Megelőzésre is szedhető de túl sokat nem ajánlott belőle bezabálni mert a jótékony bacikat is kiírtja aztán zabálhatod az aktíviát zsák számra ha hazajössz.
Ha nem iszol alkoholt akkor kóla + antinal. Bár a kóla elég drága. 10 font a literes.
Embere válogatja, mi annyira nem voltunk rosszul. Volt némi hasmenés és bélgörcs de nem estünk ágynak, pedig ettünk minden félét.
Vizet csak palackozottat szabad, 1,5-3 font 1,5l. Nekünk a Baraka nevű jött be.
Oltás kell valami? Na igen például ezere a gyomor bajokra gondolok. Mert én például egy mamut gyomrú. Az alkoholos fertőtlenítés kilőve mert nem iszom alkoholt. Hallottam erről az antinalról, megelőzésre is szedhető vagy csak ha már dögrováson van az ember? Húst se eszek tehát ez is kilőve. Viszont hallottam hogy a zöldséget, gyümölcsöt fözve, sütve szabad (vagy ahogy a német mondja: koch es, brat es, lass es). Meg mondjuk hogy inkább palackozott vizet igyon az ember nem? Köszi
Mennyire tiszták a szállások és lehet e kapni wc papírt? :)
A szállodai szobát mindíg nézd meg előre mielőtt kiveszed. 40 font körül átlagos kolesz szoba jellegü szobát kapthatsz ami elég tiszta. Ha koszosnak találod menj tovább.
Az utca koszos, sokhelyen halmokban áll a szemét, az utcai kajáldáknál a koszos kezükkel tömik az isten tudja milyen vízben megmosott paradicsomot a falafelbe de ez még nem halálos :)) Sőt kifejezetten finom.
A reggeli szíverősítő ajánlott, de ha nincs, ottvan még az Antinal. Bármelyik patikában lehet kapni. Patika meg mindenhol van, keresni se kell. Tudsz ott még venni minden féle tisztálkodó eszközt, zsepit ilyesmit.
Nekem akad is még 1 bontatlan doboz, szívesen átadom ha gondolod.
Szeretném a segítségetek kérni. Márciusba mennék egyiptomba és az egészséggél, higéniával kapcsolatos dolgok érdekelnének, meg hogy mire kell vigyázni meg odafigyelni. Mit szabad, mit nem. Hol lehet beszerezni a dolgokat, meg ilyenek. Segítségetek előre is köszönöm!
Ott laktunk, és velük is merültünk, illetve a Sphinx divers-szel. A Bishbishinek nincs saját búvár centruma, viszont a Sphinx hotel a testvérszálloda és így velük szervezik a merüléseket is.
Írok majd presze, csak sajnos néha melózni is kell, és nem vagyok egy gépírónő, szal eltart egy darabig míg begépelem a teljes beszámolót :)
Thaifölre is jó lenne majd visszamenni Koh Taora. Egy 2 hetes pihit 10-15 merüléssel simán el tudok képzelni, de hát csak repcsijegy 3 kiló 2 főre... :(
Na, ja! A pénz.Az sokunk gondja. Tehát akkor valami olyasmire vágysz még, amit mi is tervezünk. Azzal a különbségel, hogy Ti levizsgáztatok már Thaiföldön, és már összejárkáltátok a Sínait. Dahabról majd írsz részletesen a blogban? Vagy inkább ide?Oda akarunk....Majd.
Egyenlőre most nincsenek nagyobb volumenű tervek. Egyiptomba a Vörös-tenger miatt mennénk vissza majd egyszer ( na meg a sivatagos oázisos túra miatt :) )
Idén max egy horvátországi hosszúhétvége fér még bele. Ill az évek óta rendszeres augusztusi cseh fesztiválos hosszúhétvége az biztos.
Hát, ezt nagyon sajnálom,...több okból is.Nagy reményeket fűztem hozzád...
Néztem az utinaplódat. Láttam, milyen nagy világjáró vagy. Készülsz még visszamenni Egyiptomba, egy kicsit lazább tempóban a kihagyottakat pótolni, vagy most valami egészen más jön? Várom a napló folytatását!
Sajnos az oázis túra kimaradt. Nagyon fájt a fülem mikor Kairóba értünk, és ugye 9 órát zötykölödtünk Dahabból. Ráadásul előző nap voltunk a Sínain dzsippel kirándulni, úgyhogy kihagytuk. Mivel elég húzós lett volna az ára ugy voltunk vele hogy a pénz is megmarad és mi is túléljük a dolgot. Aludni se nagyon tudtunk első éjjel Kairóban ugyhogy képteleség lett volna reggel 5kor felkelni és nekiindulni.
Bánom hogy nem mentünk, de így legalább Kairóban nyugisabb volt a program, és mi is ki tudtuk pihenni magunkat.
Megnéztem a beszámolódat, várom a folytatást. Nagyon részletesnek ígérkezik, amiből sokan tanulhatunk, úgyhogy hajrá! Viszont bocsi, de nem tudom kivárni, hogy leírd, milyen volt az "oázis-túra". Pár szóban legalább..., ha lehetne... Aztán majd várok türelemmel. Köszi
Az a tetőterasz tényleg remek hely, a kilátás meg páratlan valóban. A vonatjegyről: Mi október végén mentünk Kairóból Asszuánba vonattal, nem hálókocsis volt (Nefertiti osztály) és simán adtak jegyet, asszem 105 fontba került.
Hol máshol, mint a Mekinél? De Luxorban vagy hol? Mert a Meki mellett van egy jó kis arab hasoló és ott nem hűtik agyon a levegőt és a tetőterasza pazar, a Luxor-temlomra!
Szia mona-lisa! Mi holnap délelőtt 11-kor érkezünk Bécsből a Lauda Air-rel. Soproniak vagyunk, 40-es házaspár, saját szervezésben( 4 nap Luxor, 3 nap Asszuán). Ha még ott leszel, szívesen látunk egy Stellára, vagy egy hazai szilvapálinkára valahol. Először megyünk úgyhogy nem ismerünk semmilyen helyet. A McDonalds előtt 8kor találkozhatnánk. (Zöld széldzsekis embereket keress) Ha van más ötleted, légy szíves írd meg ma este 10-ig . Üdv.
Hülye rendelkezések mindenhol vannak.Pl Thaiföldön bevezették,hogy a közértben nem lehet alkoholt venni dél és délután 4 között (ha jól emlékszem az időpontra).Hogy ennek mi értelme volt azt ott se tudja senki. Az utazási irodák meg mindenért pénzt akarnak. Viszont jó hogy bedobtad ezt a hírt,mert legalább tudjuk,hogy van ilyen is. Részemről nem aggódok,hogy bármi gond lesz a vonatozással :))
Fórumos tapasztalataimnak hála én is gondoltam rá, hogy ez a vonatos-dolog amolyan "utazási irodás trükk". Azért is vetettem fel, mert kíváncsi voltam a véleményetekre + szóba is került. Ezek a dolgok, amik felmerültek még plusszban, azért nagyon gázosak, mert mind az illeték-, mind a vízumdíjjal való visszaélés ill. a valósnál magasabb ár szabása(így a drágább vonatjegy vetetése is), nagyon könnyen leellenőrizhető dolog. Azaz, totál hülének nézik a kuncsaftokat. Se a reptéri illetéket, se a vízumdíj mértékét nem az utazási iroda szabja meg egyéni jogkörben. De világosítsatok fel, ha rosszul tudom. :-) Előbbit a repterek maguk, utóbbit az államközi szerződések szabályozzák (gondolom).
A vonatjegy-kérdés viszont nem ennyire egyértelmű, én simán el tudom képzelni, hogy Egyiptomban hozhattak erre vonatkozó rendeletet. Más kérdés, hogy mennyire tartják ill. tartatják be. Egyrészt - ez az egyéni utazókra érvényes - vsz. senkit sem pakolnak le a vonatról, egy kis "csúszóval" elintézhető a dolog; másrészt az utazási iroda itthon joggal szedhet plusszpénzt az utasaitól, ha tényleg van ilyen rendelet.
Igen,az irodák kedvelt pénzszerzése,hogy iszonyatos vízumdíjat számolnak fel.A legszebb,hogy a Sínaira nem is kell.Vagy mint egyik ismerősömék,akik bementek az utazási irodába,hogy nekik érvényes egyiptomi vízumuk van,hadd ne fizessenek már érte.Természetesen ez nem érdekelte az utazási irodát:) Szerintem nem lesz itt semmi gond,legrosszabb esetben tényleg elmegy a portás és megveszi a jegyet.
Szia, na ez az, pont erre gondoltam. Hogyha egyedül utazol, vagy kettesben vagy nemtudomhányan, akkor tuti senki nem fog rákényszeríteni arra hogy hálókocsiban utazz ha nem akarsz.(ha esetleg nem akarod kifizetni a háromszoros árat). Azért gondoltam hogy ez megint csak az iroda üzlete lesz, mint ahogyan az illeték megemelése meg a vízumdíjak is.Egy időben ugye az is terjedt hogy nem vár meg a transzferbusz meg ilyen hülyeségek . Utaztam már velük, meg is voltam elégedve, csak ezek olyan keserű szájízt hagynak, hogy inkább nézegetek más ajánlatokat is, meg persze az egyéni utazást nagyon preferálom, itt csak az a baj hogy sokszor drágábban jön ki maga a repjegy mintha befizetem a legolcsóbb csomagjukat-hotellel. Na meg aztán ki tudja mi a pontos igazság:-) Megtudnám én szívesen,a jegypénztárnál, bárcsak ott lehetnék már!
Ez a vonatos téma,több dolog miatt is érdekes.(persze az ember ne keressen logikát a hivatalok működésében)Az egyik,hogy számomra a hotel portása vette meg a jegyet,tehát nem tudhatta a jegypénztáros,hogy külföldinek lesz.HA viszont nem tudja és a vonaton derül ki,akkor mit csinálnak?A biztonság jeyében leszállítanak Egyiptom középső részén,amit aztán pláne nem ajánlanak a túristáknak? A másik,hogy mivel Egyiptomban kiválóan működik a baksis és egyéb megvesztegetési rendszer,nehezen tudnám elképzelni,hogy a kalauzzal ne lehessen egyezségre jutni. Ha megyek legközelebb,akkor max megint a portást küldöm el jegyet venni :)))
vonat temaban nincs tapasztalatom mert mi repultunk kairobol asszuanba, de talalkoztunk ut kozben tobb utazoval is. nem hallottam semmi fele korlatozasrol.
Szia, én inkább sejtek egy kis sumákságot ebben:-)) Jaj persze én mindig gyanakszom, nem biztos hogy igazam van ám, csak így gondolom...... Nem vagyok róla meggyőződve hogy ezt valóban a minisztérium intézkedése, vagyis parancsa miatt tették. Ugyanennél az irodánál hirtelen megemelkedett a reptéri illeték ára 30 ezerre, ami azért már "szép "ár, viszont mióta többen kinn veszik a vízumot, rájöttek hogy inkább azt csökkentik 12 ezerről 5-re, így inkább arra fizettetnek többet amit úgyis muszáj kifizetni , ez pedig az illeték. Szóval én arra lennék kíváncsi, hogy ha valaki próbál venni túristaként jegyet vonatra és nem hálófülkés kocsiba, akkor vajon adnak e, -szerintem adnak, csak sajna ezt most innen nem tudom megpróbálni:-)) Fogalmam nincs mi gond lehet a karosszékes részben, mikor ott is járkáltak a biztonságiak, és miért lehet biztonságosabb egy hálófülke? Na mindegy...... Viszont ha jöttök vissza kedves egyénileg utazók, írhatnátok mi van ezügyben.Mert azért szerintem ez a plusz 12 ezres ár egyrészt sok(szóval ne már ennyibe kerül a jegy, ennyiből fél Egyiptomot beutazod, ha nem többet ,másrészt pl. egy 4 fős családnál már szép kis összeg amit pluszban lehet fizetni). Akkor inkább már egy másik iroda repülős transzfermagoldási ugyanennyiért....:-))szintén hajóúttal kombinálva
ha beszélnék angolul én semmit nem szerveznék itthonról !
egyrészt ugyis minden másképp alakul , és csak parázol rajta hogy nem erre számitottál stb...
másrészt odakint mindenből tulkinálat van , taxi , szállodák szolgáltatás stb ...
versengenek érted , te vagy a turista , csak vigyázni kell nehogy balek legyen belőled. lényeg hogy mindég mérlegeljed hogy az adott dolog , szolgáltatás megér e neked annyit amennyiért kinálják. és persze vesd össze az aktuális árakkal . amit példul ezen a fórumon is találsz.
én csak magyarul beszélek , ők meg arabul , mégis megértjük egymást :-)
másik okosság : arra törekedj hogy inkább orosznak ( szovjetuniós térségből) nézzenek , mint hogy ökör amerikainak( angolnak).
jobban elfogadnak, azonosulnak veled.nem néznek birka kapitalistának, nem akarnak annyira lehuzni.
de ha magyarul beszész oroszra gondolnak ugyis.
ez az okosság persze főleg nem a turistaövezetre értendő leginkább hanem a helyi lakosság övezetébe.
Akkor örülök, hogy hozzájárulhattam a topicban levő hasznos információk gyarapításához. Ez egyébként szeptemberi hír volt az utazási irodánál. Biz. tekintetben egyiptomi részről érthető: így még jobban meg lehet kopasztani a "pénzes" turistákat. De hogy a választásoknak mi köze a vonatközlekedéshez!? :-))
Nagyon jó hogy betetted ide ezt a hírt.A rendeletek napról-napra változhatnak,sokszor logika nélkül.Én pl a választások miatt szívtam anno (mármint az egyiptomi választások miatt),mert Luxorból nem mehettem Karga felé.Érdekes módom Kairó felől nem lett volna gond
Nem akarok beleokoskodni, de az egyik utazási iroda hírei közt ezt olvatam nemrég:
" Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az Egyiptomi Közlekedési Minisztérium legújabb rendelete alapján megtiltja a külföldi turistáknak, hogy a vasúti közlekedésben a hosszabb éjszakai járatokon ülőhelyes kocsikat használjanak, mostantól csak fekvőhelyes és hálókocsiban utazhatnak. A (..) Utazási Irodát ez a rendelet azoknál a hajóutaknál érinti, ahol Kairó meglátogatása is szerepel a programban, és oda az eljutás éjszakai vonattal Luxorból vagy Asszuánból történik."
Én még nem jártam Egyiptomban, ezért természetesen a Ti tapasztalatotok a döntő, csak gondoltam megosztom veletek, amiről olvastam, mert én magam is meglepődtem első "hallásra".
Én csak simával mentem,de nagy fotelek vannak,amikben kényelmesen elfér az ember és a székeket szembe is lehet fordítani egymással,így aludni is lehet.A jegy árában nagy különbség volt,mert akkor 70 font volt az ülőhelyes és 300 fölött a hálókocsis.
Szia! Szeptember eleje merülésre jó, de ha csavarogni akarsz Luxorban és Asszuánban, akkor készülj fel, hogy ott 40 fok van olyankor (amit lehet 50 foknak is érezni). Szóval nézelődni október és november a jó.
Egykis segítséget szeretnék kérni, igaz a fórum ezen részén még nem voltam, csak a sima hurghadain. Meguntam az utazási irodákat, és úgy döntöttem szervezett utazáson kívül vágok neki egyiptomnak, és ehez kérek egy kis hasznos infót.
Szóval hogy, kivel és mennyiért lehet repülni, és mennyivel előtte kell lefoglalni, és a szállodát is?? Internetes foglalás, vagy fax, vagy hogy?? Nem nagyon vagyok ezekkel a dolgokkal képben. Hurghada lenne az uticél vagy 2 hétre, egy hét merülés a másik hét pedig egy kis csavargás luxorban és asszuánba. Nos lehet egy kicsit tömör anit írtam, de el kell kezdenem kideríteni a dolgot, mert szeptemberber első 2 hetében menni szeretnénk, és ki tudja mikor kell elkezdeni lefoglalni a dolgokat. Szóval bármilyen segítséget megköszönök, vagy ide, vagy a subakgabor@yahoo.com email címre.
Nem egészen értem, amit írsz. Mindenhol ki voltak rakva az árak, a teljes ár, és a diákjegyek ára. A tanárkátyámmal diákjegyet vehettem igénybe, az általam leírt árak 50 %-os árak voltak. Ez volt augusztusban. Azóta változtak? Lehet, ott most főszezon van...
Az LP aztat írgya, hogyan: "Luxorban a 30 év alattiak (illetve a tanuló státusukat igazolni tudók)számára az ESTS-iroda (Ahmed Oraby Street, nyitva 9-éjfél) ad ki ISIC kártyát. Szükség van egy fényképre, az útlevelünkre és 40 LE-re." Részben igaz, amit ír, megerősítem! Az LP mindig igazat ír, kivéve az árakat, tapasztalatom szerint!:-)
Bemondani valóban kell az intézményt, de ez teljesen hivatalos. Sajnos nekem még a tavalyi igazolványomat is bevonták! Hogy ebből mi lesz még? Kitiltanak az EU-ból? Vagy az Egyetemről, ahová (nemis) járok!:-P
Az, úgyhogy jósötétet! No, akkor mondom: Luxorban van egy iroda, ahol kiállítják az igazolványokat! Kell hozzá fénykép, pofa (ez utóbbi jó nagy, ha lehet), és kb. 90 gini. Ez a nagy titok, később tán megadom a címet is!:-)
Vagy esetleg egy kis kanyart Thaiföldre, úgy hallottam, ott is van ilyen "kiskapu". Sajna, nem szeretek annyit repülni, így inkább nota. :-))))
De mintha írta volna valaki a Szíriás topicban, hogy már a palmyrai "műremek" sem szuperál annyira jól...vagy?
De azért, ha minden kötél szakad, s a kiskapuk se nagyon nyílnak, akkor kell keríteni vkit, aki hasonlít kb. az ember fiára/lányára (rendelkezik a diák/tanárigazolvánnyal), kiváltja a nemzetközit, s aztán........
Útlevelet csak nem kérnek már hozzá pl.egy múzeumban?!
Persze ez csak színtiszta hipotézis. Gyakorlati tapasztalatok?
A Vistát már kérdeztem, ők csak olyanoknak adják ki, akinek jár is (tehát munkáltatói igazolás, stb. nélkül nem). Továbba is keressük a kiskaput. Ha valakinek infója lenne a későbbiekben, az ossza meg velünk!
Én orvos vagyok, de nem praktizálok, hanem egyetemen tanítok. Itt Pécsett a tanárkártyát a VISTA Utazási Iroda állítja ki. Amit kérnek hozzá, egy munkahelyi igazolás. Az én esetemben az állt rajta, hogy Pécsi Tudományegyetem a munkáltatóm, és a beosztásom egyetemi tanársegéd. Kellett egy fénykép, és azt hiszem 1800 Ft. Naptári évre szól, egy évig érvényes. Ennyit tudok a témához hozzászólni.
Én úgy tudom, hogy az "elvi jogosítvány" nem elég hozzá. Tehát nem elég ha valakinek ez a végzettsége. A munkahelytől van pedagógus igazolványa az embernek ( ha ebben a szakmában pl.iskolában dolgozik) és ezzel kelll a tanárkártyát kiváltani.
Ez a Tanárkártyás dolog engem is érdekelne; az "elvi jogosítványunk" meg lenne rá, csak épp egyikünk sem "praktizál". Így a kérdés nálam is ugyanaz, mint Evknék.
Szia Tibor!
A szíriás beszámolódat is folytatod, ugye? Már nagyon kíváncsian várjuk...
A Medinet Habu tényleg jó, csak addigra már sok (lehet, hogy túl sok) templomot láttam, ezért nekem a művészek sírkamrái tetszettek a legjobban ott. A jegyárakat a mellettem fekvő jegyekről olvastam le, így azok az elmúlt hetekre érvényesek. Az magyar LP áraihoz képest legalább duplájára emelkedtek. Simán el tudom képzelni, hogy tavasz óta is változtak. Szerintem úgy állnak hozzá, hogyha már elutaztál odáig 10-20 fonton nem múlik, hogy bemész-e. És ez így is van.
Tetszik a beszámolód, mi is hasonlót értünk meg idén májusban, az alábbi különbségekkel: 1. Nubian oasis (pere ajánlására) 140 LE ugyanezzel a csomaggal, de csak egy éjre! 2. A felukka nem vitt Kom-Ombóig, jóval előtte kitett (én is sajnálom ezt), így az kimaradt. 3. Nekem a nyugati parton Medínet-Habu tetszett a legjobban. Igaz, ez eléggé szubjektív vélemény, de engedtessék meg!:-)
A költőpénzzel is egyetértek! A jegyárakra én nem egészen így emlékszem, de most nem találom őket! Dolgozom az ügyön!
Elnézést, hogy ennyi idő kihagyásával jelentkezem újra. De most folytatom az augusztusi élménybeszámolót.
Valaki kérdezett a tanárkártyáról. Nagyon örülök, hogy kiváltottam. Egyiptomban a múzeumok, és minden olyan helyen, ahol belépő jegyet kellett venni, elfogadták a kártyát, és 50%-os kedvezményben részesültem. Egyetlen kivétel: a luxori Mummifikálási Múzeum.
NYUGAT THEBA, 2007. augusztus 13., vasárnap
Ezen a napon az előzetesen összállított útiterv alapján Nyugat Theba nevezetességeit tekintettem meg. A Níluson a legjobb, legolcsóbb és leggyorsabb átkelési mód a komp. A Mummifikálási Múzeum közeléből indul. Egy menet 1 font. Sűrűn jár, kényelmes, semmi probléma. A túloldalon Gezirat-al-Bayarat-nál tesz ki minket. Itt lehet taxit fogni, felszállhatunk kisteherautóra, vagy bérelhetünk biciklit. A felhajtók már itt megjelennek, vérmérséklet szerint lehet velük viselkedni. Én elhajtottam mindenkit, és gyalog vágtam neki az útnak, ami az ősi Theba-ba visz. Na, ezt nem ajánlom senkinek, mert 3 km-t kell menni. Szerencsém volt: alig mentem valamit, felvett egy taxis, és - ilyet még sosem tapasztaltam - INGYEN elvitt a jegyirodáig.
Na itt kell figyelni: útközben elhaladunk a MEMNON Kolosszusok mellett. Legjobb idő a fotózáshoz a reggel, és a délelőtt, Luxor felől süt a Nap. A jegyirodának nevezett tákolmányt könnyű megtalálni, tábla jelzi az irányt. Néhány helyet leszámítva, MINDENRE itt kell jegyet venni. A kivétel: Királyok Völgyében a sírok és Hatsepszut Temploma. Előre tervezzük el, hogy mit akarunk megnézni, mert bajos ide visszajönni. Theba nagy területen fekszik, hegyek-völgyek között. Aki nem sajnálja a pénzt, taxizzon. Ebben nincs tapasztalatom. Ezen a napon én gyalogosan közlekedtem.
A következők a jegyárak, egyben javaslom, hogy egy napra ennél több jegyet ne vegyünk, mert úgysem lesz idő többet megnézni. A közölt árak 50%-os árak!!! A leírás az időrendi sorrendet is mutatja.
Medinet Habu: 15 LE. Nekem másfél órába telt, míg átnéztem mindent. Idegenvezetőt nem fogadtam (szerintem semmi szükség rá), az útikönyveim minden igényt kielégítettek. Az udvaron kiváló datolyapálma van, tízóraira remek étel volt.
Merneptah Temploma és a Múzeum (Al-Qurna falu): 5 LE. Kevésbé látványos romok, de a múzeumát is érdemes megnézni. Külön nyitják ki, de nem várnak baksist. Azért már baksist akarnak, ha az őr megmutatja az elzárt szobormaradványokat.
Ramasszeum: 15 LE. Nagyon látványos templomrom. Különösen a ledöntött Ramszesz szobor lenyűgöző. Akkora csak a lába, mint amilyen hosszú vagyok én.
Az út innetől kezdve (a betonút és az ösvények is) alabástrom üzemeken megy keresztül. Én itt nem vásároltam semmit, ebben nem tudok tanácsokat adni.
I. Szethi Temploma: 15 LE. Kicsit nehezen találtam meg, nem jelzik táblák. Taref falu irányába kell menni. Ide túrista már ritkán kerül, pedig megéri ezt is megnézni.
Al-Deir Al-Bahari, másnéven Hatsepszut Temploma: 15 LE. Ezen a napon ide nem vettem jegyet, csak távolról tekintettem meg. Már délután volt mire ide értem, nem lehetett jól fotózni, ezért másnap itt kezdtem.
Innen haza indultam, egy napra ennyi bőven elég volt. 80 fok, hőség...Kisbusszal mentem vissza, 10 fontért akart vinni, végül kettőre lealkudtam a díjat. A Nílus partján megkerestem a Lonely Planet által ajánlott biciklikölcsönzőt. Kiválasztottam egy bicajt, és lefoglaltam másnapra. Komppal haza.
Este séta a Nílus partján. Egyedül sétáló fiatal férfiak (mint én), vigyázzanak!!!! A helyi fiúktól érdekes ajánlatokat lehet kapni....
NYUGAT THEBA, 2007. augusztus 14., hétfő
Reggeli, vízvásárlás, kulacs feltöltés, komp, taxisok lerázása, biciklikölcsönző. Egy napra 20 fontot kértek. Illetve 30-at akart, de ennyit kapott. Útlevelet lemásolta, de a másolatot visszaadják, ha leadtam a biciklit. A bicikli jó állapotú, csomagtartó van a hátitáskának, zárat is kaptam.
Sosem gondoltam volna, hogy a Királyok Völgyébe biciklivel fogok érkezni. Nagyon jó volt, csak ajánlani tudom. Különleges élmény biciklizni Theba-ban!!!! Kicsit megnézik az embert, de kit zavar...
Fotózás a Memnon Kolosszusoknál.
Jegyiroda, jegyek begyűjtése.
Hatsepszut Temploma: 15 LE. A jegyet helyben kell megvenni , a templom bejáratánál. Kora reggel érkeztem ide, de már tele a buszparkoló, büdös gázolaj szag, tömeg. A jegyiroda után - hogy-hogy nem - a bazársoron kell végig menni. Aki akar, vásároljon. Majd fel kell szállni egy kis vonatra, ami 500 métert tesz meg a bejáratig. Semmi értelme, de mindegy, egy fontért. A templom csodás, a környezete nem különben. Ahogy beilleszkedik a magas hegyek közé, és a jól ismert teraszos elrendezés. Itt fotózni reggel lehet. A biciklit a jegyirodánál zártam le, kértem az jegyeladót, nézzen rá.
Egy nagyon javasolt kitérő: ha ajárműveket itt tudjuk hagyni, akkor menjük fel a templom melleti hegyre. A kilátás minden méter emelkedő után egyre fantasztikusabb. És rövid idő múlva a Templom felett vagyunk, teljesen egyedül, a rohanó túristák lennt nyomorognak. Kicsit tovább megyünk, és máris rálátunk a Királyok Völgyére!!! Nagyon érdemes ide felmenni, ne hagyjuk ki. Majd visszamentem a biciklimhez, és elindultam a Királyok Völgyébe. Bicajjal 20 perc.
Királyok Völgye: 35 LE. Ezért három sírt nézhetünk meg. Jómagam a 8-as sírt (Merneptah), 11-es sírt (III. Ramszesz), és a 34-es sírt (III. Thotmesz) néztem meg. Utóbbit ajálom, általában kihagyják. Itt először egy lépcsőn kell felmenni a bejáratig, és aztán leereszkedni a sírba. A területhez a jegyirodától Mini Train visz, kötelező, 4 LE az ára...
Tutankhamon sírja: 40 LE. Pofátlanul magas ár, tulajdonképpen semmi extra. Aki előzőleg látta a kairóri Egyiptomi Múzeumban a kincseket, annak érdemes ide bemenni. Ha jól tudom, most már nyitva van a szarkofág, és látható a múmia is... Én még nem láttam.
Nemesek sírja (jegyek a központi jegyirodánál!).
Az őrök mindenhol baksist akarnak, amiért néhány angol szóval elmondják azt, amit amúgy is látni, és tartják a tükröt, hogy fény legyen a sírokban. 1-2 font elég.
Khonszu és Uszerhat sírja: 10 LE.
Menna és Nakht sírja: 10 LE.
Ramosze, Uszerhat, Khaemhat sírja 15 LE.
Szennofer és Rekhmire sírja: 10 LE.
Éremes megnézni ezeket a sírokat, túristák kihagyják, szép, nyugodtan lehet gyönyörködni a festményekben, és díszesebbek , mint a Király Sírok. És nincs zsúfoltság. A biciklit lezárva hagytam, nem bántja senki.
Deir El-Madina: 15 LE. Nekem nem tetszett, nem sok mindent lehetett látni.
Királynék Völgye: 15 LE. Ide pláne nem jár senki, egyedül barangoltam. Három sírba mehettem be.
Biciklit leadtam, komppal irány Luxor. A parton már ismert mindenki, újabb felukka és egyéb ajánlatok. Másnapra megbeszéltem egy órás felukkázást.
Mi a Nubian Oasis Hotelben voltunk. Asszem itt a fórumon olvastam róla. (Vigyázat az LP. Asszuán térképe nem pontos, vagyis a látnivalók nem pont ott vannak, ahol a térkép jelzi.) Csomagban fizettünk a szolgáltatásért. 235 font (természetesen alku után) volt a két éjszaka reggelivel, a túra Abu-Szimbelbe és a Felukkázás Kom-Omboig, utána kisbusszal Edfu érintésével Luxorig. A hotelben kaptunk reggelit és a felukkán is volt kaja meg tea. Az Elephatine szigetre kishajóval mentünk át (2font). Megnéztük a Núbiai falut egy helyi vezetővel, akivel ott helyben alkudtunk meg (10 font). Az asszuáni bazár tényleg jó, az ajándékok nagy részét itt vettük (a többit Luxorban).
A Hotel nem valami nagy szám, de volt saját fürdőszoba és légkondi (a szobaár fejenként 20 font reggelivel). Az egyik recepciós nagyon erőszakos, egyfolytában azt akarta megtudni, hogy mennyi sört akarunk inni a felukkán. A tetőre ki lehet menni jó a kilátás a környékre. Abu-Szimbelbe (belépő 80 font) reggel fél4-kor indult a konvoj, mi egy kisbusszal mentünk. (Nekem csak pótszék jutott odafele, 300 km távolságra, ez igen kényelmetlen volt). Visszafele megnéztük a gátat 8 fontért. Szerintem ez nem érte meg. Utána még a Phileai templomhoz (40 font) mentünk. Oda kishajóval mentünk át. Már az odaút is csodálatos, templom meg lenyűgöző volt. A felukkázás nagyon jó móka, igazából akkor pihentünk először, csak ajánlani tudom. Csak ringatóztunk a Níluson Este kikötöttünk pont telihold volt, minden tökéletes. A Kom-Omboi (belépő 25 font) Szobek templomnál szálltunk ki másnap reggel. Ott várt a busz. Edfuban megnéztük a Hórusz templomot (belépő 40 font). Utána irány Luxor.
Luxorban taxival mentünk a Karnaki templomhoz (belépő 50 font). A templomok közül ez tetszett a legjobban, óriási méretű sok idő kell a megnézéséhez.
A királyok völgyébe szintén kisbusszal mentünk, kértünk idegenvezetőt is. 3 királysírt néztünk meg (70 font), meg a művészek völgyét (25 font), ahol a királysírokat díszítő művészek éltek, nekik kicsi ámde szép sírkamráik vannak. Utána pedig Habu templom (25 font) következett (direkt próbáltunk olyan helyekre menni, ahol kevesebb a turista, ebben az idegenvezetőnk segített).
Dahabból (70font előre meg kell venni a jegyet) a busz teljesen rendben volt. Nekünk felírták egy papírra, hogy hol kell leszállni a buszról. Ezt megmutattuk a sofőrnek. Egy külvárosi buszpályaudvaron szálltunk le Kairóban, ahol nagyon pofátlan taxisok voltak. Úgy oldottuk meg problémát, hogy kicsit odébb sétáltunk és leintettünk egy másik taxit, aztán irány a reptér.
A költőpénz egy kicsit fogós kérdés. Szerintem visszafogottan két főre a víz meg az étkezés megoldható 100 fontból naponta. De attól is függ, hol eszel. Mi fizettünk 8 fontot is hat ember vacsorájáért, de volt ugyanez 350 font is. A vízért 1,5-3 fontot fizettünk (Luxorban és Asszuánban ezekre is alkudni kellett ). Az étterem Dahabban volt legdrágább, de ott már nyaralósra vettük a dolgot. A Jazmine restaurant-ot tudom ajánlani.
Megnéztem én is a Bishbishit, tényleg jók az áraik. Ha meg már tapasztalat is szól mellettük, akkor minden Ok.De tanfolyamhoz azért én inkább maradnék a magyar verziónál. Nekem minden más eszembe jut a búvárkodásról a Vörös tengeren, csak a félelem nem.Mi aztán tényleg 0 tapasztalattal mentünk ki tavaly, és ott olyan megnyugtatóan figyeltek ránk, hogy csak na! Jó, mi akkor csak Intróztunk, de volt a társaságban 1 csaj, akinek megvolt a vizsgája, de gyakorlata semmi.Ő is idegeskedett, de aztán rájött, hogy felesleges...Attól tartott egyébként, hogy majd saját magának kell összeraknia a felszerelését.
Amikor a nagy hajóval a zsilipelésre vártunk Esnánál, mindenféle árusok kerítették be a hajót, és a nyitott ablakokon át dobálták befelé a portékájukat. Persze csak ott, ahol mozgást láttak. Aztán ha az alku nem fejeződött be a zsilipbe való indulásig, a palik megkapaszkodtak a hajóban, és útközben folytatták a bizniszelést. Alapból olyan 4-5 km/h-val mehetnek ezek a hajók, ott meg eleve lassabban haladtunk, de mégis.., égnek állt a hajunk a merészségüktől. Pár méterük volt arra, hogy nyélbe üssék a nap üzletét,vagy elúszott az is, mint a luxushajó.
100 szónak is 1 a vége: nem hiszem, hogy kiborítanának a hullámok. Olyan széles és lapos a felukka..., nagyon jól fexi a vizet.
Köszi. Hasonló progit szeretnék én is szerveztetni. Remélem minden oké lesz. Erre az útra nagyságrendekkel kevesebbet készültem mint pl Thaiföldre, de most ahogy közeledik, kezdek egyre jobban izgalomba jönni :) Dec 25-én indulunk :) már alig több mint 1 hónap!!
A Nubianban leszerveznek mindent ha kéritek(gondolom a többiben is).Abu-Simbeli túrát,fellukázást,környékbeli látnivalókat.Én velük voltam anno,Abu-Simbelből visszatérve mentünk a Phileai templomhoz és a befejezetlen obelixhez.Érdemes megnézni a Kitchen Islandot,nagyon szép botanikus kert.Sajnos én nem mentem át a túloldara Aga Khán sírjához,utólag már nagyon bánom. A Nubian Múzeumot ki ne hagyjátok,szerintem nagyságrendekkel jobb,mint a kairói Egyiptom Múzeum. A fellukázás teljesen biztonságos,a nagy hajóktól nem kell félni.Nagy élmény vezetni is.A nílusi éjszaka pedig csodálatos.Én a hajón éjszakáztam,kaptam pokrócot,amennyi kellett.A mosakodás,nos az tényleg nomád,de hát ki lehet egy napot bírni.Ami csalódás volt,hogy a két napos fellukázás valójában egy nap sem volt.Délben felszálltam a hajóra,másnap reggel pedig kitettek a parton,ott árt már a minibusz,ami elvitt Kom Ombóba,Edfuba és Luxorba.
Nekem bejön majd a felukkán éjszakázás szerintem. Majd indulás előtt fürdünk. Kiváncsi vagyok milyen a nílus éjszaka. Attól félek csak milyen lesz amikor a nagy túristahajók elhúznak mellettünk. Remélem nem fogunk felborulni a hullámoktól :)
Egyébként igen, csak Kom Omboig és tovább meg busszal. Állítolag vannak ilyen szervezett progik.
A Nubian Oasist én is néztem már.
A Lighthouse-nál már én is érdeklődtem, de végülis nem őket választottuk. Itt a fórumon ajánlották nekem a Bishbishi-t. A tripadvisor-on is jókat írtak erről a helyről, szal befoglaltam egy csomagot + picit megtoldottuk. Így végül 9 éj + 10 merülés, szállással, reggelivel, teljes felszereléssel, transzferrel a Sharmi reptérről 575 EUR lett 2 főre. Közben változott a progi és csak 8 éjt maradunk, de remélem a különbözetet beszámítják a plusz merülésekbe. Jó lenne fejenként 12-t merülni. Bár ez attól is függ mennyit akarunk majd kirándulni a környéken. Pl úgy tudom a Mózes hegy előtt/után nem ajánlott merülni a szintkülönbség miatt. A Lighthouse drágább lett volna. Kicsit félek, de asszem ez természetes. Nincs túl sok gyakorlatunk. Márciusban tettük le a viszgát Thaiföldön, azóta nem merültünk.
Mint már mondtam. Asszuánt imádom.Egyszer már valakit itt én győzködtem, hogy ki ne hagyja, de utólag igazat adott nekem.Remélem, a férjednek is bejön majd.... Mostanában minden szabadidőmben az Útitárs sorozat Egyiptom c. könyvét olvasgatom, hát..., eszerint annyi minden van Asszuánban, hogy talán még 1 hét is kevés lenne hozzá.
A felukkázással kapcsolatban: én meggondolnám az 1-2 órásnál hoszabb utat.Lehet, hogy vannak "luxus-felukkák" is, de én ott csak olyanokat láttam, ahol a hajó fenekén , a földön kéne a szabad ég alatt aludni, a folyóparton wc-zni, stb, vízet kannában visznek a hajóra, abból főznek ott, olyan körülmények között...mosakodásra meg ott a Nílus. Hát, nem tudom...Legfeljebb Kom Ombóig. Majd nomádkodtok eleget a sivatagban.
Asszuáni szállást ezeket írtam ki(de már nem tudom, hogy kiknek az élménybeszámolóiból: Hotel Queen Nile - 2 ágyas, fürdőszobás, klímás szoba, reggelivel 45 LE-re lealkudva Nubian Oasis Hotel - 2 főre reggelivel 20 LE (erről nem tudok többet).
Dahabban mi a Lighthouse-ékkal vettük fel a kapcsolatot, ők (Lencsés Csaba) nagyon segítőkészek voltak, és jó benyomást tettek ránk. Ti kikhez mentek? Érdekel ezzel kapcsolatban isminden , bármit tapasztalsz.
Engem Asszuáni szállás tipp érdekelne, ill hogy milyen módon néztétek meg a környező látnivalókat. Béreltetek ki taxit egész napra, vagy esetleg befizettetek valami szervezett nézelődésre? Árak?
Luxor környkéi látnivalókkal kapcsolatban is ugyan ez lenne a kérdésem, de oda van szállás :)
Ill Dahabból Kairóba vissza buszoztatok gondolom. Mennyire volt gáz?
Aztán nem teljesen tudom mennyi költőpénz számoljaK egy napra 2 főre kajára vízre. Szerinted?
Ha lesz rá lehetőség hogy infot szerezzek akkor megkérdezem neked. Ha más nem is Mahmud biztos tudja :)
Asszuánra nagyon kiváncsi vagyok. Nagy szerepe lesz az útban mert végülis oda fogunk megérkezni. Remélem jók lesznek az első benyomások. Nincs oda valami bepróbált szállás tipped?
Edfu, Kom Ombo- igazából ezek mind olyan helyszínek hogy útba esnek. Mivel mindenképpen akarok felukkázni hosszabb ideig (nem csak 1-2 órát) gondoltam érdemes Luxor felé elindulni felukkával és ezeket megnézni út közben. De nem akarok még Luxor előtt becsömörleni a templomokból. A férjemet szinte egyáltalán nem érdeklik az ókori emlékek, szóval kell mindíg valami más is ami érdkes :)
Ha akarod majd a Dahabi lehetőségekről is írok. Mi 8 éjt leszünk ott és ugy 10-12-t merülünk fejenként.
Közben megnéztem, köszi, jó ötlet. Te élsz vele az út során?
Utitársnőm tegnap este bizonytalanná tette a mi kis túránkat, azért most más lehetőségek irányába is nyitottam.Lehetséges, hogy a sivatag megismerését elhalasztjuk jövő őszre, amikor úgyis mentünk volna Dahabba. Ezzel kapcsolatban szeretnélek megkérni valamire (bár még nagyon ráérek, de Te most mész, így mégsem ér rá).Megtennéd nekem, hogy amikor kimentek Baharyába, ott megkérdeznéd, milyen járattal lehet Síwába eljutni,a térkép szerint köti össze út a két oázist, és Síwát nem kéne feltétlen vezetővel megnézni. Gondoltam rá, hogy ha Síwába Baharyából egyszerű lenne az eljutás (ha egyszerűbb lenne, és gyorsabb, mint Alexandria és Marsa Matruh érintésével), akkor már meg is oldódott a problémám. A síwai részt megoldanám magánszervezésben, a másik felét meg akár a Mahmuddal is, ahogy Te. Szóval, csak azt kérem, hogy nézd meg, légyszi, milyen módon oldható meg a két oázis között a közlekedés. Árak, utazás időtartama, alternatív lehetőségek is érdekelnek, de azt úgyis megtudod ezekkel egyben. Nem hiszem, hogy ezt a neten bárhol magtalálnám, ezért kérlek Téged. Köszönöm szépen. Kriszta
Helló neo007! Hát visszatértünk, elég nehéz szívvel, mert nagyon jó volt Egyiptomban lenni. Csináltam csomó képet, próbálok néhány érdekeset feltenni.
Ha valakinek infóra van szüksége szívesen segítek a Kairó-Alexandria-Asszuan-Kom-Ombo-Edfu-Luxor-Hurghada(a város aminek nevét többet nem mondjuk ki)-Dahab útvonalon.
A képek: 1. Tábla Kairóból. Szerintem ezt a helyiek még soha nem vették észre, ahogy a közlekedési lámpák sem zavarják őket az autózásban. 2. Mozgó fürdőszobafelszerelés árus Alexandriából. 3. Húsbolt Luxorban a hotellel szemben. Mivel kissé lebetegedtem ott, volt időm megfigyelni, ahogy a fél marhát leszedik a platóról, kiakasztják az üzlet elé, majd jól lemossák egy vödör vízzel, hogy szép tiszta legyen. Egész nap ott lógott, a vásárlók választhattak melyik részét kívánják megvenni. Esténként a maradékot ott helyben megsütötték. Elég sok helyen sokfélét ettünk, de ezt valahogy nem volt kedv megkóstolni.
Mi ez a hospitality clubb? Még nem hallottam róla.
Először mi is azt gondoltuk, hogy mindent végigjárnánk (újra), csak kibővítve, és más tempóban.De vannak olyan helyek, ahol már alig valamit néznék meg újra, akkor meg azért a kevésért odamenni?Ilyen pl. Luxor, ahol már inkább csak mászkálnék a hegygerinceken, meg a gyalogutakon a nyugati part völgyei felett...Inkább csak a hangulatra vágyom, két-három értékes napot már lehet, hogy sajnálnék rá. Esna, Edfu, Kom Ombó már egyértelműen nem érdekes még1x, Asszuán meg ezerszeris! Ha az a város itt lenne a szomszédban, én állandóan ott lennék! Szóval, lehet, hogy tényleg le kéne vonatozni/reppenni Asszuánba, onnan Abu Simbelbe elmenni, meg a városban mindent , újra. Ha 2 hétre mennénk, az még bele is férhetne.
Nem tudom hogy ismered e a hospitality clubbot. Szerintem érdemes ott keresni valami Kairóit, és megkérni hogy szánjon rád időt hogy megmutassa a várost az ő szemszögéből.
Nekünk azért eléggé feszített a program abból a szempontból hogy hol hány napot töltünk. Hazautazás előtt leszünk Kairóban, előtte meg a sivatagi túra. Előbb nem tudunk felmenni mert akkor nem jut elég idő a búvárkodásra. De végülis nem bánom mert egész Egyiptomból engem Kairó érdekel legkevésbé. Asszuán, a Vörös tenger és a sivatag viszont annál inkább :)
Megértelek, hogy biztosra akarsz menni. Mi ketten megyünk csajok, leinformálatlan valakivel nem szívesen mennék ki a sivatagba. Kairóban akármennyi időre is maradhatunk, ezenkívül lehet, hogy mást most meg sem kéne nézni, csak az oázisokat. Vadászok valakit, aki Kairót nagyon jól ismeri, mert nehéz itthonról eldönteni, ténylegesen mit is kéne ott megnézni (mármint a szokásosokon kívül).Egyébként azok 1x már megvoltak... Lehet erre összesen akár 2 hét is, de még nem vettük meg a repjegyet, tehát akármi is lehet.
Figyelj, szerintem bármit leszervez amit csak akarsz. De hogy miért nem lehetett alkudni az árból azt nem értem... Egyből csak azt ajánlotta hogy akkor oké a kevesebb lóvé ha a progi is rövidebb... Igazából azért maradtunk az 1 éjszakás verziónál mert így tutira lesz időnk kimenni Gízába, marad rá egy teljes nap. Amúgy necces lett volna.
Igazából biztos van 1000 hasonló túravezető mint ez a Mahmud, csak győzz találni valami megbízhatót. Mivel róla jókat olvastam és kimondottan ajánlották, úgy vagyok vele lehet a helyszínen lenne olcsóbb is, de ez legalább tuti.
Figyelj Zsolti! Jó lenne, ha a félmondataid és a tüskés beszólásaid helyett inkább elmagyaráznád, hogy mire figyeljünk. Valamelyik este légyszi legyél skype közelben és akkor kikérdezlek. De normális válaszokat akarok!
Rendes vagy Zsolti, de már rárepültünk a témára. Azért nem vagyok annyira tájékozatlan, a munkahelyemen egész nap a netet böngészem. Hirtelen jött az ötlet, és már kevés az idő, de én bizakodón állok a témához, és ezer százalék, hogy minden rendben lesz. Már gyűlnek az infók és holnap megveszem a könyvet is.
Engem leginkább a bicajos változat érdekel. Kalandos lehet ott tekerni. De ki vigyáz a cajgára, amig én begyek a sírokba????
Tudom, hogy pont másfelé van, de ha volna olyan progija a muksónak, amibe az is belefér (mondjuk 4 napos), az érdekesebb lenne. El tudom képzelni, hogy akár ilyent is szervezne nekem, csak az árától meg ne akadjon a falat a torkomon...Majd megkérdezzük! Úgy vagyok vele, Baharia kihagyható, de Síwa nélkül ki sem megyek a sivatagba.
A kérdésem az lenne, ha Luxorban átmegyünk a nyugati partra, akkor mi a további irány? Mennyit kell átlagban gyalogolni, esetleg valami helyi érdekű jármű kisegíti a turistákat? Olvastam valami vonatról, de nem nagyon értettem a dolgot. A térképen láttam, hogy nagyon nagy területen szóródnak szét a látnivalók, mi a leghatékonyabb módja, hogy egy nap alatt a legtöbbet lássuk?
Nincs benne mert az másik irányban van, egyébként nem az oázis látogatás a cél, hanem a közöttük elterülő terület. Olvasmányaim alapján a Bahaiya oázis egy város méretü putri telep úgyhogy bizonyára szorgalmazni fogom hogy minél kevesebb időt töltsünk ott, és inkább nézegessük a mindenféle sivatagokat.
Day 1: Start from Cairo early morning and Arrival with public bus in Bahariya. When you arrive in Bahariya, we prepare a delicious lunch for you. We start this adventure in the Bedouin Bahariya Oasis where we pass through the Black Desert with his volcanic rock formations. We continue to the Small Village of Al Hez. We arrive at the Agabat Area with its beautiful rock formation offers us an unusual off road gateway to the desert. After taking a rest we pass through the Big Desert Valley where the Bedouin people used to grow water melons. After passing by the Magic Spring, we finally reach the Old White Desert and the New White Desert where huge chalk monoliths raise high up to the sky. We overnight in the White Desert under a starlite sky. BBQ dinner will be prepared on a wooden camp fire.
Day 2:
After breakfast in the White Desert we continue our way back to Bahariya. Along the way we take a look at Crystal Mountain where beautiful crystals can be found. We also stop in the Black Desert to enjoy the magnificent views of the vulcanic rock formations and the possibility to climb one of the Black Mountains. We return to Bahariya to have a delicious lunch. After lunch you will take the public bus back to Cairo.
The price of this desert trip for 2 days/1 night is 1600 Egyptian Pounds for 2 people.
Trip includes:
-Three Meals a Day
- BBQ dinner on a wooden camp fire
-Fresh Fruits and Vegetables, Bedouin Bread, Soft Drinks, Water Provision, Coffee, Tea
-Camping and Sleeping Equipment (Windbreak, carpets, mattresses, sleeping bags, camel blankets, tent for young children)
A beszámolódra továbbra is kíváncsiak vagyunk, úgyhogy légyszi...
Kérdésem is lenne: Te írtál eddig egyedül a tanár-kártyáról. Mit lehet erről tudni? Hol váltottad? Mennyibe fájt? Mindenképpen tanárnak kell lenni hozzá? Ellenőrzi ezt valaki? Köszömön szépen.
Kérlek légyszi folytasd a beszámolódat - Karnak Théba - mert úgy néz ki két hét múlva ott vagyunk mink is.Belépők, meg minden ahogy eddig irtál .Köszi.
Én 2005-ben jártam Siwában és környékén, valamint átmentünk Bahariyába. Az ár kb. reális, kb. bennünket is ennyiért vittek át. Az út másfél nap volt. Az árhoz hozzá kell adni az engedélyek illetékét is, hisz senkit nem engednek ki a hatóságok úgy, hogy ne tudja, hova megy és mikor várható vissza. Mi a kb.500 km-es úton hétszer jelentkeztünk le katonai ellenőrző állomáson. Az árban viszont benne volt az ellátás is. A sofőr unokaöccse volt a szakács és rendes kajákat kanyarított a semmi közepén. :-)
A Kristályhegység, Fehér és Fekete sivatag a Bahariya-Farafra közti úton található. Gyakorlatilag egy félnapos program, hacsak nem vagy geológus! :-) Igaz a fehér és fekete sivatagban be szokták vinni a túristákat mélyebbre fotózni. Nagy élmény a sivatagban aludni, azzal tisztában kell lenned, hogy nincsen mosdási lehetőség, igaz izzadni és koszolódni sem fogsz. Teljesen steril a terület. Januárban azért ott is hideg van, érdemes rétegesen öltözködni. Ja, és a cipőket nem a sátor előtt hagyni, inkább a kocsiban hagyjátok!
Itt a belvarosban siman beengendnek noket barhova. pl. Olyan fehernemu boltok vannak, hogy leesett az allam.:) Nem biztos, hogy Allahnak tetszo, vagy nagyon is....?:)
Nekem a Sakkara jött be. Sajnos a töményhez nekem is volt szerencsém.Finnlanida vodka,műanyag palackos kiszerelésben egy bárban.Akkor már inkább a Rába vodka. Kerülendő még a 21%-os szír gin is! A jordán vodka és az Amstel viszont jó.
a hostel mellett kairóban, ahol laktunk volt egy ilyen, gondoltuk ki is próbáljuk. a sör az ok, nekem a helyi stella jobban bejött, mint a luxor.
a tömény azonban meggondolandó. mi vettünk johny walker hamisítványt (ott eredeti piákat nem lehetett kapni, csak rá nagyon hasonlító, hasonló cimkéjű, hasonló nevű piákat) és miután beleszagoltunk úgy döntöttünk, hogy ezt akkor most talán mégsem isszuk meg. a mosdóban landolt az egész, pedig nem vagyunk finnyásak.
egyszerűen annyira ablakmosó szaga volt, hogy ordított róla, hogy malátát meg ilyesmit messziről sem látott.
ha szeretsz régészkedni , meg érdekes dolgokat látni fotózni a homokon, sirkamrákba,( nem kell asni érte). akkor leihatom merre kell sátálni a piramisoknál (10 perc csak!) és ilyeneket fotózhatsz.
MI nemsokára megyünk Kairóba (is), és engem nagyon érdekelne ez az italbolt.Na nem magamnak iszogatni, de szívesen hoznék ajándékba valami helyi "különlegességet". Az hogy a belvárosban van,mit takat? Esetleg mihez van közel? Vagy ha taxival megyünk mondjam egyszerűen hogy mit szeretnék? (nőket beengednek egyáltalán?) Bocsi ha furcsákat kérdeztem!
kilyelölt elárusitó helyeken árulják, ahol egyépként mást nem lehet kapni csak piát . helyszinen nem lehet fogyasztani ,nincsenek asztalok, csak meglehet venni és hazavinni. mármint a helyi lakosságnak. asszthiszem csak a délutáni esti orákban lehetnek nyitva.
néhány éve ez elképzelhetetlen volt. sajnos már látni részeg alkoholistákat a vásárlók között.
ez olyan szituáció náluk mintha nálunk engedélyeznék a könnyűdrogokat mint hollandiába , hát itt is érdekes dolgokat hozna ki az emberekből!
szerencsére kocsmákat még nem engedélyezték mint nálunk! még!
persze kulturált helyeken(szállodák) már rég lehett fogyasztani eddig is.
a választék meglepően nagy , és olcsóbbak mint nálunk.
Most, hogy közeleg az indulás néhány kérdés motoszkál bennem. Azt terveztem, hogy a csomagban, amit feladok, beteszek egy liter pálinkát, és a Ferihegyen veszek még valamit. Erre az LP-ben azt olvasom, hogy csak egy litert lehet bevinni. Van ezzel tapasztalatotok, hogy ezt mennyire veszik komolyan? Esetleg hajnali 1/2 négykor nyitva van a duty free a cairói reptéren? Kaja bevitelről semmit nem olvastam, gondolom ez azt jelenti, hogy vihetek némi kolbászt magammal:)
Ment már valaki hajóval Hurghadából-Sharm El Sheikh-be? A menetrendet megtaláltam, de nem tudom kell-e előre jegyet venni rá. Kell? A válaszokat előre is köszi
Nagyon sanszos, hogy a gyerek az út idejére már nem lesz kedvezményes korban (júniusban már betölti a 14-et). Ha már biztos lesz, hogy mikor megyünk, akkor nekilátok telefonálgatni. Addig viszont várok vele.
egyébként meg attól hogy még csak tervezel felhívhatsz irodákat érdeklődni, nem fogják leherapni a fejedet. a legtöbben azért hivják fel őket hogy érdeklődjenek.
vagy felhívhatod akár a légitársaságokat is, malévolt vagy egyptairt.
egy kérés a tapasztalt utazókhoz:
szóba került hogy az utolsó kairói napjaink helyett inkább elmennénk a sivatagba. A Baharyia és a Farafa oázis közötti szakasz érdekel. Fehér sivatag, fekete sivatag, kristály hegy. Nézegettem neten és 3 nap / 2 éjszakás túrákat találtam, sivatagban alvással. Kérdés hogy mennyibe fájna 2 főre egy ilyen ténylegesen? Elég eltérő árakat találtam. Ill milyen idő van a sivatagban januárban éjjel?
Úgy lenne hogy reggel elindulunk Dahabból busszal, este Kairóban alszunk egyet, és másnap hajnalban már indulni kéne hogy beleférjünk az időbe. Van esély rá hogy este le tudunk úgy egy ilyen progit szervezni hogy másnap már indulhassunk?
Lehet, hogy ez az 1 mindenhol megvan, de ki visz csecsemőt tortúrára? Lehet, hogy mire megyek, már ki is nő a gyerekem a gyerekkedvezményből... Már ha lett volna egyáltalán... Köszi
Nem haragszol, ha megkérdezem: Te vettél is ilyen jegyet, vagy csak hallottál róla? Ugyanis a másik egyiptomi fórumon valaki 5 éve hordja ki a gyerekét, de még 1x sem sikerült gyerekjegyet vennie. Csak ha komplett útrafizetett be.
Azért nem akarom még az irodákat végigcsörögni, mert az út még erősen a tervezés időszakában van, még csak az információgyűjtés folyik. Terv szerint 1 év múlva, őszi szünetben ...Messze még....
Sziasztok ! Segítséget szeretnék kérni. Nyilván itt majdnem mindenki vett már repjegyet charter gépre itazási irodától. Azt szeretném tudni, hogy gyerekjegy létezik-e, és milyen kormegkötéssel. Valamint ugyanez a kérdés MALÉV, vagy EGYPT AIR esetén. Tudom, hogy túrázni nem jellemz?, hogy gyerekkel megy az ember, de azért hátha tudja valaki.... Köszönöm.
Abu Simbelbe valóban csak konvojban lehet haladni. Én ezt nem akartam. Még itthon eldöntöttem, hogy egy éjszakát ott fogok aludni. Szintén itthon interneten keresztül megvettem a repülőjegyet (két hónappal előtte) a Luxor-Abu Simbel, illetve Abu Simbel-Kairó útvonalra. A két jegy kb. 110 USD volt. Tudom, a konvojos utazás olcsóbb, de szerintem idegesítő lehet...
Délután 5 körül érkeztem meg Abu Simbel repülőterére. Kellemes meglepetés várt: az Egyptair saját busza ingyen elvitt és másnap értem is jött a hotelbe! Taxit megspóroltam. A szállásom a Nefertiti Hotel volt. A templomoktól 500 méterre!
Úszómedence a szobám előtt, óriási lakosztály az eddigi szállásokhoz képest, TV, svédasztalos reggeli.
Még délután átsétáltam a templomokhoz, a belépő valóban annyi, amit írtak. Ekkor talán ha 20-an lehettünk ott. Csend, nyugalom, és a két hatalmas templom. Egy bajom volt csak: szembe sütött a Nap, nem lehetett jól fotózni....
Aztán sétáltam a faluban, egy nagyon kis helyen ettem humuszt, meg felafelt.
Másnap kora reggel (7 körül) még egyszer elmentem a templomokhoz, gondolván, hogy most jó irányból süt a Nap, és biztos nem lesz senki. Hát TÖMEG. Hatezer túristacsoport, kiabálva, rohanva ide-oda. Szörnyű volt. De nem kellett sokat várni, aztán már el is tűntek onnan.
11 után jött értem a busz, és kivitt a reptérre.
Nekem ez volt Abu Simbel. Egy ott alvással, kénylems nézelődéssel, repülővel, úszkálással, de megérte.
Talán ilyen kép még kevés volt itt. Sajnos koszos volt az ablak...
Ha Asszuanban lesztek, mindenkép érdemes elmenni Abu Simbelbe. A hely fantasztikus. Kb 280 km a távolság. 8 körül érnek be a buszok.
Jó korán indulnak a konvojok, mindegy,hogy szervezett vagy magánszervezésű úton mész, mindenki együtt indul. Asszuánban a kikötőnél rengetegen kínálják az utat. Egy 12 személyes mikrobuszért mi ( 8 főre ) 400 LE fizettünk.( 2 éve ) meg a végén adtuk némi jattot (10 Dolcsit ). 2 sofőr volt velünk és nagyon korrekt volt minden. A belépő 61 LE/fő volt.
Nami,azon gondolkodom lehet ki kéne ugrani Siwaba,arra a beduin fesztiválra (persze akkor már átmenni Farafa felé is :)). Te tudsz valamit erről? Vagy valaki más? :)
Abu-Simbellel két baj van.Az egyik,hogy mikor megérkezik az ember,még 500 is vele érkezik.A másik,hogy útközben vannak jó kis romszerüségek a távolban,meg szép napfelkelte,meg jó kis sivatag,de sajnos nem lehet megállni és elmászkálni.Egyébként menjetek csak,tényleg érdemes megnézni!
Köszönöm szépen! Engem különösen Abu Simbel-ről érdekel a véleményed, mert még ez a program van függőben az október végi utazásunkban. Mármint hogy megnézzük vagy ne nézzük.
A helyi utazási irodák 20 E/főért kínálják ebéddel, tranferrel és belépővel.
Biztos,hogy ennyi volt ?
Mi voltunk itt kb 1,5 éve, Hurghadáról mikróbusszal 8 főre 200 font volt a fuvar oda-vissza.de sajnos a belépőre nem emlékszem, csak arra, hogy nem olcsó, de a helyi ut.ajánlatoknál sokkal kedvezőbb volt.
3 hete voltunk, 103 dollárt fizettem érte hármunkra (valaki kifizette helyettem euro-ban, de nekem csak dollárom volt és megpróbáltuk korrekten kiszámolni, ezért a hárommal nem osztható szám, de a nagyságrend az jó).
Én júliusban vettem a Malévnél a jegyet októberre. Akkor 83e forint volt. A múlt héten felmentem a malév oldalra és most ugyanaz a jegy 67e forint volt. Majd szétvetett a méreg.
Hozzá tenném még hogy én azt tapasztaltam, hogy (logikusan) a kedvezőtlenebb időpont adott napon belül olcsóbb. Pl Lux-Sharm a reggeli géppel jóval drágább mint az estivel. Aztán meg szerintem a nemzetközi járatok esetleges késée miatt érdemes bőven rászámolni ha át akarsz szállni. Mi asszem valami reggel 3 óra valahánykor fogunk Kairóba érni, de a 8 órásinál előbbi gépre (pedig van) nem mertem jegyet venni nehogy bebukjuk.
Szia, én neten vettem az Egyptairnél jegyet. Szerintem érdemes előre mert pár héttel a foglalásom után már jóval drágább volt. Most meg már a többszöröse szerintem.
Egyébként 2 jegyet vettem. Az egyik egyből érkezéskor Kairó-Asszuán, a másik pedig Luxor-Sharm.
A 2 útvonalra 2 főre összesen fizttem 660 EGP-t. Szerintem nagyon olcsó.
Megér annyit hogy alkalmazkodjuk egy konkrét naphoz. Az előtte ill utána lévő program úgyis szabad.
Októberben utazunk Egyiptomba, persze hátizsákkal. A topikot már egy ideje olvasgatom, nagyon sok hasznos infót találtam benne. Köszönöm. Azt találtuk ki, hogy Luxorból repülővel mennénk át a Sinai félszigetre. Mit gondoltok kell itthonról jegyet foglalni vagy mikor Luxorban érünk elég akkor. Ez azért lenne fontos, mert nincs napra pontosan megtervezve a programunk és lehet benne néhány nap csúszás plusz-minuszba. Ha valahol jól érezzük magunkat ott maradnánk még, viszont az előre váltott jegy eléggé megkötné a kezünket.
Aki ezt az útieszköszt válsztja, az vegye meg 1-2 nappal előbb a jegyét. A kairói Ramszesz állomáson lehet jegyet venni, én tanárkártyával 68 EGP-ot fizettem, I. osztály, légkondicionálás, helyfoglalás. A vonat reggel 7.20-kor indult, pontosan. A vonaton lévő székek kénylemesebbek, mint nálunk az IC-n, vagy akár a repülőn. Kéznek, lábnak elgendő hely, dönthető ülések. Csomagoknak is van helyük. Én mindig, mindenhol nappal utaznék. Van lehetőség éjszaka menni, hálókocsival, de akkor mit látni?
Előző este a kairói bazárban megettem négy gombóc fagyit (hónapja nem ettem...), ennek eredménye egy elég súlyos torokfájás lett. Az állomáson lehet venni előre elkészített szendvicseket, innivalót, de a vonaton is. És ami magyar szemmel furcsa: a vonaton is annyiba kerül, mint bárhol máshol!!! (Hülye MÁV... bocsánat) A vonaton komplett reggelit kaptam (12 EGP), és teát (4 EGP). Ezt igazán nem sok.
Amíg kiérünk Kairóból, kb. 30 perc, ez alatt a város kevésbé szép arcát látjuk. Nyomornegyedek, viskók, kunyhók, sátrak, szemétdombok, stb... Tényleg nem szép. Majd a vonat a Nílus bal partján halad végig. A Nílust nem látni, mert a sinek és a folyó között végig egy csatorna húzódik. Ezt nézhettem végig. Sok helyen nem álltunk meg, csak a nagyobb városokban. A légkondi jól működött, ennek ellenére én töbször elaludtam kis időre. A táj érdekes, a vidéki életbe lehet kicsit belelátni.
Az igazi az lett volna, ha több helyen leszálhattam volna, de nem tudtam megtenni. A vonat Bangura-nál megy át a túloldalra, és ott közlekedik tovább. Kb. 700 km, 11 órás út, este fél 7-re értem Luxorba. A szálloda sofőrje várt rám. A NEFERTITI Hotelról van szó (info@nefertitihotel.com), 5 éjszaka 250 EGP, szinte ingyen van. A transzfer az állomásról ingyenes. Remel szoba, légkondival, interneten foglaltam. Nagyon ajánlom, remek tetőterasz. Torkom miatt patikába mentem, gyógyszert vettem, meleg teát, kávét ittam, ettől nagyjából helyrejött.
Mire mindennel elkészültem, este lett, irány kis séta. A szálló a luxori templomtól 5 percre van, rendkívűl jó helyen. A luxori templom teljesen kivilágítva (kép), és a Corniche-on sétálni remek dolog. Páros percekben ajánlatok, hogy konflis kell-e? Dehogy kell, én sétálok. Páratlan percekben ajánlatok fellukára. Az majd kell, de nem most. A luxori templom mögött nagy park van, sok paddal, kiűnő hely pihenni és nézni, beszélgetni a helyiekkel. A park másik oldalán az Al-Karnak úton van egy jó kis gyorsétkezde, nagyon finom kakaó, kávé, tea kapható. Nagyon jól esett ilyeneket inni.
Másnap.
Luxori Templom
Bejárat a Corniche felől, reggel 6-tól este 10-ig nyitva. Belépő (félárú) 20 EGP. Kb. 2 óra elegendő rá :) Erről nem édemes írnom, mert nem lehet. Legjobb leülni valahova az oszlopcsarnokba vagy egy Ramszesz szobor mellé, hogy érezzük, milyen kicsik vagyunk, és ott elolvasni amit az utikönyv ír. Ha akarnak valamit az ott lebzselő egyiptomiak, nem kell odafigyelni. Csak a baksisért megy minden.
Luxori Múzeum
Tovább gyalogolva 10 percet a Corniche-on, megtaláljuk a múzeumot. A látnivalók hasonlóak az Egyiptomi Múzeumhoz, persze sokkal szerényebb kivitelben, viszont sokkal kevesebb ember van itt. A belépő (semmilyen kedvezmény senkinek) 70 EGP. Ez volt az utam alatt a legdrágább belépő. Mindegy, nem érdekes. Kb. 1 óra látnivaló.
Karnaki Templom
Ide is gyalogoltam, aki nem bírja, menjen konflissal. Gyalog kb. 20 perc, nem lehet eltévedni. Belépő 25 EGP (félár). Megint csak nem lehet szavakba önteni. Főleg az oszlopcsarnok (hüposztül) csodálatos, az ember teljesen elveszettnek érzi magát. És akkor itt vannak a turistacsoportok, rohangálnak, kiabálnak, lökdösődnek. Ki kell várni, míg elmennek, és miénk az egész templom! Itt három órát töltöttem. Majd vissza Luxorba.
Mummifikálási Múzeum
Ide estefelé menjünk, úgyis csak 5-kor nyit délután. Hosszú ebédszünetet tartanak. belépő 20 EGP (félár). Én este 9-kor jöttem. Érdemes megnézni, főleg annak, akit érdekel ez a folyamat. Séta haza, vacsora egy vendéglőben (40 EGP-ért leves, csirke, Stella helyi sör, jóllaktam).
Gondolkodtam, hogy ezt leírjam-e, de leírom, nehogy valakit behúzzanak a csőbe: a felukkások kérdezik, hogy hol a csoportom? Mondom egyedül vagyok. Akkor hol a feleségem? Mondom, nincs. Akkor hol a barátnőm. Mondom, nincs. Kell-e egyiptomi barátnő? Hát, mondom, nem. Hát akkor kell-e egyiptomi boy-friend? Szóval pénzért bármire képesek.....vigyázzunk.
Végig követtem az utadat Sziria, Jordánián át Egyiptomba.Hatalmas élmény volt gondolom.Köszönet a tartalmas és mások számára is felhasználható beszámolóér.
KAIRÓ, HARMADIK-NEGYEDIK-ÖTÖDIK NAP, 2007. augusztus 8-9-10., szerda, csütörtök, péntek
(Az utazás 31-33. napja.)
Ezeket egyben írom le. Egy délelőttöt érdemes szánni a kopt Kairóra. Legkönnyebben metróval lehet ide jutni, a Midan Tahrir-tól Mar Girgis állomásig kell menni. Én az állomásról először kisétáltam a Nílus partjára, majd egy hídon keresztül egy szigetre érkeztem. Ennek déli végében található a Nilometer. 5 font a belépő. Vissza a metróállomáshoz, majd a kopt Kairó nevezetességei: Római tornyok, Függő templom, Szent György templom, Ben Ezra zsinagóga (tudom, ez nem kopt, de itt van a közelben). Metróval visszamentem az Ataba állomásig, majd félórás gyaloglás után megérkeztem az iszlám Kairóba, a Citadella környékére. Miután nincsenek utcanevek, és tájékoztatást kérni egy arabtól lehetetlen, így harmadszorra találtam meg a Citadella bejáratát. Előtte mindenképpen nézzük meg az Al Rifa'i mecsetet, közvetlenül mellette a Sultan Hassan mecsetet és medreszet, mindkettő 10-10 fontba kerül. (Ha beadjuk megőrzésre a cipőnket, akkor baksis!). A Citadellába a belépő 20 font. Ezek mind 50 %-os jegyek, tanárkártyával. A Citadella gyönyörű, különösen az Mohamed Ali mecset. Innen még a piramisok csúcsai is láthatók voltak, a szmog miatt halványan. Megnézhető még a An-Naszir Mohammed mecset, rendőr-, nemzeti katonai -, és a kocsimúzeum. A mecset kivételével nem érdemes megnézi ezeket.
Ezután egy helyi fiú társaságában ("gyakorlom az angolt" - mondja) elmentem a legkisebb, de legérdekesebb sikátorokon keresztül (semmi félelemérzetem nem volt) a kairói El Azhar Mecsethez, hát nem tudom melyik a szebb, a damaszkuszi vagy ez... nem tudok dönteni, de nem is kell. Mindkettő csoda.
A mecsettel szemben találjuk a Khan el-Khalili (óriási bazárváros) központját és egyik bejáratát. Nekem nagyon megtetszettek a kanópusz edények, ilyet akartam venni, és sikerült is. Persze alku. Aztán meg cipelhettem keresztül Egyiptomon...
Másnap.
Ma olyan helyekre mentem, ahol még túristát (legalább is normálisat) még nem igen láthattak...:) Elsőként a Rovartani Múzeumot néztem meg, csodálkoztak, hogy mit akarok, megértették, és onnantól nagyon örültek nekem. Engem ez érdekelt. Majd metróval elmentem az Doqqi állomásig, majd a térkép segítségével ráakadtam a Mezőgazdasági Múzeumra, ami szintén érdekes volt számomra, 1 fontért. Én tudom, hogy sok minden mást megnézhettem még volna, de öt napba ezek is belefértek. Ezután megint metró és gyaloglás és Khan el-Khaili, újabb kanópusz edények... A eladófiúval megbeszéltem, hogy este kalauzol kicsit a városban, előtte beültünk az útikönyv által jogosan ajánlott Fishawi kávéházba. Állítólag a megnyitás óta nem zárt be, pedig ez már 100 éve történt. Tömeg, rengeteg vizipipa, de nagyon hangulatos. Majd séta a Nílus partján, és hajókázás táncosokkal.
Megint másnap.
Reggel kivittek a vasútállomásra, és elindultam vonattal Luxorba.
én meg november végén-december elején voltam, 30C volt, és nagyjából szélcsend, igaz azt mondták a helyiek, hogy nagyon kifogtuk az időt, de ők már szinte akkor is dzsekiben jártak. A vízről szerintem ne helyit kérdezz meg, ők a melegebbhez vannak szokva, persze, hogy az nekik hideg, amiben mi még vígan úszkálgatunk, meg snorizunk egész nap.
Én kb november első 2 hetét töltöttem Dahabban.Akkor jó volt a víz,úszónadrágban is órákig snoriztam,nappal jó idő volt,estére azért kellett a hosszú nadrág és ing,mert a szél akkor már hűvös volt.Persze egyrészt mélyebben hidegebb víz,másrészt hogy most milyen lesz az idő,azt senki se tudja. Az ár akkor is kb ennyi volt.Ha gondolod foglalj csak szállást és kérdezd meg még a Lighthouse-t is,ez egy magyar bázis Dahabban vagy alkudj a helyszinen.
250 lenne az egyik 10 merüléses 7 éjszakás csomag, de mivel mi 9-et aludnánk ott, ezt ajánlották.
30%ot kéne előlegnek fizetni.
Szerintetek?
Jah és érdeklődtem hogy milyen idő szokott lenni és hát 15°C meg hasonlókat ír, és hogy hideg a víz....!? Azért én valami 20°C körülit reméltem.. na mind1 :)
Igazából segítséget kérnék! Van-e valaki, aki tényleg a műemlékekre specializálódva járta be Egyiptomot? Én Kairotól-Abu simbel-ig gondolkodom, mint túra. Igaz ezt nem
Egyikőtök sem ment az oázisok felé? Kharga,Dhakla,Farafra esetleg Siwából a sivatagon keresztül? A múltkor nem engedtek Luxorból Kharga felé,ezt jó lenne majd bepótolnom,de csak régi infóim vannak.
Most jöttem haza egy saját szervezésü 3 hetes egyiptomi utról.Abu Simbel-Aswan-Galibea-Kom Ombo-Edfu-Esna-Luxor-Hurghada-Sakkara-Memphis-Dahshur-Cairo.Ha érdekel valakit bármilyen infó akkor 30/640-6787.
A francia feliratnak természetesen történelmi háttere van, akárcsak Szíriában. A múmiák termében a gyér világítás kifejezetten előnyös volt, és megfelelő. A múzeum többi részén azonban egyértelműen vagy spórolás vagy egyszerűen nemtörődömség az oka annak, hogy nincs megfelelő világítás. Ugyanilyen kiállítás van a Luxori Múzeumban is (persze, sokkal kisebb terjedelemben), és mégis kiválóak voltak a fényviszonyok. Egyszerűen nem törődnek vele.
A mai program nem sok. Tulajdonképpen ezt a napot az Egyiptomi Múzeumra szántam. A bejutás türelmet igényel. Sorban állás a vaskapunál. Csomagok ellenőrzése, átvilágítása. Sorban állás a jegyért. Tanárkártyával a belépő 25 LE. Majd sorban állás a jegyellenőrzésnél. Végül sorban állás a múzeum bejáratánál, ahol ismételt csomagellenőrzés. Fényképezőgépeket tilos bevinni. (Hogy nem vették észre az enyémet? Érthetetlen...)
Nagyon sok helyen van angol nyelvű felirat, de néhol szeszélyesen franciára vált. Ami nagyon bosszantó, az a gyér világítás. Nálam volt elemlámpa, azzal világítottam, háromszor hitték azt, hogy fényképezek... Hát higgyék csak, a világ egyik leghíresebb múzeuma sötétben...
A másik bosszantó dolog: túrista csoportok!!!! És szó szerint hajcsár idegenvezetők. Néha úgy rohantak el mellettem, hogy a hajam is lobogott, pedig nincs hosszú. Mit láttak ezek így?
A Lonely Planet hasznos, sok mindent ír a múzeumról, az egyes szobákról. Ha nem haragudtok a múzeumról nem írok sokat, akit érdekel valami, kérdezzen. A Királymúmiák termébe külön belépő kell, 50 LE (féláron!!!). A Tutankhamon termekbe nem kell külön belépő, csak várjuk meg, amíg csökken a népesség odabennt... Erre mondjuk kevés az esély... Az egész múzeumra hat órát szántam, és nagyon kimerültem. Talán jobb megoldás, ha két fél napot töltönk itt, ez persze dupla árat jelent. Egész jó kis boltja van a múzeumnak, a szokásos csecsbecsékkel. Ha jobbakat akarunk és alkudni szeretünk, menjünk a bazárba.
Visszamentem a szállóba, pihenés, majd vacsora. Csirke shaorma 7.25 LE volt, illetve a szokásos turmixokat ittam. Majd gyalog mentem a Kairó toronyig, ahol olyan árat kértek, amit nem adtam meg. Valami 75 LE lett volna, hogy felmenjek. Rablók. Inkább megnéztem a közelben lévő Művészetek Palotáját, az Operaházat, végül metróval hazajöttem. Egy metrójegy, bárhova 1 LE. (Olvasssa ezt a BKV?)
UTAZÁS AMMANBÓL KAIRÓBA, 2007. augusztus 5, vasárnap.
Az Egyptair remek gépével utaztam Kairóba. Egy órás út volt, de olyan vacsorát adtak, hogy csak na! Jól is laktam.
A repülőtérre kirendeltem a szálloda autóját, 60 LE volt. A helyi taxik sem drágábbak, de nem biztos, hogy ismerik a címeket...
A szállásom a Lialy Hostel volt, a Midan Taalat Harb-on, tehát remek helyen, közel a lényeges dolgokhoz. Egy ház harmadik emeletén van, hatalmas szobák, szép járólapokkal. A fürdő-WC közös, de tiszta, semmi gond. Ja: meleg víz az ott töltött öt nap alatt nem volt. Ez nyáron nem olyan probléma, de azért jól jött volna néha. Ha légkondis szobát akarunk, az plusz 20 LE/nap.... De elég a ventilátor is. Ez esetben legyen füldugónk, mert minden gépük hangos. 50 font volt egy éjszaka. Szerintem nem sok. Egyébként az egész város hangos, sokszor büdös.
A mellette lévő házban van internet, 5 LE/óra.
KAIRÓ, ELSŐ NAP. 2007. augusztus 6. hétfő.
40 napos utazásom alatt itt volt csak meleg reggeli. Kis fúl, néhány darab kagyló, 4 darab felafel, kávé vagy tea. Kiadós reggeli, megettem mindent.
Beváltottam 500 dollár utazási csekket, ez BŐVEN elegendő volt a két hétre. Kaptam érte 2800 fontot, 50 fontosokban.
Az első teendőm, hogy elgyalogoltam a Ramses pályaudvarra, és megvettem a vonatjegyemet Luxorba péntekre. Útikönyv szerint időben meg kel venni. A jegy 70 LE volt, első osztály, nappali vonaton, szintén használva a tanárkártyámat. (Vicc, itthon már nincs is ennyiért jegy, és milyen vonataink vannak....) Ez egy órát tartott, mert nem találtam, hol kell venni a jegyet. Akit ez érdekel, majd megírom részletesebben.
Ezután már nagyon mennem kellett, mert ugye vártak rám a piramisok. Na, hát ide kijutni nem egyszerű. A könyv szerint a buszok megállnak az Egyiptomi Múzeumnál, én ilyet nem találtam. Egy helyi, nagyon kedves fiú segített nekem (valamiért mindig nagyon kedvesek voltak hozzám a fiúk...), elmentünk a Midan Simon Bolivar-ra és ott kaptuk el a buszt. A busz a 357-es, érdemes megtanulni az arab számokat, mert csak így vannak kiírva. A buszjegy ára 2 font. Én utálok taxizni, ahol lehet busszal és metróval utaztam. És gyalog. Kb. fél óra alatt ér a piramisokhoz ("haram"). A buszról a Pyramids Road-on kell leszállni, innen még kb. 5 perc a bejáratig. Már itt tízen ajánlották fel a lovakat, tevéket, taxikat, azt hitték nem tudom merre kell menni, de nagyon határozottan el kell ezeket utasítani, mert gyalog tényleg 5 perc.
Ja, mikor leszálltam a buszról, nem is láttam a piramisokat, mert házak (!!) takarják el... Később is bebizonyosodott, hogy az egyiptomiak nem törődnek a műemlékeikkel, csak beszedik mindenhol a pénzt. Ennyit a világörökségről. ÉS MINDEHOL SZEMETELNEK.
PIRAMISOK
A belépők. Ezek félárú jegyek, tanárkártyával (nem mindenhol).
A területre 25 LE.
Nagy piramis (Kheopsz) 50 LE. (nincs kedvezmény)
Khephrén piramis 15 LE.
Napbárka Múzeum 40 LE.
Saját benyomásaim: nagy várakozással érkeztem a piramisokhoz, és nem tudom, miért, kicsit csalódás volt. Talán, mert szinte már bennt van a városban, csak nyugatra hagyták meg a sivatagot. Aztán tömeg mindenhol, de az a hülyébb fajtából. Túristacsoportok szó szerint rohantak mindefelé, a vezetők csak úgy hajtották őket. Én meg ott magam, egyedül bóklásztam, eléggé elhagyatottnak éreztem magam. De még jobban tudatosult bennem, hogy soha nem megyek csoporttal sehova. Minek?
És mondom: szemét mindenhol, nemtörődömség jelei.
Egyszerre mindig csak két piramis van nyitva, most a Mükerinosz volt zárva. Az egyiptomiak korlátozás nélkül engedik be a népet a két piramis belsejébe!!! Tömeg, büdös, levegőtlen a piramisok belseje, méltaltan a jelentőségükhöz. Persze, mi volt a legnagyobb bajuk: hogy ne fényképezzenek! Szerintem az, hogy egyszerre 500 ember van a piramisban, sokkal nagyobb kárt okoz, mint a fényképezőgép. Bár nem értek ehhez.
Szóval nagy türelem kell a piramisokhoz, és ne hagyjuk hogy emiatt rossz kedvünk legyen. Nekem volt időm, ha valahol tömeg volt, leültem, és vártam amíg odébb mennek. Illetve rohannak.
Szfinx: a közelébe nem lehet menni, körbe lehet kerülni. Itt is tömeg. A Szfinx arca tele galambokkal (!), gondolom a dolgukat is ott végzik el. Ezzel sem törődnek.
Igaza van a könyveknek: a piramisok túléltek már 4000 évet, de hogy a következő 100 évet kibírják-e, ez kérdéses.
Napbárka Múzeum végre megüti azt a szintet, amit az egész hely elvárna.
Visszafelé ugyanazzal a busszal mentem a Midan Tahrir-ig. Vacsora, turmixok, ezt mindeki próbálja ki, én a turmixokon éltem, nagyon finomak. Egy gyümölcsturmix 1,5-2 LE. Ettem egy nagy csirke shaormát, 8 LE volt.
Este még sétáltam a városba.
Vizet boltban érdemes venni. Egy másfél literes víz max. 2 LE, de inkább 1,5.
Egy hete érkeztem haza Egyiptomból, ahol 12 napot töltöttem. Magam mentem (nem utazási irodával), magam szerveztem mindent. Szívesen beszámolok napról-napra, hogy mi történt. Mik a lehetőségek, hol laktam, mik az árak, stb...
Következő helyeken jártam: Kairó, Luxor, Abu-Simbel.
Nem sok, de híres helyek...
Kairóba Ammanból érkeztem, oda pedig Damaszkuszból.
Tegnap mégis elengedték! Kiírhatta a 7 napot, és plusz 3 nap fizetésnélkülit. Szerintünk csak ijesztgette a főnöke, na meg éreztetni akarta, hogy ki a főnök.
Amúgy náluk nincs tömb, hanem rendszerben vezetik, de már mindegy is, az a lényeg, hogy megyünk.
Az izgalmak után, mostmár jó lenne az utazásra koncentrálni, csak még elég sok dolgunk van addig, de remélem már pénteken nyugi lesz. igaz barátnőm még aznap 7-12-ig dologzik, 3-ra meg a reptéren kell lennünk. Szegénynek elég fárasztó lesz...
Szóval a lényeg, hogy mégis utazunk!!! :-)))))
Most ezerrel frissítem az arab és angol tudásom...
Szia!Mint már írtam ,ott a szabis tömb amit aláírt,ha elment szabira, és abból kilehet számolni ,hány napja van még .Nézzétek meg és abból látszik kinek van igaza.
Nehogy már amiatt ne menjetek mert egy hülye elszámolta a napjait.
Egy kérdés ,írtátok a nemzetközi diákot de ezen a linken :http://touregypt.net/egyptmonumentpricing.htm
csak pár látnivalónál van student price .Akkor most megéri megcsináltatni vagy sem .Esetleg a weboldal szerkesztője volt lusta .
Egy teljesen pedis hétvége után még mindig semmi biztató. Pénteken nem mondtak semmit. Sajna tudják, hogy mire kell a szabi, a fizu nélkülit nem akarják engedni... még mindig választ várunk. Közben megnéztük a szerződést, az egész befizetést bukjuk, ha nem megyünk el, mert 5 napon belül vagyunk... Hm,nagy zürzavar az egész... nem szerettem volna, hogy ilyen miatt hagyja ott a munkahelyét, de egyszerűen ilyen emberekkel nem lehet dolgozni, ráadásul mi van, ha pénteken közlik vele, hogy ki van rugva?! szóval most azt írta, minden képpen megyünk, de még nem hívott, hogy a főnök beszélt-e megint vele. reggel még őrjöngött és bortányt emlegetett... már minősíteni sem tudom a rugalmatlanságát. Azért elkeserítő, hogy mennyire ki van szolgáltatva az ember a munkaadójának....
A bizontság kedvéért hétvégén még beszereztem néhány dolgot ami az útra kell, de nagyon rossz így, örülnünk kellene, hogy végre visszatérhetünk, ehelyett itt aggódunk, hogy mi lesz/legyen. mert ha felmond, úgy megyünk el, hogy újra kereshet állást... nemfog felhőtlen lenni, de ha elengedik is el van rontva, mert akkor is tutira veheti az ember, hogy majd megbosszulják valahogy...
Ma mindenképp dönteni kell! Bár szeintem már ahhoz is szoros az idő, hogy mást kerítsünk magunk helyett (pl. vízum ügyintézés)...
Köszönöm, hogy írtatok, majd jelentkezek, hogy mi az állás.
Ha jófej a munka hely akkor egy fizetésnélküli szóba jöhet csak akarat kérdése.
Ha gáz a hely, de törvényes akkor pedig beteg szabi egy megértő orvos segítségével, DE ez akkor csak ha nem tudnak az utazásról, mert ha kiderül akkor nyenya.
Nem értek annyira ezekhez a szabis dolgokhoz ,de talán meglehet beszélni a fiztés nélküli szabit :)Vagy mint a suliban igazolatlan hiányzás :)Esetleg "megbetegedhetne "De ott a szabis tömb amit aláírt és abból kilehet számolni ,hány napja van még .És ha nektek van igazatok elmegy szabira .A bérszámfejtő pedig javítja a hibáját,és bocsánatot kér !!!!!!Vagy ha nem kérne én biztos leüvölteném a fejét .
A vizumon nem írják, hogy hányszori belépés, csak hogy többszöri. (multiple).
Most egyébként nagyon rosszul áll a szénánk. Eddig azt hittük, minden rendben, de kiderült, hogy barátnőmnek mégsincs elég szabadásga egy elszámolási hiba miatt, és a 10 helyett csak 7 napot tudna kivenni, de könyörgöm, pénteken indulnánk, és ez tegnap derült ki... tiszta idegbetegek vagyunk!!! egy hétre nem akarunk menni, mert az semmire sem elég, most akkor hagyja ott a munkahelyét? és "nyaraljon" úgy, hogy tudja, ha visszajön, akkor nem lesz egy vasa sem és mehet állás után?!
szóval a kezseti nagy örömünket igencsak beárnyékolják ezek a tények...
Köszi. Én is úgy gondoltam, hogy fennmaradok a vizen, ami akkor meg is történik, ha a fejem hátrahajtom, de a barátnőm úgy is lebeg a felszínen, ha a lábát és a kezét összezárja. Nagoyn tud ám lubickolnc, szó szerint úgy mint a vidrák: hasról hátra, hátról hasra forog... tudom is irigyelni érte! :-))) ezzel szemben én tényleg csak ha taposok akkor maradok fenn, vagy ha "élettelenül " lebegek. A Holt-tengerben bízok, de amilyen peches vagyok, lehet még ott sem tudok, legalább turistalátványosságnak jó leszek: az ember, aki még a Holt tengerben is elsüllyed!!! :-)))
A segédeszközökről annyit, hogy tavaly is a mini matracomra hasaltam rá és azzal már nem volt olyan fárasztó nézelődni. de persze kicsit megégett a hátam, hiába locsolgattuk...
Hallottam róla, hogy nagyon vigyázni kell, hogy szembe ne kerüljön, és még a fürdő ruha is megsínyli... nagyon várom már, hogy kipróbáljam!!!
Szia! Nemrég a Hurghada topicban kitárgyalták, hogy a tengervízen szinte mindenki fennmarad. És szó volt mindenféle "segédeszközökről" is.
(A Holt tengeren meg tuti fennmaradsz, sőt arra vigyázz, hogy háton feküdj rá, mert egyből feldobja a lábaidat és ha az arcodba, szemedbe megy a víz, hát az elég nagy gáz...)
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a hasznos információkat. Amint reggel beértem a munkahelyre, rögtön lecasptam rá. Sajnos egyenlőre csak itt tudok netezni, ezért is nem válaszoltam tegnap.
Nos, olvasgattam az ajánlott oldalakat és sok érdekes dolgot megtudtam.
A többszöri belépésre jogosító vizummal kapcsolatban lenne még egy kérdésem: szerintetek ha 2008.02.09-ig érvényes, az azt jelenti, hogy még miután visszajöttünk, mondjuk januárban újra elmehetünk Egyiptomba ezzel a vízummal?
Amúgy mi Tabán a Sas radissonban szállunk meg, arról egyenlőre nem olvastam semmit, inkább a Morganaról. Annyi már kiderült, hogy egymás mellett vannak. utóbbinak keskeny sekély partja van, aztán hirtelen mélyül, így logikusnak tarom, hogy a mi szállodánké is olyan lesz. Kicsit parázok, mert én nem vagyok olyan jó úszó, és lebegni sem igazán lebegek, egyszerűen nincs meg az a képességem, már csak a Holt-tengerre vagyok kíváncsi, hogy azon fennmaradok-e, vannak kétségeim... Bartánőm persze simán elvan a víz tetején, akár egy vidra.... Tavaly a hurghadai Hiton Long Beachen voltunk, ott nagyon jó volt, mert hatalmas tengerpartja volt a szállodának, lassan mélyülő víz, és két korallsziget is, amit kénylemesen meg lehetett közelíteni.
Remélem azért összeszedem majd a bátorságom és itt is meglesem a halakat, mert az fantasztikus élmény!
Diákigazolvány-téma: 90 LE Luxorban, hivatalosan. De erről Bougenvilla már írt. 30 felett nehézkesebb, bár én még nem töltöttem be a 41-et, mikor csináltattam!:-D
Szia Az utazas.comon pont most tárgyalják ki Tabát. Általában a Színes- és Fehér-kanyonhoz szerveznek túrákat,valamint a Szent KAzalin kolostorhoz és a Sínai-hegyre.Snorkelezni szerintem a legjobb a Blue Hole.A part általában korallal körül van véve és csak egyes helyeken lehet bemenni,majd egy idő után ez a fal "leszakad". Dahabban nincs bazár,hanem inkább egy üzletsor a parti sétányon.
Én augusztus 31-én utazok a barátnőmmel Tabára. Szeretném megkérdezni, hogy milyen környékbeli programokat ajánlotok? A fakultatív programok közül eddig a jeruzsálemi és petrai utat néztük, na meg természetesen a kairói városnézést. tudom, hogy ez nem minősül hátizsákos útnak... Az utazási iroda szerint most nem szerveznek eilati kirándulást, ezért szeretném megkérdezni, hogy valamelyikőtök járt-e már ott taxival, vagy busszal? Mi azt tervezzük, hogy taxival átmegyünk a határra, és ott átülünk másik (izraeli) taxiba, és elutazunk Eilatba az akváriumhoz. régi vágyunk delfinekkel úszni, és tudjuk, hogy ott egy parkban lehet. Szerintetek az elképzelésenk szerint ez megoldható? a többszöri belépésre jogosító vízumot már beszereztük a követségen.
Dahabba is készülünk, úgy hallotuk, az nagyobb és forgalmasabb, mint Taba.
Szeretnénk bazározni is kicsit, hátha kairóban nem lesz időnk... Tudtok valami üzletet, városrészt, ahová érdemes elmenni?
Tud nekem valaki írni a tengerpartról valamit? mondjuk, hogy milyen mély a víz, van-e élő korall? csak azért kérdezem, mert az elmúlt években Hurghadán voltunk, és ott a szállodánk öblében több korall is volt, és szeretnénk ha az idén is úszkáhatnánk a halakkal. igaz, nem vagyunk profi, sőt amatőr búvárok sem, mi csak pipával szoktunk "leskelődni".
ok, csak azért kérdeztem mert ez nem minden országban megy ilyen könnyen. se oda-se vissza. thaiföldön hazafelé a reptéren fogtam fel hogy a szoaádjíííííkaaáááááááán az a sawadee khán, nem pedig valami helyi népdal kezdő sora amit véletlenül minden pultos előszeretettel énekelget :)
a taxikkal kapcsolatban egy megszívlelelndő jótanács:
amikor először voltunk kairóban, persze fel voltunk készülve az utiköny alapján, hogy keményen alkudni kell a taxikra, de egy szint alatt, feladtuk, mert úgy is nagyon olcsó volt. 600 ft nem sok az egész városon keresztüli utazásért.
aztán találkoztunk egy sráccal, aki ott lakik pár hónapja és ő mondta, hogy szálljunk be, mondjuk, hogy hova megyünk, adjunk annyit, amennyit gondolunk, aztán szálljunk ki. nem nagyon hittük el, hogy ez működik, mert előtte az alkudozás hosszabb ceremónia volt, de kipróbáltuk és tényleg :)
mi márciusban a közeli út 5-7 font, messzi út kb 10 font tarifát használtuk, és van egy olyan érzésem, hogy més így is túlfizettünk...
szóval csak bátran!
nekünk egy egész napos piramisos körutazás (szakkara, memphis, giza, dashur és talán még valami) nagyon spéci "idegenvezetéssel" 175 fontba fájt kettőnknek összesen. persze a taxis trükkök ebben is benne voltak :)
Hát igen a használható szőnyeg igencsak túlmenne a 20-30 kg-s súlyhatáron :)
Maradjunk akkor inkább mondjuk egy lábtörlőnél, vagy kisebb falvédőnél.
Az igazság az hogy elég sok felé jártam már és annyi porfogóm van otthon hogy simány nyithatnék egy saját bazárt :) szóval az utóbbi időben ráálltam arra hogy inkább használati cikkeket veszek. pl Thaiföldről hoztunk kókuszból készült konyhai eszközöket fakanalat, fűszertartót meg ilyesmiket :) Nem használható vízipipánk tevemintás cserépdobunk meg van úgy hogy kaptuk ajándékba :)
ezt a taxis transzfert csak megoldjuk valahogy, talán az is sikerül hogy összeállunk más utazókkal és együtt próbálunk valami jó transzfert kialkudni, de azt mondjuk jó lenne ha leírná valaki hogy kb mennyi pénzt (EGP) ajánljak a sofőrnek.
tényleg szerintetek mivel járok jobban, ha EURt vagyha USDt viszek?
Szió, amikor én voltam, akkor a bázis által leszervezett kisbuszok jöttek ki értünk, és nem is nagyon figyeltem, hogy lehet-e taxit magánban is szerezni, de szinte biztos. Az árakat nem tudom, bocsi, hátha valaki más tudja
Elöszőr is olvass vissza,majd mindent leírtunk. Gyorsan összefoglalva : Abu Simbelbe a szállodában szerveznek túrát,hajnali 3 felé van az indulás,kb 5kor összegyűlnek a buszok a város határában,majd indulás karavánban.Az út kb 3 óra hosszú.Asszuánból talán a vonat a legjobb megoldás Lucxorba.Én fellukáztam egyet Kom Omboig,majd onnan a ránk váró minibusszal Edu és Luxor.Szintén a szállodások szervezték az egészet.Luxor-Kairó és Kairó-Luxor vonalra érdemes előre megváltani a jegyet(nekem várni kellett egy napot),a busszal nem volt ilyen tapasztalatom,ott egyből tudtam menni.Luxorból a város szélén lévő buszpályaudvarról megy a busz Hurgadhara,naponta többször.Pontos számot nem tudom.Én egy este 10-kor indulóval utaztam.Általában a szállodások mindenre tudnak válaszolni,minden hová tudnak túrát szervezni.Képeket nagyon sok helyen tudsz iratni,bár nálam volt saját kábeles cucc,mert a tapasztalatom,hogy sony-s kártyaolvasó nem olyan gyakori,bár ez téged nem fenyeget. Jó utat !
aswanban hogyan tudok jelentkezni abu simbel turára vagy buszra és mikor megy oda busz vagy tura,mármint minden nap hajnalban?
hogy jutok el kom omboba és edfuba majd végül luxorba aswanból buszal,vonattal vagy turával? Vonatra vagy buszra kell elöre jegyet és ha kell hol?
thébába mit érdemes megnézni ?
honnan indul busz luxorból hurghadára és napi hányszor? Kell előre jegyet venni?
hol tudom a képeket kiiratni cd-re xd kártyáról? aswan,luxor,hurghada,cairo vonatkozásban?
Este fogunk csak Sharm-ba érni Luxorból (a reggeli gépre sokkal drágább volt a jegy)
Szerinted megy még busz 7 óra után Dahabba? LP csak annyit ír hogy napi 6 buszjárat van. Írják neten a szálláshelyek oldalain hogy lehet kérni transzfert ~25 EUR/autó. Gondolom ha nem fixálunk le szállást akkor is találunk taxist aki elvisz ennyiért, vagy olcsóbban, nem?
Luxori bazár a nyerő vásárlásban, ha apró szuvenir kell.
Szerintem...
Nekem szipibb volt mint a Kairói.
Azt ne feledd, hogy a bazalt és a gránit szobrocskák mind müanyagból vannak, hiába hasonlit súlyra és fogásra a kőhöz. Persze ők égre földre esküdöznek majd, és ütögetik oda vissza. :)
Ha igazi kézi faragás kell akkor zsirkőből készültet vegyél, noha ez silányabbnak néz ki mint a müanyag fröccsöntöt társai.
A papírusz színes rajzok nyomdai eljárással készülnek, de tényleg papírusz papírra és szerintem szép. Az a jobb minőségü amelyiken a papírusz szárak az elején-hátán egymásra merőlegesen futnak.
Ha vizipipát veszel akkor a kicsi csak disznek jó működni nem fog, akár mit is mondanak, 50cm felfele a működőképes.
Persze visszük, ezek lesznek az első dolgok amiket a pénz a repülőjegy meg az útlevél mellet bepakolok. Minden más otthon maradhat, azokat lehet pótolni :)
A vásárlásokhoz, árakhoz nem tudok Neked tanácsot adni, nincs összehasonlítási alapom, még nem voltam Kairóban. Úgyhogy erre majd valami tapasztaltabb főtanácsos tud válaszolni. De a búvárkodáshoz még annyit, hogy a kártyátokat meg a naplót vigyétek mindenképpen, nehogy itthon hagyjátok.
Hát persze hogy vezetővel, nem is mernék egyedül, még egy medencében sem :)
Még csak augusztus van de már előre parázok, mivan ha majd esetleg meglátok egy cápát vagy valami :) Irtóra várom már hogy menjünk, nem csak a búvárkodást, hanem persze minden mást is amivel Egyiptomban találkozhatunk. Főleg Asszuán érdekel nagyon. Tényleg egyébként ha várásolgatunk majd pár szuvenírt akkor van erre valami "rendszer" hogy Kairó olcsóbb vagy drágább mint pl egyéb helyek? Vagy csak az alku képességen múlik minden?
Ja, és elfelejtettem a kérdés második részét, nem, nincs külön +költség, viszont egyébként is csak vezetővel merülhetsz Egyiptomban, ez szabály. De bármelyik bázishoz mész is, ott úgyis elfogják mondani, hogy mikor, kivel, hova, mit fogtok látni, stb. Egyedül nem mehettek merülni.
Ha jól emlékszem és a check dive-unk a check dive volt, merthogy nem mondták egyébként, semmi különös nem volt. A bázis előtti reefen volt, nem mély, nem sok látnivalóval, inkább csak azt nézik, hogy hogyan merülsz, nincsenek-e valami alapvető problémáid a merüléssel.
Ez jól hangzik, akkor szerintem nem is bíbelődök ruha vásárlással.
Mindíg jutnak eszembe ujabb kérdések:)
szóval: egy check dive hogyan zajlik? milyen feladatok vannak? ha a végén úgy érzik hogy nem vagy teljesen a helyzet magaslatán akkor mi a következő lépés? kicsivel több költségért istructorral mehetsz csak az első merüléskere?
Hajókázást nem tudom,de amikor a kanyonokhoz mentünk,akkor Nuweiba elött fordultunk le a parti útról és az ottani ellenőrző ponton nem akarták átengedni az utitársamat,akinek Sínai vízuma volt.Azt mondták,hogy ez csak az x szélességi körig jó és ez már túl észak.Az idegenvezetőnk könyörögte ki,hogy engedjék át.Az útlevelet ott hagytuk a katonáknál és megigértük,hogy arra megyünk vissza.
Szia, nem sajna nem válaszoltak. Pedig 2 e-mailt is írtam 2 külön címről kb azonos tartalommal :) Hotel foglalós oldalon keresztül nem próbálkoztam, mert ott asszem 10%-ot leszedtek volna, és még szeretnék kicsit nézelődni.
Ezen kívül írtam a dahab.net oldalon keresztül egy bizonyos Bedouin Lodge Hotel-nek is, de onnan sem jött még reakció.
Azokban a búvár csomagokban ahol teljes felszerelést írnak tényleg minden benne van? Úgy értem ruha is? Mert nem bizti hogy tutdunk saját ruhát venni decemberig.
Ez érdekes, mert a sinai vizum lényege, hogy nem hagyhatod el vele a sinai félszigetet. Na de a kanyonok még a félszigeten vannak. De például ha már hajózni mennél akár egy napra is, akkor már nem jó. Ez saját tapasztalatod?
Elvileg van,de én még nem használtam,mert amikor 1. beléptem,akkor Aqabában (azt hiszem 10 JD volt) vettem,amikor pedig másodjára akkor a reptéren.Sínai vízummal vigyázni kell,mert pl a kanyonokhoz már nem volt jó.
Na most erre jól rákérdeztél. Nem is tudtam, hogy Egyiptomban is van többszöri belépésre jogosító vízum. A sinai-vizumról tudok, de az nekem nem lesz jó. Az nem működik, hogy amikor átmegyek majd Aqabába, ill. visszajövök, akkor újra megveszem? Esetleg már akkor a sinai-vizumot, mert akkor már az is elég lesz, asszem. Bár még csak gyűjtöm az infókat.
Nem tudom töbszöri belépésre jogosító egyiptomi vízumot veszel e,de Aqabában 4 óra alatt a követségen megadták az egy hónaposat,bár magán a hajón is volt valami pecsételés.
Visszafelé nem mentél? mármint Nuweibából Aqabába, mert inkább ezen az oldalon (mármint, hogy N-ból A-ba) hallottam olyan történeteket, hogy órákkal az indulás előtt már kint kell lenni, meg hogy nem nagyon lehet jegyet kapni, és hasonló "rémtörténetek". Az ASEZA-t még kint a kikötőben kell kérni gondolom, de utána kell ott valahol bejelentkezni 48 órán belül, ugye? És mennyi időre adják?
Én a fastboattal mentem Aqabából Nuweibába.A hajóút sima és könnyed volt,bár sajnos nincs nyitott fedélzet.Aqabában a kikötőben vettem a jegyet,majd egy másik ablaknál volt az útlevélellenőrzés.Onnan egy alkalmazott lekisért a buszhoz,ami a hajóhoz vitt (kb 2 perces út). Egyiptomban a kiszállásnál elég nagy a tülekedés,de gyorsan a lerobbant buszokhoz tereltek.Mivel a hajón nem lehetett dohányozni,ezért mindenki rágyújtott. Az útlevél és vámvizsgálatra kicsit várni kellett,de inkább azokkal foglalkoztak,akik nagy csomagokkal jöttek,hátizsákosokat nem nagyon vizsgálták.MIután átestem a procedúrán,még jó darabig várakoztattak mindenkit a kikötő területén.Szerencsére volt büfé,így tudtam vizet venni.Kb egy óra múlva kinyitották a kapukat és már vártak minket a fuvarra leső taxisok.Minibuszt választottunk,ami összesen 80 fontért elvitt Dahabba,persze alkudni kellett.
Sziasztok, szeretnék Nuweibából Aqabába átmenni, és majd onnan vissza. A jordán kompok menetrendjét, árait már megtaláltam. Van esetleg valakinek saját tapasztalata erről? Mindenféle jótanácsot, ötletet szivesen fogadnék. Állítólag elég macerás, viszont Eilaton keresztül nem tudok menni, mert már szír vizumom és pecsétem van az útlevelemben.
Ellenőrzik az útlevélből, nekem 32 éves utitársam egy kis baksisért még kapott, de a többiek már úgy sem :-((( Ez Luxorban volt, aztán csak úgy hallottam, hogy van, ahol baksisért adtak mindenkinek.
kiran Fú, ez bőséges anyag volt, köszi. Teccik ez az átgyaloglás a völgyből a templomhoz. Az a piros X a képen az a hely ahova oda lehet állni és lenézni? Na és Luxoron kívül azon a környéken mit ajánlasz még?
Szakkarába én is szeretnék elmenni, de majd meglátjuk hogy lesz kedvünk.
Az Asszuánban és Luxorban úgy akarom megosztani hogy hol hány napot maradunk, hogy mennyire fog meg a hely, nem feltétlen 4-4 éjszaka. A Luxor - Sharm el Sheik repjegynek ugye fix a dátuma de előtte végülis képlékeny a dolog :)
Hogy működik a nemzetközi diákigazolvány? Kiadják még valahol akkor is, ha egyébként nem vagy diák itthon? Tud valaki erről valami pontosat? Visszaolvastam itt, találtam is néhány infót, csak az kb másfél évvel ezelőtti infó, szerintem biztos változhatott valami.
Köszönöm. Akkor inkább foglalok előre különben pedig rászánunk némi öszeget szal nem kell a legolcsóbb hotel. Ha ajánlanál, megköszönném. Legyen pl panorámás :)
És tudnál kulturálisan olyan progit ami nem egyenesen az utazási irodák prospektusából esik ki? Valami kalandosat ami nincs teli turistákkal :)
Lehet az arabos precizitás miatt :)) Szerintem szállsá miatt ne aggodj.Dahab szerencsére még nem turistagyár. :) Asszuánból KOm Ombóig tudtok fellukával menni,onnan mikrobusz visz,amit a szálloda megszervez simán.Luxor környékén ajánlom Dendarat vagy Abydost.Dahabból szerintem érdemes lemenni a RAs akármi vízalatti nemzeti parkba,bár a Blue Hole is csodaszép. A búvárcsomag szerintem is jó ötlet.
Szia, úgy láttam a programtervetekben, hogy 5 napot akartok merülni, úgyhogy szerintem érdemes 5 napos merülési csomagot venni, az úgy olcsóbb és így kb 240 euro a 10 merülésed felszereléssel, persze változhat, attól függ hol-kivel-kinél. De túl nagy különbségek nincsenek az árban.
Ha még nem utaztatok el, ezt elfelejtettem: Luxorban a buszpályaudvar a város szélén van, de ne aggódjatok, nyüzsögnek a taxisok... Már Hurghadában a buszpályaudvaron leadják a drótot a kerítő emberek, hogy friss turisták várhatóak :-))) Mi a Nefertiti hotelben szálltunk meg. Egyszerű arab szálloda a Luxor templom mögött. Ráférne egy kis felújítás, de tiszta, légkondis és mindig volt melegvíz. Alku után háromágyas 65 LE/nap/szoba reggelivel. Sok hátizsákos turista lakott benne... A luxor templom előtt van a város főtere, nagyon hangulatos esténként... A főtéren van McDonald's és mellette egy arab gyorsétterem, ahol nagyon jókat ettünk gyorsan és jó áron...
Igen az tényleg gyönyörű, két éve voltam kint, akkor azt megnéztem. Ebben a nemzeti parkban állítólag mangrove erdőben a fák között kis lagúnák vannak és valami meseszép, de még nem hallottam senkitől róla, aki járt volna már ott.
Elég magas a hegy,ezért szerintem nagyjából mindegy a lenti hőmérséklet.Én novemberben voltam a hegyen,a legnagyobb probléma,hogy felfelé megizzadsz és fúj a szél.Mi vittünk hálózsákot is(éjszak másztunk),de pokrócot és matracot lehet bérelni a tetőn.Én javasolnám a váltóruhát is.Hosszúnadrág,pulcsi,kabát mindenképpen kell.
Szia, látom már itt is érdeklődtél, mostanában ritkán nézegetem ezeket a topicocat, pedig októberben megint megyünk :-)))
A luxori buszt onnan ismered fel, hogy a buszpályaudvaron van egy fehér egyenruhás tourist policeman, aki megkérdezi neked az összes buszt, hogy hova megy... Ez a dolga! A forgalmi irodán meg beszélnek angolul, és megmondják mikor indulnak a buszok (erősen tájékoztató jellegű időpontok!) Mi legalább 3 órát vártunk... Visszafele csak félórát, igaz akkor a végállomásról indult :-))) Az, hogy légkondis-e a busz ami indul, szerencse kérdése. A forgalmi irodán általában tudják előre. A légkondis egy kicsit drágább.
Azért augustusban 2 gyerekkel nem vágnék neki csak úgy Egyiptomnak!!!
www.bishbishi.com itt megtalálsz mindent,a képek megfelelnek a valóságnak szerintem ne foglalj előre,hanem ott próbálj alkudozni,ha esetleg nincs szobájuk,akkor a környéken még van jó pár hasonló pl a pingvin vagy az aussi camp
Csak a vasút viszonylatban tudom elmondani, de ha az állomásról kilépsz egy térre jutsz amiből több utca is leágazik, Balra lesz az egyik utca az, de ha megkérded elmondják.
Sok a hostel amúgy és nem téma találni.
Luxor nagyon jó város és többet ér 2-3 napnál föleg ha bejárod a környéket (királyok, királynők völgye, karnak, stb).
nekem speciel jobban bejött mint Kairó és mi 10 napot is maradtunk annyira tetszet.
Jó kis oldal,sok érdekeséggel. Bár azt nem tudom,hogy mitől rizikós megvenni a vízumot Egyiptomban? Pláne,hogy itthon 9000 Ft a követségen,kint meg nincs 3000 ft se.A Sínaira pedig van ingyenes vízum.
Én a Delta busztársasággal mentem és baromira nyomták a légkondit egész éjjel.Amúgy is hideg van éjjel a sivatagban,de ezzel még rátettek egy lapáttal.Dahabból Kairóba majd megfagytam.
Érdekelne a tengeralattjáró, de sajnos nincs búvárvizsgánk és meg egyszer bepánikoltam mert addig úsztam befelé a míg hirtelen nem láttam a "talajt" : azt hittem sose érek partot , úgyhogy marad a halak szemlélése partközelben. Ja és Bölény nem nagyon tud úszni, nem tudja eldönteni, hogy a súlya lehúzza vagy az un. úszógumi :)fenntarja-e! Hú ,ezért, kapnék , ha olvasná, hihi!
Kösz, akkor úgy legyen hogy kimegyek a buszpudvarra megkeresem a luxorba menő buszt , felülök , ha megérkeztem akkor nézelődök egy darabig, aztán szállást keresek és maradok 2-3 napot.Könnyű szállást találni? vagy van valami "bejáratot" hotelotok?Igen, ezt tartom a legmefelelőbbnek, nem vonzott az hogy végigszaladom az országot . Inkább visszamegyünk mégegyszer és akkor felső egyiptom. Múmia? anyám! hát ezt is látni kell egyszer!Most akkor tanulmányozom a luxori dolgokat, mit is érdemes megnézni, a gyerekeim quadozni szeretnének a sivatagban és tevegelni , amaradék időben meg uszikálunk a tengerben, meg a boldogságban- remélem.Arik vagytok:) egyszer.. ha nyerek a lottón elutazunk együtt világot látni.
Asszem azért melléfogtunk, mert Bölénynéni és Bölény Úr nem biztos, hogy a "kis" pulyákkal be fogja barangolni Felső-Egyiptomot!:-) De a Luxor-múzeumot miért vetted ki a felsorolásból? Szerintem az is megéri a kissé borsos árát, főleg a múmiák "királyi"-ak!:-D
Nem kell befizetni az utazási irodák fakultatív útjaira,mert önállóan is tökéletesen meg lehet oldani.Szerintem,ne menjetek 2 helyre (ha csak nem egy nagy rohanást akartok),hanem töltsetek inkább 2-3 napot Luxorban.Ha mégis Kairót (piramisok,mecsetek,kopt negyed,bazár,citadella) választanátok,akkor vegyétek bele a programba még Alexandriát,egy rövid kirándulást megér. A kairói múzeumtól nem tudom miért vannak annyira elájulva,az asszuáni Núbiai Múzeum 5x jobb.Egy kicsit még körülnézhettek a Hurgadha környéki sivatagban,vagy van ott valami sárga tengeralattjáró is,de erről a Hurgadha topikban biztos többet tudnak.
A Memnon-kolosszusok Thébában vannak, így az is kimaradna. A luxori út meg nem drágább Hurghadából, a busz ugyanis 25 font a tengerpartról. Szerintem jól teszi, ha onnan indul, bár Kairóból is lehet, onnan meg vonatta (lehet) király. Erről Pere tudna (többek közt) mesélni! Üdv a fedélzeten, Bölénynéni!:-)
Ha kirándulni szeretnétek nem Hurghadára kellett volna befizetni , hanem Kairó + Hurghada ,vagy Nílus +Hurghada . Így drágább is + jóval fárasztóbb is !!
mindenképpen menjetek el Cairoba ,ahol a museumot feltétlen meg kell nézni, a piramisokat Mennon kolosszusok-de ez ugy is egy csomagban van plussz apróságok. aztán amit nem szabad kihagyni az a luxori progr!!! "arra a másik szerelemre" nem lesz lehetőséged -sajna. hali
helló. Hurghadába megyünk és onnan szeretnénk utazgatni néhány helyre, mivel még nem tájékozódtam eléggé,tegnap döntöttem le és fizettem be az utazást, hogy mit is zseretnénk megnézni , tőletek szeretnék ötletet kérni,ami belefér egy hétbe( búvárkodni nem fogunk,legfeljebb egy nap strand).Köszi
Állítólag a gát alatt már nincsenek... A víz nagyon tiszta, a helyiek simán isznak belőle. Itthon aztán jól rámijesztettek, hogy a Nílusban is lakik egy bilharzia nevű métely féreg, ami régen nagyon tizedelte az egyiptomiakat. Egy orvos ismerősöm aztán megnyugtatott, hogy azért sokat kell tenni, hogy megfertőződjünk vele, és egyébként is jól gyógyítható...
Nekem is van még egy doboz mangó a hűtőmben, legrosszabb napjaimra tartogatom... Ezt a hibiszkusz szörpöt legközelebb kipróbálom...
Sajnos nálunk úgy készül a rostos üdítő, hogy ott kinn kifacsarják a narancsot, dobozolják saját maguknak, aztán a csontszáraz rostot lefagyasztva eladják nekünk és mi meg felvizezzük... A hazai gyümölcslevek nagy része meg tökből van... :-(((
És hazafelé tényleg nem nézik a súlyt... Meg azt sem, hogy hány 1 dl-nél nagyobb kiszerelésű folyadék van a kézipoggyászban :-)))
ja és semmi drog meg ilyenekről szó sincs. normál cigi(dohány).
meg ha valaki hozna nekem megjutalmaznám érte bőségesen. (nem irom hogy megveszem jó pénzért, mivel jövedéki termékkel nem lehet kererskedni.ebbe a hülye unios rendszebe.)
no ami szerintem világbajnok, az a mangó rostos üditőjük.sűrű és édes.
az van ráirva hogy 25%-os de sűrűbb az álaga mint a mi akármelyik 100%-os löttyeink.ősszehasonlithatatlan a mi hig löttyeinkhez képest!
ajánlom mindenkinek megkostolni.(már a repülőn ha egypt air-al van az ut).
ugyanezt a mangot lehet kapni szörpbe,igy gazdaságosabb hazahozni belőle.
én mindig megpakolok belőle hazafelé.olyan a csomagom mintha a padlóhoz ragadt volna, mikor a hordár megemeli:-))
25-30kg hátizsák felad, +10kg utipogyász!még a repülöreszélván nem szoltak a sujért.:-)
amimég finom a hibiszkusz szörpük./az is van a képen/.ebből olyat lehet csinálni amit itt-ott itadgatnak a programokon,papiruszvásárlásnál,illatszereseknél...
az áruk ha jo helyen veszed és ki van rá irva arabul,és nem engeded magad átb@sni: a 2 dl 1-2 efont,
1l 5-6 efont
szörp 6 efont./szirupnak mondják/
ilyen boltokba lehet a szörpöt megkapni többekközött.
Átküldöm majd búvárkontaktot,de az illető lány :) Dahabban én a Bishbishi Campben voltam,40LE volt a 2 ágyas,saját fürdővel WC-vel.Előnye,hogy a főútról egy kis mellékutca vezet be ide,inkább apartmanházak egymás mellet,nagy udvarokkal,ahová le lehet ülni.A part kb 50 méter (mint általában mindenhol.Szemben van vele a Pingvin,ez kicsit jobb,de drágább is.Egy a tulaj.Ha leszálltok a buszról,ott már ott vannak a szállodások általában,keressétek Alexet vagy Jimmyt (KIng of Dahab szerényen). Ők szerveznek kirándulásokat mindenhová.Vízhőmérséklet nem befolyásolja a látási viszonyokat.Fellukat meg már leírták elöttem :)
Ja, és még egy: a szállodákban sincsenek szabott árak, alkudni lehet... Meg egyáltalán, a busz és vonatjegyen, belépőkön kívül mindenre... A kajára is csak ott nem akudtunk, ahol szabott áras étlapot hoztak...
Felukka: általában minden szállodában megszervezik, de odamehetsz hozzájuk a kikötőben is. Szállodás azért jobb, mert a minibuszt is hozzászervezik. Eléggé bejáratott szakaszok - és hozzá tartozó viteldíjak - vannak, de lehet egyedi igényed is. Próbálok mellékelni egy képet. Kb. 12 m x 4 m vitorlás hajó, egy fedélzettel, wc, mosdás a parton meg a Nílusban. Van egy kis kajüt az orr alatt, ahol lehet öltözködni. Főznek is rajta.
Mi átlag 30 LE/fő-ért aludtunk egyszerű arab szállodákban reggelivel, de tiszták, volt saját fürdőszoba, melegvíz, légkondi. A szobákat mindig meg lehet nézni. Kérdeztünk 3 * szállodákat is, ezek 40-50 LE körül kezdődtek... Ott viszont a programszervezésért többet kérnek...
Lehet hogy akkor nem teszek be érkezéskor Kairói napokat és inkább ezeket is délebre töltjük Luxor és Asszuán környékén, Abu Szimbeli kiruccanással és akkor a végén lesz csak Kairó...
A Dahabi szállás érdekel mindenképp.
Mondjuk ugy hogy hátizsákos szint az igény tiszta fürdővel. Nézegettemmár én is 50-60 font körül jó lenne az ár bárhova. Ez reális?
Megköszönöm a buvársrác e-mailjét is. Eléggé kezdők vagyunk még nincs tú sok merülésünk és jó lenne pár hasznos tanács ill támpont hogy mire számíthatunk.
Nem tudom pl hogy a víz hőmérsékelete befolyásolja e a látnivalókat a vízalatt.
Ez a felukka bérlős dolog hogy működik? Odamegyek egy hajóhoz és megmondom merre akarok menni, megalkudunk, és ha van valami érdekes útközben megkérem kössön ki? Ill ha pl hotel szervezi akkor vannak konkrét útvonalak hogy mettől meddig megy a hajó? Vagy én mondom meg mit akarok?
Egyébkén hogy kell egy ilyen felukkát elképzelni? Jó láttam már képen, de ez igazából csak egy"ladik" vitorlával? Vagy van benne egyéb felszerelés? Fedett rész?
Kb ugyan azt csináltam,mint Bogenvilia. Én éjszakai vonattal,egyből Asszuánba mentem,kb délre ért oda.Szállás,majd,pihi,este Núbiai Múzeum.Ezt feltétlenűl ajánlom,mert szerintem magasan veri a KAiróit.HAjnali 3-kor indulás Asszuánba,majd onnan vissza Philea sziget,Gát (a gát szerintem elég érdektelen),Kitchen Island (gyönyörű botanikus kert).Érdemes átmenni a túl partra,kolostor és Aga Khan (?) síremlékéhez. Délben felluka,másnap reggelig,majd Okm Ombo,Edfu minibusszal.Luxorba.Luxorban 2 tömény nap. Alexandriában nem voltam,de többen mondták,hogy jó.Beszéltem egy ott tanító holland lánnyal,ő is azt mondta,hogy sok minden nincs,kellemes városka,pár műemlék,tengerpart (bár ez januárban hideg). Mózes hegyre vigyetek váltóruhát,mert felfelé megizzadtok és piszkosul tud fújni a szél.Hálózsákot is érdemes vinni.Matracot és pokrócot lehet bérelni a csúcson,10 LE volt 1 éve. Dahabban szinte állandóan fúj a szél,este már hűvös tud lenni.Hurgadhaban van barátom,aki ott vezet merülést,néha Dahabban is,ha érdekel adok elérhetőséget.Szállásigényetek nem tudom milyen,de DAhabban nagyon jó helyet tudok,olcsón.
A helyzet az, hogy mi is 1 hetet merültünk és 1 hetet utaztunk... De ez az egy hét nagyon tömény volt, az ember egy idő után telítődik a sok látnivalóval. Nekem Abu Szimbel megérte, valószínű nem jutok oda még egyszer... Nagyon szép a Núbiai sivatag és a Nasszer tó is. Asszuántól Luxorig is van látnivaló (Como-Ombó, Edfu, Esna), mi felukkával mentünk déltől másnap reggelig majdnem Como-Ombóig, onnan kisbusszal Luxorba és közben megnéztük a látnivalókat. Ezt Asszuánban a szállóban szervezték meg nekünk. Az abu szimbeli kirándulást szintén...
Szerintem januárban nincs nagyon charter, és tényleg azt javaslom én is, hogy egyből repüljetek Luxorba vagy még inkább Asszuánba. Egy Sharm elSheikh vagy Hurghada charter nagy időveszteség és kb. árban ugyanott van. És jól teszitek, ha a merüléseket az út közepére teszitek pihenésként, aztán Kairo és környéke.
Mi 2 napot voltunk Asszuánban és 3 napot Luxorban, kevés volt... Főleg Luxorban sok a látnivaló.
A búvárkalauzom szerint a Vörös tenger januárban azon az északi részen kb. 21 C.
Luxorban a komp 1 LE, fejenként ennyiért átvisz a motoros kishajó is, ha legalább 4-5-en vagytok... Sajnos nem láttuk, de van a karnaki templomban fény és hangjáték, 75 LE.
A konflis általában olcsó, mi is 5-10 LE között mentünk. Luxor, nyugati oldal félnapos taxizás ha jól emlékszem 30 LE, de ha a szállótól indul és átvisz a hídon, akkor 80-90 LE is lehet.
Ásványvíz (1,5 l) 2 LE, de a templomoknál drágább... Cola, dobozos rostos üdítők (1 literesek, nagyon finomak, össze sem lehet hasonlítani az itthoni pancsokkal, igaz kicsit édesek, mi vízzel higítottuk) 4-5 LE. Persze pofátlanul mindenre 10 LE-nél indul az alku... Néha kicsit kiborultam rajtuk... Egy normálisabb étteremben egy fogás 40-50 LE.
Ha legközelebb mennénk, én is repülővel elmennék Asszuánba, és onnan visszafelé tenném meg az utat. Sajnos Hurghadából indultunk, és onnan nincs közvetlen járat, az átszállásokkal annyi idő lett volna, mint a busz. És jóval drágább.
Mi vonatoztunk is I. osztályon, hazai IC színvonalú és alig késik. Luxor-Asszuán 35 LE, 3 óra. A jegyet előre kell venni, van dohányzó és nemdohányzó. A buszokra vagy a buszon adják a jegyet, vagy közvetlen indulás előtt a menetirodában (hehe, mert egyáltalán nem biztos, hogy elindul a járat...). Aztán szinte minden megállóban ellenőrzik, hogy megvan-e. A buszok általában dohányzóak és tapasztalataink szerint sokat késnek.
Hát igen, tulajdonképpen azt nem sikerült kideríteni, van-e vmi módja az útbaeső romok megtekintésének...
A kitchenen nem voltunk, csak szűk 2 napunk volt Asszuánban: Núbian Museum, Abu Simbel, Philea, High Dam, kőbánya, meg egy kis felukkázás a szigetek között, séta egy núbiai faluban... ekkor mehettünk volna a Kitchenre, de már sötétedett, és elegünk is volt a hajnali 3-kor kelés után...
Luxorból Hurghadára elég sok busz indul, van amelyik Dahabig megy (du. 5-kor). De meg kell kérdezni előre, mert van téli-nyári menetrend. Luxor-Hurghada 5 óra busszal+ min. 1 óra késés...
De ha vártok egy kicsit, már majdnem Safagáig érnek a sínek... :-))) Hamarosan lesz vonat is!
Dahab környékén Szines kanyon,Fehér kanyon -egy nap a kettő Szent Katalin kolostor vagy éjszakai indulás a Mózes hegyre,napfelkelte,majd a kolostor megtekintése Sinai déli csücskénél a víz alatti nemzeti park Dahabtól 20 percre a Blue Hole + van még egy csomó roncs a félsziget környékén azt hiszem a fáraó szigetre is el lehet menni Dahabból,de ebben nem vagyok biztos Luxorból este 9 felé indult busz Kairóba,ami megállt HUrgadhan Kairóból Luxorba a vonatjegyet vegyétek meg előre,szerintem nem kell hálókocsis,a sima üléseket is egymással szembe lehet fordsítani és itt 60LE körül van a jegy,míg a hálókocsi kb 300 LE Kairóból 1 napra érdemes elmenni Alexandriába,a vonatközlekedés nagyon jó
Abu Simbelbe úgy lehet menni, hogy hajnali 4-kor indul a konvoj Asszuánból, aztán kb. reggel 7-re ér oda és 10-kor indul vissza. Ott csak 2 sziklatemplom van és semmi más, arra elég az a 3 óra. Inkább felukkázzatok Asszuántól lefelé 1-2 napot. Bár mi most voltunk és éjjel nem volt melegünk a felukkán...
Azért januárban merülgetni elég ijesztően hangzik... Még a Vörös tengeren is...
en remélhetőleg ősszel megyek,célpontom a királyok völgye,és a hatsepszusz temploma közti gerinc megmászása,naplemente fentről,majd naplfelkelte luxor felől.
egyiptom hihetetlenül csodálatos!!!! Most reggel érkeztem haza, de cseppet sem szívesen. Az első látogatásom volt, de biztosan nem az utolsó. Ahhh... Az elmúlt kilenc nap minden percét élveztem. Tegnap este még Kairó huszonfokok meg ahva.... ma reggel meg Budapest és 6 fok...
bringat bereltunk vegulis, es ma bejartuk luxor nyugati partjat. neha megizzadtunk, de azert igy is jo moka volt. 30-ert berteltunk ket bringat, a taxi 50-ert vitt volna minket egesz nap, de igy sem bantuk meg.
amugy tenyleg olcsosag van itt, de oda kell figyelni, mert azert sok penzt el lehet szorni 10-20 fontonkent...
amugy csodalatos orszag, nagyon kedves emberekkel es nagyon jo hangulattal. ma este meg luxorban vagyunk, holnap reggel vonattal megyunk tovabb asszuanba, majd holnap utan este meg vissza kairoba.
koszonom mindenkinek a tanacsokat, nagyon hasznosak voltak.
Mi bicajt béreltünk, sztem az az egyik legpraktikusabb (és olcsóbb) megoldás. Szintkülönbség gyakorlatilag nincs, még én sem szálltam ki a nyeregből, pedig nem bírom az emelkedőket.:-)
Egyébként Luxorra szerintem is húzós a két nap, de megoldható.
ha nincs valamilyen fotós programod,akkor a microsoft picture office managerben a képszerkesztésnél van egy olyan lehetőség,hogy képek tömörítése,aztán mentés másként és már meg is vagy
Rájöttem, hogy összesen 1 olyan képet csináltunk, amin nem mi vagyunk elsősorban. Szégyen gyalázat, de ezt a hibát tényleg csak itt követtük el.Ha velem együtt is megnéznéd, én szívesen feltenném, csakhogy valamiért nem megy. Mailben simán elküldöm, de itt tök béna vagyok..
Ja, elfelejtettem mondani! Ha megadod az e-mail-címed, küldenék egy pár képet, csak hogy legyen kedved lemenni Asszuánba.Egy fotósnak főleg kihagyhatatlan....
Amikor hajóval átmész a Nyugati partra, ott találni kell valami kisbuszt.Vannak távolságok, és árnyék semmi. Ne gyalogolj! Nem tudom, hogy az utazási irodák ezt előre leszervezik-e, de olyankor mindig van mibe azonnal beszállni.Reméljük, nem csak az előre odarendelt klímás buszok várnak fuvarra....
A szállodában páran összeálltunk és befizettünk egy magánidegenvezetésre.Kisbusz+idegenvezető egész napra.A sírok között a völgyben csak gyalogolni lehet,de pl a Kiályok -völgye és a Hatshepsut síremléke között azért van egy kis távolság.Ha csak egy napotok van akkor szerintem gépjárműre fel!
már megy a countdown, egy hét múlva dobbantunk kairóba...
olvasgatom az útikönyvet, mindent teljesen jól leír, már majdnem azt érzem, hogy elveszi a hátizsákos utazás varázsát :)
de egy dolgora nem lelel: Luxorban, ahol két-három napot tervezünk eltölteni azt írja, hogy a nílustól nyugatra, ahol a királyok völgye és több más sír és templom is található, óriási távolságok vannak az egyes pontok között. a melegbe nyílván nem a legnyerőbb mód több km-eket gyalogolni a tűző napon, van erre vmi megoldás?
a könyv említ szamarat, tevét, biciklit és taxit is, de nem tudom, hogy a gyakorlatban melyik működik (pl taxival tényleg végig lehetne rallyzni az ókóri műemlékek között?).
erről van valakinek tapasztalata? márciusba ugye talán nincs akkora hőség, így én hajlok a bringázásra, de ha hegyre fölfelé sokat kell tekerni, akkor inkább felejtős. nem vagyok puhány, gyaloglok is, ha arról van szó, csak nem akarom, hogy azzal menjen el az időnk, mert egy napunk van az egész nyugati partra.
--------------
kilencből az első három napot kairóban töltjük, az fix. utána luxorban kettőt, és még mindig az a kérdés, hogy onnan tovább menjünk-e asszuánba (+1 nap) és még tovább abu szimbelbe (+1 nap) majd onnan vissza kairóba, vagy inkább luxor nyugis megtekintése után (2-3 nap) le a sínai félszigetre még 2-3 napra. ez majd ott kiderül...
Sokan beleesnek abba a hibába,hogy ugyan mit számít az a pár font,hisz még így is nagyon olcsó.Például egy francia sráccal beszélgettem a szálláson.Mutogatja nekem,hogy a kairói szálloda által kinált,Luxor-Kom Ombo-Edfu-Asszuán-Abu Simbel túra vonatjeggyel,szállással csak 800 font oda-vissza.Én pont akkor jöttem vissza erről az útvonalról.Kicsit utánaszámoltam,hogy mit költöttem és kb 500 fontba volt az út,de már belépőkkel együtt.Végül is nem sok a 800 font,még belépők nélkül sem,pláne egy franciának.Vagy a másik eset,ahol azt írta egy fórumozó,hogy a szállodában csak 40 font volt a szoba és nem akartak belőle alkudni,mert annyira olcsó.Erre válaszként valaki azt írta,hogy ott a normál szobaár 20 font szokott lenni és ha kiadják ennyiért a szobát,akkor biztos megéri a szállodának.Valamint pont az ilyenek miatt drágul,hiszen itthon sem fizetsz 50 forintot egy zsemléért ha 20 forint a normál ára.Szóval tessék nyugodtan alkudni,mert egyrészt ezzel az ember nem drágítja az olcsó országokat,másrészt amikor hosszabb túrán van valaki ez sokat számít.
KAiróban összeismerkedzem egy holland lánnyal,aki ott élt már jó két éve.Ő megadta az iránymutató árakat és nem is volt semmi gond.Beültem a taxiba,mondtam a címet,majd kiszálltam és fizettem.Általában furcsán néztek,de vita nem volt.Igaz ehhez tényleg tudni kellett az árakat.Az Lp pedig legalább 1 éves árakkal dolgozik,még a lefrissebb is.
Nem is az, legalább is amíg nem vagy nagyon képben az aktuális árakról. Ha már tudod azokat, akkor működhet. A LP árai viszont többnyire már akkor elavultak, mikor frissen kijön a könyv...
Szerintem is alkudni kell, az LP árai ahhoz jók irányáraknak.
ez a taxis kérdés érdekes. mindenki azt írja, hohgy alkudjunk, és előre állapodjunk meg egy árban, még a beszállás előtt.
erre az lp azt írja, hogy üljünk be nyugodtan, menjünk, majd a végén fizessünk annyit, amennyi a reális ár egy ilyen útért (és van mellette egy pár irányár). azt is mondja, ha nagyon jajjgat, holgy ez kevés, akkor hagyjuk ott nyugodtan. nem tudom, de nekem ez nem tűnik túl korrektnek...
szia, igen olvastam , de nem nagyon ír részleteket, csak annyit hogy egy pultnál bejelentkeztek és mikrobussza odavitték öket.. gondoltam itt többet megtudhatok.
Aki bebeszéli magának, hogy Egyiptomot meg tudja nézni 1 úton, az v. megfeszíti magát, v. hazudik. Bíztasd magad azzal, hogy a Vörös úgysem márciusban a lagfincsibb, és úgyis a Sinain érdemesebb megnézni.
azt már látom, hogy felső-egyiptom és a sínai is nem fog beleférni a 9 napba. igaz, hogy vissza kell menni még egyiptomba majd máskor, de vörös tenger miatt azért fáj a szívem egy kicsit. kívácsni lennék rá azért...
Na, ez szerintem is jól hangzik!Már csak az kell, hogy totoo-nak is tetszen, ugyanis ő utazik. Ha jól jönnek a járatok, és hamar van szállás is, akkor ez tartható. Mi hajóuton csináltuk ezt végig összesen 7-8 nap alatt.Persze, ott minden le volt előre zsírozva.És az sokat számít.
Ha Asszuánt is beleveszitek akkor a következő a szitu.Éjjeli vonattal délután 1 körül érkeztek meg Asszuánba.Nekem nem túlzottan jött be a város,de a Núbiai Múzeum szerintem magasan veri a kairói múzeumot,a Kitchen ISlanden gyönyörű a botanikus park..Abu Simbelbe a konvoj (csak azzal lehet menni) hajnali ötkor indul és délután 2 felé ér vissza.Ha akarjátok még aznap megnézhetitek a Philea szigeti templomot,ami tényleg csodálatos.A gát szerintem nem éri meg azt a fél órát sem,amit ott töltöttem.Luxrból van este busz Kairóba,amiről Hurgadhán le lehet szállni.Azt nem tudom,hogy konvojos e,mert végigaludtam az utat.Sínairól (Dahab) ha jól emlékszem napi 3 busz volt KAiróba.Reggel,délben és este 10kor.Az este 10-es másnap reggel 7-re ért Kairóba.
Sajnos tudomásúl kell venni, ha nem akartok rohanni akkor nagyon kevés a 9 nap.
HA kihagyjátok a Sínait,akkor mehetnétek így is :
1-3 nap Kairó,3.nap éjjel vonattal Asszuán.
4.nap Asszuán szálláskeresés,Núbiai Múzeum
5.nap Abu Simbel,Philea sziget
6.nap KItchen Island,délután minibusszal Kom Ombo,Edfu,Luxor (bár lehet ez sok egy napra)
7.nap Királyok Völgye
8.nap Karnak,Luxori templom,utazás vissza Kairóba
9.nap ha van még energiátok és időtök Alexandria
Ez is zsúfolt,de legalább nagyjából végigmentél a Nílus mentén.
A tömegközlekedéssel nincs semmi probléma,egyszerűen csak nagyok a távolságok :)))
Valószínűleg időben is jobban jönnétek ki, mivel Asszuánból ugyanúgy vissza lehet menni vonattal Kairóba.Így csak 1 vonalon utazgattok.Ott legalább biztos, hogy van tömegközlekedés.Szerintem a Luxor-Hurghada vonalon csak a szervezett utasok konvojai mennek(nem 1000%), és arra felkerülni elég nehézkes lenne. Aztán ha ennyire érdekel a Sínai, arra egyszer elmentek külön. Én így csinálnám, ha most kezdeném.
Én nem tudom, hogy miért, de nekem pont Asszuán volt az a hely, ahova még egyszer szívesen visszamennék.A város légköre, klímája, v .ki tudja, mi tehet róla.Ott már más a növényzet(vannak olyasmi növények, mint a leander)csodálatos alakú sziklák, nagyon finom(nem dögletes)meleg.És mire odaértünk, már remekül ki tudtuk élvezni az ottani bazárt is.Remekül mulattunk ott.A núbiaiak már 36 fokban képesek télikabátot és meleg csizmát venni.Alig akartuk elhinni.Megnéztük a Philae -sz.-i templomot, és felukkáztunk a Níluson.Csak ajánlani tudom....
Kadves totoo! A szakértőség nálam is túlzás, de tanácsot azért adhatok. Mi szervezetten csináltuk meg ezt a programot (legalábbis a Kairo-Luxor rész teljesen ugyanez volt). Szerintem ez abban az esetben tartható, ha minden marha jól le van zsírozva, így tényleg belefér az időbe. Nekünk azonnal mindig ott volt a transzfer, jól kipihentük magunkat éjszaka,stb....így viszont még csak megterhelő sem volt. Ha nálatok ez nem így lesz, akkor inkább lassítsatok a tempón. De kérdezem én is:miért mentek Alexandriába, meg a Sínaira? És Hurghadát is kihagynám.Inkább lefelé még Luxortól!Esna, Edfu,Asszuán, Abu Simbel.Ezt sokkal inkább ajánlom.
Szakértőnek nem nevezném magam,de ez elég sűrű.Ha ez esti vonattal mentek,akkor kb 10 körül értek Luxorba.A Királyok Völgyée kell egy nap,de a Karnaki templomban is el lehet veszni1 anpra,olyan hatalmas,plusz ott van még a luxori templom is,ami nem kevésbé érdekes.
A Sínaira Hurgada felől nem tudom mennyi idő alatt jutsz el,de Kairóból kell vagy 10 óra.Másnap este meg irány vissza?Nem fogsz látni semmit,olyan fáradt leszel hogy nem fogod tudni élvezni.Szerintem Alexandriát hagyjátok ki és osszátok el a maradék napokat Luxor és Sínai között,ha már olyan sok dolgot akartok megnézni.Alexandria egyébként nem egy nagy durranás.Aranyos,kedves tengerparti város,de műemlékeket és romokat ne ott keress.
egy cimborámmal egyiptomjáró körutat szervezünk márciusban. a bp-kairo-bp repjegyek már meg vannak, lesz kilenc teljes napunk az országban. megvettem már az lp-t, ami elég nagy segítség. azt is nagyjából sikerült kitalálni, hogy mit nézzünk meg, de az idő elosztásával kapcsolatban bizonytalanok vagyunk.
a terv valami ilyesmi:
1-3. nap Kairó - múzeum - gíza, szakkara - kopt negyed - halottak városa - citadella - mecsetek - bazár
3. nap este utazás luxorba vonattal
4-5. nap Luxor, Karnak
5. nap este vagy vissza kairóba vonattal, vagy hurghadaba busszal, majd onnan egybol hajoval at a sinai felszigetre.
6-7. nap dahab, sinai felsziget
7. nap este vissza kairoba
8. nap alexandria
igy meg marad egy napunk, amit barmelyikhez hozzacsaphatunk
mi a velemenyetek errol? nagyon feszitett? eleg ido van benne mindenre? vagy ne probaljunk ennyi latnivalot belesuriteni?
na ha minden jól megy márciusban megyek Egyiptomba, és nagyon remélem hogy minden jol fog menni! Ha valakit érdekel, akkor irjon. Két hét, máricus 20-án indulnék, teljesen hátizsákos formában, egyéni szervezéssel, és Alexandriától Abu Szimbelig mindenhová mennék, a nagy helykere természetesen, vagyis Edfu és az oázisok is kiamradnának menet közben, tehát a program nagyjából:Bp. Kairó, Alexandria, Luxor, Asszuán, Abu szimbel, mindezt szépen nyugodtan, mindent megnézve, vizipipázva. Az ár kb. 120-130 ezer ft mindennel együtt, szervezetten ez kb 250 ezer lenne, plusz minden más.
Merthogy a repjegy malévval 70ezer, 50 ezerből pedig kijön a két hét, plusz mondjuk 15 dollár a vizum,amit helyben vennénk meg, érkezéskor.
Ez a Midan Thalat Harbról nyíló utcában van, a veve: Sharia Sabry Abou Alam 32.
Tel: 00 202 396 2318, mail: meramees_hotel@hotmail.com (vigyázz, nem tudom látszik-e, de itt egy alsó aláhuzás van) keresd Mr. Ash-t. (ez a keresztneve, egy nagyon aranyos srác, jól beszél angolul)
Az LP-ben is benne van ez a szállás, mi is ott találtuk, nagyon jó helyen van, tényleg 10 perc séta a muzeum, és olcsó kajálók is vannak a közelben. Különböző kategóriáju szobáik vannak, van folyosón fürdős, több ágyas, zuhanyozó a szobában, wc a folyosón, meg 2 ágyas fürdőszobás is, de ezt előre nagyon meg kell beszélni, ez csak néha szabad.
A mienk végül olyan 3 ágyas szoba lett, ahol a zuhanyozó a szobában volt, a wc a folyosón, de a mellette lévő ajtó volt, és rajtunk kívül csak 2 lány használta. A "hotel" egy bérház 2 emeletét foglalja el, belülről teljesen fel van ujítva, nagyon tiszta, régi, magas szobák vannak, minimális berendezéssel, ágy, fogas, asztal, mosdó, zuhanyozó volt a szobában, de az ágyak kényelmesek, minden tiszta. Törölközőt, plusz plédet lehet kérni, légkondi is volt, (valahogy nem kellett november végén :))
Ez a háromágyas szoba reggelivel volt 100 LE hármunknak. Ha 3 éjszakát maradsz vagy többet, a reptéri transzfer ingyenes, kijöttek értünk. (egyébként 50 LE) Befelé talán több.
ja, különben, ha valakit érdekel, tudok jó kis olcsó szállást Kairóban, teljesen normális volt. Az LP-ben találtuk, és bejött, jó helyen van, nagyon tiszta volt, de nagyon egyszerű. Semmi csillag, ilyenek... :))
Ja, ja! Hát nem igy nézett ki!! és a székek sem! :)) tényleg modern üvegpalota, fém vázakkal, csodálkoztam is, én sokkal szakadtabbra számítottam, dehát végülis amekkora forgalom ott átmegy... lehet, hogy felujították.
3 terminal van, én ugy tudom, csak mert, hogy eltévedtünk visszafelé, és mindhármat volt szerencsénk végiglátogatni... már tisztára izgultam. A dilis taxis a belföldi terminalra vitt ki, mi meg hülyék voltunk, nem gondolkoztunk, csak mondtam neki, hogy a reptérre vigyen. A tranzitvárós volt az a nagy üveg, és én tényleg nem láttam még ilyen székeket, (nem mind ilyen volt azért),hogy mint amikor tv-t nézel és felrakod a lábad, ugy meg volt hosszabbítva, kényelmesen lehetett rajta fetrengeni. (ki is próbáltuk a gyerekkel persze!! :)) És mondom láttam, hogy még egy hatalmas épül ott,kicsit arrébb. De tényleg olyan helyekre indultak onnan gépek... :))
Ez fura! én az ellenkezőjét mondanám mint Laci! vicces... :)) Most jöttünk haza kb. 2 hete, odafelé 4 órát vártunk a reptéren, visszafelé is volt vagy 2 óránk, jól körbenéztünk. Nekem teljesen modern hatalmas reptérnek tünt, minden tiszta volt, a WC-k is, még papír is volt mindenhol. Odafelé volt szerencsénk a business váróhoz is, kicsit bonyolultan értünk ki. Az is nagyon szép volt. A rendes tranzit váróban is kényelmes székek vannak, van olyan, ami félig fekvő-szerű, és még a lábadat is fel tudod tenni, nagyon jópofa. :) majdnem fekszel. VAn még gyermekjátszó is. (mi kisgyerekkel voltunk ezért tünt fel) van sok ajándékbolt, van kávézó is, ilyenek. És maga az épület is modern, csupa üveg, nekem tetszett. De kint nagy építkezéseket láttunk, lehet hogy egy uj csarnok is épül?
Ritkán látni ennyire lepukkant repülőteret, én egyszer (4 éve) vártam ott éjjel 5 órát semmi nem volt nyitva:-)), és koszos volt, a wc-ről nem is beszélek. A Hurghadai reptér sokkal kultúráltabb.
Sziasztok, Egyiptom felfedezése egyenlőre még nálam csak sorban áll (remélem nem sokáig), de a következő utazásunk miatt Kairóban fogunk átszállni. Tudna esetleg nekem valaki informáciot adni a reptér tranzitjáról? Visszafelé kb 6 órát kell várni és szeretném tudni hogy milyen kaja lehetőségek vannak stb.
én most gondoltam eggyet hogy kimegyek egy hétvégére kairoba ismét.egy barátom mondta tele van a töke mindennel,ugy elmenne valahova egy hétvégére,montam neki gyerünk egyiptomba.
ugyhogy megyünk.
mostanába nézek utána a vista irodába a repjegyeknek.legutobb jo volt a cég,adtak diákit,diákrepjegyet/alább irtam rola asszem./
Tudomásom szerint a reptéren nem adnak kétszeri belépésre jogosító vízumot,hanem csak egy pár okmánybélyegnek megfelelő egyiptomi bélyeget ragasztanak az útleveledbe.Azt hiszem 15 USD-be kerül ez.
Csak érdeklődnék ,hogy ki tudna nekem segíteni abban ,hogy Egyiptomban munkát találjak. Bárki aki tudd valamit annak nagyon szívesen leírom részletesen ,hogy mihez is értek. Nagyon hálás lennék minden segítségért.
amugy az 1 nap szakatt az eső ,hideg volt sötét felhőkvoltak,kilátástalan hogy lássuk a napot.
2 nap ,szel melegedő idő nyárias felhők 50%-ba már látjúk az eget.bizakodunk.
3.nap (napfogyi) hajnalba sűrű köd,de 9-körülre szétoszlik,felhű egy deka sincs az égen!!!
a tömeg is megérkezett ekkorra meg persze a katonai védelem,ugyanis jőtt a bubarak elnökük is nézni a napot.(helikopterrel).mink egyhelyről néztük az elnökkel,de a totalitás előtt besétáltunk a sivatagba onnan szuperebben láttuk.
rengeteg katona ,fegyveres volt,ugyanis mi a határon voltonk pont és az ugynevezett seni földjén aludtunk,libiátol 600 méterre.
szuper volt minden!! itt leirni röviden nem islehet.
mi értünk a helyszinre elsőkközt volt is még káosz velünk.nehezen nyugottak bele hogy mi nem lukszusturisták vagyunk nem kell a kenping, meg az ellátás,stb persze napi fejenkint40 euroért.aztán ránkhagyták,csak ne mennyünk a kenping közelébe(ami messziről nagy sátortábor zászlózva bekeritve elzárva).igy a sofőrök katonák nak kinevezett térségbe voltunk,sátrat vertünk,tökéletes volt!!
Nagyon egyszerű pedig.Általában (legalábbis DAhabban) a szállodák is szerveznek Aqaba-Petra túrákat,de ha egyénileg utazol akkor busszal irány Nuweiba és onnan speedboat 40 USD-ért kb 1 óra alatt átvisz.Van másik hajó is,de az nagyon lassú és sz...Jordán vizumot,tudsz venni a határon,sőt talán ingyenes ASEZA vízum is van,ami 48 óráig érvényes.Novemberben Nuweibából Dahabig 80fontért béreltünk kisbuszt,Sahrm kb mégegyszer akkora távolság.
Mindenkinek írom, illetve mindenkitől kérdezem, aki tud valami infót. Át szeretnék menni Jordániába, hogyan lehetséges Sharm-ból. Egyáltalán lehetséges. Kint voltam az utazás kiállításon, senki semmit nem tudott ajánlani Jordániával kapcsolatban.
mi azt agyaltuk hogy taxist fogadunk 3 napra,perasze alku után jo áron.( már voltam kint néhány szor tom hogy mi a dörgés:-)a minibusz,vonat(eséjtelen szerintem)távolsági busznál az a gond hogy csak az oda ut biztos ugyahogy,ha vissza indul a 20000 ember akkor tuti nem lessz hely vissza.talán ha valamely szállodák inditanak buszt odavissza az oké.mi ha visszaérünk beláthato időn belül,ugy 30.án hajnalba akkor probálunk menni a 8kor indulo busszal menni tovább sarmba vagy dahabba.
Szerintem egy géppel fogunk odafele repülni...Nem tudom hogyan álltok a szervezéssel, foglaltatok e szállást, én nagyon az improvizáció tüzes vizére bízom magam.
Megbeszélhetjük emailben is a részleteket.
Aktuális árakról milyen információitok vannak?
Apropo forint-árfolyamzuhanás: nem tudjátok, inkább USD-t vagy Eurot érdemesebb vinni?
Én közel egy hónapig leszek ott, ápr. 26-án van a visszautam.
Dahabon tudom ajánlani a Fighting Kangaroo Camp-et. Most voltunk két hétig. A kétszemélyes szoba 25LE, a háromszemélyes 30LE. Persze alku után. Érdemes foglalni, mert sokszor tele vannak. emil: gowmahaltoari@hotmail.com.
Luxorban a VAlentin Hotelben nagyon jo vezetot lehet fogadni aki elkalauzol a Kiralyok volgyebe es mas helyekre is.Erthetoen beszel angolul es nagyon sokat tud,szerintem erdekesen is adja elo.Az egesznapos minibuszos program belepok nelkul azt hiszem olyan 50-70 font volt per koponya.Hurgada tele van oroszokkal,de ha van ra keret akkor onnan van speedboat Sharmba es onnan mar csak egy ora Dahab busszal.Ha fellukaztok tisztazzatok le az idot,de ne csak a napot,hanem hany oratol hany oraig tart!!!
Csak akkor állítanak ki a Vistában is nemzetközi diákot, ha Mo-on is rendelkezik az ember diákigazolvánnyal. Hát mi ezt buktuk, mindegy.
Viszont: március 12. - 27. között Egyiptom!!!! Kairó (persze Gisa meg a többi), Al-Fayum oázis, Asszuán, Abu-Szimbel, Edfu, Luxor, Hurghada és ha marad még időnk és persze pénzünk, akkor Sínai.
A Vistában adnak diákot, ha megmondod, hogy egyiptomba kell. Magyar diák nélkül -azt mondod, h nincs nálad- 3500 körül van, de megéri, sok a kedvezmény.
üdvlehet azért adták meg mert nálúk vettem meg a jegyet is,vagyi s forditva,mondtam kell a jegy,utánanéztek a gépen mennyi,mondták diákival olvsóbb, mondtam már nem vagy unk diákok, mondták nembaj,ők csinálnak diákit 1600ért.és lezavarták 1óra alatt négyünknek.fotót meg beragasszuk.
szerintem hivd fel a szegedi irodát és mond hogy a barátodék(mi) mondtuk hogy vettünk ott jegyet igy.mi egy szőke hölgyel beszéltünk (30 körüli),keresd azt.aszem 3 dolgoznak,a másik 2 hölgy nem szöke.
Ha van ervenyes magyar diakodakkor a vistaban is kene adniuk,bar lehet hogy teljesen beszuntettek.A hallgatoi onkormanyzat nem tudja hol adnak?De tudsz Egyiptomban is csinaltatni es oda nem kell semmi papir,altalaban a recepciosok meg tudjak oldani es rendes hologrammal ellatott kartyat kapsz.
Szeretném megkérdezni, hogy kaptátok meg a nemzetközi diákot, mert nekem is szükségem lenne rá, de felhívtam a Vistát, megkérdeztem, hogy létezik-e ilyen, hogy 36 éves korig adnak, és azt mondták hogy ilyen náluk nincs. Én lemennék Szegedre ha ott kiállítanak nekem diákot, de esetleg megtudod kérdezni, hogy valóban adnak-e? Előre is köszönet... (e-mail címem: nandiandi2@freemail.hu)
A King Tut Hostel a Mekivel szemben levo haz 8.emeleten van,privat lift is rendelkezesre all.A szoba tiszta,2 db furdo es wc van a 10 szobara,de rendesen takaritjak.A recepciosok jo fejek,angolul tudnak,ha 4 ejszakat vagy tobbet vagy akkor allitolag adnak repteri transzfert.Erdemes neten foglalni szallast,mert eleg nepszeruek.Ajanlanak programokat is,ha kered,de altalaban eleg dragan.
Ha fellukazik valaki akkor ne csak azt beszelje le hogy ket nap egy ejszaka,hanem azt is hany oratol hany oraig!
szia Bali-lover, en most voltam novmberben es januarban egyiptomban es a kovetkezoket ajanlanam Kairo : King Tut Hostel,Meramais hotel a szobak kb 30 fonttol,dorm 20-tol Dahab : nekem a Bishbishi Camp a nyeri,szoba 2o fonttol,de a Pingvint is ajanlom Luxor : Valentin hotel, szobak atlagbn 2o fonttol Asszuan : Nubian Oasis Hotel ,szoa 20 fonttol Abu Simelbe a tura 75font volt,Edfuban pedig rengeteg a turista
el Alameinbe Kairóból érdemes leruccanni? Ui. úgy terveztük, hogy a Kairo - Assuan útvonalat vonattal tennénk meg, azt meg nem hiszem, hogy megállna el Alameinben.... Ti hogyan tervezitek??
Meglepődtem, hogy mennyire friss ez topic, ugyanis elkezdtem a legelejéről olvasni.
Nos, ahogy korábban már írtam, mi márciusban szeretnénk nekivágni a hátizsákos túrának, szinte azonos uticélokkal: Kairo, Assuan, Abu-Simbel, Edfu, Luxor, Hurghada, Sínai (more likely Dahab).
Tudnál esetleg szállásokat ajánlani és árakat is hozzá?? Köszi szépen!!
tekintve az egyiptomi infrastukturát, a helyszinen-sallum városába nem lesz nagyon semmi,még szerintünk szállodák sincsenek, turista ide a libiába vezető utra egyéb esetbe nem jön.
a társasutat szervező valamelyik iroda is ugy hirdeti hogy elszállásolás beduin sátrakba türténik.
amugy ha megnézitek térképen nincs messzebb mint a siva oázis,sőt ha valaki oda tart érdemes ezt a kitérőt tenni Mathru várostol nincs200km.
szerintem érdemes a z eseményre kimenni, valószinü totál káosz lesz,egy halom "luxusturista",közlekedés,nyomulás stb..
és nemkell sokat tervezni az utat,ugyanis ugyis minden akkor és ott dől el.mivel párszáz éve nemvolt egyiptomba napfogyatkozás ezért okos senki sem lehet.
érdekesség: ha a piramisoktol jó irányba indultok /gyalog/kb1.5-2 km-re ilyen érdekességekre lelhettek a homokon,nem is kell ásni utánuk.én is ledöbbentem,lehet találni kő és bronz eszközökett is. volt hogy felnapot régészkedtem es a kutya se jött erre.
végre valaki akit érdekel!lehet mi vagyunk ketten az országba:-))
mi nem csillagászőrültek vagyunk ám:-)en már többször vóltam kint.
szeritem szuper hely egyiptom.
mi már megvettük a jegyeket 03 26.-ára 23-10kor induló gépre.ára 55600 forint volt mindenestül(illeték ado minden.)nemzetközi diák igazolványt is csináltak az irodába ahol a jegyet vettük,bár egyikönk se diák.nemtom ez máshol is természetes e, itt mondták:ha nem vagyunk még 36 évesek akkor csinálnak és igy olcsóbb lesz a jegy. amugy78000 lett volna.
minégyen megyünk hogy beférjünk a taxiba,mert azzal megyünk el a libiai határhoz.szerintünk egy taxist a legbiztosabb megfűzni hogy legyen a milyenk három napig és vigyen el tutira.
mi 10napra megyünk 3 nap az eseményre,majd a többi cairo.
keresnék még egyiptomról térképet,részleteset/autos jellegüt/
ha tudnál,tudnátok valami jó oldalt ahonnan letölthetö lenne.
Én februárban voltam régebben, azért a tengerparton, illetve a sok légkondi miatt a buszokon elkél a pulóver vagy a kiskabát. Igazából márciustól fincsi az idő.
Mi úgy tervezzük az egyiptomi túránkat a párommal március közepén, hogy Kairo 2 (max. 3 nap), majd éjszakai vonattal le Asszuánig, ott még 2 (max. 3) nap, majd felukkán fel Luxor, ami 2 nap és végül Hurghada egy kis búvárkodás.
Üdv. Szamosv! Csak most olvastam végig a teljes topicot, ha jársz még erre és aktuális még a weblapos kérdésed akkor küldj mailt, a címem publikus. zo_lee
Mivel eloszor voltam Egyiptomban s csak novemberben az idojarasrol inkabb nem mondanek semmit.En oktoberben indultam el otthonrol egy 4 honapos turara, nalam egy vekony kabat es egy meleg pulcsi van csak,de nem hinnem,hogy szukseges mas.Ha jelent valamit november elejen meg kint aludtam Jordaniaban,Wadi Rumban a sivatagban a szabad eg alatt.Halozsakom van,de tenyleg csak azert volt ra szuksegem,mert tudtam,hogy lesz csillagos eg alatt eltoltott ejszakam.A szallasokon nem hasznaltam,pedig csak olcso helyen voltam.Nezd ha gondolod vegyel egyet es vigyed,10ezerert mar lehet kapni jot,kicsit es konnyut.
Elméletileg a harom leghidegebb hónap a december, januar, február, tehát ha decemberben nem volt nagyon hideg kairoban sem, akkor ugye délebbre sem lehet probléma, ez evidens, a tengerparton persze másképpen alakul a dolog.
Azt azert remélem, hgoy februárban is elég a meleg pulover, és kabat nem kell,mert azért annyit cipelni nem nagyon akarok, ughyogy két meleg pulover szerintem elég? Szerinted?
Viszont azt hiszem hálózsákot vinni kellene, ártani nem fog egy könyebb es olcsóbb hátizsák, esetleg ha a szálláson is tisztasági problémák lennének,v agy egyszerűen csak hdieg van éjszaka, akkor talán nem árthat.
Decemberben kifejezetten nagyon meleg volt delen,Asszuanban es Luxorban 30 fok korul volt es este se lett huvos,rovid gatya polo egesz ejjel.Kairoban huvosebb volt,plane este fele oda mar kellett a hosszu ujju.
Sajnos a februari idojarast nem tudom,de a statlapon az idojarasnal van egy link,wunder-valami azt hiszem es ott szerintem van statisztika.Most novemberben Dahabban este mar huvos volt a szel miatt,de Asszuanban 35 fok korul volt,es a Niluson is eleg volt egy halozsak.
Igen, egyenlőre egyedül, de azért valaki nem ártana, két ember jobb szállás meg alku meg ilyen ügyben, azért irtam.
Sajnos nevemberben egy hirtelem haláleset miatt nem tudtam menni, pedig volt akciós malév jegy, ha két repjegyet veszel,a kkor az egyik ingyen van, éás már 3 ember összejött, de én nem tudtam menni a fent már emlitett ok miatt.
A nagyobb könyvesboltokban van csak, az egyiptomi potom 7500FT-ba kerül. Nem mindegyik ilyen drága, de ez nagyon vastag könyv, azért ennyi. A tunéziai csak 4 ezer.
az LP a lonely planet röviditése. ez egy nagyon hires sorozat, az utazok bibliájának nevezik, és rendkívul jol használható, kifejezetten hátizsákos turistáknak tervezték, tehat az önállóan utazok számára. eredetileg angol nyelvu, de pár éve a park kiado elkezdte magyarra forditani es pl az egyiptomi rész megvan magyarul, meg ciprus, kuba, tajföld, olaszország stb.
alap, e könyv nélkül nem nagyon lehet igazan jól és hatékonyan utazni, főleg nem egy olyan országban, mint egyiptom.
az utazas.com egyiptom topicjaban sok leirast találsz errol, láttam már hogy oda is irtal.
A tura belefer az idobe,csak foglalj elore jegyet a vonatra,mert nekem Luxorban 2 napot kellett volna varni a jegyre,igy aztan a kenyelmetlenebb 10 oras buszozas lett a vege.Szuezben mit akarsz megnezni?Igaz en csak keresztulhaladtam rajta,de eleg nagy lakotelepvarosnak latszott.Asszuant 2-3 nap alatt le lehet tudni.En KAirobol mentem egybol oda,delutan 1kor ott voltam,kis pihi,este NUbiai muzeum,varosnezes,masnap hajnalban indulas Abu Simbelbe,delutan Philea sziget.Harmadik nap szigetek (kitchen,elephant),majd tovabb indulas.Luxorban el lehet veszni,de ha csak szokasos rovidprogramot tervezed,akkor bo fel nap alatt le lehet tudni a Kiralyok volgyet (3 sir),majd egy napba belefer a Karnak es Luxor templom.Persze rengeteg dolog van meg,mindne attol fugg mi mennyire erdekel,lasd szamosv beszamolojat,leragadt 4 napra Alexandriaban ha jol emlekszem :)) HAlozsak szerintem felesleges,ha csak nem alszol szabad eg alatt.
Sajnos novemberben nem tudtam elmenni Egyiptomba, igy tavasszal kell pótolnom, valoszinűleg még az itteni télből szeretnék elmenni, február vége felé, teljesen egyéni szervezésben, kb 15-16 napra. Végigolvastam sok fórumot, megvan a magyar nyelvű LP is, és sok más egyéb infom van, de egy-kettőt még kérnék tőletek.
1. Milyen idő van egyiptomban február vége felé? Ha jol tudom ez még javában főszezon kinnt, de utálom a telet, igy mindenképpen akkor szeretnék menni, térképem és utikönyvem tehát van.
Amit szeretnék bejárni: Kairoban három nap kb, aztan a piramisok, majd tovább Luxor és Asszuán felé, mindenhol szépen nyugodtan körülnézni, mert rohanással nem sokra megy az ember.
Abi szimbelt sem hagynám ki, olvastam róla, hogy mikrobusszal szépen elvisznek ha befizetsz a túrára, érdekes lehet.
Utána még visszamennék Kairoba majd Alexandriába, és Szuezt sem szeretném kihagyni, majd kairobol haza, kb ez a terv.
Szerintetek mennyire megvalósitható ez, mennyire kell ebben az időszakban előre szállást foglalni?
Belefér ez a sok program, amit kigondoltam?
Főleg éjszakai vonatozásra gondoltam, ekkor ugye nem kell szállással foglalkozni, ezért pénz és időtakarékos megoldás, ezért azt hiszem hálózsákot vinni kellene, erről mit gondoltok?
Nezd meg az utazas.comon az utitarskereso rovatban a sziriai utazast szeptemberben cimu topikot,ott vannak a haverjaim akikkel mar sziria meg volt es most Egyiptomot tervezik hatizsakkal valamikor marcius tajekan.
Nagyon halkan kérdezem, hogy esetleh lehetne csatlakozni? Vagy tudsz valakit, vagy egy olyan helyet ahol útitársakat találok? Sajnos ahol eddig a neten jártam mindenhol gyér volt a látgatottság!