A háromsávos valóban egészségtelen. A topic úgy született, hogy van egy másik, ahol kisebb szekta alakult már, és nincs talán egy fél igaz mondat sem. Boszorkányüldözés. Ez nem jelent ellentétet, az ösztönzés is nagyjából onnan származik, csupán elhamarkodott véleménynyilvánításra, tájékozatlanságra vagy megtévesztettségre vezethető inkább vissza. Itt remélhetőleg vállalja néhány hozzáértőbb ember, hogy elmagyarázza az igazságot annak, aki meg szeretné ismerni. Én nem vagyok az, de évtizedek óta foglalkoztat a kérdés, és kipróbáltam már mindenfélét. Nekem ehhez a tevékenységhez addig lesz türlmem, amíg itt is meg nem jelennek a szektás marhaságok, amikre immár Németországban hivatalosnak tűnő nevet felvevő egyesületek is alakultak. Utána talán lesz más, aki folytatja.
Tehát mi az igazság?
Az érdekel hogy a dobozokon lévő feliratokon kívül - amit el akarnak hitetni velem mint vásárlóval szemben mi az elfogadott "általános" kb például itt közösen megállapított "igazság" . Tudom nehéz ügy , és nehéz megfogalmaznom is a lényeget is . Mélyebb pontosságba meg azért nem akarok elmerülni - ez is bőven elég nekem . Nem teljesen azt nézem ,hogy mennyit fizetek a fényért (ezt majd később) -- egyenlőre a fogyasztást akarom valamennyire tisztán látni (saját kezűleg és persze mások vezénylésével ).
Az elektronikus előtétről a 36-os fénycső kb 32W-ot eszik, így a 35W teljesen jó érték gyártótól függően. 3W azért kell az előtétveszteségre is, merugye nem lehet mindent szupravezetőből csinálni.
Csak mellékesen megjegyzem, hogyha teljesítményt mértek, akkor illene azt a fényforráson feltüntetett feszültséghatárok átlagán, egy stabilizált tápegységgel mérni, ill. az állandósult állapot elérését megvárni. Ez akár több óra is lehet. A fényforrások jellemzőinek mérésére külön szabványok léteznek, fejből meg nem mondom a számukat. És ott le van írva mit milyen műszerrel, és hogyan kell mérni. Ezzel a fogyasztásmérővel bemenő villamos jellemzőket lehet méregetni max, nem a fényforrást, hanem a komplex rendszer összfogyasztását. De ez nem baj, téged úgyis ez érdekel, hogy mennyit fizetsz is a fényért.
Én komolyan kérdezem , nehogy félre értsed - de biztosan akarom tudni W=VxA xcosfí ? (mert én mindig így képzeltem el- a tanulmányokat meg hagyjuk mert már olyan régen volt ,hogy nem is emlékszem ).
Nekem csak fénycsöveim vannak itthon, elég sokáig válogattam össze, csak elektronikus gyújtású mind. Van 2 villanyóra, meg mindenféle kézi műszer, de még eszembe sem jutott megmérni (pedig a főelosztóban külön tudom válogatni őket...). Ha egyszer lesz sok időm... de most meg is mértem gyorsan egyet, 36W-os 3sávos cool white fénycső 2db külön-külön elektronikus gyújtású armatúrában a villanyóra szerint 70.5W, azaz 35.25W/darab. A hálózati feszültség azon a fázison 228V volt.
Ne haragudj de még nem térnék a lényegre . Először is a kérdésem : ez a műszer tényleg a valós fogyasztást tudja mérni (cosfí-vel ) ? Mert még nem vagyok biztos - holnap után viszont rászánnák egy csepp időt egy pár mérésre ha pozitív a válaszod . Természetesen ahogy tanácsoltad + egy 60W-os izzóval .
Szia ,az én méréseim "valós" (azt írom amit mérek) mért értékek de nem biztosan valós következtetésekhez jó -- én is szeretnék tisztán látni nem a dobozokra írt meg a reklámokban szereplő adatokra támaszkodni . Az egyszerű fogyasztás mérők - műszerek természetesen eltérő értéket mutatnak - mint mások megírták itt . A kompaktok fogyasztásának mértékéről- ha nyilatkoznak a jobban hozzáértők a fogyasztás mérőről -akkor beszámolok természetesen . Titkolni valóm nincs ,nem érdekem .
A méréseket gondolom 10-100W között fogod végezni. Remélem van egy stopperórád, bár másodperces tévedés kizárására fogok ajánlani módszert a mérésre. A javaslatom az, hogy 10 villanást várj ki, és az eltelt idővel számolj... Természetesen az 1. villanás a NULLADIK, mert akkor indul az óra, és onnan számolva még 10 villanás...
Ha ezzel számolsz, akkor 100W esetén 36mp lesz a villanás ideje, 10W-nál 360... (ekkor érdemes külön megmérni egy 60W-os izzót önmagában, majd azzal együtt mérni, hogy ne kelljen 6 percet ott pislogni.)
A 10 villanáshoz tartozó számítás:
P=3600 osztva a mért idővel másodpercben. Az eredményt Watt-ban kapod.
Szia , bocsánat de most értem haza .Ezzel a mérővel szeretném akkor megmérni a kompaktok és az előtétes fény csövek valós fogyasztását mielőtt bármit is komolyabban változtatnák a " világításon" itthon .A sárga led az előlapon villog 0,1Wh/imp . A Metex-et is egy régi szakitól kaptam cserébe -nem biztos hogy kínai gagyi , bár ma már semmi sem kizárt .
A lakatfogó "nagy testvére". 63A felett nem direktben mérik a fogyasztást, hanem áramváltókon keresztül, mert ugye elfüstölne a mérő :-), vagy nem férne ki a gyárkapun. Felépítésében ugyanaz, mint a lakatfogós műszer lakatfogója, azzal a különbséggel, hogy ez teljesen zárt, azaz telepítésénél meg kell szakítani az áramkört, amit mérsz vele. És persze lezáró ellenállás nincs rajtuk, az a mérőben van. Ezért van minden ilyen helyen áthidaló a bekötő sorkapocsnál, ha a mérőt cserélik, rövidre kell zárni, mert ugye áramgenerátor a cucc, és így nem tudni, mekkora lenne a feszültség rajta (tönkre mehet).
Az áramváltók szekunder oldalán általában 5A szokott lenni a maximális áram (hogy azért a mérés "értelmes, pontosan mérhető tartományban" történjen). Így X/5 jelzéseket találsz általában az áramváltókon, ahol az X a főáramkör maximális árama (általában minimum 25%-kal túlméretezik, mert a mérési határnál kezd telítésbe menni, az áramszolgáltatónak ez pedig komoly pénzügyi veszteség lenne :-).
A villanyszámlán az X/5 hányadosa fel van tüntetve szorzótényezőként. (pl. 1000/5 esetén 200). Egy ilyen áramváltó esetén az előzőben szereplő 10000imp/kWh szekunder kijelző már 50imp/kWh lesz valójában. Azaz ha netán másodpercenként 1-et villan, az már 72kW-os teljesítmény.
Áramváltót hagyományos elektromechanikus mérőnél is alkalmazhatnak, az mindegy, mi van a cucc "végén".
Az egyfázisúban két tekercs van, az áramtekercs, és a feszültségtekercs. Az ezeken átáramló áram forgatja a vízszintes korongot, mely mágnespofa közé van szorítva, és az ott keletkező örvényáram fékezi. Így szerencsére a forgási sebesség arányos a pillanatnyi fogyasztással. Az elrendezés ill. a geometriai kialakítás teszi lehetővé, hogy ez a két tekercs értéke összeszorzódik. Az idő szerinti integrálást itt a fordulat számláló csinálja, meglehetősen pontosan. És a pontosságot nem az ELMŰ hanem az OMH hitelesíti, ahhoz még az ELMŰ sem nyúlhat hozzá. Bármikor kötelesek lecserélni kérésedre a villanyórát, ha pontatlannak ítéli a felhasználó.
És itt egy jó leírás a teljesítménymérésről:
www.zalaszam.hu/zajacz/fizika/VALTOAR.DOC
Ha nem tisztán szinuszos de periodikus jelek vannak a rendszerben, akkor előtte a jelalakon pontos furier analízist kell végezni (szerintem elégséges 10 felharmonikusig) és ezeket lehet utána összegezni. Márpedig a fénycsövek ide tartoznak. Sokk sikert!
Legirepa, én azt írtam "Ami idegesít, az nem egészséges, ennyi." A szentjánosbogár nem idegesít, a nem egészséges pedig nem feltétlenül mérgezőt jelent, bár lehet, hogy kinek mit. Egyébként lehet, hogy a szentjánosbogár mérgező, nem tudom, még nem ettem, de bennünket kiskorunkban a katicabogár fogyasztásáról is lebeszéltek... :)
Hm, ertsem ugy, hogy a villanyora nem tud rosszul merni? Na majd rakerdezek attol, akitol hallottam, mert most mar erdekel. [Mondjuk miutan elkuldtem a hsz-t, rajottem hogy a kompakt fenycsore azert mar csak jo kell legyen, kulonben ha nem is itthon, de valahol tuti hiszti lett volna mar belole. Igaz, ha csak 2 kulonbozo de vedheto "fogyasztas" definicio van, akkor mar boven lehet, hogy az egyiket rogzitik a torvenyben es aszerint jo a meres, de az ugyfelnek meg nem tetszik, mert a masik szerint kevesebb, es szerintuk az a jogos. Valami ilyenrol is mintha szo lett volna...]
Az tipikusan az a műszer, ami nem csak fapados, hanem az elmúlt 6-7 évben előszeretettel hamisítanak. A hamis példányok névleges mérési paraméterei is már olyanok lehetnek, amik kizárják a használhatóságát.
Háztartásban van ilyen mérő? Vagy ez valami nagyobb cég? Ilyen mérőt direktbe kötve még nem láttam, csak áramváltóval, akkor meg aztán számolgathatod az impulzusokat napestig :-)
A 0.1Wh/imp az nagyon jó érték lenne a méréshez, hiszen 1kWh 10000imp, azaz ha direktbe lenne kötve, akkor a fénye szinte folyamatos lenne :-), mert ha csak másodpercenként 1-et villan, az már 360W-os teljesítmény.
Nem ertek hozza, de mivel tipikus "attol fugg", ezert megkerdezem: mit szeretnel merni, a tenylegesen elfogyasztott energiat, vagy azt, hogy mennyit fog az elmu kiszamlazni? En az utobbira lennek kivancsi, es siman elkepzelhetonek tartom, hogy az elmu mindket iranyban tud csalni egy ot 9-es pontossagu muszerhez kepest is. (Mi tobb, tudok rola hogy cegek mar nyafogtak is ezert, hogy a vill.ora elve az o felhasznalasi gorbejuket nagyon rosszul kozeliti, es persze tulszamlaz.) Ha mersz villanyoraval is, az erdekelne:), remelem megosztod.
Mint az elején jeleztem tudom ,hogy nagyon hiányosak az ismereteim és soha nem is lesz magaslatokban de ettől még jogom van "élni" ,itt lenni nem mindenki lehet a csúcson. Igen új fogalom számomra a"negatív ellenállás" .De azért egy -két dolognak után jártam mostanában . Áramot korlátozni kell- hát nem véletlenül emlegettem az elektronikus előtéteket ,PFC, stb -az alapokkal valamennyire tisztában vagyok. Nem kötekedtem hanem éreztem a lekezelést ,félre magyarázást a mondani valómból érdemi egyszerű válaszok helyett már pedig így nem megyen . Eleve nem vitatkozni jöttem ide hanem valami tudást összeszedni de így nehéz . De hát akármit ír az ember fia mindig keresnek benne kivetni valót és kész pedig szépen is el lehetne mondani az ellenvéleményt . De ha nem tudunk tényleg normálisan fórumozni akkor hanyagoljuk egymást. Hidd el van örvényáramos mérőm is és nem "teckós " kategóriájú fogyasztás mérőm is tehát valószínűleg jó lesz a valós adatok méréséhez amennyire nekem kell - természetesen elismerem a Metex 890 G nem teljesen alkalmas de eddig a PFC- előtéteket ellenőriztem le velük és jónak véltem.
Hát igen... Sajna az én műszerem csak egy M 890 G .De megmondom őszintén érdekelne a kompaktok ill. az elektronikus előtétes fénycsövek valós fogyasztása ezért egy pár órát rászánok a mérésekre . Akkor a digitális mérő valószínűleg jó kisebb valós teljesítmény mérésére ? A típusa : A12E és mivel csak kW,kWar, kWh mér és nincs türelmem hosszabb mérésre talán akkor úgy jó lenne ,hogy előlapon lévő led villogását számolnám meg mivel az van ráírva 0,1Wh/impulzus .Természetesen akkor itt is betennék párhuzamosan egy 60W-os izzót .
Egyenlőre minden fényforrás melegít, amit használunk, kisebb nagyobb mértékben, de bőven 60-80% felett van a kibocsátott hő a petáplált teljesítményből. Ésakkor a szegény szentjánosbogár is mérgező? Vagy a horgászok eltörhető kapásjelzője, vagy a világító műanyagcsöves színes karika?
Nem akarok személyeskedni, főleg nem szeretek a tudásommal visszaélni. De egyenlőre a te tudásod kevés a normális vitához. Sok kérdésben hiányosak ismereteid, de ez nem baj, mert nem ezzel foglalkozol. A tudás hiánya miatt próbálsz mindenbe belekötni, ahelyett, hogy utána olvasnál a dolgoknak. Akisülőcsöves fényforrásokon a teljesítményt a kisülőcsövön mérik. Egy fénycső, vagy Na lámpa teljesítménye nem azonos a teljes rendszer (lámpa+működtető) teljesítményével. És nem is lehet hagyományos mezei műszerekkel mérni. A villanyóra örvényárammal mér, ezért elég jól tud integrálni, ezt egy kézi tescós digitmulti nem tudja megtenni. Azért kell a kisülőcsövekhez előtét, mert a kisülési tartományban negatív ellenállása van a cukkolt gáznak (hoppá, megint egy új fogalom!!!) és az átfolyó áramot korlátozni kell. Az égésfeszültség 60-120V nagyságrendben mozognak, és a hálózat feszültségét kell lecsökkenteni erre a szintre, a lehető legkisebb veszteség mellett. Ez lehet többféle megoldás, induktív, reaktív, kapacitív, vagy elektronikus. Nem akarok neked szakdolgozatot írni ide, mert se időm, se hely nem áll rendelkezésre. ha kérdésed van tedd fel, és válaszolunk e legjobb tudásunk szerint.
Nekem is van Metex műszerem, amit kifejezetten erre találtak ki, az M3860M.
A lineáris áramfelvétel ugye az, amit pl. a rezsó, hősugárzó, 100W-os izzó vesz fel, azaz ahogyan fut a feszültség szinuszosan, kb. úgy követi az áram is, kvázi pontosan azon az 50Hz-es szinuszon... (legfeljebb a CosFi változhat, ami persze lényeges, hiszen ennyied része a mért áramnak a hatásos fogyasztás, amit a szolgáltató kiszámláz)
Nemlineáris áramnál a szinuszos feszültséget nem követi az áram szinuszosan, hanem "egyéb" periodikus jelként szaladgál, amit Fourier sorba fejtéssel fel lehet írni szinuszok összegeként, így az ilyen jellegű ábrázolás miatt "felharmonikus" összetevőkkel jellemzik a nemlineáris áramot. Az elektronikus gyújtású csöveknél ugye sima tápegységként csak a pufferkondi töltögetésére van "tüske" alakú áramfelvétel a feszültség (szinusz) csúcsértékeinél. Egy mezei nem valóseffektív műszer pedig az áram nullátmeneti meredekségeiből tippeli meg az oda "tartozó" szinuszos áramot. Emiatt általában kevesebbet szoktak mutatni ezek a műszerek a valósnál, de volt már rá példa, hogy sokkal többet...
Ezért fontos mindig megnézni, hogy mit és mivel mérünk, mert becsapós lehet a dolog.
Most látszik az összes hozzászólásod. Kis kompakt fogyasztásmérőket teszteltem már, elég vegyesfelvágott az eredmény. 10-20% pontossági hibával mérnek, de ez 100W-os nagyságrendű fogyasztásnál lett mérve. Ilyen pici fogyasztóval még nagyobb lehet a szórás.
A lényeg, hogy "True RMS" azaz valóseffektív legyen a mérő, és ne a mezei kettős integrálású, mert az tiszta szinuszos mennyiségeket feltételez, no hát ha valahol, akkor a fénycsöveknél ilyen csak a mesében van :-).
Van egy igen fapados módszer, de 20W alatt ez sem működik (ilyenkor kell egy valamilyen fogyasztó pl. 60W-os izzó, külön meg kell mérni, majd mellé felkapcsolni a vizsgálandó eszközt és a kettő különbözete a megoldás). Szóval a tuti, 2%-on belüli pontosságú megfejtése a dolognak az áramszolgáltatói villanyóra. Természetesen ehhez garantáltan le kell kapcsolni és választani minden mást, csak a mérés lehet... (ez ugye elég egyértelmű, mert állnia kell a mérőnek) rá van írva, hogy hány fordulat/kWh, nincs más dolog, mint stopperrel megmérni 1 kört, a többit gondolom már ki tudod számolni :-). Ha 1 kör rövidebb, mint 30mp, akkor 2 (vagy több) kört érdemes mérni, és az időt osztani...
Ez a módszer elég pontos, ehhez akár a kis fogyasztásmérőt is be lehet pozicionálni (csak vigyázni kell vele, mert különböző fogyasztóknál különböző lehet a pontatlanság mértéke)
A 20W azért alsó határ, mert több fogyasztásmérő ez alatt néha el sem indul, vagy kevesebbet mér... (ez persze a fogyasztónak jó, de a mérés szempontjából nem nyerő...)
Fénycsövek mérésénél érdemes a bekapcsolás után várni 10 percet, hogy már az üzemi állapot legyen a mérés tárgya.
Ha netán nem tudnád kiszámolni az elektromechanikus villanyóra mérését, egy példa:
3600 osztva ford/kWh osztva a mért 1 kör idejével... azaz ha pl. 750ford/kWh a mérő, és 68mp volt 1 kör, akkor 3600/750/68=70.58W a teljesítmény.