Véletlen nem tudjátok a csokibolt/mézbolt honlapjának címét?
Én is vettem a karácsonyi vásárban Erdélyi Tibortól mézet, adott hozzá cetlit, hogy hogyan is kell használni a torokbalzsam mézet (mi van benne stb.), rajta volt a honlap is. Persze elkevertem:(( Mivel a méz iszonyatos íze ellenére 6-osra vizsgázott (tényleg szuper torokfájásra), kiváncsi vagyok a többi termékére is. A vásárba persze már nem megyek. hátha Ti tudjátok... Köszönöm előre is!
Az attól függ propolisz port kaptál, vagy mézbe keverve?
Itt a piacon árul egy bácsi, aki méhész propoliszt mézbe keverve. Ő azt mondta, hogy minden reggel étkezés előtt egy teáskanállal kell bevenni. Torokfájás esetén naponta többször is, de utána kb 1 óráig nem szabad inni. /na én ilyenkor rögtön szomjan akarok halni, ha valamire az van írva,hogy ne igyon x ideig/
Összesen huszonnégy mintát küldtek el a brémai Applica intézetnek, ahol - nemzetközileg elismert módszerrel - a termékek kétharmadában mutattak ki idegen enzimet. Az ilyen méz hamisítvány, ezért meg kell semmisíteni.
A cikk szerint az Alimenti Kft., a Klenácz Méhészet, a Somlyószigeti Méztermelő és az Alba-Méz Kft., valamint a Nagy és Fia Kft. pancsolja termékeit. Utóbbi cég csak olyan mézet forgalmaz, melyek egyike sem felel meg az előírásoknak. Olyan virágmézet is találtak a siklósi Tescóban, amelyikről korábban kiderítették, hogy a megengedettnél kétszer több répacukrot tartalmaz...."
Volt 1-2 éve az a felmérés a mézekről, én csak annyit jegyeztem meg belőle, hogy a "nektár nevű cégek terméke megbízható, nem hamisított és jó minőségű. Volt eddig.
Neked is köszönöm! :-) Megkérdeztem egy mézesboltban is ezt a melegítésdolgot, de nagyon azt magyarázták, hogy igen--igen, őőőők aztán nagyon kíméletesen bánnak a mézzel. Az az idős termelő pedig megmutatta nekem, hogy a nem hőkezelt méz nem is olyan átlátszó, mint amilyennek mi, egyszerű, hétköznapi vevők szeretjük látni, mert a hordó/k/ból való üvegbe átrakáskor kényszerűen (és mindenképp - ha jól értettem őt) legalább 50 fok fölé melegítik a mézet a nagybani termelők. Amit ő mutatott, az olyan színű volt, mint a zsír, olyan enyhén szürkéske-féle és az állaga is olyan gyengén folyós. Azt olvastam is valahol, hogy a skandinávok meg az északiak is jobban szeretik az ilyenféle mézeket.
1. A túlzott melegítés azért át a méznek, mert számos olyan értékes anyagot tartalmaz, ami 40°C felett bomlik, átalakul. Óvatosan a méz is melegíthető, de csak ésszerű keretek között... A méhész azért írhatta ki a standjára, mert így akar a hagyományostól eltérő termékkel megjelenni a piacon.
2. Ez a zárjegy nem az a zárjegy. Semmi köze ahhoz, ami a borokon van. Ez egy magánkezdeményezés, de mivel még friss a bevezetése, nincs tapasztalat arról, hogy valóban garanciát jelent-e. (Arra találták ki eredetileg...)
3. A magyar piacon a hazánkban megtermelt méznek csak igen kis százaléka (talán 20-25%) jelenik meg. A legnagyobb mennyiség exportra kerül, leginkább hordóban.
4. A méhek nemesítésével foglalkoznak itthon is, de nem olyan kalandos, mint a kutyák esetében. Egy kicsit bonyolultabb is a dolog.
Köszi, elolvastam, szép és érdekes. Az jutott eszembe, hogy a méheket nem lehet/szokták "nemesíteni"? :-o Azt talán jól tudom, hogy Dél-Amerikában ugye félresikerült valami keresztezés az afrikai méhekkel és ebből jött ki az a bizonyos "gyilkos méh" dolog; de ezen túl/kívül vajon lehet/érdemes-e a méheket úgy keresztezni, mint pl. kutyafajtákat???? :-oo
No, ez nagyon szomorú. :-( Akkor szerinted mire lehet adni? Az ismerősök ajánlataira? Hogy xy-nál igazi és jó méz van/igazi mézet termel??
Tkp. mindig gondom van abból, hogy valóban lehetséges-e annyi mézet kitermelnie a méheknek idehaza, amennyi a piacon van - piacon értve a boltokat is, ahol azt írják az üvegekre, hogy magyar vagy hazai. :-o
Tudja-e valaki hozzáértő, hogy miért írhatta ki a Lehel úti piacon egy öreg méztermelő, hogy (valami ilyesmit): melegítés nélküli méz??? Azt tudom, hogy forró ételbe/italba nem jó/érdemes mézet rakni, mert sok értékes anyagot elveszít a forróság okán.
Más: Örömmel látom, hogy már van méz-zárjegy is, a kérdés, hogy vajon igazi garancia tud-e lenni? Véleményeket szívesen olvasnék.
Akit érdekel: kedvenc ménfőcsanaki méhészünk, Erdélyi Tibor termékei BP. XIII. Katona J.u.22. alatt, a Keserédesben kaphatóak. (Vigyázat, ez egy csokibolt! ;)) ribizli
Fenyőmézhez nagyon érdekes körülmények közt jutottam. Fát vágtunk Sopronban még egyetemista koromban, oszt egy hatalmas jegenyenyár belsejében találtunk egy méhcsaládot. Persze szóltunk egy méhésznek, hogy vigye el őket, de a lépeket megtartottuk, kifacsartuk. A maradék méhek jól megcsípkedtek, a méztől meg hascsikarásom lett... Na arra a sötét mézre mondta a méhész, hogy fenyőméz.
Nálam is az erdei virágméz a "nambörvan" - kellemesen összetett íze van. Ettem már fenyőmézet is: jóízű, már-már fekete színű. Fonagyságon (É-Bükk) az erdésznél lehetett venni még néhány éve. (hú ilyen régen jártam arra? :( így most nem tudom mi a helyzet.
Sajnos ő személyesen nem nagyon, karácsony előtt a Vörösmarty téren, meg azt mondta, idén még valószínűleg mennek Etyekre. De a mézeit lehet kapni (vagy rendelni) a Szalay (?) utcában, ahol 2-es villamos megy, kb. a benzinkútnál egy kis teázó/teaboltban az utca Duna felőli oldalán (Két macska?). ribizli
Hoppá: azért veszem ezeket, persze...., mert illatosnak és jóízűnek találom őket. Az akácot nem kedvelem egyáltalán, még selyemkóró mézet vettem régebben, de az erdei virág lett a kedvencem, mint írtam. Egyszer kipróbáltam a medvehagymamézet, de inkább csak a kuriózum mivolta kedvéért - az illata is érdekes volt.
Én immár vagy három éve erdei virágmézet veszek, néha pedig szoktam gesztenyemézet is venni - legalább is ennek nevezi őket az eladó cég - írom le ezt most nagyon óvatosan, a mézhamisításos cikkek olvasása után. :-((( De hogy azért legyek kicsinyt egzotikus is: skót barátaim egyszer küldtek hanga/ás mézet és kaptam egy kis üveg whiskyvel megkavart valamit is - gondolom, ezt már akkor nem is szabadna méznek nevezni? :-o
Hajdina, vagy tatárbúza. :) A ménfőcsanaki méhész egy tündér, régi vevője vagyok (már megismer), fantasztikus finom mézei vannak. És a torokbalzsam is kitűnő. ribizli
Kóstolgatni szoktam ritka és érdekes mézeket pl. a Mesterségek Ünnepén a várban. Van egy ménfőcsanaki méhészet, minden évben kiállítanak. Van pici, fél dl-es üvegbe porciózott mézük is - ajándékba, kóstolónak. Legalább 20-30 féle mézet árulnak.
Ja, hamár felhoztátok a topicot, had kutassak egy kis közvéleményt... Szóval kinek mi a kedvenc méze(megkérném a sznobokat, hogy a tízévente virágzó egzotikus fa nektárjából származó csodákat hanyagoljuk, reális válaszokat várnék)?
Én úgy érzem, hogy a gagyidömping annak tud ártani, aki képtelen megszervezni az értékesítést, nem tudja eladni magát illetve a termékét. A sírásrívás azért nem hat meg, mert a mezőgazdasághoz ez ma már annyira hozzátartozik, mint a felkelés reggel. Azt viszont tudom, hogy a repce és az akác azért elég sok méhésznek bejött rendesen(tudok olyanról-pedig igazi szarrágó sváb-aki ki sem ment hársra, annyit hozott neki az akác), oszt alig ment le a szezonja, máris jött az óbégatás.
Az a 70% nem a termelők sara. Teljesen egyetéretek. A hamisító cégeket pedig be kellene zárni, csak ennek nincsenek meg a hatósági/törvényi keretei. Mindenkinek jobb lenne. Neked is, nekem is.
Mi is csak laborvizsgálat után vásárolunk. Hordónkénti vizsgálat után. Nincs átlagminta, nincs keverés-kavarás. És ki tudjuk szűrni a megbízható termelőket, de csak a mézük alapján. Nem szimpátia alapján. Velük dolgozunk, mert velük érdemes.
Ez után a pengeváltás után igazán kíváncsi lennék a mézedre... Szigorúan laborvezetői szemmel... Még az is lehet, hogy rendelek a neten... Bár nekem elég lenne 100 g. :)
Gratulálok, és őszintén örülök, hogy a Ti mézetekben nem találtak minőségi kifogást.
A sok sok csillogó szemű méhésztől, meg sem veszi a felvásárló a mézet, csak laborvizsgálat után, ha megfelel a minőségi elvárásoknak (legalábbis felénk ez így szokott lenni).
Tehát az a 70% hamis méz ( ismételten tisztelet a kivételnek ), amit a boltokban lehet kapni, nem a termelők sara, hanem az ominózud felvásárlóké / kiszerelőüzemeké.
Igen, ez a vismaior, az a vismaior és nagybani mézfelvásárló, akinek soha semmi kritika nem érte a mézét. Vagyunk ezzel vagy hárman ebben az országban...
Ez a vismaior méhész is, cégünk 160 méhcsaláddal dolgozik.
És méhészpártiak vagyunk, mert a méhészek által termelt kiváló mézből állítjuk elő a saját kiváló termékünket. De csak az első osztályú érdekel.
A többi fórumosnak a tisztánlátás kedvéért: laboratóriumunkban évente a mézek 65 %-át utasítjuk vissza, mert a minősége nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyvnek. És ezeket mind-mind szimpatikus csillogó szemű méhész adná el nekünk...