Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2010.03.11 0 0 145
Ezt megerősíthetem, a torokbalzsam méz valóban működik!

Előzmény: Pipacsvirág14 (141)
Pataky Kata Creative Commons License 2010.03.10 0 0 144

Nem tud valaki olyan méz termelőt aki 1000%-ra nem cukrozza a mézet?

Köszi

Pipacsvirág14 Creative Commons License 2009.12.17 0 0 143
Köszönöm.
Előzmény: chilii (142)
chilii Creative Commons License 2009.12.17 0 0 142
http://www.keseredes.hu/
Előzmény: Pipacsvirág14 (141)
Pipacsvirág14 Creative Commons License 2009.12.16 0 0 141
Véletlen nem tudjátok a csokibolt/mézbolt honlapjának címét?

Én is vettem a karácsonyi vásárban Erdélyi Tibortól mézet, adott hozzá cetlit, hogy hogyan is kell használni a torokbalzsam mézet (mi van benne stb.), rajta volt a honlap is.
Persze elkevertem:((
Mivel a méz iszonyatos íze ellenére 6-osra vizsgázott (tényleg szuper torokfájásra), kiváncsi vagyok a többi termékére is. A vásárba persze már nem megyek.
hátha Ti tudjátok...
Köszönöm előre is!
Előzmény: ribizli (121)
ggg333 Creative Commons License 2009.11.05 0 0 140
Épp most rendelek akácmézet, megbizhato helyrol. 1400 HUF/kg . ha érdekel valakit, jelentkezzen!
snejderfáni Creative Commons License 2009.09.17 0 0 139

Nem por alakú, ilyen ragacsos "rögök". De majd kipróbálom akkor a mézzel vegyítést.

Köszi.

Előzmény: Onriett (138)
Onriett Creative Commons License 2009.09.17 0 0 138

Az attól függ propolisz port kaptál, vagy mézbe keverve?

Itt a piacon árul egy bácsi, aki méhész propoliszt mézbe keverve. Ő azt mondta, hogy minden reggel étkezés előtt egy teáskanállal kell bevenni. Torokfájás esetén naponta többször is, de utána kb 1 óráig nem szabad inni. /na én ilyenkor rögtön szomjan akarok halni, ha valamire az van írva,hogy ne igyon x ideig/

Előzmény: snejderfáni (137)
snejderfáni Creative Commons License 2009.09.17 0 0 137

Sziasztok!

 

Kaptam propoliszt, de nem tudom hogyan kéne felhasználni?

El kell rágcsálni, vagy valami vivőanyagban (pl. pálinka) kéne feloldani?

Ha az utóbbi, milyen arányokkal kell ezt megtenni?

 

Köszönöm.

Vork12 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 136

 

Légyszi küldjegy e-milt.

Előzmény: vismaior (129)
glad Creative Commons License 2008.11.11 0 0 135

na beírom ide, hogy késöbb is meglegyen:

 

http://index.hu/politika/belfold/mez081110/

 

"...

Összesen huszonnégy mintát küldtek el a brémai Applica intézetnek, ahol - nemzetközileg elismert módszerrel - a termékek kétharmadában mutattak ki idegen enzimet. Az ilyen méz hamisítvány, ezért meg kell semmisíteni.

A cikk szerint az Alimenti Kft., a Klenácz Méhészet, a Somlyószigeti Méztermelő és az Alba-Méz Kft., valamint a Nagy és Fia Kft. „pancsolja” termékeit. Utóbbi cég csak olyan mézet forgalmaz, melyek egyike sem felel meg az előírásoknak. Olyan virágmézet is találtak a siklósi Tescóban, amelyikről korábban kiderítették, hogy a megengedettnél kétszer több répacukrot tartalmaz...."

glad Creative Commons License 2008.07.24 0 0 134

Ha vismajor irásait visszanézzük akkor ő már jó régen megmondta, hogy az aranynektárosok problémásak.

Igaza lett.

 

Sajnos a méhészet se 100% garancia az ügyeskedés ellen.

Van onnan is néhány horror story. :(

Előzmény: Amerigo61 (132)
Herold Creative Commons License 2008.04.25 0 0 133
Volt 1-2 éve az a felmérés a mézekről, én csak annyit jegyeztem meg belőle, hogy a "nektár nevű cégek terméke megbízható, nem hamisított és jó minőségű. Volt eddig.
Előzmény: Amerigo61 (132)
Amerigo61 Creative Commons License 2008.04.24 0 0 132

A hivatkozott HVG-cikk:

 

http://hvg.hu/gazdasag/20080416_aranynektar_mezfeldolgozo_dunavarsany.aspx

 

Eddig az Aranynektár "szeplőtlen" volt, ezután ... ??

 

Én már csak méhésztől veszek mézet ...

Előzmény: Otto Normalverbraucher (131)
Otto Normalverbraucher Creative Commons License 2008.04.23 0 0 131

http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-195151

 

Borul a csupor: mézet hamisított a legnagyobb mézüzem?

Ghanima Creative Commons License 2008.03.25 0 0 130
Neked is köszönöm! :-) Megkérdeztem egy mézesboltban is ezt a melegítésdolgot, de nagyon azt magyarázták, hogy igen--igen, őőőők aztán nagyon kíméletesen bánnak a mézzel. Az az idős termelő pedig megmutatta nekem, hogy a nem hőkezelt méz nem is olyan átlátszó, mint amilyennek mi, egyszerű, hétköznapi vevők szeretjük látni, mert a hordó/k/ból való üvegbe átrakáskor kényszerűen (és mindenképp - ha jól értettem őt) legalább 50 fok fölé melegítik a mézet a nagybani termelők. Amit ő mutatott, az olyan színű volt, mint a zsír, olyan enyhén szürkéske-féle és az állaga is olyan gyengén folyós. Azt olvastam is valahol, hogy a skandinávok meg az északiak is jobban szeretik az ilyenféle mézeket.
Előzmény: vismaior (129)
vismaior Creative Commons License 2008.03.23 0 0 129
Ghanima! Lehetséges válaszok a kérdéseidre:

1. A túlzott melegítés azért át a méznek, mert számos olyan értékes anyagot tartalmaz, ami 40°C felett bomlik, átalakul. Óvatosan a méz is melegíthető, de csak ésszerű keretek között... A méhész azért írhatta ki a standjára, mert így akar a hagyományostól eltérő termékkel megjelenni a piacon.

2. Ez a zárjegy nem az a zárjegy. Semmi köze ahhoz, ami a borokon van. Ez egy magánkezdeményezés, de mivel még friss a bevezetése, nincs tapasztalat arról, hogy valóban garanciát jelent-e. (Arra találták ki eredetileg...)

3. A magyar piacon a hazánkban megtermelt méznek csak igen kis százaléka (talán 20-25%) jelenik meg. A legnagyobb mennyiség exportra kerül, leginkább hordóban.

4. A méhek nemesítésével foglalkoznak itthon is, de nem olyan kalandos, mint a kutyák esetében. Egy kicsit bonyolultabb is a dolog.
Előzmény: Ghanima (128)
Ghanima Creative Commons License 2008.03.21 0 0 128
Köszi, elolvastam, szép és érdekes. Az jutott eszembe, hogy a méheket nem lehet/szokták "nemesíteni"? :-o Azt talán jól tudom, hogy Dél-Amerikában ugye félresikerült valami keresztezés az afrikai méhekkel és ebből jött ki az a bizonyos "gyilkos méh" dolog; de ezen túl/kívül vajon lehet/érdemes-e a méheket úgy keresztezni, mint pl. kutyafajtákat???? :-oo
Előzmény: csurtus (127)
csurtus Creative Commons License 2008.03.21 0 0 127
Ha megengeditek, a magyar méhészet és méztermelés egyik apostoláról szóló posztot ajánlom szíves figyelmetekbe:

Ambrózy Béla
Ghanima Creative Commons License 2008.03.20 0 0 126

No, ez nagyon szomorú. :-( Akkor szerinted mire lehet adni? Az ismerősök ajánlataira? Hogy xy-nál igazi és jó méz van/igazi mézet termel??

Tkp. mindig gondom van abból, hogy valóban lehetséges-e annyi mézet kitermelnie a méheknek idehaza, amennyi a piacon van - piacon értve a boltokat is, ahol azt írják az üvegekre, hogy magyar vagy hazai. :-o

Előzmény: H_G (125)
H_G Creative Commons License 2008.03.20 0 0 125
A borból kiindulva: nem.
Előzmény: Ghanima (124)
Ghanima Creative Commons License 2008.03.20 0 0 124
Tudja-e valaki hozzáértő, hogy miért írhatta ki a Lehel úti piacon egy öreg méztermelő, hogy (valami ilyesmit): melegítés nélküli méz???
Azt tudom, hogy forró ételbe/italba nem jó/érdemes mézet rakni, mert sok értékes anyagot elveszít a forróság okán.

Más: Örömmel látom, hogy már van méz-zárjegy is, a kérdés, hogy vajon igazi garancia tud-e lenni? Véleményeket szívesen olvasnék.
H_G Creative Commons License 2007.12.10 0 0 123
Bevásároltam beleőle a Vörösmarty téren és nem csalódtam, sőt. A levendulájuk az első magyar méz hosszú évek óta, amivel elégedett vagyok végre!
Előzmény: ribizli (121)
..Pityu.. Creative Commons License 2007.12.08 0 0 122

  Tisztelt Mindenki!

 

Szeretnem megkerdezni Toletek,hogy szaritott viragpornak valami jo arat tudnatok-e mondani?

Es mulep gyartasahoz prest es hengerlot hol lehet beszerezni?

 

Koszi a valaszt,

 

udv, Pityu

ribizli Creative Commons License 2007.10.26 0 0 121
Akit érdekel:
kedvenc ménfőcsanaki méhészünk, Erdélyi Tibor termékei BP. XIII. Katona J.u.22. alatt, a Keserédesben kaphatóak. (Vigyázat, ez egy csokibolt! ;))
ribizli
szysssz Creative Commons License 2007.10.03 0 0 120
:)))))
Előzmény: Boarhunter (119)
Boarhunter Creative Commons License 2007.10.03 0 0 119
Hakapeszi ha kap, eszi! :-)))
Előzmény: szysssz (118)
szysssz Creative Commons License 2007.10.02 0 0 118
Nagy élmény lehetett, de legalább megtapasztaltad :) Talán nem kellett volna mohónak lenni. :)
Előzmény: Boarhunter (117)
Boarhunter Creative Commons License 2007.10.02 0 0 117
Fenyőmézhez nagyon érdekes körülmények közt jutottam. Fát vágtunk Sopronban még egyetemista koromban, oszt egy hatalmas jegenyenyár belsejében találtunk egy méhcsaládot. Persze szóltunk egy méhésznek, hogy vigye el őket, de a lépeket megtartottuk, kifacsartuk. A maradék méhek jól megcsípkedtek, a méztől meg hascsikarásom lett... Na arra a sötét mézre mondta a méhész, hogy fenyőméz.
Előzmény: szysssz (116)
szysssz Creative Commons License 2007.10.02 0 0 116
Nálam is az erdei virágméz a "nambörvan" - kellemesen összetett íze van. Ettem már fenyőmézet is: jóízű, már-már fekete színű. Fonagyságon (É-Bükk) az erdésznél lehetett venni még néhány éve. (hú ilyen régen jártam arra? :( így most nem tudom mi a helyzet.
Előzmény: Ghanima (112)
glad Creative Commons License 2007.10.02 0 0 115

Nekem az akác, de ennek egyszerü az oka:

Polen allergia miatt, "mezei virág" méz nem fogyasztás képes nálam.

Előzmény: Boarhunter (102)
ribizli Creative Commons License 2007.09.20 0 0 114
Sajnos ő személyesen nem nagyon, karácsony előtt a Vörösmarty téren, meg azt mondta, idén még valószínűleg mennek Etyekre.
De a mézeit lehet kapni (vagy rendelni) a Szalay (?) utcában, ahol 2-es villamos megy, kb. a benzinkútnál egy kis teázó/teaboltban az utca Duna felőli oldalán (Két macska?).
ribizli
Előzmény: Zitka (109)
Ghanima Creative Commons License 2007.09.20 0 0 113
Hoppá: azért veszem ezeket, persze...., mert illatosnak és jóízűnek találom őket. Az akácot nem kedvelem egyáltalán, még selyemkóró mézet vettem régebben, de az erdei virág lett a kedvencem, mint írtam.
Egyszer kipróbáltam a medvehagymamézet, de inkább csak a kuriózum mivolta kedvéért - az illata is érdekes volt.
Előzmény: Ghanima (112)
Ghanima Creative Commons License 2007.09.20 0 0 112
Én immár vagy három éve erdei virágmézet veszek, néha pedig szoktam gesztenyemézet is venni - legalább is ennek nevezi őket az eladó cég - írom le ezt most nagyon óvatosan, a mézhamisításos cikkek olvasása után. :-(((
De hogy azért legyek kicsinyt egzotikus is: skót barátaim egyszer küldtek hanga/ás mézet és kaptam egy kis üveg whiskyvel megkavart valamit is - gondolom, ezt már akkor nem is szabadna méznek nevezni? :-o
Előzmény: Boarhunter (102)
Vork12 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 111
A képek eltüntek valami oknál fogva. Bocs
Előzmény: Vork12 (110)
Vork12 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 110

Hajdina, Közönséges pohánka
Fagopyrum esculentum Mönch

 

Népies neve:

tatárka, haricska, pohánka

A növény leírása:

A hajdina - más néven pohánka - a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába

 tartozó növény. Egyes feltételezések szerint Kínából származik.

Szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk, melyek fekete vagy barnás színűek.

 

 

 


 

 


Szóval ez lenne az miről írtam.

 
Előzmény: ribizli (107)
Zitka Creative Commons License 2007.09.16 0 0 109

Nagyon szimpatikus fiatalember valóban. :-)

Nem tudod, hol szokott még árulni Bp-en?

Előzmény: ribizli (107)
Boarhunter Creative Commons License 2007.09.15 0 0 108
Nekem a hárs a kedvencem, utána az akác. Sokféle mézet kóstoltam, volt több érdekes névtelen is köztük, de szeretni mégis ezeket szeretem a legjobban.
ribizli Creative Commons License 2007.09.15 0 0 107
Hajdina, vagy tatárbúza. :)
A ménfőcsanaki méhész egy tündér, régi vevője vagyok (már megismer), fantasztikus finom mézei vannak. És a torokbalzsam is kitűnő.
ribizli
Előzmény: Zitka (106)
Zitka Creative Commons License 2007.09.15 0 0 106

Mi az a pohánka?

(tudom, gugli... :-)))) )

Még sosem láttam ilyen mézet.

Kóstolgatni szoktam ritka és érdekes mézeket pl. a Mesterségek Ünnepén a várban. Van egy ménfőcsanaki méhészet, minden évben kiállítanak. Van pici, fél dl-es üvegbe porciózott mézük is - ajándékba, kóstolónak. Legalább 20-30 féle mézet árulnak.

Előzmény: Vork12 (104)
Vork12 Creative Commons License 2007.09.15 0 0 105

javítás!!!!!!!

                          rece=repce

Előzmény: Vork12 (104)
Vork12 Creative Commons License 2007.09.15 0 0 104

Enyém a rece, az akác, végül a hárs.

Tulajdonléppen mindeggy csak méz legyen.

Az idén ettem előszőr pohánka mézet. Kissé furcsa volt az első kanállal  de ízlett.

 

 

 

Előzmény: Zitka (103)
Zitka Creative Commons License 2007.09.15 0 0 103
Az én kedvencem mostanában a selyemfűméz. Helybéli megbízható méhésztől veszem. (Bp. XXII. Rózsavölgy)
Előzmény: Boarhunter (102)
Boarhunter Creative Commons License 2007.09.15 0 0 102
Ja, hamár felhoztátok a topicot, had kutassak egy kis közvéleményt...
Szóval kinek mi a kedvenc méze(megkérném a sznobokat, hogy a tízévente virágzó egzotikus fa nektárjából származó csodákat hanyagoljuk, reális válaszokat várnék)?
Boarhunter Creative Commons License 2007.09.15 0 0 101
Én úgy érzem, hogy a gagyidömping annak tud ártani, aki képtelen megszervezni az értékesítést, nem tudja eladni magát illetve a termékét.
A sírásrívás azért nem hat meg, mert a mezőgazdasághoz ez ma már annyira hozzátartozik, mint a felkelés reggel.
Azt viszont tudom, hogy a repce és az akác azért elég sok méhésznek bejött rendesen(tudok olyanról-pedig igazi szarrágó sváb-aki ki sem ment hársra, annyit hozott neki az akác), oszt alig ment le a szezonja, máris jött az óbégatás.
Előzmény: Vork12 (100)
Vork12 Creative Commons License 2007.09.14 0 0 100

Tisztelt topik társak.

Mi a vélemény erről a cikkről?

 

http://www.vallalkozoinegyed.hu/cikk.php?article=3385&pat=2

 

Üdv mindenkinek.

 

 

homerx Creative Commons License 2007.06.19 0 0 99
tisztelt topiktarsak,

ha masert nem, legalabb azert megerte ez a nehany pengevaltas, hogy osszehozzon ket potencialis, mezugyekben erdekelt embert ;)
vismaior Creative Commons License 2007.06.19 0 0 98
Az a 70% nem a termelők sara. Teljesen egyetéretek. A hamisító cégeket pedig be kellene zárni, csak ennek nincsenek meg a hatósági/törvényi keretei. Mindenkinek jobb lenne. Neked is, nekem is.

Mi is csak laborvizsgálat után vásárolunk. Hordónkénti vizsgálat után. Nincs átlagminta, nincs keverés-kavarás. És ki tudjuk szűrni a megbízható termelőket, de csak a mézük alapján. Nem szimpátia alapján. Velük dolgozunk, mert velük érdemes.

Ez után a pengeváltás után igazán kíváncsi lennék a mézedre... Szigorúan laborvezetői szemmel... Még az is lehet, hogy rendelek a neten... Bár nekem elég lenne 100 g. :)
Előzmény: Dasa1978 (97)
Dasa1978 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 97

Vismajor,

 

Gratulálok, és őszintén örülök, hogy a Ti mézetekben nem találtak minőségi kifogást.

 

A sok sok csillogó szemű méhésztől, meg sem veszi a felvásárló a mézet, csak laborvizsgálat után, ha megfelel a minőségi elvárásoknak (legalábbis felénk ez így szokott lenni).

 

Tehát az a 70% hamis méz ( ismételten tisztelet a kivételnek ), amit a boltokban lehet kapni, nem a termelők sara, hanem az ominózud felvásárlóké / kiszerelőüzemeké.

 

Tisztelettel

Előzmény: vismaior (96)
vismaior Creative Commons License 2007.06.19 0 0 96
Igen, ez a vismaior, az a vismaior és nagybani mézfelvásárló, akinek soha semmi kritika nem érte a mézét. Vagyunk ezzel vagy hárman ebben az országban...

Ez a vismaior méhész is, cégünk 160 méhcsaláddal dolgozik.

És méhészpártiak vagyunk, mert a méhészek által termelt kiváló mézből állítjuk elő a saját kiváló termékünket. De csak az első osztályú érdekel.

A többi fórumosnak a tisztánlátás kedvéért: laboratóriumunkban évente a mézek 65 %-át utasítjuk vissza, mert a minősége nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyvnek. És ezeket mind-mind szimpatikus csillogó szemű méhész adná el nekünk...

üdv,
vismaior
Előzmény: Dasa1978 (94)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!