5 kW-os inverter kerülne fel. Nekem elég lenne, ha a max. teljesítmény harmada lenne helyben fogyasztható egy fázison, csak ne nullázódjon le, a termelés, ha az egyik fázison 0 a fogyasztás.
Tételezzük fel, hogy telepítesz "saját" pénzből jan.1-i átadással egy 10kWp rendszert, mondjuk 6M költséggel. Bruttó elszámolásban leszel.
Már az első sorban rossz ez. Most 10 kWp-t úgy 4M környékén lehet lőni. Nagykereskedelmi bruttó ára egy 8-es inverternek megáll 600e alatt (de a 10-es is 700e alatt), 10 kWp-nyi panel az 23 db. 430W körüli, annak darabja 33e, ez a kettő szumma bruttó 1,36M. Azt mondanád, hogy 4,6M lenne a haszon, a villanyszerelési anyag, a tartószerkezet meg a munkadíj? Nemár...
Tudomásom szerint az asszimetrikus inverterek csak az egy fázis nominális teljesítményéig képesek a fázist megtáplálni . Magyarul csak például 1 fázison van fogyasztás mondjuk 1,5 kW és a HMKE termel ennyit , akkor az az egy fázis lesz megtáplálva az inverterről . Tehát , egy 6kW-os inverter ami 3 fázisos és asszimetrikus , az csak 2kW-al tud egyes fázisokat megtáplálni a termelés és a fogyasztás arányában .
Szereltetnék napelemet, Solax típusú invertert rakna fel a kivitelező. Azt mondja, ezek tudják a 3 fázison az asszimetrikus termelést olyan 3 kW-ig. Ez tényleg így van? Nem akarok mellé fogni, ha már nem játszik a szaldó elszámolás, akkor minél több termelt áramot kellene helyben elfogyasztani.
Szóval milyen kulcsszót keressek, mert egyelőre nem igazodok el az adatokon...
Értékpapír? Csak egy virtuális vagyon. Az értékpapírodat egy tollvonással elzabrálhatják. Amit magadnak termeltél azt nem. Nem beszélve az energia árak bizonytalanságáról hosszú távon.
Hallottál már szabványosításról? Mikor nem felel meg a szekrény? Mikor "rossz" helyen van? (mert anno a ház falán kellett lennie, most meg a kettesben - vagy éppen fordítva) Vagy éppen a korábbi légvezeték helyett földkábel kell? Vagy nincs földelő szonda? Regisztrált szerelő munkadíja? Érintésvédeli papír (vagy mi)?
Szerencsétlen esetben úgy ugrálnak a 100 ezrek, hogy öröm nézni.
Nálunk új szekrény biztos kellene, de lehet, hogy akkor már a falból kettesbe kellene átköltözni. Már rövid a kabel, nem esküdnék meg rá, hogy azt nem számláznák ki.
Már mért ne lehetne? Pont ezt a kialakítási költséget kell eltüntetni, mert tényleges költséget igazából nem jelent kialakítani. Még egy villanyórát kell felszerelni, és gyakorlatilag kész.
Iparban fellelhető, de pl. az az '"ördögtől való'" villanykazán az éppen ilyen. :-) Csak ha a hálózat felől kell az ilyen sötét napokon üzemeltetni, az szörnyű. :-(
No meg az is jó, mikor nem télen hétágra süt a nap és a villanykazán befűt. :-)
Ha a meglévő X kapacitás mellé beépít0etnek Y aksis tárolást sok-sok apró 7-10kWh teljesítményekkel, bár diverzifikálod a kockázatot kissé - szerintem műszaki szemmel nem egy okos dolog.
Hálózati aksit kéne telepíteni nagy tételben, diszkontáron és használati jogot adni a felhasználónak. Mondjuk építsd ki a PV rendszert magadnak otthon saját pénzből és az állam abban támogat, hogy mellétesz fejenként 10kWhnyi tárolót amibe betölthetsz majd elhasználhatod.
Az hogy jelenleg ez a helyzet adott ,bárki eldöntheti hogy beruház ilyen körülmények között vagy nem. Hogyan gondolják elérni a kitűzött napelem célokat az új jelentkezőknél amikor kivonultatják az éves szaldó elszámolást? Az előző években telepített napelem kiserőművekre, minek alapján szüntetik meg 10 év üzemelés után az éves szaldót. Bele ugratják az embereket "fektess be megéri" majd segget csinálnak a szájukból és megszüntetik? Ha akkor 3, 5 ,10 évvel ezelőtt tudjuk hogy csak 10 évig lesz szaldó nagyon sokan más befektetésre költöttük volna pénzünket felvett kölcsönünket. Rosszul kalkulál az állam mert rengeteg adótól elesik az elmaradó telepítések miatt. Nem beszélve a 18 forintos áramdíj lecsökkentése 5 forintra akkor amikor az egész világon emelkedett az energia ára, nem is átlátszó.
A 2023.12.29-én megjelent Közlönyben több rendeletmódosítás szövegét is félreértették. Köztük egyes online médiumok munkatársai is és elindult a hazai sajtóban egy pánikkeltés.
Megérkezett a hivatalos válasz a napelem szövetségbe, ami egyértelműen megerősíti, hogy a 2023. szeptember 7-e előtti igénybejelentéssel rendelkező felhasználók, akkor is jogosultak a szaldó elszámolásra, ha - a feltáplálásra nem kaptak az igénybejelentés pillanatában engedélyt vagy - lejárt a kiadott MGT-jük
Az újságírói sugalmazásokkal szemben a feltáplálási tilalom és az elszámolás kérdése jogilag elkülönül egymástól. A 2023. szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján megvalósuló HMKE akkor is jogosult tíz éven át az éves szaldó elszámolásra, ha zárolt körzetben van.
Az átmeneti korlátozást 2024. január elsejével a hálózat 93 százalékán feloldották.
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a rendeletmódosítás 16. §-a további kézzelfogható segítséget jelent a napelemes rendszert telepíteni tervezők számára. A feltáplálási moratórium alatt a hálózati engedélyesek a feltáplálási szándékot jelző igénybejelentéseket elutasították. Az új rendelkezés ezeket az igénybejelentőket olyan helyzetbe hozza, mintha igénybejelentésüket nem utasították volna el, így a telepítendő HMKE-re is érvényes az éves szaldó elszámolás lehetősége a telepítéstől számított tíz évig.
Egyes kiadott műszaki és gazdasági tájékoztatók érvényessége hamarosan lejárhatna azoknál, akik a bruttó elszámolás bevezetése miatt nem dolgoztak a HMKE megvalósításán. Az ilyen MGT-k érvényessége a jogszabályi rendelkezés nyomán 2025 végéig tart, azzal az általános feltétellel, hogy az éves szaldó jogosultság biztosításához 2026. január 1-ig meg kell történnie az üzembe helyezésnek.
Köszönjük az Energiaügyi Minisztérium gyors válaszát!
Üdv, Elvi kérdés, hogyan lehet egy ohmos fűtőszálat névlegesnél kisebb teljesítménnyel meghajtani? Ahhoz csökkenteni kell az effektív feszültséget, nem?
"Pl. egyedülálló háziasszony, vagy egy nem műszaki érzékű férfi. "
E kettő a Dömötör WC tartályhoz is szakit hív úgyhogy mindegy :-)
Egyrészt nem eladásra csináltam, másrészt amit igen azt is szupportálom 20+év múlva is. Az egyik mérőadatgyűjtő progit ami még winXP .NET 2.0-ra készült most portoltam át az ügyfélnek Win11 alá.
Másrészt ha veszel a boltban valamit és beszarik a szakszervíz ígyis-úgyis dobd ki vegyèl újat módon javítja, ilyen világ van.
"Csak az a baj, hogyha hiba történik, találnál-e olyan szakembert az országban, aki megtalálná, és ki tudná javítani az egyedi készülékben lévő hibát."
Ez nem egyedi jelenség --még nyugaton sem.
Aki benzinkutakat javit,beengedhető-e egy vegyiüzembe ,malomba ,hajógéptérbe? stb..
Ma már a lakások nagyobb részébe sem ,gondolj csak a kapu/garáznyitók, riasztók, tűzjelzők, + az épület/kert automatika témakörre.
Ezért is érdekes az autóvillamossági szerelő --elektromos autó témakör is.
Annyira kommersz cuccot meg nem lehet mindenhová 1000+ céllal beszerelni.
Kedves Kígyó! Én nagyon nagyra értékelem a fejlesztési tevékenységed. Minden elismerésem.
Csak az a baj, hogyha hiba történik, találnál-e olyan szakembert az országban, aki megtalálná, és ki tudná javítani az egyedi készülékben lévő hibát. Pl. egyedülálló háziasszony, vagy egy nem műszaki érzékű férfi.
Sejtem, hogy figyelő (pl. kínai) fejlesztők mozdulni fognak a problémára, és új termékkel jelentkeznek majd a piacon. Az új termék olyan lesz, amire nem kell odafigyelni, magától fogja csinálni a dolgát.
Átalakítottam egy sonoffD1-et, külső nagy triak, módosított HW (mert alapból nem megy le 1%-ig) és custom FW. A webszerverén be lehet állíani melyik fázist figyelje és mit csináljon, és önállóan kérdezi le a 3EM-et mp-enként. Lehet tovább lesz érdemes feljeszteni ha így alakulnak a dolgok...
Arra gondolok az alakul alatt, hogy - csak mondok valamit - 15 Ft-ot adnak 1 kWh-ért. Vagy legyen havi szaldó. Valami, ami ösztönöz, hogy ne kapcsold le. Akármennyire egy időben termelnek a napelemek (mínusz időjárás), a rengeteg akkugyár (és egyebek) miatt lesz igény a megtermelt energiára. Főleg, ha nem lesz Paks1 ÉS Paks2. Ezt próbáljuk elérni, de kérdéses, Paks2 engedélyéhez kellett a vállalás, hogy Paks1 bezár. Nyáron meg már Paks1 önmagában is sok tud lenni a Dunának.
Szóval én várok a mostaninál kedvezőbb bruttót.
Szomszédod esetleg a vezérelt felé léphet, ha mégsem lesz jobb (vagy elég jó) új elszámolás.
Ok, az más eset, ha egy meglévő rendszer mellé berakunk plusz ilyen lehetőségeket. Azzal kb. azt csinálsz amit akarsz.
A gond, hogy új építésnél rengeteg COP1-es fűtés készült ám, sok rábeszélés átverés által. Most épp a szomszédom küzd ezzel, olcsóbb felhúzták a könnyűszerkezetest, amiben lehet átverték, és a fűtése is a fűtőfólia, más nincs, még kémény se. és nagyon nincs egyedül. Napelem van, ugyan még csak 3 éves rendszer, így van kis ideje eldönteni mit csináljon. Persze lehet azt mondani, hogy lehet ilyen felelőtlenül építkezni, csak hát többen is helyileg próbáltuk rábeszélni, tekerje már betonba be azt a 400-4500 méter fűtéscsövet, minimál lesz több a költsége. De hát erősen hitt a reklámnak a legtakarékosabb infrafűtésnek meg a nem tudom milyen tervezőnek, aki már az alapnál elcseszte az egészet - úgy hogy műszaki középiskolát végzett :-(.
"Lehet (biztos) alakul még az elszámolás, pár év alatt lehet valami értelmes."
Az hogy milyen elszámolás lesz a jövőben persze nem tudjuk. De sok jel alapján úgy tűnik, hogy nem egytarifás rendszer lesz idővel, és kevésbé hihető az hogy hosszútávon lesz olyan lehetőség, hogy a nyári termelt energiát használd el télen. Vagy ha igen, akkor csak nagyon "értékcsökkent" módon. AZ elszámolás biztos alakul, de arra nem vennék mérget, hogy kedvezőbb lesz. Max többrétűen felhasználható akár eltérő fizikai helyen (pl ecar tankolás máshol)
De pl ha havi szaldó vagy akár napi szaldó lesz - sőt a várható irány a "real time szaldó" ha így tetszik - akkor sem lesz jól használható, mert pont amikor kellene igazán a fűtés, akkor lesz legkevesebb a napsütés. Télen eleve magasabb a fűtés nélküli villanyfogyasztásod is, elég nagy rendszert kell telepítened ahhoz, hogy a fűtés nélküli dolgokat megtermeld 1:1ben. Eléggé kérdéses mennyire tudnád eleve felhasználni ilyen értelemben, vagy ha fűtésre elhasználod, akkor meg másra fog kelleni villamos energia. Persze nyilván rendszerméret és használati szokás függő is egyben.
Természetesen azt a keveset is érdemes lesz optimalizálni, amennyire lehet. Csak ekkor nagyon kevés lesz az az energia ami akármilyen szaldós módon is rendelkezésre áll, korlátos mit lehet vele nyerni.
Én minimál userekre gondoltam, akik olcsó cop1 fűtést raktak be, nem olyan nagy pénzkidobás, ha már nem használja. Vagy a meglévő gáz mellé vettek villany radiátorokat - ha nincs bruttó, de alakul az elszámolás, cop1 elfűtés (ami amúgy sem túl gazdaságos) jöhet valami hasonlóan valamennyire megérős elszámolás.
Amit Te írsz, drágán kuépített cop1-es fűtés valóban lehet nagy szívás.
Szerintem inkább sokan szörnyülködnek, hogy átverték őket, akár ezt azt mondva és ígérettel átverve/rábeszélve - csak hát sajnos ezt meg előre lehetett tudni igazából. Én nem olvastam itt senkinek a kárörvendését.
Az olajszőkítést meg a fűtőolajat idehozni - végképp érthetetlen.
Ez tök jó dolog, egy baja van - COP1 fűtést tudsz vele pl hasznosítani.
Nem tudom lesz-e a jövőben pl olyan hőszivattyú, ami annak fényében dolgozik, és annyi energiát használ fel csak, amennyi épp rendelkezésre áll, azaz összevissza munkaponttal. Azaz ha 2kW jön le akkor annyi, ha 1 akkor annyi, vagy esetleg felülírhatja egy termosztát, hogy tök mindegy mennyi, mert már a beállítotthoz képes 2 fokkal hidegebb van, most húzz bele.
Azaz lesz valami okosmérő (akár maga villanyóra), lesz valami kimenete, akármilyen busz is, és arra rá lehet csatlakoztatni olyan intelligens eszközöket, ami annak megfelelően működik, amit a buszon kiolvas akár percről percre vagy real time. Szerintem előbb utóbb az ilyen jellegű fogyasztók meg fognak jelenni.
Egyet nem értek, meg még sok mindent. Többen itt a fórumon irigy módon örülnek hogy akiket bele vitt a kormány a ZÖLD napelemes beruházásba még támogatással is ösztönözve,majd ellehetetlenítik az egészet. Lehet örömködni mert megint sikerült egy tömeget felbőszíteni de mindenki sorra fog kerülni, pl. majd ha a H tarifa megszüntetése is téma lesz 500000 ft-os beruházás értelmét veszti. Annak idején kis hazánkban az olajszőkítők megúszták sőt , de akik fűtőolajjal fűtöttek kénytelenek voltak külföldről haza csempészni. Hány olyan ország van Európában ahol nincsen HTO? Agymenés!!!
Az a fő probléma, hogy sokan kb mást nem építettek ki. Le és felraktak "infra"fóliát meg infrapanelt, és nincs más max egy valami vészkandalló (bár lehet kémény sincs), vagy egy olajradiátor. Meg napelem a tetőn, ahh az megtermeli nyáron amit télen fűtünk.
Na most ha hirtelen eltűnik számukra az éves szaldó akkor jöhet a gebasz. Hogy ez 1-4-8 év múlva történik az ilyen értelemben mindegy. Jön a pofáraesés.
Egyetlen egy esetben nincs így, ha tényleg minimalista energiájú a ház, mondjuk passzív ház vagy aközeli, és minimális a hőigénye. Akkor a "normál" tiszta fűtésszámlája sem lesz túl magas. Azaz ha ilyen házba lett berakva, akkor még megfelelhet/belefér kategória. De ha nem így van akkor el kell gondolkozni alaposan, hogyan tovább.
Vagy még idő előtt eladja a házat, és megveszi egy másik esetleg hozzánemértő, vagy ha hozzáértő, akkor csak komolyan értékcsökkenten. Mert ha utólag kell esetleg más fűtési rendszert kialakítani, akkor könnyen lehet, hogy szinte szét kell verni a házat hozzá, kompletten lehet felújítani az egészet. Persze be lehet tenni több klímát ide oda, csak hát az komfortosságban ég és föld pl egy felületfűtéshez képest..... És zakatol állandó jelleggel.
Mindezt akár úgy, hogy új építésnél padlófűtést lerakni olcsóbb lett volna (hőtermelő egység nélkül), mint fűtőfóliát.....
Ilyen alapvető dolgokat sem tudok, hogy pl. egy 3f ev-töltő mit szól hozzá, ha nem egyformán etetné a 3 fázis. Illetve még visszább lépve, ahhoz mi kellene, hogy mondjuk termel a napelem 2 kW-tal, én meg nem 1 kávéfőzőt akarok bekapcsolni (ha belefér), hanem mondjuk egy villanybojlert, de csak az éppen felesleges teljesítménnyel. (ha azon a fázison nincs fogyasztás, menjen oda a 2 kW, de ha bekapcsol egy 1 kW-os fogyasztó, akkor se álljon le, csak 1 kW menjen a bojlerbe is. Gondolom, ehhez megint kellene egy eszköz (már ha van ilyen, de gondolom, van)
A Shellyhez is kéne valamilyen otthon automatizáció .. pl. Home Assistant.
Nekem egy kiszuperált kisgépen (vékonykliens) Linux alatt fut.
Egyszerű beállításokkal használom, napelem, P1 port olvasó (Slimmelezer), Shelly 3EMPro, meg egy pár elszórt árammérős Wifi kapcsoló (pl. kávéfőző hajnali felfűtés), klímák.
Elvan, mint a befőtt, rengeteg integráció van hozzá, de azért nem árt egy kis informatikai véna.
Én - sokakkal ellentétben - elismerem, hogy nagyon kedvező (avagy támogatott) volt az éves szaldó, de most rögtön a másik végletbe estünk.
A villanyfűtés miatti nagy rendszer nem feltétlenül lesz rossz, legalábbis azoknak, akik nem elsőként (9-10 éve) tették fel a napelemet. Lehet (biztos) alakul még az elszámolás, pár év alatt lehet valami értelmes.
És mindig eszembe jut, az állam miért csinál úgy, mintha a külföldtől függés lenne a célja? Miért nem a hőszigetelést tolja, aminél jobb spórolás nincs?
Kicsit off, de talán itt - is - volt szó róla:
Mi is kellene a helyben felhasználás növeléséhez kezdésként? Shelly 3m, azzal lehetne vezérelni (vagy adatot szolgáltatni a vezérlő eszköznek), hogy 1-1 fázison éppen mennyi "felesleges" energia termelődik, mennyi menjen mondjuk hnv fűtésre? Van valakinek szájbarágós linkje? Van még 5 évem, de készülni kellene magamat ismerve. :)
Az az 5Ft egyébként nettó, ha magánszemélyként számlázol nekik akkor nettó vagy bruttót kapsz?
Hülye kérdés de még szerencsére sosem kellett.
Nyilván én is még átrendezem a fogyasztóimat, a téli HMV-t pl tuti hőszivattyúról oldom meg ezentúl. A H tarifa 23Ft (még) és korlátlan. Ha a régi hőszivattyú 2-es COP-al csinálja akkor is 12Ft/kWh, míg nem rezsicsökis árammal 70. A szaldó miatt kényelmesedtem bele :-)
Amúgy persze, szarul esik az embernek hogy vége a jó világnak, de itt látszik mekkora támogatás volt ez, és mennyire pazarlásra ösztönzött.
Nem tom a villanyfűtésesek megforgatták-e már a saját tökükben a kést....
én még nem adtam fel: balatoni nyaralóban, nincs gáz, nincs vezérelt áram, van 4 apartman,
kb. pont a villanybojler HMV-vel lépem túl a rezsilimitet.
ver1) szigetüzem, DC-DC HMV előállítás (Ohm-os). (mintha napkollektor volna, csak gépészet nélkül). = olcsó kiépíteni
ver2) bruttós elszámolás: nappal klíma, túltermelés esetén arányosan vezérelt HMV előállítás, osztott tájolással széthúzott panelekkel. (nyáron 60-70% saját felhasználás?)
mindkettőnél ősztől tavaszig: "ház temperálás" - amennyi energia épp van hozzá a napelemből (100% saját felhasználás?).
pályázat, aksi, stb. nélkül, részben saját kiépítésben.
így megérheti, zöld és nem terhelem szegény államot a többszörös ÁFA-befizetéssel :)
de ha kijön egy "vezért zöld" áramdíj fajta, amin csak akkor jön áram, ha PV túltermelés miatt "ingyen van", akkor lehet h ez sem éri meg. bár RHD akkor is lesz rajta.
vagy rendelek egy külön vezérelt mérőórát a HMV-nek a napelem helyett: az is megoldana mindent (de ahhoz korszerűsíteni kell a betáp+mérőszekrényt, mert "bővítés" és iszonyú régi az egész)-- ekkor viszont nem lettem "zöld"
Igazad van, azzal nem számoltam, ha most elkezded forgatni ezt a pénzt! Igen, az egy külön számtan! :R
És akkor nem történt meghibásodás, minden tökéletesen és flottul működött 17 évig stb. Én ezt csak magamra írom, másnál lehet jobb a számtan, de ez így felejtős. Mondtam is a feleségemnek, hogy nyugalom, nem biztos, hogy azonnal fejest kell mindenbe ugrani.
Nem tudom a támogatás mértékét, tehát hogy mibe kerül a telepítés / kWp.
A bruttót számolni elég nehéz, a jelenlegi fogyasztásod 30%-a tud kb helyben fogyasztás lenni, a többit mindenképpen megforgatod a hálózaton.
Azaz ha most volt 1000kWh éves fogyasztásod akkor egy 1000kWh éves termelésű rendszer esetén most lesz 700kWh fogyasztásod a hálózat felé, és 700kWh betermelésed.
Azaz 1000x37 = 37eFt helyett lesz 700*(37-5)=22.4eFt éves számlád.
Ezek adatok tetszőlegesen felszorozhatóak persze az éves fogyid függvényében.
Minél többet olvasok itt a fázisonkénti fogyasztás témaköréről ,annál jobban megy el a kedvem az új pályázattól is. Mi a véleményed a fogyasztásom és napelem kapcsolatában? Feleségem szeretné, én kevésbé. A megtérülés még támogatással együtt is 10-12 év minimum 1,5 milliós önrésszel.
Fogyasztásom 2020-ban, de azóta jelentősen nőtt a sima nappali. Van H-Tarifám is. A1: 186 kWh H: 1.863 kWh A1: 3.034 kWh
A meleg víz nálam kondi kazán, nyáron a klíma nagyon keveset üzemel. Télen viszont H-tarifán fűtöm a melléképületet. Egy felfújható jakuzzi fogyaszt még télen havi 150 kw-ot + a finn szauna pörget a 7,5 kw-os kályhával, de az is inkább a téli időszakban. Nagyon úgy fest, hogy jellemzően 25 Ft, 40 Ft -> 70 Ft*ért fogyasztunk, majd 5 Ft-ért eladjuk. Nyáron a felállított medencét Solar mattal megoldjuk, oda sem kell energia. Elektromos autó nincs.
Nem tudjuk a választ. Ha kiderül, fázisonként megy a bruttó vagy sem, akkor lehet válaszolni. Ha fázisonként, akkor érdemes (lehet), ha összegezve, akkor felesleges.
Írtam , hogy amennyiben az órád helyben összegez , akkor nem . Nálam ezt teszi , ezért mindegy , hogy melyik fázison mi lóg , csak legyen elméletileg egyenletesen terhelve minden fázis .
Sziasztok. Továbbra sem kaptam választ arra, hogy célszerű-e, át kell-e csoportosítani a nagy, vagy folyamatosan fogyasztókat arra a fázisra amelyiken az inverter van. Vagy rossz a kérdés?
Nálam sem voltak soha, 4 éve van a rendszer bentről olvasnak és rendben volt mindig EON dunántúl . Vagyis nem, egyszer küldtek egy havi 8600 -ft rendszer használati díjszámlát , de ez nem leolvasási hiba volt :)
Nálam 2021. március óta nem volt leolvasó és én sem küldtem semmilyen formában (fénykép meg pláne nem) óraállást. Az elszámoló számlák mégis rendben voltak (eddig ;-) ) Ez -volt- ELMŰ terület, Dunakeszi.
Ha reagálni szeretnél egy hozzászólásra, akkor ha a "balra kanyarodó" ikonra kattintasz, mindenkinek egyértelmű lesz, hogy mire hivatkozol, melyik hozzászólásra vársz választ.
On
Az elektronikus (ad-vesz) villanyóra által aggregált fogyasztás és betáplálás -jelenleg- összesített adatok alapján történik.
Maga az eszköz 10 másodpercenként méri az egyes fázisok jellemzőit (feszültség, áram irány -fogyasztás, termelés- szerint, stb.).
Ezekből az adatokból a GSM modullal ellátott verziók (egy kis antenna is van az óra mellett, erről lehet rögtön felismerni) 15 percenként küldenek a központi adatfeldolgozónak kötött formátumú jelentéseket.
A jelentések nemzetközi adatszabvány szerint ún. OBIS (OBject Identification System) kódokkal definiáltak, pontosan megadva, hogy az adott adat mit jelent.
Az, hogy a kódrendszerből mit implementálnak az adott ország mérőin (mit tárolnak), "magánügy", mint az is, hogy a szolgáltató ebből mit tesz hozzáférhetővé a fogyasztó számára.
Ez úgy történhet, hogy nyomkodod a mérő menüjének gombját és megpróbálod értelmezni az adatokat, jobb esetben le tudod magad is kérni az óra ún. P1 portján keresztül céleszközzel, vagy a szolgáltató (tudtommal jelenleg csak az EON) üzemeltet olyan honlapot, ahonnan a óra által beküldött adatok bizonyos része, bizonyos formában hozzáférhető.
Tudtommal jelenleg nincs lehetőség fázisonkénti teljesítményadatok lekérésére, csak a fázisok irányonkénti (fogyasztás, betermelés) összegzett adatai érhetők el.
Hacsak nem raksz fel a villanyóra utáni -saját tulajdonú- részre olyan eszközt, amivel fázisonként tudod mérni a lényeges adatokat (pl. feszültség, áram, teljesítmény), akkor nem fogod látni, hogy az adott pillanatban (vagy akár időintervallumban) hogyan alakul a fogyasztásod a különböző fázisokon.
Nálam ez a felállás , amit írtál . Az óra nálam összegez , tehát mindig oda ír , ahol mozgás van . Az is igaz , hogy én Szlovákiában lakom , viszont az óra mindkét országban ( Szk , M.o. ) programozható , tehát a szolgáltatón múlik , hogy mit programoz be ( választ az óra programkínálatából )
Rengeteg még a nyitott kérdés. Nálam a 10 éves szaldó lezárása dec. 31-ig nem történt meg a szolgáltató email-es értesítése ellenére. (A villanyóra leolvasó nem jelent meg. Legutóbb tavaly áprilisban volt leolvasás és fényképezés. Lehet, hogy még idén is csak ekkor lesz.)
Napfényes, boldog új évet kívánok a fórumtársaknak!
Bruttó elszámolás példa (1f inverter, 3f fogyasztás):
Termelsz 2kWh-t, elfogyasztat azon a fázison 1kWh-t, tehát visszatermelsz a hálózatba 1kWh-t (2.8.0.).
A másik két fázison összesen elfogyasztasz 2kWh-t (1.8.0.)
Tehát betermeltél 1kWh-t, elfogyasztottál a hálózatból 2-őt.
Csak az a gond bruttónál, hogy a betermeltet -durván- 5Ft/kWh, az elfogyasztottat 36, vagy 70 Ft/kWh áron számolják.
Ha nem tudod a napelem által "táplált" fázison elfogyasztani a megtermeltet, akkor a 5Ft-os átvételi ár az jelenti gyakorlatilag, hogy az a termelést, amit nem fogyasztottál el lényegében "elvesztetted".
A visszatáplált energia 5Ft-os árát nem "írják jóvá" az elfogyasztott árából, hanem neked kell minden hónapban a szolgáltató közlése szerint visszaigényelni ... és ezt minden hónapban meg kéne tenni, mikor van -akár- pár kWh visszatermelésed. :-(
Kaphatsz 5Ft-ot és fizetnem KELL 72-őt, vagy 140-et.
Én ilyen esetben minden ütemezhető fogyasztót a napelemmel "táplált" fázisra raknék.
Eddig vegyesen voltak programozva az órák, nálam pl külön méri a fázisokat, ami nem jó. Van akinél összegzi. Nem tudom a bruttóba lépés előtt átprogramozzák-e az órákat vagy mi lesz, semmi infó.
Sziasztok, van valakinek esetleg arról információja, hogyan működik egy 1 fázisú inverter és egy 3 fázisú oda-vissza mérő villanyóra?
Azért kérdezem, hogy át kell-e csoportosítani a folyamatosan fogyasztó berendezéseket (hűtőgép, stb.) arra a fázisra amire az inverter van kötve, vagy maradhatnak bármelyik fázison, hogy a bruttó elszámolásból a legtöbb megmaradjon?
"az állami tisztségviselő nyilatkozata nem kötelez semmire, mert bármit bármikor felül lehet írni, azaz az állam szerződése annyit sem ér mint egy kifújt tojás."
Már régen kimondták. :-( Képviselőt nem lehet felelősségre vonni olyan döntése miatt, ami később károsnak bizonyult. (vagy valami ilyesmi) Eddig még mindenki más bennfentesre is érvényes volt. :-(
Ez a rogán-habony művek legmocskosabb trükkje, addig reszelték a választási rendszert, míg a hibbant nélkül leválthatatlanok lettek. A hibbantra meg sokan nem szavaznak. Satt-matt. Az egy másik történet, hogy mindenkit összegyurcsányoznak.
Nem, számtalan riport cikk stb foglalkozott ezzel.
Mondja ki az állami bíróság, hogy az állami tisztségviselő nyilatkozata nem kötelez semmire, mert bármit bármikor felül lehet írni, azaz az állam szerződése annyit sem ér mint egy kifújt tojás.
Aztán várják a beruházókat.
Egyébként ez a cél, monopolizálni minden bevételt jelentő területet.
Senki nem fog senki HMKE-jáért könnyet ejteni, majd a vejkó, vagy más stróman épít +500kW-ot.
Most is az kell, hogy 200ezer ember kussoljon, majd betölti az űrt a NER.
Mi van ha nem fogadom el az egyoldalú szerződésszegésüket. Nem ezért telepítettem - és még sokan mások- hogy ez így legyen.
Semmi, leszereled és nem lesz napelemed. Nincs itt szó semmi szerződésszegésről, különösen nem a szolgáltató által, az állam hozott egy jogszabályt last minute-ben. És főként nem hozott korábban, amely garantálta volna a szaldót x ideig. Annak, hogy mi lesz azzal, aki 2018-ban rakott fel napelemet, nyilván nem most kellett volna kiderülne, hanem már sokkal korábban léteznie kellett volna a jogszabálynak, ami leirja, hogy aki 2018-ban telepít, az 2028-ig számíthat szaldóra, és a delikvens ennek ismeretében létesít vagy nem létesít napelemet.
Egy normális országban persze, nem itt...
Az elején szó sem volt hogy csak 10 évig tart az akkori elszámolás.
Pont emiatt BÁRMIKOR megváltoztatható. A bármikor pedig idén következett be. Úgy jöttök állandóan ezzel az egyoldalúval, mintha életetekben egyetlen elő szerződés feltételei sem módosultak volna alattatok.
Pl: 1 fogyasztási helyen (csatlakozási ponton) 2 db PV rendszer üzemel. Az első 2017-es telepítés a másik 2022-es. Hogy válassza szét mérés szempontjából? Kötelez egy új mérőhely kialakításra?
Mi van ha nem fogadom el az egyoldalú szerződésszegésüket. Nem ezért telepítettem - és még sokan mások- hogy ez így legyen. Az elején szó sem volt hogy csak 10 évig tart az akkori elszámolás.
Hát még egy párszor át kell olvassam, de jó buzik a fene a pofájukat.
Nem gondoltam volna hogy az 5Ft-os árhoz lesz pofájuk.
Felmerült bennem pár kérdés, majd megpróbálom kibogozni hogy pontosan mi lesz.
1, ha 2014.04 havi a telepítésem akkor 2025.05 hónaptól vagy év végétől indul a buli
2, fázisonként tuti összegeznek-e, azaz ha egyiken kitáplálsz a másikon fogyasztasz akkor mi a helyzet
3, ha pl januárban a rezsicsökkentéses limit felett fogyasztasz akkor gondolom ott már a drága tarifa is befigyel fogyasztásban, miközben a betáplálásért 5Ft-ot adnak...
Nem fogalmaz világosan, azt mondja, hogy a fogyasztást leszámlázza, a betáp áramdíja leszámlázható.
Ami nem világos, az az, hogy az RHD-t a nettó fogyasztáskülönbségre számlázza, vagy a teljes havi fogyasztásra. Másfelől arra bazíroznak, hogy az egy havi leszámlázható összeggel mondjuk 300 Ft-al nem fog senki vesződni, országos méretben azért ez jelentős szumma lehet éves viszonylatban.
A szolgáltatónak nincs mit nem kifizetni a beruházáson, mert az nem a szolgáltató dolga.
A szolgáltató dolga, hogy eljusson a delej a 2 másik szereplő közt. Ezért kapja kb. az rhd-t, amin piaci alapon működve van valamennyi haszna. Ez van szétdobva kb. az felhasznált energia szerint. Ha a hmke-vesek nem fizetnek semmit (mint eddig, vagy most 10 évig), vagy veszteséges, vagy még ráterheli pluszban a nem napelemesekre (vagy a cégekre, vagy az adófizetők állják).
K...ára nincs "megtakarított - termelő - beruházás", cserébe kell egyéb beruházás, akár csak plusz trafó a hosszú szakaszon.
Nem csak zsinóron éjjel, hanem zsinóron éjjel nappal és télen nyáron és nem csak neked hanem mindenkinek. Miközben egy komplett energiahálózatot működtet karbantart, ami baromira nem olcsó és egyszerű móka. És kö7zben ki kell szabályoznia a megújulók hektikusságát is, ez se kevés pénz és technikai eszköz mögötte.
De egyszerű. Számold ki mi lenne ha te építenéd ki mondjuk hálózatot és neked kell működtetni....... mennyibe is kerülne a szabványoknak megfelelően.Mondjuk fogjon össze egy utca, váljon le és működtessen egy ilyen "sziget üzemet" saját fenntartásban. Nem lenne őszinte a mosolyod. Nekem van erről valamennyi fogalmam, mert több cégnél ahol dolgoztam saját tulajdonú trafóállomások voltak, és tudom milyen költség ezeket karbantartani működtetni, időnként ezt azt cserélni benne. Egy szóval összefoglalva: az ilyen eszközök horror árúak, ahogy a rendszert is fenntartani..
Pár éve átrakták a villanyórámat. és ez nekem semmibe sem került csak plombabontásba, talán 5000Ft volt. Miközben 3 kubikus felásott 50 métert egy árkon keresztül, lefektettek 50 m földkábelt, a régi szekrényt kiszedték, és átrakták az új helyre. A végén visszatemették, vízelvető árkot visszaépítették. Ehhez kivonultak 2 szervizautóval, szerszámokkal, megfelelő végzettségű szakemberekkel. Ha kiszámoltam volna ez az egy móka mondjuk millás költség lett volna mindenestől.
Ezek mind benne vannak az rhd díjakban. Meg amikor elmegy az áram és trafót kell cserélni pártizszázmillióért, stb.
Az hogy épp mikor drága az áram az ezer dologtól függ, nem ennyire fekete és fehér hogy nappal drága éjjel olcsó. A fordítottja is előfordul.
Amíg kicsire lebontod, de ha egységben nézed, akkor GW beépített teljesítményt adnak a napelemparkok, aminek az eladott áramára nincs beruházási költsége a szolgáltatónak, azaz azt megspórolja, más fizeti ki helyette, miközben a kereskedelmi haszon az övé a túltermelés vonatkozásában. Drága nappali, csúcsidejű áramodat adja el, miközben téged leginkább olcsó zsinórárammal lát el este/éjjel.
Az a te magánügyed, hogy teszel fel napelemet vagy nem. Neki ugyanúgy biztosítania kell számodra mindent akár felteszel akár nem, tök mindegy ilyen szempontból. Ugyanaz a költsége megvan kiépítési és hálózati energiaellátás szempontjából. Hogy most épp milyen irányban merre vándorolnak majd az elektronok, az teljesen irreleváns ebből a szempontbólo.
Ha ez ilyen ideálisan alakulna akkor ki sem jutna a KÖF hálózatra a napáram. De kijut nem is kicsit, onnantól borul az elméleted.
Biztos vannak olyan trafókörzetek ahol ideális az elosztás, de legtöbbször a lakók nincsenek otthon amikor a napelem termel, cégeknek van saját napelemük (mivel nekik hamarabb megtérül)...
Nem tudok pontos számokat, de érzésre évi 50-100eFt-ot saccolnék fogyasztási helyenként arra hogy legyen áram minden fogyasztónál. Ki lehetne számolni pontosan, gondolom nyilvános a büdzsé és a fogyasztási helyek száma.
Ez kerül egy nagy X összegbe, azt osztják kWh alapon el a fogyasztók között, mert egyszer így találták ki.
Cégeknél még van egy teljesítmény díj is, ami lekötött teljesítmény alapú.
Ebből nem fizet semmit a HMKE-s, mivel szaldózik, Mari néni mivel keveset fogyaszt, úgyhogy maradnak a nagyfogyasztók és a cégek akik állják a hálózat fenntartását.
Egy panelban fajlagosan olcsó, egy isten háta mögötti tanyán drága a hálózat.
Illetve az ehhez köthető munkaerő szakemberek logisztika, mérőrendszer, szervizautó, benzinpénz és manager, operátor, rendszerirányító bére stb. stb. is szükséges a működtetéshez.
Un. elosztói alapdíj van, de ez nem ezt fedi le, nem a teljes hálózatfenntartási és működtetési költségeket takarja. (Havi 200Ft sincs).
Maga a vezeték nem kopik, ez igaz viszont pl. öregszik. Illetve nem csak vezeték van a rendszerben. Kapcsolóelemek, védelmek, szekrények mindenféle cuccokkal, nagyáramú szerelvények és sok sok kontakt, legyen az egy komolyabb szakaszoló vagy akár összetettebb túláramvédelem, vagy csak egy NKI túláramvédő. Vagy akár egy trafó az utca végén. Semmi sem örök életű, mindennek élettartama van, ahogy pl egy szakaszolónak is van max kapcsolási száma, stb.
Ha nagyon akarunk szőrözni külön lehet választani az idő faktorból eredő (öregedés általi) amortizációt, és az energiaforgalommal kapcsolatos és használatból eredő amortizációt. Kérdés van-e értelme a felhasználó felé ezt megtenni. Ez számunkra össze van vonva rendszerhasználati díj néven.
Mintha volna egy rendelkezésre állási fix díj. Rosszul tudom? A drót meg nem öregszik jobban a fogyasztástól, mintha terheletlenül állna. Vagy ha csak egy irányba folyna a petró.
A közeli azonnali elfogyasztás pont ezeket a KIF veszteségeket csökkenti.
Ettől még ugyanúgy fent kell tartani a hálózatot, ami nincs ingyé, és te szaldo esetben ingyen használod, amikor éjjel bekapcsol a hűtőd meg a kazánod vagy épp a hőszivattyúd. Ha nem lenne hálózat, sehová nem jutna el az általad megtermelt áram. Ha te garázst bérelsz és reggel elmész este visszajössz, néha be és kiállsz, attól még van bérleti díj a garázsra, nem ingyen adja oda a tulaj
"A napelemes HMKE-ben termelt energia szinte veszteség- és önfogyasztásmentesen jut el a trafókörben lévő fogyasztókig. "
Ez így nem igaz 100%-osan. A legnagyobb veszteségek arányaiban pont az alacsony feszültségű (KIF) rendszereken jelennek meg jellemzően.
Az MVM és az áramszolgáltatók is minden évben kiadnak egy éves jelentést (törvényi kötelezettségük is tudtommal). ezekben több oldalon keresztül szokták tárgyalni a veszteségeket és ezek összetevőit. Persze helye válogatja, de utoljára talán két éve olvastam el végig (elég vaskos anyag szokott lenni 100+oldalas cucc) akkor 10% körüli hálózati veszteséget írtak le/vallottak be a méréseik alapján országos szinten. Érdekesség, hogy az utóbbi 10 évben a veszetségeiket elég jelentősen tudták csökkenteni, ez az érték jóval magasabb volt, konkrét számokat nem tudok most hirtelen honnan is sikerült letornázni,d e tényleg jelentős a javulás ilyen téren. A cél az volt, mindenképpen 10% alá bevinni az értékeket.
Bocs ha félreérthető voltam az idokep.hu-val. A társaságot megkeresve van lehetőséged hozzájutni adatokhoz, mértékegységekkel, kedv szerint elemezhetően (emlékeim szerint díjazásért cserébe). Én az egyik adatokat feltöltő embert is megkerestem (pár km távolságra), akinek egyedi készítésű mérőrendszere van, pompás adatsort kaptam tőle, szintén mértékegységekkel.
Nagyfesz átviteli rendszer veszteségadatok szintén léteznek, én ezekhez nem "fértem" hozzá. Valamikor egy "nagy ember" azt mondta egy szeles rendezvényen, hogy 20%, két évvel később ugyan Ő már csak 15%-ot mondott.
Klassz. A műszaki szememet bántja, hogy mértékegység nélküliek az adataik. Gondolom km/h. Ez addig jó amíg van mondjuk 40-es érték is. Ha csak 0-10, találd ki mennyi az annyi.
Ha meteorológus vagy rendszerint m/s-ben számolsz, ha vitorlázol csomóban, ha laikusnak szól km/h-ban adják meg.
OMSZ-nél vannak pontos adatok, akár órás bontásban is. Valamikor helyi állomáson megkaptam ezeket a földközeli szélsebességről, bár ez már jó pár évvel ezelőtt volt, amikor még volt emberi jelenlét az állomásokon. Emiatt biztos vagyok benne, hogy a modern technológiák mellett is megvannak ezek az adatok, sőt jobbak. Évekkel később egy másik esetben megkerestem az OMSZ-t, ahonnan vehettem volna interpoláltat (kívánt magasságra), olyan-amilyen pontosságút (ezt kihagytam). Az idokep.hu tud segíteni a földközeli adatokhoz való hozzáférésben.
"A cselekvési terv ennek alapján, 2020-ra alakított célkitűzése 750 MWe összteljesítményt prognosztizál. A terv a nagy szélerőmű telepek mellet a kisebb teljesítményű szélkerekek és törpe turbinák elterjedésével is számol, amelyek 10 MWe villamosenergia termeléssel járulhatnak hozzá az energiatermeléshez."
"A szélerőművek termelése rendszerint a hideg évszakokban, vagyis az ősztől tavaszig terjedő időszakban a legnagyobb, míg nyáron visszaesik. A turbinák éves átlagos kihasználtsága 20-25 százalék között alakul, meghaladva a nagyméretű naperőművek 14-17 százalék közötti kihasználtságát (a háztartási méretű naperőművekre vonatkozó statisztika nem áll rendelkezésre)"
Szerintem az áram elsősorban azért lesz drágább, mert betiltották a gázkazánokat, egyetlen energiaforrásá válik. Az idiótizmus persze megvan, jan 1-től csak hőszivattyú, amihez télen gázerőművek is kellenek. Fasza. Nagybecsű e-onos kollega mondotta volt: a gáz elsődleges energia. Meggyújtod, meleg van. Az áram már másodlagos, valamiből csinálnod kell, főként hőből.
1. amikor 1000-el fúj a szél, pont nem üzemelnek. Sokszor megyek el Bakonycsernye alatt, látom.
2. Győr-Hegyeshalom vonalon hétfőn délelőtt általában tekernek a lapátok, szombat délután meg állnak, akkor is ha fúj a szél és borult az idő. Vélhetőleg túltermels van és nem veszik át tőlük. Vonjuk le tehát az 104 hétvégi napból is a 20%-os szeles napokat, azaz további 21 napot évente a megtérülésből.
Tiszta szerencse, hogy nem az index fórumról verbuvált önjelölt szakártők tervezik és biztosítják az energiallátást :)
Tud itt valaki pl távvezeték veszteséget számolni? Ha nem akkor miért is szól hozzá? Mert olvasta valamelyik pondró zsurnalisztát?
Nekünk egyetlen rendszer egyféle terhelése féléves nagyházi beadandó volt villanyosmérnökin és nem 5 perces guglizás.
Tudom a választ is: Igaz hogy nem, de attól még mindenki más hülye, mert mindenki mindenhez is jobban ért :)
Nekem mind felhasználónak ez azt jelenti , hogy jóval drágább lesz az energia . :-(
Mert ugye napenergia , szélenergia = akkutelepek megépítése a hálózat stabilan tartásához , ami megint temérdek pénzt emészt fel . Amennyiben nem akarunk gyors reagálású erőműveket . Viszont minek mind ez , ha a WEF , meg a hasonló szervezetek csökkenteni akarják a Föld lakosainak számát radikálisan ? 2045-ig 500 millióra . :-( Felesleges beruházások , csak arra jók , hogy egyesek meggazdagodjanak a mi pénzünkből . Ha akar , vegyen fel kölcsönt és építsen abból és értékesítse az energiát a piaci lehetőségek szerint !
De tartsa, mert az állam érdeke is, hogy diverifikálva legyen az országban az energia forrása. És ha az az ára, hogy "csak" x% hatékonyságú y% kihasználtságú szélerőműveket rakunk fel, viszont ezek jellemzően nem akkor szolgáltatnak energiát, amikor a naperőművek, csúcsuk nappali tekintetben erős túlzással épp egymás inverze (amikor hétágra süt a nap, akkor nem fúj a szél, amikor ezerrel fúj a szél, akkor nem süt a nap), akkor ezt meg kell fizetni. Nem leht fixen a legolcsóbb mögé beállni, mert annak az lesz a vége, hogy este 7-8-9-kor heroináron megy a villany, fél éven keresztül meg nappal csúcsban fizetni kell, hogy megvegye valaki. Persze nem lenne ez (ekkora) gond, ha nem vagyunk barmok és nem tiltották volna be vagy tíz éve a szélerőműveket. de valami főokos hülye ezt találta jónak és foggal körömmel ragaszkodott hozzá (gondolom hogy a pénzszivattyú Paks II-t a ruszkikkal együtt mindenképp le lehessen nyomni a torkunkon, félreértés ne essék, egy alaperőmű kell, ez nem kérdés).
Természetesen legyen a beruházó gondja , csak ne tartsa a tenyerét az állam felé ! Azért érdekelne egy megtérülési számítás, ahol piaci áron számolt energiaárak vannak . Nem támogatottak !
Itt a topiktárs 2 MW-os generátorokat említett , hogy M.o.-on gyártják . 20%-os hatékonysággal számolva az mennyi is MWh-ban számolva egy év alatt ? Ideális esetben , ami nem létezik !
8760 óra egy év szorozva 2MW-al = 17 500 MWh ezt ugye még szorozni kell 0,2-vel = 3504 MWh . Az ugye 3 504 000 kWh . Mennyi legyen az ár 1kWh-ra ? 40 Forint ( ÁFA-val ) ? Az 140 160 000 Forint . Az durván 364 000 euró . Mennyibe kerül egy szélturbina ?
Vannak más jogszabályok is. Pl erőfölénnyel, monopol helyzettel való visszaélés, meg ki tudja még mi félék
Teljesen el vagy tévedve. A magyar kormány a magyar közlönyben módosította a villamosenergia-törvény végrehajtási részét. A szolgáltatónak ehhez semmi köze, csupán alkalmazza azt.
Ez legyen a beruházó gondja, döntési joga. Számoljon és döntsön ismert és betartott feltételek mellett. De nem tiltani, vagy avval egyenértékű betarthatatlan feltételekhez kötni.
Tájékoztatásul szívesen megírom majd a további fejleményeket. Meglepődnék, ha a két ünnep között megjelenne a leolvasó. Addig pedig nem lehet lezárni a 2013.12.31-ig tartó szaldós időszakot.
Vannak más jogszabályok is. Pl erőfölénnyel, monopol helyzettel való visszaélés, meg ki tudja még mi félék. Ezekkel varázsolni kell az ügyet védő jogász.
" Hátrányuk azonban, hogy a hazai viszonyok között a szélfarmok átlagos összesített kihasználtsága 20% körüli, ezért a kapacitásra jutó fajlagos energiatermelés alacsony. Ez behatárolja a szélenergia zöld áram termelésben betölthető szerepét. "
Ez nekem egyoldalú szerződésmódosításnak tűnik, aminek vajon mi az alapja?
Jogszabály. Csak fél oldalt kéne scrollozni és lentebb idéztem is.
Ehhez kellene egy ügyet védő jogász.
Nem kell, mert határozatlan idejű szerződést bármikor bármelyik fél felmondhat, annak feltételeit változtathatja, max a túloldal nem ért a változtatással egyet és felmondja teljesen, tehát a bruttósból és a semmiből lehet választani, ha nem tetszik a történet.
Ha Józsi vagy Günther úgy ítéli meg, hogy neki 50 % ingadozással is megéri, akkor miért akarja bárki akadályozni?
És hát ugye a kormány az árakat megállítja a határon (haha), a szelet nem. És nem hiszem, hogy a szél magától megáll. Úgyhogy ha Ausztriában gazdaságos, nehéz elképzelni, hogy nálunk már pont nem.
Ha csak ennyit írtak, az indoklásnak kevés szerintem. Ez nekem egyoldalú szerződésmódosításnak tűnik, aminek vajon mi az alapja? Ehhez kellene egy ügyet védő jogász.
Előrebocsátom, jómagam összesen 2 félév meteorológiát tanultam, azt is villámvédelem miatt, nyilván arra kihegyezve. A semminél azért több.
30 éves idősorokat elemeztek, OMSZ mérések alapján.
Ami feltűnt, hogy a szeles napok számának évenkénti eloszlásában 100% ingadozás is tapasztalható. Akár két egymást követő naptári évben (vagy 50%, ha felülről nézzük).
Ha ez a napsütéses órákban is így lenne, az a gyakortalban azt jelentené, hogy mondjuk egyik évben 5MWh-t termelünk, következőben csak 2,5 MWh-t. Erre termelést és fogyasztást mretezni eléggé bizonytalan. Megtérülést mondjuk lehet 3,75 MWh-val számolva átlagban :)
Az én gyakorlati tapasztalatom szerint bőven 5% alatti az éves termelés ingadozás.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a szélerőműnek van egy minimális megindulási szélsebessége, illetve adott szél felett már leállnak, azaz a szélcsend és vihar is 0 termelést jelent. A napelem ennél jobb, itt is van egy minimum, de maximum besugárzás viszont nincs.
Ha tisztán piaci döntést nézünk, akkor nem szélerőműbe fektetnék.
Ha energiabiztonságot, akkor talán szélerőművekbe is.
Ne felejtsük el, a lehető legdrágább energiatermelő berendezés az, ami épp nem termel. Legyen az napelem, szélerőmű, kiegyenlítő gázturbina, atom, szén. Az energiaellátás biztonságához túlméretezett, kihasználatlan kapacitások kellenek, amik mindig drágítanak. Mert beruháztunk és nem termel, nem hoz pénzt.
Mert a 2012-es telepítés óta eltelt a 10 év. Idén áprilisban még leolvasták a villanyórámat. Kevés, de még túltermelésem volt. A számla kiállítására vonatkozó írásbeli kérdésemre nem reagáltak. Már csak 3 munkanapja van a villanyóra leolvasónak, hogy rögzítse nálam a záró adatokat.
Tarifákról nem volt szó a levélben. Csak az, hogy januártól havi bruttó elszámolás lesz.
A külföldiek végett vannak a felújítások , hogy minél vonzóbb legyen M.o. . Ebben az évben a HDP 11%-a abból származik . A jövőben jóval magasabbal számolnak .
Ja, gyógyfürdők: a BHGy Zrt jegyár bevételeinek 95% -a külföldiektől származik. Az út olyan jól sikerült, hogy alig akad magyar aki 8-12 eFt -ért szeretne menni feredőzni. A többi említett kategóriáról is lehetne mondani egy-két statisztikai adatot.
Elhiszem , hiszen M.o. a jövőben 5 pilléren fog állni : gyógyfürdők , turisztika , mezőgazdaság , gyártás , fejlesztés . Ezen az úton igyekszik a kormány haladni a GP ajánlása szerint .
Lehet sokan nem tudnak róla, de hazánkban gyártanak szélgenerátorokat, legalábbis a generátor részét úgy kompletten. A többi részt nem tudom, azaz lapát tartószerkezet, stb.
Írd be a keresőbe a cég nevét és azt , hogy szélturbínák . :-)
Én ugye elég sok helyen olvasgatok sok mindenről , így elég sok minden a gépen megjelenik : gazdaság , politika , stb . Tudod , mint írtam többször is itt a fórumon , érdekel , hogy mikor hol tartunk a videójátékban ( életünk ) . Gondolod , hogy M.o. nyugatról szeretne beszerezni ilyen szélturbínákat , amikor kelet felé mozdulunk . Szerbia - M. o. közti vasút Huawei , elektromos autók Szeged BYD , akkumulátorgyárak Kína .
Ha a Siemens elismeri , hogy sok problémájuk van a rossz minőségben legyártott berendezéseknél ( fogaskerék ) , akkor én miért kételkedjek bennük ? Több milliárd eurós veszteségről írnak . Az első hsz-ben Írekről írtam , ott tévedtem Skóciáról volt a cikk . Elnézést kérek !
Nem rossz minőség, hanem a rosszabb hatékonyság, nem ugyanaz. 20 év alatt ez a terület is sokat fejlődött, mint minden más is, 20 éve máshol tartott a technológia.
De amit írtál és sejtetni engedtél a mondatodból abban a kontextusban ilyen formán nem igaz.
Ezek tervezett dolgok,mint ahogy ha te is veszel egy új eszközt, valamikor le fogod cserélni, legyen az hűtő autó tv, akármi. Nem leépítésről van szó.
Persze biztos van egy két erőmű ami problémás, de ezt nem érdemes mindenre kivetíteni.
Nem csak az élettartam végett , hanem a rossz minőség végett is . Olvass utána a Siemens Energy , Siemens Gamesa cégeknek . Ezért írtam , hogy M.o.-on szerintem a jóval olcsóbb kínai gyártásúak fognak megjelenni . :-)
" csak a szélről írogatnak, mert abba a narancsnagyhalak látnak pénzt. "
Sok helyen Európában szerelik le tömegével . M.o.-on majd a kínai gyártásúak kerülnek telepítésre , mert jóval olcsóbbak és strapabíróbbak , valamint nem " dízelmeghajtásúak " , mint az Ír társaik . :-))
Akinek ott lesz a szaldós napelem rendszere szaldó nélkül annak az lesz a legegyszerűbb ha időzíti, esetleg teljesítményben is megvezérli a bojlerét a visszatáplálás függvényében.
Ha kevés pénzt adnak a betáplálásért akkor inkább jobb elfűteni a bojlerben.
Ilyesmire csináltam eszközt egy havernak, okosdimmer ami a visszatáplálás elkerülése érdekében folyamatosan szabályozza a fűtőszálakat.
Vagy az is lehet, hogy simán csak barom vagyok, és ez csak a "csőben levő" HMKE-kre vonatkozik, amikre a HMKE igény már bement, de megvalósítva még nem lett a fentiek kihirdetésekor, és az akkor már működőkre más vonatkozik, pl. az, hogy az éves elszámolás haváig maradnak szaldóban és utána lesznek bruttósak, tehát ha valakinél márciusban jön az éves elszámoló, akkor március végéig, ha októberben, akkor meg október végéig.
Nemtom, szerintem, mindig is úgy volt, hogy a jogszabály erősebb, nem az, amit bárki más irogál... Nem tuom, hogy az EON honnan szedte az az év közbeni dolgot, amit írt, de én inkább ennek hinnék, mint nekik, de minimum rákérdeznék egy tértis levélben, hogy lentieket nem látom összahngban az általuk írtakkal:
VET végrehajtási rendelet (273/2007):
A csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energiát betápláló háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével mint felhasználóval jogviszonyban álló villamosenergia-kereskedő a háztartási méretű kiserőmű üzembe helyezésének időpontját bővített háztartási méretű kiserőmű esetén a háztartási kiserőmű egésze tekintetében, a háztartási méretű kiserőmű névleges hatásos teljesítményének bővítése időpontját követő 10. év végéig a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában éves szaldó elszámolást alkalmaz. a) a háztartási méretű kiserőmű esetén, amely 2023. szeptember 7. napjáig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1. napjáig üzembe helyezésre kerül, valamint b) a bővített háztartási méretű kiserőmű esetén a háztartási méretű kiserőmű egésze tekintetében, amelynek névleges hatásos teljesítményének bővítése 2023. szeptember 7. napjáig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1. napjáig megtörténik.
Esetleg azt tudom elképzelni, hogy az EON már tud valamit (mit írtak a 19-i levélben, amit korrigáltak a bemásolt levéllel? december 31-es dátumot, és idén már 10 év fölötti a kérdéses HMKE?), amit mi még nem és ezt nem foglalták jogszabályba, hogy ez a balpénisz társaság képtelen volt még mindig megalkotni a bruttós elszámolást (esetleg a DSO-k minden 10 éven felüli érintettnél felpattintani szélsebesen egy ad-vesz mérőt, akinél még nem olyan van, vagy simán csak informatikailag a számlázási rendszert felkészíteni), emiatt ezt az egész bruttós dolgot eltolják negyed évvel. De ez csak tippelde, de amennyiben 10 éves már megvan a rendszered, valamint az első levélben még december 31-volt a határidő és januártól lettél volna bruttós, akkor egy nagyon erős tippem, hogy negyed évvel elhalasztják ezt az egészet, és akkor jövő héten leshetjük a közlönyt, amiben jön a fedvény.
Ez igaz lehet most dec 31.-ig akiknek eddig lejár a 10 év. Utána viszont évközben is átkerülsz, eddig két ismerősöm járt így, és lassan én is, majd kiderül.
Nálunk a cirkulációs ág távirányítással működik. Ha tudom, hogy megyek fürdeni, előtte 2 perccel megnyomok egy gombot, amíg nekikészülök pont ott a melegvíz.
"de tegyünk fel a fűtésünket kizárólag a villanyra több tíz évre előre? "
Tudomásom szerint családi házban legalább kétféle fűtési lehetőséget biztosítani kell. Pl. gáz vagy vegyes tüzelésű kazán esetén megfelel egy ventillátoros elektromos hőlégbefúvó. Nem tudom, mit várnak el elektromos (bármilyen) fűtés esetén kisegítő (vészhelyzeti) fűtésnek. Ha eléggé eszes :-( a tervező, áramkimaradás esetén teljesen mindegy, milyen fűtést építtetett ki a megrendelő, marad a vodka meg a csasztuska. :-)
(nem olvasom az illetőt így csak a válaszokból sejtem mit ír)
Ráadásul ha a jövőben gondolkodunk- a padlófűtés remek "energiatároló" is egyben. A sok tonna felmelegített beton.
Ha egy valószínűsíthető jövőbeli számlázás felé nézünk, akkor esélyes a többtarifás rendszer majd előbb utóbb. Azaz lesz napközben amikor olcsóbb és lesz amikor drágább az áram. Itt a hőtároló tömegünk baromi jól fog jönni szerintem.
Padlófűtés csövezés bakfitty költség.
Ha mondjuk 10 cm-enként rakja valaki a fűtéscsövet a padlóba, akkor kell 1m2-re kb 10 méter, aminek költsége kb 2-3000ft/m2 anyagban. 100m2 esetén meg 300ezer ft. HA magasabb energetikai szintű a ház lehet elég 15-20 cm.-enként rakni, akkor ennek fele. Plusz osztógyűjtők szerelés keverőszelep szerelvények stb, egy új ház építésénél mninimális költség. Azt meg hogy mit aggatsz rá hőforrásnak 30 év múlva - ki tudja megmondani?
A fólia 6-8000 ft körül van/m2. Akkor melyik is az olcsóbb vajon? mert munka mind a kettővel van.....
A rendes betonozható fűtőszál / fűtőszönyeg meg 10-15ezer ft/m2 körüli.
Arról nem is beszélek, hogy ezek a fóliák nagyon nem örök életűek. itt ott elégnek stb, rengeteg helyen 8-10 év után probléma van velük úgy hogy rendes vezérléssel rendes módon van használva.
Ha majd a 3. házad építed, akkor összegyűlnek a fontos tapasztalatok.
Pl. kell lenni a fűtött belső lakóterület és a külső tér között egy olyan térnek (pl. veranda), ahol elhelyezheted a fagymentesen, de hideget igénylő dolgaidat (vásárolt élelmiszerek, tartós zöldségek, növények, stb.).
Persze ezt nem mindenki teheti meg. Városi lakásban legkevésbé, vidéki házban leginkább.
Még annyit, hogy nagyon menő, ezüst színű, szögletes, kék LED-es kijelzős, intelligens villanybojlerek is vannak. Pl. olasz gyártmányú, olasz dizájn. Ha az olaszoknál menő, még nálunk is megfelelhet.
(Nekem van egy ilyen is. Nagy hátránya, hogy, hogy 2 tartálya, 2 anódja van. A vízkőmentesítése, anód cseréje dupla pénzbe kerül. Tehát én maradnék a házilag olcsón karbantartható kerek Hajdú bojlereknél.)
Az 1 évvel ezelőtti hivatalos az volt (be is másoltam valamikor), hogy irányonként számolnak, a 3 fázist egyben számolják. De ez 1 éve volt, akár változhatott is.
Az meglehetősen khm... unortodox, hogy Erbe 1 hét múlva egy tök ismeretlen rendszerbe lép át. Nem tűnik túl jogállaminak.
A méréseim alapján, én úgy találom hogy a mérő összegezve mér.
Nálam is egy fázisú inverterem van, három fázisú rendszeremen.
DE az EV töltőtt arra a fázisra teszem, amin az inverter van biztonság kedvéért. Eddig itthon nem kellett töltenünk az autót, mert a cégnél lehet tölteni és nyáron még voltak ingyenes töltők.
Az azon múlik , hogy a szolgáltató hogyan programozza az okos órát . :-)
Nekem is 3 fázisom van , de csak 1 fázisos a HMKE . Nálunk ( Szlovákia ) összegzi az óra a pillanatnyi vételezett és betáplált energiát helyben mind a három fázison és csak oda jegyez , ahová kell . Ha betáp van pluszban akkor oda , ha vételezés akkor oda .
Minden második keringető szivattyű öntanuló, már vagy 10 éve, az elvétel függvényében fogja megforgatni a vizet a csövekben. Ha a tied folyamatosan működne, akkor vagy szerelsz rá egy időkapcsolót vagy lecseréled csak a szivattyút. Nem egy őrületesen nagy beruházás.
Melegvizes mosógépek a mai napig vannak, azt sem nehéz találni.
Köszönöm a hozzászólásom alapos, szakértő cáfolatát.
A keringetés energiapazarló a szivattyú egész napi üzeme miatt, és a hőveszteség is jelentős.
A lakók a házat csak a munkából való hazatérés után használják. Miért keringetnének 24 órában?
A ház a 90-es években épült, amikor az energiahatékonyság még nem volt téma. Utólag nem fogjuk szétverni a házat, hogy szigeteljük a csöveket. Sohasem térülne meg.
Mérnöki, gazdasági számítás helyett ott van a tapasztalat. Nyugdíjas vegyen fel hitelt a beruházásra, ami a mérnöki számítások szerint pl. 32,7 év múlva térülne meg?
Nekem volt melegvízre köthető Minimat mosógépem. Nagyon sokáig, gazdaságosan működött. Sajnos ennek a gyártását megszüntették. Nehogy már egy "szakember" újra feltalálja.
Nagy házban legalább 2 fürdőszoba van. Ha mindegyikben van egy-egy vezérelt áramról működő hőtárolós bojler, akkor nem valószínű, hogy a ház meleg víz nélkül marad.
Az lett volna a kérdés, hogy hogyan mér a 3 fázisú mérő abban az esetben, ha egyiken van a napelem? Kimegy az áram és visszajön? Vagy bent marad? Lehet hülyén fogalmaztam, de remélem érthető. Ha kimegy az egyiken és visszajön a másikon, akkor többet fizetek?
Gyakorlatilag az lesz a kérdés hogy 1 kWh energia milyen költséggel tárolható virtuálisan ezentúl.
Ha kicsi a különbség a betáplált/vételezett között akkor nem lesz rossz a bruttó, ha nagy akkor szívás.
A másik nagy kérdés hogy a 3 fázist külön méricskélik vagy az eredője számít (elvileg utóbbi, de majd látjuk). Ha az eredő akkor mindegy melyik fázison táplálsz/fogyasztasz. Jelenleg nekem ezt külön mérik.
Én jelenleg így évi 4000kWh energiàt mozgatok meg a hálózaton, nagyjából nullás éves szaldó mellett. Az 5/37 nagyon rossz forgatókönyv lenne, remélem nem az lesz a vége.
A helyi melegítés még egy kis kézmosós csaptelepnél játszik, de tusolónál már macerás a sok amper miatt.
Ésszel kell elosztani a házban a helyiségeket, nálam a fürdőszoba/wc/konyha közel van egymáshoz, rövid csövekkel csatlakozik a tárolóhoz. Az emeleti fürdőszoba a földszinti fölött pontosan, rövid csövek mennek oda is. A cső keresztmetszetek is ésszel vannak kitalálva, a tusolóig 20-as, azon kívül 16.
Van cirkuláció kiépítve de nem nagyon üzemeltettük, nincs rá szükség.
Még valami. Ugyebár, ha átállítanak bruttó elszámolásba, akkor törekedni kellene arra, hogy minél többet elfogyasszak, per pillanat. Az lenne valami hozzáértőhöz a kérdésem, mivel 3 fázisú órám van, de a napelem csak 1 fázisú. Így célszerű-e, kell-e a folyamatos fogyasztókat (mélyhűtő, hűtőszekrények, bojler, stb.) a napelemes fázisra csoportosítani?
Azért egy nagyobb házban nem jó, hogy messziről, központi tartályból jön a meleg víz.
Egy kézmosáshoz, vagy egy kávéscsésze elmosásához indokolatlanul sok víz és energia kell.
erre vannak az előírások, keringtetésre.. és a csövek hőszigetelésére. Aki nagy házban (távoli fogyasztók) ezt nem építette ki, az ezt tudta előre.. csak utólag sír.
A helyi víz melegítés szerintem akkor is gazdaságosabb, ha ellenállásos fűtésű.
"szerintem" = mint mérnöki gazdasági számítás?? egy nagyon távoli, ritkán használt fogyasztónál igen (távoli garázs/pince), egy klasszikus családi házon belül nem.
A mosogatógép, a mosógép is ilyen.
érdekes lenne, ha minden mosogatógépbe/mosógépbe külön átfolyós gázmelegítőket vagy fáskazánt építettek volna be :) nem volt más jó műszaki megoldás, mint az OHMos fűtés.
a külön Hideg-Meleg vízcsatlakozókat pedig mai napig lespórolják a gépek nagy részéről, pedig azzal lehetne igazán tetszőleges időben HMV pufferről zölden használni őket.
Pláne, ha figyelembe vesszük a vízfogyasztást, és a vezérelt áram tarifát a bojlereknél.
Ha elromlik a hőszivattyú, sehol sincs fűtés, sehol nincs meleg víz.
ha nincs vezérelt áram (napi 16 óra?), akkor nincs több melegvíz aznapra
Sziasztok, kaptam az eon tól levelet, hogy áttesznek szaldó-ból bruttó elszámolásba. Nem az van, hogy még 10 évig marad? Mondjuk nem mostani a berendezés. Tud valaki jogszabályszámot esetleg?
Az, hogy mikor mi eri meg, teljesen egyen/haz fuggo!
En egy passziv kozeli hazat epitek, amiben ha nappali villannyal futok, akkor evi ~60e lesz a futes, ha hoszivattyuval, akkor ~20e.
Az aljzatbetonba betekertem egy 3kW-os futoszalat, de a fo futes egy 2.5-os klima lesz.
Csak futes megterulesi oldalrol kidobott penz a klima, de nekem pl a nyari hutes valoszinu tobbe fog kerulni, mint telen a futes, azt meg ugye nehez futoszallal.
Padloba futoszal csak azert van, hogy legyen egy tartalek megoldas, ha a klima megall, vagy legyen egy plusz "energiatarolom", ha telen tul sokat sut a nap es allambacsi megszunteti a szaldot! (Valamint belekerult ~100e-be termosztattal egyutt, szoval annyit meg is ert)
Napelem megteruleset is sokan megkerdojeleztek, foleg, hogy 2.5kW-os invertert teszek fel. Mostani szigeteletlen hazban futessel mindennel egyutt kevesebb mint 3000kW-ot fogyasztok, abbol valamivel tobb mint 1500kW a futes, az varhatolag eszrevehetoen lejjebb megy!
Napelem sajat beszerzes/kivitelezes, megvan 1 millio alatt. Amig szaldo van, addig kenyelmesen lefedi a fogyasztasom, utana meg van lehetosegem +2.5kW napelemet feltenni keleti oldalra is, szoval valoszinu meg szaldo nelkul is az energiafogyasztasunk nagyresze megoldva!
Es nem aggodom, hogy mi lesz az energiaarakkal, vagy mennyit adnak a tultermelesemert!
Kicsit válts már át write only módból gondolkozósba.
Nagyon szép számokkal dobálózol, de értelmezd már amit Keeper kolléga is leírt.
Egy új építésnél a hőleadó oldalt nézegetve, valószínűleg nincs nagy különbség egy infrapaneles és egy vizes között.
Az infrát is be kell rakni a padlóba/mennyezetre, oda kell kábelezni, azt sem ingyen adják.
A fűtéscsövet beledobni a padlóba se nagy kaland, ha monolit vb födém oda is, de manapság divat hogy függesztett gk mennyezetet csinálnak téglaházban is, oda meg pláne nem kaland betekerni a csövet.
Egy új építés 50M+ alsó hangon, nem 1-2 milla számit amúgy sem.
Innentől viszont nem vagy kiszolgáltatva, bármit ráköthetsz az elkövetkező 50 évben.
Fűthetsz villannyal, olcsó villanykazánnal ha szeretnél. Mint ahogyan leírtam korábban az a HMV-vel együtt 6000kWh àramba fog fájni, ami ha a rezsicsökkentős határnál kezdődik (mert a keretet elhasználod főzésre, életre) akkor mindjárt évi 400E Ft felett van ...
Ezt leharmadolhatod egy hőszivattyúval, egy mono gép legyen 2 milla szerelővel együtt, ez 50eFt-ból megcsinálja H tarifával amíg van...
Szóval most is soktényezős a dolog, fűtöttek már mindennel is a közel 50 éves házamban (fa, olajkályha, gáz, fa, hőszivattyú), nem árt felkészülni alternatív megoldásokra.
Én azt nem látom tisztán, hogy mik azok a SOK milliós vizes fűtések?
A téma új építés. Ebben az esetben mennyi a plusz költsége egy aljzatba vagy monolit födémbe tekert csövezésnek egy osztó-gyűjtővel, amire akár mehet egy villanykazán, ha már ennyire hiszünk a COP=1-ben napárammal megtámogatva?
Így legalább lenne alternatíva hőtermelő oldalon, ha később mégis gebasz lenne.
Nem világos, hogy egy új ház építésekor ki vállalja be azt az extra kiszolgáltatottságot a ház teljes élettartamára (!) vonatkozóan, hogy nem épít ki vizes fűtési lehetőséget. (Nem passzívházról beszélek.)
Egyébként király, hogy ismersz olyan fogalmakat, mint alternatív hozam és TCO, de pont a mai viszonyok között elég nagy botorság (megrendelőnek bátorság) csak egyetlen, alternativa nélküli megoldásra fogadni és így számolni az alternatív hozamokat és TCO-kat 30-50 évre előre. Épp arról beszélnek itt páran, hogy azt sem tudják mennyi lesz a villamosenergia ára nekik a közeljövőben, de tegyünk fel a fűtésünket kizárólag a villanyra több tíz évre előre? Szerintem, ez nem túl logikus.
Évekkel ezelőtt összehasonlítottuk cimborával a szerződéseinket, akkor úgy értelmeztük, hogy Ő örökszaldós marad(hat), én viszont átviteli díjra lehetek kötelezett (ez jelenleg nekem 0 Ft, nála nem szerepel ez a tétel) akár már a második, harmadik, negyedik ... évben is.
A szolgáltató azokat a szabályokat tartja be, amiket betartatnak vele, a többi esetében a maga hasznára jár el. Jelen helyzetben nagyon úgy néz ki, hogy mi, napelemesek finanszírozzuk a rezsicsökkentés egy részét, így nem számíthatunk a hatóságokra sem. A vákuum az túlontúl igaz, bármelyik pillanatban változtathatnak a szabályokon (pl áramár összetétel is) ami szokás szerint nem az átlag állampolgárnak lesz kedvező.
Az infrapanel alapból átverés. Hősugárzó 2 kW-os 5000.-től 25000.-ig. Infrapanel 600 W - 47000.-. És ez még az olcsóbbik. :-( A különbözetből rezsicsöki nélkül is évtizedekig lehet fűteni. Jól szigetelt házba 3 klíma befűt. Ha - 25 fok van (már tapasztaltam), beindítja a ventillátoros 5000.-est. 2-3 db abból is elég és legfeljebb néhány napra kell.
Nekem már lejárt a 10 év, ez már 1/4 év a 11-ből. :-( Persze abból, amit olvastam, én is arra számítottam, hogy a következő éves leolvasásig marad. Hát nem. :-(
(nyilván van az a méret stb faktor amikor tud értelmes választás lenni akár - nekem is van egy helyen kiegészítő jelleggel - , de nem egy 3 szintes 300 méteres épülő ház esetén mindez a jelenbeli állapotokból és tényezőkből kiindulva)
Ma a korm8nyinfón azt mondta a Miniszterelnök úr , hogy két alternatíva van jelenleg . A rezsicsökkentett ár a megadott limitig plusz túlfogyasztás esetén a megszabott ár , vagy kiléphetsz és akkor piaci ár .
Nem állított senki örökszaldót hivatalosan, sőt régóta tudni lehet hogy lesz valami változás. Aki örögszaldóval házalt azok a napelemből élő vállalkozók...
Nincs benne semmi, a hatályos jogszabályoknak felel meg a szolgáltató. Nincs is joga mást tenni. Ennyi a történet, számítottam is rá, mondjuk arra nem hogy egy nagy vákuumba lépünk át, igazán lehetnének már tiszta feltételek így pár nappal a történés előtt.
Szerintem nézd meg a szerződésed tartalmát. Azt sem tartom kizártnak, hogy jár neked az "örökszaldó", amit aztán ráutaló magatartással átváltoztatsz valami kedvezőtlenre a szolgáltatói nyomulásnak köszönhetően. Szerződés egy dolog, jogszabály egy másik, nem zárja ki egymást a kettő, de ez már a hab lesz a tortán, hogy tudod-e érvényesíteni a jogod.
Ha pertársaságot alapítanának a napelemesek, csak akkor lenne esély nyerni a szolgáltatókkal szemben. Ehhez viszont egy elkötelezett, ügyet védő jogász kell, nem a hemzsegő ügyvédek valamelyike.
jaja, költse inkább napelemre a millióit, legyen mivel kifizetned a gázszámládat :-)
Szerintem nonszensz hogy lehet COP=1 fűtésrendszerre engedélyt adni egy új építésnél.
Mindenhol próbálunk energiát megtakarítani, erre nesze hülyegyerek, fűtsed ellenálláson.
Amit nem számolsz hogy van filtrációs veszteség is, minél jobban szigetelt a ház annál többet jelent. Nálam pl kb 1/3 hőveszteség abból adódik, azaz egy hőszigetelségi pont felett nem tudsz előre lépni milliós hővisszanyerő nélkül.
A számaid inkább az 5000kWh környékén lenne helyesek.
Gondolom melegvízben szeretnek fürödni az új házban, rögtön melléjön 1500-2000kWh melegvíz energiaigény (nálam 2000-2500kWh 3 gyerekkel).
Szóval 6500-7000kWh/év.
Ezt gondolom mosolyogva kifizetik teljes áron.
Egy hőszivattyúval ezt le lehet harmadolni, H tarifa is van rá. A vizes rendszert pedig bármivel tudod üzemeltetni, ami épp olcsó lesz. Az infrapanelt aligha. És klíma sem kell.
Egy lemezes szerelt mennyezetfűtés gipszkarton burkolattal kis pénzből kijön, hűt/fűt, bármivel meghajtható.
Azért utánaszámolhatnál , az általad megadott 3kW-nál átlag téli +4°C kinti és +22°C benti hőmérséklet esetén , amikor " csak " 180 nappal számolunk , hogy az mennyi kWh-t is igényel !
Lesz az még a duplája is annak amit Te írtál . :-(
A helyben fogyasztást kell optimalizálni , amennyire lehet . Múltkor már egy 4000kWh-t termelő rendszert írtam , hogy hogyan nézne ki jelenlegi árakon ( energia , RHD ) .
Ha jól emlékszem 19 forint közeli ár jött ki 1kWh-ra ( minden kWh-t figyelembe véve , helyben fogyasztott , vételezett , betáplált ) .
Írtam, hogy nálam kb. 5 eve van, és mivel mfb hiteles, így jobban tudom követni. Ennyi idő alatt kb. annyival fizettem kevesebbet a törlesztésre az áram helyett, amennyi volt a hitel önrésze. Szóval mintha nem csináltam volna semmit. A következő 5 évben nyerhetek talán 200 ezret, ha nem tojik be az inverter, akkor ennyivel vagyok beljebb. Plusz garancia kb. a jovőbeni haszon lenne.
"Nem irigylem azokat a szerencsétleneket akiket bepaliztak fűtésre, ott azért más lesz a szájíz a buli végén."
Egy ismerősöm most építkezik, és nem tudom eltágítani az "infrafólia" megoldástól. Hajthatatlan mert az a legjobb......
Próbálom rávenni, legalább építse ki a vizes rendszert, aztán mivel lesz idővel fűtve majd kiderül, de ne üljön fel (utólag ez nagyon nem egyszerű móka). Ész érvekkel képtelenség hatni rá egyszerűen.
Üdvözlök mindenkit! Nemrég szeretnék vásárolni néhány IBC fotovoltaikus modult tesztelésre. Mivel azonban jelenleg nem sok IBC modul szolgáltató van a piacon, jelenleg ismerem többek között az IBC SOLAR-t, a Longi Solart, a Maysun Solart és a futurasun-t. Ezeken a márkákon kívül van más márka, amit ajánlasz?
Illetve ha valaki használt már IBC termékeket, akkor a telepítés utáni életszerű tapasztalatokat is szeretném tudni referenciaként.
Akiknek lejár,ott elgondolkodtató az új pályázat az akkura.....
Egy a baj csak, az új pályázat nem akkura szól, hanem akkura ÉS inverterre ÉS napelemre ezen kívül pedig van még ez az apróság: kizárólag új beruházás támogatható, meglévő rendszer bővítése és/vagy átalakítása és/vagy cseréje nem támogatható;
Nekem úgy rémlett, hogy a 10. év utáni évforduló (ahogy Te is tudtad), de most ketten is mást kaptak, valószínűleg mégsincs évforduló. Pedig nekem jó lett volna, novemberi beüzemelés, augusztusi évforduló.
Csak a szokásos, hogy az utolsó utáni pillanatban böfögnek valamit. De azért az durva, hogy valaki 2 hét múlva bruttóba kerül, de fogalma sincs a szabályokról. Feltételezem, addig már nem is kap tájékoztatást, akkor úgy indul a bruttóval, hogy semmit sem tud. Esetleg fél év múlva szólnak, ja, 357 Ft az rhd per kWh. :)
Arra gondoltam, hogy nyáron termelek 30 kwh-t, de csak 10-et használok el. Hülye rendszerben a 20 kwh betáplálása lehet több, mint 10 kwh cakk-pakk. (és nem is 20, mert valószínűleg fogyasztok éjjel is)
Annyira hülye nem lehet, mert ha nem termelek be semmit, akkor a fogyasztást teljes egészében fizetnem kell. Ha 5 Ft.-/kWh, akkor annyi, de még mindig több, mint a semmi. :-(
Arra kíváncsi lennék, aki plusz inverterrel bővített (nekünk is azt mondta a saját nepperünk, hogy plusz inverter és panelek), hogy számolják, melyik termelése az aktuális betáplálás.
Január elsejétől beleestem a bilibe. Nem. Még rosszabb. Letelt a 10 évem és bruttó elszámolásba kerülök. Ennél a havi szaldó sokkal, de talán még a negyedórás szaldó is jobb lenne. Bár még nagyon keveset tudunk róla, de amit az értesítésben leírnak, semmi jót nem ígér. :-(
Ha volt már akkor ignore, de 2024. jan 1.-től az osztráknál állítólag 0% ÁFÁ-s a napelem. Ez 27% spórolás, ha valaki bérel egy kisteherautót magánszemélyként és kimegy érte.
nekem vízórát cseréltek az irodában, még szerencse hogy mindent elolvasok aláírás előtt, mert elírták a gyári számot. Emberek, dolgoznak, hibáznak, nincs ezzel baj, csak figyeljünk oda.
Köszi a tippet. Megtettem, törölték a számlát. Valamilyen számok - gondolom az óracseréből kifolyólag - nem stimmeltek. Pedig minden létező óraállásommal rendelkeznek :)
Írtam nekik levelet is, biztos ami ziher alapon. Ott még kis is számoltam nekik, hogy nemhogy 498 kWh fogyasztásom van, hanem inkább tegnap 0h00-ig 234 kWh túltermelésem van a legutóbbi éves szaldó zárószámlája utáni időszakra.
Mindegy, lerendeződött. Ezek szerint nem egyedi eset vagyok.
8 éve van napelemem, azaz jelenlegi szabályok alapján 2 évig még az éves szaldó elszámolásba kellene lennem. November 7-én óracserém volt, "okos" órára cseréltek.
Ma kaptam egy számlát az EON-tól, hogy egy 2023.12.29-ig becsült árammennyiség alapján fizessek ki 498 kWh-át.
Miért? Hogy? Nekem az éves szaldós időszakom júliustól-júliusig tart.
Járt már valaki közületek így, hogy a szaldós időszak közepén kapott egy kifizetendő villanyszámlát?
A -10 fok léte volt a kérdés valaha , --arra irtam ,hogy ezen években ,megvolt.
Ha Szentesen is megvolt --akkor , mi a probléma..?
A napi átlag ? biztosan /lehet ,úgy van ahogy irtad. Azon a linken megnézhető napi bontásban.
Van pár hely az országban , ahol a megadott várostól 5-14km-re mér az OMSZ (ott van a mérőállomás ) Hát ennek a pontossága vitatható ? PL ; PÉcs belvárosa ---Pogány Repülőtér. Jelentős "/- 5.....8 C fok eltérés.
Hogy az OMSz átlaga nem lenne jó azt kétlem. Valószínű nem a havi minimum és maximum értékek átlaga, hanem számos mérési pont átlaga, de szerintem utána lehet számolni, ha valaki nekiáll és a napi adatokat a kellő mérési pont szerint végig nyálazza, ugyanaz jön ki neki, merthogy miért hazudna egy meteorológus? Hogy elmaradjon az Alkotmány-napi tüzijáték?
Szentes egy különleges hely az országban a meleg foltok vonatkozásában. Részint ott még a Kárpát-medencei átlagnál is magasabb a geotermikus gradiens, másrészt igen fejlett a talajhő hasznosítása. Nem csak, szinte az egész közigazgatási intézményrendszer geotermikus energiát hasznosít, de számtalan mezőgazdasági vállalkozás sátrát, üvegházát fűtik vele. Így ott emelkedik az átlag, enyhébbek az alacsony csúcsok, városias környezetre hasonlít a mikroklíma.
4 napig nem termelt a rendszer, hó belepte. Tegnap felmásztam és megkezdtem egy partvissal, többit elintézte a napsütés és az eső.
Megoldható, de nem szeretek ott már a havas tatőn, fagyos létrán tornázni. Ez ugyan ritka, de a sokszor emlegetett hidaljuk át aksival hülyeség ellenpéldája 😎😎 Ez egy földszintes ház, de akinek nem hozzáférhetők a napelemei...
Annak idején én is sokat számolgattam , hogy mi a jó érték . Megadtam a ház elméletileg elvárt hőigényét , ami 2 kW volt . Ebből kezdtem kiszámolgatni , hogy milyen nyílászáróknál , milyen fal hőszigeteltség és milyen födém hőszigetelés esetén érhető ez az érték el . Nálam 18 cm jött ki a falakra klasszikus EPS esetére , én 20cm-re kerekítettem . Háromrétegű üvegezés és a födémre 35cm gyapot . Kiindulási fogyasztást ismertem , mivel 1998 óta jegyeztem minden fogyasztási értéket .
Igazából az érdekelt, meddig lehet eljutni egy jó hőszigeteléssel. Hasonló szinten terveztem szigetelni a kecót, de nem igazán találkozni olyannal, aki rendesen megcsinálta a régi építésű házát és van előtte-utána érték fűtésre. Papíron ki tudom számolni én is a várhatót, de a gyakorlat az gyakorlat.
Az Ozone jelenleg tart 99,66 kWh-nál . Felváltva használom a klímákat , viszont a Gree Amber-en nincs fogyasztásmérőm . Saccolom úgy 1100 - 1500 kWh közé egy fűtésszezonra a fogyasztást . Viszont , ha abból indulok ki , hogy az átlagos napi fogyasztásom 7 kWh körül mozog , akkor 2555 kWh a ház fogyasztása , akkor is ott vagyok a maximum 1500 kWh-nál . :-)
180 m2 lehet, a tetőtér lakható részét beszámítva. Sok helyiség van benne. A földszinten padlófűtés, az emeleten radiátorok. Sorház, a 2 oldalán teljes felületen (hőszivattyúval és gázzal fűtött) szomszédok. Köztünk azért van 10 cm szigetelés. A tetőt idén nyáron újítottuk fel, új, vastagabb tetőszigeteléssel. Ezután került rá 10 kWp napelem még 10 éves szaldóval. A villanykazán a lerobbant nyílt égésterű gázos helyére került. Aznap üzemkész volt, minimális költséggel és semmi rombolással.
Egyébként 2015 óta működtetek 2 kisebb lakásban napelem-villanykazán kombót. A lakói azt sem tudják, honnan jön a meleg. Nincs éves karbantartás és villanyszámla sem (amíg a szaldó kitart).
Megkérdezhetem mekkora a házad nm-re ? Nekem jól hőszigetelt pici 63nm hasznos terület és van két klímám , mind kettő 2,7 kW-os . Minden alkalommal csak az egyik működik . Simán kifűti a házat 23-24°C. között van a hőmérséklet , attól függően , hogy melyik helyiség milyen távol van a klímától a hálószoba durván 1°C-al hűvösebb mint a nappali , konyha . Az energiaigényről meg csak annyit , hogy évente a ház elektromos energiaigénye 4000kWh alatt van . Gáz csak a HMV-t készíti , amikor a napkoli nem győzi . Idáig 60m3 fogyott ebben az évben .
De évente 2-500k-t beletolni a villanyszámlába, azért hamar hozza a megtérülést, főleg ha tovább csökkentik a rezsicsökkentést... A villanykazán a legnagyobb átbaszás ami létezik, és igazából soha nem kellett volna eröltetni.
Van egy hőigényed, arra méretezel egy fűtést, és annak megfelelően kérsz betáplálást. Ha nem áll rendelkezésre (elég kis esélye van), akkor újratervezés.
De mindegy is, most villannyal fűtesz, de azon aggódsz, hogy a hőszivattyú majd sokat fogyaszt. Olvass utána egy picit a COP (SCOP) fogalmának. Alsó hangon harmad-negyed annyi áramra lesz szükséged. Azzal a villanyfűtéssel rendesen átb@szarintottak.
Hehe, villanykazánnal fűtesz de aggódsz a harmadát fogyasztó hőszivattyú aramigényét illetően?
Szerintem csak önigazolást keresel a döntésedhez.
Megnyugtatlak, jól döntöttél!
Jól keresett a napelem nepper is rajtad, ő is örül. Ha 10 év alatt megtérül, míg a szaldó tart akkor pont nullán leszel anyagilag, feltéve ha nem számoljuk hogy előre kifizetted az összeget és mennyit kamatozott volna állampapírban.
A villanykazánnal havonta (évente) fizeted ki, a hőszivattyúval előre. Ami biztos, előbb-utóbb valószínűleg eléggé fölmegy az áram ára. Akkor majd szarabb lesz a nagy számlát fizetni.
Teljesen igazad van. 200 EFt-os villanykazánom van. A régi gázkazán helyére került, semmi plusz munkát nem igényelt. A hőszivattyú milliós beruházást igényelt volna, plusz falrombolást a házban, plusz helyet a kertben. Nem tudom, mikor térült volna meg a beruházás. Szerintem sohasem.
Hát értelmetlennek nem mondanám, de amíg van éves szaldó addig működhet a dolog.
Annyi hogy a megtérülés hosszabb, mivel 23Ft-os áramot vált ki a napelem, nem biztos hogy egyáltalán megtérül 10 év alatt. Ahhoz kb 250eFt/kWp árba bele kellene férnie, és akkor is még csak nullás a buli.
A kérdésem az volt, hogy hőszivattyúval mekkora villamos csatlakozás mellett biztosítható a ház fűtése még extrém hideg (pl. -18 fok) esetén is. Nagyon valószínű, hogy 3x32 Amperes betáplálás kell ehhez.
Köszönöm, aki táblázatos formában dokumentálta az általa mért pontos adatokat.
Hasznos volt, de ilyen hidegre nem tartalmaztak információt (mert ilyen hideg Budapesten nem is volt ).
Sorházas lakásom jobb- és baloldalán is hatalmas hőszivattyú forog. Télen még hidegebbet csinál, nyáron hozzám fújja ki a meleget. Kénytelen leszek én is majd hőszivattyút telepíteni. Ezzel csak tovább rontom a helyzetet. Jól látom a problémát?
Ha nem könnyűszerkezetes a ház akkor rengeteg energiát bepufferel, nem számít az sem ha pár óráig nem győzi a hőszivattyú, utána utoléri magát.
Ezért a napi átlaghőmérséklet inkább lényeges (ennek is többféle mérési módja van).
Én a percenkénti adatok átlagolásával mérem, és a 2019-2020 szezonban pl a legkisebb érték -3.48C volt!
Nyilván a hegyekben, széljárta helyen más a szitu, de az ország nagy részében nehéz mellélőni.
Megj:
Azért méricskéltem anno annyit mert teljesen rá voltam parázva a mindenhol olvasottak miatt hogy a hőszivattyúval mennyire nem lehet fűteni.
Aztán rájöttem hogy ez is olyan mint bármi más, amikor új, akkor ismeretlenül is fikázzák az emberek, akinek meg van az dícséri, de mégsem hiszünk neki.
Az én életemben volt pár ilyen:
- az automata mosógép tönkreteszi a ruhát (keverőtárcsás korszak)
- a szárítógép szintén
- a mosogatógép szintén
- az LPG-s autó felrobban, meg tönkremegy a motorja
- a hőszivattyú nem győzi hidegben (miközben a fél ország gagyi kínai klímával fűt)
- az elektromos autóval nem lehet A-B-be eljutni mert folyton lemerül
Ez amíg világ a világ így is lesz, az "újdonságoktól" félnek a népek.
Előrebocsátom, én még az a régi motoros vagyok aki másokkal meg szerette volna osztani a tapasztalatait, ezért jár 20+ éve a fórumokra. Mára sajnos a szókiforgatós játék a menő, ha ez a célod akkor szólj, és nem pazarlom az időmet a tények leírására.
Szóval onnan indult a diskurzus hogy a kolléga felvetette hogy már ilyen időben is gázzal kell rásegíteni a szomszédban a hőszivattyúra. Erre próbáltam reflektálni hogy még egy régi, gyagyi hőszivattyú (2006-os), nem túlméretezett rendszerben is képes volt kifűteni a sokéves legnagyobb hidegben a házamat.
Rosszul emlékeztem, 2008.márc.1. volt a leghidegebb nálunk, az előtte pár nap is masszív hideg volt.
Szegeden, igen, Budapesten és Debrecenen kívül vannak még helyek az országban, és az én városom még nagyon is melegnek számít.
Voltam már -25 fokban is bakonyban szilveszterezni, úgy 15 éve (ha kíváncsi vagy megkeresem azt is).
Ha van a témába vágó építő jellegű kérdésed szívesen válaszolok, de hogy az eredeti kérdésre visszatérjek:
Ha nincs elbaszva a hőszivattyú szerelés, méretezés, nem igaz hogy nem fűti ki gond nélkül a mi éghajlatunkon a házat.
A napi átlaghőmérsékletek meglepően magasak egy szezonban, ritkán meg komoly mínuszokba, ezért is szoktuk mondani hogy a -15-ös méretezéstől nem kell parázni.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (150 -éves múltú) adatsorai alapján 2020 januárjában Debrecen és Budapest városokban ezek voltak a hőmérsékleti értékek:
1. oszlop --> átlag
2. oszlop --> max
3. oszlop --> min
Ej, hát hol vannak azok a -18°C ok, tán csak nem elbocsátották a meteorológust, mint a statisztikus, mert nem volt elég pozitív a közlendő eredmény?
Én eddig azt tapasztaltam, hogy amikor napsütés volt, akkor rohamosan olvadt le a panelekről a hó. Felhős időben - az elmúlt napokban volt a termelés ~ 0.4 - 2.5 kWh / nap.
Úgy 5-6 cm volt megülepedve a hó. Ragyogó napsütés volt a hóesést követő két héten, de elég komoly hideg. 1 W-ot se adott le a napelem, amíg le nem csúszott a hó. :-( Dél-délnyugat 5 fok, dőlés 37,2 fok. Persze könnyen beszél az, aki még nem tapasztalta.
nem igazán értem miért releváns. Minél melegebb van annál kevesebbet vesz fel az on/off gép, 3 fázisról kevesebb mint 2kW-ot. A max felvétele 3.3kW ha jól emlékszem, szóval pár amper az egész, van külön H tarifám 3x20A-el.
"Mert amit te árammal tudsz pótolni, azt más csak gázzal tudja."
ennek a mondatnak sem értem az értelmét, mit szeretnél kifejezni.
"A -18 fok már kemény hideg, nem is tudom, mikor volt rá utoljára példa. Régebbi generációjú hőszivattyúk képesek voltak fűteni -18 fokban? "
-15 fokig szólt a diagramja (ott 5kW-ot tud), ezért is voltam kíváncsi. Loggerrel méricskéltem akkoriban, az egyik évben (2020 körül) volt januárban 3 nap nagyon hideg, az volt a nagy teszt. Azóta sem volt ilyen.
Akkor a nap 3/4-ében ment a gép folyamatosan, de bent 24 fok volt....
Hány amper a villamos energia csatlakozásod? Mert amit te árammal tudsz pótolni, azt más csak gázzal tudja. A -18 fok már kemény hideg, nem is tudom, mikor volt rá utoljára példa. Régebbi generációjú hőszivattyúk képesek voltak fűteni -18 fokban?
Egy valamekkora vastag hóréteg alatt még simán elkezd termelni a napelem ha nincs az a qrvaronda szürke felhő. Ebben az esetben meg mindenképp elkezd melegedni annyit előbb-utóbb elfogy az a hó.
Milliméteres korrekcióról, hóolvadásról és normál ferdeségű tetőről van szó. Vízszintes felületen persze hiába állítgatnád a paneleket, a hó akár tavaszig is rajta maradna.
Te ezt minek tudod be? Nálam is a 0 fok környéke a leggázabb a sok leolvasztás miatt, alatta megállja a helyét kvázi bármeddig (8kW légcsatornás klíma, gyengén hőszigetelt 100nm kádárkocka)
Nekem a két sor között van hely , így letud csúszni egy jó darabon a felső táblákról a hó , majd fokozatosan leolvad . Ha olyan a hó akkor létrára állva letisztítom a felületet . Lemosást is létráról végzem .
Lenne fantázia a szigetelésben (meg akár a hsz-ban is), de megint tort ül a hülyeség, eddig - 1 éven át - a napelem volt a mumus, most meg csak napelemmel lehet a többit is pályázni.
Jól értem, hogy a következő pályázati ciklusban (66% és max 5,0 m Ft) a támogatási körbe nem tartozhatnak azok a z ingatlanok, amik egyéni vállalkozó telephelyeként van jegyezve?
Akkor is, ha nem történik ott semmiféle üzleti tevékenység?
Nem túl életszerű. Anyám háza egy sima családi ház. Ő egy butikot üzemeltet a városban, valahol pedig lennie kell székhelyének....
Ha áthelyezzük egy másik ingatlanra, ami szintén az övé az megoldás lehet? Vajon a beadás pillanata számít?
Ha tetőn van megfelelő dőlésszöggel, akkor leolvasztja magát, hisz a napelemek "saját fűtéssel rendelkeznek". ;-) Ezeket nem kell takarítani a hótól, az alja meolvad és egyben lecsúszik a panelekről, ezzel az esetleg előtte rajta lévő port is viszi magával. Egyébként sem a hó az, ami miatt nem termelnek, hanem a szürke felhők miatt. ;-) Azzal meg nem lehet mit kezdeni.
"Tegnapelőtt hó esett, a 10 KWp rendszerem nullát termelt."
Szöttyös, felhős az idő, szal nem sok várható eleve, de le tudtad takarítani a havat a napelemekről? Gondolom, ha a tetőn van., akkor ez nem egy triviális feladat.
Megdöbbenve látom a hőszivattyús szomszédaimon, hogy a gázkéményük füstöl, vagyis gázzal is rá kell fűteniük, pedig még alig csökkent mínuszba a külső hőmérséklet.
Az azért nem biztos, hogy "rá kell" fűteniük. Lehet, hogy pl. az árammal spórolna olyankor. A leghidegebb két napban nekem is beindult a kond kazán, de azért, mert eleve úgy programoztam a hőszivattyút, hogy -3 foknál "behívja maga mellé" a kazánt párhuzamosan. A hőszivattyú ott is tudja a névleges teljesítményt, igaz ott már "csak" 3-as COP-al ami még mindig nem rossz, de ezzel a beállítással működött tavaly is és az éves elszámoláskor (napelem ugye) így jöttem ki egy nagyon minimális pluszra, gyakorlatilag nullára, és az éves gázfogyasztásom még így is minimális volt. A napelem termelésében igazad van.
Kíváncsi vagyok, milyen arcot fognak vágni azok, akik majd először megkapják a piaci árú elszámoló energia számlájukat, amiért korábban látatlanul kiálltak. Különösen a nyugdíjasokért aggódom, akik nyugdíja nem fogja követni pl. az áram 36-ról 70 Ft-ra növekedését, vagy a gáz árának hétszereződését.
Megdöbbenve látom a hőszivattyús szomszédaimon, hogy a gázkéményük füstöl, vagyis gázzal is rá kell fűteniük, pedig még alig csökkent mínuszba a külső hőmérséklet.
A hibrid autó jut eszembe, ami egyesíti a belsőégésű és az elektromos autó hátrányait.
(Aki nem tudja, miről beszélek, szívesen kifejtem.)
A napelem sem segít most. Tegnapelőtt hó esett, a 10 KWp rendszerem nullát termelt.
Rendben , majd ha megépülnek és energiahiány lép fel , akkor a hibrideket nem fogják letiltani , hanem engedik majd betáplálni . A lehetőség adott lesz . :-)
"Az államnak/minisztériumoknak az a feladata elméletileg és gyakorlatilag is, hogy a polgárai érdekét képviselje, szolgálja ...."
Bocs, de ezen hangosan felröhögtem. :-)
A napelemeinkkel, meg azzal, hogy nem elég, hogy nem akarjuk használni a q drágán megvett gázt és még a rendszerhasználati díjat is elsunnyogjuk (az öt forintos "áramárról" nyugodtan elfelejtkezhetünk), csak nyűg és kolonc vagyunk az államunk nyakán.
Nyáron napközben -mikor az áramnak elenyésző, sőt néha negatív az export ára-, nyomjuk befele a rendszerbe -most még- kontrollálatlanul az energiát, este, éjjel, télen "alanyi jogon" ki akarjuk venni a "szaldónkat", kevéssé vagyunk korlátozhatóak, nehezen találnak fogást rajtunk úgy, hogy odakintről ne koppintanának -már megint- az orrukra ... szóval kellemetlen mellék körülmény vagyunk.
Ha nem lenne a "zöldítés" mostanában jól hangzó szlogen (no meg, ha nem erre adnának tudjukkik sok pénzt ... már amikor adnak..) igen hamar befizetőkké válhatnánk.
Szerintem hibrid inverteres rendszer a cél az akkupakkal és letiltott visszatáplálással , vételezés engedve . Így azt érik el , hogy nincs hirtelen megjelenő plusz energia a hálózatra tolva ( fűtésszezonon kívül ) , viszont radikálisan változó fogyasztás sincs ( fűtésszezon alatt ) , amit így nem kell gyorsan kezelni . A hálózat ezzel részben " megkönnyebbül " , kiszámíthatóvá válik .
Mekkora a napi fogyasztásod ? Nálam fűtésszezonon kívül napi átlagos fogyasztás 7 kWh környékén . Tehát normális napon az 5kW-os rendszer felesleges a 10kWh-s akkupakkhoz , mert túlnyomó részt feleslegesen csak állna letiltva a HMKE rendszer , mert az akkupakk is csordultig tele lenne . Ilyen rendszer nálam az év 200 napján biztosan fedezné a ház fogyasztását . Viszont a novembertől -március végéig sokszor a hálózatról vételezne , hol egészében , hol csak utántöltésre , hogy az éjszakát áthidalja . Szerintem pont ez a céljuk . A nagy napelemmezők távúton szabályozhatók , például a jövőben zöldhidrogén gyártására használhatók , amikor nagyon nagy a plusz termelés , amit nincs ami elfogyassza . A 60%-os támogatás szerintem azt igyekszik elérni , hogy az emberek ugyanannyi pénzért , mint amennyiért most szereznék be a hálózatra termelő sima HMKE-t vállalják be a hibridet akkupakkal . Ezek az akkupakkok már ha jól emlékszem 8000 ciklust bírnak .
Az államnak/minisztériumoknak az a feladata elméletileg és gyakorlatilag is, hogy a polgárai érdekét képviselje, szolgálja (a miniszter jelentése is ez) és eszerint végezze a munkáját és ne pl az erőművek haszna legyen a fontosabb szempont.
Nyáron miért ne lenne neki jó a lakossági betáplálás? A cégek, háztartások, intézmények működnek, van energiaigényük, fogyasztásuk. És ha még így is többlet mutatkozik, külföldre el lehet adni. Ahogy van is rá példa.
Igen részletes adatokkal rendelkeznek az illetékesek. Ebből ki lehet hámozni, hogy mi lenne az ideális és logikus metódus. Abban biztos vagyok, hogy nem az a megoldás, hogy a téli időszakban fütésre alkalmatlan 10kWh-ás akkus szigetüzemre ösztönözni a népet, sem az, hogy pofátlanul alacsony árat fizetnek a bruttó elszámolásban a betáplált kilowattóráért.
Amikor kiegyenlítő teljesítményről van szó (ő azt írta) akkor egyenrangú a két dolog.
Amikor éves termelésről (amit te írsz) akkor valóban nem, mivel egy 1kW-nyi atomerőmű 8000kWh körül termel évente (csak a karbantartás idejére áll), a naperőmű pedig 1100-1200kWh-t.
Én is jót szoktam röhögni az újságcikkeken a témában.
Vízerőmű, vagy az atomerőmű teljesítménye nem hasonlítható össze a naperőművek kapacitásával.
Pl. napelem fanok szeretik közzétenni, hogy a napelem kapacitásunk már meghaladja a paksi atomerőmű teljesítményét. Ugye mindenki érti, hogy a két dolog nagyon, de nagyon távol van egymástól?
A vízerőművet visszaszabályozni a napenergia miatt az nem túl zöld. Ott a CO2 semleges vízerőmű, amit kevesebbet dolgoztatok (azaz növelem a fajlagos költségét) a naperőmű miatt.
Mire készítse fel és miért? Neki nem üzlet, csak nyűg.
Most már, hogy elkefélték az időt, feltétlenül...
Hogy is áll Románia?
Üzembe helyezték Románia új napelem parkját - teljesítménye 155 MW.
Mai beépített vízerőmű kapacitásuk mintegy 6100 MW. Nukleáris erőművük összesen 1300 MW. Ekkora vízerőmű-háttérrel kiszabályozni a 155 MW, vagy akár 1550 MW napelemet - még teljes napfogyatkozás esetén is – gyerekjáték.
Magyarország teljes beépített vízerőműkapacitása 56 MW.
Kiskörei vízerőmű - 28 MW.
Tiszalöki vízerőmű - 12,9 MW.
Kesznyéteni vízerőmű - 4,4 MW.
Ikervári vízerőmű - 2,28 MW.
Békésszentandrási duzzasztó - 2 MW.
Kenyeri vízerőmű - 1,54 MW.
Gibárti vízerőmű - 1 MW.
Felsődobszai vízerőmű - 940 kW.
Nagymaros óta nálunk a vízerőmű tabu téma.
Beépített ipari méretű napelemkapacitás Magyarországon: 546 MW
Ne is mondd! Az átalagban 15 millióba kerülő elektromosautó vásárlást roppant életbevágó támogatni milliókkal. 1 forint támogatást nem volna szabad arra adni, amíg a sokkal fontosabb területek nincsenek megfelelően rendezve.
De miért kell az EU-s előírás szerint cselekedni és bruttóban számolni? Nem az van, hogy nem táncolunk úgy ahogy az EU fütyül? Valaki hazudik!
Mivel a bruttó januári (... ha minden igaz ...) bevezetésével gyakorlatilag kivégzik a napelem telepítő vállalkozásokat (már idén se nagyon van lakossági kuncsaft, jövőre pedig lényegileg nem lesz) ezért adnak valami gumicsontot: lehet telepíteni -pályázatilag- akkuval megtámogatott rendszereket, amelyeket az EU-s előírás miatt csak bruttóban lehet elszámolni.
A mantra (a politikusok és az érdekelt piaci szereplők részéről -lásd alább-) hangoztatja, hogy ez mennyire kifizetődő, az akku mindent (is) megold, itt nappal táplált örökmozgó jön majd létre, nappal elég lesz a PV által termelt, este pedig az akkuból kiszipkázott energia, a rezsiköltséget (is) kivégeztük, lehet hátra dőlni június elején.
Hőszivattyú, napelem, inverter, elektronika stb. Erre a sok berendezésre el lehet költeni ~6 millió forintot egy 5kWp-os rendszer esetén. És akkor benne van a téli napok javarészében, hogy fűtésre nem elég a drágán beszerelt rendszer (lásd Jolida írása) És persze ha nem akarja az ember bukni a garanciát, akkor kötelező szervízt fizetni kell még erre az egész miskulanciára. Szerintem nem mondok nagy hülyeséget, ha évi 100ezer forint környékén van. Kijön a Józsi, rádugja a számítógépet, 5 perc köszönéssel, 100ezer.
Ilyenkor mondja a polgár - mint én- hogy fakk jú, majd tüzelek fával vaskályhában/kazánban tized áron.
Az is a polgár kifosztásának része, hogy egy hőszivattyút milyen áron adnak, pedig nem egy bonyolult szerkezet. Gyártó legyártja 150ezer forintból, eladja 1,5 millió forintért.
"ahogy a korábban telepített szaldós rendszernél is mindenki nagyrészt fűtésre használja el, télen fogyasztja el fűtésre, amit nyáron betermelt és kijön 0-ra. Mert annak volt értelme."
Nem ez volt a szaldós rendszer célja, de valóban sokan erre használták. Nem hinném hogy cél tud ez lenni akkuval, ahogyan szaldóval is egy aránytalan teher a szolgáltatónak.
9.6kWp rendszertől, ami még ilyenkor is tud egy napos napon akár 25kWh felett termelni.
Már az első nap reggelére totálra lemerül a 10kWh kapacitású akku és sose bír feltöltődni, míg nem süt a nap újra ezerrel.
Hmmm?
p.s. az egész "akkus" elgondolást a nyári "esti" hálózat kiegyenlítésre találták ki: csúcsidőben az akku felé megy a napelem termelés nagy része (nem terheli többlet visszatáplálással a hálózatot), csúcsidőn kívül (világításra, TV-re stb.) többnyire az akkuból fogyaszt a ház. Alkalmatlan huzamos idejű nagy fogyasztás fedezésére.
Azzal hasonlítom össze, hogy nyáron betáplálsz a rendszerbe és télen meg kiveszed. És fűtésre kalkulálok igen, ahogy a korábban telepített szaldós rendszernél is mindenki nagyrészt fűtésre használja el, télen fogyasztja el fűtésre, amit nyáron betermelt és kijön 0-ra. Mert annak volt értelme.
A közzétett pályázati felhívás szerint a Napenergia Plusz Program a családok költségeinek kétharmadát fedezi legfeljebb 5 millió forint értékben.
A beszerezhető berendezések kapacitását a szakmai észrevételeket meghallgatva az eredeti bejelentéshez képest rugalmasabban kezelik a kiírásban. A napelemes rendszer legalább 4 és legfeljebb 5 kilowatt teljesítményű inverterből, valamint minimum 7,5 és maximum 10 kilowattóra kapacitású tárolóból állítható össze.
Ha télen folyamatosan 3 kW-tal kell fűtenem az épületet és felhős idő esetén közel 0 a napelem termelése, akkor a 10kWh-s tárolóval komoly 3 óra 20 percig tudok fűteni. Ezt viccnek szánták?
CLS Mercimben kiégett a pótféklámpa. Rendeltem újat az Autodoc-tól, tegnap meg is érkezett. Ha valaki cserélt már ilyent, hogyan lehet hozzáférni a kalaptartó alatt? Hogyan lehet megbontani azt a kárpitot?
Nem egészen, mert valamelyik statisztikából nagyon közel pontosan ki lehet számolni. Abból látszott, hogy a nagy occóság az volt, hogy mikor elszállt az ár, átálltunk 3 hónapos csúsztatott árra. Akkor valóban olcsóbban kaptuk, mikor meg lement az ár, mi kaptuk a legdrágábban.
És szerinted akkor mivan ? Örüljünk, vagy sírjunk, hogy nekik magasabb a gázszámla, de egyrészt leszarják, mert simán kifizetik, másrészt az adójukat olyan dolgokra költik, aminek mondjuk van látszata ?
3740 m3/év fogyasztásig !!!! A magyar gázszámla lesz a kisebb.
Mely különbséget az államkassza áll mindenkinek (annak is akinek nincs rá pénzügyileg szüksége). A mi adónkból. Amit költhetne akár oktatásra, egészségügyre, vasútra, útburkolati jelekre, BÁRMIRE... De inkább hülyítik a népet a rezsicsökivel, mert azzal választást lehet nyerni. Ez nem egy erény, hogy nálunk ennyi a gáz, hanem a világ szégyene. Egy pillanatig ne hidd, hogy olyan hatalmasan jóságosak, hogy a népnek akarnak segíteni... Szimpla szavazatvásárlás, és annak leplezése, hogy mit ér a magyar fizetés a való világban.
Viszont tudod mi az érdekes ? Nálunk ( Szlovákia ) először azt engedték meg , hogy akkupakkos rendszerek legyenek visszatermelés nélkül . Két éve meg megengedték a hálózatra termelést visszavételezéssel . M.o. meg pont fordítva teszi ugyanazt 2025-töl állami finanszírozással . Szerinted melyik a helyes út ?
Biztosan nem annyiért vesszük mint a németek. Valamelyik Holoda-riportban hangzott el, hogy Magyarország használ évi 4-4,5mrd m3-t, az EOn meg például vásárol 100mrd-ot. Vajon kinél lesz mennyiségi kedvezmény?
az a baj hogy az átlagkereset nem számít egy olyan termék árazásánál amivel globálisan kereskednek. Nyilván mi is annyiért vesszük a tőzsdéről mint a német, nekünk is annyiba kerülnek a berendezések mint nekik, egyedül a munkaerő olcsóbb karbantartásnál pl...
Majdemjó. :) Az égetőben a levegő befújást is villyanyventillátor végzi, és az 1000tonna csirkét sem viszi el oda a villanyoskamion. Szóval marad a gyertyafénytél kézzel elásod a lidltescó mentén, úgysem fűtesz, kicsit kimelegedsz legalább :)
Elnézést, ha nem megfelelő hangnemben küldtem volna el a halál farkára, de az agyatlan észosztás jobban kiakaszt, mint a sima nemtudás, vagy butaság.
Háromból választhatsz kettőt. Zöld vagy olcsó vagy megbízható.
Az akkus tárolás árát meg kapacitását meg ne a tározós erőművel, hanem csak a gázossal vetheted össze. A vizes egyelőre még mindig a legolcsóbb. Akkusnak - vizesnek van kapacitáskorlátja, gázosnak elvben nincs. De a vizes még ebben is bőven meghaladja az akkut. Többször mutattam már a németek tározós erőműveinek adatait (ez a legkönnyebben elérhető).
Mire alapozom ? Erre : " De most mégegyszer csak neked: 6,08 kWp >> 7800-8000 kWh/év " Ezt a 90697 hsz-ben írtad .
Itt 90661-es hsz-ben meg azt írtad , hogy kereken 10000 kWh napáram fogyott egy " Egy nem túl jó kWh/kWp HMKE esetén... (~8,5 kWp kell) " . Kitaláltad az egészet , más tulaj táblázatát másoltad be . Mivel én ezt kértem tőled a 90649-es hsz-ben : " Írd már le légy szíves , hogy mekkora a HMKE-d kWp-je és inverter teljesítménye , valamint mennyit termel októbertől márciusig és mennyi a cekaszos fűtés fogyasztása ez alatt az idő alatt ! " Hol van a tiéd ? Adatok ?
> ugyanolyan lendülettel (és stílussal) írod a "tutit" a PV+aksiról, mint a napelemnepper az "örökké tartó éves szaldó" hazugságát, meg a "párt" a gazdaságunk szárnyalásáról
Csak halkan jegyzem meg, hogy éppen azzal a napelemnepperrel vitatkozol. Ugyanaz a csávó, csak hetente van új nick.
BKV-zni? nincs napsütés = nincs metró-villamos-troli (mert ugye kibirunk egy kis korlátozást :)
meg minek menne be dolgozni?, hiszen nincs áram a gépekhez..
bevásárolunk? hűtők leolvadtak=1000tonna csirke megy az égetőbe, pénztárgép nem működik..
akkor maradjunk otthon: a gyertyafényben úgyis hangulatosabb a családon belüli erőszak.. mert ugye a rendőr autójában is lemerült az aksi, ezért nem tud kijönni.
Li aksik biztonságosak? nemrég égett le egy teljes hajónyi új autó, pár napja ástak itthon sírt egy teslának, h ne gyújtsa fel a környezetét (eloltani nem tudják, víz alatt is ég)
az állampapir hozama bizonytalan, de a napsütés és a 30 évig hibátlan inverter+aksi+adórendszer az tuti..
A fogyasztásunk döntő hányada télen sötétben történik. Mert akkor mosunk, főzünk, világítunk, TV-zünk, megy a szárítógép, mosogatógép, Xbox, szgépek, nyitogatjuk a hűtőt, berakjuk az és lehútjük az aznap vett dolgokat -egyáltalán akkor vagyunk otthon. A napi 12 kWh-ból 11,5-öt ekkor fogyasztunk, kb csutkára merült aksival kezdenénk bele a másnapba. Csak mondom...
"A 10 napos sötátság azért nem gyakori... HA mégis akkor max lesz némi korlátozás pár napig." De, gyakorlatilag minden évben van ilyen időszak. Valamikor nov-feb között.
Nem életszerű, hogy nem fűtünk, főzünk, fürdünk és leolvad a frigó is, mindezt mondjuk 5 napig - már bocs. Ez nettó faszság, ilyet a kanapéról mondanak teljesen fogalmatlanok. Tegyük ezt a kedvezőtlen időjárást mondjuk december utolsó harmadára, pl karácsonyra. Fasza lenne, ugye?
a számításból kimaradt azért egy apróság: neked ezt előre ki kell fizetned!
vagyis a beruházási költség alternativ befektetésének hasznát is add hozzá nyugodtan a költségekhez. pl. a DKJ hozamát.
30évre számolsz? magyarországon?? talán már éjfélig sem lehetsz biztos h nem adóztatnak/szivatnak meg, ha pénzt látnak benned, de bizonytalan szavazótömeget nem.
csak egy példa: kérnek az aksihoz tűzoltó szakvéleményt, évenkénti felülvizsgálatot, zárt halonnal oltó biztonsági helységet, társasházban minden tulaj hozzájárulását, stb.. és persze mindezt utólag, mert akkor már kényszerben vagy az üzemmel.. ja, és a biztosítók is megduplázzák a díjad, a szomszéd elperli a vagyonod, ha felgyújtod az ő garázsát is egy meglazult saruval
egy 2,5kW fölötti HMKE-t sem lenne szabad támogatni sehogy (éves szaldóval főleg nem), amig nem közel nulla energiaigényű alatta az épület
ugyanolyan lendülettel (és stílussal) írod a "tutit" a PV+aksiról, mint a napelemnepper az "örökké tartó éves szaldó" hazugságát, meg a "párt" a gazdaságunk szárnyalásáról
A Fronius Solarweb-nél van megoldás bármelyik nap termelési adatát megnézni, nem prémium előfizetés esetén is.
A fő ablak tetején van a "Elemzés" menüpont --> következő ablakban az "Előzmény" menüpont --> következő ablak "Készülékek" résznél bekattintod az invertered előtti checkboxot, majd lenyitod "Csatornák" részt, majd kiválasztod a "Összteljesítmény" vagy bármelyik részt. Alul a dátum részben kiválasztod a megtekintendő napot, és látható a kiválasztott jellemző görbéje.
A "Try our free demo" feliratra kattintva bejön 5 demo rendszer adata, amiből talán a téma kapcsán a legjobban idevágó, az a VIC JONES néven futó. Kattintva a VIC JONES feliratra bejön a rendszer vezérlőpultja.
A rendszerről pár szó, amit kiderítettem. Dél-Afrikában van, velünk azonos hosszúsági fokon, a kis térkép részlet szerint. Ott most a nyár kezdődik. A rendszer nincs hálózatra kötve, csak napelem és generátor. Számításom szerint a rendszeren 15 kWh-s akkupakk látja el az energia tárolását. Victron SmartSolar Charger MPPT 250/100 a töltésvezérlő, Victron Quattro 48/8000/110-2x100-as az inverter, és Victron Venus GX az adatgyüjtő.
A napelemről nincs bővebb közölt adat, de látható, hogy pld. a tegnapi nap (2023.11.21) már délelőtt 10 órára visszatöltötte 100%-ra az éjszaka 86%-ra lemerült akksit úgy, hogy közben a házat is ellátta szükséges villamos energiával. Az is látható, hogy miután az akksiba feltöltődött 100%-ra a töltésvezérlő a napelemek termelését visszafogta a szükségesre. Abból kiindulva, hogy amig maxon megy a napelem, délelőtt 9-10 között ca. 1,9 kWh energiát termel a napelemjük, ca. 3,5 kW-nyi napelem lehet a tetőn. Ezt az én rendszerem egyik maxos májusi adatából számoltam ezt, ahol ez én 1,89kW-os rendszerem 9-10-ig 1,1kWh-t termelt.
A VIC JONES ház éves fogyasztása magyarországi viszonylatban is kicsinek mondható. Pld. 2022 évben 2014 kWh. A generátorja 2022-ben összesen 127 kWh-t termelt, minden más feladatot a napelem termelése + az akksis tárolás látta el. A zöld oszlopok mutatják, hogy melyik hónapokban ment a generátor. Figyelve azokat a napookat, mikor be kellett a generátortt indítani látható, hogy azokon a napjaikon kiemelkedő volt valamiért a napi fogyasztás. Érdekesség, hogy az irányítópult szerint a generátor utoljára 2023.07.03-án volt bekapcsolva.
Érdemes ennek a rendszernek az adatait böngészni, megvizsgálni az ottani téli (nálunk akkor nyári) napok viszonyait is. Órás lebontás a legkisebb, és visszamenőleg bármelyik nap adata lekérhető.
Igen, ilyen az, amikor valaki gondolkodás nélkül szajkózza a készen kapott véleményét...
"Telepíteni kell ANNYI olcsó napáram erőművet, hogy TÉLEN IS elég áramot termeljen ÁTLAGOSAN. Ez menni fog!"
Magyarul nyáron sokszoros kihasználatlan kapacitása lesz, azaz nem termel áramot, azaz pénzt, tehát nem térül meg, hogy te is értsd egyszerű szavakkal: drága.
A nem átlagos napokon pedig nem üzemel egyetlen gyár sem, a fagasztó kiolvad, fűtés nincs, stb?
Aki felelős egy ország, régió, cég energiellátásáért és ilyet tervez, azt úgy rúgják picsán, hogy csak na! Aki nem felel érte, annak meg semmi sem drága.
Nálam pl:
nov11: 0,59 kWh
nov14: 0,55 kWh
nov19: 1,28 kWh
nov21: 1,02 kWh
Ilyenkor kb 12-15 kWh/nap a szükségletem.
Tehát minimum 10x-es kapacitás kellene. Mondjuk 4 kWp helyett 40. Ez ám a befektetés! (nem mellékesen: ez a tetőn már nem férne el.)
Kiscsillag, amiről ír a 8 elemis zsurnaliszta, az napon belüli áthidalás. Amíg az augusztusi energiát nem tudod eltárolni januárig, addig ugye...
Az a gázerőmű, ami nem munkaponton termel, hanem többnyire áll és gyorindítással kiegyenlít, qrva drága, mert ugye nem termel folymatosan, megépíteni meg fajlagosan kb ugyanannyi, mint egy alaperőművet.
Ugyanez igaz az aksitelepre is, ami ha épp nem veszi ki a részét a szolgáltatásból, akkor szintén halott befektetés, magyaruk kib .. ott drága.
Mi van akkor , ha a jövőben atomreaktorok , akkutelepek és központilag vezérelt HMKE-k és napelemparkok lesznek csak ? Olyan , hogy szaldó ( ingyen betáp és vételezés ) , az megszűnik .
Régóta vitatkozunk vele, de nehéz megértetni mi a probléma az idehányt elméleteiddel:
Gázkazán érdemi kiváltására nem lesz olcsó játék napenergiában gondolkodni.
Ha az elkövetkező 10 évben mindenki hőszivattyúra váltana mo-on akkor irreális mennyiségű gázerőművet kellene beállítani, mivel este, hóban is fűteni szeretnénk.
Persze amikor süt a nap az a gázerőmű visszaszabályozhatna, és valóban öko lenne a buli, de ez nem elvárható hogy ezért beruházzanak erőműbe, hacsak nem fizetik azt meg busás kWh àrban.
Tehát TÖBBLET téli energiaigényt nagyrészt GÁZZAL tudunk megoldani jelenleg.
A hőszivattyú is addig működik míg kevés van belőle, aztán ha tömegesen lesz akkor kezdődik a fejvakarás, drága H tarifa, stb...
a világ energiagazdasága megtérülő befektetések mentén halad. a rezsicsöki ezt lehúzza a wc-én és visszavezet a marx károly közgáz főiskolán tanultak felé. ugyanis ezek vannak most hatalmon.
az aksik a nappal-éjszaka között hidalnak át, óriás tárolójú vizierőművek talán 1 hetet.
mutass egy aksit, ami áthidal 3 hónapot!
ok, legyen megtérülés alapon:
napsütésben mindenkinek 6Ft az áram (termelő és fogyasztó),
napsütés nélkül, szélmentes munkanapon pedig 180 Ft.
Mivel ezt írtam : " Nem minden a CO2 kibocsájtás . Valakinek az erőműveket meg kell építenie " . Mindig belekapaszkodik valamibe , csak , hogy a lényegre ne kelljen válaszolnia . :-(
A téli fogyasztását és termelését kértem . Nézd meg a táblázatot , hogy mennyit termel a HMKE-je és mennyi a fogyasztása . Simán két - háromszorosa a fogyasztás . Tehát az az igaz , amit írtam . :-)
Plusz erőművet kell építeni , hogy az ilyen termelő - fogyasztókat ki tudjanak szolgálni . Ezért írtam , hogy az állam csinált egy nagy bakit és most gondot okoz az elektromos rendszer .
Annak mi értelme van? Ha egy cégnél meg felraknak 1500 db lámpatestet akkor 300millió üzemórát is ment?
Te is tudod, hogy ez így hülyeség.....
Ezekre a lámpa vagy világítótestekre általában 10-20ezer körüli üzemórát adnak meg működésnek gyárilag - egy darabra.
Ami lakossági átlaghasználatnál 5-10 éves időtartamot jelent nagyságrendileg, hacsak nem a pincében megy 0-24-ben mondjuk.
Ami a nagyobb gond a 13-15W és afeletti teljesítmény, egyszerűen abba a kicsi foglalatba nem lehet hűtést korrekten jól megcsinálni, a 20W-os és felette még rosszabb a szitu - elpárolog a kondikból az elektrolit szépen lassan. Azok hamar nyíródnak kifelé. A 4-8-10Wosok sokáig jók, de azok mellett értelmesen nem lehet látni komolyabban vagy baromi sok kell belőle, ahhoz meg sok aljzat / lámpatest is.
Én az utóbbi időben "kültéri" E27-eseket használok, ezek bírják több éve, ezek nagyobb teljesítményűek is, és emellett bazi nagy az egész kialakítása, egy lámpába bele se fér. És drágábbak is.
A műhelyembe pedig - bármilyen csúnya dolog - részben visszatértem a hagyományos halogén fényforrásokra, és mellette van led panel a plafonon. Ez a paneles rendszer azért jó mert javítható. Külön táp, külön világítótest stb, bontható, szétszedhető. Viszont nem lakásba illő dolog, legalábbis a miénkbe biztos nem.
Ezek nem hamisítottak, Osram, Phillips meg hasonlóval van egy doboz. 10-20ezer üzemóra rajtuk, és jó ha a tizede összejön sokszor. Ami bosszantó, hogy nehezen javíthatóak, mert eleve úgy ekll széttörni őket sokszor, hogy hozzáférj a táp részhez, és sokszor maga a tokozat/búra nem éli túl.
Nem az számít. Ha egy Osram vagy Philips a nevét adja hozzá és maga árusítja, akkor arra a márka minősége számít. Az Osram a Ledvance nevet használja ezekre a termékekre.
Persze piacos hamisított abból is van dögivel természetesen.
" Ezért nem igazán értem, hogy miért hajtogatják mindenfelé egyesek azt téves állítást miszerint a napelemes éves kWh szaldós cekaszos villanyfűtés nem okés. "
Megkérhetlek ?
Írd már le légy szíves , hogy mekkora a HMKE-d kWp-je és inverter teljesítménye , valamint mennyit termel októbertől márciusig és mennyi a cekaszos fűtés fogyasztása ez alatt az idő alatt !
Te megtermeled nyáron a plusz energiát , amit mások elfogyasztanak , így kisebb igény van az erőműveknél , viszont télen hatalmas eröművi plusz teljesítmény kell , hogy neked visszatudják adni az általad megtermelt energia mennyiségét , hogy cekásszal elhasználd . Nem minden a CO2 kibocsájtás . Valakinek az erőműveket meg kell építenie úgy , hogy tudatában van annak , hogy a 12 hónapból csak 6 hónapot termelhet nagyobb teljesítménnyel . Ha Te lennél az akinek ezt meg kellene építeni , akkor tetszene az ilyen konkurencia , még ha csak 10 évig is van részére szaldó ?
Szerintem mint már sokszor írtam , az állam tolta el az egészet , hogy nem a hőszigetelést támogatta először és utána a HMKE-t .
Ezért kell márkásat venni. Pontosan feltüntetve minden adat. A normálisakból még színhőmérsékletet is választani. De az élettartama is többszöröse a kínai occógizdaságosnak.
"fel tudja mérni egy izzó és egy LED közti arányt."
Kiárusítás volt nálunk (Kiárusítás KFT :-( ). Felirat a LED lámpán.: "16W- 48W- 240W" LED-fénycső-izzó.
Ez olyan, mint a TV vetélkedő. Fele sem igaz. :-(
Persze lumen érték nem szerepel. Ami LED-nél max. 130-140 lumen/watt, fénycsőnél ~70, izzónál ~10. Kínai LED-nél inkább a 80, legfeljebb 100 lumen/watt a jellemző. A jobb érték szerint a sorrend 16 (1600 lumen)- 22-25W (kompakt fénycső) - 150 W (izzó). :-(
Igazad van jórészt. De az "átlag" polgár nem logikusan és ésszel él. Sokkal inkább indulatokból, érzelmekből építi a jövőjét. Arra fordít, amit sugallnak neki, amit elvárnak tőle. Ha azt hallja, hogy energia biztonságban van, ezt elhiszi és inkább új autóba, víkendházba fektet. Vagy a gyerekének akar saját lakást összehozni. Tényleges műszaki gondolkodása még kevesebbeknek van, aki fel tudja mérni a pocsékolás valódi mértékét. Mennyi megy a környezetbe, szerte a világba az ő általa elhasznált energiából. Még addig se jut el sok polgár, hogy fel tudja mérni egy izzó és egy LED közti arányt. Pláne ha szükségből nincs rákényszerítve nagy spórolás. Egyszerűen nem nevelték rá.
Aki tücsök szemléletben élt évtizedekig, idegen tőle a hangya mentalitás.
Ne haragudj meg rám , de ez már csak mellébeszélés !
Egy normálisan és logikusan gondolkodó ember hosszútávon gondolkodik a jövőbe nézve . Nem a megtérülés , hanem a rezsicsökkentés a lényeg . Én 48 évesen ( 2005-ben ) vágtam bele a ház rezsicsökkentését célzó átalakításokba . Ma 100 euró alatt van a havi rezsim , ami tartalmazza a fűtés - hűtésszámlát , gázszámlát , villanyszámlát , vízszámlát , HMV készítést , TV-t , internetet .
Mennyibe került ? 100000 Szkk a hőszigetelés , 16000 Szkk a rekuperátoros szellőztetés , 320 euró az Ozóne klíma ( 14 éve ) , 700 euró a Gree Amber klíma ( 4 éve ) , a Daikin fan-coil 380 euró ( 3 éve ) .
Igen, ez nem volt fontos. Az olcsó orosz gáz, a rezsicsöki maszlagja nem hangsúlyozta eléggé a jó hőszigetelést. "Amíg én itt vagyok, a magyaroknak lesz olcsó gáz".......
Értem én , csak ugye a baj ott van , hogy inkább befektettek az emberek nagy teljesítményű HMKE-be és villanyfűtésbe , az helyett , hogy először hőszigetelték volna a házaikat . Majd amikor meg van , akkor a valós energiaigény szerint megépítették volna a HMKE - villanyfűtés kombót . Ha utánaszámolsz , a befektetés összege majdnem azonos lenne , csak az első már gyorsabban megtérülne .
Ne a mai árakat vedd figyelembe , hanem az akkori árakat , amikor a " nagy " HMKE rendszerek épültek a villanyfűtéssel !
Csak oldalágként említem, hogy a gáz krach beütése után kifejezetten kormány szinten propagálták a hőszipkás klíma használatát. Szegény szóvivő következetesen "szplitklíma" néven emlegetve a rendszert.
Nem elítélendő, mindenki arra költi a pénzét amire szeretné. Mint már írtam többször, a fórumokon és szájbeszédeken kívül senki sem ígergetett örök szaldót, ami értelmét adná az ilyen mértékű beruházásnak.
Sajnos nem volt annyi eszük hogy időben tiszta vizet öntsenek a pohárba, ha a nagy telepítési hajrá előtt közlik milyen feltételekkel lehet szaldóban maradni (pl 4kW határ, vagy előző evek fogyasztása+25%) akkor nem épültek volna ekkora rendszerek villanyfűtésre.
Kisebb morgolódás lett volna a beruházók részéről, kevesebb probléma a rendszerirányítónak, és sokkal több embernek lehetett volna lehetősége kis rendszer felszerelésére a stop helyett.
10 éve már simán erről diskuráltunk itt, nem új a téma.
Nem bűn , csak nem hosszútávon gondolkodott , aki meglépte a HMKE + villanyfűtés kombót . :-(
Minden vízcsapból az folyik már sok éve, hogy csökkenteni kell a primer energia felhasználását úgy az iparban , mint a magánszemélyeknél is . A házak energetikai besorolásának a folyamatos szigorítása is ezt mutatja . Ez van .
Tavaly a "nagy dátum" előtt a napelemes rendszerre az igénybejelentés beadva. Elfogadva, határidő: 2024. 07. hó. Idén októberben megépítve, készrejelentés beküldve. Készrejelentés elutasítva. "Fogyasztási helyen nem egyezik a fogyasztásmérő száma." (Márciusban volt egy mérőcsere.)
"Tulajdonos igazolja a mérőcserékor kapott munkalappal a mérőcserét."
Igen ha már az ember beruház akkor besegít a hűtés -fűtésbe is . Igaz nekem 5 kW van de az is elég őszi -tavaszi fűtés , nyáron mivel szigetelt a ház és nem nagy 90 nm, mindenhol elviselhető a hőmérséklet . Amennyiben a szaldót kiveszik alólunk akkor hűteni tudunk fűteni meg nem .
Saját begyágyazottságát, megkerülhetetlenségét növeli, amikor bevon és ad pár fillért NER tagoknak. Meg a saját sleppjét tudja fizetni állami pénzből. Egyébként meg rajta tartja a kezét a piacon..
Értelemszerűen ezeknek a nagyobbik fele nem is ért hozzá.
Megalakult az Energia21 csoport. Mi lesz a feladatuk? Megakadályozzák, hogy a kormány szócsövei egetverő hülyeségeket mondjanak. Ilyent ezentúl csak nekik szabad. :-(