Az Amtrak-nak szállított Siemens masinán a kilométeróra mellett van a két nagy levegős körműszer megjelenítve a display-en. Na, az kinéz valahogy.
1216, 8090, f.sig van a display, tényleg kutatni kell az adatok után. A néni meg vernyákol egyfolytában, hogy stőrung, mer' kevés a főlégtartónyomás, akkora a levegőigénye a göncnek, hogy na. És hát nem mindegy, hogy 7,8 van, vagy meg ötésfél... Én igénylem azt az információt (időfüggő fékeknél pláne).
Az ML-en tévébe (noch dazu almenübe!!!) pakolt tempomat olyannyira botrányosra sikerült (kezelésében is, működésében is), hogy a köv. szoftverrel kompletten áttervezték. Kíváncsi vagyok...
Jelenleg: egy simi, menü, még egy simi, tempomat be, akarod?, igen (harmadik simi), aztán a + és - softkey, ami kezelésre hangjelzést ad, viszont ha 2-3 mp nem telik el a két érintés közt, akkor ugyan hangjelzést ad, hogy a kezelést vette, de az alapjelen nem változtat. Azaz bámulhatod azt a sz.rt, hogy akkor most vette, nem vette, hol tartunk... gyalázat. Sokan nem os használják, de hát azért lenne, meg hát a talenten megszoktuk (az sem valami jó, de az ML-hez képest matyóhímzés), illetve ez taurus módra együttműködik a vb-vel, azaz nem hagy határsebesség fölé menni (elvileg), szóval én nem hanyagolnám.
Ja! És gyors, vagy kényszerfékezés után kikapcsol, szóval.kezdheted elölről.
Ja, viszont az ML-en legalább klasszik a levegős műszercsoport. :)
Az elmúlt évtizedekben azt szoktam meg, hogy a levegős információkat nagy műszerekkel tolják az arcomba.
Minek a levegős műszer? Mert benne van az E.2-ben?
Új technika, új szokások.
A főlégtartó üvölt, ha sok a szussz benne és kiabál, ha túl kevés.
A fővezeték nyomást eddig is csak fékpróbánál néztem, fékezésnél már érzésre megy. Meg különben is, mennyivel volt jobb egy analog műszer, ami több tized pontatlansággal mutatja az értéket? Semmivel!
A fékhengernyomások szintén érzésre mennek, alapvetően az ED fékkel fékezünk. Ha meg tolatsz, akkor nem a műszert figyeled, hanem valami viszonyítási pontot keresel a pillanatnyi sebességed meghatározásához, közben meg játszol a fékkel. Ja, persze néha odapillantasz ..... oszt?
Szóval: semmi szükség az analog levegős műszerekre, a nyomások nagyságából pont annyi látszik a képernyőn, amennyi kell. Több monitor sem kell, ez miatt pláne nem!
A 187-es sorozaton már főlégtartónyomás oszlop sincs. Van egy tartály szimbólum, alatta az aktuális értékkel. Bőven elég, a kutyát sem érdekli az az érték sem. Ha kevés a lég, úgyis nyekereg valamit.
Pont ez az én bajom is. Az elmúlt évtizedekben azt szoktam meg, hogy a levegős információkat nagy műszerekkel tolják az arcomba. Most meg keresni kell a monitor sarkában egy csíkot. Értem én, hogy olcsóbb, de akkor legyen még egy monitor, mert a jobboldali display már áttekinthetrtlenül zsúfolt.
De ha ez nem tetszik, mit szólnál egy 186 pulthoz, ahol jobb szélen a levegős műszerek alatt van a főmegszakító és az áramszedő kapcsoló? :)
Ez meg beleillik a Bombardier által kitalált EUCAB (egységes vezetőállás) koncepcióba, amit egyedül ő alkalmaz (hogy nyelne sünt, aki erre a vezetőállás kialakításra az áldását adta)
AFB-t kapcsolod a displayről, tök felesleges neki külön kapcsoló. Egyébként meg ez egy prototípus gép, a sorozat gépek már kicsit mások, pl a Mirel sem ott van már. De ha ez nem tetszik, mit szólnál egy 186 pulthoz, ahol jobb szélen a levegős műszerek alatt van a főmegszakító és az áramszedő kapcsoló? :)
Ha van külön Jeti fórum akkor odavaló, ha nem akkor jó lesz itt is. Holnap, 15-én lesz egy Bécs-Bp.Nyugati-Bécs Railjet. Filmforgatás miatt. A Nyugatit nem írtam el. Valamikor reggel jön, és késő éjjel megy haza.
véletlen találtam meg mást keresve ezt az ősrégi kérdést. Igen járt, ha nem is hivatalosan. Feleségem 2010 őszén vagy 2011 év elején utazott Sopronon keresztül elterelt RJ-el. Ott ismerkedett össze egy gyerekorvossal akivel névjegyet cseréltek és sok év után nemrég kereste meg szakmai ügyben.
Van valakinek olyan képe , ahol a GySEV matricás előfogatolja a MÁV Teknőt , és a kép helyszíne Almásfüzitő - felső ? Ha Van , kérem ide tegye ki ! Köszönettel !!
1116 195 lett az első NightJet Taurus. Tegnap az első útjai egyikén Hegyesbe hozott egy tehervonatot, hatalmas meglepetés volt. Fotó inkább csak dok. jelleggel.
Talán mert abból a 282 ( + 50 darab 1016 ) darabból kicsit nagyobb az esélye, hogy olyan gépre esik a választás, ami nem járhat be hozzánk, azt meg ugyebár nehezen tudnák beküldeni hozzánk...
Üdvözletem, az lenne a kérdésem hogy, láttam a neten egy képet azt hiszem RTS 1216 volt, 3 display volt benne, a bal oldali az ETCS volt, ÖBB 1216-ba is így van megoldva az ETCS display, vagy ott nem építettek be 3. displayt, egyáltalán van benne ETCS ? Másik kérdésem az lenne WLC 1216-ba asztal felett bal oldalt van valami display az milyen display lehet, esetleg nincs valakinek képe róla
Valaki meg tudná mondani, hogy mikor szedték le az FTC Taurus (470 005) matricáit? Annyit tudok, hogy valamikor 2015-ben, ennél egy kicsit közelebbi időpontot szeretnék. A választ előre is köszönöm!
Nem értem, mit keres a 470-006 jelen pillanatban az 564-es kör IC-n ? Semmi keresnivalója ezen a vidéken.Valami súlyos tévedés történhetett. Ahogy nekem elmagyarázták, ezeknek a mozdonyoknak kizárólag az 1-es és 8-as vonalon kell járniuk, és a Traxxkonak is többnyire ott kell közlekedni, hogy kiváltsák a Taurus műszaki vizsgálati idejét,vagy a pihenését. Nem akarok provokálni senkit, de annyira jó lenne, ha mifelénk(100) is járna időnként egy-egy jobb gép
A tehervonatok mellékhatása. Az ÖBB (mint tudjuk, áttételesen az RCH tulajdonosa) a tranzit tehervonatok rugalmasabb kiszolgálása miatt több Taurust szerelt fel Mirel vonatbefolyásoló berendezéssel. Ezért szükség esetén könnyebben talál gépet a személyforgalomra is.
Amúgy én már régen felhagytam itt a szakmaiság kérdésével. Éppen csak azt várnám valakitől, hogy a bejárati jelzőn piros fény világít... Mindenki csak okoskodik
Jó látni, hogy még itt vagytok ebben a szakmaiatlanságban, mindent elárasztó pixeláradatban... Régen nem nagyon szerettem a kommentjeidet, főleg amikor az én hozzászólásaimra érkezett valami frappáns beszólás, de visszanézve igazad volt. Ennyi érzelem elégi volt mára. :) Nem lehetne újra valami szakmai dolgot belevinni ebbe topikba? Nem ilyenre gondolok, hogy nem ég a fényszóró és akkor nem engedi be a gépet az osztrák stb... Egyébként is, ki az az osztrák?
Így érthető. Mivel nemzetközi forgalomban vannak, nem engedhetik meg, hogy hónapokra kiessen a gép és pl. tehervonatozzon. Ezért látni mindig mindegyiket menni. bár múltkor a 8-as egy jó ideig eltűnt. Ezt jó látni, hogy legalább ezeket emberségesen karban tartják. Gondolom úgymond "gyakran" kell cserélni az fv-t, mert sokat mennek, bár jó(/jobb) pályán.
Nemzetközi forgalomra vették azt a 10 Tauruszt .. de a mai napig nem értem ezeket a fellángolásokat .. 10 Taurus.. eh.. vettek volna 50-et .., vagy ott a 25 Traxx.. és a plusz 25 .. ? Dehát mint tudjuk ezeknek is megvan a maguk oka és ezzel is jól járnak bizonyos emberek .. :-(
A Taurusok azért mennek jól,mert az osztrák tartja karban,Linzben...
Ha azoknak is így kopna a kereke,be sem engedné az osztrák :D A fényszóró nem ég pl akk először szól,hogy csináljátok meg,következőnek meg azt mondja,hogy ez a gép így márpedig nem fog bejönni....
Sajnos 3 nap után lecserélték a 7-es taut egy szilire és mostanáig a tau az osztrákoknál volt, viszont most nézem hogy visszajött Ferencvárosba. Remélhetőleg vissza szerez a Latorca egy taut de ha nem sikerül akkor legalább egy traxxot kapjon. :)
"Plusz Záhony felé egy a 6009-IC34/IC33 (Latorca IC)-6008 kört ".
Szia !
Ez már sajnos nem él, (mindössze menetrendváltást követő 2 napig volt 470-es) , 43-as viszi a fenti fordát, mint ahogy a Hortobágyot is Nyíregyháza -Keleti között.
Össze-vissza. Több jár állandó jelleggel Ausztriában, de leginkább az 1-es vonalon: a Keleti és Bécs között a Lehár, Hortobágy, Kálmán Imre és Avala EC-ken, valamint a szombathelyi és soproni IC-ken. Plusz Záhony felé egy a 6009-IC34/IC33 (Latorca IC)-6008 kört. Miskolci IC-ken, sebeseken is elő-elő fordul egy-egy. A legbiztosabb: iemig.mav-trakcio.hu
Emberek, mióta van leszedve a 470 005-ről a Fradi női kézisek gúnya....? Ma meglepődötten láttam közeledni kéken, távolról 6-osnak láttam, mert kopott az eleje, de oldalról már egyértelművé vált.
Mint tudni lehet, a hetekben két bérlabanc is "levetkőzött". A 061 volt az egyik, itt egy rövidke videó róla, ahogy éppen kihúz Győrből: https://youtu.be/J9wJwpcKvKs
Most a GySEV saját tulajdonú Tauruszainak külső megjelenései után "kutakodok". Konkrétan, hogy zöld-sárga színben mikor és hogyan alakultak a pályaszám-feliratok. Ezekhez kérném a segítségeteket.
Azt tudom, hogy az 501-esnek volt kék felirata, ami 2002. júliusa és októbere között változott sárgára (ha a fotók dátumozásának hinni lehet). A többi érkezett-e kék pályaszámmal, vagy csak sárgával?
Egyenszínben mikor változott a típusjelölés 1047-ről 470-re? Már amelyik megérte. Azt sikerült kiderítenem, hogy az 505-öst még "Széchenyi"-s köntösben;
az 503-ast "Liszt"-ként (2012. 01-03. hó között valamikor) érte a számváltás;
míg az 504-est "Haydn"-ként 1047-esnek láttam, aztán 470-esnek "140 éves GySEV"-matricával. Tehát kizárásos alapon csak az 501-502 lehetett GySEV-uniformisban új típusjelöléssel. Legalábbis amit eddig megtudtam. Ezekről valami információ?
(Fél-OFF: Aztán látom pár olvasattal lentebb, hogy az 502 még mindig repce-ruhás, s gyanítom: már nem 1047-es.... :-D )
15208 Fonyód-Sátoraljaújhely sebesvonatot ma a 470 003 taurus (Német-Magyar barátság éve) mozdony húzza Keleti pu.-ig. Arra kérném meg akik közelbe laknak és ráérnek,hogy legyenek szívesek lefotózni ha nem nagy kérés.Ja és ha indafoton föltenné vagy a facebookra de akkor ide kiírná hogy melyik vasutas oldalra töltötte fel a fényképet.Előre is köszönöm.
Nemrég téma volt itt a topicon, hogy az ÖBB gépeknél mi volt előbb: az új ÖBB logo vagy a 3. áramszedő leszerelése. Akkor kerültek elő képek új logos, de még 3 áramszedős mozdonyokról.
Úgy tűnik ez nem minden esetben volt így: egyes mozdonyokat előbb fosztottak meg a 3. szedőtől, minthogy megkapták az új logot.
Hmmm. Ha nem tévedek sokat, akkor a következő képek alapján jobban járok egy német-féle harmadik szedővel egy Roco-gyártmányú Dispolok-gép modelljén, mint egy magyarral?
A harmadik áramszedő palettája a Balkán-csomag része, az ex-jugoszláv alagutakban alkalmazott felsővezeték-felfüggesztés miatt kell (keskenyebb valamivel).
Pontosítás kedvéért, azokra az MRCE-gépekre gondolok, amelyek még sárgán is bejártak hozzánk, vagyis "eleve" harmadik szedős és EVM-szereltek... ;-)
"A második képen a magyar szabvány paletta van a modellen."
És ez most helyes? Vagy mindkettő típus lehet.... (lásd a korábbi hsz-eket). De hogy rövidre zárjuk a kérdést: a 063/069-es "EuroGate"-Tauruson magyar szabványféle szedő a harmadik?
Talán találtam valami használhatót. Ha jól sejtem, a hazánkba bejáró ex-Dispolok/MRCE gépek csak színt váltottak, más átalakításon nem estek át...
Szóval:
A paletta az a rész, amit kopás esetén (üzemszerűen, jobb esetben) cserélni lehet? Ez van benne a saruban (áramszedőfej stb.) vagy minek nevezett szerkezetben?
Megint csak ha jól sejtem, akkor a Roco modelljén az első képen nincs helyesen a szedő; míg a másodikon igen?
A Győr-Csorna közti vágányzár miatt a győri GYSEV pályaudvaron tárolták a szerelvényeket. A videón éppen Sisi indul IC szerelvénnyel a pályaudvarról: https://youtu.be/CgieJeJPDWk
Hát én már 3 napja figyelem az emigen és ugylátszik hogy az egyik nap Debrecen-Bécs (142 Hortobágy EC) és vissza (143 Hortobágy EC)a másiknap Debrecen-Nyiregyháza-Keleti pu. (560 Holló IC) és visza (568 Tulipán IC) de lehet hogy valamikor megváltozik.Ja meg ezen a napon Bécsbe ment.
Szerintem igen. Arra írtam, hogy kicsit hadi lábon állok az angollal, de a lényeget ki tudtam hámozni. Ami megmaradt bennem az az átszámozások, meg hogy Ferencvárosban történtek a beavatkozások.... s most rémlik is, hogy mintha írva lenne a harmadik szedő ottani felszerelése is... :ő
Ez a RailColor hasznos portál, elég sokmindenben kaptam választ, nem csak az itteni kérdéseimre. Ez is bekerült azon hasznos portálok közé, mint pölö a gugli vagy a wiki, a RailFan ill. vagonweb stb, stb. De ugye, ez szubjektív vélemény.
Mindegy, csak a szarv (vagy hogy hívják a szedő két szélét-végét) jól látszódjon. Közben nézegettem más, bolgár villanygépet, s azt véltem észre venni, hogy erősen hasonlít kialakításra a mieinkre. A román áramszedőkre ezt nem mondható el.... :-)
Ebből merek következtetni, hogy az érintett Taurusoknak a harmadik szedője igencsak hasonlatos lehet a hazai Bikákéra.
Nem csoda, hogy belegabalyodtál... :-D Kérdeztem én sok mindent, még olyat is, amely csak érintőleges a topik témájának.
Tehát az ÖBB-és gépekről (1116 001-025) IGEN, lekerültek a harmadik szedők.
A Dispolok-vasak (ES64U2 060-07x, legalábbis az új számozás szerint) is eredetileg három szedővel jöttek ki, és NEM kerültek le a harmadik csápok.
Az Öbb-nek vannak utólag EVM-el felszerelt gépei, 068-075 illetve 254-259, amik rendelkeznek bolgár, román és némelyik török engedéllyel. Ezekből van, amelyik kapott harmadik áramszedőt, szintén 1600 milliméterest.
Ezek szintén ÖBB-vörösek?
...a 1116 014 és 015 pedig rendelkezik horvát engedéllyel, nekik 1800 milliméteres paletta van a harmadik szedőn.
Hmm. Na, ezt meg kell lesnem!!! :-)
...a 182 095-099 gépeken pedig 1450 mm palettával van szerelve.
Ez, ugye, a svájci drót alá...?
A "BosporusSprinter"-ek harmadik szedőjéről tudna valaki mutatni nekem közelebbi fotót is?
A Szergej 50. évfordulójára a Ferencvárosi fűtőházban 2015. május 30-án tartandó rendezvény részletes programját 2015. május 14-én nézheti meg a www.terepasztal.shp.hu honlapon
Várjál, kicsit belekeveredtem, mert reggel volt... :)
Te az MRCE gépeit kérdezted, én meg az Öbb-s gépekről beszéltem... :)
Az MRCE 182 060-074 gépeken a harmadik áramszedő 1600 mm, a 182 095-099 gépeken pedig 1450 mm palettával van szerelve.
Az Öbb-nek vannak utólag EVM-el felszerelt gépei, 068-075 illetve 254-259, amik rendelkeznek bolgár, román és némelyik török engedéllyel. Ezekből van, amelyik kapott harmadik áramszedőt, szintén 1600 milliméterest.
Ha jól emlékszem, a 1116 014 és 015 pedig rendelkezik horvát engedéllyel, nekik 1800 milliméteres paletta van a harmadik szedőn.
Abban egészen biztos vagy, hogy a 001-025-ös 1116-osokról NEM szerelték le a harmadik szedőt? ;-)
Mert mindig is kíváncsi voltam, hogy tud-e nekem valaki mutatni olyan fotót, ahol ÚJ logós Tau 3 szedővel rendelkezik. Mert S-logóst már láttam KETTŐ szedővel....
Egy kicsit sikerült elterelnem a témát az eredetitől, de megértettem ezt is.
Nos, akkor a szlovén/olasz futásengedéllyel rendelkező Taukon is 1450 mm-es réz, 3 kV egyenáramú paletta van?
Ami azonban jobban érdekel, ha csak a tetejét és szerelvényeit látom egy Taurusnak, meg tudom-e állapítani, hogy milyen harmadik szedővel rendelkezik? Ha igen, mi az a jellegzetes "vonása" (pl.: az osztrák/német drót alatti szedő vége 3 ágú villára emlékeztet; a magyar lekerekített, stb.) Legelőnyösebb az lenne, ha képekkel is lehetne szemléltetni.
Most próbálok olyan képek után kutatni, ahol a 060-075-ös Dispolokon rendesen lehet látni a harmadik szedőt (is)...
Angolból nem vagyok perfekt, a gugli-fordító meg egy igen érdekes katyvaszt hozott ki, de azért a lényeget ki tudtam hámozni. Ám választ arra nem kaptam, hogy miért láthattam kétféle perforációt ugyanazon a gép keretén. Időbeli eltérés előfordul(hat) a különböző képek elkészülte között. Most meg nem mondom, melyik mozdonnyal kapcsolatosan futottam ebbe bele a railfaneurope.net oldalán
"detail changes 1047 001, 002, 003, and 008 were delivered with both Siemens and KraussMaffei markings, perforated in their frame ends up front and on every side. The other machines only carry the name Siemens. This changed because the manufacturer of these machines changed its name in September 2001 from Siemens-KraussMaffei to Siemens after the latter one had increased its share in the total company from 25 to 75%. This of course has to be visible on the products right away!"
Hmm, ez érdekes... Akkor csak a lényegi kérdés(ek):
A 060-075-ös tartományú gépek harmadik szedője ránézésre melyikre hajaz jobban: a svájcira vagy a "magyarra"? Gondolom, ES64F4-es egyik szedője sem stimmel.
A 095-098-as tartományú gépeken, ha jól sejtem, akkor a RJ-gépekhez hasonlóan svájci paletta van.
Mi a helyzet a szlovén, esetleg olasz oldalon? Arrafelé milyen palettás gépek járnak?
Erről a Siemens vs. Krauss-Maffei kooperációról eddig is tudtam:
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/EuroSprinter
Először elkezdték az egyik féle borítással gyártani, majd jött egy újabb verzió? S ezért képesek voltak új burkolatot készíteni? S mikor kezdték cserélni; "V6" nagyjavításon (revízió?), vagy ahogy éppen beesett napi karbantartáson?
Harmadik áramszedő sokfajta lehet. Az Öbb 001-025 gépein a harmadik szedő 2060 mm széles palettával volt. A magyar gépekre azért nem kellet, mert addigra átállították a felsővezeték kígyózását, így elég volt az 1950mm szélles paletta is. Az Öbb-sről meg nem szedték le a harmadikat. A Dispolok Bosporus Sprinter gépein (182 060-074) a harmadik áramszedő a Bulgáriában és Románia egyes részein megkövetelt 1600mm szélles palettával van szerelve. AZ Öbb-nek jelenleg is vannak három palettás gépei, a Railjet gépeken az 1450 mm széles svájci paletta van, az RCA gépein pedig a horvát/szerb 1800 mm széles.
Most nézegettem pár fotót, s egy újabb kérdés merült fel bennem:
Miként lehetséges az, hogy ugyanazon a gépen a bal ütköző feletti burkolaton hol "Siemens"-, hol "Krauss-Maffei"-felirat látható? Néha még ugyan azon végen is eltérő...
Konkrétan a GySEV 501, 502, 505, 061-es; MÁV 001-es psz.-ú gépekre kerestem rá (eddig).
Nem tudok elszakadni a három szedős Taurusok kérdésétől... :-D
Most az érdekelne engem, hogy a nálunk is közlekedő Dispolok/MRCE masinák harmadik szedője megegyezik-e azzal, ami anno kezdet-kezdetén az osztrák gépeken is volt?
Másik, hogy ha anno az ÖBB-és vasak három szedővel közlekedhetett, akkor a MÁV/GySEV 1047-esek miért csak kettővel rendelkezett?
A válaszokat előre is köszönöm! További szép napot, üdv:
Igen, ismerem az oldalt, szoktuk is lesegetni, hátha vmelyik eljön Győr-Bp felé...
Viszont ahogy ezt az ÖBB-s oldalt nézeget(t)em az jött le, hogy a Westbhf-on többször megfordul werbelock, viszont videókon meg a Hauptbhf-on jól látszik, hogy oda érkezik a kék színű cseh-osztrák railjet illetve a DB ICE szerelvény is, ami azért szintén különleges lenne, élőben :) Lehet úgy kell megoldanom, hogy délelőtt itt, dután ott???
"Szakmai keresztkérdés", mert lehet Ti - gyakrabban publikálók - jobban képben vagytok.
A 7 éves kisfiam nagy vonat-mozdony (főleg matricás Taurus) rajongó, így gyakran megyek vele "vonatlesre". Szerencsére az 1-es fővonal mellett lakunk így nem nehéz akár Győrbe, akár Bp-re eljutni.
Már tavaly megígértem neki - de sajnos nem jött össze -, hogy kiviszem Railjettel Bécsbe egy egész napos vonatleses kirándulásra.
Ez most nyár elején 100%ig megvalósítható. A MÁV oldalon már néztem is a kirándulójegyet ami a legkedvezőbb számunkra.
A kérdésem csak annyi lenne, hogy Bécsbe melyik pályaudvarra érdemes menni s ott elcsellengeni?
A Wien Westbahnhof-ra vagy a Wien Hauptbahnhof-ra? természetesen megnéztem mind2 elhelyezkedését, képeit, videókat róla, stb...
A cél, hogy esetlegesen minél több ÖBB-s vagy más matricás Taurusba és minél érdekesebb mozdonyokba, szerelvényekbe fussunk bele. Melyik pályaudvaron a nagyobb az esély? (gondolok itt ilyesmire hogy nálunk pl. a Keleti a legnagyobb esélyes ilyen témában).
Előre is köszönöm a segítséget, illetve minden építő jellegű 5letet.
Anno, 2011-'12 között az ÖBB bikái húzták az IC924-913 számú vonatpárt. Ezekről a vonatokról van pár videóm, itt megnézhetitek összegyúrva őket: https://youtu.be/i3fTGPzaE_g
Pár darab szlovén ES64U4 féle vonyítás egy videóba sűrítve még 2012-ből. Szerepel benne az akkor még bajor matricát viselő 541 001 is. :) http://youtu.be/xPe4i-dMJ0U
Háááááát, ha az a "jóóóó múltkor" azt takarja, hogy jóóóó másfél-két éve.... akkor meglehet. :-D
Témára térve: ha az emlékeim nem csalnak, akkor 2008. nyarán lőttem egy Dispolok-tandemes konténervonatot, s az egyikre biztosan mondom, hogy "EuroGate"-s volt, a másik.... asszem, logó nélküli. Ha sikerül életre kelteni a winyómat, fel is tudom tölteni a fotót. Bár, sokra nem mennénk vele, mert elég elkapkodott képnek sikerült. Mostanság startoltam rá ismét a témára, s egy pár fórumot, képgalériát átnyálaztam, de teljes bizonyosságot egyik sem adott. Egészen mostanáig. Ez a RailColor egész jónak bizonyult, még kérdések nélkül is. :-)
Nem ledegradálás képpen, de egyszerűbb, ha leírod a kokrét kérdésed és a RailColor.net-nek akik megválaszolják pontosan a "vándorlásokat" :-) Apropó .. láthattalak a jóóóó múltkor a Keletiben ?
Tehát, ha jól értelmezem a gugli-fordítást: bejöttek 2005-2008 között szép sorjában 038-052 psz.-ig terjedő Disolokok, s egy 1-3 (az első kísérleti/próba üzem - 048 & 052 - esetében 5) hónap után hazatértek 60-as és 70-es pályaszámokkal. Oké.
Mindegyik megkapta a harmadik szedőjét. Ez is oké.
Csak a 063-as és 069-es viselte az "EuroGate"-logót?
Sárga köntösű Dispolok Tauk után érdeklődnék, hogy mely psz.-úak közlekednek.... izé, közlekedtek még a fekete korszak előtti színvilágban. Ezek közül melyek voltak:
három szedősek
logó nélküliek
"boxXpress-esek"
"EuroGates" (azután csak a 063-ra került rá a "boxXpress.hu" logó?)
Válaszokat előre is köszönöm! További kellemeset! Üdv:
Jjja, azt tudtam, hogy a külsők maradtak, de azok melyek? Azok lennének az eredetiek, a belső meg a MÁV akkori cikk-cakkjához "igazítottak? Apropó, s mikor kerültek le róluk?
Majd az okosok mondják pontosan, de a lényeg, hogy nálunk hozzá igazították a drótot, ezért nem kell már a harmadik. Azokon maradt, amit a labancok Svájc vagy Szlovén felé használnak.
Ha már úgy is szóba került a 2 vs. 3 szedő kérdése. Megint csak a WikiPediára hivatkozva úgy tudom, hogy a hozzánk bejáró, első 25 osztrák Tauruszon eredetileg 3 szedő volt, de a hazai rekonstrukciók következtében feleslegessé vált, s leszerelték a harmadik szedőt.
Melyiket?
Melyek maradtak? Amelyek tőlünk nyugatabbra is használnak (ergo, amivel az "eredeti" példányok is kigördültek a gyárkapun)?
Bolgároknál viszont kell at 1600mm paletta, meg románoknál is van olyan szakasz. AMi szép, hogy nincs villamosított határátmenet Bulgária és Románia között... A Vidin - Kalafat közé épült hídon sincs drót...
Nemtom, a Wikipedia mennyire megbízható a kérdésben, de az ott írtak alapján amelyik Romániába, Bulgáriába engedélyezve van, annak már rajta van a harmadik szedője is a szűkebb horvát űr-/szerkesztési szelvény miatt.
Valakinek ötlete, hogy mi célból és milyen vonatot húzott most a 008-as MÁV Taurus Münchenbe? Éppen most érezik München Hbf-re. Köszi a válaszokat előre is.
16 euró lenne egy poszter ára, és 7 euró a postaköltség, ami osztódna. Egynél több darab rendelése esetén a poszter ára is csökken (2db 13,5euró/db, 3db 11,95euró/db, 4db 10,95euró/db)
Átadás-kifizetés Bécs, Budapest, Debrecen (karácsonykor).