Elérheti az a 4m-t akkor is ha bokorfa, csak széltében legalább annyi helyet kér mint magasságban, vagy többet.
Ne bánd, hogy ilyen alacsonyan szétágazó, ezek a legklasszikusabb, legizgalmasabb jj formák.
A beni otake-val is azért küszködök, mert a faiskolában aki nevelte teljesen leegyszálazta, gyakorlatilag mint egy pecabotot, látszik, hogy a magasságra koncentráltak a majdani eladáskor... Szó szerint megtekertem a törzsét, hogy valamivel lejjebb hozzam a koronát. Már igen szépen hajt, ő tart legelébb, nagyon tetszenek már most a levelei(...kezdeményei)
A bi hoo nevet már néztem pár helyen, de eléggé ellentmondóak a róla szóló hírek, egyik helyen japán, másikon holland eredetű. Már csak a kiejtése miatt tartottam érdemesnek, mert ha holland akkor szerintem o-val kell mondani. De nem tudtam eldönteni ezek alapján...
amúgy mester, ezzel a Bi-hoo (máshol Bihou vagy Biho) -val kapcsolatban lenne is egy kérdésem. Te is láttad, hogy alacsonyan a törzsénél oltva van. Ezek szerint nem valósíznű, hogy magasabb törzse legyen és hogy elérje a Bihou-ra írt 4 méteres magasságot. INkább afféle alacsonyabb bokofa lesz majd belőle, vagy rosszul gondolom?
Fiatal vagy még, megnőnek azok az "iskolás korúak" igen hamar... :)
Amekkora telked van nem lesz gond az elhelyezésükkel. Néhányat iskolázz át rendszeresen (a biztonságos átültetés miatt) és metszed alakfára. Pár év múlva eladod, vagy elcseréled......... :) Én is csinálnám ugyanezt, csak nincs helyem.
A feketefenyő talán a legszebb színű fenyő a hazai kínálatból, japánosabb mint az erdeifenyő...
A geotextre az az egy járható út utólag amit írtál (és Tiv is), felszedni még egyszerűbb is lesz, ha már nem kell...
Én is akartam kérdezni, de megkaptam a választ, hogy ezek a szép kérgű fajták meddig tartják a színűket. Akkor ez olyan mint a somoknál, hogy ha rikító színű kéregeket akarsz , akkor minden évben jól vissza kell vágni, ( még a somoknál csak csak, de a juharnál ez nem igazán megoldás.
Éppen ezt akartam én is reklamálni, kérünk egy folyamatábrát a bi hoo-ról..........
Nagyon szép fajta (mit vágjak ki, mit vágjak ki....?, nincs helyem :)).
Ha csak pár évig ilyen rikító a vesszője, akkor ez analóg lehet a sangokaku-val, mert ott meg a korallvörös vesszők fakulnak meg.
Jut eszembe, a sangokaku-t tavaly tavasszal eléggé elmeszeltem, mert kifagyott egy-két nagy ága, meg előtte 2011-ben ősszel elég hamar megcsúnyultak a levelei.
De meg kell hogy kövessem, mert hihetetlen vitalitás van benne, teljesen elnőtte az ághiányt a tavalyi vegetációs időszakban, és az őszi lombja is nagyon mutatós volt, tehát igen jól viselkedett. :)
Valószínű hogy én voltam megint türelmetlen, mert bár nagyot nőtt 2011-ben is (ezek szerint ne higgyünk a szemünknek, mert a föld alatti dolgok sokszor másként alakulnak, mint a föld felettiek), de a gyökere még nem voltak annyira stabil, ez okozhatta az őszi és téli anomáliákat...
Milyen fals következtetést tud néha levonni az ember pár dologból, hiányos ismeretekkel, és rögtön megbélyegzi nemkívánt fajtának, azt ami erőn felül teljesített....... és ezért pukkadt ki.
persze, lesz kép rövidesen, bár még csak hozza a leveleket, nem teljes a pompa, de a sárga ágak így is nagyon mutatósak. Bár épp tegnap olvastam egy oldalon, hogy ezt a színt csak 4-5 éve koráig tartja meg...:-)
Ma folytattam: kigazoltam egy kisebb teruletet (még a tarackok gyökereit is kiirtottam),
így a helyére került a frissen vásárolt és lelegzetelallito A.P. Bi-Hoo!!!
nekem két sor van, ezért arra gondoltam, hogy középre beteszem és két oldalt az adott pontokban, ahol a növényke van, bemetszem, utána pedig a két szélső sávban is teszek le
fidítva szokták, előbb geotextil, aztán keresztvágás ás elültet. ha már elültetted őket akkor valóban nehézkes, én is ezen kattogok most pont, én két hosszú csíkot fogok lerakni átfedéssel és bevágom a növényeknél, nem tudom érthető-e.
Attila, a fenyők úgy tűnik megmaradnak. Nem mondom, h nem voltam gondban, hogy hova ültessem mind az 50-et...:) Végül jó arasz távolságra ültettem őket (jövő tavasszal majd kiiskolázom).
Köszi mégeccer.
Nekem is most csattannak a jj rügyek, bár egy kis fa már levélben pompázik, amit pár hete behoztam a télikertbe.
Nagy öröm, hogy mindegyik kis juharfám átvészelte a telet (még azok is, melyek a padláson kuksoltak kevéske öntözéssel, sőt még az a flamingo juhar is, amiről tavaly azt hittem, hogy meghalt és csak belöktem egy cserépben a terasz sakába - erre meg tolja ezerrel a rügyeket...:-)
Viszont az osakazukim egyik jó nagy ága elszáradt valamiért. Szomorú vagyok emiatt, mert szép többtörzsű fa, de így most megritkul kissé... :-(
Á, nem picike, szerintem nincs fél méter, pont akkorra, mint a Tiétek, oldalról lőttem a képet, talán a makro miatt tűnik nagyobbnak. Pár nap eltéréssel vettük az e5-ben. Ha fagy, nálunk mindig komoly fagykárok vannak, mert elég fagyzugos területen lakunk, de a márciusi zimankó nem tett kárt benne, szerintem se emiatt nyekkenhetett ki, ha nem tér magához...
Sajnálom... Az enyémet pont tegnap néztem, hogy előrébb tart az összes többi japán juharnál, pedig a mieink egy eresztésből vannak. Olyan pirosas, ahogy bontja a rügyeit.
Szerintem se megy igazán jól csak a japcsiknak (egy-két ritka kivételt leszámítva).
A Robi által feltett videon is hátborzongató (számomra) az a hideg szinte városias feeling ami lejön a képekről. Erre valószínű ok a murvakő használata, amivel a szárazkertekben a vizet szimbolizálják.
Egyszerűen teljesen természetellenes, hogy éles sarkú követ használnak (tetejébe elég durva méretre osztályozottat). Vízpartot megjeleníteni lágy gömbölyített kavics és görgetegkövek kellenek, meggyőződésem hogy a gyöngykavicsnál nincs jobb.
A vakító fehér és kisdoboskék színekről nem is beszélve. Olyan steril, mint egy kórházi szoba........ :/
igazságod vagyon, de én például nem japán kertet szeretnék hanem egy saját interpretációt, felhasználva olyan elemeket amik ebből a stílusból megtetszenek, úgy mixelve, hogy ne nyögés hanem valami harmónikus végeredmény legyen a saját örömömre . szerintem tiszta japán kertet annak szellemiségével, sem fizikailag sem filozófiában nem lehet európai embernek csinálni. de ez egy érdekes téma, lehet sokat morfondírozni :) például olvastam valahol, hogy a szürke "színtelen" kövek használata egész egyszerűen a sziget voltából fakad mert nem volt más, azt használták ami van. persze fogalmam sincs mi ennek az igazságtartama, meg aztán ha valamire rá lehet mondani, hogy egy stílus a végletekig leszabályozott és lecsiszolt, akkor az pont a japén stílus, ezért csodálom őket, de nekem nincs rá (ilyen szintű) igényem :)
No ebben a videoban éppen van egy olyan részlet 2percnél, amit már neked is akartam javasolni.
Én átgondolnám azt a leyland ciprust a helyedben. Az egyébként is kis kertet teljesen agyon fogja nyomni az a széles (és magas) sövény, aztán hogy, az összes növényedet is beljebb kell ültetni miatta már csak tizedrangú dolog.
Egy nagyteljesítményű sövényvágó beszerzése sem két fillér, aztán a rendszeres nyírás nem is hinnéd milyen munkaigényes!! Plusz a tonnányi nyesedék elhordása alkalmanként (ott van a szomszédodnál, akkor azt is láthatod, hogy mennyit kajakozik vele; ha beindul eszméletlenül nő, ésnem sok minden marad meg a hóna alatt...) Soroljam még?
Szóval sokkal egyszerűbben, gyorsabban és talán olcsóbban is takarást tudsz elérni, ha nádszövetet, nádpallót raknál a kerítésre. Kb 6-8 évet kihúz, szerintem szép is barátságos is, egyszerű, soroljam még? :)
Pont így gondoltam, örülök, hogy segíthettem és hogy neked is tetszik az eredmény.
Az a csonk az alatta levő ágig be fog száradni, úgyhogy nem kell megijedni, hogy most levedzik. Ha meg akarod nyugtatni magad, használj valami sebkezelő pasztát, de szerintem ebben az esetben nem kell.
Felháborodás? Ugyanmá! Inkább csodálkozás :) Bárcsak lennének olyan példányaim, mint Neked, illetve bárcsak megmaradna az a potom 6, amit eddig kimosolyogtam az uramnál :) Pedig lenne még pár kedvenc, ami alapdarab...
Egy kicsit akadozik rövid hozzászólásom. Azért küldtem azt a kiotói utalást, mert úgy veszem észre, hogy a faiskolákban többet keresitek a japánkerti motivumokat (nevezetesen a jj. változatokat), mint ami a japánkert szellemiségéből fakad.
A japánok a tájat szeretik, a sajátos és nagyon érdekes természeti adottságú "hazai" természeti világukat (még a zen kertek esetében is).
Jó annak aki tájképi kertet tud építeni magának (szép nagy kert szükséges hozzá), de elfogadhatónak tartom azt is, ha egy kis egzotikum kedvéért japán stílusú teakertet épít a terrasz elé.
A természetellenes, giccses megoldásokat (úlgazdagok japánkert divatját) viszont szánalmasnak tartom.
Jómagam gyermekkorom óta szenvedélyes kertész voltam, a dísznövények származási helyének ismerete kinyította elöttem a világot ("Marco Polová" tett). Rengeteget búvárkodtam a Mezőgazdasági Könyvtárban. Ott találkoztam Saito-Wada: Magic of Trees and Stones c. könyvével 1964-ben, s ez meghatározta pályám is.
Rengeteg japánkertről szóló film van a Youtube-on. Nézzétek meg ezt a kiotói kertekről készült 8 perces filmet. Szerintem a japánkert szellemét egyik legjobban tükröző (kommentár nélküli) film.
Sziasztok! Az előkertben van a kert két oldalán szimetrikusan 2 db 1,5 m sugarú kör alakú virágágyás. Eddig tulipánok, nárciszok, és hasonló honos virágokat ültettem bele, de mára már teljesen feladtam a gyomok állandó szedegetését, és elhatároztam, hogy ott is keleties hangulatot varázsolok akár csak a hátsó kertbe. Ott gond egy szál sem és gyomnövény sem mert a 3 j. juhar alatt vastag fenyőkéreg van ami alól nem törnek elő. Kérdésem az lenne, hogy dél-délnyugat full napos, helyre (- locsolórendszer beépítve- ) milyen növényeket tudok ültetni???? Nagyon szeretnék JJ., de nem tudom melyik fajta lenne amelyik égés nélkül túlélné a nyarat. Várom az ötleteket. Előre is köszönöm!
Szívemből szóltál, én nem mertem :) Általában magamra maradok a természetes tökéletlenség iránti vonzalmammal, imádjuk a göcsörtös, egyenetlen törzsű fákat, az S kanyarokat, a japán juhar meg számomra úgy tökéletes, ahogy éppen nő, csak nőjön má' :) Az én szememnek az az élvezet, amikor egy szigorúan rendezett, szabályos környezeben növekedik egy szabálytalan, szokatlan, de természetes formájú növény...
olyan gyönyörűek ezek a fák, valahogy nem érzem át ezt a kordonra nevelést, pedig én aztán mindenhez hozzányúlok, de pont a lényeget veszíteném el. azért ha rober.k nevel egyet elmegyek megnézem szívesen :)
Én tiszteleltben tartom, hogy neked ez tetszik, de szerintem pont a lelke veszlik el a japánjuharnak, ha nem hagyjuk természetes formára nőni és kvázi "keresztre feszítjük".
Ezzel nem azt mondom, hogy nem szabad egyáltalán metszeni, mert nagyszerű bonsaiokat lehet csinálni és csinálnak is belőlük, de ott mégiscsak a természetességre törekednek és nem az amorf külalakra.
Ha meg nem lesz vacsi, hát istenem... szerinted lenne bármi bajod egy kis böjttől?
A kis tó halak nélkül simán lehet szép, nincs szervesanyag terhelésnek kitéve a víz, a benne lévő növények tisztán tudják tartani. Pláne ha egy árnyékosabb helyet találsz neki...
ilyen rácsra futtatott, többtörzsű kis fát végülis könnyen lehet csinálni, nem? Csak mert pl. a zöld dissectumom hasonlóan többtörzses, így azt meglehetne csinálni olyanra, mint a képen ez a tamu'.
eeeeegen néha szembejönnek a dolgok és csak lesek :)) az a durva, hogy ez tényleg csak úgy jött, most kivételesen nem az autóm fordult magától egy kertészet felé :) a legdurvább, hogy nagyfokú önmérsékletet tanúsítva lemondtam a rhodikról (főleg miután rájöttem, hogy kb 20 centi mélyen van egy ötcentis sittréteg a kijelölt részen ahová az összes savanyús növény menne) de most lett három az egyik egy variegata ami majdnem egy méteres qrta nagy, tele bimbóval, egy öklömnyi cserépben, mit csináljak adjam vissza? :) kénytelen leszek kiszedni az egyik tiszafát a sorból és közé ültetni, jól fog kinézni, csak a tiszafa élje túl :) meg diszkvalifikálni kéne a két rózsát az előkertből mert lassan semmi keresnivalója ott, csak akkor tényleg nem lesz vacsora :D
jól gondolom, hogy a nagy rhodinak keressek egy nagyobbacska műanyag cserepet, ássak neki egy gödröt toljam meg kaviccsal, rá egy geotextil, és arra az edény süllyesztve és feltöltve körben földdel?
kis tavat meg tényleg nem akarok, mert félek tőle, hogy piciben nem fog működni, és csak a szívás lesz vele, de az milyen már, hogy pár napja körbenéztem a neten, melyik férne be esetleg, és ma jön az infó, hogy pont egy olyan lenne ajcsiba LOL
srácok (és csajok :) ) mivel kaptam ma pár rhododendront is (pedig én tényleg nem akartam, eredetileg igen, de aztán lemondtam róla mert túl rumlis... aztán most bekukkantott két kicsi meg egy óriás rhodi :D), erősen elgondolkoztam valami vizes cuccon, hogy párásítson. és ahogy lenni szokott, amikor inkább nem akarok ilyesmit, jön ma egy felajánlás, kap(hat)nék egy 1000 literes műanyag medencét vagy hogy hívják ezeket, ami pont beleillene a minikertes (újabb) koncepcióba. de erősen parázok, hogy óriás rumli lenne a "tavazás" mi a véleményetek mennyi rumli egy ilyen kis műanyag medencében önnfentartó ökoszisztémát összehozni?
kívánalmak:
vegyszert semmiképpen, mert a macskánk leendő kedvenc helyéről beszélünk szerintem :) és
ebből kifolyólag max növények, mert a halakat simán levadássza gyanítom, és
azt sem tudom hogyan lehetne a peremet eltüntetni....
Jó, hogy az égig ér ("a teteje nem is látszik":), így legalább látni valamit a fotón...:)
Mielőtt mondanék rá valamit, a föld az első elágazásig mennyi lehet, magyarul milyen magas a csupasz törzs? (sacc: szemmagasság) És mennyi az a max amennyire felengednéd?
Míg válaszolsz az első benyomás alapján:
Drasztikus lépést javaslok; vágd el ott ahol dobja az S kanyart egy csonkra és az alatta kb 20 centire balról lévő ágat kösd fel csúcsnak szorosan ehhez a csonkhoz! Ebben a szezonban hagyd így (tavaszig), majd a kötözés levágása után már a csonkot is el lehet távolítani. Ezzel sokkal alacsonyabb lesz a fa (mivel a teteje nem látszik, tippem szerint kb két méterrel), anélkül, hogy egy megcsonkolt karó benyomását keltené. És a stabilitása is megnőne, a szél sem tudna olyan brutálisan belekapaszkodni...
A felkötözendő ág két ágú, a külső oldalát kb kétharmad részben megkurtítanám, hogy a másik - a leendő csúcs - legyen a domináns.
Tanácsra lenne szükségem metszés ügyben. Nem japán juhar,hanem Acer ginnala. Van egy Acer campestre,az metszés nélkül is szép koronát nevel
És van a ginnala, ami nem
Hogyan metszem ? A teteje nem is látszik, ott is van pár hosszú hajtás. A fa törzse nagyon vékony,ki kell kötni,mert különben meg sem állna. Azt szeretném, hogy a törzs is vastagodjon, és a korona legyen kerekebb
nekem nem para mert van a leendő helye előtt pár buxus amivel meg kicsit túllőttem a célon, és nem baj ha kicsit "ki van emelve" de ha nem tetszik elhozom tőled szívesen te egy-két szezonnal előrébb jársz :)) amúgy nem tudom miért ondoltam, hogy a little princess az piros.... de szép levelei vannak/lesznek , úgyhogy nem megy már innen sehova :) de szerintem az ap-k 99 százaléka oltott, kivéve a pár alafajt talán, szóval ezen ne akadj fenn, max majdnem a tövénél van és nem látszik.
szia! Te is azt a mikawat vetted meg, ami egy ilyen hosszú vékony törzsre van oltva? Nekem jól viselkedik, áttelet a szabadban, és most rügyezik is szépen. Ám kicsit mégis megbántam, hogy megvettem, mert nem tudom, hogy mi lesz később abból a vékonyka törzsből. Igazi mikawat kellett volna szerezni.
na voltam ma az eu5-ben, tényleg sokfajta ap van :) nem terveztem, de az m5-ösön gurulgattam hazafelé, és hát akkor már :) hazajött egy stella rossa, egy mikawa yatsubusa, meg egy little princess. Robi neked van mikawád mik a tapasztalataid? (ja és eddig csak az óriás seíryu miatt irigykedtem, most már az új alakfád miatt is :D)
este kicsit tömörítek akkor a boróka körül, meg kap két kanna vizet is.
A fajtavadászatot én is befejezem, elég lesz majd az ami van, inkább ezeket próbálom megfelelően elhelyezni, hogy harmónikusan mutassanak.
Arra gondoltam, hogy azt a kis zöld dissectumot kiszedem abból a sarokból, ahol láttad,
és a terasz előtti sarokba ültetem (a boróka mellé), majd közel hozzá ezt a vörös levelű dissectumot (legyen az ornatum, vagy inaba shidare, vagy bármi).
A zöld és a vörös dissectum szerintem szépen mutatna együtt.
A zöld valószínűleg alacsony marad, a vörös kicsit magasabb, így szépek lennének, amikor megnőnek.
Ez nem is került szóba - pedig eszembe volt még útközben - hogy egy fa lombszíne néha még az évjárattól is változhat.
Az én atropurpureum-om minden tavasszal tökéletes "rúzspiros" színben fakadt, de pl tavaly olyan meglepő, szokatlan árnyalatot produkált, mintha nem is ugyanaz a példány lett volna. Olyan volt mint a törött bor, erőtlen és fakó, barnás.
Vagy. A garnet nálam nyáron is tök élénk színű, a naptól nemhogy zöldre, de szinte lila színre mélyül. Tehát a tamukeyama már ugyanaz lenne (és most nem akarom a tamu fanokat ezzel megbántani, nyilván aki azt vette meg először az arra esküszik).
Inkább arra érdemes összpontosítani - ha már gyűjtjük - hogy az igen eltérő megjelenésűekből szerezzünk be egyet-egyet.
Ezt írtam korábban is; az egyszerűbben beszerezhető fajták is hozzák a csoportjukra jellemző feeling-et, nem érdemes talpalni egy hasonló, de ritkább fajta után, csak mert egy kicsit szimpatikusabb színe van a fotón...
Időben megérkeztem, még egy gyors határszemlét is beiktattam mielőtt hazafelé vettem az irányt...
Köszönöm az invitálást, biztosan élek is vele, amúgy kötelező vizitként is, mert ilyen idősen átültetett fa, odafigyelést kíván, az első évben különösen. És még akkor is lutri (lesz itt még hőség...:/ )
Annyit majd csinálj meg a jövő héten, hogy az ásó nyelével még egyszer járd körül és tömörítsd be újra a földet. Nem kell döngölni, de a beiszapolás után képződhetnek kisebb üregek. A lyukakat a gyöngykaviccsal símítsd be, és még egyszer töltsd fel a tányért vízzel!
A beni otake bár a helyén van, de nem ültettem még el, mert földet és érlelt trágyát kell még hoznom. Aztán még azon is kell spekulálnom, hogy a hosszú és egyenes törzset milyen szögben ültessem és merre tekerjem meg, hogy abba az irányba árnyékoljon majd, amerre szükséges,. Majd lefotózom, ha már elégedett leszek vele.
Robi, örülök, hogy megismertelek, és jól esik, hogy tetszik a művem. Remélem még sokáig kedved leled benne, üdv; Attila
Saját tapasztalatom, hogy egész idényben megtartotta a sötét bordó színét, nem fakult ( zöldült) vissza mint a dissectum garnetem és nem is pörkölödött egyáltalán. Összel meg tűzpiros, ahogy illik. Szóval nálam, Ő az egyik kedvenc. Most azt nem tudom, hogy egyedi eset, de remélhetőleg fajta jelleg.
Persze, jó így is, én nem akarlak mindenáron beleugrasztani a "nyírásba". Ami egyébként nemcsak a nagy ágak leválogatásából áll, hanem minden egyes ág lombozatának fazonírozásából is.
Valószínű ez egyfajta rögeszme már a részemről, hogy rögtön neki kell ugrani minden érdekes fának és letisztogatni róla a nem odavalót... :)
ősszel vettem egy kisnövésű bangitát (relative drágán/4000Huf felett), ami kicsit hortenziaszerű, fagyokig bőségesen nyílt. Hortenzia helyett ültettem egy szélsőségeknek kitett helyre.
Szívesen ajándékoznék valakinek egy sárgaszínű redős bangitát. Edényben tartom, nem tudom hová tenni (többéves).
A monacoi japánkertben láttam szép tavasszal nyíló bangitákat (a fotót megpróbálom harmonizálni, majd felrakom).
A szenvedélyes japán juhar gyűjtőknek talán kevésbé érdekes, de az én kedvencem.: az aconitifolia. Kicsit rusztikus, páfrányszerű levelei nagyon "ősi" hangulatúak, ősszel szép bordóra színeződik, s nem utolsó szempont, hogy a legigénytelenebb j.juharféle.
A sensu-t és a johin-t ki ne hagyd! Ha már ennyi csatornán tódul a sok szép juhar. :)
A shaina nálam nagy csalódás. De lehet, hogy ez csak egyedi probléma volt. Égett lombja, és szeszélyesen száradtak el az ágai, hol itt, hol ott. Most visszavágva cserépben ücsörög, de éppen néztem, ezen a télen is száradt le ág, pedig fagymentes helyen volt... :/
A strobus talán a legszebb fenyőféle, az még klasszabb lenne nyírva. :) Az alsó felén már a jellemzően terülős az ágszerkezete.
Ha jól látom lúcfenyő a másik? Ne bánd, hogy nem érvényesül............ sőt ha rám lenne bízva (persze ez csak az én véleményem, nem kell "szót fogadni":), az biztos, hogy a strobus valóban szoliter lenne. Nagyon nem passzolnak egymás mellé és féloldalassá is teszi a másikat.
kiépítek kapcsolatokat, hogy az igazi ritkaságok is elérhetővé váljanak, és bővöljön a gyűjteményem. Már van egy kontakt Japánban, egy Németországban, egy pedig Ausztriában. Lenne messzebb is kontakt (USA és Ausztrália, de félek, hogy onnan küldve megviselné az út a növényeket...)
Amúgy voltam ma a pesti New Gardenben (az Örs Vezér téri IKEA mögött), ahol elég komoly választék van juharokból.
Igaz, az áraik kicsit hosszabbak, de olyan fajtákat is láttam náluk, amilyeneket máshol még nem. Pl. AP Peve Deve, AP Kotohime, AP Marlo, AP Pixie, stb.
Végül én - egy barátom kedvezménykártyáját felhasználva :-) - három kis fát vettem.
Ezentúl a gyűjteményem része egy sárga-törzsű AP Bihou, egy ígéretes AP Shania, és egy AP Kotohime, amiből konténeres terasznövény lesz.
Jól emlékszel, egy-két apróságtól eltekintve. Nem erdeifenyő,hanem Pinus strobus, és nem ferde a törzse, csak az ágai mutatják az uralkodó szélirányt. És nem is szoliter, mert van melette egy másik fenyő is, csak nem érvényesül
A feng shui szellemében ültettem a kert közepére. Ő képviseli a jin-jangban a férfi elemet.
Nagyon nőies a kert, mivel én csinálom, és az egyensúly miatt kell.
AP Shishi yatsobusa vagy AP Kurenai jishi - vagy ezt vagy azt hozza nekem a haverom Japánból. Mindkettő törpe, és mindkettő ritka. Melyik legyen, melyik legyen???? Dilemma...
nem mintha bármi bajom lenne az index fórummal, de nem akarnánk egy japánkertes csoportot létrehozni a facebook-on. Némiképp egyszerűbb ott a tartalmak megosztása, fotók felrakása, stb.
Nálam 60-70-nél nem magasabb, mert önállóan nem tartja meg magát. Így hónyomás után elég kócosan áll, vissza szoktam metszeni belőle, meg a teljesen fekvőket eltávolítom, de őszintén, már unom...
baxxus most szereztem pár erectát, ezt nem gondoltam volna, hogy ilyen rumli lehet vele. mekkorára nőt nálad amúgy, nem tudom elképzelni a méreteit kifejlódve, egy méter körüli?
Wieder, ez nagyon szép, köszönöm az ötletet, ezt én is szívesen látnám nálam. Van egy Hedera helix 'erecta'-m, amit folyton lefektet a hó télen, valószínű, ha nem is dobom ki, de edénybe kerülve bonsai lesz belőle, annak a helyén nagyon el tudom képzelni...
Ahogy a neve is utal rá, levelei erősen redőzöttek, ami nagyon jellegzetes megjelenést ad a növénynek. Őszi lombszíneződése csak tovább fokozza lombjának a díszértékét. Fehér, félgömb alakú virágzata, május-júniusban nagy mennyiségben nyílik.
Miféle skizofrén roham folytán, tud megválni valaki ezektől az "ékszerektől"?
Én is gyűjtöttem már sokféle dolgot életemben, de bélyeget, lemezt, pecabotot, stb minden szívfájdalom nélkül továbbadok, de egy juhargyűjteményt? .............
Igaz, hogy csak tegnap tette fel, de - meglepő módon - semmi mozgás még. Pedig az árakból látszik, hogy nem meggazdagodási szándékból adja el.
Á, nem leszek függő:-) rózsáknál is megálltam kb. 50 félénél.És liliomból sincs 7-8 félénél több,ürömből is csak 4 van(mert van, amit nem sikerült megszerezni)
jó de te is tudod, hogy ez nem kívánságműsor hanem egy állapot :)), van ami kell és kész, de figyelmeztetlek, nálam (és még szerintem sokan vagyunk így ezzel) a japán juhar minden pálmát visz függőség tekintetében, úgyhogy jól gondold át ;)
Olvastam egy (ál)tudós értekezését, hogy a halak gyakorlatilag nem éreznek fájdalmat, tehát, ha a horog beléjük akad az nem fáj nekik, csak azért vergődnek, mert korlátozva vannak a szabad mozgásban. Lehet, hogy ezt úgy döntötték el, hogy "nyomja meg kérem a piros gombot, ha fájdalmat érez", mivel ezt nem tette, arra a következtetésre jutottak, hogy akkor nem is fáj neki.
:-/
Na most - hogy visszajöjjek az off-ból - lehet hogy én is efféle téves következtetést vonok le abból, hogy a juharjaim élnek és nem szólnak vissza, hogy szenvednek a napon...... :))
Bízom azért benne, hogy ilyen ökör demagógia mégsem az én sajátom, és figyelve kedvenceimet nap mint nap, azért talán nem lövök mellé, hogy szerintem jól érzik magukat. Egy kis simogatás, traccsparti , desszertnek egy kis Ozmocote, azért biztos nekik is jólesik. Még a napot is hajlandóak elviselni.
Nekem inkább a levélforma fontos. Nem tetszenek a nagyon vékony, szeldelt levelűek, hanem inkább a "ducik"- Úgyhogy az alapján fogok választani, HA egyszer járok valami olyan helyen.Bár, nem jó a stratégiám, mert pont most nyavalyogtam, hogy hova teszem a most csírázó 22 féle évelőt :-)és a család harsányan ki fog röhögni, ha legközelebb meg japán juharért fogok ríni...
köszi, a little princess meg a koto no ito kívánságlistás, hátha :) régebbi írásaidból arra következtettem, hogy már voltak ezek náluk. (ha még fotót is csinálnál vendégem vagy egy halászlére - ha szereted - és felénk jársz egyszer :)
fordítva gondolkozz, mindegyik színes (jellemzően piros-bordó) kihajtáskor és lombhulláskor, csak van amelyik nyáron is megtartja a színét. amiket írtam azok nyáron is bordók maradnak. és igen, az is jellemzően bepirosodik durván ugyanúgy ami bprdó, de annyi féle van, hogy érdemes pontos névvel idejönnöd, meg gugliznod egyet....
ha a bordó levél tetszik, akkor a 'bloodgood' vagy a 'fireglow' jó választás lehet, ezek bírják a napot is kifejezetten. és könnyen be is szerezhető, szinte mindenhol van.
ha rendbe jön a növény, a zuzmó is lassan el fog tűnni róla. Ez általában valaminek következményeként jelenik meg, ha visszafordul a folyamat, háttérbe fog szorulni. Önmagában nem károsít, csak valamit - amit lejjeb is írtam - indikál.
lehet olyat kérni, hogy felírd mik vannak, és esetleg még árkategóriáról is beszámolsz? tervezem én is, de tuti lenne, ha lenne valami amit haza is hozhatnék :)
köszi, és akkor most szedjem le róla, érdemes? bár próbáltam és nem nagyon jön le, már érkezéskor ilyen volt (de nem akarom ekézni akitől kaptam, mert nagyon kedvelem ;) , azóta nem nőtt egy centit sem, illetve csak annyit amit írtál, ezért is ültettem most át, ástam egy nagyobbacska ültetőgödröt, és savanyú tőzeget nyomtam hozzá egy jó adagot. meg egy adag gombaölővel végigtolom majd ha kicsit jobb idő lesz. metszegetni nagyon nem tudom, mert 20-30 centis pálcika oldalágai vannak, abból nem jutok sokra.
még ásnom is kell egy jót majd, mert szétterítettem egy bála savanyú tőzeget kb 10 négyzetméteren, és be akarom forgatni.... it rhodi, ap, magnolia grandiflora és társai lesznek, nagy bajt nem csináltam szerintem :) még azon kattogok, hogy egy két zsák homokot (vagy esetleg agyagzúzalékot?)is lehet érdemes lenne szétteríteni ásá előtt, hogy lazítsa kicsit a talajt, nálam elég kötött.
majd csinálok képeket ha picit kisüt a nap, a mostani állapotról. nem japán de hangulatos lesz szerintem :)
egy Beni Shichihenge-em van, akkor marad is ez az egyetlen tarkalevelű a gyűjteményemben.
Lebeszéltél... :-)
a héten megyek az Európa 5-be bővíteni a gyűjteményt. Azt tervezem, hogy veszek egy Shania-t, és egy Wakehurst Pink-et - ez utóbbi elég ritka fajta. A többit meg majd a kínálat eldönti.
Hát az nem tapsolt az erős napért. Amíg rózsaszín volt fakadáskor, addig igen érzékeny volt, már a májusi nap is megkapta, majd mikor átváltott tarkára már nem volt vele gond.
Az a barbie színű lomb szvsz nem éri meg, hogy egész évben "kerülgesd", kb két hétig olyan...
A butterfly szerintem strapabíróbb. De - mint azt már többször is említettem - nekem a tarka levél kizáró tényező...
A japán juhar távolról sem olyan kényes mint azt a legendák tartják. Talán a száraz sütős homok az ahová egyáltalán nem való, az agyag - hacsak nem "téglagyári" nehézagyag - még önmagában nem akadály. Ugyanazt tudom mondani mint az előbb Tivnek a talajelőkészítésre.
A napsütésre sosem voltam tekintettel, nálam ez nem volt szempont. Az Acer Shirasawanum 'aureum' az egyetlen ami ég a napon (nálam). Ha a talajban van nedvesség, akkor egy jól meggyökeresedett(!) juharnak nem szabad megpörkölődnie...
Tiv, ha fiatal fán bezuzmósodik a kéreg az nem sok jót jelent. A rossz termőhelyen tengődő növények szoktak, amik elvesztik a vitalitásukat a nedvkeringésük lelassul és "koravénné" válnak. A hajtásaik csenevészek és a kérgük is inkább az idősebb korú társaikra hasonlítanak. A talajt próbáld meg fizikálisan is feljavítani, fellazítani - akár ásóvillával - valamint "szelíd" (komposzt, vagy érlelt marhatrágya) szervesanyaggal feltölteni.
A visszavágás biztosan jót tesz, de én inkább a csúcshajtásokat rövidíteném meg, szinte a szőlőhöz hasonlóan csapra vágni.
Megnéztem én is az albumodat. Nagyon szép a kert, szeretnék gratulálni. A kövek és a metszett fák is gyönyörűek, a macskáról nem is beszélve !
Lenne kérdésem is. A legnagyobb , bordó juhar hány éves? És mennyire macerásak ezek a japán juharok? Nekem agyagos a kert, komposzttal javítgatom, van ahol már szinte normális a föld. Lehet ezeket tőzeg nélkül tartani? Mert, ha jó sok tőzeget keverek a gödörbe, akkor rengeteget kell locsolni, és azt nem tudom biztosítani. A másik a naptűrés. Jól látom, hogy ezek a fák nem félárnyékba vannak ?
világ dőlne össze benned, ha azt mondanám, hogy a kis képek miatt számomra csak most lett világos, hogy a 3 kép 3 növényt jelöl? szerencsére ezt a nyilvánvaló kapitális hibát nem írom le ide, ne szólj róla senkinek :)))
baxxus az a skyrocket de jó lenne nekem, csak nincs már napos helyem (meg pénzem se, főleg nem arra, hogy évenként megnyírd itt nálunk:D) milyen magas egyébként mert nem tudtam jól belőni..
Kedves Murasake! Nem áll szándékomban bosszantani. Nem láttam a topicon, hogy felraktad volna a fotót. A skyrocketet amúgy ismerem. Húsz-huszonötéve hozták divatba a magyar faiskolák. "Kislánykorában" tényleg találó a neve, karcsú és tűhegyesen az ég felé tör, ezüstösen szürke (hajdan én is azért csábultam el). Később viszont terebélyes, sokágú, unalmasan szürke, japánkertbe egyáltalán nem illő nagy fává válik. Nem tartom kizártnak, hogy az általad formázott fára jelenleg nem illik a leírásom, gondos gazda bizonyára évekig nyesegetheti és mutatós fácskája lehet (véleményem szerint viszont ennek a fának a formázás ellentétes a természetével).
Ezt én is tudtam, mert van még pár skyrocket errefelé is.
Csupán azt nehezményezem, hogy valamiről (konkrét esetben a 'chokkan' borókámról:) véleményt szétkürtölni nem bölcs dolog, anélkül hogy szemügyre vette volna...
srácok szerintem elbeszéltek egymás mellett :) venetoival egyetértek a sky rocket szerintem is csak pár évig szép, de murasake fájának köze nincs az általános fához, hanem egy komolyan alakított gyönyörű növényről beszélünk. tehát mindketten igazat mondtok, venetoi te pedig tényleg nézd meg mije van murasakenak és csorgasd a nyálad :))
más: kiszedtem egy juharkámat ami nem fejlődött 3 év alatt semmit sem, átültettem, de gyökérvesztés is volt sajnos, nem sikerült tökéletesen kiszednem :( az alsó pár ágat le akarom kapni, azzal most segítek, mert kevesebb lombot kell cipelnie, vagy ártok mert a gyökérzóna mellett még sebeket is csinálok? vágjak vagy várjak? :) amúgy robert.k ez is egy fehér levelű fácska, acer campestre carnival, világít.... most a teljes árnyékból előhoztam az előkertbe, hátha kicsit több naptól beindul (ha túléli és jövőre...) ráadásul tele van zúzmóval, ami emlékeim szerint nem ártalmas, de nem tudom, szerintetek?
Nem áll szándékomban senkinek az üzletét rontani. Az a véleményem, hogy ma már nagyon nagy a növényválaszték és vannak kertépítészet szempontból jobban bevált fafajok és változatok, érdemes körülnézni.Minden tiszteletem a bonsai-t nevelőké. Kívánom nekik, hogy legalább egy nemzedéken át legyen türelmük gondoskodni kedvenceikről!
Véleményem szerint a japános "filinghez" kevésbé illik az egyébként szabad állásban nagy "bozonttá" növő skyrocket (bár lehet, hogy az érdeklődő több hektár nagyságú kerttel rendelkezik.) Én vagy két évtizede beleszerettem egy 80cm-es ezüstös kis "oszlopba". Olyan volt, mint egy felkiáltójel a sziklakertemben. 2-3 év múlva lecseréltem. Ma már sok 10-15 éves példányt látok, elég lehangolók.
Már megbocsáss de ezt a konkrét fát láttad már egyáltalán?
Szétesik, ha nincs nyírva, akkor valóban olyan mint egy seprőkóró. Ez kezdettől fogva "kezelésben" volt, ennek olyan vastagok (és rövidek) az ágai, hogy a legnagyobb hó sem húzza le.
Tök jó amikor valaki látatlanban elkaszál valamit... :-/
A gömbciprus és a skyrocket boróka még megvan, a harmadik már nincs. A skyrocketet a héten kiveszem mindenképp, amíg el nem megy egy ismerősömnél lesz ideiglenesen elültetve.
Háááát nagy a kísértés :)) De az én frissen ültetett csillagsomom 30 cm-es, nem tudom hogy mutatna egy nagyobb példány mellett, és szerintem ott már túl zsúfoltan lennének.
Plusz még az "ásós embert" is rá kellene vennem az újabb akcióra :)
Az vajon ördögtől való, hogy két növény legyen egymás mellé ültetve? Sokkal látványosabb (és talán természetesebb is) mint árván. Csak fontos a megfelelő távolságot eltalálni a két tő között.
nem kell lemondanod, elviszem szívesen, teljes árnyékban nálam nem virágzott, át is ültettem egyszer. Na majd csak lesz valami :)) olyan ez mint a rhodik, teljes árnyékban nem virágoznak, napon meg égnek, nehéz megtalálni a jó helyet, nem is mindig sikerül :))
A kertünket csak pár éve alakítgatjuk, és még nem túl nagyok a fák. A csillagsomról viszont azt olvastam, hogy félárnyékos
helyet igényel. Ennek az 1 példánynak is hosszas "nézelődés" után találtam ilyen helyet, ezért fájó szívvel le kell mondanom az általad felajánlott növényről.
De ha esetleg más tapasztalattal rendelkezik valaki, és azt mondja, hogy elviseli a tűző napot, akkor viszont boldogan bevállalnám... Csak a pontosítás miatt Szeged mellett lakunk, itt aztán tud sütni a Nap :)))
Hihetetlen szép fajták vannak. Pedig szerintem sok közülük európában is kapható, mégis nagyon másnak tűnnek. A fotós értette a dolgát az biztos, meg az is aki a fotózás idejét megadta. Mert ezek annyira top-ok, hogy biztos vagyok benne, hogy mindegyik akkor lett lekapva, amikor a legjobbat nyújtotta.
utánanézünk majd annak is, hogy mennyi lenne a szállíás postan úton japánból! Ha működhet a rendelés, akkor majd leírom hogyan kell. az árakról meg annyit, hogy nem vészesen drágák...:-)
ha eljössz mifelénk kaphatsz egy nagyot is ha szeretnél növény teréz anyát játszani, nálam nem bírja, kettő van de szerintem idén már csak egy hajt ki... megnézem holnap hogy áll.
a sztori röviden annyi, hogy az egyik szomszédom Tokyoban dolgozik, és félévente egyszer-kétszer hazajön. Legutóbb mutattam neki a juharjaimat, és beszélgettünk róluk egy keveset. Felajánlotta, hogyha legközelbb jön, akkor hoz nekem egy kis csemetét.
Komoly nyomozgatás után végül találtam egy japán oldalt, annan Ő megrendeli a tokyo-i címére a csemetét, majd elhozza nekem. Kb. egy nap alatt hazaér, így nincs nagy veszély a dologban. Több fajtát is kiválasztottam erről a honlapról, de hogy melyik lesz, azt majd a készlet és a méret dönti el. De én ezeket kértem: Manyo no sato, Kurenai jishi, Mai Mori, Fujinami Nishiki, Taimin nishiki, Izo no odoriko. na majd pár nap és kiderül mi lesz...:-)
Az "ásós ember" már eléggé hozzáedződött az én mániámhoz :)))
Én sütöttem a sütiket a konyhában, és az ablakból pont láttam a munkafolyamatot (ásást). A föld és egyebek visszatöltésénél természetesen már ott voltam, akkor vagyok nyugodt, ha látom, hogy tényleg minden a helyére kerül ....
Egyébként a most kb. 30 cm-es növénytől ugye még ne várjam a "virágzást" ? Vagyis most még nem mutatja meg a fehér felleveleket, vagy kapok már ízelítőt ?
Tökéletes, én sem úgy gondoltam, hogy egy szekérderéknyi fenyőalomért egy köteg pénzt... :) de feltaláltátok magatokat, az én okoskodásom nélkül is... gratula :)
(mit szólt az "ásós ember", hogy szinte "sírgödörnyit" ásattál vele?) :)
Tegnap elültettük a csillagsomot. A gödör - ahogy javasoltad - 1,2 x 1,2 -es lett, 80 cm mély. Vettem savanyú földet, viszont a fenyőkéregre nem volt akció és így nagyon húzós lett volna. Ezért elmentünk a közeli fenyőerdőbe és ott 5 zsák fenyőtűlevelet, tobozt, vényok ágacsákat, szóval ami a fák alatt volt összegereblélytünk, és ez került még a gödörbe...
Remélem ez is jó savanyításra nem csak a kéreg ? Ha igen akkor a többi ilyen igényű növényem (liliomfák, koreai fenyő, stb) tövéhez is "borítanék" 1-1 zsákkal....
Azt hiszem erről beszélt múltkor anyukám! Hogy menjek el megnézni, és nekem biztos tetszene, mert van egy kis japán kert is. Csak szokás szerint elengedtem a dolgot a fülem mellett.:)) Nem tudtam, hogy rendezvény is van, azt hittem csak ilyen a tavaszi dizájn!
Volt időm - ebben a "szép" időben - végigkeresgéltem az általad felrakott fajtákat.
A seigen az tényleg nagyon szép és végre egész alakos kép is van róla.
- a ryugu szerintem egy az egyben kotohime,
- a taimin a taylor hasonmása,
- a hana matoi garnet-tel rokon,
- az enkan meg a villa taranto, red cloud (beni otake?) alteregoja.
Ne érts félre, nem akarom "kivégezni" a favoritjaidat, csupán arra szeretném felhívni a figyelmed, hogy kevésbé nyűgösen beszerezhető, fajták is tudják ugyanazt az elvárást hozni, élőben meg nincs az az ember (vagy csak nagyon kevés:) aki a hana matoi-t a garnet-től meg tudná különböztetni... Nem beszélve arról, hogy kipróbáltakról már némi irodalom is rendelkezésre áll, míg pl a ryugu-ról csak ezeket a képeket dobja a kereső.
A seigen viszont ismételten nagyon zsé, ezt nem tudnám egyik ismert fajtával sem behelyettesíteni... :)
Mért nem érdemled meg? Nekem eszembe se jutott ez a gondolat, amikor a little princess-t egyeztettük, hogy megérdemlem-e... :)
A kamagata-t én is meg akarom birtokolni, ha eljön az alkalom, szóljak?
Néztem ezt a francia faiskolát, valóban nagy a bőség, de (mindig van egy de:) nekem nem lenne elég csak a levél fotója, hogy eldöntsem tetszik-e (némelyikről meggyőződésem, hogy láttam már előzőekben más néven is), a habitusa, mérete, kérge stb mind-mind fontos. Nézd meg pl a - mostanában sokat emlegetett - tamukeyama-t, olyan kép van róla, hogy simán átsiklik az ember rajta.
Ha 'csak' levél alapján kéne egyet választanom, nekem a Ken zan-ra esne a voksom...
Még egy, nem akarok tudálékoskodni, de a faj névvel is hadilábon állnak, mert az amoenum és a matsumurae nem fajnév, hanem egy levélalak alapján elkülönített palmatum csoport. Ha megkaptad anno a Japanene maples c. könyvet mail-ben, a 26. oldalon éppen ezt taglalja...
jajj, de kedves vagy! :-) meg sem érdemlem...! :-)
Ahogy néztem az ebay-en, a szállítási költség drágább lenne, mint maga a növény, így nem biztos, hogy érdemes rendelni innen - hacsak nem az általad javasolt módszerrel.
a francia oldalon, amit belinkeltem 13 euró körüli áron szállítják házhoz a megrendelt növényeket, nagyon durva, hogy mi mindeük van!
Azért kérdeztem, hogy melyik tetszene, mert meg akartalak lepni vele. Írtam is a barátomnak, de mivel pénteken már jön haza, lebeszélt róla, mert nem érkezik meg hozzá addigra... :(
Végül is ezt is felesleges volt leírnom, mert minden terv annyit ér, amennyi megvalósul belőle...
igazából nincs konkrét elképzelés, de növelném a törpejuhar-gyűjteményemet, és itthon szinte mindenhol ugyanaz van. Kicsi és erős, na meg persze gyönyörű juharokat szeretnék, elsősorban a teraszra, de a kertbe is.
Lehet, hogy ezzel a Scholl-al rossz tanácsot adtam, mert annyira kicsik a növények, hogy még nem látszik rajtuk a fajták minden szépsége, aki nem tudja mit akar, azoknak csak sok "kis egyforma saláta" benyomást keltenek...
Én még nem vettem direkt online faiskolából, csak az ebay-en keresztül, aztán onnan vagy én, vagy a barátom hozta haza. Ezzel a drága posta ki is van lőve. Árban itt is elég nagy a szórás, néha igaz csak apróságként, de nagyon ritka dolog is felbukkan meglepő áron, igaz rendszeresen át kell nézni mi a kínálat.
Nincs ismerősöd akivel ugyanezt te is meg tudnád csinálni?
Az az ornatum, atropurpureumként hagyta el a faiskolát (ebben én biztos vagyok), majd a faárudában (ami ugye nem faiskola...) pár tavaly kipusztult növényről megmaradt címkét rájuk aggattak, egy értékesebb fajtából... szerintem ennyi a misztikum nem több. Annál is inkább mert a kettő még csak nem is hasonlít egymásra, ezt tuti nem a termesztő "követte el"...
Az meg, hogy a tarka fajták levelük alapján éppen melyik, előtted levő google képre hasonlít jobban, még nem egy tudományos meghatározás.
Ott is van ám - mármint a google-n - akkora kavalkád....
Nekem is volt egy taylor-om, ami egy csomó tarkára egy az egyben hajazott...
:)
Hogy mi ebből a tanulság, a fene tudja, talán az, hogy ha csak egy kis kétsége is támad az embernek a fajtaazonosságot illetően, nem szabad megvenni... Megy itt az átverés minden téren, mért éppen ebben a szegmensben lenne másképp?
Köszi a választ. Még csak 30 cm-es a "kicsike", és a faiskolában fólia alatt tartották, így most nálunk a spájzablakban várja a jó időt :)) Megfogadom a tanácsot, és összeszedek minden "savanyúságot" a ház körül az ültetéshez.....
Ez a bokor hatalmasra is meg tud nőni (3-5m), úgyhogy a lehető legnagyobb gödröt kell előkészíteni neki. Annál is inkább mert ez a lehetőség a savanyításra csak most az egyszer lesz, utána már csak "felületi kezeléssel" tudsz élni.
Gondolom a család férfitagja fogja kiásni, tehát amikor bejön, hogy kész van vele, valami mézes-mázos csalival bírd rá, hogy még legalább ugyanannyit dobjon ki mint eddig... :)) Én legalább 1.2x1.2x0.7m-est csinálnék. Litván tőzeg, fenyőkéreg, fenyőalom, minden mehet bele amit be tudsz szerezni (tudod, mint a fradikolbász; mindent bele! :). Utána a belocsolás (és folytatólagosan is) ecetes vízzel kannából. Én a japánfenyőimnek 10%-os ecetből 1dl-t adok 10l vízhez, ez kb 1ezrelékes töménység.
nagyméretű magnolia grandiflora-t keresnék ócccccsón, ha esetleg láttok valahol vagy van tippetek hol keressem, megköszönném. max 20e a rászánható összeg, pest és környéke előnyben. plusz nagyméretű golyóálló ap is érdekelne esetleg, hátha tudtok valahol valami nagyon akciósat. voltam most az oázisos nagyláb akcióban de egy darab nem volt egyikből sem. (ellenben beszaladt pár buxus meg 6 db taxus media brownii sövénynek jó nagyok :)))
Mind a három nagyon szép fajta, ha lenne rá helyem bármelyikkel kiegyeznék. :)
Azért a faiskolák nem nagyon szoktak mellélőni, gondolj csak arra, hogy száz, vagy ezerszámra oltják őket, márpedig az az anyatő ahonnan az oltóvesszőt szedik az 100% hogy fajta azonos.
Ágicza teljesen eltűnt, nem tdom mi lehet vele... (?)
Ha esetleg olvassa és van kedve reagálni, érdekelne miféle usda zónába esik ez a gyertyán faj, és van-e valami visszajelzés, vélemény a tartásáról idegennyelvű oldalakon?
Nagyon különleges a hatalmas leveleivel, de hírmondó sincs róla...
amúgy meg kezdem azt sejteni, hogy az ornatumom, valójában nem is ornatum... (csak a baj van ezzel a kertészettel, már másodszor is így jártam náluk) :-)
a törzse és az ágai kifejezetten vöröses színűek, az ornatum fajtaismertetőiben viszont mindenhol szürkés/zöldes szín szerepel.
Most nyomozom, hogy akkor mi lehet. Crimson Queen? Inaba Shidare? ...
Ez a külföldi oldalakon írt "jól tűri a napot" nem mindig jó támpont. Lehet, hogy náluk óceáni hűvös nyarak vannak, sok esővel. Nem úgy mint a mi kontinentális klímánk, ahol nem ritka a 40 fok napon.
A magasságnál fontosabb itt, hogy mennyire terebélyes, mivel ez csüngő ágrendszerű. Persze fel lehet kötni még magasabbra is a szárát és ha megerősödik akkor olyan magasságból fog lecsüngeni.
6-7 ezerért igen jó árnak tűnik.
A Tamukeyama, tradiciónális fajta, leírások szerint 300 éve szelektálták Japánban. És azóta is nagyon vigyáznak, hogy ne keveredjen más fajtákkal. Már csak ezért is:)
Az ornatumod eléggé visszazöldült nyáron, ugye? Ez megtartja a színét egész szezonban. Nekem dissectum garnetem van még pluszba, de az meg sem közelíti színben és a nap tűrésben a tamukeyama-t.
Szia! Nálam minden rendben vele, de holnap jobban megvizsgalom!
Osszessegeben a juharjaim jól birtak a telet, mindegyik rugyezik szépen.
Meg a padlason teleltetett ornatum és katsura is jól van.
A tamut az egyik oázisban láttam.
Szép darab és pénteken labmeret akció lesz ott.
Az én lábam pedig 47-es... :-)
Csak már a hely fogy a kertben...
(a fenyőmulccsal kapcsolatban a nagy juharos könyvemben azt írják, hogy nem ajánlatos ültetéskor a földbe keverni tavasszal, mert bomlásakor megköti a nitrogént)
A tőzeg a legjobb, legalább is szerintem. Hogy kevés? Az attól függ mennyit keversz a földhöz. Én nagy bálás baltikumi savanyú tőzeget szoktam venni (ph 3.5-4). 300 liter kb. 3000 Ft. Elég szokott lenni pár növény alá :-).
Vigyázz azért csak sekélyen kapáld be a felső rétegbe, ne nagyon sértsd meg a gyökereket. Jó alternatíva még a fenyő kéreg mulcs, az is savanyít miközben bomlik és még a nedvességet is tartja. Csak el kell terítened a törzs körül.
Sziasztok! Azt szeretném már tapasztalt fórumtársaktól kérdezni, hogy a földsavanyítást miként szoktátok végrehajtani így a tavasz kezdetén? Vettem tőzeget, de szerintem az kevés, gondoltam még egy kis marhatrágyára, vagy esetleg kénporral. Gondolom mindhárom alkalmazása túlzás lenne, nektek melyik vált be? Én a tavalyi kiültetésnél tettem a gödörbe trágyát és jó tőzeges földet cseréltem , mert az eredeti talaj nálunk inkább agyagos ami nem kedvezne neki.
Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik a télen nem sok ág fagyott el, most már szépen rügyezik amitől kicsit félek, mert ugye még májusban is jöhetnek a fagyok és hát lombosan már kicsit necces lesz.
Hát, 30cm-es még nehezen nézne ki másnak mint kis bokornak... :)
Valószínű, hogy oltott ha faiskolából származik (?), talán mélyebben van a cserépben ezért nem látszik a V alakú sebhely.
Saját gyökérrel, légbujtásos módszerrel nevelni inkább a megátalkodott bonsai-osok szokták, hogy ne látszon a megvastagodott oltás helye.
Attól, hogy félfás még származhat idősebb növényről, az legfeljebb arra utal, hogy az intenzív hajtatás miatt nem volt ideje ősszel beérni a vesszőknek.
De nem akarlak rábeszélni, hogy valóban virágrügyeket látsz. :) Pár hét múlva úgyis választ kapsz...
Ez nem néz ki úgy, mintha oltva lenne, tulajdonképpen nem is faformájú, inkább kis bokor; az egész nincs több 30 cm-nél, de mindjárt a föld fölött elágazik, és egész vékonyak, csak félfásak az ágai.
Van egy icipici japán juharom, ilyen tarka levelü. Olyan kicsi, hogy még nem mertem kiültetni; hideg teraszon telel. Szerintetek lehetséges, hogy virágzik? Piros bimbókat látok rajta és nem hiszek a szememnek.
szia murasake, megköszönöm, ha veszel egy párat, azaz vagy 10-et
itt a "környéken" eddig egyszer sem láttam magoncokat árulni, legközelebb Heves környékén jutottam hozzá, ha jól emlékszem kb. 700 ft volt 2 éves kb. 70 cm-es
mondjuk itt a környéken szerintem max akác vagy nyár csemetét lehet találni :)
szóval tényleg köszi a rámgondolást, illetve a felajánlást
apósomékkal jövő hétvégén találkozunk Bp-en, ha esetleg addig megvennéd, el tudnák hozni nekem, de mivel még nincs kifejezetten ültetési szezon, szerintem ráér, tavasszal úgyis megyünk (vagy jönnek hozzánk)
várom már a tavaszt, hogy lehessen menni a kertbe, remélem minden megmaradt
az eddigi tél nagyon kedvező a sok csapadékkal meg az enyhe hőmérséklettel
Van egy minőségi bonsai olló készletem feleslegben, az egyik ismerősömnek hoztam kintről, de "most nincs pénze"...
Ára annyi, amennyiért és is vettem 15€/db.
Akit érdekel keressen email-ben (nyilvános).
J4ck, találtam egy csemetekertben feketefenyő csemetét kb 40cm magasak, szép bokrosak 20Ft/db! Ha kell veszek egy köteggel, itthon elvermelem míg érte jössz.
Sajnos csak utólag jutottál eszembe, így fényképet nem csináltam róla, de ha kezdődik az ültetési szezon úgyis megyek akácért...
Ha már japános dolgokban gondolkodunk, akkor akinek a lehetőségei adottak (relatíve kis kert, s egyéb komform szituációk)javasolom, hogy építsen teakertet, s játszon egy kicsit a japán teázás gondolatával...Egy jó terrasz-kert kapcsolattal, viszonylag kevés (ám nem cicomákkal telerakott) elemmel elég könnyen megteremthető a filling...
A neten az m1 archívumból elkezdtem előlről nézni, de két rész után lefáradtam...:)
Azért - hamár ilyen "bentülős" idők vannak - valószínű lesz rá időm, hogy átrágjam magam rajta (mert azért csak érdekel...), de megint arra lyukadtam ki, hogy ha japán készít japán témájú filmet, az nagyon gáz is tud lenni alkalomadtán.
Ilyen volt anno Kurosawa Hét szamurája, az is elég "megdöbbentő" volt.......... =8-|
A királyi 1-esen hétköznap du. megy egy sorozat az acu hercegnő. A film enyhén szólva felejtős, de nagyon átjön 19. századi, hagyományos japán feeling, és persze szép kertek is látszódnak.
Én ezt anno így szívtam magamba az oskolában, az viszont igaz, hogy a tananyag nem japán ernyőfenyőre vonatkozott és nem is ilyen sivatagi klímára...:)
Igazad van.
Viszont én (hamár magyarázkodni vagyok kénytelen :) csak annyit írtam, hogy fényigényes és az árnyékot a fal mellett nem szereti.
Valóban a szórt árnyék lesz a legjobb neki... (ez legyen a legkisebb baja Tivnek vele:)
Az esernyőfenyőt szerintem nem kicsit viselné meg, ha teljes napsütésre kerülne, igazából ha dézsában süllyeszti be, akkor a legjobb a túlélési esélye. Én legalábbis a párás-hűvös-savanyú talajú hegyvidéki, erdei közegre voksolnék, szórt árnyékkal, ha ideális ültetési helyet keresnék neki...
Te is jól belenyúltál a savanyítani valókba... Most már a koviubi mellett ezekkel is lehet vesződni. :P
Lassan nőnek és folyamatosan kell nekik a savanyú tőzeg, napra (esetleg időszakos szórt árnyékba) valók. A P. parviflora, gondolom, a kékes 'Glauca', tán az a legszebb, de őszintén szólva, ne rájuk számíts, ha központi elem kell a kiültetésbe, és 6-10 év (ha meg tudod őket addig tartani), hogy egyáltalán jól mutassanak...
Ha pakolgatásban jó vagy akkor semmi vész, mert az ernyőfenyőt az árnyékból pár év múlva ki kell majd venned (kérdés, hogy ő mit szól hozzá akkorra). A fenyők ifikorban még árnyéktűrők, de ahogy haladnak a korral, egyre fényigényesebbek lesznek, a tartós árnyékban (pláne fal tövében) sínylődnek, betegségekre hajlamossá válnak...
Szerintem a fenyőkéreg a teraszodhoz nem nagyon menne, a bazaltzúzalék pedig tovább fokozná a nem feltétlenül feng shui (bocs) szellemben tervezett cikk-cakk közlekedő területek sivárságát.
Ismeretlenül szeretném a segítségedet kérni Picea likiangensis 'Balfouriana' és Pinus parviflora ügyben. (kényesség, talajigény, kiültethető). Előre is köszönöm!
köszi :) igen a juhar az már megvolt, egy brilliantissimum (ha nem jó majd ágiczs kihjavít :D)
most már leredukálódott a meglévő növények köre, egy babérmegy, két kis japáán juhar, meg a csüngő atlasz, de attól nem félek, azt lehet szépen irányítani. a tér minden oldalról nyitott, szóóval nagyobb mint valójában, füvet meg semmiképpen nem szeretnék, pont attól akartam megszabadulni (sikeresen :D).
most azon kattogok, hogy fenyőkéreggel akartam takarni, mellette meg ugye bazalt zúzalék lesz, de ha ennyire minimál kiültetést csinálok (4 növény csak? :D) akkor lehet ott is bazaltzúzalékkal fogok takarni. viszont az előrevetíti azt, hogy akkor nem változatok később, és ha fogadnom kellene akkor magam ellen tennék, pakolgatásban jó vagyok :D
najó, én is lemondtam már róla, van viszont egy klassz dézsám, abba akkor belerakom, később meg lesz helye, 3-4 rhodi társaságában védett árnyékos fal mellett lesz a helye emelt ágyásban, az úgy jó nem? :) agyon avanyított földddel természetesen.
"Ha kitalálom, hogyan tudom fotóim csatolható formátumba áttenni felteszek egy-két képet is."
Két egyszerű lehetőség is kínálkozik: Picasán létrehozol egy albumot, ha sok van belőle, vagy 800*600 pixelre kicsinyítve ide, a hozzászólásaid illusztrálására feltöltöd kisebb csoportokban, és nem felejted el minden kép mellett megnyomni a beilleszt gombot is.
Utóbb láttam, hogy a meglévő fa egy piroslevelű juhar (szép nagyra fog megnőni). Tekintsd adotságnak! Több nagyra növő fát ne telepíts. Amíg ő is növöget, lehet játszadozni köré telepített növényekkel. Én a gyors hatás érdekében gyepszőnyeget is raknék le. Különösen a terasz felé nyitnék.
Kicsit türelmetlenül döntöttél a kiskert növényanyagának összeállításánál, noha becsületedre váljon, hogy előtte érdeklődtél. (Érthető. Egy jól sikerült terasz után helyedben én is szeretném minél előbb egészben látni a kertet is. Nem beszélve arról, hogy itt a tél.) Az elképzelésed, hogy a kapu és a terasz felől is jól mutasson, s a kapu irányából zártabb legyen teljesen korrekt. Két alternatívád van: vagy kiülteted a meglévő növényeid most és majd menet közben, ahogy fejlődnek rakosgatod őket ide-oda, esetleg cserélgeted; vagy elvermeled őket edényeikben télire és érlelgeted az elképzelésed tavaszig.
A meglévő kis fácskát (vérszilva?) becsüld meg, mert mérete miatt már most is kellemes az aránya a teraszodhoz. A szürke cédrus és az örökzöld magnóliák 10-15 év múlva már viszonylag nagy fákká válhatnak, de a kiskert arányaihoz képest még így együtt ültetve is néhány évig élvezhető látványuk.
A japán fenyőt egy nagyobb műanyag konténerben a terasz közelébe földbe süllyeszteném és türelmesen várnám a növekedését, mert így is nagyon szép. Földkeverékét andezit tufa törmelékből és savanyú földkeverékből állítanám össze (van egy nagyon jó minőségű zsákos föld, belga).
Murasake! Páfrányodra a tippem levélformát tekintve megfelel(osztott, szárnyas levél, a Cyrtomium falcatumra hasonlít), kiváncsi vagyok nálad hogyan válik be, nekem is tetszik. Az általam említett amerikai páfrány viszonylag gyors terjedése és igénytelensége mellett a nagyméretű "struktúra" páfrányoktól annyiban eltér, hogy finomabb és kisebb a lombozata, nem tolakodó. A kertemben (ami tájképi jellegű) tetszik, ahogy az aprólevelű, talajra simuló örökzöldek pázsitját itt-ott lazítja, s szanaszét megjelenik az árnyékos kőrésekben.
Ha kitalálom, hogyan tudom fotóim csatolható formátumba áttenni felteszek egy-két képet is.
A bronzosat illetően igazad van, valóban Anthyrium nipponicum.
Viszont a másik tipp biztos nem jó. Olyan a levele mint a gímpáfránynak, csak osztott (mintha 5 kisebb gím levél lenne összeragasztva) és hosszú levélnyélen.
Nekem ellenérzéseim vannak áltálában a "vadul szaporodó" növényekkel, a struccpáfrány is kezd terhes lenni már, pedig az a vadtól még messze van...
Murasake! Köszönöm a páfrányról írtakat, magam is bizonytalan voltam a botanikai nevét illetően. Valószínűsítem, hogy Anthyrium nippomanicum a bronzosan kihajtó kis páfrány. Kemény télen ugyanúgy bizonytalan áttelelése, mint az általad feltett fényképen lévő örökzöld (szerintem Polypodium scoulerié). Lombtakaró alatt elképzelhető. Nálam legjobban az örökzöld vesepáfrány vált be és egy lombhullató amerikai páfrány (nem biztos, hogy Onoclea sensibilis). Utóbbi napon, árnyékban vadul szaporodik, s szanaszét szóródnak a kertben a kis "elevenszült "utódok. Ha szárazság van lehullik a levele, de nagyon gyorsan újból kihajt. Ha valkit érdekel szívesen adok belőle (kezdőknek abszolúte való).
akkor még gyorsan kiültetem :) bár épp most voltam kint és hó van brrrrr kezdődik :) pedig még akarok venni egy óriás zsák savanyú tőzeget és bedolgozni a földbe, mert nagyon úgy néz ki, hogy minden növény kényeske lesz....
Szép ez a magnólia.Én is szeretnék ,csak még nem tudom,hol lesz a helye.
Látom,babérmeggy sövény lesz.Nekem van egy óriási,és metszeni kell,hogy elférjünk mellette.Nem szabad géppel metszeni,hanem egyenként kell ollóval az ágakat.Mert a gép elvágja a leveleket és beszárad a széle.Persze,még pár évig nem lesz erre gondod.
ehh ettől tartottam, hogy nagyon rumlis lesz a kis gyösz :) pont ezt akarom elkerülni, erre lesz előle egy csúcsigényes pár méteres kertrészem :)
másrészt meg két japán juhar, meg három örökzöld azét még csak nem csirkenevelde :)) főleg, hogy kell tíz év míg egáltalán kilátszanak már a földből. addigra meg 47 éves leszek és már a bahamákon élvezem a nyugdíjas éveimet, és azon kattogok majd, hogy milyen pálmafát ültessek .) szóval nekem ötéves terveim vannak max, már ez is, hogy ilyen kicsi növényeket vettem amik lassan nőnek nagy szó nálam :)
meg aztán a csüngő cédrust max "felfutattom" a pergolára amit majd neki építek :))
a fakezelő az remmers teak-öl, egy ötliteres ráment nem valami gazdaságos, de állítólag nagyon tuti. a tanácsodat is megfogadtam, és speckó csavarokkal lett lefogatva, de talán ezt már írtam is egyszer.
Most vasárnapi ebéd után nincs energiám mélyebben beleélni magam, így csak ami rögtön beugrik;
Ha Scyadoptis-t akarsz tartani, nagyon fel kell kötni az alsót! Mindenképpen valami nagy edényben (vagy fóliával bélelt gödörben, de szerintem ebben befulladna) a termett talajtól teljesen elcsatolva, lesüllyesztve bazalttal aládrénezve neveld!
És a lehető legsavanyúbb talajt gyúrd össze neki és csak esővízzel locsold (plusz ecetes oldat). Őszintén drukkolok, hogy megmaradjon, és ha "száz év után a kis gyösz" még él, akkor én is fontolóra veszem a beszerzését. :)
"mindez kb 10-12 négyzetméteren, de szerintem nem lehetetlen :))"
Nem hát, sőt a faiskolákban is van erre példa, hogy egy asztalnyi területen 10-20 növény is megfér...:)
Mondanék egy igazán provokatívat, egy marék kukorica is elfér a tenyérben, mégsem gondolja senki, hogy ettől nagyobb helyet nem is igényelnek soha, ne'? :))
Nagyon szép a teraszdeszkázásod. Miféle lazúrral kezelted?
köszönöm a gömbkőrises válaszokat, érdekes mennyire más szempontból nézzük ugyanazt a kérdést :)
és ismét kérdeznék, kaptam egy japán ernyőfenyőt (képtelen vagyok még leírni is a latin nevét), mit kell tudni róla, mert egyelőre nem tudok vele mit kezdeni :) ahogy nézem, kb. ötévente nő fél métert ha jól érzi magát, és savanyú talajt szeret, de már itt van nálam, és ahogy nézem ha aranyból lenne is olcsóbb lenne, szóval visszaadni egy ilyen drága növényt, főleg, mert pont azért kaptam mert tudják, hogy szeretem az ilyesmit :) nehéz. fő helyre raknám szívem szerint, csak félek száz év amíg a kis gyöszből lesz valami, illetve fogalmam sincs mekkorára nő vajon.
a kiskerthez megvan a növényanyag, már csak el kell rendezni, a következők vannak:
ap skeeters boom
ap fireglow
cedrus atlantica (vagy deodora, nincs rajta cetli még döntetlen nekem, hogy melyik) glauca pendula (igenigen még egy ezer évig fejlődő kis gyösz jesszzz :D)
purnus l. baumgartner
juniperus conferta schlager
japán ernyőfenyő
(ja és van benne már egy Acer pseudoplatanus Brilliantissimum)
mindez kb 10-12 négyzetméteren, de szerintem nem lehetetlen :))
szóval ez amolyan ezüst bordó beültetés lesz, háttérben babérmeggy sövénnyel, amibe beékeltem egy cornus alba sibirica-t, hogy télen ismételjen egyet a japán juharokkal.
Az Államok északnyugati része (Oregon, Washington állam) nagyon hasonlít Japán klímájához, csapadékos hűvös nyarak, enyhe telek, savanyú talaj, kvázi még szebben színesednek ott a növények. Jó lenne eljutni egyszer oda is :-)
Én ezt a juhart láttam már rengetegszer lefényképezve, nem tudtam, de úgy néz ki ez is ott él:
A gömbkőris mediterrán jellegű (bőrszerű levele van) városi terekre, megfelelő helyekre jól illik, kicsit nagyobbra nőhet egy idős gömbjuharnál. A gömbjuhar szélsőségesen száraz helyek kivételével nem kényes, üdébb hangulatú, mint a kőris és az apró énekesmadarak (sármány, zöldike,...) kedvenc fészkelőhelye.
A gömb kőris elég nagyra nő,lehet,hogy nem fog elférni. Tatabánya és Környe közt van az út mellett gömb juhar,évtizedek óta,nem hiszem,hogy kényesebb lenne,mint bármelyik fa. Környén meg gömbkőriseket ültettek,nem is olyan rég,és már nagyobbak,mint a juharok.
Tatabányán egyébként Kanzanok is vannak az út mellett,lehet,azért nem becsülöm ezt a fajtát. Valahogy átlagosnak tűnik,ha sok van sorba ültetve.
Valamelyik csomagküldőtől rendeltem (talán Siebherz). A neve már feledésbe merült, de a bilétája megvan még valahol...
Nagyot nem mutat, de én szeretem, mint általában a páfrányokat. A neve már feledésbe merült, de a bilétája megvan még valahol...
Nem kedveli a tömör talajt, ezért olvadás után kapirccsal körben meglazítom és litván tőzeget szórok köréje. Évente egy-két alkalommal 0,1%-os (10l-es kannába 1dl 10%-os ecet) töménységű ecetes locsit kap, ennyi. Ezt egyébként a japán eredetűek mind meghálálják, ha van türelme valakinek ennyi vizeskannával széthordani.
Viszont a múlt hét végén vettem egy érdekeset, aminek nem volt táblája, holnap berakom a képét, hátha felismeri valaki.
Lehet téged jobban megérintett, mint engem, mert most hirtelen nem rémlik ilyesmi :)
Mindenesetre tényleg jól fejezted ki magad a "dögös"-sel, viszont kicsit túlságosan is az nekem.:)
Mekkora eltérés lehet az egyes juharfajták levélrügyei között? Hétvégén néztem, hogy a garnetnek mintha nem is duzzadt volna meg a hónaljrügye, sőt, inkább elszáradtnak tűnik, miközben a többi juharnál olyan életerősnek tűnnek. Lehet, hogy később nyílik és ezért, vagy már le is mondhatok róla?!...
Alig várom a tavaszt, hogy meglássam mennyi növény maradt életben.
A gyertyánokat kipótoltam, ültettem kb. 150 tövet. Ha jövőre se lesz belőle semmi, akkor nagyon szomorú leszek.
Szerintem a japán juhar nagyon szép, de meg kívánja azt, hogy legyen még egy két társa a japános hangulathoz. Ugyanakkor relatíve kényes és lassan is nő (egy élvezhető nagyságú példány ára 10-20000HuF).
A leírt szituációban szerintem jól mutatna egy csüngő koronájú japán akác is( 2m-es 20.000HuF), az jobban elbírná a határozottabb megjelenésű terülő borókát is. A hangulat hasonló lenne. (Egyébként a japán juhar közelében ültethető lenne a terülő boróka, talajra símuló, gyengébb növekedésű szüke változata, nálam nagyon szép. Célszerű lenne közelükbe egy nagyobb követ is odavarázsolni.)
"alapvetően terülő örökzöld felé (gondolom ez "fölé" akart lenni:) növő fácskákban gondolkoztam idáig, (az ászt megadom, de nem értem miért nőné túl egy terülő örökzöld a felfelé törő bokrot/fácskát?"
A képen a válasz.
Nagyon sajnálnék egy jj-t beültetni egy ilyen agresszíven terjeszkedő, zárt, eszméletlenül sűrű növény kellős közepébe. Ha nyúltál már bele egy ilyen boróka belsejébe, akkor tapasztaltad, hogy milyen kedvezőtlen körülmények vannak a talajon bármi más számára.
Mindenfelé legyökerezik és teljesen szárazra szippantja a talajt, nem beszélve arról, hogy állandóan szúrja, irritálja a kezet, amit ha hiszed ha nem, a kis jj a vékony kérgén keresztül ugyanúgy érezne, (biztos láttál már összeérő korona részeket, ágakat, ott is előbb-utóbb az egyik - vagy mindkettő - "visszavonulót fúj", ergo elszárad).
Aztán már csak egy apróság, a fának a töve nagyon fontos, hogy látszódjon! Mért kéne nyakig eltakarni?
- a magnólia úgy jött sövénynek, hogy szinte ingyen kaptam volna akármennyit és azért nem nő az olyan gyorsan, de ez a magról kelt dolog lelombozott kissé
- nem szigorú japánkertet szeretnék, csak kis hangulatot elcsípni, de ez a topik állt talán legközelebb a terveimhez, meg úgyis itt van mindenki akinek adok a véleményére :)
- kis alapterület, háttérben valamilyen sövénnyel (valószínű tiszafa lesz ha ki merem várni) két nézőpont nehezíti, az egyik a kertkapu bejárat, a másik a terasz, mindkét oldalról mutatnia kell, illetve takarni is szeretnék.
- alapvetően terülő örökzöld felé növő fácskákban gondolkoztam idáig, (az ászt megadom, de nem értem miért nőné túl egy terülő örökzöld a felfelé törő bokrot/fácskát? :) ergo a japán juhar helyett akár egy vagy két oszlopos örökzöld plusz egy nagy bokor is lehet, nincs még konkrét terv.
- fotózok majd, de ma nem volt kedvem kimenni a házból:) viszont tegnap lőttem egy képet, na pont ilyen alapot szeretnék:
- minden tanácsnak örülök azzal a kitétellel, hogy lehet egyáltalán nem azt fogom csinálni, viszont ez nem semmibe nézés, de mindenki ennek függvényében tegye meg a tétjét, kimenettől függetlenül tágítjátok a látókörömet, amiért nagyon hálás vagyok. - ez egy kis használati utasítás hozzám :)
TiV! Murasake tanácsait megfogadhatod, de tényleg a helyszín, a szituáció alapján lehet ötletet adni. Néhány észrevétel: az örökzöld magnolia abszurd ötlet, szoliter kiültetésre való és óriásira megnő;a kövektől nem kell félni(japánkertben nélkülözhetetlen és soha sem elég)mozgatásukkal kapcsolatban egy szobrász barátom mondta " nem kell erőlködni, csak gondolkodni". A japánkertben minden növény "egyéniség", s a karakterét mindig valami komplementer emeli ki. Lehet utóbbi kő, holt faág,... s többnyire növénytárs.
"ja és mégvalami, láttatok már olyan magnolia grandiflora-t aminek nem bronzos a levélfonákja? meghülyültem és sövényt fogok csinálni grandiflorából :))), de olyan növény van a kezemben aminek ugyanolyan zöld a fonákja mint a levele és én ilyet még nem láttam,"
A magról vetettem, sajna mind olyan lett kb. 20 tő. Szerintem közel sem olyan szép mint a sötét fonákú . Ráadásul a tél is mindig jobban megviselte, mint a sötétet. Tél végére mindig elveszítette a lombozat java részét, ami megmaradt az is foltos volt. Elajándékoztam pár év után az egészet.
óóóó hát éppen visszafogom magam :)) buxust semmiképpen sem szeretnék, meg sziklát sem, ismerve magamat, egyrészt a logisztika (és az ára) miatt sem, méásrészt már előre látom, hogy egy tonnás kövek felett vakargatom a fejem, hogy akkor most hogyan is rakjam arrébb :)
Csak a példa kedvéért; töltőnek esetleg a már unásig használt buxuson kívül próbáld meg valamelyik csenkesz fajt, csoportokba ültetve, néhány(!) szikla társaságában. Ez is örökzöld, és gond sincs vele
a zavar ott van, hogy alj/szegély növényzet részen még nagyon nem tudom mi legyen, ezért csapongok. és pont ezért jók az ilyen megerősítések, mert valahogy nem érzem az együttállást a füvek/sások meg a japán juharok között. ezért is keresgéltem tovább, és találtam rá a terülő borókákra, szóval vagy egyik vagy másik, nyilván az utóbbi. ja és azt még nem mondtam, hogy erőteljesen szeretném eltolni örökzöld irányba az előkertet, de gondolom ez már kiderült, amit fellazítanék valami könnyed habitusó bokorral kis fával.
és a magnólia kimaradt, csinálok majd képet, mert kétségeim vannak, hogy egyáltalán magnólia-e :) kb 1.40 széles helyem van a "sövénynek" ami igazából nem sövény lenne csak kb 6-8 darab, egymástól másfél méter táolságra ültetett bokor, viszont csak oldalról tudsz ránézni, ergo elég egybefüggőnek látszana. nem tudom érthető volt-e amit írtam :)
ja és mégvalami, kérlek tedd hozzá az egyéni dolgaidat is, szívesen hallgatom, még az sem kizárt, hogy meg is fogadom :)) szóval mit csinálnál te azon a kis területen? :)
Ha csak ilyen csíkosban van ez a sásféle én meggondolnám a szintén színes jj-k mellé tenni, nekem kicsit cigányosnak tetszik, sok a "vibrálásból".
A skeeters broom- ról csak annyit tudok, hogy tetszik, bár a gugli nagyon változatosan mutatja be, nem egyszerű eldönteni melyik is a valódi. Ha tényleg "kapsz" ilyent akkor ne gondolkodj, nagy rizikót nem kell vállalni...:)
Úgy látom a sáros és semmitmondó 'emerald lace' képben megláttad azt ami lehet a jövőben és ami nekem is ugyanúgy megtetszett. :)
Az oridono nishiki nekem abszolut kerülendő amellett, hogy a tarka, eleve nem tetszik, ez még csak hagyján, de ezek a torzult levelekkel olyanok mintha vírusfertőzött lenne, beteg benyomást kelt.
A magnolia ha nyírva lenne, biztosan jól mutatna (mint írtad is, akár a babérmeggy), de mivel hajtáscsúcson, azaz a csúcsrügyön képzi a virágrügyeket, valószínű a virágzást elfelejtheted. A nyíratlan "sövény" meg borzasztóan helyigényes, nem hinném, hogy beférne úgy az előkertbe.
A borókához nem tudok mit, de valamiféle "zavart érzek az erőtérben", mert ebben a hsz-ben a sást, a következőben meg a borókát akarod szegélynövényként... (?)
Azt hiszem minden "tétel" érintve lett... :)
Mivel a helyszínt Te ismered, magadat és ízlésedet szintén, én tanácsot nem adok, csupán egy másik szemszögből próbálom láttatni a dolgot...
mégvalami, esetleg juniperus chinensis gold coast szegélynövénynek? nem akarom túlbonyolítani az előkertet, valami terülő örökzöld, amiből pár japán juhar nő ki ez most az alap terv.... plusz esetleg egy kis itató szerűség de a vízzel egyelőre hadiábon állok. a házfalra meg borostyán.
mit gondoltok, japán juharok mellé oda lehet rakni szegélynövénynek a "carex shimensis evergold"-ot? tényleg örökzöld ez a sás? a viakolor mellé rakám szegélyként buxus és társai helyett....
illetve véleményt kérnék, az ap skeeters broom-ról, meg az orido nishiki-ről mennyire golyóállóak ezek, kapnék belőlük ha kérek, 50-60 centis növénykék. plusz kapok egy emerald lace-t de arról nem kérek véleményt, mert már beleszerettem az itteni fotók alapján :)))
attól félek, hogy a bordó-sárga vonalba az orido nishiki nem fér bele, viszont van ugye egy hakuro nishikim, ami mellé meg passzolna, csak nem tudom mekkorára nő.....
(ezek mind az előkerti részhez mennének szerintem)
ja és mégvalami, láttatok már olyan magnolia grandiflora-t aminek nem bronzos a levélfonákja? meghülyültem és sövényt fogok csinálni grandiflorából :))), de olyan növény van a kezemben aminek ugyanolyan zöld a fonákja mint a levele és én ilyet még nem láttam, állítólag valami magyar nemesítés.... mintha babármegy lenne..... hallottatok már ilyesmiről?
ja de most pl. kaptam két darab magnolia grandiflora-t, egy kis fügét, meg egy corbus alba sibirica-t, érdekes mix, kidobni meg nem fogom tuti :) nem egyszerű az élet (nagy sóhaj szmájli)
Az ember személyiségének 80%-a 3 éves koráig kialakul. A darus valahol ott siklott félre, ezért is engedtem el a fülem mellett a véleményét. Menthetetlen, lemondtam róla...:)
Valóban fekete fenyők, jól látod, és tényleg nem volt könnyű a gyökerek kötözése. Sajnos homokos a talaj alsó része, könnyen szabaddá válik a gyökérzet.Először körbebugyolálták a körbeásott fát, aztán eldöntötték, és úgy varrták be a fenekét.
Tiszafa labdája túl nagy, sok teret elvesz a ház elől, nagyon ránehezedik az épületre, plusz állandó gondoskodást igényel a földlabda. A sírás kockázatával régóta számolok. A darusnak mutattam a feladatot, aki nemes egyszerűséggel annyit mondott: ki kell vágni ezt a tuját... Nem fűztem hozzá semmit, teljesen más síkon mozogtunk. Elvállalta persze, de barátok nem leszünk.:)
Nagyon ígéretes fenyők, ügyesek vagytok, hogy egyben maradt a földlabda (hogyan csináltátok??)
Holnap úgy néz ki nem fog esni, én is kiszedem a gyertyánokat, még jó, hogy a lombosoknál nem annyira létfontosságú, hogy földlabdával legyen kitermelve.
Biztos, hogy jó ötlet bolygatni azt a tiszafát? Nehogy sírás legyen belőle... A köré épített bárpult mért lett elvetve?
Ma kertészkedős idő örvendeztetett meg bennünket. Egy barátommal szedettünk ki néhány termetesebb, de még kezelhető méretű erdei fenyőt. Közben meglátogattunk egy-két közeli bányát. Folyt a nyálam némelyik big bonsai alapanyagért:(.
Ágicza, Murasake, eldőlt az ominózus tiszafa sorsa. Ásunk egy nagy gödröt, és letesszük a földszintjére. Majd dokumentálom, nagyon tartok a munkától, hatalmas a labdája...
Ez pedig a kert Szent-András törésvonala; itt mindig "mozog a föld". Valamiért nem tudom belőni mi, hogyan legyen itt...Ez kb a 7.-8. variáció (egy éven belül ez a harmadik), de jön a következő. Ha nem esik, vasárnap erre a helyre szánom a két kajla gyertyánt:
Az emlegetett 'emerald lace', de képen megdöbbentően semmit nem mutat. Vagy a fotó nagyon gyenge, vagy én voltam-vagyok elfogult vele...
A levele olyan filigrán mint a seiryu-é, csak ennek abszolút ernyő formájú a habitusa. Élőben mindesesetre sokkal szebb és érdekesebb. Remélem nem nevetnek ki, hogy ezt hoztam fel tegnap egyik örömforrásnak...
Ez meg a Robi által küldött 'little princess'. Nálam nem nőtt, de így is elégedett vagyok vele, örülök, hogy él, pofás kis fa:
Egy régi beígért tartozásom Agicza felé, amiért is sűrű elnézést kérek...
Sajnos már nem a top kinézet, víz sem volt a tál kisebbik rekeszében, ráadásul egy csúnya nagy műtét helye látszik a tőnél; egy dudor lett leoperálva, nem is értettem miért, ez egy taxodiumnál - szvsz - teljesen természetes.
De a fajtára abszolut jellemző az alakja, simán elfogadnám. :)
"A kertészkedést neked emberiség elleni bűntett hanyagolni :)"
Hát ezért is fogtam bele ismét, nehogy már az én lelkemen száradjon, hogy a világ rossz irányba tart...:)
Egyébként valóban ez már kényszerpálya, mert a természetes nyíratlan formán nincs hiányérzet, de a formára nyírt igen elhanyagoltnak néz ki ha "kiszőrösödik".
A cicák már ismét csak egyes számban, sikerült gazdát találni a kicsiknek még időben. Jaja, maine coon.
Igen, jól emlékszel Én kerestem beni otake-t, sajna még nincs. Valószínű emiatt is tetszik ez a Te 2 fajtád, mert ilyen "bambusz" levelűre ácsingózom. Kiváncsi vagyok az esmerald lace-re is.
Való igaz, ha ilyen meleg nyarak lesznek, ráadásul ilyen aszályos, akkor egyre nehezebb lesz a juharokat -no meg majd mindegyik növényt- jó formában tartani.
A kertészkedést neked emberiség elleni bűntett hanyagolni :)
A kinshi meg a red pygmy leginkább a beni otake-ra hasonlítanak (csak kisebbek). Korábban sokkal keskenyebb - szinte cérnaszerű - levelűek voltak, majdnem csak a levélérből állt a levéllemez. Idén direkt "bambuszosak", lándzsa alakúak.
Egyébként sikerült szerezni beni o.-t? Mintha rád emlékeznék tavasszal, hogy lelkesedtél érte...
Egy új fajta (számomra) okozott örömet a színével és alakjával, az 'Emerald Lace'. Holnap lefotózom, mert érdemes, szinte hiánytalan még a lombja, ellentétben a többivel amik már gyakorlatilag kopaszok.
Hogy miféle terveim vannak? Árnyékot "csinálni" ahová csak lehet, mert nagyon besütött az idén. Két nagyobb gyertyán lesz behozva az erdőből ehhez, az oldalkertbe - a két ház között - meg a juharokból valami alagútfélét kialakítani (bár ez már csak rajtuk múlik, legfeljebb siettetni tudom valamennyire jövőre).
Az idei fejlesztés eredménye egy nagyon szép fa burkolat a melléképület oldalára és a tető belső oldalára. Egész jól sikerült (még nekem is tetszik:), de el is ment vele rengeteg idő. Most a folytatásban éppen ez a tető alatti mettlachi lecserélése kezdődik az egész beton aljzat feltörésével, amint találni fogok megfelelő teherbírású párnafát alá; vagy félbevágott akácrönköt vagy talpfát mert erre lesz a deck rászerelve, kb 30m2. Muszáj ilyen durungokat alátenni, mert a kocsival azon keresztül állok a garázsba és nem szeretném jövőre gyógyítgatni a megsüllyedt,behajlott placcot...
A fokozás most már tényleg csak "polírozásból" áll, apróságokkal gazdagítom még a kiültetést, mint moha, kígyóbajusz (bonsai-osok biztos ismerik), páfrányok tőosztása, ilyesmi. Azért vannak még olyan területek, zugok, négyzetméterek, amik nem az igaziak. :))
Ja, és még a bonsaitartó is rekreáció alatt áll, a sok különálló "kakasülő" helyett két különböző magasságú, hosszú asztalt csinálok, mert már csak a földön férnek el...
Az idén nyáron elfordult a fókusz egy "kicsit" a kertről, talán észre lehetett venni a fórumon is, hogy nem voltam olyan aktív... Néha kell más iránt is érdeklődni, mert meg lehet az állandó palacsintától is csömörleni. De most ősszel megint benne vagyok, fene se érti (néha még én sem magamat:)
Az idénre kb ennyi, ez erre a kis időre tél beálltáig azért nem olyan kevés...
Virtuálisan végigjártam a kertedet (a japánkert 2012 tavasz). A formára nyirt növények és a különböző juharok, pl. a kinshi, a red pygmy nagyon tetszenek. Őszinte elismerésem.
Egy kert soha sem készül el, de Te hova tudod még fokozni, mik a tervek?
Általánosságban, a napon jobban és szebben színesednek. Szerencsés vagy, hogy a tied árnyékban is szépen színesedik. Mi volna ha kapna némi napfényt:-).
Korán ítélkeztem az osakazukival kapcsolatban. Már-már majdnem megbántam , hogy kiültettem. A mély bordós - barnából két hét alatt ilyen lett :
kellett neki egy kis fagy, és utánna a napsütés ,hogy átvilágítsa a leveleket. Igazából az a titka az egésznek , hogy alulról kell nézni a fát, tehát mert akkor látni igazán a vörös színt, ahogy a nap átsüt a leveleleken. Nagyon szép, de ehhez a fának túl kell nőnie a szemmagasságunkat, hogy ilyen nézetből láthassuk. Addig nem marad más hátra, mint hogy letérdelni elé :).
a little princess nálam is szépen fejlődik. Sok új levelet hozott, a meleget is jól bírta.
Viszont a Beni Maiko (amiről új sejtem, hogy rossz cimkét raktak rá az Oázisban és az valójában egy Beni Komachi) eléggé elhagyta magát, ahogy a kezdeti hatalmas növekedést követően a trompenburg is... viszont ami pozitív csalódás, és nagyon virulensen fejlődik az a Beni Schischihenge! Rengeteg levelet hozott, és nagyon szép!
Szóval a kerti óriás bonsaiodra visszatérve, tetszik, és feleségem is odavan érte, de hogy hozzuk el Bajáról Dunavarsányba....hát főleg ezen agyalok. Meghogy nem kellene ezt kora tavasszal költöztetni inkább...
Szia, amíg gondolkodsz, elmondom, hogy a little princess jól van, amire egy garast sem tettem volna ebben a tomboló nyárban.
Most kezd talán helyrezökkenni a talaj vízháztartása, hiába volt a sok locsolás akkor. Ebből a sok vízből csak egy vagy kettő lett volna július augusztusban... :-/
A legszebb gyertyán bonsai-om is nyekkre ment, amikor már a gyönyörű edénye, akadama földdel is megvolt. :((( Bár az okát számomra is homály fedi, mert nem a vízhiány volt az biztos. Nagy veszteség...
Egyébiránt, ha már gondolkodsz, szerintem az sem ördögtől való, ha valamiből pár van... Úgyhogy gondolkodj az elsőn is megéri (ha mindkettőt viszed)
Valamint egy új "elem" is piacos, kb 12 éves többtörzsű nyírfa magonc nőtt bele, borostyánnal együtt. Kb 2.5 m hosszú akác törzs, tehát korhadástól nem kell tartani, súlyra is elég tekintélyes, elég macera volt a fotóhoz kiemelni a helyéről.
Szép. Az elején az én osakazukim nagyon sötét volt, inkább barnás bordó. Már - már megbántam ,hogy kiültettem és nem hagytam dézsában, de ahogy a múltkor bejöttek a fagyok az én barnás-bordós osakazukim is mintha menne át pirosba, de még nagyon messze van az élénk vöröstől.
Én is védett helyre, a kertbe süllyesztem ki az edényes növényeket. A nagyobb cserép lombbal töltött zsákba csomagolása akkor válik be, ha alulról is védett az edény (vastagabb deszka, hungarocell,...).
Az őszi szineződésről...Általában napos helyen színeződnek szépen a fák. Magam részéről a túl kifinomult japán kerteket nehezen tartom megvalósíthatónak (elsősorban azért, mert annyi időt nem fordítunk rá, mint az évezredes tradíciókat folytató japánok).
Én a rusztikusabb megoldások (magyarított) japános kertek híve vagyok. Kedvenc japán "jávorfám" az aconitifolia. Ennek a fácskának kissé ujjasan páfrányos levelének a levélnyele fakadás után is gyönyörű piros (egyébként ez jól bírja a tűző napot is). Nálam az idén félárnyékban sötétbordóból narancssárgába változott őszi lombja.
Áh, ne is mondd a ginnalákat, undokul kéreti magát a legszínesebb ruhájában szinte minden fotón, ami fellelhető róla, aztán amikor a gyanútlan felhasználó elülteti, akkor döbben, hogy a világító narancsvörös lomb 10 napig sem bírja ki. Amíg meg nem fejlődik 30-40 éves, több törzses fává, addig meg egy jellegtelen, útszéli bokorfa... De szerintem ezt minden kezdő juharos megszívja.
Szvsz az A. buergerianum sokkal életképesebb alternatíva, az tényleg egy hónapig is képes elhúzni az őszi színeket, igaz, nálam már szeptemberben elkezdi a pirulást....
Persze, meg a négy sarkából is a világot, na de mi ebben az újdonság? ;P
:))
Triffidet meg nem filmen, írásban, különben nagyot lehet koppanni... :S
megtörtént...
Nálam, bár színesek a fák, de korántsem hiánytalan a lombjuk. Az idén hasonlítanak a (volt) ginnala-kra, amint szépen bevörösödnek már potyog is a levél róluk...
Minden évben ugyanaz, mégis mindig másként... bár ezt akár pozitívan is lehet felfogni... sőt.
Persze, meg a négy sarkából is a világot, na de mi ebben az újdonság? ;P
Triffidet meg nem filmen, írásban, különben nagyot lehet koppanni... :S
Juharilag azt hiszem, vége a szezonnak, lent vannak a levelek. A Butterfly nem színesedett, és a Katsura sem, utóbbin kissé elszontyolodtam, a Beni Maiko meg még csak most próbálgatja a szárnyait, de az legalább mutat némi színt - és eddig hiánytalan lombot is.
Bocsánat éppen Te írtad, hogy a vadszőlőre mindig lehet számítani színügyileg. Afféle "önmetszést" meg, én ki se' tudnék találni, ilyent csak a scifi-kben...
(valamelyik nap volt a tv-ben A Triffidek napja, hát így filmben...:-/, kb egy órát bírtam belőle)
Sosem tápoztam, én már beletörődtem (tehetek mást?), hogy ez a növény nem működik mindenben elvárhatóan.
Az én tricuspidátám sem színesedik. Teljes napon van ,de tiszta zöld még. Lehet,ez egy kinemesített példány.:-) A tesómnak a perzsa varázsfája nem színesedik,lehet ő is kifogott egy különleges példányt.
nekem is megbízható, bár most lekapkodta a szél a nagyját. el is nyomja a sima ap-t ami előtte van. (ez kb egy hetes kép) háttérben az orange dream, idén nem tündököl annyira.
"Ami azért furcsa, mert a háromujjúból eddig csak ezerszínű őszit láttam eddig..."
Ez azért van, mert még nem voltál nálam... :))
"Nem lehet, hogy nem kapott még fagyot, és azért hiszi, hogy még csak szezon eleje van?"
Nem tudom mit hisz, minden évben ezt csinálja sajnos. Orrolok is rá ez miatt, mert elméletileg a vételárban benne kellett volna lenni az őszi színnek is. ;)
(ilyen furcsa ország ez; a disznóhús bevörösödik akár a marha - ha hallottál erről ott kint - aminek meg az lenne a dolga, az meg csak szenvedve pirul...)
Ami azért furcsa, mert a háromujjúból eddig csak ezerszínű őszit láttam eddig... Nem lehet, hogy nem kapott még fagyot, és azért hiszi, hogy még csak szezon eleje van?
Az ötujjú meg nálunk nem csak napfényben, de árnyékban is gyönyörűen színesedik, csak másképpen: a napon levők sokkal hamarabb beindulnak és mélybordó színig meg sem állnak, az árnyékiak bő két lemaradással követik, miközben pasztell-árnyalatokba öltöznek. De ha egy nagyon hamar érkező, komoly fagy nem viszi őket le zölden, akkor minden évben hozzák a formájukat.
"A vadszőlőre viszont minden körülmények között lehet számítani."
Szia, bárcsak így lenne! Ami az én kerítésemen "fut", még sosem sikerült egy kis erőlködős "zöldespiruláson" kívül másra bírni (miközben erőteljesen koncentráltam rá:), pedig én is direkt ezért választottam. Már-már úgy tűnik bepirosodik, de csak stagnál a színe, egészen a fagyokig, aztán csörgős barnára száradva potyog le... :(((
Lehet, hogy nekem adták el anno ezt az egyetlen peches növényt. (?)
Jobban jártam volna, ha a P. Tricuspidata helyett hoztam volna be az erdőben tömegesen előforduló Quinuiefolia-ból, csak már akkora ez a tő, hogy nem akarom bolygatni...
Szóval, nem mindig lehet a vadszőlőre (sem!:) számítani...
Ja, hát ősszel sztem verhetetlen... Csak ami az orrunk előtt van és szinte a mindennapok része, azt hajlamosak vagyunk nem észrevenni. Már több éve ácsingóztam egy hasonlóan szeldelt példányra, amikor Libus megszánt néhány gyökeres tősarjjal és ez lett belőle, ezer köszönet neki. :)
Szerintem első évben még nem kell csodára számítani, egyrészt, a növénynek el kell helyezkednie, aztán azzal van elfoglalva, hogy a tápanyagot hasznosítsa, és minél több van neki, annál többet akar raktározni, tehát a levelek addog 'dolgoznak', amíg az idő engedi, és akár zölden le is hullhat, amikor már elkerülhetetlenül szezon vége van. Nézek régi felvételeket, hátha sikerül egyet túrni az archívumból.
Ez a zölden maradunk c. feature az ezüst lombú jószágoknál (nem juharról beszélek most) nagyon feltűnő: zsályának, levendulának, ezüst díszkörtének minél több nedvesség és kaja jut, annál zöldebb a színe, ami esetükben ugye totál szívás... :PP
20 liter marhatrágyát egyetlen tőre??!!? Az a csoda, hogy még nem égett le a komplett gyökérzete... Ásóval mérve egy púpozott vagy max két csapott bőven elég tövenként, indításnak! (Ha a Flora@sca porítottról beszélünk, mert natúrban egy ásónyi is néha sok, ha nem kellőképpen érett...)
Óóó! Az a juhar! Gyönyörű. Az enyém az idén még egy szemet sem színesedett. Félek, hogy rájön a fagy, és lemegy szín nélkül. Először, amióta megvan. Pedig ilyen szokott lenni:
Az enyém mély bordó, és már elég sok levele megpöndörödik és barnul a széle :((( Pedig nem is most ősszel lett ültetve hanem tavasszal, és mindent megkapott ami csak kell, 20 l marhatrágyát, savasföldet, tőzeget... állandóan ment a locsoló szóval most elég hálátlan ebben az évben. Mivel mellette két Orange dream is van elég közel, már nem bánom, ők elég jól elkezdtek nőlni, legalább az őszi színük is szép, pedig aztán őket 30 cm-esen ültettem ki az idén!
Gyönyörűűű! Hát az enyém messze nem ilyen, pedig egész szépen bírta a nyarat. Abban az évben amikor kiültetted, akkor is ilyen vörös volt, vagy ez függ attól is hogy hány éve van kiültetve?
A töve körül halmozz fel falevelet és egy két fenyő ággal súlyozd le, hogy ne fújja szét a szél. Esetleg -bár Én nem szoktam a juhart- lehet kapni a barkácsáruházakban, legutóbb a lidl-ben is láttam, növénytakarót, ami nem fólia!) azzal betakarod annyi bőven elég és nem fog befülledni alatta.
Nálam is szépen színesedik az osakazuki, a shin deshojo, a dissectumok közül a tamukeyama ( a dissectum garnet a fasorban sincs mellette) Igazán mégis az amitől nem sokat vártam, a seiryu viszi a primet, gyönyörű narancsos vörös színbe fordult.
Egyébként is nagyon különleges növény, a finom kis szeldelt levelei egyáltalán nem égtek meg, a legkisebb perzselődés nyoma sem látszik rajta, pedig full napon volt. Tudomásom szerint az egyetlen szeldelt levelű ami nem csüngő hatású, hanem felfele növő fajta.
Első japánjuharnak tökéletes, nem igényel sok gondoskodást, bírja a napot és gyönyörű ősszel, nem mellesleg nagyon könnyen szaporítható dugváyról (míg a többi koránt sem)
Az idén valóban nagyon szépen színeződnek a fák nálunk. Ez a tálban nevelt ismeretlen fajta a kedvencem, de nagyon szép a garnet, seiryu és osakazuki is.
Sziasztok, nekem is AP Ornatum van, tavasszal vettem. Itt van néhány kép:
tavasz:
nyár:
ősz: Őszi képet ma fotóztam. Normális hogy ledobta szinte az összes levelét ilyen hamar? Sajnos nem sokat nőtt egész évben, nem tetszik a hely neki. Remélem nem szárad el. Télre mit tanácsoltok? Takarjam a tövét? Vigyem be ha kemény minuszok lesznek? Kiültetni nem fogom, dézsában fogom nevelni.
Inkább csak finoman a tetejére szórva, a tél úgyis bedolgozza, a hólé bemossa a megfelelő helyre, így biztsoan nem égeti meg a gyökérzetét és eltelik fél év, amire a növénynek valóban szüksége lesz rá. Az áttelelésnél ha megfelelő gyökérzettel rendelkezik alapból, jó földbe kerül, megvan a rendes mulcsolás, akkor illene megmaradnia.
Örökzöldeket szoktak a téli nap ellen raschel hálóval árnyékolni, hogy a párolgást csökkentsék és a nagy hőingástól meg ne repedjen a kérgük, de én eddig csak a sajátjaimon láttam, hogy itt-ott felhasadt egy-egy rövid szakaszra a kéreg emiatt. Viszont az szépen be is forrt a következő szezonban, de lehet, mást ez nagyon zavarna, illetve kórokozók melegágya lehet kevésbé szerencsés esetben. Na de ez már szerintem a túlpátyolgatás minősített esete, szóval... :D
Az jó eséllyel bírni fogja, csak az ültetőgödrébe ne menjen túl sok lazítóanyag, alaposan belocsolni, na meg mulcsot rá a végén, nehogy kiszáradjon a télen.
Ha a 'másik' a másik vörös akart lenni, az meglepő módon egy fehértarka, amitől nem is várná az ember, méghozzá az Asahi Zuru. Nem olyan szép nyáron, mint az Orido(no) Nishiki, és az új vesszők sem lazac-korallvörösek, de ősszel ezt műveli...
A többi tarka ilyenkor még a fasorban sincsen, ld. kettes kép...
gondolod? Hát nem tudom. Tavasszal nem volt szép ahogy jöttek a levelei olyan volt mint aki épp a kihalás szélén jár, aztán mire kezd javulni addigre égeti a nap, és mire jön az ősz maga finálé... megint nem szép. Lehet hogy túl sokat vártam tőle. Olyan szép képeket, fotókat néztem róla mielőtt megvettem, de mi ebből a tanulság? Ősszel kell növényeket vásárolni, ilyenkor. Akkor nem érhet nagy meglepetés.
Hát az lesz. Csak azt sajnálom , hogy a kert egyik leg frekventáltabb helyét adtam nagy bizalommal az osakazukinak aki neki sokba is került, viszont kárpótol az ezer valahányszáz forintos orange dream-em amit az Obi-ba vettem gyönyörű szép nagy lett mellette és a lombszíne is szép :). Tehát nem biztos ,hogy a drága mindig a jobb !
Tapasztalatom az, hogy a juharok az ültetést követő 1-2 évben még nem színesednek annyira szépen, de ez egyébként minden évben kicsit más is lesz.
Ha igazán lángoló piros őszi szint akarsz, akkor ültess szárnyas kecskerágót, abban biztos nem fogsz csalódni, nekem csak ezért van belőle 2, különben elég jelentéktelen bokor.
Az ecetfa színe nagyon szép a tiger eyes nem is narancsos inkább tűzvörös. Egy budai kertészet előtt van kiültetve egy kékes-zöld levelű kis termetű ecetfa nem szőrös az ága és a termése is egy kicsit más. Némi érdeklődés után kiderült ez a glabra lacinata hoztak is belőle pár darabot természetesen vettem gyönyőrű vörös most a lombja.
Az ecetfa őszi színileg messze nem lebecsülendő, és kis szerencsével a díszcseresznyék is tudnak igen szépek lenni erre a két hétre. Viszont időjárásfüggő, melyik évben milyen színekkel lep meg a kert, van, hogy gyakorlatilag zölden-barnulófélben hullanak le a levelek, és sehol a tüzijáték. A vadszőlőre viszont minden körülmények között lehet számítani.
Kiegyenlítettebb klímájú országokban már szeptember közepén megkezdődik az őszi színorgia és tart novemberig, a Kárpát-medencében ez is jóval rövidebb időszak, ezért is nem érdemes az őszi színekre tervezni egy-egy növénycsoportot.
A hideg éjszakák után megmutatták őszi lombszínűket a fáim. Hát enyhén szólva az Orange dream-ek messze felülmúlják az Osakazukimat, pedig azt hittem, majd milyen gyönyörűséges piros lesz. Hát nem. Bordós-barnás seszínű, még az ecetfa is szebb nála.
(sajnálom, hogy nem jött össze, elhiheted, de az utóbbi hetekben mondhatni most ültem le először, hogy kicsit pihenjek... Munkát is váltottam, a kertben meg vagy 10 m3 ganét meg földet talicskáztam szét szabadidőmben. Kár, hogy majd 4 óra oda az út. Ha itt laknál a szomszédban, hidd el le se tudnál vakarni :P)
ez a hirtelen jött lehülés elkezdte őszi lombba borítani a növényeket, erre jövő hétre megint nyárias meleget mondanak... :S
Igen sedum féle, a pontos nevét nem tudom (reflexum, hispanicum?? (csak a google képek alapján, erre hajaz leginkább).
A képen levő polygonum az egyes számú közellenség volt-van nálam, ennek a fotóját tettem én is be kb egy éve, hogy tudjam név szerint kit is utáljak...
Arra nagyon figyelj, hogy ne kerüljön műtrágya a közelükbe, mert rögtön előugrik a tömött kis párnákból, a gonosz, csúf gaz hajlam. :) Ezek akkor szépek, ha sanyargatva vannak (mint afféle sziklakerti növény)...
J4ck, vártalak...
Elnézést kérek azoktól akik megszólítottak - és nem válaszoltam - a közelmúltban, de most eléggé leterhelt vagyok, ígyis-úgyis...
Murasake a kerted gyönyörű! Milyen növény az az alacsony szürke? Valamilyen Sedum féle?
Külföldön figyeltem ezeket a pázsitképző aljnövényeket a japánkertekben, sajnos amiket láttam nálunk nem telelnek át. A hazai próbálkozásaimnál a félárnyék és locsolás miatt még nem találtam meg az igazit. Próbálkoztam alacsony Polygonummal, de a filigrán kis növénykék elhíztak és burjánzó gyommá váltak, nem úgy mint a képen.
A fekete fényes görgeteg kavics miatt 1 nap alatt 13 kőkereskedésben voltam Pesten és Érd környékén. Aztán 3 helyről sikerült nagy nehezen összeszedni. A New Gardenben 450 Ft/kg, de már a végén ott is vettem, mert nem lett volna elég. A fehér zuzalék nálam 5-12 es (azt hiszem) de 10-20 as is kapható. Soós Gyula, az érdi Tesco mögött. A keret pedig sóskuti mészkő falazóblokk.
(Ő írta, hogy mészhomok tégla.) Köszi szépen. Én úgy terveztem volna, hogy egyik oldalon fű, alul geotextil, közé pedig kavics/fenyőkéreg (még nem döntöttem el). És attól féltem, hogy a földből remekül tud nedvességet szívni.
Nálam már egy telet kibírt, semmi baja. Esőben beszürkül majd ha kiszárad újra szép fehér lesz. Egyébként nem föld veszi körül, hisz beton alapja van és a kő alatti agroszövet is benyúlik alá. Ahogy elnézem viszont bosaimi nem mészhomok téglából készítettea szegélyt, a kép szerint mintha más méretei lennének.
(ne haragudj, nem követtem, csak beestem ide. a mészhomoktégla bírja a fagyot a földben? nem fog szétmenni, szétporladni? nagyon impozáns amúgy a látvány.)
jól néz ki, rakhattátok volna pár héttel hamarabb is fel ezeket a képeket, lehet én is megcsináltam volna így :)))
a sötétszürke kavicsra van beszerzési forrásod, ami nem "aranyból" van? kéne nekem vagy két-három köbméter legalább 10-20mm körüli kavics/zúzalék, de eddig csak 4-11-est talátam (8000/kögméter) ami már túl apró.
Tettem fel egy nagobb képet, mert a másik nagyon kicsi.Fólia van alatta és 7-8cm vastag kavicsréteg.Elvileg nem probléma a rendben tartása.A kutyák viszont előszeretettel futkároznak rajta. Ezt még nem tudom, hogyan fogom megoldani.Te hogy állsz a kerttel? Nem semmi amit ott alakítottál már eddig is!Még én sem jutottam el Hozzád, de ami késik....Ha erre jársz, szeretettel várlak!
Közel végig olvastam értekezéseiteket. Igazság szerint magam is "japános kert" kedvelőnek születtem (elég régen, s ráadásul kerttervezőként végeztem) Néhány tanácsot én is tudnék adni, nem erőltetve.
Szeretnék kis segítséget kérni, a néhány éve blogoló kerámikust szeretném elérni. Egy-két titeket is érdeklő ötletem lenne (Piétra???).
Előre is köszönöm segítségetek, s továbbra is érdeklődve olvasom társalgásotok.
Attól függ, mit akarsz látni. Amikor én voltam, évekkel ezelőtt, akkor jó pár termelő meg nagykeres volt kint, lehetett növényeket is venni, pár blikkfangos installációval is találkozhatsz, de hogy idén milyen lesz, azt csak a kiállítók meg a szervezők tudják megmondani... (Keress rá régebbi kiállításokra képkeresőn, aztán látni fogod, akarsz-e hasonlót nézni élőben, mert pl. én szeretem a rózsákat, de egy rózsakiállítás-ünnepre el nem mennék...)
Köszönöm az együttérzést. Sokszor eszembe jutott amikor mondtad, hogy jól átgondoltam-e.:) Igaz, egy pillanatra sem volt kérdés számomra, hogy elkészül-e. (legfeljebb az időzítés nem megfelelő:)) Küldök majd mailban képeket, kiváncsi vagyok a véleményedre. A szerkezet, a váz elkészült.
Koik kizabálják az összes tócsagazt. Tavasszal rendbe akarom tenni a tavat, elkészíteni a vízeséseket, növényesítés. Az esővíz elvezetését a tóba patakokon (vápák) keresztül szeretném megoldani. Kövem, fóliám van. Ha tudnál ötleteket, örülnék.
Változatlanul kövezek. Sajnos még most sem elég a szikla, még egy transzport következik. A jobb oldali fát körbe kell vasalnom, és bebetonozni, nehogy kicsavarja egy nagy vihar. Azt hittem egyszerűbb lesz, de nem. Zabálják a támfalak a sziklákat. Az errodáltakból is 9 darabot beteszek a középpontba, talán 2 héten belül elkészül. Ősszel lehet kezdeni a beültetésüket. Örökzöldeket tervezek, amik később metszhetők. Kb 30cm termőföldet terítünk, amit fűmaggal megszórunk, a tavaszra megerősödhet. Aztán a lépőkövek..., jaaj rengeteg kell. Úgy érzem sose érek a végére!:( A tiszafa (óriás bonsai) hajt, úgy néz ki megmarad, átvészelte a csonkolást.
Köszönöm a gratulációt mindenkinek. Hiú ember lévén minden a munkámat elismerő szó jólesik. Imre a tiéd azért különösen, mert bár nem tudhatod de már találkoztunk egyszer Érden. Akkor azzal váltunk el hogy mutassak valamit. Hát ezért.
Kérdésedre válszolva. A követ Budán vettem. Máshol csak 10kg-os kiszerelés volt horror áron. Itt a telep alsó sarkában egy megviselt big-beg zsák aljában bukkantam rá. Igy sem volt olcsó -durván fele mint máshol- de úgy megörültem neki hogy szinte az összeset elhoztam (kb. 3q). Egyébként ahogy a képen is látod 5-7 cm vastagon van, alatta műanyag rács. Részben azért hogy kevesebb kavics kelljen, részben mert ez a ház csapadék elvezetője is. Így gyorsabban lefolyik a víz.
A Sagina csak gyakorlatilag moha,amúgy virágos növény,nem moha féle.Nálam a boltban,kertészetben vett növények mindig sokkot kapnak a kerti körülmények közé kerülve.Én évek óta, először nem a helyükre ültetem,hanem nevelőágyásba.Megpróbálom minél jobban leszedni a tőzeget a tövekről,ha lehet szétosztom a töveket.A szaporulat,ami eleve az agyagos talajból indul,már megmarad.A saginát is először el kéne szaporítani tőszétszedéssel és az új töveket kiültetni,következő évben.