A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Tegnap írtam, hogy a korábbi gyüjteményemet szeretném feldolgozni, amiben "W_B" már segített is. Jeleztem, hogy vannak érmeim is, így most felteszek pár képet, amiről szeretném kérdezni, hogy mennyit érhetnek. Ezen kivűl van még 1950, -71,- 84,- 85,- 92-es 1 DM és 1981-es 2 DM érmém. Ezekről nem készítettem képeket, de szintén kérném a véleményeteket. A papírpénzekről készítek majd egy listát.
Amikor megjelent a 200 Ft-os érme, elkezdtem gyüjteni, de később abbahagytam. Az volna a kérdésem, hogy mi az értéke kb. az 1992-es, 93-as és 94-es kiadásnak. Én nem vagyok nagy gyüjtő, így azt nem tudom megállapítani, hogy van-e rajta hiba, de ránézésre szép állapotban vannak. Ezen kivűl van még pár régi pengősöm érmében és papírpénzben is, azokról majd később készítek képeket, listát és felteszem. Most inkább egyelőre csak a fenti kérdésre kérném szives válaszotokat.
Érdeklődnék, van budapesten olyan megbízható hely, ahol a vásárolt érmét be lehetne vizsgáltatni, hogy eredeti-e? Ill. olyan, ahol tanúsítványt is adnak erről?
Sziasztok ! Egy kis segítség kellene. Megkértek egy 1934-es érme beazonosításához, de megakadtam. Az érme 2 zloty előoldalon Jadwyga, Második Lengyel Köztársaság idejéből. Eddig stimmel. De! Bárhol rákerestem, az anyagát ezüstnek mondták, ez viszont mintha megkopott aranyozott vagy sárgarézzel futtatott fém lenne. Véleményt előre is köszönöm. Direkt kétféle fényviszonynál fotóztam.
A szerb 20 parásod úgy 50 forintot ér, az egy és a fél krajcárosodon is lennie kell egy verdejegynek(pici betűnek) az befolyásolja az értékét, a krajcáraid értéke darabonként 50 -500 forintig lehetnek az álapottól függően. Az 1896 os német pfenninged kétszáz forint körüli lehet.
Köszönöm a segítséged. Én sem vagyok gyüjtő, egy rokonomtól örököltem, aki még a 90-es években gyűjtött. Akkor talán még nem működött a kinai hamisító ipar. Olvastam a fórumban, hogy egy tisztességes cég az érték kb. 60 %-áért felvásárol teljes gyüjteményeket - nos ezt el is tudnám fogadni. Mert a vatera pl. igen csak munkás lenne az értékesítésben, jobb egyben eladni az egészet úgy, hogy mindketten jól járjunk.
Én nem értek annyira az orosz és szovjet érmékhez előre úgy az egészet mondjuk 2000 forint körülire saccolom de várjunk hátha érkezik egy orosz/szovjet katalógussal rendelkező gyüjtő
Viszonylag sok (legalábbis nekem) régi fémpénzem van, mindenféle nációból. Köztük sok magyar is. El is kezdtem egy excelben összeírni őket, de igen nagy munka. És hát ez még csak egy mennyiségi nyilvántartás lenne, mert az értékéről nincs információm, és ahány portál, annyi ár lehetséges. Hol lehetne ezt a halmazt korrekt módon felértékeltetni?
Hol lehet megtalálni, hogy melyik évben milyen forgalmi sorokat bocsátottak ki? Próbálom megtudni, hogy létezik-e NEM Kossuth emlékérmés, 2002-es, PP forgalmi sor, mert ha igen, nagyon szeretnék egyet.
Sehogyan sem érdemes. Az ezüstön van egy részben oxidálódott természetes védőréteg, ami lehet fémszínű és elszíneződött. Ha ettól megtisztítod, akkor a fémezüst közvetlenül érintkezik a levegővel és oxidálódik, amitől még jobban el fog feketedni. Nincs ezzel semmi baj, az ezüstérméknek sokszor ilyen a színe, PP érmét én sehogyan nem tisztítanék.
Hogyan lehet ezüst, 999 tükörveret érmét tisztítani, ha a széle feketedik. Kapszulában van több éve, korábban valószínűleg kivették és meg is fogták kézzel.
A NEt-en azt olvastam, hogy az ezüst tisztító folyadék szóba sem jöhet. Összekarcolni meg nem szabad. Megoldás?
Tudnátok nekem segíteni képeken látható érme beazonosításában? Annyit tudok róla, hogy Dominikán lett vásárolva, állítólag egy régi elsüllyedt spanyol hajóról hozták fel. Utólag foglalták az arany keretbe.
Az lenne a kérdésem,hogy mi a véleményetek az arany 10,20 koronások,4,8 forintosokkal kapcsolatban.Érdemes-e őket megvásárolni befektetési céllal, 10-20 éves távlatban gondolkozva?
Szánalom, ahol tart ma egyes gyűjtők hozzállása. Florentia eladó szerint az 1938-as és 1896-os érmén nincsenek rajta a fotón jól kivehető, korábbi tisztításból származó mikrokarcok és a többi érme állapotára vonatkozó kérdés válasz nélküli törlésében/ letiltásban látta a korrekt megoldást.
Nem csak új vagy, hanem eléggé vicces kedvű is. :) Nem csak az árak miatt (végül is annyit kérsz értük amennyit akarsz), hanem az átadás/átvétel szabályai miatt is. Először még csak személyesen lehet átvenni, aztán a következő mondatban már postázás is lehetséges... :)
Sziasztok!Új tag vagyok köszöntök mindenkit!Lenne 54 db 2eurós emlékérmém szeretném eledni!Nagyon sajnálom őket mert évekig gyűjtögettem de sajnos muszáj!Az ár 50000ft.
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Találtam egy érmét de nem sok mindent tudok róla kideríteni. Főként az érme fajtája és értéke érdekelne. Előre is köszönöm a segítséget.
Rauchnal 21000 euroert ment el iden aprilisban EF tartasban,ha lenne folosleges tizen vagy huszon valahany ezer eurom,akkor en Ferenc Jozsef ritka aranyermeit vennem (allampapir vagy ingatlan helyett)
Segítséget szeretnék kérni! 1881-es Dukátból (K.B) 43 darabot vertek, egyik - tudomásom szerint a második, de ez végül is nem érdekes, a 43 a lényeg - legritkább Ferenc József magyar típusú veret, az eredetire gondolok. A katalógusban GY.Á szerepel. Lehet, hogy a ritkaság foka miatt érdemes 60.000-70.000 eurót fizetni érte, mert szinte beszerezhetetlen? Van olyan gyűjtő aki ennyit fizetne érte, annak tudatában, hogy nem valószínű, hogy egy olcsóbb példány egy emberöltőn belül befut? Előre is köszönöm az érdemi hozzászólásokat.
Üdvözlet mindenkinek. Egy kis segítséget szeretnék kérni. Annyit kihámoztam, hogy ez egy Diva Faustina denárius, de ilyen hátlappal nem láttam. Kérdés: ritkaság-e és ha igen, ha nem, mennyit érhet?
Vakerán a lejárt, nem fixáras, hanem licitált termékek között kell nézegetni...
Pázmány 2 pengő - 6 Rákóczi 2 pengő - 2,5 Liszt 2 pengő - 1,6-2 Pázmány sort egyben érdemes keresni, 9,5-10 között lehet kapni.
Petőfi 5 ft - 1,5 Széchenyi 10 Ft - 2,5 Táncsics 20 Ft - 5.5 Ugyanaz mint fent, egyben érdemes a sort keresni, 9-9,5 között lehet kapni (BU kivitelről beszélünk!).
Koronák évszám függők, gondolom az általános évjáratok érdekelnek: Ezüst 1 korona (magyar) - 1,0 (pl. 1915-ös) Ezüst 2 korona (magyar) - 2,0 (1912-es) Ezüst 5 korona (magyar) - 7-8 tól (1900-as) (2018.jún.9-én valakinek az 1906-os 10 misit megért :) )
Valaki tud nekem segíteni, abban, hogy az alábbi érméknek mi lehet a reális ára? Mert a neten lehet sokféle árral találkozni, és nem szeretném ha fel ültetném saját magam!:)
Pázmány 2 pengős
Rákóczi 2pengő
Liszt 2 pengő
Petőfi 5ft
Széchenyi 10 Ft
Táncsics 20 Ft
Ezüst 1 korona (magyar)
Ezüst 2 korona (magyar)
Ezüst 5 korona (magyar)
Nekem nem számít, hogy UNC legyen, elég hogy szép állapotban legyenek!
Sziasztok! Tudja-e valaki, hogy értékben van-e különbség az 1972-es Szt. István 50 és 100 Forintos érmepáraknál az alapján, hogy az egyiknél az óramutató járásával megegyező irányban van a peremminta, míg a másiknál ellenkező irányban.
Ezzel én is tisztában vagyok, hogy nem ritka, mivel annak idején sokan elrakták, mint most az emlék 50 Ft-osokat.
Pázmány 2 Pengőből lehet találni gyönyörű kopás mentes darabokat, viszont amit hiányolok, hogy eddig amiket én láttam egyiknek sem volt verdefénye, hiába van a tulajdonomban 4 db EF-UNC tartású érme, még sincs egyiknek sem szép fénye.
Szerintem az 50.000 db-os kiadás miatt egyáltalán nem ritka. Esetleg a kevesebb ezüsttartalom miatt hamarabb patinásodtak? Igaz Madonnás 2 pengős mégis sok található...
Eredeti Pázmány 2 Pengő érmével találkozott már valaki verdefényes állapotban?
Megfordult már jó pár darab a kezeim között, meg van is a gyűjteményemben jelenleg 5 db, olyan EF-aUNC tartásúak, de valahogy egyiknek sem szép a fénye.
Olyan érdekes, hogy egyik Pázmányon sem látok egy csepp verdefényt sem.
Egy viszonylag jó állapotú bankjegyet szeretnék felújítani, hogy unc-hez közeli állapotú legyen.
A bankjegyet 20éve kaptam még apámtól, ezzel indult el nálam a pénzgyűjtés, az idők folyamán elkeveredett, egy régi hajóládában találtam újra rá, egy kicsit a színe megkopott, meg az élek nem olyan szépek de épen maradt, hogyan tudnám visszaállítani eredeti állapotába?
Én azt gondolom, hogy sajnos negatív irányba befolyásolja, mert esztétikailag rontja a megjelenését, legalábbis számomra. De azért névértéket - ami 5.000,-Ft - mindenképp ér szerintem.
De aztán vannak olyan gyűjtők, akik "technológia hibás" érméket keresik, és hajlandóak fizetni érte felárat.
Ha el szeretnéd adni, fel kell tenni valamelyik nagyobb Facebook csoportba licitre, 5.000,-Ft indulóról, és kiderül előbb vagy utóbb.
Kisfiam elkezdte gyűjteni az érméket, semmi extra, csak ami a kezünkbe kerül, sima forgalomban lévő forint, euró különböző hátlapokkal, pár EU-n kívüli vagy már nem használt, euro előtti példány, tényleg csak ami egy kisfiú szórakozására kell. Kb 50 érménél jár, ehhez már jó lenne valamilyen albumot, tokot venni. Néztem ebay-en 120db-os albumok vannak ezres körül, de ezekben nem tudom mekkora a tasak mérete, nagyobb érme belefér? Pl 200 Ft-os? Van ezzel tapasztalata valakinek? Hogy lehet legolcsóbban megúszni a dolgot?
Illetve a másik kezdő kérdés: mivel ezt kicsiben játsszuk, tényleg csak a tárcák mélyéből táplálkozunk, ott viszont a minőség változó, koszos, stb. Hogyan tisztítsuk meg egy kicsit, hogy szebb legyen? Nyilván amiből találunk szebbet, azt cseréljük, de pl osztrák schilling nem jön szembe minden nap :)
Birtokomba került ma egy rézszínű tízforintos. Pontosabban olyan a színe, mint a húszforintosnak. Google nem segít, hogy ezmiez, pénztárosok se láttak még ilyet. 2003-as. Hol tudok utánanézni, micsoda ez? Köszi.
A tartásfok meghatározása ízlés kérdése. Az egyes gyűjtők másként értékelik a különböző hibákat. Pl. ki dönti el, hogy egy hajtás vagy egy folt számít-e nagyobb hibának?
A korona ékszereknél olyan kopás van, hogy öröm nézni.
Emellett található még az érmén peremhiba, és karcok is.
Erős EF darabnak tudnám titulálni, az UNC-hoz messze van, és az ára is nagyon sok már most is.
Dehát a piac szabja meg az árat.
Egyébként sokszor tapasztaltam már én is, hogy a numizmatikau boltok tévesen határozzák meg a tartásfokot, de a tartásfok amúgy is igen kényes téma, de azt hiszem a szóban forgó érmével kapcsolatban mindenki egyet ért azzal, hogy ennek az unchoz nem sok köze van.
Üdv, erről a bárcáról szeretnék egy kicsit többet tudni. Eddigi információim: Várépítési bárca Temesvárról, a törökök alól felszabadított város erődítményeinek korszerűsítési munkálataival áll kapcsolatban. Ennek tudatában kb. 1723-1763 körül verhették. Anyaga sárgaréz, tömege 0.9g, átmérője 20-21 mm. Körirata: TEMESVAR FORTIFIG· BAV ENTREPRISE. Egyik oldalán RE PF, másikon CS A betűk láthatók. Bármilyen útmutatót, könyvészetet megköszönnék, interneten nem igazán találni semmit. Köszönöm szépen!
Tisztelt uraim! Lomtalanítást végeztünk. Selejtezésre került kb 2kg érme. Ami a hosszú évek alatt össze jött. Akad benne sk, pl, lt,lv,tr,i, est,ua,slo, Kidobni sajnálnám ha vkit érdekel vagy lát benne fantáziát. Térítés mentesen Kazincbarcikáról elvihető! Köszönöm hogy olvasták. húsz 4998906.
Üdv, a Royal Mint szerint legalábbis a BU az valóban egy eljárás, extra figyelemmel előállított darabokra használják (kétszer verik, kézzel tisztítják a verőtövet, stb.). Továbbá emlékpénzeknél, jubileumi vereteknél használják, forgalmi pénzeknél nem, az teljesen gépesített.
A lényeg, hogy általában kicsivel részletdúsabb egy mezei forgalmi veretnél de árban olcsóbb, mint a proof.
Ha nincs professzionális skálán (pl az amerikai 1-70-es skálákon) értékelve az érme, akkor a gyakorlatban nem nagyon van UNC-n belül további differenciálás. A BU ott jön be megkülönböztetésként a képbe, ahol PP változat is létezik. Selyemfényű és hibátlan állapotú = BU.
Én azt javaslom, hogy tedd fel a kérdésed a Facebook-on egy numizmatikával foglalkozó csoportba képekkel. Ilyen zárt csoport pl. a "NUMIZMATIKA, régi pénz adás-vétel". Itt 5.800 tag van, és segíteni fognak.
régi papírpénzekkel kapcsolatban tudtok esetleg itt segíteni? 42db régi pengőről, osztrák-magyar monarchiás korona, és sorsjegyekről lenne szó. Nem igazán értek hozzá így azt sem tudom mennnyiért lehetne feltenni hirdetésbe vagy van e ezeknek egyáltalán értékük. Csináltam pár jó minőségű képet, előre is köszönöm ha valaki segítene.
Kezdő vagyok a numizmatikában, és kb. már 1 hónapja próbálom megfejteni, hogy mi a különbség az UNC és a BU közt. PP meg P, az világos. De ez?!?!?! Mindig megkavar valami. Most a Díszcsomagolásos, Római szerződéses 50,-Ft-os, amit a Pénzverőben vettem. A hátuljára az van írva, hogy Max. verhető: 2.000.000 db. Ebből díszcsomagban: 12.000 VF/UNC, valamint, hogy 2007. évi forgalmi sorban 8.000 BU + 7.000 PROOF.
Én eddig úgy gondoltam, hogy az UNC az egy tartásfok, a BU meg egy előállítási mód. Minden forgalmi érme BU-ban készül. Kvázi ha a BU nem kerül forgalomba, akkor az egy UNC tartású, BU előállítású érme.
Így gyűrűben súlyárat ér, persze, ha találsz valakit, aki különös szimpátiát érez a cári Oroszország iránt, vagy a gyűrű is egy mívesebb darab, akkor többet is kaphatsz érte. Viszont egy 1899-es 10 rubeles semmi kép nem 83e-től indul manapság, még akkor sem ha 27 milliót vertek belőle, hogy mennyi, az tartásfok kérdése. Nemcsak Pesten, de nyugaton és már keleten sem kapsz 100 alatt, még gyetva tartásban sem.
Csak furcsálltam, hogy nem igazán szerepel mint referencia árveréseken stb., pedig különösen az erdélyi része a "legfrissebb" összefoglalónak számít. Resch 120 éves, a legutolsó Ungerben nincs Erdélyről semmi és a Huszár-féle katalógus is lassan 25 éves.
Nekem sajnos csak az első két kötet van meg belőle és sajnos nem találom sehol a másik két kötetet, szerintem jól használható.
Pontosnak nem tudom mennyire pontos de például amit én észrevettem, hogy számomra érthetetlen módon hiányoznak egyes Nagybányai érmek a katalógusból.
Adatok amik szerepelnek a benne található érmékről: súly, átmérő, anyag, helység ahol verték, E és H feliratai, más katalógusban ( pl Unger, Huszár, Resch) milyen számon található, érték euróban, illetve egyes érméknél vannak még megjegyzések.
Mondjuk a hangja, csengése egész más az ezüstnek mint a szinesfém érméknek. Ha van egy biztosan ezüst érméd hasonlitsd össze a hangját pl. egy sima forgalmi érmével, ha hallod a külömbséget a kettő között akkor hasonlitsd össze azokkal amiket tesztelni akarsz. Persze ha tuti eredményt akarsz akkor irány egy ékszerész.
Egy érme vastagságát nehéz pontosan megmérni, mivel vannak rajta kiálló részek.
A "Legnagyobb Magyar Átverési Portál"-on gyakoriak az átverések, de a valódi "1 oz fine silver dollár" biztosan 999-es ezüst.
Nem számoltam utána a számításodnak, de a pí nem 3,1428, hanem 3,1415927.. ez csak így megütötte a szememet, nem okoz lényeges eltérést a végeredményben.
A legegyszerűbb; miért nem viszed el egy becsüshöz?
Pl. tortezust.hu , ott meg tudják mondani hogy milyen tisztaságú ezüst.
Vettem egy pár ezüstérmét a vaterán egy olyan eladótól akinek 4 éve csak pozitív értékelése van, több mint 200 és elmondása szerint ha bevizsgáltatom és nem annyi ezüst van benne amennyi kéne visszaveszi az érmét. elkezdte nézegetni őket és semmi sem stimmel a sűrűség alapján. első esetben bent egy 4 tizedes analitikai mérleggel mértem a tömeget és a térfogatot tolómérővel határoztam meg. 8,5 körülinek adódott. ez a noname intézet koronasorozata, amit úgy tekintettem mint befektetésnek vett ezüstöt (az ára ezüstár közeli), némi képmással díszítve. viszont 0,1 hiba a vastagságban jelen esetben 0,4 hibát eredményez a sűrűségben. hátha tévedtem. megnéztem az "1oz fine silver" 1 dollárost, a vastagság hibát is belekalkulálva 2,86-2,82 körülinek adódott, beleszámolva így valamennyire azt is hog a pereménél vastagabb. így 8,48 és 8,59 közé tettem a sűrűséget, ami már majdnem réz, (8,02) az ezüst ugye meg 10,49.
Nézzük a hivatalos adatokat. tömeg: 31,103, átmérő: 40,6 mm, vastagság:2,98 mm. Ezzel: d=m/V = 31,103 / [(40,6/2)^2*3,1428*2,98/1000]=8,06.
10,49 a sűrűség akkor lenne, ha a vastagság 2,29 lenne.
Ebből az jön le, vagy az összes mai amerikai "1 oz fine silver" dollár egy hatalmas átverés, vagy a vastagság a peremen belül ennyivel kisebb, mást nem hagytam ki szerintem.
Talán ez a kulcs, hogy a pereménél vastagabb az érme, mint belül. A tolómérővel ezt szinte lehetetlen még 0,1 pontossággal is kimérni, de az egyik oldalon 0,2 a másik oldalon 0,3. Viszont a szabadság-alak ami az egyik oldalt harmadrészt elfoglalja, vastagít is vissza rajta nem keveset.
,,
Azon kívül szakmám miatt találkoztam nem kevés ezüstnitráttal, és módomban állna súlyosabb teszteket is elvégezni, ahhoz viszont bevallom, nem értek lényegi rongálás nélkül hogy tudom egyértelműen eldönteni hogy ez finomezüst, nem rézötvözet. a csúszdáról olvastam, de az mennyire pontos vajon? már az megnyugtatna ha legalább 925ös. de még van párféle ötvöző. első körben ha salétromsavval megkínzom, akkor kékes kéne legyen,de hogy mennyire..nem tudom.
A mérőhenger pedig még sokkalta kevésbé lenne pontos, egy ml-eshiba is hatalmas, hiszen az egész érme térfogata 3 ml körül van.
Akiket érdekel, néhány tételt indítottam vaterán bankjegy kategóriában. Korona, pengő, forint és néhány német birodalmi. 62 db van most fent 1 Ft-ről, mind különböző:
.Tanácsot szeretnék kérni a hozzám jobban értőktől.Van pár régi 2008!as 20000 ft osom és gondolkdom azon hogy megtartsam pár évre és hátha többet kapok majd érte.Amit nem értek teljesen:Hogyan lehet az,hogy pl a vaterán 2008as 5000 ft bankjegyet árulnak 25000 ft ért,illetve 15000ft ért is,de pl régebbi 1990 es évjáratu 5000 ft bankjegyet árulnak 7-8000ft korul is.Nem attól lessz értékesebb ha idősebb a pénz? Kérlek segítsetek eligazodni mi határozza meg jobban az értékét.Köszönöm a segítségeteket
Ahogy nézegetem a különféle oldalakat, azt tapasztalom, hogy az 1946-os 10 Ft-os bankjegyek drágábbak, mint a 100 Ft-osok (hasonló tartásfokúak). Ennek mi lehet az oka? A saját logikám szerint a kisebb címletből elvileg több lehetett forgalomban, így többnek kellett volna megmaradnia, akkor viszont miért drágább látványosan?
Ott azt mondták, hogy pénzverde, ahol azt mondták, hogy MNB (lehet, hogy csak valamelyik telefonos ügyintéző volt a hülye), de itt elakadtam, pontos, cím, vagy telefonszám kellene.
(A suberatus korabeli hamisítványt, ezüstözött rézpénzt jelent.)(ezek "hivatalos" hamisítványok voltak, vagyis a csaló ilyenkor maga az uralkodó volt)
(Egyébként ezüst denár volna, de látszik, hogy nem az.)
Ha korabeli darab, és nem modern kori hamisítvány, akkor egész szép darabnak mondható, mivel a két fém érintkezésénél (ahol az ezüst lekopott) a legtöbbet a rézrozsda széteszi. Szóval, ha korabeli, akkor gyűjtőknek 4-5 ezer Ft-ot is megér, vagy többet is, de annyira nem értek hozzá.
Ha esetleg egy érembolt mellett jár egyszer, mutassa meg nekik. Gyakorlott szemmel nagy valószínűséggel meg fogják tudni mondani, hogy korabeli-e vagy sem.
Van egy jó állapotú 1918-as USA 25 centes érmém. Segítségeteket szeretném kérni mit érhet? Akit pedig érdekel keressen. Köszönettel Levente (+36307741254)
Ha esetleg ezüst befektetési érméket vennél, árulok néhányat a Vaterán, és kívánságokat is teljesítek - beszerzem. Szerintem az országban legolcsóbban adom őket, és a visszatérő vásárlóknak állandó kedvezményt is adok :)
Én is szívesen vennék Árpád-házi pénzeket! Elsősorban I. Istvántól, Aba Sámueltől, Salamontól, Szent Lászlótól, és III. Andrástól! Vaterán alig látni ezekből is, ami van az pedig nagyon drága. Ha valakinek van otthon elfekvőben, és olcsón akkor írjon rám! Megveszem!
Mostanában vágtam bele a Hunyadi János dénárok/obolusok gyűjtésébe. Minden érdekel, ami Hunyadi János dénár vagy obolus. Mivel a Vaterán és egyéb oldalakon elég kevés vagy méreg drágán elérhetőek, szeretném megkérni, akinek van eladó belőle, az legyen szíves küldjön képet az érméről a sziazoli@index.hu e-mail címre.
A tisztítást meghagyom másnak, viszont látok az érmén zöldes elszíneződést is, ez a réznek egyfajta korróziója akar lenni, ami idővel tönkreteheti az érmét, ahogy látom ennél az érménél már nagyon előrehaladott a folyamat.
Nekem is vannak réz pénzeim, amiken látok kisebb nagyobb zöld foltokat, némelyiken csak nagyítóval veszem észre.
Érdemes ezt óvatosan lekaparni esetleg, majd tiszta szesszel fertőtleníteni?
Vagy inkább hagyjuk?
Bár sok embertől hallottam, hogy roncsolhatja az érmét.
Azért stimmel a tömeg (3,49g) és az átmérő (20mm) mivel ez egy érme, így természeténél fogva 3-dimenziós, azaz nem csak átmérő szerinti kiterjedése van, hanem anyagvastagsága is, és az biztosan nem fog stimmelni :) :D
Vagyis ahhoz, hogy kisebb sűrűség mellett azonos tömeget kapjál, növelni kell a térfogatot, ami konstans átmérő esetén garantálja a nagyobb vastagságot.
Érdeklődnék, hogy a képeken látható (bocsi a rossz minőségért) réz tokent érdemes-e tisztítani, vagy hagyjam, jó ez így is? Vagy csak valami "lightos" tisztítás?
Meg amúgy is, érdemes-e a pénzeket tisztítani? Eddig még nem próbáltam, nem akartam tönkre tenni egyetlen érmét sem, meg olvastam is valahol, hogy így inkább csak ronthatok az értékén, mint javíthatok.
Ismerem őket néhány éve, többször vásároltam tőlük ezt-azt, és mindig maximálisan meg voltam elégedve. Rendkívül korrekt, segítőkész társaság. Ha valami éppen nincs készleten, azt beszerzik. Nagyon kommunikatívak és megbízhatóak, csak ajánlani tudom őket!
Sokszor kérdezik tőlünk, - ebben a csoportban is - hogy egy-egy pénzérme mennyit ér. A legjobb válasz ilyenkor, hogy amennyit adnak érte. Na de mennyit szoktak adni érte? A legegyszerűbb módja, hogy megtudjuk erre a kérdésre a választ, az az, hogy megnézzük lezajlott árverések elkelési listáit. Csak hát ezeknek a listáknak az előkeresése fáradságos munka. Ezen segít a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete által támogatott fejlesztés, amelyet ezúton szeretnék bejelenteni a gyűjtői társadalomnak. Sokan gyűjtik az 1848 - 1922 időszak pénzeit, melyet leginkább Ferencz József osztrák császár és magyar király neve jelez. A korszak fémpénzeinek árverési adatait gyűjtöttük össze a lenti honlapon. Induláskor máris több mint 69 ezer pénzérme elkelési árait tartalmazza, amelyet az email címmel regisztráló felhasználók használhatnak. Mindenki számára ingyenesen elérhető 2018 végéig, és terv szerint az után is a MÉE tagjai számára. De erről majd egy év múlva. Addig is ajánlom kipróbálásra. Csak be kell állítani a pénz nevét, címletét, évjáratát, stb. és máris láthatjuk a legmagasabb, legalacsonyabb és átlagárat, illetve, hogy a statisztika hány darabról készült. Azt gondolom, könnyebb kipróbálni, mint elmagyarázni. Jelenleg tesztüzemben vagyunk, azaz előfordulhatnak még fennakadások, ezeket idővel ki fogjuk szűrni. Várjuk a visszajelzéseket, ezen a fórumon, vagy a honlapon megadott email címen. És egyben kérünk minden felhasználót, hogy ossza meg az oldalt ismerőseivel, és irányítsa oda a kérdezőket. https://mrcollector.eu/arveresek/index.php
Elég ritka lehet, egyoldalas minta fázisnyomat...??? Eredeti???
Akár 10-20 ezret is megérhet... (tipp)(esetleg többet)
Akkor ha abszolút hibátlan (értsd: nem hajtott, nem szakadt, nem hiányzik belőle darab, nem lyukas, nem foltos, nem szamárfüles, és épek a sarkai) De minél gyengébb az állapota annál kevesebbet ér. (exponenciálisan) +
Meg kell találni rá a vevőt is, aki szeretné, és ki is fizetné.
Tisztogatás közben találtam egy érdekes római sestercius töredéket a következő bélyegekkel:
Előlapi körirat: AVGVSTVS HADRIANVS
Éremkép: a császár balra néz
Hátlapi körirat: ... alul COS III PP
Éremkép: evezős hadigálya
De se a neten, sem a RIC katalógusban, sem a vcoins.comoldalon, sem a coinarchives.com oldalon nem találtam hasonlót.
Az nálam lévő darab kb az eredeti érme egyharmada, de úgy vágták el még nagyon régen, hogy az előlapon Hadriánus feje a körirat két szavának részletével, valamint a hátlapon a hadigálya és alatta a szöveg egy részével jól látható.
Lehet, hogy valami eszeveszett ritkaságra bukkantam?
A Pártus pénzek katalogizáló honlapjának elkészült egy Androidos verziója okostelefonra. Egyik előnye, hogy a telefonra telepítve akkor is használható ha nincs internet elérhetőség, például börzéken. Ez is ingyenes. Letölthető a google play áruházból https://play.googl e.com/store/apps/details?id=eu.mrcollector.parthiandrachm
Osszátok meg ezt az információt a gyűjtőtársakkal és a különböző numizmatikai csoportokban.
Tehát a Béla felirat alapján valószínűsíthetjük, hogy magyar veretről van szó és a méretei szerint denár. De ettől még lehet esetleg (korabeli?) hamis is...
Igen... Ez valóban denár méret, és szinte biztos, hogy obulus nem lehet.
De a feliratos verőtő a jellegzetesen gyengébben látható A-betűvel egyértelműen arra utal, hogy ez az érme ugyanazon verőtőkészítő mesterek munkája, mint akik az általam jelzett katalógusszámú obulust is készítették.
A WAG 76. júniusi online aukcióján vettem ezt az érmét, az aukciósház szerint III. Béla verette. Mindmáig semmi információt nem találtam róla. Tudna valaki segíteni? Előre is köszönöm.
Angliában vasárnap éjféltől kivonták a forgalomból a régi 1 pound érméket, kettő kivételével sikerült minden beszereznem. (kezdő gyűjtőként csak megosztottam az örömöm :) )
megjelent már valaha ilyen aranyérem az árverésen? Az utóbbi években nem találtam eggyet sem. Milyen árban mozoghat, mondjuk egy középfokú EF-tartásfokban..?? Köszi.. R.E.
megjelent már valaha ilyen aranyérem az árverésen? Az utóbbi években nem találtam eggyet sem. Milyen árban mozoghat, mondjuk egy középfokú EF-tartásfokban..?? Köszi.. R.E.
Kedves idős ismerősöm az internethasználatban nem jártas, de a történelemben eléggé. Neki szeretnék laikusként segíteni egyrészt azzal, hogy (egyelőre) ókori érmékkel foglalkozó katalógust keresnék-akár angol nyelvűt is- illetve a google segítségével próbáltam beazonosítani legújabb szerzeményei egyik tagját, de csak a British múzeum oldala(:-)) adott valamelyest részletes leírást.magyarul esetleg? / Erről az egyébként vidéki bolhapiacon történt szerzeményről./
Ha lassan is, de bővül a szignatúra katalógus. Köszönet érte minden közreműködőnek! Most egy új szolgáltatással is sikerült kiegészíteni az oldalt. A mesterek adatait kiegészítettük a Forrer katalógusbeli leírásaikkal. Akik esetleg ezt nem ismerik, Forrer az 1900-as évek elején 8 kötetes katalógus jelentetett meg, melyben leírja az addig ismert éremművészek adatait, felsorolja megjelent érmeiket. Ezek a könyvek ma már megtalálhatók a világhálón, beszkennelve. A megfelelő linkre kattintva egyből a kérdéses részhez jutunk, nem kell keresgélni, lapozni. Érdemes kipróbálni, például a linkre kattintva Boehm esetében. És itt szeretnék mindenkit újra megkérni, ha már úgyis készít fotókat az érmekről - pl. eladáshoz - nézze meg, nincs-e művész a szignókatalógusban. Ha nincs, akkor töltse föl a képet és pár alapadatot, a többit elvégezzük. A segítséget előre is köszönjük a gyűjtőtársadalom nevében.
Sajnos a Vatera magasról tesz rá, hogy hamisítványt árulnak-e vagy sem.
Pár hónapja többed magammal konkrétan tettünk bejelentést az ügyfélszolgálatuknál egy konkrét ügyben, hogy szüntessenek meg egy nyilvánvalóan csalásra játszó, hamis érmés aukciót.
A válaszuk rá a következő volt:
"...tekintettel arra, hogy piacterünk az adásvételekhez csak a hirdetőfelületet biztosítja, így a meghirdetett termékekért felelősséget vállalni mi nem tudunk. A Vaterán minden felhasználó értékesíthet, aki elvégzi bankszámlaszámának ellenőrzését. A termék hirdetőjének a felelőssége, hogy áruját a Vatera szabályzatának megfelelően bocsássa aukcióra."
Tehát felelősség van... de felelősségre vonás az már nincs...
A pontgyűrűk csapnivalók. A betűméret változó, és még a betűk típusa sem mindig azonos.
Az érme alapfelszíne is csaknem tökéletesen sima. Mindezekből lerí, hogy a verőtöve nem poncolásos technikával készült. Ócska, vésett verőtövű hamisítvány.
Persze, tisztában vagyok, hogy milyen terhei vannak egy vállalkozásnak. 60% abszolút korrekt szerintem.
Be is vittem a helyre amit ajánlottál, minden ok volt, és ott is hagytam az egészet egyben. Biztos többet kaptam volna érte, ha egyesével lefotózom, feltöltöm, egyesével találkozom a vevőkkel vagy rohangálok a postára, szóval az idő amit megspóroltam így nekem összességében jobban megérte :).
Ja, és azt is érdemes tudni, hogy az ezüst érméknek egyrészt anyag másrészt pedig numizmatikai értéke is van.
A kettő együtt képezi az érme árát. Az érme ritkasága és az érme állapota (tartásfoka) pedig döntő árképző tényező! Az érmék értéke az állapotuk függvényében általában exponenciálisan növekszik, tehát egy közepesen kopottnál egy hibátlan darab többszörösen többet ér, például. Ugyanez érvényes a ritka érmékre is.
Szerintem a Monetárium-osokkal nézesd meg őket, hogy eredetiek-e vagy sem.
Én már csaknem 15 éve járok hozzájuk és korrekt, becsületes embereknek ismerem őket. (Kedden nemigen érnek rá ilyenekkel szöszölni, szóval más napot érdemes választani.)
+
Ha árat kérdeznél tőlük, akkor először mindenképp tisztázd velük, hogy a felvásárlási vagy az érme jelenlegi numizmatikai értékére vagy kíváncsi!
A boltos általában kb 60%-nál nem fog többet fizetni az érméért, mivel a maradék 40% hivatott fedezni a későbbi adót, munkadíjat, boltfenntartást, és a hasznot is.
Első körben elvinném egy kereskedőhöz, már csak azért is, hogy 100% kizárjam, hogy nem kínai másolatok (99.9%-ra gondolom eredetinek őket, de biztos ami biztos).
Már csak egy korrekt hely kéne Budapesten. Esetleg nem tudsz, vagy aki olvassa nem tud ajánlani egy numizmatikát Budapesten?
De bizony feltételezz rosszat az érmekereskedőkről is.
Egész biztosan sokan vannak, akik a "tudatlan parasztot" megpróbálnák lehúzni, de a másik részük is minél kevesebbet próbálna adni a bevitt érmékért, ők meg busás haszonnal adják őket tovább!
Szóval csak óvatosan a kereskedőkkel, és mielőtt be is vinnénk oda valamit, nem árt előtte tájékozódni. (gondolok itt a tartásfokokra, ritka évjáratokra, stb..)
Szerintem ha vaterára felrakunk egy tételt jó minőségű képekkel 1 Ft-ról indítva, még akkor is jó eséllyel jobb pénzért megy el, mint amennyit a kereskedő adna érte.
De hogy azért picit védjem is a kereskedőket, nagy ritkán az internetes honlapjukon árult érmék közül kilehet fogni egész jó darabokat is, kedvezőbb áron, de csak néha. :-)
Sajnos mióta volt egy arany karláncom meg egy antik tárgyam, azóta félek bevinni bármit ilyen helyekre. Nem tudom a numizmatikusok mennyivel becsületesebbek (elnézést a numizmatikusoktól), de mindkétszer át próbálták verni. Én pl az ékszerészekben nagyot csalódtam, azt hittem becsületes szakma (és elnézést a becsületes ékszerészektől is). Ott kezdődik, hogy egyik sem adja még a legalacsonyabb meghirdetett gramm árat sem, a Szent István körúton 50.000 ft-ot akartak adni a karkötőért és 10 grammot mértek, a másik helyen már 105.000 forintot adtak volna, a BAV-ban meg 115.000 ft-ot adtak volna zálogértékként az igazából 27 grammos karláncért! Tehát még a második ékszerész is simán átvert volna.. És mindezt Budapest belvárosának normális részén.
Elnézést, hogy eltértem a témától, és nem feltételezek rosszat az érmékkel kereskedőkről, csak sajnos bizalmatlan lettem.
Van ajánlott numizmatika Bp-en?
Illetve melyik a legnagyobb onlime numizmatika aukciós oldal?
Én eredetinek gondolom őket, egy 1956-2001 között Miamiban élő idős magyar úrtól vannak. (Az is lehet, hogy miután hazajött, átverték itthon, de sokkal nagyobb esélyt látok arra, hogy kintről hozta).
Viszont azon total ledöbbentem, hogy ezeknek a pénzérméknek vannak kínai hamisítványaik.. ezt nem gondoltam volna.
Az elsődleges kérdés, hogy eredetiek-e, vagy mostani kínai másolatok.
Ezt el lehet dönteni sokszor egy mágnessel is (ha vonzza a mágnes, akkor biztosan nem ezüst, tehát nem eredeti; ha nem vonzza, akkor lehet eredeti), illetve hogy honnan szerezted.
Ha mostanában vetted a piacon, akkor biztosan hamis.
Egyrészt védeném a kereskedőket (valamiből ki kell termelni a bolt fenntartási díját, az alkalmazott fizetését, stb.), másrészt a numizmatikában a kezdetektől komoly pénz van, ezt igyekszenek alaposan kihasználni.
(Ld. pl. a Pénzverővel legyártatott aranyérmék esete.)
Ez meglepett. Nem sűrűn járok numizmatikai üzletekben.
Az alacsony kereslet másik oka, hogy sajnos kevés a fiatal gyűjtő, a fiatalok számára kevéssé vonzó az, amihez sok tanulás, utánajárás, türelem és kitartás kell.
Szerintem a magyar pénzeket inkább a magyar gyűjtők vásárolják. Persze, a német és az ausztrál turista is betéved egy-egy numizmatikai üzletbe Budapesten, de egy laikus nem fog ott annyit elkölteni, hogy ebből éljen a bolt. Aki pedig nem laikus, az nem vásárol drágán. De ez csak az én véleményem.
A budapesti éremboltok tételeinek ára általában valóban magas...
A mi pénztárcánknak.
Viszont javarészt a külföldi pénzes vásárlókból tartják fenn magukat. Náluk nyugaton pedig a pénzek ára is jóval magasabb.
A magyar gyűjtő pedig, ha csóró, legyen élelmes.
Keresse a hazai árszínvonalú helyeket, és ajánlatokat.
Vagy Vaterázzon. Az Árpád Érembolt is sok mindent tesz fel Vaterára 1 Ft-os kikiáltási árral, és néha bizony meg lehet csípni nagyon jó dolgokat, akár messze ár alatt is.
Teljesen felháborodtam amikor az Árpád Érmebolt oldalon megnéztem a különböző tételek árait.
Egyes tételeknél már már pofátlanul magas árakat találtam.
Sajnálom szegény kezdő gyűjtőket, akik nincsenek tisztában az árakkal, és felkeresik az árpád Érmebolt oldalát, mert súlyosan megfizetik azt a bizonyos "tanulópénzt".
A tapasztaltabb gyűjtők meg gondolom nem vásárolnak innen, hacsak fel nem kerül egy olyan érme/bankjegy, ami nagyon kell, és ritka is.
A kezdő gyűjtőknek (ha vannak itt ilyenek, és olvassák ezt a hozzászólást) nagyon nem ajánlom az Árpád Érmeboltot, mert nagyon ráfizetnek, ha onnan vásárolnak, és hamar elmegy a kedvük a gyűjtéstől.
A pártus pénzek gyűjtéséhez szeretnék kedvet csinálni a gyűjtőtársaknak azzal, hogy létrehoztam egy katalógus weblapot. A pártus pénzek jelenleg legjobb katalógusát Sellwood írta és a Spink adta ki még 1980-ban. Azóta elfogyott és csak árveréseken fordul elő, ott is aranyárban. Ezen szeretem volna változtatni, és ennek lett az eredménye a Sellwood katalógus alapján készült weblap.
Forradalmian új azonosítási módszert dolgoztam ki. Ahelyett hogy a gyűjtőnek egy katalógust kéne lapozgatnia, amíg megtalálja benne a kérdéses pénzt és annak leírását, itt a felhasználónak több lépésben néhány lehetőség közül kell választania, amit a program ajánl fel. Minden egyes kérdés megválaszolásával - kiválasztva egyet a kettő vagy több lehetőség közül - a felhasználó leszűkíti a lehetséges katalógus elemek számát, míg legvégül megkapja a kérdéses érem katalógus számát és a kibocsátó uralkodó nevét.
Nagyon egyszerű, kipróbálni könnyebb, mint leírni. Úgyhogy próbáljátok, ha hibát találtok benne (akár helyesírásit, vagy értelemzavarót) a hozzá csatolt facebook oldalon írjátok meg, azt rögtön megkapom. Kérlek még arra titeket, hogy ezt osszátok meg az általatok látogatott honlapokon. Jó mókát:
"Mivel itthon nem láttam senkinel eladót, ezért nekem úgy tűnik, hogy ha van elég zsetonom, akkor besétállok a pénzverőhöz és ha jól megfizetem akkor vernek nekem 100 db 1907-es 100 koronát az eredeti verőtővel?! "
Pontosan - de ezek szerint Neked ez újdonság.
Nemrég pár itthoni kereskedő is összeállt, és legyártattak utánvereteket aranyból a pénzverővel.
(Aztán gyémánt áron próbálták eladni, de jórészt rajtuk ragadt, legalábbis még most is árulják..)
Mivel itthon nem láttam senkinel eladót, ezért nekem úgy tűnik, hogy ha van elég zsetonom, akkor besétállok a pénzverőhöz és ha jól megfizetem akkor vernek nekem 100 db 1907-es 100 koronát az eredeti verőtővel?!
azt érdemes gyűjteni, amelyik Neked jobban tetszik, illetve amelyik szebb, vagy ritkább.
A 6000, illetve 4000 között nincs érdemi különbség, mindegyik példányszám sokszorosan meghaladja a pár év alatt elfogyó mennyiséget, tehát ezek az érmék soha nem lesznek ritkák, vagy értékesek.
A proof érmét ne nagyon vedd ki a kapszulából, mert mikrokarcos lesz.
Engedjétek meg hogy bemutatkozzam, Somogyi Krisztián vagyok.
Az érmegyűjtés terén teljesen kezdő.
Úgy döntöttem hogy gyűjteni kezdem az MNB által kiadott magyar emlékforintosokat.
Nézegettem a pénzverő honlapját és más oldalakat is, és a pénzek kivitelénél találkoztam "proof" illetve "BU" jelöléssel.
Nagyjából tiszta lett hogy mi a különbség a kettő kivitel között.
Szerintetek a proof kivitelt érdemesebb előnyben részesíteni, azt gyűjteni inkább? Az értékállóbb vagy "nemesebb" érme? Ja és persze gondolom az is sokat nyom a latba hogy mekkora mennyiséget vertek belőle. Pl. láttam egy emlékérmét proof illetve bu kivitelben is, ugyanazon áron (névértéken 2000 Ft-ért). A proof 6000 darabbal készült, a bu 4000 darab. Akkor melyiket érdemesebb beszerezni?
Előre elnézést kérek ha számotokra hülye kérdést tettem fel, de komolyan érdekelne a véleményetek.
A kezdők sajnos sokszor keverik a befektetési és az emlékérméket, legyen szó ezüstről vagy aranyról, befektetési célból úgynevezett BULION éméket elég rizikós venni mivel az áruk szorosan kötődik a napi árfolyamhoz, ha rossz időszakban veszed sokat buksz az eladásnál, mivel a vételi ár mindég kisebb mint az eladási ár.
Például most 17,02 amerikai dollár 1 OZ ezüst, de például 2012 augusztusában 34,97 amerikai dollár volt, aki akkor fektetett be ezüstbe és most akarja eladni az igencsak elvesztette a pénze nagy részét.
A másik probléma, hogy befektetési érméket csak a kereskedések vásárolnak a napi árfolyam alatti értéken, gyűjtők nemigen vásárolnak ilyesmit, mondjuk én van amikor szoktam venni egy egy befektetési érmét, mert megtetszik de ezek jellemzően nem azok a tipikus milliós darabszámban vert tipusok mint pl az Osztrák Philharmoniker, hanem kis darabszámban kiadott egyedibb érmék mint pl. a Tuvalui 2016-os kiadású Star Trek ezüst érem.
Az emlékérmék már jobb befektetések lehetnek mivel egyesek rövid idő alatt is jelentős értéknövekedést érnek el mint pl. a 2016-os 150 éves az Állatkert érme vagy a Széchhenyi István érme, ezek egy év alatt kb. 50% értéknövekedést értek el.
Bár most perpillanat nem érek rá, de a jövő hét elején szívesen segítek néhány tanáccsal. Tárolás, hamisítványok elkerülése, stb. Ha érdekel, írj privátba egy emailt arra címre, amit az adatlapomra kiírtam.
Nem tudom miért erőlteted ezt a FINA 50 Forintost, mint nagy befektetési lehetőséget, és miért pont nekem, amikor nincs is ilyenem, se játékba, se haszonszerzés ügyileg.
Na mindegy.
Köszönöm szépen az információkat, maradok az ingatlanoknál és a numizmatikánál.
"
Miért vennéd Amerikából..?
Csak Magyarországon 27% az ezüst ÁFÁ-ja, a többi EU-s országban alacsonyabb.
A befektetési arany pedig vám, és áfa mentes."
Csak példának vetettem fel. Az ausztriai pénzverdében is ennyibe kerül. Tehát mindenkinek befektetés ez, csak nekünk Magyaroknak nem?:)
IJ
Elnézést a kezdőktől, ne ezüstöt vegyetek, hanem aranyat. Vagy termőföldet/erdőt. FINa 50-esekkel csak rágóra fogja futni, 5 év múlva eladott 50%-os haszonnal.
Még egészen új vagyok a témában, ezért szeretnék kérdezni egy-két dolgot. Jelenleg úgy ami a kezem ügyébe kerül, azt elrakom :), de főként az angol és a magyar érmék érdekelnek. Ti hogyan vezetitek a "leltárotokat"? Én jelenleg az en.numista.com oldalt használom. Itt is szoktam beazonosítani az érméimet, de tervezem majd a Standard World Catalog beszerzését is. Hogyan tároljátok az érméket? Jelenleg lefűzős albumlapokba rendezem őket, bár igazán értékes dolgaim még nincsenek. A másik, hogy honnét érdemes beszerezni őket? E-bay-t nézegetek főleg egyelőre (itt is olyan oldalak aukcióit, akik amúgy is numizmatikával foglalkoznak, nehogy átverjenek nagyon :) ) (magyar oldalak annyira nem jönnek szóba, mert ritkán járok haza). Még érdekelnek a régebbi pénzek is (középkor, ókor stb...), nagyon szépnek találom őket, csak félek, hogy hamisítványokba futok bele, ezért ilyen dolgokba még nem mertem belevágni. Gondolom idővel az ember észreveszi a hamisítványt, de így az elején mire érdemes figyelni?
"Ilyen esetben nem mindegy, hogy a vám tolja meg az árát vagy az áfa??"
Miért vennéd Amerikából..?
Csak Magyarországon 27% az ezüst ÁFÁ-ja, a többi EU-s országban alacsonyabb.
A befektetési arany pedig vám, és áfa mentes.
-------------
Befektetés az, ha veszel valamit (arany, ezüst, ingatlan, termőföld, FINA 50,-Ft-os), és 1-2-5-10-20 év múlva többért eladod, plusz az eltelt idő alatt hozamot termel (termőföld, ingatlan).
Az itthon vett "befektetési" ezüstön 27% ÁFA van, tehát legalább ennyit kell emelkednie az ezüst világpiaci árának, hogy egyáltalán nullán legyél. (valójában többet, mert a vételi/eladási ár között is van különbség).
A másik része a befektetésnek, hogy megveszed a FINA 50,-Ft-ost most 1200,-Ft-ért, aztán 5 év múlva eladod 1800-ért, az 50%-os haszon, de számszerűen csak 600,-Ft-ot nyersz vele.
Ezért jók ezek a kis bizbaszok játszani, meg emlékbe eltenni, de nem nevezném őket befektetésnek..
A bliszternek, nem tudom milyen értéke lesz mondjuk 20 év múlva, erre céloztam.
Én sem hiszem, hogy ezek befektetésre hivatottak. Benne van a nevében, emlékérmék.
Befektetésre pl: https://penzvero.hu/termekek/befektetesi-ezustok.html vagy akármilyen numizmatikai értékkekel is bíró érméket ajánlanék. De ha teljesen kezdő valaki, magamból kiindulva én is ezeket gyűjtögettem be először és évekkel később jutottam a korai Habsburg kori érmék csodálatára.
Először filléres ázsiai papírpénzeket gyűjtöttem és szintén filléres magyar pengőket, mikor találkoztam egy vaterás fickóval, aki azt ajánlotta, ne kezdjek fém pénzekkel, mert ott rengeteg mindenre figyelni kell, verde jel és évszám, tartásfok, roppant bonyolult érdeklődési kör. Attól a pillanattól csak érméket gyűjtök, és ennél szebb dolgot nem igen tudok elképzelni.
A filléres ázsiai papírpénzeimtől fillérekért megszabadultam.:)
Kezdőként, szerintem teljesen jó, ha össze gyűjtögeti ezeket az emlékpénzeket, aztán ha érez rá késztetést, fogja érdekelni más is, ha nem akkor nem.:)
Valódi történelmi ezüst érmék. Ötletesen összeválogatva. Teljesen elfogadható áron. Ráadásul a középső valóban ritkaság, és egész szép állapotban is vannak.
Az ilyenekkel például garantáltan nem fürdesz be.
Ezüst emlékpénzekkel gyakran az a baj, hogy ha az ember el akarja adni őket, sokszor nagyon nehezen talál rá olyan vevőt, aki az ezüst áránál többet is hajlandó adni értük. Mivel viszonylag kevesen gyűjtik őket.
Én rollniból kaptam ajándékba, ahogy Deák 20 Ft-ost is, pénzt gyakorlatilag nem adtam volna érte, de hát izlések..
Befektetés céljából és ennek a száz forintosnak az árából én elég sok mindent el tudnék képzelni, de ha mindenképp forint az elképzelés, akkor az ötezreseket gyűjteném össze 0,5g arany tartalommal.
Sziasztok, lenne két kezdő kérdésem. Forint pénzrendszer érméit gyűjtöm. Első zsebes érmengyűjtőben néhány érme egészen csúnyán oxidálódott az évek során. Ez persze lehet a tapogatástól meg valahol olvastam, hogy a lágyítószer is okozhat ilyet. Van esetleg valakinek tippje, hogy melyik érmetartót érdemes beszerezni, elkerülendő az ilyen helyzeket?
A másik kérdés a csoportosítás. Annak idején én nem korszakok szerint tettem be az érmeket, hanem névérték szerint (azaz 1 forint Kossuth címertől napjainkig). Ez nem túl szerencsés beosztás. Gondoltam arra is, hogy külön kellene a köztársasági vereteket tenni, aztán népköztársaság stb. Ez esetben viszont méret problémák lehetnek, hiszen egy régi ezüst 5 forint nagyon nagy, mellette a filléresek ugyanolyan méretű zsebben elvesznek. És akkor még ott vannak az emlékveretek is, meg a hibás veretek. Erre van valamilyen jó, általánosan elfogadott csoportosítási mód?
Nemrégen, az angol E-bay-en vettem pár régi római érmét. Főleg a kíváncsiságtól hajtva, milyen érzés kézben tartani a múlt ezen apró darabkáit. Belegondolni, hogy ezek a pici fémdarabok több mint 1500 évesek, és hogy amióta kitalálták ugyanarra használták őket, mint napjainkban a moden megfelelőjüket. Szeretném tudni, ezek milyen fizetőeszközök voltak, milyen értékkel bírhattak..
Valyon mennyi ilyen érme kellett ahhoz, hogy például valaki vehessen egy kupa bort, vagy egy kenyeret...
Tudnátok segíteni beazonosítani ezeket az érméket?
Hát én nem adnék érte pénzt, ez nem hivatalos nyomat, nem a Pénzverőnél készült és akár több milliót is gyárthatnak belőle... Ebből kikövetkeztetheted a numizmatikai értékét ami 0.
Egy baráti tanács: ha csak amiatt vennél érméket, papirpénzeket, hogy majd felmegy az értékük akkor inkább az emlékérmék felé nézzél szét, ezek értéke idővel felmegy mivel korlátozott darabszámban készülnek. Például az új megjelenésű emlékérmék a megjelenéstől számitva 3 hónapig névértéken kaphatóak.
A forgalmi érmék értéke szinte jelentéktelen mértékben változik, ezekből a régiek az értékesek mivel kevés maradt fenn belőlük persze itt is nagy külömbségek lehetnek, értékük rengeteg mindentől függ: kiadási év, tartásfok, ritkaság.
Kezdetnek szerintem próbálj beszerezni valami katalógust attól függően, hogy milyen időszakot akarsz gyűjteni.
Az a helyzet hogy a kommersz évszámokat 1000-1500/db-ért lehet eladni, az osztrák 1897 - 1500-2000ft, 1904 2000-2500ft, 1905 3000-4000 Ft
Én reálisan 35-40 ezerre tenném a gyűjtemény árat, de ha lefotoznád egyesével a jobb évszámokat, akkor lehet valamivel több is, de 60ezer Ft-ért ez így jelenleg, Magyarországon szerintem nem eladható (sajnos).
Sziasztok! Találtam anyukám kertjében egy jó állapotú érmét ami valószínű valamijen játékpénz lehet.Az írás oldalon egy kettes látható koszorúkban,a fej oldalon egy egyfejű sas kitárt szárnyakkal és spiel munz felirat. Évszám nincs. Tudtok róla valamit?
Első blikkre olyan 55-60 ezret érhet. Vagyis szerintem ennyi lenne az az összesített ár, amennyit hajlandóak lennének adni érte a mai magyar vásárlók. (Vaterás jutalékkal együtt.)
De ezt még +- befolyásolhatja a meglévő ritkább darabok pontos tartásfoka. (1895 1896 1897 1904 1905 osztrák 1 korona, 1892 1896 magyar 1 korona) Érdemes lenne kivenni őket a tálcáról és szép tömötten egymás mellé rakni őket, és készíteni róluk jó pár tűéles fotót. Aztán a másik oldalukról is.
Aztán felrakni Vaterára 55 000 Ft kikiáltási áron 500 Ft licitlépcsővel. És várni esetleg 1-2 hónapot is. Vagy itt kihirdetni fixen 55 000 Ft-ért.
Az egybe való eladással sokszor az a baj, hogy csak nehezen talál vevőre reális áron. Inkább csak jóval ár alatt.
De azért várd még meg mások véleményét is, nehogy tévedjek. Kérdezz meg egy öregebb rókát is erről!
Udvozlom! Tudnék felkínálni a teljes magyar évsorozatból majdnem tokéletes gyujtoi tartásfokban gEF-aUNC. Korrekt áron, személyes átadással Bpesten. Csatolom a képeket egy konkrét darabról. A tobbiek is hasonlóak. Tisztelettel.. R.E.
Nem tudni mi történt a begyűjtött érmékkel (nem csak ezt hanem minden aranyérmét kötelező volt leadni, gondolom nagyon örültek az éremgyüjtők) de nem ritka darab, szóval valószinüleg rengeteg fenmaradt.
15 000 lej-ért lehetett megvásárolni ha előtte 50 000 lej-ért vásároltál államkötvényt, tehát csak az tudott venni aki államkötvényt is vásárolt. Ja hogy megkértél valakit aki vásárolt államkötvényt és nem volt szüksége az éremre? Hát akkor az aki beválalta, hogy másnak megveszi az keményen megszivta, mert 1947-ben egy kormányrendelet szerint kötelező volt beszolgáltatni a nemzeti banknak, természetesen adtak érte valami papirpénzt, ha elfelejtetted beszolgáltatni 5-25 év börtön, elkobzás és pénzbüntetés volt a jutalmad.
Nekem mindig az a része volt leginkább érthetetlen a dolognak, hogy a második világháború végefelé hogyan bocsáthatott ki Románia egymilliós példányszámban 20 lejes forgalmi aranyérmét, amikor mindenhol meredeken emelkedett az infláció. Utánaolvasva, a megoldás az, hogy ez nem volt valódi 20 lejes, valószínűleg ezért nem is volt teljesen összehangolva a korábbi latin éremunióval. Hivatalosan ez egy emlékveret, amit Észak-Erdély visszaszerzése után adtak ki, de sem ráírva, sem egyébként sincs hivatalos névértéke. Kibocsátási árat nem találtam, de ha jól számoltam, az érme aranytartalma már a kibocsátáskor több mint 1100 lejt ért, a 20 lejes csak közkeletű elnevezés az aranystandard rendszer majdnem hasonló súlyú régi érméje után.
A következő kérdésben szeretnék kérni segítséget: 1921 őszén létrejövő, majd Tiszavirág életű Lajtabánságnak volt külön fizetőeszköze? Saját postát létrehoztak, volt bélyegsoruk is, adókat pedig az osztrák adótörvényeknek megfelelően szedtek. Segítséget előre is köszönöm.
Eladó a képen látható állapotban lévő emlékveret, bontatlan csomagolásban. A kék szalag bele van olvasztva a pecsétbe, ezért nyugodtan kijelenhetjük, hogy UNC tartású.
A képen látható beütő 999.9% tisztaságú ezüstre utal, mellette még egy beütő látható.
III. Ferdinánd tallér 1657 gEF Próbaveret 10 forint 1982 BU Próbaveret 10 forint 1971 BU Próbaveret 100 forint 1992 PP arany 20 frank 1913 gEF Ferenc József 1 forint 1870 GYF gEF Ferenc József 5 korona 1900 aUNC
Az 1530-as évekből találtam adatot, ami legközelebb van 1526-hoz. Ilyen rövid idő alatt a pénz vásárlóértéke nem sokat változott, tehát tekinthetjük hitelesnek az adott korszakra vonatkozóan.
1 szántáshoz való ökör: 12 forint (arany)
1 fejőstehén: 6 forint
1 nőstény kecske: 25 dénár (ezüst)
1 kecskebak: 6 dénár
1 csirke: 1 dénár
1 font disznóhús: 2 dénár
1 malac: az országban 4 dénár, a végvidéken 5 dénár
1 lúd: az országban 3 dénár, a végvidéken 4 dénár
1 tyúk: az országban 2 dénár, a végvidéken 3 dénár
(Forrás: Káplár László - Ismerjük meg a numizmatikát, Gondolat Kiadó, Budapest 1984.)
Erdeklodni szeretnek hogy kihez lehetne fordulni a kovekezo kerdessel.
A Mohacsi csata tomegsirjaiban talaltak anno penermeket amik be is lettek azonositva pontosan. Azt szeretnem megtudni hogy ezeknek akkoriban milyen vasarlo ertekuk lehetett.
Szia, Az NSZK márkák érdekesek lehetnek egy liciten, sokan gyűjtik. Meg az angol pénzeket is. Nem érdemes különösebben tisztogatni őket. A kérdőjeles lapon Görögország pénzei láthatóak, meg egy talán Jugoszláv egy dináros.
Vaterán megnézheted, hogy mennyiért kelnek el. Az európai pénzek közt az "egyéb" fülön meg egybe is szabadulnak meg ilyen több darabos tételektől.
Csöppet reményteli egy ilyen pénzes ládikót találni, ha régi szép ezüstöket tartalmazott volna..:)
Sziasztok! Mikor 2 éve vettük a házunkat, találtam egy dobozban régi érméket, amit az előző tulaj hagyhatott itt. Most megint belebotlottam pakoláskor, gondoltam utánanézek, hogy el lehet e őket adni. 80-100 érméről van szó. Mit javasoltok? Takarítsam le őket (kicsit koszos némelyik), hogyan? Fényképezzem le őket egyesével és mondjuk töltsem fel ide? Vagy hova?
Ma reggel elment a közértben. Mivel végül ilyen egyszerű volt a magyarázat nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, meg amúgy is használt bankjegy volt már, tehát nem érte volna meg félrerakni.
Hirtelen erős hőhatásra gondoltam. Példásul vasaló. Kíváncsiságból kipróbáltam én is az előbb (két réteg natúr írólap közé tettem a bankjegyet, és nagy hőfokon áthúztam rajta vasalót), és tényleg ez történik. Megint okosabbak lettünk. :)
Ma reggel eszembe jutott egy másik lehetséges magyarázat a bankjegy kinézetére:
Ha az a "fémszálnak" mondott biztonsági elem a pénzekben valójában műanyag, akkor egy hősokk hatására az adott szál esetleg meglágyulhatott és összehúzódhatott. Ez megmagyarázná a szöveg hiányát (a szál megolvadt), egyenetlen szélességét, és azt is, hogy miért vannak a végei a bankjegy mindkét szélén visszahúzódva. És azt is, hogy miért adták vissza a bankban...
Rossz hír viszont, hogy ez esetben a bankjegynek nemigazán van extra numizmatikai értéke, maximum mint érdekesség, és mivel UNC = pár ezer Forint.
Ez valóban érdekes. Meglepődtem az imént írt sorain. Annál is inkább, mivel maga a fémcsík is biztonsági elem, ebből pedig hiányzik a szöveg, tehát úgymond világos jelzés arra, hogy valami nincs rendben vele. És már egy biztonsági elem ilyen-fokú hiányossága esetén is el kéne küldeniük kivizsgálni a bankjegyet. (mert lehet, hogy nagyon jó minőségű hamisítvány) (esetleg még azt tudom elképzelni, hogy az MNB kiadott egy belső tájékoztatót arról, hogy előfordulhatnak pont ilyen típushibás példányok a bankjegyei között, és ezért adták vissza a többi biztonsági elem szemrevételezése után) Ez utóbbi esetben valóban ritka nyomdahibás példányról lenne szó, ami 5-10 ezer vagy még jóval több Ft-ot is megérhet gyűjtői körökben.
Az volt az első gondolatom amikor hozzám került 1 ismerősömtől UNC állapotba ,hogy irány a bank. Bár jómagam is mint laikus megtudtam állapítani ,hogy eredeti nem hamisítvány , viszont biztos ami biztos azért elmentem megnézetni a bankba is . A bank főpénztárába ,egy sok hengeres kék doboz akármibe átfutatták 2x és eredetinek bizonyult + uv ellenőrzésen is átment . Nem rajzoltak rá , külsérelmi nyomok sincsenek rajta sehol ami rongálás vagy más egyéb beavatkozásra utalna . Ebbe a bankjegybe valóba rövidebb és vékonyabb a fém csík.
Nagyjából 200 Ft/db áron szoktak elmenni, ha használtak, hajtottak, de még szépek. Ha hajtatlanok és hibátlanok akkor akár 1000 Ft körüli áron is elmehetnek. (vagy többért is, ha megtalálja rá a megfelelő vevőt)
Nekem hamisnak tűnik, mivel látszik, hogy a "fémcsík" nem egyenletes szélességű, és ha jól látom szöveg sincs benne hosszában, mint az eredeti szálban. Így elsőre és távolból azt mondanám, hogy utólag húzták rá valaki valamilyen "filctollal" (vagy mivel) a csíkot. Mivel UNC, lehet, hogy téged "palizott be" vele elsőként a hamisító. Próbáljon visszaemlékezni rá, hogy hol jutott hozzá, és lehetőleg tegyen bejelentést róla a rendőrségen vagy az MNB-nél. (Az eredetiségét viszont egy szimpla postán is meg tudják állapítani.) (U.i.: A hamis pénzt ilyenkor hivatalosan lefoglalják, jegyzőkönyvet vesznek fel, és elküldik vizsgálatra.)
Érdeklődnék hogy ezeknek a régi pénzeknek mennyi lehet az eladási ára? Mind papírpénz. 10ft-os 1db 1962-es 2db 1969-es 20ft-os 4db 1975-ös 50ft-os 1db 1983-as 100ft-os 1db 1980-as 1db 1989-es
Ez a bankjegy papírgyártás hibás lenne? mert rövidebb és vékonyabb a fémszál benne . Ilyet nem láttam még eddig mig ez hozzám nem került. Valaki más látott, találkozott ilyennel ! A 2. kép az eredeti hosszúságú és vastagságú fémszálas.A bankjegy UNC minőségű.
Gyűjtői szempontból és az érmék értékében mi a különbség az alábbiak között? A szavak jelentését értem :), csak pl. melyiket érdemesebb inkább keresni, esetleg vásárolni?
* forgalmi érmék - mivel forgalomban voltak, az állapotuk jelentős értékmeghatározó: minél jobb állapotban vannak annál többet érnek, értéküket ugyanakkor ezzel együtt befolyásolja az anyaguk (nemesfém-e), ritkaságuk (mennyit vertek belőle), és hogy mennyi ideig voltak fogalomban, illetve, hogy mikori az érme (ókori, középkori, mai stb.)
* emlék érmék - általában kevés készül belőlük, viszont kevesebben is gyűjtik. Mivel forgaloma nem kerültek, értéküket fokozottan befolyásolja, hogy milyen állapotban vannak. A kor, a ritkaság, és az anyag szintén számít! Nem nemesfém emlékérmék (főleg az újonnan megjelenők) esetében tartsuk észben, hogy a kis kereslet miatt könnyen lehet, hogy később nem fogunk tudni még a vásárlási áron sem továbbadni ratjuk.
* próba veretek - kifejezetten ritkák, rendszerint csak pár darab vagy pár tucat készül belőlük, emlék és forgalmi érme egyaránt lehet. Ritkaságukból fakadólag jó értékmegőrzők. Magas áruk miatt kevesen gyűjtik. Elég pénzes hobbi.
* szines érmék - Újkori divat. Vannak kifejezetten stílusosak és szépek is. Értéküket a minőség, esztétikum, alapanyag, ritkaság egyaránt befolyásolja. Kevesen gyűjtik.
Ebay-en sokszor találkozni € érmékkel, a fenti megjelölésekkel. Ha vásárolnék, melyik az inkább ajánlott? ebben nem vagyok otthon, inkább a ritkábbak
Láttam kis mappákban is érméket, valami certifikáttal, némelyiket horror áron is. Ezek valóban ilyen értékesek lehetnek? Eddigi tapasztalataim szerint sokszor túlárazzák őket. De persze ezek között is vannak ritkább sorozatok, amik emiatt természetesen többet érnek. Meg vannak például extra "elsőnapi veretek" stb, itt úgymond ezt kell megfizetni. De ezeket leginkább a laikus nagyközönség veszi szuvenírként. Gyűjteni kevesebben gyűjtik.
Magyar 1000 Ft-os zöld biztonsági csíkkal. Találkoztam néhány darabbal, de sajnos túladtam rajtuk. Előfordulhat, hogy az ilyen bankjegyek értékesebbek a többinél?
Néhányon vöröses biztonsági csíkot látni, a legtöbb viszont ezüst csíkkal fut.
Mi a különbség köztük?
Csak a hajtatlan vagy tökéletes (aUNC, UNC) példányok esetében érnek többet, mivel eddigi tapasztalataim szerint a rézszínűbevonat idővel képes volt lekopni. Azóta viszont már újabb típusú ezresek jöttek forgalomba, a régieket pedig folyamatosan kivonják, Így jó állapotút "találni" ma már elég nehéz.
Magyar 2 Ft-os 1973-as vagy 83-as. Akkoriban több helyről hallottam, hogy állítólag némelyik érmébe valamennyi komolyabb anyag is belekerült, épp ezért ritkábbak, értékesebbek. Valóban?
A pontos évjárat sajnos nem rémlik, de tény és való, több száz darab 2 Ft-os között csak néhány darabot találtam! (bankban dolgoztam akkoriban :) )
Az 1973-as 2 Ft-os a ritka. (párszáz forintot ér) Az 1986-os 2 Ft-os a legritkább, de közforgalomba nem került, csak gyűjtőknek adták el őket a laminált 1986-os érmesor részeként.
Amiben "komolyabb" anyag volt, azok a fém 200 Ft-osok voltak (évjárattól függetlenül 50%-os ezüsttartalommal).
Engem egyelőre az eurók fogtak meg, azokat kezdtem el gyűjtögetni, különböző hátlapokkal, különböző országokból.
Lehet, hogy egy idő után kicsit jobban belemerülök a gyűjtésbe és még komolyabb oldalról ismerhetek meg új érméket, lehet, hogy éppen nektek köszönhetően! :)
A régi 2 Ft-osaim megvannak már jó régóta, egyszerűen csak kíváncsi voltam arra, létezik-e, hogy egy bizonyos évjárat egyes darabjai valóban értékesebbek-e? Ugyanez van a zöld csíkos ezresekkel is, hátha egyszer jól jönnek még.
Ha étékesebbet szeretnél gyűjteni, akkor ne két forintosokban gondolkodj, hanem aranyban, unciás ezüst érmékben.
Ha meglátod a szépséget egy adott korszak érméin, legyen az újkori forint, Habsburg birodalom, Római birodalom, az lesz a jó irány, és minden területen vannak kevésbé értékes és igazi ritkaságok is, ami szépen megtolja az értékét is.
"csak pl. melyiket érdemesebb inkább keresni"
Amelyik megtetszik. A próba veretek ritkábbak ezért sokkal értékesebbek is..
Én kezdő koromban, gyűjtöttem mindenféle ázsiai, amerikai bankókat, érméket, de "belefásultam" és nem láttam benne semmi eredetit.
Aztán csak a hazai érmékre álltam rá és 1989-től visszafelé kezdtem gyűjteni, és bármelyik korszakban megtalálom a szépséget. És egyre szebbnek látom az árpádházi érméket..:-)
Sziasztok! Az imént szó volt zöld biztonsági csíkról meg zöld fémszálas 1000-resről meg .
Egy fémszál nélküli, zöld csíkos 1000-res részletét csatolom. A magyar bankjegyek vagy a gyártás ismerőinek válaszára számítva teszem ide a kérdést a csík és az alján áthaladó festékhiányos „bankjegy” szó miatt. Mi törtét ezzel az 1000-ressel? Így készült? Megrongálták (leszedték a fémszálat). Kimosták?
Lehet, hogy félreértettem a kérdést, de ha numizmatikai gyűjtésbe kezdene, akkor ne feltétlenül az "értékesség" legyen a vonalvezető. A gyűjtői szenvedély sokkal inkább egy kedvenc történelmi kor, esemény köré épüljön, akkor tartósabb lesz a késztetés, mintha kicsapongóan mindenbe belegyűjtünk (elveszünk benne), ráadásul átláthatóbb, könnyebben rendszerezhető. Egészen kicsi történelmi időszaknak is rengeteg gyűjtenivalója akad és a pénztárcát még így is meg tudja terhelni. Egyszóval, ha lehet ne befektetésként, hanem hobbiként kezeljük a numizmatikát. Én legalábbis így gondolom.
Abszolút laikusan szeretnék néhány kérdést feltenni. Kérem, nem kinevetni és kioktatni, egy kezdőnek mindig minden új! :)
Gyűjtői szempontból és az érmék értékében mi a különbség az alábbiak között? A szavak jelentését értem :), csak pl. melyiket érdemesebb inkább keresni, esetleg vásárolni?
* forgalmi érmék
* emlék érmék
* próba veretek
* szines érmék
Ebay-en sokszor találkozni € érmékkel, a fenti megjelölésekkel. Ha vásárolnék, melyik az inkább ajánlott?
Láttam kis mappákban is érméket, valami certifikáttal, némelyiket horror áron is. Ezek valóban ilyen értékesek lehetnek?
Magyar 1000 Ft-os zöld biztonsági csíkkal. Találkoztam néhány darabbal, de sajnos túladtam rajtuk. Előfordulhat, hogy az ilyen bankjegyek értékesebbek a többinél?
Néhányon vöröses biztonsági csíkot látni, a legtöbb viszont ezüst csíkkal fut.
Mi a különbség köztük?
Magyar 2 Ft-os 1973-as vagy 83-as. Akkoriban több helyről hallottam, hogy állítólag némelyik érmébe valamennyi komolyabb anyag is belekerült, épp ezért ritkábbak, értékesebbek. Valóban?
A pontos évjárat sajnos nem rémlik, de tény és való, több száz darab 2 Ft-os között csak néhány darabot találtam! (bankban dolgoztam akkoriban :) )
Szerintetek egy PP (proof) érmén lévő fekete pontot mivel lehet eltüntetni, illetve mennyiben rontja ez az érme értékét, pont a tükörfényes részén van és kb 2mm átmérőjű pont? Vagy inkább jobb otthagyni, idővel nem növekszik illetve nem terjed tovább az érme más részére is?
Nagyon speciális téma. Kevesen foglalkoznak vele, bár szerintem sokkal több figyelmet érdemelne.
A kolléga által említetteken kívül érdemes utánanézni még szaklapokban, szakfolyóiratokban is, például Az Éremben, vagy az Éremtani Lapokban. Ez utóbbiban olvastam egy elgondolkodtató cikket az Árpád-házi érmék szimbolikájáról (Soltész Ferenc Gábor: A húsvét misztériuma egy Árpád-házi "néma" obuluson, Éremtani Lapok 2013/138.)
Holnap megnézem az anyagokat, és utánajárok a könyveknek.
Én nem vagyok otthon az adott numizmatikai témában, hanem egy speciális ősi vallásos szimbolikus nyelv feltárásával foglalkoztam autodidaktaként hosszú évekig.
(Jelenleg épp a már meglévő munkám csiszolgatásán (olvasó-barátabbá tételén) dolgozom.)
Na mármost, a napokban véletlenül volt szerencsém találkozni egy IV. László korabeli pénzérmével, ami ennek a szimbolikus nyelvnek látszólag több elemét is magán viselte, amin igencsak meglepődtem.
Jelenleg annak kívánok utánajárni, hogy mindez nem-e a puszta véletlenek egybeesése-e, és nem-e csak én látom bele az adott dolgokat. Ezért keresem most az adott pénzekkel foglalkozó mélyebb szakirodalmat.