tértem ki a szigetelőbeton vastagságára,valamint..... Szóval igaza van Schau-nak nem annyira kritikus a helyzet mint amennyire annak tűnik.
Bizonyos kályhák,kandallók esetében amelyeknek túlzottan nagy a súlya nem ajánlott az ilyesfajta építés. Viszont még ezekben az esetekben is van megoldás,teherkiváltás útján. Pl.:lefúrunk 8 db 12 cm-es lyukat az aljzatba(lehetőleg kerüljük el a csöveket)majd ezekbe a lyukakba olyan szögvas keretet helyezünk amelyekre a furatokba beleülő tüskéket hegesztettünk oly módon,hogy a z aljzatbetonra felüljenek.
Erre a szögvaskeret rendszerre már építhetünk is.
NEM, kell felszedni a fűtéscsöveket!
Nyolc ilyen rendszert építettem eddig(pont ilyen okok miatt). Működik. kb.ennyi.ha kell dobjatok mailt küldök rajzot róla
Csongrád megyei vagyok. Fal és padlófűtés kivitelezője: 06-20-934-3126, gépészet: 06-20-477-5660. Egyébként BP. környékiek, de járják az országot. Hivatkozz rám: Pap László Algyő
Nemtudom van-e padlófűtésed, de ha van akkor tudod hogy a 40 fokos víztől nem lesz a padló túlmelegítve csak akkor, ha nagyon sokáig keringetném a vizet. Egyébként nem is padlófűtésünk van, hanem padlótemperálás. A csövek átmérője 17 mm, és ritkábbra van letekerve. Egyszer direkt túlfűtöttem, éppen megütötte a 30 c fokot és lehetett szellőztetni! Normál esetben 26-27 fokos a padló.
Bocs, de nem feltétlenül. Nekem azt mondták, h minimum 5 cm beton kell a fűtéscsövek felett (egy normál súlyú kandalló esetében). Nomármost, hónapok óta megvan a kandallóm, fűtéscső felett, és kutya baja.
Nagyon jól hangzik a rendszered (még ha nem is látom át egyből), de valami ilyesmin gondolkodtam én is. Megtudhatnám, hogy hol laksz, vagy mennyiből lehet egy ilyet összehozni? Megadnád a terveződ elérhetőségét? Előre is köszi.
Nincsen pontos elképzelésem. Járt nálunk egy cserépkályhás mester, szerinte néhány százezer forintot megad érte az, akinek tetszik, de szerintem ez túlzás.
Én nagyon örülnék annak is, ha a bontás/konténerezés költségén felül még maradna is valamennyi. Padlócsere után szeretnénk egy kis, egyszerű cserépkályhát a helyére, ami az addigra már jól szigetelt szobához talán elég is lesz. Ha valaki nagyon lelkes, és fizet a kék kályháért 300.000 forintot, abból ki is jönne az utódja :-) De ez nem reális szerintem.
Van egy cserépkályhánk, amit a házzal együtt vettünk. A kinézete ízlés dolga, de nem túl funkcionális. Hamarosan le fogjuk bontani, és szívesebben tenném úgy, hogy valakinek kellenek a cserepek. 25x25 centisek a cserepek, a padkával együtt jó két és fél méter magas.
Különös szabályzásra nincs szükség. A kandalló egy keverőedényre (hidraulikus váltó) és egy solár tárolóra dolgozik egyszerre. A váltóra van kötve még a gázkazán, és a fűtésrendszer. Amikor a kandallóba begyútok, indul a kazán is. Ha a szobákban megfelelő a hőmérséklet, egy tiltókapcsolóval leállítom a kazánt, lezárom a falfűtést, és míg ki nem hűl a kandalló a padlót fűti. A víz talán akkor melegedne túl, ha csak a padlót fűteném a kandallóval erősen tüzelve! Egyébként max. 40 fok körüli az előremenő fűtővíz hőmérséklet. Bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az.
Lehet kapni üvegezett ajtókat szinte az összes kandallós/cserépkályhás forgalmazónál.
Lemez tűzteret érdemes samottal bélelni, mert hosszabb élettartamú lesz. Nem ég ki olyan gyorsan ,ár egy öntöttvasnál így is hamarabb elhalálozik.
Kandallóknál általában nem a tűzteret szokták vízköpennyel ellátni, hanem a füstgázt hőjét vezetik át a hőcserélőn. A tűztér elég hirtelen magas hőmérsékletű lesz a fatűzelés miatt, és ha körülötte vízköpeny van, akkor a lemez elrepedhet a nagy hőmérsékletkülönbség okozta diletációtól.
A 14x14 luk még indulásnak csak elmegy,de kandallónál alapszabály,hogy felfele bővülőnek kell lenni,de mivel nem vagyok kályhás a méreteket ne kérdezd. Az elhúzásra pedig szükség van,az nem akadályozza a huzatot.
A visszafüstölés pedig lehet szakszerütlen építés következménye is.
Köszönöm a válaszokat Niklaus és tűz-tér. Még egy probléma: a kandallóm jelenegi működésével nem vagyok megelégedve. Egy EDILKAMIN ECOSTAR plus készülékem van, amihez az építéskor sajnos a "mester" tanácsa alapján 14/14-es kéményt építtettem. A kéményben van egy elhúzás is, ami nem tesz kifejezetten jót a huzatnak. Jelenleg nem durván, de mégiscsak visszafüstöl ajtónyitáskor ha nem vigyázok. Sajnos hogy rendesem működjön most a pillangószelepet is ki kellett nyitnom állandóra. Kérdés: megoldás lehet-e hogy a jelenleg közvetlenül a tűztér után szűkített fütcsövet kicserélem vastagabbra (20-asra), ezáltal több füstöt tudna hirtelen elszívni kinyitáskor, legalább amíg a falcsatlakozáshoz ér addig 20-as keresztmetszetű legyen Ugye ez a csere a teljel harang (falazott ytong) eltávolításával járna, ezért jó lene tudni van-e értelme. Másik ötletem: defelktort tennék fel a kéményre. Van ezzel kapcsolatban tapasztalat? Tényleg javít 10-20%-ot? Gondolom annyi nekem pont elég lenne. Bárkinek a válaszát nagyon köszönöm.
Kandalló építésen töröm a fejem. Egy kazángyártó ismerősöm megcsinálna egy vízköpenyes tűzteret,de esztétikus ajtót nem gyárt ,csak olyan "iparit". Van valakinek ajánlása ezzel kapcsolatban?
Következő: Ha vízköpenyes lemez tűztér,érdemes e belüről samatbéleni?
Ha szakember kiépíti és leszabályozza,nem fogja főteni a kályhát,ha a gázkazán üzemel. Egyébként a pontos elnevezése kandallókazán,melyet beépítenek cserépkályhás kandallóba. Igen jó hatásfokkal működik,nagyon sokat lehet megtakarítani,csak egy kicsit drága. Úgy 300 e.körül van. Ez komplett tűztérrel egyűtt gyártott és forgalmazott termék.
Olvasom, hogy létezik"cirkófűtésre gyártott" betét.
Van két cserépkályhám is, az egyik éppen átépítésre vár. Gondoltam, beépítem a betétet és rákötöm a cirkófűtésre.
Elvileg mehet.
Mivel szivattyús kényszer áramlás van , a viz átmegy betéten, ha a kályha nem működik, fűti belülről a kályhát - a meleg előbb- útóbb kijön, ha meg fűtöm a kályhát, a hőcserélőn keresztül a radiátoros fűtésbe táplálom a hőt.
Kérdés : a kályhában hová kell építeni a hőcserélőt , illetve nem okoz- e károsodást a kéményben, ill. mivel praktikus fűteni :
Az egyik legjobb tűztér, amivel valaha találkoztam. A légmentes zárás abszolút szabályozhatóvá teszi, a helyiségtől független levegő ellátás pedig tökéletesen biztonságossá. A hatásfoka is nagyobb, az égésideje is hosszabb, mint a TERTIO-é. Érdemes huzathatárolóval szerelni (ez még kb. 30 e Ft), még így is jóval olcsóbb, mint bármelyik másik tűztér, amivel összevethető lenne.
Füstgáz hőcserélő a neve. Ilyen van previa696 kandallóján (1803 hsz.), de létezik még 2-3 típus. Csak akkor érdemes felszerelni, ha nagyon jó a kéményed, egyébként visszafüstölés, kátrányosodás lehet a következménye.
Én is ott ültem azon a konferencián, ahol az YTONG alkalmatlanságát ecsetelte egy konkurens szigetelőanyagot forgalmazó cég előadója. A rendkivül jól dokumentált, minden lehetséges helyen a szabványokra hivatkozó előadásból egyetlen konkrét adat hiányzott, annak az előírásnak a száma, amely Németországban tiltja a kályhákban-kandallókban való felhasználását.
Amik a tények:
Az YTONG nem tartalmaz semmiféle olyan anyagot, amiből egészségre káros gázok szabadulhatnának fel. Maximum az YTONG por lehet irritáló. 10 éves tapasztalatunk van YTONG süvegekkel (a saját kandallóink is ebből készültek), ez idő alatt egy sem repedt meg, egyen sem sárgult meg sem a festés, sem a nemesvakolat. Ha nincs glettelve a belső fele, akkor valóban válik le róla szemcse, ebből összejöhet 10 év alatt akár egy maroknyi por is. (Ennél jóval több keletkezik, amikor építés közben vágjuk, daraboljuk. Aki nagyon tart tőle, annak javaslom ilyenkor a maszk használatát. :-))
Úgy gondolom, hogy akinek YTONG-ból készült a kandallója, azért most nem kell azonnal szétbontania. Annál sokkal veszélyesebb a szigeteletlen, vagy rosszul szigetelt gipszkarton felépítmény, amire látok elég sok példát.
coredump12!
Ha tartasz tőle, akkor ragassz az YTONG belső felére 2 cm-es kalciumszilikát lapot. Kupolának a 4-5 cm-es lapok jók. A 4-t már könnyű falazni (tűzálló ragasztóval), és a hőszigetelő képessége is megfelelő. Hálózni kell, és glettelni flex.ragasztóval, utána bármilyen hagyományos technológiával rá lehet dolgozni (simitó vakolat, nemesvakolat, stb.).
Most hallottam valakitől, hogy a TEMPORIS nem sokkal drágább mint egy TERCIO 76, de véleménye szerint jobb hatásfokú...megéri szerinted? Interneten nem sok info van róla...
Korrekt, korszerű tűztér (folyamatos égés, tiszta üveg, pillangó szelep, nagy hamutartó), a feltolhatós ajtajú változatából sokat építettünk, semmi gond nem volt velük. Ha nem pont ebbe a designba szerettél bele, akkor érdemes megnézni egy ASTRA-t is, valamivel többet tud, jóval kedvezőbb áron.
TERTIO 67-76.
Gyönyörű lángkép, nagyon jó hatásfokú, tiszta égés. Akkor jó választás, ha több helyiségbe akarod elvezetni a meleget. Megfelelő kéményre nagyon érzékeny, nem szabad szűkíteni. Mindenképp min. 50 cm függőleges füstcsővel kell indítani, nem szabad rögtön a könyökkel kezdeni a bekötést.
Létezik kandallóbetét,amely cirkófűtésre gyártott, ám ha fűtésszerelő vagy akkor megtudod csinálni miután a kályhás beépitette, de ha nem akkor szakember azt megcsinálja. Komoly szakértelmet igényel.
igaz,srácok..... amugymeg kitaláltam,hogy csak azoknak fogok szívesen és maximálisan segíteni akik a nevemhez írnak a továbbiakban. Nyílván a többiek (akiknek maximális tiszteletem és is olvasni fogják,amiket írok) tőlük ezértelnézést kell ,hogy kérjek,de úgy vélem így a továbbiakban kitudom majd szűrni az estleges konfrontációkat melyet a felhasználók, és az építő esetleges véleménykülönbsége okozhatna. Sajna,d emuszáj ez a határvonal úgy vélem,hogy ezt a fórumot megkíméljük a kibontakzóban lévő köpködésektől.
Sziasztok. Szereték egy kis segítséget kérni: tud-e valaki korrekt megoldást az alapesteben nem víztérrel ellátott öntöttvas tűztér utólagos víztérrel kombinálására. Magyarul szeretném összekapcsolni a jelenlegi kandallót és a radiátotros fűtési rendszeremet. Létezik ilyen?
Köszönöm, megkaptam a szellőzők képeit, nagyon szépek !
Nem szeretnék vitatkozni se veled se a német szabványokkal (ehhez én kevés és hozzá nem értő vagyok) de azert szeretném ha ezt megnézné(tek)d az ytong-gal kapcsolatban !
Amikor irtad ,hogy "... olyan egészségre káros anyagog kerülhetnek be a légtérbe, amik később légzési problémákhoz vezethetnek" na akkor én rendesen beparáztam ugyanis én a tűztér melletti falat is ytongból csináltam ! (tegnap már el is kezdtem belülről is kivakolni :)
Igaz nálam van 20 cm az oldalfal és a tűztér között ! (sajnos csak igy lehetett megoldani + legalább van helye a levegőnek hűteni a tűzteret, amúgy is én főleg a meleg levegő áramlással szeretnék fűteni, nem kell ,hogy átmelegedjen a teljes falazat)
A kupolát én sem szeretném ytongból csinálni az itt olvasottak alapján erre a kálcium szilikát lap lesz a legalkalmasabb. (köszönöm az ezzel kapcsolatos irásokat !)
Csak azért irtam le ezeket hátha jár erre valaki aki ytong szakértő és megszakérti a dolgot ! (meg azért ,hogy magamat egy kicsit megnyugtassam legalább addig amig jön a hozzáértő és a válasza alapján már kezdhetem is bontani az oldalfalat :(((((( ) (nem szeretném, de ha tényleg káros .... )
Bár szerintem nem irnának le (nem csak ebben a doksiban máshol is láttam) olyan dolgokat büntetlenűl ,hogy "... Tekintettel arra, hogy az YTONG pórusbeton tisztán ásványi eredetû anyag, éghetõ komponenseket nem tartalmaz és a tûzzel való érintkezése során káros gázok nem szabadulnak fel ..." ha nem vizsgálták volna meg !
Még egyszer , nem vitatkozni vagy okoskodni szeretnék csupán én ezt találtam (még akkor amikor elkezdtem utánna olvasni a dolgoknak) az ytong-ról tűzvédelemmel kapcsolatban. (bár sajnos a gyakorlat gyakran rácáfol az elméletre)
Halló! Teljesen igazad van amit a fajsújokról meg a hőtároló kapacitással kapcsolatban írtál. Csak egyet tudok veled érteni.
Viszont tűztér belsejébe azért nem javasolnám,mert a samott direkt tűzálló(gyártása során előszáritják,majd kiégetik)sav,és lúg álló. Aminek azért van jelentősége mert az égés során nagy a hírtelen hőmozgás,amit a magnezit blokk nem bír el(ülepítik és szárítják),valamint savas gázok keletkeznek ami szintén roncsolja az anyagszerkezetet. Nem véletlen(vélem én),hogy az üveggyári égetőkemencékben---ahol mesmeg fontos az állandó hőntartás-tárolás,samottot használnak.
a horgany legéhet a lemezről, vannak ilyen tapasztalataim.
Beszerzéssel kapcsolatban keress rá a TROGES AIR TECHNIK cégre, ez egy sopronkövesdi cég (ott dolgoztam) de van Pesten képviseletük és a 0,6-tól 2-ig minden vastagságban lehet horganyzott lemezt beszerezni...
én is elektromos hőtárolós kályhából vettem a samottot (akárminek is hívják) 1 db pontosan 8 kg, ami lényegesen több mint a tégla súlya. És remekül tartja a hőt, több órán keresztül. Miután a tűz leégett, még órákkal később is ad le annyi hőt hogy kellemes legyen a hőfok.
Aki teheti, annak ajánlom a beépítést, rosszat nem tesz vele.
a ragasztónál az volt a tapasztalatom hogy miután nem engedett szagot, hajlamos volt teljesen elporlani (kipróbáltam tűzhely felett). szóval én továbbra sem feltétlenül javaslom.
Sikerült beszereznem egy használt salgótajáni teatűzhelyet. Szeretném kiegészítő fűtésként használni. Egész jó állapotban van, csak a felső ajtó nem tömít rendesen. Az akítől elhoztam azt mondta, hogy régen azbesztes tömítőgyűrűt használtak (ez nyomokban most is megtalálható).
Tudjátok-e, hogy most mit lehetne használni helyette és hol szerezehető be?
Majd holnap felhívom! Már egy csomó céget hívtam, de amit ajánlottál 0,8 mm horganyzott lemez nincs nekik! Nekem jó a fehérvásr is mert Velencére kell majd! Várom majd a hívásod, de addig is köszi minden segítséget!
azért ajánlom csak a samottot a tűztér köré,mert ebben az esetben nem azt a tulajdonságát hasznosítjuk a samottnak,hogy hőálló hanem a növelt kvarcit stb.tartalma miatti nagyobb hőtároló képességét. szóval ugy működik ez esetben mint egy akkumulátor(nyilván nem 12voltosra gondolván)....:))
használhatsz szerintem flex ragasztót,csak addig enged egy minimális szagot amig a nedvességtartalmát elveszíti.
de rögtön még ne gyújts be mert akkor a térhálósodási folyamathoz nem lesz meg az állandó hőmérséklet és kötési idő,igy a kötés elégtelen minőségű lesz.
Nálunk a kandalló a beépítés megkönnyítése miatt gyárilag hőterelő lemezekkel van ellátva. Itt a távolság 8 és 15 cm között változik, miután a tűztér nem kocka formájú. Valszeg más kandallóknál is ez az ideális távolság.
Helló tűz tér! örülök hogy te is hozzászólsz. De mit gondolsz arról, hogyha a tűztér és a falazat között hagynék kb. 5-6 cm távolságot? Ebben az esetben talán nem is lenne fontos samotból kirakni az oldalfalat. Estleg szóba jöhetne az ytong is? Mi a véleményed?
Ha hagynál a tűztér és a samott között rést, akkor az áramló levegő tudná hűteni a tűzteret, és a hőt is elvezetné a kandalló belsejéből. Sőt, akkor a samott sem kéne a tűztér köré, és a ragasztó sem égne meg (remélem nem a samottot ragasztottad a csemperagasztóval). A legnagyobb baj, hogy így a tűztér is szétrepedhet.
ha itt visszaolvasol, találsz javaslatokat falazóanyagokra. Én nem is nagyon tennék ehhez semmit, legfeljebb hogy óvakodni kell mindenféle szagló-füstölő adalékoktól, ha valamit mégis bele akartok keverni, legjobb előbb kipróbálni láng fölött, mit okoz.
Nálunk a tűztér körül samott van, hozzá téve a tűztér lamelláihoz. aztán hőszigetelő lap, pár centi hézag és a falazat. A kandalló külső oldalfala gyakorlatilag egyáltalán nem melegszik át.
Szia! Köszönöm, hogy válaszoltál, de ha nem jó a flex. csemperagasztó, akkor mit ajánlassz helyette? És abban esetleg tudsz-e nekem segíteni, hogy a tűztér és az oldalfalazat között mekkora távolságot ajánlatos hagyni?
a flexibilis csemperagasztót sehová nem ajánlom ahol a tűztér hőt tud átadni a falazatnak. Szaga van. Vagy nagyon jól körbe kell szigetelni a tűzteret.
mellesleg ma egész nap ég a tűz a kandallóban és végre se szag, se füst... alakul!!
Utólag is köszönöm mindenkinek az üvegajtóval kapcsolatos hsz-ait. "a kályhás": nálad milyen árban mozog egy nagyméretű üvegajtó, nem boltíves, már ha van?
Én is szeretnék kandallót építeni! Arra tudnál-e nekem pontos infót adni, hogy körbeépítéskor mekkora távolságot kell hagyni a tűztér illetve az oldal falazat között? A falazáshoz használhatok-e pld.flexibilis csemperagasztót? Válaszodat előre is köszi! Üdv.
Nyugi semmit nem jelent, a nedvesség miatti salétrom kicsapódást látod szerintem.
Kályha építés után két-három nappal a csempék közötti fugáknál is szokott ilyen jelentkezni.Erős kefével lenyomod,és már nincs is ott.
A füstgáz nem valószínű,hogy visszahűl mert mint írtad a kályha vegyes tüzelésűre van építve.Gondolom aki felrakta,ennek megfeleő járatrendszert alkalmazott.
Egy éve rakott használt hagyományos cserépkályhánk van falazott kéménnyel. A kályha jól működik, huzat rendes, vegyes tüzelésűre van rakva, de csak fával fűtjük. Először régi vegyes fával, most már akáccal. A padláson dolgozva észrevettem, hogy a padlástéri szakasz fölső fele nedvesen csillog, és fehéres-sárgás sókiválás-csíkocskák vannak rajta. A tető fölötti szakaszt nem néztem.
Nem hűl le túlságosan a füstgáz? Jelent ez egyáltalán rosszat?
ÓÓóóh, erre nem is gondoltam! Azt hittem a tűzveszély miatt nem szabad. Érthető. Köszi, neked is "A Kályhás"! És az nem gond ha a falba épített cserépkályha köré lambériát rakok fel?
Körben kivágod a hajópadlót,felöntöd a helyét(zsákos előkevert betonnal,BAUMAX)bele bombázol8 db 10-es betonvasat(egymáson keresztbe rakva).
Építés előtt jó ha teszel alá legalább egy NYLONT a talajpára miatt,és már építheted is.....csak nézesdd meg a ház tervrajzát előtte elbírja -e azt a bazi nagy súlyt:))
őőő..... hát már nincs benne semmi gyapot, csak a szilikát szigetelés, de a úgy igazán felforrósodik a tűztér, akkor büdös van meglehetősen... ötletem sincs mi büdösödhet. Valami határozott vegyszerszag, nem füst vagy égő fa illata.
nem a hamu miatt nem ajánlatos, hanem mert a kályhának elég nagy tömege van, ami alá a fa nem elég stabil. egy helyen megsüllyed, és már reped is a kályha.
nem egy helyen találkoztam többes bekötéssel, nálunk is így van, és semmi problémája nincs vele a kéményseprőnek. a felső szinten levő 2. bekötéssel pedig végképp nem lehet gond szerintem.
"okos" ember a maga kárán tanul - meg más tanácsaiból ;-)
Szóval mint kiderült ilyen szilikátlapokat Mosonmagyaróváron is lehet venni. Úgyhogy tegnap Freiburgból hazafelé autózva rögtön arra vettem az irányt és vettem. Ma aztán kicseréljük a kőzetgyapot szigetelést és remélem ezzel meg is szűnik a gond. Mondjuk közvetlenül a tűztér mellett egy sor samott tégla van és csak aztán a szigetelés, de úgy látszik így is érte valahol akkora hő a szigetelést ami elég volt a büdösödédhez...
Majd beszámolok az eredményről meg rakok fel pár képet az építésről...
visszatérve két témára (korábbi levelezések):
1) 14x14-es kémény + EASYBOX tűztér: a mi esetünkben szerencsére remek huzat van, tökéletesen leég benne a fa. Végül is olyan könyököt raktunk be ami szabadon állítható és kb. 35° a kéménybe való átváltás szöge.
Hozzáteszem: nem rakom csurig a tűzteret és a kémyén is jó magas, valamint megfogadva a többiek tanácsát. szép hosszú egyenes ágon indultunk el és csak aztán jön a könyök.
2) STATIKAI SZÁMÍTÁS
szóval buta módon erre nem gondoltunk, pedig a kandalló az első emeleten épült és rövid számolás után kiderült hogy bő egy tonna nyomja a padlót kb 1-1,5 m2 területen. Ez sokkal több amit egy "sima" födém kibír, nálunk - ismét csak szerencsére - extra vastag a két szint között a szerkezet így nem lett gond. De ez lehetett volna máshogy is, járt itt három statikus, mindegyik elsápadt és csak úgy visszafordult minhta itt se lett volna...
JÓTANÁCS azoknak akik "maszek" munkába kezdenek és nem földszinten laknak: mindenképpen ellenőrizzék a födémszerkezetet (kellenek hozzá a tervrajzok) és végeztessenek statikai számítást. Szó szerint súlyos következmények történhetnek...
Sziasztok! Azt olvastam, hogy hajópadlóra nem szerencsés Cserépkályhát rakatni, de nem elég ha egy hamuzó előtétet rakok elé? Ha nem, mit ajánlatos elé-alárakni? Az rossz megoldás ha a kályha melletti falat lambériával vagy valamilyen faborítással fedem be? Két szoba közé építendő cserépkályháról van szó.
a kéményseprő vállalat embere egy kérdés kapcsán (az a fekete ruhás ember, aki a tetőn szokott mászkálni, szabadidejében pedig újévi üdvözlethez pózol...:-))). jogszabályi hivatkozást nem adott.
A csempe az tényleg egyforma, de itta kérdés az volt, hogy falközé épített kályhának a két oldala lehet e különböző anyagból, és itta másik oldal téglából van. Egyébként ezt láttam a helyszínen is, és nagyon jól néz ki, először én is ilyet akartam, de végül maradtam a kemencénél.
egyszinten bekötött cserépkályhák esetén az előírás,hogy min.23 cm távolságot kell tartani egymástól.mármint bekötési magasságban.
valamint nem kőbe vésett törvény,de érdemes betartani,hogy az egymással szemben bekötött szilárd tüzelő anyagú fűtőberendezések azonos tüzelőanyaggal legyenek fűtve. (a füstgázok eltérő fajsúlya miatt elnyomhatják egymást)
nagyon bírom az asszimetrikus kandallókat,csak kevesen építtetnek ilyet:)
azt gondolom az ott a hőcserélő dob tetején elől egy lecsavarozható tisztítófedél(ha leszeditek ,visszarakáskor hőálló ragaszópasztát tegyetek majd alá)
a felső kb.50 centis szakaszon bazi nagy lesz a koromlerakódás,sűrün kell majd tisztítani. ez azért van mert a viz felmelegítése hőelvonással jár,igy a kimenő füstgáz visszahül és igy a salakanyagok kiválása hamarabb kezdődik el.
érdemes lenne a felső könyökcsövet kicserélni még most egy olyanra ,amin van tisztítási lehetőség.
a légrácsokat célszerűnek tűnik középre és fentre bepattintani,igy megoldott a tisztítás:))
szép kályha,de szerintem mindegyik22,5-es csempe meg ugyanaz a gyártó(csempetípus)és ugyanaz a színmélység.annyi hogy belerakattak az építővel mintás csempéket,ami opcionálisan rendelhető a gyártóknál.
Kösz, de szerencsére még nincs beépitve. Egyenlőre itt tartunk. Erre kellene egy szakszerű kupola. A címünk Bonyhád 20/9/787-153 De ez kissé messze van érdtől.
15 cm es kéménybelsőnél én sem alyánlom,de 20 cm nyugodtan.társaházi lakásoknl (pl.budapest belváros)sűrűn előfordul,hogy akár négy szinten egymás felett levő szobákban álló cserépkályhákat egy kéményre kőtötték,és a mai napig működnek.
kandalló viszont valóban egy köthető,egy kéményre. 1910-es évek óta szerintem se a levegő nyomása,se a füstáramlás iránya de még a fajsúlya sem változott.:))
csak az egyre szigorúbb előírások az EU miatt.szóval megoldható és működni fog,de engedélyre ne is számíts.....
én is "új" vagyok itt,csak azért regeltem be ,hogy akinek nincs túl sok zséje az is megtudja normálisan oldani a fűtéssel kapcsolatos problémáit.aztán olyan is lesz,amire majd nem tudok én sem válaszolni:))evvan..........
hmm...a tűztér mellett?oda nem szabadna ilyet rakni.
csak mint alant írtam is ,előtét lemezzel szerelv ami közvetlen hősugárzást jelentős mértékben visszaveri. Átmelegszik így is,nade .....nem annyira,hogy a ragasztóanyag elkezdene megindúlni.ez azt jelenti,hogy 250 fokig a toplán hőálló,de akkor már zsugorodni kezd meg büdös meg jól füstöl is.
De 90 foknál ez nem így van.Ezért alkalmazom akupolánál(nem tűztér mellett)ja,és a hővédő lemez illesztéseit(lent elfelejtettem írni,bocs mindenkitől)lekell zárni aluminium ragasztó szalaggal,hogy a toplán elemi szálai ne kerülhessenek be a légtérbe.
hááát,igen. szóval ezt úgy kellett volna kialakítani,hogy a lékifúvó rácsot kilehessen emelni,és igy hozzáférhetővé válik elméletileg a 90 fokos cső tisztitó nyilását takaró lemez. merre laksz?ha írsz egy mailt telefonnal meg címmel beugrok és szívesen megnézem mizu van:))
Bocs a bénázásért, de valamiért sz.... kodik azindksz, ha képet szúrok be itt van még egy a " működési elvéről", de tudományos voltam:
Saját kútfőből egy azaz egy db kőműves segítségével 2 nap alatt készítettük el, amint látszik a képen ez egy beépíthető tűztér amit kellő légrésekkel körbeépítettünk.
Ha ma állnék neki akkor kiegészíteném egy vizes keringetős szivattyús rendszerrel összekötve a meglévő gátfűtéses rendszeremmel, de ez a projekt úgytűnik nem fog megvalósulni ;-( .
Nem tudom tudtam-e segíteni valakinek, de a szándék meg volt!
A hozzászólásod alatti képen a fehér rész vakolt (mondjuk dörzsölt jellegű, ráülni nem annyira jó). Alul ytong pesze de felül az mázatlan csempe rajta vakolat. Sarokban van, tehát érintkezik a fallal.
Ha két különböző csemoéből lenne, az akkor elnne normális, ha az egyik helységben ilyen, a másikban olyan lenne, és nem keverve. A csempeméretnek szerintem egyeznie kellene, de ezt majd "a kályhás" mester megmondja tutira.
Az elterjedt tető- és falszigetelésre használt anyagok (TEL, THERWOOLIN, ROCKWOOL, TOPLAN, stb.) mindegyikében valamilyen műgyanta kötőanyag hozzáadásával tömbösítik a szálakat. Hiába 1000 C feletti a szálak olvadáspontja, a kötőanyag 200-250 C-t bír.
Ezt a katalógusokban alkalmazási hőmérséklethatár vagy minősítési hőmérséklet néven adják meg.
A hőállóságot tovább csökkenti, ha nátronpapíros vagy vékony alufólia kasírozású a paplan. (pl. 25 mikronos alufólia kb. 100 C)
Mértünk már öntvény tűztér környékén bőven 200 C feletti hőmérsékletet is, szerintem nem kéne ezeket a szigeteléseket erőltetni, függetlenül attól, hogy az épp kiégő műgyanta büdös vagy nem. Elvileg egészségre káros gázok nem fejlődnek belőlük, csak a szigetelés fog összerogyni.
A 600-650 C-ra tervezett paplanokat dróthálóra (csirkeháló) kasírozzák, kötőanyag nélkül. llyen pl. a ROCKWOOL RTD-2, de gyárt hasonlót a TEL is. Ezek 4 cm-es vastagságtól elérhetőek.. ROCKWOOL-ban létezik táblás formában is, RPB-9 néven (ennek műgyanta a kötőanyaga, de ez kivételesen bírja a magasabb hőmérsékletet).
1000-1200 C-t bírnak a kalcium-szilikát paplanok, de ezekre csak füstcső szigetelésnél van szükség. (Nagyon drága, nem érdemes ott használni, ahová az előző kategória is megfelel.)
Azt a kályhát érdemes úgy átrakatni, hogy fenter is jusson meleg: légfűtő járattal, amit fel lehet vezetni az emeletre gond nélkül. a kályhások pontosan megmondják, hogy a tietekkel mit lehet kezdeni, de biztos, hogy olcsóbb, mint még egy teljes kályha és hozzá külön kémény...
Úgy gondoltam, hogy a konyha felől lenne egy ajtó, innen tudnám bele pakolni a cuccost, no meg hamuzni is innét lehetne (a csempézett, járólapos konyhát könnyebb takarítani). A háló felől meg egy üvegajtó lenne, ahonnét lehetne a hintaszékből gyönyörködni a tűzben. :-)
igen, közben én is rátaláltam, meg találtam Fiberfax, Insulfrax meg Isofrax neű anyagokat is, de sajna Sopron környékén nem nayon lehet ilyet kapni... valami beszerzési forrás után kell néznem.
Kétszintes családi házban élünk, az alsó szintre nyáron rakattunk egy cserépkályhát. Jól mutata és szuperül fűt, de mivel az alsó szinten van, csak ott. A hálószobáink pedig az emeleten vannak és ott semmi sem érzünk belőle.
Szeretnénk egyet fentre is, de ugyanahoz a kémyénhez ha jól tudom már nem lehet még egy kályhát kötni, pedig jól is mutatna mert a kémény az emeleten egy amolyan társalgó szobában van. Jól tudom ezt? Vagy sem?
Nekem két szoba közt van a kályha. Mindkét oldalról ajtó? Hááát az nemtom milyen:) Szépen befűti mindkét teret (plusz van benne víztartály és így az egész házat). A padka jó ötlet, lehet rá ülni, pakolni. Mi télen ott szárítjuk a kesztyűt hógolyózás után;) A fal és a kályha között van némi távolság, de mi oda beszabtunk gipszkartont kb.2cm-s házagot hagyva. Dekopírfűrésszel szépen körbe lett vágva a kályha formája és úgy lett felerősítve. Szvsz dekoratív.
Szerintem be lehet építeni többféle csempét, csak nem lesz szép.
Sziasztok! Huuuu... Végig olvastam a topicot elejétől. Egy oldalnyit jegyzeteltem, sok-sok információt. Sajnos senki nem írt olyan cserépkályháról, ami két szoba közé van építve a falba. Mi most vettünk egy bontott cserépkályhát. A tavasszal akarjuk megépítettni (majd ha megjön az adóvisszatérítés :))) ) . Addig ki kellene okosodnom. Szóval a konyha és a hálószoba közé szeretnénk beépíteni, úgy hogy a konyhából rakjuk a tüzet, és a szoba felől is akarunk egy üvegajtót a látvány miatt. No meg egy pici padka is jó lenne, hogy oda tudjunk kuporogni. Kell valamire vigyázni a falba építést illetően? Milyen távolság kell a kályha és a fal között? Nem gond ha mindkét oldalon van ajtó? Hol lehet utángyártatni csempét, ha nem találok olyat sehol amilyen nekünk van? Be lehet építetni másmilyen csempét is ? Olvastam valakinél, hogy a padkát nem zománcozott "csempéből" építette és az lett bevakolva. Nekem ez frankó megoldás lenne, mert nem túl nagy a kályha. Mennyibe kerül az ilyen nem zománcozott csempe? Egyébként 35e Ft-ért vettem cakumpakk az egészet, szép fényes, a minta nevét sajna nem tudom(ilyen hullámos négyzet szerű). Előre is köszi, ha tudtok segíteni.
Köszönöm szépen. Félreérthetően fogalmaztam, én arra gondoltam hogy a kupolán van e valamilyen nyílás, ahol hozzá lehet férni a füstcsőhöz,illetve nálunk még vizes füsthőcserélő is van. Gondolom néha azt is illik kipucolni? Ezt hogy szoktátok megoldani például. Az üzletedben van ilyen nem dekor kupola ? Ha érden járok majd benézek hozzátok.
nos, 16 db 6cm-es samottégla 12db 3 cm samott lap 2 db 40x200x400 as samott lap 1 nátron vízüveg oldat 2 zsák(50 kg előkevert samottpor) 2,8 mm félkemény acélhuzal 5kg 60 db kályhás cserép 60 db kisméretű tégla 4 zsák agyag 4 zsák homok fugázó anyag(palesit hőálló) -------------------------- 55 ezer Ft-ért működő kályhát csinálnak?
ja,de szerintem egyedül én vagyok az a hülye:))nem csak a pénzért csinálom legyen elég ennyi..... -------------------------- ha csak bontani kell akkor is elmegy vele egy fél nap és nincs rá ugyebár garancia,hogy aki szakszerüen bontotta azzalis építtetik fel,ugyhogy kiszállással együtt számolhatsz 12.000 Ft-al.
Mit takar az a 40ezer Ft anyagköltség? Ez első hallásra horrorisztikusan hangzik, én azt hittem, csak a kötőanyagot kell majd megvenni, ebből is látszik, mennyire értek hozzá...:-)
55 ezer Ft-ért működő kályhát csinálnak? Úgy értem, kéménybe bekötve, cakli-pakli, nekem már csak használni kell?
Szakszerű bontás mennyibe kerül? Most valószínűleg nem lesz 100ezer FT-unk erre a műveletre, de legalább legyen rá esélyünk, hogy egyszer majd újra rakhassuk a kályhát, bontsa el szakember.
Szia " a kályhás" ! Régi kályha felújátásával kapcsolatban küldtem Neked egy mailt a kandallo.net oldalon található címre. Megköszönném, ha válaszolnál. Üdv: volvo s80
szioka! nézd én azt tapasztaltam,hogy nem igazán lehet rá vakolni,meg aztán jobb a réteges rendszer(márcsak azért is mert a szilikátlap bár nagy hőállóságú,mégiscsak 2cm vastag és igy eléggé felforrósodik. (nagyim is mindig mondta kisfiam öltözködj rétegesen) --------------- 90 fokos könyökcső esetében lehet olyat kapni amin tisztító nyílás van felcsavarozva.
135 fokosnál meg a hamu,korom úgyis visszapereg a tűztérbe. -------------- elküldtem:))
Üdv. Ha lehetne akkor én is kérnék a kemencés és szellőzőrácsos anyagból. A kupolához jó a kalciumszilikát lap is ? Illetve a bekötő füstcsövet utolag hogy lehet tisztitani? Tisztelettel: previa
Mint írtad te is alkalmazod az ytongot a tűztér körbeépítésénél! Ebben az esetben is úgy indulsz, hogy horganyzott lemez, szigetelőanyag és ytong?
Nem ezt írtam:))-hanem,hogy az alap részt építem abból.a tűztér mellett semmiképpen ne használd szerintem.Ott inkább falazz téglábol(égetett agyagárú és még a hőt is tárolja valamelyest.igy nem kell utószigetelést sem alkalmazni. ha márvány lesz a külsö burkolat akkor javaslok még isolrath lapot plusszba felrakni. --------------
Szerinted a horganyzott lemez + ytong kombináció járható út?
nincs értelme,hacsak nem hőtükörként szeretnéd hogy funkcionáljon.
de mondom, az Ytong...... ----------------- A kupolát az egyszerübb lenne gipszkartonból megépíteni! A kupolánál is az általad leírt sorrendet követed, vagy ott csak gipszkartont használsz?
Az árak természetesen a teljes anyag valamint építési költséget tartalmazzák(netto) ---------------- Igen,van ahol füstölőt láthatsz és van ahol gyümölcs aszaló van beépítve. ----------------- igen van egy vízszintes tolattyú,ami lezárja a kéményt ha már a kemencével elértük az üzemi hőmérsékletet.
átlag méret esetén 4x2,5x7+párkányzat esetén az anyagköltség kb,40.000 a munkadíj kiszállással pest környékén kb,55.000 építési idő 2,5 nap +ha a csempe sérül(ha nem szakember bontja a kályhát)pótlás.
nettó árak értendők ezalatt természetesen.
aki többet kér azt hajtsd el,ne akarjon lehúzni:))
arrgh.... mostanra mi is rájöttünk hogy a kőzetgyapot szaglik, de akkor az is tiszta hogy miért... tuti hogy Rockwoll-t tettünk bele... de akkor most majd jól kivesszük!!!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha van egy cserépkályhám, és szeretném lebontani, majd máshol újra felépíteni, akkor szerintetek mekkora költséggel számoljak?
Ha valakit érdekel van egy eladó cserépkályhába építhető csőkígyóm. Két telet fűtöttek a cserépkályhába amibe volt aztán az új tulaj elbontatta az egészet. Képet méreteket tudok küldeni mailbe. Harmincas csőből van a csőkígyó magassága 36cm szélessége 14cm Ár 15000 lenne
Anyukám cserépkályhájában elromlott a Héra. Nem nagyon találok ilyen terméket a neten, csak használtan. Milyen opciók vannak? Létezik ilyen cucc más gyártótól? Merjünk használtan venni ilyet? Az új beszerzését gondolom nehezítheti, hogy elvileg tiltott eszköz, ha újonnan épít valaki kályhát.
Köszönöm, megkaptam őket, van egy pár közte, ami nagyon tetszik. Az ár az mit tartalmaz? A kéményben lévő ajtó az talán füstülő, és ahol a kémény a kemence oldalán, vagy a hátulján van, ott van valami lezáró?
Képek jöhetnek, esetleg árak is, hozzávetőlegesen...
-Küldtem...írtam. ------------------------------- Egy ilyen kemencénél telekhatártól, építménytől, mekkora távolságot illik (kell) tartani ?
Ez fogósra sikerült,igazából utána kell néznem mik az új szabályozások ezzel kapcsolatban. --------------- A szabadtéri kemence ugyanúgy épül mint az épületen belüli ?
Végülis igen,annyi különbséggel,hogy fagyálló anyagokat is használunk az építés során.Nyílván van különbség szerkezetét tekintve mondjuk a pizzasütő kemence, és a beltérben felépített fűtésre is használt 1,5 tonnás kemence között.
Az a helyzet,hogy rendkívül balesetveszélyes dolog,ha csak egyszerüen egy réteg gipszkartont alkalmazott. Tudniilik a már felépített kandallónál közvetlenül a tűztér mögött a hőmérséklet megközelítőleg 180 fok.
A füstcső mellett,tőle pár centire olyan 90 fok körüli.
A kupola részben felgyűlt levegő ,és ami a rácsokon át távozik a mért adataim szerint 64-78 fok.
Vannak "szakemberek akik felépítik 5 cm vastagságú YTONG-ból.
Nos pl.ezaz agyag nagyon jó válaszfalat felhúzni,vagy egy koplett házépítéshez de kimondottan nem javaslom kandalló kupolához(az alap részt én is ebből alakítom ki sokszor,hiszen kitűnően alakítható anyag.) Nagy hő hatására kettérepedhet,megsárgul rajta a fehér vakolat de mindenképpen olyan egészségre káros anyagog kerülhetnek be a légtérbe, amik később légzési problémákhoz vezethetnek.
A német építési előírások tiltják ennek az anyagnak olyan helyen való alkalmazását ahol emelt hőmérsékleti körülményeknek van kitéve. ------------------ Az áltlam használt építési technologia a következő(rétegenként sorolom fel,belülről kifelé haladva):
Horganyzott lemez 0,8mm-es,5 cm vastag Toplan kőzetgyapot szigetelés(a ROCKWOLL ide nem jó,mert szagot enged ), piros jelzésű tűzgátló gipszkarton lap1,25-ös,DRYVIT háló ragasztóval rögzítve,fehér hőálló vakolat(apró üvegszálakat tartalmaz ami nem látható,de baromi erőssé teszi) .
Szeretném megnézni az általad már említett szellőzőket (nem találtam a lapodon, de lehet hogy csak béna vagyok) és esetleg vásárolni is belőlük.
Tehát érdekelne az alakja, a mérete a szine az ára.
Úgyanakkor kérdezném hogy mivel javaslod a már meglévő kandallómra a kúp felépítését. Barátom egyszerű gipszkartonból csináltatta, szerinted működhet ez gond nélkül hosszú távon?
Írtam már hogy jó az oldal, de a kályhák is, úgyhogy gondoltam érdemesebb kályháznod mint webdizájnerkedned ! :))
Ha új vagy az indexen, akkor elárulom hogy az email címet elérheted a, ha a hozzászólás fejlécében a nick-re kattintasz, és ott van egy küld felirat. Vagy rákattintasz és a levelező automatikusan elindul, vagy az ablak alsó sorában ki is írja, az esetemben hogy monyesz kukac index pont hu .
Képek jöhetnek, esetleg árak is, hozzávetőlegesen...
Egy ilyen kemencénél telekhatártól, építménytől, mekkora távolságot illik (kell) tartani ? A szabadtéri kemence ugyanúgy épül mint az épületen belüli ?
Az a helyzet,hogy több paraméter függvénye az építmény nagysága. Nagyon szivesen küldök kemence vmint grillező és ezek kombinációjáról képeket,ha dobsz egy mail cimet. Szerintem elég meggyőző lesz,árak is találhatók rajta. Délután leszek csak ----építek:))
Helyes inkább dolgozz, mint weboldalt fejlessz ! :)
Engem most egy kemence izgatott fel a képek alapján, ami egy grillezővel lenne egybeépítve, de nem nagy. A kemence mondjuk kenyeret sütni kellene. Mekkora méretben képzelhető el egy ilyen kemence-grillező ?
A stucni annyi fokos, ahány fokban befalazod. A cső úgyis egyenesen van levágva, tehát ott sem lehet fokbeli eltérés. Egyedül a könyöknek kell 45 fokosnak lennie.
Nem árt ha a füstcsőnek is utánanézel, mert én nem kaptam 180 mm-es méretben, és gyártatnom kellett ami elég macerás volt! Árulnak azt is, csak nem gondoltam hogy mifelénk ennyire nem használnak ilyen méretet
Milyen árban és mekkora méretben lehet kapni? Mekkora szellőzőket kell rakni egy 10-12 kW kandallóhoz? Az nem rossz megoldás, mert egy másik helység van a fal másik oldalán és oda is szeretném kivezetni a meleg levegőt és amig a helység nem melegszik fel addig az lezárnám!
Ha van alul zárt cucc (fásláda, hamusvödör vagy hasonlók), akkor annyira minimális piszokkal jár a kályhahasználat, hogy szinte említésre sem méltó. A reggeli utáni morzsák feltakarításához tudom hasonlítani - emiatt sem mondott még senki le az evésről :o)
Azt is árulnak a gyártók 2 színben. Fehér és valamilyen sötétebb színben, ha jól emléxem. Azért azt nem nagyon szokták mondani, hogy a lakótérben tüzelés bizony szeméttel jár. A fáról szóródik a szemét, fűrészpor, salakoláskor meg a hamu porja!
Talán hibaként tudnám megemlíteni az ajtó kilincsének a túlzott felmelegedését! Mivel rézből készült, így nem is kell csodálkozni rajta! Azt nem tudom hogyha be volna építve a kandalló esetleg változna-e a helyzet! Previa nálad mi a helyzet?
Hi!A www.kisskandallo.atw.hu nagyon szép ajtók vannak,ők gyártják.Én most vettem 23000-ért.A fekete és brill szin(matt szürke)amit ők ajánlanak a többi tényleg szineződik.
A korábban említett honlapon a kályhaajtókról is sok infót - és szintén nagy eltéréseket (árban, minőségben, formában) - találhatsz. A legjobb, ha végignézed a termék- és árlistákat, egy-két óra bőven elég szerintem, hogy képben legyél. 40-50 ezer körül már találhatsz szép nagy ajtót. Feketét a legcélszerűbb választani - mint megtudtam a kályhás ismerősünktől - mert a rézből készültek vagy más színűek (bronz, nikkel, rezezett) nagyon csúnyán elszíneződnek idővel.
Írtad, hogy szép nagy üvegajtó jól mutat a cserépkályhákon ill. a csempék áraival is nagyjából tisztában vagy, legalábbis tájékozódtál róluk. Azt szeretném megkérdezni, hogy a nagy üvegajtók milyen árban mozognak, ha esetleg erről van valami infód, akkor azt megköszönném:) Én csak egy helyet találtam, ahol 45ezerért van.
Sziasztok! Nem tudja valaki, hogy a cserépkályha fűtőtelkesítményét hogy lehet megsaccolni? Mert a cserépkályhás mester szerint ahány csempe, annyi légköbméter kifűtéséhez jó, de én Kw -ban szeretném tudni. (Megközelítőleg!)
egy szó mint száz, a topicnál maradva, én tömegkályha építő ember leszek szerintem.
vackor számol, bár lehet elkezdem tervezni s akkor nagyjából én is ki tudom számolni az anyagszükségletet,s a nyáron megépítem a tömegkályhát...
iszonyatosan tetszett. megvan ugyanaz a szabadság benne mint a kész tűztér vásárlása esetén a burkolat készítésében. hatékonyabb, mint egy cserépkályha meg mint egy kandalló.... macerásabb megépíteni...
ahogy telnek a napok, egyre több pozitívumot látok ebben a finn megoldásban.... s ha pár ezer kilóméterrel feljebb tud működni, s jól, akkor nálunk se nagyon fog csődöt mondani....
>nem kell előretervezni - gondolkodni szerintem mert: nem gondolom, hogy egyik nap 20 fok van a másik nap -4. -Nem a külső hőmérséklet változik ugrásszerűen, hanem vannak napsütéses és árnyékos napok. Ahol laktam ott egy üveges erkélyajtó volt + ablak. Ha megnézed a napsugázási adatokat, http://www.naplopo.hu/napsugadat/2007/napi/jan/napiadat-jan.html napsütés esetén 3kWh simán bejön a szobába = mintha három órán át menne egy hajszárító. Árnyékos napokon meg ugyezen üvegfelületeken jól lehűl. Persze közben kotortam emlékezetemben, az volt a gond, hogy az emelet többi szobája lakatlan és fűtelten volt, (ill. félkész) így nem lehetett azt csinálni, hogy a lakás más részeivel pufferelni a hőingást.
Üdv. Amit leírsz szerintem két esetben fordulhat elő.Pld 25kw hőigényű házat 12kw kályhával akarnak kifűteni,ami enyhe időben elég,de fagyos hidegben tönkre vágja a túlterhelés. Viszont ha van még egy másodlagos fűtési lehetőség akkor nem gond. Miután a szilárd tűzelés nem 24órás üzem ezért 10-30%nagyobb "kályhát" kell betenni mint a ház hőigénye. EZ viszont az átmeneti időszakokban okozhat hatásfok csökkenést ezt lehet puffertartályal és/vagy vizes rendszerel megoldani. A fa égését nem lehet hatékonyan szabályozni,csak problémákat okozna (kátrányképződés és nem termel hőt).Illetve a gyengén hőszigetelt házak ,valóban nagyon kihűlnek pár órán belül,ami főleg reggelente okoz gondot. Ezt is rövid távon puffertartályal, hosszab távon hőszigeteléssel lehet megoldani.Egy jól szigetelt ház, saját tapasztalataimból kiindulva -15c-nál is fűtés nélkül ,egy napig a komfortzónán belül marad.Kandallófűtésnél még ajánlott a központi elhelyezés,nagy méretű nappali,ajtóknál magasabb szabályozható szellőzőnyílások,és a kompakt alaprajzú ház. Bocs ha hosszú voltam.
nagyon köszönöm a címeket. átnéztem ám. igen hasonló a vackor által megadottakhoz, de azok (finn) valahogy jobban tetszettek.
alapvető különbség a levegő elvezetés ami feltűnt mint tapasztalatlan - kezdő tömegkályhásnak, hogy a plusz kemence az nem egy lezárt területen van, hanem (amit láttam - fogtam), ott a kemencén is át van vezetve a távozó levegő... (mert füstöt azt nem láttam :o)))
fűtés.
nem kell előretervezni - gondolkodni szerintem mert:
nem gondolom, hogy egyik nap 20 fok van a másik nap -4. de ha ez is van, akkor egy normál (nem feltétlenül passzív), de egy jól szigetelt ház esetében ez a probléma nem is észrevehető, mivel a falak, nem hűlnek ki egy nap alatt... illetve az ablakok is szigetelnek....
másrészt pedig minden házépítésnél, meg háznál mindenhol javasolt a 2 fűtési mód kialakítása.. talán ezért is kötelező a családi házakra a kémények... amelyeknek korábban nem láttam jelentőségét, így csak gázkéményt hagytam meg a mostani háznál, viszont a mostani gázáraknál már látom. hiba volt! :o(
szóval ilyen (20 fok ma, holnap -4) esetben a másik fűtési mód, simán bekapcsolásra kerülhet :o))
tűz megrakás meg nem egy nagy idő, ha felkészült az ember ugye, mert jön a tél, s a tüzifát is zseretné száradni hagyni...
Ekkora teljesítménynél az a legjobb ha állandóan van egy alacsony hőmérsékletű fűtés (padló és radiátoros is működhet így). Gázkazánnál ez egy kondenzációs kazánt jelent.
Kandalló szerintem ilyen célra csak akkor alkalmas, ha pufferelni tudod a felesleges hőt.
Cserépkályha inkább szóba jöhet. Esetleg egy napkollektoros dologgal kombinálva. Igaz akkor puffert mindenképp kell csinálni.
Minden esetre egy olyan mesterrel kellene értekezni, aki épített ilyet, tudja mire kell nagyon figyelni, ismeri a dolog csínját-bínját...
Kösz a választ, véleményt. Igaz az hogy, az ember öregkorára visszatér a gyermeki dolgaihoz. 5 éves koromban volt utoljára cserépkályhánk. Újból lesz.
Egyébként éjszaka elkezdtem előlről olvasni a topikot. Nagyjából választ kaptam a kérdéseimre, és ezt köszönöm a kérdezőknek és a válaszolóknak. De azért szörnyű ilyen töményen olvasni.
Bizony, kizárólag cserépkályha - ha szabad szubjektívkednem. Több okból is:
1. Már több mint 3 éve fűtünk vele a cirko helyett (tavasszal, ősszel) vagy mellett (télen) és egészen más meleget ad!
2. Nagyon kellemes érzés, ahogy ontja magából a meleget, olyan, mint egy nagy maci a faházikóban :o)
3. A hasznossága mellett az otthon dísze is egyben, nagyon szép csempéket lehet már kapni, és egy kis jó ízléssel + ötlettel nagyon szépet építhetsz!
4. Nagyon praktikus: miután délelőtt 2-3 adag fa elég benne, lezárjuk és másnap reggelig meleg.
5. Mesés érzést vált ki és páratlan hangulatot kelt, amikor látjuk a lobogó tüzet és halljuk a fa ropogását!
6. Nagyon szeretjük és az újabb otthonunkba is építtetünk.
Egy tipp: www.cserepkalyha.lap.hu oldalon a kályhacsempe-készítőknél a 2. K betűs cég volt nekem a legszimpatikusabb (végignéztem mindet, nagyon durva eltéréseket találhattok mind ár, mind minőség tekintetében - hogy csak ezt a kettőt emeljem ki).
Még valami: szép nagy, üveges ajtót a cserépkályhára, és kellemes gyönyörködést :o)
Nekem is tetszik, így látatlanban :-) Kerestem is a neten, hogy mégis milyen lehet, találtam egy céget, akik az USA-ban építenek ilyent, illetve "csináld magad" célokra kályhamagot is forgalmaznak.
Itt a "tervezési tanácsadó": http://heatkit.com/docs/Man00.PDF
Itt meg fényképsorozat a mag építéséről: http://www.johnkingsley.ca/strawbale/home/heater_core/index.html
Meg a külső építéséről, egy meglehetősen nagy fűtött padkával: http://www.johnkingsley.ca/strawbale/home/heater_finish/index.html
Aztán eszembe jutott, hogy ez csak annak jó aki csak alaperőműnek használja (olyan mint Paks, azt sem lehet pár óra alatt szabályozni...). Egyszer laktam padlófűtéses albérletben, és még szüleim cserépkályhájánál is nagyobb volt a hőtehetetlensége. Reggel munkába menet meg kellett jósolni, hogy kora délután sütni fog-e a szobába a nap, de a meterológia főleg ilyen mikroszinten nem túl megbízható tudomány :-) Úgyhogy hol túlfűtöttünk, hol alul. (Amíg meg nem értettük, hogy a meleg fél nappal később jön, addig meg főleg...) Persze akkor is jó a tömegkályha, ha vastag kőfalú az épület, nem porotherm, és a nagy tömeg biztosítja a kis hőingásokat, de ez ritka adottság.
Jelenleg vaskályha + hőtárolós villanykályha kombinációval fűtök. Önmagában a vaskályka (kb. 60 kiló) elég kényelmetlen lenne, mert reggelre még jobban lehűlne a szoba, és nem tudnám honnan kifújatni a meleg levegőt. Azon gondolkodtam, hogy nem lehetne-e ilyennel megfejelni a tömegkályhát, hogy a füstcsövektől független járatokat építeni bele, ahonnan ha gyorsan kell a meleg ventillátorral ki lehet szedni az energiát.
Pár helyiségben a padlófütés biztos, napkollektoros rásegítéssel, ezért lesz egy melegvíztározó hőcserélőkkel. Tehát az alkalmazott fütésmódnak melegvízet is elő kellene állítani, hogy a fütés a távolabbi helyiségekben is tudjon müködni. A topikban olvastam vízes kandallóról elég sokat, de cserépkályháról nem nagyon. Az asszony cserépkályhát szeretne. Értelmes gondolat-e a két féle fütésmódot kombinálni? Olvastam olyat is hogy cserépkályhában nem nagyon vált be a vízes hőelvétel. Vagy legyen gáz is, és egy jó kályha v. kandalló
A válaszokat köszi. Ha régebben volt róla szó, adjatok valami számot
Pl. úgy, hogy mondjuk a kazán által felfűtött házat fogja a cserépkályha kiegészíteni. Estére, éjszakára a kihűlőfélben lévő rendszert a cserépkályhával melegíteném fel és ugye látványt-hangulatot is teremtene az égő tűz. Vagyis a kazán csak reggel-nappal üzemelne. Aztán amikor már csak 40fok-os víz van a rendszerben, akkor ha csak 20-30fok-ot dobna rajta a cserépkályha, az tökéletes is lenne. Remélem érthetően magyaráztam:) Tehát nem egyszerre üzemelne a két "forrás". Egyébként támogatlak az ötletedben:) Én még csak képen láttam ilyen beépített "patkóval" üzemelő kályhát, meg van itt olyan akinek van vízes cserépkályhája. Persze tény, hogy jobban igénybe veszi ez a működés. Egyébként te honnan szerzed be ezt a "patkót"?
Tanácsot kérek. 500 hozzászolást visszaolvastam, okosabb lettem de határozottab nem. Most terveztetem a harmadik házamat 80 m2 hasznos. Kifejezetten jó hőszigetelés (44 porotherm + 12 cm szígetelés, 30cm fődém fa gerendázattal, és igy tovább) A tervező szerint 6-8 kW teljesítmény elég. Gázról szó se lehet. Eddig jó volt a padlófütés, ezt lenne jó kombinálni a fatüzeléssel. Cserépkályha? Kandalló? Állandóan nem szeretnék tüzelni. a napi egyszeri foglalkozás még OK, de azért reggel sem szeretnék hidegben ébredni.
remélem nem baj, ha megosztom, de voltam, élőben megnéztem.
gyerekek. ez lenyűgözött.
méretre nem sokkal nagyobb mint egy körbeépítette kandalló, vagy egy közepes cserépkályha. 94-5 centi * 110-115 körül mértük le.
előző napi begyujtás melege még simán fűtötte a helységet.
8 kiló fa kb, felülről begyújtva. eleinte normál égés látszik, aztán ahogy beindúlt a rendszer a másodlagos égést biztosító megoldás gyönyörűen látszott a lángok játékán.
korom!? semmi. se az üvegen, se a belső térben.
szóval. egy rajongóval több van, erre a technológiára. fém tűztérről kezdek lemondani (supra temporis van - volt kinézve).
tényleg javaslom mindenkinek.
biztosítja azt a aszabadségot burkolat tekintetében mint a kanaddó, vagy a kár a cserépkályha. viszont tényleg sokkal jobban tartja - sugározza a hőt.
tömegben az erő.... ahogy a népfelkelésekben is, a kandallók kályhék esetében is ez látom igaznak!
Mondjuk én csak rásegítésen gondolkodom, arra szerintem használható lehet, hiszen nem sokkal több fa kellene rá, mint ha csak "natur" üzemben működne. Meg egyébként is azt mondják, hogy nem sokkal több fa kell így és kifűti a lakást jó méretezés mellett. De igazad van. Nekem mondjuk ezek mellett is szimpatikus:) Max. sűrűbben rakják újra a kályhát, nyilván ez azért nem előnyös. Egyébként neked volt ilyen rendszer? Mit gondolsz a kandallók esetében? Persze ott más a szisztéma, de a külső csempéket ott nem viseli meg a dolog?
Mi is innen kezdtük: cserépkályhát szerettünk volna rakatni, de az egész házat be szerettük volna fűteni.
Végül a vízköpenyes kandalló tűztérnél kötöttünk ki. Edilkaminban gondolkodtunk (le is volt árazva) azonban a cserépkályhásunk lebeszélt róla minket mivel annak az ajtókerete is lemezből van, volt ahol elgöbült és eltörte az üveget...
Végül a kratki cég wiktor 30kW-os tűztere lett beépítve, ez be is fűti a 160 m2-es házat. Sajna a csempe nem melegszik át úgy mint egy cserépkályhánál csak az üveg előtt a vízköpeny miatt, de cserébe nem csak pár helységet fűt be.
A képen bal oldalon látható a csőtermosztát ami vezérli ennek a fűtési körnek a szivattyúját.
egyszerű a dolog: ahhoz, hogy így fűts egy házat, állandóan melegnek kell lenni a kályhában, a víz ugyanis cirkulál a lakásban körben. hogy állandóan meglegyen a kellő hő, iszonyatos mennyiséget kell pakolni a kályhába, amitől néhány év után szétmegy szegény. tágul, megnyílik, füstöl, nem folytatom. ha meg nem terhelem túl, akkor nem fűt rendesen (a kályha igen, de a radiátorok, amikbe a melegvíz megy, azok nem.)
Én nem ajánlanám. ahhoz, hogy befűtse az egész házat, rendszert, nagyon meg kell rakni, és sokszor nem elég naponta egy-két begyújtás. éppen megoldható a dolog, de a kályha hamar tönkremegy, nem szabad annyira terhelni. sajnos tapasztalat.
Új vagyok itt és szeretnén a segítségeteket kérni.
Egy cserépkályhát szeretnénk rakatni, az egyszintes házunkba, ahol gázfűtés van.
Az után érdeklődön, hogy szeretnénk belerakatni egy vízpatkót, amit rákötnénk a rendszerünkre és akkor ezzel fűteni az egész házat, a gázt csak ha szükséges (ilyen gázárak mellett)
A tapasztalaitokra lennék kíváncsi, mert hallottam különböző vélemégyeket ezzel kapcsolatban.
Kérném segítsetek nekem ebben.
Mindenkinek előre is megköszönném a seítségét (véleményét)
Ezek mind kemény tűzifák és szerintem olyan nagyon észrevehtő eltérés fűtőértékben nincs(akác és tölgyet tudom tapasztalatból). Vegyes fafajok tűzelésének az előnyeiről nem hallottam, persze valszeg olyasmire gondolhattak, hogy az egyik jobban lánggol, mint a másik fafaj és kiegyenlíthetőbbé vagy egyenletesebbé tehető az égés, de ennek sem kell nagy jelentőséget tulajdonítani szerintem. A szakirodalomban olyat olvastam, hogy a bükk a legkeresettebb kandallófa, mert nem "ropog", pedig azt hittem a ropogás, a tűz hangja előnyös egy kandalló esetében. Nyilván itt is az lehet, hogy "finomabb-halkabb" égést produkál, ami hangulatosabb.
Köszönöm, ez a ti kandallótok ? Ezek szerint a tietek nem a füstnél nyeri ki a + hőt, mint a miénk.Jelenleg itt tartunk az építésével, illetve igy szoktam üveget pucolni/leégetem/:
Sajnos csak a tűztérben történt átalakításról van képem! A hőcserélőbe be lett építve 4 szál 1"-os cső összesen 2,5 m hosszúságban. Eredetileg a csövek hossza kb. 3 m, tehát majdnem sikerült megduplázni. A képen az öntvény körül egy duplafalú víztér látható!
Még szép hogy visszaszívja a füstöt ! Egy elszívó több száz m3 levegőt mozgat meg óránként ! Azért egy CO érzékelőt szerezzetek be, nehogy 1x baleset legyen...
Az akácot azért szeretik mert gyorsan nővő fajta és vizesen is ég. A csernek legnagyobb talán a fűtőrétéke, valahol a neten láttam egy táblázatot fajtánként a fűtőértékkel.
Érdeklődnék, hogy tüzifából milyet érdemes beszerezni, azaz, hogy van e esetleg eltérés fűtőértékben pl akác, tölgy, cser, bükk között? Melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezik? Valaki mondta, hogy a vegyes fa előnyösebb, de nem tudom miért. Erről tudtok vmit?
Az elszívókban illik lennie egy pillangószelepnek, ami megakadályozza a nem kívánt légmozgást. Ha nincs, akkor 1500 és 3500 Ft között kapható műanyag vagy fém. Építs be egy ilyet!
Sajna a cserép nem melegszik át igazán a vízköpeny miatt, de a felső szellőző cserepeken azért jön rendesen a meleg és az üveg is rendesen sugároz. Csak ezzel fűtünk, a gázkazán csak melegvizet csinál (ilyen gázárak mellett...).
Amerikai konyhánk van egy kürtős elszívóval ami a közös légtér miatt még kikapcsolt állapotban is egy második kéményként működik szerintem. Lehet érezni a közelében a légmozgást. Valószínüleg ez okozza a füst visszaáramlást... Bekapcsolni már nem is merjük ha a kályhával fűtünk mert akkor szuperül visszaszívja a füstöt :-(
Nektek is volt hasonló problémátok? Pedig 22-es kéményünk van, igaz nem túl magas.
Mi a véleményetek az alábbi típusokról? Esetleg tapasztalat, ha valaki ilyet használ! PILIS (bruttó 130.000) Supra M 58 (bruttó 180.000) Blanzek 600 (bruttó 152.000)
Vagy ha valaki tud olcsóbban? Köszi előre is a segítséget!!
Lakás felújítás előtt állok. Kandallót is szeretnék beépíteni az épületbe. A segítségetekre lenne szükségem a tűztér kiválasztásához. Legyen vizfűtéses, ne kormozza az üveget, tartós fűtésre szeretném használni, jó legyen a hatásfoka és legvégül ne legyen tűl drága. Lehet, hogy álomvilágban élek, de ahogy a fórumot olvastam sok hozzáértő és tapasztalt felhasználó van akik tudnának segíteni. Mi a véleményetek a pilisszentlászlói, a Kratki.pl és a szlovák jdmetal.sk termékekről?
a leendő kandallómmal kapcsolatban merült fel egy kérdés:
mivel ez az első emeleten lesz, kell külön statikai számítást végeztetni? A Kandalló kb 1 tonna lesz. A lakás meg egy jó régi műemlék házban van, kb 40-45 cm vastag födémrésszel a két szint között. Hogy lehet ennek utána nézni?
Van egy kis problémám: Vettem egy swt kamino 8kw-os kandallót, füstcső:120mm, kémény négytéglás (sima kocka, kis méretű), kb. 7méter magas. NEM tudok tőle aludni! Egy folytában búg, egyfolytában hallom a huzat miatti búgást. Ha kint fúj a szél, akkor elviselhetetlenül sivít a kályha. Teljes szélcsendben is búg. Ha teljesen elzárom a reteszt, akkor is búg. Olvastam, hogy az üvegajtós kandallónál van egy un. szekunder légrés az üveg mentén a huzat miatt. De ha az üveg ajtót bezárom és az egészet körbetömítem ronggyal, akkor is búg a kályha. Olyan mintha egy busz száguldozna a ház mellett. Ha fúj a szél, akkor aszerint változik a búgás erőssége és frekvenciája. Több kályhát láttam már működni, de ilyet még nem tapasztaltam. Tud valaki ötletet adni, mi lehet a baj? Köszi!
Nekem a "vízes" szimpatikusabb alapvetően. Ráadásul könnyen rásegít így a meglévő központi fűtésre valamint semmi extra kiépítést nem igényel ez a rendszer és a kályhát is bármilyen mester meg tudja csinálni, aki a hagyományos cserépkályha rakással foglalkozik. Sajnos az alsó füstelvezetés nem lehetséges, mert útban lenne, pedig valóban jól írtad, hogy ki lehetne használni a füst melegét is. Így "csak" a felső elvezetés marad, ami végülis szintén melegíthet. Végülis hogyan szokták leszigetelni a kályhát ha az oldalfala(jelen esetben kettő) az épület falával érintkezik? A könyvben esetleg van erről valami?
"Mitől lett extra kátrányos a kémény? Az ugyancsak fűrészporból készült fabrikettnél éppen az az egyik nagy előny, hogy jóval kevesebb hamut hagy, és jóval kevésbé füstöl mint a sima tüzifa."
Három okot látok, ami miatt kátrányosodott a kémény: 1. Nedves fűrészpor 2. Alacsony füsthőmérséklet 3. Tökéletlen égés.
A fűrészporból készített fabrikettnek nagy előnye, hogy száraz.
"Tehát arra kell gondolnom, hogy a barátod kályhamegoldása nem lehetett éppen kiváló tervezésű/hatásfokú."
Ezek szerint elég alaposan átnézted a fórumot. Örülök, hogy a tömegkályha gondolkodóba ejtett. Az az igazság, hogy jó lenne, ha minél többen használnának hasonlót, kevesebb fa bánná... Szívesen megmutatom élőben, én Máriahalmon lakom, csütörtöktől vasárnapig itthon szoktam lenni. A kalákát mostanában kezdem szervezni, az anyagokat is gyűjtöm apránként. Az a kályha is itt épülne. Decemberben látogattam meg azt az ismerősömet, aki sikeresen megépített egy kályhát házilag, és félelmei ellenére nagyon jól sikerült. Az anyagköltség két legjelentősebb tétele a samott tégla és a vasalat. Az előbbi kb 250 ezer, az utóbbi az igényektől és a pénztárcától függ. Látvány szempontjából a nagyobb, funkció szempontjából a kisebb tűztérajtó ajánlott, A küső burkolat anyaga szabadonválasztott, kb 10-15 cm falvastagság és megfelelő tömeg ( tégla, terméskő stb ) ajánlott. A kemence valóban hasznos, de szintén megdrágítja (+ vasalat, íves hőálló beton elem )
Csináltam a füstjáratról egy primitív vázlatot, nem biztos hogy segít, de hátha...
Mindenképpen légfűtő kályhában gondolkodjál, ott pedig körbe megy a kályha. a kályha köpenyfala egyébként is áétmelegszik, típustól függően jobban, kevésbé, illetve füstjárat fala is lehet, tehát egy rendszerként kell megépíteni, külön a falazattól. A légfűtő kályha lényege, hogy a tűztér és a kályha köpenyfala között a levegő átmelegszik, amit huzattal elvihetsz a környező légtérbe, akár szomszédos szobába is. itt kell alső beömlő nyílás, és felső levegő nyílás is, ahol a meleg levegő kijön a kályhából. ebből adódóan a lábazatnak áttörtnek kell lennie pár helyen, illetve jobb lábakra tervezni a kályhát a megfelelő huzathoz. ezeknek a kályháknak jobb a hatásfoka.
A 3-4 métert szinte vízszintesen is meg lehet oldani, ha jó a huzat. így lehet például melegített padkát kialakítani, hiszen a meleg füst előbb felszáll a kályha épített füstjáratában, fent egy átömlőn egy lemenő járatba kerül, ahonnan egy vízszintes járaton keresztül jut el a kéményedig. jó szakember, és alapos tervezés után szvsz ezt meg lehet csinálni.
hello Nem lehet rossz könyv a leírtak alapján. Nekem tulajdonképpen már összeállt a fejemben a kép. A lábazat homályos még, de majd kialakul. A kémény ill. füstcső bekötését kell idővel kideríteni, lehetséges-e 3-4m-ről is behúzni a meglévőbe. Ugy néz ki a vízes rendszerűvé való kiépítésre is találtam egy állítólag egyszerű és olcsóbb megoldást. Már csak az üvegajtó a kérdéses. Nem tudja valaki, hogy milyen áron is lehet beszerezni egy nagyobb méretűt? Eddig csak egy 45ezresől tudok, ami azért nem kevés. Illetőleg ha sarokba kerül egy kályha(a szoba közepe felé nézve) és abszolut a falhoz ér a két oldala( ide nem is kell csempe szerintem), akkor hogyan szokták szigetelni, hogy a meleget ne a falak vegyék fel?
Régebben ajánlották itt, hogy ne szűkítővel kössék be a 160-as füstcsövet a 140-es kéménybe, hanem úgy, hogy a 160-as stucnit és a becsatlakozó csövet is ovális formájúra nyomják össze, 140-es szélességűre. Így kiküszöbölhető a szűkítő huzatcsökkentő hatása.
1. ahhoz elég lenne a kéményed 2. olcsóbb 3. szebb (szerintem) 4. hatékonyabb a kandallónál 5. kályhát is lehet üveges ajtóval, ha a hangulat miatt kellene
Köszönöm a segítséget, még körbe kérdezősködöm még! De ha valaki tud még infókat, hogy mire figyeljek űztér vásárlásakor akkor az ne habozzon! íRJON! Köszi az eddigi hozzászólásokat is!
nem kevés benne a kép, sőt...én is innen merítek ötleteket.
ami tetszik, hogy szépen és érthetően jellemzi az egyes cserépkályha típusokat (nem a betét jellege szerint, hanem felépítés alapján), és hozzáteszi a tipikus hatásfok adatokat is. sok a részletrajz, ábra, és magyaráz szöveg. nem az építés szakmai részleteiben merül el, hanem abban segít, hogy felhasználóként képet kapjunk a lehetőségekről, előnyökről, hátrányokról. nekem most ideális, hiszen a megvalósítás úgyis pár év múlva kerül előtérbe.
Cserépkályhaként is működik a szerkezet, vagy a cserép csak dísz? A 220 mm-es füstcsonk átlag feletti, a kémény legalább ekkora, vagy ettől nagyobb átmérőjű kell hogy legyen jó huzattal! Ha cserépkályhaként is dolgozik, a hosszú füstjárat miatt nagy lehet az ellenállás. Mekkora házat fűtesz vele? Az egész tűzteret körbeöli a víz? Kátrány? Próbálj meg a tűztér ajtajának nyitása előtt 1-2 nyílászárót megnyitni! Nálunk is érzik egy kicsit a füst, pedig nagyon jó huzat van!
Sajnos én sem tudom rá a választ, de meg lehet tudni, hogy mennyibe kerül egy ilyen vízköpenyes betét? Ez az egész lakást kifűti, gyakorlatilag kazán helyett is használható? Egyébként szép a csempe is. Mondjuk a problémára olyan tippem van, hogy vagy a kéménynek nincs elegendő huzatja vagy maga a betét kiképezése a rossz. Bár biztos vannak itt szakértőbbek.
A tanácsotokra, segítségetekre lenne szükségem: a képeken látható Kratki viktor 30-as vízköpenyes kandallóbetéttel fűtjük lakásunkat. Szuper a szerkezet, azonban tudjuk hogyan lehetne elkerülni a füst kiáramlását ha rakunk rá. Valamennyi füszt mindíg kicsap akkor is ha a huzatszabályozót teljesen kihúzzuk. Nagyon zavaró tud lenni a terjengő füszt minden rárakás után. Próbáltam résnyire nyitni az ajtót, úgy hagyni és később óvatosan nyitni, de ez sem segített...
Hm. Akkor marad a fabrikettes tüzelés, annak szinte füstje sincs. Pedig elég sok elégethető deszka van, de piszkosul kátrányositja a kályhát. Az ajtónál látszik.
De egyébként ha a letisztított, lehullott kormot ki lehetne levegővel fúvatni a cserépkályhából, megoldódna a tisztítás.
Jól teszed, ha te nem hiszel benne! Ha jól emlékszem, neked fatüzelésű cserépkályhád van vízszintes füstjáratokkal. A kéménytisztító fahasáb hatására a lerakódott kátrány leválik a füstjáratok, kémény faláról, amit aztán el kell(ene) távolítani a tisztítónyílásokon keresztül. De a te kályhádon - kialakításából adódóan - nincsenek tisztítódugók, így jobb, ha a kátrány a falakhoz tapadva marad, feltéve, hogy egyáltalán lenne minek, mert, ahogy írtad is, megfelelő technikával elkerülhető vagy minimalizálható a kátrányosodás. Itt találhatsz némi infót az eszközről.
Az elhúzás szóba jöhet, más amit felsoroltál nem. Viszont az elhúzás helyett, akkor már mindegy lenne és talán jobbnak is tartanám, ha a padlástér szintjéből lenne kiépítve egy új kémény és ebbe lenne beleveztve a füstcső. Ezt nem tudom mennyire életképes megoldás, de csak ezt a "kiútat" látom. Üvegajtó: nagyon jó hogy írtad, mert elsősorban a látvány miatt kellene a cserépkákyha:)( "mellékesen" vízes rendszerű lenne a legszuperebb, mert rásegítene a központi fűtésre) és ilyen ajtót gondolok rá, erről van valami bővebb infód? Jó nagy ajtó kellene. Hol lehet ezeket kapni ill. milyen árban? (egyet láttam a neten aminek volt ára:45ezer volt)
Ui: Koszó helyett először Kozsó-t olvastam:)) amugy képek is vannak a könyvben?
A füstcső elhúzását meg lehet oldani, de komoly előírások vonatkoznak rá, amiben meghatározzák, hogy milyen hosszan és hány idom közbeiktatásával oldható meg. Ha nincs messze a kémény a cserépkályha helyétől, akkor olyan cserépkályha is ztervezhető, amiben viszed el a füstcsövet, amit egyébként a meleg visszanyerése miatt gyakran csinálnak. Azt is megcsinálhatod, ha a kémény másik helyiségben van, hogy a cserépkályha a tervezett helyén van, de a fűtése kívülről történik a kéményes helyiségből. ha épített a tűztér, akkor talán egy fix üveget is be lehet tervezni a kályha frontjába, hogy a tűz látványa is megmaradjon, de ehhez szakember és pontos helyismeret kell. nekem most hozott a Jézuska egy Koszó-féle cserépkályhás könyvet (3. átdolgozott változat), csak ajánlani tudom, nagyon sok ötlet és megoldási lehetőség található benne...
Kéményes megoldásra gondoltam én is. Van is két beépített kémény a házban, a padlószinttől indulnak ki. Ahol meg esetleg lenne a cserépkályha, ott már nem lehetne felhúzni még egyet. De a plafont ki lehet fúrni és a kivezetést meg lehetne így oldani, csak nem tudom van-e ilyesmire mód, hogy nem a padlószinttől indul ki a kémény. Nem vagyok otthon a témában. Mondjuk nyilván ahol utólag kandallót rakatnak, ott is csinálnak kivezetést, így lehet, hogy a kérdésem csak nekem kérdés:)
kéménycsatlakozással, ugyanis a füstgázoknak valahol el kell távoznia. persze, nem kell közvetlenül alatta/előtte lennie, de kéménynek valahol lennie kell a rendszerben
....
Nem tudom, hogy van-e olyan korszerű cserépkályha tűztér, netán kandalló tűztér, ahol az égéshez szükséges levegőt és a füstgázokat egyaránt ventillátoros rásegítéssel, zárt rendszerben vezetik, ugyanis talán ilyen esetben (ehhez szakember tanácsa kell) megoldható olyan vízszintes füstgáz-elvezetés, mint a turbós kazánoknál, hiszen a huzatot mesterségesen teremti meg a ventillátor...
A kátrányosodás talán nem is a kémény esetében a legnagyobb probléma, hanem a cserépkályha belső járatainál. Azt jóval nehezebb kitisztítani. Én is úgy tüzelek (szakaszosan) a cserépkályhámban, hogy először fabrikettel kezdem, és ha már kívül is meleg a csempe, akkor rakok rá régi deszkadarabokat. Talán így kevesebb kátrány csapódik ki a belső felületre.
Láttam barkácsáruházban kéménytisztító fahasábot, nem is olcsó. Vajon az miként tisztít? Át van itatva valami nagyon magas hőfokon égő anyaggal? Nem nagyon hiszek benne.
Mitől lett extra kátrányos a kémény? Az ugyancsak fűrészporból készült fabrikettnél éppen az az egyik nagy előny, hogy jóval kevesebb hamut hagy, és jóval kevésbé füstöl mint a sima tüzifa. Ennél fogva, a kémény sokkal kevésbé kátrányosodik. Tehát arra kell gondolnom, hogy a barátod kályhamegoldása nem lehetett éppen kiváló tervezésű/hatásfokú. A fűrészpor valószínűleg nem égett el rendesen. emiatt talán túlságosan füstölt és kormolt, később kátrányosodott a kéményjáratban...Vagy más oka lett volna?
A fűrészpor eladhatatlanságával kapcsolatban is vannak fenntartásaim. Amit írsz, az talán igaz volt még 10-20évvel ezelőtt, de ma már hatvanezer féle termék készül fűrészporból. Nem csak építőanyagok, hanem pl. a már említett brikett is. Sok asztalos vagy fafeldolgozó cég ruházott be présgépekbe -brikettálóba-, éppen azért, hogy a nyáron keletkezett fűrészport tárolhatóbbá, majd később eladhatóvá tegyék. Nem nagyon hiszek az ingyen "csak fuvarért" beszerezhető fűrészporban. A mai energiaproblémás világban ez biztos nem lesz hosszútávon elérhető megoldás, mégha ma esetleg létezik is itt-ott ilyen beszerzési forrás...
A kémény a becsatlakozástól kb 7 m, a gerinc felé 1 m-rel nyúlik. A tagolásról. Összenyitott nappali és étkező, kb 2,5 m-es átjáróval. A kandalló a tér közepén lesz, innen nyílik egy lépcsőfeljáró. A felső szintet nem számoltam bele a fűtendő térfogatba. Eddig a Mullit Godin 1210-esében gondolkodtam.
Valakinek van-e tapasztalata arról hogy vízteres kandallónál, vagy fatüzelésű kazánnál a kátrányképződés mennyire függ össze a vízhőmérséklettel? Nekem az előző van. Azt tudom hogy száraz keményfával kisebb az esélye, de én most száraz, kemény és puhafával tüzelek, és bizony elég szépen van kátrány. Az is lehet hogy a tűz intenzitását kelle növelni, de akkor megsülnénk a nappaliban!
Sziasztok! Egy 200 m3-es lakótér kifűtését szeretném megoldani kandalló építéssel. A tűztér választáshoz kérném a témához értők segítségét. Kéményem 6 téglás, belülről kikent. Ár max 200 eft. Milyet válasszak? Folytonégős csak a supra tipusok? Konvekciós burkolat előny? Köszi a segitséget.
Régen az olajkályhákhoz gyártottak olyan füstcső elemet, ami úgy nézett ki mint 1 dob 3-4 kis átm. csővel átfúrva. Ezzel 1 csomó hőt ki tudtak még vonni a füstgázból - nőtt a hatékonyság.
Mi ennek az idomnak a hivatalos neve, hol lehet ilyet vásárolni kandallóhoz?
Másik:
Fekete a füstcső, és elég randán mutat a nappaliban. (hátmég ha a fenti dobot is beszerelném) Tudtok olyan festékről, ami bírja ezt a hőt, és van belőle viszonylag széles színskála?
Sziasztok! Régen nem jártam már a forumon mert már egy ideje üzemel a kandallom. Kicsit visszaolvasva látom hogy néhányan kerestek cserépkályhát.Nekem van egy bontott ami eladó lenne,pár hónapja be is írtam ide ,de csak olyan jelentkezők voltak akiknek a távolság miatt nem felelt meg.Megpróbálok fölrakni képet róla.
A hőcselélőben a víznek át kell folyni a csöveken az egyik oldalről a másikra, a hidegvizet alul bevezeted, a másik oldalon felül a melegvizet elszivattyúzod. A bekötés alapján működőképes, csak mint említettem nekem így mondta a szaki.
Elmesélem milyen fűrészporos cserépkályhám volt egykor, ebben a topikban nem találkoztam ilyennel.
Volt egy öreg cimborám, aki saját céljaira létrehozott olyan cserépkályhát, amelyik fűrészporral működött. Méghozzá olyan célból, mert egy ilyen fűtési rendszer rendkívül olcsón üzemeltethető. A fűrészpor nyáron gyakorlatilag ingyen kapható, csak a fuvart kell kifizetni. Az öreg cimbora két teherautórakomány fűrészporral fűtötte ki a telet, és szerencsés helyzetben volt, mert két télre való anyagot tudott eltárolni.
Mivel jóban voltunk, nekem is elárulta a kályha trükkjét, de megígértette velem, hogy a trükköt nem adom tovább, ezért itt most csak a publikus információkat írnám le. A kályha méretét emlékezetből tudom csak felidézni, ha jól rémlik akkor négy csempe széles, három csempe mély és 8 csempe magas volt. Volt a tűztér felett egy cikkcakkos füstjárat, és még azon kívül négy függőleges füstjárat. A fűrészport egy kb 40 centi magas és 30 centi átmérőjű fém dobba tettük bele, úgy, hogy középen öt centis lyuk volt. Vagyis a dob alján volt egy ötcentis lyuk, efölé helyeztem egy öt centi átmérőjű botot, köré döngöltem a fűrészport és végül a botot kihúztam. A hamutérből a dob alsó nyílásán át gyújtottam meg a fűrészport újságpapírral, és mikor begyulladt, akkor a levegőutánpótlást elzártam. A fűrészpor csendesen leégett és fűtögette a lakást. Naponta egyszer gyújtottam be, kivéve a nagyon hideg napokon, akkor két nap alatt háromszor (egyik nap reggel-este, másik napon délben). Két kályha fűtötte a 60 négyzetméteres házunkat.
Viszont az öreg cimborával ellentétben én nem tudtam két télre való anyagot eltárolni, csak egy teherautónyit. Így aztán január végén, február elején mindig fűtőanyaghiánnyal kellett szembenéznem. Ez azért kellemetlen, mert míg nyáron a fűrészpor ingyen van, télen még pénzért sincs! Trabant kombival jártam kuncsorogni, itt-ott megszántak néhány zsák fűrészporral, és ez így ment tavaszig. Ez így nemcsak kényelmetlen volt, hanem állandóan vizes fűrészporral voltam kénytelen befűteni. Három télen át ment ez így, aztán végre bevezették a gázt. A fűrészportárolóból kazánház lett, így oda azóta nem kosárral kell behordani a fűtőanyagot, hanem csövön megy be.
A kémények teljesen elkátrányosodtak ez alatt a három tél alatt. Akkor még azt gondoltam, hogy biztos a bútorgyári fűrészporban volt ragasztóanyag, de az itt tanultakból már tudom, hogy nemcsak amiatt volt.
kérdésem van: mikor a tűztér alatti építmény eléri azt a magasságot ahol a tűzér rákerül (mint a képen) akkor a tűztér valójában mire ül fel és hogyan? és az alsó szellőző (fatároló) és a tűztér között van valami, vagy a tűztér alja a fatároló teteje?
Én igazából a víz-gáz szerelőmmel csináltattam meg. Aki egyben bádogos is. Nekem sem időm, sem szerszámom, sem szakértelmem nincsen hozzá. Az meg hogy a szabadidőmben tönkretegyem mert próbálkozom nem az én asztalom.
Te kototted be magadnak vagy csinaltattad ? Csak azert kerdezem mert nekem biztos hogy vagnom kell a csobol ,hogy ne logjon be a kemenybe ! Mivel erdemes vagni ? Flexel ? (vagy furesszel, bar azzal evekig is eltarthat :) mas otletem nincs ! :(
Meg mindig a csovel szenvedek, talaltam fekete fustcsovet (2mm falvastagsagu) 200-as atmerojut (baratibb aron mint a 0.6-os rozsdamentes), viszont 45 fokos idom helyett egy univerzalis idomot tudnak adni, ami elmondasuk szerint (meg nem lattam) 90-45 fok-ig allithato. Nem flexibilis hanem ugyan olyan anyagbol van mint a cso. Szinten elmondasuk szerint 3 darabbol all ami osszecsusztatva 45 fok , szethuzva meg 90.
Nekem szinte ugyanilyen hőcserélőm van. Próbafűtés volt már vele, mit fog melegíteni? A mérnök vásárláskor többször is elmondta, hogy a hőcserélőt keresztbe kössem rá a rendszerre! (egyik oldalt alul be, másik oldalt felül ki)