Magyarország legkisebb területü kocsiállományú volánja , de méretéhez képest a külső szemlélő nagyobbnak láthatja, talán ha nincs Uti Csaba akkor feleannyi kocsival üzemegység kirendeltség lehetne Gyöngyös fennhatósága alatt nem így történt. Várok képeket infókat bármit és lehetőleg lehetnek benne Gödöllő Pásztó Jászberény Gyöngyös környéki témák is.
Mivel az idehozott buszok többségének az állaota nem éppen múzeumi állapotban van, így első körben felújítják őket. Van amit már elszállítottak. Ehhez viszont mint mindenhez kell idő, hiszen ez nem egyik napról a másikra lezajló folyamat.
Amit írsz, hogy a fővárosba kéne ezt csinálni. Nos én nem így gondolom. Túl sok minden lehetőség van Budapesten, ami a vidéken nincs. Ígyis több dologért Pestre kell szaladgálniuk az embereknek, ha van valami olyan. Túlságosan Budapest központúvá vált ez az ország, amit egyáltalán nem látok jónak. Tény, nem éppen Hatvan lenne az ideális város, ahol ezt tervezniük kellene (a műhelyet be sem zárattam volna itt), de Pestre sem tenném ezt a lehetőséget, semmiképp. Vidéknek is meg lehet hagyni a lehetőségeket..
Nem értem mi a bajod? Adtam egy linket, ami leírja, hogy mi a terve a Volánbusznak az oldtimer buszokkal és az is kiderül belőle, hogy látogathatónak szeretnék a hatvani látványgarázst. Milyen 7000. Nickről beszélsz? Én nagyon régóta olvasom a topic-ot de ezidáig nem írtam. Most úgy gondoltam regisztrálok és ha rendelkezem valamilyen információval azt megosztom veletek.
Amúgy meg akik rajonganak az ilyen járművekért, biztosan szívesen elutaznak megnézni, pláne ha egy interaktív bemutatótér lenne kialakítva. Nem csak a fővárosban vannak múzeumok és azokat is látogatják emberek. Hatvan nincs messze Budapesttől és jól megközelíthető busszal, vonattal, autóval is. (és nem 15 ezres hanem 20 ezer körüli)
Az egyik (talán) az első Volánbusz retro videóban úgy rémlik hogy az hangzott el, hogy látogatható lesz majd a hatvani kiállítás, amint elkészülnek vele.
Nem értem, mi értelme van egy 15 000 es város volántelepére hurcolni az összes "nosztalgiának" kijelölt ( egyébként rohasztásra ) kijelölt autóbuszt. Ezeket a kocsikat állítom azért rakta el a Volánbusz, hogy legyen mire verni a mellüket, hogy van nekünk világ egyetlen C60, proto 435, 200.000 Ikarus meg stb. , de értelme nem az lenne, ha ezekkel a kocsikkal a "nagyközönség" is találkozhatna ? Ebből már jön a következő lépés, miszerint nem Hatvanba kellene rakni, mert nem egy főváros, de, ha viszont mondjuk tényleg komolyan gondolná a Vb ezt, akkor nagyon nagy durranás lenne , ha Pesten lennének nosztalgia hétvégék ezekkel a buszokkal. Mert ez így senkit nem hoz lázba, hogy egy garázsba berakják az összest oda.
Az autóbuszok, mivel üzemterületen vannak, nem megtekinthetők. Jelenleg a hatvani volántelepen csak tárolás céljából vannak letéve, valószínűleg ez is lesz az a hely, ahol nem csak ideiglenesen lesznek letéve, hanem a felújításuk következtében is ugyanitt kapnak tárolási helyet.
Azt szeretném kérdezni, hogy a Volánbusz a ti volántelepeteken mit kezd ezekkel a nosztalgiának szánt buszokkal ?
Ezeket meg nem lehet tekinteni. Kiállítási helyszín nincs nekik. Eleve nem is Hatvannak szánják ezt a helyszínt, mert itt csak rendbe teszik őket, vagy mi.
Most már a C60 is odakerül majd Hatvanba abba a műhelybe.
Kérdésem:
Aki ebben illetékes fel tudna világosítani, hogy ezeket felújításuk után elviszik valami olyan helyre, ahol meg is lehet majd tekinteni ? ( Vagy netán Pesten szerveznek majd velük valamilyen nosztalgiakört hetente/havonta ? )
Most akkora nagy selejtezések lesznek, hogy semmi konkrétumot nem merek leírni. GZF-295 talán ami megmarad a 263-asok közül. GTZ-620 pedig már hatvani flottás busz.
A fotobuson itt keress járművet, a phototranson itt.
Az előbbi kissé elavultan működik (konkrétan full statikus táblázatokat dob ki, külön rendezéseknél pedig újból lekérdezi a legelejétől és betölti más sorrendben - ezt azért ma már egy rendesebb táblázat már simán tudja magától is), de legalább üzembiztos és az jön ki, amit elvársz, utóbbinál azért nem mindig van ez így.
BPB 011 Ikarus 260.32 (egyszer tett is be valaki ide képet) meddig volt Mátra volános? Pest megyei lett utána, mint a BRF 841,843(bár azok egriek voltak)
Három busz kerül selejtezésre a közeljövőben Hatvanban.
FLX-296 (Ikarus E94.60; 1998)
GZE-970 (Ikarus 263.10; 1998)
IBW-578 (Scania Irizar Century 12.35)
Utóbbira gyanakszok, hogy valakinek fáj rá a foga, de majd kiderül mi lesz a vége. Ezen kívül kap Hatvan régi-új buszokat, de az egyelőre legyen meglepetés. :)
Talékok, igen. Sőt, szerdán rlőkerült Gyöngyösön GYB-898-is. Amióta elkerült Hatvanból a kis E95, nem volt kint valami sokat. Bízok benne, hogy vigyáznak arra a buszra is. Ápolgattam sokat, kár lenne érte... De ő is tartaléksorban van.
Itt szerintem szándékosan erre megy ki a játék. A volán teljes leépítése. Máshol nem nagyon vagyok benne ebben a dolgokban igazán, de ezt azért még külsős szemmel is lehet látni, hogy Hatvant hagyják "megdögleni". Hatvan haldoklik. A kérdés, hogy mennyi van még hátra. Szerintem pár hónap, jobb esetben egy-két év.
Alvállalkozók csinálják ezeket a szerződéses járatokat. Hatvan gépparkjából, meg úgy eleve a sofőrhiány miatt is kivitelezhetetlen lenne a szerződésesek lebonyolítása jelen helyzetben.
Így, hogy Hatvan Gödöllő fennhatósága alatt áll, nem meglepő ez a Pest megyei kavargás. Az eredeti gödöllői, és úgy általában véve pesti területeken ennél hajmeresztőbb üresjáratok is előfordulnak, de ugye, ha nincs ellenjárat, akkor ha fejre állnak sem marad más megoldás. Mondjuk még egy Gyöngyös-Hatvan ehhez képest nem is extrém, bár azon a viszonylaton meg simán lehetne utas is akár; nem tudom, hogy működik egy járat meghirdetése, de talán megérhetné bepróbálkozni vele. Esetleg egy másodrészszerű, menetrendben nem meghirdetett járatként, de ez kb. minden rezsire elmondható voltaképpen.
Egyébként úgy tudom, van pár új szerződéses járata Hatvannak, ami simán lehet, hogy már évek óta megvan, csak nekem nem került a látómezőmbe: Decathlon Hatvan, Prímagáz Hort, elvileg megvan még a BOP (ORCO) is Budaörsön, sőt még a SEWS is Soroksáron, amit sok-sok évvel ezelőtt láttak utoljára a fórumon, akkor még Isuzuval kiadva. Ezeket még volános kocsi viszi vajon, vagy alvi mind?
Rengeteg sok változás történt a fordákkal kapcsolatban. Egyik személyes kedvencem, hogy kapott Hatvan egy új járatot, de olyat, hogy az kész vicc. Felmegy a járat Hatvanból reggel Pestre, majd rezsijáratba lemegy Szentmártonkátára, és onnan viszi fel a járatot Budapestre. Délután pedig Gyöngyösről jön haza rezsibe, tanszünetben meg Petőfibányáról. Egyszerűen kész röhej már szerintem, hogy ezekkel az újdonsült fordákkal mennyi rezsijáratot képesek csinálni... És akkor túlfogyasztás, meg túlvezetés és még sorolhatja az ember. Aztán meg majd mondják, hogy veszteséges a volán. (Habár szerintem erre megy ki minden.)
Üdvözlet! Köszönjük a 2020-as évi összefoglalót, szerintem ez az év rossz oldalról is nézve Hatvanban eléggé drasztikus fordulatokat eredményezett. Egy pár apróságot javítanék csak. Az írásodnak megfelelően próbálok sorban haladni.
Nos. Az EWU-298 nincs forgalomban Gyöngyösön. Hivatalosan még nincs leselejtezve, de jócskán meg van bontva már, mivel az elejét a törött HKZ-362 megkapta. A GYB jelen állások szerint H-gerenda töréssel küzköd, valamikor csak visszatér. LXG pedig szintén nincs forgalomban, sőt, december elején már a műszaki is lejárt róla. De mozognak vele néha. Tervek vannak vele.
A GBG-902 pedig 398.20, nem E98 (ez csak amolyan apróság)
A Hatvanból elvitt buszok közül jelenleg a JID-090, FLX-275, EWU-298, GVM-120 egy helyre vannak csoportosítva, és alkatrészbázisként hasznosítják őket. A többiek félre vannak szeparálva. (Ide sajnálom, hogy nem csatolhatok képet, pedig van pár....)
Az FLR-306 és 368, mint ahogy írták már, Gyöngyösön vannak. Az FLR-368 csinálta a visontai járatot. A 306-ot pedig a LIR-564 váltotta.
Az MNR, és az LPU sincsennek még hivatalosan selejtezve, de az LPU-959-et semmiképp sem a 2019-es leállításhoz szabad írni, mivel még 2020-ban is dolgozott pár napot.
Egy-két érdekesség még. Nagy valószínűséggel a GBG-902 Gyöngyösről visszahelyezésre kerül (t) Hatvanba, ezügyben konkrétat jelenleg még nem tudok. Én bízok benne, hogy visszakaohatjuk azt a "kis" 398-ast.
Másik apróság meg, hogy a Mátrás "mindenki emeletese" a 397-es (FES-775) pár hete elhagyta a gyöngyösi volántelepet, és hazát talált az egyik műhelyben a hatvani volántelepen. Tehát belekerült az értékmentési programba. (Remélem az EWU-410 is így fog járni)
Továbbá a szereléssel kapcsolatban még annyi, hogy néhány busz (pl az NWX-337 Volvo) az Salgótarjánba jár javításra. Szóval eléggé cuki, hogy a Volánbusznak megéri ennyi sok rezsi...
Az LC9,5 (IBS-224), meg nem tudni visszatér-e. Elképzelhető, hogy követi a "kis" 9,5-es társait a selejtek birodalmába.
Azért csak lett némi fordamódosítás decembertől. A 14:30-as és 16:15-ös berényi járatok gazdát cseréltek. Így NWX-363, és LNK-253 rögtön fordulnak érkezés után, előbbi fél háromkor Hatvanban, másik negyed hatkor Berényben.
Egy kissé talán rendhagyó és szubjektív bevezetővel kezdem a 2020 évi Hatvani Volán összefoglalót. A 90-es években viszonylag könnyű dolga volt a buszok iránt érdeklődőknek. Évente néhány új busz érkezett, amelyeket könnyen észre lehetett venni a hatvani vagy Hatvan környéki utakon. Később, a 2000-es évek elején az újak mellett nagyszámú használt busz érkezésével - és néhány év múlva ezek selejtezésével – dinamikusabb lett a járműpark változása, de még ez is követhető volt. Az elmúlt egy-másfél év történései viszont igencsak próbára teszik a közlekedésbarátokat. Selejtezettnek hitt autók jönnek ki a forgalomba, vagy más üzemegységhez került hatvani buszok visszatérnek. Nagyon nehéz, jóformán esélytelen feladat volt ennyire sok (és nem egyszer kaotikus) változás pontos nyomonkövetése. Ha pontatlanságot tapasztaltok, akkor nyugodtan javítsatok, korrigáljatok, sőt erre kérlek is benneteket.
Az év – sajnos – kikerülhetetlen tényezője a koronavírus járvány és hatásai a buszközlekedésre. Sofőr mögötti, szalaggal leválasztott széksorok, hátsó ajtós fel-és leszállás … de nem részletezem, hisz mindenki tapasztalta ezeket a változásokat. A pandémia talán egyetlen pozitív hatása az elektronikus fizetési megoldások terjedése, növekedése.
Beszerzések
Januárban érkezett 10 db használt 2003-2004-es évjáratú Setra S315UL. Korábban Cegléd és Monor környékén szolgáltak és oda is már használtan kerültek. Fokozatosan kerültek forgalomba, vannak közöttük jobb és kevésbé jó kocsik is. (LNK- 237, -238, -240, -245, -247, -250, -251, -253, -257, -258)
Februárban 1 db használt Credo Econell 12 érkezett (NZM-424, 2016-os) az Egerbe áthelyezett Mercedes Conecto NG helyére. A helyközinek nyilvánított helyi járatra (H-Kerekharaszt) tehát egy helyközi kocsi került.
Más üzemegységhez került, ott forgalomban van
Gyöngyösön:
4 db 395/E95 (EWU-298, HKZ-362, GYB-898, LXG-834)
1 db E94 (GLB-716)
1 db E98 (GBG-902)
Egerben:
1 db C56 (KDR-298)
A következőkben felsorolt buszok áthelyezésével ezek utolsó példánya(i) is elkerültek Hatvanból, ezen típusok hatvani üzemeltetése megszűnt, de az új helyükön tovább szolgálnak.
Egerben:
1 db C80 (HFF-618 – vele az utolsó csuklósunk is elbúcsúzott, lezárult a csuklós buszok korszaka Hatvanban … illetve nem teljesen, de erről majd később)
1 db Mercedes Conecto NG (RIR-360)
Szolnokon
1 db Ik415 (HJY-570)
1 db Ik480 (GMP-948)
1 db MAN SL223 (IPJ-445)
1 db Credo EC11 (FLX-276)
2 db Credo LC11H (FJG-425, FLR-231)
Gyöngyösön
1 db VW LT46 (HVU-029)
Selejtezésre került
1 db MBV-894 Credo IC9,5 (Szolnokon)
Gyöngyösön még megvannak, de sorsuk kérdéses, nagy valószínűséggel selejtek lesznek
1 db Ik260 (LPU-959)
1 db Ik263 (GVM-120)
4 db 395/E95: EWU-410, FLX-275, FLX-277, FLX-295
3 db E94 (JID-090, MLB-881, MNR-958)
… és amiben bizonytalan vagyok
2 db Credo IC12 (FLR-306 és FLR-368) amelyeket nagyon régen nem láttam és nem tudom, hogy hová kerültek. Az FLR-306 tavasszal még az Erőmű-Apc járaton volt.
Összegzés
Állományba került 11 db, állományból kikerült 26, 27 vagy 28 db autóbusz (attól függ, hogy az LPU-959 és az MNR-958 selejtezését a 2019-es vagy a 2020-as évhez számítom), így a hatvani buszpark ma 52 db.
Korábban soha nem látott mértékű volt az állomány csökkenése (15-17 db), ami a tavalyi záró mennyiségnek (tételezzük fel, hogy 68 db) 23,5 %-a! (teljesen szubjektíven 16 db-os csökkenéssel számolva) Különösen drasztikus volt a 395/E95 típus kivezetése (8 db - E95-ösből csupán a faceliftes NRJ-100 maradt meg).
Üzemeltetés szempontjából pozitív változás, hogy a típusváltozatok száma jelentősen redukálódott: 31 helyett jelenleg 22 különböző autóbusz típus alkotja a flottát.
A legidősebb autó az 1998-as évjáratú FLX-296 (E94, ex GSZ-364), őt az 1998-as gyártású, de 1999-ben forgalomba állított GZE-970 (Ik263) követi. A képzeletbeli korelnöki dobogó harmadik fokán a 2000-es C56-osok állnak. Nincs 23 évesnél öregebb kocsi!
„Rövid” buszokból már csak 2 db maradt: az Enterprise Plasma és az LC9,5-ös Credo (IBS-224).
Állomány:
19 db Credo (1 db LC9,5 11 db IC12, 1 db LH12, 2 db Inovell, 4 db Econell)
12 db Setra (10 db S315UL, 1 db S417 GT-HD, 1 db S417UL)
7 db Ikarus [Ebből a 200-asokat mindössze egy példány, a GZE-970-es képviseli (Ik263)
400-asból már nincs, 1 db E95F (NRJ-100), 1 db E94 (FLX-296), 1 db E98 (HNP-306), 3 db C56]
7 db Volvo (2 db 7700, 1 db 8700, 2 db 8500LE, 2 db 8900)
2 db Alfabusz Regio
2 db Irisbus Crossway
1 db MAN Lion’s Regio
1 db Irizar Century
1 db Enterprise Plasma
Helyi járat
A helyi járatokon - a már említett Mercedes-Credo cserétől eltekintve - az 1-es/9-es (alvállalkozó által üzemeltetett) helyi járat folyamatosan változó buszai jelentettek változatosságot. Fast Syter (vagy Fast Concept Car) több példánya (RMT-732, NYE-323, RHY-720), MAN SÜ (NUR-646), Temsa (RHY-730), 2 db kéttengelyes kölcsön MAN Lion’s City Kecskemétről (RXC-540, RXC-506) és a visszatérő háromtengelyes MAN (PCX-802) közlekedtek az év során.
A Bosch üzem 12 órás munkarendre (reggel 6-tól 18-ig, 18 órától reggel 6-ig) való átállása miatt a helyi menetrend december 1-től módosításra került. A műszakváltáskori nagy utaslétszám szállítására decemberben forgalomba állt egy ezüst színű csuklós MAN (RXZ-401). 10 év kihagyás után (2010 óta nem közlekedik csuklós autóbusz a helyi járaton) az alvállakozó révén újra van helyi csuklós.
A telephely
A hatvani üzemegység életében (56 év műhely üzemeltetés után) nagy jelentőségű változás a javítási és karbantartási tevékenység megszüntetése volt 2020. március 31/április 1-től. A telephelyet alaposan kitakarították, a leselejtezett buszokat elvontatták. A szolgálatban lévő buszok Fótra, Gyöngyösre és Jászberénybe járnak javítani, nem kevés rezsi kilométert megtéve ezekkel a hasznot nem termelő utakkal. Az elhatározás okát vagy okait nem ismerem; de többek véleménye, hogy nem volt jó döntés. Maga a telephely és három tevékenység (a buszok tárolása, tisztítása és tankolása) megmaradt.
Ami viszont örvendetes, hogy új funkciót találtak a telephely számára. A Volánbusz értékmentési programjába illesztve a hatvani telephelyet jelölték ki a megőrzésre szánt autóbuszok (vagy legalábbis azok egy részének) tárolására. Kameniczky Ákossal, a Volánbusz Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatójával készített interjúban elhangzott, hogy: „szeretnénk a hatvani telephelyünk egy részét látványgarázsnak átalakítani, ahol az összegyűjtött járművek, relikviák, fényképek tematikus bemutatását tervezzük.” A realitást tekintve ez egy hosszú és költséges folyamat lesz, de kívánom, hogy megvalósuljon!
Egy kis szubjektív visszatekintő a kerek, vagy nem is teljesen kerek évfordulókra:
55 éve, 1965-ben érkezett a GA-99-04 rendszámú Ik630-as, amely csuklósítása után még sok-sok éven át volt szolgálatban helyi járaton. Tudomásom szerint ő volt a közforgalomban legtovább (1981) üzemelő Ik630 csuklós.
40 éve, 1980-től városi Ik260-asok javították a helyi közlekedést
35 éve, 1985 végén érkeztek az első Mátra Volán csíkos Ik256-os buszok
30 éve, 1990 végén még vajszínűként állt forgalomba az AAI-727-es Ik256-os, amely a következő évben - elsőként - kék hullámcsíkos fényezést kapott
25 éve, 1995-ben láthattuk az első új Ik415-öst (FGM-698) Hatvanban
20 éve, 2000-ben köszönthettük a Classic család első tagjait: 1 db C80 (HFF-618) és 2 db C56 (HFF-916, HLD-862) buszokat
15 éve, 2005-ben megjelent a Credo IC12 első két példánya (JVN-588, FLJ-047)
10 éve, 2010-ben egy újabb Credo típussal, az LH12-vel (LSH-339) bővült a járműpark
5 éve, 2015-ben szintén egy Credo jelentette az újdonságot, forgalomba állt az első Inovell (MNY-934)
Minden Hatvani és Mátra Volán (azaz Volánbusz) dolgozónak, minden utasnak és buszbarátnak korszerű, szép buszokat, balesetmentes közlekedést, boldog, és legfőképpen egészséges új esztendőt kívánok 2021-re!