Szolgáljon ez a topik segítségül azoknak, akik kezdők vagy amatőr szinten művelik a vasútmodellezést.
Itt semmilyen kérdés nem tabu és ugyanaz többször is feltehető! Azonban az "olvass vissza!", "nézz át a ... topikba!" , stb.
válaszoktól óvjuk meg a kérdezőket! Ha nincs konstruktív válaszunk, inkább ne szóljunk hozzá! Szándéka szerint ez a topik a
mindenféle kérdésekre adott konstruktív válaszok topikja lenne, ezzel mentesítve a szaktopikokat a redundanciától.
Köszi az infót sokat segített.Én ugyanerre gondoltam azzal a variálással hogy a szerkocsi kerekeit manipulálom és onnan viszem át az áramot a mozdonyba.De olyant is hallottam hogy még í
Lenne egy kérdésem, ha valaki tudna segíteni. Vannak ngyon jó minőségű jpeg fotóim HO-s mozdonyokról, melyeket szeretnék szerkeszteni, illetve lekicsinyíteni. Nem tudom, hogyan lehet, hogy ne legyen minőségromlása a képeknek, mert sanos a windows pointtal, vagy a picassával, vagy photo scape-val nagyon homályos lesz, ha lekicsinyítem,
Van kiskapu, ha nem riadsz vissza egy kis barkácsolástól. Én annó úgy szigeteltem Märklin mozdonykereket, hogy befogtam a tengelyt egy kis kézi marógépbe. A régi fajta Märklin tengely puhább anyag, ledolgoztam a végéből, mintegy megesztergáltam egy reszelővel azon a részen, ahol a kerék van rajta. Ezután ezt a részt nagy fordulaton egy öntőkerethez nyomtam, amit elkezdett megolvasztani, majd magára tekerni. Amikor már elég anyagot magára vett, akkor egy lapos reszelővel, de már csak finoman ledolgoztam olyan vastagra, amilyen a tengely eredetileg is volt. Ebben segítség az, hogy a lapos reszelőt a vége felé már rá lehet illeszteni a meglévő fém részre, ami így vezeti, nagyobb eséllyel nem "reszeled" túl a tengelyvéget. Ezután kell csinálni, vagy szerezni egy műanyag alátétet, majd a kereket a tengelyre visszahúzni. Ügyelni kell a helyes beállításra, a gőzösnél a rudazat miatt nagyon fontos. A dolog kipróbált, működik, nekem nagyon sok mozdonyom, vagonom fut így. Tudom, a "nagyoknak" az ilyen megoldásokról megvan a véleményük amivel persze teljesen egyet is értek, de mivel sejtésem szerint nem egy túl értékes mozdonyról van szó (de ha még az is volna, nálunk nagyon nehéz eladni a Märklin cuccokat), nemnagyon ér meg ennél több foglalkozást.
Egy másik megoldás lehet és ez talán könnyebben eredményez pontos munkát, ha az egyik oldalon kicseréled a kerekeket valamilyen régi PIKO mozdony kerekére. Mivel a tengely vastagsága valószínűleg 2,5mm, a BR55, vagy BR86 kereke (nem tudom, melyiknek jó az átmérője) megfelelő lehet.
A motor egyszerűbb dolog. Ha analóg rendszered van, akkor elég csak két dióda, amiket az állórész tekercselés elé kötsz az irányváltó kapcsoló helyett. Digitálisnál ajánlott a diódás megoldás helyett az állórészt HAMO mágnesre cserélni. Ebből az ESU egészen elfogadható áron gyárt mostmár mindenfajta Märklin dobmotorhoz.
Nem tudom, találsz-e a fenti írásomban valami használható tippet, de gondoltam, írok némi saját tapasztalatot, ötletet a témában.
Ezt a részét értem,de a Marklin 3 sínes és ugyebár ezek a középen kapják az áramot.Ezért gondoltam hogy ha netán össze lehetne hozni azt hogy a Marklin 2 sínen fusson és onnan kapjon áramot és csak egy kapcsolással átváltani DC-ről AC-ra.
Ez egy régi konstrukció, a kerekek kicserélése lehetettlen lenne törések nélkül. Építsen ki egy vegyes üzemet.
Láttam már olyan terepasztal megoldást, hogy Trix-Expressz síneken ment a játék - alapból DC egyenáramú a rendszer - azt amikor a Märklin mozdonyok mentek csak át kellett kapcsolni AC -ra.
Sziasztok! Motort szeretnék cserélni a 80as évek beli mozdonyaimban.Tudna ebben segíteni valaki? Honnét érdemes rendelni és milyen márkát ami jó is,és nem aranyárban van. Előre is köszönöm.
Még mindig igaz a közhely, hogy a türelem rózsát terem. Sikerült egy vágányszakaszon megoldani a kapcsolást. A lényeg, hogy a piros vezetéket a megszakított oldali sínszál betáplálására kell kötni, a sárga (barna) vezetéket pedig a megszakított betáp vágányra kell bekötni ugyanarra az oldalra ahol a sínszál ami meg van szakítva. Így már működik a kapcsolópultról a vonatindítás.
A világítás a kézi kapcsológomb mögötti érintkezőre van kötve. Én is a sárga-piros vezeték bekötésére tippelek, hogy ott lesz a kutya elásva. Az általad küldött rajzon megszakító vágányra kell bekötni mind a két vezetéket.
Nincs mérőműszerem. Jelenleg a leglassabb sebességgel akadásmentesen végigjár a mozdony a 3-as 5-ös 6-os vágányszakaszon. A jelzőnél a rajz szerint öt vezetéket kell bekötni. Ebből négy stimmel (betáp, világítás, a megállj és a szabad jelzés), de az ötödik ami szintén betáp nem tudom bekötni (zárlatot okoz).
Ez mit akar jelenteni? "működik-e a sínre kötött kapcsolója". A rajz alapján ez minek fele meg? A jelzőkön is van két vezeték amit nem tudok a rajz alapján bekötni sehova lehet ez a hiba oka.
Elnézést az értetlenkedésért, de az elektronika nem volt soha az erősségem. Bár nem gondoltam, hogy ennyire macerás lesz. A rajzon is más típusú jelzőt ábrázolnak mint a Siba így a bekötést is át kell variálni.