Keresés

Részletes keresés

tepoe Creative Commons License 2002.04.22 0 0 18
Kedves Tündenevű!

Kalandozásaid során egyszer talán elhagyhatnád a "Budapest vége" táblát is, és megpróbálhatnál elmerülni ennek az országnak a mélyebb rétegeibe. Komolyan hasznos lenne. Esetleg észrevennéd, hogy mennyire lényegtelen az ország jövője szempontjából elefántcsonttornyod, a budai hegyoldal állapota és szociológiai jellemzői (nota bene: a hagyományosan jobbos budai körzetekben sem brillírozott a jobboldal).

A Fidesz nem sokkal erősebb vidéken. 80000 szavazat milliós nagyságrendek között szinte semmi. A Fidesz nagyon erős volt a kistelepülések többségében, a középvárosokban kiegyenlítettek az erőviszonyok, a nagyvárosok többségében meg az MSZP volt jobb.

Előzmény: celeborn (8)
Venyerin Creative Commons License 2002.04.22 0 0 17
;-)))
Előzmény: Ariel (16)
Ariel Creative Commons License 2002.04.22 0 0 16
"általában alacsonyabb végzettségű emberek sokkal könnyebben mobilizálhatók"

nah, akkor mar tudjuk kik voltak a kossuth teren mult szombaton :DDDDD

Előzmény: celeborn (13)
Little Boy Creative Commons License 2002.04.22 0 0 15
Akkor erre majd legközelebb válaszolsz, de ha azt mondod, hogy bizonyos statisztikák szerint a Fidesz támogatói "értelmiségibbek", mint az MSZP támogatói, akkor én meg azt mondom, hogy akármerre jártam az utóbbi időben az országban, mindenhol azt láttam, hogy több ellenzéki plakát van félig letépve, összefirkálva, mint Fideszes.

Ha a tanulatlan réteg ezt nem csinálja, a tanult réteg egyes tagjai pedig igen, akkor én büszke vagyok arra, hogy azzal az egy fejemmel, amelyikkel két egyetemen tanulok, én mégis a tanulatlanokkal az MSZP-re szavaztam!

Előzmény: celeborn (13)
Little Boy Creative Commons License 2002.04.22 0 0 14
Mit kellene volna várnunk?
Hát már ne is haragudj, de a cigányság Farkas Flóri személyében egy-Szolanzsonként sorakozott fel a polgári oldal mellett...
Előzmény: Rigoletta (12)
celeborn Creative Commons License 2002.04.22 0 0 13
Na még erre, de aztán tényleg:))

Szerintem azért, mert az általában alacsonyabb végzettségű emberek sokkal könnyebben mobilizálhatók bármilyen cél érdekében, pláne bármilyen cél ellenében. A baloldal történelmi szerencséje, hogy nagyon egyszerűen megfogalmazható, és fogyasztható szlogenek jutottak neki, amire szavazóbázisuk azonnal aktivizálódik. A hazaszeretet, a családok fontossága sokkal inkább elvont, és érzelmi (tehát nem anyagi) kategóriák, ezek a jobboldalnak jutottak, kommunikálni pedig sokkal nehezebb velük. Ebből következik hogy általában tanultabb, az elvontabb értékeket is megértő réteg érzi sajátjának őket.

Lehet, hogy baromság amit írok, nem vagyok sem pszihológus, sem szociológus, egyszerűen figyelem az embereket, és valahogy értem őket. Legalábbis azt hiszem.

Előzmény: xyu (10)
Rigoletta Creative Commons License 2002.04.22 0 0 12
Gyerekek, egy olyan munkáskerületben, 10 emeletes panelházak között ahol csak úgy teremnek a Cintiák, Szolanzsok és Rikárdók mit vártok????????
celeborn Creative Commons License 2002.04.22 0 0 11
Jaj pedig már mennék haza, mielőtt elkap a zivatar.

Vidéken a Fidesz sokkal több szavazatot kapott mint az mszp, tehát ott erősebb. Vidéken azt értem, hogy Budapesten kívül.

A III.kerületben két hatalmas lakótelep van, ahol, mint minden lakótelepen hagyományosan főleg mszp szavazók élnek. A belváros speciális eset, ezért rakták húzónévnek Pethőt.

Igazad van e Fidesz Budapesten harmatgyenge. Az mszp pedig Schwarzenegger.

Történelmi beágyazódottságnak értem például a baranyai, és miskolc környéki bánya és kohászipar nagy tömbben élő homogén mszp bázisát.

Megyek srácok, mert elázok.

Előzmény: Venyerin (9)
xyu Creative Commons License 2002.04.22 0 0 10
Celeborn! Szerinted miert van az, hogy azok az emberek, akikrol azt irtad, hogy "mozgósítható réteg amelynek nem szeretnék a szomszédja lenni", az mszp-re szavaznak? Miert szavaznak ok az mszp-re? Miert nem a Fideszre? Ezt most komolyan kerdezem, nem ironikusan!
Venyerin Creative Commons License 2002.04.22 0 0 9
Olyan korrekt akartál lenni, hogy végül nem mondtál semmit...

"Vidéken a Fidesz sokkal erősebb"

Az attól függ, hogy mit értesz vidék alatt. Vas mennyivel vidékebb, mint Heves?

"létezik egy kizárólag az mszp számára mozgósítható réteg amelynek nem szeretnék a szomszédja lenni"

Kikre gondolsz? Mennyien lehetnek a III., V. kerületekben?

"a budapesti, rendkívül egyoldalú mszp fölény "

Ilyen "egyoldalú fölény" a valóságban nem létezik. A Fideszt (és a néhai kisgazdapártokat) kivéve minden párt jóval erősebb Budapesten, mint bárhol másutt. SZVSZ nem az MSZP erős itt, hanem a Fidesz harmatgyenge.

"Egyébként ha megnézed, vidéken mely területeken nyert az mszp, láthadod, csak ott ahol történelmi beágyazódottsága vitathatatlan."

Ezt nem értem. Mi az a "történelmi beágyazódottság"? Mennyivel erősebb Esztergomban, mint Debrecenben?

celeborn Creative Commons License 2002.04.22 0 0 8
Néha nehézkesen fogalmazok. A topicindító kérdésére a következő a válaszom. A két párt támogatottsága, úgy is mondhatjuk a bal és jobboldal támogatottsága közel azonos. Vidéken a Fidesz sokkal erősebb, Budapesten az mszp. Az utóbbinak az is oka, hogy a számos, egyébként általam semmilyen tekintetben nem lenézett többség mellett létezik egy kizárólag az mszp számára mozgósítható réteg amelynek nem szeretnék a szomszédja lenni. A budapesti, rendkívül egyoldalú mszp fölény ezeknek köszönhető. Ennyit akartam mondani. Nem többet, nem kevesebbet. Egyébként ha megnézed, vidéken mely területeken nyert az mszp, láthadod, csak ott ahol történelmi beágyazódottsága vitathatatlan. Ezért nem vagyok én szomorú, és ezért érzem most azt amit általában mással kapcsolatban mindig: a kevesebb valójában több.
Előzmény: Little Boy (6)
livefast Creative Commons License 2002.04.22 0 0 7
Ne fárassz már ezzel a szöveggel. Hát szerencsétlen nyugdíjasokat nem az egyszeri 19400 Ft meg a 13. havi szédítette el?
Olyan eszméletlen ígérgetés folyt (minimálbér adójának eltörlése pl.), aminek meglesz a böjtje.
Előzmény: Little Boy (6)
Little Boy Creative Commons License 2002.04.22 0 0 6
Mindenesetre én azt furcsállom, hogy az MSZP (ahogy te nevezted) lumpenrétege általában emberenként tud gondolkodni, és nem hiszi el azt, amit 4 év alatt a kormánytól látott. Ehhez képest Fidesznél elég egy szónok, aki kiáll a Kossuth térre kiáll a Millenáris Parkban és azt mond, amit akar, a tömeg elhiszi neki. Ha Viktor tegnap azt mondta volna, hogy megnyerték a választásokat, és kormányt alakítanak, a tömeg bevette volna, pedig előtte három órán keresztül kapták számokban az ellenkezőjét.

A Fidesz vidéken tudott erősíteni, mert Viktor elment az emberekhez, és hatásosan mondta a magáét azoknak, akik a falutévéből meg a plébánostól kapják az útmutatást. És lehet, hogy megnézik a kereskedelmi tévék híradóit is, de ettől függetlenül könnyen befolyásolhatók.

Itt az indexen egy jobbos agitátor a két forduló között azzal jött, hogy "nézzétek meg a Fideszes Nyugat-Magyarországot és az MSZP-s Kelet-Magyarországot, és döntsétek el, melyikben akartok élni!" Csak csórikám azt felejtette el, hogy ő élhet abban, amelyikben akar, csak ettől függetlenül nem sz@rhatja le a másikat. Na erre a hozzáállásra mondom én azt, amit te mondtál az imént: Ember és ember között iszonyatos különbségek lehetnek, néha magam is meglepődöm mekkorák.

Előzmény: celeborn (5)
celeborn Creative Commons License 2002.04.22 0 0 5
Esküszöm nem akartam megbántani egy mszp szavazót sem. Mindennel csupán arra akartam célozni, hogy a fidesz mögött nem állt egy sok 10 (100)ezres nagyon könnyen (lumpen) mozgósítható réteg, például egy olyan mint amilyenről írtam.

Szerintem nem érdemes idekeverni a Fidesz kampányszövegét, egy ember aki a saját lakókörnyezetét ilyenné teszi, a szememben nulla, sőt nem is nagyon veszem emberszámba. Az ilyen viselkedésre, igénytelenségre nem mentség a szegénység, csak talán magyarázat.

A három budai kerületben élők valóban jobb módúak, mégsem ettől lesz valaki Fidesz szavazó, bármennyire így akarják beállítani. Ember és ember között iszonyatos különbségek lehetnek, néha magam is meglepődöm mekkorák.

Előzmény: Little Boy (4)
Little Boy Creative Commons License 2002.04.22 0 0 4
Nézd, ha a Fidesz kampányszövege igaz lett volna a polgári réteg kiszélesítéséről, akkor ezek a rétegek nem ilyen körülmények között élnének.

Lehet, hogy a kormánypropaganda fényes volt, meg színes volt és éppen ezért jó volt nézni, de nem volt igaz. Ilyen egyszerű.

Budapest I., II. és XII. kerülete azt hiszem a "jobban élők" kerületei. Aki jól él, annak jó az, ami eddig volt. Akin meg az eddigi kormány nem segített, inkább egy másiknak ad esélyt. Lehet, hogy az sem segít neki, de most megint az érdemel esélyt.

EGYÉBKÉNT
azt hittem, hogy a topik címe arra utal, hogy hol volt az a kétmillió Kossuth téri, vagy legalábbis az az egymillió, amely ebből budapesti...

Előzmény: celeborn (3)
celeborn Creative Commons License 2002.04.22 0 0 3
Bizony Budapesten rendesen kikaptunk. Szerencsére ahol én élek az egyike a három kerületnek, ahol 90 óta mindig a jobboldal győzött. Hogy ez miért így van azt egy szociológustól kellene megkérdezni. Mint ahogyan azt is, hogy a lakótelepeken miért tarolt az mszp. Mindenesetre a polgári párt által képviselt polgári értékrendnek az 1., a 2., és a 12. kerületben lakik a győzelemhez elegendő képviselője. Én szerencsésnek gondolom magam, hogy itt élhetek, és őszintén szólva a gyomrom is felfordul néha ha át kell mennem a másik oldalra. De hát ez bizonyára csak az én elitizmusból táplálkozó ferde hajlamaimat mutatja. Egyébként a hét végén a Havanna lakótelepen jártam, egy elkerülhetetlen nemszeretem program részeként, és az általam egyébként igen nagyra becsült baloldali értékek helyett csupán egy Harlem szerű városnegyedet találtam, emberi ürülékkel a lépcsőházban, végletekig összefirkált lifttel (legjobban a "Parasztok, szopjátok le a cigányok faszát", illetve a "NARKÓ" feliratok tetszettek.) Nos ezt csak azért mondom el, hogy (előre bocsánatot kérve minden mszp szavazótól, mert nem megbántásuk a célom) világossá tegyem, az a tény, hogy Budapesten a jobboldal megsemmisítő vereséget szenvedett nem vet feltétlenül rossz fényt a jobboldalra. Ugyanis kétségetek se legyen róla, hogy az előbb általam néhány életképpel megvilágított miliő, és színvonal megkerülhetetlen érdemeket szerzett az ismert eredmény létrejöttében.
Előzmény: reneMc (-)
Venyerin Creative Commons License 2002.04.22 0 0 2
Igazából a ma Magyarországon valamit is számító pártok közül egyedül a Fidesz ilyen, az összes többi Budapesten jóval erősebb, mint bárhol máshol.

Tény az is, hogy nem is nagyon erőlködtek a fiúk, hogy kibújjanak ebből. Pl. a mi körzetünkben -az országos egyenplakátolást és egyenszórólapot kivéve- gyakorlatilag nem is kampányoltak, és a jelöltjük sem az a kaliber volt, akin egyáltalán komolyan elgondolkodik az ember egy újraválasztott, sikeres polgármesterrel szemben.

Vagy vegyük a vidék-budapest ellentét állandó hangsúlyozását, mint állandósult eszközt a Fidesz PR-ban (tegnap épp Pokorninak jutott).

Talán úgy vélik: a vidék a könnyebb pálya, megéri nekik ez a felállás. Kis híján be is jött...

Előzmény: reneMc (-)
Kalóz Pepi Creative Commons License 2002.04.22 0 0 1
Nénikéd a szürke tömeg.
Előzmény: andzsin (0)
andzsin Creative Commons License 2002.04.22 0 0 0
A vidéki "szürke tömeg" elkábult a FIDESZ hazugság=morfium injekció hatására. Bp-en ezek az injekciók a nemzeti gödörben kötöttek ki.
reneMc Creative Commons License 2002.04.22 0 0 topiknyitó
Nem nagyon értem, hogy egy polgári pártnak pont a fővárosban elég harmatos a szavazóbázisa. Lehet hogy a városi emberek jobban tudnak tájékozódni(mindkét oldalról rádió, kábeltévé, internet), ezért nehezebb őket tökéletes marketinggel megtéveszteni?
Mindenesetre Budapest nagyon durva(jó értelemben).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!