Eladó a képeken látható makettek, amiknek a mérete 1/24 és 1/25. Szerkezetük fém és műanyag, állapotuk jók szekrényben tartott. Eladás oka helyhiány méretváltás miatt. Némelyikre egy kicsi restaurálás ráférne. Gyártók AMT, AOSHIMA, FUJIMI, BURAGO, Cserében 1/43-as beszámítok.
Személyesen Szegeden bárhol. Több darab esetén posta összevonható
Szia! Mint a mnakettezésben, itt is próba-cseresznye! Persze ne egyből a maketten, hanem mondjuk egy régi, nem sikerült alkotáson, vagy egy műanyag lapon. Azt persze ne feledd el, hogy a festéknek nem kell egy rétegben tökéletesen takarnia, rtahát nyugodtan több rétaegben is lehet, sőt kell! néha festeni. Viszont az egyes rétegek közötti száradási időt be kell várni, mert felszedheti az előzőt.
Szeretnék egy kis segítséget kérni ügyes makett festőtől. Nem makettező vagyok, de úgy tudom a makettezők a legyügyesebbek festés/festékszórás területén. Egy kicsi festék lepattanást szeretnék kijavítani, de nem szeretnék nekiállni, mert elbarmolom. Amennyiben valaki tudna segíteni, nagyon megköszönném, ha írna nekem egy e-mailt. Már csak bennetek bízom, mert egy antik tárgyról van szó, nem pótolható, és nagyon zavar, hogy lepattant a festék. Természetesen ha mégsem sikerül szépre azért én vállalom a felelősséget. Előre is köszönöm, Budapest környéki vagyok.
SziasztokEgy kis segítséget, szaktanácsot szeretnék kérni!!! Egy Revell 1:144-es AirBus A380-at szeretnék összerakni. Revell EmailColor festékeket vettem hozzá. A kérdésem az, hogy a nagy felületeket szórópisztollyal szeretném festeni, de nem tudom a higítási arányt. Gondolom, a nagyon apró részeket lehet festeni vékony ecsettel higítás nélkül. A 14ml-es tégelyt ha higítom elegendő lesz mondjuk a nagy fehér felületekhez? Félek, hogyha elkezdem a hajtógázas szórópisztollyal fújni a festéket egy pillanat alatt elfogy.
Próbáld a tamiya maszkolószalagot. Nekem még soha semmit nem szedett fel. (amit igen, az meg úgyis lejött volna magától :-). Ruhán nem érdemes a szalagot ragasztómentesíteni, mert felszedi a "szöszöket" és ez festésnél nem előnyös.
Kösz, azt ismerem, van is a fiókomban. Valójában latex folyadék. Azért az is tapad... Mondjuk sík felületre még nem használtam, hanem inkább apró kiálló alkatrészekhez..
> Milyen szalagot használsz?
Nem tudom :-)) (valami lomtárból szedtem elô) Egy vékony szalag, ami alig tapad. De még azt is ráraktam az ablakra.
Ma aztán újra fújtam. Nem maszkoltam, hanem papír árnyékolókat raktam a kitakarandó felületek elé. Mondjuk a végére rendesen tele volt vele a hócipôm... :-((
Létezik maszkoló folyadék, amit kis escsettel lehet felvinni és levegőn megszilárdul pár perc alatt... Ha már nem kell, akkor simán fel lehet szedni. Milyen szalagot használsz?
Urak, a maszkolószalag már a második festést húzza le (rézrôl). Pedig felragasztás elôtt 3-szor ráragasztottam az ablakra, hogy kevésbé tapadjon...
Valami eszembe jutott. Nem lehetne mézzel és papírral maszkolni? Mondjuk úgy, hogy mézzel vékonyan bekent papírt (pl. szalvétát vagy selyempapírt) rakni fel maszkolni és a festék száradása után langyos vízben leoldani... Nem próbálta valaki?
Sziasztok! Akciós áron eladó pár meglévő magyar ÚJ 1:43-as TAXI fém modellem, valamint rendelhető Fő- és Volántaxi Lada 2101-ben, 2103-ban és 2104-ben is! Minőségi kidolgozás, egyedi rendszám! Érd.: folo@freemail.hu
Lada 2104 zöld Autobahn Volán 3600.- Dacia 1310 IST/DeAg Főtaxi 4500.- Fiat 125p IST/DeAg Volán 3600.- Fiat 125p IST/DeAg Főtaxi 3600.- Volga M24 IST/DeAg Volán 3600.-
Szia! Köszönöm a válaszod! :) Festésben is szeretnék tanácsot kérni. Le szeretném festeni a T-34/85-öt, de nem tudom, hogy melyik szín hasonlít legjobban az eredetihez. :( Szerintetek ez jó lenne? Talán ez? Vagy szerintetek mi lenne a legjobb? Előre is köszi!
1:18 Autoart M635 Csi (Bordó) Figyelem sajnos ez a modellem nem hibátlan! A jobb első ajtóból hiányzik a belső kárpit (gyárilag kifelejtettek egy darabkát) Ez is vitrinben tartva, dobozostól.
1:18 Hw ferrari F430 (ezüst) sérülésmentes, dobozostól
1:18 bburago 456 gt sötétkék (doboz nélkül)
(sajnos jelenleg nincs jobb képem) Budapesten/Nyíregyházán átvehetőek
Opel Astra F (sedan) autót keresek vagy modellautóba,vagy makettba,pezsgő/arany színűt szeretnék...ajándéknak szánom,nagyon fontos lenne...ha valaki tud valami oldalt vagy helyet vagy netalán neki van és eladó kérem szóljon:)
Ja és festék sincs, szóval szerintetek ez jó a T-34/85-re?Festék Ha nem ez akkor szerintetek melyik hasonlít legjobban az eredeti festésre? Előre is köszi!
Szia! Köszi a választ! :) Sajnos a Zvezda T-34/85-öséhez elég sok puttyra lesz szükség. :( És még a görgők se jók, mert T-76-ost adtak a 34/85öshöz. Valakinek véletlen nincs kimaradva 1:35-ös T-34/85 görgője (10db való egy tankra), amit eladna?Pl.:34/85 Ha nincs 10 darab az se baj, mert már láttam olyat amin 76-os acélgörgő volt és 34-es gumigörgő vegyesen.vegyes görgőkkel Előre is köszönöm!
Nem érdemes kisérletezni vele. Tudom, hogy sokkal drágább, mint a Neoflex, de ha veszel egy tubus putty-t, vagy revell plasto tömítőt, az sok évig elég lesz.
Opel Astra F (sedan) autót keresek vagy modellautóba,vagy makettba,pezsgő/arany színűt szeretnék...ajándéknak szánom,nagyon fontos lenne...ha valaki tud valami oldalt vagy helyet vagy netalán neki van és eladó kérem szóljon:)
Köszönöm jakoa hozzászóülását, igen, neki van igaza. Már évek óta árulom ezeket a matricákat a makettező kollégáknak ezzel a szöveggel és ez a megfogalmazás eddig még sosem okozott problémát.
Akkor most részletezem mindenki kedvéért a matricalapok típusát:
- átlásztó tintasugaras nyomtatóhoz
- fehér tintasugaras nyomtatóhoz
- átlátszó lézernyomtatóhoz
- fehér lézernyomtatóhoz
Méretük 22x28cm. Áruk 900Ft/db, 3db-tól 700Ft/db, nagyobb mennyiségnél esetleg további kedvezmény.
Ha valakinek még további kérdése van szívesen válaszolok rá itt vagy magánban is.
Érdeklődni lehet: barackdr kukac altavizsla pont hu, 20/576-6836
A kollégát látatlanul is megvédve: összesen 4 fajta maricalapról van szó, csak a fogalmazás félreérthető. (Talán az "átlátszó és fehér" megfogalmazásból lehet következtetni. Ugye ott nem merült fel, hogy egyszerre fehér és átlátszó is :-)
Nem akarok okvetetlenkedni, de biztos, hogy jó lézerhez is és tintáshoz is???
Ugyanis a lézerhez való fóliákra általában nem tapad a tinta (a tintasugarashoz olyan anyag kell, aminek a felülete porózus), a tintasugarashoz való fóliák viszont megolvadnak a lézer nyomtatóban!
Eladóak átlátszó és fehér matricalapok tintasugaras és lézernyomtatóhoz. Méretük 22x28cm. Áruk 900Ft/db, 3db-tól 700Ft/db, nagyobb mennyiségnél esetleg további kedvezmény.
Érdeklődni lehet: barackdr kukac altavizsla pont hu, 20/576-6836 Üdv: barackdr
Eladó egy 1:48-as méretarányú , Airbus A 340 makett , modell , állvánnyal
méretei:
-125 cm hosszú
-120 cm szárnyfesztáv
-100 cm magas krómozott állvány
Szép nagy darab ( a szárnyai leszerlhetők ), ilyet csak a légitársaságok kirakatában lehet, látni boltban nem kapható. Egyedi lakásdísz . Aki ezt lakásodban meglátja az csak ámul és irigykedik.
Mondjuk ilyenrôl még nem hallottam, de szerintem agresszív folyasztószerrel lehet forrasztani.<
van ilyen. Pl. a kanthal huzal.
ponthegesztessel vagy kemenyforrasztassal (rezpalca + borax) kivaloan (de nem szepen) forraszthato. Vigyazz vele, mert melegedesre felkemenyedik es aztan torik mint az uveg. Lagyforrasztasarol meg nem hallottam, de ez jogos, hiszen futoszal.
Elado sorba kerult egy jo nagy adag makettem es kiegeszitok. Mivel tenyleg sok, osszeraktam egy tablazatba szepen bekategorizalva, kepekkel (linkek) es arakkal USD-ben.
Alul Tab-okon lehet valtani a kategoriak kozott. Miden Budapest XI keruletben van, itt lehet megnezni es atvenni. Postazas csak 10.000Ft ertek felett, inkabb a szemelyes atvetel hive lennek.
Contact email minden tablazat tetejen a piros mezoben :) Udv, neu
Apró, 1-2 mm széles, hajszálvékony fém alkatrészek összeragasztásához milyen ragasztót ajánlotok? Kétkomponensűvel és pillanatragasztóval próbálkoztam, de nem lett szép. Az sem baj, ha ellepi, befedi őket, csak erős legyen és kevésbé rugalmas felületet képezzen kötés után!
Szia! Replicába megtudod venni a szineket Modellmasterben.Italeri kiadta őket MIG 29 és SU 27-hez is.Beirod a keresőjébe hogy"USSR"-igy kidob minden szint
Sziasztok! Eladó több profi vitrin(természetesen tartalom nélkül:) ),modelleknek is kiváló!!!Az ár:15.000Ft,de több db vásárlásánál tudok kedvezményt is biztosítani.A szállításról a vevőnek kell gondoskodnia:)Érdeklődni itt lehet: maranello1979@freemail.hu 0670/2540660
Ez érdekes, mert Csehországban az Eduard (is) forgalmazza a Gunze cuccokat, és ahova kivonulnak makettkiállításra, oda viszik a teljes Gunze választékot, így a Mr Colort is. (legutóbb júniusban a brnoi versenyen vásároltam tőlük, de Magyarországra is jöttek áprilisban mosonmagyaróvári versenyre).
Rendelhető Taxi modellek, a magyar Taxizás múltjából. Főtaxi és Volántaxi modellek, igényesen kidolgozva. Hártyavékony matricázás, minőségi kidolgozás és festés. Lada 1200, Lada 2107, Lada 2102, Fiat 125p, Dacia 1310, Volga M24, Skoda 120L, stb. Lehet régi, vagy új, egyedi rendszámmal is kérni. Érdeklődni: folo@freemail.hu
Én már évek óta csak akril festékeket használok, mert könnyebb használni... A higitót valószinűleg azért lehet -még- forgalomba hozni, mert az akrilhoz is jó...
Voltam kint, a következô a helyzet. Gunze Mr.Thinner és Mr.Retarder van, egész tisztességes áron. Ezzel szemben festékbôl csak a Hobby Color (a vizes akril) sorozatot tartják. Azt mondták, a Mr.Color-t nem lehet Európában árusítani Aztán azt is mondták, hogy Magyarországon a Fogyasztóvédelem nem engedi a forgalomba hozatalt.
Tény, hogy európai honlapokon sem találok most Mr.Color festékeket!!! (kivételnek látszik: www.hsc-modell.de)
A dolog egy kicsit furcsa: végtére is általában a festékeket az oldószerük miatt szokták betiltani, viszont ebben az esetben az oldószer, a Mr.Thinner kapható!
Ausztriában, Németországban, Csehországban találhatsz Opel Blitzet. Elsősorban haditechnikai rendezvényeken lehetne fotózni, múzeumokban sokszor nem hozzáférhető a belső tér. Nemrég voltam Csehországban a Bahna 2010 rendezvényen, ott volt.
Itthon nem tudok Opel Blitzről...
Ha csak kép kell, akkor a WWP kiadónak van Opel Blitz kiadványa, ami minden részletében kivesézi a típust: http://www.jadarhobby.pl/r039-opel-blitz-detail-ksiazka-p-13166.html
> szinte minden makettfestéket felmar, még a sztirol alapanyagot is
Mondjuk én már lakkoztam vele festett felületet - persze nem makettet! Ha több iszonyú vékony rétegben viszed fel, nem szedi fel az alatta lévô festéket.
> valami nitro-s adalékkal rendelkezik
Nekem is ez volt a benyomásom, ezért kérdeztem, hogy a Gunzéhoz mi kell.
De árulnak még valahol Budapesten Gunzét (illetve a Mr.Thinnert és Mr. Retardert). Bécsben tudok egy boltot, a floridsdorfi metró-megálló mellett.
A Ferihegyi Tűzoltóság szíves várja azok gyűjtők felajánlását akik egy állandó kiállításba felajánlja a gyűjteményét .Természetesen ha valaki azt akarja hogy csak ideiglenesen adja ide a tűzoltó illetve repülőgép maketteteket annak is NAGYON örülnénk,a most alapítandó állandó kiállításba.Ha valakit érdekel írjon nekem Szívesen fogadjuk a felajánlásokat.Mindenkinek a segítségét előre is köszi.
"Sajnos mivel az spray, nem lehet tudni, mivel higítható. " És sajnos a hígítója miatt szinte minden makettfestéket felmar, még a sztirol alapanyagot is, tehát egyértelműen valami nitro-s adalékkal rendelkezik!
Az eleje jó, viszont a hatását véletlenül fordítva írtad. Retarderrel lassabban szárad a festék. A retardert a festékhez is lehet keverni, a hatása ugyanaz lesz.
tudtommal a retarder lassító, azaz a festék gyors száradását gátolja.A hígítóhoz pár csepp elegendő ennek előidézésére, azaz a festék gyorsabban megszárad. túl sok hozzáadása nem ajánlatos, mert akkor a festék már megszáradva ér a felületre. elvileg ecsettel festéshez is alkalmazható. És itt jön a makettezés alapszabálya, használat előtt minden új technikát, segédanyagot ki kell próbálni, csak nem az éppen épített maketten!
Abból elvileg kettô van, a "Mr. Thinner" és a Mr. Retarder". Állítólag a második fújáshoz jobb, mert a Mr. Thinnerrel túl gyorsan szárad. Csak a Retarder sokkal drágább. Van ezzel tapasztalat? Lehet keverni is ôket?
A Mr.Color is akril, de nem vízben oldódó akril. Ugyanaz (szerintem), mint a barkácsboltokban is kapható színtelen lakk spray, az Akrilán.
Sajnos mivel az spray, nem lehet tudni, mivel higítható. Modellezéshez nem igazán alkalmas, mert a durva fúvókája miatt a legnagyobb elôvigyázattal is vastag lesz a réteg. Viszont jó tartós.
Szerintem a Tamiya "Metal primer" spray ugyanaz, mint az Akrilán, de a fúvókája sokkal finomabb. Ennek ellenére pokoli óvatosan kell fújni, mert színtelen lévén az ember nem látja, milyen vastag a réteg, és ha túl vastag lesz, betömi a részleteket, mélyedéseket. Ha elcseszi az ember, acetonban nyomtalanul lejön - persze csak ha kizárólag fémbôl van a lakkozott tárgy, mert ha van mûanyag alkatrész is rajta, az aceton nem szerencsés megoldás...
Szóval kipróbáltam, összekevertem MEK-et izopropil-alkohollal. De NEM mûködik, nem higítja a Gunzét!!!! Sajnos be kell szerezni eredeti Gunze higítót. Lehet még kapni valahol?
Most vásároltam egy régi Revell 1:24-es Mercedes 300 sl Gullwing coupé makettet. Szinte semmit nem találtam róla a neten, valaki tud róla valamit, vagy hogy körülbelül mennyit érhet.
Maklári Sanyi elvileg az alábbi címen érhető el:msmanufakturakukacfreemailponthu Igaz az utóbbi időben az oldalunkon sem nagyon szorgoskodik :((( Nyugodtan hivatkozz rám kalóz néven ismer
Tegnap kaptam egy V-MAX TY901-es mikrohelikoptert, tanulgattam vele a repülést, néhányszor lezuhant, és ma reggel ahogy repülni akartam vele, észrevettem, hogy nagyon vibrál az egész, és inbolyog a levegőben, majd lezuhan.
Az is észrevétel hogy a felső propeller hamarabb indul, mint az alsó.
Könyv van rengeteg a 109eskről, letölthető innen-onnan. :) Pl innen: http://military-machine.blogspot.com/ Vannak festési minták is általában a könyvekben.
A Gunzenak van, a német szinekre kifejlesztett szinskálája, Én azt használom/használtam... maximálisan ajánlott.
Látogass el a www.makettinfo.hu -ra, ott kaphatsz relative gyorsan választ...
vettem egy trumpeter gyártmányú 1:32es me 109e-t, olyasmit szeretnék kérdezni hogy hol lehet ehhez festési mintákat és pontos festékkódokat (gunze vagy tamiya, netán valami egyéb alternatíva?) találni? van benne az originál sárga elejű/hátuljú világosszürke alapon aprózöldfoltos mintához mindenhonnan-nézeti kép, de én valami mást keresek
A legerősebb kötést az adná, ha kifúrnád a tengelyt és a csatlakozó részt és egy vékony rézdróttal vagy megcsiszolt gombostűvel összecsapolnád. Aztán jöhet a ragasztó.
A baj az, hogy az egyik kerekének a műanyag tengelye beletörött a felnibe. Óvatosan lepattintottam a felni belsejét és szépen kijött a tengely vége.
Kérdésem: lehet-e ezt szépen javítani, vagy két-komponensű erős ragasztóval próbáljam meg a tengely csonkjához visszaragasztani a letört kis darabot és pattintsam vissza a felnit rá, azután pedig imátkozzak, hogy nehogy ismét letörjön, ha esetleg a kisfiam kézbe venné?
Urak, higított már valaki Gunzét (Mr Color) mással, mint a saját Mr. Thinner? Azt hiszem, elvileg a nitrohigító jó lenne hozzá... Az aceton is oldja, de az aceton nem jó a fújáshoz mert nagyon gyorsan párolog.
A Mr. Thinner összetéetle egy amerikai fórum hozzászólása szerint 40% Metil-butil-keton, 40% izopropil-alkohol, 10% aceton és 10% izobutanol. Szóval nem otthoni pancsolásra...
Az alapokban segíthet másik Italeri LAV rajza is, a test alsó része biztosan ugyanaz.
A keresgélésben talán próbálkozhatsz a "25" nélkül is, ugyanis ez a megnevezés félrevezető. Ugyanis vagy LAV-25 (írni esetleg másképp is lehet), vagy LAV Air Defense ill. LAV-AT (Anti-Tank), LAV-R (Recovery), LAV-C2 (Command & Communication, ha jól emlékszem), LAV-L (Logistic) stb. A LAV-25-ben a "25" a 25 mm-es löveget jelenti, ami más verziónál nincs.
Még elég kezdő vagyok ilyen téren,napokban kaptam egy 1:18 Benetton B194 Forma-1-es autót.Ehez keresnék jobb visszapillantót és egy Schumacheres pilótát bele.Valakinek van 5lete merre találnék vagy elkészítési tipp?Előre is köszi a segítséget!
Utólag vettem én is csak észre, hogy a Trumpeter LAV-25ről ment ki a link...bocsesz
Szerintem irjál az Italerinek egy sirós levelet, pdfben akár el is küldhetik. Vagy.... www.makettinfo.hu - ha ott nincs meg ez a makett vkinek, akkor itt sem találsz ember összeállitási rajzzal..
Nagy szegitséget szeretnék tőletek kérni. Kaptam régen 1 makettot és se összeállitási vázlat se doboz. Egy LAV 25 Air Defence- ről lenne szó. Kérni szeretnék tőletek 1 összerakási vázlatot elméletileg megtaláltam a gyártót de ha valaki tud másik gyártótól ugyan ilyen tipust akkor kérlek szóljatok nagyon fontos lenne. Itt 1 link amin a makett és a darabjai láthatóak Link: http://www.modelshop.hu/product.php?id_product=1199
Elről lenne szó. Kérlek segitsetek. Előre is nagyon köszönöm és nagyon hálás vagyok érte. Ha be lehet scennelni vagy lefényképezni Akkor megadom a mailemet: abmarton@gmail.com
Én utoljára a mosonmagyaróvári kiállitáson láttam... A kis BUG volt kb 8e Ft, a nagy, ha jól emléxem 12e körül... Boltban szerintem nem kapni, de most kiállitás szezon van, nézz körül egy kiállitási börzén, valszinű, hogy lesz...
Én anno 2 éve akartam venni, de akkor is külfödről rendeltem volna meg, aztán letettem róla (kááár volt)...
Hello! Szeretném kérdezni, hogy tud-e valaki olyan helyet lehetőleg Budapesten, hogy hol lehet lakóautó makettet venni. Apukámnak kéne, mert nagyon szereti őket, és szeretnék neki egyet adni szülinapjára. Előre is köszi Ádám
Szerintem próbáld ki a Pálma fa ragasztót - lehet picit higitani vizzel... Megszilárdulás után átlászó és a felesleg szikével eltávolitható. Próbaragasztás ajánlott.
Olyan faragasztót keresek,ami nem hagy foltot a balsa-fán."N"-es épületet kell összeraknom,olyan fából,mint a repülő modellek anyaga...Naon vékony,gyönyörű faanyag...
Szia! Még nem teljesen, az illető nagyon ritkán jár Pesten. Csomagküldés nem jöhet szóba. Ez egy Revell 1:72-es modell [MIG-21 F13 Fishbed C](csukott futóművekkel) ez nem is gond. Érdekel, hogy Te, hogyan tudnál segíteni. Láttam a neten egy készet, de Román felségjelzéssel és ráadásul fehér alapszinnel és (áll a "földön"), no ilyen nem kell. (A repülőgépnek, madárnak javarészt a levegőben a helye, mégha dísztárgy is... Türelmedet és segítségedet előre is köszönöm. Ui. inkább, ha lehet a megadott mail-en kommunikáljunk.
Eladóak az alábbi makettek. 1/35 Heller Leclerc +Eduard maratás 7500Ft AEF Design M 1078 SAS conv. 5000Ft ESCI M60A1 Blazer 5000F Dragon M1A1 5500Ft Academy M48A5 5000Ft Revell Marder 1A3 4000Ft Italeri M 47 4000Ft Academy M 60A3 4000Ft Dragon Hunting the Partisan Yugoslavia DR6491 2500Ft Dragon Waffen SS Panzer Grenadiers, Kharkov 1943 - Premium Edition Kit 2500Ft Academy M 2/M 3 Bradley track link 1200Ft 1/32 Revell 1/32 Beaufighter Mk I Night fighter 7000Ft Airfix Japanese soldiers 1/32 1800Ft 1/72 Revell Lightning F 6 2000Ft Revell Swordfish Mk I/II 1500Ft Revell Bae Red Arows Hawk 1500Ft Airfix Tucano 3000Ft Italeri Wessex HU-5 2500FT Hasegawa Jaguar Gr 1 2500Ft Italeri Sea Harrier FRS 1 2500FT MPM Swordfish MK I/III 3500Ft Fujimi Lynx 2500Ft(matrica nincs) Fujimi Last British PhantomFGR 2 6000FT Fujimi F 4M British Phantom 6000Ft Italeri F/A 18E 2500Ft MPM Blenheim V 3000Ft Momogram EF 111A Raven 1/72 3000Ft Italeri Harrier Gr 7 2500Ft Airfix 1/72 Harrier Gr 7 elkezdett 2000Ft Airfix Chieftain 1500Ft Airfix Centurion elkezdett 1000Ft
Hajók: Heller 1/400 HMS Hood 7000Ft Airfix 1/600 HMS King George V 5000Ft Airfix 1/600 HMS Hood 3000Ft Airfix 1/600 HMS Iron Duke elkezdett, 2500Ft Airfix 1/600 HMS Ajax 2500Ft Airfix 1/600 Bismarck 4000Ft Trumpeter 1/700 North Carolina+Lion Roar set 10000Ft Eduard 1/700 HMS Hood 2000Ft Eduard 1/700 HMS King George V. 2000Ft Revell 1/570 Bismarck 3000Ft Revell 1/570 Gneisenau 3000Ft Uss Massachusetts 1/720 Revell +Eduard 3500Ft Heller 1/400 HMS Hood 7000Ft
Alku több vásárlása esetén lehetséges. Jászberényben átvehetőek lesznek szombaton az előre lebeszélt cuccok.
Csere lehetséges az alábbi típusokra.Bontatlan állapotban. 1/35 Trumpeter Chinese tank transporter,SA 2 in loading trailer, az összes II.vh-s német vontatott löveg, AFV Club Scimitar/Scorpion, YPR 765 PRI SFOR 25mm,Long Tom,8inch howitzer,Pak 40 ,Heller VAB 4X4,Amx 30,Dragon FLAK 36, Pak 38,Pak 97/38,M 2A1 howitzer, Sig 33,Miniart Zis 2, Zis 3 Academy, M2A2 Bradley,M2/3 Bradley,M 113A3 Iraq war,.Italeri M 977 Oskosh,illetve további vontatott tüzérségi eszközöket.
Hahóóóó!!! KIÀRUSÌTÀS!!!!!!! Eladó több 1/43-as Hot Wheels ELITE gyári dobozos,vadonatúj Ferrari modell, 3800Ft-os db áron!!!!!!!EZT NE HAGYD KI!!!!!!!Ha többet veszel,állom a postádat!!! Ferrari F40 piros,fekete Ferrari Enzo fekete Ferrari F430 Scuderia metál piros Ferrari 412 ezüst Ferrari 412 zöld Ferrari Enzo FXX sárga Ferrari Enzo FXX fekete Ferrari Enzo FXX ezüst Ferrari Enzo FXX kék(ennek az egynek sajnos repedt a plexi doboza) Ferrari F50 piros Ferrari 166MM kék
valamint: HPI Racing Sauber Mercedes C9 5500Ft HPI Racing Lancia Delta S4 5500Ft IXO Lancia Delta Integrale 3500Ft
Sziasztok! Eladó modelljeim listája.Ha bármelyik felkeltette az érdeklődésedet,írj bátran az email címemre.Ha több db is érdekelne,beszélhetünk az árról és a posta is kedvezőbb. Köszönöm: Boros Norbert maranello79@freemail.hu
Annyit hallani arról a nyomorult szárazmatricáról, hogy az nem igaz. Lassan húszéves modellező pályafutásom alatt csak féltve őrzött készletek leledzettek különböző kollégáknál. De hogy hol lehet beszerezni, azt senki nem tudja. Létezik még? Lehet kapni valahol? Szeretnék feliratozni egy HÉV szerelvényt, de drága lenne tamponoztatni (hatféle háromjegyű szám kellene, és fajtánként mindössze kettő...).
Sziasztok! Jövő héten érkezik hozzám Lada 2107 és ZIL118 Junoszti. Akit érdekel írjon: folo@freemail.hu További modellek itt: https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHh6Zmg4N3IzUXN3Vy1Pck5vSFlLLUE6MA
Sziasztok! Akciósan eladom készleten lévő pár Csajka GAZ13 + Moskwich 400 cabrio CCCP legenda modelljeim. Újak, bontatlanok, újsággal. A kettő egyben 7.000Ft. 30/568-43-78
Sziasztok! Eü.okok miatt, már nem tudok maketteket összerakni. Segítsetek, ha lehet. Keresek, szépen összerakott, vagy akár gyárilag kész makettet, megvételre. Szenvedélyem a repülés és így (egy kézzel) is gőzerővel űzöm az FS2004 Flight Simulátoros virtuális repülést. A keresett makett típusa MIG-21 kb. 1:72, kizárólag ezüst színű, szovjet felség jelzéssel (vörös csillag) a függőleges vezérsíkon is, piros orrsorszámmal, lehetőleg törzs alsó póttartály nélkül, és állványon elhelyezett nyitott futóművekkel, egyszóval szobadísznek kellene. Előre is köszönöm. Bővebben a sztyopszoft@freemail.hu címen: Üdv:Pisti
Sziasztok, a nyakamon maradt egy palack 400ml-es Revell Airbrush sűrítettlevegő úgy ahogyan a boltban megvettem, fullra feltöltve. Rajta van a festékszóróra csatlakoztató fej is. Én 2200Ft-ért vettem, 1400-ért + posta megválnék tőle. Helyileg Szolnokon van, mailem publikus
Csajkáim kiárusításra kerültek a maradék pár darab 3.600Ft-os áron, újsággal együtt. Moskwich 400 cabrio pedig 3.800Ft, a kettő együtt 7.200Ft budapesti átvétellel vagy +postaköltséggel postázva. Amim érkezik: Nysa 522, ZUK tűzoltó, Tarpan. A Tarpan 3.500Ft, a Nysa és Zuk külön-külön 5.000Ft, egyben 9.500Ft. Email: folo@freemail.hu
További modellek: https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHh6Zmg4N3IzUXN3Vy1Pck5vSFlLLUE6MA
Sziasztok! Egy hét múlva érkezik hozzám 20db Csajka (GAZ-13), bontatlanul. Akit érdekel dobjon egy emailt ill. az alábbi linken nézze meg a lehetséges választékot! DeAgostini CCCP 1:43 modellek.
https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHh6Zmg4N3IzUXN3Vy1Pck5vSFlLLUE6MA Egységes áruk 4.500 Ft. folo@freemail.hu
Hello! CCCP szériás IST modellek eladóak, a kiadásuknak megfelelő ütemben. Most a híres Chaika érkezik hozzám. Érdeklődni emailben + további modellek itt: https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHh6Zmg4N3IzUXN3Vy1Pck5vSFlLLUE6MA
Lehetőségem van az orosz-ukrán 1:43-as CCCP modellek(retroautók) beszerzésére. Akit érdekel itt nézelődjön: https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHh6Zmg4N3IzUXN3Vy1Pck5vSFlLLUE6MA
És néhány roncs - alkatrésznek, vagy megszállott gyűjtőknek:
Junkers F-13W (Revell, 1:72) Mil Mi-1 (MPM, 1:72)
Csere esetén magyar vonatkozású repülőgép- ill. helikoptermakettek érdekelnek. A részletekért keressetek meg E-mail-ben. (horac13 kukac freemail pont hu)
Sziasztok! Eladó ez a két ritkaság. Mind2 gyári fóliával, Toyota csak nézelődésre lett kibontva. A 935ös 78as gyártmány ha jól tudom, matricán semi külsérelmi nyom(repedés, sárgulás...) nem látható. irányár: Porsche 935- 11000ft Toyota 84C- 6000ft
Hello eladó vagy cserélhető egy 1:24-es Citroen 15cv Ta és egy 1:24-esChevrolette corvette 1957-es!Díszként tartottam őket.Alátéttel együt doboz nélkül! Cserélném őket 1:18-as Vw Bogárra vagy pedig 1:24-es kocsikra! 2DB! 5000ft-ért eladó!! Vagy külön-külön 2500ft!!
nem vagyok új de idáig nem ebben a topikban irogattam. Szoval kis bemutatkozás: 19 éves vagyok és hobbyként sajátkészítésű maketteket tervezek és készítek.
kor függvényében is változik a festék sűrűsége. Igen, ezért is kellene átállnom akril festére. Nagyon régi enamel festékjeim vannak, ehhez az 1:1 meg a 2:1 higítási arány vajmi kevés.
Mostanában Gunze festékkel nem csinált ilyet, kb. 1:1-ben szoktam hígítani, de úgy vettem észre, hogy árnyalatok és kor függvényében is változik a festék sűrűsége.
- Kellően nagy a nyomás? Én 2-4 bar között szoktam fújni.
- Lehet, hogy még jobban kell hígítani a festéket.
- A tű vége teljesen ép? Előfordul, hogy kicsit ferde, esetleg pici "kampó" van a végén és nem egyenletesen válik le a festék így rászárad.
Ha ilyen jelenség van, akkor én azt szoktam csinálni, hogy letekerem a teljes hátsórészt (A szabályozócsavart nem bántom). Teljesen hátrahúzom a tűt, így jó alaposan átfújja a hegyet és az esetleges dugulást. Ezt természetesen nem a makettre :). Ezután vissza a hátsórész és ilyenkor általában az eredeti beállítás szerin szépen szór.
A festéket szűrni nem szoktam. Szerintem nincs is ilyen finom szűrő.
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék, remélem kapok is. Már régebb óta makettezek, de mint nem oly régen írtam most cseréltem le a régi egyfunkciós alsótartályos légecsetemet egy komolybb kétfunkciós felsőtartályosra. Nos. Festésnél mikor beállítom a levegő mennyiségét, hátrahúzom a gombot hogy menjen a festék is, egy darabig megy, aztán eláll. Aztán még hátrább kell húznom a gombot hogy több festék menjen majd megint eláll. Aztán méghátrább kell húznom... szóval a végén már nem tudok olyan vékonyan és szépen festeni vele mint az elején. 1. Gondolom eldugul a festéktől, ugye? (higítva van, szerintem elég jól, csak lehetnek benne esetleg apróbb szemcsék amik eldugítják??) 2. SZoktátok ti megszűrni valahogy a festéket??
Remélem érthetően sikerült leírnom. Kösz előre is.
Még van néhány szoci modellem! Újak, bontatlanok, 1:43, IST, fém! folo@freemail.hu vagy 30/568-43-78. A készlet erejéig tudok modelleket biztosítani! Ajánlatot emailben, vagy itt tudsz kérni: https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHh6Zmg4N3IzUXN3Vy1Pck5vSFlLLUE6MA
udv Ha valakinek a www.marktplaats.nl honlapról kéne valami, márc. 26. ig meg tudom szerezni. makett, modell , stb.. vagy irjatok mire lenne igeny, megnezem.
Bal oldali menü, Hobby en Vrije tijd ->>> modelautos
Sziasztok, Festéshez milyen szórópisztolyt ajánlotok? Másik kérdés: fa hajó építésében jártas valamelyikőtök? :) Szeretnék egyet kipróbálni, de elszúrni nem szeretném :P
Eladóak az alábbi makettek. 1/35 Heller Leclerc +Eduard maratás 7500Ft AEF Design M 1078 SAS conv. 6000Ft Dragon T 80U 5000Ft ESCI M60A1 Blazer 5000Ft Academy M48A5 5000Ft Revell Marder 1A3 4000Ft Italeri M 47 4000Ft Academy M 60A3 4000Ft Voyager 35084 Panther maratás Dragonhoz 4000Ft Dragon Hunting the Partisan Yugoslavia DR6491 2500Ft Dragon Waffen SS Panzer Grenadiers, Kharkov 1943 - Premium Edition Kit 2500Ft Trumpeter TYPE 69 II 3000Ft Trumpeter TYPE 59 Reacitve armour 3000Ft Academy M 9 dozer blade 1000Ft Academy M 2/M 3 Bradley track link 1200Ft Revell 1/32 Beaufighter Mk I Night fighter 7000Ft 1/72 Revell Lightning F 6 2000Ft Revell Swordfish Mk I/II 1500Ft Revell Bae Red Arows Hawk 1500Ft Airfix Vampire FB 5 2000Ft Italeri F 5E tiger II 2500Ft Italeri Sea Harrier FRS 1 2500FT Airfix Swordfish 1000Ft MPM Swordfish MK I/III 3500Ft Fujimi Lynx 2500Ft(matrica nincs) Fujimi Last British PhantomFGR 2 6000FT Fujimi F 4M British Phantom 6000Ft Zvezda Mi 17+HAD Nato stencil data 3500Ft Italeri F/A 18E 2500Ft MPM Blenheim V 3000Ft Momogram EF 111A Raven 1/72 3000Ft Italeri Harrier Gr 7 2500Ft Airfix 1/72 Harrier Gr 7 elkezdett 2000Ft Airfix Chieftain 1500Ft Airfix Centurion elkezdett 1000Ft
Hajók: Airfix 1/600 HMS Repulse 6000FT Airfix 1/600 HMS King George V 5000Ft Airfix 1/600 HMS Hood 3000Ft Airfix 1/600 HMS Iron Duke+WEM maratás(elkezdett) 8000Ft Airfix 1/600 Bismarck 4000Ft Airfix 1/600 Graf Spee 4000Ft Trumpeter 1/700 North Carolina+Lion Roar set 10000Ft Trumpeter 1/700 HMS Hood+Lion Roar set 10000FT Tamiya 1/700 Musashi+Lion Roar set 12000FT Eduard 1/700 HMS Hood 2000Ft Eduard 1/700 HMS King George V. 2000Ft Revell 1/570 Bismarck 3000Ft Revell 1/570 Gneisenau 3000Ft Uss Massachusetts 1/720 Revell +Eduard 3500Ft Great Little Ships 1/72 20mm AA guns 4000Ft Great Little Ships 1/72 21 torpedo and tubes 4000Ft
Alku több vásárlása esetén lehetséges. Személyes átvétel a szolnoki kiállításon.
Csere lehetséges az alábbi típusokra.Bontatlan állapotban. 1/35 Revell MAN 4x4, 6x6, 8x8,Leopard 1A5,Trumpeter Challenger 2,ASLAV 25,Faun Tank transporter, Tamiya Cheftain, AFV Club Scimitar/Scorpion, YPR 765 PRI SFOR 25mm,Centurion MK 5 Dozer Blade,Heller VAB 4X4,Amx 30, Academy, M2A2 Bradley,M2/3 Bradley,M 113A3 Iraq war,.Italeri Leopard 1A2, 1A4,1A5,M 977 Oskosh
Nagyon kevés van ilyen. A Verlinden kínálatában van pár ilyen figura, az egyik kedvenc: http://www.verlindenonline.com/store/verlinden-1-35-iraq-the-bad-ones-2-figures-2335.html De nem hiszem, hogy itthon be tudod szerezni, én külföldi versenybörzéken szoktam venni.
Sziasztok! Van 2db eladó makettem. Academy M997 Maxi Ambulance (A hummer-nek a mentős katonai változata 1/35-ben) A bolti ára 2500és 2700között szokott lenni. Akit érdekel odaadom darabját 2200ért, de amennyiben valaki elviszi mindkettőt, akkor együtt a kettő darab 4000Ft. A doboz bontatlan! E-mail címem: 1310tx@citromail.hu Üdv
Hasegawa - Mosquito FB Mk. VI repülő 1:72 - 5000 Ft Tamiya - Stumrmpanzer IV Brummbar sdkfz166 harci jármű 1:35 - 5000 Ft Tamiya - KV-1B harci jármű + fém lövegcső 1:35 - 6000 Ft Master Box - Panzer1 Ausf. A Ambulance Version harci jármű 1:35 (fémmaratás, szemenkénti lánctalp, matrica) figurák nélkül - 2000 Ft
Eduard - KV-1/KV-2 Fenders fémmaratás, Tamiya maketthez 1:35 - 2500 Ft Eduard - Camouflage netting - álcaháló fémmaratás - 2000 Ft Fabulis- KV-85 fém lövegcső 1:35 - 600 Ft AeroMaster- Mediterranean Bf 109s of JG 53 (5 gép festési rajzai + matricái) 1:72 - 2000 Ft Verlinden - 2002-es katalógus, 126 oldalas, színes - 4000 Ft
Submarine távirányítós játék tengeralattjáró - 5000 Ft
Ha valamelyik makett érdekel, a vasasgyongyi@hotmail.com címen vagy a 06-70/202-21-42-es telefonszámon jelentkezz! Üdv: Zsolt
Nem tudom mennyire vagyok jó helyen de, rám lett akasztva, hogy gazdát találjak unoka öcsém RC modell üzemanyagának. Mármint ami megmaradt neki. Tehát 1 liter tiszta nitro van eladó ha valakit érdekel. Részletek emilen.
Az én pisztolyomat nagybátyám küldte Kanadából a '80-as évek végén. Alsótartályos, egyfunkciós. Szerencsére édesapám igen jó barkácsember így a palackos megoldást kihagyva csinált nekem egy jó kis kompresszort (régi hűtőgépmotor + méh telepről tűzoltópalack + túlnyomásszelep meg nyomásmérő óra a gyárból - anno). Most már jó 20 éves, de a mai napig kitűnően működik, 4-5 bar-ra lazán felnyomja a palackot. A pisztollyal nem volt egyszerű a munka de bele lehetett jönni, Jobbára modern vadászgépeket/helikoptereket csináltam,ahhoz nem kellettek olyan vékony csíkok mint a 2. VH-s gépeken. Egy jó 5 év kihagyás idén most kezdtem el újból makettezni, vettem is egy új, immár kétfunkciós felsőtartályos pisztolyt, most gyakorlom a használatát :)
Sziasztok! Egy kis segítségre/tanácsra lenne szükségem, mivel nem foglalkozom modellezéssel... egy műanyag figurának a hajszínét szeretném szőkéről barnára festeni. Milyen festéket érdemes hozzá használni? Lehet-e olyan kis kiszerelésben kapni? (kb 2 cm a figura fejének az átmérője) Előre is köszönöm a segítségeteket!
Mondjuk amire én használom, arra kár volna komolyabb cucc:-)) Nálam fontos hogy a festék vastagon kerüljön a "felületre", a műhelyben meg elfér a maradék. Szerencsére nekem nem kell méregdrága modellfestékkel dolgoznom.
Hűtőkomis megoldásnál a nyomásszabályozóm az volt, hogy a megfelelő mennyiségű lyukat szúrtam a csőbe, így a felesleges levegő elszállt. Biztonsági kapcsolóként az egész elég lazán volt összeszerelve, néha kiesett a cső a kólásüvegből, amibe bele volt dugva :) A vízleválasztót pedig úgy oldottam meg, hogy alul volt bevezetve a levegő, és felül jött ki. Igencsak tákolt szerkezet volt, de amíg használtam, úgy véltem, jó ez is. De tavaly sikerült belebotlanom egy rendes tartályos kompresszorba Innen
Nekem az első stukkerem egy Revell Basic, alultöltős volt. Rengeteget szenvedtem vele, de azon tanultam meg fújni. Azóta csak felső tartályos stukkereim voltak, vannak.
A hűtőkompresszor és a pisztoly közé illik tenni egy tartályt nyomásszabályzóval és egy cseppleválasztót, nehogy a kompresszorból kijövő olaj belekerüljön a pisztolyba.
Ezzel az állandó nyomás kérdése is megoldódik.
vlevi70 milyen a mostani "rendes makettező kompresszor"-od?
Egy ideig volt nekem is egy ilyenem, de amíg azzal próbálkoztam, nemigazán kaptam kedvet a fújáshoz. Aztán beszereztem egy Aerograf (ukrán) retuspisztolyt. Azzal már valamennyire lehetett dolgozni, de annak folyamatos levegőutánpótlás kell, mert a levegő útját nem zárja el. Viszont a hűtőkompresszor által termelt levegőmennyiség elég neki. A következő lépcső egy Triplex pisztoly volt, aztán tavaly egy rendes makettező kompresszor.
"Én 4 bár körül használom." Az brutál :) Gondolom van ködfelhő a lakásban? Én a felsőtartályosomat másfél körül használom. És néha csak annyi festéket kell kikevernem, ami egy Humbrol festék kupakjában elfér. 5-6csepp. Egy alsótartályosban ennek a többszöröse marad benne, amit nem tudsz kifújni.
Nekem egy alsó tartályos Revell kezdő cuccom van, én is sokat kínlódtam vele az elején. Nálam palackról meg se nyikkant. Így aztán összeütöttünk hűtőgépkompresszorból meg gázpalackból egy kompresszort hozzá, azóta tökéletes. Én 4 bár körül használom.
Akkor szerintem kevés a nyomás, vagy legalábbis határeset. Az alsótartályos pisztolyoknak több kell, mint a felsőtartályos, gravitációs elven működő pisztolyoknak. Ha nincs meg a megfelelő nyomás, akkor nem képes a festéket felszívni a tartályból. Ha viszont megvan a nyomás, akkor nyomja a festéket, ahogy a csövön kifér. A kettő között nemigazán van átmenet. Pont ezen tulajdonsága miatt nem alkalmas apró részletek fújására, csak nagyobb felületekre, esetleg alapozáshoz.
Ha igen, akkor miutan ujra akarnal fujni, kis alkoholt neki egy fultisztitora.
Valoszinuleg beszarad a festek a csobe, ezert nem jon.
Az ilyen pisztolyoknal a kapilaris hatas az, ami felszivja a festeket, ha a cso kicsit is, de el van dugulva, akkor nem jon fel a festek vagy csak kopkodi a festeket a pisztoly.
Ez egy olyan szóró, aminél egy hosszú csövet kell rákötni a légpalackra, a festéktartály pedig a szóró alján van.
Ha elkezdem használni, és jön is belőle, akkor ha abbahagyom a fúvást egy kis időre, mennyi idő múlva szárad be? Gondolom 10-20 perc alatt még nem, vagy igen?
A lehető leghígabb festékkel csináltam (először nem, de aztán felöntöttem higítóval)
Csatlakozom. Valószínű, hogy túl sűrű a festék. Én is sokszor elkövetem azt a hibát, hogy nem hígítom eléggé a festéket. Sokkal jobban fel kell hígítani, mint ecsethez. Így persze nem fog elsőre fedni, de nem is szabad erre törekedni. Legalább 3-4, de lehet, hogy több vékony réteg a jó. És igen, a pisztoly is lehet a bűnös. Ha a dűzniben van valami akadály, akkor kis nyomásra nem bírja a szemetet kihajtani magából, ilyenkor a festék sem jön. Aztán amikor jobban lenyomod a "ravaszt", akkor a nagy nyomás kinyomja a dűzniből azt a koszdarabot (pl. odaszáradt festékdarab), és utána jön a festék, mint a tűzoltófecskendőből. Ha pl. akrilfestékkel dolgozol, akkor megint csak a hígítás hiánya okozhat ilyen problémát, ha a dűznibe beleszárad egy kis festék.
Elkezdtem a fújást. Elég nehézkesen megy. Nagyon egyenetlen az, hogy mikor jön meg mikor nem jön festék a szóróból, és nem is igazán értem hogy mi a logika mögötte. Néha egyáltalán nem fúj, néha viszont egész jól (ugyanannál a festékadagnál).
Költözés miatt nincs már hely a kész makketjeimnek, a kérdés, hogy a kész makettek érdekelnek e valakit megvételre (alkatrésznek vagy átépítéshez), autó illetve kamion makettekről van szó. Illetve van egy eladó MRC UH-'c Huey 1/35, nincs összerakva, mindössze pár alkatrész lett lefújva.
Az L-39 Alabtros kivonásának alkalmából készült felvarró! Minden megrendelőnek a kivonás alkalmából készült emléklapot mellékelek. Ár:1500 Huf + posta érd.: kaszab.t@freemail.hu
Igazad van, csak az alapszínt könnyebb felfújni egy matt sárga esetében, mint egy autóra a fényes színt. Utána már a tobbi folyamat, mint a többi szín, a koptatás, koszolás egy autónál kimarad.
"Egy harckocsit matt sárgával sokkal könnyebb kivitelezni, mert a matt festéken nem látszanak a felületi hibák.".... nananan, azert nem ennyire egyszeru a dolog.. ;)
" Úgy tervezem hogy mindent összefújok, ami a kezem ügyébe kerül :)" Tedd azt :) Elsősorban tejfölösdoboz és hasonló dolgok nagyon jók erre. Ha ezt le tudod festeni, akkor a makettel sem lesz gond. Mit akarsz festeni? repülő, harcjármű, vagy autómakett? Az előbbi kettő nagyjából ugyanaz, az autómakettek festése tér el inkább, mert egy autónál jellemzően nagyméretű fényes felületek vannak, ezt elég nehéz összehozni. Egy harckocsit matt sárgával sokkal könnyebb kivitelezni, mert a matt festéken nem látszanak a felületi hibák. A negyedik kategória, a figura megint más tészta, de ott inkább az ecset használata jellemző.
Célszerű beszerezni pipettát gyógyszertárból, mert anélkül nehézkes az adagolás..
Ha már gyógyszertár, akkor javaslom a fecskendőt erre a célra. Viszonylag olcsó. Ebben rögtön lehet keverni is a festéket (pontosan lehet a keverési arányt beállítani; a 2 ml-es fecskendőben 0,1mm-enként van beosztás), nem kell hozzá külön edény. Festékárnyalatonként külön fecskendőt használók, melyek ebben az esetben újrahasznosíthatók. A rázással nagyon jól összekeverhető és már mehet is a festékszóróba.
Higitáshoz annyit, hogy én akrilt használok és alkohol + viz keverékkel higitom. Minél több az alkohol, annál hamarabb szárad. Ökölszabályként: 1-1-1 adag festék-deszt.viz-alkohol teljesen jól járható út... Viszont a lakkokhoz gyári higitót használok, mert az alkohol-viz keverék nem jött be.
Célszerű beszerezni pipettát gyógyszertárból, mert anélkül nehézkes az adagolás..
A száradási időhőz pedig annyit, hogy akril esetében 5-10 perc alat porszáraz lesz a felület, mehet rá a következő réteg. Ennyi idő amúgy is kell, ha szint váltasz, festék ki, tisztitás, festék betöltés.
Milyen festékről van szó? Ha olajfesték, akkor jó hozzá a szintetikus hígító is, ha akril akkor pedig alkohol, víz, körömlakklemosó, lehet próbálkozni, kinek mi jön be :) A hígítási arány elég változó. A festék sűrűségétől is függ. Pl. a Tamiya akrilfesték majdhogynem hígítás nélkül is fújható, de a Tamiya olajfestékekeket bőven hígítani kell. Az 1:1 arány akár meg is felelhet a valóságnak, nem számít, hogy nagyon hígnak tűnik, mert legalább szépen elterül a felületen. Több rétegben kell festeni, nem szabad olyan sűrű festékkel fújni, ami már egy rétegben is fed. Általában ez szokott a hiba lenni, amit kezdő festők elkövetnek.
Igen! Az a szárazpróba. a kisebb sérüléseket ecsettel szépen lehet javítani, mint más maketteknél is. Amúgy próba cseresznye! Üdv: Kalóz kukac gmailpontycom. hogy ne terheljük a topikot
A szárazpróba az az, hogy rakjam össze ragasztás nélkül?
Az ecsetes festés az nem gond, viszont a festékszórót elég macera kitisztítani, azért gondoltam hogy egy menetben csinálnám meg az egyszínű részeket - viszont ha nem töröm le őket akkor ott hiba lesz, amit szerintem nem lehet szépen kijavítani.
Szia! Az apróbb alkatrészeket nem kell előpre leszedni az öntőkeretekről. Mindig csak azt vedd le, amit éppen be akarsz építeni. Eddig ez nem különbözik más makettektől. Hajónál mindig a törzzsel szokás kezdeni, mert ennek összeépítésekor bukkanhatnak elő nem várt meglepetések. Emiatt a festést is az összeépített hajótestnél érdemes kezdeni, így utólag nem kell javítgatni az illesztéseknél. Aztán jöhet a többi apróbb alkatrész, Felépítmény elemek, lépcsők, korlátok, csörlők, stb. Ezeket sokszor érdemes még az öntőkereten lefesteni, mert ott rendszerint könnyebb. felragasztás után a hiba ecsettel könnyen korrigálható. Hajóknál is alapvető a szárazpróba, és soha ne kapkodj. A sietséggel nem leszel hamarabb kész, viszont könnyebben csinálhatsz nem korrigálható hibákat. Üdv: Kalóz
Mondjuk arra nem gondoltam, hogy a teljes kötélzet és vitorla felrakása után kezdje el fújni.... ;) Akár az antennák, visszapillantó tükrök , stb a harcijárműveken, ezek is csak a végén kerülnek/nének fel - szerintem...
Én úgy szoktam, hogy összerakom a makettet, majd utána alapozó festés és színre fújás... A nem vagy nehezen hozzáférhető részeket persze előre le kell festeni majd kitakarni..
Kicsi koromban sokat maketteztem aztán most kedvet kaptam hozzá megint.
Megvettem a Revell Cutty Sark makettjét. Egy Cutty Sarkom volt kiskoromban, csak nem volt hozzá festékem. Most szereztem festékszórót is és festékeket is.
Egyelőre nem nagyon tudom hogy milyen munkamódszerrel lenne jó nekiállni. Azt gondoltam hogy a festékszóróval lefesthető részek festésével kezdeném, színenként.
Aztán lefesteném ecsettel a többi részt. Utána meg összeragasztanám.
Valami ilyesmi a terv.
Viszont attól félek hogy ha szétszedem az alkatrészeket (mármint letörögetem az öntőcsapról, stb.), akkor összekeveredik az összes és már nem fogom tudni megállapítani, hogy melyiknek hányas a sorszáma.
Nekem is azért van két stukker, mert a 130sal kezdtem, de az igazán finom vonalakhoz kellett a 180as... Egy Revell basic alultöltőssel kezdtem anno, ha éppen felszívta a festéket, akkor azzal is lehetett kb 2mm-es vonalat húzni. Tanulni jó volt, sőt van 2db 1:35ös M113asom, amelyek minden gyermekbetegségük ellenére, még mindig jó festésűek...
Én azért ajánlottam egyből a 180ast, mert 1:72höz szerintem el lehet kezdeni dolgozni vele...Akkor nem kell 2 stukker.
Köszönöm a tippet. Rendszeresen nézem én is az oldalt, bár ezt még nem láttam. (külön van írva az airbrush, ezért nem találta meg a keresője...).
A kompresszor kérdés elméletileg meg van oldva. Már csak a pisztoly és a hozzátartozó eszközök kellenek.
Ez a szórófej jónak tűnik, de nem hiszem, hogy meg merem venni így "név nélkül". Ha esetleg valami történik valamely alkatrészével nem igazán tudok hova fordulni. A chromax-nek meg csak jobb az alkatrészellátása és a tapasztalat is jóval több.
Szerintem a 0.2-es dűznivel nem érdemes harcolni, legalábbis első körben nem. Az, hogy tudsz-e vele 1mm-nél vékonyabb vonalat fújni, gyakorlás, és nem szórópisztoly kérdése. Egy 0.3-as BD-130-al szerintem jobban jársz, mint egy 0.2-es BD-180-al.
"Nagy felületekhez is jó, csak ködölve kell felvinni... Egyébként én jobban szeretem, ha kis felületekből áll össze a nagy, meg több, vékony réteggel szebben is takar.
Nekem két Chromaxom van(130as és 180as), mostanság a 180ast használom szinte, a 130ast szinte csak alapozásra és alap kamo festésre. (1:72 harcijárművekhez)" Ezekhez a dolgokhoz igen. De ha autómaketteket csinálsz, ahol barominagy fényes felületeket kell csinálni, ott ez a ködöléses dolog nem működik.
0.33mm-es vonalat az életben nem fogsz húzni vele, mert ha ilyen "vastagság" kell, akkor mindenképpen maszkolni kell... én legalábbis nem bíznám a kezeimre a dolgot. :) A biztonság kedvéért maszkolószalagot neki...
Én is azon a honlapon vásároltam épp karácsony előtt ahol Te is, én a 319-est vettem meg. Én is 1/72 maketten dolgozom, ahogy elnéztem ennek a tudása megfelelő ehhez. 10ezer Ft volt, ki még nem volt időm próbálni sajnos, így tapasztalatot nem tudok írni.
Hasonló, bár mintha lennének eltérések specifikációban, ami lehet csak papíron létezik.
Ha ezt nézem:
http://www.paplaszlo.com/airbrush2.html
Az oldal szerint 0.33 mm a legvékonyabb vonal amit húzni képes. Ez több, mint a fele a chromax 180-asnak.
Sajnos a 180-asból nem találtam sehol sem az általad említett 13-14-ért, csak 17-ért + postaköltség. Már így is nagyon mélyen a zsebembenyúlok.
Nehéz ezt így látatlanban eldönteni, de mindenképpen ezekkel az árakkal kell számolnom. Úgy gondolom érdemes pár ezerrel többet rááldoznom (a 130-ashoz képest), hiszen hosszútávon univerzálisabb eszközöm lehet.
Én azt írtam, hogy a 130as kb ua., mint a linkben szereplő Alder, a 180as meg sokkal szebben fúj, mint a 130as.
Nekem - eddig - nem hullot belőle semmi, pedig használom őket rendesen...Na de ez is, mint oly sok minden ízlések és pofonok elvű. Én ajánlom nyugodt szívvel. Volt a Chromaxok előtt Revell MasterClassom is, kb 25e Ft-ért, az sem fújt szebben, mint a Chromax.
A Chromax kapható leginkább itthon ahogy láttam. Mármint ez a legelterjetebb belépő-haladó szintű eszköz. Az oldalon ahol a teszteket olvastam, sajnos ezt nem sorolták a "legjobbak" közé. Állítólag fémforgács hullik ki belőle, de gondolom párszor max megtörténik, utána csak kitisztul...
Azon az oldalon úgy vettem észre igencsak a prémium termékeket tartották csak megfelelőnek, viszont nem gondolnám, hogy ez kell is egy kezdőnek.
És amúgy az általad ajánlott 180-as tudja mindazt, amit ez az Alder? Mert akkor csak azt kell eldöntenem melyik lenne a jobb választás.
Chromax stukker esetleg??? A 180-asnál jobb nem kell, 0,25-ös dűzni van hozzá alapban. Felsőtartályos, két funkciós. Cca 13-14e Ft és ez már egy elég tisztességes stukker.
Nagy felületekhez is jó, csak ködölve kell felvinni... Egyébként én jobban szeretem, ha kis felületekből áll össze a nagy, meg több, vékony réteggel szebben is takar.
Nekem két Chromaxom van(130as és 180as), mostanság a 180ast használom szinte, a 130ast szinte csak alapozásra és alap kamo festésre. (1:72 harcijárművekhez)
Amúgy meg maszkolni kell, ha mintát akarsz festeni, tehát a 0,33mm minimális vonalvastagság nem annyira mérvadó - szerintem.
A linkben szereplő Alder stukker leginkább a Chromax 130as ikertestvére, ami cca 10e Ft. Biztos a fadoboz miatt drágább ... ;) Ha abból indulok ki, hogy a 130-sal is szép dolgokat lehet csinálni, akkor induláshoz (1-3 évig ;) ) teljesen jó lehet az Alder is.
Úgy néz ki, hogy a kompresszor kérdés meg lesz oldva. Viszont akkor most jöhet a pisztoly.
Kicsit elbizonytalanodtam, mert pár helyen elég felsőkategóriás termékeket ajánlgattak. Azt hittem, hogy egy 15 ezerből azért meg lehet már oldani egy tisztességes pisztolyt. De iwata, evolution stb márkát képtelenség ennyiért beszerezni.
Általános használatra kellene, tehát nagyon aprólékos dekort úgy sem fokog készíteni. Az olvastam, hogy 0.2-0.4 dűzniméret a leguniverzálisabb. Kérdezném, hogy ti milyen készüléket ajánlanátok?
Ezt néztem most ki:
http://www.paplaszlo.com/airbrush_ad320.html
1/72-es légcsvaros modelleken dolgoznék vele. Ez alkalmas lenne erre a célra? Vagy egy sokkal variálhatóbb készüléket kellene néznem?
Itt csak a minimális vonalvékonyság van megadva, ami 0,33 mm. Ez gondolom bőven elég. Kérdés, hogy maximálisan mekkorát tudok vele festeni? Hiszen milliméteres vonalakból nem festhetem meg a pl a nagy felületeket :S.
Nem tudom, hogy az építéssel olcsóbban jönnék-e ki... Oda is minden alkatrészt meg kell vásárolnom és még a működése sem biztos. (mármint, ha én szerelem össze).
Itt találtam 3 féle kompresszort. Az áruk barátságos. Melyikre lenne érdemes szerintetek beruházni? Szinte biztos, hogy venni fogok, hiszen egyrészt nélkülözhetetlennek tűnik a nagyon szép festéshez, másrészt elég értékálló eszközöknek tűnnek.
Értem és nagyon köszönöm a válaszokat. Sajnos egyelőre nincs szóráshoz semmilyen eszközöm, csak ecseteim vannak. Viszont azt vettem észre, ezekkel igen nehéz nagyon élethű és szép munkát elkészíteni. Ahhoz már nagyon ecsetbegyárnak kellene lenni és nem ártana hozzá egy jó nagy adag művészi véna is.
Jó 10 évvel ezelőtt még a festéket nem higitottam. Emlékszem nehéz is volt kenni, túl vastagon ment fel a festék. Eszerint hiba volt.
Akkor a következő kérdésem.
Milyen kezdő airbrush készletet tudnátok ajánlani, amihez már kompresszor is lenne? Tehát nem a palackos megoldás. Hogyan jönnék ki á/érték arányban a legjobban?
Az enamelt nyilván ismered, szerves oldószerrel higítható (azaz macerásabb), viszont ecsettel is jól használható.
Az akril sokkal finomabb szemcsézetű, ecsettel nem olyan jó, viszont alkohollal lemosható (nagy előnye), és vízzel kell higítani.
Az alkohollal higításnál az alábbit tapasztaltam, a Humbrol akrilja túrósan kicsapódott, a Gunze esetén fehéres kicsapódás jelenhetett meg egyes esetekben a megszáradt felületen, hasonlóan amikor a csoki meleget kap és kicsapódik a kakaóvaj. Ez ritka, de létező jelenség.
No meg a víz egyszerűbben beszerezhető és jelentősen olcsóbb is.:-)
Szóval az akril sokkal inkább szórópisztolyvba való mint az enamel. Persze most jönni fognak páran, akik fennen hirdetik, hogy az akrillal ugyanolyan jól lehet ecsettel is dolgozni, szerintem nem, sokkal "vékonyabb" is az akril, értsd kevésbé viszkózus, vékonyabbra terül, kevésbé tapad.
A fújásnál is több rétegben kell felvinni, előnye, hogy piszok gyorsan szárad, az enamellel 1, jó esetben 2 réteget viszel fel, eközben az akrilból már a következő 5 rétegest fújod és a vége felé jársz.
A régi dobozos, az emanel - szintetikus - alapú festék, az aquacolor meg akril - vízbázisú.
Szerintem használj akrilt, mert nem kell hozzá szint.higító, elég a tiszta alkohol is ... Én mostanság kizárólag Gunze akrilt használok, rengeteg féle színben van.
Keverni lehet őket elméletileg, de csak úgy, hogy felviszel az egyikből egy réteget, megszárad, majd jöhet a másik.
Most kezdtem el ismét a makettezést. Festékeket szerettem volna vásárolni, azonban rögtön problémába ütköztem.
Találtam az általam is régről ismert kis aluminiumdobozos "normál" festéket és drágább 'aquacolor' nevű revell terméket, amely minden bizonnyal vízbázisú. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen különbségek vannak a két típus között, mik az előnyeik, hátrányaik, illetve vegyesen használhatók-e?
Érdekelne-é valakit az alábbi képeken látható jármű?
Lewis Hamilton 2007-es MP4-22-ese, 1:18-as méretarányban. Első győzelme tiszteletére, 5000 darabos limitált szériában, az autó mellett a győzelmét ünneplő pilótával. Részletesen kidolgozott fém model, új, sértetlen állapotában, eredeti dobozában.
Bolti ára 32-34e Ft. ( http://f1hungary.uw.hu/katalogus/modellek.php?ker=2&felt=1:18 )
Kikiáltási ár 28,000 Ft. Alkudni lehet. A tisztelt közönség érdeklődését a fejetlenfej@gmail.com -ra kéretik jelezni.
Maradok tisztelettel, Fejetlenfej
U.i.: Nagyon szép...
U.i.2: Pofátlanul alacsony ajánlatokat is szívesen látunk, a tisztelt közönség szórakoztatására.
Az elozo listambol van meg par makett ami elado, esetleg cserelheto. Ar megegyezes szerint, atol fuggoen mennyit viszel. Csere ami erdekel (1/32 Tamiya Tomcat, 1/32 Academy Hornet, 1/32 Trumpeter Super Hornet - mas egyelore nem.)
Atvetel lehetoleg Budapesten vagy a kozelben, postazni nem all modomban es nem is szeretnek! Erdeklodni zoltan.pocza@gmail.com cimen.
Revell/Monogram A-6E Intruder + Black Box cockpit (ez a kit es kiegeszito nem elado, kizarolag csereben jatszik a fenti kitek valamelyikenel ertekegyeztetessel)
Hasegawa F/A-18D Hornet + Black Box ATARS Conversion Set (cockpit & ATARS nose, mar nem gyartjak!)
Italeri EF-18G Growler
=== 1/72 ===
Fujimi F/A-18C Hornet Hobby Boss 1/72 SH-60B Seahawk (most jelent meg!)
=== 1/144 ===
Revell F-14A Tomcat (2x) Revell E-2C Hawkeye Revell Airbus A380
Eladó igényesen megépített, főleg korszerű harcjárművek és helikopterekből álló KÉSZ makettgyüjteményem! A gyüjtemény professzionálisan megépített darabokból áll,melyekhez egyenként fotomaratott alkatrészeket és egyébb kiegészítőket is felhasználtam!Minden darab szórópisztolyos eljárással lett fújva Helikopterek 1db Trumpeter Mi-17 1:35 Cseh SFOR festés! 1db Academy UH-60 1:48 USA EU 1db Revell KA-50 1:48 Russia 1db F-117 Steallt fighter(lopakodó)U.S.Air force diorama!Agép a támaszponton tartózkodik átvizsgálás előtt,nyitott bombatérrel és cocpittal!kiszolgáló személyzettel. Tankok: 1db Academy Tólólapos M60-A1 1:35 Sivatagi vihar 1dbIsraeli M4 Scherman Medium Tank 1/35 sivatagi 1db Academy Bradlay 1:35 Sivatagi vihar 1db Academy M48 Műszaki mentő 1:35 Suvatagi vihar 1db Tamya Britis Challenger 1:35 Sivatagi vihar 1db Academy Merkava Mk3 1:35 Israeli 1db Academy Hummer Elsősegély 1:35 1db Academy Hummer EU-s zöld légvédelmi 1:35 1db Academy Hummer Sivatagi ponyvás! 1:35 1db Academy Big Foot teherautó platós Egy sérült hummert szállít! 1:35 1db Academy Willys Jeep UN fehér festés! 1:35 4db Különféle 1:72-es Harckocsi 2 Challenger 1 Bradley 1 Abrams!
Az egyes darabok külön is megvásárolhatóak 5000 forintos darabáron,de ha egyben elviszed 60000huf az egész!!! Képek a Makett és modell bolhapiac index fórum 803,804,810-es hozzászólásomban!
Érdeklődni:antiopa@freemail.hu vagy a 06209713886 os telszámon lehet!
Eladó akril festékek! Mindegyik fajtáról elmondható, hogy jól fednek és egymáson is jól megtapadnak. Néhány figuráról esetleg tudok képet készíteni, csak a megfelelő technológiám hiányzik hozzá, élőben azonban jól néznek ki. Hozzáértő emberek szerint is jól sikerültek mind színvilágukban, mind technikájukban. A festékek nagy részéből alig hiányzik valami. A legtöbbet a Pentart matt feketéből használtam, az körülbelül félig van, a többi háromnegyed és teli között valahol. A Pentart olivának és a matt feketének levágtam a kis adagoló kúpját, mer eltört a tövénél. A festékeknek baja nem lett és ettől függetlenül tökéletesen adagolható továbbra is
Pentart Akril 20ml: Metál: Antik arany Bordó Matt: Fekete Fehér Fényes: Almazöld Elefántcsont Oliva DEKA Akril 25ml: Metál: réz Fényes:Fekete Élénk vörös Matt: Oliva Pannon Color Akril 38ml: Mangánkék Élénkzöld Paynes szürke Permanent világosvörös Permanent citromsárga Természetes sziéna(barna:)) Vasoxidfekete Metál: Ezüst Ferrario Akril 60ml: Mangánkék
Üdv a fórumozóknak, a segítségeteket kérném,volt NDK-ás IL-4-s makett légcsavar kúpot és tengelyt keresek,ha valakinek van a birtokába roncs,vagy olyan makett amelytől megválna az érdekelne.
találtam itthoni boltot aki elvileg árulja a finemolds kitet 15 ezer pénzért. meg aukción láttam 6-8 ezer között az amt makettjét is. meglátjuk mi lesz belőle :)
kösz a segítséget. ja még valami: olyan oldalt ahol sok sok jó és részletes (forrásnak felhasználható) fotó található a starwars hajókról, ismer esetleg valaki?
A Revel Easy-kit egy gyárilag festett, összepattintható kitt. Kb arra jó, hogy egy 6-8 éves gyerek ne x000 Ftos maketten próbálja megszeretni a makettezést.
Megtaláltam a Fine Mold Slave1-et 1:72-ben, igaz, hogy nem itthon, de én merem ajánlani ezt a holland e-boltot, én is innen rendeltem sok dolgot már... Kicsit mondjuk erős az ára, mert 99,95 EUR !!!
hát, az a helyzet, hogy van némi makettező múltam, engem pont az easy kit címke bizonytalanított el. a másik fotókról is részletgazdagabbnak, komolyabbnak tűnt.
közben annyit sikerült kiderítenem, hogy két cég palettáján van ebből a hajóból. az egyik a már említett amt-ertl, a másik pedig a finemolds terméke.
de nem találtam még olyan boltot, ami árulná ezekből valamelyiket. pedig biztos be lehet szerezni, több magyar fórumon is láttam képeket az összerakott makettről.
ha valaki tud ajánlani pesti boltot, vagy online shopot ahol beszerezhető amt/ertl vagy finemolds makett, megköszönném.
Az nekem is tetszik. Én nem sokat tudok erről az Easy Kitről, de szerintem gyerekjáték az összerakása, még ragacs sem kell. Nekem ilyesmiből "strucclábú", azaz AT-ST lépegetőm van és egy speeder bike, de mindkettő érintetlen, eredeti dobozban, mert vannak már vagy 25 évesek... :)
üdvözletem. egy konkrét makettel kapcsolatban lenne néhánykérdésem:
nagyon tetszik Boba Fett hajója, a Slave-1. ennek a makettjét szeretném megépíteni. amit eddig láttam, az a revell easy kitje. ezzel találkozott már valaki? érdemes megvenni, jó minőségű? az amt/ertl cégnek van még egy készlete, erről tudna valaki infot adni, hogy itthon hol lehet beszerezni?
ha akad esetleg a fenti kettőn kívül más gyártó, akinek szerepel a listáján a slave-1, az is érdekelne.
Ha valaki netán dioráma építésre adná a fejét és nem tudja honnan szerezzen modellfákat, kedvcsinálónak felteszek néhány képet. A honlapomon is szét lehet nézni. Aki esetleg már látta attól elnézést kérek!
Koltozes es idohiany miatt elado sorba kerult "nehany" makettem. Mindegyik dobozban van meg, nincs osszerakva, elkezdve.
1/32
Trumpter 1/32 F6F-5 Hellcat Trumpter 1/32 A-10A (ez szet van vagva tobb helyen, mert szetnyitogatottnak volt tervezve, csak nincs es valszeg nem is lesz idom megcsinalni) Revell F-14 Tomcat
Fujimi F/A-18C Hornet Hobby Boss 1/72 SH-60B Seahawk (most jelent meg!)
1/144
Revell F-14A Tomcat (2x) Revell E-2C Hawkeye Revell Airbus A380
1/350
Academy RMS Titanic
1/700
Dragon USS Essex CV-9
Az arakon meg nem gondolkodtam, de ertekuk alatt adom el oket. Ha tobbet viszel, meg olcsobb. Ha az egeszet elviszed nagyon jol jarsz! Ajanlatokat, kerdeseket emailben kuldhettek zoltan.pocza@gmail.com cimre.
Atvetel lehetoleg szemelyesen Budapest XI ker, de postaban is megegyezhetunk talan.
RC helikopterekről, helikopter modellezésről szóló topic, fórum érdekelne. Én vasútmodellező vagyok, a helikhez teljesen tufa vagyok - jó lenne valahol tulajdonosok és/vagy hozzáértők véleményét, segítségét kérni. Ha tudtok ilyen linket, előre is köszönöm!
Karesz, a Gunzenak vannak direkt WWII Wehrmacht színei, ezek a legszínhűbbek a kapható festékek közül, (talán még a Vallejo panzer setje van ennyire jó) a sivatagi festék kódja H403 . Én is azt használtam, használom, de ha a RAL érdekel, akkor ajánlom a következő lapot:
"... Már az afriki hadjárat első néhány hónapjában világossá vált, hogy a rendszeresített páncélos-szürke (Panzergrau, Dunkelgrau - RAL 7021) nem a legalkalmasabb rejtő-szín egy olyan trópusi, sivatagos terepen, mint Líbia és Egyiptom vidéke. 1941 márciusában született döntés szerint az Deutsche Afrika Korps (D.A.K.) járműveit egy sárgás-barna (Gelb-braun - RAL 8000) vagy barnára (Braun - RAL 8020) kellett festeni színárnyalatra kellett festeni. Erre a matt alapszínre ezt követően zöldes szürke (Grau-grün - RAL 7008) illetve szürke árnyalatú (Grau - RAL 7027) álcázó foltokat festettek. Az álcázó foltok alakjának illetve elhelyezésének nem voltak előírásai, azt a fronton harcoló katonákra bízták. ..."
A feltűntetett e-mail címet én is megtaláltam, de a levelezőszerver visszadobja, valószínű már nem él az a cím. Ha esetleg valaki ismerné az illetőt az legyen szíves jelezze nekem a deadlaw@yahoo.com címre, előre is köszönöm.
Egy "régi" tagot keresek, aki ebben a topikban hírdetett 2005-ben utoljára, Friki felhasználónéven. Ha valaki tudna adni egy elérhetőséget azt megköszönném. (legyen szíves küldje el a deadlaw@yahoo.com címre )
Elnézést, hogy ismeretlenül zavarok, de a segítségeteket szeretném kérni. Egy külföldön élő nagyon jó barátom kért meg, hogy ha tudok, szerezzek neki egy Rába kamion makettet, amelynek az oldalán Magyar Posta felirat volt.
Még a lemezárugyár gyártotta: http://mrretro.gportal.hu/picview.php?prt=260311&gid=2092638&index=40
Hiába hívtam fel azonban minden nosztalgia játékboltot, és nézegettem végig az internetes árveréseket, sehol nem találtam. Ezért kérdezném meg tőletek, hogy nincs-e valakinek egy olyan makettje, amitől esetleg megválna. Vagy ha egyáltalán van valami ötletetek, hogy hol kezdjek keresgélni, azt is megköszönném.
Fújnám a géptörzset, viszont sehol sem kapok fekete sprayt...van mindenféle színben, de a fekete az mindenütt kifogyott...valaki nem járt mostanában olyan boltban, ahol van?
Sajnos nem csak az, hanem mindegyik enamel ilyen :( De nem tudok rá pontos okot, mert van több éves (szerintem van az 10 is), aminek semmi baja, legfeljebb leül az aljára egy kicsit, és a tetején marad az olaj, de azt fel lehet keverni. Aminek viszont bebőrösödik a teteje, az kuka :(
Viszont a tégelybe ne önts hígítót, attól nem lesz jobb, sőt csak annyit érsz el, hogy garantáltan bedöglik. Csak annyit hígíts, amennyit el is használsz.
Vagy pedig lehetőség szerint használj Tamiya, Gunze akrilokat. Én mostanában kezdek rászokni, ezeknél a tégelyre rászáradt festéket is fel tudom használni, nemúgy, mint az enamelt.
Egyébként selyemfényűre már lehet normálisan matricázni. De az a legjobb, ha lefested feketére, utána fényes lakkot fújsz rá, erre matricázol, és utána selyemfényű lakkal véglegesíted a fényességet. Ezt azért is célszerű ebben a sorrendben csinálni, hogy a matricák fénye ne üssön el a makett többi részétől. Természetesen a lakk fújásakor meg kell óvni a makett azon részeit, amit nem akarsz fújni. Kabintető, kerekek, satöbbi. Ezt vagy úgy, hogy csak a végén rakod rá, vagy pedig kimaszkolod, letakarod. Én az előbbire szavazok.
Azt inkább ne :) Helyette a Gunze kék kupakos matricafeszítőt ajánlom. A feszítőből egy keveset kell a matrica alá kenni, erre rárakni a matricát, és a bukborékokat lehetőleg kinyomkodni a matrica alól, de úgy, hogy a matricafeszítőből is maradjon. Ekkor, ahogy szárad, beszívja a matricát a résekbe. Ha nagyon merev, törékeny a matrica, akkor a Gunze zöld kupakos matricalágyítót is érdemes bevetni, ezt a matricára kell kenni, ettől lágyul egy keveset, de úgy vettem észre, a feszítő is lágyít elég sokat a matricán, szóval elképzelhető, hogy a lágyítóra nincs szükség.
Sziasztok! Megvételre keresném az Italeri 1:48 V-22 Osprey makettjét(lehetőleg hiánytalan állapotban) és a Modell és Makett újság 1993-ban megjelent számait. parahybana@citromail.hu
venni szeretnék egy helikoptert makettbe csak egy bajban vagyok a minőségével. gyártó:revell név:bell uh 1 d heer ár:1840ft. szerintetek érdemes megvenni? köszi
Fő tevékenységünk professzionális épületmakettek készítése - lakóparkok, társasházak, privát épületek, egyéb létesítmények méretarányos elkészítése.
Ezen kívül versenyszínvonalú, kiállításra vagy gyűjteménybe szánt járműmakettek - helikopterek, repülőgépek, hajók, autók és egyéb járművek - élethű, méretarányos elkészítését is vállaljuk.
Köszönöm a részletes tájékoztatást. Én vasútmodelleket építek és alakítok át, ezeket szeretném festeni. Általában antikolás is kerül rájuk, mint a harckocsikon, csak kisebb mennyiségben, de csilli-villi biztos nem lesz egyikse(ugyanis az nem élethű). Egyébként tömítéshez én Neoflexet használok, szerintem az is jó.
Van olyan alapozó, amit viszont érdemes használni. Gunze Surfacer pl. tulajdonképpen nagyon finom tömítőpaszta, az apró karcok eltüntetésére nagyon jó. Ez harcjárműnél, repülőnél annyira nem fontos, de egy autómaketten, aminek csillognia kell, egyáltalán nem mindegy. Ettől függetlenül igaz a dolog, érdemes matt festékkel alapozni, én is így teszek, mert a fényes színek általában nagyon gyengén fednek. Néhány kivétel, amikor pl. egy piros autókasztnit bézs színre akartam festeni, először világosszürkével kellett lefesten (MM 1728), ez fed a legjobban. Erre ment rá a matt fehér, és végül erre a bézs szín. Önmagában a bézs, de valószínű, hogy még a fehér sem tudta volna a piros kasztni színét elvenni, főleg az éleknél.
A tisztító az nagyon jó, kevés kell belőle és hatékony.
Alapozni én a fedőfesték színével szoktam, csak éppen matt textúrájúval, azaz ha sárga lesz a cucc, akkor pár vékony réteg (3-5) matt sárga és a végén 1-2 réteg fényes sárga. Fehéret pl. nem is lehet másképp felvinni rendesen.
Üdv az Uraknak! Van már valakinek tapasztalata a Revell szórópisztoly tisztító folyadékjával kapcsolatban? Megéri megvenni? És az alapozó festékük, az milyen? Nem olyan olcsó, hogy "vagy jó vagy nem" alapon megvegyem, ezért érdeklődök.
Ilyen felület eléréséhez elég egy vékony réteg putty is, ami száradás után vissza van polírozva. Azzal is lehet ilyen fémesnek ható felületet képezni.
Mind a Surfacert mind pedig a puttyot száradás után ugyanis fel kell polírozni, ha nem használsz 180-240-nél finomabb papirt, akkor a felszín sem lesz tükörsima.
A fémes felület alatt a felszínt és nem a színt értettem.
Egy könyvben találkoztam vele, ahol a Tamiya makettet (Tigris) kenték be vele, ettől az eredetileg tükörsima műanyag felszín kissé rücskösebb, durvább kinézetű lett, olyan, mint a páncélosok felülete a fotókon is.
Valamilyen más Gonzo termékkel (festék?) keverték, az biztos, de nem a szín elérése, hanem a jobb tapadás vagy a gyorsabb száradás miatt inkább.
Szerintem a surfacerrel önmagában nem jön össze a fémes felület. Az ugyanis csak egy alapozó. De azt el bírom képzelni, hogy ha a surfacert nem csiszolod meg, akkor nagyon érdes lesz a felülete, és ha erre fújsz fémszínnel, akkor az is olyan lesz.
Megmaradt regrol nehany bontatlan Revell Email Color markaju makett festek. Valami jelkepes osszegert esetleg egy tabla csokiert odaadnam oket. Ezek vannak: SM 302,MATT9,KLAR730,KLAR731,99,90,70 Budapesten atvehetok. Tel.: +3630 9827387
"A Dragon gumigenya lánca egy rakat fos, ennyi pénzért akár Magic Tracket is adhattak volna hozzá."
Kapaszkodj meg, korábban azt adtak, csak aztán nagy büszkén verték a mellüket, hogy ők tudnak szép gumit is adni, legalábbis a honlapon ez volt a marketingduma. Részletesnek részletes, de mivel gumi, hajlanak a lánctalpszemek is, ami nagyon illúzióromboló. Szemből nem feltűnő, de oldalról nagyon. Belógást se lehet normálisan csinálni. Ráadásul bosszantásképpen van vagy 40-50 szem lánctalp a Dragon öntőkereteken, nagyon jó minőségben, de az semmire sem elég, maximum dísznek, tartaléknak a Tigris oldalára.
"Egyébként nekem van Tamiya és Dragon Tigrisem is, mind2 Friul lánctalpakat kapott. A Tamiya sem sokkal jobb..."
A Tamiya mentéségére legyen mondva, hogy az öntőkeretre 1989-es évszám van írva
U.i.: Ha valaki nem tudná, miről hablatyolunk itt, az nézzen be ide : Dragon, Tamiya lánctalp A sárga a Dragon gumi, a szürke a Dragon műanyag, amit a Tigrishez adnak, de sajnos kevés van belőle, a fekete pedig a Tamiya lánc.
A Tigrisen a lánctalp nem "szimmetrikus" a kerekekre nézve, a külső oldalon sokkal jobban kiáll, mint belül. Éppezért volt külön lánctalp a vasúti szállításhoz, mert azzal már nem fért fel a kocsikra. Viszont, mivel nem szimmetrikus, a másik oldalon fordított irányban állnak a lánctalp tagok. A Friul szerintem is azért adja külön a két oldalt, hogy ne látszódjanak a furatok. Az Dragon Tigrisben nagyon elítélendő módon gumi lánctalpat adnak, ami hajlik, és ronda, de én nem Friul-ra cseréltem, annyit nem akartam költeni rá, hanem Tamiyát. Volt valakinek maradék. De ha a Tamiyánál jobbat akarnék felrakni rá, lehet, hogy AFV Club láncot használnék. Ez műanyag, és csak egymásba kell tologatni. Állítólag. Bár a régi Dragon Magic Track se lett volna rossz, nem tudom miért kellett ezt a gumi vackot belerakni :(
Azért egyformák, mert emlékeim szerint a Tigrincs láncszemei a valóságban is oldacserések voltak. A maketten azért van balos illetve jobbos, hogy a drótok ne látszódjanak.
Azért van két zacsi, mert az egyik a bal, a másik a jobb oldalé.
Úgy kell felrakni, hogy ahol betolod a drótót, az legyen a makett belseje felé. Eddig gondolom érthető. :)
Összerakás:
Kell hozzá:
1db laposfogó
1db csípőfogó
Veszel két darab láncszemet és a laposfogóval beletolod a dobozban kapott drótot...AMikor teljesen betolod, akkor a vége után elcsíped. Ha összeraktál kb 10db-ot, akkor pillanatragasztóval beragasztod DE CSAK OTT, AHOL BETOLTAD a drótot. Hagyod megszáradni a pill.ragasztót majd jöhet újabb 10db...
"Ha jól értelmezem, az egyik végén - ahol nincs is előfúrva - nem kell kifúrnom a lánctagokon a lyukakat."
Igen, ki ne fúrd, a vak végén rögzül a drót.
"Itt-ott azért hiányzik a marás a lánctagokról, pl. a kerékvezető körmök közepe sem mindenhol lyukas. Ezeket nekem kellene kifúrkálnom."
Ez is igen, a sorját el kell távolítani.
"A lánctagokat méretre vágott dróttal kell összeraknom, amit a végén egy kis ragasztóval fixálok."
Ez is talált. :) Megy ez neked. :))
"Hol létezik olyan fúró (a fogorvosokat kivéve), ami 0,5mm-es lyukat fúr?????"
Én az olyan láncszemeket, amiken nincs lyuk, félreteszem és, ha a végén kell, akkor "medve erő-medve ész" módszerével ey fogorvosi műszerrel szoktam kilyukasztani. 0,5mm fúrót kaphatsz elektronikai boltban is pl. NYÁK fúráshoz használják.
repülő / űrhajó lesz majd belőle, a repülőt még keresem, az űrhajó meg apollo 11 leszállóegység, meg vmi STS. nincs konkrétum, csak homályos elképzelés, de ezt is szívesen megbeszélném vkivel aki már látott ilyet, mert én csak dobozban.
egy szokatlan kérés: olyan valakit keresek, aki makettet állítana össze nekem (2-3 darab), kaptam / vettem őket, de nem nekem való feladat, viszont igényes munkát szeretnék. Szerintetek van olyan valaki aki ebben segítene nekem ha megegyezek vele? (Pest)
Üdv! Keresek megvételre 1/24-es BMW maketteket, bontottakat is (sőt!). Most főleg revell e36 compact, bontásra (csak az eleje kell), valamint szintén revell v. tamiya e31-es (850i) bontásra, és fujimi v. tamiya 635i / csi motorja érdekel.
Az lenne a kérdésem, Spitfire Mk V. makettnél a festési útmutató és matrica lap szerint úgy kell lennie, hogy az egyik oldalt AZ"O"G a másik oldalt G"O"AZ. ("O"-> a kokárda). Ez így helyes, hogy az egyik oldalon így van a másikon meg fordítva?. (AZ-G 234 SQN RAF repülő század). Választható még egy alternatív festés, annál AE-A (402 sqn) van mind a két oldalon. A makett gyártó csinálta hibásan vagy ezek eredetileg is így voltak? a igen, miért és hogy alakult ki?
Eladó sorba került a következő két makett: Parlament papírmakett-kivágó, 7000 forintért, Operaház papírmakett-kivágó, 3000 forintért. Mindkét makett kivágatlan állapotban, füzetében, sérülés és szennyeződésmentes és kiváló állapotban.Igazi ritkaságok, ajánlom gyűjtőknek.Az árak fixek. Érd: saxi82@freemail.hu saxi1982@gmail.com
Nekem más típusú fegyverem van, de aműködése ugyanaz. Azon a részen keresztül, amely mögötte van, csak levegő érkezhet, ezért elvileg nem koszolódhat.
Ritkán lehet szükség a levételére, akkor valóban lehet kombináltfogót használni. Ezt a részt viszont érdemes kicsit erősebben meghúzni, hogy a levegő ne oldalt, hanem elöl fúvodjon ki.
Szerintem óvatosan indítsd meg kombifogóval, de utána már ezt is elég lesz kézzel ki-be csavargatni. Alapos tisztításhoz mindenképpen érdemes alaposan szétszedni a stukkert.
Viszont nem árt, ha utána össze is tudod majd rakni. Úgyhogy csak odafigyeléssel szedd szét. :))
Szét szoktam teljesen szedni (tű ki, dűzni le), sikerül is tisztán tartani a pisztolyt, csak a jelzett dűznitartót nem szoktam leszedni. A dűzni menetes, de kézzel csavarom ki-be, a dűznikulcsot nem használom. Ez a dűznitartó kézzel nem tekerhető le, valami kombináltfogóval kéne megindítani, de azt nem mertem...
Sőt, tisztításhoz érdemes annyira szétszedni, hogy a tűhöz is teljesen hozzáférj, és a tűről, illetve a tű környékén lévő alkatrészeket is meg kell tisztítani. Én voltam már lusta, és úgyhagytam pár napra/hétre, emiatt megszorult benne a tű, ezért makettezés előtt kellett pucolnom a pisztolyt. Az meg nemjó, ha már rá van izgulva az ember a fújás témájára, és előtte suvickolás jön :)
És ha adtak valami szerszámot a dűzni betekeréséhez, nehogy használd! Kicsavaráshoz még csak-csak, de az emberek rendszeresen beletörik a dűznit a pisztolyba. Nem kell azt erőből meghúzni, csak legyen a helyén. Igaz, az én pisztolyomba nem kell belecsavarni a dűznit, mert az általad is bejelölt alkatrész tartja a helyén, de pl. az AB típusú pisztolyoknál rendszeres a beletörés. Nem tudom, ebben a pisztolyban hogy rögzítik a dűznit, ha nem kell csavargatni, akkor szerencséd van :)
Menet közben, amikor csak átfújod oldószerrel mert pl. színt váltasz benne, akkor nem. De amikor rendesen végeztél aznap. akkor igen, mert beleszárad a festék és az nem jó.
Üdv mindenkinek! Nem nagyon halad mostanság itt az élet,lendítek már rajta egyet.
Még jó év elején csinálgattam ezt a Ford makettet,a leragasztós módszer bejött,de 1-2 helyen nem a legszebb lett sajnos,de nekem megfelel,meg szobámnak! :)
Nem hagyatkoztam a gyári leíráshoz,így egy átépített lett ,saját elképzeléseim szerint,olyan Over Haulinos stílus általam! :D
Én maketteket Hollandiából rendelek/rendeltem, általában nagyobb tételben (min. 3-4 db) árban is jobban kijövök és már van törzsvásárlói kedvezményem is. :)
Már a második vásárlás után automatikusan kaptam...Háát igen, ők azt nézik, hogy visszatérő kuncsaftok legyenek.
Az USAból akkor erdemes rendelned, ha van kint vki ismerősöd, aki záros határidőn belül hazajön. Kint megrendeli és szépen hazahozza neked.
RC modelles topikról nem tudok, hogy lenne, ettől persze még lehet. A makettinfón van RC topik, nem túl nagy pörgéssel, de ott körbekérdezhetsz...Ja és ott van külföldi rendeléssel kapcsolatos topik is...LEhet, hogy be tudsz tárdulni vkihez.
Köszönöm a tippet. USA-ban találtam boltot, ahol 20.000 (!!!) forinttal olcsóbb a Firestorm. Ill. UK-ban kb. 10-zel olcsóbb. Köszi még egyszer, most már biztos, hogy EUból rendelek... De nem Franciaországból, mert amit elsőre találtam 30 ezerrel (!!!) drágább volt mint itthon...:S
Még valamit: van az index fórumok között RC-s topic?
El kell keserítselek, mert nem nagyon járnak erre RCsek...
Rendelésről annyit, hogy ha az Eu-n belülről rendelsz, akkor a csomag egyenesen a "lábtörlődön" landol... Arra érdemes odafigyelni, hogy valami premium szállítási dot válassz, ha lehet (TNT,DHL,stb).Kicsit drágább, de megéri, mert ezekkel tuti megérkezik a csomag.
Ha EU-n kivülről rendelsz, akkor ÁFÁt és VÁMot kell fizetni ha jól emléxem 10e Ft felett...
Célszerű találni EUs e-boltot, olcsóbb is mint itthon és általában nem kell hetekig várni...
Sziasztok, Remélem jó helyen járok és nyogodtan kérdezhetek RC kocsikról, méghozzá Nitrosokról. A közeljövőben tervezek egy vételt és meg szeretnélek kérdezni titeket, hogy milyen modellt ajánlatok. Tudom, sokan fogját a Svage-ot ajánlani, de az nekem nem tetszik. Az általam kiszemelt példányok: HPI Firestorm, Traxxas Nitro Rustler. Itt vannak a linkek, azoknak, akik nem ismernék a modelleket (ezt kétlem;): Firestorm Rustler
Várok prokat és contrákat!
UI: az, aki esetleg már rendelt volna valamit külföldről (USA, UK) kérdezném, hogy hogyan működik, kell-e valami vámolást fizetni, ezt hol nézhetem meg? UK-ból jövő csomagra szerintem nem kell semmit sem fizetni, mert EU-n belül van.
A minap olvastam egy Jagdpanther kitt értékelését és abban meglepetésemre azt kifogásolta az értékelő, hogy a kitt csak "jobbos" lánctalpat tartalmaz, holott az eredeti Jagdpanthernek "jobbos" és "balos" lánctalpai voltak.
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy nincs-e Esztergom környékén egy makettező/modellező kollega, aki rendelkezik egy 0,8-1,2 bar teljesítményű kompresszorral? Festeni szeretnék, Airbrush pisztolyom már van, csak kompresszort nem sikerült még szereznem, ezért érdeklődöm, nincs-e vki, aki felajánlaná, hogy használhassam egy kis ideig az övét. Esetleg egy kevés tanácsot, segítséget is elfogadok a festés témájával kapcsolatban.:) Előre is köszönöm.
Sziasztok! Segítséget kérnék! Van egy még összeállítatlan ARII Yamato csatahajóm 1.250 arányban. Összeállítva több mint 1 méter lesz. Szeretném eladni. Ha valaki tud segíteni, kérem jelentkezzen a bogipet@vipmail.hu e-mail címen. Köszönöm.
A terepet mondjuk csinálhatod többféleképpen is... pl eltervezed a nagyjábóli alakját, csinálsz vagy "cölöpöket" vagy vékonyabb OSB/rétegelt lemezből a tervnek megfelelő gerincet (ezt kb úgy kell elképzelni, mint a hajók belsejét) majd betakarod szúnyoghálóval és vékony rétegben leöntöd gipsszel vagy ha ez túl nehéz, akkor glettanyaggal. Száradás közben a nagyobb alakításokat, száradás után pedig a finomabb dolgokat lehet elvégezni.
Várat én gipszből csinálnám, persze ha nem valami óriás várra gondolsz.
A falakat külön kellene kiönteni 3-5mm vastag gipszlapból majd a falmintát felvinni rá. Miután elkészült 2-3 oldal, akkor jöhet az összeragasztás. Ezután festés, koszolás.
A torony már bajosabb lehet, mert íveset elég nehéz önteni, erre is lenne ötletem.
Felhasználhatsz még balsafát a gerendázathoz, de lehet kapni müa. lapokat, melyek falmintázatúak.
Nézz be a www.makettinfo.hu lapra, ott a Fórum, Csevegő részben van dioráma készitéssel foglalkozó topik.
Szeretnék vár makettet építeni, de sajnos sem azt nem tudom, hogy miből építsem a terepet ami el bírja majd a "várat" sem azt, hogy miből építsem a várat, hogy ne legyen nehéz, de mindenképpen teljesen kő érzetét keltse. Tud valaki segíteni?
Eladó egy makett füzetem, ami Szentendréről származik, a címe: Lakóház és gazdasági épületek Botpaládról. Idősebb gyermekeknek sem okoz gondot az összerakása. Fényképet tudok küldeni a lapjáról, belsejéről. Kérni itt lehet : naturina@freemail.hu
A Mr. Color tudtommal csak tégelyes verzióban leledzik.
Hö-hö... Létezett (létezik?) belőle 6 darabos festék spray sorozat, köztük a British Racing green. A Mila annak idején behozott párat, de olyan keveset, hogy kunyeráltam tőlük, de nem adtak a dögök.:-) Pedig makettboltom volt...
A mattot én mindig keverni szoktam egy kis fényessel. Én inkább repülőzöm és a fényes réteget kb. 1-2 nap után fújom át a fenti keverékkel és nagyon szép selymes felületté tud így "összeállni".
Egyébként milyen alternatíva van a Gunzéval szemben, amely nem sárgul?
A Gunze Sangyo a gyártó neve, a Mr.Hobby a vizes bázisú akril lakk- és festékcsalád neve, a Mr.Color a szerves oldószeres neve.
A Gunze gyárt maketteket is, álomszépeket, de egyre kevesebbet. Festékből viszont a világ élvonala, a széles körben elterjedt festékek közül pedig a legjobb.
Hááát..én Tamiya lakksprayt még nem láttam.Idehaza, de Németo.-ban is csak ezek voltak a boltban. Gyanítom ugyanott készítik őket mert a palack is ugyanaz a halom japán karakterrel,csak a cimke bal felső sarkában van más más név,itt vannak előttem és a matton MRhobbY van,a semi-glosson meg GUNZE SANGYO.
Spré köll mert nem tudom máshogy felvinni,meg ezeket ismerem.A boltot felhívom holnap de a Revell logon kívül mást nem láttam,aatól tartok csak az van nekik. Ha nincs,akkor majd fotósoppal megcsinálom ideiglenesen a szükséges dolgokat ha tudom persze. 10 nap alatt meg itt van Németobol a cucc csak az a határidő miatt nem jó:((,persze onnan mindenképp beszerzem.
Ha lenne valakinek matt lakk spray(Gunze,MRHobby) eladó,az nagy sürgősséggel írjon,megveszem vagy visszadom 2-3 héten belül.Mármint kap vadiújat.Köszönöm.
Tanácsot szeretnék kérni tőletek, mivel én nem értek a modellezéshez.
Olyan helikopter modellt keresek (egyelőre csak tájékozódom), ami képes felemelni egy 600grammos miniDV kamerát, lehet rajta stabilan rögzíteni, stabilan megtartja repülés közben (nem imbolyog vele), aránylag finoman tud vele manőverezni, stb. Természetesen légifelvételek készítéséhez lenne erre szükségem.
Mely típusok tudják ezt? Mennyibe kerülne egy ilyen heli modell? Hol lehet ilyenhez hozzájutni (Mo. lehetőleg)?
Nem tudom idetartozik-e,de lenne néhány eladó dolgom. Tamiya X-2,X-3,X-5,X-8,X-13,X-14,X-31,X-32.Nem használt. Humbrol 18,53,63,69.Használt Modell Master 1503,1527,1546,1744,1747,1780,1781,1790festékek,1560mattlakk, 3991 ragasztó.Használt Egyik sincs beszáradva. Ajánlatokat mailbe várnék.
Amikor végigolvastam a belinkelt lapot egész kedvet kaptam én is ehhez a maketthez...Még alszom rá egyet, mert én 1:35ben a Tamiya alapból csinálnám meg..
Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy akinek a következő maketthez megvan az építési útmutató, legyen kedves írni nekem:
Revell, 1:144, Airbus A330-300, Gyári Airbus festéssel(!)
Termék azonosító (doboz bal alsó sarka): 04220
www.nieborek.pl/box/inbox_a330_01.jpg
Kérem jelezzetek, nagyon fontos lenne! Szerencsém volt a vásárlásnál, mert minden alkatrésze megvan, de ez hiányzik. Az összeépítést meg tudnám oldani más A330 makett alapján, de a matricázás nem megy...
Szinte biztos, hogy nincs. Próbáld a neten keresni, plastic model T95 keresőszavakkal, hátha valamelyik orosz cég megcsinálta. Ha nem, akkor talán T72-es alapon elkészíthető komoly scratchbuild munkával.
"Kis fogaskerék a mintázáshoz?" Azzal szokták. Legalábbis lehet kapni kimondottan zimmeritező eszközt, az is ilyen. De az a japán videó, amit korábban ide beraktam, abban nekem úgy tűnik, valami lendkerekes játékból kiszedett fogaskerék van, de a célnak 100%-ban megfelel.
Jaa, értem!:) De ahogy olvastam, a többiek véleménye is az, hogy ez egy jó légecset, szerintem legközelebb virágot is vigyél neki, a jobb hatás elérésének céljából. :o)
Mi a problémád ezzel a pisztollyal? Nekem is ilyen van, én úgy tudom, ez a jobb kategóriából való modell. Nekem az eladó azt mondta, hogy ez modellezéshez tökéletes, mivel lehet vele vékony vonalakat húzni, és precíz eszköz. Még egy retuspisztolyt is fogok venni valószínűleg a nagy felületekhez, ha jól tudom, az jobb ahhoz, ez, mint írtam, inkább a kisebb, vékony dolgok festéséhez való.
Persze, marad benne. Pont ezért használom inkább a 0.35-s dűznit. Azon át tudom tolni a fogpiszkáló hegyét. De azért még kipróbálom ezt a 0.25-s dűznit párszor. Aztán, ha tudom használni, lehet, hogy a tűhatároló hiánya miatt veszek a mostani mellé egy ilyen Aldert. Nagy és kis felületekre is tökéletes a mostani, de kamuflázs fújásához az én kezem nem elég biztos, a tűhatároló nagyon jól jönne hozzá. Arról nem beszélve, hogy tű cserénél mindíg újra be kellene állítani a cuccot.
Paramétereit nézegetve ez egy nagyon jó pisztoly, én egyedül a 0.25-ös dűzni miatt tartanék tőle. A tűvédője is nagyon jól néz ki, "okosabb" kivitelű, mint az enyémen a teljesen körbelévő tűvédő. Az enyémben, ha nagyobban fújok, akkor a tűvéédőn landol egy csomó festék, ezért én fújáskor rendszeresen leveszem a védőt. Az én Triplexemhez 0.35 és 0.25 dűzni van, de a kisebbet azon kívül, hogy kipróbáltam, elő sem vettem. Pusztán csak azért, mert olyan kicsi a dűzni, hogy nem tudtam kitisztítani. De lehet, hogy néha elő kellene vennem, amikor apró kamuflázst kellene fújni, ahelyett, hogy 2 órát maszkolok :)
Ez egy nagyon finom szerkezet, óvatosan bánj vele. Igen vékony vonalakat lehet vele húzni, nekem egy Chromax 180-som is van, ami igencsak hasonlít erre.
A teflon elbírja az agresszív oldódszereket, azaz lehet enamellel is használni a pisztolyt.
Egy ilyen pisztolyom lenne... MI a profik véleménye, használható lesz? (Az ára miatt nem gondolom, hogy ez lenne a csúcs, de egyenlőre nekem fölösleges is lenne). A teflon tömítés jobban bírja az agresszív vegyszereket?
A tömítések kérdésében valószínűleg több dolog lehet - A kínai pisztolyok tömítése valószínűleg nagyon gyenge anyagból van, - Az olajálló gumitömítések sem bírnak ki mindent, pl. a nitrót nemigazá, - Van, aki (nem makettezéshez) a munkájához kénytelen agresszív hígítójú festéket használni
És én könnyen ugrálok, mert a Triplex pisztolyom, ami sokéve megvan, még semmi nyomát nem látom, hogy használódna a tömítés, pedig szinte kizárólag enamel festéket és H-100 szintetikus hígítót látott, akrilt csak hébe-hóba.
Acetonmentes körömlakklemosóból is többféle van. A Caola acetonmentese a szaga alapján sokkal erősebb, ezzel még akár gond is lehet. De pl. a Rossmann féle az nekem barátságosabbnak tűnik. Enamel festékekhez vagy a gyári hígítóját kell használni, vagy pedig H-100 szintetikus hígítót. Akrill festékekhez pedig mindegyikhez mást :) Van, amelyik bírja az alkoholt, van amelyik nem. Tamiya, Gunze festékek jól elvannak alkhollal is, a Humbrol féle határeset, de pl. a Lifecolor teljesen abszinens, nem bírja az italt :) Ezt állítólag vízzel kell hígítani, de én a vízzel hígításban nem hiszek. Többször próbáltam már, de sosem jött össze. Egyébként lehet használni enamel (olaj) festéket pisztolyhoz is. Csak akkor érdekes a kérdés, ha valami nagyon grafikusoknak kitalált 0.2-es, vagy kisebb dűznivel ellátott pisztolyod van, mert ott már igenis számít a festék pigmentjeinek mérete.
Nekem is elment a tômítés, de sikerult pótolnom. Évek óta gyujtôk használt olcsó ôngyujtôt, a szelepeket mentem ki belôluk. Abban van egy O gyuru, szerencsére passzolt a piszolyba. Amúgy ilyet használok, ebbe pont jó:http://www.modell.hu/showproduct.php?cat=makettek&id=AB101A
Általában légecsethez akril festék dukál. Tudom, hogy most meg fognak szólni páran, hogy ők bizony enamel festéket használnak... A gyártók a légecsetek tömítésének "védelmében" ajánlják az akrilt... Ha akril festéket használsz, akkor a tisztításhoz elég deszt viz és patikai tisztaszesz.
Az, hogy melyik ártalmasabb az emberi szervezetre ismét vita tárgya, de az enamel mindenképpen károsabb, márcsak a higító miatt is...
Itt új volnék... Most ismerkedem a légecsettel. Ehhez fűződne egy kérdésem. Másutt olvastam, hogy az acetonmentes körömlakklemosó jól használható pisztolymosáshoz. A kérdésem, hogy nem támadja-e meg a gumitömítéseket, ill. melykik festéktipushoz (olaj, vagy akril) használható?
Próbáltam visszaolvasgatni a topikot, de erre nem találtam konkrét választ. (Annyit, hogy Rézgarasnak az aceton nem tette tönkre a tömítéseket, de mi van a ...mentessel?)
Az átszóródáshoz a ragasztógyurmát ajánlom. Hengert kell belőle gyúrni, és azt úgy feltenni a makettre. Mivel gyurma jellegű, természetesen bármilyen alakban fel lehet rakni. A Blu Tac drágább, a Teszkós olcsóbb, de úgy tűnik, nem rosszabb. Majd ha leveszem, meglátjuk :) A ragasztógyurma előnye a sima gyurmához képest, hogy sokkal kevésbé hagy nyomot a felületen, még a matt festéken sem.
Ok! Persze,előtte majd kipróbálom valamin! 1:25-ös Ford Fairlane-re lenne valami,egyelőre csak tervezés szintén állok még,azt nem ötlöttem pontosra ki hogy mit is akarok rá,csak hogy beszereztem ezt és érdemes-e vele foglalkozni,erre voltam kíváncsi!
A maszkolófolyadékot felejtsd el ha mintát akarsz festeni, cakkos lesz a széle. Ez a maszkolófólia (eredetileg) a Revellé, dolgoztam vele, szikével jól vágható bele minta is, de csak nagy rádiuszra, pl. motorháztető. Amivel még tudsz dolgozni az a Tamiya maszkolószalag, de ahhoz is új és éles penge kell a szikébe, mert szőrös lesz a széle.
Ja, és inkább többvékony, szinte ködölős rétegben festeni, mert peremes lesz a festés a szalag szélénél, ezen segíthet, ha óvatosan zsilettel végig "vágod" a festéket a szalag szélénél mielőtt felszeded. Ez a festék feltépődése ellen is jó.
Aha. :S Hát nem tudom mittévő legyek,mert autót csinálok,de "egyedi" festést akarok rá,aztán a mintához vettem volna. Mondjuk motorház ok,de az oldalán nem tudom hogy áll meg,ott a sárvédőív+felső ív a mocitetőnél. :S
A maszkoló folyadék az hogyan működik,nem is hallottam még róla!? Meg kb. mennyi pénzben van?
Átmosás lesz az. Ennek a lényege egyfelől a mélyebben fekvő részek kiemelése azáltalm hogy a felhigított festék a mélyedésekben marad meg, másfelől pedig a makett korosítása.
A szárazecsetelés, ami szintén látható a videó az élek kiemelésére szolgál, kontúrossá teszik a makettet...
Van még a filterezési eljárás, ott lényegében több világos és kevés sötét festékfoltot mosunk össze a felületen jól higítva. A száradás után a felület koszos, viseletes képek kell vissza adjon...
Az előző hozzászólásomban szereplő Tiger I még átmosás előtt:
Szerintem látszik a különbség. :)
Királytigris:
A Balkenkrauz maszkoló fólia segítségével lett felfestve.
Itt pl a görgőkön 2-3 különböző színű pigment van (fekete, barna, szürke), a lánctalpon meg 3-4 (sötét rozsda, lemez roszda, fekete és szürke). Minél élethűbb hatást akarsz, annál inkább többféle pigmentet kell használni.
A toll amit használ egy "közönséges" 0,1mm-es vagy 0,2mm-es OH toll. Pl Pyrexben fellelhető (Faber-Castell Ecco Pigment)
Ha ugyanarra gondolunk, akkor ez egy müanyag, egyik oldalán ragasztós felületű lap.Én is használom, igaz nem túl sűrűn, mert sima maszkolószalaggal a legtöbb esetben megoldható a maszkolás vagy folyékony maszkolóval.
Hajlítani kis íven nem lehet illetve feljön, pl. repülő szárnytőnél is elég macerás, de szárnyra tökéletes.
Amit te akarsz, az működhet, csak a festés után le kell kapni a fóliát, mert különben perem lesz ott ahol minta szélei vannak.
Mielőtt nekiugrasz a maketten gyakorlásnak, próbáld ki valahol, ahol nem fáj, ha elrontod. A fóliát többször is fel lehet "ragasztani", szóval ez nem lehet gond.
Én Revell és Tamiya puttyot használtam eddig. Nekem a Revell jön be, mert alapban nem olyan szálkás, nyúlós, mint a Tamiya. Pár hete a Tamiya került először a kezembe és nem kicsit szitkozódtam mire végeztem vele.
Én a Revellt ajánlom, de ez is, akárcsak a festékválasztás szubjektív dolog.
"A videón mit csinál az ürge ecsettel, amikor már kész a festése a tanknak? Az a lakkozás?" Nem, szerintem lakkozni is pisztollyal, vagy spray-vel lakkozott. Az ecsetelés, amire te gondolsz, az inkább már a koszolás része lehetett. Ha jól tévedek, átmosásnak hívják, a lényege az, hogy a fényes lakkal befújt felületre nagyon felhígított, sötét festéket kensz fel. Ez szinte nem is látszik meg a makett felületén, de a mélyedésekben, hajlatokban azért csak összeáll egy kicsit, és ott sokat sötétít az eredeti festésen. Ettől olyan hatása lesz a makettnek, mintha azok a részek árnyékban lennének, ez jobban kiemeli a térbeliséget. De ezt csak és kizárólag fényes lakkozás után szabad megtenni, mert a matt felületen nem folyik szét még a híg festék sem! Ezt a hatást lehet még kicsit fokozni a szárazecseteléssel, amikor pont fordítva, világos festékkel az éleket kened át egy kicsit. A szárazecsetelés pedig azért "száraz", mert a festéket szinte teljesen ki kenni az ecsetből, papírlapra, vagy bárhova. Addíg, amíg már nem is látod, hogy festene valamit. Ekkor lehet "nekiesni" az éleknek, és ott határozott mozdulatokkal "pacsmagolni". Mivel valamennyi festék azért csak maradt az ecsetben, az éleken ez elő fog jönni, és világosabb lesz tőle az él, ami pont a fordítottját fogja eredményezni, mint az átmosás. És persze jön utána a koszolás, koptatás, de azokat énis még csak láttam, de nem próbáltam. Itt a képeket nézegetve is meg fogsz érteni sok mindent : Return of the Tiger
Találkozott,használt már valaki "maszkolólapot"? Azaz vettem én egy A4 méretűt,egyik oldala nagy négyzetrácsos,a másik sima barnás,ennek belső oldala tapad valamennyire.
Én festés előtt gondoltam valami alakzatot kreálni belőle,kivágni,ráragasztani a mattan alapozott makettra,festeni,majd levenni,vagy ez nem fog így működni? :S
Én komolyabb ragadós felületet vártam tőle,így nem tudom fent marad-e.
Lehet venni zimmeritező eszközt, de a gyakorlatban ez úgy néz ki, mint valami lendkerekes gyerekjátékból kivett fogaskerék, és azt tolja végig a tömítőpasztán.
Pl. ebben a videóban a 4:30 környékén http://www.youtube.com/watch?v=leHsaAkjje0&feature=related
Japánul van, de a kép magáért beszél. Ahogy látható, ő sem törekszik a tökéletesen egyenletes felületre, nem is ez a cél, minthogy eredetileg sem volt az. Aztán fogja a műanyag fogaskereket, és egyszerűen végigtolja rajta. Ennyi.
A következő lépés, a lánctalpfelrakás viszont már varázslat :)