"A "mondjuk" miatt felvillant egy kicsi piros lámpa a műszerfalamon..."
Van pontosabb érték is, de most ez nem lényeges.
"Tehát ha jól értem, akkor te azt állítod, hogy minden nagyobb égitestnek van egy ilyen "hatásgömbje" (a gömb átmérője a tömeg függvénye), és ebben a gömbben az éter sebessége megegyezik a bolygó tömegközéppontjának sebességével. Ha a bolygóktól távolabb vagyunk, akkor meg gondolom a Nap hatásgömbje érvényesül, a tömeg miatt sokkal nagyobb távolságig (ha mondasz valamit ennek Nap-gömbnek az átmérőjéről, az érdekes lehet). Az éter meg számunkra úgy jelenik meg, hogy a helyi étersebességhez képest az EM hullámok c-vel terjednek. Helyesen értelmezem azt, amit mondasz?"
Nagyjából igen. Ezzel érthetővé válik az MM kísérlet null eredménye. De ezt már tudta Stokes és Miller is.
Amit a lézergiroszkópról írsz, nem nagyon értem.
Azt meg pláne nem, hogy hogyan méri meg a lézergiró a fénysebesség különbségét a két mezőleges fénysugár között. Mert a Michelson interferométer ezt méri.
"Kb. egy évvel ezelőtt már próbáltam ezt elmagyarázni a kapitány egyik szellemi elődjének, vagy előzménynickjének, hogy egy pozitív MM-ben rettenetes boldogan dagonyázna a fizikusok zöme."
Ezek szerint te is támogatod a kísérlet végrehajtását?
"Lehetne töpregeni rajta, cikkeket írni belőle, keresni a határeseteket, hogy hol van az a pont a Földfelszín és az ISS között ahol már éppen mérhető a jelenség, kitalálni, hogy hogyan lehet megjavítani az ált.rel. és a sztenderd modellt. Alapvetően jó dolog volna."
Szerintem is jó dolog volna, de abban kételkedek, hogy a fizikusok zöme örülne neki.
Tartsunk egy közvéleménykutatást a fizikusok között!
Nem forgó esetben 0 lenne a különbségi frekvencia, v>c esetén körbe se tudna menni a fény. :-)
Forgó esetben az abszolút futási idő reciprokának arányában csökkenne a frekvencia különbség, ez v<<c esetén eléggé elhanyagolhatónak tűnik. Az is kérdéses, hogy hogyan járna az az óra, amivel mérnék a különbségi frekvenciát - ez éteres (de nem Lorentz hanem sima éter) nem kristálytiszta. Vélhetően óraszerkezet függő lenne, melyik óra mit csinál. Ilyesmire relativitástagadók nem szoktak figyelmet fordítani, méri az abszolút időt és kész.
Az egész mérés azon alapul, hogy a jármű sebességének semmi hatása nincs a fényinterferenciára. Ha pozitív eredménye lenne az MM-nek, az azzal járna, hogy különböző sebességeken, de ugyanolyan szögsebességnál mást mérési eredményt adna a lézergiró.
Szerintem klasszikus éter modellben is érzéketlen lenne az éterszélre a középpontra tükrözés szimmetria miatt. A két körüljárás futási idő különbségét méri, az abszolút futási időre majdnem teljesen érzéketlen.
Ha mégis bejönne, kifejezetten izgalmas dolgok jönnének - miért félnék tőle?
Kb. egy évvel ezelőtt már próbáltam ezt elmagyarázni a kapitány egyik szellemi elődjének, vagy előzménynickjének, hogy egy pozitív MM-ben rettenetes boldogan dagonyázna a fizikusok zöme. Lehetne töpregeni rajta, cikkeket írni belőle, keresni a határeseteket, hogy hol van az a pont a Földfelszín és az ISS között ahol már éppen mérhető a jelenség, kitalálni, hogy hogyan lehet megjavítani az ált.rel. és a sztenderd modellt. Alapvetően jó dolog volna. Lehet, hogy arról kellene meggyőzni a kapitány urat, hogy fizikusnak a játék kedvéért megy el az ember, és nem azért, hogy azután más fizikusokkal világösszeesküdve próbálja körömszakadtáig védeni a spec.relt. Mondjuk nem is látom, hogy hol volna ebben nekem vagy neked ebben a boni.
Másrészt azért, mert a Föld a keringés során mindent magával visz mondjuk 500 ezer kilométeres sugarú gömbben.
A "mondjuk" miatt felvillant egy kicsi piros lámpa a műszerfalamon, de azért értékelem, hogy mondasz konkrétumokat. Tehát ha jól értem, akkor te azt állítod, hogy minden nagyobb égitestnek van egy ilyen "hatásgömbje" (a gömb átmérője a tömeg függvénye), és ebben a gömbben az éter sebessége megegyezik a bolygó tömegközéppontjának sebességével. Ha a bolygóktól távolabb vagyunk, akkor meg gondolom a Nap hatásgömbje érvényesül, a tömeg miatt sokkal nagyobb távolságig (ha mondasz valamit ennek Nap-gömbnek az átmérőjéről, az érdekes lehet). Az éter meg számunkra úgy jelenik meg, hogy a helyi étersebességhez képest az EM hullámok c-vel terjednek. Helyesen értelmezem azt, amit mondasz?
Mi köze van a MM mérésnek a lézergirókhoz?
A lézergirók fényinterferenciával mérik ki, hogy mennyire nem inerciarendszer egy forgó űrhajó vagy repülőgép. Az egész mérés azon alapul, hogy a jármű sebességének semmi hatása nincs a fényinterferenciára. Ha pozitív eredménye lenne az MM-nek, az azzal járna, hogy különböző sebességeken, de ugyanolyan szögsebességnál mást mérési eredményt adna a lézergiró. Végeredményben egy repülőgépen nem lehetne megmondani műszerek alapján, hogy merre van fölfele. A működési elvet lásd pl. itt: https://en.wikipedia.org/wiki/Ring_laser_gyroscope
"Ez a rész arról a megfigyelésről szólt, hogy mindegy, hogy egy drótot mozgatok egy mágneshez képest, vagy ugyanezt a mágnest mozgatom ugyanahhoz a dróthoz képest, mindkét esetben ugyanannyi áram fog ébredni a drótban."
A kísérletek nem ezt mutatják.
Szerintem nem néztél utána, csak a közkeletű tévedéseket ismételgeted.
A fénysebesség állandóságát sem bizonyítja semmiféle kísérlet.
Az általam javasolt mérés az ISS-en, az lenne az első.
Sőt, a Doppler jelenség éppen ellentmond a fénysebesség állandóságának.
Nem értettem, hogy pontosan mivel van problémád, mert nem magyaráztad el világosan. Azután megtaláltam azt a részt az Einstein-cikkben, aminél az egyik félmondat passzolt azzal, amit te írtál. Ez a rész arról a megfigyelésről szólt, hogy mindegy, hogy egy drótot mozgatok egy mágneshez képest, vagy ugyanezt a mágnest mozgatom ugyanahhoz a dróthoz képest, mindkét esetben ugyanannyi áram fog ébredni a drótban. Ez tényleg így van, bármelyik villanymérnök megerősítheti ezt neked. De, ahogy leírtam 81063-ban, annyiból lényegtelen Einstein cikke szempontjából, hogy nem ez az alapvetés. A kiinduló posztulátum az az, hogy egymáshoz képest mozgó inerciarendszerekben ugyanazok a fizika törvényei. Ennek csak következménye a fénysebesség állandósága, meg a fenti mozgó mágnes-álló tekercs felcserélhetőség.
Ugyan évek óta építgette magában a világtörténeti léptékű összeesküvés elméletét, ám az utóbbi hónapokban meggyorsult az állapotromlása. Újabban már egész élettörténeteket fantáziál azok mögé, akik nem osztják a dilijét.
"Egyszerűen csak megtanultad és elfogadtad. Megtanultad az értelmetlen fogalmakat, az a bikfanyelvet, amelyet szakzsargonként adtak el neked. A vizsgán, és utána a munkád során elvárták tőled, hogy ne kételkedjék, és te meg akartál felelni az elvárásnak. Így aztán magaddal is elhitetted, hogy érted, az érthetetlent. Ma már nem ebből élsz, mert valószínűleg nyugdíjas vagy. De valamikor azért (is) kaptad a fizetésedet, hogy eszedbe sem jusson kételkedni. Csak soha nem gondoltál bele.."
De hát mit is tehetne?
Tudása, belátóképessége, érvkészlete fikarcnyit se fejlődött, ígéretei, jövendölései nem teljesültek, határidői ráégtek. Egyedül áll szemben a világ közönyével, most ezt kell valahogy megmagyaráznia saját magának.