Néhány bejegyzéssel ezelőtt írtam erről, én is kicseréltettem, 13,7-8 -al töltött. Ahogy az előző hozzászóló is írta, azt mondta a szerelőm is, hogy ezeknek sajnos gyárilag ilyen alacsony a töltése. Minden esetre azt is mondta, hogy 14 V fölött az igazi a töltés, de a generátor állapotán is sok múlik, ezért szétszedte és kitisztította, kenőanyagot adott neki, ahová kell, aztán kimérte, de jól töltött....nem gondoltam volna, hogy ennyire el van koszolkódva, persze 12 év alatt sok minden éri ezeket a dolgokat...a fesszabályzó csere után (a csere után a töltés 14.3 V ) se múltak el azonban a hidegindítási problémáim, pedig minden évben új akkut kellett venni bele, de már pár nap után el kezdett az új akksikkal is nyekeregni, és nagyon lassan forgatta át a motort az önindító. Gondoltunk önindító hibára is, de a szerelő azt mondta, hogy annak semmi baja, és azt javasolta, hogy vegyek bele Baren Polar akkut, mert az a tapasztalata, hogy némelyik autónak (szerinte még azonos típusokon belül is akad valamiért eltérés) nagyobb indítóaram kell, mint amit az átlag akksik tudnak, és egy ilyen nagyobb indítóárammal rendelkező akksi beszerelés után rendeződik a probléma.
Mivel a fesszabályzó csere után se szüntek meg a gondok, ezért így tettem, vettem egy Baren Polar akksit, és az után rögtön, már több mint 2 hónapja megszüntek az indítási problémáim, azóta semmi elektromos bibi. Mindenképpen ajánlom én is, hogy vidd el szerelőhöz, szedje szét a generátort, takarítsa ki, kenje meg a szükséges helyeken, ez tizenéves autónál amúgy is alap, és akkor ki is lehet méretni is a generátort, képet kap az ember, hogy gen. vagy fesszab. hiba van- esetleg. Az egész szerelést és fesszab cserét megúsztam 15 ezer Forintból, az a mai viszonyok mellet lótúró..
Az nem biztos ám, hogy "rossz". Elég alacsony ezek töltése, az enyém is 13.8 körül mozgott mindig is aztán már 240 ezer km van benne...
Cserélhető, generátorban, és van olyan ami feljebb tolja a töltést, de azt tanácsolnám vidd el inkább autóvillamosságishoz aki biztosra megmondja mi a pálya.
Nem egyedi, ha gyakran mozgatod akkor is csinálja egy idő után.
Nekem eddig elég volt kívülről a kilincs forgáspontját alaposan wd40-ezni, mozgatni. Az szokott berohadni. Sokat kell, türelmesen.:) Akkor is jobb lesz mint szétszedni szvsz.
Ha mégis szét akarod szedni az ablaktekerő karjánál van egy omega gyűrű, azt kippatintani gyűlölöm. A többi csak csillagcsavar meg patent (ami majd vagy törik vagy nem :/).
Üdv mindenkinek: Albea 1.4 dinamic-nál hol található a fesz szabájzó, cserélhetö e.Töltés gondjaim vannak 13.7 a töltő feszűlség lemerült akku esetében is.
Gondolom nem egyedi a problémám, mivel nálam már mindkét jobb oldali ajtón jelentkezik, szóval biztos más is találkozott már vele.
Ajtónyitáskor a külső kilincsek felhúzott állapotban maradnak, nem ugranak vissza a helyükre. Szedte már szét valaki az ajtókárpitot úgy, hogy a kilincs szerkezethez hozzáférjen? Mennyire nagy meló? Úgy gondolom, hogy nincs semmi eltörve a szerkezetben, szimplán arról van szó, hogy nagyon ritkán volt az a kilincs mozgatva és ez okozza a problémát.
Az autó leginkább egyszemélyes használatban volt, ha a család együtt utazott, akkor másik autót használtunk, szóval szerintem az évek során szép lassan ellustult a kilincs. :)
Üdv, mindenkinek, nem tudom van-e negatív tapasztalata vkinek. a rádiózás terén, de nekem márt volt benne többféle márkás rádió a kocsimba, sony, pioneer stb. de a rádió vétel egyikkel sem volt valami jó, fedettebb helyen recsegős az adás mindegyiknél, rossz a vétel. A gyári antenna alapból ilyen rossz, vagy csak nálam egyedi ez az eset, esetleg más hiba is lehet? Megoldódtak egyébként a hidegindítási problémáim, minden éveben új akkut kellett vennem, és azokkal is eléggé gyengén, nyekegősen indított hidegebb napokon, még az új akku is pedig autósbolt által ajánlott középkategóriás akkukat vettem. Most 2 hónapja van Baren Polar akku dolgozik a kocsimban, de azóta mínuszban is teker, mint atomanti a mókuskerékben, úgyhogy talán megoldódik ez az akku probléma is.......előtte kicseréltettem a feszültség szabályzót, mert csak 13.8 V-t tudott max, az újjal 14.2-3 V-t tud. Egyébként a feszszabályzó cseréje után, azt hittem megoldódnak a hidegindítási problémáim, de a régebbi akkuval(1 éves volt csak) ugyanúgy nyekergősen indult, hiába volt a feszszabályzó csere...ezt követően vettem bele a Baren Polar akksit, azóta mindig biztosan indult, és a ráadott fényszóró, fűtőventillátor, rádió kombó se tudta kifektetni. Kíváncsi leszek mi lesz hosszabb távon, de egy öreg szerelő ajánlotta a Baren Polar akksit, azt mondta, ezzel a márkával soha nem tapasztalt semmi problémát, és marha jó az indítóáramuk ezeknek a méretükhöz képest.
Valaki esetleg tud gyújtáskábel szettet Albea-hoz?
Másik problémám lenne még, hogy valamelyik nap kicsit gödrösebb földútön mentem az egyik ismerősért, és egyik pillanatról a másikra megnémult a rádióm, nem működik a bal oldali ablakom.
Biztositékokat néztem, semmi baj nincs egyikkel sem.
Ne öntsd túl! Nem kell, viszont lehet kárt is teszel benne.
Nem azt jelenti amit írtam, hogy a gyár túltöltené, hanem a leengedéskor nem jön le mind. Ha szétszednéd a váltót és mindent elpucolnál, akkor menne bele újra a 2 liter.
Érdekes és elgondolkodtató amit írsz. Ezek szerint kijön az autó a gyárból 2 liter váltóolajjal, de csere után már csak 1,5 liter megy bele a nívó és feltöltő csavarnak nevezett nyíláson? Nekem már volt cserélve az olaj kuplungcserekor, így nem tudom mennyi volt benne gyárilag. De ezek szerint a szerelő is csak 1,5 litert tett bele. Ráadásul rosszat, mert hangos lett tőle a váltó, most a csere után megint sokkal halkabb.
Ha tényleg 2 literrel jön ki a gyárból akkor nem teszek benne kárt, ha egy meredek emelkedőre állítom az autót az elejével felfelé és a maradék fél liter olajat beletöltöm. Inkább a váltóban legyen az olaj mint egy kupában a polcon.
Vagy 2 éve cseréltem és emlékezetes volt, mert tölcsérbe öntöttem és mindent összelocsoltam amikor jóval a várt előtt elérte a nívót.:) Még így is maradt vagy 3 deci.
A kezelési könyvében megadott 2l nyilván a gyári feltöltési mennyiség, szerelési könyvekben külön meg szokták adni a feltöltési és csere mennyiséget. De szerelési könyvem nekem sincs.
Ma lecseréltem a váltóban az olajat de valamit nem értek. A gépkönyv szerint 2 liter olaj kell a váltóba de csak kb. 1,5 liter ment bele. Az biztos, hogy csere előtt a nívó alatt volt kb. 2 mm-el a szint, tehát majdnem tele volt. Kb 1 órát hagytam csöpögni a régi olajat, nem hiszem, hogy fél liter maradhatott benne. A régi olajat is lemértem, az sincs több 1,5 liternél. Valaki cserélt már olajat a váltóban házilag? Mennyi ment bele 1,5 vagy 2 liter?
Előzőnek: Az a lámpa több száz hibakódot jelezhet, ki kell olvasni műszerrel.
Sziasztok, ma kigyulladt a műszerfalon a kis "motor" jel alul, középen szép sárgán világít folyamatosan. A nagy könyv szerint ez a befecskendezési berendezés üzemzavarra utal. A motor teljesítmény nem változott, míg haza értem, és nem is rángatott. Mi a teendő? Hol lehet a bibi? Persze megy majd a szerelőhöz, de jó lenne tudni valamit a bajokról, ha Nálatok már volt ilyesmi...
Igértem ha lesz fejlemény megírom. Elhoztam az autóvill. szerelőtől az autót. Nem relé probléma volt inkább az, hogy bár a feszültség megvolt, amper kevésbé emiatt nem tudott meghúzni, csak zúgni ciripelni a relé. Most a régi relékkel hibátlanul működik. A hiba oka egy stekker volt az anyósülés felől a műszerfal alatt. Vezeték hibátlan, szétszedve hibátlan, összedugva mégis kontakthibás volt. Megy bele egy vastag fekete és vastag piros vezeték meg három vékony sárga, kék, zöld-fehér. Persze a vastagok nem érintkeztek. Lefényképeztem de nem tudom hogyan lehet ide képet feltölteni így csak a kép linkjét illesztem ide: http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=891IMG_20171208_160047.jpg
Mindentöl függetlenül nagyon szépen köszönöm a segítséged, meg hogy időt szakítottál a problémámra.
Köszönöm, pont tegnap beszéltem vele, de csak a lámpával együtt adja el, és nagyon messze is van. Mondjuk 6000- ért adta volna, de még póstával is szerintem sokra jönne ki.
Valóban nem javasoltad egyiket sem. A fűtődoboz jobb oldalán két piros kocka relé van egymás alá szerelve. De csak az egyik ciripel. Felcseréltem őket hátha átmegy a hiba de nem ment át. Ezután megmértem a relé tekercseinek ellenállását, egyforma volt mindkettő. így próbáltam meg kizárni a relék hibáját. A probléma a relék előtt van valahol és nem a relékkel. Írok ha lesz feejlemény.
Köszönöm a választ, ma én is felhívtam a fiatszervízt, azt mondták, hogy 10200 ft ,ha megrendelik, de nem is biztos, hogy meghozzák. Úgyhogy így marad.
Egy Albea 1.2 16V HL tipusú autohoz szeretnék venni új akumulátort. Szeretnék kérni javaslatokat. Szertném hogy gondozás mentes legyen,és jól birja a hideget.
Szia, nekem 8 éve elveszett, akkor akartam venni a Fiat boltban, 12 ezer lett volna az eredeti. Után gyártottról nem tudtak. Azóta sincs rajta fedél, nincs problémám miatta...
Sziasztok. Nem tudja valaki, hogy az első lámpánál van egy műanyag fedél, amit le kell venni az égő cserénél, hol lehetne egy jobb oldalit beszerezni? Sajnos egy esős hajnali órában kellett égőt cserélnem, és elfelejtettem visszarakni a helyére, és elveszett. Előre is köszönöm a segítséget.
Az utolsó írásom óta működött a ventillátor. De tegnap megállt és nem is akar elindulni. A relék a fűtődoboz oldalán zümmögnek, a fűtéshez tartozó tekerőgombok világítása kialudt. A két relét kiszedtem ellenállást mértem rajtuk, felcseréltem őket de semmi változás. A motortérben lévő hozzátartozó relét és a 40A biztosítékot is megvizsgáltam. Valami kontakthiba lehet de fogalmam sincs hogy merre induljak el. Nem tudom hogy a fűtőmotor fokozat ellennálásai bekavarhatnak-e? Igaz azt sem tudom merre találhatóak.
Lehet valakinek itt a fórumon fényképes továbbképzést kellene tartania albea középkonzol szétszerelésből, hogy a laikus is minnél kisebb kártétellel tudja szétszerelni.
Köszönöm a választ, mindenképpen megnézetem, azokat a dolgokat, amiket írtál, mert végére akarok járni a dolognak, nehogy egyszer ott ragadjak valahol..
Gyanús nekem ez a feszültségszabályzó is, mert közben megtaláltam amit írtak itt, ezen a fórumon, a 7611. hozzászólásban, hasonló problémára.:
"Ez nem újdonság(legalább is nekem, nem). A gyári fesz szab éppen, hogy tud 14.00V-ot. Talán azért, mert olasz, meleg területre lett tervezve. Ahol nincs hideg, ott nem is kell full-fullra tölteni az akkut, még a végén főzné a vízet benne(Ez enyhe túlzás). De lehet, hogy ezt vették figyelembe................ nem lehet tudni. De az tény, hogy nekem a Palio is hasonló cipőben járt. Cseréltem fesz. szabot, beleraktam egy hitachi típust és kapásból 14,3 lett a töltés. A belső hőmérséklet emelkedésével fordítottan arányosan csökken a töltési határ. Ebben még a motor "segít."
egy gererátor szerelő oldalon pedig ezt olvastam.:
"az új autókra is jellemző, főképp európai típusokra, beleértve a prémium márkákat is) alacsony, 13,8 Volt körüli töltőfeszültség az oka, hogy az akkuk éppen kihúzzák az autó garanciaidejéig és idő előtt tönkremennek. Az alacsony feszültséggel az akku soha nem töltődik fel teljesen, a kapacitásának csak az 50-60 százalékára képes feltöltődni."
Sajnos ezekre generátorokra jellemző, hogy relatíve keveset töltenek és sokan problémáznak ezen. A fiat punto fórumon írták, hogy van valamilyen fajta szabályzó vagy komplett generátor ehhez a motorhoz ami inkább a felső határ (14.4) felé húzza fel a feszültséget, azt szokták beépíteni.
Ugyanakkor az enyém is 13.8-13.9 körül tölt, mégis mindig frankón indít és csak 6 év után halt ki az előző viszonylag noname akksi, az is cellazárlattal.
Szóval ez nekem gyanús. Hideg és meleg motornál is nézd meg a töltést, illetve terhelésnél rá kellene adni mindent nem csak a lámpát (tompított+fényszóró, ködzáró, rádió, fűtés maxon) és úgy nézni nem-e esik be.
Ha ott minden rendben akkor indítóáramot kellene mérni lakatfogóval. Lehet pl., hogy mocskosul sok áramot vesz fel az önindító és ez gyilkolja le az akksijaid.
A műszerfalat megvilágító izzó valószínűleg kiégett, mert a fél oldala nem világít a műszerfalnak. Tudja valaki, hogy miként lehetne kicserélni? Esetleg leírás, útmutató, jótanács, bármi?
Üdv, új vagyok ezen a fórumon, de harmadik éve van egy 1.2 / 16V 2004-es Albeám. Szeretem ezt a kocsit, az utastere kényelmes, a csomagtartó hatalmas, és ha egy földútra téved az ember, akkor sem kell visszafordulni, mert hihetetlen helyekre el lehet jutni vele.
A problémám az lenne, hogy 3 év alatt 3 új akku volt benne, a szerelők mindig lecseréltetik, hogy akku probléma miatt indul nehezen, de hiába teszek bele új akkut, az új akkuval sem lesz jobb, időnként nagyon gyengén indít. Különösen olyankor veszem ezt észre, ha hosszabb úton lámpával, bekapcsolt fűtéssel, ablaktörlővel közlekedek, mert utána az akku éppen csak, hogy átfordítja az önindítót. Amennyiben lámpa meg minden nélkül megyek, akkor általában tekeri az önindítót rendesen és nincsen ilyen gond. Megmértük, hogy mennyi töltés megy az akkura a fesszabályzó után és ráadott világítással 13.8 egyébként 13.9 V megy az akkura. Egyszer olvastam valahol egy ugyanilyen Albea hibát, de sehol nem találom, megköszönném, ha valaki segíteni tudna, mi lehet a baj....talán valami generátor probléma, vagy önindítő hiba.....passz, de a 4. új akkut nem szeretném megint megvenni, mert semmi értelme....
Ez a legkevésbé sem valószínű, mert ez a teljes tápellátásáért felelős. Ha ez lenne a baja a többi fokozat se menne.
De van egy érdekes dolog: a nem klímásokon (így enyémen is) csak 3 fokozat van. Ebből arra gondolnék, hogy a klímások 4. fokozata lehet speciális is (valami vezérlőn keresztül össze van kapcsolva a klímarendszerrel) és amiatt nem tudta javítani.
Szia! Nekem a befújó ventillátor már vagy 6-7 éve nem megy 4-es fokozatban, csak az 1-2-3 működik. Ha ezt a relét kicserélném, akkor az is elképzelhető, hogy megjavul a 4-es fokozat is a ventillátoron? Főleg nyáron lenne jó, ha gyorsabban szeretnék hűteni. Autóvillamossági szerelő azt mondta anno, hogy nem lehet javítani, én meg ráhagytam.
Hát ha ennyire drága akkor inkább ígyhagyom és megpróbálok megbarátkozni vele. Amúgy is két hete kellett cserélni felső lambda szondát az is közel húszezer volt. Most meg a relé... Úgy hogy így marad. De ha már szakértővel beszélgetek, csak megkérdezem hogy a vezérműszíjnak - s persze feszítőnek, vízszivattyúnak stb - mennyi a kilométer a csereperiódusa?
Darabokra törik a sínje, és mire kiveszed már lehet pár lamella is elveszett. Itt 3:49-nél mutatja a kis sínt, az törik miszlikbe egyrészt, másrészt a lamella szélső fogatási pontjai is kitörnek. Elég reménytelen ezt javítani - csere. Viszont tizenezer forintos tétel volt újonnan pár éve is.:( Az enyém is szét van törve, úgy hagytam.
Nagyon köszönöm a gyors és kimerítő választ. Amint lehet alábújok és megpróbálom kipiszkálni a relét. Ma este szakadó esőben a négyes főúton kétszer is leállt. Szemből folyamatos kocsisor tompított lámpákkal és ködlámpákkal, kamionok nagy vízfelhővel én meg belülről párásodó szélvédővel, mitmondjak egy cseppet megszeppentem mikor pillanatokra nem láttam semmit. Esetleg nem tudod, hogy milyen fejkiképzésű csavarok tartják a relét? Imbusz, csillag stb. A középkonzolt azért is szeretném kiszedni mert a két középső légbefúvó lammellái teljesen össze vannak kócolva. Az autót már így vettem de engem roppant módon idegesít mikor ránézek, vagy szeretném állítani a levegő irányát de nem tudom mert be vannak nyomva ill. ferdén állnak. Így elég igénytelenül hat. Javítható vagy csak cserélni lehet?
Szét ne szedd!!! (Mert csak hótfeleslegesen szét fogod törni a középkonzolt, pláne most már, hogy hideg van.)
Egy sima kis piros burkolatos kocka relé van, egy fém konzolba van bepattintva ami a fűtésdobozhoz van rögzítve. Hanyatt befeküdve a műszerfal alá látod, ha ügyesebb vagy és van kis szerencséd ki tudod pattintani. Ha nincs szerencséd akkor a konzolt fogó 2 csavart kell oldani és ki tudod húzni a műszerfal alá, hogy kifeszítsd a relét.
Maga a relé égett be minden bizonnyal. Vehetsz hozzá ilyen "piros fűtés relét"...de ezek nem tudom miért kerülnek ennyibe mert funkcióját tekintve ez egy kutyaközönséges általános relé ami mindenféle autóban van, egy autósboltos/bontós 1-3 ezerért adni fog egy belevalót.
Egy 1.2-es 16 szelepes 2003-as évjáratú Albi tulajdonosa vagyok. Kb. kettő hete jelentkezett először az a hiba, hogy haladás közben megállt a szellőző ventillátor és a kesztyűtartó irányából zümmögő hang jelentkezett. Ugyanekkor a fűtésgomb, a ventillátor sebesség kapcsoló és a szellőzés irány kapcsoló megvilágítása elhalványul, vagy ki is aludt. A zümmögő alkatrészt úgy vélem kitapintottam, mert nem látszik, a kesztyűtartó felől a középkonzol alatt a levegő befúvó oldalára van rögzítve. Szerintem valami relé szerű lehet. A hiba érdekes mert egyszercsak előjön zümmög egy darabig utána egyszer csak megjavul. Csak most így ősszel egyből lepárásodik a szélvédő nem győzöm törölgetni.
Ennél fogva két kérdésem lenne. Az első, hogy milyen hiba lehet ez, ill mely alkatrész csinálhatja a galibát? A második, hogy hogyan lehet kiszerelni a gyári Blaupunkt kazettás magnót - egyáltalán a középkonzolt - mert akkor talán hozzátudnék férni a zűmmögő alkatrészhez.
Sikerült bontott fojtószelepet szereznem, még aznap be is szereltem, de még mindig fent áll a problémám. Alapjáratom vegyes, és még mindig nem húz rendesen a kocsi, csak akkor, ha már kicsit melegedett. Megpróbálom a közeli autószerelő műhelyt megkérni, nézzék meg laptoppal, miért van még mindig hibakódom. Szerelésnél levettem direkt a sarut, hogy ne hülyüljön be a központi, de mégse.
Csak röviden tömören megirom, hogy mi a véleményem eddig:
Elsőnek (Friss jogositvánnyal!) bőven tökéletes, nagyszerű családi kocsi. Volt tulaj munkáskocsinak használta a legtöbbet, ültem is benne akkor, akkor már megtetszett, ősök is beleegyeztek a vásárlásba.
Negativitások:
Rengeteg dolgot kellett rajta javittatnom, és ez frusztrál.. Elsőnek megkértem a szerelőmet, cseréljen olajat, levegőszűrőt a kocsin. Meg is történt, jött a hivás, hogy nagy a baj. Kuplung kuka, ha még mentem volna vele vagy 200km-t, kinyomócsapágy beeshetett volna. (Stimt, kopó alkatrész) Váltó megint kuka, előző tulajnál semmi baj nem volt, nálam meg a frászt hozta elő. 1-2 sebességnél érdekes hangokat hallottam, ha nagyobb gázt adtam neki. Generátort kellett felújitanom, majd jött az öninditó. Gyergyákat is kicseréltettem. Féltengelycsuklókat is cseréltettem, mind a kettőt. Most a fent emlitett fojtószelep gatyázik, ezt az egy dolgot cseréltem ÉN ki, ezt volt a legegyszerübb leszedni. Bontókat végigkérdeztem a környéken, eddig nem volt 1db se, de szerencsére egy bontó mellett mentem el valamelyik nap, volt is náluk. Megvéve. Szerelés: 3 bilincs, 3 csatlakozó, 4 csavar. Kiszedtem a selejet, bontott bele. Jobb hátsó külső lámpám megrepedt, bontott mintha fehér holló lenne.. Első lámpáimat lehet hogy poliroztatnom kéne, eléggé sárgás szinük van..
Rengeteg pénzt ki kellett hogy "dobjak" eddig, 1.2 16V Active, 2005/09.
Nincs leeresztője, hivatalosan le kell kösd a hűtőről a csövet. Én ehelyett ezt így oldottam meg, leírtam miért.
Légtelenítője 2 van: egy kitekerhető gumitömítéses műanyag a hűtő jobb felső oldalán, illetve egy csavar a motor mögött bal oldalon a fűtéscső tetején.
Ne feledd el a fűtést melegre állítani leengedés és feltöltéskor is, illetve lehet több légtelenítés kell neki/nézegesd a kiegyenlítő szintjét majd a csere után.
Egyéb saját tapasztalat: a kiegyenlítő nyomástartó sapkáját alaposan mosd át, fújkáld ki. Egy idő után telemegy mocsokkal és akkor nem tudja a nyomást tartani és fogyni fog a hűtővized.
Olyan bosszantó, hogy az egyetlen oldal ahol normális áron lehet kapni a beömlőnyílások műanyagait (8000) csak Brazíliába szállít. Máshol meg 30000 - re jönne ki az összes beömlő.
40000 forintot szeretnék kapni érte. 51000 forintért lett véve 3 hónapja. Bontatlan, csak a számla lett kivéve belőle, csak hát a sofőrrel együtt az igények is megváltoztak.
Szóval akit esetleg érdekelne egy bontatlan 175/70 r14 es Barum Brilliantis 2 nyárigumi szett vagy akár (kínai) jó állapotú téligumi gyári lemezfelnin érdeklődjön bártan, mert cserélni szeretném.
"...ez a billegés öli bennem a vezetés élményét..."
Megtudlak érteni.
Nyilván ha a stabilitás szempontjából hitványabb, érdekesebb KGST autókat (Nysa, Wartburg) is vezettél volna anno, akkor ez nem lenne ennyire barátságtalan számodra.
A Nagypolszki után nekem is az volt, pedig az Albea nagyobb sebességgel képes stabilan bevenni egy kanyart, mint az egyébként nagyon jóindulatú, kiszámítható, stabil Nagypolák.
A manapság gyártott autókhoz (érthetően) szokva meglehetősen "érdekes" az Albea hangolása.
Elolvastam az említett hozzászólást, de valahogy ez a billegés öli bennem a vezetés élményét. Szóval a kerékváltás szinte garantált. Rendelt már valaki közületek török cégtől cuccot az Albeához?
"...nemhogy a telekre kimehetsz vele, de a bányatavakhoz is, záporesőben járhatatlanná váló traktorcsapásban a félig tóba csúszott Berlingót menteni..."
Ki nem állhatom a "nagy gumi" mániát, de az Albeának a 175-ös gumi tényleg sovány, még a 130-at is soknak érzi vele a sofffőr.
A 185-ös váltómérettel mintha egy másik autót kapnál, 140-es utazót para nélkül lehet vele tartani az M1-esen az éjszaka is telített Tatabánya - Budapest közötti szakaszon...
Mint láthatod, ijesztgetős, cserébe nemhogy a telekre kimehetsz vele, de a bányatavakhoz is, záporesőben járhatatlanná váló traktorcsapásban a félig tóba csúszott Berlingót menteni - ööö, ez konkrét példa volt...
A személyautók közül egyedül mi jöttünk ki onnan külső segítség nélkül - könnyedén, vigyorogva.
Tessék kimenni vele elhagyatott földútra és élvezni, ahogy csörtet, meg büntetlenül szokni a viselkedését! :-)))
Nekem ugyan még jók a féltengelyek 230 ezernél, de itt már bármi jöhet. Bal külső féltengelycsuklót kellene alaposan megnézni első körben, ha a gumija szakadt akkor borítékolható a felújítás/csere. De egy tapasztalt szerelő azonnal meg fogja mondani egy próbakör után, ha ez a baja.
Erm...régebben bedobták alkatrészes oldalak számra, de most tényleg nem. Szerintem kedvenc fiat szalonod, de lehet hugoapi-t is megkeresheted, korábban ő segített itt alkatrészben másoknak.
205000 kilóméter van benne. Jobban fordulásnál hallani és mondhstni szabályos ütemben kattog.
A cikkszámmal kapcsolatban csak annyi lenne a kérdésem, hogy honnan rendeljem? Mert csak török oldalt találtam, melyikről érdemes?
Illetve olvastam hasonlót, hogy más is nagyon könnyűnek, sőt labilisnek érzi az albeát úton. Ugyanez a helyzet nálam is. Pedig futómű elvileg rendben, frissen van beállítva. Mi lehet a baj?
Kérdés mennyi km, fordulás közben hallani inkább gázra a kattogást, mi a kattogás üteme. Balos csukló (jobbra fordulás), vagy hátsó motortartóbakra (ez nagy gázra jelentkezik eleinte mert elhúzódik hátra-keresztbe minden) gondolok.
Mivel a családba új autó érkezett így a régi családi (Fiat Albea 1.2) az én kezembe került és szeretnék megjavítani rajta pár apróságot.
Ha az autónak nagy gázt adunk vagy jobbra fordulnk és utána gyorsítunk ki kattogó hangja van ami többek szerint középről jön (lengőkarra gyanakodtam, de cserés volt nemrég) szóval a hiba okát keresném. Ezen kívül az összes belső szellőzőt és ha lehet valahol találni a teljes középkonzolt szeretném kicserélni, mert meglátszik rajta az idő. Ha ezek felderítésében tudnátok segíteni azt megköszönném.
Mivel mindenki mást mondott a felújításról (2 ezerért felpolírozzuk, polír után UV védelem is kell neki, UV védelmet rendesen csak kiszerelve lehet felvinni mert kemencébe kell tenni) illetve a zárójelben legutóbbi legszakszerűbbnek tűnő verzió már vagy 10 ezer/db lett volna, én úgy döntöttem megcsinálom magam.
Ha nem jön be, gondoltam veszek egy utángyártottat.
Nem mertem nagyon belecsiszolni így 1000-es vízpapír (utólag nem félnék tőle ennyire, kell is kis durvulás), sikamika. Fogkrém (turkish airlines-os :D) és papírtörlő, sikamika. Lámpánként több mint egy órát eljátszottam vele mire egész jó lett a végeredmény, és semmi UV vévelem nem került rá utána.
Már több mint 1 éve jó, nem kezdett el (legalábbis látványosan nem) visszamattulni.
... remélem nem haragszol meg, de ahol a hosszlengőkarok nem a felfüggesztésnél - az a kapcsolt lengőkaros megoldás - hanem valahol középtájon vannak a kereszttartóval összehegesztve, így ez csatolt lengőkaros megoldás. (pl: Albea)
Viszont a bemattult első lámpák és törött hátsó búra melyik bázison megfelelő ?!?!?!?!?!? :-)
Mert ugye a kilépő fény nem szóródik szét a matt lámpán ami zavaró a szemből jövő másik autósnak, és a törött búrán nem folyik be a víz, ami akár zárlatot is okozhat az izzónál és este így nem világít......... :-) üzenem a tulajnak
Az első lámpákat én is úgy políroztattam fel, mert így olcsóbb volt, mintha újat vettem volna. Igaz, 8 ezer forint volt, de már kb. 5 éve és még mindig jó. Az a lényeg, hogy ne ollyannal csináltassad aki 2 ezerért vállalja, mert az biztos, hogy valamit kihagy belőle. Nekem házhoz jött az aki polírozta, és kb. 1-1,5 órát volt ott, és még úv védelmet is tett rá. Amúgy az UNIX oldalán láttam egyszer utángyártott lámpát 15 ezer forint volt /db.
1. Látatlanban én se vagyok csúnyább Zimány Lindánál, és senki se beszélt még törökül aki az albea javításában segített nekem. Bár én jártam ott.:)
2. Még csak alábújni se kell, elég ha mellétérdelsz és benézel a hátsó kerék mögé előlről. Sima csatolt lengőkaros felfüggesztés mint ezernyi kisautóban, pl a pug 106-ban is emlékeim szerint.
3. Fénykibocsátás rossz, búra törött. Ennyi, nincs ezen mit magyarázni. Ez szembetűnő és letagadhatatlan, ahol így átengedik az autót ott az engedélyükkel játszanak és sokkal nagyobb hibákkal is átmegy. Ráadásul ez a két hiba 5000-ből javítható házilag, vagy 15000-ért tuti bárhol megcsinálják. Ha ennyit sajnált a gazdája műszakira is akkor mire költött?
Ha le akarom venni a burkolatot akkor a csavarokat oldom, másik oldali gyorsbilincset oldom, légszűrőfedet lepattintom és hátrafelé forgatva EGYBE lehúzom az egészet. Ugye?:( Hozzá se kellett volna nyúlnod ahhoz a csőhöz...
Ja még annyi,hogy a légyszűrőnél a csövet én szakítottam el, mikor megpróbáltam leszedni a műanyag motortakaró burkolatot. Igen az már egy 13 éves szar gumi, idővel elfárad.
1. Annyit biztos értek az autószereléshez, mint Te, így látatlanban mondhatom. De mivel eddig csak német autóim voltak ezért fogalmam sincs a török autógyártásról. 2. Épeszű ember vagyok, mégha nem is hinnéd el. Alánézni úgy tudtam, hogy lehasaltam alá. Nincs se csápos emelőm, se aknám. A hídról hátrafele jövet látható 2 tömb ami a torziós rugóva ellátot Peugeotunkban is de ott csak egy van. Ebben az esetben ha elmondanád,hogy hol van a spirálrugó megköszönöm, de a napokban megyek egy műhelybe amit bérlek, és ott megtalálom, ha nem is mondod el.. 3. Friss műszaki annyit jelent, hogy 3 hónapja csinálták. És miért ne menne át a műszakin egy bemattult lámpatestel, és berepedt hátsó lámpabúrával? Elárulnád nekem? Lehet,hogy felétek ez bukásbiztos, érdekes mód felénk nem az. És nem. Nem kell érte pluszba fizetni a vizsgán. Mindene működik. Leírtam mint épeszű ember, épeszű embereknek... Többi infót köszönöm! Peace!
"friss műszakival. Viszont amit cserélnem kellene rajta, az a két első fényszóró, és a bal hátsó lámpa"
"Illetve még egy gumicsőre lenne szükségem ami a légszűrőház felső részéből megy át a szívócsatornába"
"Mondom alámegyek megnézem mi van a rugóval. Nem találom. Ez torziós rugós?"
Őszintén? Ép ember ép ésszel ekkora kupac szemetet nem vesz, csak akkor ha nagyon vágja - vagy akkor ha kicsit se. Ha nem találtad benne a rugót te nemigen esel az előbbi csoportba... Sima spirálrugós.
Vagy vidd vissza, vagy vidd el egy szerelőhöz, hogy nézze át még mielőtt szétesik és önmegsemmisül vagy egy óvodáscsoport közepén állsz meg vele. Ellenállást és tekerőt nem tudom, lehet nehézkes lesz beszerezni, de az nem olyan dolog amit ne oldana meg egy autóvillamosságis. Minden egyéb van lengyel utángyártottban, csak hát első fényből leggyagyibb utángyártott is 30/pár beszeráron...
Illetve még a kérdésem,hogy az normális,hogy mikor indulok el, kb 1500-as fordulaton, olyan mintha el-el venném a gázt, pedig ugyanott tartom. Amolyan dadogosan indul el, de ez elég radikális megfogalmazás. Gyertyacserére gondoltam még. Mindent meg akarok rajta csinálni, mert tetszik a kocsi :) Váltó olajat is le szeretném cserélni majd benne.
Sziasztok! A napokban lettem Albea tulajdonos! Az autót elég olcsón sikerült megszerezni, friss műszakival. Viszont amit cserélnem kellene rajta, az a két első fényszóró, és a bal hátsó lámpa ami a kasztniban van. Illetve nem megy a tolató lámpám(ez gondolom a kapcsoló lehet), és belülről hiányzik a fütés erősség állító gomb. Lehet így is tekerni, és lám nem megy csak max fordulaton, szóval az ellenállása tönkremehetett. Több bontóban is jártam, esélytelen kapnom bármit is kértem. Illetve még egy gumicsőre lenne szükségem ami a légszűrőház felső részéből megy át a szívócsatornába. Van esély ezekre valahol beszerezni? És még nincs vége.. :D Azt vettem észre,hogy eléggé ül az autó hátulja. Mondom alámegyek megnézem mi van a rugóval. Nem találom. Ez torziós rugós? Egyenes úton viszonylag normálisan áll, de örülnék, ha kicsit magasabb lenne.
Esetleg tudna valaki segíteni,hogy milyen cikkszámon lehet rendelni a műszerfalon lêvő szélső légbeömlőket,vagy csak a rácsot bele.Sajnos letöredeztek a lamellák.A bontottakban gondolom ugyanez a helyzet,ezért gondoltam hátha a márkakêpviseleten lehet rendelni.
Ha már itt járok: mivel az albeán állandóan törgelődnek a műanyag vackok az ügyesebbek figyelmébe ajánlom ezt a filléres neppertrükköt.
Én úgy alkalmaztam, hogy először pillanatragaccsal tessék-lássék visszaraktam a letört darabot, majd mindkét oldalt többrétegben megkínáltam ragasztóval és bikarbónával.
Marhajó, eddig a meglehetősen drága power flex ragasztóra esküdtem, de ez jobb. A motivációt az adta, hogy kivételkor eltört a rendszámvilágító lámpa 180 fokban visszahajló füle. Na ez ránézésre is a teljesen reménytelen eset, főleg, hogy látszott el van öregedve az anyag (fény felé tartva ezernyi belső repedés). Pár perc alatt ezzel a módszerrel sikerült annyira visszaépítenem, hogy a bepattintást legalábbis kibírta. Ki már persze lehet ismét csak két darabban jönne, de mivel így 226 ezerig ez előtt csak egyszer cseréltem...lehet ezt már többé nem is veszi ki senki.
Erdeklodnek afelol, hogy esetleg Bekes megyeben valamelyik forumtarsam lakik-e? Joljonne egy kis segitseg nekem, mielott eladnam a kocsit. Kanyarodas kozben, amikor visszavaltok kettesbe, es adnom kell a kocsinak egy kis gazt, erdekes hangokat hallok mindig. Esetleg a motor tarto bak lenne szetmenve?
Én írtam, hogy nekem nem passzos a kipufogó. Első felszerelés óta már 5x volt levéve és igazítva. Egy nagy rakás szar az egész. Kombira való rendszert adott a ferroz, csak az a baj vele, hogy pontatlan termék. Nekem vonóhorog van a kocsin és azzal sem számolt a gyártó, hogy ne érjen bele annak tartó konzoljába. Stb.
Csak 3x azért volt eddig leszedve mert mióta az van fent azóta búg az egész autó a hangjától. Hullára idegesítő. Már szét vágtuk a középső dobot, 2x a hátsót is, hogy megfojtsuk jobban de még mindig nem az igazi. Alapból egy csillapító csővel kevesebb van a dobban mint a gyáriban.Nincs elég fojtás benne. Hogy is van ez ?!?!?!??! Gyárinak a közelében sincs.
Teljesen csendben működött az egész autó, még a szomszédok is irigykedtek rá, hogy 15 évesen milyen szépen ketyeg. Kipuff csere óta meg olyan mint egy rossz keleti .
Megint le kell szedni majd hogy a lakatos csináljon vele valamit. Flex, lemez, CO kőzetgyapot, zink spray ..........némi idegbaj és düh.
Sziasztok Albeások! Azért írok, mert az én Albeámon kiégett a kipufogó első és hátsó kipufogó dob közötti cső, és elöl a flexibilis cső. Ezt a kipufogó szervizben 30-35 ezer forintért akarták megjavítani. A neten keresgélve találtam rá a (ferroz ) kipufogó -ra 26 ezerért, az egész rendszert meg tudtam venni. Otthon pedig fel tudtam szerelni, és teljesen passzol rá. Ezt azért írtam le, mert valaki azt írta lejjebb, hogy neki kombija van, és nem volt jó rá a kipufogó rendszer. Az biztos, hogy a sedánra tökéletesen jó, ha valakinek kipufogó problémája van, akkor nyugodtan megveheti, mert olcsóbb mint a javítás. Remélem, hogy tudtam segíteni annak aki bizonytalan ebbe a Lengyel gyártású Ferroz kipufogó ban.
Gyáriját nem, de amúgy persze. Nem hiszem, hogy a gyári beépítőkerete jelentősen eltérne "a szabványostól".
Lehet igazuk van antennával, szétszedés után lehetne látni/mérni.
Kellene hozzá rádiókiszedő villa meg leginkább rutin mert tudni kell hova kell nyúlni mit/mennyire lehet feszegetni. Ha még nem csináltál ilyet és nem akarsz vele órákat szopni és/vagy rádiókeretet cserélni mint kicsit lentebb egyik kolléga akkor javaslom vidd el egy olyan helyre ahol ezzel foglalkoznak. Szerintem 10 perc alatt kikapják és megmondják mi a teendő. Olcsóbb lesz.
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni, rutinosabb ALBEA tulajdonosoktól. A gyári blaupunkt kazettás rádióm borzasztóan rosszul fogja a rádió állomásokat, recseg, elhalkul, szóval nem működik megfelelően. A kérdésem az lenne, hogy szedett már ki valaki közületek ebből a tipusból rádiót, úgy, hogy annak minden darabja sértetlenül maradt és visszaszerelhető volt. Az egyik fórumon azt tanácsolták, hogy cseréljek antennát, de a kábellel együtt! Vélemények? Tapasztalatok? Előre is köszönöm!!! :)
Bár részemről ez csak közvetett segítség volt, ha időben jelzel bármi is kell, azt a levélben leírtak szerint bármikor és bármiben meg tudom oldani. Ez így volt a gyorsabb.:)
Ja bocs, ez amit adtam link pont azt jelzi nem elérhető. De ha keresgetsz náluk, zsu, unix, bárdi szerintem meglesz. Vagy fiat kereskedés ez is...lengyelekkel bizniszelésben ha nincs ebben rutinod lehet többe fog kerülni a leves mint a hús ezeknél.
A váltószoknyakeret szívás, könnyen törik és drága, olcsó forrás szerintem nincs rá mert én is kerestem. Rugalmas pillanatragasztóval ragasztgatom és vigyázok rá... Ha nem opció ez mert nincsenek meg a füllencsek szerintem azt is hoznak szám alapján bármely fiat kereskedésben.
2. alkalom hogy irok. Elso alkalomkor mindenki kihagyta a hozzaszolasomat.
Segitsegre lenne szuksegem. Egy Fiat Albea 1.2 16V Active-ot vezetek, apro hibaval. A Radio keretem megrepedt, nem tartja meg mar rendesen a radiot. Egy olyan keretre lenne szuksegem (Oras valtozat)
Es a masik nagy hiba (szvsz) a valto szoknya tarto keret. Minden pocke eltort, meg az elozo tulajnal. Interneten nezegettem, nem tudom hogy belefog e ferni.
Radio keretet talalok Lengyel orszagban, de hogyan rendeljem meg, hogy M.O-ra is hozzak?
Olvasgatom én a fórumot, csak ritkábban. Megvan még az Albea. Most pont én használom, mert az öregnek gipszbe van a keze... Picit gyengélkedik már a kipufogó (még gyári) meg furcsa módon a töltés (szokásos). Ha bekapcsolom a befúvó ventilátort egyből már csak 12.7-12.8 körül tölt bármilyen fordulaton. Sosem lesz meg ennek a baja... újkora óta ilyen fura.
Amúgy lett közben saját paripa is. Az elsőn már túl is kellett adnom könnyes szemmel :( (PeeWee látta élőben). Viszont egy képet betennék róla, hogy milyen elvetemült/áruló/renitens izlésem is van/volt :P
Ui: Az Albea iszonyatosan billegős/instabilnak érződő autó!!! Ez tény. Ellenben tényleg nincs sok hajlandósága felborulni. Hamarabb csúszik meg a segge!
(Mondjuk a képen szereplő kocsi után nekem mindegyik billegős :P)
A vezetékköteg egy csavarós mozdulattal kitekerhető a "kaszniból". Két zsanércsavart kiszeded az alóból és felsőből, azt ami a függőleges irányú. Határolóból kiveszed a kattogó csavart (mert ez kattog és nem maga a határoló) ami függőlegesen van benne. aztán meg leemeled az ajtót egy kartonra. Ennyi.
A kettő első ajtó határoló nekem is kattog, de azzal nem érdemes foglalkozni, amíg működik. A kábelköteget le lehet venni a kárpit levétele nélkül, ha nem húztak be utólag vezetéket.
Énis cseréltem már ilyen bakot, én az első motortartó bakot az UNIX- nál vettem, ők azt Olaszországból hozatták, akkor meg, a váltó tartót, pedig a BÁRDI-nál vettem. Azt hiszem, hogy az már utángyártott.
Üdv!Fiat Albea 1.2-es 2004-es típushoz keresek váltó oldali motortartó bakot, de sehol semmi... Valakinek ötlete, hogy hol tudnám beszerezni???? UNIX 10500661
Köszönöm a tájékoztatást, így fogunk eljárni! Nekünk a határoló kattog és az alsó zsanér iszonyatosan lötyög. Még nem tudom, hogy a csap kopott-e el vagy a furata.
Nálunk is eltört az alsó csap, de már csak a probléma, illetve a pontos hibafeltáráshoz is le kellett szedni az ajtót, ami egyébként önmagában nem nehéz. Két ember javasolt hozzá. A csapok biztosító csavarját kell kiszedni, a határoló csavarjait, meg a kábelköteget kell lehúzni és ha lent van az ablak, akkor az ablak-keretnél kényelmesen lehet fogni. A csap maradékát kiszedni már egy nagyságrenddel nehezebb volt. Eleve vigyázni kell a festett környezetre, szóval a kalapácsot hamar elvetettem... inkább fúróval estem neki, óvatosan, hogy a zsanér furata ne sérüljön. Az ajtót érdemes rongyra vagy kartonpapírra tenni.
Sziasztok én tegnap elött ültem 1 520 kombi 1998 as ban az albea ahhoz képest tapad az úthoz mert nekem is az van 288000 kmterrel szóval annyira nem billeg
A bal első ajtó javításában kérnék tőletek segítséget: határoló és alsó zsanér cseréje. Le kell szedni az ajtót hozzá vagy kis ügyeskedéssel el lehet kerülni ezt a műveletet?
Fúúúúú, hogy néz ki a hűtővíz tartálya............ az a motor rozsdál belülről keményen......... 14 év alatt egyszer sem cseréltek benne fagyállót? Milyen gazda volt az ilyen?
Én is minden nap használom, napi 100-110 km-t megyek vele, és 13. éve van meg. Én megvagyok vele elégedve. Szerintem tökéletesen megfelel. Azt írják, hogy billeg én nem vettem annyira, természetesen minden autót fel lehet borítani, ha úgy megy vele az ember. Szerintem nyugodtan megvehetet.
A probléma az, hogy terhelésváltásra, vagy csak egyszerű kanyarba befűzésre rögtön bebillen, ráadásul úgy, mintha ez a folyamat meg sem akarna állni, s teszi ezt úgy, mint - elnézést a gyerekkorukban kövérektől - mint kövér gyerek a tornaórán, aki a bukfencből mindig kidől oldalra.
Ha egyenes haladáskor - forgalommentes úton(!) - felváltva, folyamatosan jobbra balra rángatod a kormányt, akkor meg olyan váltott billegésbe kezd, hogy ihaj!
DE!
Ez a kanyarba bebillenés bár ijesztő, de megáll, mondhatni letámaszt az autó és stabilan fordul.
Volt "szerencsém" egyszer - repülőnapról hazafele - éjszaka egy nagy tempójú (BMW-k, VW-k, stb. tehát jóindulatú, stabil autók) konvojban autózni, amikor is odaértünk egy kanyarhoz, amibe magamtól, az Albeával, jó ha kilencvennel mentem volna bele. Fékezni már késő volt, na meg a szituban balesetveszélyes is lett volna. Átvillant az agyamon: Na; itt meghalunk.
Aztán bementünk 110-el. Vadul lebillent egy pontig...majd ebben a bedőlt állapotban simán, stabilan, egy nyikk nélkül lekövette az ívet.
Tehát, hogy rövid legyek :-)
Azok a típusok, amiknek -ez a vesszőparipám - a német piacon is meg kell felelniük; tehát a végsebesség közelében is stabilnak kell lenniük, azok rendre jóindulatúra hangolt futóművel rendelkeznek: nagyon sokáig stabilak. Ez viszont csábítja is a felhasználót a tempózásra.
A gond az, hogy olyan tempónál érik el a határukat, s olyan gyorsan, ahol az átlag felhasználó nem biztos, hogy már tudja uralni a gépet.
Aztán csodálkozunk a híradókban látott sok "eldobott" BMW-n, Audin stb. Pedig ezekben ma már ott a "hárombetűsök" serege!
Az Albea nem ilyen: Az beijeszt, elijeszt: Eszed ágában sincs határon autózni, mert nem hiszed el, hogy képes az úton maradni. Pedig de; képes. Jobban, mint hinnéd.
De mivel ebbe a relatív gyorshajtásba nem mész el magadtól, nem is dobod el a vasat.
Tehát biztonságos :-)))
Egyre inkább azt gondolom, hogy az Albea a 2140-es Moszkvics reinkarnációja: Az is látványosan bedőlt, de onnan már stabil volt.
Megmerem kockáztatni, hogy arányaiban több Ladát dobtak el kanyarban anno, mint Moszkvicsot.
Az itt fórumozók tudják, hogy hivatásszerűen vezetek, s ebben benne van pl. a VW konszern elég széles palettája a Golf IV-től a Skoda Superbig, Transitok több verziója és nemzedéke, Renault Trafficok, stb.
/Biztos bennem van a hiba, de pl. az E60-as, M futóműves BMW 530xd Touringtól pl. egyáltalán nem voltam elájulva/
Mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok az első benyomásaidra!
Nekem 2004 es kiadású albeám van, igaz én akkor újjanon vettem, 1.2es 16 szelepes és alap típus. De én nem bántam meg, mert nagyon meg vagyok vele elégedve. A lényeg, hogy nem eszik sokat, és az alkatrész sem olyan drága hozzá. Pedig már majdnem 200000km van benne. Az a lényeg, hogy a kötelező szervízeket meg kell csinálni rajta, és nincs vele gond. Meg persze pakolni is lehet bele rendesen. Mi ezzel szoktunk Horvátországba menni nyaralni, persze kempingbe, ahová mindent itthonról vittünk. Remélem tudtam segíteni a választásban.
Igen albea esetleges vétel előtt.... fiatal ember részére, aki hajlik hogy a csonttá hajtott Bajor Motorgyár Walamilye helyett esetleg egy alacsonyabb fenntartású gépjárművet vásároljon, de elrémiszt a mindenütt említett billegés...régi verzió 1,2 16v ...
Előtétellenállás szokott kiégni. Nem nagy pénz, de szerelésileg szívás mert a szellőzőmotor mellett van a klíma nélküliben legalábbis tehát alaposan meg kell boncolgatni.
Üdv mindenkinek! Fiat Albea 1,4 es nél nem működik a levegő ventilátor 1 es fokozatban. a többi fokozat és a klíma működik. Nincs valakinek tipp hogy hol keressem a hibát?
Utángyártott (FERROZ) kipufogót vettem a kocsimra. 2002 1.2 16V 8ö Le Albea(Palio II) kombi. Ritka darab de létezik és szerethető autó nagyon.
Első nekifutásra nem értik, hogy milyen autó.
2.-ra már képben vannak, de pont hozzávaló az ajánlatuk. Csak a 60 lovas változat. Ami nem ugyanaz.
3.-ra nagy nehezen meg van hogy melyik.
Megrendelem, megérkezik. Elfelejtik átvenni az árát. :-) (30 e Ft) . 2 nap múlva jönnek kuncsorogni a pénzért.
Ami sajnálatos: Rövidebb lett 40 cm-rel a kipuf cső. A forma elrendezése meg nem passzol a kocsira. Szét kellett nekem is vágnom az EGÉSZ csövezését mert nem lehetett felrakni a kocsira. Több helyen is beleért a kaszniba, a bölcsőbe stb.
Kb 5 órát elszarakodtunk vele egy szervízben vele nem kevés pénzért.
És még a hátulütője, hogy hangosabb tőle a kocsi. 2-3 eze ford.szám között búg a kipuff. Pont abban a tartományban ahol a legtöbbet használj az ember.90-110 tempónál van pont ez. Megőrjítő.
Visszaszedtük a kipuff dobot(középsőt) megnézni, hogy mennyi folytás van benne, szétvágtuk. Hát "lófa.." sincs benne.
Egy kalap szar az egész, ez az igazság. És most azon töröm a fejem, hogy mit is csináljak vele, visszakapjam azt a régi (használt, rothadt kipuff-os) állapotot mint ami a csere előtt volt. Tiszta kabaré az új termék. Szeretett autóm ezáltal a"javítás"végett úgymond egy "pokol" lett. Mert nem sportos hangja lett amit még élveznék is, hanem inkább mint egy tehéncsorda. Ökörbőgés...................
Ajánlásom számotokra az utángyártott kipuffal kapcsolatban ha van lehetőségetek fúrni faragni, hegeszteni, meg állatbarát vagy :-) , akkor vágj bele........ amúgy meg felejtős. :-(
Ez nem mondható el róla, hogy hidegben vagy melegben.
Ha gondod van a legutóbbi szerelés óta a kocsiddal, akkor valszeg a javítás során lett valami hiba beletéve. Nem kell haragudni se szerelőre se senkire, de a hiba az hiba. Ez tény. A szerelőnek illene visszaellenórizni a munkáját. Szerintem meg fogja tenni. Még mielőtt átugrik a szíj. Mert a motor felújítást gondolom nem fogja állni. Barátom ezt végig csinálta az Albeájával. Szerelő javít, utána meg 10 km-en belül megállt a motor.
A szíjfeszítő görgő egy olyan alkatrész ennél a motornál, amit be kell állítani, hogy mennyi legyen az alap előfeszítettség. Van rajta jelölés is. Ha az meg van akkor ha járó motornál nézi az ember, akkor gázadásnál ez a jel elváltozik, elmozdul. Van benne egy lengéscsillapítás, hogy a szíj mindig feszes állapotban legyen. Alacsony és magas fordulatnál is. Ha az alap előfeszítés kevés(amit a szerelő állít be), akkor tud csattogni. Viszont a szíj meg átugorhat. Két fogat átugrik akkor a motor összeakad és 1 (!) mp alatt meg is áll végleg. Utána generál. Motor szétszed.
De mivel nem láttam, nem hallottam a kocsidat addig nem akarom az ördögöt a falra festeni. Mármint ha érted..................
Nekem 130000 km-nél kellett cserélni a kuplungot, 60000 Ft volt a váltó olajcserével együtt. Természetesen a kuplungszett az olcsóbb típus lett beletéve. Most 196000 km van az albiba de semmi baja a kuplungnak.
Drága autóm most volt szerelőnél, a korábban említett kipufogó stb miatt. Na most azt az infót kapta, hogy az utángyárottak az 1.4-eshez kb szarok meg még azokat is dirib darabra kell néha vagdosni. Kaptam 2 embertől linket honnan lehetne jót, de inkább még egyszer rákérdezek, hogy aki az 1.4-ben cserélt, konkrétan adja már meg, honnan mit rendelt.
Másik: Hátsó rugót valaki cserélt már? Elvileg nincs utángyártott és a gyári 41 / db. Tervezem majd a cserét de ez is elég borsos azért.
Ezen kívül kellene még bal napellenző. Bontókban elvileg nincs, én nem találom ebay-en alin sem, csak ilyen török fisz f... oldalakon. Annyit tudok, hogy ez a száma, de gyárilag az is 16. Mivel használom kb összesen 10X egy évben nem igen szeretnék gyárit.
98812617
Valaki tudna segíteni? :) Valamint akinek volt kuplung csere. Erre is két árat kaptam: 77 ezer gyári minőségű, valamint 44 ezerért egy gyengébb. Még nem cserés de majd 1-2 év múlva lehet nem ártana, kérdés, a gyengébb minőségű mennyivel rosszabb? Már nem én fogom használni valószínű de azt sem akarom, hogy eladom és "sz...rt" adjak el. Plusz lehet családban marad akkor pedig, ha az olcsóbb tényleg szarabb nyilván a drágább lesz.
Szia! Nem a hidrotőke csattog hanem a vezérműszíj feszítő görgő. Nem jól van beállítva( Nálam is volt ilyen). Nézesd meg mihamarabb nehogy átugorjon a szíj, mert az drága mulatság lesz akkor.
Estetleg valaki tud valami okosat mondani,a következő problémàmra?1.2 16v 53000km.Most volt olajcsere,valamint teljes vezérlés csere.Erre melegen előjött a hidrotőke csattogás.Hidegen nem csak ha bemelegszik üzemi hőfokra.Létezik,hogy ennyi kilómeterrel hirtelen megmakkan a hidrotőke?
Vagy 170 ezernél kaptam le, és korábbi autóimból okulva csak annyit tettem vele, hogy a folyással ellentétes irányban kifújtam tüdőből. (Azt tapasztaltam, hogy ezután nagyjából ugyan annyi az ellenállása mint az új szűrőnek, tehát kb minden kijön belőle -> felesleges és egy utángyártottra talán kockázatosabb is cserélni mint az eredetit visszarakni.) Nem volt benne sok szennyeződés.
Sziasztok! 2003-as Albeában az első ajtókban cserélt már valaki hangszórót? Mekkora méretű megy bele maximum? Meg a mélysége,mágnes mélysége mekkora lehet? Köszi előre is a választ!!
A fűtőbox bal oldalán a gázpedál fölött van a füttőradiáor. Elég nehéz hozzáférni, mert a csőcsatlakozásnak a csavarja is pont elölről van betéve, és ráadásul inbuszfelyü csavar van benne. Én úgy vettem ki, hogy egy bitfelyet tettem bele, és villáskulcsal tekertek ki. Vissza pedig már hatlapfelyü csavart tettem bele. A radiátort pedig úgy tudtam kihúzni, hogy egy műszerfal tartót le kellett venni, mert abba elakadt. Ha esetleg érdekel, akkor nekem van egy bontott, de jó radiátorom, mert nekem fűttőmotort kellett cserélni, és egy egész fűttőboxot kaptam a bontóban. Remélem, hogy tudtam segíteni.
Mhh ez érdekes, mert egyébként Dynamic (HL) felszereltségű. Akkor az már inkább emotion. Légkondi, bézs belső, ködlámpa, elektromos tűkörök, elektromos ablak elől... Viszont az előző tulajnál biztos, hogy a műszerfalnál matattak, mert el van repedve a fűtéskonzolnál a műanyag. Abból az irányból kell kibontani a műszerfalat, így van.
Lehet kicserélték valamiért? Könnyen meglehet. Lehet, hogy kevesebbet mutasson. :-(
Fiat szervízben le lehet kérni az előéletet? a igen kb mennyibe kerül? szerintem igen. Kérdezd meg, na meg az árát is. Ha már itt tartunk kb mennyibe kerülne egy gyári vezérlés csere? 100e körül? Elképzelhető.
Délután bemászom és megnézem, de én úgy emlékszem, hogy bal oldalon van. Nem a biztosíték tábla magasságában, hanem sokkal lejjebb a pedálok felé. Aztán az is lehet, hogy rosszul emlékszem, de az megmaradt, hogy nagyon nagy szívás cserélni.
Mhh ez érdekes, mert egyébként Dynamic (HL) felszereltségű Légkondi, bézs belső, ködlámpa, elektromos tűkörök, elektromos ablak elől... Viszont az előző tulajnál biztos, hogy a műszerfalnál matattak, mert el van repedve a fűtéskonzolnál a műanyag.
Lehet kicserélték valamiért?
Fiat szervízben le lehet kérni az előéletet? a igen kb mennyibe kerül? Ha már itt tartunk kb mennyibe kerülne egy gyári vezérlés csere? 100e körül?
Az Active (EL) felszereltségben nincs hőmérő csak a Dynamic (HL)-ban. Sőt a km skála sem 200-ig hanem 220-ig van húzva. Nem vagyok benne biztos, hogy ha kicserélnéd az órád ala natur, akkor minden helyesen működne a kocsiban utána az újjal.
Nekem ugyanilyen exide van a kocsimban, viszont 60 Ah. Kicsit hosszabb, mint az 53-as, de még javában elfér. Úgyhogy ne aggódj, elfér amit rendeltél, magasságban is.
Az olaj dologra visszatérve: az igaz, hogy a szivattyú felszívja az olajat, de sok-sok másodperc kell(akár 1 perc is) amíg a motor felső részén eljut minden apró olajozó furatba. Addig a hengerfej alkatrészei kenés nélkül működnek, kattognak, ami hallható is szabad füllel. És ez felesleges koptatás a sok parkoltatás végett. Én csak erre gondoltam.
köszi, ezt csak neten találtad vagy cserélted is? Tudni illik a szerelőm már több helyen megnézte és nem hozott neki elő után gyártottat, valamint több olyan alkatrész is van amiből az 1.2 nem jó az 1.4-re. Valamint az Albea alkatrész igazából Linea stb.
Elpárologni a sav/víz akkor tud főleg egy modern akksiból, ha túltölti. Ezt erősíti a lehüléses dolog is.
Szóóóval erőst mérnék egy töltést.
Most januárban elutaztam, 3 hetet állt a reptéren és a legnagyobb hidegben visszaérve simán indult. De függ attól mi van benne és hogyan bekötve, egy utólagos rádió, riasztó simán lerántja: egy jelentéktelen 1w fogyasztás az már napi 2Ah, 3 hét alatt az 42Ah...simán lenullázza az akksit.
Hát...nekem ez furcsa, hogy kikapcsolt állapotban annyit fogyasztana... Mi működik ilyenkor? Van renault is a családban az nem csinál ilyet.
A berozsdál, beragad stb...nem mechanikai hibáról van szó...egyébként száraz garázsban van. (mit mondjon egy motoros, kabriós? minden tavaszt aksi kidobással kezd?)
Az olaj meg 1 nap után is lecsorog, de max 2, de ha így is van, akkor is az olajszivattyú felszívja..az a dolga.
Legutoljára március 20-án használtuk, alig 1 hónapja, minden fasza volt. Tavaly nyáron is hasonlóképpen nyiffant ki az előző bár koros darab, akkor is elpárolgott a víz. Akkor került bele ez a tartalék.
Egyébként az előző aksival volt olyan hogy beindult, elment 50km-t leállítottuk, 2 perc múlva sekép sehang, meg se nyekkent az önindító, várni kellett vele 1 órát mire lehűlt, akkor indult mindig. Ez a tartalék aksi cserével akkor megjavult.
nah mindenesetre venni akarok egy értelmes márkát. (Banner-t soha többet)
ferroz.hu itt van, 15 ezer körül. De egy kalap szar. egynek jó, kb. 2-3 évre. de ennyi. Én most vettem nemrég, de újra kellett "faragni" az egészet, annyira pontatlan gyártású. Konkrétan 4 helyen kellett szétvágni és újrapakolni annyira gagyi volt. Hol a hővédőbe, hol a bölcsőbe, hol a hátsó futóműbe ért bele........... Ráadásul a cső vége meg majdnem a földre ért le............
Teljesen mindegy milyen akkut veszel a kocsidba. Ha nem használod, akkor computer memória leszívja az akkut kb. 3-4 hét alatt. 2 hónap alatt az akku megzakkan használat nélkül előbb vagy utóbb. 2 hónap alatt, a fékek beroszdálnak, 2 hónap alatt a motorolaj nullára lefolyik a motor aljába. 2 hónap alatt sok minden berozsdál, beragad, beszorul, megromlik. . . . . . . .
Szóval, ha nem változtatsz a használaton, akkor ne várj csodát egy autótól. Mindegy milyen aksit raksz bele.
Sajnos kisebb karambolt szenvedtem a napokban, és szükségem lenne egy bontott bal első ajtóra (ezüst, elektromos ablak és tükrös), továbbá a hozzá tartozó küszöbre és ajtópántokra.
A szín legvégső esetben nem számít, mert max. átfényeztetem.
Hol érdemes keresnem? Interneten nagyon kevés albea van fenn bontva.
Üdv újra, melyikőtök cserélt már közép dobot? Kb a B oszloppal egy vonalban kezdett el elöregedni az alkatrész, s amit hirtelen találtunk gyári az 78 ezer kb. Ötleteket várnék.
Olyan kérdésem lenne, hogy tudja e valaki honnan tudnék napellenzőt rendelni az vezető oldalra? Külsőleg semmi baja, hanem szimplán leficcent. Meguntam a szigszalagot így lecsavaroztam, de azért néha kellene. Ötlet? :)
Nos szerintem 3 motor/váltótartó bak van 188A5 régi albin:
bal elől 51709313(-001) (a gyári bak dobozán ott volt ez a -001, de máshol nem láttam) baloldalt hátul 46843629 (ebből került marelli) jobb elől 46849011
Ezek a gyári számok, nem feltétlen dob rá ki értelmes ajánlatot a webshop mert ritka és/vagy nemtudom.:)
Dolgozni kell kicsit: keress referenciát rájuk utángyártóktól. Pl a 46843629 marelliből 030607010022, és ez most a zsu-nál 7500 ami egyből barátibb, de lehet lelsz még olcsóbban így. Itt egy cross reference site például: http://www.yiparts.com/en/search?type=number&keyword=46843629
188A5 az enyém is azt hiszem, túl vagyok már ezen a körön fél éve. Ami bal elől van abból gyárit vettem jó pénzért (vagy 20 ezer?), mert többedik körben nem tudták beazonosítani nekem sem sehol és kezdett kellemetlenné válni a szitu.
De utána képbe kerültem, majd este rakok be kódokat. Ami hátul van azt már kód alapján vettem zsu-nál utángyártottat, így nagyságrendileg 5 ezres összegekből megúszható. (Nagyok is lehet hasonló áron hozzák ha van kedvezményed.)
Szia, én az UNIX- nál és a BÁRDi- nál szoktam hozzá venni alkatrészt. Még eddig mindent meg tudtam hozzá venni, csak érdemes vinni a minta darabot, mert általában nem az van rajta, amit a gép ír.
Sziasztok, 2004-es Albea 188A5000...tud valaki abban segíteni, hogy sebességváltó tartó szilentet hol lehet beszerezni? Mind a kettő tropa. Köszönöm a segítséget.
Hali, a karter levegőztető van eldugulva! Le kell szedni a felső motor burkolatot. A vízszintes felületén ( a pipák) van egy cső ahova a kartert kivezeti a blokk. Le kell szedni a gumit Ezt a fémet ki tudod szedni finom kocogtatással. Van benne drót háló meg ilyesmi. Ez kb átmérő 10mm és hossza kb 30 mm. Féktisztítóval mosd át úgy hogy áteresszen. Szóval tisztára. Finoman visszaütögetni, rá gumit és a burkolatot és kész is!
60 ezer km-es korától van nálam az albi, most van benne 190. Mivel magam csinálom az alap szervizeket és a selenia drága és nehézkesebb beszerezni végig ismert márkák 5w-40-es szintetikusai (total quartz 9000, valvoline, elf 900) voltak benne 10 ezrenként cserélve.
140 ezer körül viszont elkezdte elég csúnyán enni az olajat csereperiódus végén (legalább fél liter ezer km-enként; hidegen füstölt). Akkor kicsit elbizonytalanodtam mi is lesz itt hosszabb távon, de pár olajcsere után "véletlenül" rájöttem, hogy az elf 900nf-et sokkal kevésbé eszi. Nem is tudom mióta van ez az nf jelű olajok, lehet csak pár éve. Ha valaki többet futott 1.2 16V-t sportosan/nagy terheléssel vezet és szintetikust öntene bele ezt tudom ajánlani.
Szia! Nekem régebben már volt ilyen hibám. Anno mikor vettem a kocsit, akkor ugyanez volt a jelenség. Vásárlás után 1-2 héttel. Az oka, amit írt Roadkill is, hogy túl nagy a nyomás az olajtérben. Én úgy javítottam meg, hogy a kartergázcsövet kiszereltem és kipucoltam, meg benne a tűzfogószitát. Ez volt teljesen olajiszappal eltömődve. Ez azért volt, mert az előző tulaj valszeg nem cserélt rendesen olajat meg szűrőt a motoron. Meg gyenge minőségű olcsó olajat rakhatott bele. Ezért nem kell a pénzt sajnálni a minőségre.
Nekem azóta nem jelentkezett ez a hiba. 6 éve.
Hab a tortán, hogy amikor nekem is kilőtte a nívópálcát, akkor olyan sok olaj kijött a motorból mire észrevettem, hogy a kifolyt olaj tönkretette az alatta lévő generátort is. Azt is fel kellett újítani.
Sziasztok albeások. Azt szeretném kérdezni, hogy nekem mostanában többször előfordult az, hogy menet közben a nívópálca kicsúszott, és így az egész motortér tiszta olaj lett. Járt már így valaki? És ez mitől lehet szerintetek? Köszi a válaszokat előre is.
Szia a márkáját nem tudom de jók minőségben is találtam 1 olasz autó specialistát ő intézte szabad kezet kapott lett cserélve hátul gátló is nagyon rendben van fék csere is volt meg nem tudom még mi mert az elmúlt fél évben a fél autó ki lett cserélve (csak kopó alkatrész) mert egyébként rendben van verda még 273000 után is :) Németországba járok vele minden baj nélkül :)
Még ha furcsán is hangzik, de az Albea világautónak számít. A Palio család tagja, ami viszont népautónak lett készítve. A mai napig napig gyártják többféle formában, kivitelben...................... csak éppen kis hazánkban nem forgalmazzák......már
A neten rá lehet keresni minden évszámmal(2017, 2016, 2015........) , hogy milyen küllemben dobták piacra. Nem gondolná az ember........
Ennek örülök. Milyen minőségűt sikerült belerakni és kb mennyiért?! Esetleg a hátsót is cseréltétek? Nekem az mondjuk még hátravan, nem ártana már ott is ránéznem a dolgokra :)
Hello a futómű projekt megvolt minden király találtam 1 olasz autó specialistát rendbe raktunk mindent ami még baj volt de köszönöm szépen hogy nem felejtetted el balesetmentest :) !
Nekem még autó - eddig - száraz aszfalton nem csúszott meg jelentősen se akarattal, sem akaratlanul.
Ez nyilván összefügg a munkámmal is.
Kéretik az értő olvasás; azt nem írtam a mondatban, hogy vizes, havas vagy murvás úton is így lett volna ;-)
Valamelyik nap viszont kipróbáltam - értelemszerűen - forgalommentes magánterületen összesen két fővel, hogy mit is művel szándékosan túl nagy tempóval begyorsítva váltott ívbe.
Az autón 500 km-es új 185-ös téli gumik vannak.
Ahogy megcsúsztak, megsodródtak az első kerekek a betonszegély felé, ösztönösen leheletnyit vettem vissza a gázból, s húztam még rá a kormányra. Ekkor stabilizálódott az eleje, s újra gázt adva csúszott meg nem kicsit a hátulja, ekkor már jött az ellentétes ív, így rákormányozva az is azonnal megszűnt és már provokálhattam is újra! Imádni való, ahogy a fenekét riszálja, szinte mintegy hátsó kerékhajtású! Nekem nagyon bejön ez a fajta hangolás!
Ahogy már számos alkalommal megírtam itt a fórumon, az Albea az az autó, ami - más autókkal ellentétben - azt hiteti el veled, hogy mindjárt felborul, mint a büdösbogár, viszont pont ekkor, a legjobbkor "letámaszt" a hátsó futómű és gond nélkül megy tovább.
Az úgynevezett biztonságos autókkal viszont elbízod magad, hiszen - önmagához képest - picivel kisebb tempóval semmi vész.
Aztán mész 5 km/h órával gyorsabban s vagy reménytelenül eltaknyol az orrával, vagy el kezd csapkodni, mint az ostor, amit vagy megfogsz...vagy nem. Lásd a Hondát:
Az én "hátsókerekes" szocializációmnak tehát (Polski Fiat 125, Ladák, Skodák, Volgák, Transitok, Nysa, hehe Robur) az Albea hangolása a megnyugtatóbb.
Roadkill:
"...
Nem akarok senkit hülyeségbe kergetni, mindenki ahogy biztonságosnak érzi, de szerintem annyi a titka, hogy tudni kell "lazán" vezetni, "terelgetni", hagyni kicsit sétálni-kimozogni a dolgokat. Ha nagyon fogod vagy rákorrigálsz/ívet váltasz nagy tempónál abból baj lesz, ez nem az az autó amivel a leállósávon lehetne előrenyomulni.
Lehet ezzel haladni azért elég szépen ha stabilan ívekre borítod, én pont régi csapott swiftből ültem át...nem sírom vissza egyik tulajdonságát se a futóművének.:)..."
Nekem a komplett eleje új, szóval csak a magasság ami bezavar. Hátul mondjuk lehet ráférne egy frissítés, plusz az elég könnyű, többnyire a hátától érzem, hogy elmegy. Igazából eléggé zavar, hogy ilyen könnyű és ide oda jár. Viszont én is valahogy az elejének az ültetésére gondoltam. Köszi a tippeket.
PeeWee-nél lesz az igazság szerintem. Alapvetően azért libeg-lobog inkább mert magas, billegős-laza a futómű (főleg így, hogy tizenévesen már fáradnak a gátlók...), de legalább veszettül túl is van szervózva és érzéketlen.
Én nem vettem észre, hogy a gumi ezen (pályás libegés, oldalszél) érdemben segíthetne vagy ronthatna, 165-től 185-ig járkáltam már vele mindennel. És pályán...szoktam tolni neki, 100-al nemigen megyek.
Nem akarok senkit hülyeségbe kergetni, mindenki ahogy biztonságosnak érzi, de szerintem annyi a titka, hogy tudni kell "lazán" vezetni, "terelgetni", hagyni kicsit sétálni-kimozogni a dolgokat. Ha nagyon fogod vagy rákorrigálsz/ívet váltasz nagy tempónál abból baj lesz, ez nem az az autó amivel a leállósávon lehetne előrenyomulni.
Lehet ezzel haladni azért elég szépen ha stabilan ívekre borítod, én pont régi csapott swiftből ültem át...nem sírom vissza egyik tulajdonságát se a futóművének.:)
a 185-ös méretet semmiképpen sem akarom kisebbre cserélni. Most is ET 40+ van alatta lemezfelni 185/60 r14 gumival. 195/205-ben gondolkoznék ezek a maxok amik bemennek (haver Puntoján volt 16 195-ös azért azzal elég jó volt). Azért próbálnék minél nagyobb és szélesebbet mert egy: rengeteget megyek pályán plusz szerpentinen és talán egy picit az autó stabilitásán is növelne. Plusz tapasztalat volt, hogy szélesebb kerékkel igenis jobban fekszik az úton.
Bár ha mondtok tippet arra, hogy mit lehet csinálni az erős oldalszéllel a pályán azt is szívesen fogadom. Elég idegesítő, hogy 100-nál is elviszi az ember kezéből az autót de mellettem még a régi suzuki is stabilan hasít 130-al. :D
Albeánkon a hátsó kipufogó szakaszt pár éve cseréltem. Most a KÖZÉPSŐ részt kellene cserélni, de sajnos elkevertem annak a cégnek az elérhetőségét, akik valahonnan É-Kelet Magyarországból gyorsan és előzékenyen elküldték anno. Ha jól emlékezem , Húgóapi ajánlotta Őket. Kérlek Benneteket segítsetek megtalálni azt a céget, aki gyorsan elküldené a szükséges alkatrészt.
Szia! Nekem 15-ös (ET 35)alu van rajta 175/65 R15 gumival. Ez a grande punto mérete nem a Lineáé. A 185/65 R15 gumi hátul ezzel az ET számmal már néha súrolt. Lecseréltem 175-re.
Viszont ha az ET szám 37 vagy több akkor már elfér a sárvédő pereménél a 185 is.
Neten már láttam 16-os kerékkel is, viszont 195/45 gumival. Nekem ez nem jön be, mert nagyon pattog a kocsi tőle és nem futómű barát.
Az én Albeámat megcsinálták a múlt héten, csak elfelejtettem itt megírni.
Az autóvillamosság szerelő kitakarította a fojtószelepnél, és számítógéppel csinált valamilyen újra kalibrációt. És az autó tökéletesen működik, stabilan és csendesen jár.
A MAP szenzor adott méréshatáron kívül jelzést, ezért vacakolt az alapjárat.
Érdekessége a dolognak, hogy pár nappal korábban a szemem előtt csinálta meg ugyanezeket az autószerelő is, és mégsem lett jó az autó. Mondjuk akkor említette is, hogy az övé egy általános műszer, és kis csalással lehetett vele csak az autót is felismertetni. (Az 1.4-es Grande Punto-t állítottuk be, mert az Albea nem volt benne) Akkor mondta, hogy vigyem el Fiat szervizbe, akiknek olyan műszerük van, amiben az én Albeám is benne van. Ugyan nem Fiat szerviz lett belőle, de ez az autóvillamosság szerelő jobban el volt látva műszerekkel, az övé felismerte az Albeát minden trükközés nélkül.
Ezért is írtam, hogy egy bolt keresője is computeren fut, de ki tölti fel ez a kérdés. Valóban rengeteg a hiba a valós, vagy webes boltok keresőiben, írtam is, csak gyári program és gyári szám beazonosításával dolgozunk, így nincs tévedés.
Boltoknál néha még a referencia szám alapján sem tudnak jó választást kínálni.:(
Egy olyan kérdésem viszont lenne, hogy van valaki aki alu felnit vett alá? Mi a legnagyobb ami befér az Albea alá? Engem eléggé zavar, hogy 14 colos 185 ös van hozzá, szeretnék nagyobbat, nem dizájn miatt. Ötlet?
Pontosan, rengeteg a Linea. Viszont sokszor ha bemész akármelyik alkatrész webáruházba és keresnéd típus szerint, rosszakat hoz ki és Linea-nal kell keresni stb. Kb már fel se tudom sorolni hány olyan alkatrész van amit nem a 2006-os Albea-nal talál meg az ember. Viszont ezt sokan nem tudják ezért volt az, hogy amikor megvettem akkor valószínű rossz első fék volt rajta, mert bár csak 1-2 mm eltérések voltak de pont elég volt ahhoz, hogy mikor cserélték már oda legyen szorulva stbstb.
" ... többnyire nem az volt amit a computer gyárinak jelölt. ... "
Mi az, hogy a computer jelölt. Egy bolt alkatrész keresője is computeren fut.
... de milyen programból keresi. Saját beazonosító? Nem értem.
Albea alkatrésznél a gyári online program alvázszám, néha motorkód alapján nem téveszt. Egy 2006-os Albeába meg már nagyon sok Lineával azonos alkatrész került.
Lökhárítót lehet a neten találni a régi modellhez elég sokat, újat is (után gyártottat), csak fényezni kell.
Amivel lógok még valakinek 2-3 hónapja, az pedig, hogy leírom a 2006-os 1.4-esben mennyiért cseréltem elől futóművet. Sajnos nincsenek meg a pontos típus adatok, de azt tudom, hogy többnyire nem az volt amit a computer gyárinak jelölt.
1. teleszkóp volt párban 2*38500
1. felütésgátló szett volt 10650
Toroncsapágy 2*12169
Lengőkar komplett 2*13000
plusz egy futómű állítás szóval bőven 100 felett volt, viszont az eleje sokkal stabilabb mint volt, valamint nem a leggagyibb alkatrészek vannak benne.
Kellett nekem írni, hogy már régen állt le a motor üzem közben...
Annyi történt, hogy szoba hőmérsékletre fűtött garázsból indulva /munkahely/, már üzem meleg motorral körülbelül hat kilométert megtéve, piros lámpához gurulva állt le a motor. Még gurulás közben rögtön újra tudtam indítani; simán beindult. Viszont látszott, hogy az akadozva haladó forgalomban nehezen találja el a lepörgő motor a helyes alapjáratot, finoman korrigálgat az 500-ra leesett fordulat és 1100 között a középértékre. Még egy alkalommal leállt megálláskor, de akkor a visszajelzők kivillanása pillanatában villámgyorsan második fokozatba téve, kuplungolva beindult. /A párom nem is vette észre a második leállást, pedig már ő is beélesítette az érzékszerveit az első leállás után/
Ez volt a kinti mínusz hat fokban. Érdekes módon a reggeli -15-ben semmi probléma nem volt vele...
Ja és nem világít ezután hibát jelezve a Check engine.
A gyanúmra nemsokára visszatérek, de előtte:
Munkám során gyakran találkoztam és találkozok a Volkswagen konszern 1.6-os, 16 szelepes 102 lóerős benzines erőforrásával, mégpedig Golf IV-ben, Jettában, Skoda Octaviában és Seat Altea XL-ben.
Amilyen jó tulajdonságokkal rendelkezik az ugyanazon korból származó 1.4-es motorja a konszernek, annyira hitvány az 1.6-os / Az 1.4-es rugalmas, kifejezetten jól tűri a kis fordulaton való terhelést, hihetetlen gyorsan üzem meleg lesz és fűt, s ezek fényében elfogadható a fogyasztása, ami azért plusz egy liter százon az 1.4-es Albeához képest.../
Az 1.6-os nagyon - nagyon lassan melegszik be, de legalább addig nem is fűt. Annak ellenére rugalmatlanabb az 1.4-es motortól a IV-es Golfban, hogy a végáttétele megegyezik azzal! Bizonyos terhelés felett egyszerűen nem veszi fel a fordulatot, konkrétan a gázpedál nyomkodására hosszú ideig nem történik semmi! Még a hangja sem változik!
Nem hiszitek?
Bár a videóban szereplő motor a régebbi 8 szelepes, de a jelenség ugyanaz.
Nézzétek 5 perc 53 másodperctől:
Cserébe egy benzintemető: Minden nehézség nélkül képes meginni 9-13 litert(!) százon, a fogyasztása gyakorlatilag összemérhető a jól beállított(!) 2410-es, és 3102-es Volgáéval.
Bár üzemelhet 95-ös benzinnel /nekünk azt kell tankolni/, de azzal igencsak hajlamos a becsörgésre.
A gyári javallat a 98-as benzin.
Amiért ilyen hosszan bemutattam ezt a motort, az még egy érdekessége:
Alapjáraton igencsak hajlamos instabilan; ki-kihagyva járni, finoman rángatni - mintha bármelyik pillanatban le akarna állni. De nem áll le.
Túráztatva, illetve gyorsításkor jobban kipörgetve válik feltűnővé az a jellegzetesség, hogy nagyon lassan pörög le alapjáratra; tisztára mint egy kétütemű - nyilván ez tudatos beállítás, behangolás eredménye. Ez párosul a nem túl jó sikerült sebességfokozat hangolással. Könnyen lehet vele furcsán/bénán gyorsítani.A kutya a vastagon szedett résznél van elásva: Ez a motor - végül is ez a normális - lepörögve mindig pontosan elkapja az alapjárati fordulatszámot!
Na ezért van - véleményem szerint - ilyen lassú lepörgésre hangolva, hogy ez biztos sikerüljön neki!
Az Albea motorja viszont - főleg a az ominózus VW motorhoz képest - majdnem olyan gyorsan pörög le, mint fel!
Rögtön lett egy gyanúm: Túl "finoman" vezettem, kezeltem a gázpedált: Finoman gyorsítottam, egyenletes haladásnál 1500 - 2000 között tartottam a fordulatszámot. Teszem hozzá, hogy városban szinte soha nem használom az ötödik fokozatot. Ahol megengedett, ott kapcsolok néha ötödikbe: 70-nél.
Magyarán szinte nem termeltettem vele hőt - miközben az utastér hőmérsékletét tartattam vele.
Miután "sportosabban" kezdtem vezetni: Intenzívebb gyorsítások, inkább egy fokozattal visszább kapcsolva, egyenletes tempónál 2000-2500 között tartva a fordulatot, már nem jelentkezett a probléma, az alapjáratot is pontosan elkapta és tartotta.
Szóval az a sanda gyanúm, hogy van az a - kis terhelésű - üzem/terhelés/hőmérsékletállapot bizonyos mínuszos hőmérsékleti tartományban, akár bizonyos nedvességtartalommal, amikor problémává válik az alapjárat elkapása és tartása:
S ez akkor történik, amikor 1500-2000-ről kéne, hogy történjen.
Lehet, hogy ilyenkor túl kevés a vezérlésnek a rendelkezésre álló idő?
Hogy ennek lehet e oka picit hiányos felprogramozás, azt nem tudom, de gyanítom, hogy valamelyik szenzor gyári "szórása" (is) kell hozzá, ami nyilván nem gyakori; lehet, hogy mi ketten ebbe szaladtunk bele :-(
Valamelyik szenzor, netán a fojtószelep vezérlése.
Még annyit, hogy a hasonló tortúrát: Bekanyarodás után áll le stb. annak idején leginkább egy jellegzetes útvonalon produkálta, egy olyan utcában, ami mellett vasúti pályaudvar rendezőrésze van (pár fokkal hidegebb környezet) - már még az ominózus utcasarkon levő trafót is megvádoltam...
...aztán a Csemete kinőtte az általános iskolát ;az útvonal áttevődött a pár fokkal melegebb belvárosba, kevesebben lettünk az autóban, belső keringetéssel sem párásodtunk annyira, illetve az előző hozzászólásokban említett intézkedések hatására /télen gyengébb üzemanyag minőségre váltás, az összekötőcső kiiktatása/, illetve a termosztátcsere hatására gyakorlatilag megszűnt a probléma.
Azért én a helyedben, próbaképpen - amíg ilyen hideg van - kivenném az összekötőcsövet. Hátha megszüntetné, vagy legalábbis mérsékelné a problémát. Szerszám sem kell hozzá. Még pénzbe sem kerül... Ha beválna, legalább a gyomorgörcs elmúlna.
Mivel azonos a motor, az évjárat, mindenképpen érdekelne, hogy mire jutsz végül!
Nem jelentkezett, de a termosztát cserém nyáron volt, decemberben már voltak hidegek és nem csinálta ezt a fordulatszám dolgot.
Másfél hete jött elő, azóta viszont folyamatosan. Ez a termosztát egyébként biztosan más hőfoknál nyit, mert korábban maximumra állítva a fűtést nem lehetett megmaradni az autóban, most is meleg van ugyan, de közel nem annyira, mint a csere előtt.
Érdekes ez a termosztát csonk dolog amit írsz, nekem a nyáron kellett ugyanezen okból cserélni a termosztátot. Elért a műanyag, és csepegett a hűtővíz. Először nem lehetett látni, hogy nem a tömítésnél csöpög-e, vagy máshol, mert a termosztát tövében fojt le a víz. Amikor hozzáért a szerelő a termosztáthoz, a kezében maradt a csonk. Úgy látszik ez ilyen.
Elnézést a sok helyesírási hibáért, mint írtam, siettem ki folytatni a hólapátolást.
Ahogy írod is, leginkább megállásnál jön elő a jelenség, pl. az én esetemben felüljáróról legurulás piros lámpához - akár csak úgy, hogy visszalendül a hőmérő.
S igen; üzem meleg motornál.
Nálam talán oka lehet a hűtőtakaró is, hiszen lehet, hogy tud annyira felmelegedni a motor, hogy nyissa a termosztátot, s bezúdítsa a hűtőből a szó szerint jéghideg hűtőfolyadékot - pont akkor, amikor már épp nem kéne, hiszen megszűnt a terheléssel; hőterheléssel járó üzemállapot.
Miközben ugye a vezérlés ebből még semmit nem vesz észre, de a motor idézőjelben pillanatnyilag már majd megfagy :-(
A hőmérő - mint azt sokszor kitárgyaltuk - nem ad túl pontos képet a helyzetről - hiszen van egy jó pár fokos (talán jó pár tízfokos?) tartomány, amin belül nem mozdul.
Nem tartom lehetetlennek, hogy akár már 40 fokos folyadék hőmérsékletnél is középen áll.
Na most erre elkezdi kinyitni a termosztátot...
Ezt miért fejtegettem ilyen hosszan?
Mert - biztos írtam erről is régebben, de ki emlékszik majd' tízezer hozzászólásra - nekem volt egyszer egy olyan problémám, hogy a termosztátház egyik csőcsonkja megrepedt - túl volt húzva gyárilag a csőbilincs, s vagy hét évig bírta az anyag a tortúrát.
A szervizben ki lett cserélve a ház - értelemszerűen a termosztáttal együtt.
S minő csoda, azóta jobb a fűtés. Addig városban, külső levegő állásban maximum langyos levegőt fújt.
Amit nem is bírtam hova tenni, lévén, hogy benzinmotor. Oké, hogy keveset fogyaszt, de más márka, típus motorja is, s mégis fűtenek...
Szóval termosztátcsere óta nincs gondom a fűtéssel /én vagyok nagyon fázós, ezért használok városban belső levegőkeringetést/, s nincs a hőmérőn látható visszahűlő jelenség - kivéve ha - mint említettem, pl. csúszós úton felüljáróról motorfékben lassulok le a piros lámpáig.
Na ilyenkor megmozdul a mutató, s sebességből kivéve leesik az alapjárat egy pillanatra a kívánatos érték alá. De ez a visszahűlés - a motor konstrukciójából, kialakításból fakadóan - szerintem valahol természetes is lehet.
Szóval lehet, nem ártana megnézni/megpróbálni hogy egy magasabb hőmérsékleten nyitó termosztáttal is produkálja e a jelenséget a mínuszokban.
Nem írtad, hogy "sima" 95-ös benzinnel produkálja ezt, meg hogy mennyire fűtesz ilyenkor?
- viszonylag nagy volt a levegő nedvességtartalma /nyirkosság, zúzmara/
- természetesen maximálisan fel volt hajtva a fűtés, ventilátor 1-es vagy kettes fokozaton, s persze külső levegőre volt állítva.
- mindezt a hűtőtakaró ellenére /erről is van kép a fórumon, csak még én sem találom.../
- s a legfontosabb! - úgynevezetten prémiumnak hívott üzemanyag használat!!!
S hell100-as benzinnel garantált a hibajelenség, de még 95-ös prémiummal is eljátssza az "leesik a fordulat, alig bírom elkapni" jelenséget - igaz már további hibajelenség nélkül.
Nekem - ha jól emlékszem 06-os baroszenzor hibajelenséget írt ki.
Na erre mondta, rta minden kiolvasó tőlem hozzábbértő, hogy ilyen hibajelenség így nincs!
Novoth Tibor /Boschtechnikus/ írta meg, hogy valószínűleg erre a benzinminőségre ilyen üzemi körülményhez nincs rendesen felprogramozva - a kelleténél kevesebb benzint "adagol" - túl kevés hőt termel a motor.
S valószínűleg pont ekkor kezd nyitni a termosztát és szerintem túlhűl a motor!
merthogy ekkor a "vízhőmérő" is visszakendül a középállásból!
Van benne valami, hiszen akkor Oroszországban hogy használják a típust!?
/Most nem keresem meg neked az oroszországi teszt videóját, mert megyek havat lapátolni/
Hát úgy használják, hogy max. sima 95-ös benzint tankolnak.
Én ilyenkor:
1, Nem 100-ast tankolok, csak 95-ös "vípóvert". Valószínűleg ilyenkor legjobb a sima 95-ös - de az olyan, de olyan büdös...a 100-as viszont olyan illatos, hogy függővé tesz :-)
2, Belső levegőkeringetésen van a fűtés résnyire leengedett bal egy oldalablakkal.
Mellesleg így melegebb levegőt fúj. Igaz, előbb utóbb, bepárásodik, de akkor már át lehet állítani külsőre.
3, Én már évek óta / Csak senki nem kérdezte :-) / télre kiveszem azt a levegőcső közdarabot, ami a levegőszűrőházat köti össze a karosszériához rögzített csonkkal!
Alapjáraton, egy - két perc alatt remekül el kezd felmelegedni a motor, mert a leömlőtől felszálló melegebb levegőt szívja a motor.
Menet közben meg úgyis a menetszélből szív, tehát túl meleg levegőt nem tud szívni.
Más típus helyvől innen szívja a a levegőt, s mégsem:
2006-os 1.4-es Albeám a következő dolgot produkálja.
Egy hete a fene nagy hidegben beindítottam az autót és engine failure feliratot írt ki, valamint világítani kezdett a motorhiba visszajelző. Az autó kicsit akadozva járt. Leállítottam az autót, majd újra beindítottam, hogy beálljak vele a garázsba, hátha a nagy hideg az oka. Ekkor már nem volt hibajelzés, megszűnt a hiba.
Pár napja elkezdett olyat produkálni az autó, hogy alapjáraton az autót amikor 900-as fordulatszám közelében jár, hirtelen leesik a fordulat kb. 400-as fordulat közelébe. Ekkor az elektronika közbeavatkozik és megemeli újra 1000-es fordulatszám felé egy kicsivel. Majd kb 10mp múlva újra elkezdi csökkenteni és a hiba megismétlődik. Érdekessége a dolognak, hogy hideg motornál még nem csinálja, tényleg csak akkor, amikor már a szívató nem megy és 900-as fordulat közelébe ér a fordulatszám.
Tegnap volt az autó olajcserén (levegőszűrő is cserélve lett), kértem a szerelőt, hogy nézzen már rá, hogy nem maradt-e a múltkori eset után tárolt hibajelzés a computerben. Sajnos nem tárolt semmit. Kitakarította a fojtószelepnél, de sajnos a hiba nem szűnt meg, több idő meg nem volt már a diagnosztikára. A mai napon aztán már újabb jelenség is jelentkezett. Bekanyarodva egy utcába, szintén alapjárat közelébe lassítva, egyszer csak újra előjött az engine failure szöveg és a sárga motorhiba visszajelzés, ráadásul hiába nyomtam a gázt, az autó nem reagált semmit. Leállítottam és újraindítva, az autó megint járt. (a hibajelzés megmaradt). Mivel már közel voltam itthonról, így hazagurultam és felhívtam a szerelőt, aki ugyan nem dolgozik ma, de mondta, hogy a hibakódot kiolvassa nekem. Elindultam hozzá, és egy keresztutcába kanyarodva megint produkálta az autó, hogy hiába nyomtam a gázt, nem reagált. Ekkor a leállítást követően kicsit nehezebben akart elindulni, pár másodpercig kellett indítózni.
A kiolvasott hibakód: P0101
Itt tartunk most, google-val rákeresve azt találtam, hogy ez a légtömeg szenzor hibajelzése.
Ezt a javítási könyvet átdobhatnád nekem is, megkönnyíteném a szerelőm sorsát mert hiába vágja, meg csinálja jóra, meg tudja, hogy eleje Linea meg ilyen kavarások vannak benne. Jó ha van :)
Nekem is jelentkezett ez a probléma a 2006-os 1.4 Albea Active-nál.
Én bevetettem a hűtőtömítő adalékot.
Egy időre megoldotta a problémát. Viszont - ha kisebb mértékben is, időnként(!) egy idő után újra jelentkezett a probléma egy-egy hűtőfolyadék csepp formájában.
Mivel az udvarba és garázsba beállás időben és terhelésben elég pontos koreográfia szerint zajlik, ezért kijelenthető, hogy azóta korábban ill. gyakrabban kapcsol be a hűtőventilátor hasonló hőmérséklet, üzemi terhelés mellett.
/A "vakítós" hőmérő az 1.4-eseknél ugye nem mérvadó a melegedés esetén; hiszen nem mutat melegedést akkor, amikor már bekapcsol a ventilátor./
Tehát az adalék valamelyest csökkenti a rendszer hőleadó képességét.
Ha megúszom műszaki hiba nélkül, akkor nem javíttatom meg, ha meg igen, akkor ugyis muszáj leszek.
Köszönöm, gondolkodok rajta. A szervízben is ez volt az első amit kérdeztem, hogy nem-e lehetne így megoldani a dolgot, ott azt mondta a forma, hogy nem ajánlja, mert az ő tapasztalata az, hogy csak ideiglenesen oldja meg a problémát, és olykor még nagyobb gondot okoz, mert oda is lerakodik ahova nem kellene. Még utána olvasok akkor ezeknek a leak stop cuccoknak.
Üdv! Nekem is van egy 2006 os Albeám 14 8v dinamic. Ugan ez volt a jelenség hogy vezetés közben a cipőm is fagyállós lett úgy szivárgott. De nem a radiátor volt lukas hanem az ó gyűrű volt kiszáradva a műanyag és alu csatlakozásánál. Öntöttünk bele meleg motornál radiátor tömítő adalékot mentem vele 20 km et utána hogy mindenhová eljusson és a hiba már 2 éve megoldódott Azóta semmi gond vele. Nekem is akartak cserélni jó pénzér radiátort míg kaptam ezt a felvilágosítást. a cucc 1000 ft körül volt. Sok sikert!
Sziasztok. Egy 2006-os 1.2es albínó van. Vezérműszíj csere után vagyunk. Új szíj feszítő és víz szivattyú. A gondom hogy előjött egy furi nyüszögő hang. Az ismerősöm szerint a szíj nagyon feszes. Van valami ötlete valakinek.
Én a bardinál néztem, és valóban lenne ott 12e-ért radiátor, és kicsit így sokallom, bár ahogy olvastam nem kis meló kikapni egy müszerfalat. Reméltem hátha van valaki akinek már kellett cserélni fűtőradiátort, és írja hogy neki ennyibe fájt, és ehhez képest ez az összeg sok, vagy reális. :-)
Nem márkaszervíz egyébként, és amúgy megbízom bennük, és nem dolgoznak drágán szerintem. Persze ettől még sokallom a 80e-90e-et.
Hát szívás ez a hiba az fix, de ez az ár tényleg húzós. Inkább csak márkaszervíz ajánlatnak gondolnám reálisnak (gyári alkatrész, hűtőfolyadék csere gyárira, ez-az ami még törhet-kellhet, drágább óradíj...).
Gyorsan rákerestem és kedvezmény nélkül is tizenkevés ezerért van fűtőradiátor egyik ismert nagy alkatrészhálózatnál, kis szerencsével azon kívül piti tételek és meló. Persze pont egy albeaval egy általános szerelőnek lehet meggyűlik a baja és törik majd egy-két műanyag; kérdés ez egy maholnap 14 éves autónál érdekel-e még...
Volna egy 2003as 16. GL Albeánk, és azt vettük észre hogy fagyálló jelent meg a pedálloknál, ill. a gumiszőnyegnél. Valószinüleg lyukas a fűtőradiátor, és a szervízben azt mondták, hogy 80e-90e-el számoljunk, mert a cseréhez a műszerfalat ki kell kapni. A kérdésem az lenne hozzátok, hogy szerintetek ez egy reális ár?
Szeretettel üdvözlök mindenkit. A nyáron vásároltam egy 2003-as 1.2 EL 16-os Albeát a 2007-es Swiftem helyett és nem bántam meg. Talán furcsa, hogy valaki öregebb autót vesz a régi helyett, de a frankhitel sem mindig logikus. Bővült a család, kellett a nagyobb autó és megtetszett az Albi. Szeretek régi járművekkel bíbelődni. Az Albi nálam még az otthonjavítható kategória. Ezért regisztráltam ide, mert úgy látom, hogy itt szükség esetén komoly és azonnali segitséget kaphatok.
Az után érdeklődnék - hátha valakinek van már ilyen tapasztalata - hogy a mely típusok ülései kompatibilisek az albea első üléseivel? A gyári albea ülések elég gyenge anyagból készültek. Egyszer már meghegesztették, de nem bírta sokáig.
Hát meleg helységben csináld azért. Szereld le az egész tükröt és lakásban fogj hozzá.
A tükörlapot belül 4 pici köröm fogja. Valszeg 1-2 el fog törni. Nem gond palmatexszel visszatudod rögzíteni. Ezek csak biztosító körmök, ezek nélkül is elég jól megáll a lap a helyén.
Rendben, most hétvégén tudom megnézni, meg jövő héten ha itt Pesten nincs.
Még egy kérdés felmerült bennem. Vezetőoldali ablaktörlő lapát alatt a fúvókám érdekesen fúj. Gyakorlatilag fel a tetőre 2 csíkot a 3 helyzett. Megpiszkáltuk állítottuk de így is épp hogy a 3. elkezdett fújni, és ha pl 1-2 az ablakra megy a másik akkor is vagy tetőre vagy a lapátba. Azt a műanyag gyöszt lehet cserélni valahogy vagy ha szétszedjük állítani? A sok állítástól már természetesen az a gyenge műanyag is picit deformálódott és nagyon szétszór. KIA-ban láttam hogy alacsony sebességnél is gyakorlatilag telibe a szélvédőre lövi. Nekem vagy alacsonynál tető és pálya tempónál az ablak, vagy alacsonynál viszonylag ablak de pályán már inkább közép / lapát alá...
Ui.: Fogyasztás miatt írtam a Totalcarnak, reméljük adnak hasznos választ. Fura, hogy senkivel nem történt még meg és a szerelő se látott ilyet :/
Kicseréltem, a helyzetjelzőm teljesen jó, világít de néha meghülyül és jelzi 10X egymás után a hibát majd elmúlik. Jöttem fel Pestre, elkezdte jelezni, megálltam leállítottam majd újra, semmi baja. A pillanatnyi mérőm viszont 50L-ig elmegy még mindig! A kocsi nem fogyaszt többet de ha 5-ben megyek meg fékezek akkor drasztikusan számol fel. Nem tudom miért. Levettem a sarut is 10 percre, a computer felét resetelte. Szóval ma megpróbálom mégegyszer, hogy több időre veszem le. Az izzókat a holnapi műszaki miatt visszarakom úgyis, tesztelem jó e, de kíváncsi lennék másnak volt e már gondja így a pillanatnyi meg átlag fogyasztással stb. A RANGE az pl jól mutat...
Egy olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek az első szériás Palio mennyire hasonlít a az Albea-ra.
Vagy inkább UNO? Punto?
Egyelőre nem találok javítási utasítást, konkrétan a riasztó rendszere érdekelne, éshogy miért nem enged indítózni? Úgy sejtem valami csatlakozó szétcsúszhatott.
sajnos utána nézni nem tudok nagyon mivel nekem is szerelő csinálta, viszont a papírok megvannak valahol azokat majd előkeresem.
A külső tükörben lévő jeladót a balesetkor gondoltam kicseréltetem, arra azt a választ kaptam, jobb ha nem mivel a tükröt kell elvileg úgy ahogy van cserélni. Annyit nem ér inkább jelezzen szarul :D
Viszont nekem is van egy gondom. Mikor írja ki a computer, hogy SIDE LIGHT? Az utóbbi 2-3 napban percenként előjön, rohadt idegesítő, és a jobb helyzetjelző led-em is villogott. Mikor bemelegedett. Most cseréltem ki, a hazaúton most nem jelezte. (Holnap majd megnézem 150 km-en jelzi e).
Emellé észrevettem, hogy azóta a fogyasztás mérő is meghülyült. 13,2 most az átlag, néztem a pillanatnyit... 1-2 ben 4-5, 3-ban még kb 5-6-7 ahogy gyorsítok de már 4-5-ben ha nem nyomom is szépen 50 L-ig felcsúszik. Ha padlózom 2-3-4 ben akkor még kevesebbet is mutat mint kéne. Totális káosz lett. Mitől lehet?!
Sziasztok! Téli gumi szezon kezdődött,ezért nekem ezzel kapcsolatban lenne kérdésem... Albeám első futójára felraktam a tavaly előtt vásárolt 175/65 14-es szerelt kerekeket.Akkor 2 db-ot vettem,mert a másik téli 2 db még jó állapotban volt. Most a hátsók maradtak a 185/65-ös nyáriak,ezek 2-3 évesek. Ami téli ment volna hátra,azok már olyan rossz állapotban vannak, ( öregek,repedtek) hogy nem volt érdemes felraknom. A kérdésem,hogy mivel gondolom ne nagyon autózzak téli-nyári vegyessel,melyik méretet válasszam téli gumi vásárlásakor? 175/65,vagy a 185/65-öt? Várom válaszaitokat. Üdv!
Nekem most volt augusztus / szeptemberben gyakorlatilag komplett futómű cserém.
Na most rólam és a szerelőről tudni kell, hogy mi minőségit rakunk bele. Nem gyári került bele de így is:
- 1 pár lengéscsillapító előre : 40 ezer / db
- 1 pár toronycsapágy hozzá: kb 11 ezer / db
- 1 pár lengőkar: Kb 12-13 / db
Ezen kívül is volt még 1-2 apróság ha jól tudom. A lényeg, hogy nekem 100 felett volt de:
- Sokkal jobb az úttartása.
- Gyakorlatilag nem billeg az eleje.
- Autópályán érezhető nagyon, hogy 1-1 kanyarba kb meg se nyikkan (bár nekem a nyári gumim is zsír új).
Ami fontos, hogy sokszor nem érdemes hallgatni a márka szervízre stb, mivel az autó több féléből lett összerakva. Pl nekem a fékem rá volt szorulva mert Albeához valót raktak rá, közben az már (a motorral együtt) Linea benne.
A kérdés az mennyit akarsz rá költeni volt lengéscsillapító már 25-ért is pl.
Elméletileg össze tudom szedni, hogy pontosan mi került benne tételesen megvan mi mennyibe került, de nem emlékszem az is le van e írva, hogy pontosan melyik típus stbstb.
//Mondjuk nekem az első tárcsa darabja is több mint 12 volt + még a betétek, szóval én inkább a minőségre megyek attól, hogy az autó olcsóbb típus. De tény, hogy 160-170-ről megáll pik pak gond nélkül akár többször egymás után.//
Sziasztok első lefutómű csere vagy felújításra készülök mert 263000 km van benne és még gyári valaki aki csinált már valami tipp melyik márka esetleg valami tipp milyet rajkak bele ? Köszönöm a Válaszokat
Van egy 2003-as Albeám (1.2 16V EL), amelynek a hátsó középső ülésén csak kétpontos biztonsági öv van (középen fejtámla sincs). Más Albeákat nézve láttam, hogy léteznek olyan modellek, amelyekben mindhárom hátsó ülésen hárompontos öv van felszerelve. Ha én is ilyen hátsó ülést szeretnék, segítene-e, ha pl. bontásból beszerzem az alkatrészeket, vagy itt olyan szerkezeti különbségről van szó, amelyet nem lehet megoldani?
A következő miatt kérdezem: három gyerekem van és a legkisebb most nőtte ki azt az ülést, amelyet még lehetett kétpontossal is rögzíteni. Magyarországon (sőt, azt hiszem, az EU-ban) nem forgalmaznak olyan 9-36 kg-s gyereküléseket, amelyeket kétpontossal is be lehetne kötni; a kocsiban pedig sajnos nincs isofix (s amennyire megtudtam, nem is beszerelhető).
Küldjön már valaki légyszíves nekem egy leírást, rajzot vagy szakanyagot akár e-perből vezérműszíj cserével kapcsolatban. Szíj méret, fogszám, bordáskerék, JELÖLÉSEK...... stb.
1.2 16V 80 LE, motorkód 188A5000, évj. 2003.
Köszönöm B. fiatlulu@gmail.com vagy ide a fórumra.
Érdeklődnék,hogy 2003-as 1.2 16v Albeámon ,2010.07.01.-én 73900 km-nél volt vezérműszíj ,feszítő és vízpumpa cserélve, most 135000 km van benne. Mikor kellene ezt újra cseréltetnem?
Végül sikerült levenni a hátsó kart, de nem lehetett csak úgy felrakni. Lebontottam az ajtókárpitot, ki kellett szerelni a teljes mozgató motort, elektronikát, nyomógombot, vissza a kárpitot és így már fel lehetett rakni a kart, működik is tökéletesen. Igaz, hogy így most hátul nincs kar, valamint az első kárpitokon van egy lyuk, ahol a nyomógomb volt. Erre esetleg valami ötlet, házi praktika?
A korábban linkelt képet megnézve ugyanarra van szükségem, legalábbis ránézésre. Megpróbálok elmenni egy-két helyi bontóba, hátha lesz Punto kar.
Amúgy mivel törökök és brazilok gyártották az albeat, ott van belőlük sok, jellemzően ilyen oldalakat lelni robbantott ábrákkal vagy alkatrészekkel. Például múltkor légbeömlőt kerestem, és a google képkeresővel addig kerestem míg leltem ezt és így lett meg a cikkszám. Én sem beszélem egyik nyelvet sem ami ehhez kéne..bár most, hogy mondom lehet csak össze kéne haverkodnom a szomszéd gyrosossal.:D Szóval kalandos és időigényes guglizós sport...
Nagyon köszönöm a válaszod! Este ki is próbálom a dolgot.
Netes cikkszámot hol tudok keresni? Hivatkoztak itt a korábbi kommentekben valami DVD-re, de a linken nem tudtam letölteni semmit. Nem tudja esetleg elküldeni valaki valamilyen formában? Online tárhelyre feltöltve, stb?
Ilyesmi ugye? A punto 1 tekerője, Ahogy a képen is láthatod egy omega gyűrű fogja, azt kell kipattintani ahogy ezen a videón is teszi. Ha elsőre csinálod kicsit vacakolós-feszegetős mire meglátod hogyan kell benyúlni, de nem kell ide célszerszám kb bármivel kipattintható (csavarhúzó azért nem szerencsés mert azt a díszítő karikát megkarcolhatod), bankkártya vagy szövetdarabot behúzni...van többféle praktika.
Én bontóból szereztem, filléres tétel. Ha kifakult azt helyrehozható: jó alaposan mosd meg és wd40-el dörzsöld be.
Van egy olyan érzésem amúgy, hogy a komplett ablakemelő szerkezet is egyezni fog vagy punto 1-el, vagy 2-vel. Össze kell nézni netes képek és cikkszámok alapján és úgy keresgélni bontóban mert albeat konkrétan tényleg ritkán bontanak.
Ez az első albea tiszta lego, csak meg kell mindig találni miből vannak az elemek és akkor lesz az.:)
Van egy 2004-es Fiat Albea 1.2 16V Active kocsink, ami már sok-sok éve teszi a dolgát, a kocsinak második tulajdonosai vagyunk. Az autó eredetileg elől is kézi ablakemelővel volt szerelve, amit az első tulaj utólag valamilyen gagyi utángyártott elektromosra cserélt. Ez állandó gond, folyamatosan tönkremegy, a műanyag elemek elnyalódnak, csak a szenvedés van vele. Jött az ötlet, hogy alakítsuk vissza manuálissá, ehhez kellene két ablakemelő kar. Most jönnek a nagyon kezdő kérdések:
- Hogyan kell eltávolítani az ablakemelő kart? Hátul most is kézzel mozgatható, de nem nagyon találtam a karon fogást, így nem feszegettem. Kipróbálnám, hogy jó-e előre, és, hogy működőképes lesz-e a koncepció.
- Hol lehetne venni - első sorban neten - ablakemelőt? Békéscsabán és Gyulán rákérdeztem két bontóra, de nincs nekik.
- Továbbá vontatószemet is keresek előre. Vaterán találtam, de sajnos már nem él a hirdetés.
Közben nálam változások történtek minden téren, úgyhogy kevesebbet olvasgatom a fórumot. Bár ahogy nézem továbbra is kevés a baj ezekkel az autókkal, mert kevés a bejegyzés is. Apum viszon olvasgatja a fórumot és rendszeresen beszámol ;)
Érdekes én élből úgy indultam, hogy bukok. Bár az is fura mond 200-300 at erre felajánlottak 179-et..Eddig de még nem volt pótszemle. Nem ilyen speckó kárrendezős szervízbe vittem, mivel kedves barátomék szerelők s olyan minőségű munkát végeznek, amit sokan nem.
A probléma az összeggel, hogy 170+41 munkadíj plusz kb 40 fényezés. Ez hagyján is, de eleve a biztosító 4000 ft-os óra díjjal számolt míg ez még otthon borsodban is 5800... Viszont 50-60 az összegből a rugó amit csak párban lehet cserélni, s itt viszont egy elég erős vita van hogy a baleset miatt lett kapufa, vagy már élből érett a cseréje. Szóval itt van az, hogy vita vita, vagy nem. Ha levonjuk ezt a felajánlottból igazából ki is jön nagyjából a javítás. Amúgy a kárszakértő egy igazi pöcs az a baj.
Az autó hát...törött elemekkel és szar futóművel fogjuk rá, hogy igen. Valamint nincs annyi zsém se, hogy parkoljon a 200-300 am hónapokig sajnos. Patt helyzet igazából... Élből vicces, hogy megkárosítanak és nekem fizetnem kell.
Műanyagot szerintem pedig simán. Ha lámpádnak csak a műanyag tartói sérültek azt is helyrehozzák. Nem mondom, hogy sosem volt ilyen javítással bajom mert persze ebben is vannak hozzá nem értők, viszont több helyen is kivétel nélkül hibátlanra javítottak nekem eddig minden műanyagot.
Volt már több esetem biztosítókkal egészen eltérő ügymenetekkel, de szerencsére eddig balesetnél én sosem buktam jelentősebben anyagilag, csak a kellemetlenségeket kellett viselni.
"A gyors kár az az amikor ajánlanak egy összeget?"
Igen. Biztosító általi kárbecslés ha megtörtént, fel szoktak ajánlani egy összeget. Ha elfogadod azt pár napon belül ki is fizetik és téma lezárva. Szerintem kisebb kárnál éri meg elfogadni ha amúgy is csak valami olcsóbb szakszerűtlen javítást készülsz elkövetni vagy egyáltalán nem is szándékozol a sérülést javítani.
A másik gyors opció még a szerződött javítóműhely. Ha az ellenfél valami nagyobb biztosítónál volt szerződve, akkor biztosan van jópár ilyen szerviz. Oda betolod az autót akkor "azonnal" megcsinálják a kárbecslést is ha még nem volt, kezdik a javítást, korrigálják a kárbecslést ha valami rejtett dolog kiderül-stb. Ha használhatatlanra tört az autó és kellene akkor szerintem ezzel kellene próbálkozni.
Minden egyéb az azért rázós lesz, mert ha nem akarsz anyagilag bukni komoly esélye van az elhúzódó ügyintézésnek és ha jól értem az autó neked használhatatlan.
Nekem legutóbb frontálisan sikerült érintőre vennem egy kisbuszt (pontosabban neki engem), a lökőstől a bal hátsó ajtóig végig lett pofozva az albi. Lökős fényezés, sárvédő elemcsere, ajtó fényezés és az ajtókon lévő díszléc cseréje volt. Az autó szerencsére használható maradt.
Nem tudtunk megegyezni így bevittem az általam kedvelt márkaszervizbe, hogy intézzék a javítást az ellenfél biztosítására mert hozzád hasonlóan ragaszkodtam ahhoz, hogy a végeredmény hibátlan legyen. Kárfelvételt intézte a szerviz, majd vitatkoztak a biztosítóval 3 vagy 4 hónapo. A végén ~15-öt fizettem a sárvédő 50% önrészére, az összes többi költséget (több mint 200 ezret) fizette a biztosítő.
1-2-t találtunk már csak tudod, kitudja milyen. Azért egy rendes alkatrész gyártótól jobb lenne. Amelyik bontóval beszéltünk azok meg csak úgy vettek be, hogy valószínű ép karosszéria elem nem igen van rajta :/
Az a baj a szerelőm akinél van nem kárrendező. Viszont máshoz nem szívesen vinném mert ők viszont patentül értenek hozzá stb.
Hidd el a munkadíjat is meg fogom oldani, mert az nem állapot, hogy ilyeneket ne akarnának fizetni. Természetes, hogy ha csináltatod vannak költségek. 1 v 2-es Golffal jött belém, nem biztos, hogy javíttatni kéne ha nem muszáj, az már bőven nem lesz olyan mint a régi stb. Valamikor azért szeretném eladni is. DE! Amúgy meg fogom adni a számát a kárszakértőnek a szerelőnek, hogy hívja fel és magyarázza el mi a tosz van. Mert ez az avulási baromság amúgy is érdekes. Mert gyári elemmel emelkedik a kocsi értéke, ez ok. De után gyártottal nem ugyan az jön vissza, hanem rosszabb. Festés 50%, de az a legkevesebb. Az is nagyon jó akihez vinni fogjuk lesz is 40-50 között. A gyors kár az az amikor ajánlanak egy összeget? Amúgy első ránézésre 200-300 közötti összeget mondott. Ez fura és meglepő.
Nem hiszem, hogy lelsz utángyártottat, én se leltem az előző generációhoz semmit. Marad a bontó.
De nem kell oda bontó szerintem.
Sk. vélemény: jobban járnál, ha olyan tárgyalna a biztosítóval aki járatos ebben. Pl egy karosszériás, vagy fiat szervizes adna
javítási ajánlatot. Ez a mindent 50%-al avultatunk lerázós duma, nem úgy van az, meg van munkadíj is a világon. Ha jól meg akarod csináltatni és elemcsere-stb, a gyorskárral szerintem rosszul fogsz járni.
Aztán ha megvan az összeg kicsit okoskodni kell mit-hogy térsz el az ajánlattól ami biztosítónak ment, szerintem egy jobb szerviz ebben partnered. Nekem nemrég cserélték a sárvédőt, és emlékeim szerint 30 volt. Szintén biztosítós 50% avultatva, ez van.
Viszont egyéb elemet (pl díszcsík) nem avultattak, és szerintem a dobbetét is ebbe a kategóriába kellene tartozzon, az ki kellene jöjjön így 0-ra.
Lökőst viszont szinte biztosan lehet javítani hacsak nem egy Kraz-al tolatott beléd a hölgy amit kétlek. Műanyagosok megoldják hibátlanra (Pesten pl. Hüllő kft, de szervizeknek is lesz emberük, meg van sok-sok tényleg ügyes cég mindenholÖ akár 15-ből, festés az újra is kéne, szóval ezen jókora plusszal kellene zárj.
Egy elég fontos és sürgős kérdéssel fordulnék hozzátok.
Egy kedves hölgy beletolatott szépen az autómba aminek hála első lökös, dobbetét, sárvédő, lámpa futómű és egyéb cserét kell végrehajtani a kocsin. Na most mivel 9 éves ezért 50%-os térítés van a biztosítótól a gyári alkatrészekre, fényezésre. A probléma, hogy alkatrész gyártóknál kb nincs semmi az Albeához, a lámpa ami van az meg pl nem motoros. Tud valaki olyan helyet, akár milyet ahol 2006/11 hó-s 1.4 Dynamic Albea-hoz lehet kapni alkatrészeket? Ez már az újabb lámpás újabb lökös (ködlámpával) stb modell lenne.
Csak viszonyítás: Amik vannak lökös stb mondjuk 20-30 amit fizetnek teljesen ha utángyártott.
Gyárit lehet szerezni: Lökös 110 innen indul.
Az infókat előre is köszi, ha olyat küldök amit láttam az sem baj, jöhet minden.
Üdv!Lecseréltem az akkumulátor sarukat, még a gyári volt rajta és a test kábelok saruit és bele is cineztem őket a füles csatlakozókba.Azóta még nem tapasztaltam a műszerfal hibát és az autó sem rángat. Viszont a külső hőmérséklet jelző még nem tökéletes.A tükör alján van az érzékelő és nem tudom hogy szabadítsam ki a tükröt hogy hozzá férjek.A tartó alján fogja két csavar azt kivettem de tovább nem merem feszegetni.Ki cserélném még a hőfok jeladót.Tipp esetleg?
"Elképzelhető, hogy a kisebb kapacitás miatt elforralja a lötyit belőle?"
Nem. Modern rekombinációs (zárt, gondozásmentesként árult) akksi esetén ez mindenképpen súlyos hiba. Lehet akkumulátor hiba (cellazárlat) de túltöltés miatt is.
Ha ez sima hagyományos akksi (közvetlenül hozzáférhető feltöltődugók, savgőz elvezetés) akkor annál normális, hogy rendszeres karbantartást igényel. De akkor is ki kell cserélni ennyi megpróbáltatás után már és venni egy újat, meg amúgy is...
Az új akksi vétele után mindenképp mérj rá, hogy a töltés nem lépi-e túl a 14.4V-ot. Vagy vidd el autóvillamossági szakihoz, mert hiphop ki fogja nyírni az új akksit is.
Valami spéci keskeny kell bele, az enyém gyári fiatra lett cserélve így nem tudok mit ajánlani így fejből. (De esélyes, hogy a belevalóknál fel lesz mellette tüntetve, hogy fiatba való.)
Ismert hiba ezeknél, hogy az önindító perselye megkopik. Nekem is amiatt csinálja már, hogy a bendix nem húz vissza az indítás levétele utána azonnal, hanem kicsit még pörgeti vissza a lendkerék...
Lényeg a lényeg: a ventilátor itt lepkefing, 5-10A...saccra vagy 5-600A-t kell tudnia a gyári méretű akksinak ha jó, és az nem elég ezek szerint. Én igazából rámérnék/méretnék lakatfogóval, hogy mennyi áramot vesz fel az önindító. Nem is az ára miatt, hanem mert elég szívás kicserélni.:)
Az egyes 1.2 16V puntokéval egyezik szerintem (és a cikkszámod alapján is azt leltem, hogy ez a 93-99 punto önindítója), talán 5 ezerért láttam bontva. Szóval én újat nem keresnék.
Van egy 2005-ös lapos lámpás 1.2 80 Le Motor típus :188A5.000
Meleg indítási problémánk van.
Hhosszabb út után, főleg nyáron és légkondit is használva, majd a kocsit pár percre leállítva majd újraindítva, az önindító még 1-2 őt teker aztán kipurcant az aksi.
Nem vicc. Teljesen lemerül.
De az aksinak nincs baja. Újra feltöltve terhelő villával megnézve az akkunak nincs baja.
Ha kihűl a motor vagy csak langyos akkor nincs ilyen gond...bár talán kicsit nehezen forduló hangja van akkor is.
Lehet szorul az önindító? Vagy zárlatos?
Észrevettem viszont, hogy ha melegen indítunk, akkor gyújtást ráadva a Hűtő Ventillátor is bekapcsol azonnal. Ezzel is értékes ampereket elvéve az akkutól.
Ami szerintem tök fölösleges, arra a pár másodpercre hiszen a motor még nem jár. Majd ha jár már bekapcsolhat. Kikapcsolásnál bezzeg nem megy.
Jó ez így?
Ki találkozott már ilyen hibával?
Milyen önindító kell bele? fogszám stb paraméterek... Netről nagy nehezen vadásztam cikkszámot: 46800154 de teljes a katyvasz.
Köszönöm válaszod! Már nézegettem a test pontokat és a vezetékek csatlakozókat is szétszedtem összeraktam de kirívó hibát nem találtam.Az is nehezíti a hiba feltárását hogy a jelenség nem állandó .Idő közönként jelentkezik,van hogy 100-150 km is megyek és akkor megzavarodnak a műszerek jelentkezik a rángatás.Akkor leszoktam állítani a motort pár másodperc után újra indítok és irány tovább x km.t és megint simán megy minden.Már elővettem a tartalék kulcsot és azzal is ez van. Gondoltam a gyújtás kapcsolónál nem lehet valami gond?
"műszerfal visszajelzői menet közbe ugrálnak mint mikor nem kap feszültséget"
Gyaníthatóan nem is kap. Tipikus testhiba, ilyen korban már korrodálni kezdenek a testpontok és nem stabil a kontakt.
A kormánytól balra lent lévő biztosítéktáblában van talán külön biztosítéka, azt nézném meg első körben. Onnan tovább bontva, vagy a bal oldali légbefúvót kipattintva (úgy rémlik az alatt láttam testkábelt, de lehet ma meg is nézem mert nekem meg a befúvót kell cserélnem :P ) ha szerencséd van megtalálhatod a baj forrását.
Én legalábbis így próbálkoznék, mert ha ez nem jön be akkor műszerfal ki amit viszont csak ellenségeimnek kívánok.:/
Külső hőmérséklet esélyesen ugyanez.
Motorra a punto fórumban kérdezz rá, ott nagyobb az élet. Gázelvételes rángatásról nekem egr jut eszembe.
Tisztelt fórumozók! Segítségeteket szeretném kérni egy gond megoldásába.Fiat albeám műszerfal visszajelzői menet közbe ugrálnak mint mikor nem kap feszültséget Diagnosztikai hiba kód U1711 Hol keressem a hibát?A külső hőmérséklet érzékelő sem mutat mindig valós adatot.Gáz pedál vissza engedéskor rángat.Válaszokat köszönöm!
Hűtővíz csere és hűtő átmosás, volt már itt téma párszor. 1.2 16V-nél két légtelenítő csavart leltem, leeresztőt viszont egyet sem, és hát a csövet levenni nem sok kedvem volt mert jó vacakul hozzáférhető és gyári szervízleírásban is leltem olyat, hogy törhet a hűtő csőcsatlakozása.
No szóval hűtő autó szerinti jobb tetején légtelenítő csavar ki és a tartályba öntve a vizet átmosható a hűtő. Aztán cseréhez a tartályon keresztül a teljes hűtőt ki lehet fújni tüdőből. Fűtés légtelenítő csavarja ki, és lefolyik onnan is a folyadék a hűtőbe és ki lehet fújni. Pár perc.
Elvileg 6l van benne, egy ilyen akció után 5l-nyit tudtam beleönteni és nem kell bontani semmit.
Miként lehet ilyen gyári dvd-hez jutni?:) Mármint nehogy berakj ide linket vagy ilyesmi, de valamilyen fiatos közösségben vagy torrenten fellelhető ilyen mondjuk?
Albeáknál az a probléma, hogy több országban is gyártották, gyártják, (Törökország, Oroszország) és több ország piaci specifikációja alapján. (Európai piacok, Ázsiai piacok, Afrikai piacok) Ennek megfelelően a gyártó ország mindig azt pakolta bele a kocsiba, ami épp volt készleten és nagyjából megfelelt a piaci specifikációnak.
Ezért Albeához nagy valószinűséggel, csak alvázszám alapján lehet alkatrészt keresni, majd a gyári cikkszám alapján az utángyártott terméket megtalálni, természetesen, ha az utángyártó hozzárendeli a gyári cikkszámot a termékéhez.
Én nem nagyon szeretem használni a nagy alkatrészforgalmazók (Unix, Bárdi, Láng) katalógusait, mivel ők nem specifikusan építík fel a katalógust, hanem az alkatrészgyártók-tól kapott katalógusokat, cikkszámokat beömlesztik a saját adatbázisukba és dolgozz belőle.
A régi autó tipusoknál ez a módszer működik is, de a mai világba, amikor már a leendő tulajdonos állítja össze magának a kocsit, és azt rak bele pluszba rendeléskor, amit ő akar, az ilyen kocsihoz alkatrészt keresni, egy ömlesztett adatbázisból nagyon sanszos.
Azt tudom ajánlani, alvázszám szerint kikeresni a gyári cikkszámot, és azt, visszaforgatva megtalálni az utángyártott alkatrészt.
A FIAT ePER gyári DVD-n a kiválasztás sem egyszerű néha, mert már ott is vannak kitételek, de egy tapasztalatokkal rendelkező, nagy biztonsággal ki tudja választani a megfelelő alkatrészt.
Nagyon szépen köszönöm az ötleteket most kapott új közép és hátsódobot azt már nem akarom bántani gyujtókábel is most volt cserélve az Ngk-t nem szereti mert 10000km-rt birt most Bosch van benne az kb 100000 -ret kibír a német pályákat sem nagyon akarom erőltetni nagyon már de nincs szívem lecserélni de 300000 nél már csere lesz szerintem nekem a téli gumiknak a belső felét ette meg a balost jobban
Üdvözlök mindenkit!Kérdésem lenne,van egy fiat albeám 1,4 8v dinamic 2006 os és olyan gond van vele hogy a műszerfal visszajelzők időközönként mint ha nem kapna feszültséget zavartan működik.A külső hő fok is nem valós értékeket mutat .diagnosztikai hiba kód U1711. Mi lehet a gond?
Nekem a nyárit sikerült neki tönkretennie, szerencsére nem drágán vettem ezt a gumit. Úgyis elfáradt az alsó gömbtámasz is, majd ezzel együtt állíttatom is akkor. Kösz!
Akkor már inkább valami sportdob, az ad is valamit élvezeti értékben és az autónak sem árt. Vagy katalizátort kivenni attól lehet kicsit gyorsabb lesz (meg lehet amúgy is halott már), csak próbaképp előbb le kell húzni a lambdaszondát, hogy mit reagál a jel hiányára a motor. Erre szerintem rávaló rendszert élő ember nem csinált, de jó hangú végdob amit puntokhoz árultak tuti van.
Pénzben nem sok, csak utánajárós (bontóból kerítenék valami jónak tűnő végdobot, valamint keríteni kell egy "korrupt kipuffogóst" :) aki vállalja, hogy összeépíti), de az eredmény biztosan sokkal jobb lesz. Ha meg amúgy is korhadt a rendszer (az enyém elől már eléggé) akkor lehet drasztikusabban is beavatkozni és csövezni végig csak akkor a német autópályát már lehet nem kéne erőltetni...:)
Múltkor interneten addig keresgéltem amíg 4 ngk iridium gyertyát kapott, mert egy áron sikerült venni mint amennyiért a nagy alkatrészláncok a belevaló sima gyertyaszettet adták volna. Magas fordulaton attól kicsit jobban léphet. Gyertyakábeleket is érdemes megnézni nincs-e megégve a trafó kivezetésénél, azt is valami 6 ezerért gyártattam hozzá.
Egyéb olcsó ötletem nem nagyon van, eleve erős motor ez a lökettérfogatához képest. Sokkal gyorsabbá nemigen tehető, de ezen a himbilimbi futóművön nem is akkora probléma ez.
Igen nekem is megette a téli gumikat mert későn vettem észre futómű beállítás óta nem tapasztalom a jelenséget nem kőr rekordot akarok csak kicsi élvezetet mert most túl komfortos :)
Nektek is "terpeszt" az albea első futóműve, és jobban eszi a gumi belső oldalát?
Az enyém jól láthatóan igen, egyenesbe szedve centikkel kijjebb a kerék alja a tetejénél. Most egy igazán puha gumi volt rajta, és ezt látványosan félrekoptatta mindkét oldalon ezért kezdett el bosszantani. (De teljesen szimmetrikus a két oldal, és semmi jele futóműhibának/elütésnek, így bizonytalan vagyok.)
Sziasztok van egy 2005 1.2 Albeám nagyon hálás jószág 251 km van benne németországozik a drága most lett cserélve kuplung meg kipuffogó is hangtalan kicsit feldobnám 1 sport légszürővel vagy valami ötlet vélemény érdemes -e vagy sem köszönöm :) balesetmentest mindenkinek :)
Én már semmin nem csodálkozom, csak azt nem értem, hogy ezt mennyire befolyásolja a külső hőmérséklet. Ma 11:30-kor elmentem vele otthonról 1-2 km-t, aztán állt a napon, majd kb 1/2 óra múlva tovább mentem vele. kb 8 km-t. Aztán leálltam a tűzőnapom 1 órát, visszaültem beindítom, kuplung le , hogy sebességbe teszem, a pedál meg ott marad a padlón... aztán én is, csak még a fejem is gőzölt. Ezt játszotta velem tavaly nyár végén is a körülmények hasonlóak voltak. Ősztől-tavaszig semmi baja, amint bejön a ma dél körüli hőmérséklet ezt csinálja...
Leginkább valami mechanikai gubanc van akkor vagy a pedálnál vagy a kuplungszerkezetben. Nekem nem volt sosem ilyen, 160 ezer km-nél eredeti benne minden.
Lehet viccen kívül amiatt van baja mert ennyire kevesed használod és berozsdált a pedálnál.
Mit jelent az pontosabban, hogy lent ragad? Hiába nyomod be nem emel ki?
Fékolajtartály egyben van, de van benne valami elválasztó ami miatt mikor fékolajat cseréltem nekem is sikerült kinyomni a tartályból az összes folyadékot mert rossz helyen néztem a szintet. Valami ezzel kapcsolatos trükkre és levegősödésre lehet gondolni.
Szeretném egy kicsit a segítségeteket kérni. Van egy 2004. októberi 1.2-es 16 szelepes Albeánk. kb 4 évvel ezelőtt a fékolaj csere óta ha elkezd melegedni az idő és egy-két órát közvetlenül a napon áll az autó akkor a kuplung lent ragad és ahogy kezd hűlni az idő utána lehet csak vele újra normálisan közlekedni. Volt már kétszer alsó-felső munkahenger cserélve és a szerelő szerint a bele tett fékolaj (ferredo vagy valami hasonló nevű) ugyan olyan jó kell hogy legyen mint amilyen a gyári volt.
Van esetleg valamilyen tippetek, hogy akkor mi lehet a probléma? Szeretném megjegyezni, hogy a kocsi nem agyon strapált (36.000 Km van benne).
Ötleteiteket és segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm!
Ha rám hallgatsz, akkor viszed a boltba a mintadarabot, mert nem biztos, hogy az a számú van benne. Hátsó fékállítót már én is cseréltem, de én bontóban vettem. Természetesen a gép szerint nem ilyen volt benne. Én nagyon megvagyok elégedve a kocsival, de sajnos, nagyon sokszor van olyan, hogy nem a gép szerinti alkatrésze van benne.
Ez a szervíz, Pécelen van a mol benzinkútnál kell jobbra felmenni. Sajnos a telefonszámot nem tudom, mert én mindig személyessen voltam ott. Sajnos megnézni sem tudom, mert azóta elköltöztem, Pécelről.
Sziasztok, Fiat Albeához karosszéria elemeket (pl motorháztető) nem tudja véletlenül valaki, honnan lehet rendelni? Vagy honnan érdemes? Köszönöm előre is.
Természetesen az esélytelenek nyugalmával mentünk, s ezt előre és ott is elmondtuk.
Ehhez képest se nyilatkozat, se okiratok, a kereskedő meg beült hátra - eddig még nem ismertük egymást - mondván ül elöl eleget...
A hiénázós szokásomból még maradt egy pici, többek között például a Subaru Outback 2.5 /természetesen szívóbenzin(!!!/ Lineartronicot próbáltam ki nyílt napon...
Legnagyobb döbbenetemre - elég szkeptikusan mentem oda - a Tipo abszolút magától értetődő;
A kuplung, a motorerő alapjárattól, a váltóáttételezés /6-os váltó/ és váltás, a kormány, a pedálok elsőre.
Ülés, kormánybeállítás szintén elsőre.
A motornak gyorsításkor picit boxer (!)hangja van - ebben egyetértettünk a párommal és az értékesítővel:-)
Kellően széles az utastér - a szép emlékű Volga 2410-es külső szélessége csak 1 centiméterrel nagyobb!
Miheztartás végett az Albeát ma sem tartom magától értetődőnek a bizonytalan fogáspontú kuplung, a hosszú áttételezés, az alapjárati gyengeség miatt. Országútra ideális, de városra nemigazán. /A kormánytól meg az ismerősök kapnak frászt/
Mielőtt értetlenkednétek, elmondanám, hogy a viszonyításhoz elég széles típus/motor/váltó paletta "áll rendelkezésemre" a munkahelyemen.
A mai árakat, a kategóriatársakat/ más, kategória feletti típusokat is figyelembe véve teljesen korrekt árú /Lounge/, ésszerűen méretezett, megvalósított autó.
Engem abszolút meggyőzött.
Oldalról engem BMW-re emlékeztet, hátulról Volvóra.
De elölről F I A T !
Tudtam, hogy már láttam valahol...valahol...a...hűtőmaszk alsó ívének a találkozását a lámpával. Íme:
Három vagy négy éve FIAT márkaszerviz Miskolcon. 1.4-es Active - tehát nem klímás - szűrők, pollen is /a klímátlanban is van!/. Hűtőfolyadékon kívül összes folyadék csere /fék, szervó, motor, váltó/. Első fékbetétek - ők mondták, hogy a tárcsa még kibírja a második szettet is. Vezérműszett vízpumpa nélkül - szintén ők mondták, hogy most még pénzkidobás, elmondásuk szerint ezért nem cseréltek hűtőfolyadékot sem.
A két másik szíj is cserélve lett.
Vizsgáztatás a vizsgadíjat is beleszámítva.
Így volt 140 ezer. /Na jó, betettem 6 doboz sört az anyósülés lábterébe fogópálinkának :-)/
Mivel fontos a bizalom, de még jobb az ellenőrzés, ezért természetesen előtte kis jelöléseket rejtettem el:D
Ezek fényében sokallom , ha az ecetereában csak a vezérlés lesz cserélve.
Én 116ezer km-ernél cseréltettemvezérműszíjat, feszítő görgőt, és vízpumpát. A szerelő vissza adta amit kivett, de a szíj és a feszítő még elég sokáig bírta volna. A vízpumpa viszont már átengedett.
Szerintem nem a semmiért írja a könyv is, hogy 120-ezernél cserélni kell. Különben 42000 ft volt a csere. Persze nem a Fiat szervízben.
Saját felelősség, de mi csak a szíjat cseréltük otthon. Vízpumpa rendszerint szivárog, szíjfeszítőnek is hangja szokott lenni mielőtt végleg feladná a harcot, nagyon ritkán állnak be csak úgy. 156 ezernél köszöni jól van.
De ahogy nézem egy teljes SKF vezérlés szett is 15 ezer listaáron. Szóval ha csak ennek a cseréje van benne a 100 ezerben (és nem a rendes 100 ezres szervíz pluszban a légszűrő, olaj, gyertya, kiskutyafülével...) az azért durva lehúzás. Kb. bármely autószerelő meg fogja oldani ennek törtrészéből.
Sziasztok.esetleg nem gondoltrá valaki hogy esetleg kelllene csinálni egy facebook csoportot? Direkt fiat albeásoknak. A gyorsabb komunikácio és eszme csere érdekében.de ha van akkor milyen néven fut mert csak török csoportot van fent.meg fiat stilo de ugye az minket nem érdekel. Elöreis köszi a hozzászolásokat.
Sziasztok!Segitséget szeretnék kérni,van egy nagyszerű fiat albeám,de mostanság olyant csinál,hogy ingadozik az alapjáratom,illetve ha reggel indulnék vele akkor leáll és csak nehezen indul be. Ha elindul akkor meg rángat,mintha nem pörögne fel a motor a kuplung vissza kell nyomni és a gázzal kell játszani.
Diagnosztika nem mutat semmit.A pillangószelep tiszta.Gyertya cserélve.Gyertyakábel cserélve.
Köszönöm a válasz, már sikerült megjavítani, de ki kellett szedni a műszerfalat, mert a fűtőmotort kelett kicserélni. Még az a szerencse, hogy kaptam 15000ft-ér egy komplekt bontott fűtőboxot.
Szia! Az előtét ellenállást a pedálok felöli oldalon találod. Nagyon vacak helyen van, közvetlenül a gázpedál mellett. Emlékeim szerint összesen egy darab csavar tartja a műanyag fedelet. A hozzáférés szempontjából nem árt ha kígyótestű vagy :) Egy nagyon rövidnyelű csillagcsvarhúzóval próbálkozz! Nehéz lesz de nem lehetetlen, nekem is sikerült :)
Sziasztok! 1.6 HL Albeán kb. 80-90 km után a vízhőmérő mutatója "leesik" alaphelyzetbe,a fűtés megszűnik,a ventillátor pedig folyamatosan működik.Természetesen a motort ábrázoló hibalámpa is világít.Lehűlés után újra működik a fűtés ,de a check lámpa sokszor csak másnap "alszik"ki.
A hűtés jeladója ki lett már cserélve.Emlékeim szerint csak télen csinál ilyeneket.
Nincs valakinek kapcsolata megbízható ukrán, vagy román autósbolttal ahol forgalmaznak Albea alkatrészeket?
Termosztát tömítésre lenne szükségem (gyári cikkszám: 71753377), de itthon csak termosztáttal együtt találtam. Mivel csak a tömítés kellene, így nem akarok érte néhány száz forint helyett sok ezret fizetni.
Ukrán autósboltokban van több helyen is, de nem igazán megy az ukrán nyelv, angol nyelvű honlapot meg nem találtam.
Srácok, hol van az albin a fütőmotor előtét ellenállás? Nekem 1.2-es 2004-es alap albeám van, de a kesztyűtartó felöl én csak egy relét, és egy csatlakozót találtam. Az lenne a kérésem, hogy ha valaki tudja akkor írja le, vagy akár egy képet is tehetne fel, ha tudna. Köszönöm előre is a válaszokat.
Köszönöm a rádióval kapcsolatos segítséget. A rádiót kiszereltem, de sajnos kód nem volt rajt. A 10 jegyű azonosító, és a 14 jegyű széria szám alapján ezen ha minden igaz litván oldalon regisztráció után azonnal küldött kódot, ami működik is. http://www.radio-code.lt/radio-fiat/P/type:2
Annyi a köllömbség, hogy a gyári dísztárcsa nem megy rá, és egy kicsivel kijebb lóg mint a gyári. Tavaly a jófogáson sikerült vennem 10000-ért jó téligumival eggyűtt a négy darabot.
(Akinek már volt elkopó motorú - tehát "elkartergázosodó" -autója, az már tapasztalta, hogy egyre többet fogyaszt minden karbantartás ( pl. új gyertyák, gyakoribb olajcsere), minden kiszolgálás (minőségi benzin), minden gyújtás; karburátor után állítás ellenére.
Meg bizonytalanabbá válik az alapjárat, meg kell emelni stb.
Ebből következhet akár az is, hogy egy jó állapotúnak gondolt motornál is lehet javulást elérni.
Csak az a kérdés szerintem, hogy hol van az a határ, ahonnan már érezhető a hatása.
Ui:
Most átfutottam a hozzászólásokat az alábbi linkben, s szerintem az utolsó - mrkacsa2012.10.15. 23:22:16 - hozzászólásban van a tuti leírva.
Küldtem neked mailt benne a fotóval, hogy nekem milyen van. Rádugva és csatlakozva a műszerek megbolondulnak és le-fel ugrálnak, üzemanyag tök nullát mutat stb..
Sziasztok! A 2006-os Albeámnak sajnos betört a bal első fényszóró búrája. Kérdésem , hogy lehet cserélni csak búrát, vagy venni kellene komplett fényszórót.(újabb fajta, nagyobb lámpás). Válaszokat előre is köszönöm.
Arra kell figyelni, hogy abból van jobbos és balos. Én is úgy jártam, hogy vissza kellett vinnem, mert ellenkező oldalit adtak. Amugy nem nehéz cserélni, viszont az elsőt azt nem egyszerű, de én azt is megtudtam csinálni házilag. Sok sikert.
sziasztok elsölengökar hátsó szilenteket fogok cserélni a kérdésem az lenne hogy mennyire nehéz esetleg valaki már csinált ilyent,mirekell figyelni meg ilyenek!!!
A hibakód az MAP szenzor, magyarul szívócső nyomás érzékelő hibát jelez.
Ha amúgy rendben van az autó (tömítettség, tisztaság, kontaktok) akkor sok más ötletem nem volna erre: kicserélném. Úgy látom csak egy tizes, gyaníthatóan legalább ennyi ha egy szaki mondja meg neked mit kell cserélni, aztán hátha mákod van.
Sziasztok. Az albeán mindig kigyullad a motorjelző lámpa. Telefonnal kiolvastattam a hibát. P0105 ös hibakódot ír ki. Szeríntetek mit kellene megnézni, vagy cserélni rajta. Köszönöm előre is a válaszokat.
Ha "csak" nem megy akkor a 8177-es számon elkövetett hsz-omat nézd meg.
Ha visít, vagy biztos vagy benne, hogy leégett az nagy szívás: szinte biztosan a fűtőradiátor alatt/felett van közvetlenül beépítve, tehát le kell bontanod a középkonzolt és esélyesen a kesztyűtartót is, hogy hozzáférj. Aztán mivel nyekteted a fűtőradiátort lehet csepegni is fog ami sok albea baja. Mocsok egy meló, bele ne kezdj ebben a hőségben mert ott pusztulsz a műszerfal alatt.:(
5000 forintos jelképes összegért eladó egy Gombos féle tetőcsomagtartó, konkrétan Albeára. (Helyileg Kistarcsán, esetleg Budapesten)
Kb. 10 alkalommal volt használva, nincs sehol leverve a festék róla.
Alu sínes megoldásra cseréltem, így nincs rá szükségem.
Nem volt egyszerű a váltás, Albeára hivatalosan csak az általam árult Gombos féle csomagtartó van konkrétan, minden más csomagtartó némi átalakításra szorul. A CAM márka forgalmazója szintén árul Albea csomagtartókat, de bevallásuk szerint ők is alakítanak a csomagtartón, hogy stimmeljen. Az I-es Punto rögzítési megoldása áll a legközelebb az Albeahoz, én is ahhoz vettem és kicsit hajtogattam a füleken, hogy tökéletes legyen. (Én Menabo csomagtartót vettem, mert abból az ALU sínes változat kijött 27-ből, ami a CAM-nél 36k lett volna) Fél napos próbálgatással/állítgatással járt, így utólag belegondolva lehet, hogy megérte volna azt a 9k különbözetet, hogy a forgalmazó által készre alakított csomagtartót kapjak.
Egy hónapja hallatszott meg, hogy kifúj a kipufogó cső, mégpedig az első dob mögött, a ráhegesztett - s emiatt rozsdásodott a cső - rögzítőkampó mellett.
Akkor még csak akkora lyukon, hogy nem fért bele a fogpiszkáló.
A napi használat mellett /főleg munkába járás/ mostanra lett ebből két darab ujjnyi lyuk.
Nem megvárni akartam, hogy széthulljon, hanem most szabadult fel más jellegű használat alól a szerelőakna a munkahelyen.
Ezt mindenképpen meg kellett várnom, mivel szimpla alá fekvős módon az istennek sem akartak oldódni a kötések.
Tudomásom szerint nem olcsó egy új szett, a lakatos kolléga meg igazi segítőtárs.
Ő végezte el a javítást. Sajnos nem tudtam ott lenni a műveletkor, így nem készültek róla fotók.
Elmondása szerint a csövet elöl összehúzó csavaranyák csak vörös izzásra hevítés után adták meg magukat - nagy nehezen.
Ezután azt gondolnánk, hogy a hátsó bilincsnél már gyerekjáték volt megbontani...
Egy frászt:-(
Háromszori melegítés után tudták nagy nehezen ketten kihúzni a csövet a hátsó traktusból.
Nyilván hamarabb is szét lehetett volna "tépni", de az volt a cél, hogy vissza is lehessen szerelni.
Végül is a kilenc év alatt nem volt megbontva, így már érthető az ellenállása a rendszernek.
A Nagypolákon két-három évente mindig meg kellett bontani valamiért. Így akna nélkül, az autó alatt feküdve, mondhatni becsukott szemmel percek alatt ment a fel-, leszerelés.
Kettes rozsdamentes acéllemezből pánt lett a csőre hegesztve, illetve lett erre hegesztve a rögzítő kampó.
A látszat ellenére nem ér körbe a pánt. Mivel a csőben van két hajlítás, ezért nem lehetett gyűrűként ráhúzni a pántot, a be nem pántolt részt pedig nem kezdte meg a rozsda, így ez a megoldás is megfelelő.
Amikor az autót már felfalta a rozsda, a pánt még akkor is létezni fog:-)
A saját esetemből kiindulva szerintem érdemes lassan alánézni az Albeáknak /az enyém 1.4-es/, hogy milyen állapotban a rendszeretek.
Amikortól el kezdte csinálni, akkor nem lett beépítve valami új dolog vagy kicserélve valami? Nem jut eszedbe semmi hasonló változás az első hiba megjelenésének környékéről? A hibatárolóba nem került be semmi?
Amit viszonylag egyszerű megnézni, hogy az akkusaruknál a csatlakozás megfelelő-e. --nem korrodált, retkes, kellően meghúzott, tiszta fémes kapcsolat áll fenn-- A nem megfelelő kapcsolat az akkuhoz tud ilyen komplex és sporadikus hibát okozni. Esetleg a gyújtáskapcsoló.
Nekem egy összetett hibával kapcsolatosan lenne kérdésem. Pár hónapja elkezdett nehezen indulni az autó. Ez abban mutatkozott, hogy pöccre indult, viszont a gázpedál nem reagált. Padlózásra úgy 1000-es fordulatig nyomta fel a motort. Második indításra már önmagától felbőgött e gáz, és minden működött. Ez azóta is csinálja.
Az akksi kb. 2-3 havonta gondol egyet és kisüti magát, úgy, hogy elvileg semmilyen fogyasztó nem volt bekapcsolva. Olyat is csinált, hogy indításra semmi reakció, tehát azt hittem, hogy megint akksi kisütés, erre 10 másodperces kulcsozás után hirtelen beindult. Néha meg csak simán indítózik, és kiírja, hogy nem ismeri fel a kulcsot az immobileiser. Tudtok ez ügyben valami megoldást? Volt valamelyikőtöknek hasonló problémája? Mert a szerelők is csak tippelgetnek.
2006-os 1.4-es albea valtóilaját lecserélném, rémlik, hogy valaki egy német szintetikus cuccot emlegetett, jobb az? a nevére sem emlékszem... vagy maradjon a tutela?
Akadozást szerintem nem fogja a tisztítás-zsírzás esetleg csak nagyon ideiglenesen megoldani. Gyanítom a kulcs vagy a zár tulságosan elkopott.
Ha ki tudtad venni a zárbetétet, akkor szerintem azt egy komolyabb kulcsmásolással-zárakkal foglalkozó helyen meg tudják javítani vagy jó kulcsot készíteni hozzá.
Ha emiatt vagy zárbetét csere miatt új kulcs kell, akkor se építsd be a chipet a műszerfalba. Egy gyárihoz megszólalásig hasonlító chip nélküli nyers kulcs pár ezer forint, és ebbe a régi külcsból a chip átrakását tényleg bárki meg kell tudja oldani aki foglalkozik autó kulcsok másolásával.
Ha biztosra akarsz menni és pesti vagy akkor "mr suszter"-t tudom ajánlani, ő már ha más nem az én albeam kapta szét.:)
Szevasztok valaki tudna segíteni? 2006-os Fiat Albeám van, akadozik a gyujtáskapcsolóm, mielőtt végleg beadná a kulcsot, sikerült rájönnöm, hogyan szedjem ki a zárbetétet, a belső részen vastagon áll a zsír és a kosz, odáig eljutottam hogyan szedjem ki, de nem tudom hosszútávon mi lehet a megoldás. Tehát kiszedem kimosom benzinben vagy valamilyen tisztítófolyadékban bezsírozom és kész, vagy a kulcshoz készítettni egy új zárbetétet, esetleg újat venni és a régi kulcs csippet beépíteni a műszerfalba. Ha már járt így valaki, kérem válaszoljon. Előre is köszönöm a válaszokat.
Sziasztok!Nekem egy 2006-os fiat albeám van!Szétment a vezetőoldali napellenzőm!Nem tudtok segíteni hogy honnét tudnék beszerezni ilyet?Vagy esetleg nincs itt felesleges valakinek?Köszönöm!
Sziasztok albisok. Tavaly írtam, hogy a gázpedálra csöpög a víz. Most eljutottam a javításig. A fűtőradiátorra gyanakodtam, és más is azt írta. Hála istennek csak a tömítés volt a hibás. A javítás nem olyan bonyolult mint ahogy gondoltam. A kormányoszlop alsó burkolatát le kell venni, és a két oldalon lévő műszerfal tartó csavart. Utána jól látható a többi felfogató. 2db kicsi csavar a radiátort fogja, 1 mínusz fejü pedig a csöveket fogja a radiátorhoz. Ez viszont rosszabb, mert fordítva van a csavar, és nehéz hozzáférni. Én imbusz bitfejet tettem a csavarfejbe, és azt villáskulcs -csal tudtam kitekerni. Összerakásnál pedig rendes hatlapfejű csavart tettem bele, így már csillag kulccsal könnyű meghúzni.
Remélem, hogy tudtam ezzel segíteni másnak is. További szép napot mindenkinek.
Így a nyár közeledtével megint aktuális lesz a bicikli tartó az autó tetején.
Nekem még a Gombos féle ormótlan tetőcsomagtartó van az autóhoz, de mostanában két autón is láttam a modern két sínes megoldást amit nyugodt szívvel az autón is hagynék szemben ezzel az ocsmánysággal.
Van valakinek ilyen modern kivitelű tetőcsomagtartója?
Ha igen, akkor szívesen várnék tapasztalatot, hogy milyet érdemes és hol venni.
A neten ezt találtam, sajnos kicsit messze van nekem, így személyesen nem igazán tudok elmenni megnézni.
A rajzodról vettem a cikkszámot, csak ide írtam be tévesen. Azóta megtörtént a cseréje is, a morgás és a rezgés is megszűnt.
Cserélve lett mindkét kormányösszekötő is, göröngyösebb úton szép csendesen fut az autó, nem gondoltam volna, hogy két év alatt tönkremegy ez az alkatrész.
Most látom, hogy holnap lesz két éve, hogy megvettem a kormányösszekötőket. Két év garanciát ad rájuk a Ruville, de esélytelen, hogy holnap előkeressem a számlát és miután kiszerelte őket a szerelő még be is jussak velük a Unix-hoz.
Jártam a szerelőnél, az 517157298-as cikkszámú a hátsó gumibak, azt kell cserélni.
Viszont azt mondta, hogy a kormányösszekötő gömbfej is cserélendő mindkét oldalon. Létezik, hogy nem egészen két év alatt szétment mindkét oldalon a Ruville kormányösszekötő? (2013 májusában cserélték, azóta kb. 25.000 kilométert futott az autó)
Úgy tűnik szemre kell vételeznem, mert a szerelő hátsóról beszélt, de így nem egyértelműen beazonosítható hogy melyiket kellene vennem (lehet, hogy csak nekem).
A leírásokban olyan megnevezések vannak, hogy motor első, motor hátsó, illetve sebességváltó.
Szerencsére eltérnek formában, így bízom benne, hogy ránézésre sikerül majd megtalálni melyik kell nekem.
A kipufogó sortömítés és a kipufogó leömlő tömítés ennél a kocsinál egy és ugyan az.
Ami a motortartókak illeti, ebből 3 van, és elég bonyolult rögzítési csonkokkal oldották meg, kegyetlen sok rögzítőcsavar igénybevételével. Az is megtörténhet, hogy nem a motortatóbakkal van probléma, hanem valameik rögzítő csavar engedett el egy csöppet, ami a rezonancia forrása.
Az is lehet, hogy tényleg valameik motortartó fáradt el és az okozza a problémát.
Utángyártott motortartókak elég nehéz lesz beszerezni, bár a katalógusok már hozzák a cikkszámokat, viszont készleten nem igazán tartja senki, mivel nem egy tömeg autó.
Valamikor januárban írtam, hogy az 1.4-es 2006-os Albea indításkor kerepelő dízel hangot hallat, ami pár száz méter megtételével megszűnik a hang.
Elvittem szerelőhöz és azt mondta, hogy valamelyik tömítésnél (ha jól emlékszem kipufogó sor tömítés, ha tévednék, akkor elnézést érte) kifúj és ez okozza a jellegzetes hangot. Kb 3 hét múlva megyek majd hozzá és kicseréli, a szelepfedél tömítéssel együtt, mert ott meg látni némi olajfolyást, így kértem, hogy azt is csinálja meg. Illetve még egy tömítést mondott, hogy cseréljünk, (itt is csak rémlik, hogy ezt mondta, otthon van felírva a pontos megnevezés) a kipufogó leömlő tömítést.
Esetleg ha tud valaki cikkszámokat mondani, hogy mit is kell pontosan keresnem az üzletben, azt nagyon megköszönöm. :)
A nagyobb problémám viszont nem az, hanem, hogy teljesen kiszámíthatatlanul, néhány kilométer megtétele után, alacsony fordulatról határozottabb gyorsítás esetén (nem padlógáz) erősen morgó hang hallható a motor felől, ami elérve egy magasabb fordulatszámot megszűnik. Ez a morgó hang erős rezonanciával is jár, ami a kormánytól a pedálokon keresztül mindenhol érezhető. Ha nagyon finoman gyorsítok, akkor nem jelentkezik, illetve alapjáraton sem tapasztalom, még akkor sem, ha tövig nyomom a gázpedált. A szerelő alánézett az autónak és azt mondta, hogy a hátsó motortartó gumibak nagyon el van használódva és valószínűleg ez okozhatja azt a rezgést, viszont nem világos nekem, hogy ez miért nem jelentkezik soha az első néhány kilométeren, miért csak később. Amikor ez a hiba jelentkezik, akkor úgy tűnik nekem, hogy erőtlen a motor, de erre nem vennék mérget, lehet, hogy csak az van a dologban, hogy ilyenkor akaratlanul is visszább engedem a fordulatszámot.
Diagnosztikát nem dugott az autóra, szóval most szerintem elviszem egy másik szerelőhöz is és megkérem, hogy olvassa ki, hogy van-e bármilyen hibakód.
Tudom, hogy látatlanba nem lehet hibát kideríteni, de van valakinek esetleg tippje, hogy mi a fene lehet ez?
" ... Eddig csak a féktárcsa volt cserélve, meg persze az olaj és a szűrők minden évben. Semmi más! ... "
Khmmm!
Mondjuk azért egy vezérmű meghajtás csere nem ártana! Szíj, feszítő, vízpumpa, no meg talán a hosszbordások sem éppen repedezettség menetesek. Oszt' kint meg más ám az élet, no meg úton ...
Az ablak tekerőt omega rugó fogja fel, a kárpitot pedig műanyag bolha. Amúgy lehet kenési hiba, de lehet ,hogy a motor vesz fel már sok áramot. Nekem is csinált ilyet, az utólag beszerelt központi zár. Nekem a motor cseréje oldotta meg a problémát.
Egy kis segítségre lenne szükségem , vagy tanácsra. Albea 1.2 16v 2007-es autómon olyan hiba lépett fel, hogy ha központi zárral zárom az autót a jobb hátsó ajtó nem mindig zár be.
Kaptam tanácsot hogy kenőanyag hiányos a zár. de ahhoz hogy hozzá férjek a zárhoz , le kellene vennem az ajtó borítását. Na most a hiba itt kezdődik. Fogalmam sincs hogy lehet leszedni, még az ablakemelő kart se tudtam leszedni..... Az első ajtókon vannak csavarok alul, Hátul semmi..... (csak a kapaszkodón, meg az ajtónyitó alatt)
Ha valaki tudna segíteni hogy tudom leszedni, azt megköszönném.
Mivel szerelték Bendix és Lockheed rendszerrel, így alvázszám kell a biztosra futáshoz. Amúgy Bosch, Textar, Zimmermann. Árban 9-11 ezer között vannak.
Olcsóbb talán ha 2 ezerrel kevesebb és nem annyira nyerő.
Sziasztok albisok. Azután érdeklődnék, hogy tudja e valaki, hogy melyik tipusnak a fűtőradiátora egyezik meg az, 1.2 16v -s albiéval. Előre is köszönöm a segítséget.
Keresek egy utángyártott komplett kipufogót lányom kocsijára ( Fiat Punto 2002.08.hóban gyártott, 1.2-es, 8V SOUND )
Alvázszám: ZFA18800004543567
Valahol észak-kelet Magyarországon van egy cég, aki 1-2 nap alatt postán elküldi a portékát, ha Valaki tud segíteni, légyszi írja meg az elérhetőségüket.
Nekem az Albeára 2 nap alatt elküldték, de sajnos hülye voltam és nem őriztem meg a címet.
A beszerelhetőségére, pontos illeszkedésére semmi garancia, mivel alvázszám alapján ez a cikkszám nem való a kocsihoz. Ilyen esetben a megrendelő visel minden kockázatot, és költséget egy ilyen alkatrész megrendelésénél. Mivel nem nagy érték, érdemes megkockáztatni.