Mielőtt kérdezel valami alapvetőt, ezekre az oldalakra érdemes elnézned:
http://lokoszt.blog.hu/ illetve http://fapadosinfo.hu/
Bankkártyázzunk! - avagy bankkártyák és bankszámlák fapados utazásokhoz:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9198150
offolni itt szoktunk: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213519
Én az ilyet úgy szoktam, hogy pl. a skyscanneren beállítok egy retur keresést Kanári szigetekről bárhová, és a legolcsóbbakra keresek fordított irányban. Így kiszürhető többnyire, honnan lehet legolcsóbban eljutni valahová.
És müködik már rendesen? Mert évekkel ezelőtt én is használtam, megérte, jó volt. De kb. 1 évvel ezelőtt használhatatlan lett, ami előfordulhat ilyen programoknál időnként, de meguntam hogy náluk nem időnként volt hanem folyamatosan, és minden reklamációmra azt válaszolták hogy nincs hiba, jól müködik. Pedig nem. Végül a PayPal visszautaltatta velük az éves díjat, azóta nem használom. Pedig szerettem.
https://www.skyscanner.hu/ ott van magyarul :-) állítsd be, hogy retúrt szeretnél, egyirányút, vagy több várost érintő utat, aztán kapsz egy halom ajánlatot.
javaslom, hogy inkább kedd, szerda, csütörtök napon repülj mindkét irányban, mert akkor általában valamivel olcsóbb.
a 3:40-es, 4:00-as iszonyúan, ezért érdemes az Astoriánál felszállni, mert oda egy másik, üres busz érkezik, amely aztán a Kálvin téren is felszedi az utasokat. a Deákról induló meg sem áll, lévén szardíniás dobozként közlekedik...
Bolt a Kodály köröndtől 7-8e-ért visz ki (legalábbis ezt mondta taxisfiú). Ehhez képet a MiniBud 7700Ft-ért oda-vissza kaputól-kapuig (mondjuk visszafelé rostokoltam a reptéren fél órát a buszra várva, az nem volt jó)
Mindig irigylem azokat akik közel laknak a reptérhez. Legalábbis amikor repülök. Mert én meg nagyon messze. A Deák térről meg most másfélszer annyiért vitt haza a taxi mint előtte nemrég egy másik. A Bolt-ot telefonon nem lehet hívni? Muszáj az appot letölteni? Mert gondolom az olcsóbb lenne.
10€ a transzfer oda-vissza, egy metroval 1,5€ Terminitol a Vatikanig es onnan szepen sorba az oaszes turistas latnivalo, mert mar vagy 5-6 eve nem voltam es kell csinalni videot a cegnek.
20€? Ez egy Róma egynapos akkor ha jól sejtem. És hogy valósul meg ez a gyakorlatban? Már a 20€-s költés. Reptérről be busszal, utána szabad séta a városban tömegturizmust vonzó műemlékek elkerülésével, itt egy pizzaszelet, ott egy fagyi, amott egy panino con porchetta, ki a reptérre és kész? Valahogy így képzelem el.
Róma ügyben nem vagyok kompetens egyébként, valamikor az özönvíz előtti időkben voltam két hetet és azóta sem sajnos.
Ilyenkor ( mondjuk maskor is ) annyira orulok, hogy Kispetre koltoztunk. 0620-as gephez 0430kor keltem es 0502kor mar a terminalban voltam. Parkolassal egyutt sem erte el az utazasra koltott osszeg a 10.000Ftot. Jo, Romaban meg elkoltok vagy 20€t, de na ennel jobban nem nagyon lehet elkolteni ezt a penzt :)
"Bár azért lopni a köztudottan be nem kamerázott részeken sem ildomos." Nekem mondod? Elsős voltam mikor találtam egy pénztárcát a hóban és bevittem a rendőrségre. Később eljött a lakásunkra egy rendőr, hogy elmondja, hogy egy utcaseprő teljes havi fizetése volt benne és azonosítani tudták.
Én szóltam az indexnek :), a véletlenül meg idézőjeles volt, kamerán látszott, hogy ellopta, tudta mit csinál, csak a gyerek táskájába rejtette el, amúgy orosz volt elméletileg.
majd kinyomozzák, hogy mi is történt, de - gondolom - előbb megkérték az utasokat, hogy adják elő a pénztárcát, és miután ez nem történt meg, elkezdték átvizsgálni a kézi poggyászokat, de majd a topiktárs később biztos megírja, hogy mit látott/hallott.
A poggyászellenőr a szekus vagy a csomag méret ellenőrzője? Akármelyik is, miért nem a zsebében, ruhájára erősített tartóban tartja a tárcáját? Miért ott, ahol az utasok vannak? Én elhiszem, hogy a gyerekek miatt felelős tanár olyan ideges volt, hogy nehogy ott maradjon valami, amit meglátott azt, belenyomta egy gyerek táskájába. Szóval a "lopott" kifejezés szerintem hamis.
Nem akarok azegeny Wizzairbe belerugni meg egyet, de ha egy utas elopott egy penztarcat es ott leszallitjak majd meg par ember es emiatt mar 140 perces kesesunk van, a 3 ora siman meg lesz, az milyen esemenynek szamit? :D gondolok az eu261re
🖤BLACK FRIDAY AJÁNLAT🖤: KEDVEZMÉNYES AJÁNLAT A HOLIDAY PARKOLÓBAN!
Foglaljátok le parkolásotokat MA online a https://www.bud.hu oldalon és parkoljatok kedvezményes áron: ❗666 Ft/nap ❗
Az ajánlat Holiday parkolónkban, minimum 5 nap parkolás foglalása esetén érvényes.
Utazási időszak: 2019. november 29 - 2020. február 28-ig. (kivéve 2019. december 20. és 2020. január 2. között)
Foglalás: CSAK november 29-én!
➡️Akciós kód: BUDBlack19
Hatalmas itt a csend, úgyhogy jövök egy leírással, aztán ha minden jól megy majd egy másikkal is valamikor, az kicsit érdekesebb mint az alábbi, mondhatni standard útvonal.
MXP elég hálás célpont mert egyrészt olcsó oda repülni szinte mindig ( ez most is így volt ), másrészt a látnivalók tárháza szinte kimeríthetetlen a környéken.
Az észak-olaszországi tavak közül eddig a Garda kimaradt valahogy, így most kitaláltuk, hogy nézzük meg milyen is a hely, nem kis részben a négyéves gyerekre gondolva. Na jó, azért felnőttként sem utolsó dolog éppen ott lenni.
A szokásos reptéri busz helyett családdal/autóval ki a reptérre.
A parkolóhelyek számát DEB-en sokan kritizálták, azt kell mondanom jogosan. A gond az lehet alapvetően ezzel, hogy nem az a helyzet mint pár éve mikor kis túlzással a DEB LTN járaton kívül pluszban volt mutatóban egy-egy nap valami és slussz.
Sok az új járat, több az utas, a családtag aki kihozza őket/értük jön, a parkolóhelyek száma meg ugye nem nőtt.
A check-in pultnál egy szál magunk virítottunk indulás előtt másfél órával így gyorsan ment a dolog, nekem kissé szokatlan volt, hogy van feladott poggyászunk mert mikor egyedül repkedek csak kézim van gyakorlatilag mindig.
Kézipoggyászokkal ezúttal én nem nagyon láttam, hogy foglalkoztak volna méretügyileg.
Szeku a szokásos, de mégsem, nincs cipőlevétel és normális hangnemben beszélnek az emberrel, ez azért nagy változás. Tudom sokan vitatják, hogy javult, de higgyétek el, hogy régebben durvább volt. Igen, ennél is mint amilyen most:-)
A tranzitban azért tetten érhető némi fejlődés, szélesebb lett a választék a büfében, felszereltek pár monitort a rajtuk a napi érkező/induló járatokkal, talán logikusabban vannak elhelyezve a fotelek.
Indulás időben. A captain Ferkó Dávid akivel már többször repültem, a crew pedig román-magyar vegyes válogatott, Arife, Denisa, Roxana és Hajnalka ( vezető sztyuvi ). Az ezen a járaton szokásos gyér fogyasztás, eseménytelen repülés.
MXP-ről vonattal be a Centraléra. Itt aztán szembesültünk az olasz vasúti közlekedés bájával, ezúttal nem sztrájk formájában, hanem szimplán nem indult el a vonat ami vitt volna minket Peschierába mert meghibásodott egy ajtó. A vonaton pokoli meleg volt és persze tömeg, tipikus ingajárat, tele volt a munkából hazafelé tartókkal. Aztán egy óra elteltével kiderült hogy már nem is fog elindulni, mindenki átszállt egy másik vonatra ami már eleve tele volt :D El lehet képzelni.
Végül leültünk az 1. osztályon, persze nem oda szólt a jegyünk, a kalauz később jött, de marháéra nem érdekelte a dolog, nem voltunk ugyanis ezzel egyedül. Az út kellemesen telt Peschieráig, egy ausztrál vegyes párral beszélgettünk végig, olasz férj/koreai feleség, bevándorlók kvázi, a férj családját jöttek haza meglátogatni. A fickó nagyon jó arc volt, azt mondta persze szereti Olaszországot, de soha nem jönne vissza már, csakis látogatóba.
A Garda-tóról rengeteget lehetne írni, van erre külön szaktopik is. Pár gondolat, tapasztalat mégis, igaz több mint két hónapja voltunk ott így fakulnak az emlékek:
- A szállásunkat én ajánlom bárkinek, igaz főszezonban marha drága. Akinek nincs autója annak elég jól jön, hogy az állomástól 100m-re van a hely, a neve Hotel Garden. Szép szobák, tágas fürdőszoba, a kaja olcsó a városban lévő puccosabb éttermekhez képest, van négyféle gyerekmenü. A reggeli a gyenge pont, az nem éppen minőségi, kvázi legolcsóbb vaj, sonka, sajt, kekszek, előregyártott bolti sütik stb., és nem is nagy a választék, de ehető azért bőven és benne van az árban. Aki Gardalandba is készül annak főnyeremény, hogy az ingyenes busz az állomástól indul, szinte a szálloda elől.
- Gardaland. Hát, akinek gyerek van ne hagyja ki. Nem olcsó éppen, de megéri az árát. Remek vidámpark, felnőtteknek sem rossz ha valaki szereti a hullámvasútat ( mi nem:-), tematikusan vannak rendezve a játékok. Létezik weboldal ahol jelzik mennyire telített a park adott napon, mi egy zöld napon mentünk ugye szezonon kívül már, hétköznap, így pont jó volt, vagy semmit vagy 5, de max 10 percet kellett várni, hogy feljussunk ( vagyis inkább a gyerek feljusson ) valamire. Na most, négy szín van ( zöld, sárga, narancs, vörös ), mindenki fantáziájára bízom milyen lehet egy nyári szombat ami vörös nap. Utólag azt mondom fölösleges előre megvenni neten a jegyet, helyben az összes szálláson meg lehet venni kedvezményesen. Bőven egynapos program a park, ha valaki a tengeri akváriumot is meg akarja nézni ami pár száz méterre van a vidámparktól akkor másfél napot nyugodtan számolhat csak a két parkra. Nem csak turisták vannak amúgy hanem rengeteg olasz is családok, iskolás csoportok.
- Peschiera nekünk tetszett, egy kellemes kisváros, jókat lehet sétálni a tóparton, van pár szép épület, ez az. Szeptemberben egyébként 80-90%-ban németekkel, azon belül is nyugdíjasokkal volt tele az összes tóparti település. Bár utószezon, de így is sokan voltak, Sirmionéban szinte már zavaróan sokan néhol.
- Sirmione. Szép, szép, nekünk már túl kommersz és turistás volt kicsit. nagyjából megnéztük ott amit kell, értsd a várat + bejártuk a kis utcákat. Itt azért néhol hömpölygött a nép és nehezen lehetett haladni. A nyaralás legrosszabb, mondhatni egyetlen rossz kajáját is itt sikerült elfogyasztani, pocsék pizza és tészta közepes áron a kikötőben. De ott sok jó nem is volt várható, turistakopasztó, gagyi éttermek egymás mellett. Csak ott lettünk éhesek -: )
- A hajózás a tavon drága ugyan mint az összes észak-olaszországi tavon kivéve az Iseóit, de nagy élmény persze.
- Monte Baldo és Malcesine. Nem szabad kihagyni, a felvonó elég sokáig megy, a gyerek bele is szédült félig-meddig + tömeg is volt, de fent tetszett neki a kilátás. Pedig közben a völgybe leszállt a köd, szóval túl sokat nem is láttunk. Lent Malcesine gyönyörű kis település, talán nekünk a három hely közül ahol voltunk Malcesine tetszett leginkább. Itt sikerült jót enni, jó áron is ráadásul.
- A közlekedés a tó körül kriminális, állandó dugók vannak, ezek a kétsávos utak nem bírják a jelenlegi autómennyiséget. Nagyon sok a német, holland lakóautó is, sok a kemping a tó körül. Sokszor szinte lépésben mennek az autók hosszú percekig, két ilyen élményünk is volt, egyszer pl. a vidámparkból Peschierába tartó buszról leszálltunk a város határában mert gyalog hamarabb beértünk mint az araszoló busszal.
A szekunál hatalmas tömeg és fejetlenség alakult ki MXP-n, az volt a mázlink hogy kisgyerekkel voltunk így minket automatikusan betettek egy sokkal rövidebb külön sorba az eligazító emberkék, különben dacára annak, hogy 2 órával indulás előtt ott voltunk a reptéren lehet hogy necces lett volna a dolog. Csigalassúsággal dolgoztak az olaszok ugyanis, voltak veszekedések, méltatlankodások is e miatt a szekunál, pár utas kiborult.
A kézipogyókkal nemigen foglalkoztak ezúttal sem, pedig MXP-n előfordul, hogy foglalkoznak vele azért.
Captain Lustyik György, vele is ,már többször sikerült repülnöm. Mráz András első tiszt, megint magyar-román vegyes crew, Tibi vezető steward, Bea, Lucia, Eszter sztyuvik. Tibi egyébként úgy végzi ezt a melót, mint akit az Isten is erre teremtett. Kedves, gyors, profi, figyelmes.
A captain egész sokat beszélt a néphez, részleteiben ismertette a felszállást, hányas pálya stb., pontos útvonalismertetés, időjárási körülmények, szóval ami kell. 15 perc késéssel indultunk, valami 5 perc maradt belőle érkezésre. Közepesen odaverős landolás és véget is ért ez a rövid nyaralás.
Dec.21-re van jegyem Bécs-Agadir viszonylatra a Ryanair-nél. Most akartam a rendszerben megnézni valamit, és látom, hogy elvileg ez a dátum már nem is foglalható (dec. 17 és jan.11. között nincsenek foglalható járatok). Ez mit jelent? Remélem csak azt, hogy tele vannak ez a járat, és nem azt hogy törölték... törlési értesítést nem kaptam ill. az app-ben sem látszik ilyesmi.
Szia, pár centivel nem foglalkoznak és alapból nem is méricskélnek. A keret akkor kell, ha valakit kiszúrnak, hogy bőven nem fér bele a mérethatárba. Őket felszólítják, hogy tegyék a keretbe a pogyót. Erre nem nekik van szükségük, hogy megállapítsák a túlméretet (ők ugye már rutinból, ránézésre tudják), hanem a kedves utast állítják kész helyzet elé, hogy még vitatkozni se próbáljon. Aztán lehet fizetni.
Sosem használtam eddig még Ryanair-t, de kedden egy céges útra Prágába csak Ők adtak emberi áron jegyet.
Ami lesz :
Priority & 2 Cabin bags: 55 x 40 x 20 / 10 kg , kézi : 40 x 20 x 25
Kérdésem, hogy mennyire nézik centire a cabin baget? a 10 kilósat?
A kis gurulósom picit szélesebb, 20cm helyett kb. 22 cm. Ezt felvihetem, vagy szigorúan nézik a méretet? Bele szoktál próbáltatni a "keretbe"?
Nem akarom fullra pakolni, így azért 1-1.5 centit össze lehet még nyomni. Mennyire rizikós ez? Ketten leszünk kolléganőmmel, és neki is kb. 2 centivel szélesebb a gurulósa... Az 55x40cm passzol, "csak" a szélesség... Köszi :)
"A Budapest Airport tájékoztatása szerint október 24-étől azonban nem csupán a laptopok, de a mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközök például a tabletek, fényképezőgépek vagy hajszárítók is a csomagban maradhatnak az átvilágítás során."
Köszi neked is a tippet. Úgy tűnik, hogy nincs egyszerű és olcsó tömegközlekedéses megoldás. Lehet, hogy transzfer céges út lesz a végén. Az időben jó, csak kissé bosszantó, hogy valószínűleg többe fog kerülni mint a repjegyem .
Esetleg lehet meg olyat, hogy eltaxizni Zuglo vasutallomasra, a Szentendrein meg a Robert Karolyon ejszaka vegig lehet dongetni egy pillanat alatt (az M0 M3 csapda, masfelszer hosszabb ut, azt ne engedd). Akkor mar csak abban kell bizni, hogy a MAV kepes az elso reggeli vonatot idoben elinditani kifele, 4:20-kor indul 4:40-kor van Ferihegy 1-en, es elvileg van hozza csatlakozo busz. Kenyelmesebb, gyorsabb, mas kedes, hogy meger-e neked 5 ezer Ft. taxit.
Köszönöm ! Én is kb. ezt néztem az útvonal keresővel. Valóban nem jó a csatlakozás a 200 - as buszhoz. Úgy néz ki vagy későn vagy túl korán érek ki . Lehet, hogy marad a 100-as a Deákról.
Ott arra vigyazni szerintem, hogy mindenkepp a Deakon szalljon fel a 100E-re, es ugy menjen oda, hogy mar van jegye ra. De 4:10-re kierni koran van szerintem.
Köszönöm ! Én is általában így szoktam kiérni csak most ez a korai időpont okoz egy kis gondot. Plusz, hogy ilyenkor sok gép indul egyszerre. És még azt sem nagyon tudom, hogy a város túlsó végéről (Békásmegyer) hogyan a legcélszerűbb eljutni a reptérre. Esetleg normális árú transzfert tudtok ?
Aaaaa es most latom, hogy a Belavia is holnap repul utoljara Belgradba. AAAA!!!! (pedig cr2-vel nagyon mentem volna egy kort, de soha nem volt ra ido valahogy)
Mivel utálok rohanni és idegeskedni, én itthon reggeli járatnál mindig 2 órával a gép indulása előtti időponttal számolok - ha nincs feladottam és be vagyok csekkolva. 90 perc is elég, annál rövidebbre nem hagynám. De lehet hogy túl óvatos vagyok.
Mivan olyankor, ha a becsekkolt no show utas gepet toroltek, vagy 3 ora folott kesett?
A penzvisszafizetes, vagy atfoglalas mukodott, vajon a kompenzacio is, ha nem vette igenybe az elso vagy masodik opciot? Csak erdekessegkent.
A Budapest Airport elnézést kér valamennyi autóstól, akinek a járműve porral szennyeződött a Holiday Lite Parkoló területén, a körforgalom építési területe mellett. 2019. október 21-től egy alvállalkozó rendszeresen locsolni fogja a területet, hogy megakadályozzuk az extrém porszennyezést.
Addig is, az érintett autók esetében díjmentes autómosást biztosítunk a Terminál és a Business Parkoló bejárata közelében üzemelő Parkn Wash autómosóban. A mosó reggel 8:00-tól este 20:00 óráig áll rendelkezésre. Amennyiben ebben az időszakban nem megoldható az autómosás, a Budapest Airport megtéríti az autómosás költségét minden érintett autó esetében. Ehhez kérjük, küldje el a számla/blokk másolatát az érintett autó rendszámával együtt a puo@bud.hu címre.
szerintem beláthatatlan ideig :-( egyre valószínűbb: sokkal egyszerűbb lenne és jó eséllyel megérné visszaállítani a korábbi parkolót, mint várni a csodára, az építési engedélyre.
Múlt szombaton én is parkoltam, frissen mosott autóval egy napot, úgy hogy hajnalban még esett is... hát a jó .... Amúgy általában azért parkol az ember azon az Isten háta mögötti részen (legalább is én azért szoktam), mert későn kapok észbe és a sima holidaybe már nincs hely. Mert árilag egy napra pl mind kettő 3-3.000 Ft, de pl előre gondolkozva is csak 1000Ft a különbség egy hétre vetítve. Nem éri meg...
a murva miatt? kösz hogy jelezted,amúgy is a múltkor megszívattam magam,nem a lite-ba foglaltam hanem a sima holiday-be és az első kapunál hagytam a cédulát...
A court in Portugal has penalized Easyjet 125,000 Euros for failing to compensate a passenger the value of 250 Euros because of a canceled flight due to weather delays.
- Flight LIS-NTE diverts due to weather in Nantes. The return flight, NTE-LIS is canceled. - That plane was supposed to operate LIS-MAD but since it never returned from Nantes there's no aircraft to operate the flight so LIS-MAD is also canceled. - Passenger requests compensation for canceled flight. Easyjet refuses claiming the cancellation was weather related. - Passenger files a complaint. Court rules that since there was no bad weather event either in LIS or MAD that Easyjet can't claim the bad weather in Nantes as a valid excuse.
LIS-NTE kiterozik a Nantes-i idojaras miatt, a visszautat torlik, utasunk LIS-MAD-jat ugyanaz a gep repulne, ami kiteron rohad. Legitarsaag nem fizet, birosag bokanrugja oket 125k euro ertekben. Indoklas: sem Liszabondban, sem Madridban nem volt szar ido, igy nem volt vis major ok a torlesre.
hölgyek, urak ! :) budapesti MC lounge-ba mennyi most a "fizetős" belépő? Platinum Gránittal én be tudok menni +1fő vendég, de a többi főnek mennyit kell fizetni a belépésért ? Tudjátok esetleg ???
2500 vagy 5000 HUF vendégek bevitele a +1 fő felett ???
Drága cuccom sosincs. Nem csak utazáskor, egyébként sincs, nem érdekelnek a tárgyak. Pénz, bankkártya. De egyszerű, sőt kopott táskám van, azt senki sem fogja felkapni
Erre 15+ éve amerikai reptereken láttam jó megoldást: kifelé menet mindenkinek megnézték a jegyét és a csomagjait. Pillanatok alatt lecsekkolták a név egyezést, meg a csomagok számát egyeztették a feladásnál a jegyre ragasztott ellenőrző cetlikkel.
Egyébként ilyen esetben (drága cuccok) érdemes lehet benne hagyni egy üveg vizet a táskában :-) úgy biztosan nem fogja senki elvinni a taskadat, az ellenőr fog rá vigyázni neked, amíg oda nem mész kinyitni.
Nem kell turistanak kinezni, es nem kell parazni a cucc miatt, ennyi a titok nyitja. En pl tarolok hatiszakban vgy akar magamon is (alkalmasint) sokkal tobb kp-t, mint amennyire itt barki gondolna, de siman megy minden a rontgenbe.
Nem parazol, nem nezel ki luzernek (vesetaskas turistapapa-nagyretikultmarkolos turistamama), nem leszel celpont. Ugynilyen igaz a varosnezesre is.
Jaja, engem pont hétfőn rakott félre a véletlengenerátor, tapi plusz a szellentőgép (vagy mi), addig meg tablet, telefon, fényképező a kosárban. Nyilván szarrá van kamerázva az egész (az utsó kosárnál meg eleve külön kamera van fönt a "foglaltságot" nézni), de azért én sem voltam túl nyugodt.
Elég hosszú idő lehet, amikor tényleg nem látom a cuccomat.
Egyébként ugyanez a helyzet érkezéskor, ha feladott csomag van. Az utas még sorban áll a mosdónál, és a csomag már kering a szalagon. Bárki felkaphatja és kisétál vele.
Nem csak az előtted lévő bénázása, hanem a te alaposabb átvilágításod miatt is hosszabb időre "gazdátlan" maradhatnak a cuccok (nekem most nyáron bokarögzítő volt a lábamon, amit hiába mutattam be előre, leültettek, le kellett vennem, plusz cipő, plusz áttapenoltak, plusz ugyanez a másik lábbal is, miközben azzal nem volt semmi. Eltartott ez pár percig, holmik meg addig szétdobva több dobozban a görgősor végén - hát nem voltam túl nyugodt én sem)
Az a veszélyes, hogy ha már betetted az átvilágítóba a táskát/szütyőt (amiben a pénz van) ÉS az előtted levő bénázik az átmenő kapun, többször visszaküldik, mert pl a zsebében maradt valami fémtárgy, akkor a cuccod már átér,t te pedig még várakozol. Ott, ahonnan nem látod a cuccodat. Akinek erre jár az agya, az felkaphatja.
Minde értéket be kell zárni a táskába, behúzni a cipzárt, mehet a röntgenbe. Ha nyitni kell valamiért, azt ti fogjátok megtenni, végig láthatjátok. Ami necces, sajnos az utastársak... hiába van csillió kamera, alkalom szüli. Nem egyszer mentünk gépre... pl.:
Nekem is ruha alatti hasitasim van. Ha taxival megyek a reptérre, akkor már induláskor beteszem a kézim aljába. Rajta van a fényképező, a szendvics, az üres kis üveg , papírok. Szóval nem egyszerű kivenni. Ha nem taxizok, akkor rajtam van, majd a reptérre kiérve elmegyek a mosdóba is ott teszem át a kézibe. Secu után pedig visszateszem a derekamra.
Csoportos utak miatt én szoktam kisebb köteg pénzzel utazni. Mindig a hasitasiban tárolok mindent, azt simán leveszem és belerakom a tálcába. Teljes elképzelhetetlen tartom, hogy az idő alatt eltűnjön. Csak gondolj bele a reptér legbiztonságosabb, legjobban szemmel tartott része.
Én a blúzom alatt hordom a pénzt vékony kis övtáskában majdnem 30 éve ha repülök vagy ha külföldön vagyok olyan helyen ahol jobban kell vigyázni. Zsebből kilophatják, vannak profi zsebtolvajok ahol sok a turista vagy nagy a tömeg. Volt hogy megnézték átvilágításkor, de az nem baj, megértik.
Nem fogják kiemelni a taskabol, illetve szinte végig látni fogod a poggyászt. De én a zsebemben hagynám, ha nem dudorodik nagyon. Kapu nem fog jelezni rá, random csekk esetén pedig vedd ki, add oda az ellenőrnek, aki ranez, megnezi a zsebet és vissza fogja adni, hogy újra eltehesd.
Speciális problémában kérnék tanácsot :) Egy kisebb köteg készpénzt hogyan érdemes EU-n belüli repülőútra magammal vinni? Legálás pénz, összegre sem valami sok, de egy sima pénztárcába azért nem fér bele.
Több variációt átgondoltam, de egyik sem tetszik:
- vigyem zsebben és az utasbiztonsági vizsgálatnál ne vegyem ki?
Egyszer már jártam hason módon, amikor a vékony brifkóm (bankkártya méret) véletlenül a zsebemben maradt és átvilágításnál ki is szúrták. Kivetették és egy tálcában külön továbbították, de a bankjegyeket kérésemre kivehettem és nálam maradhattak. A brifkóban mondjuk a bankkártyák chip része fémből volt, de a bankjegyekben is van fémszál. Szabad a zsebemben hagyni, kiszúrják egyáltalán, foglalkoznak ilyesmivel?
- vigyem zsebben és az utasbiztonsági vizsgálatnál ezt is tegyem fel a szalagra?
Nem szívesen veszíteném szem elől a pénzt, ha lehet magamnál tartanám. Megengedik ezt mindenhol vagy a fenti esetben csak mázlim volt? Vannak egyáltalán lopások kézipogyóból is az átvilágítás során?
- kézipoggyászban hagyjam benne és küldjem így át a szalagon? Megint csak szem elől téveszteném, elvileg kiemelhetnék a csomagból.
Tényleg percek. De ha a Kálvin téren akarsz felszállni, akkor számolj azzal a lehetőséggel. hogy a busz már a Deákon megtelik. Lehet, hogy nem mindenkit engednek felszállni a Kálvin téren. Mindig van bkk-s személyzet.
Nem wizz bankszamla kell, hanem wzz fiok a weboldalon. Azon kenyelmesen elpihen a zseton + 20%, es jegyvasarlasnal a fiokba belepve veszed meg a kesobbi jegyet, igy felhaznalva a rarakott egyenleget.
Kivéve ha országos sztrájk miatt nem törlik az összes kompjáratot, ahogy tavaly nekünk. Végül egy nap késéssel a Sky expressel tudtunk menni Parosra. A napi szállást persze buktuk, de az autókölcsönzős az jó fej volt.
Sziasztok. A Wizz megváltoztatta a foglalásomat, így vissza akarom mondani.Ezt találtam:
törölt járat (valamint adott esetben a visszaút) teljes értékét jóváírjuk WIZZ-számláján, a kifizetett díjon felül 20%-kal kiegészítve azt. A jóváírt összeg a Wizz Air bármely járatára felhasználható
Viszont az időkorlátra vagyok kíváncsi, hogy meddig használhatom ezt fel?
Némi küzdelem a kapunál a kerettel, ettől már kissé elszoktunk, de a dfree szatyrok megoldották. Majdnem pontos boarding, közel 100% LF, a kései c/in-nek hála 1 D, E helyek összejöttek kiosztottként.
Hosszas gurulás a 13R elejére erősödő zivatartevékenység közben, ott még láttunk egy Easy A320 felszállást, majd egy Qatar A330 landolást, ezután ráfordultunk a futópályára, hosszas várakozás, majd visszagurulás a várakozóhelyre, a cpt tájékoztatása szerint a Qatar gép személyzete rossz fékhatást jelentett, várunk. A kijelölt állóhelyen kinyitották az első ajtót, lépcső is érkezett, ahová szerencsére kimehettünk levegőzni-nyújtózkodni. A reptérzárat fél óra után a következő zivatargóc érkezése előtt ideiglenesen feloldották, de nekünk tankolni is kellett, arra viszont még nem nyílott esély, a távolodó zivatarcella még nem volt elég messze, bár a Nap is kisütött, volt még viszonylag közeli villámtevékenység. Ezt követően megjött az újabb cella, újabb reptérzár, amit újabb 30 perc után feloldottak, de tankolni még mindig nem lehetett. Végül közel két és fél órás késés után felszálltunk és eseménytelen repülést követően kb. ugyanennyi késéssel érkeztünk Athénba. A személyzet normálisan, kedvesen, informatívan kommunikált a felszállás előtti mizéria során, többször kijött mind a cpt., mind az első tiszt hölgy, és az utastérben adtak tájékoztatást.
ATH-ban 15 perc intenzív gyaloglás a terminálban, pont elment az X96 busz Pireuszba. Elértük volna, de már nem lehet a buszon jegyet venni, csak a buszmegálló melletti bódéban; nem baj, 30 perc múlva jött a következő, a menetidő kb. 1 óra.
Szállás Pireuszban (pár w6 utasnak a reptér mellett kellett szállást keresni, mert a késés miatt lekésték a Naxos felé tartó belföldi görög járatukat, másnapra ugyan átkönyvelték őket, de bukták az aznapi szállást a szigeten). Ezért IS jobb eleve a kompot választani, sztem.
Bemetróztunk Pireuszból a Monastirakihoz és egy nagyon kellemes estét töltöttünk a városban, csak laza sétálgatással, meg vacsival.
Másnap reggel Blue Star Ferry-vel 5 és fél órás kényelmes és élvezetes kompozás Naxosba. Kellő időben véve sikerült 20 EUR Super Economy jegyet venni, a saját oldalukon ezt nem árulják, de pl. a ferries.gr oldalon igen, igaz itt van +5 EUR jutalék, de maga a jegykategória jóval olcsóbb.
Naxos szigete frankó hely, amit még nem özönlöttek el végzetesen a turisták, vannak igazi karakteres falvai, önfenntartó köszönhetően pl. a saját víznek, minőségi mezőgazdaságnak, meg pl. a márványbányászatnak is, ezért sok szempontból megőrizhette igazi görög jellegét és nem lett egy - kizárólag a turistákra építő - drága sznob hely mint pl. Santorini és Mykonos, mégis nagy hegyekkel, gyönyörű tájakkal, rengeteg fantasztikus parttal rendelkezik, köztük számtalan olyannal, ahol a főszezonban is akár teljesen egyedül lehet az ember a kedvesével, családjával. Szállás Agios Prokopios településen sztem jó választás. Kocsit abszolút érdemes bérelni a szigeten, busszal sok helyre el sem lehet jutni vagy csak nagyon kényelmetlen időzítéssel. Mi őket választottuk, helyi görög iroda, sallangok nélkül, elég az email-foglalás, napi 20 EUR-ért már van autó, nullázó felesleges: https://www.funcarandrides.com
Naxos-Santorini 2 óra Blue Stary ferryvel, erre a szakaszra nem lehet sehol super economy jegyet venni, a sima economy a Blue Star saját oldalán is megvehető 22 EUR ellenében, plusz illeték nélkül.
Santorinire hajóval és napközben érdemes megérkezni, a kalderába behajózás nagy élmény volt. Amúgy a szigetre bőven elég a 2 nap; kocsibérlés itt felesleges, a buszhálózat megfelelő, a távolságok rövidek. Költséghatékony és logisztikailag is jó szállást Karteradosban érdemes keresni. Egyszer az életben persze látni kell Santorinit, valóban lenyűgöző, de a kínai, koreai, amerikai turistahadosztályok miatt sajnos már főszezonon kívül is extrém zsúfolt, a sziget gyakorlatilag elesett, talán ráférne egy VEI=6-os újfent. :)
Santorini reptere minden szegmensében túlzsúfolt, épülnek is már az új létesítmények.
Szeku-sor az utcáról kígyózik, bent a tranzitban általában alig van szabad ülőhely, van egy kis szabadtéri terasz is büfével, az sem túl nagy. 4 gép várakozott az előtérben. A jegyet az FR oldalon vettük, a kézi mérete miatt muszáj volt priority-t is, ülőhelyet persze itt sem, szét is ültettek első nekifutásra. Tele volt a gép, a görög légtérben szép repülés volt a Kükládok felett, az út további része zárt felhőzet fölött, majd némileg frusztráló - azaz nem kellő mértékű :) - süllyedés (kezdete) Pest megyében, majd pontos érkezés Bécsbe. Laudával ez volt az első utunk, semmi meglepetés vagy külön említésre méltó dolog sem pozitív, sem negatív irányba.
A 2 óra 40 perces Flixbuszozás Pestre már annyira nem hiányzott, de egyszer annak is vége lett. :)
na, végülis nem tértem ki. A lényeg, hogy mostanában abban a helyzetben vagyunk, hogy a gyerek életkora miatt már nem babakocsizik, viszont sokat gyalogolni városban meg nem annyira szeret, végül is érthető, őt nem köti le a városnézés. Most újat próbáltunk, és mivel volt feladós bőröndünk, így az összehajtogatható rollert szépen beledobtuk. Nagyon jó döntés volt!
Autóban ugye csak simán bedobja az ember hátra, sőt, a futóbicajt is, de repülésnél ez nem ilyen egyszerű :)
Tizenx éve Nápolyban aludtunk, egy toronyház sokadik emeletén volt hostel kialakítva. Csuda vicces hely volt, mert a liftet csak akkor tudtad használni, ha bedobtál egy 50 centest :)
Ha beleszaladnál a "due to an earlier flight disruption (...) which caused a knock-on effect on the daily schedule of the aircraft" ítéletbe, többen fogunk neki örülni. :)
Simán nagy piros betűkkel kellene kiírni, hogy figyelem forgalmi rend változás :D
ki van írva :D (de persze mi is benyaltuk, csak én a 11 évest küldtem be, aki nagy lelkesen be is nyomakodott, mire elolvastam a nagy pirost és utánaszaladtam :D )
Wc-t én is besz..tam :D már majdnem vettem elő, mikor látom, hogy a piszoárnak hűlt helye és nők jönnek ki onnan. Simán nagy piros betűkkel kellene kiírni, hogy figyelem forgalmi rend változás :D
Még augusztusban sikerült kipróbálni a Ryanair egyik legújabb járatát, a Riminibe menőt, amit előre látható volt, hogy komálni fog a magyar, így is lett. Eredetileg Horvátországba mentünk volna autóval (hogy miért autó, annak fő okára még kitérek), de kicsit későn kezdtük el nézegetni a szállásokat, és olyan árban lettek volna a kiválasztott helyeken, amit nem voltunk hajlandóak megfizetni. Ekkor jött Rimini képbe, ami nem volt újdonság, két éve is voltunk ott, akkor még Bolognába repülve. Egész olcsón sikerült jegyet venni, szállás is lett jó árban. Rimini kisgyerekkel egyébként nagyon jó, közeliek a parthoz a hotelek, nem több száz méterre vannak, a part végig homokos, lassan sekélyedik, de nem több száz méteren keresztül van sekély víz, (mint mondjuk Larnacában) tehát felnőttként is tudod élvezni, ráadásul minden strand jól felszerelt gyerekjátékkal.
A reptéren majdnem sikerült bemennem az emeleti, kajálda melletti vécébe, hiába, a megszokás nagy úr, nem érdekelt, hogy kilógnak a csajok a folyosóra sorban, én szépen elmentem mellettük az egykori közös férfi-női előtérbe, ott konstatáltam, hogy ez már csak a női vécé :)
A vásárlásnál vettünk a csomag miatt egy darab priority-t, a gyerekkel meg azzal minden további nélkül mehettünk volna a prio sorba, csak mikor odaértünk, a prio sorban állt vagy 15 ember, a nem prioban meg 0, így azt választottuk. Csekkoltató fiú rögtön mondta, hogy hát sajnos fizetni kell az extra csomagért, mi meg mondtuk, hogy ó, dehogyis, hiszen ezt a jegyet vettük. A gépen szerintem jóval többen voltak a sorhosszúság alapján, akik priot vettek, mint akik nem (mennyi a maximum, amit eladnak).
A repülés pontosan és gyorsan történt, valamilyen új Ryan géppel (a lajstromot sosem írom fel, sorry), legalábbis a belső színvilága és elrendezése alapján nekem még ez nem maradt meg. A gép 90%-os töltöttségű volt, Záránál fordultunk rá az Adriára, Riminit délről közelítettük meg.
Rimini reptere iszonyú pici, nagyon rég jártam ilyen kis reptéren, a napi forgalom kb. 5 gép. A kapuk számából és az épület nagyságából ítélve nagyobb forgalomra rendezkedtek be egykor, ráadásul nyugat-európai turistákra számítva, legalábbis az épület oldalára festett francia-osztrák-német zászlók ezt mutatták. A gyakorlatban ma Rimini az olasz családok és a kelet-európai turisták törzshelye lett. Számomra újdonság volt, hogy a repülőről a terminál felé gyaloglók egy része a csomagszállító kiskocsiról akarta leszedni a cuccát, nem akarta megvárni, hogy a szalagra átrakják.
Az ottlét alatt a strand mellett voltunk pár helyen, ahol még nem voltunk (Mirabilandia, San Leo, Urbino és környéke), illetve egy délutánra elmentünk San Marinoba is, de a pocsék parkolási helyzet, valamint a teljesen igénytelen, legalja turista boltok sora elég visszataszító volt. Hét éve voltunk már egyszer San Marinoban, akkor nem maradt meg, hogy ilyen bóvli lett volna.
Hazafelé azzal számoltam, hogy kb. nem lesz nyitva semmi a reptéren, ekkora forgalomra nem sok értelmét látom, velünk párhuzamosan egy gép sem ment. A forgalmat jól mutatja, hogy a tizenx kapuból egy képes elvinni az egész napi forgalmat, ha jól láttam, az összes gép oda volt kiírva. A becsekkolást két pultnál végezték, jól meg is tévesztve az embereket. A két pult elé kiraktak ugyanis egy Ryan-es csomagmérőt, amin a prio és non-prio nyilak is ott voltak, és azt már szépen itt is megfogadták az emberek, az egyik sorban 80-an, a másikban 6-an álltak, mikor odaértünk. Természetesen a rövidebb sort választottuk. Ahogy néztük többen most repültek először, de legalábbis nagyon kevésszer utaztak.
A terminál belső részében aztán nyitva volt egy viszonylag jó ellátottsággal rendelkező büfé, meg egy ajándékbolt is, a terminál terasza meg kiváló panorámát nyújtott a kifutóra, ahol a mi gépünk érkezéséig egy magángép felszállása okozott csak izgalmat. A beszállítás már akkor elkezdődött, amikor az érkező gép épp elhagyta a horvát partokat, ezért kb. másfél tucat ember nem is állt be a sorba, hanem kinnmaradt a teraszon, többségük szépen megvárta a budapesti gép leszállását is. Ekkor már jött a földi személyzet egy tagja, hogy azonnal húzzon be mindenki és álljon sorba amit szépen meg is tettünk. A kb. félórával tovább történő teraszon maradás előnye annyi volt, hogy nekünk már csak negyedórát kellett sorbanállni, mire elindult a beszállás ténylegesen, a többiek 45 percet álltak ugyanitt sorba. Hazafelé szintén 90%-os volt a telítettség, számos olasz család is jött Budapestre.
Riminibe simán megyünk máskor is, főleg ha jó az ár. Rengeteg látnivaló van a közelben, a strand is jó, nem a legillusztrisabb tengerpart Európában, de nem is rossz.
Van benne igazság, én simán bevállalom magamra - de mi legalább utazunk is. Ellentétben az időnként ideszokó trollokkal, akik szerintem minimum triplán nem százasok, viszont ennek fejében nem is utaznak. Szerencsére.
Na, még egy eszembe jutott, én magam nem jártam ott, szépnek nem különösebben szép, de valószínűleg érdekes hely, szóval Belfast. Most láttam, hogy írtad 1-2 napra keresel valamit, Belfast ilyen szempontból előnyös lenne, LTN-ről egynapozás keretében abszolválható, van reggeli gép oda, késő esti vissza, 50 fontból megvan a retúr bizonyos napokon.
Akkor én sem tartozom az "átlagos józan elméjű" emberek közé, hiszen utánatok kétszer mentem el Iránba!! Az eddigi, 4 földrész, több mint 60 meglátogatott országa közül a legszuperebbnek tartom!
Aki figyelmen kívül tudja hagyni a propagandát és érdeklődik a perzsa kultúra iránt, azok bátran induljanak útnak Harun al-Rasid meseországába. Nagyobb biztonságba lesz ott, még éjjel is, mint én itt Bp. Alsórákoson nappal !!
Na most ne már, hogy komolyan szóról szóra vetted a józan elméjűt?! De azért tegyük hozzá, hogy egy átlag normális ember nem megy el egy ilyen körre, bárkinek mondtam, konkrétan echte hülyének nézett. Plusz azért az valljuk be, hogy szintén átlagos józan elméjű ember nem megy sem Észak-Koreába, sem Iránba stb stb stb.
Úgy 2 éve volt egy hasonló vázlatunk, ami sajnos időhiány miatt meghiúsult. Én LTN-ra érkeznék, és innét aránytalanul drága volt légi úton INV, viszont a vonat olyan 35font/fő/irányért vállalhatónak tűnt. Egy próbát megér.
LTN - INV azaz Inverness ami maga sem csúnya és aztán Invernessből Skye busszal, vonattal lóval gyalog?:-)
Mondjuk lehet ez már nagyon vad, főleg egy hétre. Azért rossz aligha lenne. Easyjet repüli ezt az LTN - INV útvonalat, nem feltétlenül drága mindig ahogy nézem, nyilván nem Wizz 3000Ft-os árszínvonal persze ( sajnos ).
Vki esetleg nincs képbe az anglián belüli repülésekkel? Elvileg lenne egy hetem Cambridge-be és úgy elmennék 1-2 napra vmi különlegesebb helyre. Ami elérhetőnek nézni ki az Easy LTN-ABZ út, ezt egynaposba lehetne abszolválni viszont nem igazán olcsó jegy, ahhoz képest. De szívesen kipróbálnám a LoganAirt vagy a Hebridean Airlines, de ott annyi sok kicsi reptér van, hogy hátha tudná esetleg vki mi az olcsóbb desztináció. Amúgy 10.19.-10.27. közötti időről lenne szó.
Csak költségtérítést kérek. A 250 eurós követelést megpróbáltam kiadni a FlightRefound-nak, de nem vállallták. Azt mondták, hogy esélytelen, tiszta vis maior. Szerintem nem, de ők valószínűleg jobban tudják.
Az átfoglalást olyan hajnal kettőkor csinálták meg. A lányom hívta őket Pestről és nagyjából a harmadik hívásra sikerült neki. (Itt is kavartak, hogy nem is maradt ki a gép, meg mindenféle baromságok, de a lányom nagyon határozott tud lenni.)
na baszki, hát akkor kitartást. de te is költségtérítést kérsz, vagy a 250 eurót próbálod behajtani? illetve hogy tudták átfoglalni a jegyedet (mikor)?
Jó neked. Ugyanez a gép, csak nekünk átfoglaltak vasárnapra. Megvolt a bejelentés, megvolt két reklamáló levél, a harmadikra már ráteszem CC-be a fogyasztóvédelmet. Pénz még nincs.
Képzeljétek, sikerült a brüsszeli járattörlés kapcsán keletkezett teljes extra költségünket visszaszerezni a Wizzairtől. Okulásként álljon itt a teljes történet címszavakban, a lényeg vastagítva:
előzmények:
- június 19-én a Wizzair kb. 3 óra késés után törölte a CRL-BUD járatot;
- a törlést kb. 23:30-kor jelentették be;
- a törlés oka ismeretlen (valószínűleg vis maiorra fognak hivatkozni);
- a késést eredetileg azért szedte össze a BUD-CRL járat, mert aznap este történt, hogy Ferihegy órákra bezárt az 1-es pálya sérülése miatt;
- a BUD-CRL járat végül felszállt, de Kölnbe divertált, ismeretlen okból.
a helyszínen kapott support:
- a Wizzair semmilyen segítséget nem nyújtott, a ticket office nagyon hamar bezárt;
- információs papírokat osztogattak, de az azon megadott telefonszámon nem tudták (nem voltak hajlandók) átfoglalni a jegyet, a hívásnaplót elmentettem;
- a Wizzair appjában a járatot a törlés után még nem mutatták töröltként, ezért nem tudtunk "átfoglalni", ha lett is volna ilyen lehetőség az appban.
mit tettünk (öten voltunk):
- a Brüsszel-Budapest járatok hamar beteltek a következő napokra, ezért alternatív megoldást kerestünk;
- végül az 5 utolsó jegyet vettük meg a másnap délutáni W6 EIN-BUD-ra (tehát Wizzair helyett Wizzairt vettünk); elektronikus számla
- felszálltunk a Brüsszelbe tartó reptéri buszra; nyomtatott számla
- a buszról foglaltunk szállást a végállomáshoz közeli hotelben; nyomtatott számla
- másnap reggel telefon a nyomtatott papíron megadott magyar telefonszámra, ahol "elismerték a törlést" és megerősítették, hogy jár a költségtérítés;
- a hotel melletti pályaudvarról már tudtuk, hogy melyik vonattal megyünk Eindhovenbe; nyomtatott számla
- útközben némi evés/ivás számlákkal
- Eindhovenből ben reptéri busz EIN-re; nyomtatott jegyek
- EIN-BUD járat kis késéssel, de hazahozott.
ügyintézés a törlés után, már itthonról:
- az 5 ember egy foglaláson volt, ezért tudta egy ember intézni a költségtérítést;
- a Wizzair honlapján tettünk panaszt a törlés miatt, kérve a törlés miatt keletkezett költségeink megtérítését (nem pedig a 250 eurót);
- 4-5 nap után kaptunk választ, ahol viszakozott a Wizzair, de bekérték a számlákat;
- a külön megvett EIN-BUD jegy visszatérítésre kapcsán azt írták, hogy az eredeti jegy árát kérhetjük vissza, vagy átfoglalást kérhetünk (kérhettünk volna);
- az eredeti jegy 3000/fő volt, az EIN-BUD 60.000/fő, nem tűnt jó üzletnek... :)
- válaszlevelemben elküldtem a számlákat, Excel táblázatban összeírtam a konkrét költségeket, megadtam a számlaszámot, és jeleztem, hogy mivel nem tették lehetővé az ingyenes átfoglalást, ezért kellett külön jegyet vennünk, ezért ragaszkodunk a jegy megtérítéséhez is;
- ezek után 45-50 napig csönd, egyetlen válasz sem jött a Wizztől;
- én többször is írtam nekik közben, végig azt gondolom, hogy megfelelő stílusban, nem követelőzve, de világossá téve, hogy ismerjük a jogainkat és ragaszkodunk a költségtérítéshez;
- végül a 45-50 nap után újabb panaszt tettem a Wizzair oldalán, jelezve, hogy továbbra is várjuk a költségtérítést, illetve, hogy most már az elhúzódó panaszkezelés miatt is panaszt teszek;
- ezt követően 1-2 napon belül válaszoltak az eredeti claim-re, és bármiféle viszakozás nélkül jelezték, hogy elutalták a kért teljes összeget, 1500 euró fölötti összegről van szó;
- a pénz pedig ma meg is jött a számlámra.
tanulságok:
- megtapasztaltam, hogy igenis működik az, hogy törlés esetén, ha nem nyújtanak megfelelő tájékoztatást a földön, akkor a Wizzair megtéríti az alternatív hazaút árát;
- a számlákkal alátámasztott költségeketnem vitatták, Wizzair pontos egyezkedés fel sem merült;
- mit kértünk és kaptunk vissza: 5 főre CRL-Brüsszel busz, 1 éjszaka hotel (2 szoba az 5 főnek), Brüsszel-Eindhoven vonat, eindhoveni ebéd, Eindhoven-EIN reptéri busz, EIN-BUD repülőjegy;
- nem trükköztünk: csak azt kértük, ami tényleg járt, "erkölcsi kár" meg "szabadnap-térítés" és ilyenek fel sem merültek, nem nyerészkedni akartunk;
- az egész folyamatot emailen intéztem, nem telefonálgattam;
- azt gondolom, sok múlik azon, hogy milyen stílusban kommunikál az ember, a túlzott követelőzés talán nem segít, viszont az igen, ha "komolyan veszik" a "fenyegetéseket" és azt, hogy jogi útra fogod terelni az ügyet.
Az egész esetet megnézve az a konklúzióm, hogy bár a teljesen elégtelen helyszíni support elfogadhatatlan a Wizzairtől, az utólagos claim-elés ebben az esetben jól működött. Bár időbe telt, mire reagáltak, de végül nem vitatták a költségeket, nem húzták az időt, és nem próbáltak kibújni a felelősség alól. Emiatt továbbra is szívesen és bátran repülök majd velük, nem lesz bennem és az útitársaimban sem rossz szájíz. Viszonylag tudatos fogyasztónak tartom magam, ezért számomra nagyon fontos volt, hogy hogyan kezeli majd a claim-et a cég.
Két ok miatt írtam meg ilyen részletesen a történetet. Egyrészt hátha néhány hét, hónap múlva valaki hasznosnak találja a leírtakat, amikor saját claim-et kénytelen indítani; másrészt az eset idejében nagyon elégedetlen voltam a cég ügyfélkezelésével, de most pozitívan csalódtam bennük. Úgy korrekt, ha a pozitív kritikát is megkapják, nem csak a fikázást.
(Végül pár "tag" a keresőmotorok kedvéért: wizzair járattörlés, wizzair kártérítés, wizzair claim, wizzair kárpótlás, wizzair költségtérítés, törölt járat kártérítés)
Persze ezzel azok nincsennek kisegítve, akik dolgozni mentek volna...
Alitraveling oldaláról kiderül, hogy valószínűleg ugyanazzal a géppel mentetek volna (együtt utaztatok?), csak végül ő egy éjszakai Flixbusszal ment Belgrádból Pestre.
Reggel 0730as tul korai volt, 0930as pedig elvileg atszallassal, igy a vonat mellett dontottunk 21 leva volt, de eszement sok ido. A szerb oldalon 30cal ment vegig..
Úgy gondoltuk kipróbáljuk az új Nis Budapest Air Serbia járatot, mert miért ne, ha már 16€ a jegy. A repülőgépet indulás előtt 7 órával törölték műszaki hiba miatt. A nisi repülőtérre 14:30-ra értünk. 2,5 óra múlva buszokkal szállítottak át a belgradi reptérre, ahol sorunkat kivárva átbookoltak a ma esti bécsi járatra, majd onnan Pestre. A légitársasag ezutan biztosította a transzfer lt a szállodához, amey Crowne Plaza****. Ott kaptunk vacsora, majd reggelit es ebédet később pedig visszatranszfert a reptérre. Ne maradjon le a 250€-s kártérítés se!
Azért ez nem olyan rossz ajánlat egy 16€-s jegyért cserébe 🤣
Minden elismerés az #AirSerbia dolgozóinak, akiken látszott végig, hogy a tőlük telhető legtöbbet hozták ki a dologból! Profizmus a köbön!
Persze ezzel azok nincsennek kisegítve, akik dolgozni mentek volna...
Természetesen a 250€ arra fogjuk használni, hogy már csak azért is kipróbaljuk az új járatot!
Ha valaki ki szeretné próbálni kicsiben a business class élményt MAD-FRA LATAM Dreamlinerrel kb. 23.000,- Ft, FRA-MAD 31.000,- Ft. Közvetítő oldalakon még lehet rajta rendesen faragni.
Persze, ezt számolgatom. Az 5000 ft-os wizz jegyhez képest nem érné meg, de a mostni árakkal nem teljesen egyértelmű azért a dolog. A "nem biztos, hogy szétültet", meg a "biztos nem ültet szét" lenne itt a nem mindegy :)
Én már mentem be úgy jeggyel a biztonságin, hogy az elméleti indulási időn már bőven túl voltunk vagy egy órával.
2,5 órás késés volt kiírva, kimentem a kocsihoz, mert kint felejtettem valamit, aztán vissza (előtte megkérdeztem a biztonságiakat, azt mondták menjek oda hozzájuk, ha nem enged be a kapu és beengednek, de simán működött).
Persze lehet, hogy ilyen intelligens a rendszer, de kétlem.
Közben pedig szorgalmasan imádkozál, hogy az évek óta keményen veszteséges és lélegeztető gépen haldokló 4x, 5x drágább jegyű Norvégok, ne épp a te utad előtt menjenek csődbe.
Ez számomra meglepő, azt gondolnám, hogy akinek már elment a gépe, az nem is engedik oda a biztonsági ellenőrzéshez. Már csak azért is hogy ne foglalja feleslegesen a kapacitásokat és növelje a sort...
Ne haragudjatok, ha nagyon buta a kérdés. Stockholmba mennénk, két gimis gyerekkel. A Wizz biztos szétültet, ha nem veszem meg a helyet, gondolom. És a Norwegian? Utóbbi ugye az Arlandára menne, lehet, hogy mindent összevetve jobban megéri? (Nagy csomagot nem vinnénk, Wizzre max egy priorityt vennék pluszban.) Köszi, ha tudtok segíteni.
Jó, én az egyszerű esetre gondoltam amikor pontosan indul a gép. Ma Luxemburgból CRL-re menet az első Flibco buszon nem volt hely, a második 25 percet késett, így kellemes 33 perccel az indulás előtt szálltam le a buszról. Most persze kivételesen halálpontos volt a Wizz :J Nem voltam biztos benne, hogy még be tudok menni, de sikerült.
Némileg off: Tudja valaki, hogy a reptereken meddig enged be a biztonsági ellenőrzéshez vezető kapu? (Amikor először leolvassuk a vonalkódot) Van egységes limit, pl 20-30 perc indulás előtt?
Roviden annyi, hogy a villamcsapas 1) normal uzemmenetnek minosul es 2) az esetek legnagyobb reszeben nem okoz semmilyen malort sem*, ezert nem tekintheto kiveteles korulmenynek. Mivel angol birosag volt, ezert nem kotelezo ervenyu az EU-ban, de jo iranymutatas, es ez alapjan a behajto birosagra viszi az ugyed.
*ez egyebkent igy van, az en egyetlen villamom Romabol felszallas kozben volt, nagyjabol egy perccel kesobb a kepton mar mondta is hogy nem tortent semmi, megyunk tovabb Santiagoba (a messzebbikbe).
Egyelőre elküldtem egy airside kijelzőről készült fotót, ami 3 óra késést mutat a kapuzárás előtti percekben. Jeleztem, hogy 3 órába nem fér bele a LIS-TLS-LIS karika (amit repült előtte a gép); vagyis kibújt a szög a zsákból, mert a kijelzőn megjelent adattal kvázi elismerték, hogy másik gépet küldenek.
Nem tudom a reptér honnan veszi a várható késési adatokat: kimatekozza, vagy a légitársaság tájékoztatásának van köze hozzá. Utóbbi esetben nőnek a reményeim.
Az említett precedens jogi vagy sima ügyfél-ryan kártérítés eljárásból van? Netán saját "élmény"? Téged (már amennyire) ismerve simán futhattál már bele ilyenbe. ;)
Nem szamit, van ra precedens, hogy a bejovo gep problemaja miatt megiteltek karteritest. Az indoklas az volt, hogy arra (esetunkben a villamcsapott) jaratra vis major, de a gep altal repult tovabbiakra nem, mert szervezessel kivedheto lett volna. SZoval mindenkeppen erdemes nekimenni, es ha nagyon pattintanak, akkor perelni/kiszervezni ceghez.
135 perces késés. 3 foglalás baráti társaságként mentünk. Honlapjukon lead. 1. foglalás: elismerjük a késést, utalunk 10 napon belül itt volt a pénz. 2. foglalás: nem ismerjük el a késést, sorry. Mondom, de hát késett. Hát nem késett annyit. Flightradara előfizettem letöltöttem a járat valós érkezését, képben megküldve, majd válaszként megkapom, h ja bocs elnéztem, utalunk. 10 nap múlva megjött. 3. foglalás: nem ismerjük el, foto megküld, el ismerjük, de mivel nem vagyok benne a foglalásban, ezért csak olyan számlaszámra utalják, ahol az utas a tulajdonos. Megadva egy ilyen számlaszámot, utaltak és 10 napon belül megérkezett. Megjegyezvén, hogy a 2. foglalásban szintén nem voltam benne.
Menetrendileg nincs baj, busz reggel 7-kor 9-kor van és 2 és fél órát ír rá. Szofiában voltam, Nisbe pont annyi a látnivaló... Csak azért megyek, mert Nisből Budapestre repülni nekem fura és ennyi pénzt megér, hogy kiprobáljam :)
Én vagy 18 éve átmentem az érintett határátkelőhelyen, azóta sem felejtettem el a két határállomás közötti völgyszakaszon feltorlódott forgalmat és az ott élő több száz kóbor kutyàt :) azóta persze nyilván konszolidálódott a helyzet valamennyire.
Mindenesetre a két város közötti út jelentős részét elvinné a hétvégének, már ha menetrendileg össze tudod hozni.
Sziasztok! Van valakinek közelmúlt-beli tapasztalata, hogy EU261-es kártérítést hogy lehet kisajtolni a Ryanairből? Gondolom a válasz emailben küldött számlaszámom kevés...
(6,5 órát sikerült produkálniuk. Meg is lepődtem, amikor emailben még késési bizonylatot is kaptam PDF-ben, de csak annyit írnak, hogy kereshetem vele a biztosítótársaságomat.)
Senki nem fogja tudni megmondani, hogy mikor jo megvenni. En mar vettem 6 honappal elotte, volt mikor 3 hettel..Tanacs ha megvetted, nezd meg tobbet...
Az analog fényképezésnél rögzült belém ,hogy minden képen rajta kell lennem.(manapság sok olyan készül amin nem vagyok rajta)A legklasszabb témákról is tudok nagyon hitvány képeket készíteni.Rosszabb amikor utólag jut eszembe ,hogy fényképezni kellett volna.A leges legrosszabb az amikor nem találom egy utazás fotóit ,mint most a 2013-as luxemburgi utam képeit.
Ne is tedd, mert shanyi68 remek leírásokat tett itt közzé, ami manapság sajnos már nagyon ritka. Én például nagyrészt az ő leírása alapján jártam végig Oslót, és nem is csalódtam. Az hogy rajta van a képeken számomra csak azt bizonyítja hogy valóban ott volt és nem képeslapokat töltött fel. Mert korábban erre is volt példa - ha nem is itt.
Nem akarlak megbántani, de van valami végtelenül idegtépő abban, hogy az összes fotó közepén ott feszítesz valami nagyon lazának szánt testtartásban :-D
Londonban 13 évessel majdnem 1 órát elvertünk a határon, akadt kérdés a papír ellenére is gazdagon, meg mindenáron fel akarták hívni a szülőket... Biztos rossz arcom volt :-D Ezt annó írtam, akkor be is raktam a meghatalmazást is, amivel ide-oda mentünk, de többen lefikázták, hogy nem jó :-D Bergamo az kb. EU, senkit nem érdekel, de mindenhova is vittünk mindent, mert úgy a jobb.
Én vittem már unkomámat, sima papírra írtuk, feltüntetve a szülők aláírását és személyigazolvány számukat. Lényeg, hogy mindenki azonosítható legyen, nem a forma érdekes szerintem, de hiába akartam mutatni, nem kérték, nem nézték meg, mert már 11 éves volt és elég nagy ahhoz, hogy tudja mi történik vele. Lehet, hogy ezért. Bergamoba mentünk először és Londonba ugyanezt csináltuk, már 13 volt. Sose kérték.
Rendkívül megtisztel a válaszod végtelenül hálás vagyok érte. Lehet, hogy meglep, de mielőtt ide fordultam volna segítségért:
1. megnéztem a Ryanair szabályzatát. Nem találtam semmit
2. megnéztem a Wizzair szabályzatát. Nem találtam semmit
3. beszéltem a Ryanair-rel chaten, ahogy a kedves Ayomikun Nigériából azt mondta, hogy igen kell és ő ilyen papírt nem tud adni, de fáradjak be a legközelebbi rendőrségre és ott tudnak segíteni.
No ezek után merészeltem ide írni, mert ha beüt az az 1%, amikor épp a check in-es hölgy egy hónapja nem szexelt vagy nem ivott reggel kávét, akkor elég komoly kellemetlenség adódhat belőle.
Fiacskám, biztos, hogy jobb errőben vagyok 71 évesen mint te, és nyugodj meg túl foglak élni. Tudod amíg te azzal foglalkozol, hogy milyen busz jár a 85 ön, én kergetem a 20 éves pipiket Barcelonában, no ez a különbség köztünk, és ez nem kicsi.
> 71 éves nugger vagyok ... Fogok élni még maximum 20 évet
Inkább a gyermekeid és unokáid jövőjén gondolkoznál!
Egyébként magyar statisztikai átlag alapján férfinek jó lesz az a remélt 20 év öt évnek is... Ráadásul a fapados repülők és a buszos külföldi utak miatt, a szűkösre lábterezett székek eredményeként elég sokan meghalnak trombózisban - de ez általában 3 nappal vagy később történik, így az összefüggés többnyire nem kerül be a kórházi papírokba. A repülés amúgy is eléggé egészségtelen a gyors légnyomás-változás, a vibráció és a sugárterhelés miatt.
> Ezekre az utakra, csak fél évente egyszer viszem az asszonyt, mert így én dupla annyit tudok menni. Meg egyébként is látom otthon eleget. Kikerem magamnak, hogy egy seggfej...
Ha ilyeneket leírsz az asszonyról, akkor te vagy az. Ilyen hitványul utoljára az őszödi böszme feri beszélt az "öregecskedő" feleségekről.
> egy környezet védőt, aki szerint káros a repülés
Jelenleg már például az 50 millió lakosú Nagy-Britannia teljes CO2 emissziójának több mint 7%-át okozta a repülés. (Magyarországon még rosszabb lehet a százalékos arány, mert nálunk nincs olyan nagy iparosodás és jólét, mint az angoloknál, ami egy nagy földfelszíni alap emissziót eredményez.)
Ehhez jön még a sugár-hajtóművek NOx kibocsátása és a korom képződés a kerozin elégetésekor.
71 éves nugger vagyok, végre 71 évesen eljutottam oda, hogy már nem csak évente egyszer tudok Mallorcán nyaralni, hanem havonta repulhetek. Ezekre az utakra, csak fél évente egyszer viszem az asszonyt, mert így én dupla annyit tudok menni. Meg egyébként is látom otthon eleget. Kikerem magamnak, hogy egy seggfej mondja meg nekem, hogy mennyit repuljek. Fogok élni még maximum 20 évet, igenis ki fogom élvezni azt. Ha pedig egyszer meglatok az utcán egy környezet védőt, aki szerint káros a repülés úgy fogom seggbe rúgni, hogy a belvárostól elrepul a bal 13 as palyaig.
Gondoljátok át, hogy szükséges-e annyit hiper-mobilitásozni, mert a fapados légicégek abból élnek, hogy kényszeresen utazás-függővé nevelik át az embereket!
A KLM hagyományos légitársaság most felvilágosító kampányt indított arról, hogy az utasok gondolják át, minden esetben tényleg szükséges-e utazni (egyáltalán), és ha igen, megoldható-e az esetleg kis kényelmetlenség árán kötöttpályás útvonalon (vasúton) vagy akár autóval, busszal és más, a repülőnél környezetkímélőbb módokon.
"Akkor most várnám Gulyás Gergely nyilvános kirohanasat, hogy mennyire is bünteti a Tunézia légitársaságok, és a Magyar utazási irodát, valamint a 24.hu és az index. hu uszító cikkeit a Tuneziai légitársaság és a Magyar utazási iroda ellen, valamint a frocsogo Facebook bejegyzéseket.
Bezzeg ha a Wizzair és a Ryanair csinált volna ilyet..... Egyenlő mérce, aha😂😂😂"
Tegyünk már különbséget a két dolog között.
1., A wizzair és a ryanair EU-s légitársaság.
2., Ráadásul ezek részben budapesti bázisúak.
3., Ráadásul ugye a szállított utasok jelentős része magyar.
4., Senkit sem érdekel nálunk sem, hogy a Volotea Nizza-Bordeaux járata kimaradt és 170 francia utas
Nizzában maradt.. . Minket se érdekelne ha a tunis-air marokkóiakat hagyna ott valahol,
5., Tunéziai légitársaságnál nem nagyon van jogi alap büntetni (mármint állami szankció)
6., A magyar utazási irodát el lehet meszelni, HA! nem tett meg mindent azért,
hogy a szabályok szerint megoldja a helyzetet.
7., Tunéziát pánikszerűen hagyják el a külföldiek az újabb robbantások után, így gondolom ez sem sokat segít...
8., Utazási irodával mentek, tehát ők BIZTOSAN kapnak valamit (árengedményt, kártérítés stb.), a ryan - wizz utasok majd a bíróságon talán......
Ugyanakkor egy fontos megjegyzés:
Tunézia nem London, vagy Frankfurt!!!
"A fogyasztóvédők közleményükben ugyanakkor emlékeztetnek, hogy érdemes az úticél megválasztása előtt tájékozódni a Külgazdasági és Külügyminisztérium internetes honlapján, ahol például Tunézia is szerepel a II-es kategóriába tartozó, azaz a "Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" között, ami azt jelenti, hogy az érintett ország fokozott biztonsági kockázatot rejt és utazásra egyáltalán nem javasolt."
Azért az nem ugyanaz......
"Bár azt pozitívumként értékelik a fogyasztóvédők, hogy a helyi idegenvezető próbál segítséget nyújtani a kint rekedteknek, de a FEOSZ szerint az utazási irodának kártalanítania kellene az érintetteket."
Tehát itt folyamatos kommunikáció van, és megoldásokat keresnek......
AZért mondjuk ők sem állnak a feladatuk magaslatán, de legalább próbálkoznak.
Szerintem mindharom ceget felgyujtani es behinteni soval. Nem ertem, hogy iroda leven, hogy van pofaja ennyi ideig kint varakoztatni az utast. Amugy a sertett utasoknak halkan megsugom, hogy az idevonatkozo zorveny szerint, ha irodan keresztul veszed a rpejegyet ( ahogy tortent is is, ugye a csomag resze), az utazasi iroda koteles fizetni a EU 261 rendelet altal kiszabott osszeget, nem kell a legitarsasaghoz fordulnod. Szep uj vilag.
Akkor most várnám Gulyás Gergely nyilvános kirohanasat, hogy mennyire is bünteti a Tunézia légitársaságok, és a Magyar utazási irodát, valamint a 24.hu és az index. hu uszító cikkeit a Tuneziai légitársaság és a Magyar utazási iroda ellen, valamint a frocsogo Facebook bejegyzéseket.
Bezzeg ha a Wizzair és a Ryanair csinált volna ilyet..... Egyenlő mérce, aha😂😂😂
Hát, ha korbe szeretném repülni a földet, esetleg útközben megnézni mást is, akkor ezek valóban jó megoldások lennének, de ha csak Ausztraliaba szeretnék eljutni max 180-bol, ráadásul úgy hogy beleessenek az ünnepek is (karacsony-ujev), akkor marad a Scoot. Meg Londonbol szokott elfordulni China Eastern es Southern 150 körül, ami nyilván parádés lenne, de ilyet eddig még nem láttam úgy hogy az ünnepek is beleesnek. Szóval ha ez nem fontos, akkor a legjobb !egoldas ez ;o)
2., Aztán a Dubai - sydney sokszor 170 körül van.....
Vagy
1., Kocsival Zágráb
2., Emirates qatar visz onnan sri lankába, maldiv szigetekre 150-ért
3., onnan Kuala Lumpur 40-50
4., Innen Sydney néha 50-60....
Igaz ez már 250, na de a megállók.....:-)
Szóval azért van,
de a legjobb körberepülni a világot 250 e ft-ból .
Pl.
1., bp- barcelona
2., barc. - LA
3., Oakland - sydney
4., Sydney - kuala lumpur
5., KL - Delhi (vagy más indiai város)
6., Delhi - Dubai-
7., Dubai - Bp.....
:-)
Megkérdeztem a lányom a scouttal kapcsolatban:
1., Ryanesen vagy még inkább kicsi lábtér
2., Ülés nem dönthető
3., A falap kicsit tulzás volt, normál ryan ülésre kell készülni, talán kicsit keményebb üléspozival
4., a karfán volt az összes gomb, így ott nem lehet a kezed tartani, mert két percenként hívod a sztyuvit
5., Fülhallgató csatlakozás nem volt gond (rosszul emlékeztem, a gombok jelentik a gondot)
Viszont a singapúri Chiangi reptér a világ egyik legérdekesebb reptere, legkülönlegesebb reptere, tehát ott átszállni sok órában ott lenni sem gond.....
Köszi a választ. Scoot-ot Ausztráliába nézegettem, akkor lélekben felkészülök rá hogy nem lesz egy joyride. De valamit valamiért, más nem nagyon fog 180e Ft-ért elvinni oda (és még ők se mindig). Azt tudod esetleg hogy az ülés legalább dönthető volt-e?
Azt nem értem, hogy a wizznek van kb negyedévente 600 millió eur bevétele.
Évente 2,5 milliárd eur.
Az kb 800 milliárd forint.
Ebbe hogy nem fér bele az, hogy ebben az esetben, amikor egyértelműen ők a
hunyók (ugye itt nem 10 utas maradt le, nem 30 mint Bécsben, hanem mindenki, és nem időjárás miatt kell Pozsonyban leszállniuk, ezt konkrétan elszúrták, pár évente van ilyen, nem heti-havi probléma) fogják magukat, és egy normális hotelbe elvitetik az utasokat.
Ok, a közeli olcsó hotelekben kaptak néhányan helyet, mások nem.....
Reggel London és Budapest között van 4 járat, 15-ig 8 járat....
megáll kb 15-20 millióból. ÉS AKKORA POZITÍV REKLÁMOT KAPNAK, HOGY CSAK NA!
Nagyobbat, mintha vettek volna ennyiért felületet.
Még azt is mondhatnák, hogy ha Mi hibázunk akkor lám ilyen korrektül járunk el, ha más hibázik
(ezt mondják a többi esetre) akkor ugye nem mi vagyunk a felelősök....
Csak rajtam buknak kb évi egy-két százezer ft-ot.
Persze ez 91 %-os töltöttség mellett nem bukás mert van ott más jelentkező ugyanarra a jegyre.
De az ilyen hírek hallatán szerintem sokan elgondolkodnak azon, hogy megéri-e az olcsóbb jegy a stresszt.
Logikusan a 18 éves lányomnak ez nem gond, aludt már Berlini reptéren is...
De amikor 4 gyerekkel foglalunk, akkor én ezek miatt zárom ki a Wizzt. 10-12 éves gyerekkel 6 főnek, ez a buli hotellel kb 2-300 e ft., vagy reptéren alvásos, drága kajálós probléma.
Reptéri parkolás, munkahelyi szabi, stb. már csak hab a tortán.
A végén az utasok többsége ráadásul ma már ki tudja követelni a kártérítést.
Régebben a többség erre legyintett volna, de ma elég a web előtt megadni az adataidat
egy-egy komolyabb ezzel foglalkozó cégnek, és többnyire megkapod a lét....
Pár éve túltöltöttek egy járatot, amin a sógorom utazott volna.
Odamentek az utasokhoz és feltartottak három papírt (taxi voucher, hotelfoglalás, 250 eur-s vocher repjegyre, még csak nem is pénz!!) és megkérdezték, hogy kinek lenne kedve csak holnap utazni ezekért cserébe. 10 perc múlva meg volt oldva az összes tultöltött hely problémája. Se újsághir, se balhé, sőt valszeg pár utast még meg is nyertek maguknak.....
Lehet hogy a lufi otthagy londonban, de hogy fizeti a szállodát, taxit, mindent, majd sűrű bocsánatkérések közepette másnap reggel egy járattal elindulok Budapestre az tuti....
Érdekes dolog az ott hagyás. Közvetlen ismerősök többet utaznak fapadossal, mint mással, de egyelőre Lufi / BA satöbbi vonalon sokak több szopolás volt. Air Francenál meg az a ritka, ha nem hagyják el a csomagot :-)
Most repültünk vele Kutaisiba (mert ugye más nem repüli).
SOHA TÖBBET. Az új gépeken akkora a lábtér, hogy ha a fenekem nekinyomom
háttámlának, akkor pont befér a lábam. EZ volt minden eddigi utazásom
legszarabbika. És mire visszafele megvettem volna a nagyobb lábteret
(kényszer a 190 centimhez) elfogyott..... Még pénzért sem tudtam jobb helyre ülni...
És még azt is leszarják, ha otthagynak valahol.
Én csak akkor repülök velük, ha nincs más.
Még a ryant is szivesebben választom adott útvonalon akár kicsit drágábban is...
Sőt, mostanra ott tartok, hogy inkább nem megyek oda, ahova velük kellene, ez a grúz út
egy baráti kör által megálmodott út volt, ahol igazodtam a többiekhez. Ez kivétel, de már meg sem nézem a kínálatukat. Tudod 4 gyerekkel nem vicces ha otthagynak valahol. Ezt a bécsi lekésést is képesek voltak úgy aposztrofálni, hogy ők 5 helyen szállították be az utasokat, csak azok voltak a bénák... Persze össz vissz 40 utas egyszere béna, amúgy meg szinte senki.
Egy légitársaság tévedhet, de ez a pökhendiség a korai ryanes időkre emlékeztet..
Igen azzal repülik, a scouttal meg az volt a gond, hogy
kicsi a lábtér (na most a 170 centis lányomnak kicsi, nem nekem,,,,)
a karfába volt építve a fülhalgató dugasza olyan módon, hogy ha a melletted ülő azt használja, akkor a karját senki se tudja rátenni.... meg volt még pár....
De lehet hogy a Berlin Szingapúr útvonal 11 órája, meg visszafelé a Szingapúr Athén 11 órája volt sok ebből.....
A lányom szerint (repülte az összes komolyabb európai fapadost) igazi fapados volt. Ülőlap fából rajta valami szövet, de ezt lehet hogy a harag mondatta vele.......
Igaz, akkor repült vele a lányom meg az anyósom, amikor a Bali fele tüzhanyo-kitörés volt, és egyedül
a scout szállt fel a Szingapúr - Bali útvonalon..... Egész éjszaka azt néztük, (flightradar) hogy mi van a géppel....
A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy egy Bp-Berlin-Szingapúr-Bali-Szingapúr- Athén-Budapest sort 150 e ft-ért kihozni csak így lehetett....
nehéz azért ezt a sorrendet felállítani, vagy nem tudom.
nekem a wizzair nem lehet a legrosszabb. igaz, CRL-en engem pont otthagytak és épp megy a kötélhúzás, mert nem akaródznak fizetni. persze remélem, hogy a végén fognak (költségtérítést, nem kártérítést). viszont ettől függetlenül 3-4- ezer forintokért eljutottam izgalmas és jó helyekre, ennél egy Lufthansa minimum 10x drágább. nyilván 25-30 ezerért nem mennék a Wizzel, ha a Lufi 35 ezerért visz ugyanoda. pl. ezért mentem Dublinba a németekkel.
de a filléres jegyekért el kell viselni dolgokat. ezzel nincs is semmi gond, kényelmetlenségek vannak, ez van.
csak ne hagyjanak lógva a semmi közepén, éjszaka, segítségnyújtás nélkül :)
Nem akartam vitát kelteni, csak jelezni, hogy közelítenek egymáshoz egyes esetekben az árak.
A klm-et végül azért választottuk, mert ketten utaztak és a másik fél nem utazott még fapadossal.
A lányom szerint abszolút megérte, a személyzet, a lábtér, és az érzet miatt, hogy nem sz...ják le ha valami baj
van. (lásd az elmúlt hónapok kb 4-5 ilyen híre). 18 éves lány repül egy olyan egyetemre, ahol várják őt, meegszervezett egyetemi bemutakozóval, stb. Na innen elkésni.... Természetes volt, hogy nem kockáztatunk.
A klm nem dobálja szét az utasokat.
Az elmult egy évben repültem Wizz-el, Ryannel, Levellel, Lufthansával, a család más tagja repült KLm-el, Scouttal. Easyjettel.
A beszélgetéseink alapján a sorrend összesítve legrosszabbtól a legjobbig...
wizz
scout
ryan
easy
level
Klm
Lufthansa
DE!!! lábtér alapján a sorrend
wizz
Lufthansa (!)
ryan - scout
easy
KLM
Level (!!)
Igen magasan a Levelben volt a legtöbb helyünk
És igen a Lufthansa bostoni járatán nem volt annyi lábterem, mint a ryanen!!!
Persze a Lufi fedélzeti szolgáltatása nekem nagyon bejött (mondjuk swiss-el vagy emirates-el még nem utaztam)
A fapados is már csak bizonyos tekintetben fapados (szolgáltatások),
mert a lábtérben már egyformák....
Persze nekem 190 cm-el nem mindegy néhány centi...
Az azert eleg szomoru, hogy az elso oldal jelenleg 30 komment, abbol 15 letiltott hozzaszolo (esetunkben raadasul egyetlen szemely). Igy (is) kopnak ki a regi motorosok.
az első nyereséges év után ez a mantra miközben arról senki nem beszél hogy szerencsétlen kanadai nyugdíjasok 10 évig csak tolták be a zsét mert veszteséges volt a reptér.
Nem kell félteni a ryan-wizz párost. A ryan évente 800-900 millió eur-s eredménye lehet hogy lecsökken 500-600-ra, de az még mindig bőven nagyon sok. A wizz meg szerintem tartja ezt a 250 m Eur körüli eredményét. Az hogy a 4. negyedév 2018-ban veszteséges volt a ryannek nem jelent semmit. Eleve az éves eredményének a 10 %.át adta ez az időszak, a wizznek is, akinek meg 0 lett a 4. negyedév.... Az viszont tényleg igaz, hogy akinek van egy kis esze, az ma már nézi a normál légitársaságokat is. A lányom végül KLM-el ment amsterdamba 30 e ft-ért, a 20-ezres fapados jegy helyett... Közelítenek egymáshoz....
En mar a megnyitaskor (elso LOT jaratra varakozas kozben) azon gondolkoztam, minert nem lehet az utlevelvizsgalatot attenni a B-C hatarra (gyakorlatilag a molo elejere), es a B kapukat "Schengenizalni".. Nyilvan ehhez az kellene, hogy a D kapukon is legyen hid, az meg penzbe kerulne.
Most mindenki gondolkodjon el, hogy ki volt az egy évvel ezelőtt, aki folyamatosan temette a fapadosokat itt, aztán kivágták innen. Aztán olvassa el a mostani vészmadár hozzászólásait különös tekintettel a "Megkérdeztük a polmodit" topicba beírt hozzászólását és aztán egyértelmú lesz, hogy kár vele vitatkozni.
azért nem a nyuggerek a fő tulajdonosok... a 2A terminál bővítése, pontosabban az új 3-as terminál sajnos még tervezési fázisban van, miközben a forgalom évről évre gyorsan növekszik. a terminál előtti parkoló pedig úgy tűnik, hogy még évekig használhatatlan lesz. azaz belátható időn belül marad a mosdók csinosítása... meg egyéb látszattevékenység.
köszi a tippeket. az Italót nem ismertem, pedig azt hittem, rutinos utazó vagyok :) igaz, vonatozni nem sokat szoktam. jó tipp!
a vonatjegyek árait figyeltük, és előre valóban olcsóbb lett volna, de egyrészt csak az utolsó napokban konkretizálódtak a tervek (szállást is csak akkor foglaltunk), ezért nem tudtuk, mikor hová megyünk. másodsorban a legolcsóbb jegyek általában nem flexik, ezért egy késés esetén elvesztettük volna őket, ezt sem akartuk megkockáztatni.
Az 50%-os haszonkulccsal dolgozó reptérnek talán beleférhetne egy kicsit "gazdaságtalan" működés is, bár szegény kanadai nyugdíjasoknak akkor meg kellene elégedniük 45%-kal.
Ferihegy forgalmának a felét a fapadosok adják. Fele forgalmat nem bírna el az 1-es terminál. Amúgy meg balfasz módon újították fel annak idején, aki emlékszik rá hogy néz ki, az tudja, hogy a 10 kapu mission impossible, hogy egyszerre működjön, kb. 4 kapu a realitás, de már akkor is tömve van a terminál.
Kiegészítésként persze működhetne mondjuk ryanair terminálként, azt a forgalmat még talán elbírná, viszont akkor joggal háboroghatna a többi légitársaság, hogy nekik miért kell a drágább terminált használni.
Az átmeneti megoldás az lehetne, hogy a C-t megnyitnák non-schengenként is, mert jelenleg eléggé kong az ürességtől. Az meg, hogy az MGH-nak nincs elég busza nem kifogás, vegyenek.
Viszont nem lesz semmi, hacsak a kormány valóban nem keményít be, mert a reptérnek egy a fontos, minél több pénzt kilapátolni belőle.
rendeletről nem tudok, csak szóbeszédről... ha idelinkelnéd... de ha lenne, az is módosítható egy perc alatt...
anno valóban azért épült a bádogváró, hogy a fapadosok ne kapjanak terminálos kiszolgálást, de azóta akkorát nőtt a forgalom, hogy a jelenlegi A terminál aligha tudná kiszolgálni a fapadosokat.
Nyugi :-) A fapados modellé a jovo, nem veletlenul alkalmazkodnak a legacyk is ehhez. A ryan kb egymilliard euros profitja sem fog elolvadni. Vagy ha ilyen jol tudod, akkor shortold a reszvenyeit, es multimilliardos leszel :-)
A budapesti badogvaros - szerintem - egyelore maradni fog, mert mostanra mar akkora a forgalom, hogy azt az A terminal nem birja kezelni. Utashíd nem lesz, illetve most is idonkent van reggelenkent a B-n, amikor az MGH mar nem tud elegendo buszt/lepcsot kiadni.
Hát igen, mikor egy 10kg poggyászért kezdetben 6.000 Ft-ot kérnek, most meg már van olyan desztináció, ahol 17.000 Ft. Holnap után megyünk nyaralni négyen gyerekkel. Ülőhelye 32.000 Ft lett volna. Inkább nem vettem, most becsekkolva én fogok a gyerek mellett ülni, az anyja 8 sorral a nagyanyja meg 15 sorral hátrébb. Ez van... Én már rég, ha két opció van, akkor Ryanair.
az utóbbi időben, ha fapadossal, akkor valahogy mindig wizz-zel repültem, csak az idén már össze sem tudom számolni, hogy mennyi alkalommal. és mindig csak alapjeggyel, aminek eredménye, hogy az utazások kb felénél szétültettek. és miután az utazásaink döntő többségében tudtunk alkalmazkodni a jó árakhoz, ezért igencsak olcsón repültünk. ehhez viszonyítva minden plusz irreálisan drága lett volna. hétfőn, pontosabban kedden 0:35 helyett 1:15-kor landolt a gép, és így kénytelen voltam taxizni, ami persze ha nem is sokkal, de többe került a TLV-BUD jegyárnál (7500 Ft).
A " ingyenes "wizz pontok akkor lennének ingyen, ha nem fizetnél zárlati díjat és éves kártyadíjat !
Természetesen. Nekem ettől függetlenül jelentős haszonnal zárult az elmúlt tizenx évben a wizz kártya, bőven több jött vissza, mint amennyit ráköltöttem a kártyára. Az utóbbi időszakban a bookingos visszatöltések is jelentős kreditmennyiséget generáltak.
A " ingyenes "wizz pontok akkor lennének ingyen, ha nem fizetnél zárlati díjat és éves kártyadíjat ! Amíg sokan megveszik a kiegészítő szolgáltatásokat ,az alapjegyet nem fogják piszkálni !
15 éve utazom fapadosokkal, soha semmilyen komolyabb gondom nem volt velük, nem hagytak ott sehol, nem hagyták el a böröndömet, kis késéseken túl teljesen elégedett voltam azzal, amit kaptam. Nem vitás, hogy a fapados forradalomnak köszönhetően jutottam el repülővel egy csomó helyre, és nyílt meg a világ egy csomó honfitársunk előtt. Az utazásaim jelentős részét wizzel tettem meg, ennek több oka volt. Az egyik az, hogy a Ryan úticélok - főleg a korai időszakban - nem voltak annyira szimpatikusak (Hahn, Bréma, angol vidéki repterek, stb.) , mint a Wizzesek, másrészt a kezdetek óta volt wizz kártyám, rengeteg pontköltéssel, mondhatni, a kártyával elköteleztem magam a cég mellett is valamennyire. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy ugyanolyan jegyárnál a wizzt preferáltam a ryannel szemben. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy 2004, a wizz születése óta mindössze 4 év volt, amikor nem velük volt az adott évben a legtöbb felszállásom, kétszer a Sky Europe vitte el ezt a címet, kétszer pedig hálózatos légitársaság.
Wizz kártyám továbbra is van, de egyre kevésbé van kedvem a Wizzt választani. (tegnap is vettünk jegyet, ott is a pontokból történő "ingyenes" fizetés döntött a Wizz mellett, a Ryan ellenében). Ennek oka, hogy a kiegészítő szolgáltatások olyan áron vannak adva, ami egyrészt borzasztóan elhúzza a jegyárat, másrészt francnak van kedve oda-vissza fizetni 20 ezret azért, hogy hárman egymás mellett ülhessünk. A Ryannél ugyanez a költség összehasonlításképpen 2800+a jegyárba beépített plusz, de a lényeg az, hogy az adott termék nem éri meg 20 ezerért. A Wizz Air a teljes jegyárat nézve drága lett, mondjuk ki. Persze lehet mondani, hogy kibírja az ember azt a két órát, de amíg kisgyereke van, addig ő szívesen ülne mindkét szülője mellett, de leginkább ablaknál.
Szívesen adok pénzt a helyfoglalásért, értem, hogy ez a jövő, de a 20 ezer forint oda vissza egyértelműen eltúlzott ár, összehasonlítva az alapjegyárral és a konkurencia jegyárképzésével. A Ryan sokkal jobban megtalálta ezeket az arányokat álláspontom szerint, náluk már-már olcsónak is mondható ez a szolgáltatás. Olyan a Wizznél ez a 20 ezer forintos ülésár, mint amikor az étteremben ennél egy salátát is, aztán meglátod, hogy az uborkasaláta 1390, és elállsz tőle.
Tudom, működik a rendszer, folyamatosan növekszik a kiegészítő szolgáltatásokból a bevétel, de pszichológiailag (számomra) rosszul néz ki, hogy a teljes jegyár elemei miből és milyen arányban állnak össze. Nem az jön le, hogy milyen jó olcsó a jegy, ha nem veszek mindenféle extra dolgot, hanem az, hogy a jegy nem végtelenül olcsó, a kiegészítő szolgáltatásokkal meg értelmetlenül drága. Szumma szummárum, a Ryan, a sok-sok útvonallal (10 év után végre felfedezték az általam sokszor hiányolt Dél-Franciaországot) és az olcsóbb áraival sokkal versenyképesebbnek tűnik nálam a következő időszakban.
Alternatív reptéri buszozásról a visszaútnál mesélek.
Kíváncsi vagyok mikor fejezik már be a bolognai reptérre menő monorailt. Utoljára két éve használtam a bolognai repteret, akkor is kész volt már a pálya része. Legutoljára 2019 júniusára ígérték, de ennek fele eltelt, és még nem nyílt meg, a hivatalos honlapon sincs pontos dátum.
Két lehetőségünk volt, a Frecciarossa Firenzébe
Igazából három lehetőség van, mert Italoval is el lehet menni Bolognából Firenzébe. Ha valaki nem ismerné, az Italo az állami Trenitalia versenytársa a nagysebességű vasúti piacon. Aki az olasz főtengelyeken vonatozik, mindenképp érdemes őket is megnéznie, a trenitalia honlapja nem dobja fel őket, a saját honlapjukon kell megnézni.
mert 40 euró helyett csak 16 volt a jegy.
Az olasz vasút dinamikus árazású, ha hamarabb veszel jegyet, az olcsóbb. Ezek menettérti árak? Mert akkor nem rosszak.
Firenze nekem sem jött be, amikor ott voltam, semmi extrát nem adott a város, Bolognát sokkal jobban szeretem. A ferde tornyokba mindenképp menjetek el valamikor, megéri. (Bolognában)
Csak annyi kiegeszites, hogy Svajc valoban nem tagja az EU-nak, a schengeni egyezmenynek viszont igen. Ezert nem volt hatarellenorzes az orszagba belepve.
Ez jó volt meg váratlan tőled. A vidrás sztori tetszett. Firenzében jó régen vagy 15 éve töltöttem egy egész hetet, voltak hasonló érzéseim mint neked pedig utószezonban voltam ( ha ugyan van ott olyan ).
Én megnéztem gyakorlatilag mindent ami "kötelező", de három nap után elmenekültem kisebb, élhetőbb helyekre napközben, Lucca, Cortona és csak este jöttem vissza. Igazából nekem is jobban tetszettek ezek a helyek, Firenze az persze Firenze és utánozhatatlan, egyszer látni kell.
Az idén Olaszország egy számomra új régióját, Toszkánát indultunk el felfedezni. A fő célállomás Firenze volt, de Sienába és Bolognába is eljutottunk.
BUD-on az A oldalon jutottunk át a szekun, percek alatt. A régi kollégákkal kezeltünk, aztán mentünk is tovább reggelizni. A beérkező gép (MXP-ből) késett vagy fél órát, amit "átvett" a mi járatunk is. Beszállítás bádogterminálból, gyalogosan, szokás szerint a három nonprio sor közül a második elejére álltam, a szalag elé, így egyből a priósok után indulhattunk (a három sort egyszerre nyitják meg a prio után). Sok jelentősége nincs persze, de utálok sorban állni, így a beszállítás utolsó 5-8 percét már a helyemen ülve tölthetem.
Beszállítás közben fordult egyet a pályairány, így az eredeti késés mellé némi "taxizást" is összeszedtünk, végül 50 perc késéssel szálltunk fel 13R irányba. A repülés esménytelen volt, leszállás közben viszont ismét éktelen fejfájás (?) tört rám. A süllyedéssel fokozódva folyamatosan nőtt a nyomás a homlokom mögött és a halántékomon, borzasztó volt, markoltam a karfát és összeharaptam a számat, annyira fájt. Életemben harmadszor történt ilyen, általában akkor, amikor fáradtan repülök, és remélem, hogy csak fejfájás, nem valami komolyabb. Ki kell majd vizsgáltatni...
Bolognában a fejünket csóválva kikerültük a reptéri busz mellé kirakott egyszem jegyautomatához sorba álló 50 embert, és a csarnokban üresen árválkodó 3 gép közül az egyikből vettünk magunknak jegyet, így elértük az éppen induló buszt (6 euró). Alternatív reptéri buszozásról a visszaútnál mesélek.
A városban nem sokat maradtunk, egyből vonatra szálltunk Siena felé. Két lehetőségünk volt, a Frecciarossa Firenzébe, majd személyvonat Sienába, vagy - egy órával hosszabb menetidővel - két átszállással, végig személyvonatokkal, Pratón és Firenzén át eljutni Sienába. Végül az utóbbi megoldást választottuk, mert 40 euró helyett csak 16 volt a jegy. A kívülről (és picit belülről is) lepukkant vonatokat egyébként menet közben is takarították, ürítették a szemeteseket és minden kocsi klimatizált volt.
Június 4-5. - Siena (kedd délután-szerda délután)
A késő délutáni órákban érkeztünk Sienába. A vasútállomásról 6 vagy 7, hosszú mozgólépcső visz fel a városnak otthont adó egyik hegyre. Negyedóra séta után megérkeztünk az óváros közepén lévő szállásunkba, a Hotel La Perlába (71 euró két főre). A szállást melegen ajánlom a minőségi budget opciókat keresők számára. Saját fürdőszoba, kényelmes ágy (!), klíma, és teljesen központi elhelyezkedés. Siena egyébként egyből elvarázsolt, fantasztikus hangulata van. Elköltöttünk egy kellemes vacsorát a Via dei Montanini egyik kiülős éttermében, isteni házborával, majd az esti sétánk során énekszót hallottunk kiszűrődni a katedrálisból. Kiderült, hogy egy amerikai férfikórus adott koncertet, így megvolt az esti programunk is.
Másnap újra a nyakunkba vettük a várost. Imádom azokat a helyeket, ahol nem kell múzeumba menni ahhoz, hogy érdekes dolgokat lássunk, ezért szeretem pl. Rómát is. Siena egy középkori ékszerdoboz, tűrhető mennyiségű turistával, helyiek által lakott és a helyieket kiszolgáló óvárossal. Nem díszlet a turistáknak, hanem egy élő város, ahol azért a vendégeket is szívesen látják. Megmásztuk a főtér közepén álló tornyot (itt egyébként világhírű lóversenyeket is rendeznek) és megnéztük a helyi múzeumot végül, a kombinált jegy 15 euróba került (a kilátás miatt megérte, és a múzeum épülete is érdekes volt belülről).
Június 5-7. - Firenze (szerda délután-péntek délelőtt)
Délután aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve a 131R busszal utaztunk át Firenzébe, nem vonattal. Ez izgalmas volt, mert egy iskolás csoport elég hamar elfoglalta a fél óránként-óránként induló busz nagy részét. Ezért többen állni kényszerültek, amit a sofőr 20-25 percig elnézett, ám egyszercsak lehajtott az autópályáról, megállt egy településen (amit egyébként nem is érintettünk volna) és felszólította az álló utasokat, hogy szálljanak le. Nyilván megindult az olaszos vita arról, hogy kinek és miért kellene leszállnia, a buszvezető aztán megígérte, hogy küldenek értük másik buszt, ez segített, végül 8-10 perc vita után leszálltak, és továbbmentünk.
A szállásunk a Via Romanán volt egy Airbnb-ben, nem messze a Pitti palotától. A lakás nem volt rossz, de egy váratlan, 50 eurós takarítási díj (két éjszakára) azért rossz szájízt hagyott bennünk (ezt előre kérték el, nem azért, mert mocskot hagytunk volna magunk után). Firenze egyébként kevésbé tetszett, mint Siena. A város rendkívül túlterhelt, szűkek a járdák, mindenhol autók vannak, ahol nem, ott meg turistahordák. Persze minek utazik, aki nem bírja (főleg szezonban), ugye... A "landmark" helyekre nem jutottunk be, mert iszonyat sorok álltak, de ezzel számoltunk: jegyet nem akartunk foglalni sehová, mert nem akartuk időhöz kötni magunkat. A dóm mondjuk kívülről is lenyűgöző, a Ponte Vecchio viszont rogyásig volt turistákkal. Valami dél-koreai dili lehetett Firenzében, mert esküvői ruhába bújt párok pózoltak profi fotósoknak a híd több pontján is (és később a városban máshol is láttuk őket). A folyóban pedig kis időre feltűnt egy vidra, amitől az amerikai lányok teljesen átszellemültek, percekig zúgott az omájgád különböző variációkban és hangszíneken.
A konyha adta lehetőségekkel élve ezeken az estéken főztünk magunkra, napközben pedig találomra kiválasztott kávézókban sütiztünk, eszegettünk. Az egyik kedvenc templomunk az ütött-kopott, patinás San Felice in Piazza templomocska volt, ami a Via Romanáról nyílt, és teljesen valószerűtlen méretű templom volt az aprócska házak között. A városi könyvtárba sajnos nem engedtek be minket (pedig jó program beülni néha és olvasni egy kicsit), a Bobolli kertbe pedig én nem, csak a társam ment be (én addig, bevallom, sziesztáztam egyet délután).
Június 7-8. - Bologna (péntek délelőtt-szombat délelőtt)
Az eredeti terv még az volt, hogy egy intenzív firenzei péntek délelőttöt követően délután vonatozunk át Bolognába, ahol teszünk még egy sétát, ott töltjük az éjszakát, és így kényelmesen érünk ki a reptérre szombat reggel. Ám mivel Firenzében nem éreztük igazán jól magunkat, már a reggel 9-es személyvonaton rajta voltunk és végül 11 előtt megérkeztünk Bolognába. Nem is bántuk meg! A szállásunk itt egy nagyon olcsó és mixed review-kkal bíró helyen volt, de 55 euróért nem hagyhattuk ki a Bed&Breakfst Dolce Vitát. Nekünk jó tapasztalatunk volt, tiszta volt a hely, és nagy a szoba, többet nem is nagyon várhattunk ennyi pénzért.
Bolognában megint imádtunk elveszni az utcákban-utcácskákban. Ez is "olaszosabb" hely volt, mint Firenze, bár voltak bőven turisták is, de sokkal több a helyi. Sokat ad a hangulatnak, amikor nem a Prada, a Gucci meg a Ducati üzletek sorakoznak, hanem kávézók, hentesek meg halárusok, a "felkapottabb" helyeken is. Szeretünk olyan helyekre beülni, ahol még angolul sem beszélnek, egyrészt csiszolhatjuk a meg-megkopott olasztudásunkat, másfelől "turistariasztóként" is hatnak az olaszul hadaró árusok, boltosok, vendéglátósok. Az egyetlen gond, hogy alig vittem magammal készpénzt, az olaszoknál viszont még mindig nagyon dívik a cash. Ezért egy idő után már nem a hely hangulata határozta csak meg, hogy bementünk-e, hanem az is, hogy elfogadtak-e bankkártyát vagy sem.
Bolognában több lakóépület ajtaja nyitva állt, így be-betévedtünk udvarokba is. A Cattedrale Metropolitana di San Pietróba viszont már teljesen szándékosan mentünk, nem is bántuk meg, lenyűgöző épület. A "kéttoronyba" sanos nem jutottunk fel, épp lekéstük az utolsó csoportot (egyébként a jegyet a Piazza Maggiorén, nem a toronynál lehet megvenni), így itt is "csak" sétáltunk, kávézgattunk, eszegettünk - ahogy mi szeretjük :)
Másnap reggel a reptérre végül a BLQ reptéri busz helyett a budget megoldással jutottunk ki. A 81/91-es busz épp a szállás elől indult, Birra állomáson pedig átszálltunk az óránként járó 54-es buszra, ami a reptérre közlekedik. Az út összesen 45 percig tartott, és 6 euró helyett 1.30 euróba, egy sima jegy árába került. Egyébként ha nem jön az 54-es busz, akkor kb. 20 perc alatt be is lehet sétálni Birra megállóból a reptérre.
Az olasz repterek eddig sem voltak a kedvenceim, BLQ főleg nem lesz az. Az UB ugyan gyors volt, ám a csarnok utána elképesztően zsúfolt. Üzleteknél óriási sorok, üdítőt alig néhány helyen lehet venni. Leültünk valahová és vártuk a beszállítást. A sorbaálló-olimpikonok megint megjelentek, 1 órával a gép indulása előtt már vagy 100 ember állt sorba, ezt sosem fogom megérteni, mitől tartanak vajon?
A gép kb. 30 perc késéssel szállt fel, szinte teljesen tele volt, a repülés ismét eseménymentes, a Balatonra remek kilátás nyílt. Landolás ezúttal 31L irányba, kőkemény fékezéssel, ami után elég nagy sebességgel ugyan, de még az 1-es pálya kb. felénél lévő, jobbra tartó kitérőn elhagyhattuk a pályát ahelyett, hogy megint körbe kellett volna taxizni a repteret. Sietős lehetett a pilótának behozni a késést :)
Összességében remek út volt, jó áron, jó helyszínekkel. Bár eredetileg Firenze volt a fő úticél, örülök, hogy Bologna és főleg Siena is kapott 1-1 éjszakát. Egyedül az ételekkel gyűlt meg a bajom, de így utazzon Olaszországba az, aki nem szereti a paradicsomot, és a sajtot is csak ímmel-ámmal... :))
Az első négy kép Siena, az utolsó Bologna (plusz a Balaton, nyilván). Utólag visszanézve nagyon kevés képet csináltam, ami számomra mindig annak a jele, hogy lekötöttek a helyszínek és a társaság.
Szolid brunch az MC lounge-ban, ezúttal kivételesen volt normálisabb vörösbor is, a járat pontosan indult, a beszállítás az új móló egyik C kapujától, a Frei mellől, az AA Philly járatának boardingjával szemben, azzal egyidejűleg, majd buszozás után pontos indulás. A LF az általam vártnál magasabb, de azért mégsem rózsás, kb. 60%, így simán volt hely a második sor üres hármasába. Ez a járat értelemszerűen nem használhatja a szerb légteret, így viszonylag hosszú, másfélórás a repülési idő a horvát, boszniai, montenegrói és macedón légtereken keresztül kerülve, a jobb oldalról különösen szép Balaton-panorámával, a leszállás előtt nem sokkal a Skodrai-tó és a tenger látványával, Montenegró, Észak-Albánia és Észak-Macedónia mesés hegyvonulataival, Szkopje városának látványával. Dél felől leszállás Koszovóban, a kisméretű, de modern, kompakt pristinai reptéren, csápra állva. A magyar személyi elég, a bevándorlás kb. 10-15 perc. Akkor még nem volt fenn a reptér honlapján, ill. a fórumokban, így kellemes meglepetésként ért, hogy május elejétől van reptéri busz Pristina belvárosába. A helyi közlekedési cég üzemelteti, száma: 1/A, színe sárga, jegyvásárlás a buszon a kalauztól, jegyár: 3 EUR, a Pestről érkező géphez pont jó a 13 órakor induló járat. Amúgy a menetrend: http://www.airportpristina.com/public-transport
A busz bemegy a belvárosba, de én leszálltam a buszpályaudvarnál, hogy megvegyen az esti buszjegyem Szkopje felé. Sok menetrend van a neten (pl. Balkan Viator), de én ezt az albán oldalt találtam a legpontosabbnak (Szkopje albán neve ugye Shkup): https://gjirafa.com/Autobus?nisja=Prishtin%C3%AB&destinacioni=Shkup&dataNisjes
Menetidő: 2 óra, ár 5 EUR (plusz pár cent a buszállomáson előre megvéve), a busz az utasszámnak megfelelő, adott esetben mikrobusz.
Pristinára nekem pont elég volt az egy délután, számomra érdekes volt a hely, ha nem is feltétlen szép, bár az óvárosban akadnak kifejezetten szép régi házak és mecsetek is.
Szállás Szkopjében, az - egyébként albán dominanciájú - bazárban található Motel Atikában, olcsó, tiszta, praktikus, frankó elhelyezkedés. Koszovóban ugye az EUR a hivatalos fizetőeszköz, Észak-Macedóniában viszont a macedón dénár. Szkopjében/Ohridban a szálláshelyek/éttermek jelentős hányada elfogadja az EUR-t, de nem 100%-ban. Buszjegyet csak MKD-ért lehet venni. Én a szkopjei buszállomás pénzváltójánál váltottam, az este 9-ig nyitva és egész normális az árfolyam. Amúgy a bazárban is sok pénzváltó van, azok korábban zárnak.
Másnap reggel elbuszoztam Ohridba. A főszezonban és/vagy hétvégén érdemes előző nap megvenni a jegyet a buszállomás pénztárában. A Galeb társaságot ajánlom, 750 MKD az oda-vissza jegy (érdemben olcsóbb mint 2 single), a menetidő 3 és fél óra, a szkopjei indulások itt megbízhatóan fenn vannak: http://www.sas.com.mk/en/VozenRed.aspx
Indulás előtt c/in szükséges, Ohridban konfirmálni kell a visszajegyet a buszállomás melletti Galeb irodában, az ohridi visszaindulás előtt c/in szükséges a buszállomáson.
Ohrid fantasztikus szépségű, a tó kb. Balaton hőmérsékletű, az óváros nagyon szép, a bizánci templomok világhírűek mint ahogy a hely kultúrtörténeti jelentősége is az. Szkopjéra bőven elég az egy este plusz fél nap, Ohridra kell a minimum 1 teljes nap kora délelőttől estig.
Amúgy Ohrid saját reptere egész forgalmas, sok W6 járat is van (Bázel, Dortmund, Luton, Malmö, Memmingen, Malpensa valamint Bécs (!) is.
A következő nap délelőtt Szkopjáben telt, a bazár és az óváros nekem nagyon tetszett, a Vardar mentén Gruevszki alatt felépített, kissé megalomán és giccses negyed viszont leginkább csak érdekes, eszméletlenül sok és aránytalan méretű szoborral és épülettel; de amúgy tényleg érdekes.
A Kala-erődbe mindenképpen érdemes felmenni, klassz a kilátás mindenfelé.
Mivel nem akartam 3 órával korábban kimenni, helyette inkább a bazárban szemlélődtem, taxival mentem ki, de nem a drága nagyobb szolgáltatókkal, hanem egy neten talált kicsivel, aki megbízható volt és jóval olcsóbb. Nyáron 12 EUR a tarifa, viberen lehet vele nonstop egyeztetni előre is: +389 78 923 098
A szkopjei repülőtér kicsi, bár a pristinainál azért nagyobb. A mobile boarding pass elfogadott, 30 perc ingyen wifi van. A kivándorlás kínosan lassú volt, legalább 30 perc sorakozással az útlevélvizsgálat előtt. (a magyar személyi természetesen Észak-Macedóniában is jó, de (!) a lejáratig legalább 6 hónap kell, és ezt hajlamosak betartatni).
A járat telítettsége közel 100% volt, 1-2 üres hely maradt csak. Pontos indulás és érkezés, ezen az útvonalon használható a szerb légtér, így 1 óra alatt otthon is voltunk, amúgy eseménytelen repüléssel, kb. Nistől zárt felhőzet felett, Belgrád Szeged útvonalon.
A repülés ára 6000 HUF alatt volt (W6 discount club).
Pontosabban a buszterminállal szemben van az új vasútvégállomás épülete, és ahogy feljössz, ott a villamos. Az új vonat már október óta működik, egyelőre csak Ben Gurion Airport és Jerusalem között. De nemsokára TLV-ből indul.
A régi vasútvonal tényleg poén, főleg Bét Semesh és Jerusalem Malha között különleges a vonalvezetése. De csak hardcore vasútbarátoknak ajánlom :-)
Na most várj. Sok évvel ezelőtt mikor először voltam, akkor a poén miatt a vonatot választottam, de emlékeim szerint nagyon ritkán járt és a halál ... tett le. Most megnézve tényleg fél óránként jár és tényleg valós, hogy a buszterminál alatt van a vasútállomás is? :O Soha nem láttam rá utaló jelet... Így már értem miért üres mindig a jeruzsálemi busz :D
Én sem értem, miért reptérre tették át az utasfelvételt... Amúgy ha nincs poggyász faladnivalonk, akkor is csak azon a pulton jelentkezhet be, ahol kiirtak a járatunkat. Vagy esetleg bármelyik pultnál meg tudjuk csinalni?
Mindenki be van jelentkezve, csak Kittit nem tudom. Az első rész világos, ingyen reptéren. A többit online. De utána nem az van, hogy Kittit is online? Nem vagyok jó angolos, bocs ha hülyeséget kérdezek
Nagy nehezen sikerült chat élni. Ezt küldték.
Most már tényleg nem értem
Yes I checked. One of my colleague already added the free airport check for Kitti .
10:19 am
So you need to check in for Kitti in online. But for other passenger you need to do the online check in.
Nagy szükség lenne valami működő ryanair és tel számra. Nem tudom a gyerek utasfelvétel ért megcsinálni, nem engedi a valós szül idő beirasat. 2003 tól idősebbek nem enged 2006 ban született. Valószínűleg elrontottam valamit a foglalaskor
Köszi a beszámolót! Kicsit nosztalgiáztam a régi szép időkre a kocsiban alvás tekintetében. Anno 1 hetet laktam Trabantban, igaz bécsi kempingben - tehát tisztálkodni és egyebeket azért lehetett -, mert hamarabb nem lehetett hazatérni a két hétre járó túristaellátmány idő előtti elköltése miatt. Nem én voltam mohó, az ellátmány összege volt nevetséges. Ma már nosztalgikus emlék, nagy sikerem van vele a fiatalok körében. :) Szegényeknek már ez az élmény is kimarad.
En is kaptam mar VIP szolgaltatast korabban, azt hiszem Szingapurbol az USA fele SSSS-t (lehet guglizni), ott a tuchtig kis ázsiákok jol megfingattak. Meg egyszer erkezeskor a Bundespolizei vart ram a nemet repteren, kordonostul, mindenestul. Amikor meglattak az utlevelem ugy ereztem magam, mintha egy filmsztar lennek, kapasbol vagy heten odajottek es korbealltak. Le nem tartoztattak, de megis, illetve megsem. Pont ugy, hogy erkezes utan Europaban is voltam, meg igazabol meg nem. Aztan tisztaztuk a dolgokat.
Semmi nem lenne. Kapsz 10 kerdessel tobbet. Miert mentel, mennyi idot voltal, kivel mentel, hogy hivjak, ismeros rokon barat van e. Anno Ali irani vizummal is bejutott igaz nem ket ora volt vagy nekem elsore sziriai es libanoni pecsetem is volt, igaz azota kapom mindig a VIP szolgaltatast.
Ezt még frissibe írom a TLV-i reptérről. Reggel 3:10-es kellés autóval ki a reptérre, parkolás két napra a holidayben 4.500 Ft. Szokás szerint indulás előtt 2 órával már a reptéren voltam, 25 perces sorba állás után megvettem a magam két hamburgerét, majd végre nem elfelejtve, hamar átmentem a 2B-re és ittam egy jó kis kávét a Frei-ben. Menetközben hallottam a következő beszélgetést és néha komolyan elgondolkodok mennyire fogalmatlan emberek léteznek. Középkorú nő áll tanácstalanul, idegesen a 2B és leszólít egy alkalmazotat, hogy ő a A12-es kaput keresi... Mondják neki, hogy ez a B itt nem fog A-s kaput találni, de hova utazik? Erre ő Tel Aviv-ba... Szóval ott a 2B keresi az A12-es kaput és Tel Avivba utazna, mindezt úgy, hogy ekkor még semmilyen kapu nem volt kiírva a géphez...
Késve érkeztünk, a jeruzsálemi deles buszt épphogy elértük, mert áttették a buszmegállót a G szintre (eddig a 2-ról indult). Buszjegy 17 sékel. 45 perc után érkezés a buszpályaudvarra, onnan villamossal 6 sékel a Damaszkusz kapu, majd busszal 5 shékel fel a Olajfák hegyére. Onnan séta a Nemzetek Templomához, végig a via Dolorosán, Szent Sír Templomba szigorúan csak hátulról a kis felekezetek kapolnáin keresztül. Innen a Siratófal, majd kényelmesen elsétálva a Jaffa kapuhoz, villamos, majd reptéri busszal a reptérre. Érkezés indulás előtt 2 órával. A szokásos kérdezek, annyival kiegészítve, hogy marokkoi pecséten kívül, most már a jordánra is rákérdeznek. A végén szintén a szokásos vastag vonalkodót kaptam, ami a biztonsági átvilágítás "VIP" részére szól. Ahogy átérsz az útlevélen ott beállsz a biztonsági ellenőrzéshez és mikor az utolsó kanyarba érsz ott válogatja egy ember, hogy te a normális, te meg a "szétszedünk apró darabokra" részre mész. Mivel a szétválasztásig legalább 3 kanyar volt, így intettem a néninek, hogy jöjjön már ide néze meg a vonalkodóm, mert a VIP részre szól, hagy ne kelljen kiállni a sort. Ha láttátok volna az a lenéző, gyűlölettel teli kifejeztést, hogy rájöttem a rendszerükre... de végül beengedett. Utána jött a 19 sékeles hot-dog evés, most pedig várom a repülőt. Érkezés után irány a parkoló, alszok egyet az autóban és holnap reggel megint útrakelek egy egynaposra :D
Nem tudok róla semmi bővebbet, sajnos messze nem ő az egyetlen aki eltűnt innen. Sorolhatnék neveket akik rengeteg élményhez segítettek hozzá az írásaikkal és ötleteikkel az elmúlt évek során - ezúton is köszönöm nekik! -, de már régen nem aktívak itt. Remélem hogy minden rendben van velük és továbbra is sokat utaznak, max. megunták az itteni - nem éppen pozitív és lelkesítő - változásokat. És igen, nagyon jó lenne ha visszatérnének!!!
geodo szaktársról nem tud valaki? Nagyon jó leírásai voltak saját utazós blogjában tele hasznos infókkal. Ezeket általában belinkelte ide is, de jó pár hónapja ha ugyan már nem egy éve lassan teljesen eltűnt.
4.3 A parkolóhelynek az ügyfél által történő használata a gépjármű parkolóba történő behajtásának tényleges időpontjától az onnan történő kihajtásáig tart. A foglalás a foglalási időtartamtól függetlenül egyszeri behajtásra és kihajtásra jogosít, azaz a kihajtással a parkoló használatának jogosultsága automatikusan megszűnik.
Tud esetleg vki telefonszámot a reptéri parkoláshoz (mármint a konkrét repülőtéri parkoláshoz), mert egész nap hiába hívom őket. Amúgy olyan kérdésem lenne, ha veszek parkolást két napra, de közben kijövök és visszamegyek akkor mi van?
Megnéztem többet is, jók. London egynapos komoly, nagyon sok minden belefért neked egy napba. Láttam rajta olyat is amiről gőzöm nincs hol van 10+ London után sem:-)
Ezt nagyon méltányolom, hogy rávetted magad egy rövid beszámolóra:-) A video meg a bónusz. Eszembe juttattad Szalonikit, nagyon régen, valami 22 éve jártam ott, akkor egy teljes napot eltöltöttünk a városban, eléggé megmaradt. A Fehér torony, a tengerparti sétány, a remek péksütik. A piacra emlékszem elég jól, az is tetszett. Azóta biztosan sokat változott a város.
Egyébkánt nálunk is "imádja" az asszony mikor elmegyek londoni milánói, barcelonai stb. 2-3 naposakra nélküle:-)
Indulás odafele a Wizzair járatával egy két hely maradt csak üresen. Az ára 10.000 Ft volt két főre, pontokkal rendezve. Ez volt az első olyan utam, amikor nem vittem magammal táskát, ami hihetetlenül felszabadító érzés volt, sose éreztem még ilyen függetlenséget :). A repülő picit hamarabb érkezett 12:45, egyből ki a buszhoz. X1-es megy a belvárosba 2€ az ára. A kifüggesztett menetrend, amolyan tájékoztató jellegű +- 20 perc eltolódás belefér, hisz görögben vagyunk. Viszont legalább csak pár megállóban áll meg a régi 78-ashoz képest. Központban leszállva első dolgunk egy gyros elfogyasztása volt (ezt volt a cél az utazással) 3,3 euróért, majd lesétáltunk a partra és ittunk egy frappét 3,5€, majd sétáltunk egy picit a városban a kikötő felé, majd újra egy frappé és végül még egy gyros :D A reptéri busz kifele megint hozta a görög mentalisást. A reptéren ismét egy frappé. Visszafele Ryanair, ára két főre 37€ volt, még félház se volt. Érkezés menetrend előtt 20 perccel, majd a lezárt futópálya miatt, hogy ne kelljen sokat gurulni, szinte satufékkel állt meg a kapitány. 23:40-re már otthon is voltunk. Számomra egy igazi tökéletes görög nap volt, gyrossal, frappéval, napsütéssel, 26 fokkal és az elmaradhatatlan tenger illatával. Tizenkettedik alkalommal voltam Szalonikibe, ami számomra különleges helyett foglal el, hisz az első fapados jegyem is ide szólt 12 évvel ezelőtt a megboldogult SkyEurope-pal. Sose gondoltam volna, hogy egynapos keretében is fogok erre járni. Még egy plusz információ, hogy Szaloniki eszméletlen sokat fejlődött az elmúlt 5-7 évben. Régen, ahogy mentél be a városba, minden zárva volt, graffitikkel telefirkálva, kosz mocsok mindenütt. Most?! Minden nyitva, pezseg az élet, minden négyzetméteren étterem, kávézó stb, amik ráadásul tele is vannak.
Valóban minden ott van az interneten, de számomtra mindig a valódi uatazók valódi beszámolói az érdekesek illetve relevánsak. És Tőletek - akik ma már sajnos csak nagyon ritkán vagy egyáltalán nem vagytok itt (gondolom nem kell a nickneveket felsorolnom) - rengeteg érdekes és valóban felhasználható! ötletet, tanácsot, beszámolót olvastam. A rengeteg értelmezhetetlen mínuszolás a gyengék egyetlen erőssége, hiszen valamiben mindenkinek erősnek kell lennie. Nekik ez jutott, sose legyen nagyobb örömük, mi pedig lépjünk túl rajta! Szóval én szívesen olvasok minden "elmeroggyant" ötletet, néhányat aztán meg is valósítok a család nagy örömére némi finomítással, aztán kiderül hogy nem is olyan "elmeroggyant" dolog ez, csak más mint a megszokott átlag. Videót merre találok Tőled?
Jovoheten egynapos Jeruzsalemre es egynapos Madridra is megyek, a zasszony nagy oromere. Amugya mai vilagban mar nincs ertelme irni, mert mindent megtalalsz a neten, mert itt mindenki csak minuszolni tud es mert nincs ra idom. Most mar iras helyett ilyen rovid videokat szoktam csinalni az utakrol, max az elmeroggyant otleteimet osztom meg, amire senki nem gondol :)
Low-cost repülés Albániába, avagy nettó 3 óra Tiranában
Első olvasatra hülyeségnek tűnt az ötlet, de megvalósítva nagy élmény volt.
3 óra kevésnek tűnik, de arra alkalmas volt, hogy felcsigázza érdeklődésünket és később hosszabb időre is visszamenjünk Albániába.
Időterv:
- 08: 31 Indulás otthonról
- 10:07 Érkezés a Budapest Nemzetközi Repülőtérre, ebéd a MasterCard Airport Loung-be
- 12:47 Felszállás a gépre
- 13:14 15:30 Repülés Tiranába ( 1/2 óra késés)
- 16:05 Érkezés taxival a központba
- 16:05-18:05 Városnézés ( Nemzeti Történeti Múzeum, Operaház, Skanderbeg tér, Ethem Bej mecset, Bunkart2, A Felhő, Rinia Park, Piramis, Ortodox Katedrális)
- 18:05-18:55 Vacsora egy étteremben ( saláták, grillezett húsok)
- 19:19 Taxival érkezés a tiranai Teréz anya repülőtérre
- 21:48 Repülés Budapestre
- 23:30 Indulás haza autóval a Liszt Ferenc Repülőtérről
- 00:58 Újra itthon
Költségvetés 4 főnél egy főre kivetítve:
- repülőjegy 0 FT ( Wizzair Erste hitelkártya bónusz pontokból)
- autó Budapestre + parkolás: 2500 Ft
- Ebéd a MasterCard Loung-be 0 FT ( Wizzair Erste hitelkártya )
Köszi ! 300 NOK -ot váltottam itthon 33,5-es árfolyamon ! Utána használtam kártyát, az erste 34 ft -on számolta át. (Az 1 és az 5 koronások középen lyukasak ,mint régen nálunk a 2 filléres :) )
Európa északi országai eddig kevés kivétellel(Dánia,Svédország ) kimaradtak az utazásaimból.
Ezen a mulasztásomon javítottam most egy kicsit a Norvég főváros Oslo meglátogatásával, melyet a Wizzair 2019 áprilisban indított új járata tett lehetővé.
2019.05.12.
Szombat este vonatoztam fel Debrecenből és egy barátomnál szálltam meg, aki vasárnap reggel Ferihegyre is kivitt.A gépem W6 2417 BUD-OSL (2990 wizzair pont) időben indult (06 óra 10 perc) és idő előtt 20 perccel korábban érkezett Oslo Gardermoen repterére(08 óra 25 perc).Az A321-es gép majdnem teltházzal repült a székem 18F ablak helyett a falra nézett.Molnár László kapitány az út során némasági fogadalmat tett. Norvégia a Schengeni övezethez tartozik ezért útlevél ellenőrzés nincs a két ország között.A csomagfelvevő helyen kitett ivókútból vizet vételeztem ( boltban egy
fél literes 25 korona kb.840 ft )A zöld folyosót elhagyva jobbra található a reptérbe épített vasút állomás.A kihelyezett jegy automatában nem találtam a napijegy opciót,ezért átballagtam a mellette található 7 eleven boltba, ahol 246 koronáért (8241 ft) vásároltam egy Ruter 24 órás minden zónára érvényes napijegyet.A reptér miatt kell a minden zóna.A napijegy érvényes a VY korábbi nevén NSB vonataira,amely a legolcsóbb transzfer a városba.A 09 óra 03 perces R10-est el is értem.(Jó még az R11 és az L12-es vonat is a város központhoz )A vonat 23 perc alatt ér Oslo S-re a központi pályaudvarra.Remek napos idő fogadott és egésznap az is maradt,ez megadta az egésznaphoz a jó hangulatot.(pár nappal korábban még esőt jósoltak,és jövetelem előtt napokig esett.)Az állomásról kilépve a Tourist Visitor Center-be mentem ingyen térképekért, melyeket évek óta hordok ismerőseimnek képeslap helyett.Oslo a világ legdrágább városa,nekem az első olyan város ahonnan más szuvenirt nem vittem haza.A város jelképe a Tigris szobor a Visitor Center mellett helyezkedik el 4,5 méter hosszú,bronz Elena Engelsen szobrásznő munkája.(Egy korabeli vers miatt Oslo
a tigris város)Innen sok látványosság érhető el kis sétával, én először az Operaházhoz mentem, mely 2008-ban lett átadva.A modern épület olyan mintha a vízbe csúszna,a lejtős falain fel lehet sétálni a tetejére ahonnan jó kilátás van az öbölre és az Akerbrygge kikötőre.Benéztem az épületbe is.(ingyenes a bemenetel) Visszasétáltam a tigrishez és az onnan induló sétálóutca a Karl Johans gate felé vettem az irányt,nemcsak menő boltok hanem a város nevezetes épületei is itt találhatóak.Először a Domkirke a katedrálist érjük el, mely 1697-ben épült,királyi esküvők helyszíne is.Érkezésemkor a 11 órás vasárnapi misére készülődtek a gyerek kórus próbált.A parlament a Stortinget, nincs ide messze kb 200 méter.A parlament mellett található a Grand Hotel ahol többek között a Nobel békedíj nyerteseit szállásolják el.A következő utcában betértem a McDonald-ba, ahol a mobilalkalmazást átállítva Norvég nyelvre elérhetővé váltak az itteni kuponok amiknek segítségével 10 koronáért (330 ft) megkávéztam,és a heti akcióból kipróbáltam a vegán nuggets-et (zöldség fasírt 4db ) 10 korona (330 ft) áron.A klasszicista Oslo-i egyetem következett vele szemben a Nemzeti színház (normál jegy 520 korona kb 17400 ft)A szinház előtt balra Ibsen szobra,innentől a királyi palotáig(kb.500méter) a járdán Ibsen idézeteket lehet olvasni norvégul.A királyi palota Det Kongelige Slott szintén klasszicista épület.Előtte XIV Károly János király lovas szobra.Mindennap fél 2-kor ünnepélyes őrségváltás,de én túl korán érkeztem, később nem jöttem vissza.A palota őrök szeretik ha fotózzák őket,néha mosolyognak is.Visszasétáltam a színházig aminek a másik oldala melett található a Városháza.A vöröstéglás épület 1950-ben épült minden évben itt osztják ki a béke Nobel díjat és hozzá 9 millió svéd korona kézpénzt.(Norvégia és Svédország unióban voltak, azért a közös díj ),érdekesége még a sziderikus időt mutató óra és még a Munch festőről elnevezett terme.Az épületet ingyen lehet látogatni, amikor nincs semmilyen rendezvény, amikor én mentem sajnos volt.Igy az épületbe nem jutottam be.A város háza meletti Nobel Peace Center-ben interaktiv kiállítás mutatja be a béke Nobeldíj történetét 120 korona felnőtt jegy (kb.4000 ft)nem tartottam fontosnak kihagytam.Az épület melett már a fent említett Akerbrygge kikötőbe érkeztünk.Egy rövid kikötői séta után a hajókázás következett.A napijegyem érvényes volt az Oslo fjord szigetei közötti utazásra,a legrövidebb utat választottam B1X komp Hovedoya szigetére ami kb 10 perces hajó út oda, ott kb. 5 perc várakozás és utána 10 perc vissza.A komp tetejére is ki lehetett ülni ahonan remek panoráma nyilt A Városházára,az Akershus erődre a másik oldalon a muzeum szigetre Bygdoy-ra,s a hajómuzeum épületeire.A hajókázás után a 12-es villamosra szálltam a kikötő mellett és elmentem a Birkelundeni külvárosi bolhapiacra ami vasárnaponként 12 órától 19-ig van nyitva.Kicsi,gyorsan bejárható.Nem vettem semmit.Itt tapasztaltam meg , hogy a Rema1000, a Kiwi és egyébb Tesco szerű szupermarket láncok vasárnap zárva tartanak.(kis boltban azért vásároltam zsemle 3 korona kb 100 ft )Visszaszálltam a 12-es-re és a másik irányban elmentem a Vigeland parkba.Gustav Vigeland több mint 200 szobra található itt,amik a családi kapcsolatokat mutatják be.A leghíresebbek a hisztis gyerek,az életkerék,a monolith.Nagyon hangulatossá tették a parkot az utcazenészek.A helyiek sokan sétálgattak, piknikeltek a jó időben.Villamossal 2 megálló volt ide Majorstuen ahol átszálltam az 1-es Tbane-ra (metro) és elmentem a Holmenkollen sísánchoz, ami a metro-tól pár perc séta.Majorstuentől a metro a felszínen közlekedik hegyre fel.A Homenkollen étteremnél remek kilátás nyílik az Oslo fjord-ra.A sísáncra jó pénzért fel lehet menni ,de én megelégedtem az ingyenes körbe járásával.A metróval visszatértem a Nemzeti színházig.A Karl Johans street-en már sokkal többen voltak, mint délelőtt.A parlament előtt demonstráció zajlott.A McDonaldsban megvacsoráztam, majd átsétáltam és felmentem a fent említett Akershus erődbe.A fizetős muzeum részek már zárva voltak, a területet palota őrök védték.Láttam fent az ágyúkat és remek kilátás nyílt az öbölre.Visszasétáltam a Jerbanetorget-re (központi pályaudvar) és az innen induló 54-es busszal Mollerveien megállóig mentem a hippi negyedbe.Innen 200 méter a Bla nevű kocsma ahol 1998 óta (21 éve ) minden vasárnap ingyen koncertet ad a Frank Znort Quartet.Az együttes quartet sose volt, kb 12 fő állt a színpadon profi rock and rollt játszottak.A 3 setből az első 50 perceset néztem meg.Nemcsak a zenekar a közönség is szuper volt, sokan táncoltak.(0,5 cent pálesz 92 korona kb 3000 ft,fél liter ásványvíz 46 korona kb.1500 ft,deci bor 92 korona kb 3000 ft )Busszal visszamentem a Jerbanetorget-re (központi pályaudvar) és az érkező R11-es vonattal a reptérre mentem.Szállást nem foglaltam,a sleepinginairports-on nagyon pozitiv értékeléseket kapott Gardermoen.Elválasztó nélküli műbör széksoron aludtam reggelig az első emeleten.A reptér csendes volt, a légkondi normál hőmérsékletű, hozott hálózsákomra nem volt szükség.
2019.05.13.
05 óra 30-kor keltem.A gépem indulásáig megreggeliztem,és körbe néztem a reptéren.A gépem W6 2418 OSL-BUD (2990 wizzair pont ) 09 óra 20 perckor indult,11 óra 50-kor érkezett Budapestre.Az A321-es gépen összesen 80fő utazott,mindenki oda ült ahova akart,nekem az 5F-re esett a választásom.Dávid Csaba kapitány nem volt beszédes kedvében.A gépből én szálltam ki elsőnek,így sikerült elérnem a 12 óra 18-perces személy vonatot Debrecenbe.Nagyon jól éreztem magam,bár a béke Nobel díjat nem sikerült megkapnom.Remélem következő északi utamon sarki fényt is sikerül látnom.(májusban már nagyon ritka.)Ajánlom mindenkinek Oslo-t,az árszínvonalát leszámítva, remek város.
Köszi, pedig nyáron izgalmasabb úticél, mint télen. Most volt egy péntek-vasárnap jegyünk Nantes+óceánpart tervezett programmal, de így hogy péntek délutánra átdobták a járatot, töröljük az utat valószínűleg.
Csak nyárra szűnik meg, ami elég hülyeség, de kevés a gépük, kellenek a nyaralójáratokra. Rotterdam is (allítólag) géphiány miatt ment a kukába, pedig elég népszerű járat volt.
A Transavia Nantes-i járata megszűnik júliustól? Mert a menetrendben egy járat sincs. (ráadásul a péntek reggeli kifelé járatot átrakták péntek estére, ezzel kilőve egy remek péntek reggel - vasárnap este hétvégét...)
Köszi ! Az utjaim legnagyobb ellensége a kevés idő próbálom felkészüléssel, időbeosztással csökkenteni a holtidőket.( a cetinjei busz lerobbanás szerencsére nem sok időt rabolt el )Amikor a családdal utazom, igyekszem nem túl feszíteni a menetrendet.( Montenegronál a harmadik napon délelőttre Ostrog volt a terv,de nem mindenki bírta volna ezért lett Sutomore )Az időjárással óriási szerencsénk volt,előtte és utána esős napok voltak. Végül mindenki jól érezte magát.
Épp azon gondolkodtam, hogy családdal 2 nap + egy kicsire elindulni bárhova minek is.
Aztán bevillant, hogy a fiammal El Clasicon voltunk Madridban február 27-én. Reggel érkeztünk Madridba. Este meccs, alvás Mekiben lett volna, végül panzió lett. Reggel 6:00-s vonattal Barcelonába. Ott a 28-át töltöttük el. Este külvárosi (La Floresta) szállás egy barátomnál, másnap reggel repcsi Debrecenbe. Vonat Budapestre (megjegyzem Madrid - Barcelona 550 km 2 óra 30 perc!!!! ICE 300 km/h-val! percre pontosan indul és érkezik. Debreceni állomás pont olyan, mint 30 éve amikor ott tanultam, csak kicsit lerobbantabb, vonat 20 perc késéssel indul és 55 perc késéssel érkezik 200 km és 2,5 óra zötyögés után!!) Március 1. péntek délután 18.00-ra a fiam elérte azt a programját, ami miatt az egész tervünket két nap + egy picire módosítani kellett. Mondjuk mi 5 napot terveztünk eredetileg.....
Sziasztok. Az alábbi történt velem, tanácsotokat szeretném kérni: Ryanair honlapján lett a profilomon keresztül foglalva egy MLA-VIE jegy, melynek üzemeltetője az AirMalta. A foglalás után 3 órával kiderült, hogy nem akkor tudok utazni, így szerettem volna a járat időpontját módosítani. És itt jött a nagy meglepetés: A Ryanair visszapasszolt azzla, hogy ezt a járatot nem ők üzemeltetetik, forduljak az AirMaltahoz. Ott azt mondták 50 euróért akármikor módosítanak az indulási időponton. Mivel a Ryanairhonlapján foglaltam, nem tudják 24 órán belül díjmentesen módosítani. Valóban elveszítettem ezt a jogomat, mert nem az AirMalta honlapján foglaltam a jegyet?
Bosznia és Macedonia után sikerült olcsón elutaznunk a családommal a tavaszi szünetben Montenegro-ba.
2019.04.20. ( Budva - Sveti Stefan )
Korán kiérkeztünk Ferihegyre , a gép indulása előtt egy kávéra a mastercard lounge-ba is sikerült (utoljára ingyen ) bemennem. A gép W6 2231 BUD-TGD (6090 wizz pont ) korán 06 óra 35-kor indult.Ablak mellett csak a fiamnak sorsolt a rendszer széket.Eseménytelen út 07 óra 50-kor szálltunk le Podgorica picurka repterére.Remek napos idő fogadott és az érkezési oldalon egy nagy fekete mercedessel a wizzair transzfer embere (1104 wizz pont/fő)A fő busz állomásra vitettük magunkat,ahol sikerült elérnünk a 08 óra 30-as Budva-i buszt (6 euro/fő 90perces útidő).A busz Cetinje buszállomására hajtott be, amikor nagy hangerővel eltört benne valami.Új jegy váltás nélkül a fél órával később érkező buszra feltettek mindenkit.Gyönyörű látvány ahogy a hegyi úton megközelíti a busz a várost. A budvai buszállomástól kb.800 méterre van a tengerpart,útközben bevásároltunk kaját és folyadékot volt benne Niksicko (nemzeti sör) is, az Aroma és az Idea nevű szupermarketekben melyek az egész országban elég sűrűn vannak lerakva.A parton pár fotó után az
óváros felé vettük az irányt, előtte megnézve a yacht kikötőt és az óváros melletti óriás harangot.Az óvárosba a főbejáraton léptünk be,a szűk kis kanyargó utcákon keresztül értük el a Szent Iván templomot, mely belül elég modern oltár mozaikkal volt díszítve.Innen a mellette lévő Szent Háromság orthodox templomba mentünk ami nem egy túl szép templom, de örültünk hogy nyitva találtuk.A szent Sava templom zárva volt,de mellette Alex Grem orosz gitáros hangulatos utcazenét játszott.A citadellába nem mentünk fel (3 euro/fő lett volna és sok idő ) Innen az óváros
mögötti Mogren I strandra léptünk át, ahol a város jelképét a balerina szobrot néztük meg.A sziklák oldalába épitett álványzaton átkelve értük el a Mogren II strandot ahol sokan napoztak és a tengerben is sokan fürödtek mi is csatlakoztunk(nekem nagyon hideg volt csak térdig mentem bele.)Az óváros mögött a Mediteranska út 5 szám alól indul a Mediteran Express helyi busz Sveti Stefan-ba 1,5 euro / fő (17 óráig 20 percenként utána 30 percenként )A busz egy dombtetőn áll meg ahonnan egy lépcsősoron kell leereszkedni a kis mini szigethez, melyet egy kis bekötő út köt össze a szárazfölddel.A szigetre csak aranyáron lehet bemenni, de kivülről is nagyon impozáns.A sziget jobboldali strandjáért szezonban 100 eurot kérnek ,de most előszezonban ingyenes volt.Sétálgatunk egy kicsit,fotózgatunk,(strandolni már senki nem akart.)Visszabuszoztunk Budvára és mivel már mindenki fáradt volt taxival ( 3 euro ) elmentünk a Fő busz állomásra.Itt csevapoztunk egy kajáldában (2,5 euro / adag ),majd a 18 óra 55-ös busszal elindultunk Kotorba (4 euro/fő 35 perces út)A kotori buszállomás 400 méterre van az óvárostól ahová a Gurdich kapun keresztül léptünk be.A kotori óváros az UNESCO világörökség védelme alatt áll a 4500 méteres városfalával.A Szent Tryphon katedrálisban a közelgő mise miatt ingyen lehetett bemenni ( napközben 3 euro ) A katedrális melett foglaltam szállást Montenegro Hostel B&B Kotor 10 ágyas dorm ( 9,1 euro/éj/fő )aminek csak egy "apró" hibája volt az ablak alatt egy szinpadon egy csávó egész este szaxofonozott, csak akkor hagyta abba amikor a katedrális harangjai megszólaltak.Szerencsére volt nálunk füldugó,mindannyian remekül aludtunk reggelig.
05 óra 30-kor keltünk,a holminkat a zárható szekrényeinkben hagytuk.Sok folyadékot vettünk magunkhoz és 06 órakor elindultunk az Északi kapu melletti San Giovanni erőd feljárójához. (a szállástól 3 perc séta) A feljáró 08 órától 20 óráig 8 euro /fő díjért vehető igénybe,de sokan mentek rajtunk kívül nyitás előtt. Az erődbe 1350 lépcső vezet fel,több helyen hiányos korláttal csúszos kövekkel,sok szeméttel,viszont fokozatosan nyíló csodálatos panorámával az
öbölre és körbe a hegyekre.Útközben egy kis templom is utba esett Crkva Gospe od Zdravlja or Crkva Marije Koleđate ami zárva volt. Egyikünk láb problémája miatt lassan haladtunk ,de így is felértünk 90 perc alatt.A csúcson 1200 méter magasasságában van kitűzve a nemzeti zászló. A szemben lévő hegyormon kecskék legeltek . A várfalon kinézve látható a Kotor létrája cikk cakk út és a Sveti Jovan rom templom is. A lefele útat gyorsabban teljesítettük.A szállásra mentünk
kis pihi után kijelentkeztünk.A recepciósnak email-ben átküldtem a wizzair-es beszállókártyáinkat amiket ingyen kinyomtatott.(ingyen 48 órával korábban tölthető le) A várfalon kivül végigsétáltunk a Kamelija shopping centerig utközben megnézve a várfal oldalában a piacot a másik oldalon a yachtokat és a közben kikötött óceánjárókat.A Kamelija előtti buszmegállóból indul a helyibusz Perast-ba A helyi buszról menetrendet nem sikerült szereznem, ami biztos volt vasárnap 2 óránként közlekedik Blue Line a társaság neve és hogy onnan jön vissza ahol letesz.A várakozási időben(35 perc) bevásároltunk és meg reggeliztünk a Kamelijában lévő Idea-ból (nagy burek 1 euro/db ).11 óra 25-kor befutott a busz ami végig az öböl mellett haladt kb 25 perces út (jegy 1 euro/fő,) A buszmegálló Perastban a Szent Nikola templommal szemben helyezkedik el.(a templom zárva volt.)Apró műemlék városka, de nagyon hangulatos, amihez remek időjárás párosult.A parton sétálva a motorcsónakosok kínálgatják szolgáltatásukat, hogy 5 euro/fő-ért átvisznek az öböl közepén található piciny szigetre Gospa od Skrpjela (Szirti Madonna szigete) Ez egy mesterséges sziget amit 1452-ben építettek,és főleg a hajósok ímádkoznak itt szerencséért.A harmadik kínálkozó hajóssal megegyeztem,hogy hármonkat 10 euroért bevisz a szigetre és 20 perc múlva jön értünk.Az út kevesebb volt, mint 10 perc.A szigetről remekül látszott a mellette lévő Szent György sziget és Perast is.A szigeten két épület van a templom ami helytörténeti muzeum is ( belépő 1,5 euro ) és egy ajándék bolt.A boltban 5-6 euroért megvásárolható a hajósok által adományozott ezüst táblácskáknak a másolata.(az eredetiek a templomban )Perast-ba visszaérve sétálgatunk a városban. 14 óra 30-kor jött a vissza busz, Kotorba visszaérve a Tengeri Kapun léptünk a városba.Itt látható a Fegyver tér az Óratorony 1602-ből,innen a Szent Lukács templomhoz mentünk (1195) ami nyitva volt és nem kértek belépőt.Bementünk még a mellette lévő Szent Miklós temlomba (ami egy nagyon fiatal orthodox templom 1902-ből)Átsétáltunk a Fő busz állomásra és a 17 óra 55-ös busszal elindultunk Podgoricába.(7 euro/fő 140 perc )A busz állomástól 350 méterre volt a szállásunk Hostel Old
Town Podgorica (6,9 euro/éj/fő) Hálótermi ágyat foglaltam ,de a szállásadó adott nekünk egy külön szobát erkéllyel.
2019.04.22. ( Sutomore - Podgorica )
Podgorica kevés látnivalóval rendelkezik ezért csak egy délutánt szántunk rá, délelőtt lementünk újra a tengerhez.Reggel 06 óra után ébredtünk csak fürdőholmit pakoltunk és a vasutállomásra mentünk ami a busz állomás mellett található.07 óra 12-kor indult a vonatunk a várakozási időben a vasúti pékség burek készletet eszegettük.Sutomore-ig a vonatjegy 2 euro/fő/irány 40 perc(gyorsvonat).Érdekes látvány útközben a vonat a Skadari tavon megy keresztül . Sutomore-ban a tenger 200 méterre van a vasúttól egy gyaloghídon kell lesétálni.Remek napos idő volt,de rajtunk kívül nem sokan voltak a parton.A kávéházak közül több ki volt nyitva.Ez a terület már nagyon szemetes volt.Pancsolás után lesétáltunk a boltokig ahol egy olcsó étteremben meg is ebédeltünk. 11 óra 52-es vonattal visszamentünk Podgoricába.A szálláson egy kis szundi következett, majd 15 órakor elindultunk megnézni Podgorica nevezetességeit.Egy nagy kört csaptunk kezdtük Kraljev park Nikola király szobrával (ez volt a szállásunkhoz legközelebb) majd a Ribnica folyót követve elértük a Stari Most-ot (Régi híd a török időkből)A Ribnica itt torkolik a Moraca folyóba az árnyékos folyó parton elmentünk a Moszkva hídig ami után már a város jelképe a Millenium hid magaslik.A moszkva híd mellett áll Viszockij szobra (nálunk Hobó magyarosította a dalait,de én még emlékszem a Fekete macska bandája című szovjet krimi sorozatra amiben főfelügyelőt játszott. )Innen már nem volt messze a Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja szerb orthodox katedrális,amit 2013-ban adtak át.Az épület kivül belül nagyon szép lett.A külső domborműveket még ott jártunkor is vésték.Innen még elsétáltunk a Cetinjei Szent Péter szoborig ami a katedrálistól nem volt messze található.Visszafelé még megnéztük Josip Broz Tito 2018 decemberében felavatott szobrát.A Sahat Kula az óratorony maradt a végére ami szintén az ottoman korból maradt,jó állapota a török felújitásnak is köszönhető.Innen a szállásunkra mentünk készültünk a másnapi hazautra.
2019.04.23.
A szállásadónktól kértem reptéri transzfert reggel 06 órára,aki egy idős bácsit rendelt oda egy szintén idős volkswagen polo-val.(10 euro)A reptéri ellenőrzés nagyon laza ,a vizet felengedik (eu-n kivüli ország),csomagjainkat nem számolták.A reptéri Tobacco shop nem drágább mint a városban.A gépünk W6 2232 ( 3190 wizz pont/fő ) 08 óra 25-kor szállt fel eseménytelen út,átaludtam, ablak meletti helyemet a fiamnak adtam át. 09-óra 40-re értünk Ferihegyre.A 10 óra 48-kor induló sebes vonattal indultunk Debrecenbe,ami Püspökladánynál 1 órát várakozott felsővezeték szakadás miatt.Tiszta Balkán
az oslo-i egynapos útat május közepén csinálom :) beszámolót természetesen írni fogok :) nem haragszom senkire :) a húsvéti nyuszi tojt egy 3 napos montenegro-t :)
a wizzair csendben bevezette hogy üllőhely választás nélkül a visszautat csak 48 órával korábban töltheted csak le !(eddig 14 nap volt a kiutazáshoz képest) olyan országokba is ahol a mobil beszállókártya nem elérhető !
Már bocs, nem a 11 ezret akartam leszólni, csak debrecenben kicsi a piac (kb 50-100 autó áll ott összesen), erre nem repülnek rá, így marad a reptér, aki meg a kicsi méret miatt magas árat tart...... (ugyanúgy 1 biztonsági őr vég 50 autót mint 5000-et.
Tanuld meg ez egy Magyarországi fórum. Itt nincs helye segíteni a másiknak. Itt vélemény vezérek, és megmondó emberek vannak, akik mindenkit lehulyeznek akik 1. Segíteni akarnak a másiknak. 2. Akinek eltérő a véleménye mint az átlagnak.
Ha vitatkozni akarsz vagy segíteni, akkor regisztrálj egy nyugat Európai fórumra, ez a büszke Magyarország.
Az Easyjet elég lazán kezeli a menetrendváltozásokat. Néhány napon belül kétszer is változtattak egy foglalásomon, de azon kivül, hogy küldtek egy mélt, mást nem ajánlottak fel. Pl. hogy elfogadom-e a változtatást, vagy ilyesmi.
Ez a 11 ezer Ft miért horror? Nem tudom csak kérdezem, nekem nem tűnik olyan soknak hét nap parkolásért, de nem ismerem a külföldi árakat. Gondolom azért ott is le kell perkálni min. 5-6 €-t egy nap parkolásért, de lehet tévedek.
most 6 vagy 11ezer,nem mindegy ha repülni,kint tudsz lenni egy hétig? akkor már tescó,ha garasoskodni akarsz vagy a városban hagyod a kocsit és reptéri busz,de otthagynád a kocsit őrizetlenül,meg az is macera ki-be jutni
mondjuk ez a cikk friss úgyhogy a 11 ezerre készülj:tps://www.dehir.hu/debrecen/megvaltozott-a-parkolas-rendje-a-debreceni-repuloter-parkolojaban/2019/04/10/
Debreceni repülőtéri parkolással kapcsolatban van közelmúlt beli tapasztalatotok?
A reptér honlapján két linket találtam, egyik a DV Parking Kft.-re mutat horror árú parkolást kínálva (7 nap 11.000 Ft), a másik (Utazás előtt/Parkolás) pedig egy jóval kedvezőbb árú listát mutat, de ott nincs megnevezve a szolgáltató.
Mit javasoltok? (Tesco parkoló, közterület nem opció) Köszi a segítséget előre is :)
A helyzetet a sztyuvik mentették meg, akik elnézést kérve a hölgy utasokat kérték meg az átülésre.
Senki ne lásson bele semmit, de ezt én még pasiként is érdekesnek találom. Nálam az lett volna evidens, hogy egy sort üríteni nekik, és odaültetni őket, nem pedig a nőket átültetni.
Na már bocs, de tényleg feltettél cikket a sziklakórházról? Értem hogy szponzorált tartalom, de a létező legnagyobb, és legigénytelenebb lehúzásnak tartották az országban. 4.000 forintért kapsz majdnem semmit. Kb 4 perc alatt körbenézhetsz benne. Egy időben a turistalenyúlás szinonímája volt (sziklakórházaznak....)azaz valami értéktelent adnak drágán) Válogasd már meg hogy mit engedsz az oldaladra, még ha fizet akkor is. Bár nem az én oldalam, nem az én pénzem, de ez csúnya színvonalesés. ezek szerint pénzért mindent?????
az alacsony sztyuviról jut eszembe, hogy kezembe került egy röplap, amin a wizz fedélzeti személyzetet keres. magasságról nincs szó benne, de arról igen, hogy tudjon úszni :-)
(elképzelem, ahogy a gép vízre kényszerleszáll, és a sztyuvi ott úszkál a felfujódott csúszda körül :-) bár, gondolom, a mentőmellény amúgy is felszínen kell, hogy tartsa, különben az utasoknál is előríás lehetne az úszni tudás)
Egy időben nagyon népszerű volt az eindhoveni egynapozás itt a fórumon, talán csufi.rulez olvtárs volt, aki annyiszor volt, hogy már az utolsó kertesházat is ismerte a városban, és minden kerékpárnak tudta mi a helye. Én akkor nem ültem fel erre a lóra, sem az olcsó jegyek időszakában, sem azóta nem repültem Eindhovenbe. Hollandiában voltam jópárszor ettől függetlenül, de túlnyomó többségében Belgiumból érkeztem vonattal, vagy ha nem, akkor Amszterdamba repültem.
Most úgy esett, hogy pár tízezer Wizz pontom lejárt volna, így ment a tanakodás, hogy mi legyen vele. Az, hogy tavaszi kirándulás, az egyértelmű volt, az, hogy hová, az nem. Annyi biztos volt, hogy viszonylag kevés szabiból szerettük volna megoldani. Az első este, amikor ezzel foglalkoztunk komolyan, egy csomó variációt néztünk, de nem találtunk olyat, ami jó lett volna menetrendileg (pld. Malagát a hajnali visszarepüléssel nem találtuk gyerekkompatibilisnek) és árban is. Főleg az utóbbiakat néztük elborzadva, egy csomó helyre az alapár is a hálózatos légitársaság árakkal vetekedett, csomaggal, egyébbel pedig nem is számoltunk még. Általánosan úgy látom, hogy a wizznek nagyon nagyott nőtt az átlagos árszínvonala, és az extra szolgáltatások is elég sokba kerülnek. Persze lehet kis hátizsákkal utazni, de aki próbált már kisgyerekkel menni, az tudja, hogy úgy kevésbé esélyes a legfadaposabb módszert választani.
Az első este nem sikerült tehát dűlőre jutni, másnap viszont elég nagy áresés volt egy csomó viszonylaton, így lett Eindhoven kiválasztva.
Kifelé szokásos fast track babakocsival, de a kajálda részen, a játszótér közelében már nem lehetett rendes ülőhelyet foglalni. Lényegében megteltek az ottani helyek is (pedig még nincs is nyár), és folyamatosan elég hosszú sorok kanyarogtak minden árusító helyen. A gép kintről indult a tyúkólból. a kapuhoz négy sorban állították fel az embereket, kettő prios sor volt, kettő normál. A másik végén nem sikerült ezt a konfigot kialakítani, az egyik prios sor zsákban végződött. Amikor elindult a sor, csak az egyik prios sort nyitott meg, és persze a szalag alatt mellett a másik prios sorból is átszivárogtak oda az emberek. Látva ezt a kedves földi kiszolgáló, lecseszerintette az utasokat, mondván, hogy nem mehetnek át, mert a priority mehet először, mire közölték vele, hogy a meg nem nyitott sor is priority-s. Erre csak annyi volt az elég durva válasz, hogy persze, azt csinálnak belőle, ha átmennek a másik sávba, pedig a helyzet az, hogy ott tényleg priosok álltak.
A gép az új 321 NEO volt, a gép tényleg halkabbnak tűnik. A nagyon kicsinek hirdetett mosdóval nekem nem volt problémám, bár valamennyivel tényleg kisebb. Viszont a hátfalra szerelt két mosdó egyikét a hátsó személyzet a kocsipakolás közben eltorlaszolja (nincs több hely).
Érkezés után autóbérlés, az egyik szintén autót bérlő magyar párról kiderült, hogy a kocsifoglalásuk Amszterdamba szólt, úgyhogy mehettek oda érte. Mondaná, hogy mosolyogtam volna, de ugye legutóbb én is a Ramon repteret választottam ki Eilat helyett. (szerencsére nekünk nem kellett kimenni).
Az úton városnézés nem nagyon volt, Eindhovenben csak a Hovenringet néztük meg, ezen felül a klasszikus turistacélpontok közül Kinderdijk és Keukenhof fért bele, ezenkívül Baarle, a Maeslantkering, a delti új vasútállomás volt a program, na meg "strandolás" Hoek van Hollandban, Scheveningenben és a dűnék közötti Wassenaarban.
Visszafelé a kocsi leadás előtti tankolás izgalmasra sikeredett, mert a legközelebbi benzinkút, mint kiderült, kamionos kút volt, ráadásul zárva is, így lehetett arrébbmenni eggyel. Befelé a biztonsági ellenőrzés előtt a bejáratnál a boarding passokat néző hölgy kifejezetten jelezte, hogy nem mehetünk fast trackre babakocsival, hogy aztán a rendes sorból egy másik alkalmazott kérés nélkül kiemeljen minket, és három szalag megnyitása után ugyanarra a fast trackre jussunk....
Hazafelé klasszik a321 volt, nem a neo, induláskor csak egy esemény volt, öt ortodox zsidó utazott a gépen, akiknek nem egymás mellé szólt a jegye, de más hölgy utasok mellé viszont nem voltak hajlandóak leülni.... A helyzetet a sztyuvik mentették meg, akik elnézést kérve a hölgy utasokat kérték meg az átülésre.
(érdekesség még, hogy az egyik sztyuvi olyan alacsony volt, hogy nem tudott rendesen egy táskát megigazítani fenn, úgy akarta becsukni a kalaptartó ajtaját, hogy közben egy hátizsákot odacsukott, és nyomta erővel. A táska tulajdonosa mondta, hogy köszi, inkább leveszi a lábához, de a sztyuvi szerint jó lesz az úgy. A vége az lett, hogy odahívott egy magasabb kolleganőt, aki megigazította a táskákat)
vettünk napi közlekedési jegyet, ami érvényes a közeli szigetekre is. a hajóállomáshoz lehet menni villamossal is (12), de mi a 24 órás jegy ellenére is inkább gyalogoltunk, miután a város közepén laktunk. nincsenek távolságok.
Köszi a szuper beszámolót, igyekszem majd hasznosítani! Kártyával mindenhol mindent lehet fizetni (pl. reptéri buszjegy), vagy kell kp-val is készülni? (Függetlenül attól hogy valamennyi - biztonság kedvéért - mindig van nálam.)
BUD-OSL 04.05-én, A321, kb 50%-os load factor, időben indulás, érkezés utashídra, illetve a gyorsabb utascsere érdekében a gép hátsó részén helyet foglalók lépcsőn szálltak ki.
Vonat 105 NOK (egy korona kb 33 Ft), az érvényesítéstől 2 és fél óráig használható, azaz kb két órányit így már Oslóban a helyi közlekedési eszközökön (villamos, metró, busz, hajó). Ezt ki is használtuk, mert villamossal kimentünk a Vigeland Szoborparkba. Onnan gyalog vissza, közben 13.30-kor - elég uncsi - őrségváltást láttunk a királyi palota előtt. Az Opera épülete viszont nagyon klassz, érdemes megnézni, ahogy a környék különleges, modern épületeit is.
Másnap vettünk napi, 24 órás közlekedési jegyet (108 NOK), és az 1-es metrónak kimentünk a végállomásáig, mert különlegesen szép vonalat jár be, közel 500 méter magasságig megy fel, kanyarog össze-vissza, azaz kb hegyi vasútként, ahogy elhagyja a belvárost. Kiszálltunk Holmenkollen állomásnál, hogy megnézzük a híres sisáncot. Majd vissza a városba, és mentünk egy kört a szigeteket érintő hajóval, ez kb 60 perc. Majd kb végig sétáltunk a tengerparti promenádon, ahol a gyönyörű napsütésben, plusz szombat volt, rengetegen voltak. Ez egy kb 9 km-es út, szép időben szerintem kihagyhatatlan. Este az utolsó, 8 órás hajóval mentünk még egy kört :-)
Vasárnap reggel 04.07-én, aztán vonattal ki a reptérre, a jegy most csak 82 NOK volt, mert még érvényes volt a 24 órás helyi jegyünk, amihez lehetett venni kiegészítő jegyet..
Szállás P-Hotels volt (149 EUR, kettőnknek, két éjszakára, egyszerű reggelovel, a város közepén, előtte villamos, alatta meg metrómegálló, de elvileg Holmenkollen kivételével minden gyalog is bejárható. Mindkét nap amúgy kb 20-20 km-et gyalogoltunk.
Hazafelé is A321 volt, de a load factor most már 80% felett volt.
Menjetek Ti is! :-) Még most is halomban állnak a 3190 Ft-os jegyek, akár a következő hétvégére is.
Érdemes megpróbálni a kártérítést. Csőd esetén sokszor van jogutód akinek viselnie kell ezeket a terhetek. Én megpróbálnám olyan cégnél akik ingyen vállalnak jogi tanácsadást. https://www.flight-refund.eu/hu vagy a késettagépem tud segíteni.
Köszi gerard! Bánt a dolog, mert aki velem utazik, az Ő keresznevét cseréltem fel véletlenül! Nagyon remélem, hogy nem lesz gondunk, Barcelonai átszállással utazunk Malagára, 2 jegyen is fel van cserélve a keresztnév. A wizznél simán javították 2 éve. Kicsit megnyugtattál! Köszi szépen!!!!!!